ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ Ειδικό μισθολόγιο Α.Α.Δ.Ε. Άρθρο 1 – Πεδίο εφαρμογής

1. Στις διατάξεις του παρόντος υπάγονται οι μόνιμοι και δόκιμοι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι, οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου, οι οποίοι υπηρετούν σε οργανικές μονάδες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), καθώς και οι μετακλητοί υπάλληλοι και οι σύμβουλοι και οι συνεργάτες του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε κατά το άρθρο 24 του ν. 4389/2016.
2. Δεν υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε., ο Πρόεδρος, τα Μέλη και ο εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου Διοίκησης της Α.Α.Δ.Ε.

  • 19 Νοεμβρίου 2020, 20:58 | Αντώνης

    Το θέμα της Προσωπικής Διαφοράς πάντως δεν είναι μόνο πως πρέπει να συγχωνευθεί στον βασικό μισθό αλλά να υπολογιστεί στους συναδέλφους που εισήλθαν στην ΑΑΔΕ μετά το 2016 στον ίδιο βαθμό με την Προσωπική Διαφορά των παλιών υπαλλήλων. Διότι πολύς λόγος γίνεται για την ΠΔ και πως πρέπει οι νεώτεροι υπάλληλοι να την πάρουν αλλά κανείς δεν λέει πως ακόμη και αν την έπαιρναν θα ήταν λιγότερη από αυτή που παίρνουν οι παλαιότεροι υπάλληλοι λόγω του ότι υπολογίζεται σε διαφορετική νομική βάση.

  • 19 Νοεμβρίου 2020, 20:28 | Γιάννης

    Περιμέναμε πολύ καιρό τώρα επιτέλους να εφαρμοστεί το νέο μισθολόγιο το οποίο ας ελπίσουμε θα δώσει την δέουσα σημασία σε ανθρώπους με σημαντικές σπουδές, εμπειρία και ικανότητες. Καιρός είναι να διαχωριστεί η ήρα από το σιτάρι αρκεί όμως η μισθολογική διαφορά μεταξύ καταρτισμένων υπαλλήλων και μή να είναι ανάλογη διότι μικρές αποκλίσεις δεν πιστεύω να προσελκύσει τα ικανά στελέχη.

  • 19 Νοεμβρίου 2020, 18:16 | v.p

    Οι εργαζόμενοι στην ΑΑΔΕ περίμεναν από το ειδικό να λυθούν οι εξής ανισότητες:
    1) Μεταξύ των εργαζομένων που λαμβάνουν Προσωπική Διαφορά (προσλήψεις πριν την 1/10/2018) και αυτών που δεν λαμβάνουν Προσωπική Διαφορά.
    2) Εργαζόμενοι με εργασιακή εμπειρία στο δημόσιο τομέα πριν την πρόσληψη τους στην ΑΑΔΕ για τους οποίους με το υφιστάμενο καθεστώς τους αναγνωρίζεται η εμπειρία μισθολογικά ανεξάρτητα συνάφειας ή μη με τα καθήκοντα που αναλαμβάνουν στην ΑΑΔΕ ενώ εργαζόμενοι με πολυετή εργασιακή εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα δεν αναγνωρίζεται.
    3) Νέοπροσληφθέντες εργαζόμενοι με μεταπτυχιακά και διδακτορικά με ή χωρίς συνάφεια με τη θέση τοποθέτησης, με ή χωρίς εργασιακή εμπειρία τους αποδίδεται το σχετικό επίδομα και ταυτόχρονα ξεκινάνε από υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια όχι από ΜΚ 1 σε σχέση με αυτόν που δεν έχει μεταπτυχιακό.
    4) Λογιστές και Ορκωτοί ελεγκτές με πολυετή εμπειρία στο χώρο έχουν αποφοιτήσει από το 2ετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών και το Μονοετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα Κατάρτισης Στελεχών στο Φορολογικό Δίκαιο του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών τα οποία δεν αναγνωρίζονται από το υπηρεσιακό συμβούλιο της ΑΑΔΕ ως μεταπτυχιακά. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο φορολογικό δίκαιο είναι καθόλα συναφές με τις δραστηριότητες της ΑΑΔΕ στο οποίο να σημειώσουμε ότι διδάσκονται όλες οι φορολογίες και διδάσκουν στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών (αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορεί να αναγνωριστεί ισότιμα με τα άλλα μεταπτυχιακά του ΟΠΑ).
    5) Η θέση που τοποθετούνται οι νεοπροσληφθέντες και οι ευθύνες που αναλαμβάνουν από τη πρώτη μέρα στην υπηρεσία (δεν είναι όπως στον ιδιωτικό τομέα βοηθός, φωτοτυπίες κτλ) δεν είναι συνάρτηση του μισθού που τους καταβάλει μηνιαίως η ΑΑΔΕ. Έχουμε περιπτώσεις συναδέρφων με μεταπτυχιακά, με προϋπηρεσία προηγούμενη στο δημόσιο να καταλαμβάνουν θέση στο πρωτόκολλο και νεοπροσληφθέντες σε ελεγκτικά κέντρα, προληπτικό έλεγχο κτλ και οι μεν πρώτοι να λαμβάνουν 900+ ευρώ και οι δεύτεροι με πολλές ευθύνες και με κίνδυνο της ζωή τους να λαμβάνουν 734 ευρώ. Έχουμε περιπτώσεις νεοπροσληφθέντων στην ίδια υπηρεσία που ο προϊστάμενος βλέπει τα ουσιαστικά προσόντα και αναθέτει δύσκολες υποθέσεις ενώ αυτός που έχει το μεγαλύτερο μισθό λόγω των παραπάνω δύο ανισοτήτων (προϋπηρεσία στο δημόσιο και μεταπτυχιακά) είναι βοηθός και έχουμε και τις περιπτώσεις που νέοι πριν τον 10/2018 λαμβάνουν την προσωπική διαφορά, έχουν και μεταπτυχιακό με ή χωρίς αναγνωρισμένη προϋπηρεσία που τους ανατίθενται τουλάχιστον ίδιες εργασίες με αυτούς που δεν λαμβάνουν ΠΔ.
    6) Έχουμε ανισότητα στο τρόπο που κατανέμονται οι υπερωρίες τόσο μεταξύ υπηρεσιών της ΑΑΔΕ όσο και μεταξύ των συναδέρφων των ίδιων τμημάτων.
    Εκτός των ανωτέρω έχουμε το παράπονο των παλιών που λαμβάνουν την Π.Δ. γιατί δεν είναι συνταξιοδοτικά αναγνωρίσιμη και κάθε φορά που ανεβαίνουν κλιμάκιο μειώνεται το πληρωτέο γιατί το ποσό της προαγωγής που συμψηφίζει τη ΠΔ γίνεται συντάξιμο και συνεπώς υπόκειται σε κρατήσεις ΕΦΚΑ 20% και έχουμε και τους εργαζομένους της 1Γ/2017 οι μοναδικοί στους 11 χιλ περίπου εργαζομένους της ΑΑΔΕ που εκπαιδεύτηκαν τη ΦΟΤΑ με κόστος μεγαλύτερο από τις καθαρές αποδοχές τους και οι μοναδικοί που δεν εισέπραξαν ευρώ προκαταβολικά μελλοντικές αυξήσεις γιατί στην ουσία η ΠΔ αυτό ήταν και παραμένει.

    Να σημειώσουμε στην ΑΑΔΕ αυτοί που δεν λαμβάνουν την ΠΔ το μεγαλύτερο μέρος προέρχονται από το γραπτό διαγωνισμό 1γ/2017 (548 άτομα πριν τις παραιτήσεις). Ελάχιστοι σε σχέση με αυτούς που λαμβάνουν την ΠΔ περίπου 11 χιλ. άτομα.
    Με το ειδικό, ενώ περιμέναμε ο νομοθέτης να απαλείψει τις ανισότητες θέτοντας ως βασικό μισθό τουλάχιστον στο πρώτο ΜΚ το υπάρχον πλέον το ποσό της ΠΔ (επίτευξη ισότητας και το ποσό είναι ασήμαντο σε σχέση με το έργο της ΑΑΔΕ), εισάγοντας επιδόματα θέσης και τοποθετώντας τα κατάλληλα άτομα στις θέσεις αυτές ώστε να επιτευχθεί το έργο της και ταυτόχρονα να εξαλειφθούν οι ανισότητες μεταπτυχιακών, εργασιακής εμπειρίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και στη συνέχεια να συνδέσει πριμ παραγωγικότητας με αξιολόγηση ώστε να δώσει κίνητρα στο προσωπικό της (εφόσον θεσπίσει αντικειμενικό σύστημα μέτρησης-συντελεστές δυσκολίας ανά υπόθεση, αριθμός υποθέσεων που διεκπεραιώνονται κτλ) επίδομα επικινδυνότητας γιατί δεν εκτελούν όλοι τα ίδια καθήκοντα κτλ. διαβάζουμε για ένα ειδικό που εγγυάται τους μισθούς που λαμβάνουν σήμερα όσοι έχουν ΠΔ ακόμα και αν τοποθετηθούν σε θέση με το χαμηλότερο επίδομα και κατανοούμε με το άρθρο 11 ότι τους επιδοτεί και το 20% των ασφαλιστικών εισφορών. Μιλάμε για ένα ειδικό κατάφωρα ΆΔΙΚΟ και ΑΝΙΣΟ για όσους υπηρετούν στην ΑΑΔΕ από τον 10/2018.
    Διευκρινίζω αυτό το ειδικό για επιδόματα θέσης τουλάχιστον μέχρι το ποσό της ΠΔ διευρύνει την ανισότητα μεταξύ των εργαζομένων γιατί μπορεί το μικτό ποσό του επιδόματος να είναι ίδιο για παλιό και νέο αλλά με μια ουσιαστική διαφορά το 20% των ασφαλιστικών κρατήσεων ο παλιός θα την επιδοτηθεί από την απομένουσα ΠΔ ενώ ο νέος που δεν έχει ΠΔ θα την επιβαρυνθεί εξ ολοκλήρου και επιπρόσθετα διατηρείται η ανισότητα της μη αναγνώρισης εργασιακής εμπειρίας ιδιωτικού τομέα (με συνάφεια).
    Πρακτικά ο παλιός σε θέση με επίδομα 100 ευρώ θα πάρει πληρωτέο 100 ευρώ ο νέος χωρίς ΠΔ θα πάρει πληρωτέο το πρώτο χρόνο 48 ευρώ {100*60 (μειωμένο το επίδομα θέσης το πρώτο χρόνο κατά 40%)-60*20% (ασφαλιστικές εισφορές)} και το τρίτο χρόνο 80 ευρώ (δεν έχω βάλει την επίδραση του φόρου) αρά ποτέ ο νέος χωρίς ΠΔ δεν θα πάρει τα χρήματα που λαμβάνει ο παλιός με τη ΠΔ.

  • 19 Νοεμβρίου 2020, 18:39 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    Το παρόν σχέδιο Νόμου φαίνεται να καταπατά βασικές συνταγματικές αρχές όπως αυτήν της ισότητας φέρνοντας σε δυσμενή θέση νεοδιόριστους υπαλλήλους με αυξημένα τυπικά και όχι μόνο προσόντα και σίγουρα προωθεί την αδιαφάνεια. Στην από 06 /2019 Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, αναφέρεται ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις από το ενιαίο μισθολόγιο (πχ. Προσωπική Διαφορά) και ότι εφόσον είναι απαραίτητο σε κάποιες ανεξάρτητες αρχές, για να προσελκύσουν άτομα με υψηλά προσόντα, να δημιουργηθούν ειδικά μισθολόγια με βάση μεταξύ άλλων τα περιγράμματα θέσης. Φαίνεται λοιπόν ότι παρόλο που το Ειδικό Μισθολόγιο είναι ευρωπαϊκή απαίτηση ο βασικός στόχος για τον οποίο έχει προταθεί δεν επιτυγχάνεται γιατί το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου σίγουρα δεν προσελκύει ικανούς υπαλλήλους παρά διώχνει και τους ήδη υπάρχοντες και δεν έχει μελετηθεί ώστε να περιγράφει με διαφάνεια τις διαδικασίες, τελικά δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό.
    Για να είναι δίκαιο και ελκυστικό το ειδικό μισθολόγιο θα πρέπει να καταργεί συνολικά την προσωπική διαφορά και να εισάγει ανά κατηγορία εκπαίδευσης ελάχιστη ειδική αμοιβή μεγαλύτερη από την τρέχουσα προσωπική διάφορα. Σε διαφορετική περίπτωση νέοι προσοντούχοι υπάλληλοι θα εξακολουθήσουν να αμείβονται χαμηλότερα σε σχέση με υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με αποτέλεσμα να χάσουν το κίνητρό τους και να αναζητήσουν την πόρτα της εξόδου από την ΑΑΔΕ.

