9) Ποιους από τους ισχύοντες φόρους στα ακίνητα θεωρείτε άδικους ή αναποτελεσματικούς; Γενικότερα ποιες αλλαγές θα προτείνατε στο σύστημα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας;

Ποιους από τους ισχύοντες φόρους στα ακίνητα θεωρείτε άδικους ή αναποτελεσματικούς; Γενικότερα ποιες αλλαγές θα προτείνατε στο σύστημα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας;

9) Ποιους από τους ισχύοντες φόρους στα ακίνητα θεωρείτε άδικους ή αναποτελεσματικούς; Γενικότερα ποιες αλλαγές θα προτείνατε στο σύστημα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας;

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 22:57 | Γιωργος Κυρβασίλης

    Αξιότιμοι κύριοι
    Φορολογείται κάτι που αποκτώ ώς έσοδο. Για να αποκτήσω την ακίνητή μου περιουσία δαπάνησα μέρος των εσόδων μου για τα οποία έχω ήδη φορολογηθεί. Εάν η περιουσία μου δεν μου αποφέρει έσοδα δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να φορολογούμαι. Εάν πουλήσω μέρος ή όλον, τότε και μόνον τότε πρέπει να φορολογούμαι, μιάς και έχω αποκτήσει ΝΕΑ ΕΣΟΔΑ.
    Θεωρώ το μέτρο πλήρως αντισυνταγματικό και ως εκ τούτου ότι πρέπει να καταργηθεί.
    Ευχαριστώ

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 21:29 | Stergiani

    Kyrie upourge

    Diepraksa ena sfalma pro eikosaetias kai extisa mia authaireti parathalassia katoikia se diko mou oikopedo sti paralia Ofruniou-Kavala prokeimenou na paratherisw ekei me tin 5meli oikogeneia mou.To IKA twn ergatwn pou doulepsan to plirwna kanonika,o dimos mas pareixe me nero kai i DEH me reuma.Mexri pote tha eimaste omhroi sta idia mas ta oikopeda?Plirwnoume diathrhteo oi idioi kai oi idioi enw exei para polla authaireta pou dn plirwnoun katholou,enw alloi exoun parei adeia gia 25 tetragwnika kai ta exoun metatrepsei se 100 kai 150 tetragwnika,oi opoioi den exoun plirwsei oute to IKA.Epipleon,h topikh autodiohkhsh den kineitai prokeimenou na entaxthoume sto sxedio polews giati stin sugkekrimeni perioxi (Ofrynio-Kavalas) menoun Serraoi kai Draminoi.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 18:58 | Πάνος Κούβας

    Φόρος πρέπει να «μπαίνει» σε κάθε μορφή εισοδήματος και πλουτισμού και όχι απλής κατοχής.
    Κανένας φόρος για την κατοχή ακινήτου, κάθε φόρος για οιοδήποτε εισόδημα από ακίνητα. Επιβάλλεται να υπάρχει ο φόρος (τιμαριθμοποιημένης) υπεραξίας και κάθε τέλος (δημοτικό συνήθως) που αφορά αναβάθμισει και αύξηση της αξίας του ακινήτου όχι όμως ο ΦΑΠ-ΦΜΑΠ-ΕΤΑΚ κτλ.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 17:25 | Κώστας

    Ιδέες φορολογικής δικαιοσύνης:
    1. Θα έπρεπε να γίνει σύνδεση όλων των αφορολόγητων ποσών αλλά και των κλιμάκων φορολόγησης των ακινήτων με τις αντικειμενικές αξίες. Δεν μπορεί κάθε φορά που αυξάνονται οι αντικειμενικές να συμπαρασύρουν δεκάδες φόρους προς τα πάνω ή να εντάσσουν νέους στην φορολόγηση που πριν ήταν στο αφορολόγητο. Θα μπορούσε να υπάρχει ένας μέσος όρος των τιμών ζώνης (Τ.Ζ.) και επί αυτού με κάποιον συντελεστή να ορίζονται τα αφορολόγητα και οι κλίμακες. Κάθε φορά που αλλάζουν οι Τ.Ζ. θα αλλάζει ο μέσος όρος τους και αντίστοιχα θα αναπροσαρμόζονται τα αφορολόγητα ποσά και οι κλίμακες. Η αρχή θα μπορούσε να γίνει με το νέο αφορολόγητο των 150.000 για τις γονικές παροχές – δωρεές που κατατέθηκε σήμερα σαν ανεξάρτητο νομοσχέδιο.
    Θα έπρεπε αντίστοιχα να συνδεθούν τα αφορολόγητα και οι κλίμακες των φόρων μεταβίβασης, αφορολόγητα 1ης κατοικίας, τεκμήριο 1ης κατοικίας κ.λπ. . Αλλιώς δεν εμπεδώνεται εμπιστοσύνη μεταξύ υπουργείου και πολίτη. Στην πρώτη αύξηση των αντικειμενικών αξιών η «πραγματική αξία» των σημερινών αφορολόγητων και κλιμάκων διαστρεβλώνεται σε βάρος των φορολογουμένων.
    2. Θα έπρεπε να συνδεθεί ο νέος ΦΜΑΠ με το εισόδημα από ακίνητα. Δεν μπορεί κάποιος να αναγκάζεται σε πώληση ακινήτου επειδή αδυνατεί να πληρώσει τον φόρο ακίνητης περιουσίας.
    3. Τα έξοδα συμβολαιογράφου – υποθηκοφύλακα και δικηγόρου που υποχρεωτικά επιβαρύνουν κάθε μεταβίβαση θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητα από την αντικειμενική αξία. Ειδικά του υποθηκοφύλακα που δεν μπορεί να επιλέξει κάποιος σε ποιόν θα πάει είναι εύκολο να καθοριστούν από το κράτος σαν εφάπαξ τέλος ή έστω σε σχέση με τα φύλλα του συμβολαίου που πρέπει να καταχωρήσει. Για τους συμβολαιογράφους και τους δικηγόρους καθένας επιλέγει όποιον επιθυμεί και θα έπρεπε να είναι ελεύθερος να διαπραγματεύεται την αμοιβή που θα πληρώσει.
    4. Το τεκμήριο ιδιοκατοίκησης πρέπει να σχετίζεται με το ελάχιστο κόστος συντήρησης της κατοικίας και όχι όπως υπολογίζεται σήμερα. Ο σημερινός υπολογισμός είναι εντελώς παράλογος από κάθε άποψη.
    4α.Σήμερα ο υπολογισμός είναι χοντρικά: Αξία με βάση την αντικειμενική Χ 3,5% Χ 2. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το τεκμήριο ιδιοκατοίκησης είναι το διπλάσιο του εισοδήματος που θα έδινε η κατοικία αν ο ιδιοκτήτης της αντί να ιδιοκατοικεί, την ενοικίαζε σε τρίτο.
    4β.Επίσης θα πρέπει να λαμβάνει υπ’όψιν πόσα τετραγωνικά της κατοικίας είναι βοηθητικοί χώροι. Σήμερα ρετιρέ 200 τ.μ. δεν έχει τεκμήριο και άλλο που είναι ισόγειο 180 τ.μ. και έχει γκαράζ 15 τ.μ. και αποθήκη 10 τ.μ. έχει τεκμήριο.
    4γ.Επίσης σήμερα αν ένα διαμέρισμα είναι 199 τ.μ. δεν έχει καθόλου τεκμήριο και αν είναι 201 φορολογείται για όλο το εμβαδόν και όχι για το πάνω από το αφορολόγητο που έιναι μόνο 1 τ.μ..
    4δ.Το σημερινό καθεστώς τεκμηρίου ιδιοκατοίκησης έχει αναγκάσει πολλούς Έλληνες του εξωτερικού να πουλήσουν τις κατοικίες τους στην Ελλάδα αφού φορολογούνται στην ουσία για το εισόδημα που θα πέρνανε αν τις ενοικιάζανε και μάλιστα για το διπλάσιο.
    4ε.Επίσης το σημερινό τεκμήριο ιδιοκατοίκησης δεν διαχωρίζει τον ιδιοκτήτη από τον μισθωτή. Προφανώς για τον μισθωτή το μίσθωμα που πληρώνει θα μπορούσε να είναι τεκμήριο διαβίωσης. Ο ιδιοκτήτης που ιδιοκατοικεί όμως το μόνο που πραγματικά ξοδεύει είναι τα έξοδα συντήρησης, τα οποία εξαρτώνται από το εμβαδόν και το είδος τους (κύριοι χώροι, βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, γκαράζ)

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 17:29 | Vassilis Papaekonomou

    όλοι οι φόροι είναι ΑΔΙΚΟΙ!!
    θα πρέπει να συμφωνηθεί ΕΝΑΣ αποκλειστικά φόρος που θα αποδίδεται ετησίως σύμφωνα με την αντικειμενική αξία, κάπου κοντά στο 1/000.
    κανένας καθορισμένος φόρος κληρονομιάς ή γονικής παροχής!!
    σε κάθε μεταβίβαση θα πληρώνεται φόρος υπεραξίας όταν αγοράζεται και μεταπωλείται ή μεταγράφεται το ίδιο ακίνητο σε περίοδο που έχει αυξηθεί η αντικειμενική του αξία.
    ακόμα και σε περίπτωση επένδυσης θα πρέπει να τηρείται το ίδιο σενάριο..
    τι σημαίνει φόρος άδειας ανέγερσης οικοδομής?? ποιά είναι η αντικειμενική αξία πριν και ποια μετά την ανέγερση?? φόρος λοιπόν υπεραξίας!! και αναπροσαρμογή του ετήσιου τέλους διατήρησης πλουτοπαραγωγικής πηγής.
    την ίδια ακριβώς μεταχείριση και σε επίπεδο συντελεστων και στα μετρητά και καταθέσεις!!
    ευχαριστώ για την ευκαιρία
    με εκτίμηση,
    Βασίλης Παπαοικονόμου

