Άρθρο 215: Μητρικές επιχειρήσεις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης: εξακρίβωση της ισοδυναμίας(άρθρο 260 της Οδηγίας 2009/138/ΕΚ, παράγραφος 75 του άρθρου 2 της Οδηγίας 2014/51/ΕΕ)

1. Στην περίπτωση (γ) της παραγράφου 2 του άρθρου 171 του παρόντος, η Εποπτική Αρχή σε συνεργασία με τις λοιπές ενδιαφερόμενες εποπτικές αρχές εξακριβώνουν κατά πόσον οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές επιχειρήσεις, η μητρική επιχείρηση των οποίων έχει την έδρα της εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπόκεινται σε εποπτεία, από εποπτική αρχή τρίτης χώρας, που είναι ισοδύναμη με εκείνη που προβλέπεται από το παρόν Μέρος για την εποπτεία στο επίπεδο του ομίλου ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων που αναφέρονται στις περιπτώσεις (α) και (β) της παραγράφου 2 του άρθρου 171 του παρόντος.
Όταν δεν έχει εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση πράξη σύμφωνα με τις παραγράφους 2, 3 ή 5 του άρθρου 260 της Οδηγίας 2009/138/ΕΚ, η Εποπτική Αρχή πραγματοποιεί την εξακρίβωση του προηγουμένου εδαφίου μόνο εάν, εφαρμοζόμενα τα κριτήρια της παραγράφου 6 του άρθρου 202 του παρόντος ή της παραγράφου 2 του άρθρου 247 της Οδηγίας 2009/138/ΕΚ, θα προέκυπτε ότι θα ήταν η αρχή εποπτείας του ομίλου («οιονεί αρχή εποπτείας του ομίλου»), κατόπιν αιτήματος της μητρικής επιχείρησης ή οποιασδήποτε από τις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές επιχειρήσεις που έχουν λάβει άδεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή με δική της πρωτοβουλία. Η Εποπτική Αρχή εφόσον δρα ως οιονεί αρχή εποπτείας του ομίλου επικουρείται κατά την ανωτέρω εξακρίβωση από την ΕΑΑΕΣ, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 33 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1094/2010.
Για την εξακρίβωση αυτή, πριν η Εποπτική Αρχή λάβει απόφαση σχετικά με την ισοδυναμία, εφόσον δρα ως οιονεί αρχή εποπτείας του ομίλου, επικουρούμενη από την ΕΑΑΕΣ, συμβουλεύεται τις άλλες ενδιαφερόμενες εποπτικές αρχές. Η Εποπτική Αρχή κατά την λήψη της απόφασης λαμβάνει υπόψη τα κριτήρια που καθορίζονται σε τυχόν υφιστάμενες κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 260 της Οδηγίας 2009/138/ΕΚ. Η Εποπτική Αρχή, εφόσον δρα ως οιονεί επόπτης ομίλου, δεν λαμβάνει, σε σχέση με τρίτη χώρα, αποφάσεις οι οποίες έρχονται σε σύγκρουση με παλιότερες αποφάσεις για τη συγκεκριμένη τρίτη χώρα, παρά μόνο όταν αυτό είναι αναγκαίο για να ληφθούν υπόψη σημαντικές αλλαγές είτε στο καθεστώς εποπτείας που καθορίζεται στο Πρώτο Μέρος του παρόντος είτε στο καθεστώς εποπτείας της τρίτης χώρας.
Εφόσον η Εποπτική Αρχή διαφωνεί με απόφαση η οποία έχει ληφθεί από οιονεί επόπτη ομίλου σύμφωνα με το άρθρο 260 της Οδηγίας 2009/138/ΕΚ μπορεί, μέσα σε τρεις μήνες από την κοινοποίηση της απόφασης από τον επόπτη αυτό, να απευθύνεται στην ΕΑΑΕΣ και να ζητήσει τη συνδρομή της σύμφωνα με το άρθρο 19 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1094/2010.
2. Σε περίπτωση απουσίας είτε κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τις παραγράφους 3 ή 5 του άρθρου 260 της Οδηγίας 2009/138/ΕΚ είτε απόφασης της Εποπτικής Αρχής σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 217 του παρόντος.
3. Όταν εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 260 της Οδηγίας 2009/138/ΕΚ, σχετικά με την προσωρινή ισοδυναμία καθεστώτος προληπτικής εποπτείας τρίτης χώρας, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 216 του παρόντος.
Η Εποπτική Αρχή ασκεί τα καθήκοντα της αρχής εποπτείας ομίλου εφόσον έχει καθοριστεί ως οιονεί αρχή εποπτείας για τον συγκεκριμένο όμιλο σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του παρόντος και υπάρχει ασφαλιστική ή αντασφαλιστική επιχείρηση, μέλος του ομίλου, εγκατεστημένη στην Ελλάδα, η οποία έχει συνολικό ισολογισμό που υπερβαίνει τον συνολικό ισολογισμό της μητρικής της επιχείρησης που είναι εγκατεστημένη εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην περίπτωση αυτή δεν εφαρμόζεται το πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου.