Άρθρο 263: Περί ασκήσεως του κλάδου κεφαλαιοποιήσεων

1. Κεφαλαιοποίηση υπό την έννοια του παρόντος θεωρείται η εξασφάλιση ορισμένου κεφαλαίου καταβλητέου σε ορισμένο χρόνον αντί ορισμένων καταβολών, ενιαίων ή περιοδικών.
2. Απαγορεύεται η δια του αυτού συμβολαίου κατάρτιση σύμβασης ασφάλισης ζωής και κεφαλαιοποίησης.
3. Επιτρέπεται η προ της λήξεως του συμβολαίου καταβολή του δια της κεφαλαιοποιήσεως εξασφαλιζομένου ποσού, σε συνδυασμό με κληρώσεις.
Τα συμβόλαια κεφαλαιοποιήσεως είναι ονομαστικά, επιτρεπομένης της μεταβιβάσεως αυτών κατόπιν γνωστοποίησης στην επιχείρηση και έγκρισης δια πρόσθετης πράξης. Η διάρκεια των συμβολαίων δεν δύναται να υπερβαίνει τα εικοσιπέντε (25) έτη.
4. Ο αριθμός των ενεργουμένων κατ’ έτος κληρώσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δώδεκα, το δε ποσοστό των κληρουμένων ετησίως συμβολαίων να μην υπερβαίνει το δώδεκα επί της χιλίοις (12‰)
5. Η χορήγηση δανείων προς ασφαλισμένους κλάδου κεφαλαιοποιήσεως επιτρέπεται μόνον δια την εξακολούθηση της ισχύος των σχετικών συμβολαίων.
6. Κάθε δημοσίευση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων διά του τύπου, τοιχοκολλήσεων κ.λπ. εν σχέσει προς την ενέργειαν κληρώσεων, επιτρέπεται μόνον κατόπιν προηγουμένης θεώρησης του δημοσιεύματος από την Εποπτική Αρχή η οποία χορηγείται εντός δεκαημέρου από την υποβολή της σχετικής αίτησης.
7. Κάθε διενέργεια κλήρωσης ανακοινώνεται στην Εποπτική Αρχή προ δέκα πέντε (15) τουλάχιστον ημερών. Οι κληρώσεις ενεργούνται ενώπιον Επιτροπής αποτελουμένης από ένα μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου υποδεικνυομένου από το Σώμα αυτό για ένα έτος, από έναν εκπρόσωπο της Εποπτικής Αρχής και από έναν εκ των Διευθυντών ή Συμβούλων της ενδιαφερομένης επιχείρησης.
8. Με απόφαση της Εποπτικής Αρχής καθορίζεται η κατά κλήρωση αμοιβή των μελών της Επιτροπής, η οποία καταβάλλεται από την ενδιαφερόμενη επιχείρηση.