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 15:13 | Βασιλης

    Εκμισθώνω παλαιά κατοικία, κατασκευή της δεκαετίας το ’50 προς 180 ευρώ το μήνα και συνολικό ετήσιο εισόδημα 2.160 ευρώ, που προστήθετε στο εισόδημά μου από μισθούς. Το Δημόσιο φορολογεί το εισόδημα αυτό ( από ενοίκια) με συντελεστή έως και 40%!!!, και στην ουσία γίνεται συνιδιοκήτης χωρίς όμως καμμία συμετοχή στα αυτονόητα λόγω παλαιότητας έξοδα συντήρησης των διαφόρων εγκαταστάσεών του, όπως, δάπεδα, ντουλάπια, υδραυλικές και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, ελαιοχρωματισμούς κλπ, κάθε 2 ή 3 χρόνια που αλλάζει ο εκμισθωτής, με αποτέλεσμα αντί να έχω κάποιο οικονομικό όφελος να έχω ζημία. Γιά το λόγο αυτό πολλοί συμπολίτες μας δεν εκμισθώνουν τά ακίνητά τους ή δεν δηλώνουν τα εισοδήματα αυτά, και το Δημόσιο έχει απώλειες εσόδων από τη φορολογία των μισθωμάτων.
    ΠΡΟΤΑΣΗ.
    Για τα παλαιά ακίνητα με παλαιότητα άνω των 20 ή 30 ετών να υπάρχει αφορολόγητο ποσό από μισθώματα 1500 ευρώ ετησίως για δαπάνες συντήρησης.

  • Ενημερώθηκα ότι εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκή χώρα. Κατάργηση των αντικειμενικών τιμών για τις συναλλαγές από επαχθείς αιτίες. Οι συναλλαγές γίνονται στην τιμή που δηλώνουν οι συμβαλλόμενοι. Οι κατασκευαστές καταθέτουν τιμοκατάλογο με τις ζητούμενες τιμές πώλησης των ακινήτων τους στις εφορίες. Όταν πωλείται το ακίνητο σημειώνεται στον κατάλογο δίπλα στην ζητούμενη τιμή η τελική τιμή πώλησης για να εντοπίζονται οι αδικαιολόγητες διαφορές. Το δημόσιο (π.χ. ΟΕΚ) μπορεί να αγοράζει τα ακίνητα που εντοπίζει με εικονικές (ψευδείς) τιμές.
    Παραλλαγή του παραπάνω επίσης ενημερώθηκα ότι ισχύει στην Αυστραλία:
    Όλες οι συναλλαγές περνούν υποχρεωτικά από Μεσίτες οι οποίοι έχουν την ευθύνη τήρησής των παραπάνω στοιχείων (έτσι και αλλιώς για τα περισσότερα τηρούν αρχείο και δημοσιεύουν τιμές σε αγγελίες, Internet κ.τ.λ.) με την ολοκλήρωση της συναλλαγής πιστοποιούν στις Εφορίες το πραγματικό τίμημα.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 08:51 | Σταμάτης

    Δύο θέματα σχετικά με την παθητική φορολόγηση ακινήτων υπέρ του Δημοσίου,
    1. ΤΑΠ κατοικιών, μεζονετών και διαμερισμάτων:
    α. Οι Δήμοι υπολογίζουν στον φόρο αθριστικά τα τετραγωνικά μέτρα των κυρίων χώρων και των δευτερευόντων με τον ίδιο συντελεστή (αδίκως) και την ίδια κλίμακα λαμβάνοντας υπ’οψη μόνον την παλαιότητα του ακινήτου. Επίσης δεν γίνεται διαχωρισμός των χώρων πλήρους κυριότητας και αποκλειστικής χρήσηςή ιδόχρησης, οι οποίοι και αυτοί υπολογίζονται αδίκως με τον ίδιο ως άνω συντελεστή και ίδια κλίμακα. Αντίθετα ο υπολογισμός της αξίας των ανωτέρω είναι σαφής για την δήλωση του Ε9 αλλά και κατά τις μεταβιβάσεις, δηλ. χρησιμοποιείται η ίδια κλίμακα αλλά διαφορετικοί μειωμένοι σημαντικά συντελεστές για τους δευτερεύοντες χώρους(υπόγεια, αποθήκες κτλ.) και τους χώρους αποκλειστικής χρήσης(γκαράζ κτλ.).
    Δηλ. με το σημερινό καθεστώς οι Δήμοι εισπράτουν ποσοστιαία περισσότερα απο το Κράτος. Μάλιστα οι περιπτώσεις μη ορθής αρχικής δήλωσης των τετραγωνικών μέτρων στην ΔΕΗ, υπόκειται σε αναδρομικό πρόστιμο πενταετίας με προσαύξηση 100% απο τους Δήμους! Για ολα αυτά δημοτικοί υπάλληλοι επικαλούνται ασάφεια της ισχύουσας Νομοθεσίας.
    Γιατί να υπάρχει αυτή η επιλεκτική διαφοροποίηση εισφορών προς τους ιδιοκτήτες, η οποία οφελεί τους Δήμους;
    Επειδή το θέμα άπτεται εμμέσως της φορολογίας με συναρμοδιότητα των Υπουργείων Όικονομικών και Εσωτερικών, παρακαλούμε όπως το αίτημα για εξίσωση των μειωμένων συντελεστών για τους δευτερεύοντες χώρους και τους χώρους αποκλειστικής χρήσης με τους ίδους συντελεστές που εφαρμόζει το Υπ. Οικονομικών για το Ε9 και τις μεταβιβάσεις, διαβιβαστεί και στο συναρμόδιο Υπουργείο με την επι πλέον παράκληση να αναρτώνται στο διαδίκτυο όλες οι συμβάσεις έργων όλων των Δήμων της χώρας.

    2. Φόρος Αυτομάτου Υπερτιμήματος (ΦΑΥ)
    Ως γνωστόν απο το 2006 οι δεύτερες μεταβιβάσεις ακινήτων υπόκεινται σε βαρειάς κλίμακας ΦΑΥ με βάση την διαφορά των αντικειμενικών αξιών (ΑΑ). Κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου διότι σε περίπτωση δραστικής αύξησης των αντικειμενικών αξιών, η διαφορά αυτή θα είναι δισβάστακτη για όσους απέκτησαν ιδιοκτησία το 2006 και μετά, επιθυμούν δε αύριο να την πουλήσουν. Δηλ. οι εν λόγω ιδιοκτήτες που έχουν ήδη επιβαρυνθεί με υψηλό φόρο μεταβίβασης θα κληθούν να πληρώσουν και υψηλής κλίμακας ΦΑΥ επι πλέον.
    Γι’αυτό ζητώ να εξετάσετε την ελαχιστοποίηση του ποσοστιαίων κλιμάκων ΦΑΥ σε συνδυασμό με την μείωση των κλιμάκων του φόρου μεταβίβασης. Επι πλέον για όσους απέκτησαν ακίνητο κατά την μεταβατική περίοδο 2006 και μετά και πλήρωσαν υψηλό φόρο μεταβίβασης, να υπάρξει ειδική μέριμνα εξίσωσης του συνολικού φόρου ανάλογα με τις νέες κλίμακες, ώστε να μην πληρώσουν περισσότερο ΦΑΥ λόγω της δραστικής μεταβολής των ΑΑ.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 01:11 | ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Μετα απο 45 χρονια εργασίας εχω μια συνταξη που μου επετρεψε να αγορασω ενα σπιτι(περα απο τη πρωτη κατιοκια),κατι που δεν μπορουσα να το κανω οταν η 5μελης οικογενεια μου ηταν σε αναπτυξη,με τα γνωστα πολλα εξοδα. Πηρα λοιπον ενα δανειο 200.000 ευρω προ 5ετιας και κανω μια θυσια για να αφησω κατι στα παιδια μου πληρωνωντας μηνιαια δοση 1100 ευρω(η μιση περιπου συνταξη μου) ,απο μια συνταξη που ηδη εχει φορολογηθει.Μεχρι σημερα εξοφλησα μερος του δανειου περιπου 30000 ευρω, που σημαινειοτι σημερα ειμαι ιδιοκτητης ενος μερους του σπιτιου αξιας 30.000 ευρω και οχι ολοκληρου του σπιτιου αξιας 200.000 ευρω,αφου το σπιτι ειναι υποθηκευμενο στη τραπεζα στην οποια στην ουσια ανηκει.

