Άρθρο 241: (άρθρα 276 και 278 της Οδηγίας 2009/138/ΕΚ) Μητρώο περιουσιακών στοιχείων

1. Κάθε ασφαλιστική επιχείρηση διαμορφώνει και τηρεί στην έδρα της σε συνεχή βάση πλήρως επικαιροποιημένο ειδικό μητρώο στο οποίο εγγράφονται τα στοιχεία του ενεργητικού που αντιστοιχούν στις υποχρεώσεις της παραγράφου 3 του άρθρου 240 του παρόντος (εφεξής «μητρώο περιουσιακών στοιχείων ειδικών απαιτήσεων»), με κατάταξη των περιουσιακών στοιχείων σε υπομητρώα για την κάθε μια από τις ως άνω περιπτώσεις, ούτως ώστε να είναι διακριτή η αντιστοίχιση των περιουσιακών στοιχείων με την εκάστοτε κατηγορία ειδικών απαιτήσεων.
2. Κάθε ασφαλιστική επιχείρηση διαμορφώνει και τηρεί στην έδρα της σε συνεχή βάση πλήρως επικαιροποιημένο ειδικό μητρώο στο οποίο εγγράφεται το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού που δεν περιλαμβάνεται στο μητρώο περιουσιακών στοιχείων ειδικών απαιτήσεων (εφεξής «μητρώο περιουσιακών στοιχείων ασφαλισμένων»).
3. Η συνολική αξία των εγγεγραμμένων περιουσιακών στοιχείων στο μητρώο περιουσιακών στοιχείων ασφαλισμένων υπερβαίνει σε κάθε χρονική στιγμή την αξία των αντίστοιχων τεχνικών προβλέψεων. Σε περίπτωση όμως που η ως άνω αξία υπολείπεται σε κάποια χρονική στιγμή της αξίας των τεχνικών προβλέψεων, η ασφαλιστική επιχείρηση συμπληρώνει άμεσα τα περιουσιακά στοιχεία ώστε να πληρούται η προϋπόθεση του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου. Η μη άμεση συμπλήρωσή του αποτελεί λόγο λήψης μέτρων εξυγίανσης ή και ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης από την Εποπτική Αρχή.
4. Ο υπολογισμός της αξίας των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων, των τεχνικών προβλέψεων συμπεριλαμβανομένων, γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου ΣΤ’ του Πρώτου Μέρους του παρόντος. Με απόφαση της Εποπτικής Αρχής καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν τις μεθόδους υπολογισμού της αξίας των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων, οι οποίες αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο.
5. Από τον χρόνο ανάκλησης της άδειας λειτουργίας ασφαλιστικής επιχείρησης, οι εγγραφές στα μητρώα περιουσιακών στοιχείων ειδικών απαιτήσεων της παραγράφου 1 του παρόντος δεν μεταβάλλονται, εκτός των διορθώσεων προφανών ή τεχνικών λαθών, χωρίς προηγούμενη άδεια της Εποπτικής Αρχής.

  • Η δυνατότητα ανάκλησης της άδειας λειτουγίας που αναφέρεται στην παράγραφο 3 δεν προκύπτει απο τις ρυθμίσεις της οδηγίας.

    Προτείνεται η διαγραφή της παραγράφου.