22) Για όσους φορολογούμενους έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθωτές υπηρεσίες προτείνεται η αποστολή από το Υπουργείο Οικονομικών προσυμπληρωμένης δήλωσης και η απαλλαγή της υποχρέωσης του φορολογούμενου να υποβάλλει δήλωση εφόσον συμφωνεί με τα στοιχεία της προσυμπληρωμένης δήλωσης.

Θεωρείτε ότι το μέτρο αυτό μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες περιπτώσεις φορολογούμενων;

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 00:02 | Νίκος Γεωργιλάς – πρώην εφοριακός

    Όχι

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 22:06 | ΣΠΥΡΟΣ Β

    Τι γίνεται όταν ο υπόχρεος έχει εισόδημα αποκλειστικά από μισθωτές υπηρεσίες ενώ η σύζυγος είναι αυτοαπασχολούμενη (η το αντίστροφο); Μήπως είναι καιρός να εξετασθεί η πιθανότητα υποβολής ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων ξεχωριστά ανα σύζυγο;

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 20:46 | Iάσονας Χατζηθεοδώρου

    Άμα το προτεινόμενο μέτρο αποσκοπεί στην αποσυμφόρηση των ΔΟΥ, τότε παρόλο τις καλές προθέσεις μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα (καθυστερημένες διορθώσεις κλπ., διπλές και τριπλές επισκέψεις στη ΔΟΥ για υποβολή διορθωτικών εγγράφων). Επιπλέον, φαντάζει αδύνατον με το προτεινόμενο μέτρο για σύνδεση του αφορολογήτου με τις αποδείξεις ΦΠΑ, να μην χρειαστεί κάποιος να επισκεφθεί την ΔΟΥ του για να υποβάλλει όλα τα απαραίτητα έγγραφα σχετικά με τις φορολογικές του υποχρεώσεις τουλάχιστον μια φορά.

    Αντίστροφα όμως, και πολύ πιο εξυπηρετικό θα ήταν η επέκταση των on-line δυνατοτήτων των ΔΟΥ, ώστε ένας φορολογούμενος με εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες (ή και από άλλες πηγές εφόσων είναι αυτό δυνατό) να μπορεί να συμπληρώσει το σύνολο της δήλωσής του on-line.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 19:31 | Δημήτριος Ιωάννου

    Βεβαίως και μπορεί και πρέπει να επεκταθεί σε όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων, με τα πεδία που δεν υπόκεινται – συνήθως – ετησία μεταβολή όπως λ.χ. ατομικά στοιχεία οικογενείας, ιδιοκατοίκησις, στοιχεία του Ε2, ανάλωσις κεφαλαίου, ζημίες κ.λ.π.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 21:07 | Κώστας Παπαθανασίου

    Απευθείας σύνδεση ταμειακών μηχανών με το υπουργείο οικονομικών

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 17:43 | ΚΥΡΙΑΚΟΣ

    Σε πολλά σημεία οι ηλεκτρονικές δηλώσεις είναι σαν να έχουν ψηφιοποιηθεί οι παλαιές δηλώσεις ενώ θα μπορούσε με την χρήση των δυνατοτήτων του διαδυκτίου να επανασχεδιαστούν οι διαδικασίες.

    Θα βοηθούσε όλους η ροή πληροφοριών να είναι συνεχής εντός του έτους και όχι μια φορά τον χρόνο, αφού οι περισσότεροι όταν υποβάλλουμε ηλεκτρονικά, δεν ταλαιπωρούμε τους εργαζόμενους στην εφορία ούτε και ταλαιπωρούμαστε σε ουρές. Όπως:

    – κάθε χρόνο υποβάλλουμε Εκκαθαριστική Δήλωση ΦΠΑ, που σε πολλές περιπτώσεις ο δηλών αθροίζει τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του έτους και τις υποβάλλει. Θα μπορούσε να αποστέλλεται προσυμπληρωμένο το συγκεντρωτικό ΦΠΑ και όποιοι έχουν αλλαγές αυτοί να υποβάλλουν.