    ΕΡΩΤΗΜΑ: Γιατι λοιπον να πληρωνω φορο ακινητης περιουσιας για το ποσο που προκυπτει οταν προσθεσω στη λοιπη ακινητη περιουσια μου το ποσο του δανειου των 200.000 ευρω και οχι γι΄αυτο που προκυπτει αν προσθεσω το ποσο των 30.000 ευρω,που ειναι η σημερινη δικη μου ιδιοκτησια, ως μερους ολοκληρου του σπιτιου?Γιατι να φορολογουμε για κατι που ακομα δεν μου ανηκει επι της ουσιας? ΠΡΟΤΑΣΗ¨:Εφ’οσον το σπιτι αγορασθηκε εξ’ ολοκληρου με δανειο ,να φορολογειται καθε χρονο,για το τμημα του δανειου που εξοφληθηκε μεχρισημερα π.χ 31.12 2009, με αναγωγη βεβαιως στις σημερινες αντικειμενικες αξιες.Ειναι ευκολο με τα δεδομενα των τραπεζων να προσδιοριστουν τα απαραιτητα για τη φορολογηση στοιχεια.Φυσικα θα φορολογηθω και για το ποσο,το οποιο περαν του δανειου κατεβαλα για την αγορα του σπιτιου.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 22:15 | ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    προτινω να γινει στα ακίνητα οτι εγινε και με το τελος ταξινόμησης στα αυτοκίνητα. Δηλαδη μείωση του φορου μεταβιβασης για περιορισμένο χρονικο δίαστημα (πχ 1 χρόνο -2010) στο 3% με 5%.
    Αποτλεσμα να αυξηθούν οι αγοροπωλησιες που τωρα ειναι παγωμένες. Το κρατος θα εισπραξει περισσότερα καθώς πολλες συναλαγες με μικρότερο φόρο είναι καλυτερα απο ελάχσιτες με μεγαλο φορο.
    Θα αναθερμανθει η οικοδομική δραστηριοτητα και τα συναφή επαγγελματα,δρατηριοτητες που επι χρονια ηταν απο τις ατμομηχανες της ελληνικες αναπτυξης
    Επισης λιγοτερος φορος = μικροτερο κινητρο φορδιαφυγής καθως υπάρχει μεγαλυτερο κινητρο να γινονται οι αγοροπωλησιες στην πραγματική αξια και οχι στην αντικειμενική και αν οι τραπεζες χρηματοδοτουν και το συνολο του δανειου τοτε ενας λογος παραπάνω να αναγράφετε η πραγματική αξια

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 20:28 | Αντώνης Παπανδρέου

    Καλό είναι να απαλλάσσεται από φόρο η πρώτη κατοικία, πάντοτε με εφαρμογή του «πόθεν έσχες».

    Κάποτε όμως το ακίνητο που είναι διαχρονικά από τις λίγες αξιόπιστες τοποθετήσεις που προτιμάει ο Έλληνας, πρέπει να πάψει να είναι η χρυσοτόκος όρνιθα ή η αγελάδα που αρμέγεται από κάθε σημείο του σώματός της και να υπάρξει ένας ενιαίος φόρος που ο καθένας, έλληνες ή αλλοδαποί που θέλουν να στεγασθούν ή ακόμη και να επενδύσουν, ξέρουν εκ των προτέρων ότι επιβαρύνονται τα ακίνητα.

    Διατάξεις που βασίζονται μόνο σε εισπρακτική λογική και δεν θεμελιώνονται σε αρχές δικαίου είναι καταδικασμένες να αποτύχουν και να δημιουργήσουν προβλήματα μεγαλύτερα από εκείνα που είχαν πρόθεση να θεραπεύσουν.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 20:12 | Aνδρέας

    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να διαχωρίζεται η ακίνητη περιουσία απο την περιουσία γενικότερα. Οταν ο πατέρας φεύγει απο τη ζωή και αφήνει ενα ακίνητο αξίας πχ 300,000 στο ενα του παιδί και 300,000 μετρητά στο άλλο του παιδί, γιατί πρέπει το πρώτο παιδι να πληρώνει για την κληρονομιά ολη του τη ζωή!!!
    Γιατί ο ιδιοκτήτης ακινήτου να πληρώνει για το ακίνητο του κάθε χρόνο ΕΤΑΚ η ΦΜΑΠ και ο συλλέκτης έργων τέχνης τεράστιας αξίας τίποτα ;
    Η καταργείστε τους εσαει φόρους στα ακίνητα, η φορολογείστε την περιουσία γενικότερα.
    Συμφωνώ με τους φόρους μεταβίβασης ακινήτων. Δεν καταλαβαίνω όμως γιατι ο φόρος γονικής παροχής και ο φόρος κληρονομιάς να είναι το ίδιο. Νομίζω οτι πρέπει να διαφοροποιηθούν με ευνοικότερη φορολόγηση αυτή της κληρονομιάς, δεδομένου οτι η κληρονομιά προκύπτει και δεν επιλέγεται.
    Και τελευταίο. Δώστε φοροαπαλλαγές στα διατηρητέα κτίρια. Είναι η κληρονομιά μας. Ειναι πολύ δύσκολο και πολύ δαπανηρό κάποιος να συντηρήσει σωστά ενα τέτοιο κτίριο. Εχουν απομείνει ελάχιστα και αυτά σιγα σιγα καταρέουν. Χώρια που η αξία τους πέφτει λόγω των πολεοδομικών περιορισμών. Πρέπει να σώσουμε οτι ωραίο εχει μείνει σ αυτή τη χώρα. Πρέπει να καταλάβουν οι αρμόδιοι οτι ο κάτοχος ακινήτου και δη διατηρητέου δεν εχει απαραίτητα και φοροδοτική δυνατότητα.
    Ευχαριστώ για το βήμα.

  • Προτείνω την κατάργηση των φοροαπαλλαγών επι της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας, που κατά τη γνώμη μου κακώς δόθηκαν προεκλογικά το έτος 2007 και ανέρχονται στα δύο(2) δισ. Ευρώ ετησίως.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 12:21 | Κώστας Παναγιωτόπουλος

    Όχι τόσο μεγάλος φόρος μεταβίβασης, το μέγιστο 3%. Πρέπει περισσότερος σοσιαλισμός. Μεγαλύτερος φόρος εισοδήματος. Αν τα είχε όλα το κράτος θα πλήρωνε φόρο μεταβίβασης ή ακίνητης περιουσίας ή γονικής παροχής ή κληρονομιάς; Άλλωστε υπάρχει ο φόρος ενοικίων και λοιπών εισοδημάτων από την εκμετάλλευση ακινήτων.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 10:10 | Διβερης Κωνσταντινος

    Ειναι γνωστο οτι εδω και δεκαετιες συντηρειται γυρω απο τα ακινητα ενα παραλογο καθεστως με την μεγαλη αποκλιση μεταξυ των αντικειμενικων και των πραγματικων αξιων.Αυτο το γεγονος επιφερει μια στρεβλωση στην αγορα και παραγει καθημερινα τερατωδη ποσα μαυρου χρηματος.Αυτο επιτεινεται απο τον τροπο εφαρμογης του ΦΠΑ στην οικοδομη.
    Το προβλημα αυτο μπορει να αντιμετωπιστει μονο με την εξισωση των αντικειμενικων και των εμπορικων αξιων εφ απαξ με παραλληλη ενταξη της οικοδομης σε χαμηλοτερο συντελεστη ΦΠΑ (π.χ.9%).Ταυτοχρονα πρεπει να αλλαξει ο τροπος καταλογισμου και αποδοσης του ΦΠΑ και συγκεκριμενα αυτος πρεπει να καταλογιζεται και να αποδιδεται για το συνολο μιας οικοδομης που κατασκευαζεται απο μια κατασκευαστικη επιχειρηση (συμπεριλαμβανομενων και των μεταβιβαζομενων ιδιοκτησιων που τυγχανουν απαλλαγης πρωτης κατοικιας) και οχι χωριστα για καθε μεμονωμενη οριζοντια ιδικτησια.Με τον τροπο αυτο θα εξαλειφθει καθε κινητρο αποκρυψης συναλλαγων και θα οδηγησει στην εξυγειανση του κυκλωματος.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 00:37 | Πετρόπουλος Δημήτριος

    Αξιότιμοι κύριοι
    Είμαι ιδιοκτήτης ημιτελούς ακινήτου (έχει γίνει μόνο ο σκελετός
    από BETON),το οποίο εχει εγκαταλειφθεί στην κατάσταση αυτή από το
    1981.Προσπαθώ εδώ και χρόνια να το πουλήσω με 25000€ και αγοραστής
    δεν βρίσκεται κανένας τόσο λόγω της παλαιότητός του, όσο και της πε
    ριβαλλοντικά επιβαρυμένης περιοχής, όπου αυτό βρίσκεται.Η εφορία όμως
    θεωρεί ότι η αντικειμενική του αξία είναι 75000€ και με υποχρέωσε να
    πληρώσω ΕΤΑΚ για αυτό το ποσό και κάτι ανάλογο θα συμβεί και μετά την
    κατάργηση του ΕΤΑΚ.Δηλαδή η Εφορία θα θεωρεί ότι έχω ακίνητο αντικει
    μενικής αξίας 75000€, που όμως η πραγματική του αξία δεν είναι ούτε
    25000€.Θα πρότεινα λοιπόν εφόσον υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, όπως
    αυτή του δικού μου ακινήτου και επιμένει η Εφορία σε τέτοιες εξωπραγμα
    τικές αντικειμενικές αξίες να είναι υποχρεωμένο το Ελληνικό Δημόσιο να αγοράζει αυτά τα ακίνητα,εφόσον οι ιδιοκτήτες των το επιθυμούν, στο
    1/3 της αντικειμενικής τους αξίας.Έτσι και το σύστημα αντικειμενικών
    αξιών θα εξορθολογισθεί και το Ελληνικό Δημόσιο θα παύσει να αποτελεί
    τον αδιστακτο λήσταρχο που καταληστεύει,όσους είχαν την μεγάλη ατυχία
    να είναι πολίτες του.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 22:01 | Χάρης

    Πριν συμμετάσχω στη διαβούλευση διάβασα πολλές από τις υποβληθείσες προτάσεις και σχόλια και θα ήθελα να επικεντρωθώ σε ένα θέμα που αναδεικνύεται πολύ έντονα και από άλλους και όπου υπάρχουν πολλές αδικίες:

    Το θέμα των παλαιών ή και παμπάλαιων ακινήτων που εμφανίζονται να έχουν μεγάλη αντικειμενική αξία.

