Άρθρο 238: Καθήκοντα του ασφαλιστικού εκκαθαριστή (άρθρα 293, 294 της Οδηγίας 2009/138/ΕΚ)

1. Ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής δικαιούται να ασκεί όλες τις κατά τον παρόντα νόμο αρμοδιότητες του εντός όλων των κρατών μελών. Ο διορισμός του αποδεικνύεται με την προσκόμιση επικυρωμένου αντιγράφου του πρωτοτύπου της απόφασης διορισμού του. Ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής δύναται να ορίζει με ειδικό πληρεξούσιο, πρόσωπα, φυσικά ή νομικά, για τη διευθέτηση θεμάτων που προκύπτουν σε άλλο κράτος μέλος, εάν τούτο είναι αναγκαίο, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ασφαλιστικής εκκαθάρισης. Κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του σε άλλο κράτος μέλος, ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής τηρεί τους νόμους του κράτους αυτού και ιδίως τις διαδικασίες ρευστοποίησης του ενεργητικού και ενημέρωσης των εργαζομένων. Οι αρμοδιότητες αυτές δεν περιλαμβάνουν δικαίωμα χρήσης βίας ούτε δικαίωμα λήψης απόφασης επί νομικών διαδικασιών ή διαφορών. Επίσης ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής και κάθε κατάλληλα εξουσιοδοτημένο πρόσωπο μπορούν να ζητούν καταχώρηση της απόφασης για τη διαδικασία εκκαθάρισης στα δημόσια βιβλία που τηρούνται στα άλλα κράτη μέλη. Τα έξοδα καταχώρησης λογίζονται ως έξοδα και δαπάνες της διαδικασίας.
2. Για την απόδειξη διορισμού εκκαθαριστή άλλου κράτους μέλους απαιτείται προσκόμιση επικυρωμένου αντιγράφου του πρωτοτύπου της απόφασης διορισμού του ή οποιασδήποτε άλλης βεβαίωσης που εκδίδει η αρμόδια αρχή αυτού του κράτους μέλους, μεταφρασμένων στην ελληνική γλώσσα.
3. Ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής διεκπεραιώνει την ασφαλιστική εκκαθάριση και μεριμνά για κάθε αναγκαία, προς τούτο, εργασία. Συντάσσει εναρκτήριο ισολογισμό εντός των πρώτων τριών (3) μηνών από την ημερομηνία ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής επιχείρησης και μεριμνά για την αναζήτηση ληξιπρόθεσμων ασφαλίστρων και λοιπών απαιτήσεων, λαμβάνοντας όλα τα νόμιμα μέτρα εντός των πρώτων δώδεκα (12) μηνών από την ημερομηνία ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής επιχείρησης.
4. Η Εποπτική Αρχή μπορεί να ζητά από τον ασφαλιστικό εκκαθαριστή οποιαδήποτε πληροφορία για την πορεία της ασφαλιστικής εκκαθάρισης και τον ελέγχει για τις ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις του.
5. Ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής έχει τη δυνατότητα να προσλαμβάνει προσωπικό ή νομικά ή φυσικά πρόσωπα ως συμβούλους, νομικούς ή οικονομικούς ή άλλους, για την εκπλήρωση των καθηκόντων του, κατόπιν εγκρίσεως της Εποπτικής Αρχής.
6. Η Εποπτική Αρχή, με απόφασή της που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δύναται να καθορίζει το περιεχόμενο και τη συχνότητα υποβολής από τον ασφαλιστικό εκκαθαριστή των πληροφοριών του παρόντος καθώς και τις διαδικασίες εφαρμογής του.