  • 19 Νοεμβρίου 2020, 18:26 | ΓΡ

    Στην από 06 /2019 Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα και συγκεκριμένα σελίδες 69-70, αναφέρεται ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις από το ενιαίο μισθολόγιο (πχ. Προσωπική Διαφορά) και ότι εφόσον είναι απαραίτητο σε κάποιες ανεξάρτητες αρχές και προκειμένου να προσελκύσουν άτομα με υψηλά προσόντα, να δημιουργηθούν ειδικά μισθολόγια με βάση μεταξύ άλλων τα περιγράμματα θέσης.

    Φαίνεται λοιπόν ότι παρόλο που το Ειδικό Μισθολόγιο είναι ευρωπαϊκή απαίτηση ο βασικός στόχος για τον οποίο έχει προταθεί δεν επιτυγχάνεται.

    Το παρόν σχέδιο Νόμου φαίνεται να καταπατά βασικές συνταγματικές αρχές όπως αυτήν της ισότητας φέρνοντας σε δυσμενή θέση νεοδιόριστους υπαλλήλους με αυξημένα τυπικά και όχι μόνο προσόντα και σίγουρα προωθεί την αδιαφάνεια. Έως ετούτου του σημείου θεωρούσα πως προωθείται με κάθε τρόπο από τις πολιτικές αρχές η διαφάνεια ,ιδιαίτερα στον Δημόσιο Τομέα, καθώς και ότι η Α.Α.Δ.Ε δημιουργήθηκε με όραμα την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου όπως αυτές περιγράφονται από την Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα όμως δεδομένου του παρόντος κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν ισχύει.
    Το σχέδιο νόμου «Ειδικό μισθολόγιο Α.Α.Δ.Ε.» που θα τεθεί προς ψήφιση εισάγει αδικαιολόγητη δυσμενή διακριτή μισθολογική μεταχείριση μεταξύ των υπαλλήλων που διορίστηκαν στην Α.Α.Δ.Ε. μετά την 11η Οκτωβρίου του 2018 και αυτών που διορίστηκαν προγενέστερα. Το νέο καθεστώς είναι άδικο για τους υπαλλήλους που διορίστηκαν στην Α.Α.Δ.Ε. μετά την 11η Οκτωβρίου του 2018, οι οποίοι θα συνεχίσουν να αμείβονται με χαμηλότερες αποδοχές από τους υπαλλήλους που λαμβάνουν την προσωπική διαφορά, ενώ διαθέτουν τα ίδια τυπικά προσόντα και επιτελούν το ίδιο έργο υπό τις ίδιες εργασιακές συνθήκες. Σε αντίλογο του ανωτέρω μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι οι αποδοχές των νεοεισερχομένων θα καλύπτονται έως του σημείου κατά το οποίο δεν θα πλήττεται η συνταγματική αρχή της ισότητας μέσω των περιγραμμάτων θέσης και της αξιολόγησης όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ένα σαφές παράδειγμα το οποίο αντικατοπτρίζει τωρινές πραγματικές συνθήκες είναι το παρακάτω:

    Στους υπαλλήλους που δε λαμβάνουν την προσωπική διαφορά ανήκουν και οι υπάλληλοι που συμμετείχαν στο γραπτό διαγωνισμό της προκήρυξης 1Γ/2017. Στην συγκεκριμένη Προκήρυξη περιγράφονταν οι κύριοι μελλοντικοί τομείς απασχόλησης τους στα Τελωνεία και τις Εφορίες. Η απασχόλησή τους θα αφορούσε νευραλγικές θέσεις ελέγχου για τις οποίες εκπαιδεύτηκαν στην Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία όπως επίσης όριζε η προκήρυξη. Επομένως θα περίμενε κανείς πως οι εν λόγω νεοδιόριστοι εφόσον απασχολούνται σε περιγράμματα θέσης τα οποία θα τους αποφέρουν την αναγκαία για αυτούς διαφορά στον μισθό (όπως και παραπάνω περιγράφεται) θα αγκάλιαζαν το σχέδιο νόμου. Αυτό όμως δεν συμβαίνει γιατί ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ οι νεοδιόριστοι αυτοί ΔΕΝ απασχολούνται στις θέσεις για τις οποίες τους εκπαίδευσαν και στους τομείς τους οποίους είχαν δηλώσει συμμετοχή στην Προκήρυξη. Ενώ λοιπόν κατάφεραν να διακριθούν σε πάρα πολύ απαιτητικές εξετάσεις αφού δεν τοποθετήθηκαν στις θέσεις που προβλεπόταν άρα δεν θα λάβουν τις αποδοχές που υπονοεί το νέο σχέδιο νόμου.
    Ενώ όσοι ακόμη τοποθετήθηκαν στις θέσεις που ορίζονταν από την προκήρυξη του ΑΣΕΠ, αφού παρακολούθησαν το υποχρεωτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης εννεάμηνης διάρκειας στη Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία, θα αξιολογούνται βάσει ενός πλαισίου το οποίο είναι ασαφές και αφήνει στην ευγενική ευχέρεια του κάθε Προϊσταμένου την αξιολόγηση των επιδόσεων του υπαλλήλου του χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα σαφής αιτιολόγηση της θέσης του.

    Ταυτόχρονα οι αποδοχές άνευ επιδομάτων περιγράμματος θέσης και αξιολόγησης, δεν μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες και δε διασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση των νεοδιορισθέντων όπως δεν θα καλύπτουν τις ανάγκες των μελλοντικών υπαλλήλων της ΑΑΔΕ.

    Ήδη μετά από μόλις ένα χρόνο διορισμού έχουν παραιτηθεί αρκετοί συνάδελφοι από την Α.Α.Δ.Ε. Μετά το ειδικό αυτό μισθολόγιο, το οποίο εκ των πραγμάτων θα αποτελέσει αντικίνητρο στην αποδοτικότητα και σημείο διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας με τους παλιότερους συναδέλφους, θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερες παραιτήσεις καθώς δε θα υπάρχει καμία πλέον προοπτική για αξιοπρεπή διαβίωση και θα στρέψει το ενδιαφέρον των υπαλλήλων σε επιλογές εκτός Α.Α.Δ.Ε
    Θεωρώ λοιπόν ότι εκφράζω την πλειοψηφία των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ αναφέροντας ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου εφόσον δεν συμφωνεί με τις προτροπές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καταπατά την αρχή της ισότητας, δεν προσελκύει ικανούς υπαλλήλους παρά διώχνει και τους ήδη υπάρχοντες και δεν έχει μελετηθεί ώστε να περιγράφει με διαφάνεια τις διαδικασίες, τελικά δεν εξυπηρετεί κανένα εμφανή σκοπό.

  • 19 Νοεμβρίου 2020, 17:03 | Σταματία

    Είμαι νεοδιόριστη υπάλληλος, πτυχιούχος νομικής με μεταπτυχιακό στον τομέα του δημοσίου δικαίου και εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα. Έχω επιτύχει σε έναν γραπτό διαγωνισμό με χιλιάδες υποψηφίους και έχω φοιτήσει αναγκαστικά με δικά μου έξοδα στην φορολογική και τελωνειακή ακαδημία. Μετά απ’ όλα αυτά και ενώ, υποτίθεται ότι προωθείται η επιβράβευση των αρίστων, έχω καταλήξει να δουλεύω ως εφοριακός για 730 ευρώ! Την ίδια στιγμή που όλοι οι συνάδελφοι μου, στα διπλανά γραφεία, λαμβάνοντες την προσωπική διαφορά, παίρνουν τουλάχιστον τα διπλάσια. Πρόκειται για κατάφωρη και πρόδηλη παραβίαση της αρχής της ισότητας και προωθεί τον ανταγωνισμό μεταξύ συναδέλφων. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σε καμία περίπτωση δεν εξαλείφει την ανισότητα αφού και πάλι δημιουργούνται υπάλληλοι δύο ταχυτήτων, οι «παλιοί» και οι «νέοι». Επιπροσθέτως, πάσχει αοριστίας καθώς δεν διασαφηνίζει ποια είναι τα περιγράμματα θέσεων και τι ακριβώς αυτά συνεπάγονται. Κρίνεται, λοιπόν, επιβεβλημένο να αποδοθεί πρωτίστως η προσωπική διαφορά σε όλους τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ ανεξαρτήτως του χρόνου διορισμού τους και στην συνέχεια να επεξεργαστεί οποιαδήποτε νομοσχέδιο με συγκεκριμένες και σαφείς διατάξεις.

  • 19 Νοεμβρίου 2020, 17:25 | Β.Δ.

    Το προωθούμενο νομοσχέδιο κάθε άλλο παρά εξισώνει την αδικία μεταξύ υπαλλήλων που διορίστηκαν πριν και μετά το 2018 . Υπάλληλοι δυο ταχυτήτων που εργάζονται σε ίδια γραφεία με ίδιες αρμοδιότητες θα αμείβονται διαφορετικά! Πως ακριβώς θα σταματήσει αυτή η αδικία που διατυμπανίζετε με το πολυπόθητο νομοσχέδιο; Οι νέο διορισθέντες υπάλληλοι οι οποίοι πέτυχαν στον γραπτό διαγωνισμό εκτός από γνώσεις, πτυχία μεταπτυχιακά διαθέτουν στο μεγαλύτερο ποσοστό μεγάλη προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα (η οποία ζητήθηκε στο διαγωνισμό) ,για την οποία όχι απλά δεν αμείβονται αλλά θα συνεχίσουν να είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης με τις μικρότερες αμοιβές. Κανένας μορφωμένος και έμπειρος οικονομολόγος ή νομικός της εποχής μας μετά από αυτό το νομοσχέδιο δε θα επιδιώξει να προσληφθεί στην ΑΑΔΕ για 734 € καθώς αυτά τα χρήματα δεν φτάνουν ούτε προς το ζην για ένα άτομο, πόσο μάλλον για κάποιον οικογενειάρχη. Επιπλέον εκτός από το χαμηλό μισθό καλείται να ανταπεξέλθει στο δυσβάσταχτο κόστος της εκπαίδευσης στην Αθήνα για 9 μήνες όπου η ΑΑΔΕ δεν καλύπτει ούτε χρήματα για σίτιση. Η ανεξάρτητη αρχή τελικά δεν είναι και τόσο ανεξάρτητη καθώς απροκάλυπτα εξαιρούνται από το παρών ο Διοικητής και το Δ.Σ.

  • 19 Νοεμβρίου 2020, 16:51 | ΣΟΦΙΑ Μ.

