Άρθρο 132: Μεταβίβαση χαρτοφυλακίου (άρθρο 164 της Οδηγίας 2009/138/ΕΚ)

1. Υποκαταστήματα ασφαλιστικής επιχείρησης που είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα και ανήκουν σε αλλοδαπές ασφαλιστικές επιχειρήσεις που δεν έχουν την έδρα τους σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούν, κατόπιν έγκρισης της Εποπτικής Αρχής, να μεταβιβάζουν μέρος ή το σύνολο του χαρτοφυλακίου των ασφαλιστικών συμβάσεών τους σε ελληνική ασφαλιστική επιχείρηση η οποία κατέχει κατάλληλη άδεια λειτουργίας των κλάδων στους οποίους κατατάσσονται οι κίνδυνοι ή οι υποχρεώσεις του μεταβιβαζόμενου χαρτοφυλακίου, εφόσον η Εποπτική Αρχή ή η αρμόδια εποπτική αρχή σύμφωνα με το άρθρο 135 του παρόντος, πιστοποιούν, λαμβάνοντας υπόψη και το μεταβιβαζόμενο χαρτοφυλάκιο, ότι η ανάδοχος του χαρτοφυλακίου ασφαλιστική επιχείρηση πληροί την Κεφαλαιακή Απαίτηση Φερεγγυότητας του άρθρου 76 του παρόντος.
2. Υποκαταστήματα της προηγούμενης παραγράφου μπορούν, κατόπιν έγκρισης της Εποπτικής Αρχής, να μεταβιβάζουν μέρος ή το σύνολο του χαρτοφυλακίου ασφαλίσεών τους σε ασφαλιστική επιχείρηση που έχει την εταιρική της έδρα σε άλλο κράτος μέλος, εφόσον η αρμόδια εποπτική αρχή καταγωγής της επιχείρησης αυτής πιστοποιεί, λαμβάνοντας υπόψη και το μεταβιβαζόμενο χαρτοφυλάκιο, ότι η ανάδοχος του χαρτοφυλακίου ασφαλιστική επιχείρηση πληροί την Κεφαλαιακή Απαίτηση Φερεγγυότητας της παραγράφου 1 του άρθρου 100 της Οδηγίας 2009/138/ΕΚ όπως έχει ενσωματωθεί με την παράγραφο 1 του άρθρου 76 του παρόντος.
Επίσης, μπορούν, κατόπιν έγκρισης της Εποπτικής Αρχής, να μεταβιβάζουν μέρος ή το σύνολο του χαρτοφυλακίου ασφαλίσεών τους σε υποκαταστήματα ασφαλιστικής επιχείρησης τρίτης χώρας με έδρα σε άλλο κράτος μέλος. Η έγκριση της Εποπτικής Αρχής χορηγείται μόνο εφόσον η εποπτική αρχή του κράτους μέλους όπου βρίσκεται το ανάδοχο του ασφαλιστικού χαρτοφυλακίου υποκατάστημα ή του κράτους μέλους του άρθρου 135 του παρόντος, πιστοποιεί ότι:
α) λαμβανομένης υπόψη της μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου, η ανάδοχος ασφαλιστική επιχείρηση τρίτης χώρας και ειδικότερα το υποκατάστημα αυτής κατέχει επιλέξιμα ίδια κεφάλαια επαρκή για την κάλυψη των Κεφαλαιακών Απαιτήσεων Φερεγγυότητας,
β) η νομοθεσία του κράτους μέλους, όπου είναι εγκατεστημένο το υποκατάστημα επιτρέπει την εν λόγω μεταβίβαση, και
γ) το εν λόγω κράτος μέλος έχει συναινέσει στην μεταβίβαση.
3. Στις περιπτώσεις των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος η Εποπτική Αρχή εγκρίνει την μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου του εν Ελλάδι υποκαταστήματος, εφόσον έχει λάβει τη σύμφωνη γνώμη των εποπτικών αρχών των κρατών μελών όπου βρίσκονται οι κίνδυνοι ή έχουν αναληφθεί οι υποχρεώσεις.
4. Οι εγκρίσεις και γνώμες που απαιτούνται σύμφωνα με τις διαδικασίες διαβούλευσης των παραγράφων 1 έως 3 του παρόντος διαβιβάζονται στην Εποπτική Αρχή εντός τριών μηνών από την υποβολή του σχετικού αιτήματος. Εντός του αυτού διαστήματος των τριών μηνών από τη λήψη του σχετικού ερωτήματος, υποχρεούται η Εποπτική Αρχή ως αρμόδια εποπτική αρχή αναδόχου εταιρείας ή υποκαταστήματος να διατυπώσει τη δική της γνώμη ή να χορηγήσει την έγκρισή της. Μη διατύπωση έγκρισης ή γνώμης εντός της ως άνω προθεσμίας από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές προς την Εποπτική Αρχή ή το αντίστροφο θεωρείται θετική απάντηση άλλως σιωπηρή έγκριση.
5. Μεταβιβάσεις χαρτοφυλακίων που αφορούν κινδύνους ή υποχρεώσεις στην Ελλάδα δημοσιεύονται υποχρεωτικά στην Ελλάδα και δεσμεύουν τους λήπτες της ασφάλισης, τους ασφαλισμένους και τους δικαιούχους ασφαλίσματος του χαρτοφυλακίου ασφαλίσεων που μεταβιβάζεται.
6. Για τη διαδικασία μεταβίβασης εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παραγράφων 6, 7 και 8 και του άρθρου 28 του παρόντος.
7. Με απόφαση της Εποπτικής Αρχής, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να καθορίζονται επιπρόσθετες απαιτήσεις ή διαδικασίες ενημέρωσης, συναίνεσης, εναντίωσης ή ένστασης και το ελάχιστο περιεχόμενο του πρωτοκόλλου παράδοσης παραλαβής.