    Να σημειωθεί ότι επειδή το θέμα αφορά τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας, αφορά κατ’ επέκταση και όλους τους νόμους, διατάξεις και πράξεις που έχουν να κάνουν με αντικειμενικές αξίες, όπως φορολογία κεφαλαίου (κληρονομιές, γονικές, μεταβιβάσεις κτλ.) καθώς και τα ΕΤΑΚ, ΦΜΑΠ κτλ. ή ότι άλλο ακολουθήσει.

    Δεν θέλω να χρονοτριβήσω σε αναλύσεις, άλλωστε είναι γνωστό το πρόβλημα, και δεδομένου ότι το ερώτημα αυτό της διαβούλευσης αφορά και άδικες διατάξεις, περνάω κατευθείαν σε συγκεκριμένες επισημάνσεις.

    Θεωρώ ότι θα πρέπει να διορθωθούν άμεσα οι ακόλουθες διατάξεις:

    1) Ο μειωτικός συντελεστής παλαιότητας σταματάει στα 26 χρόνια για κατοικίες και επαγγελματικές στέγες. Αυτό σημαίνει ότι δύο ακίνητα που βρίσκονται στην ίδια περιοχή και κατασκευάστηκαν το ένα το 1984 (26 χρονών) και το άλλο το 1920 (90 χρονών), και έχουν όλα τα άλλα χαρακτηριστικά ίδια, έχουν την ίδια αντικειμενική αξία (!) και φορολογούνται το ίδιο!. Πρέπει να επεκταθεί και να καλύπτει δίκαια όλες τις περιπτώσεις, και στα πολύ παλαιά ακίνητα να προκύπτει πολύ χαμηλή αντικειμενική.

    2) Ιδιαίτερα σε παλαιά ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί και ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ θα πρέπει να προκύπτει μια συμβολική και μόνο αξία, δεδομένου της αδυναμίας άξιοποίησής τους και του μεγάλου κόστους συντήρησης τους.

    3) Θα πρέπει να καταργηθεί η εξωφρενική διάταξη που απαιτεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για την χρήση των ειδικών εντύπων Κ1-Κ9 για τον προσδιορισμό της αντικειμενικής αξίας ειδικών κτιρίων, την ύπαρξη οικοδομικής άδειας που να αναφέρει οπωσδήποτε τη συγκεκριμένη ειδική χρήση καθώς και την άδεια λειτουργίας για τη χρήση αυτή, αθροιστικά.

    Η διάταξη αυτή είναι η ΠΟΛ 1099/2005 καθώς και τα σχετικά εδάφια των προγενέστερων ΠΟΛ 1310/96 και 1311/96, η οποία δυστυχώς επαναλαμβάνεται σε ή επηρεάζει κάθε φόρο που συνδέεται με αντικειμενικές αξίες, όπως φορολογία κεφαλαίου (κληρονομιές, γονικές, μεταβιβάσεις κτλ.) καθώς και τα ΕΤΑΚ, ΦΜΑΠ ή ότι άλλο ακολουθήσει.
    Θα πρέπει δηλαδή να εξαλειφθεί και από όλους τους νόμους και διατάξεις που διέπουν τους μεταγενέστερους αυτούς νόμους.

    Η ένστασή μου και ο χαρακτηρισμός ως «εξωφρενική» δεν έχει φυσικά να κάνει με την ύπαρξη άδειας λειτουργίας για τη χρήση, αλλά με την ύπαρξη οικοδομικής άδειας για τα παμπάλαια κτίρια, που τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει ή αν υπάρχει δεν αναφέρει χρήση. Στις περιπτώσεις αυτές σύμφωνα με τη διάταξη/ξεις όλα αυτά τα ειδικά κτίρια θεωρούνται ως επαγγελματικές στέγες, η αξία τους υπολογίζεται με το έντυπο 2 και δεδομένου ότι ο συντελεστής παλαιότητας σταματά στα 26 χρόνια όπως προανέφερα, προκύπτουν εξωφρενικές αντικειμενικές αξίες.

    Κλείνω, παραθέτοντας ένα παράδειγμα προς επίρρωση των παραπάνω.

    3όροφο διατηρητέο ακίνητο μικρής επιφάνειας κατ’ όροφο σε πόλη της Μακεδονίας που χτίστηκε τη δεκαετία του 1920 (!) και από την αποπεράτωσή του μέχρι και σήμερα χρησιμοποιείται ως ξενοδοχείο (Ε΄κατηγορίας).
    Υπάρχει η νόμιμη άδεια λειτουργίας από τον ΕΟΤ και σώζεται και η οικοδομική άδεια (αξιοπερίεργο!). Να θυμίσω ότι στη Μακεδονία λίγα μόλις χρόνια πιο πρίν από την έκδοση της άδειας δεν υπήρχε Ελληνικό Κράτος αλλά Οθωμανική αυτοκρατορία(!).

    Οι οικοδομικές άδειες που εκδίδονταν τότε από το Ελληνικό κράτος δεν ανέφεραν καθόλου χρήση (άρα και το ότι πρόκειται για ξενοδοχείο).
    Και δεν πρόκειται για παράληψη, γιατί δεν υπήρχε στο έντυπο σχετική πρόβλεψη. Να σημειωθεί ότι τότε δεν ανέφεραν ούτε τετραγωνικά (!) παρά μόνο οδό, μήκος πρόσοψης και αριθμό ορόφων.

    Και φυσικά η οικοδομική άδεια είναι το «πιστοποιητικό γέννησης» ενός κτιρίου, το ακολουθεί πάντα και δεν μπορεί να αλλάξει ποτέ (είναι και διατηρητέο).

    Κατέχω μόνο ένα ποσοστό 20% του ακινήτου. Υπολόγισα την αντικειμενική αξία και με το ειδικό Έντυπο Κ6 (που τουλάχιστον η παλαιότητα φτάνει στα 40 χρόνια και όχι στα 26) και με το έντυπο 2 της Επαγγελματικής στέγης (σύμφωνα με την 1099/05) για το ποσοστό μου.

    Στο Κ6 βγήκε ένα λογικό ποσό.
    Στο έντυπο 2 ένιωσα σαν συνιδιοκτήτης πτέρυγας του Χίλτον, δεδομένου ότι η αξία του βγήκε 4πλάσια(!).
    Και φυσικά χρίζομαι υποψήφιος μεγαλοϊδιοκτήτης για τον ΦΜΑΠ τον οποίο πολυ φοβάμαι δεν θα μπορώ να καλύψω αν όχι τον πρώτο χρόνο, τα επόμενα (είμαι μισθωτός).

    Νομίζω ότι δεν χρειάζονται άλλα σχόλια για να αποδείξουν πόσο άδικη είναι αυτή η διάταξη/ξεις, και γιατί θα πρέπει να καταργηθεί/θούν.

    Ευχαριστώ πολύ για το Βήμα και ελπίζω η προσπαθεια που γίνεται με τη δημόσια διαβούλευση να αποδώσει και να διορθωθούν τέτοιου είδους στρεβλώσεις της φορολογίας.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 21:40 | Πυρρος Τασσε

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,ΕΠΕΙΔΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΩ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΜΑΘΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΦΟΡΟ ΠΑΡΩΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΩ/ΑΓΟΡΑΣΩ.ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ.ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 18 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ 15 ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ 10ΕΤΟΥΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ.ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΜΑΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ;
    ΑΠΟ’ΤΙ ΞΕΡΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ,ΟΜΩΣ ΑΚΟΜΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ ΤΟ ΦΟΡΟ 1ης ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ.ΘΑ ΤΟ ΠΡΑΞΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΦΟΡΑ;ΕΛΠΙΖΩ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΥΠ’ΟΨΙΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ,ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΩ ΦΟΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 19:04 | Μαίρη Πιπεράκη

    Το ΤΑΠ για τους δήμους που μπαίνει στο λογαριασμό της ΔΕΗ θα έπρεπε να είναι ανάλογο με τα άτομα που κατοικούν στο σπίτι.

    Σε ένα σπίτι 100 τ.μ. μπορεί να μένουν δύο γέροι, ενώ σε ένα 80 τ.μ. μπορεί να μένουν 4 άτομα. Τα σκουπίδια είναι ανάλογα με τα άτομα, όχι με τα τετραγωνικά. Υπάρχουν σπίτια τώρα που σε δύο δωμάτια μένουν 8 άτομα.