    Τα υψηλά τυπικά μας προσόντα και η αποδεδειγμένη αξία μας μέσω της γραπτής δοκιμασίας (Γραπτός Διαγωνισμός 1Γ/2017) μας ωθεί να είμαστε αρωγοί της κοινής προσπάθειας επί του φλέγοντος ζητήματος της προσωπικής διαφοράς.
    Δε νοείται να υφίστανται εντός της ίδιας υπηρεσίας υπάλληλοι δύο ταχυτήτων, καθώς αυτό θα οδηγήσει είτε σε παραίτηση είτε σε μη αποδοτικότητα όλων μας. Ο όγκος εργασίας θα μοιράζεται σε όλους, χωρίς όμως να αποδίδεται αναλογικά η αμοιβή γι’αυτή.
    ΔΕ ΝΟΕΙΤΑΙ να υφίσταται υπάλληλος με πτυχίο, μεταπτυχιακό κι επειτα από επιτυχή δοκιμασία σε γραπτό διαγωνισμό με πενιχρές απολαβές, τη στιγμή που έτερος συνάδελφος με τα ίδια προσόντα εκκινεί από διαφορετική βάση. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με κανέναν συνάδελφο. Ο καθένας από εμάς θα πρέπει να συμβάλλει τα μέγιστα στην επίτευξη του κοινού στόχου που δεν είναι άλλος από την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία της Υπηρεσίας μας.
    Με την εισαγωγή του συγκεκριμένου μισθού και των συγκεκριμένων κριτηρίων παραβιάζεται η αρχή της ισότητας όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 4 παρ. 1 Συντ. και ως αποτελεί γενική αρχή του Διοικητικού Δικαίου. Επιπλέον, παραβιάζεται και η αποδοτικότητα της Διοίκησης καθώς οι εργαζόμενοι που θα λαμβάνουν το μικρότερο μισθό θα αισθάνονται αδικημένοι λόγω της δυσμενούς διάκρισης σε σχέση με τους υπόλοιπους. Η δε δυσμενής διάκριση δεν επιφέρει ούτε αύξηση της αποδοτικότητας της Υπηρεσίας εν γένει, διότι αυτή θα αφορά μόνο τους νεοεισερχόμενους εργαζόμενους αφαιρώντας το κίνητρο από τους λοιπούς εργαζόμενους της Διοίκησης να εργάζονται εντατικότερα. Δεν θα υπάρχει μια συνολική αύξηση της αποδοτικότητας αφού μονο ένα μικρό τμήμα του προσωπικού θα λειτουργεί υπό αδιευκρίνιστους όρους υπό καθεστώς αξιολόγησης της αποδοτικότητας. Στο σύνολό της, λοιπόν, η Υπηρεσία δεν θα λειτουργεί αποτελεσματικότερα.
    Οι όροι και οι προυποθέσεις της αξιολόγησης είναι υπό τις παρούσες συνθήκες αδειυκρίνιστες και όσες διακινούνται δεν στηρίζονται σε επαρκή αντικειμενικά κριτήρια όπως παραδείγματος χάριν ο όγκος εργασίας ή τα αποτελέσματα αυτής αλλά σε μια αόριστη αξιολόγηση. Τα συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης δεν θα επιφέρουν κίνητρο για αύξηση της αποδοτικότητας, διότι δε στοχεύουν στην αποτελεσματικότερη εκτέλεση των διοικητικών καθηκόντων των εργαζομένων.
    ΔΕ ΝΟΕΙΤΑΙ η αποδοχή της ειδικής αμοιβής από κανέναν μας εφόσον δεν επιλύεται το ζήτημα της προσωπικής διαφοράς. Πρώτα θα καταβληθεί η προσωπική διαφορά σε έκαστο εξ’ημών (και νέοι διοριζόμενοι) κι έπειτα μπορεί να ξεκινήσει νέος δίαυλος επικοινωνίας για την ενδεχόμενη αξιολόγηση και την καταβολή ειδικής αμοιβής επί ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ μαθηματικών δεδομένων και επαρκών αντικειμενικών κριτηρίων.

  • 19 Νοεμβρίου 2020, 16:47 | Nikos

    Είναι απαραίτητη η χορήγηση της προσωπικής διαφορας λόγω της συνταγματικής αρχής της ισότητας.

  • 19 Νοεμβρίου 2020, 15:15 | ΜΑΡΙΝΑ Γ.

    Πάει να εφαρμοστεί ένα ειδικό μισθολόγιο κατά το οποίο πρώτη φορά στα εργασιακά χρονικά ένας εργοδότης δεν θέτει ξεκάθαρα τους οικονομικούς όρους της συμφωνίας μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη και πιο συγκεκριμένα:

    •Δεν έχει σταθερά δεδομένα εκ των προτέρων γνωστά και οι διατάξεις του είναι γενικές αδιαφανείς και αόριστες.
    •Δεν υπάρχει απαιτούμενη πληροφόρηση για το βαθμολόγιο με τα δεκατρία (13) κλιμάκια το ύψος των αμοιβών του κάθε κλιμακίου και ο αριθμός των υπαλλήλων που κουμπώνουν σε αυτά.

    Σε ποιο εργασιακό γίγνεσθαι έχει συμβεί να πηγαίνει εργαζόμενος να ζητήσει δουλειά και να μην γνωρίζει εκ των προτέρων την αμοιβή του καθώς και σε τι πόστο θα είναι και ποιες εργασίες θα εκτελεί. Ποια μνημονιακή υποχρέωση επιβάλλει να έχουμε αδιαφανείς μισθολογικούς όρους; Η δε χρονική συγκυρία αυτού του εγχειρήματος διόλου τυχαία δεν είναι εν μέσω πανδημίας και lockdown.

  • 19 Νοεμβρίου 2020, 13:35 | Γιάννης Αδαμόπουλος

    Συνοπτικά το παρόν σχέδιο νόμου:
    1) Δημιουργεί υπαλλήλους δύο ταχυτήτων (με Προσωπική Διαφορά και χωρίς).
    2) Γεμάτο ασάφειες (ειδικά για τα ΠΘΕ που είναι και το κυρίως θέμα, δεν αναφέρει ούτε χρηματικές απολαβές αλλά ούτε ξεκάθαρο τρόπο κατάταξης).
    3) Δεν απαλείφει υπάρχουσες στρεβλώσεις (αναγνώριση συναφούς προϋπηρεσίας από τον Ιδιωτικό τομέα όπως θα έπρεπε στο σύνολό τους (όλα τα έτη) και Μισθολογικά, παρά διατηρεί την υπάρχουσα αποτροπιαστική κατάσταση αναγνώρισης μόνο βαθμολογικά για 7 έτη).
    Επειδή όλο το σχέδιο νόμου βασίζεται στην αξιολόγηση και την στοχοθεσία, σε όλες τις σοβαρές εταιρείες του κόσμου η στοχοθεσία συμφωνείται από τον προϊστάμενο και τον υφιστάμενο. Στην ΑΑΔΕ αυτή τη στιγμή έρχεται η στοχοθεσία από τα κεντρικά, όπου πολλές φορές οι στόχοι είναι άπιαστοι (εν πέσω πανδημίας δεν έχει γίνει αναπροσαρμογή των στόχων).
    Ναι στην στοχοθεσία, με ρεαλιστικούς στόχους όμως και με συμφωνία και των δύο πλευρών.
    Άρα συμπερασματικά, δεν δίνεται ουδένα κίνητρο για τους νέους να εργαστούν παραπάνω, αφού οι παλαιότεροι θα έχουν μεγαλύτερες απολαβές (το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που διατείνεται ότι θα έχει).
    Άμεση καταβολή της Προσωπικής Διαφοράς σε όλους και μετά να ξεκινήσει οποιαδήποτε διαδικασία αξιολόγησης.

  • 19 Νοεμβρίου 2020, 12:58 | Πόπη Κ.

    Καταρχάς, το συγκεκριμένο μισθολόγιο είναι εξ ορισμού άδικο, εφόσον πρόκειται να εφαρμοσθεί σε υπαλλήλους της ΑΑΔΕ και του Υπ. Οικονομικών που δεν αμείβονται με ενιαίο τρόπο (αρκετοί εξ αυτών δε λαμβάνουν προσωπική διαφορά), και κατά συνέπεια διατηρεί τη διαφορά αυτή, η οποία αδικεί κατάφορα τους νέους υπαλλήλους.
    Επίσης, δε θεσπίζονται σαφώς τα ποσά της Ειδικής Αμοιβής, αλλά αντιθέτως εξαρτώνται από τον εκάστοτε Διοικητή.
    Τέλος, προωθείται με το παρόν μισθολόγιο, η ατομική στοχοθεσία, σε μια εργασία καθαρά ομαδική, στηρίζοντας έτσι έναν κακώς εννοούμενο ανταγωνισμό ανάμεσα στους υπαλλήλους.

  • 19 Νοεμβρίου 2020, 08:45 | Μ.Κ

    Το παρόν νομοσχέδιο, με το οποίο εισάγεται το Ειδικό Μισθολόγιο της ΑΑΔΕ, ειναι κατάφωρα άδικο. Εισάγει ως κριτήριο απόδοσης της προσωπικής διαφοράς τον χρόνο πρόσληψης των υπαλλήλων δημιουργώντας έτσι υπαλλήλους δυο ταχυτήτων. Παραβλέπει το γεγονός ότι όσοι διορίζονται στην ΑΑΔΕ από το 2018 και μετά είναι υπάλληλοι αυξημένων τυπικών προσόντων, πολλοί δε εξ αυτών προέρχονται από γραπτό διαγωνισμό υψηλών απαιτήσεων. Παραβλέπει επίσης το γεγονος οτι καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης με καθήκοντα ή και περισσότερα από όσους λαμβάνουν την προσωπική διαφορά. Πλήρης ισοπέδωση των πάντων.

  • 18 Νοεμβρίου 2020, 23:12 | Ελίνα Κραμποκούκη

    Το σχέδιο νόμου «Ειδικό μισθολόγιο Α.Α.Δ.Ε.» που θα τεθεί προς ψήφιση εισάγει αδικαιολόγητη δυσμενή διακριτική μισθολογική μεταχείριση μεταξύ των υπαλλήλων που διορίστηκαν στην Α.Α.Δ.Ε. μετά την 11η Οκτωβρίου του 2018 και αυτών που διορίστηκαν προγενέστερα. Οι υπάλληλοι που διορίστηκαν στην Α.Α.Δ.Ε. μετά την 11η Οκτωβρίου του 2018 δε λαμβάνουν την προσωπική διαφορά της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν. 4354/2015, όπως αυτή διαμορφώθηκε κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 4024/2011, και την οποία λαμβάνουν όλοι οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που έχουν διοριστεί ή μεταταχθεί στην Α.Α.Δ.Ε. πριν την 11η Οκτωβρίου του 2018, δηλαδή πριν τη δημοσίευση του ν. 4569/2018. Οι υπάλληλοι που διορίστηκαν στην Α.Α.Δ.Ε. μετά την 11η Οκτωβρίου του 2018 θα λαμβάνουν ό,τι τους αναλογεί με βάση τη θέση εργασίας που έχουν χωρίς όμως να λάβουν την προσωπική διαφορά.  
           
    Σε περίπτωση που υπάλληλοι της Α.Α.Δ.Ε. που λαμβάνουν την προσωπική διαφορά μετακινηθούν σε άλλη θέση εργασίας και οι συνολικές μηνιαίες αποδοχές είναι μικρότερες με το νέο ειδικό μισθολόγιο τότε θα συνεχίζουν να λαμβάνουν τη διαφορά που προκύπτει, δηλαδή οι αποδοχές τους δε θα μειωθούν. Ακόμα και οι υπάλληλοι που θα μετακινηθούν ή θα αποσπαστούν στην Α.Α.Δ.Ε. θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τη διαφορά, εάν οι αποδοχές τους είναι χαμηλότερες με το νέο ειδικό μισθολόγιο.  
       
    Το νέο καθεστώς είναι κατάφωρα άδικο για τους υπαλλήλους που διορίστηκαν στην Α.Α.Δ.Ε. μετά την 11η Οκτωβρίου του 2018, οι οποίοι θα συνεχίσουν να αμείβονται με χαμηλότερες αποδοχές από τους υπαλλήλους που λαμβάνουν την προσωπική διαφορά, ενώ διαθέτουν τα ίδια τυπικά προσόντα και επιτελούν το ίδιο έργο υπό τις ίδιες εργασιακές συνθήκες.  
         
    Στους υπαλλήλους που δε λαμβάνουν την προσωπική διαφορά ανήκουν και οι υπάλληλοι που συμμετείχαν στο γραπτό διαγωνισμό της προκήρυξης 1Γ/2017. Κατάφεραν να διακριθούν σε πάρα πολύ απαιτητικές εξετάσεις και τοποθετήθηκαν στις θέσεις που προβλεπόταν από το ΑΣΕΠ, αφού παρακολούθησαν το υποχρεωτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης εννιάμηνης διάρκειας στη Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία. Οι αποδοχές των νεοδιορισθέντων του γραπτού διαγωνισμού της 1Γ/2017 είναι πάρα πολύ χαμηλές της τάξης των 737 ευρώ χωρίς μεταπτυχιακό ή 794 ευρώ με μεταπτυχιακό και βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία σε σχέση με το αν ο υπάλληλος υπαγόταν στην προσωπική διαφορά που είναι ίση περίπου με 1250 ευρώ. Οι χαμηλές αποδοχές δεν μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες και δε διασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση των νεοδιορισθέντων.  
       
