Νομοθετικά Μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής / Εισαγωγή

Η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σειρά μέτρων για τη καλύτερη οργάνωση των φορολογικών ελέγχων που δεν απαιτούν νομοθετικές αλλαγές. Τα μέτρα αυτά βασίζονται κυρίως στους στοχευμένους ελέγχους βάσει κριτηρίων αυξημένου κινδύνου απόκρυψης εισοδημάτων ή μη απόδοσης του ΦΠΑ, στη διασταύρωση στοιχείων με την αξιοποίηση πληροφοριακών συστημάτων, στην αναδιοργάνωση και εντατικοποίηση των ελέγχων της ΥΠΕΕ, στους ελέγχους πόθεν έσχες για τους εφοριακούς, σε συστήματα περιορισμού του λαθρεμπορίου κ.α.

Στη συνέχεια τίθενται προς διαβούλευση  μέτρα που απαιτούν νομοθετική ρύθμιση. Εάν επιθυμείτε την υποβολή προτάσεων και για τα προαναφερθέντα διοικητικού χαρακτήρα μέτρα διατυπώστε τις προτάσεις σας στο πεδίο «Ποιες άλλες προτάσεις έχετε για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής»

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 05:18 | ΝΙΚ

    Ένας τρόπος αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής θα μπορούσε να είναι η συνυπευθυνότητα των λογιστών. Με τη δημιουργία κάποιου ξεκάθαρου και αντικειμενικού point system για τους λογιστές όπου σε περίπτωση που ο λογιστής συγκεντρώσει πάνω από ένα ορισμένο αριθμό πόντων (αναλογα με τις παραβάσεις των επιχειρήσεων που επιβλέπει) θα υφίσταται κυρώσεις, όπως η προσωρινή ή μόνιμη απώλεια της άδειας άσκησης επαγγέλματος. Με αυτό τον τρόπο θα είναι δυσκολότερο για τους κατα συρροή φοροδιαφεύγοντες να βρίσκουν λογιστές που θα υπογράφουν τους ισολογισμούς τους ή Θα υποβάλλουν τις δηλώσεις τους, αφού κανένας λογικός επαγγελματίας δε θα ρισκάρει την άδειά του. Επίσης, αυτοί που υποβάλλουν μόνοι τους τις δηλώσεις θα μπορούν να ελέγχονται κατά προτεραιότητα, αφού θα είναι ύποπτοι φοροδιαφυγής. Νομίζω ότι ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν σε χώρες του εξωτερικού όπως στην Κύπρο.