    Επίσης η χρέωση για την ΕΡΤ είναι άδικη. Θα πρέπει να φύγουν τα 2/3 των υπαλλήλων της ΕΡΤ και να πουλάει περισσότερες διαφημίσεις άν θέλει να έχει λεφτά η ΕΡΤ, όχι να την πληρώνει υποχρεωτικά ο πολίτης.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 14:20 | ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗΣ

    ΑΔΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΣΠΡΑΤΕΤΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.Ο ΦΟΡΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ ΣΤΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ,ΠΟΥ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΤΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ 45% ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΣ.ΕΞΥΠΑΚΟΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΞΙΣΟΥ ΑΔΙΚΟ,ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΕΙ,ΕΝΟΙΚΙΟ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ,ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΟ ΙΔΙΟΚΑΤΟΙΚΗΣΗΣ ΠΟΥ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΝΟΗΣΕΙ.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 13:11 | ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΡΥΔΗΣ

    ΤΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ,ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥΧΟΣ ΣΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΟ Ε9 Ο ΟΙΚΟΠΕΔΟΥΧΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΦΜΑΠ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΕΝΩ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ.
    Ο ΟΙΚΟΠΕΔΟΥΧΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΧΙΛΙΟΣΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΤΟΥ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΣΤΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΑΥΤΑ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΤΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΦΜΑΠ ΑΥΤΩΝ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 23:15 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΕΖΕΣΤΕΝΤΖΗΣ

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

    1)Η ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΦΟΡΟΥ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ ΓΙΑ ΓΗΠΕΔΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΚΤΙΣΜΑ.
    2)ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΣ ΦΟΡΟΥ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΔΕΧΕΤΑΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΗΛΑΔΗ ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΤΕΧΕΙ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΕΞΑΔΙΑΙΡΕΤΟΥ, ΑΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣΕ ΦΟΡΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΕΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΦΟΡΟΥ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΕ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ, ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΜΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΙΜΟ, ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΥΤΟ ΑΠΟΚΤΑΤΕ ΛΟΓΟ ΣΥΓΚΑΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΣΚΕΜΜΕΝΗ ΠΡΟΘΕΣΗ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΔΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΕΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ, ΑΛΛΩΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ.
    3)ΣΤΗΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΥ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ, ΕΤΣΙ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΚΑ, ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΕΡΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ, ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΙΣΘΗΜΑ ΚΑΚΟΠΙΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑΣ . ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΨΙΑ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΔΑΝΕΙΑ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ. ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΕ ΙΔΙΑ ΕΜΒΑΔΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΦΟΡΟ, ΑΜΟΙΒΕΣ ΣΥΜ/ΦΩΝ, ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ ΔΕΝ ΠΡΟΣΔΙΔΕΙ ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 23:48 | Αποστόλης Β.Τ.

    Είμαι υπέρ του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας(Φ.Μ.Α.Π.)
    Η φορολόγηση των ακινήτων που παραμένουν αναξιοποίητα πρέπει να είναι μεγαλύτερη για να αναγκάζονται οι ιδιοκτήτες για αξιοποίησή τους.
    Η φορολόγηση ακινήτων(στα οποία είναι εγκατεστημένεςεπιχειρήσεις) πρέπει να συνδεθεί με τα εισοδήματα που αυτά αποφέρουν στον ή στους ιδιοκτήτες.Θα είναι μεγάλο λάθος και αναπτυξιακό αντικίνητρο να φορολογηθεί το ακίνητο (πέρα απ’την επιχείρηση)και σαν κτίσμα.
    Εάν κάποια ακίνητα-επιχειρήσεις(που έχω υπόψη μου)για αντικειμενικούς λόγους, που μπορούν να αποδειχθούν, δεν επιφέρουν εισοδήματα κατά την τελευταία διετία(π.χ.δέσμευσή τους από Δήμους για κοινόχρηστους χώρους,αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης λόγω θανάτου ενός βασικού μετόχου, αδυναμία εξόφλησης χρεών προς τράπεζες ή την οικεία Δ.Ο.Υ.,αδυναμία λήψης δανείου, αδυναμία απόκτησης πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας,κ.λ.π.) ή αν τα ακίνητα-επιχειρήσεις δεν μπορούν να εκποιηθούν (λόγω δικαστικών εκκρεμοτήτων με άλλους συνδικαιούχους κ.λ.π.), σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει απαραιτήτως η Πολιτεία να δείξει την κατανόηση και αλληλεγγύη της. Πρέπει σε αυτά τα ακίνητα-επιχειρήσεις με μια δήλωση του/των ιδιοκτητών που είναι υπόχρεοι καταβολής φόρου να αναστέλλεται η φορολόγηση του Φ.Μ.Α.Π.μέχρι περαίωσης των εκκρεμοτήτων.Αρμόδιος μπορεί να είναι ο οικείος έφορος για την πιστοποίηση των λόγων.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 23:26 | Φ. ΖΩΡΖΟΥ

    Η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας μικρής ή μεγάλης είναι σήμερα άδικη και καταχρηστική. Το ακίνητο φορολογείται όταν αγοράζεται, μεταβιβάζεται, κληρονομείται ή απλά υπάρχει. Ωστόσο, η ακίνητη περιουσία είναι και αυτή μια μορφή κεφαλαίου, όπως π.χ. οι καταθέσεις, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη, τα έργα τέχνης κτλ.. και είναι δίκαιο να φορολογείται για την υπεραξία ή τα έσοδα που παράγει, καθώς και για τη χρήση δημόσιων αγαθών (όπως συμβαίνει π.χ. με τα τέλη κυκλοφορίας). Επίσης, μπορεί να χρησιμεύσει ως τεκμήριο διαβίωσης στη φορολογία εισοδήματος για πάταξη της φοροδιαφυγής.
    Επομένως, κατά την άποψή μου, μόνη θεμιτή φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας μπορεί να είναι :
    α. Η κληρονομιά, δεδομένου ότι συμβάλλει στην αύξηση της περιουσίας αυτού που την αποδέχεται, αλλά για τους πέραν από τους συγγενείς πρώτου βαθμού (γονείς, παιδιά, σύζυγοι), δεδομένου ότι αυτοί έχουν συμβάλλει άμεσα ή έμμεσα στην απόκτηση της περιουσίας.
    β. Η υπεραξία που παράγεται από αύξηση της αντικειμενικής αξίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για να λειτουργήσει δίκαια το μέτρο, θα πρέπει να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και να καθιερωθεί αντικειμενικός προσδιορισμός της αξίας των ακινήτων σε όλη την Επικράτεια. Επίσης, θα πρέπει να διευρυνθεί ο συντελεστής παλαιότητας ανά δεκαετία μέχρι και για σπίτια μεγαλύτερα των 100 ετών, δεδομένου ότι υπάρχουν πάρα πολλά παλαιά ακίνητα που υπερφορολογούνται ή να υπάρχει ένας συντελεστής ετήσιας απόσβεσης, όπως εξάλλου προβλέπεται για τα επιχειρηματικά ακίνητα. Τέλος, θα πρέπει να προβλέπεται μείωση της αντικειμενικής αξίας όταν ένα ακίνητο για κάποιο λόγο υποβαθμίζεται (υποβάθμιση περιοχής, περιβαλλοντική επιβάρυνση κτλ).
    γ. Τα προβλεπόμενα δημοτικά τέλη, που θα πρέπει όμως να είναι ανταποδοτικά ( σήμερα με την κατάσταση στην πόλη είναι μαύρη τρύπα)

    Τα έσοδα των ακινήτων από ενοίκια και λοιπές πηγές εκμετάλλευσης . φορολογούνται μέσω της φορολογίας εισοδήματος.

    Στη φορολογία εισοδήματος μπορεί επίσης, όπως προαναφέρθηκε, να λειτουργήσει η ύπαρξη ιδιόκτητου ή ενοικιαζόμενου ακινήτου ως τεκμήριο διαβίωσης, για κάποιον που δηλώνει εισοδήματα κατώτερα αυτών που απαιτούνται για τη συντήρηση και ενοικίασή του. Στα πλαίσια αυτά μπορεί, με βάση τις αντικειμενικές αξίες , να θεσπισθεί και μία ελάχιστη τιμή ενοικίου ανά τετραγωνικό, ώστε να αποφεύγεται φοροδιαφυγή μέσω δηλούμενης χαμηλότερης τιμής ενοικίου στα συμβόλαια, με ωφέλεια και των δύο συμβαλλομένων μερών ( ιδιοκτήτη και ενοικιαστή).

    Η αγορά ακινήτων γίνεται από κεφάλαια που έχουν σχηματισθεί από κάποια έσοδα που έχουν ήδη φορολογηθεί (μέσω της φορολογίας εισοδήματος ή μέσω των καταθέσεων). Συνεπώς, η αγορά ακινήτου θα πρέπει να φορολογείται μόνο για κεφάλαιο που δαπανήθηκε γι΄ αυτήν και δεν αποδεικνύεται ότι υπήρχε, ώστε και πάλι να καταπολεμάται η φοροδιαφυγή.

    Κάθε άλλη μορφή φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, απλώς και μόνο επειδή υφίσταται, είναι αδικαιολόγητη, με βάση τα ισχύοντα για τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία.