    Οι ανωτέρω ήταν η πρώτη σειρά που επωμίστηκε όλο το κόστος για την υποχρεωτική εκπαίδευσή της και είναι και πάλι αυτή που θα επωμιστεί την άδικη και αναιτιολόγητη μισθολογική ανισότητα. Ήδη μετά από μόλις ένα χρόνο διορισμού έχουν παραιτηθεί αρκετοί συνάδελφοι από την Α.Α.Δ.Ε. Μετά το ειδικό αυτό μισθολόγιο, το οποίο εκ των πραγμάτων θα αποτελέσει αντικίνητρο στην αποδοτικότητα και σημείο διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας με τους παλιότερους συναδέλφους, θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερες παραιτήσεις καθώς δε θα υπάρχει καμία πλέον προοπτική για αξιοπρεπή διαβίωση και θα στρέψει το ενδιαφέρον των υπαλλήλων σε επιλογές εκτός Α.Α.Δ.Ε. Άλλωστε το ποσό της ειδικής αμοιβής ΠΘΕ δεν έχει καθοριστεί επαρκώς. Δεν πρέπει επίσης να συνδέεται ο μισθός με την αξιολόγηση. 
           
    Η μη καταβολή της προσωπικής διαφοράς στους υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. που διορίστηκαν μετά την 11/10/2018 και που διαθέτουν τα ίδια τυπικά προσόντα, παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες και ασκούν όμοια καθήκοντα υπό τις ίδιες εργασιακές συνθήκες με τους υπαλλήλους που λαμβάνουν την προσωπική διαφορά αντίκειται στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας του άρθρου 4 του Συντάγματος, επειδή εισάγει ανόμοια αντιμετώπιση προσώπων που τελούν σε απολύτως όμοιες συνθήκες. Επιτακτικό και επείγον αίτημά μας αποτελεί η νομοθετική επίλυση της απόδοσης της προσωπικής διαφοράς και εξομοίωσης των μισθών των υπαλλήλων μετά την 11/10/2018 με όλους τους λοιπούς υπαλλήλους που υπηρετούν στην Α.Α.Δ.Ε. πριν την ψήφιση του «Ειδικού Μισθολογίου».

  • 18 Νοεμβρίου 2020, 22:10 | Νικος

    Το νομοσχεδιο αυτο προωθει την ανισοτητα και την αδικια.Δεν ειναι δυνατον να υπαρχουν υπαλληλοι δυο η’ περισσοτερων ταχυτητων οταν αυτοι βρισκονται στην ιδια υπηρεσια και προσφερουν το ιδιο εργο.Αυτες οι συνθηκες εργασιας φρεναρουν καθε κινητρο και ζηλο στους νεους υπαλληλους που εισηχθησαν αξιοκρατικα και οδηγουν τα νεα μυαλα με πτυχια και ορεξη στην εξοδο απο την ΑΑΔΕ.Το να αμοιβονται οι νεοεισερχομενοι υπαλληλοι με σωστο μισθο, ανταξιο των πτυχιων τους και ισο με τον διπλανο τους ειναι θεμα σεβασμου.

  • 18 Νοεμβρίου 2020, 22:43 | Παναγιωτης

    Ζητάμε την χορηγηση της προσωπικής διαφορας κατ’εφαρμογη της συνταγματικής αρχής της ισότητας,με δεδομενο ότι πρόκειται για υπαλλήλους οι οποίοι παρέχουμε τις ίδιες υπηρεσίες και ασκούμε ομοια καθήκοντα με αυτούς στους οποίους ήδη χορηγείται.Δεν είναι δίκαιο η συζήτηση για ένα νομοσχέδιο να ξεκινά από διαφορετική βάση για κάποιους υπαλληλους,αφού είμαστε όλοι υπάλληλοι της ίδιας Αρχής.

  • 18 Νοεμβρίου 2020, 22:43 | Χ.Κ.

    Το Ειδικό Μισθολόγιο της ΑΑΔΕ αδυνατεί να εξαλείψει την αδικία εις βάρος των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ που διορίστηκαν σε αυτή μετά τον ν.4569/2018 (ΦΕΚ Α 179/11-10-2018), σύμφωνα με τον οποίο χορηγήθηκε για τελευταία φορά η προσωπική διαφορά (εφεξής ΠΔ). Η διάκριση αυτή αποτελεί κατάφωρη παράβαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας κατ’ άρθρο 4 παρ.1 του Συντάγματος, η οποία εφαρμόζεται και στον δημόσιο τομέα όπου προβλέπεται ίση αμοιβή για ίση εργασία, και εμφανίζεται στο παρόν νομοσχέδιο με την κατηγοριοποίηση των υπαλλήλων σε παλιούς που λαμβάνουν την ΠΔ και σε νέους που δεν την λαμβάνουν. Η «εκκίνηση» των υπαλλήλων από διαφορετική μισθολογική βάση, παρολο που παράγουν την ίδια εργασία στις ίδιες συνθήκες με τα ίδια προσόντα, παραμένει. Αναλυτικότερα, σήμερα ο μισθός νεοδιόριστου υπαλλήλου στην ΑΑΔΕ ειναι 733€, ενώ ο πρώτος μισθός του υπαλλήλου που λαμβάνει την προσωπική διαφορά ανέρχεται περίπου στα 1.250€, δηλαδή η αμοιβή των νέων (μετά το 2018) υπαλλήλων είναι εμφανώς μικρότερη από αυτή των συναδέλφων τους με τα ίδια τυπικά προσόντα που τυγχάνει να εργάζονται στην υπηρεσία πριν το 2018.

    Το επιχείρημα ότι στις προς ψήφιση ρυθμίσεις του ειδικού μισθολογίου, η αδικία αυτή καταργείται μέσω της «ειδικής αμοιβής θέσης εργασίας», καταρρίπτεται, αφενός διότι η «αμοιβή» αυτή εξαρτάται από την αξιολόγηση, αφετέρου δεν καταργεί τον διαχωρισμό των υπαλλήλων σε νέους και παλιούς. Σε κάθε περίπτωση, ο μισθός δε δύναται να συνδεθεί και να διαμορφώνεται από την αξιολόγηση, καθόσον πρόκειται για σταθερό ποσό που καταβάλλεται στον εργαζόμενο από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα για την παροχή πραγματικής εργασίας (και όχι για λήψη bonus). Αν το εξετάσουμε και από άλλη σκοπιά, αν αυτή η ειδική αμοιβή δεν είναι μισθός, αλλά επίδομα – δεν αποσαφηνίζεται πουθενά η φύση της, πολλώ δε μάλλον το ύψος της – τότε δεν υφίσταται καμία μισθολογική εξομοίωση και κατάργηση της αδικίας, αφού το ακριβές ποσό θα δύναται να αλλάζει με μία απλή απόφαση καθόσον δεν αποτελεί μέρος του βασικού μισθού. Το γεγονός, επίσης, ότι φέρεται να επηρεάζει τον μισθό η αξιολόγηση προηγούμενης χρονιάς για παροχή εργασίας στον παρόντα χρόνο, μπορεί να εγείρει και ζήτημα παραβίασης της ισότητας των δύο φύλων στον εργασιακό χώρο, όπως αυτή προβλέπεται στα άρθρα 4παρ.2 σε συνδυασμό με 116παρ.2 του Συντάγματος, αφού κάποια υπάλληλος μπορεί να λείπει πχ με άδεια μητρότητας ή ανατροφής την προηγούμενη χρονιά. Γενικά, όπως αυτή η «ειδική αμοιβή» παρουσιάζεται, θα οδηγήσει τους νέους υπαλλήλους είτε στο «κυνήγι» της θέσης και της αμοιβής της, ώστε να αυξήσουν το εισόδημά τους, είτε στην αδιαφορία και την αδράνεια, γιατί θα υφίστανται μισθολογική αδικία σε σχέση με τον διπλανό και δεν θα έχουν κανένα κίνητρο για αποδοτικότητα.

    Ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα που «γεννάται» με τις διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου – εμμέσως προαναφερθέν – είναι η εξουσιοδότηση που παρέχει στον Διοικητή να απονέμει μισθό χωρίς τυπικό νόμο κατ’ άρθρο 80 του Συντάγματος, ο οποίος δύναται να αποφασίσει τι μισθό θα λαμβάνει κάθε θέση και με ποιά κριτήρια. Σύμφωνα με το άρθρο 43 παρ. 2 του Συντάγματος, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου Yπουργού επιτρέπεται η έκδοση κανονιστικών διαταγμάτων, με ειδική εξουσιοδότηση νόμου και μέσα στα όριά της και η εξουσιοδότηση για έκδοση αυτών των πράξεων από άλλα όργανα της διοίκησης επιτρέπεται προκειμένου να ρυθμιστούν ειδικότερα θέματα ή θέματα με τοπικό ενδιαφέρον ή με χαρακτήρα τεχνικό ή λεπτομερειακό. Το ζήτημα, όμως, του καθορισμού του ύψους αυτής της «ειδικής αμοιβής θέσης εργασίας» δεν δύναται να καταλείπεται εξ ολοκλήρου στη διάθεση και την συνακόλουθη απόφαση του Διοικητή, η οποία μπορεί και να μεταβάλλεται κατά το δοκούν και χωρίς να περιορίζεται σε σαφή όρια που θα έχει ήδη θέσει τυπικός νόμος. Δεν πρόκειται για ένα ειδικότερο θέμα ή λεπτομερειακό, πρόκειται για ουσιαστικό, τη στιγμή που κατά πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, η εξουσιοδοτική διάταξη θα πρέπει να περιέχει την ουσιαστική ρύθμιση του θέματος, έστω σε γενικό, ορισμένο όμως πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο θα εκδοθεί η σχετική κανονιστική πράξη. Στην επίμαχη διάταξη δεν υπάρχουν επαρκή κριτήρια και κατευθύνσεις που καθορίζουν κατά βάση τα πλαίσια της ρύθμισης και κυρίως το ύψος – έστω κατώτατο όριο – των σχετικών αμοιβών, ενώ τυχόν παραπομπή σε σχετική απόφαση του Διοικητή δε δύναται να «θεραπεύσει» την πλημμέλεια, γιατί δεν αποτελεί τυπικό νόμο.

    Εκτός, όμως, από τα νομικά ζητήματα που εγείρει, το ειδικό νομοσχέδιο με αυτήν την μορφή θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας εν γένει και ιδιαίτερα στην συνεργασία μεταξύ των υπαλλήλων, ενώ δημιουργεί ισχυρό αντικίνητρο για τους νέους υπαλλήλους να σταδιοδρομήσουν στην ΑΑΔΕ. Ειδικότερα, στον τελευταίο γραπτό διαγωνισμό με αρ. προκήρυξης 1Γ/2017 μέσω ΑΣΕΠ, συμμετείχαν χιλιάδες επιστήμονες (κυριως νομικοί και οικονομολόγοι) και όσοι πέτυχαν και διορίστηκαν εν τέλει, αποδεδειγμένα διαθέτουν αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Αν, λοιπόν, αυτοί οι νέοι υπάλληλοι είναι το μέλλον της ΑΑΔΕ, η ευκαιρία της να αξιοποιήσει στο έπακρο τους ανθρώπινους πόρους, ώστε να πετύχει τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς και εισπρακτικούς της στόχους, δεν πρέπει να διασφαλιστεί ένα σύγχρονο περιβάλλον εργασίας με εγγυήσεις ανεξαρτησίας και αμεροληψίας; Οποιαδήποτε ρύθμιση αγνοεί επιδεικτικά την άνιση μεταχείριση των υπαλλήλων και την ενισχύει, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Το ζητούμενο είναι ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ πριν από οποιαδήποτε ρύθμιση που αφορά το μισθολόγιο, ώστε να καταργηθεί η υφιστάμενη αδικία. Η απόδοση της Π.Δ. σε όλους τους υπαλλήλους είναι απαραίτητη αφενός ως κινήτρο για την στελέχωση της ΑΑΔΕ με ικανότατο προσωπικό αφετέρου ως ένδειξη σεβασμού προς τους υπαλλήλους της, οι οποίοι δια της εργασίας τους καλούνται να καταστήσουν την ΑΑΔΕ πρότυπο δημόσιο οργανισμό, εφάμιλλο των κορυφαίων φορολογικών και τελωνειακών διοικήσεων διεθνώς.

