Άρθρο 3 Μέτρα για την καταστολή της φοροδιαφυγής στην άμεση και έμμεση φορολογία.

Στο σχέδιο νόμου προβλέπονται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου τα ποινικά αδικήματα της φοροδιαφυγής να τιμωρούνται άμεσα και αποτελεσματικά έτσι ώστε να επιτευχθεί φορολογική συμμόρφωση:

• Στο αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων, όπου ουσιαστικά πρόκειται για υπεξαίρεση χρήματος που τρίτος έχει καταβάλλει για να δοθούν στο Δημόσιο, όποιος συλλαμβάνεται να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ πάνω από κάποιο ύψος κρατείται και παραπέμπεται σε δίκη.

• Ομοίως και για το αδίκημα μη απόδοσης ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο, εφ’ όσον η καθυστέρηση καταβολής τους υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανοχής (π.χ. 6 ή 8 μήνες).

• Αναστολή εκτέλεσης της ποινής, δεν επιτρέπεται στα εγκλήματα σημαντικής φοροδιαφυγής αν προηγουμένως δεν καταβληθούν οι φόροι του Κράτους.

• Μετατροπή της ποινής στα εγκλήματα σημαντικής φοροδιαφυγής δεν επιτρέπεται εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως οι οφειλόμενοι φόροι.

• Η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης δεν αναστέλλει την έκτιση της ποινής, αν προηγουμένως δεν καταβληθούν οι φόροι που οφείλονται.

• Στα φορολογικά εγκλήματα που τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος εκτός από τους συνήθεις περιοριστικούς όρους (χρηματική εγγύηση, απαγόρευση εξόδου από την Χώρα κλπ) μπορεί να επιβληθεί και η προσωρινή κράτηση (δηλ. προφυλάκιση) αν κρίνεται ότι με το να αφεθεί ελεύθερος είναι πιθανόν να διαπράξει παρόμοια εγκλήματα φοροδιαφυγής.

Προβλέπεται η μη δέσμευση καταθέσεων και μη εφαρμογή ποινικών κυρώσεων εάν ο φορολογούμενος που οφείλει φόρους ταυτόχρονα έχει απαίτηση κατά του Δημοσίου βέβαιη και εκκαθαρισμένη και εφόσον την απαίτηση αυτή δεν την έχει εκχωρήσει σε τρίτους.

  • 1 Φεβρουαρίου 2011, 01:18 | stavros

    Πρωτα πρεπει να χτιστουν φυλακες εαν σκεφτεσται να κανεται το πλημελλημα για ληξηπροθεσμες οφειλες διαρκες απο στιγμιαιο η για το φπα.Εαν ενας ανθρωπος εχει πτωχευσει ειναι ανεργος πρεπει να παει φυλακη,ετσι κανουν οι εταιροι μας στην ευρωπη?Αλλα για ποια ευρωπη μιλαμε εδω μεχρι προχθες βαζαμε στην φυλακη τον δυστηχη που δεν ειχε να πληρωσει το τεβε!δεν ντρεπομαστε λεω εγω!Απογονοι του περικλη και του πλατωνα,ισα με τους ολλανδους αξια δεν εχουμε!Δες τε τι γιναιται και στην υπολοιπη ευρωπη μην πατε να ξανα ανακαλυψετε τον τροχο,αντι να μας δωσετε δουλεια θα βαλεται τα αδερφια μας που βεβαιομενα αδυνατουν στην φυλακη?μπραβο στο κομμα που ψηφηζουμε παντα 200 ατομα σοι απο το 1981 και δεν βολεψαμε ουτε εναν δικο μας,γιατι ειμαστανε υπερηφανοι και θελαμε να δινουμε δουλεια στον κοσμο!Μπραβο σας!

  • 1 Φεβρουαρίου 2011, 01:45 | Γεώργιος Ράπτης

    Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι μεγάλη κουβέντα και απαιτεί μεγάλους ηγέτες με όραμα και δέσμευση επί της ουσίας χωρίς αναβολές και χωρίς υποκρισίες, παράθυρα, αναβολές και διακρίσεις πολιτών. Πρέπει κατά τη γνώμη μου να γίνουν τα παρακάτω:
    1. Να αποκτήσουμε ως λαός ηθική συνείδηση ώστε να μην φοροδιαφεύγουμε και να κοιτάμε μόνο τον εαυτό μας για να μην επιβαρύνουμε με τη στάση μας τον συνάνθρωπό μας. Αυτό θα πρέπει να διδάσκεται με πολύ φροντίδα στα σχολεία με βιβλία αποδεικνύοντας στα παιδιά σε μικρή ηλικία τα οφέλη από ένα τίμιο σύστημα που μπορεί να βοηθάει τους αδύνατους και να ωφελεί την πολιτεία. Συνεργαστείτε με το υπουργείο Παιδείας και εφαρμόστε τη διδασκαλία του έντιμου πολίτη, ευαισθητοποιήστε την εκπαιδευτική κοινότητα να γίνει κάτι ανάλογο με τη προστασία του περιβάλλοντος και την ανακύκλωση. Εκπαιδεύστε και επιβραβεύστε τη νοοτροπία του καλού και ενεργού πολίτη που συμμετέχει για τη βελτίωση της χώρας, κάτι σαν το αρχαίο «αείν αριστεύειν». Να αποδίδετε δημόσια εύσημα σε τίμιους, ηθικούς ενεργούς πολίτες δίνοντας την εικόνα της πολιτείας που επιβραβεύει την σωστή και έντιμη συμπεριφορά ώστε να υπάρχει ο ζήλος για μίμηση από τους υπόλοιπους συμπολίτες.
    2. Κατά τη γνώμη μου μην προσπαθείτε να εφαρμόσετε πολιτικές πολύ στενής επιτήρησης με ηλεκτρονικά ή άλλα μέσα. Θα πετύχετε καλύτερους οικονομικούς δείκτες αλλά θα έχουμε χάσει ένα μέρος της ελευθερίας μας σαν λαός. Θα πέσουμε σε συνθήκες οικονομικής δουλείας. Δεν έχει νόημα να αποκτήσουμε κατά κεφαλήν εισόδημα υψηλό και να ξεπληρώσουμε τους δανειστές μας και να γίνουμε απάνθρωποι με ελεγκτές Ράμπο που είναι σίγουρο ότι πάλι θα κάνουν διακρίσεις, ή που θα κοιτούν να εφαρμόζουν το γράμμα του νόμου και να εξαθλιώνουν τον πολίτη. Άλλωστε ποιος σας βεβαιώνει ότι και εσείς οι ίδιοι δεν θα πέσετε θύματα του δικού σας μηχανισμού κάποτε που μπορεί να αλλάξει το πολίτευμα προς το χειρότερο; Προσπαθείτε να εφαρμόσετε για τους πολίτες αυτό που δεν σας αρέσει να σας εφαρμόζει η τρόικα με το μνημόνιο δηλ. κόψτε το λαιμό σας και εφαρμόστε αυτό που σας λέμε δώστε μας τα δανεικά!
    3. Είμαστε αντίθετοι για λόγους ελευθερίας και μόνο σε φοροκάρτες και ηλεκτρονικές επεξεργασίες δεδομένων έστω και αν φαινομενικά μπορούν να βοηθήσουν λίγο.
    4. Αφήστε τους πολίτες ελεύθερους φορολογικά και φορολογήστε τα προϊόντα δηλ. αυξήστε τον ΦΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο θα γλιτώσετε την επιβάρυνση ελέγχων, νέων αστυνομικών, δικαστικών ηλεκτρονικών συστημάτων και θα αποκτήσετε σαφή εικόνα του ποιος έχει τα λεφτά διότι δεν θα χρειάζεται να τα κρύβει από το εισόδημά του εφόσον δεν θα φορολογείται. Από την άλλη ιδρύστε ομάδες επενδυτικές οι οποίες θα παρέχουν υπηρεσίες σε αυτούς που έχουν τα χρήματα προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να τα επενδύουν για να υπάρχει ανάπτυξη και να ωφελεί την χώρα και να περιορίζει την ανεργία. Σας θυμίζω πως στην αρχαία Αθήνα τις τριήρεις τις ναυπηγούσαν οι εύποροι βοηθώντας έτσι την πολεμική ικανότητα των Αθηναίων κάτι ανάλογο με τιμές και κυβερνητικές μπορεί να γίνει και σήμερα στη χώρα. Για την επιβάρυνση των ασθενών ομάδων θα έχετε σαφή εικόνα αφού στο σύστημα θα φαίνονται τα πραγματικά εισοδήματα και θα μπορείτε με ρύθμιση ένα μέρος του ΦΠΑ να τον επιστρέφετε στις αδύνατες οικονομικά ομάδες. Τολμήστε να καινοτομήσετε μην δημιουργείτε συστήματα αποκάλυψης διότι θα χαλάσουμε την ψυχολογία του Έλληνα θα καταπιεστούμε σε συστήματα ολοκληρωτικά και θα ζούμε μέσα στη μιζέρια, όχι μόνο οικονομική αλλά και ψυχολογική.
    5. Να δώσετε κίνητρα ανάπτυξης με στρατηγικούς σχεδιασμούς σε βιομηχανίες αιχμής που δεν συμπιέζουν το κόστος για να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά με τις αναπτυσσόμενες χώρες. Ανάλογα με την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών να τις φορολογείτε με κλίμακες εξετάζοντας με ποιόν τρόπο θα τις βοηθάτε επί της ουσίας. Βλέποντας δηλ. αν μπορούν να επιβιώσουν και με ποιο τρόπο, δηλ. αν αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό από το εξωτερικό να μην φορολογούνται και να παίρνουν πίσω το ΦΠΑ ώστε να μην κλείνουν.
    6. Μιλάμε για τη πάταξη της φοροδιαφυγής και δεν μιλάμε καθόλου με ποιο τρόπο οι ξένες εταιρείες διαλύουν τον εγχώριο ανταγωνισμό και εξαγοράζουν τις ελληνικές εταιρείες κάνοντας «dumping» στην ελληνική αγορά ή χρησιμοποιούν επιθετικές στρατηγικές ενώ εμείς κοιμόμαστε. Η ελεύθερη διακίνηση αφορολόγητων προϊόντων μέσω του ΠΟΕ (WTO) δεν γίνεται χωρίς κανόνες, απλά νομίζουμε ότι τους κανόνες αυτούς τους αγνοείτε ή δεν θέλετε να τους εφαρμόσετε. Για πείτε μας για παράδειγμα τα ρούχα ή τα παιχνίδια ή διάφορα άλλα προϊόντα που έρχονται από Κίνα, ή ακόμα και τα τρόφιμα που έρχονται στην Ελλάδα κατασκευάζονται σε συνθήκες ελεύθερης και νόμιμης εργασίας και δεν χρησιμοποιούν στρατιές εξαθλιωμένων εργατών; Πράγμα που πρέπει να το απαιτείτε, να το ελέγχετε και να είστε δύσπιστοι σε οποιαδήποτε είδους έγγραφα σας προσκομίζουν. Έκανε ποτέ το Υπουργείο οικονομικών μια ανάλυση εισαγόμενων ειδών πόσο θα κόστιζαν σαν πρώτες ύλες με διεθνείς τιμές και πόσο το εργατικό ανά προϊόν για να δούμε σε ποια προϊόντα γίνεται μη επιτρεπτή κρατική επιδότηση και εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης? Ας ξεκινήσετε λοιπόν από τη δουλειά που πρέπει να κάνετε για να κρατήσετε την ανταγωνιστικότητα της χώρας που είναι πιο επείγον κατά την άποψή μας για να σταματήσει η εξάρθρωση των ελληνικών επιχειρήσεων με πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού. Εδώ θα υπάρχουν Ράμπο κύριοι που θα διαφυλάττουν τα εγχώρια συμφέροντα; Η μήπως μας ενδιαφέρουν οι Ράμπο για τους ζαλισμένους Έλληνες που δεν παίρνουν ανάσα από την επέλαση των ανήθικων διεθνών πρακτικών των τεράστιων οικονομικών κολοσσών;
    7. Κύριοι η Ελλάδα δεν είναι διεφθαρμένη αλλά και δεν είναι και αυτής της ηθικής που ονειρευόμαστε, όμως τις ακαθαρσίες τις σκεπάζουμε και δεν τις αφήνουμε να μας χαλάσουν την εικόνα μιας επιτρεπτής και ηθικής κοινωνίας. Ελέγχουμε δημιουργούμε την αίσθηση του δικαίου αλλά παράλληλα δίνουμε πραγματικά στοιχεία όχι εντυπωσιασμού αλλά ουσίας. Για παράδειγμα στα 10 εκατομ. Ελλήνων υπάρχουν και 100 χιλιάδες φοροφυγάδες άρα το 1% των Ελλήνων έχει πρόβλημα ηθικής όχι η πλειοψηφία. Αν τα στοιχεία δείχνουν κάτι διαφορετικό να μας το δείξετε, τότε θα ξέρουμε όλοι ότι το πρόβλημα είναι γενικό και τότε δεν θα χρειάζεται να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας παριστάνοντας κάποιοι τους ηθικούς και έντιμους!
    8. Η ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής είναι επιβεβλημένη αν επιμένετε στο σχέδιο που έχετε καταθέσει, όπως το έχετε καταθέσει. Όμως θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να επανορθώσει ηθικά και οικονομικά. Θα πρέπει να επιλέγει ο πολίτης αν πιάνεται να φοροδιαφεύγει το δικαστήριο ή την άμεση επιβολή πρόστιμου επιστροφής του φόρου και απαλλαγή από τις κατηγορίες. Για τη δημοσιοποίηση ή όχι του ονόματός του θα έλεγα ότι θα πρέπει να ζητάει δημόσια συγνώμη γι αυτή του τη συμπεριφορά. Αυτό θα κοστίζει περισσότερο σε αυτόν από 6-7 μήνες φυλακή εξαγοράσιμη…

  • 1 Φεβρουαρίου 2011, 01:16 | ΖΑΦΕΙΡΗΣ Π.

    Προτάσεις για την ενίσχυση του φοροειπρακτικού μηχανισμού:

    Όλοι μετά την ένταξη της χώρας μας, και ιδιαίτερα τα ΜΜΕ μιλούν για διάλυση του φοροειπρακτικού μηχανισμού , για διεφθαρμένους εφοριακούς και τελωνειακούς και πολλά άλλα:
    Τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο φοροειπρακτικός μηχανισμός κατά την προσωπική μου άποψη , έχουν να κάνουν με διαδικασίες και όχι με πρόσωπα. Ιδιαίτερα κατά την διενέργεια φορολογικών ελέγχων ( τακτικών και προσωρινών) παρατηρούνται μεγάλες χρονικές υστερήσεις ,τόσο για την ολοκλήρωση των ελέγχων αυτών, όσο και κατά το στάδιο της βεβαίωσης και είσπραξης των σχετικών φόρων και προστίμων που καταλογίζονται κατά περίπτωση. Για την εξάλειψη των χρονικών υστερήσεων που προανέφερα ,έχω να προτείνω τα εξής:
    1)Συμπλήρωση-τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 69 του Ν.2238/1994,όπως επίσης και του άρθρου 17 του Ν.3842/2010,όπου μεταξύ των προσωπων στα οποία θα δύναται να κοινοποιούνται φύλλα ελέγχου,πράξεις προσδιορισμού φόρου και αποφάσεις επιβολής προστίμων,προσκλήσεις του άρθρου 36 παρ.1 του Κ.Β.Σ, προσκλήσεις του άρθρου 4 του Ν.3610/2007 και κλήσεις προς ακρόαση του Ν.2690/1999, να συγκατέλονται και πιστοποιημένοι λογιστές-φοροτεχνικοί ελέυθεροι επαγγελματίες οι οποίοι δεν συνδέονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας με την ελεγχόμενη επιχείρηση και οι οποίοι θα έχουν υπογράψει ή θα έχουν υποβαλει ηλεκτρονικά μέσω Taxisnet την τελευταία δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή την τελευταία εκκαθαριστική δήλωση Φ.Π.Α.της ελεγχόμενης επιχείρησης.Επισημαίνεται ότι η αντίστοιχη δυνατότητα παρέχεται ήδη από την φορολογική νομοθεσία, για την κοινοποίηση εκθέσεων κατάσχεσης φορολογικών στοιχείων σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1257/1998.
    2)Τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 4 παρ.1&2 του Ν.3610/2007 με περιορισμό σε πέντε (5) ημέρες ( ημερολογιακές και όχι εργάσιμες) ,από δέκα( 10) που είναι σήμερα της προθεσμίας για την υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων,σε περίπτωση που η ελεγχόμενη επιχείρηση επιθυμεί να κάνει χρήση των κινήτρων εθελοντικής συμμόρφωσης.
    3)Τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 6 παρ.1&2 του Ν.2690/1999 με αντίστοιχο περιορισμό της προσθεσμίας για την άσκηση του δικαιώματος προηγούμενης ακρόασης σε τρείς (3) εργάσιμες ημέρες από πέντε (5)που είναι σήμερα.

