3) Προτείνεται η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των μερισμάτων από μετοχές και των διανεμόμενων σε φυσικά πρόσωπα κερδών των επιχειρήσεων και η ένταξή τους στην ενιαία φορολογική κλίμακα ατομικού εισοδήματος.

Προτείνεται η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των  μερισμάτων από μετοχές και των διανεμόμενων σε φυσικά πρόσωπα κερδών των επιχειρήσεων και η ένταξή τους στην ενιαία φορολογική κλίμακα ατομικού εισοδήματος.

Συμφωνείτε με ένα τέτοιο μέτρο; Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν;

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 00:41 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΙΣΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΗ ΣΥΧΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ, ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΕΝΑ ΠΟΣΟ πχ 5000Ε ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ, ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ. ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΣΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΧΑΘΗΚΕ ΠΟΤΑ ΟΥΤΕ 1 ΕΥΡΩ, ΕΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΧΑΘΗΚΑΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ.

  • Ο Σύνδεσμος Επενδυτών Διαδικτύου συμμετέχει στο Διάλογο για το φορολογικό σύστημα, όσον αφορά τα μερίσματα και την υπεραξία από χρηματιστηριακές συναλλαγές, επισημαίνοντας όμως με έμφαση τα εξής

    1. Η ενίσχυση του Χρηματιστηριακού Θεσμού, μέσω κατάλληλων κινήτρων μπορεί να αποτελέσει βασικό εργαλείο υγιούς οικονομικής ανάπτυξης της Εθνικής οικονομίας μέσω προσέλκυσης εγχωρίων και ξένων επενδύσεων, αλλά και αύξησης των εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς να επιβαρύνει περαιτέρω τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα των συμπολιτών μας.

    2. Ο Σ.Ε.Δ στα πλαίσια της εθνικής προσπάθειας και λόγω των εκτάκτων συνθηκών που αντιμετωπίζει η Εθνική Οικονομία δεν είναι αρνητικός στη φορολόγηση των μερισμάτων και της υπεραξίας των μετοχών, θεωρεί όμως ότι η ενέργεια αυτή θα έχει περιορισμένο δημοσιονομικό όφελος, επειδή μεγάλος όγκος συναλλαγών γίνεται πλέον εκτός Ελληνικού χρηματιστηρίου, και τελικά θα επιβαρύνει μόνο τον ιδιώτη Έλληνα επενδυτή που δεν έχει τη δυνατότητα να προσφύγει σε εξειδικευμένες και νομότυπες μεθόδους φοροαποφυγής.

    3. Ο Σ.Ε.Δ θεωρεί ότι όλοι οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να επιδείξουν αντίστοιχη διάθεση συμμετοχής και προσφοράς στην προσπάθεια ανάταξης της Εθνικής Οικονομίας, ιδιαίτερα οι προνομιούχες ομάδες και εκείνοι που έχουν ωφεληθεί τα μέγιστα από τις πολιτικές που έχουν δημιουργήσει τη δυσάρεστη για τη χώρα σημερινή οικονομική κατάσταση.

    Φορολογία μερισμάτων

    Προτείνεται παρακράτηση φόρου με χαμηλό συντελεστή, ο οποίος θα παρακρατείται και θα αποδίδεται από την πηγή. Να υπάρχει η δυνατότητα από το μέτοχο να υπαγάγει τα εισοδήματα των μερισμάτων στις γενικές διατάξεις και να συμψηφίζεται ο φόρος που πληρώθηκε συνολικά (και ο φόρος εταιρικών κερδών στο όνομα της εταιρίας και η παρακράτηση του φόρου στο όνομα του επενδυτή).

    Να υπάρχει κίνητρο αφορολόγητου ποσού ίσο με το εθνικό αφορολόγητο όριο. Σε κάθε περίπτωση να αφαιρούνται τα σχετιζόμενα κόστη των επενδυτών (προμήθειες, συνδρομές, εξοπλισμός, έξοδα παράστασης σε ΓΣ κλπ)

    Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου (ΣΕΔ)

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 23:51 | Νίκος Γεωργιλάς – πρώην εφοριακός

    Συμφωνώ με αυτό το μέτρο. Πιστεύω πως είναι σωστό.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 22:28 | Πάνος Κούβας

    Η κατάργησή της θα δημιουργήσει αναστάτωση και για αρκετό διάστημα μείωση συναλλαγών. Όμως το ορθό είναι να ενταχθούν σε ενιαία κλίμακα αλλά με αντίστοιχη επιβαρυντική αντιμετώπιση και των εταιριών.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 17:29 | Αλεξάνδρα Φλωρά

    Το εισόδημα από απόλυση θα πρέπει να είναι αφορολόγητο.
    Δεν είναι δίκαιο να θεωρηθεί εισόδημα στο έτος που δημιουργείται γιατί έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που ο πολίτης θα μείνει άνεργος και πιθανόν να μην τον καλύψει τελικά.
    Επίσης το εφάπαξ δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί εισόδημα του έτους που δίδεται γιατί αποτελεί αποταμίευση όλων των ετών εργασίας.
    Και τα δύο αυτά εισοδήματα πιστεύω πρέπει να εξαιρεθούν του φρολογητέου.
    Ευχαριστώ.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 09:15 | Μάνος Τριανταφύλλου (Οικονομολόγος)

    Συμφωνώ απόλυτα με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των μερισμάτων από μετοχές και των διανεμόμενων σε φυσικά πρόσωπα κερδών των επιχειρήσεων και για την ένταξη τους στην ενιαία φορολογική κλίμακα ατομικού εισοδήματος.