  • 18 Νοεμβρίου 2020, 21:08 | Αντωνια

    Κανένα μισθολόγιο δεν μπορεί να εξασφαλίσει μισθολογικη ισότητα μεταξύ συναδέλφων που κάνουν την ίδια δουλειά, έχουν τα ίδια προσόντα, κλπ, αν δεν ορίζει τον υπολογισμό του μισθού τους από την ίδια βάση, κάτι που είναι αδύνατο να συμβεί, αν καποιοι παίρνουν προσωπική διαφορα και κάποιοι όχι. Περα από την αντισυνταγματικότητα του θέματος με βάση την αρχή της ίσης μεταχείρισης, η μη απόδοση της προσωπικής διαφοράς πριν την εφαρμογή του ειδικού μισθολογιου θα δημιουργήσει αμοιβές δυο ταχυτητων και συνεπώς θα καταστήσει το μισθολόγιο ανακολουθο με τη σκοπιμότητα της εφαρμογής του, όπως αυτή παρουσιάζεται από τους φορείς προώθησης του. Για την εξάλειψη των μέχρι τώρα στρεβλωσεων λοιπόν είναι απαραίτητη τόσο η απόδοση της προσωπικής διαφοράς σε όσους δεν τη λαμβάνουν,οσο και η μισθολογικη αναγνώριση κάθε σχετικής προϋπηρεσίας των υπαλλήλων ανεξαρτητα από το είδος του φορέα (ιδιωτικό ή δημόσιο) στον οποίο έχει αποκτηθει.

  • 18 Νοεμβρίου 2020, 20:52 | ΚΜ

    Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν επιλύει και διαιωνίζει την αδικία που έχει δημιουργηθεί σε βάρος των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ που διορίστηκαν σε αυτή μετά τον ν.4569/2018 (ΦΕΚ Α 179/11-10-2018), σύμφωνα με τον οποίο χορηγήθηκε για τελευταία φορά η προσωπική διαφορά της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν.4354/2015, όπως αυτή διαμορφώθηκε κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν.4024/2011 σε όλους τους υπαλλήλους της. Οι υπάλληλοι κατηγοριοποιούνται σε παλαιούς που λαμβάνουν την προσωπική διάφορα και σε νέους που δεν την λαμβάνουν, με τους νέους συναδέλφους να καταβάλουν πολλαπλή προσπάθεια για να εξισωθούν με τους παλαιούς παρόλο που παράγουν την ίδια εργασία με τα ίδια προσόντα παραβιάζοντας έτσι την συνταγματική αρχής τη ισότητας κατ’ άρθρο 4 παρ.1 Σ . Το αποτέλεσμα θα είναι νέοι υπάλληλοι με αυξημένα προσόντα και εμπειρία να μην αποδέχονται τον διορισμό και συνεπώς η υπηρεσία να μην επωφελείται από αυτά τα προσόντα. Πριν την οποιαδήποτε μισθολογική ρύθμιση θα πρέπει να χορηγηθεί η προσωπική διαφορά σε όλους και ειδικότερα στους διοριζόμενους με τον τελευταίο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με αρ. προκήρυξης 1Γ/2017 οι οποίοι είναι επιστήμονες με αυξημένα τυπικά και αποδεδειγμένα (γραπτός διαγωνισμός) ουσιαστικά προσόντα που αντί να φύγουν για το εξωτερικό, στελεχώνουν νευραλγικές θέσεις στην βεβαίωση και στην είσπραξη εσόδων καθώς και μεγάλα Ελεγκτικά Κέντρα. Επίσης, το ειδικό μισθολόγιο συνδέει ανεπίτρεπτα τον μισθό με την αξιολόγηση καθώς η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνεται μόνο για τη λήψη bonus και όχι για την αυξομείωση του μισθού.

  • 18 Νοεμβρίου 2020, 20:12 | Κέλλυ Κ

    Κατάφορη αδικία εις βάρος των νεοεισερχόμενων υπλλήλων της ΑΑΔΕ!!! Ιδιες υπηρεσίες λιγότερη αμοιβή!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Το κράτος πρέπει άμεσα να μεριμνήσει για την χορήγηση της προσωπικής διαφοράς βάσει της συνταγματικής αρχής της ισότητας!!!!! Οι νέοι υπάλληλοι δεν είναι παιδιά κατώτερου Θεού!!!!!! Ίδια αμοιβή σε ίδιες υπηρεσίες!!!!

  • 18 Νοεμβρίου 2020, 20:08 | Trefi

    Ειναι πραγματικά απίστευτο οτι υπάρχουν υπάλληλοι σε έναν τόσο νευραλγικό τομέα του δημοσίου όπως είναι η αρχή δημοσίων εσόδων, οι οποίοι καλούνται να εισπράξουν τα χρήματα με τα οποία κινείται ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, και οι ίδιοι εισπράττουν για τον εαυτό τους και τις οικογένειες τους τον μισθό της πείνας των 734 ευρώ, όντας μάλιστα απόφοιτοι πανεπιστημίων και επιτυχόντες γραπτού διαγωνισμού! Και σα να μην έφτανε αυτό, καλούνται να εργαστούν δίπλα σε συναδέλφους ή μη (βλέπε καθαρίστριες) που παίρνουν πολύ περισσότερα χρήματα απο εκείνους, έχοντας σε πολλές περιπτώσεις λιγότερα προσόντα! Δε φτάνει λοιπόν το πρόβλημα διαβίωσης που αντιμετωπίζουν, έχουν να διαχειριστούν και το αίσθημα της αδικίας που δημιουργείται από το παραπάνω τραγικό γεγονός! Συγχαρητήρια λοιπόν στην ΑΑΔΕ για όλα τα παραπάνω, αλλά κυρίως που με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιχειρεί, όχι να επιλύσει το πραγματικά υπαρκτό πρόβλημα, αλλά να το παγιώσει! Θερμά συγχαρητήρια!!!

  • 18 Νοεμβρίου 2020, 19:29 | Νίκος Παπαποστολου

    Προωθείτε αλλαγη του τροπου αμοιβης των υπαλληλων της ααδε , ενώ διατηρείτε ανισοτητες μεταξυ παλιων και νεων υπαλληλων!
    Δεν καταλαβαίνετε πως κανεις απο τους νεους δεν θα εχει κινητρο να ξεζουμιζεται και να καταπονειται σωματικα και πνευματικα η και να βαζει σε κινδυνο την ζωη του για να επιτευχθουν οι στοχοι και να παρει 50-100€ παραπανω το μηνα την στιγμη που ο παλιος διπλα του χωρις να εχει κουνησει το δακτυλακι του θα εχει κατ ελαχιστον 400€ στην τσεπη του απο την ΠΔ.
    Γι αυτο αν θελετε να κανετε μια νεα αρχη στην σωστη βαση ξεκινηστε με την αποδοση της ΠΔ σε ολους τους υπαληλους ωστε να αρθει η υφισταμενη αδικια. Η κυβερνηση σας αλλωστε το εχει ηδη πραξει αυτο με νομοθετικη ρυθμιση για το ΕΕΠ του ΥΠ.ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ τώρα με τον Αδωνι υπουργό!!!!!
    Έτσι θα αρετε τις ανισοτητες και θα ικανοποιησετε και το περι δικαιου αισθημα αλλα καιτην αρχη της ισης αμοιβης για ιδια εργασια θα εχετε και ευχαρηστημενα στελεχη που θα μπορουν με αξιοπρέπεια να ζησουν την οικογενεια τους μεσα απο την δουλειατους και ετσι με ορεξη και απερισπαστα να αφοσιωθουν στο εργο της παταξης της φοροδιαφυγης καιτου λαθρεμποριου και γενικα να αποδωσουν στην δουλεια τους που ειναι καιτο ζητουμενο.

  • 18 Νοεμβρίου 2020, 17:43 | Β.Μ.

    Το νομοσχέδιο εδραιώνει την αδικία σε βάρος των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ που διορίστηκαν μετά τον ν.4569/2018 (ΦΕΚ Α 179/11-10-2018), σύμφωνα με τον οποίο χορηγήθηκε για τελευταία φορά η προσωπική διαφορά της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν.4354/2015, όπως αυτή διαμορφώθηκε κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν.4024/2011 σε όλους τους υπαλλήλους της.

    * Δημιουργούνται υπάλληλοι 2 κατηγοριών, οι «παλιοί» – οι οποίοι λαμβάνουν την προσωπική διαφορά και οι «νέοι», υπάλληλοι με αυξημένα προσόντα, οι οποίοι χρειάζεται να καταβάλλουν πολλαπλή προσπάθεια για να φτάσουν τις αρκετά μεγαλύτερες αμοιβές των «παλιών» οι οποίες είναι εξασφαλισμένες.
    * Πρόκειται για παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας, αφού παρέχουν ίδιες υπηρεσίες και ασκούν όμοια καθήκοντα οπότε πρόκειται για ίση εργασία.
    * Επίσης η διάκριση αυτή δεν ευνοεί την εύρυθμη λειτουργία της Αρχής καθώς υπονομεύει την συναδελφικότητα μεταξύ των υπαλλήλων.
    * Τέλος, η σύνδεση των οποιονδήποτε αμοιβών με την αξιολόγηση είναι κατάφωρα άδικη αφού η αξιολόγηση είναι πρωτίστως υποκειμενική διαδικασία και πάλι τίθενται σε κίνδυνο αρχές όπως η συναδελφικότητα και η αμεροληψία.

  • 18 Νοεμβρίου 2020, 16:35 | Κ.Τ.

    Το παρόν νομοσχέδιο, με το οποίο εισάγεται το Ειδικό Μισθολόγιο της ΑΑΔΕ, έρχεται στοχευμένα και σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας και αοριστίας να εδραιώσει την υφιστάμενη άνιση μεταχείριση μεταξύ παλιών και νέων συναδέλφων στον δημόσιο τομέα. Απροκάλυπτα πλέον τίθεται αυθαίρετα ως κριτήριο απόδοσης της προσωπικής διαφοράς ο χρόνος ανάληψης καθηκόντων, δημιουργώντας υπαλλήλους δύο ταχυτήτων, καθώς οι διορισμένοι μετά τον Οκτώβρη του 2018 υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, που στην πλειοψηφία τους διαθέτουν αυξημένα τυπικά προσόντα, ειδικές επί του επιστημονικού κλάδου τους γνώσεις και προέρχονται από γραπτούς διαγωνισμούς (1Γ/2017), λαμβάνουν ως πρώτο μισθό το ποσό των 734 ευρώ. Η μη απόδοση της προσωπικής διαφοράς στον νέο υπάλληλο διαμορφώνει ένα πεδίο ανισοτήτων μέσα σε μία υπηρεσία, καθώς υπάλληλοι επιφορτισμένοι με το ίδιο αντικείμενο εργασίας, ξεκινούν μισθολογικά από εντελώς διαφορετική βάση, αμείβονται διαφορετικά και αδήριτα κατηγοριοποιούνται. Εν προκειμένω, μάλιστα αξίζει να παρατηρήσουμε ότι μολονότι αξιώνεται η στελέχωση των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα με υπαλλήλους αυξημένων τυπικών προσόντων (απόφοιτοι ΑΕΙ, κάτοχοι μεταπτυχιακού ή/και διδακτορικού τίτλου, ξένων γλωσσών), δεν υπάρχει κι αντίστοιχη βούληση για ανάλογες απολαβές.
    Πρέπει να προβλεφθεί ίση αμοιβή για ίση εργασία και μισθολογική εξομοίωση παλαιών και νέων συνάδελφων με απόδοση της προσωπικής διαφοράς και στους νέους συνάδελφους. Καμία διάκριση με βάση τον χρόνο πρόσληψης. Υπό την αίρεση λοιπόν της απόδοσης της προσωπικής διαφοράς σε όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους, θα πρέπει να γίνει οποιαδήποτε διαβούλευση του νομοσχεδίου για το Ειδικό Μισθολόγιο της ΑΑΔΕ, με περιεχόμενο διαφανές, ορισμένο και σαφές.