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 23:23 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Ο ΦΠΑ σήμερα υπολογιζεται στα 14 δις Ευρώ. Μέσα από αυτό το ποσό καθορίζεται και το φορολογητέο εισόδημα των επιτηδευματιών που υποχρεούνται να εισπράξουν φόρο (ΦΠΑ), ο οποίος στη συνέχεια πρέπει να αποδωθεί στο κράτος.
    Επομένως ο ΦΠΑ που δεν αποδίδεται κρύβει πίσω του το συνολικό φορολογητέο εισόδημα του επιτηδευματία. Αρα έχει διπλό όφελος ο επιτηδευματίας να μην δηλώσει τον ΦΠΑ που εισέπραξε.
    Το κράτος λοιπόν για να εισπράξει καθημερινά το σύνολο του ΦΠΑ θα πρέπει να αντικασταστήσει το Ευρώ με το πλαστικό χρήμα δηλ. την πιστωτική κάρτα, της οποίας το πιστωτικό άνοιγμα θα περιοριζεται στις μηνιαίες αποδοχές ή μηνιαίο εισόδημα για την προστασία του χρήστη. Οταν ο επιτηδευματίας καθε μέρα προσκομίζει στη Τράπεζα τα παραστατικά του για να εισπράξει το κεφάλαιο του συν το ΦΠΑ η τράπεζα αυτόματα παρακρατεί τον ΦΠΑ και τον αποδίδει στο κράτος. Ο επιτηδευματίας επίσης απαλάσσεται από την υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
    Εϊναι σήμερα ποιο ασφαλές να κάνουμε τις αγορές μας με πιστωτική κάρτα αποκλειστικά παρά με χαρτονομίσματα και κέρματα Ευρώ.

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 22:22 | Νικος

    1. Για να είμαι ειλικρινής δεν γνωρίζω, ποιές υφιστάμενες φορολογικές διατάξεις τροποιούνται ή συμπληρώνονται με το παρόν Νομοσχέδιο, αυτά που αναφέρω προκύπτουν από την περιορισμένη μικρή εμπειρία μου. Έγινε πρόσφατα τόση φασαρία για την νομοθέτηση της υποχρέωσης χρήσεως ταμειακών μηχανών από κάποιες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών.Πράγματι έχουν εφοδιασθεί με ταμειακές μηχανες.Αλλά αποδείξεις εκδίδονται κατά κανόνα μόνο τη αιτήσει του αγοραστού.Για ποιά είσπραξη ΦΠΑ μιλάτε, όταν δεν εκδίδονται αποδείξεις? Είναι καλλίτερα να μη γίνονται Νόμοι, όταν δεν πρόκειται να εφαρμοστούν,γιατί επιτυγχάνεται το αντίθετο αποτέλεσμα.Οι περισσότεροι αγοραστές για διάφορους λόγους δεν ζητούν αποδείξεις.Έτσι οι πωλητές (πχ σε λαϊκές αγορές, σε ταξί, στην ιχθυαγορά κλπ ) αποφεύγουν να εκδίδουν απόδειξεις και εν πάσει περιπτώσει,εκδίδουν όσες τους συμφέρει, για να παρουσιάσουν ένα εικονικό εισόδημα, που τους καλύπτει τυπικά το ύψος, που θέλουν να παρουσιάσουν. Δυστυχώς το κράτος δεν δείχνει τη βούλησή του να εφαρμοσθούν οι Νόμοι και οι επαγγελματίες δεν φοβούντε να εφαρμόσουν τις δικές τους τακτικές. Το αποτέλεσμα θα είναι τελικά να δηλώνουν λιγότερα εισοδήματα από αυτά, που προσδιόριζοντο με τεκμαρτό τρόπο. Και φυσικά θα αποδίδονται όλα στην οικον. κρίση. Για να αλλάξουμε νοοτροπία θα πρέπει να αποδεικνύει το κράτος, ότι έχει τη βούληση και συνέπεια,διαφορετικά γελοιοποιεί τους θεσμούς και ενθαρρύνει την ασυδοσία. Απαιτούνται συστηματικοί και συνεχείς έλεγχοι σε όλους τους τομείς. Χωρίς ελέγχους δεν πρόκειται να αλλάξουμε νοοτροπία. Ισως και ένα μικρό πρόστιμο πχ 5 Ευρώ για τον αγοραστή που δεν έχει την απόδειξη να αφύπνιζε τους αδιάφορους.
    2.. Από ανακοινώσεις, που γίνονται από το Υπουργείο Οικονομικών πληροφορηθήκαμε, ότι με διάφορα κριτήρια , όπως πχ την περιουσιακή κατάσταση, τις καταθέσεις στις Ελληνικές τράπεζες κλπ εντοπίσθηκαν φοροφυγάδες ,που δήλωναν χαμηλά εισοδήματα. Δεν θα ήταν προτιμώτερο να κάνει η εφορία την δουλειά της, χωρίς να ανακοινώνει τη διαδικασία και να θριαμβολογεί, προτού μάλιστα να έχει και το αποτέλεσμα, που θα εσήμαινε αύξηση εσόδων?. Εγώ πιθανολογώ, ότι προξενείται μεγάλη ζημία στη χώρα , γιατί ποιός φοροφυγάς θα καταθέτει πλέον σε τράπεζες τα έσοδά του ? ή ποιός θα επενδύει στη χώρα του?. Επομένως στο μέλλον όχι μόνον δεν θα υπάρχουν τα τεκμήρια της φοροδιαφυγής αλλά και τα σχετικά κεφάλαια θα έχουν εξαφανισθεί από την Ελληνική αγορά .
    3 Συμφωνώ με την ανακοίνωση των προστίμων και την αυστηρή υπόμνηση των συνεπειών, καθώς και με την ηθική απαξίωση των φοροφυγάδων, ως μελών της κοινωνίας, όχι όμως με την αποκάλυψη των μεθόδων διερεύνησης και εντοπισμού των παρανόμων, γιατί με τον τρόπο αυτό τους δίδεται η δυνατότητα να αυτοπροστατεύοντε κρύβοντας τα ενοχοποιητικά στοιχεία.
    31/1/11
    Ευχαριστώ

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 21:17 | AN

    τι θα γίνει επιτέλους με τα συνεργεία αυτοκινήτων, με τους δικηγόρους, τους ηλεκτρολόγους, κτλ που σου λένε 100 ευρώ χωρίς απόδειξη ή 130 με απόδειξη?

    βρείτε μια λύση!

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 15:46 | Τ.Α.Π

    Θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος της καταπολέμησης της καθημερινής φοροδιαφυγής, είναι να γίνει η απαίτηση απόδειξης ακόμα πιό συμφέρουσα για τον πολίτη από ότι μέχρι τώρα.

    Πρόταση: Αποδείξεις παροχής υπηρεσιών (διάφοροι τεχνίτες ή/και επιστήμονες) από ελεύθερους επαγγελματίες να προσμετρώνται (και να αφαιρούνται από το εισόδημα) στο 120-150 τοις εκατό της αξίας τους, ανεξάρτητα από το αφορολόγητο όριο. Το ίδιο και για αποδείξεις λιανικής πώλησης αγαθών. Το ακριβές ποσοστό της «υπεραξίας» να είναι αντίστοιχο της ροπής κάθε κλάδου στη φοροδιαφυγή.

    Αντίθετα με ότι πιστεύετε, δεν θα υπάρξει μείωση των φορολογικών εσόδων. Ένα απλό παράδειγμα (τεχνίτης Χ ΄παρέχει υπηρεσίες 1000 ευρώ σε 10 πολίτες). Αν το εισόδημα (10000 ευρώ) επιμεριστεί στους 10 πολίτες (1000 ευρώ έκαστος), πιθανότατα θα φορολογηθεί σε χαμηλώτερη κλίμακα, μιας και οι πολίτες αυτοί μάλλον θα είναι μισθωτοί. Αν δεν είναι, δεν θα δηλωθεί, ούτε και θα φορολογηθεί. Αν όμως το εισόδημα των 10000 φορολογηθεί ολόκληρο σε ένα άτομο, το πιο πιθανό είναι να φορολογηθεί σε ψηλό κλιμάκιο φορολογίας. Επιπλέον, ο ΦΠΑ θα πληρωθεί άμεσα, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα χαθεί για το κράτος.

    Ήδη, αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες βάζουν τον πολίτη-αποδέκτη των υπηρεσιών τους στο δίλημα: Χωρίς απόδειξη 1000 ευρώ, με απόδειξη 1000 + 20 τοις εκατό φόρος + 23 τοις εκατό ΦΠΑ. Είναι προφανές τι θα επιλέξει ο πολίτης, ειδικά στην σημερινή περίοδο κρίσης και εφόσον έχει καλύψει το αφορολόγητο των 12.000.

  • Παρατηρήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου επί του προσχεδίου Νόμου «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών»

    Άρθρο 3 – Μέτρα για την καταστολή της φοροδιαφυγής στην άμεση και έμμεση φορολογία

    Αναφέρεται ότι στο αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων, όπου ουσιαστικά πρόκειται για υπεξαίρεση χρήματος που τρίτος έχει καταβάλλει για να αποδοθεί στο Δημόσιο, όποιος συλλαμβάνεται να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ πάνω από κάποιο ύψος κρατείται και παραπέμπεται σε δίκη. Το αυτό ισχύει και για το αδίκημα μη απόδοσης ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο, εφ’ όσον η καθυστέρηση καταβολής τους υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανοχής (π.χ. 6 ή 8 μήνες). Επιπλέον, αναστολή ή μετατροπή εκτέλεσης της ποινής, δεν επιτρέπεται σε εγκλήματα φοροδιαφυγής εάν προηγουμένως δεν καταβληθούν οι φόροι στο Κράτος. Σε φορολογικά εγκλήματα τα οποία τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος, εκτός από τους συνήθεις περιοριστικούς όρους (χρηματική εγγύηση, απαγόρευση εξόδου από την Χώρα κλπ), μπορεί να επιβληθεί και η προφυλάκιση. Η παράγραφος 1 του συγκεκριμένου άρθρου, που διώκει ποινικά την μη έγκαιρη καταβολή βεβαιωμένων ποσών μετά την πάροδο χρονικού διαστήματος τεσσάρων μηνών, πρέπει να παραμείνει χωρίς τροποποίηση, αν και στο πλαίσιο μίας σύγχρονης και μηχανοργανωμένης οικονομίας, η οποιουδήποτε είδους σύλληψη και κράτηση δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται καθόλου.
    Σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα αναδεικνύονται οι διαφοροποιήσεις αναφορικά με τις ποινές για οφειλές όπως ισχύουν σήμερα και όπως προτείνονται από το σχέδιο Νόμου.

    ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ
    -Μέχρι 4 μήνες φυλάκιση για οφειλή άνω των 10.000 ευρώ
    -Τουλάχιστον 6 μήνες φυλάκιση για οφειλή άνω των 50.000 ευρώ
    -Μέχρι 1 έτος φυλάκιση για οφειλή άνω των 120.000 ευρώ

    ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ Ν/ΣΧ
    -Μέχρι 4 μήνες φυλάκιση για οφειλή άνω των 5.000 ευρώ
    -Μέχρι 1 έτος φυλάκιση για οφειλή άνω των 10.000 ευρώ
    -Τουλάχιστον 6 μήνες φυλάκιση για οφειλή έως 50.000 ευρώ
    -Κάθειρξη μέχρι 10 έτη για οφειλή άνω των 150.000 ευρώ

    Επίσης, θα ήταν σκόπιμο να συνδεθεί η μεταχρονολογημένη εξόφληση των απαιτήσεων των επιχειρήσεων με την καταβολή του Φ.Π.Α., έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις με πληρωμές για φόρους που δεν έχουν εισπράξει.
    Μία ρύθμιση που κινείται, κατά τη γνώμη μας, προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι αυτή που προβλέπει τη μη δέσμευση καταθέσεων και τη μη εφαρμογή ποινικών κυρώσεων, όταν ο φορολογούμενος που οφείλει φόρους έχει ταυτόχρονα βέβαιη και εκκαθαρισμένη απαίτηση κατά του Δημοσίου.
    Τέλος, θα πρέπει οι υποχρεώσεις του κράτους προς τους φορολογούμενους να καταστούν βέβαιες και εκκαθαρισμένες και όπου απαιτούνται διαδικασίες ελέγχου να πραγματοποιούνται εντός τακτής προθεσμίας (15 ημερών) από την αίτηση των φορολογουμένων (π.χ. επιστροφές ΦΠΑ), για να κατορθώσουν οι επιτηδευματίες να επωφεληθούν από την προαναφερόμενη ρύθμιση.

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 13:04 | Νικολαιδης Μιχαλης

    ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΥΠΑΛΗΛΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΔΥΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥΣ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΑΡΚΕΡΤΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΒΑΖΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΣΗ,ΜΕ ΣΚΟΠ[Ο ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΟΥ!!!!
    ΑΦΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΝΑ ΜΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΤΥΠΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΥΠΑΛΗΛΟΥ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ.
    ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΕΝΙΚΕΥΤΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΥΝΑΛΑΓΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΤΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΙΝΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΛΩΣΗ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΔΙΝΑΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΑ ΤΑ ΒΑΖΕΙ Η ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ.
    ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ ΑΛΛΑ ΣΤΟΝ ΤΖΙΡΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ.ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΕΤΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΩΣΤΑ.
    Η ΜΕΓΑΛΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΟΣΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΕ ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΑΓΚΕΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ,ΕΤΣΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΤΗΜΟΛΟΓΟΝΤΑΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ.
    ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΙΜΗ ΠΟΙΟ ΠΟΛΥ ΑΠΑΡΑΙΤΙΤΟ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΖΙΡΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ.
    ΕΤΣΙ ΑΠΑΛΑΣΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΩΝ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ.ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΜΕΤΑ ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΑΓΗΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΝΕ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΑΠΟΔΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ.
    ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΕΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΟΠΟΥ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΘΑ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΚΗΤΟΥ ΔΗΛΩΣΗ,ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΒΕΙ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΑΝ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΧΕΙ ΚΕΡΔΟΣ 100% ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΤΟΥ.
    ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΗΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΦΟΡΩΦΥΓΑΔΩΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ.
    ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ Η ΤΙΜΩΡΙΑ ,ΟΣΟ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΗΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΠΟΙΝΕΣ ΚΟΡΟΟΙΔΙΑ,ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ.
    ΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΥΦΑΡΜΕΝΟΙ ΟΤΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ.

