Άρθρο 244: Ενημερώσεις κατοίκων άλλων κρατών μελών (άρθρα 281, 282 και 283 της Οδηγίας 2009/138/ΕΚ)

1. Με την έναρξη της διαδικασίας ασφαλιστικής εκκαθάρισης, ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής ενημερώνει αμελλητί με ατομική επιστολή κάθε γνωστό λήπτη ασφάλισης, ασφαλισμένο, δικαιούχο απαιτήσεων από ασφάλιση καθώς και κάθε γνωστό συμβαλλόμενο μέρος και πιστωτή που έχει συνήθη διαμονή, κατοικία ή έδρα σε άλλο κράτος μέλος. Το ως άνω σημείωμα αναφέρει ιδίως τις προθεσμίες, τις κυρώσεις που ορίζονται για τις εν λόγω προθεσμίες, το όργανο που έχει εξουσιοδοτηθεί προκειμένου να δεχθεί την αναγγελία απαιτήσεων ή παρατηρήσεις σχετικά με τις απαιτήσεις, καθώς και τα υπόλοιπα επιβληθέντα μέτρα. Το σημείωμα αναφέρει επίσης αν οι λήπτες της ασφάλισης, οι ασφαλισμένοι, οι δικαιούχοι απαιτήσεων από ασφάλιση και λοιπά συμβαλλόμενα μέρη και πιστωτές των οποίων οι απαιτήσεις είναι προνομιακές ή έχουν εμπράγματη ασφάλεια, οφείλουν να προβούν σε αναγγελία των απαιτήσεών τους.
2. Στην περίπτωση απαιτήσεων από ασφάλιση το σημείωμα αναφέρει επίσης α) τα γενικά αποτελέσματα της διαδικασίας ασφαλιστικής εκκαθάρισης επί των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, και ιδίως την ημερομηνία από την οποία τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ή οι πράξεις παύουν να παράγουν αποτελέσματα και β) τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του ασφαλισμένου όσον αφορά στην ασφαλιστική σύμβαση.
3. Οι πληροφορίες του σημειώματος παρέχονται στην ελληνική γλώσσα σε έντυπο που φέρει τον τίτλο, διατυπωμένο σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «πρόσκληση για αναγγελία απαιτήσεως – τηρητέες προθεσμίες» ή «πρόσκληση για υποβολή παρατηρήσεων σχετικά με απαιτήσεις». Κατ’ εξαίρεση, οι πληροφορίες του σημειώματος παρέχονται στην επίσημη γλώσσα του κράτους συνήθους διαμονής, κατοικίας ή έδρας του πιστωτή που είναι δικαιούχος απαιτήσεως από ασφάλιση.
4. Δικαιούχοι απαιτήσεων από ασφάλιση και πιστωτές που έχουν συνήθη διαμονή, κατοικία ή έδρα σε άλλο κράτος μέλος, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων αρχών των κρατών μελών, δικαιούνται να αναγγέλλουν τις απαιτήσεις τους, τυγχάνοντας της αυτής μεταχείρισης και κατάταξης με τις ομοειδείς απαιτήσεις δικαιούχων, οι οποίοι έχουν συνήθη διαμονή, κατοικία ή έδρα στην Ελλάδα.
5. Η αναγγελία των προαναφερομένων απαιτήσεων μπορεί να γίνεται στην επίσημη γλώσσα του κράτους μέλους συνήθους διαμονής, κατοικίας ή έδρας των δικαιούχων. Στην περίπτωση αυτή το έντυπο αναγγελίας φέρει τον τίτλο, διατυπωμένο σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «αναγγελία απαιτήσεως» ή «παρατηρήσεις σχετικά με απαιτήσεις».