  • 18 Νοεμβρίου 2020, 13:10 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    Η ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου σχετικά με το ειδικό μισθολόγιο των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ, σε μια χρονικά, οικονομικά και κοινωνικά δυσμενή συγκυρία, συνιστά κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων μας για ουσιώδη διαβούλευση και αγώνα για τα διαλαμβανόμενα σε αυτό. Μέσω του παρόντος βήματος, αντιτιθέμεθα στην πρόθεση της Κυβέρνησης και του Διοικητή της ΑΑΔΕ να καταργηθεί η χορήγηση της προσωπικής διαφοράς σε όσους υπαλλήλους διορίστηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2018. Η κατάργηση αυτή συνεπάγεται τον διαχωρισμό των υπαλλήλων, μολονότι εκτελούν τα ίδια ακριβώς έργα, σε δύο κατηγορίες μισθολογικά, γεγονός που παραβιάζει κάθε καθιερωμένη συνταγματική αρχή σχετικά με την ίση μεταχειρίση των υπαλλήλων και την απονομή του μισθού. Θα πρέπει μάλιστα να ληφθεί υπόψη ότι η πλειοψηφία των διοριστέων μετά το ως άνω χρονικό σημείο προέρχονται από γραπτούς διαγωνισμούς και έχουν αυξημένα τυπικά και γνωστικά προσόντα. Καταρτίζονται δε πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους ειδικά και στοχευμένα, μέσω της φοίτησης στην φορολογική ακαδημία. Φαίνεται, λοιπόν, μέσω του παρόντος νομοσχεδίου ότι η κυβέρνηση, αν και απαιτεί αυξημένα προσόντα για τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ, αρνείται να αμείβει αυτούς αναλόγως. Εν κατακλείδι, λόγω των αυξημένων προσόντων των νεοδιόριστων υπαλλήλων της ΑΑΔΕ, των νευραλγικών θέσεων που αυτοί καλούνται να στελεχώσουν, των διχαστικών τάσεων που δημιουργεί το παρόν νομοσχέδιο, θεωρείται επιβεβλημένο να αποσυρθεί η πρόβλεψη για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, να χορηγείται αυτή σε όλους τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ ανεξαρτήτως χρόνου διορισμού. Εφόσον ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα, είναι δυνατή η έναρξη της διαβούλευσης για την ψήφιση ειδικού μισθολογίου με σαφές και ορισμένο περιεχόμενο.

  • 18 Νοεμβρίου 2020, 13:45 | Μπάμπης Κ

    Στεναχωριέμαι που οι περισσότεροι συνάδελφοι έχουν να παραθέσουν μόνο αρνητικά σχόλια. Υπάρχει όντως μια μεγάλη αδικία, όσον αφορά τα νέα παιδιά, που πρέπει να διορθωθεί.
    Από κει και πέρα όμως θέλουμε να συνεχιστεί το σημερινό αίσχος; Εγώ, με 17,5 χρόνια υπηρεσίας, ΠΕ με μεταπτυχιακό, 3 ξένες γλώσσες, παίρνω καθαρά 1.476 Ευρώ, δλδ αντίστοιχα 1.265 στον ιδιωτικό τομέα. Δεν λέω ότι είναι λίγα και δεν παραπονιέμαι.
    Είναι όμως ΠΑΡΑΛΟΓΟ ότι με το σημερινό σύστημα αυτά τα χρήματα ΠΟΤΕ δεν θα αυξηθούν, καθώς οποιαδήποτε αύξηση στο κλιμάκιο σημαινεί, βάσει της σημερινής νομοθεσίας, αντίστοιχη μείωση στην προσωπική διαφορά και μείωση στον καθαρό μισθό (καθώς η προσωπική διαφορά δεν είχε κρατήσεις για σύνταξη, παρά μόνο για φόρο). Επιπλέον, όλοι οι συνάδελφοι ξέρουμε ότι – λόγω του σημερινού παράλογου συστήματος – οποιαδήποτε βελτίωση των τυπικών μας προσόντων (μεταπτυχιακό, διαδακτορικό κλπ) στην πράξη οδηγεί σε μικρότερο(!!) καθαρό μισθό, λόγω του παράλογου συστήματος που ανέφερα πριν.
    Θέλουμε λοιπόν να μείνει αυτός ο παραλογισμός; Ελπίζω πως όχι. Ναι λοιπόν στο νέο νομοσχέδιο, με τις απαραίτητες διορθώσεις για τους νέους.
    Ευχαριστω.

  • 18 Νοεμβρίου 2020, 12:21 | ΑΤ

    Παγκόσμια πρωτοτυπία. Υπάλληλοι με τα ίδια τυπικά προσόντα εντός της ίδιας υπηρεσίας, με τα ίδια καθήκοντα, αμείβονται με εντελώς άνισο τρόπο!!!!
    Και αντί να διορθωθεί αυτή η ανισότητα, προωθείται το Ειδικό Μισθολόγιο που θα εντείνει πάρα θα εξομαλύνει τις μισθολογικές διάφορες παλαιών και νέων. Η αμοιβή των (μετά το 2018) νεοεισερχομένων ή νεο-μετατασσομένων (κατόπιν αξιολόγησης με αυστηρά κριτήρια) υπαλλήλων στις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ είναι 25%-30% μικρότερη από τους συναδέλφους με τα ίδια τυπικά προσόντα που (είχαν την τύχη να) εργάζονται στην υπηρεσία πριν το 2018, ενώ «παλαιοί» υπάλληλοι με πολύ λιγότερα τυπικά προσόντα και χαμηλότερης βαθμίδας εκπαίδευσης αμείβονται πολύ καλύτερα από «νέους» υπαλλήλους που έχουν επενδύσει στην εμπειρία και την εκπαίδευσή τους, κατέχοντας μεταπτυχιακούς ή/και διδακτορικούς τίτλους σπουδών.  Η απόδοση της Π.Δ. σε όλους τους υπαλλήλους είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών, ικανοποιώντας ταυτόχρονα και το κοινό αίσθημα δικαίου. Πριν την εφαρμογή του ειδικού μισθολογίου η κυβέρνηση πρέπει να διορθώσει την προαναφερόμενη στρέβλωση.

  • 18 Νοεμβρίου 2020, 10:05 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Είναι απαράδεκτο οι νέοι υπάλληλοι , ιδίως της προκήρυξης 1Γ/2017 που εισήλθαν με γραπτό διαγωνισμό ανάμεσα σε χιλιάδες υποψηφίους και έχουν υψηλές γνώσεις και εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, να λαμβάνουν μόλις 734 ευρώ (υφιστάμενος σε βαριές κρατήσεις για 2 έτη), ποσό που αντιστοιχεί σε 630 ευρώ μηνιαίως του ιδιωτικού τομέα, και υπολείπεται από την έννοια της αξιοπρεπούς διαβίωσης!!!!!!

    Επιπλέον ο νόμος πέρασε το 2018 μόλις λίγους μήνες πριν τοποθετηθούν οι επιτυχόντες της προκήρυξης 1/Γ του 2017 !!!!

    Το νομοσχέδιο αυτό, σε αντίθεση με τη συνταγματική αρχή της ισότητας 4 παρ. 1, παγιώνει τη διαφοροποίηση μεταξύ παλαιών και νέων υπαλλήλων της ΑΑΔΕ που διορίστηκαν σε αυτή μετά τον ν.4569/2018 (ΦΕΚ Α 179/11-10-2018), και οι οποίοι δεν λαμβάνουν την προσωρινή διαφορά σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους, παρόλο που καλούνται να ανταπεξέλθουν στα ίδια καθήκοντα, έχοντας ίδια τυπικά προσόντα. Ομοίως και η παρ. 2 του αρ. 11, που ορίζει για τους νέους υπαλλήλους χαμηλότερες αμοιβές από τους υπόλοιπους κατά 20 και 40% αδικαιολόγητα και χωρίς νομικό έρεισμα, καθώς σε καμία περίπτωση η δόκιμη περίοδος ενός νεοπροσληφθέντα υπαλλήλου δεν νοείται ως περίοδος μειωμένης απόδοσης, ικανοτήτων ή προσόντων.

  • 17 Νοεμβρίου 2020, 23:51 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    Για να είναι δίκαιο και ελκυστικό το ειδικό μισθολόγιο θα πρέπει να καταργεί συνολικά την προσωπική διαφορά και να εισάγει ανά κατηγορία εκπαίδευσης ελάχιστη ειδική αμοιβή μεγαλύτερη από την τρέχουσα προσωπική διάφορα. Σε διαφορετική περίπτωση νέοι προσοντούχοι υπάλληλοι θα εξακολουθήσουν να αμείβονται χαμηλότερα σε σχέση με υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με αποτέλεσμα να χάσουν το κίνητρό τους και να αναζητήσουν την πόρτα της εξόδου από την ΑΑΔΕ.

  • 17 Νοεμβρίου 2020, 22:05 | Κ.Φ

    Το νομοσχέδιο αυτό, σε αντίθεση με τη συνταγματική αρχή της ισότητας 4 παρ. 1, παγιώνει τη διαφοροποίηση μεταξύ παλαιών και νέων υπαλλήλων της ΑΑΔΕ που διορίστηκαν σε αυτή μετά τον ν.4569/2018 (ΦΕΚ Α 179/11-10-2018), και οι οποίοι δεν λαμβάνουν την προσωρινή διαφορά σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους, παρόλο που καλούνται να ανταπεξέλθουν στα ίδια καθήκοντα, έχοντας ίδια τυπικά προσόντα. Ομοίως και η παρ. 2 του αρ. 11, που ορίζει για τους νέους υπαλλήλους χαμηλότερες αμοιβές από τους υπόλοιπους κατά 20 και 40% αδικαιολόγητα και χωρίς νομικό έρεισμα, καθώς σε καμία περίπτωση η δόκιμη περίοδος ενός νεοπροσληφθέντα υπαλλήλου δεν νοείται ως περίοδος μειωμένης απόδοσης, ικανοτήτων ή προσόντων.

    Ο νέος υπάλληλος, ιδίως της προκήρυξης 1Γ/2017 που εισήλθε με γραπτό διαγωνισμό ανάμεσα σε χιλιάδες υποψηφίους και έχει υψηλές γνώσεις και εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, δεν δικαιολογείται να λαμβάνει μόλις 734 ευρώ (υφιστάμενος σε βαριές κρατήσεις για 2 έτη), ποσό που αντιστοιχεί σε 630 ευρώ μηνιαίως του ιδιωτικού τομέα, και υπολείπεται από την έννοια της αξιοπρεπούς διαβίωσης όπως οριοθετείται από την ρύθμιση του ακατάσχετου, των εύλογων δαπανών διαβίωσης της ΕΛΣΤΑΤ κ.ο.κ. και πολύ περισσότερο συνιστά αντικίνητρο απόδοσης. Σε καμία περίπτωση ο μισθός αυτός δεν είναι αντίβαρο στο δύσκολο έργο ελέγχου, βεβαίωσης και είσπραξης που καλείται ο δημόσιος υπάλληλος να φέρει εις πέρας αμερόληπτα και ανεπηρέαστα και είναι δεδομένο ότι με το νομοσχέδιο αυτό δεν θα αναχαιτιστεί η αποχώρηση των νεοδιοριζόμενων από την ΑΑΔΕ. Η γενική και αόριστη πρόβλεψη περί αμοιβής ειδικής θέσης δεν θεωρείται επουδενί ότι αίρει την αδικία σε βάρος των νεοδιόριστων καθώς δεν γνωρίζουμε τα επιμέρους στοιχεία αυτής, τα οποία ενδεχομένως θα αλλάζουν ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες και τη βούληση του Διοικητή και συνεπώς δεν αποτελούν εχέγγυα ίσης αμοιβής μεταξύ νέων και παλαιών εργαζομένων, καθώς οι παλιοί ξεκινάνε από διαφορετική βάση έχοντας εξασφαλίσει το όριο της Προσωπικής Διαφοράς.

    ΣΥΝΕΠΩΣ ΠΡΩΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΧΩΡΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ.

  • 17 Νοεμβρίου 2020, 20:59 | L.S.