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 09:55 | Γιώργος Χαριτάκης

    Ένα φορολογικό σύστημα πρέπει να είναι απλό, κατανοητό και καθολικά εφαρμοζόμενο.

    Δεν έχει νόημα η αυστηροποίηση των ποινών τη στιγμή που οι συνεπείς είναι ούτως ή άλλως συνεπείς ενώ οι ασυνεπείς απλά αδιαφορούν για τις ποινές και συνεχίζουν να παρανομούν.

    Οι νόμοι στην Ελλάδα υπάρχουν, απλά δεν εφαρμόζονται…

    Δεν χρειαζόμαστε καινούργιους νόμους, και ξανά νόμους και κόντρα νόμους. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να καταργήσουμε την πολυνομία και τα παραθυράκια που αφήνουν οι νόμοι και να διασφαλίσουμε την καθολική τους εφαρμογή.

    Οι ποινές πρέπει να είναι λογικές για να μπορούν να επιβάλλονται και να εκτίνονται.

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 02:22 | politiki-gnomi.blogspot.com

    Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν οι εισηγητές του νομοσχεδίου οτι βασικός σκοπός του πρέπει να είναι η καταβολή των οφειλόμενων χρημάτων προς το Δημόσιο και οχι το πως θα γεμίσουμε τις φυλακές με κρατούμενους επιχειρηματίες.

    Τα εξοντωτικά πρόστιμα και οι μεγάλες ποινές δεν βοηθάνε σε αυτή την κατεύθυνση.Δόξα το θεό έχει γίνει κατανοητό πλέον απο όλους μας οτι το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει.Αυτό που δεν υπάρχει είναι η εφαρμογή των νόμων με αποτέλεσμα να πληρώνουν τα σπασμένα οι συνήθεις «‘υποπτοι» δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι.

    Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση δίνει απεριόριστες δυνατότητες.Και το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να σταματήσει την συνεχή επαφή του φορολογούμενου με τον έφορο.

    Για παράδειγμα όταν μια επιχείρηση δεν μπορεί να πληρώσει το ΦΠΑ εμπρόθεσμα,να του δίνει την δυνατότητα το TAXIS να πληρώσει το ΦΠΑ εκπρόθεσμα και τμηματικά με το αντίστοιχο πρόστιμο μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και χωρίς να έρχεται σε συνεχή επαφή με τον έφορο ο φορολογούμενος.

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 00:28 | Παύλος Μάρκου

    ΘΕΣΜΙΚΑ

    1.Το υπουργεία Οικονομικών είναι άνευ ειδικότητος; Δηλαδή όπως οι λογιστές επιχείρησης που μπορούν να εργαστούν οπουδήποτε.
    2.Θα ‘πρεπε να δοθεί στους περιφερειάρχες η ευθύνη του ελέγχου και εισπράξεων (αποκέντρωση) που είναι και πιο κοντά στην έδρα της κάθε επιχείρησης και του εργαζόμενου, οι οποίοι θα ετοιμάζουν το προϋπολογισμό και θα καταβάλουν το νόμιμο ποσοστό που τους αναλογεί για την συμμετοχή της περιφέρειάς τους για εθνικές (κοινές) δαπάνες.

    ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

    Είναι κυρίως μόνο λογιστικός (γραφειακός, γραμματειακός) και όχι πραγματικός.
    Πραγματικός έλεγχος θα ήταν αν κάποια επιχείρηση σε αμφιβολία (κατόπιν αιτήσεώς της κλπ,) θα μπορούσαν να ελεγχθούν ο τρόπος και τα μέσα της δραστηριότητάς της (πως, που, πότε, πόσο κλπ)

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΚΕΡΔΟΥΣ

    Πέραν του οριζόμενου μοναδικού συντελεστή (που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάποια περίπτωση)
    Είναι στην ουσία πολύ διαφορετικός μέσα σε μία δραστηριότητα (που μπορεί να την κάνει κάποιος μόνος απ’ όπου ορίστηκε ο συντελεστής).
    1. Όταν την επιχείρηση την κάνει μόνος του ο επιχειρηματίας ( ή με κάποιον συγγενή του) (100% της απόδοσής του, συντελεστής κέρδους πχ 35%)
    2. Όταν έχει και υπαλλήλους εργαζόμενους στο χώρο του και δουλεύει και ο ίδιος στην πραγματική δουλειά αλλά παράλληλα διοικώντας τους (περισσότερα μεν έσοδα αλλά συντελεστής κέρδους μειώνεται πχ 32%)
    3. Όταν έχει και υπαλλήλους εργαζόμενους στο χώρο του αλλά ο ίδιος είναι μόνο διοικητικός (ακόμη περισσότερα έσοδα αλλά συντελεστής κέρδους μειώνεται πχ 30%)
    4. Όταν έχει μόνο υπαλλήλους εργαζόμενους σε χώρο ή χώρους του (υποκατάστημα-τα) αλλά ο ίδιος είναι μόνο διοικητικός σε άλλο χώρο μακριά τους (ακόμη περισσότερα έσοδα αλλά συντελεστής κέρδους μειώνεται περίπου 1% κατά υποκατάστημα λόγω των πολλών γενικών εξόδων δηλ. μεταβάσεων, αδιαφορίας των υπαλλήλων για δημιουργία εσόδων και αποφυγή εξόδων)

    ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ

    Πότε γίνονται;
    1. Στη δυνάμει/πιθανή παράβαση όταν δεν γίνεται πώληση; Δηλαδή όταν κάποιος δεν έχει τα Βιβλία και στοιχεία στο κατάστημα αλλά δεν πραγματοποιεί πώληση είναι παράβαση;
    2. Στην ενεργεία/πραγματική όταν γίνεται η πώληση μόνον;

    ΠΑΡΑΒΑΤΗΣ

    1. Όταν ο παραβάτης πληρώσει το πρόστιμο εξαλείφεται η παράβασή ή παραμένει;
    2. Όταν ο παραβάτης δεν πληρώσει το πρόστιμο είναι παράνομος διπλά;
    Ως παραβάτης και ως οφειλέτης;

    ΑΥΤΟΦΩΡΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

    1. ΦΠΑ: Θεωρείται λογικό, θεμιτό και δίκαιο να διώκεται με αυτόφωρη διαδικασία αυτός που παρακρατεί ΦΠΑ, φόρο δηλαδή που έχει εισπράξει από τις πωλήσεις του με σκοπό να αποδώσει στο κράτος.
    2. ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ: Σχετικά όμως με τις εκπρόθεσμες οφειλές που δεν προέρχονται από παρακρατούμενους φόρους τι γίνεται; Θα μπουν άνθρωποι στη φυλακή επειδή δεν επαρκεί το εισόδημά τους να πληρώσουν για κάποιο διάστημα το φόρο εισοδήματός τους γιατί ακριβώς τους οφείλουν πελάτες τους ή έπρεπε να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους, το ΙΚΑ κλπ ή δεν μπορούν να πληρώσουν τα ποσά που τους βεβαίωσε τυχόν ελεγκτική αρχή σε τακτικό ή μη έλεγχο που τις περισσότερες φορές εκδίδει πράξεις υπολογίζοντας εξωλογιστικά, με στυγνούς συντελεστές που πολλές φορές καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματική λειτουργία της κάθε ξεχωριστής επιχείρησης;
    3. ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: Μήπως θα έπρεπε το δικαστικό τμήμα κάθε ΔΟΥ πριν υποβάλει τον κάθε άνθρωπο, με ληξιπρόθεσμες οφειλές, σε ταλαιπωρία με μηνύσεις κλπ. να εξετάζει λεπτομερώς το ιστορικό του και την περιουσιακή του κατάσταση; Υπάρχουν έντιμοι επιχειρηματίες που δεν κατάφεραν να αγοράσουν για παράδειγμα ποτέ τους ούτε πρώτη κατοικία από τα χρήματα που τους αποδίδει η επιχείρησή τους. Γιατί να κινδυνεύει με πλειστηριασμούς η όποια περιουσία απέκτησαν μέσω γονικής παροχής από τους γονείς και τους παππούδες τους;

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 22:55 | Βίκυ

    Ένα χρόνο μετά τη διαβούλευση για το φορολογικό νομοσχέδιο βρισκόμαστε ξανά στην ίδια περίπου θέση. Με περισσότερη εμπειρία, περισσότερη οργή και μια κούτα αποδείξεις, κυρίως από επιχειρήσεις που ούτως ή άλλως εξέδιδαν τέτοιες. Ελπίζω να διαψευστώ αλλά πιστεύω ότι η υποβολή των δηλώσεων για το έτος 2010 θα δείξει μικρότερα ακόμη εισιδήματα για κάποιες κατηγορίες επαγγελματιών (ταξιτζήδες, πωλητές λαϊκών αγορών, περιπτεράδες κλπ) που υποχρεώνονται πλέον να εκδίδουν αποδείξεις, μιας και αυτό γίνεται μονάχα στις περιπτώσεις που οι πολίτες που κάνουν χρήση των προϊόντων/υπηρεσιών τους έχουν τη διάθεση να διαπληκτιστούν και να απαιτήσουν τα αυτονόητα. Νομίζω ότι η σύγκριση των φορολογικών δεδομένων των ετών 2009 και 2010 θα αποφέρει χρήσιμα συμπεράσματα, λαμβάνοντας υπόψη φυσικά την ύφεση.
    Είναι τρομερό να βλέπεις πως για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής πρέπει να καταφεύγει κανείς σε αλχημείες και hi-tech συσκευές. Να τις πάρουμε τις φοροκάρτες, θα εφοδιαστούν με κατάλληλα μηχανήματα για την ανάγνωσή τους οι υδραυλικοί, οι καυστηρατζήδες, οι μεταφορείς, οι λαϊκατζήδες, όλοι αυτοί που τρομάζουν να ανοίξουν την ταμειακή τους ή το μόνο που θα γίνει είναι να στεκόμαστε με τις ώρες στην ουρά του σούπερ μάρκετ; Έχει άραγε ενεργοποιηθεί ο έλεγχος των τεκμηρίων διαβίωσης όλων αυτών;
    Για τις «αόρατες» μισθώσεις ακινήτων, μπορείτε να ανατρέξετε σε δεδομένα από ΔΕΚΟ για τοποθέτηση διπλών ή και πολλαπλών ρολογιών. Ή ακόμη θα μπορούσε να επιστρέφεται ποσοστό του ενοικίου ανάλογο με το δηλωθέν ποσό (και όχι 240 ευρώ στην καλύτερη των περιπτώσεων όπως γίνεται μέχρι σήμερα), ώστε οι ενοικιαστές να έχουν κίνητρο να επιμείνουν στην απόδειξη για το πραγματικό ποσό και όχι να δεχτούν έκπτωση 20 ευρώ/μήνα στο ενοίκιο.
    Άσχετο, αλλά αν μείνει χρόνος με όλα αυτά ρίξτε καμιά ματιά στις δαπάνες της τελευταίας στιγμής που έκαναν οι ΟΤΑ που καταργήθηκαν τέλος του χρόνου. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον.
    Καλή επιτυχία.

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 21:50 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Επανέρχομαι σε παλαιότερα ερωτήματα μου.
    α) Τι ακριβώς προβλέπεται για το ΜΑΥΡΟ χρήμα που διακινείται μεταξύ γονέων (πόθεν έσχον) και »ιδιαιτερατζήδων», πολλοί των οποίων τυγχάνουν Δημόσιοι Λειτουργοί; Υπάρχει κάποια πρόβλεψη (διότι δεν βρήκα κάτι σχετικό) ή θα αφήσετε να συνεχίζουν να κτίζουν πολυκατοικίες (Χίος,Κρήτη) και βίλλες οι καθηγητές της Δευτεροβάθμιας;
    β) Πως θα ελεγχθούν οι κάτοχοι πολυτελών σκαφών και πολυτελών αυτοκινήτων;Εντάξει, η ιδιοκτησία σκαφών χάνεται σε δαιδαλώδεις διαδρομές μεταξύ Ελλάδας και φορολογικών Παραδείσων και σε offshore εταιρείες, αλλά τα Ι.Χ. γιατί να είναι ‘ορφανά’; Είναι δύσκολο όταν ταξινομούνται στο Υπουργείο ελέγχονται τα φορολογικά στοιχεία (Δηλώσεις) των κατόχων τους ώστε να μήν βρίσκεται άνεργος με Πόρσε(Αιτωλοακαρνανία,καλοκαίρι 2010,έμπορος ναρκωτικών);
    γ)Ως πότε τα μέλη των Δ.Σ. των Ανωνύμων Εταιρειών θα είναι στο απυρόβλητο και δεν θα είναι υπόλογοι με την προσωπική τους περιουσία όταν δηλώνουν χρεωκοπία;
    Ως πότε θα τρέφετε και θα χρηματοδοτείτε Λαναράδες; Υπάρχει κάποια πρόβλεψη για έλεγχο φορολογικό στις περιπτώσεις αυτές;

    Εγώ, Δημόσιος Υπάλληλος με φορολογητέο εισόδημα, το 2009, περί τις 43.000 και φόρο περί τα 7.500 Ευρώ, καλούμαι να πληρώσω ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ
    4.000 Ευρώ(τα οποία δεν έχω να πληρώσω) ΜΟΝΟ για το 2009 ( σε 3 Δόσεις), όσα δηλαδή καλούνται να πληρώσουν κάποιοι μεσαίοι επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενοι (Γιατροί,Δικηγόροι,Υδραυλικοί,Μαγαζάτορες κ.ά) για ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΩΝ. Λογικό ; Έ μάλλον. Αφού μου τα ζητάτε, για να σωθεί η Ελλάς, κάτι θα ξέρετε. Μήπως βρήκατε το τζίπ στο υπόγειο; Ή τα λεφτά στο στρώμα;
    Να σημειώσω τέλος ότι η απώλεια εισοδήματος για το 2010 ήταν 10.500 Ευρώ, λόγω δε αλλαγής της κλίμακας μεταφράζεται σε μείωση καθαρών αποδοχών κατά 7.900 Ευρώ.

    ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 17:25 | panagiotis kazoukas

    ΌΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΓΕΙΣ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ

    ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΗ ΤΗΡΗΣΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΝΟΜΩΝ

    ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΤΡΑΓΓΙΣΜΑ ΤΟΥ ΡΕΥΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΤΕΓΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝΕ ΤΥΠΙΚΟΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΟΧΙ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΗΡΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ

    ΤΑΜΕΙΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝΕ ΠΑΡΑΠΟΛΛΑ

    ΜΕΤΡΗΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΗΘΩΡΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΠΟΥ ΟΛΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΔΕΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

    ΑΥΤΗ Η ΦΟΡΤΩΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΥΛΙΚΒΝ ΑΓΑΘΩΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΞΕΦΟΡΤΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΟΓΜΑΤΙΚΕΣ ΦΑΝΑΤΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

    ΕΝΑ ΝΟΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

    ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΟΣΜΟ

    ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΓΕΙΣ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ

    ΗΠΕΙΡΩΤΗς ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΥΕΡΓΕΤΗς ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΓΙΝΩ

    ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΩ?

    ΜΕ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

    ΜΕ ΟΛΑ ΠΑΛΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΤΟΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΛΥΝΕΤΕ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

    ΦΕΡΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ …ΠΑΡΤΕ ΤΟΝ ΚΟΜΦΟΥΚΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΣΑς ΣΥΜΒΟΥΛΕΨΟΥΝ

    ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ

    ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΠΡΟΣΤΑ

    ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ

    ΕΝΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

    ΝΑ ΚΟΙΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΣ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥς ΕΥΡΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ …ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΟΣ

    ΑΝΑΞΙΟΣ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΜΕΣ ΣΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΧΑΛΑΣΜΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΝΑ ΣΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΝΑ ΙΔΩ…..ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΟΙΡΑΙΟΥΣ ΤΟΥ ΒΑΡΝΑΛΗ

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 14:27 | Ωρίων

    είσπραξη φπα από καταναλωτή και μη απόδοσή του στο κράτος = ληστεία = κακούργημα

    πόσο πιο απλά?