    – η Συγκεντρωτική Κατάσταση Πελατών – Προμηθευτών γίνεται ετησίως με χωριστή δήλωση. Δεν θα μπορούσε να υποβάλλεται πχ μαζί με την περιοδική δήλωση του ΦΠΑ; Ούτως ή άλλως υποβάλλουμε ηλεκτρονικά.

    – Το Taxisnet θα μπορούσε να στέλνει ηλεκτρονικά μηνύματα σε χρήστες για έναρξη υποβολών δηλώσεων του χρήστη και υπενθύμιση προθεσμιών υποβολής πριν την λήξη τους.

    – Επειδή συνηθίζουμε να εξαντλούμε τις προθεσμίες και γίνονται ουρές στις εφορίες κτλ και συχνά δύνονται σιωπηρές παρατάσεις θα μπορούσε αυτό να γίνει θεσμοθετημένα πχ για 3 ημέρες με επιβάρυνση του φορολογούμενου 10 ευρώ την πρώτη, 20 την δεύτερη και30 την τρίτη ημέρα παράτασης. Ίσως αυτό αποσυμφόρηση τις εφορίες και γίνει κίνητρο για τους φορολογούμενους να υποβάλλουν εντός προθεσμιών.

    Ευχαριστώ,

    Κυριάκος

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 16:10 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Καθε χρονο αλλαζετε τα δεδομενα στην φορολογηση!!!

    Την μια … παρε αυτοκινητο …. μετα ελα να στο φορολογησουμε γιατι δεν ειναι καινουργιο (οταν δεν εχεις λεφτα για να παρεις καινουργιο)
    και παρε και πρασινα τελη ….γιατι ρυπαινεις (λες και το εργοστασιο της ΔΕΗ που καιει λιγνιτη δεν ρυπαινει!!! …. μηπως χανουμε σαν κρατος κατι εκατομμυρια καθε χρονο σε προστιμα απο αυτο???)

    μετα ,,, πηρες σπιτι ??? χα χα χα ! ελα ξανα στην ΔΟΥ !!!
    Εισαι Μισθωτος ??? Ελα να σε αρμεξω … επειδη δεν μπορω να ακουμπησω αυτους που εχουν ΚΟΤΕΡΑ BENTLEY και ΒΙΛΛΕΣ !!
    Αραγε … το Ιδιωτικο φταιει που το Δημοσιο βαζει το κρατος να εχει τοσα χρεη??
    Για συμμαζευτειτε … δημοσια !!!
    Σταματηστε την μονιμοτητα!!
    Σταματηστε τους διπλο-τριπλοθεσιτες ( που εχετε και στα γραφεια σας )
    Σταματηστε τις μιζες απο ολες τις δουλεις του Δημοσιου!
    Σταματηστε να πουλατε οτι δημοσιο που ειναι επικερδες!!! (Βλεπε ΟΤΕ)
    Σταματηστε να χρεωνετε δημοσιες επιχειρησεις για να τις πουλησετε!
    ΕΛΕΟΣ!

    Αποκτηστε ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ για να αποκτησουμε και εμεις!

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 13:08 | Κώστας Παναγιωτόπουλος

    Κάθε μέρα η αποστολή ηλεκτρονικά καταστάσεων με όλες τις συναλλαγές εξόδων, ώστε να γίνεται διασταύρωση.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 22:13 | ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ

    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΙΣΘΩΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ Η ΔΥΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΙΠΠΟΥΣ,ΙΔΙΟΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΟΧΙΚΗΣ ΜΕΧΡΙ ΕΝΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟ ΟΡΙΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΟΥΡΕΣ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ.ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗ ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΕΚΔΙΔΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΣΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΖΕΤΑΙ Η ΑΜΟΙΒΗ ΠΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟΝ ΛΟΓΙΣΤΗ.ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΕΣ.ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΝΕΙ ΘΑ ΤΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΚΑΙ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΝΑ ΔΥΣΑΝΑΣΧΕΤΟΥΝ ΓΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 18:50 | Μαίρη Πιπεράκη

    Ναί στους συνταξιούχους

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 11:12 | Νεκταρία Παπανικολάου

    Αναρωτιέμαι πώς συνάδει αυτό το μέτρο με την υποχρέωση των φορολογούμενων να καταθέτουν αποδείξεις για να δικαιολογήσουν το αφορολόγητο…

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 23:16 | Φ. ΖΩΡΖΟΥ

    Θα μπορούσε να συντάσσεται προσυμπληρωμένη δήλωση για όλους τους μισθωτούς με τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και τα υφιστάμενα στοιχεία της προηγούμενης δήλωσης (π.χ. Ι.Χ., ιδιοκατοίκηση κτλ), με δυνατότητα να συμπληρώνονται ή να διαφοροποιούνται από τους ίδιους και άλλα στοιχεία ( δαπάνες εκπιπτόμενες, τυχόν επιπλέον έσοδα, πωλήσεις κτλ), εφόσον χρειάζεται. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει ότι οι υπηρεσίες θα ενημερώνουν απευθείας τις οικονομικές εφορίες με όλα τα στοιχεία εσόδων, κρατήσεων κτλ..

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 09:13 | ΜΠΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΑΦΟΥ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΥΜΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ .

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 19:29 | ΜΑΣΟΥΡΟΣ ΝΙΚΟΣ

    Kαταρχήν καλή χρονιά σε όλους μας.

    Συμφωνώ με την αρχή της διάταξης. Θα μπορεί να γίνει με τον εξής τρόπο : a)αποστολή προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων σε όσους έχουν εισόδημα τουλάχιστον από μισθωτές υπηρεσίες. Εάν ο φορολογούμενος δεν έχει άλλα εισοδήματα και φυσικά το φορολογητέο ποσό είναι σωστό να μην χρειάζεται η αποστολή προς της ΔΟΥ της δήλωσης(εάν ειναι στην περίπτωση αφορολογήτου και δεν χρήζονται τεκμήρια διαβίωσης). Βέβαια στους ΙΔ.Υπαλλήλους η καταγραφή του ετήσιου ποσού μπορεί να γίνει είτε μέσω ΙΚΑ είτε με αντικατάσταση του ετήσιου σημειώματος κατ΄ ανάλογο τρόπο.
    β) Ηλεκτρονικά σε όσους το επιθυμούν. Εάν μου έρθει σωστά προσυμπληρωμένη η ετήσια φορολογική δήλωση και φυσικά συμφωνώ συμπληρώνω τις αποδείξεις και τις πιθανές αγορές (ήδη θα είναι γνωστές οι αγορές-πωλήσεις οικιών οικοπέδων και αυτοκινήτων αφου γίνονται μέσω δου) και τις αποστέλλω ηλεκτρονικά εφόσον μπορώ και εχω την δυνατότητα.
    Συμπερασματικά βέβαια τα παραπάνω χρειάζονται σε κράτος δικαίου αρκεί βέβαια να αναπτυχθούν κατάλληλα οι τομεις πληροφορικής τοσο του αντιστοιχου υπουργείου όσο και των διαφόρων οργανισμων του δημοσίου τομέα όσο και των ΔΕΚΟ

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 18:51 | Κωνσταντίνος

    Σωστό αλλά πολύπλοκο ,απαιτεί παρα πολύ καλή εσωτερική οργάνωση και υπηρεσιών εκτός Υ.Ο. για τη παροχή στοιχείων σχετικών.Εάν υπάρχει η υποδομή ναι ,δαφορετκά τα λάθη θα προκαλέσουν κομφουζιο.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 11:54 | ΝΙΚΟΣ ΑΘ.ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗΣ

    Υπάρχει ο κίνδυνος σε περίπτωση εφαρμογής του μέτρου της καταστρατήγη-
    σής του και της κατ επέκταση μη υποβολής και από αυτούς που είναι υπό-
    χρεοι.Συμπερασματικά εάν εξευρεθεί τρόπος ελέγχου και διασταύρωσης όλων
    εκείνων των στοιχείων,ως είναι ενδεικτικά η απόκτηση περιουσιακών στοι-
    χείων,τότε το μέτρο θα μπορούσε για να εφαρμοστεί.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 09:15 | Φανή Αντιφάκου