    Θεωρώ πως το εν λόγω σχέδιο αν εφαρμοστεί με τη μορφή αυτή, θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και θα φέρει τον κατακερματισμό του κλάδου. Δεν είναι δυνατόν να νομιμοποιήσουμε μια κατάφωρη αδικία εις βάρος των νεοδιόριστων συναδέλφων που δεν λαμβάνουν την προσωπική διαφορά. Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε υπαλλήλους δύο ταχυτήτων που θα αμείβονται διαφορετικά ενώ θα παρέχουν την ίδια εργασία. Παραβιάζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας!!! Δεν είναι δυνατόν νέοι καταρτισμένοι με προσόντα και όρεξη για εργασία να λαμβάνουν τα μισά χρήματα από τις καθαρίστριες, χωρίς να θέλω να υποβιβάσω το έργο που παράγουν. Αντιλαμβάνεστε ότι η αδικία αυτή λειτουργεί ως αντικίνητρο. Επομένως η όποια συζήτηση για ειδικές αμοιβές θα πρέπει να γίνει στη βάση μιας κοινής αφετηρίας, που είναι η απόδοση της προσωπικής διαφοράς στους νέους συναδέλφους. Ένα άλλο σημείο στο οποίο εφιστώ την προσοχή σας είναι ότι δεν αναγνωρίζεται μισθολογικά η προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα και δεν ξέρω αν θα αναγνωριστεί συνταξιοδοτικά. Που πάνε οι εισφορές τόσων ετών από την εργασία στον ιδιωτικό τομέα; Επιπλέον θεωρώ σκοτεινό το κομμάτι της «αξιολόγησης» μια που δεν διευκρινίζεται από ποιόν θα γίνεται η αξιολόγηση, με τι κριτήρια κλπ, και πως διασφαλίζεται η αμεροληψία του κάθε προϊστάμενου. Τέλος, αναφέρεται ότι θα υπάρχουν 13 περιγράμματα θέσης, χωρίς να ορίζονται ποιά είναι αυτά και τι ειδικό επίδομα θα προβλέπεται σε κάθε περίπτωση. Αυτό από μόνο του καθιστά το σχέδιο ελλιπές. Πως είναι δυνατόν να ψηφιστεί κάτι που δεν είναι ολοκληρωμένο; Είναι σαν να υπογράφετε λευκή επιταγή!!! Ευχαριστώ.

  • 17 Νοεμβρίου 2020, 12:47 | Εύη Μ.

    Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να εδραιώσει μια κατάφωρη και εγνωσμένη αδικία εις βάρος των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ που διορίστηκαν σε αυτή μετά τον ν.4569/2018 (ΦΕΚ Α 179/11-10-2018), σύμφωνα με τον οποίο χορηγήθηκε για τελευταία φορά η προσωπική διαφορά της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν.4354/2015, όπως αυτή διαμορφώθηκε κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν.4024/2011 σε όλους τους υπαλλήλους της. Οποιαδήποτε ρύθμιση δεν λαμβάνει υπόψη της την άνιση μεταχείριση αυτή δεν μπορεί να είναι αποδεκτή. Κατηγοριοποιεί το ίδιο το κείμενο τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ σε παλαιούς που λαμβάνουν την προσωπική διάφορα και σε νέους που δεν την λαμβάνουν, εκκινώντας από διαφορετική βάση και απαιτεί από τους νέους συναδέλφους να καταβάλουν πολλαπλή προσπάθεια για να εξισωθούν με τους παλαιούς παρόλο που παράγουν την ίδια εργασία στις ίδιες συνθήκες με τα ίδια προσόντα. Σήμερα δηλαδή, ο μισθός νεοδιόριστου υπαλλήλου είναι 733€ ενώ ο πρώτος μισθός του υπαλλήλου που λαμβάνει την προσωπική διαφορά ανέρχεται περίπου στα 1.250€. Η διάκριση αυτή και η παράβαση εν τέλει της συνταγματικής αρχής της ισότητας κατ’ άρθρο 4 παρ.1 Σ που εφαρμόζεται όταν αναφερόμαστε σε ίση αμοιβή για ίση εργασία στο δημόσιο τομέα, διαταράσσει προφανώς την εύρυθμη λειτουργία στην υπηρεσία και την συνεργασία μεταξύ των υπαλλήλων, ενώ δημιουργεί ισχυρό αντικίνητρο για τους νέους υπαλλήλους να σταδιοδρομήσουν στην ΑΑΔΕ, με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο να μην αποδέχονται τον διορισμό τους πολλοί διοριστέοι που ανέμεναν να επιλυθεί η αδικία της μη χορήγησης της προσωπικής διαφοράς από την συμμετοχή τους στον διαγωνισμό μέχρι την στιγμή που κλήθηκαν για διορισμό. Ειδικότερα, στον τελευταίο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με αρ. προκήρυξης 1Γ/2017 συμμετείχαν χιλιάδες επιστήμονες (κυρίως νομικοί και οικονομολόγοι) και όσοι πέτυχαν τελικά το διορισμό τους έχουν αυξημένα τυπικά και αποδεδειγμένα (γραπτός διαγωνισμός) ουσιαστικά προσόντα που επέλεξαν να σταδιοδρομήσουν στην ΑΑΔΕ αντί να φύγουν για το εξωτερικό, αποφεύγοντας το λεγόμενο brain drain. Τα προσόντα τους αυτά, όμως, αναγνωρίστηκαν στις υπηρεσίες και έτσι απασχολούνται σήμερα σε νευραλγικές θέσεις ελέγχου, βεβαίωσης και είσπραξης εσόδων και σε μεγάλα Ελεγκτικά Κέντρα. Για αυτό το λόγο θα έπρεπε να περιβάλλονται με εγγυήσεις ανεξαρτησίας και αμεροληψίας και έναντι των τρίτων, οι οποίοι θα τους θεωρούν ευεπίφορους σε επηρεασμό λόγω των εξαιρετικά χαμηλών αποδοχών τους. ΠΡΩΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΧΩΡΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ. Όσον αφορά στις ρυθμίσεις του ειδικού μισθολογίου, πιστεύω ότι θα απασχολούν για χρόνια τα διοικητικά δικαστήρια, εφόσον εφαρμοστεί ως έχει, πρωτίστως γιατί συνδέει κατ’ ανεπίτρεπτο τρόπο τον μισθό με την αξιολόγηση. Η αξιολόγηση μόνο για τη λήψη bonus μπορεί να εφαρμοστεί και όχι για να αυξομειώνει το μισθό για εργασία που παρέχεται πραγματικά από τον υπάλληλο. Το γεγονός επίσης ότι επηρεάζει το μισθό η αξιολόγηση προηγούμενης χρονιάς για παροχή εργασίας στον παρόντα χρόνο, δημιουργεί προβλήματα και διακρίσεις, αφού κάποια υπάλληλος μπορεί να λείπει πχ με άδεια μητρότητας την προηγούμενη χρονιά. Τέλος, απονέμει μισθό χωρίς τυπικό νόμο κατ’ άρθρο 80Σ και απονέμει στον Διοικητή την εξουσιοδότηση να αποφασίσει τι μισθό θα λαμβάνει κάθε θέση και με ποια κριτήρια, καταστρατηγώντας το άρθρο 43 παρ. 2 Σ, αφού δεν πρόκειται ειδικότερο θέμα.

  • 17 Νοεμβρίου 2020, 10:00 | Νικόλαος

    Δεν γίνεται καμία αναφορά σε υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών και των ελεγκτικών υπηρεσιών του. Υπάλληλοι με τα ίδια τυπικά προσόντα αμείβονται με εντελώς άνισο τρόπο. Η αμοιβή των (μετά το 2018) νεοεισερχομένων ή νεο-μετατασσομένων (κατόπιν αξιολόγησης με αυστηρά κριτήρια) υπαλλήλων στις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ είναι 25%-30% μικρότερη από τους συναδέλφους με τα ίδια τυπικά προσόντα που (είχαν την τύχη να) εργάζονται στην υπηρεσία πριν το 2018, ενώ «παλαιοί» υπάλληλοι με πολύ λιγότερα τυπικά προσόντα και χαμηλότερης βαθμίδας εκπαίδευσης αμείβονται πολύ καλύτερα από «νέους» υπαλλήλους που έχουν επενδύσει στην εμπειρία και την εκπαίδευσή τους κατέχοντας μεταπτυχιακούς ή/και διδακτορικούς τίτλους σπουδών. Η μισθολογική αυτή στρέβλωση, σύντομα θα οδηγήσει σε νέες παραιτήσεις ή μετακινήσεις σε άλλες υπηρεσίες πολλών άξιων νέων συναδέλφων. Η απόδοση της Π.Δ. σε όλους τους υπαλλήλους είναι απαραίτητη αφενός ως ένδειξη σεβασμού και ίσης μεταχείρισης στους υπαλλήλους της ίδιας υπηρεσίας και αφετέρου ως κινήτρου στελέχωσης της υπηρεσίας με ικανότατους υπαλλήλους με σκοπό την επίτευξη των φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων και εσόδων του κράτους.

  • 16 Νοεμβρίου 2020, 13:43 | Βασίλης Κ.

    Στην παρουσίαση του ειδικού μισθολογίου από τη Α.Α.Δ.Ε. (βλ. τον σύνδεσμο https://www.aade.gr/sites/default/files/2020-11/eideiko_misth.pdf) στη σελίδα 20 στη δεύτερη παράγραφο έχει την εξής ερώτηση:«Είμαι νεοδιόριστος υπάλληλος και το επίδομα Π.Θ.Ε. είναι μικρότερο από την προσωπική διαφορά που θα λάμβανα. Γιατί με
    συμφέρει το ειδικό μισθολόγιο έναντι της χορήγησης προσωπικής διαφοράς; »Και ακολουθεί η απάντηση:» Με το ειδικό μισθολόγιο κάθε χορήγηση κλιμακίου ανά διετία αποτελεί πραγματική αύξηση. Επιπλέον, μετά τη διετία της επιτυχούς
    δοκιμαστικής υπηρεσίας, το επίδομα Π.Θ.Ε. αυξάνεται. Ενώ με την ισχύουσα χορήγηση προσωπικής διαφοράς ο νεοδιόριστος
    υπάλληλος παραμένει «παγωμένος» στο ίδιο επίπεδο μικτών αποδοχών για περίπου 16 χρόνια, μέχρι αυτή να μηδενιστεί. Καταργούμε
    την αδικία.»

    Πως καταργείτε την αδικία;
    Κάνοντας τον νεοδιόριστο να περιμένει 16 χρόνια μέχρι να πάρει αυτά που παίρνει ο διπλανός του σήμερα;
    Είναι χιουμοριστικό το κείμενο eideiko_misth.pdf ?
    Διότι μόνο ώς χιουμοριστικό μπορώ να το εκλάβω.
    «Παγώσετε» το μισθό μου για 16 χρόνια στο μισθό που θα φτάσω μετά απο 16 χρόνια αν δεν πάρω Προσωπική Διαφορά.
    Κανένας δεν θα παραπονεθεί με αυτό.
    Μα πόσο ανόητους μας περάνε;

  • 16 Νοεμβρίου 2020, 13:27 | ΠΑΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

    Οποιαδήποτε συζήτηση για ειδικό μισθολόγιο δεν μπορεί να ξεκινήσει αν όλοι οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ δεν ξεκινούν από την ίδια βάση. Ζητάμε να αποδωθεί η Προσωπική Διαφορά και στους υπαλλήλους που διορίστηκαν μετά το 2018 και στη συνέχεια εδώ είμαστε να συζητήσουμε για οποιαδήποτε πρόταση (όπως είναι το ειδικό μισθολόγιο) που όμως θα αντιμετωπίσει εξαρχής ΟΛΟΥΣ τους υπαλλήλους στην ίδια βάση, δίκαια και με την αρχή της ισότητας και αξιοπρέπειας όπως ορίζεται από το Σύνταγμα μας.
    Επιπλέον θα ήθελα να εκφράσω τη δυσαρέσκεια μου για τον χρόνο που επιλέχθηκε να παρουσιαστεί μια τέτοια πρόταση, εν μέσω ολικού LOCKDOWN ή στα ελληνικά καραντίνας, που η οποιαδήποτε έστω και απλή μετακίνηση μας είναι από δύσκολη έως και επικίνδυνη. Οι δυσκολίες που συναντάμε ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα και με κλειστά τα σχολεία την περίοδο αυτή για εμάς τους γονείς καθιστά άδικη την οποιαδήποτε παρουσίαση πρότασης αυτή την περίοδο. Ακόμα και μια κινητοποίηση ενάντια σε μια τέτοια κίνηση την περίοδο αυτή είναι παράνομη. Εμείς επιθυμούμε να σεβαστούμε τον νόμο και το Σύνταγμα αλλά και εσείς σε πρώτο χρόνο μεταθέστε την οποιαδήποτε συζήτηση σε άλλο χρόνο προκειμένου να γίνει σεβαστό και από εσάς το δημοκρατικό μας δικαίωμα μίας κινητοποίησης σε περίπτωση που αγνοήσετε όλα τα σχόλια μας.
    Κλείνω συνοψίζοντας : Καμμία συζήτηση αν δεν ξεκινήσουμε σε ίδια βάση όλοι οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ – Απόδωση δηλαδή της Προσωπικής Διαφοράς και στους συναδέλφους που διορίστηκαν μετά το 2018 και επιπλέον μετάθεση της συζήτησης οποιασδήποτε πρότασης από εσάς σε χρόνο εκτός καραντίνας.
    Με εκτίμηση,

  • 16 Νοεμβρίου 2020, 13:59 | I.