    θέλω να μην αναγκάζομαι να ζητάω απόδειξη και να έρχομαι σε σύγκρουση με τους καταστηματάρχες κτλ

    θέλω να μη συλλέγω χαρτάκια από αποδείξεις και να έχω το νου μου να παίρνω απόδειξη όπου ψωνίζω

    θέλω να μπορώ να στέλνω ανώνυμα καταγγελία μέσω ειδικής φόρμας σε website του ΣΔΟΕ για όποιον δεν κόβει απόδειξη

    θέλω οι τιμωρίες για τους παραβάτες να είναι σκληρές για να αποτρέπουν, όχι συμψηφίζονται με τα κέρδη τους και να σκέφτονται ότι με τη φοροδιαφυγή θα έχουν βγάλει μακροπρόθεσμα πολύ περισσότερα, άρα ένα πρόστιμο δεν θα τους πειράξει και πολύ

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 12:31 | Σ.Μ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΠΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ.(ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΞΕΡΑ ΑΣ ΚΑΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΧΛΩΡΑ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ).ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΡΑΘΕΤΩ:ΕΤΑΙΡΙΑ ΝΟΜΙΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑ 40 ΕΤΗ(Ο.Ε.ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ) ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΕΚΤΕΛΟΝΙΣΜΕΝΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΕΙ ΦΟΡΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ Η ΦΠΑ.ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΦΟΡΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΩΣΕΙ Φ.Π.Α.Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΜΩΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΑΣΚΟΥΝΤΑΙ ΔΙΩΞΕΙΣ.ΜΕΤΑ ΑΠΟ 14 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΟΛΩΝ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΩΝ Η ΔΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ,ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ,ΕΠΑΝΑΛΛΗΨΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ.ΔΗΛΑΔΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 100 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ (ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΡΚΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΘΩΟΥΣ)ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΝΟΜΟ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ.ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΒΛΕΠOYN ΜΟΝΟ ΝΟΥΜΕΡΑ?
    Υ.Γ.ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΠΑΓΓΕΛΘΕΙ ΤΟ 1997(ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΑΞΕΩΝ 1992-96)(Η ΑΝΩΤΕΡΩ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ 1998 ΚΑΙ ΜΕΤΑ)

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 12:37 | Andreas

    Ο διακανονισμός στον ΦΠΑ πρέπει να καθιερωθεί σαν μόνιμη διάταξη κ οι προβλεπόμενες δόσεις να εξαρτώνται από το ΠΟΣΟΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ, έστω κ με με μία ‘λογική’ προσαύξηση. Το 40% με την υποβολή κ 60% σε 2 μηνιαίες δόσεις δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα για κάποιον που πρέπει να πληρώσει συνολικά 1000Ευρώ κ για μια εταιρεία που πρέπει να καταβάλει 50000Ευρώ. Είναι θέμα ρευστότητας κ αυτό προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε.
    Το ζητούμενο είναι να διευκολυνθούν ΟΛΟΙ να πληρώσουν.
    Τι νόημα έχει π.χ. να μην επιτρέπεται να υποβάλεις μία ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗ δήλωση, είτε ΦΠΑ, είτε εισοδήματος αν δεν έχεις το ΣΥΝΟΛΙΚΟ ποσό να πληρώσεις? Ούτε η επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει την εύρυθμη λειτουργία της (θεώρηση στοιχείων, ενημερότητα κλπ), ούτε το κράτος εισπράττει (έστω τμηματικά) τα οφειλόμενα, ούτε στο κάτω κάτω της γραφής έχει ‘εικόνα’ για το τί έχει λαμβάνειν!
    Διευκολύνετε ΟΛΟΥΣ να περάσουν από το ταμείο, με διακανονισμό παλαιών οφειλών από μη υποβληθείσες δηλώσεις ΦΠΑ, εισοδήματος κλπ.
    Στον τελευταίο νόμο του περασμένου Μαίου για να ‘τακτοποιήσεις’ εκκρεμότητες εισοδήματος έπρεπε να υποβάλεις μια παλιά δήλωση κ να την πληρώσεις στο 100% με την υποβολή. Ηταν αυτό διευκόλυνση?
    ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ, ώστε να συμπεριλάβει κ τις παλιές δηλώσεις που δεν έχουν μέχρι σήμερα υποβληθεί. Γιατί να μένουν σε εκκρεμότητα? Θα διευκολύνετε χιλιάδες επιχειρήσεις που ΜΟΝΟ με δόσεις μπορούν να πληρώσουν.
    Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 12:28 | Γιώργος

    Λοιπόν, το κράτος αρκετά έχει χαρίσει στους οφειλέτες!
    Διαρκές έγκλημα η φοροδιαφυγή αλλιώς τη βάψαμε!!!
    Πραγματική και όχι προσχηματική λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής καταγγελιών περιστατικών φορολογικής απάτης. Ένας ικανός αριθμός φοροελεγκτών ο οποίος θα μπορούσε να προκύψει από μετατάξεις θα ευνοούσε την επί τόπου επέμβαση και την άμεση απόδοση του προστίμου.
    Το κράτος θα πρέπει να ξεκληρίζει κυριολεκτικά (μετρητά, κινητά και ακίνητα) αυτούς που φοροδιαφεύγουν). Τέρμα η ανοχή, δεν είμαστε κορόιδα εμείς που πληρώνουμε φόρους!!!
    Σχετικά με την εισιτηριοδιαφυγή, όλοι ξέρουμε ότι στο εξωτερικό δεν μπορεί ένας κακοιμοίρης ελεγκτής να δράσει, είναι ένας και δεν είναι αστυνομικός, και ότι ενισχύεται κατα τον έλεγχο με τη συνοδεία της αστυνομίας για να μπορεί να εισπράξει με ασφάλεια το πρόστιμο. Δεν αρκεί όμως να γίνεται έλεγχος κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα.
    Τα χρήματα που διαφεύγουν είναι πολλά και το εισιτήριο στην Ελλάδα είναι φτηνό.
    Γι’αυτό θα έπρεπε να συλλαμβάνονται όσοι με το έτσι θέλω συστήνουν κινήματα και παρανομούν λέγοντας δεν πληρώνω, δεν πληρώνω. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο και θα έπρεπε οι κύριοι να κάνουν και μία βόλτα στο εξωτερικό αλλά να μας πουν μετα πόσο πλήρωσαν το εισιτήριό τους. Α! Και αν τους παίρνει εκεί ας κάνουν τα ίδια που κάνουν εδώ…
    Φτάνει πια με την μετριότητα σ’αυτόν το τόπο!!!
    Ευχαριστώ.

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 10:27 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΌΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ, ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ Η ΚΑΘΕ ΑΛΛΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΣΗ (ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΜΟΙΒΗΣ. Η ΑΜΟΙΒΗ ΙΣΟΥΤΑΙ ΜΕ ΤΟ 60-100% ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΧΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ. ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΟΙ 10000 ΕΥΡΩ .

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 08:39 | Anna

    γιατί το ποσό που βγάζω από την τσέπη μου και το προορίζω για το κράτος (ΦΠΑ), ο επαγγελματίας δεν το καταβάλλει ΑΜΕΣΩΣ και ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ στο κράτος? αυτό δεν είναι ΚΛΟΠΗ; και γιατί όταν δεν το κάνει, να υποχρεούται να το καταβάλλει ΕΝΤΟΚΑ και με ΠΡΟΣΤΙΜΟ; και αν δεν κάνει ούτε αυτό, να ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ;

    γιατί όταν αγοράζω προϊόντα ή υπηρεσίες, οι επαγγελματίες δεν κόβουν απόδειξη, ενώ εγώ έχω ΗΔΗ ΠΛΗΡΩΣΕΙ το ΦΠΑ; αυτό δεν είναι ΚΛΟΠΗ;
    γιατί όταν ζητάω απόδειξη, ανεβάζουν την τιμή των προϊόντων και των υπηρεσιών;

    γιατί κάποιοι επαγγελματίες διαμαρτύρονται ότι το κράτος δεν είναι συνεπές απέναντί τους στην επιστροφή ΦΠΑ, όταν ο θεσμός της επιστροφής ΦΠΑ είναι καθαρά ένα μέτρο με το οποίο το κράτος τους χαρίζει χρήματα, χωρίς να υποχρεούται; και μιλάνε για ασυνέπεια του κράτους;

    γιατί κάποιοι επαγγελματίες διαμαρτύρονται ότι το κράτος δεν πληρώνει τους προμηθευτές του αμέσως, όταν όλη η αγορά κινείται με επιταγές τριμήνου, εξαμήνου κ.ο.κ;

    γιατί κάποιοι επαγγελματίες λένε να πιάσουν πρώτα τους μεγαλοαπατεώνες και μετά αυτούς; δεν δηλώνουν έτσι ευθαρσώς ότι είναι απατεώνες;

    και τέλος, μπορεί το κράτος να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα; μπορεί το κράτος να προστατέψει το δίκαιο;

    ΥΓ: η μεγαλύτερη επιτυχία θα είναι η εξεύρεη μεθόδων αυτόματης καταβολής του ΦΠΑ κατά τη στιγμή της αγοραπωλησίας, χωρίς να υπεισέρχεται ο ανθρώπινος παράγοντας, ούτε για την κοπή της απόδειξης, ούτε μετά για την καταβολή του ΦΠΑ από τον επαγγελματία στο κράτος

  • 29 Ιανουαρίου 2011, 22:36 | Αθανάσιος Αντωνίου

    Να προβλεφθεί και η δυνατότητα διακανονισμού

  • 29 Ιανουαρίου 2011, 21:17 | Νάσια

    Το μεγάλο πρόβλημα είναι το ότι πάρα πολλοί δεν κόβουν απόδειξη, οπότε προτείνω:

    1) Να υπάρχει ειδικό τηλεφωνικό κέντρο και υπηρεσία που θα εξετάζει επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες για φοροδιαφυγή. Θα παίρνει ο πολίτης τηλέφωνο και θα λέει, το τάδε σουβλατζίδικο δεν έκοψε απόδειξη, ο τάδε δικηγόρος δεν έκοψε απόδειξη. Κατόπιν της καταγγελίας, να γίνεται διαρκής έλεγχος και διαπίστωση της παράβασης και ίσως και να πριμοδοτείται ο καταγγέλων. (αφού δεν κάνουν οι εφοριακοί καλά τη δουλειά τους, ας πληρώνονται οι καταναλωτές να την κάνουν!)

    2) Σε περίπτωση που πιαστεί κανείς να μην κόβει απόδειξη, να θεσπιστούν τεράστια πρόστιμα (όχι κάτι αστεία πρόστιμα που αντιστοιχούν σε 1-2 εβδομάδες δουλειάς για τον παραβάτη). Να γίνεται πλήρης οικονομικός έλεγχος, αυτού και της οικογένειάς του. Να γίνεται αιφνίδια αυτοψία στο σπίτι του, να ανοίγονται οι τραπεζικοί του λογαριασμοί και να καταμετρώνται τα περιουσιακά του στοιχεία. Να γίνεται πόθεν έσχες και σε περίπτωση παραβάσεων να δεσμεύονται περιουσιακά του στοιχεία. Να κλείνει η επιχείρησή του για μεγάλο χρονικό διάστημα (όχι ίσα ίσα να λέμε ότι κάτι κάναμε) και σε περίπτωση γιατρού, δικηγόρου, κτλ να αφαιρείται η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για κάποιο χρονικό διάστημα. Να ισχύει πόιντ σύστεμ, οπότε με συνεχείς παραβάσεις να αφαιρείται πλήρως η άδεια και να κλείνει εντελώς η επιχείρηση.

    3) Τα πρόστιμα να είναι ακόμη πιο βαριά σε όσους προτείνουν διαφορετικές τιμές για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους, ανάλογα αν ο καταναλωτής θέλει απόδειξη ή όχι.

    4) Με το που κόβεται η απόδειξη, να στέλνεται αυτόματα ηλεκτρονικά στο υπουργείο οικονομικών.

    5) Να γίνονται αυτοψίες στα εμπορικά καταστήματα και αποθήκες και να καταμετρώνται τα εμπορεύματα για να διαπιστωθεί αν κόπηκαν οι αποδείξεις για τα εμπορεύματα που λείπουν (γενικά να ενταθούν οι έλεγχοι)

    6) Βρείτε ένα τρόπο να καταγράφεται η πώληση, χωρίς να χρειάζεται ο καταναλωτής να περιμένει να κοπεί η απόδειξη και χωρίς ο πωλητής να την πληκτρολογει. Πχ βάλτε σε όλα τα προϊόντα τσιπάκια που όταν θα περνάνε την πόρτα του μαγαζιού (δλδ όταν θα φεύγει το προϊόν από το μαγαζί) θα ανιχνεύεται αυτό και θα καταγράφεται η πώληση. Έτσι η όλη διαδικασία θα είναι αυτόματη. Όσον αφορά τις υπηρεσίες (γιατρούς, δικηγόρους, κτλ) τοποθετείστε στους προθαλάμους ή ανιχνευτές που ανιχνεύουν πόσα άτομα περνούν την πόρτα ημερησίως. Πόσα ηλεκτροκαρδιογραφήματα έκανε το μήνα ο ηλεκτροκαρδιογράφος, κτλ. Έστω και ένα ευρώ να επιστρέφεται στον πολίτη για κάθε απόδειξη από υπηρεσίες, δεν θα υπάρχει περίπτωση να μην κοπεί απόδειξη!

    Αν υπάρχει πολιτική βούληση, μπορεί να αναχαιτιστεί η μάστιγα της φοροδιαφυγής.

  • 29 Ιανουαρίου 2011, 20:47 | ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΘΗΣ

    ΑΡΘΡΟ 10 –
    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛ. 1073/2004- ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ

    Τα τελευταία χρόνια έχουν θεσπισθεί διάφορες Φορολογικές Διατάξεις με τις οποίες παρέχεται στους φορολογούμενους εξαγωγείς ή επενδυτές, η απλούστευση των διαδικασιών στην επιστροφή του ΦΠΑ, κατόπιν πιέσεων των φορέων τους, οι οποίοι επέμειναν ότι οι διαδικασίες (φορολογικός έλεγχος) ήταν «επώδυνες» και χρονοβόρες και δυσκόλευαν το « Εθνικής Σημασίας» έργο που επιτελούσαν.

    Με την ΠΟΛ 1073/2004 (που αντικατέστησε την πολ. 1061/2003 και αυτή με τη σειρά της την ΠΟΛ. 1078/91) καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ, στις περιπτώσεις που ορίζονται από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 34 του Κώδικα ΦΠΑ.

    Οι κυριότερες περιπτώσεις επιστροφής ΦΠΑ είναι όταν διενεργούνται πράξεις των άρθρων 24, 25, 26, 27 και 28 (εξαγωγές και ενδοκοινοτικές παραδόσεις) και όταν διενεργούνται επενδύσεις.

    Σημειώνουμε ότι οι διατάξεις της ΠΟΛ. 1073/2004 με τις οποίες καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ, είναι διάτρητες, δεν έχουν ασφαλιστικές δικλείδες για την διασφάλιση του Δημοσίου Συμφέροντος και χάριν της απλοποίησης της διαδικασίας επιστροφής του ΦΠΑ:

     Επεστράφησαν παράνομα, κατά την περίοδο 2004-2009, τεράστια ποσά, δεκάδων εκατομμυρίων ΕΥΡΩ, σε εκδότες και λήπτες ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ με αμφίβολη την είσπραξη των ποσών που θα καταλογισθούν και ως εκ τούτου την βέβαια ζημία του Δημοσίου.