    Σε κάθε περίπτωση στα πλαίσια της ισονομίας, ότι προβλέπεται για τη φορολογία ακινήτων φυσικών προσώπων θα πρέπει να προβλέπεται και για τα νομικά πρόσωπα και ιδιαίτερα τις off shore εταιρίες, που κατά τεκμήριο είναι από τις μεγαλύτερες πηγές φοροδιαφυγής, και, σημειωτέον, και πρόφατα,δεν επιβαρύνθηκαν καν με έκτακτη εισφορά.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 22:07 | Γιάννης Ροσσολάτος

    Εχω ένα εργοστάσιο και αναγκάστηκα να το ενοικιάσω γιά εργστάσιο
    πάλι και δουλεύει ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΆ απασχολώντας αρκετούς εργάτες, καιβέβαια η φθορά του είναι τεράστια. Αυτό το ακίνητο Φορολογείται όπως φορολογείται και ένα κατάστημα, μία τράπεζα ή ένα σούπερ Μάρκετ που βελτιώνουν το όποιο ακίνητο γιά να το χρησιμοποιήσουν. Αυτή τη φορολογική μεταχείρηση, να μας φορολογούν σαν καταστήματα, ή γραφεία, είναι Α Δ Ι Κ Η , διότι παραμάνοντας εργοστάσιο στο τέλος μένει ένα ερείπιο και δεν φτάνουν τα νοίκια που πήρες γιά να το επισκαύσεις.
    Τελικά πρέπει να το μετατρέψω σε διαμερίσματα, και να σταματήσω την παραγωγή;

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 22:08 | ΛΙΒΑΝΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Δε μπορεί να φορολογείται κάτι το οποίο δε παράγει εισόδημα, παρα μόνο για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, αναδιανομής πλούτου,
    Κάτι το οποίο σημαίνει πως οι φόροι μεταβίβασης γονικής παροχής και κληρονομιάς πρέπει να είναι πολύ χαμηλοί. Προσωπικά τους θεωρώ ληστεία και εκβιασμό ζητάτε φόρο για να παροχωρήσετε κάτι σε κάποιον που ούτως ή άλλως του ανήκει διακιωματικά.
    Σε αντίθεση με το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. ο οποίος είναι απαραίτητος.
    Πρέπει να θεσπιστεί ένα μεγάλο αφορολόγητο όριο για το φόρο μεταβίβασης – κληρονομιάς ειδικά μετα την επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
    Προσωπικά θεωρώ ελάχιστο αφορολόγητο όριο τα 300000-400000 ευρώ και στη συνέχεια άνω του αφορολόγητου ορίου ένα 4% με κλιμακακωτή αύξηση του φόρου.
    Ο φόρος μεγάλης ακίνητητης περιουσίας πρέπει να εφαρμοστεί για σύνολο ακίνητων με αντικειμενική αξία άνω των 600000 ευρώ και καθώς επίσης και για όλα τα χρόνια του παρελθόντος στα οποία δεν εισπράχθηκαν ποτέ αυτοι οι φόροι.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 19:48 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΨΥΛΛΑΣ

    Απάντηση προς τον κ. Γεώργιο Κουσιουνέλο

    Δεν είναι δυνατόν να λάβετε απαλλαγή από το Φ.Π.Α. ως οικοπεδούχος για το διαμέρισμα που θα λάβετε ως αντιπαροχή, ακόμη και εάν αυτό που θα λάβετε είναι η α’ κατοικία σας, όπως δεν λαμβάνει απαλλαγή από το ΦΠΑ και αυτός που ανεγείρει την οικία του σε ιδιόκτητο οικόπεδο με αυτεπιστασία και πληρώνει τις σχετικές δαπάνες(δηλ. μόνος του αγοράζει και πληρώνει τα υλικά : σίδερα, μπετόν, τούβλα, πλακάκια κ.λπ. και καταβάλλει ΦΠΑ και επίσης βρίσκει και πληρώνει τα συνεργεία μπετατζήδες, σοβατζήδες υδραυλικούς κ.λπ.). Η αντιπαροχή ή ορθότερα σύμβαση έργου είναι μία σχέση στην οποία ο οικοπεδούχος δεν πληρώνει σε χρήμα, αλλά σε είδος (δηλ. δίνει μέρος του οικοπέδου του στον κατασκευαστή – εργολάβο). Η μόνη δυνατότητα που έχετε είναι να διαπραγματευθείτε με τον εργολάβο την πληρωμή του ΦΠΑ από αυτόν και να περιληφθεί σχετικός όρος στο εργολαβικό συμβόλαιο. ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 18:12 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΨΥΛΛΑΣ

    Κύριε Παπακωνσταντίνου αποστέλλω το παρόν, προς σχολιασμό της τροπολογίας της 8-1-2010, σχετικά με τη φορολόγηση των γονικών παροχών. Θέλω να εκφράσω τη συμπαράσταση και τη συμφωνία μου, ως προς το πνεύμα και τις προθέσεις της εν λόγω ρυθμίσεις, καθώς επίσης και τη διαφωνία μου ως προς το γράμμα της, όπως διατυπώθηκε. Δυστυχώς όμως τις τελευταίες ημέρες στα ΜΜΕ πήρε τεράστιες διαθέσεις το θέμα, αρνητικώς, εξεταζόμενο, τεχνηέντως, μόνο ως προς το γράμμα και όχι και ως προς το πνεύμα της. Κύριε Υπουργέ ακόμη και εάν η διατύπωση υπήρξε ατελής και άφηνε περιθώρια για την κρίση της τροπολογίας ως αντισυνταγματικής, σας δηλώνω ευθαρσώς ότι οι προθέσεις σας ήταν στην ορθή κατεύθυνση και να είσθε βέβαιος ότι πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών αντιλήφθηκε, κατανόησε και αποδέχθηκε την αγωνία σας για την εξασφάλιση εσόδων, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη, από δημοσιονομική άποψη, περίοδο για την πατρίδα μας. Στο κάτω – κάτω δεν προτάθηκε η καθιέρωση του πόθεν έσχες για την απόκτηση του ακινήτου, που μεταβιβάζει ο παρέχων γονέας… ή μήπως θα ‘πρεπε;;; – Έλεος κύριοι των ΜΜΕ… Σωστά αναρωτιέται ο Υπουργός γιατί δεν ειπώθηκε κάτι όταν η προηγούμενη κυβέρνηση ψήφισε την απαλλαγή για την απαλλαγή α’ κατοικίας έως 200 τ.μ. ανεξαρτήτως αξίας, ή το 1% απεριορίστως για τις γονικές παροχές. Αυτά ήταν συνταγματικώς ορθά ;; (…ο κάθε Έλληνας συμμετέχει στα κοινά βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις του…). ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ όπου όλες οι γονικές παροχές και κληρονομιές ήταν, είναι και θα είναι αφορολόγητες!!!!!!!!!

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 17:55 | ΓΡΗΓΟΡΗΣ -ΞΑΝΘΗ

    ΚΥΡΙΟΙ,ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠ ΟΨΗ ΣΑΣ ΣΕ ΤΙ ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ .ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΕΒΡΟΣ ,Η ΡΟΔΟΠΗ ,Η ΞΑΝΘΗ ,Η ΙΚΑΡΙΑ ,ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΚΛΠ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.ΔΩΣΤΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΜΕΘΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.ΜΗΝ ΕΥΝΟΕΙΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΜΕΓΑΛΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ,ΣΠΑΤΑΛΟΥΝ ΣΕ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΞΙΔΙΚΑ ,ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΣΕ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΖΟΥΝ ΣΠΑΤΑΛΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΕΙΤΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΜΕ ΘΥΣΙΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ……ΕΝΑΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΣ ΠΟΥ ΖΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΜΕΘΩΡΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗ….

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 16:10 | Κωνσταντίνος Δρακινός

    Επιτρέψατέ μου να καταθέσω ορισμένες προσωπικές μεν απόψεις, που απηχούν όμως εμπειρία +35 ετών επαγγελματικής ενασχόλησης με την ακίνητη περιουσία σαν ενεργός μηχανικός και σύμβουλος ανάπτυξης ακινήτων.

    Θεωρώ κατ’ αρχήν αδιανόητη για την εποχή μας πλέον, την έννοια των «συμβατικών» τιμών στο σύστημα Αντικειμενικών Αξιών.
    Θα πρέπει επιτέλους οι επίσημες «αντικειμενικές» τιμές να ταυτίζονται με τις πραγματικές εμπορικές αξίες, οι οποίες μπορούν με τις σύγχρονες τεχνολογίες άριστα να παρακολουθούνται ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΟΎΝΤΑΙ τουλάχιστον ανά εξάμηνο, ιδανικά ανά τρίμηνο, ώστε όλοι να γνωρίζουμε για τί πράγμα μιλάμε.
    Παράλληλα θα πρέπει το αντικειμενικό σύστημα να περιλάβει όλες τις κατηγορίες ακινήτης περιουσίας, επεκτεινόμενο και στα εκτός σχεδίου, τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκτάσεις και γενικά σε κάθε τόπο όπου υπάρχει ιδωτική γή.
    Εάν το κράτος δικαιολογημένα ενδιαφέρεται για το εκάστοτε ύψος των φορολογικών του εσόδων και μέσω αυτών για την άσκηση στρατηγικά αιτιολογημένης απέναντι στούς πολίτες κάθε φορά πολιτικής, μπορεί πολύ καλύτερα και δικαιότερα να το κάνει αποκαθιστώντας πρώτιστα την αλήθεια για την πραγματική σε τόπο και χρόνο αξία των περιουσιών και αυξομειώνοντας στη συνέχεια τους συντελεστές της κατ’ είδος προβλεπόμενης φορολόγησης.

    Αυτή η αποκατάσταση,αλλά και διασφάλιση της Αλήθειας στις αξίες των ακινήτων είναι εξ’ ίσου αναγκαία, πέρα από την αποκατάσταση της δικαιοκρατίας στη φορλόγηση του κεφαλαίου, και σε όλες τις συναφείς με τα ακίνητα οικονομικές συναλλαγές και δικαιοπραξίες,όπως μεταβιβάσεις,χρηματοδοτήσεις, ανοικοδόμηση,ασφάλιση,αντικειμενικές εκτιμήσεις ευλόγων εσόδων εκμετάλλευης,εκτίμηση αντικειμενικά έυλογων αμοιβών επαγγελματιών που παρέχουν υπηρεσίες γύρω από το ακίνητο(νομικοί, μηχανικοί,μεσίτες κλπ).

