Άρθρο 175: Μητρική επιχείρηση που καλύπτει περισσότερα κράτη μέλη (άρθρο 217 της Οδηγίας 2009/138/ΕΚ, παράγραφος 49 του άρθρου 2 της Οδηγίας 2014/51/ΕΕ)

1. Η Εποπτική Αρχή δύναται να αποφασίζει τη σύναψη συμφωνίας με τις εποπτικές αρχές σε άλλα κράτη μέλη, στα οποία λειτουργεί άλλη συνδεδεμένη τελική μητρική επιχείρηση σε εθνικό εκτός Ελλάδος επίπεδο, με σκοπό την άσκηση εποπτείας του ομίλου στο επίπεδο ελληνικού υπο-ομίλου, που καλύπτει περισσότερα κράτη μέλη.
Η Εποπτική Αρχή δύναται να αποφασίζει τη σύναψη συμφωνίας με τις εποπτικές αρχές σε άλλα κράτη μέλη στα οποία λειτουργεί άλλη συμμετέχουσα τελική μητρική επιχείρηση σε εθνικό εκτός Ελλάδος επίπεδο, με σκοπό την άσκηση εποπτείας του ομίλου στο επίπεδο εθνικού εκτός Ελλάδος υπο-ομίλου που καλύπτει περισσότερα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Όταν η Εποπτική Αρχή έχει συνάψει συμφωνία με εποπτικές αρχές σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παρούσας παραγράφου, η εποπτεία του ομίλου δεν ασκείται στο επίπεδο τελικής μητρικής επιχείρησης που αναφέρεται στο 174 του παρόντος.
Η Εποπτική Αρχή αιτιολογεί τις συμφωνίες τις παρούσας παραγράφου τόσο στην αρχή εποπτείας ομίλου, όσο και στην τελική μητρική επιχείρηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Εποπτική Αρχή, όταν δρα ως αρχή εποπτείας ενός ομίλου, σε περίπτωση σύναψης τέτοιων συμφωνιών, ενημερώνει το κολλέγιο εποπτικών αρχών σύμφωνα με την περίπτωση (α) της παραγράφου 1 του άρθρου 203 του παρόντος.
2. Οι παράγραφοι 2 έως 6 του άρθρου 174 του παρόντος εφαρμόζονται αναλόγως.