Άρθρο 237: Διαδικασία διορισμού ασφαλιστικού εκκαθαριστή

1. Η Εποπτική Αρχή διορίζει από κατάλογο προσώπων που έχει διαμορφώσει και βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα της και τον οποίο επικαιροποεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ως ασφαλιστικό εκκαθαριστή φυσικό ή νομικό πρόσωπο με ειδική γνώση και πείρα σε θέματα ασφαλιστικών επιχειρήσεων ή πιστωτικών ιδρυμάτων. Ο διορισμός ανακαλείται σε κάθε χρονική στιγμή για οποιοδήποτε λόγο. Η απόφαση αυτή δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με απόφαση της Εποπτική Αρχή, η οποία δημοσιεύεται στη Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ορίζεται και η αμοιβή του ασφαλιστικού εκκαθαριστή.
2. Ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής, ή, εφόσον πρόκειται για νομικό πρόσωπο, οι νόμιμοι εκπρόσωποί του, δεν υπέχει ποινική ευθύνη ούτε προσωποκρατείται ούτε υπέχει οποιαδήποτε άλλη ευθύνη για χρέη της ασφαλιστικής επιχείρησης προς το Δημόσιο ή τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, ανεξάρτητα από το χρόνο βεβαίωσής τους. Ευθύνεται μόνο για δόλο και βαριά αμέλεια.

  • Προστίθεται παράγραφος 3 προκειμένου για τον καθορισμό κριτηρίων για το διοιρσμό εκκαθαριστλων συμβάλλοντας τα μέγιστα για τη διαφάνεια της διαδικασίας επιλογής διορισμού.

    «3. Με απόφαση της Εποπτικής Αρχής ορίζονται τα κριτήρια για την επάρκεια γνώσεων και εμπειρίας που απαιτούνται για τη διαμόρφωση της ανωτέρω λίστας εκκαθαριστών.»