     Αυξήθηκε δραματικά, κατά την ίδια περίοδο 2004-2009, ο αριθμός των εκδιδομένων ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ.

     Αυξηθήκαν δραματικά, κατά την ίδια πάντα περίοδο 2004-2009, τα κυκλώματα επιχειρήσεων ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΦΠΑ (CAROUSEL).

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    1. Η επιστροφή του φόρου να γίνεται με τακτικό έλεγχο ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ κατά την οποία ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. διαπιστώσει από στοιχεία (δελτία πληροφοριών, εκθέσεις ελέγχου κ.λ.π.) που περιέρχονται σε γνώση του, ότι ο υποκείμενος στον φόρο ενήργησε ως λήπτης εικονικού φορολογικού στοιχείου (για ανύπαρκτη συναλλαγή) ή ως εκδότης πλαστών ή εικονικών ή νοθευμένων στοιχείων ΚΑΙ ΣΕ ΕΛΕΓΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΌΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΕΛΕΓΚΤΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ (συμπλήρωση της διάταξης της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 3 της ΠΟΛ. 1073/04).

    2. Κατά την αγορά αγαθών που προορίζονται για ενδοκοινοτικές παραδόσεις ή εξαγωγές ΝΑ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ τα Ειδικά Διπλότυπα Δελτία Απαλλαγής από ΦΠΑ (Ε.Δ.Δ.Α.) , που ορίζονται με την ΠΟΛ. 1262/93 Α.Υ.Ο.

    3. Για την επιστροφή του ΦΠΑ στις περιπτώσεις κατασκευής ακινήτων και εγκαταστάσεων (επενδυτικά αγαθά), να προσκομίζεται υποχρεωτικά η Πολεοδομική Άδεια και όποια άλλη άδεια σκοπιμότητας και λειτουργίας απαιτείται από Δημόσια Αρχή (Περιφέρεια, Νομαρχία, Δημοτική ή Κοινοτική αρχή κ.λ.π.). Σε περίπτωση υπαγωγής σε επενδυτικά προγράμματα αναπτυξιακών νόμων να προσκομίζεται η έγκριση υπαγωγής και η εγκεκριμένη οικονομοτεχνική μελέτη (συμπλήρωση των διατάξεων του αρθρο 4 της ΠΟΛ. 1073/04).

    4. Να καταργηθεί ο περιορισμός της ολοκλήρωσης του τακτικού ελέγχου εντός εξαμήνου στις περιπτώσεις λήψης εικονικού φορολογικού στοιχείου (για ανύπαρκτη συναλλαγή) ή έκδοσης πλαστών ή εικονικών ή νοθευμένων στοιχείων (τροποποίηση της διάταξης του τρίτου εδαφίου της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 3 της ΠΟΛ. 1073/04).

    5. Να γίνονται υποχρεωτικά προσωρινοί έλεγχοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα (δίμηνο ή τρίμηνο) ανεξάρτητα από την επιστροφή ΦΠΑ και να αποστέλλονται δελτία πληροφοριών στις Δ.Ο.Υ. των κυριότερων προμηθευτών για την διαπίστωση της πραγματοποίησης των συναλλαγών καθώς επίσης να αποστέλλονται αντίγραφα των λογαριασμών (αναλυτικών καθολικών) για διασταύρωση με τους αντίστοιχους λογαριασμούς των προμηθευτών (συμπλήρωση των διατάξεων του άρθρου 8 της ΠΟΛ. 1073/04).

    6. Ο προσωρινός έλεγχος που διενεργείται κατά την πρώτη επιστροφή να είναι ιδιαίτερα ενδελεχής και να εξετάζονται όχι μόνο η νομιμότητα των συναλλαγών (δελτία πληροφοριών για διασταυρώσεις των συναλλαγών και των τηρούμενων λογαριασμών) αλλά και η νομιμότητα της έναρξης, των εγκαταστάσεων, της σύστασης της επιχείρησης, των μετεχόντων προσώπων στην επιχείρηση, «το φορολογικό τους παρελθόν», η σχέση τους με άλλες επιχειρήσεις κλπ.

    7. Επίσης η πρώτη επιστροφή που διενεργείται κατόπιν υποχρεωτικού προσωρινού ελέγχου να γίνεται εντός έξη μηνών και όχι δύο μηνών που προβλέπου οι διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 5 της της ΠΟΛ. 1073/04.

    8. Ο προσωρινός έλεγχος που διενεργείται για την επιστροφή του 10% με την υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ, να είναι επίσης ιδιαίτερα ενδελεχής και να εξετάζονται όχι μόνο η νομιμότητα των συναλλαγών (δελτία πληροφοριών για διασταυρώσεις των συναλλαγών και των τηρούμενων λογαριασμών) αλλά και να εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια για τον έλεγχο και την επιστροφή.

    9. Για τις επιστροφές που διενεργούνται να ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιοι Οικ. Επιθεωρητές και οι Δ/νσεις του ΦΠΑ και Ελέγχων και η κεντρική Υπηρεσία Του ΣΔΟΕ.

    10. Για επιστροφή φόρου άνω των 10.000€ να υπάρχει έγκριση από τον αρμόδιο Οικ, Επιθεωρητή.

  • 29 Ιανουαρίου 2011, 20:43 | ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ,
    ΣΩΣΤΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ.ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΜΠΕΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥΣ (ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟΣ , ΚΑΚΗ ΣΥΜΕΡΙΦΟΡΑ , ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ).ΥΠΗΡΞΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΩΝ ΠΟΥ ΜΕ ΟΔΗΓΗΣΕ (ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ )ΝΑ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΩ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΣΑ (ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ) ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΖΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ (ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΥΟ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΣΕ ΕΠΑΡΧΙΑ). ΔΕΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΑΝΑΘΡΕΨΕ ΠΑΡΑΒΑΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΗ.
    ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΝΟΜΟΤΑΓΕΙΣ.
    Η ΦΥΛΑΚΗ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΒΓΑΛΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.ΕΒΓΑΛΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ.

  • 29 Ιανουαρίου 2011, 19:26 | ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ-ΦΟΡΟΚΛΟΠΗΣ.
    ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΜΙΣΘΩΜΑΤΩΝ ΑΝ ΚΑΙ ΕΧΩ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΔΩ.
    ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ;
    ΜΗΠΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ 300 ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΚΙΝΗΤΑ (ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΧΟΥΝ, ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ) ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΚΟΥΚΟΥΛΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ;
    ΜΗΠΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΔΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΝΟΜΟ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ (ΚΑΚΩΣ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΘΥΜΑ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥ); Ή ΜΗΠΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ;
    ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΓΕΝΙΚΑ, ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥ ΤΑ 45% ΤΟΥ
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΜΙΣΘΩΜΑΤΟΣ.
    ΣΠΑΝΙΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΝΤΙΜΟΥ ΕΚΜΙΣΘΩΤΗ, ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο,ΤΙ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ.
    ΕΝΑΣ ΧΟΝΔΡΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΜΙΣΘΙΑ ΤΩΝ €550,00 ΜΕ ΑΠΟΚΡΥΨΗ 55% ΔΙΝΕΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ 302,05 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ €!!! ΤΟΝ ΜΗΝΑ!!!! Ή 3,63 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ!!!
    ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΨΑΧΝΕΤΕ ΓΙΑ ΛΕΦΤΑ…

  • 29 Ιανουαρίου 2011, 18:03 | Καλλιρρόη Μπουτσικάκη

    Στο άρθρο 3 μιλάτε μόνο για καταστολή! Η καταστολή από μόνη της δεν είναι δυνατό να επιφέρει τα έσοδα που το κράτος έχει ανάγκη για την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες. Με τη λογικής της κράτησης όλων όσων δεν αποδίδουν ΦΠΑ και άλλους παρακρατούμενους φόρους – χωρίς τα μέτρα αποτροπής – θα γεμίσουν τα κρατητήρια και οι φυλακές που είναι ήδη σε άθλια κατάσταση με την υπερπληθώρα κρατουμένων. Να σας θυμήσω κάποιες περιγραφές των ελληνικών φυλακών στα ελληνικά ΜΜΕ ως «σχολές εγκλήματος» και «εξπρές του μεσονυχτίου»!

    Νομίζω ότι η τιμωρία (πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά όπως για παράδειγμα η καταβολή του διπλάσιου ποσού από εκείνου που δεν κατεβλήθη και ποινές φυλάκισης) πρέπει να αυστηροποιείται όσο και το ποσό που δεν αποδίδεται στο κράτος αυξάνεται και όσο η φοροδιαφυγή διαπράτεται κατ’ εξακολούθηση.

    Σε οποιαδήποτε περίπτωση πρίν την καταστολή πρέπει να εργάζεσθε με τον απαραίτητο ζήλο για την αποτροπή της φοροδιαφυγής. Για παράδειγμα, πρέπει ο ελεγκτής να καλεί τον φορολογούμενο πολύ πριν τη λήξη προθεσμίας ώστε να δουν από κοινού ποια προβλήματα αντιμετωπίζει και πώς θα μπορούσαν να ξεπεραστούν ώστε ο άνθρωπος αυτός να πληρώσει μέσω κάποιου διακανονισμού. Ο πολίτης πρέπει να έχει ΕΠΙΛΟΓΕΣ ως προς το πώς θα πληρώνει τους φόρους του! Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν ανταποκρίνεται ούτε τότε στις υποχρεώσεις του πρέπει να επομιστεί και τις ανάλογες κυρώσεις.

  • 29 Ιανουαρίου 2011, 16:47 | Βικούλα

    ΑΣ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΝ ΜΕ ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΩΝ ΥΠΟΥΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ.

    ΠΩΣ, ΛΟΙΠΟΝ, ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΦΠΑ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΗΣ????

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΣΤΟΝ κ.ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΙΣ ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣ ΒΕΙ ΤΡΟΠΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΤΟΝ ΦΠΑ.

    ΕΠΙΣΗΣ : ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ, ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ (ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ Α΄ ΒΑΘΜΟΥ)ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΚΑΤΑ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΣΕΛΗ, ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΕΝΑ ΠΟΣΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΟΡΙΣΕΙ Η ΔΟΥ Η΄ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ.

    ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΜΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΙΝΕΣ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ.
    ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΟΙΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΜΗ ΕΧΟΝΤΟΣ!

    ΑΣ ΚΥΝΗΓΗΣΟΥΝ ΛΑΜΟΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΑΤΟΜΑ ΤΗΣ SHOW BIZ ΠΟΥ ΔΙΑΓΟΥΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΒΙΟ, ΜΕΓΑΛΟΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ, ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΠΛΟΥΤΙΣΑΝ ΥΠΟΠΤΑ! ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΟ!

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

  • 29 Ιανουαρίου 2011, 16:18 | ΕΛΛΗ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ,
    ΘΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΥΠΟΔΕΙΞΗ ΠΟΥ ΑΝ ΤΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΠΡΑΞΗ,ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΑΠΟΦΕΡΕΙ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΘΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΕΜΜΕΣΑ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ : ΝΑ ΠΑΡΟΤΡΥΝΕΤΕ ΜΕ ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΟ ΤΥΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΣΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ 1517 ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΝΟΙΚΙΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΤΟΥΣ «ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ» (ΣΕ20-30 ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ), ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΝΤΑΣ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΣΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ.ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΘΕΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΘΑ ΑΔΕΙΑΣΟΥΝ ΚΑΠΩΣ ΤΑ ΓΚΕΤΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.ΣΥΝΕΠΩΣ,»Μ’ΕΝΑ ΣΜΠΑΡΟ, ΔΥΟ ΤΡΥΓΟΝΙΑ».

  • 29 Ιανουαρίου 2011, 15:31 | ΝΙΚΟΣ

    Σχετικα με την επιβολη των οποιων μετρων κατα οσων δεν εχουν αποδοσει φ.π.α (αλλα εχουν υποβαλλει περιοδικη δηλωση)η εχουν καποια οφειλη απο φορους εισοδηματος (δηλωμενους)η σε ασφαλιστικα ταμεια και εφ οσον μεχρι προσφατα απεδιδαν τα ανωτερω και δεν εχουν υποπεσει σε σοβαρες παραβασεις ,θα πρεπει να εξεταζεται κατα περιπτωση η πραγματικη αδυναμια τους και να διευκολύνονται με ρυθμισεις με προκαταβολη ποσου οχι πανω απο το 10% της οφειλης και σε αρκετες δοσεις ωστε να μπορουν να παρουν ανασα και να εξοφλησουν τις οφειλες τους.Δεν πρεπει δηλαδη να μπαινουν στο ιδιο τσουβαλι οι δολιως φοροαποφευγοντες με τους εξ αδυναμιας.Στο κατω κατω δεν φταινε ολοι οι ελληνες για την κατασταση της χωρας την οποια καποιοι εχουν γυρισει 40 χρονια πισω.

  • 29 Ιανουαρίου 2011, 14:24 | Μιλτιάδης Π.

    Είμαι νομοταγής επιχειρηματίας και εντάξει στις υποχρεώσεις μου, πάντα πληρώνω στην ώρα μου και δεν φοροδιαφεύγω ούτε στο ελάχιστο. Με πολύ κόπο, αλλά και με πολύ υπερηφάνια. Όμως όταν το κράτος παρακολουθεί με απάθεια μια μεγάλη μερίδα επιχειρήσεων να φοροδιαφεύγει και να είναι ανεκτικό στη μη καταβολή των φόρων, κάνει κάθε νομοταγή επιχειρηματία να αισθάνεται κορόιδο. Παράκληση προς την κυβέρνηση, καταπολεμήστε τη φοροδιαφυγή που πλήττει τους πάντες και ακόμα περισσότερο τους νομοταγείς επιχειρηματίες και όλη την αγορά, με ποικίλους τρόπους:

    – ο πολίτης επιλέγει φοροφυγάδες επαγγελματίες που μπορούν να κάνουν εκπτώσεις, επειδή φοροδιαφεύγουν
    – οι φοροφυγάδες αποκτούν παρανόμως μεγαλύτερα κεφάλαια και αναπτύσσονται περισσότερο από τους νομοταγείς επαγγελματίες
    – το κράτος δεν έχει έσοδα και αναγκάζεται να αυξήσει το ΦΠΑ και τους φόρους, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές και να μειώνεται η αγοραστική κίνηση

    Αν όλοι οι επιχειρηματίες ήταν νομοταγείς και πλήρωναν τους ανάλογους νόμιμους φόρους, το κράτος θα μπορούσε να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για να ανθίσει η αγορά και δεν θα υπήρχε αυτή η αδικία και παρανομία. Τώρα, με το να υπάρχουν δύο ταχυτήτων επαγγελματίες, το κράτος δεν προστατεύει ούτε τους νομοταγείς επαγγελματίες, ως όφειλε, ούτε την κοινωνία.
    Ευχαριστώ για την ευκαιρία να εκφράσω τη γνώμη μου.