    Θεωρώ τελείως άδικο οι κόρες των Υποστρατήγων, Αντιστρατήγων να παίρνουν την σύνταξη του πατέρα τους, μετά το θάνατό του, και όλη τους τη ζωή. Ενώ εργάζονται και έχουν και το δικό τους το μισθό. ΄Ετσι δεν παντρευονται για να μη χάσουν τη σύνταξη αλλά συζουν και κάνουν οικογένεια.Παληά μπορεί να ήσαν λίγοι οι Στρατηγοί, σήμερα όμως είναι πάρα πολλοί. Θεωρώ ότι είναι πολύ άδικο. Ευχαριστώ

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 02:17 | ΓΑΖΗ.ΦΡΥΝΗ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ
    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΥΜΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΗΛΩΣΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ
    ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ,ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΤΣΕΚΑΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΜΕ
    ( ΜΗ ΤΥΧΟΝ ΠΑΘΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΕ ΤΑ Ε9 ΠΟΥ ΜΕΤΑΤΕΘΗΚΕ Η ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΟΥΣ
    ΠΟΛΙΤΕΣ)ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ
    ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ, ΕΙΤΕ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ,ΕΙΤΕ ΩΣ ΕΙΘΙΣΤΑΙ.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ
    Η ΥΠΟΔΟΜΗ.
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΑΔΥΝΑΤΩ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΚΑΠΟΙΟΥΣ
    ΑΛΛΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΤΑ ΜΟΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ
    ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ,ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΕ
    ΦΟΡΟΥΣ.-

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 01:36 | ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Α. ΙΩΑΝΝΗΣ

    Με την έκπτωση των δαπανών από το εισόδημα, έρχεται σε αντίθεση αυτό το μέτρο. Χώρια ότι μπορεί να έχει και άλλα εισοδήματα. Δεν το κρίνων αποτελεσματικό. Μπορεί όμως να προσυμπληρώνεται η δήλωση που θα υποβάλλει ηλεκτρονικά και να εμφανίζει τα εισοδήματα που έχει. Αυτό το μέτρο μπορεί να επεκταθεί και στους εταίρους και στους μετόχους ονομαστικών μετοχών.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 21:34 | Μηχανικός

    Πάρτε την ισχύουσα φορολογική δήλωση και ελέγξτε πόσα (προσωπικά πιστεύω αρκετά) στοιχεία που μας ζητάτε τα έχετε ήδη στα χέρια σας.

    Προσθέστε ποσά (πάρα πολλά) στοιχεία μπορείτε να βρείτε μαζικά αν απευθυνθείτε (μετά από νομοθετική ρύθμιση) σε οργανισμούς, και εταιρείες.

    Πιο συγκεκριμένα.

    Μισθοί, Συντάξεις, Επιδόματα, Επιδοτήσεις ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1
    Δελτία παροχής υπηρεσιών που έχουν ΦΠΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1
    Παραστάσεις δικαστηρίων, συμβόλαια ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1
    Ενοίκια, ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1
    Αυτοκίνητα, μηχανές, σκάφη, πισίνες, βοηθητικό προσωπικό ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1
    Ασφαλιστικές εισφορές, Δάνεια 1ης κατοικίας ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2

    Τα μόνα στοιχεία που δεν ξέρει καθόλου το κράτος είναι τα ιδιωτικά έξοδα σε κατηγόριες που δεν έχουν ΦΠΑ: Νομική συμβουλή, ιατρική ιδιωτική πράξη κλπ.

    Αν μπει ΦΠΑ και εδώ, η φορολογική δήλωση μπορεί να είναι μία σύνοψη όλων των στοιχείων που ήδη γνωρίζει το ΥΠΟΙΚ και με τη σύμφωνη γνώμη του φορολογούμενου να εκκαθαρίζεται ο φόρος.

    ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ: Ξεκάθαρες και ολοκληρωμένες βάσεις δεδομένων για Φορολογούμενους και ακίνητα.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 17:15 | μαρια

    Σωστή η πρόταση, εφ’οσον ή προσυμπληρωμένη δήλωση περιλαμβάνει καί τά λοιπά στοιχεία τού ύποχρέου πού κατά τήν διάρκεια τού φορολογικού έτους δέν έχουν άλλάξει π.χ. κατοικία,αύτοκίνητο,μεγάλες άγορές.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 12:55 | lan

    Πολύ σωστό. Να επεκταθεί και στους συνταξιούχους.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 23:04 | νικηφορος

    _Πραγματικά δυσκολεύομαι να καταλάβω το σκεπτικό του τίτλου. Να στέλ
    νει, λέει, το υπουργείο οικονομικών στους φορολογούμενους, που έχουν
    εισοδήματα αποκλειστικά από μισθωτές υπηρεσίες, προσυμπληρωμένη δήλωση
    και αν συμφωνούν με τα στοιχεία αυτής της προσυμπληρωμένης δήλωσης, να
    απαλλάσονται από την υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση. Δεν μας λέτε όμως
    τι θα περιλαμβάνει αυτή η προσυμπληρωμένη δήλωση. Υποθέτω τα βασικά στοιχεία του φορολογουμένου, όπως και πρίν και τα έσοδα. Και πως θα γί
    νεται η εκκαθάριση αυτής της δήλωσης; Μόνο με τα έσοδα; Κάπου δεν πάτε
    καλά εκεί στο υπουργείο. Μη μου πείτε ότι εκεί στο υπουργείο θα γνωρί
    ζετε πόσες αποδείξεις (κάθε είδους), πόσα δάνεια και τόκους, πόσα νέα
    αυτοκίνητα, και λοιπές δαπάνες θα έχει ο μισθωτός και ο συνταξιούχος
    και θα συμπληρώνετε και αυτά; Αυτά για να συμβούν εδώ στη χώρα μας θα
    περάσουν πολλά χρόνια ακόμη. Οσο οι κυβερνήσεις θα επιμένουν στη, μειω
    τική για τη προσωπικότητα του ανθρώπου, συλλογή κάθε είδους αποδεί
    ξεων, η υποβολή φορολογικής δήλωσης θα είναι απαραίτητη γιατί δεν θα
    μπορεί να γίνεται διαφορετικά.
    _Είστε τόσο πολύ πανικοβλημένοι κααι φοβισμένοι που τα λάθη σας είναι
    πάρα πολλά και το ένα διαδέχεται το άλλο. Ξεκινήσατε με την «απόσυρση»
    της απόσυρσης, πήγατε στα τέλη κυκλοφορίας, απ’ εκεί στην αύξηση των
    έμμεσων φόρων, τελευταία στη πρόταση (θέσπιση ουσιαστικά) του μέτρου
    συλλογής αποδείξεων για να καλυφθεί (άκουσον-άκουσον) το αφορολόγητο
    και πάει λέγοντας. Ποιός ξέρει τι θα δούμε ακόμη. Εκείνο που έπρεπε να
    κάνετε και δυστυχώς δεν το κάνατε (και απ’ότι φαίνεται δεν πρόκειται
    να το κάνετε ούτε στο μέλλον) είναι η περιστολή δαπανών στον δημόσιο
    (στενό και ευρύτερο) τομέα. Μόνο με τη περιστολή δαπανών θα μειωθούν
    τα ελλείμματα και όχι με νέους φόρους, παγώνοντας έτσι ακόμη περισσό
    τερο τη παγωμένη ήδη αγορά. Μειώσατε το προϋπολογισμό της βουλής κατά
    40%; Οχι. Η μείωση ήταν μόνο 1,5% και μας το είπε με καμάρι ο πρόεδρος
    της βουλής. Μειώσατε τις πολλαπλές αποζημιώσεις των υπουργών, βουλευ
    τών κ.λ.π. κατά 40%; Οχι. Μειώσατε τις αποδοχές τόσων golden boys που
    λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα; Οχι.
    _Αφήστε λοιπόν τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις καθώς και την υποβολή των
    κανονικών δηλώσεων αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο και σηκώστε τα μανίκια να δουλέψετε για το κοσμάκη και οχι για τους λίγους που αρνού
    νται πεισματικά να χάσουν, έστω και μέρος, των πολλαπλών προνομίων τους.-

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 18:49 | ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