    Στην ίδια πραγματική και αληθή βάση θα ρυθμίζονται «αντικειμενικά» σε πραγματικό χρόνο ζητήματα απαλλοτριώσεων και αποζημειώσεων και θα κοστολογούνται μέσω εύλογων και δίκαιων συντελεστών και τα διοικητικά βάρη για αδειοδοτήσεις, ελέγχους, εγκρίσεις και γενικά κάθε οικονομικού περιεχομένου σχέση κράτους και ιδιώτη ,νομικού ή φυσικού προσώπου , γύρω από την ακίνητη περιουσία.
    Παράλληλα θα ελαχιστοποιηθεί έτσι και η συχνά αδιέξοδη και εξαιρετικά αντιπαραγωγική για όλα τα μέρη εμπλοκή των τακτικών και διοικητικών δικαστηρίων για την επίλυση διαφορών που μοιάζουν με παίγνια του τύπου διελκυνστίδας ή κολοκυθιάς και δεν τιμούν την κοινωνία και τη δημοκρατία μας.

    Θεωρώ έντιμη και δίκαιη φορολογικά στην περίπτωση της ακίνητης περιουσίας και για κάθε είδος φόρου επ’ αυτής την παντελή αποφυγή θέσπισης Αφορολογήτων σε συνδυασμό όμως με την εφαρμογή κλιμακωτών συντελεστών απόλυτης αναλογικότητας που θα έχουν χαμηλότατη έως «συμβολική» αφετηρία, και θα κλιμακώνονται με τη μέγιστη δυνατή προοδευτικότητα (πχ ανά 10-20.000 €).
    Από τη στιγμή που θα θεσπισθεί ένα γενικευμένο σύστημα στατιστικά αντικειμενικού και διαρκώς επικαιροποιούμενου προσδιορισμού των πραγματικών εμπορικών αξιών των ακινήτων, θα είναι πολύ απλούστερο να υπάρξει και ευρεία κοινωνική συναντίληψη για τα όποια φοροτεχνικά κατώφλια χαρακτηρισμού μιάς ακίνητης περιουσίας ως μικρής μεσαίας, μεγάλης κλπ με έναν αντικειμενικό εμβάτη, όπως π.χ. ακέραια πολλαπλάσια του επίσημου κατα κεφαλήν ακθαρίστου εθνικού προϊόντος.

    Ως προς τη παθητική φορολόγηση της ιδιοκτησίας (τύπου ΤΑΠ ή ΕΤΑΚ ή ΦΜΑΠ)θεωρώ επιβεβλημένη τη σαφή διάκριση από φοροτεχνική άποψη ανάμεσα σε «σχολάζουσα- ή οικονομικά ανενεργό» και «οικονομικά ενεργό» ακίνητη περιουσία. Δεν είναι θεμιτή η υπαγωγή στους ίδιους συντελεστές φορολόγησης αντικειμενικά ισάξιων μεν περιουσιακών στοιχείων όπου για παράδειγμα το μεν ένα είναι αστικό ακίνητο ήδη σε χρήση, το άλλο είναι αδόμητη οικόπεδική έκταση σε φθίνοντα αγροτικό οικισμό και το τρίτο είναι μη καλλιεργούμενη πλέον αγροτική έκταση σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000.
    (Η φιλοσοφία πίσω από την παθητική φορολόγηση της ιδιοκησίας νομιμοποιείται μόνο μέσα από τη λογική αναγνώρισης του λανθάνοντος οικονομικού δυναμικού που αυτή εμπεριέχει για τον ιδιοκτήτη, οπότε είναι επιβεβλημένη η παραμετροποίηση και των ποιοτικών χαρακτηριστικών άμεσης οικονομικής διαθεσιμότητας της φορολογούμενης περιουσίας)

    Θεωρώ επίσης αναπτυξιακά απαραίτητη και δικαιοκρατικά επιβεβλημένη την εννοιολογική αναστροφή της λογικής του φόρου μεταβίβασης στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Κατά τη γνώμη μου ο «λογικά» υπόχρεος για φορολόγηση είναι ο εισπράττων το τίμημα της μεταβίβασης πωλητής, ο οποίος καρπούται σαν έσοδο και την όποια υπεραξία έχει σχηματισθεί στο χρονικό διάστημα που το ακίνητο παρέμεινε στην κυριότητα νομή και κατοχή του.
    Η επιβολή του φόρου μεταβίβασης εις βάρος του αγοραστή όπως ισχύει σήμερα πρακτικά τιμωρεί μιά ,υπό ευρεία έννοια,αναπτυξιακή ή επενδυτική πρωτοβουλία φυσικού ή νομικού προσώπου, η οποία πραγματοποιείται (εν όλω ή εν μέρει) με κεφάλαια τα οποία κατά τεκμήριο συγκεντρώθηκαν από νόμιμα εισοδήματα που έχουν ήδη φορολογηθεί σαν τέτοια όταν αποκτήθηκαν.

    Ειδικά στην περίπτωση φορολόγησης των μεταβιβάσεων νεόδμητων κτηρίων ή διηρημένων ιδιοκτησιών είναι θεμιτή η επιβάρυνση του αγοραστή με ΦΠΑ (όποιου εύλογου συντελεστή)υπό την προϋπόθεση ότι ο ΦΠΑ θα αφορά αποκλειστικά και μόνο στο μέρος της αξίας που ανταποκρίνεται στο κατασκευαστικό κόστος πλέον νομίμου επιχειρηματικού οφέλους του κατασκευαστή. Για το μέρος της συνολικής αξίας του ακινήτου που αντιστοιχεί στην αξία του μεταβιβζόμενου μαζί με το κτίσμα οικοπέδου θα όφειλε να φορολογείται ο πωλητής.

    Θεωρώ τέλος πολύ χρήσιμη και ουσιαστική, τόσο για πολιτικούς λόγους εντιμότητας απέναντι στους πολίτες όσο και για τεχνικούς λόγους αποτελεσματικότητας της διοίκησης στην αναπτυξιακή διάσταση, την εισαγωγή και θέσπιση στο ζήτημα της φορολόγησης κεφαλαίου ρυθμίσεων απτής ανταποδοτικότητας. Π.χ. Θεσμική δέσμευση συγκεκριμένων κατηγοριών φορολογικών εσόδων από ακίνητη περιουσία αποκλειστικά για την χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης και διαρκούς επικαιροποίησης χωροταξικών και πολεοδομικών σχεδίων, του κτηματολόγιου και γενικά μελετών ,έργων και δράσεων προστασίας, αναβάθμισης και αξιοποίησης του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

    Παρακαλώ εάν ή προσέγγιση μας σε ορισμένα ζητήματα σε συνάρτηση με τις πρακτικές εφαρμογές που αυτή συνεπάγεται δίχνει σε πρώτη ματιά σύνθετη ή/και πολύπλοκη, να μή λησμονούμε τις ευχέρειες που μας παρέχει ήδη από ετών η σύγχρονη πληροφορική τεχνολογία, ακόμα και στο επίπεδο του αποφοίτου λυκείου.

    Ευχαριστώ.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 16:36 | Τ.Χρ

    Κύριε υπουργέ, κύριοι σύμβουλοι του υπουργού,

    πριν απ΄ όλα θερμά συγχαρητήρια για την ιδέα και υλοποίηση της διαβούλευσης.

    Πάνω απ΄ όλα όμως μου δώσατε την ευκαιρία να διαπιστώσω πως οι Έλληνες πολίτες έχουν και μυαλό και συνείδηση. Αναφέρομαι σ΄ όλους αυτούς που συμμετέχουν εδώ και ελπίζουν ότι κάτι θα μείνει απ΄ όλα αυτά που γράφονται. Έχω πάρει χαρτί και μολύβι και σημειώνω πολλές και φωτεινές ιδέες, ελπίζω να γίνει το ίδιο κι απ΄ τους παχυλά αμοιβόμενους συμβούλους του υπουργού.

    Θα επαναλάβω τα ίδια με προηγούμενους πολίτες. Θεωρώ άδικη την φορολογία ακινήτων και παντελώς λάθος τον Φ.Μ.Α.Π. Αδυνατώ να καταγράψω αυτή τη στιγμή την πληθώρα των φόρων και τελών του ακινήτου και τους παρατρεχάμενους (ταμείο νομικών κλπ) που κερδίζουν απ΄ αυτό.
    Θεωρώ δίκαιη την φορολόγηση υπεραξίας (= κέρδος) της ακίνητης περιουσίας με κατάργηση όμως όλων των υπόλοιπων φόρων. Επίσης είναι δίκαιος ο συμψηφισμός της μείωσης – υποαξίας (= ζημία) της ακίνητης περιουσίας γιατί υπάρχει και αυτή η περίπτωση. Προσωπικό παράδειγμα: α) έχω αγοράσει κάτω της αντικειμενικής αξίας ακίνητο (οικόπεδο), β) προσπαθώ να πουλήσω κατάστημα κάτω της αντικειμενικής αξίας εδώ και επτά χρόνια χωρίς να υπάρχει κανείς ενδιαφερόμενος, ούτε καν μεσίτης δεν μπαίνει στον κόπο να ασχοληθεί. (το πρώτο (α) στην Αθήνα, το δεύτερο (β) στην Θεσσαλονίκη).
    Ο επαναπροσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών πρέπει να έχει πάνω (αύξηση) αλλά και κάτω (μείωση).
    Δεν θέλω να επαναλάβω τα επιτυχημένα παραδείγματα άλλων πολιτών που έχουν γράψει εδώ σχετικά με την επιλεκτική φορολόγηση των ακινήτων μόνο και όχι του συνόλου της περιουσίας (κινητής και ακίνητης ). Επειδή η γνωριμία με άλλο τρόπο επένδυσης των αποταμιεύσεων (βλ. χρηματιστήριο) ήταν απογοητευτική για μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού μην αφήνετε στον λαό να πιστεύει ότι πάντοτε θα την πληρώνουν οι μικροί και μικρομεσαίοι με ελλιπείς γνώσεις επενδύσεων οι οποίοι αυτό που μαθαίνουν από γενιά σε γενιά είναι μόνο επένδυση σε ακίνητα.
    Δώστε παραδείγματα, εφαρμόστε την φορολογία της υπεραξίας, σε κινητή περιουσία ιδιαίτερα, που μένει στο απυρόβλητο.
    Γελάνε πάλι οι φίλοι και γνωστοί με την κατάντια μου να ελπίζω ότι κάποτε θα δεί και ο αδικημένος μικρομεσαίος φορολογούμενος πολίτης δικαιοσύνη.
    Έχετε την δύναμη κύριοι της κυβέρνησης να τους αποδείξουμε οτι υπάρχει φορολογική δικαιοσύνη και μπορεί επιτέλους μια κυβέρνηση να κάνει πράξη ότι λέει;;