  • 29 Ιανουαρίου 2011, 13:27 | Νικ Παν

    Οι προτεινόμενες στο άρθρο 3 ρυθμίσεις, όπως διατυπώνονται στο σχέδιο νόμου, θα δημιουργήσουν πληθώρα νομικών, κοινωνικών αλλά και δημοσιονομικών προβλημάτων και αδικιών.
    Έχουν εκφρασθεί από έγκριτους νομικούς και δικαστικούς λειτουργούς οι αντιρρήσεις σχετικά με την συνταγματικότητα του χαρακτηρισμού του αδικήματος της μη απόδοσης ΦΠΑ σε διαρκές έγκλημα. Πέραν όμως των στενά νομικών ζητηματων, σε επίπεδο πρακτικής εφαρμογής, οι προτεινόμενες διατάξεις σε ελάχιστες περιπτώσεις θα έχουν δίκαια αποτελέσματα. Ειδικότερα: Ως προς το θέμα της μη χορήγησης αναστολής, μετατροπής της ποινής και αναστέλλουσας δύναμης στην έφεση, αυτή θα πρέπει να είναι δυνητική, άφού εξετασθούν από το δικαστήριο οι εν γένει περιστάσεις και η προσωπικότητα του παραβάτη. Σε άλλο σχόλιο της παρούσας διαβούλευσης, γίνεται εκτενής αναφορά στο σύστημα λειτουργίας της αγοράς, με παροχή πίστωσης. Ο ΦΠΑ στην περίπτωση αυτή είναι αποδοτέος κατά τον χρόνο της τιμολόγησης, ενώ το τίμημα συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ μπορεί να πιστωθεί για πολλούς μήνες. Είναι δε στην παρούσα οικονομική συγκυρία πολύ συχνό το φαινόμενο μη έγκαιρης ή και καθόλου αποπληρωμής του τιμήματος συναλλαγών. Υπάρχουν για παράδειγμα επιχειρήσεις του τεχνικού – κατασκευαστικού χώρου, που τον τελευταίο χρόνο, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν διακόψει τη λειτουργία τους ή πτωχεύσει αφήνοντας ανοίγματα προς προμηθευτές τους πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Με την απόλυτη και ανένδοτη διατύπωση της διάταξης του άρθρου 3, ένας επιχειρηματίας ο οποίος έχει λαμβάνειν 250.000 ευρώ από πελάτη που πτώχευσε (χρήματα για τα οποία είναι αποδοτέος ο ΦΠΑ ύψους 50.000 ευρώ περίπου) και δεν μπορεί να αποδώσει τον ΦΠΑ, θα οδηγείται στη φυλακή, έως ότου πληρώσει. Με τον εγκλεισμό θα μπορέσει να βρει τα χρήματα, όταν δεν τα έχει εισπράξει; Και πως μιλάμε στην περίπτωση αυτή για υπεξαίρεση χρημάτων του Δημοσίου, όταν τα χρήματα αυτά δεν έχουν εισπραχθεί από τον επιτηδευματία για να αποδοθούν; Την ίδια βέβαια μεταχείριση δεν μπορεί να έχει ο λήπτης εικονικών τιμολογίων ύψους 250.000 ευρώ, ο οποίος ορθώς θα πρέπει να οδηγείται στην φυλακή, έως ότου πληρώσει, καθότι με δόλο ζημίωσε το Δημόσιο, συμψηφίζοντας παρανόμως και κατ’ αυτό τον τρόπο υπεξαιρώντας τον αναλογούντα ΦΠΑ. Προς άρση και αποφυγή των ανωτέρω αδικιών θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα το δικαστήριο, κατά περίπτωση, να χορηγεί αναστολή ή να μεταρέπει την ποινή ή ακόμη να έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει την ποινή ή να αναστέλλει την εκτέλεσή της υπό τον όρο άμεσης καταβολής μικρού ποσοστού του φόρου και ρύθμισης του υπολοίπου, με τήρηση της σχετικής ρύθμισης, άλλως να ανακαλεί την αναστολή, κατόπιν αιτήσεως του αρμοδίου Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ.
    Επιπλέον σε δημοσιονομικό επίπεδο η ρύθμιση του άρθρου 3 μεσομακροπρόθεσμα θα έχει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα και θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της αγοράς και κατ’ επέκταση των φορολογικών εσόδων, καθώς το σύστημα συναλλαγών επί πιστώσει θα καταρρεύσει, υπό τον φόβο ότι μπορεί να βρεθείς φυλακή εάν δεν είσαι σε θέση να καταβάλλεις τον φόρο του πισωθέντος τιμήματος σε περίπτωση που αυτό δεν καταβληθεί από τον αντισυμβαλλόμενό σου.
    Τέλος εάν δεν τροποποιηθεί η σχετική ρύθμιση, θα πρέπει να ληφθεί άμεση μέριμνα για την κατασκευή νέων ειδικών σωφρωνιστικών καταστημάτων, καθώς τα υπάρχοντα δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες κράτησης των καταδικασθέντων, οι οποίοι θα είναι αναρίθμητοι και θα οδηγούνται σε φυλακές μαζί με εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου (δολοφόνους, εκβιαστές, ληστές, βιαστές, εμπόρους ναρκωτικών κλπ), απλά και μόνο διότι περιστασιακά δεν μπόρεσαν – χωρίς δόλο – να καταβάλλουν κάποιες οφειλές τους προς το δημόσιο.

  • 29 Ιανουαρίου 2011, 12:09 | Φ.Κ

    τι πρέπει να γίνεται:
    1) όλοι οι επιτηδευματίες να καταβάλλουν τις εισφορές τους στον προβλεπόμενο χρόνο
    2) όσοι επιτηδευματίες αδυνατούν αποδεδειγμένα να καταβάλλουν τις εισφορές τους, να το κάνουν μετά από διευκολύνσεις, αλλά να τους καταβάλλουν σίγουρα κάποια εύλογη χρονική στιγμή (οι συγκεκριμένες παράμετροι είναι τεχνικά ζητήματα)
    για αυτά τα θέματα, δεν πρέπει να γίνεται καν συζήτηση, είναι αυτονόητα, και σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να υπάρχουν όσο πιο βαριές ποινές γίνεται

    φυσικά, οι επιτηδευματίες που αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους έγκαιρα είναι ένα ποσοστό, μικρό ή μεγάλο (πώς να το κάνουμε, δεν γίνεται στην Ελλάδα όοολοι οι επιτηδευματίες είναι σε τέτοια στενότητα πια, άμα είναι, να κάνουμε έρανο να τους ενισχύσουμε κι όλας) και όσοι προμηθεύουν το δημόσιο, ας υπάρξει ειδική ρύθμιση για αυτούς, αλλά δεν είναι, όλοι όσοι δεν πληρώνουν φόρους, εξαιτίας του ότι περιμένουν να πληρωθούν από το δημόσιο!

    τα σημαντικά ζητήματα όμως είναι αυτά:
    1) οι εισφορές που καλούνται να καταβάλλουν, είναι οι πραγματικές? ή δεν κόβουν αποδείξεις κ.ο.κ και καταλήγουν να καταβάλλουν πολύ μικρότερες εισφορές?
    2) όσοι παρουσιάζονται ότι αδυνατούν να καταβάλλουν έγκαιρα τις εισφορές τους στο κράτος, πράγματι αδυνατούν? ή εκμεταλλεύονται τη μέχρι τώρα ανοχή και το αναβάλλουν επ’ αόριστον?

    το 1) είναι ο νούμερο ένα στόχος που θα πρέπει το νομοσχέδιο αυτό να στοχεύσει, εφευρίσκοντας αποτελεσματικές μεθόδους και θεσπίζοντας βαρύτατες ποινές

    κύριοι της κυβέρνησης, δεν υπάρχει κανένας που να διαφωνεί ως εδώ, και τα όποια σχόλια έχουν γραφεί, δεν αφορούν αυτά τα θέματα, αφορούν μόνο το ζήτημα 2), άρα λοιπόν μην εκτρεπόμαστε από το στόχο

    τώρα όσον αφορά το ζήτημα 2), πάλι δεν υπάρχει διαφωνία, δεν μπορεί να έχει αντίρρηση κανείς το κράτος να δίνει κάποιες προθεσμίες και να είναι ως ένα σημείο ελαστικό (σε καμμία περίπτωση δεν μιλάμε να χαρίζονται χρέη προς το δημόσιο ή να παραγράφονται κτλ)

    το θέμα με το ζήτημα 2) όμως είναι ότι κάποιοι επιτηδευματίες, πάντα θα μυξοκλαίγονται ότι δεν βγαίνουν, και έτσι καταλήγουμε σε επιχειρήσεις που παρότι υπολειτουργούν και θα έπρεπε να κλείσουν, εντούτοις επιβιώνουν επειδή δεν καταβάλουν τις εισφορές τους προς το κράτος, άρα δηλαδή το κράτος συντηρεί ανάξιες επιχειρήσεις και κάποιοι, εφόσον τους παίρνει, επαναπαύονται σε αυτό και σου λέει, έλα μωρέ, μπορεί να χρωστάς στο κράτος, αλλά δεν θα σου κάνει τίποτα, δεν θα στα ζητήσει ποτέ πίσω, δεν θα σε πιέσει ποτέ, είναι σαν να μην τα χρωστάς, και συνεχίζουν έτσι ακάθεκτοι και φυσικά τα όποια κέρδη τους τα τσεπώνουν οι ίδιοι, αντί να θέσουν ως προτεραιότητα την τακτοποίηση των εισφορών

    για το λόγο αυτό θα πρέπει η διαδικασία αξιολόγησης μιας αίτησης από έναν επιτηδευματία ότι αδυνατεί να πληρώσει τις εισφορές, θα πρέπει να εξετάζεται πάρα πολύ προσεκτικά

    και φυσικά, κάποιοι άλλοι επιτηδευματίες που δεν κόβουν αποδείξεις κ.ο.κ, εμφανίζονται αδυνατούντες, οπότε και αυτοί θα επωφελούνται των διευκολύνσεων για την τακτοποίηση των εισφορών

    αν οι επιτηδευματίες αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους που οφείλουν στο κράτος, ουσιαστικά είναι σαν να ζητούν δάνειο, γιατί δεν παίρνουν λοιπόν ένα δάνειο κανονικό με τους όρους που θα τους ορίσει η αγορά για να ξεπληρώσουν τα χρέη τους, και αντί αυτού ζητάνε από το κράτος υπερβολικές διευκολύνσεις? διευκολύνσεις να υπάρχουν, αλλά μόνο δικαιολογημένα και με μέτρο

    οι εισφορές προς το κράτος πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα κάθε επιτηδευματία, όπως ακριβώς είναι το να πληρώνει τον προμηθετή του, τη ΔΕΗ, κ.ο.κ (ή ακόμα καλύτερα όπως είναι οι ατομικές απολήψεις) και όχι τελευταία προτεραιότητα και σίγουρα όχι εξαπάτηση του κράτους (όταν παρουσιάζουν μειωμένα έσοδα και όταν υπεξαιρούν το ΦΠΑ)

    η επιχειρηματικότητα θέλει ικανότητα, δεν μπορεί ο καθένας με ένα κεφάλαιο να προσπαθεί να το παίξει επιχειρηματίας και μετά να ζητιανεύει από το κράτος

    τέλος, κάνετε προσλήψεις εφοριακών και περάστε τους κόσκινο, το κονδύλιο για τους μισθούς τους θα αποσβεστεί από τις εισπράξεις που θα φέρουν

  • 29 Ιανουαρίου 2011, 09:14 | Σεφεριαδης Δημητρης

    γνωρίζω ότι σας είναι δύσκολο να τιμωρηθούν 1-2 πολιτικοί γιατί αυτοί μετά θα βγάλουν και τα άπλυτα των υπολοίπων.Δεν πρέπει να φανερωθεί το σύστημα διαπλοκής μεταξύ πολιτικής, δικαιοσύνης και επιχειρηματιών που ζουν με τις συμβάσεις του δημοσίου.Είναι γνωστό πάλι σε όλο τον κόσμο ότι πολλοί επιχειρηματίες εκβιάζουν και απειλούν. Αν μπεί ένας απο τις παραπάνω κατηγορίες φυλακή θα πρέπει να ακολουθήσουν πολλοί και αυτό δεν το θέλετε. Εξου και η διατήρηση του ασύλου.Είμαι σε θέση να γνωρίζω επίσης ότι με το νέο σύστημα ηλεκτρονικού ελέχγου μπορεί με ένα πάτημα ενός πλήκτρου να φανεί η περιουσία του καθενός και με τις διεθνείς συμβάσεις να διαπιστωθούν και οι λογαριασμοί εξωτερικού.Αν γίνει σύγκριση όλων των περιουσιακών στοιχείων με τα δηλωθέντα εισοδήματα των τελευταίων ετών των φορολογουμενων μένει το ποσό της φοροδιαφυγής.Το ερώτημα είναι άν θέλετε ή μπορείτε να ανταπεξέλθετε στους εκβιασμούς να φορολογήσετε αυτά τα ποσά με 45% και να βάλετε επιπλέόν πρόστιμο 45% σε όλο το ποσό. Αν τα φορολογήσετε μόνο χωρίς αυστηρό πρόστιμο είναι σαν να τους λέτε, ξανακλέψτε και άν σας βρούμε θα σας τιμωρήσουμε με το νόμιμο φόρο.

  • 29 Ιανουαρίου 2011, 07:58 | tasos

    Εάν οι εφοριακοί κάνουν σωστά την δουλειά τους ,και δεν τα αρπάζουν ίσως πάμε καλά σε συνδυασμό πάντοτε με το δίκαιο τρόπο κατανομής των φόρων. πρέπει καπια στιγμή να σταματήσει να είναι ο αιμοδότης του ελληνικού κράτους οι υπάλληλοι ,οι συνταξιούχοι και οι εργάτες. Ψάξτε και σε γεμάτα πορτοφόλια. Δεν έχουμε δει ποτέ κάποιον από τους υπαλλήλους των εφορειών να τιμωρείτε και να κατάσχετε η περιουσία του όταν έχει λαδωθεί η έχει απαιτήσει χρήματα ή ότι δίπατε άλλο για να εξυπηρετήσει κάποιον……
    Ισχύει το πόθεν εσχε των εφοριακών……

  • 29 Ιανουαρίου 2011, 07:30 | politis

    επί του άρθρου:

    • Στο αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων, όπου ουσιαστικά πρόκειται για υπεξαίρεση χρήματος που τρίτος έχει καταβάλλει για να δοθούν στο Δημόσιο, όποιος συλλαμβάνεται να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ πάνω από κάποιο ύψος κρατείται και παραπέμπεται σε δίκη.

    ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ, ΑΛΛΑ ΚΑΘΕ ΥΨΟΥΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 21:09 | EA

    Το πρόβλημα σε τέτοιο είδους νομοσχέδια, όπως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση, βρίσκεται στον Defacto δόλο.

    Η πράξη της μη καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών ή της μη καταβολής δηλωμένων παρακρατουμένων φόρων είναι διαφορετική από την μη κοπή αποδείξεων.

    Η διαφορετικότητα έγκειται στον δόλο. Στην πρώτη ο δόλος είναι ενδεχόμενος ή δεν υφίσταται καν και στην δεύτερη εμπεριέχεται στην πράξη.

    Σε ένα στυγερό έγκλημα όπως ένας φόνος, από το νομικό μας σύστημα υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός και επιπλέον πρέπει να αποδειχτεί ο δόλος «πέραν πάσης αμφιβολίας» για να υπάρχει καταδίκη. Το παράξενο είναι, γιατί δεν υπάρχει και στα «εγκλήματα» κατά του δημοσίου.

    Ακόμα και στις ακάλυπτες επιταγές ο δόλος θεωρείται defacto παρολο που εκδότης και αποδέκτης συναινούν στην πράξη, ακόμα και στην μη καταβολή των εισφορών του ΟΑΕΕ, που σημειωτέων το πρόβλημα από την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής κάλυψης ή σύνταξης το έχει ο ίδιος ο «εγκληματίας», ενώ το ταμείο του παρακρατεί, μέχρι να πληρώσει ο «εγκληματίας», όλο το ποσό που έχει δώσει μέχρι εκείνη την στιγμή χωρίς να του προσφέρει εντωμεταξύ απολύτως τίποτα..

