Άρθρο 269: Άδειες λειτουργίας υφισταμένων επιχειρήσεων

1. Κάθε ασφαλιστική επιχείρηση που έχει λάβει άδεια λειτουργίας πριν την 31/12/2015 θεωρείται αυτοδικαίως ότι κατέχει άδεια λειτουργίας για τους αντίστοιχους κλάδους των άρθρων 4 και 5 του παρόντος με τις ακόλουθες διαφοροποιήσεις:
α) Κάθε ασφαλιστική επιχείρηση που έχει λάβει άδεια άσκησης του κλάδου IV.1 του άρθρου 13 του Ν.Δ. 400/70 (ΦΕΚ Α’ 10) πριν την 31/12/2015 θεωρείται αυτοδικαίως ότι κατέχει άδεια άσκησης του κλάδου ΙV «Διαρκής ασφάλιση ασθένειας» του άρθρου 5 του παρόντος.
β) Κάθε ασφαλιστική επιχείρηση που έχει λάβει άδεια άσκησης του κλάδου IV.2 του άρθρου 13 του Ν.Δ. 400/70 (ΦΕΚ Α’ 10) πριν την 31/12/2015 θεωρείται αυτοδικαίως ότι κατέχει άδεια άσκησης των κλάδων 1 «Ατυχήματα» και 2 «Ασθένειες» της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του παρόντος νόμου τελουμένων υπό χωριστή διαχείριση, σύμφωνα με το άρθρο 49 του παρόντος. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις ζωής του προηγουμένου εδαφίου δεν έχουν δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης της άδειας σε λοιπούς κλάδους ασφάλισης κατά ζημιών.
2. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις ζωής της περίπτωσης (β) της παραγράφου 1 του παρόντος τηρούν τους λογιστικούς κανόνες οι οποίοι διέπουν τις επιχειρήσεις ασφάλισης ζωής για το σύνολο των δραστηριοτήτων τους. Όσον αφορά τους κανόνες περί εκκαθαρίσεως, οι ως άνω επιχειρήσεις πρέπει να εφαρμόζουν τους ίδιους κανόνες με τις επιχειρήσεις ασφάλισης ζωής, για τις δραστηριότητές τους που έχουν σχέση με τους κινδύνους που υπάγονται στους κλάδους 1 «Ατυχήματα» και 2 «Ασθένειες» της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του παρόντος νόμου.
3. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις ζωής της περίπτωσης (β) της παραγράφου 1 του παρόντος εφαρμόζουν τις διατάξεις του άρθρου 49 του παρόντος.