    Υ.Γ. δανείζομαι το παρακάτω σύνθημα άλλου πολίτη σε περίπτωση που τα όνειρα μας δεν ευοδωθούν

    « ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΨΕΙ Ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ»

    πάντα όμως στα όρια της συνταγματικότητας και νομιμότητας.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 10:06 | Σταύρος Κουκουβίνης

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Προτείνω να απαγορεύεται η μεταβίβαση ακινήτων σε ανηλίκους, ασχέτου βαθμού συγγενείας όταν βρίσκονται έστω και ένας γονέας εν ζωή.

    Με τιμή,

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 09:09 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΣΙΟΥΝΕΛΟΣ

    ΕΧΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ
    ΟΤΑΝ ΕΧΩ ΕΝΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΚΑΙ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ ΠΑΙΡΝΩ ΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΛΑΣΣΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ?
    ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΑΥΤΟ?
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 00:14 | Βασίλης Πασχάλης

    Αξιότιμοι κύριοι,

    Τα θέματα που θα ήθελα να θίξω είναι τρία:

    1ο: Τεκμήριο διαβίωσης για κατοικίες άνω των 200τμ.
    Κατά τη γνώμη μου είναι σωστή η επιβολή τεκμηρίου διαβίωσης για τις μεγάλες κατοικίες αλλά με δύο ενστάσεις.
    α)Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει απαλλαγή από το τεκμήριο διαβίωσης για όσες κατοικίες είναι έως 200τμ. Στις μεγαλύτερες όμως κατοικίες, αυτές που είναι πάνω από 200τμ δεν αφαιρείται το αφορολόγητο των 200τμ αλλά υπολογίζονται τα τετραγωνικά στο σύνολό τους. Έτσι μια κατοικία 199τμ δεν υπόκειται σε τεκμήριο ενώ μία κατοικία 201τμ χρεώνεται με υπέρογκο κόστος!! Προφανώς θα έπρεπε να ισχύει το αφορολόγητο των 200τμ και να επιβάλλεται τεκμήριο στη ΔΙΑΦΟΡΑ των τετραγωνικών μέτρων.
    β)Ο υπολογισμός του τεκμηρίου διαβίωσης εκτός από το εμβαδόν της κατοικίας λαμβάνει υπ’όψιν και την αντικειμενική αξία της περιοχής, στην οποία βρίσκεται το ακίνητο. Το τεκμήριο διαβίωσης όμως θα έπρεπε να υπολογίζει ΜΟΝΟ το κόστος χρήσης και όχι αυτό, σε συνάρτηση με τη συνολική αξία του ακινήτου, η οποία άλλωστε φορολογείται και με άλλους τρόπους όπως ΦΜΑΠ, φόροι μεταβίβασης κτλ. Είναι προφανές ότι ένα ακίνητο 250τμ σε περιοχή με χαμηλή αντικειμενική αξία έχει παραπλήσιο κόστος χρήσης με ένα αντίστοιχο ακίνητο σε περιοχή με υψηλή αντικειμενική αξία. Άρα θα έπρεπε ο υπολογισμός του τεκμηρίου διαβίωσης να είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ από την τοποθεσία του ακινήτου αλλά να ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ από το εμβαδόν του και την ύπαρξη άλλων παροχών όπως πχ πισινών, μεγάλων υπόγειων χώρων, κτλ. Με το τρόπο αυτό θα μπορούσαν να αποφευχθούν καταστάσεις κατά τις οποίες διαμερίσματα 230τμ σε «ακριβές» περιοχές εμφανίζεται να έχουν μεγαλύτερο κόστος χρήσης από
    επαύλεις 500+τμ με πισίνες σε «φθηνές» περιοχές.

    2ο: Επιβολή ΦΜΑΠ.
    Η σκέψη της επιβολής φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, στην αρχή της, είναι σωστή, αλλά πρέπει να οριστεί από ποιο ποσό και πάνω νοείται η μεγάλη ακίνητη περιουσία και αν πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα τα ακίνητα με τον ίδιο τρόπο. Ένα λογικό ποσό, πάνω από το οποίο θα έπρεπε να υπολογίζεται ο ΦΜΑΠ θα ήταν της τάξης του 1.500.000€. Από εκεί και πάνω ο φόρος θα μπορούσε να είναι κλιμακωτός ανά 500.000€. Το σημαντικότερο όμως είναι το ποσοστό φορολόγησης να ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΕΤΑΙ ανάλογα με τον αν το ακίνητο προέρχεται από κληρονομιά ή αγορά, αν αποδίδει εισόδημα ή όχι και άλλους αντίστοιχους παράγοντες.

    3ο: Το σύστημα προσδιορισμού ελάχιστου κόστους κατασκευής οικοδομής δεν ανταποκρίνεται σε καμία πραγματικότητα και σε μερικές περιπτώσεις είναι ως και 10 φορές ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ από το πραγματικό κόστος οικοδομής. Έτσι αντί να γίνεται φορολογική επίθεση στα ήδη υπάρχοντα ακίνητα, των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν είναι πάντα σε θέση να ανταποκριθούν, θα έπρεπε να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του συνολικού κόστους ώστε και να ελέγχεται το πόθεν έσχες των κατασκευαστών/ιδιοκτητών και να καταβάλλεται ο ΦΠΑ που αντιστοιχεί στο πραγματικό κόστος.

    Με εκτίμηση

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 21:35 | Θόδωρος Τ.

    1. Γενικά τα προτεινόμενα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
    2. Τα ακίνητα πάντως έχουν επιβαρυνθεί υπερβολικά γιατί είναι από τα μόνα περιουσιακά στοιχεία, των οποίων είναι δυνατός ο εντοπισμός τους από τις Υπηρεσίες του κράτους.
    3. Είναι βέβαιο οτι η ιδιοκτησία περιουσιακών στοιχείων από off-shore εταιρίες έχει γίνει με σκοπό τη φοροαποφυγή (των φυσικών προσώπων).
    4. Οι μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές κλπ ακινήτων επιβαρύνονται με σημαντικά ποσά για το Ταμείο Νομικών. Αυτό είναι μια συντεχνιακή επιτυχία του Δικηγορικού Συλλόγου να πληρώνουν οι πολίτες τις ασφαλιστικές τους (των δικηγόρων κλπ) υποχρεώσεις.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 19:24 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΜΕΙΩΣΤΕ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΡΙΘΕΙ ΑΛΛΟΤΡΙΩΤΕΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ Η ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΙΑ.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 19:53 | Κωστας γασπ

    Στην αυξηση αφορολογητου και στην αυξηση των αντικειμενικων αξιων , το πανηγυρι θα γινει απο συμβολαιογραφους , δικηγορους και ταμειο νομικων.
    Μηπως πρεπει να ληφθει καποιο μετρο να μην τους χρυσοπληρωνει ο κοσμακης;

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 18:57 | Ιωάννα

    Σας εύχομαι καλή τύχη στο έργο σας. Μέχρι σήμερα οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν αδίκως και παραλόγως σε περίπτωση γονικής παροχής τα παρακάτω:

    1. Ταμείο νομικών, παρόλο που κανένας νομικός δεν παρίσταται (αφού βάσει νόμου δεν απαιτείται η παρουσία νομικού στα συμβόλαια αλλά και γενικώς στην όλη διαδικασία)

    2. Υποθηκοφυλακιο: εξωφρενικά υψηλό ποσό, για ποιόν λόγο? Για να γίνει μία εγγραφή ή μετεγγραφή στα βιβλία? Που πάνε τόσα χρήματα?

    Παρόλο που όπως διαβάζω θα αυξηθεί το αφορολόγητο αλλά ταυτόχρονα και η κλίμακα φορολόγησης στις γονικές παροχές, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί θα πρέπει ένα ακίνητο να το πληρώσει η Ελληνικη οικογένεια ξανά και ξανά όταν ‘περνάει’ από τον παππού στην κόρη και από την κόρη στο στο εγγόνι. Τελικά είναι φορολόγηση του ακινήτου (ως θα έπρεπε να είναι και να είναι άπαξ) ή κατ’ εξακολούθηση φορολόγηση του ακινήτου / «ποινή» του συγγενή α’ βαθμού που του γίνεται ένα δώρο από τον γονιό του? Ξέρετε ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν γονική παροχή στα παιδιά τους, λόγω των εξωφρενικά υψηλών ποσών που χρειάζεται να πληρώσουν (συμβολαιογραφικά, ταμείο νομικών, φόροι, υποθηκοφυλακιο)?