    Π.χ. ένας επιχειρηματίας που έχει τζίρο λ.χ. 200.000 ευρώ το τρέχον οικονομικό έτος 2010, ένας πελάτης του αγόρασε με πίστωση αξία 50.000 ευρώ, το σύστημα υποχρεώνει τον επιχειρηματία να τιμολογήσει τον μηνά που διακίνησε το εμπόρευμα με ΦΠΑ, ο πελάτης λόγο της πίστωσης θα πληρώσει το 2011, τελικά όμως δυστυχώς δεν πληρώνει τον επιχειρήματα. Έτσι ο επιχειρηματίας πλέον αδυνατεί να λειτουργήσει και δεν μπορεί να καταβάλει ούτε τον φόρο εισοδήματος ούτε το ΦΠΑ το επόμενο έτος του 2011. Σε αυτή την περίπτωση δεν υφίσταται ούτε το γνωστικό στοιχείο ούτε το βουλητικό που καθορίζει τον δόλο.

    Μιας και ο επιχειρηματίας, ούτε γνώριζε τι θα συμβεί, ούτε είχε την πρόθεση να μην πλήρωση.

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%82

    Ο νόμος όμως θεωρεί τον δόλο defacto και το δικαστήριο δεν εξετάζει καν την ύπαρξη του, έτσι ο επιχειρηματίας καταδικάζεται με συνοπτικές διαδικασίες, εντελώς παράτυπα και κατά παράκληση όχι μόνο του Συντάγματος αλλά ακόμα και της κοινής λογικής.

    Αυτή η διαφορά δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα «ενοχοποίησης» πολιτών που προσπαθούν να δημιουργήσουν κάτι παραγωγικό και να επιχειρήσουν.

    Τα αποτελέσματα αυτής της κατάπτυστης λογικής των δυο μέτρων και δυο σταθμών όπου λ.χ. αν δεν καταβάλουν τις εισφορές τους, οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ είναι εν δυνάμει εγκληματίες αλλά οι ασφαλισμένοι του ΤΣΜΕΔΕ των μηχανικών δεν είναι…

    Δηλαδή ένας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός των ΤΕΙ είναι εγκληματίας ενώ ένας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Πολυτεχνείου δεν είναι…!

    Αυτό οδηγεί τους πολίτες σε μια λογική του τύπου «Αφού αυτοί δεν σέβονται τις Συνταγματικές επιταγές γιατί εμείς να ακολουθούμε?»

    Μια λογική εξαιρετικά επικίνδυνη που προκαλεί στρεβλώσεις, μιας και είναι αυτονόητο όπως απορρέει από το Σύνταγμα, η αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας πρέπει να ισχύει και να εφαρμόζεται από την πολιτεία για όλους τους πολίτες, αδιακρίτως.

    Οι φωνές υπαλλήλων, αριστεριστών και συνταξιούχων που καλούν την πολιτεία να στέλνει αδιακρίτως τους εγκληματίες επιχειρηματίες στην φυλακή ακόμα και για 5000 ευρώ, ξεχνούν πως αν σταματήσει η επιχειρηματικότητα να παράγει θέσεις εργασίας η ανεργία θα φτάσει στο 80% και τότε, όλοι θέλοντας να είμαστε μόνο υπάλληλοι, ήθελα να ήξερα τι θα κάναμε; Θα πουλούσαμε την χώρα για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις; Θα εξαφανιζόμασταν; Τι ακριβώς έχουν στο μυαλό τους;…

    Κύριοι σοβαρευτείτε, γιατί πρέπει όλοι να κατανοήσουμε πως η επιχειρηματικότητα είναι ότι πιο αριστερό υπάρχει μέσα σε ένα Καπιταλιστικό Κόσμο, που άγετε και φέρετε από τον Χρηματοπιστωτικό Καπιταλισμό, που στην πραγματικότητα καταστρέφει την πραγματική οικονομία καταπίνοντας συνεχώς θέσεις εργασίας, σαν μαύρη τρύπα.

    Σχετικά με τον νόμο αυτό, ο κάθε λογικός νομοθέτης θα έπρεπε να εφαρμόζει την βασική αξία ενός δημοκρατικού πολιτεύματος, του να είσαι αθώος μέχρι αποδείξεως της ενοχής σου από την πολιτική αγωγή, πράγμα που δεν συμβαίνει με αυτή την διάταξη.

    Το κράτος με τα τελευταία νομοσχέδια όπως γνωρίζεται όλοι, έχει πλέων την δυνατότητα να βρίσκει τα πάντα όταν θέλει. Ακόμα και με δικαστική συνδρομή μπορεί να ζητά τις καταθέσεις και τις επενδύσεις σε ακίνητα και μετοχές από τις χώρες του ΟΟΣΑ. Οπότε αυτή η λογική της «αδυναμίας» απόδειξης του πόθεν έσχες που σιωπηρά επικαλείτο το νομοσχέδιο που οδηγεί στην defacto ποινικοποίηση όλων αδιακρίτως, είναι αίολη και επικίνδυνη.

    Αυτό που ζητά ο επιχειρηματικούς κόσμος είναι το αυτονόητο. Τηρήστε το Σύνταγμα και σεβαστείτε την ισονομία την ισοπολιτεία και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που θα έπρεπε να εγγυάται ένα δημοκρατικό καθεστώς.

    Δεν έχει στεγνώσει ακόμα το μελάνη του ΑΕΔ που αποφάνθηκε πως για χρέη προς το δημόσιο δεν μπορεί να στερείται η ελευθερία του ανθρώπου… αν θέλετε να παραβείτε την απόφαση με το παραθυράκι της επίκλησης του εγκλήματος άρα του ποινικού, ειλικρινά πέστε μας πως αποδεικνύεται ο δόλος όταν ένας άνθρωπος αδυνατεί να πληρώσει πραγματικά; Με πιο θράσος ο κ. Κουτρουμάνης δέχτηκε την εκχώρηση οφειλής στο ΟΑΕΕ, στην ΔOY; Για να μπαίνει ο κακομοίρης, που αδυνατεί να πληρώσει, πιο βαθιά στην φυλακή; Δεν καταλαβαίνεται πως υπάρχουν όρια;

    ΑΕΔ 1/2010: Προσωπική κράτηση για χρέη προς το δημόσιο. Κρίση ότι το μέτρο της προσωπικής κρατήσεως διαφέρει των γνησίων μέσων εκτελέσεως (κατάσχεση κλπ), τα οποία συνιστούν άμεση επέμβαση του δημοσίου στην περιουσία του οφειλέτη προς είσπραξη του προς αυτό χρέους, διότι αποτελεί μέτρο καταναγκασμού όχι επί της περιουσίας, αλλά επ` αυτού τούτου του προσώπου του οφειλέτη, προκειμένου να εξαναγκασθεί στη δια παντός μέσου καταβολή του οφειλόμενου χρέους. Τούτο όμως είναι συνταγματικώς ανεπίτρεπτο, ως αντικείμενο στο άρθρο 2 παρ. 1 του συντάγματος.

    http://www.voloslaw.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=60:-12010——–&catid=51:2010-03-05-18-33-31&Itemid=65

    Κυνηγήστε τους φοροφυγάδες που έχουν δόλο, αποδεικνύοντας τον πρώτα πέραν πάσης αμφιβολίας, όπως κάνουμε σαν ευνομούμενη πολιτεία με τους δολοφόνους, εφόσον έχετε όλα τα μέσα πλέον για να το πετύχετε αυτό και τότε κρεμαστέ τους στο Σύνταγμα….

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 20:34 | ak

    πιαστε τα μεγαλα ψαρια και μετα τους μικροοφειλετες ,στο κατω κατω τους ξερεται και στις προηγουμενες κυβερνησεις του πασοκ μεσα ησασταν σαν υπουργοι η βουλευτες, και εχετε μεριδιο ευθηνης,αλλα τα κανατε γαργαρα ,ειστε αλλαζονες και επικινδυνοι για αυτη την χωρα και εσεις και η προηγουμενη που μας κυβερνησαν.

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 19:28 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΛΕΒΑΡΗΣ

    Στους τελευταίους νόμους και στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο περί φορολογίας περιλαμβάνονται αρκετά σημαντικά μέτρα παρ’ολα αυτά θα πρέπει συμπληρωματικά να επισημανθουν τα εξής:
    1.Απαιτείται δημιουργία σοβαρής υποδομής παρακολούθησης της εφαρμογής των σχετικών διατάξεων.
    2.Ιδιαίτερο βάρος στην ενημέρωση για αλλαγή νοοτροπίας των Ελλήνων.
    3.Αλλαγή φιλοσοφίας και τρόπου των διενεργούμενων φορολογικών ελέγχων
    4.Πλήρης έλεγχος των τραπεζικών λογαριασμών και σύγκριση με τα δηλούμενα εισοδήματα.
    5.Εφαρμογή του λογιστικού αποτελέσματος σε όλους τους κλάδους (οικοδομικές κλπ) με πραγματικά στοιχεία και οχι υπολογιστικά (πραγματική απογραφή αντί του 10%).
    6.Εντατικός έλεγχος της αγοράς(διακίνηση και έκδοση αποδείξεων)
    7.Η χρήση μεταχρονολογημένων επιταγών σε αυτό το εύρος ,αποτελει βασικό αίτιο των καθυστερήσεων και της ταμιακής δυσλειτουργίας της αγοράς.Πρέπει να υπάρξει φραγμός στην έκδοσή τους ιδιαίτερα αυτή τη περίοδο.
    8.Απαιτείται συνεργασία του Υπ.Οικονομικων με διάφορους επαγγελματικούς φορείς.
    9.Αλλαγή νοοτροπίας και αντιμετώπισης των δημόσιων λειτουργών προς τους συναλλασσόμενους .
    Τέλος η πολυδιαφημιζόμενη φοροκάρτα δεν θα προσφέρει τα αναμενόμενα
    καθ’οτι εχει αδυναμίες και προβλήματα.

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 17:53 | D.K.

    η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει πίσω, πρέπει να αυστηροποιήσει στο έπακρο τις συνέπειες της φοροδιαφυγής, νομοθέτες πάρτε παραδείγματα από ευρωπαϊκές χώρες και ΗΠΑ, αποκαταστήστε την δικαιοσύνη και την νόμιμη συμμετοχή κάθε πολίτη στη φορολογία

    γιατί κάνατε πίσω με τη φυλακή? όταν το συνεργείο αυτοκινήτων, ο δικηγόρος, το κατάστημα ρούχων, κτλ δεν κόβει απόδειξη, δεν είναι επειδή αδυνατεί, είναι εσκεμμένη και πλήρως συνειδητή κλοπή των χρημάτων που καταβάλλει ο καταναλωτής και που προορίζονται για το κράτος και πρέπει να τιμωρείται με πολύ αυστηρές ποινές

    βλέπετε κάποιοι φοβήθηκαν από το άκουσμα ότι θα πάνε φυλακή, θα ακούσουμε τους κλέφτες να φωνάζουν στο κράτος να μην κάνει αυστηρούς νόμους για κλοπή? είναι σαν να βγουν οι ληστές τραπεζών και να ζητήσουν να μειωθούν οι ποινές για τις ληστείες

    αφήστε αυτές τις φωνές και ακούστε τους νομοταγείς πολίτες και επιχειρηματίες που είτε θεσπίσετε 5 χρόνια φυλακή είτε 50 χρόνια φυλακή για φοροδιαφυγή, δεν τους ενδιαφέρει καθόλου, γιατί πολύ απλά δεν θα φοροδιέφευγαν ποτέ

    όσοι αντιδρούν και φωνάζουν ενάντια στην αυστηροποίηση των ποινών για φοροδιαφυγή, μάλλον ήδη φοροδιαφεύγουν, οπότε δεν μπορούν να ομιλούν, θα ρωτήσουμε δηλαδή, τώρα, τους κλέφτες «θέλετε να πηγαίνετε 5 χρόνια φυλακή? είναι καλά? ή μήπως να το κάνουμε 2? πώς θα σας άρεσε?»… μα είναι πράγματα αυτά???

    τώρα, όσον αφορά την περίπτωση που κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας, δεν πάνε καλά οι δουλειές του και θέλει ενίσχυση, τότε το κράτος ας του δώσει επιδότηση (από τα λεφτά που θα έχει συγκεντρώσει από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής) νόμιμα, ελεγχόμενα, προβλεπόμενα και υπεύθυνα

    τέλος, όσον αφορά κάτι περιπτώσεις όπου επιχειρήσεις κάνουν δουλειές με το κράτος και αυτό δεν τους πληρώνει εγκαίρως κτλ, αυτές είναι πολύ λίγες σε σχέση με την έκταση που έχει η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, αλλά παρόλα αυτά, μην ανησυχείτε καθόλου, από τη στιγμή που θα μειωθεί η φοροδιαφυγή, θα εξοικονομηθούν τέτοια ποσά, που το κράτος θα τους πληρώνει αμέσως, και θα γίνουμε επιτέλους ευρωπαϊκό κράτος

    συμπερασματικά: μέγιστη αυστηροποίηση των ποινών για φοροδιαφυγή, μέγιστος έλεγχος για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής (διασταύρωση στοιχείων, αυτοψίες, κτλ κτλ) και με τα έσοδα που θα έχει το κράτος, και ενίσχυση των επιχειρήσεων θα κάνει (αυτών όμως που πραγματικά έχουν ανάγκη, όχι αυτών που δηλώνουν εισόδημα 10.000 ευρώ το χρόνο, αλλά έχουν porsche) και το σημαντικότερο θα αποκατασταθεί η δικαιοσύνη (θα πληρώνει ο καθένας το φόρο που του αναλογεί)

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 15:07 | ΠΩΛΙΝΑ

    Η αναξιοπιστία του κράτους πως τιμωρείται??? Όταν έχεις λαμβάνειν από την Εφορία και αυτή δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, τότε ποιά είναι η προβλεπόμενη ποινή για το κράτος? Αυτό προβλέπεται στο νεο φορολογικό νομοσχέδιο? Οι πολίτες πληρώνουν εντόκως τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, το κράτος όμως? Γιατί να μην μπορώ να συμψηφίσω το εισόδημα/ετακ/περαίωση/κλπ?

    Έχω επικοινωνήσει και με το υπουργείο σας για την υπόθεση μου μέσω mail. Παρακάτω σας παραθέτω το mail που έστειλα στην ηλεκτρονική διεύθυνση gen.gram@yo.syzefxis.gov.gr στις 19/1/2010 όταν πλέον με παρέπεμψε η αρμόδια ΔΟΥ να απευθυνθώ στο υπουργείο σας. Μετά την αποστολή του σχετικού mail μίλησα με υπάλληλο του υπουργείου σας στην οποία είχε ανατεθεί η υπόθεση μου και μου είπε πως έχουν μιλήσει με την αρμόδια ΔΟΥ και το θέμα μου θα τακτοποιηθεί σύντομα. Μετά από αυτή την επικοινωνία μίλησα και πάλι με την οικεία ΔΟΥ η οποία μου είπε πως αν δεν δοθεί επιπλεόν παράταση στην περαίωση, μετά την ολοκλήρωση της περαίωσης θα μπορέσει να ασχοληθεί με τις επιστροφές φπα.

    «κύριε Υπουργέ,

    Γνωρίζω ότι ο χρόνος σας είναι πολύτιμος αλλά και εγώ με την σειρά μου δεν έχω άλλα περιθώρια.

    Από τις 16 Σεπτεμβρίου έχω πάρει αριθμό πρωτοκόλλου (3884-16/9/2010) από την Δ.Ο.Υ. Πάρου για επιστροφή ΦΠΑ ποσού 18.079,02 ευρώ.
    Το ποσό που δικαιούμαι είναι λοιπόν κάτω των 30.000 ευρώ σύμφωνα με την εγκύκλιο 1108-1/7/2010 αλλά η Δ.Ο.Υ. Πάρου αδυνατεί να κάνει τον έλεγχο λόγω έλλειψης προσωπικού. Γνωρίζω ότι εντός μηνός από την ημερομηνία της αίτησης είναι υποχρεωμένη η Δ.Ο.Υ. να έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο του φακέλου. Ο χρόνος έχει παρέλθει κατά πολύ και ακόμα η Δ.Ο.Υ. Πάρου αδυνατεί να κάνει τον έλεγχο λόγω έλλειψης προσωπικού. Και πεστε μου τώρα εγώ τι πρέπει να κάνω??? Τι συμπέρασμα να βγάλω εγώ από τα παραπάνω???