    Δεν νομίζω ότι θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα και είναι ίσως ο μόνος τρόπος να αναγκαστούν οι επιχειρήσεις και οι κύριοι μέτοχοι που τις ελέγχουν να κρατήσουν τα κέρδη στην επιχείρηση για επανεπένδυση και όχι μόνο για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας αλλά για να εκσυγχρονιστούν έτσι οι επιχειρήσεις, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές ώστε να μπορούν να διατηρηθούν, να γίνουν πιο ισχυρές και φυσικά να διασφαλιστούν έτσι και οι θέσεις εργασίας που προσφέρουν. Αυτό είναι και προς όφελος των ίδιων των επιχειρήσεων και στο τέλος και των κύριων μετόχων.
    Φυσικά πρέπει να δημιουργηθούν και άλλα κίνητρα για το σκοπό αυτό και να εκλείψουν τα πάρα πολλά αντικίνητρα που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας για επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, μια που αυτές θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη του τόπου που την έχει τόσο μεγάλη ανάγκη.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 22:53 | Βασίλης Πιτσινής

    Είναι απαράδεκτη η φορολόγηση των διανεμομένων κερδών δηλαδή όλοι οι μέτοχοι ΕΠΕ θα φορολογούνται 2 φορές για την εργασία τους
    έτσι η μόνη λύση του Έλληνα είναι το δημόσιο ή το χαράτσι αν τολμήσει και επενδύσει τίποτα
    Το μέτρο είναι τραγικά αντιαναπτυξιακό και ωθεί στη φοροδιαφυγή

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 20:23 | ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    Κύριε Υπουργέ,

    Θα πρέπει να καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση στα μερίσματα, αλλά μόνον εαν αθροιζόμενα με τα άλλα εισοδήματα, υπερβαίνουν ένα ποσό π.χ. /100.000/ευρώ, γιατί αλλιώς θα δημιουργήσετε αντικίνητρο για τις τοποθετήσεις σε μετοχές και θα καταστραφεί εντελώς το Χρηματιστήριο Αθηνών. Πιστεύω ότι θα ήταν σωστό να ξεχωρίσετε τους Επενδυτές απο τους Τζογαδόρους.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 20:22 | Θέμης Τζαβάρας

    Ένα δίκαιο και αντικειμενικό φορολογικό σύστημα οφείλει να αντιμετωπίζει όλα τα εισοδήματα καθ΄ όμοιο τρόπο ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης.
    Αυτό συνεπάγεται την συνάθροιση και την φορολόγηση όλων των εισοδημάτων στο φυσικό πρόσωπο, με ενιαία κλίμακα.

    Εάν παρά ταύτα για λόγους διακρατικού ανταγωνισμού, προκρίνεται η διατήρηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εσόδων από κινητές αξίες (μερίσματα, τόκοι καταθέσεων κλπ) αυτό μπορεί να επιτευχθεί με παρακράτηση σημαντικού ποσοστού φόρου ο οποίος είναι οριστικός για τους κατοίκους εξωτερικού, ενώ για τους διαμένοντας στην χώρα θα εκπίπτεται ως προκαταβολή από τον φόρο που αναλογεί με βάση την ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος .
    Εναλλακτικά για τόκους, μερίσματα και τα όμοια, μπορείτε να εισάγετε την έννοια του “συμπληρωματικού εισοδήματος” που φορολογείται αυτοτελώς, χωρίς να συνυπολογίζεται στο κυρίως εισόδημα εάν δεν υπερβαίνει το 50% του κυρίως και εφ΄ όσον το συνολικό φορολογούμενο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις πχ. 30.000 €, άλλως θα συνυπολογίζεται και φορολογείται βάσει της κλίμακας. Με βάση τα πάρα πάνω στους κατοίκους του εξωτερικού που δεν μπορεί να γίνει εφαρμογή του συμπληρωματικού εισοδήματος, φορολογείται με βάση την ισχύουσα κλίμακα αναλόγως του ύψους των εσόδων αυτών.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 17:54 | Δημήτρης Μαγκανάρης