    Λάθος. Πάρα πολλοί μισθωτοί (δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι) και συνταξιούχοι, έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές (επιδοτήσεις, αγροτικά εισοδήματα, ενοίκια, κ.τ.λ.), τα οποία κατά αυτόν τον τρόπο δεν θα εμφανίζονται πουθενά, αφού κανείς δεν θα ελέγχεται. Και η αλήθεια είναι, ότι αρκετοί φοροόγούμενοι αυτής της κατηγορίας δεν δηλώνουν όλα τα εισοδήματά τους, ακριβώς επειδή δεν ελέγχονται από κανένα (αφού δεν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες).

    Με την προσυμπλήρωση της δήλωσης, απλά το συγκεκριμένο φαινόμενο θα διευρυνθεί, χωρίς κανείς ποτέ να ελέγχει κανένα, οότε το δημόσιο θα χάνει αρκετά έσοδα.

    Ευχαριστώ.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 15:46 | Δημήτρης Μ.

    Αν ζούσαμε σε χώρα με πολίτες που έχουν φορολογική συνείδηση και σεβασμό προς το κοινωνικό σύνολο, το μέτρο αυτό θα ήταν εκ των ουκ άνευ.
    Στην εδώ πραγματικότητα ποιός εγγυάται ότι ο φορολογούμενος δεν θα αποκρύπτει τυχόν επιπλέον (πέραν του μισθού ή συντάξεως) εισοδήματα του, τη στιγμή που το Υπουργείο επίσημα μεν εν αγνοία του δε, θα του έχει δώσει άφεση? Ο έλληνας τον χρειάζεται τον έλεγχο του και το μόνο που ίσως τον κάνει ειλικρινή στα φορολογικά είναι όταν υπογράφει.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 20:23 | Αθανασιάδου Μαρία

    από ΓΙΑΝΝΙΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ – — 4 Ιανουαρίου 2010 @ 14:43

    Ναι στην συλογή των αποδείξεων αλλα με εκτυπωση και barcode σε κάθε απόδειξη έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα απο των φορολογούμενο να την καταχωρεί άμεσα με ένα barcode reader είτε προσωπικό είτε μέσω ΚΕΠ στο site της εφορίας στο προσωπικό του ΑΦΜ.

    Ε! Με συγχωρείτε αλλά αν κάθεστε και διαβάζετε τέτιοιες προτάσεις τι να πω…

    Ας πάει ο κύριος Γιαννίκης στον μπαρμπα – Μήτσο στην Άνω Ραχούλα να του κάνει δώρο ενα μηχάνημα με τις δυνατότητες που περιγράφει…

    Σας παρακαλώ, βαλτε στα υποχρεωτικά στοιχεια του αποστολέα σχολιων το επάγγελμα ή την ιδιότητα για να δούμε ποιοί είναι όλοι αυτοί που «προσπαθούν» να βγάλουν εδώ τα μεγαλεπήβολα όνειρα που είχαν να «συμμαζέψουν» την Ελλάδα….

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 20:23 | Αθανασιάδου Μαρία

    Σε 20 με 30 χρόνια ίσως να λειτουργήσει κι αυτό…

    Βασική προυπόθεση να έχει καταθέσει η επιχείρηση στην οποία εργάζεται ο φορολογούμενος τις περιοδικές δηλώσεις και φυσικά την οριστική κατάσταση μισθοδοσίας όπου βρίσκονται οι συνολικές αποδοχές και οι παρακρατηθέντες φόροι.
    Και ναι μεν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα το κάνουν γιατί είναι συνεπείς αλλά οι μεγάλες? Αυτές που καθυστερούν τα πάντα αλλά παρ όλα αυτα ΚΑΙ θεωρούν ΚΑΙ φορολογικές ενημερότητες παιρνουν? Τί θα γίνει σ αυτή την περίπτωση?

    Και με το συμπάθειο, δηλαδή, αλλά ποιός ειδήμονας το σκέφτηκε αυτό?
    Ξέρει τί γίνεται στην πράξη ή τα λέει όλα αυτά καθισμένος σ ένα γραφείο? Με θέα τα πτυχία οικονομικών επιστημών που έχει κρεμασμένα στον τοίχο?