    Κατ’ αρχήν:

    Η ενάρξη της μικρής μου επιχείρησης είναι το έτος 1995 σε ένα ορεινό χωριό κάτω των 2.000 κατοίκων.
    Πριν το 1995 εργαζόμουν ως υπάλληλος με θέση Δ/ντριας Διοικητικών Υπηρεσιών σε μεγάλη εταιρεία πληροφορικής και συνειδητά αποφάσισα να επενδύσω σε μια μικρή επιχείρηση εκτός Αθηνών αλλά παράλληλα και σε ένα μικρό ορεινό χωριό της Πάρου και δεν επαναπαύθηκα όλα αυτά τα χρόνια. Πέρα από την δημιουργία αυτής της μικρής επιχείρησης και τις αντιξοότητες που αντιμετώπισα στην μικρή αυτή κοινωνία, αυτό δεν με εμπόδισε να επενδύσω στην αγορά ενός ακινήτου που θα με βοηθούσε στην επέκταση της εργασίας μου το έτος 2004. Το έτος 2007 κατέθεσα επενδυτική πρόταση στο Γ’ ΚΠΣ Εμπόριο-Υπηρεσίες η οποία και εγκρίθηκε τον Απρίλιο του έτους 2008 και το έτος 2009 ολοκλήρωσα την ανακαίνιση του κτιρίου και του εξοπλισμού. Πέρα από την επιχορήγηση, διέθεσα και εγώ από την πλευρά μου ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό. Δεν σας κρύβω όμως ότι στηρίχθηκα και στην δυνατότητα επιστροφής ΦΠΑ. Προκειμένου όμως να εξοφλήσω όλα τα τιμολόγια της επένδυσης, έχω αφήσει σε εκκρεμότητα οικονομικές δικές μου υποχρεώσεις. Με αποτέλεσμα να πιέζομαι και να ασφυκτιώ ….

    Επίσης, από την έναρξη και μέχρι σήμερα αν παρακολουθήσετε τις δηλώσεις πληρώνω και ΦΠΑ και εισόδημα με ελάχιστες εξαιρέσεις. Και παρά την κρίση φέτος (2010), μπορείτε να ελένξετε την αύξηση του τζίρου της επιχείρησης μου χάρη στην επένδυση αυτή και στις προσπάθειες όλων αυτών των χρόνων.

    Σας ζητώ ευγενικά να παρέμβετε για να στηρίξετε τις προσπάθειες και τις θυσίες όλων των μικρών ελλήνων επιχειρηματιών σαν και την δική μου. Γιατί βέβαια δεν είμαι μόνο εγώ, στο γραφείο της εφόρου της Δ.Ο.Υ. Πάρου υπάρχει μια στοίβα από φακέλους για επιστροφή φπα και δεν είναι η μόνη εφορία αλλά από την άλλη δεν είναι δυνατόν να ακούω από τα χείλη σας (ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ 11/10/2010) ότι έχουμε έρθει σε συμφωνία με την COSCO για την τμηματική επιστροφή φπα και εμείς οι έλληνες, οι μικροί επιχειρηματίες να στενάζουμε για να ανταπεξέλθουμε με τις υποχρεώσεις μας.

    Περιμένω και ελπίζω … Όμως να λάβετε υπόψη σας ότι δεν αντέχω άλλο οικονομικά …

    Με εκτίμηση και σεβασμό,
    Παυλίνα Βαρελά

    Υ.Γ.1. Από την ενάρξη της επιχείρησης το 1995 ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΖΗΤΩ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ !!!!
    Υ.Γ.2. Ντρέπομαι που θα το πω αλλά αναγκάζομαι από τα γεγονότα … Η μικρή μου επιχείρηση δεν ηλεκτροδοτείται γιατί αδυνατώ να πληρώσω τους λογ/σμους της ΔΕΗ. Πόσο να περιμένω ακόμα???
    Υ.Γ.3. Και τέλος πάντων δεν μπορώ να καταλάβω πως οι Δ.Ο.Υ. έχουν διαθέσιμους υπαλλήλους για να εισπράττουν και όχι για να αποδίδουν !!!»

    Συμπληρωματικά:
    Υ.Γ.4 Ήθελα να υπαχθώ στην περαίωση 2008-2009 ενώ έχω αυτοπεραιώσει αλλά αδυνατώ να πληρώσω ακόμα και τα 500 ευρώ.

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 14:24 | ΠΑΝΤΖΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΤΟ ΤΣΕΠΩΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΦΟΡΩΝ (ΦΠΑ-ΦΜΥ-κ.λ.π.) ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΙΑΡΚΕΣ, ΔΙΑΡΚΕΣ, ΔΙΑΡΚΕΣ, ΔΙΑΡΚΕΣ…ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ. ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΚΙΝΗΣΗΣ, ΝΑ ΔΑΝΕΙΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΤΟΚΟ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ. ΣΑΝ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΓΩ ΘΑ ΑΦΑΙΡΟΥΣΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ (ΤΩΝ) ΦΟΡΕΑ (ΦΟΡΕΩΝ) ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ (ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ). ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΗΝ ΥΠΟΧΩΡΕΙΣ (ΥΠΑΝΑΧΩΡΕΙΣ)!!!!!!!!!

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 13:26 | Γιάννης Ρήγας

    Συμφωνώ με την αυστηροποίηση των μέτρων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και πιστεύω πως ο νόμος θα πρέπει να είναι πολύ αυστηρός ακόμα και για μικρά ποσά ώστε το κακό να χτυπηθεί στη ρίζα του που είναι ο εθισμός μεγάλου μέρους του πληθυσμού στην αποφυγή πληρωμής του φόρου, συνεπικουρούμενος από την παθητική και εν πολλοίς ανεξήγητη αδιαφορία που επιδεικνύει ο μέσος Έλληνας πολίτης απέναντι στο θλιβερό φαινόμενο της φοροδιαφυγής. Να προβλέπονται ποινές φυλάκισης με αναστολή ακόμα και για μικροποσά και κάθειρξης για μεγαλύτερα έτσι ώστε να αποκτήσει ο Έλληνας πολίτης φορολογική συνείδηση. Κανένας συμβιβασμός με άτομα που έχουν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία ικανά να καλύψουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Πιστεύω ακόμα πως εκτός από τις ποινές φυλάκισης πρέπει να κινείται άμεσα και η διαδικασία κατάσχεσης εναντίον των οφειλετών του Δημοσίου

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 12:56 | majo

    Δεν έχουμε καταλάβει πως ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανάπτυξη της Χώρας είναι ο ΦΠΑ με τον τρόπο που λειτουργεί. Εξηγούμαι. Για τον επαγγελματία ο ΦΠΑ στο 23% αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο για να τον παρακρατήσει αφού 23% δεν είναι το καθαρό του κέρδος. Άρα του προσφέρεται ένα 23% και θα πάει να το αποδώσει; Δε νομίζω.
    Η ύπαρξη ΦΠΑ νοθεύει τον ανταγωνισμό. Αφού αν κάποιος κόβει ΦΠΑ δεν μπορεί να ανταγωνιστεί εκείνον που δεν κόβει αφού ο δεύτερος μπορεί και με μηδέν κέρδος να δουλέψει του φτάνει το 23% που παίρνει από το ΦΠΑ που παρακρατεί. Για τον πελάτη τώρα στην αγορά ενός προιόντος όταν του βάζει ο επαγγελματίας το δίλημα 1000 ευρώ χωρίς απόδειξη η 1230 με απόδειξη εσείς τι λέτε πως θα προτιμήσει ο πελάτης – αγοραστής. Ειδικά σε βιοτεχνικές επιχειρήσεις που κατασκευάζουν τα προιόντα τους οι ίδιοι και τα διαθέτουν στου καταναλωτές η έκδοση απόδειξης είναι εξαίρεση. Έπεσε στην αντίληψή μου περίπτωση που ο άνθρωπος ήθελε να κάνει αλλαγή στα κουφώματα. Του λέει ο επαγγελματίας 5000 χωρίς ΦΠΑ ή 6150 με ΦΠΑ. O φτωχός βιοπαλαιστής τι νομίζετε ότι θα έκανε; Τα έβαλε λοιπόν με 5000 στον αλουμινά της γειτονιάς που είχε το δυνατότητα να το κάνει χωρίς να κόψει ΦΠΑ. Η εταιρεία όμως η διπλανή που είναι σοβαρήκαι οργανωμένη δεν μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο και επομένως δεν είναι ανταγωνιστική και αυτή είναι που θα πληγεί από την κρίση. Ο αλουμινάς της γειτονιάς και ΦΠΑ δεν έκοψε και το κράτος έχασε έσοδα και από το φόρο εισοδήματος
    Συμπέρασμα ο ΦΠΑ προκαλεί μόνο στρεβλώσεις και στο ύψος που έχει τεθεί και με τον τρόπο που εισπράτεται

    ΥΓ. Άλλο ο σχεδιασμός οικονομικής πολιτικής στο γραφείο και άλλο η πραγματική οικονομική κατάσταση

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 12:40 | ΣΩΤΗΡΗΣ

    Όπως σας είχα ξαναγράψει τα Χριστούγεννα του 2009 εξαντλήστε κάθε δυνατότητα για συνυπευθυνότητα των λογιστών – φοροτεχικών σε σχέσει με όσα προτείνουν. Σκαρφίζονται και «σκαιότατα» προτείνουν και επιβάλλουν στον πελάτη τους διάφορα τεχνάσματα φοροαποφυγής κ.λ.π.γνωρίζοντας τους μηχανισμούς. Να βρεθεί τρόπος τιμωρείας τους ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ. Πρέπει και αυτοί να νοιώσουν το συμμάζεμα. Δεν το νοιώθουν, γνωρίζοντας εξ επαγγέλματος το αντικείμενο, εξακολουθούν να αυθαδιάζουν. ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΠΟΙΝΕΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΣΟΥΧΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΠΙΠΤΟΥΝ ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ. Επίσης προβλέψτε καπου να ζητείται το αποδεκτικό της δαπάνης για λογιστική υποστήριξη ιδιώτη – φυσικου προσώπου ή επιχείρησης, για «κόβουν» επι τόπου την απόδειξη, για να επισυνάπτεται ή να αναφέρεται κάπου. Αυτοί δεν φοβούνται φορολογικό έλεγχο. Επίσης να ενταχθούν στις ειδικές ομάδες πολιτών για ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ περιουσών και γενικά κριτηρίων διαβίωσης. Φυσικά πρέπει αν ελέγχονται από ελεκτικούς μηχανισμούς ΑΝΩΤΕΡΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ όπως οι δικηγόροικ.λ.π.Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτή η τάξη επαγγελματιών απαξιώνει διαχρονικά το 50% περίπου των φορολογικών διατάξεων παλαιών και νέων.

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 11:37 | GNIC

    Το νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση το μεγάλο πρόβλημα είναι στην παροχή υπηρεσιων.Απο τον μισθωτό και τον συνταξιούχο παίρνουμε τους φόρουςπροκαταβολικό. Kάθε πολίτης βρίσκεται αντιμέτωπος με τον γιατρό, τον δικηγόρο ,τον υδραυλικό , τον ηλεκτρολόγο ,συνεργείο αυτοκινήτων κ.λ.π. Με τους περισσοτέρους από αυτούς έχει κάποια εξάρτηση και καλείται πολλές φορές αφ¨ ενός να πληρώσει υπέρογκα ποσά εφ’ οσον ζήτηση απόδειξη και αφ’ ετέρου να χαλάσει τις σχέσεις του με αυτούς . Πρεπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να βρεθεί τρόπος να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο.

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 11:47 | ΕΛΕΝΑ

    Όποιοι φοροδιαφεύγουν θα συνεχίσουν να το κάνουν και αυτό γιατί κανείς δεν φοβάται ούτε τις δίκες ούτε καν την προφυλάκιση. Πάντα όταν έχεις έναν καλό δικηγόρο λύνονται τα προβλήματα και συνήθως η τελική απόφαση του δικαστηρίου είναι αθώος. Με τις ποινές δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα. Τί θα κερδίσουν αυτοί που δεν φοροδιαφεύγουν? Υπάρχει κάποιο κίνητρο για αυτούς? Βοηθήστε τις επιχειρήσεις που μπορούν να πληρώνουν τους φόρους, να αναπτυχθούν και να προσλάβουν και άλλο προσωπικό και έτσι να εισπράξετε από αυτούς και άλλα χρήματα. Όσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες τα πράγματα είναι γνωστά. Τα τρανταχτά μεγάλα «κακά» παραδείγματα τα έχουμε δει ήδη στα ΜΜΕ ποιοί τα κάνουν. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου και την δήλωση του κου Πάγκαλου ότι «τα φάγαμε μαζί». Όσοι κάνουν οικονομικά εγκλήματα και τους πιάνεται είναι συνήθως άτομα που η ανάγκη τους έφτασε σε αυτό το σημείο. Σωστό το άρθρο κατά τα άλλα αρκεί να το εφαρμόσετε άμεσα και σωστά. Η επιτυχία του νομοσχεδίου εξαρτάται αποκλειστικά από το πώς θα εφαρμοστεί.

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 10:23 | ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΡΣΕΝΙΑΔΗΣ

    1. ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ, ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ, ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΘΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΣΥΝΕΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

    2. ΝΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ.

    3. ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΣΥΜΑΝΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΡΧΗ, ΜΕ ΙΣΧΥ ΓΙΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΝΕΑ.

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 10:10 | Ιωαννίδης Θ.

    Θα πρέπει να επιμείνει η κυβέρνηση στη θέσπιση ποινικών και όχι χρηματικών ποινών στους φοροφυγάδες. Μεταξύ άλλων θα πρότεινα:

    1) Στέρηση δικαιώματος «εκλέγεσθαι» επί 5ετία για ποσό άνω των 500€
    2) Στέρηση δικαιώματος ψήφου επί 5ετία για ποσό άνω των 1000€
    3) Κατασχέσεις σε κοινόχρηστους τραπεζικούς λογαριασμούς και σε ομολογίες
    4) Κλείσιμο επιχείρησης για τουλάχιστο ένα 6μηνο ή άρση δραστηριότητας και αφαίρεση άδειας άσκησης επαγγέλματος (για ελεύθ. επαγγελματίες) για τουλάχιστον 2 έτη. ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
    5) Φυλάκιση χωρίς κανενός τύπου ελαφρυντικό (οικογενειακά, υγίεια, κτλ.) για την επανάληψη του αδικήματος.

    Μόνο με την εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης και ισονομίας μπορεί να λειτουργήσει μια φυσιιολογική κοινωνία, πόσο μάλλον μια κοινωνία σε κατάσταση ανάγκης όπου το σύνολο των βαρών καλείται να πληρώσει ο υπάλληλος και ο συνταξιούχος.

    Ευχαριστώ

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 10:35 | Β.Κ.Π.

    ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΣΤΙΑΣΩ ΣΤΟΥΣ ΜΗ ΑΠΟΔΙΔΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΦΠΑ ΕΙΤΑ ΕΙΝΑΙ ΦΜΥ Κ.Λ.Π. ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΑΥΤΟΙ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ Η ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΥΤΕ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΟΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ. ΓΝΩΡΙΖΩ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΝ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ. ΕΠΙΣΗΣ ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΦΠΑ ΛΟΓΩ ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΩΣΤΟ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΜΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ (ΒΕΒΑΙΩΣ ΜΕ ΤΙΣ ΝΟΜΙΜΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ). ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΜΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΥ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΣ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΦΕΝΟΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΥ, ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.

    ΕΥΑΧΑΡΙΣΤΩ
    Β.Κ.Π