    Είμαι ιδιώτης επενδυτής στο ΧΑΑ.
    Συμφωνώ με το μέτρο της φορολόγησης των μερισμάτων σαν κανονικό εισόδημα. Ένα όμως πρόβλημα που θα δημιουργηθεί είναι ότι για να είναι ο φόρος δίκαιος θα πρέπει να σταματήσει η διπλή φορολόγηση των μερισμάτων. Συγκεκριμένα: τα ετήσια μερίσματα που αποδίδονται στους μετόχους προέρχονται από τα καθαρά μετά φόρων κέρδη της εταιρείας και άρα έχουν ήδη υποβληθεί σε φορολόγηση. Αποτελεί αδικία να φορολογούνται και δεύτερη φορά αφού εισπραχθούν. (Κάτι αντίστοιχο θα ήταν για παράδειγμα αν οι ήδη φορολογηθέντες τόκοι που εισπράτετε από τις καταθέσεις σας φορολογούντο πάλι σαν εισόδημα). Το δίκαιο είναι να φορολογούνται τα μερίσματα μόνο μία φορά σαν εισόδημα του επενδυτή και να καταργηθεί η φορολόγησή τους στην εταιρεία.

    Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι τα μερίσματα είναι έσοδα από δραστηριότητα υψηλού ρίσκου (επενδυτική). Θα πρέπει λοιπόν οποιαδήποτε φορολόγησή τους να λαμβάνει υπόψιν και τα υπόλοιπα αποτελέσματα της επενδυτικής δραστηριότητας μέσα στη φορολογική περίοδο. Αν π.χ. κάποιος έχει χάσει 50.000 ευρώ από αγοραπωλησίες μετοχών μέσα σε μία χρονιά και έχει εισπράξει 15.000 ευρώ σε μερίσματα τα δύο ποσά θα πρέπει να συμψηφιστούν.

    Κλείνω με 2 παρατηρήσεις:
    1. Γενικά: Η φορολόγηση εσόδων επενδυτικής δραστηριότητας θα πρέπει να βασίζεται πάνω στις αρχές της Δικαιοσύνης και της Απλότητας (κατά την εξαγγελία όσο και κατά την εφαρμογή)
    Για τους λόγους αυτούς οποιαδήποτε φορολόγηση εξαγγελθεί και επιβληθεί θα πρέπει να είναι ακριβώς ίδια για όλους τους επενδυτές (μεγάλους ή μικρούς, Έλληνες ή ξένους, μακροχρόνιους ή βραχυχρόνιους).
    Οποιαδήποτε εξαίρεση και υποπερίπτωση εισάγεται σε κάποιον νόμο δημιουργεί αίσθημα αδικίας, ‘παραθυράκια’, στρεβλώσεις και δυσκολίες τόσο στην εφαρμογή του νόμου όσο και στην αστυνόμευσή του.

    2. Αρκετοί επενδυτές πιθανόν να ενεργήσουν ώστε να βρουν λύσεις αποφυγής της οποιαδήποτε φορολόγησης αν αισθάνονται ότι είναι άδικη. Έτσι ενώ η κυβέρνηση υποθέτει π.χ. ότι τα έσοδα από τη φορολόγηση των μερισμάτων θα είναι κάποιο συγκεκριμένο ποσόν (με βάση τα μερίσματα που πληρώθηκαν πέρυσι από τις εισηγμένες) ενδεχομένως να βρεθεί προ εκπλήξεως αν του χρόνου τα μερίσματα που θα πληρωθούν από τις εισηγμένες είναι πολύ μικρότερα, γιατί οι εταιρείες αποφάσισαν να αμείψουν τους μετόχους τους με άλλους τρόπους. Πολύ απλά λοιπόν, αν η επιβολή ενός νόμου θεωρηθεί άδικη, οι οικονομικές οντότητες ενδεχομένως να αλλάζουν τη συμπεριφορά τους ώστε να τον αποφύγουν.

    Ειλικρινά
    Δημήτρης Μαγκανάρης

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 14:04 | Ναυτικος04

    Η υψηλή φορολόγηση των μερισμάτων των επιχειρήσεων (μέσω της φορολόγησης των φυσικών προσώπων / επιχειρηματιών) θα έχει ως αναπόφευτο αποτέλεσμα την φυγή αυτών των επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης (πχ Βουλγαρία ή Κύπρος).

    Αυτό θα σημάνει προφανώς μειωμένα φορολογικά έσοδα και αύξηση της ανεργίας. (Αυτά έκανε και ο Schroeder στη Γερμανία στο παρελθόν και οι μισές γερμανικές επιχειρήσεις πήγαν στην Ουγγαρία ή την Αυστρία)

    Πρεπει να γίνει αντιληπτό ότι ΜΟΝΟ οι επιχειρηματίες μπορούν να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση κατα τρόπο διατηρήσιμο και άρα αντί να τιμωρούνται πρέπει να επιβραβέυονται.

    (Από την άλλη θα συμφωνήσω με τον έλεγχο με ΚΑΘΕ μέσο της ορθότητας των στοιχείων των επιχειρήσεων)

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 12:13 | Κώστας Παναγιωτόπουλος

    Ένταξη στην ενιαία φορολ. Κλίμακα ατομικού εισοδήματος