    Και ξαναρωτάω….γιατί πολλά δεν μπορούν να προβλεφτούν απ΄ όλους αυτούς τους α(ν)αρμόδιους? Μήπως επειδή τους διαφεύγει η πράξη?

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 20:36 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΜΠΗΣ

    ΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ. ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΥΜΠΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΜΕ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΟΠΩΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ (ΑΦΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ), ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ, ΠΟΣΑ ΔΑΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΑΦΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΔΟΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ, ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΟΑΕΕ ΟΓΑ κλπ

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 18:21 | Δημήτριος Κόλιας

    Όχι! Όλοι να υποβάλλουν δήλωση ακόμη και εάν έχουν μηδέν εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή.
    Απλοποίηση κανόνων πρώτα!
    Όλοι να υποβάλουν δήλωση, ακόμη και εάν έχουν μηδέν εισόδημα. Όσοι έχουν ΑΦΜ κάνουν δήλωση. Τελεία και παύλα!

    Απλοποίοηση διαδικασιών μετά:
    Για αυτούς που έχουν εισόδημα μόνο από Μισθωτές Υπηρεσίες, μία απλοποιημένη φόρμα (και όχι το δαιδαλώδες Ε1) που θα παρέχεται ηλεκτρονικά μαζί με απλοποιημένες οδηγίες.

    Το θέμα είναι το Υπουργείο να ξέρει ποιοι δεν έκαναν δήλωση και όχι να προαπσθεί να μαντέψει εάν κάποιοι δεν έκαναν επειδή δεν είχαν εισόδημα ή επειδή ξέχασαν ή επειδή για οποιοδήποτε άλλο λόγο.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 17:32 | Νικος Μπεζεριάνος

    ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΣΤΕΥΤΟ !!

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 14:22 | ΓΙΑΝΝΙΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    Ναι στην συλογή των αποδείξεων αλλα με εκτυπωση και barcode σε κάθε απόδειξη έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα απο των φορολογούμενο να την καταχωρεί άμεσα με ένα barcode reader είτε προσωπικό είτε μέσω ΚΕΠ στο site της εφορίας στο προσωπικό του ΑΦΜ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 19:15 | Κωνσταντίνος Χωλλ

    Από όλα αυτά τα μέτρα «τα συνδυαστικά», όπου κάποιος θα πρέπει να δηλώσει κάποια στοιχεία (στην προκειμένη περίπτωση ο εργοδότης) για να υπολογιστούν αυτόματα εισοδήματα και φόροι σε κάποιον άλλο (μισθωτό), μην περιμένετε να έχετε αποτελέσματα, παρά να κυριαρχήσει το χάος. Αυτό θα το αντιληφθείτε εαν το κάνετε, από την πρώτη χρονιά εφαρμογής. Γιατί? Επειδή δεν είναι όλοι ο φορολογούμενοι συνεπείς και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν θα υποβάλλον στοιχεία εμπρόθεσμα όλοι οι εργοδότες (γιατί κάποιος π.χ. δεν έχει πληρώσει ακόμα κάποιες δόσεις ΦΜΥ οπότε δεν μπορεί να υποβάλει οριστική δήλωση ΦΜΥ). Ειναι πολύ ευκολο να πάρετε στατιστικά από το TAXIS για το ποσοστό των επιχειρήσεων που υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις, για να μάθετε και το ποσοστό αποτυχίας ενός τέτοιου συστήματος.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 13:03 | Σ.Ν.Α.

    Το ίδιο μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί και για τα εισοδήματα από ακίνητα, από τη στιγμή που τα μισθωτήρια συμβόλαια κατατίθενται στην εφορία. Δεν νομίζω ότι είναι δύσκολο να καταχωρούνται ηλεκτρονικά σε μια φόρμα στοιχεία μισθωτή, εκμισθωτή, μισθίου και μισθώματος. Αυτό βέβαια συνεπάγεται την υποχρεωτικά έγγραφη συμφωνία κάθε επέκτασης και τροποποίησης στο μισθωτήριο συμβόλαιο.