    Οποιοσδήποτε λόγος για ειδικό μισθολόγιο πρέπει να γίνει στη βάση της μισθολογικής εξομοίωσης παλαιών και νέων υπαλλήλων. Αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται τέτοια εξομοίωση διότι οι νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι μετά τον Οκτώβριο του 2018 δεν λαμβάνουν την προσωπική διαφορά όπως οι παλαιοί, η καταβολή της οποίας αποτελεί σαφές και συνεχώς από τότε διεκδικούμενο αίτημά τους, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τα παγκοσμίας πρωτοτυπίας για »δυτικού τύπου» κράτος φαινόμενα:

    1)Να υπάρχουν μισθοί πολλαπλών ταχυτήτων μέσα στην ίδια υπηρεσία για λόγους που δεν σχετίζονται μόνο με την αρχαιότητα.

    2) Ο νέος υπάλληλος με πτυχίο ΠΕ (δεν συνυπολογίζουμε καν άλλα προσόντα όπως προϋπηρεσία, ξένες γλώσσες κλπ) να αμείβεται με το »ιλιγγιώδες» ποσό των 734 ευρώ.

    Είναι προφανές ότι η όποια συζήτηση επί του ειδικού πρέπει να γίνει ΑΦΟΥ ΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ την προσωπική διαφορά με ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ.

    Ως νέοι υπάλληλοι ΠΡΟΔΗΛΩΣ ΔΕΝ ζητάμε την περικοπή της προσωπικής διαφοράς από τους παλαιούς συναδέλφους μας αλλά την εξομοίωση μας με αυτούς διότι για εμάς τίθεται πρωτίστως θέμα επιβίωσης και δευτερευόντως ισότητας. Με 734 ευρώ αμοιβή η αξιοπρεπής διαβίωση είναι κάτι παραπάνω από αμφίβολη, περαιτέρω, δε, συνιστά και το άκρον άωτον της άνισης μεταχείρισης ομοειδών περιπτώσεων με μόνο το εντελώς αυθαίρετο κριτήριο του χρόνου διορισμού, αφού για παροχή της ίδιας εργασίας με τον παλαιό συνάδελφό μας αμειβόμαστε με ουσιωδώς κατώτερο μισθό από αυτόν.

    Η πρόβλεψη της ειδικής αμοιβής στο ειδικό, επίσης, ως »εξισσορροπιστική» ρύθμιση ουδόλως αμβλύνει τις διαφορές. Διότι, αφενός την εξαρτά από την αξιολόγηση, δηλαδή συνιστά μια επιπλέον αμοιβή υπό αίρεση, αφετέρου διαχωρίζει και πάλι τους υπαλλήλους σε δυο ομάδες, νέους και παλιούς. Κάποιοι νέοι θα αναγκαστούν να την κυνηγήσουν για να αυξήσουν το πενιχρό εισόδημά τους και πάλι δεν θα φτάσουν μισθολογικά τον παλιότερο υπάλληλο που ήδη παίρνει την προσωπική διαφορά και κάποιοι θα επιλέξουν να »αράξουν» γιατί θα υφίστανται κατάφωρη μισθολογική αδικία σε σχέση με τον διπλανό τους υπάλληλο και δεν θα έχουν κανένα κίνητρο για αποδοτικότητα με αυτό το μισθό ο οποίος είναι εξευτελιστικός ούτως ή άλλως για κάθε εργαζόμενο ανεξαρτήτως πανεπιστημιακής ή μη μόρφωσης άρα πόσο μάλλον για υπαλλήλους με πτυχία, μεταπτυχιακά, πλούσια προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα ή πολυετή εμπειρία σε ελεύθερα επαγγέλματα (πχ δικηγόροι, λογιστές), ξένες γλώσσες κλπ. Κοντολογίς για το επιστημονικό προσωπικό της χώρας.

    Συνεπώς, το ειδικό πρέπει να απορριφθεί συλλήβδην και να προηγηθεί ΑΜΕΣΑ νομοθετική ψήφιση της προσωπικής διαφοράς για τους μετά τον Οκτώβριο του 2018 διορισθέντες υπαλλήλους στην ΑΑΔΕ, Υπ.Οικονομικών και λοιπούς φορείς ώστε να εξισωθούν μισθολογικά νέοι και παλαιοί υπάλληλοι στη βάση της συνταγματικής αρχής της ισότητας στην εργασία. Αφού γίνει αυτό τότε να συζητηθεί και το ειδικό μισθολόγιο για την ΑΑΔΕ, όπως δικαιολογείται από το ρόλο της ως Ανεξάρτητης Αρχής και υπηρεσίας αιχμής για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, στο πλαίσιο διαλόγου και με τις ομοσπονδίες όπως αρμόζει σε κάθε δημοκρατικό κράτος που σέβεται τον εαυτό του, τους λειτουργούς του και τους πολίτες του.

    Ευχαριστώ.

  • 16 Νοεμβρίου 2020, 10:46 | Νίκος Β.

    Κατανοώ ότι η Κυβέρνηση φοβάται να καταργήσει την προσωπική διαφορά στην ΑΑΔΕ (και όπου αλλού εφαρμόζεται) για λόγους πολιτικού κόστους (άρθρο 12). Ωστόσο, η κατάργησή της αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να αρθούν οι στρεβλώσεις των κινήτρων τόσο εντός ΑΑΔΕ όσο και μεταξύ αυτής και των λοιπών δημόσιων Υπηρεσιών, και έτσι να προωθηθεί ο εξορθολογισμός τής διαχείρισης προσωπικού στο Δημόσιο Τομέα. Κατά τα λοιπά, η θέσπιση μισθολογίου ανά «θέση εργασίας» είναι σημαντική πρόοδος, αν και πρέπει να δούμε πώς θα εφαρμοστεί.

  • 16 Νοεμβρίου 2020, 10:55 | Γκιουμές Κωνσταντίνος

    Να δωθεί η προσωπική διαφορά σε όλους πριν εφαρμοστεί το οτιδήποτε για να υπάρξει πραγματική ισότητα σε όλους τους συναδέλφους…

  • 16 Νοεμβρίου 2020, 09:03 | Ελένη Δημητριάδου

    Επί του άρθρου 15:
    Αξιότιμοι κύριοι, προερχόμενη από έναν γραπτό διαγωνισμό, 1Γ/2017, εκ του οποίου αναδύθηκε εμφανώς η πρόθεση των όποιων ιθυνόντων να προσελκύσουν υπαλλήλους με αυξημένα τυπικά προσόντα, ανέμενα τις διατάξεις του περιβόητου ειδικού μισθολογίου προκειμένου να διαπιστώσω, επί τω τέλει, με ποιες ειδικότερες επιχειρησιακές συνιστώσες και παραμέτρους θα αναπτυσσόταν το περίβλημα των συστημάτων ανταμοιβών της Ανεξάρτητης Αρχής, τόσο, δηλαδή των σταθερών (βασικός μισθός) όσο και των μεταβλητών αποδοχών της.
    Η εν λόγω διάταξη, λοιπόν, εμπεριέχουσα ως «Βραβείο» επίτευξης στόχων τα περί τα 20€ μηνιαίως στην περίπτωση υποτιθέμενης πλήρους επίτευξης των εκάστοτε ανατεθέντων στόχων, δε θεωρώ ότι ανταποκρίνεται στην αξία της εργασιακής θέσης που κατέχουμε, η οποία ενέχει, στην ουσία, την πλήρωση του ίδιου του Κρατικού Προϋπολογισμού και την αύξηση των δημοσίων εσόδων της Χώρας. Επομένως, δεν παρέχει επαρκές, πολλώ, δε, μάλλον, επιπρόσθετο του βασικού μισθού, κίνητρο διακράτησης της πραγματοποιηθείσας με τον εν λόγω διαγωνισμό στελέχωσης της Αρχής.
    Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη ΦΟ.Τ.Α., η συντριπτική πλειοψηφία των εισηγητών εξέφραζε, με την πρώτη δοθείσα επί τούτω ευκαιρία, την άποψή της ότι ουδείς παραιτήθηκε ποτέ από τη θέση του εφοριακού και ότι ανέκαθεν αυτό το περίγραμμα θέσης προσέλκυε χιλιάδες υποψηφίους. Αυτά, όμως, ενδεχομένως ίσχυαν παλαιότερα. Πλέον, απαιτείται κάτι παραπάνω από την όποια κοινωνική αίγλη που κάποιοι, πράγματι, θεωρούσαν ότι συνόδευε τις ιδιότητες μας αυτές.
    Θα τολμούσα να πω ότι τα 20€ μηνιαίας επιβράβευσης στόχων δεν αποτελούν ένα από αυτά τα κίνητρα με τα οποία θα επιτύχει η Αρχή, εκ των ων ουκ άνευ, να διατηρήσει ένα ανθρώπινο δυναμικό με τέτοια εργασιακή κουλτούρα.

  • 16 Νοεμβρίου 2020, 09:16 | Βασιλης

    Είμαι ΤΕ με μεταπτυχιακό. 7ο μισθολογικό κλιμάκιο. Στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ απο το 2008 αλλά δυστυχώς για εμένα στην ΑΑΔΕ από τον Μάρτιο του 2019.
    Παίρνω στο χέρι 1024€.
    Ο μόνος τρόπος να μου αποδείξει το συγκεκριμένο μισθολόγιο ότι είναι όλα αυτά που ισχυρίζεται είναι μετά την εφαρμογή του να παίρνω 1424€, όσα δηλαδή κι ο διπλανός μου συνάδελφος που έχει ακριβώς τα ίδια προσόντα,κλιμάκια,χρόνια στο δημόσιο αλλά είναι στην ΑΑΔΕ από το 2015.
    Από εκεί και μετά ναι να μιλήσουμε για το αν η θέση του ή η αξιολόγηση του είναι καλύτερη από την δική μου οπότε να πάρει περισσότερα από εμένα.
    Δεν γίνεται να ξεκινά μισθολογικά ο άλλος από το +400 από εμένα κι αααν εγώ ταιριάξω στην θέση εργασιας (με βάση την κρίση ποιανού;) και τοποθετηθω σε ΠΘΕ που δίνει αυτό το ποσό να τον φτάσω.

  • 16 Νοεμβρίου 2020, 08:34 | Ανδρονίκη

    Η ίση αντιμετώπιση σε νέους και παλιούς σε μια υπηρεσία/εταιρεία έπρεπε να είναι αυτονόητη. Πρέπει η Προσωπική Διαφορά να δίνεται και στους υπόλοιπους που διορίστηκαν μετά το 2018 μέχρι και την ημερομηνία εφαρμογής του ειδικού ώστε να μην υπάρχουν διακρίσεις και αδικίες. Αν αυτό δε συμβεί οι νέοι θα βρουν τρόπο να αντιδράσουν και στο τέλος αν δε βρουν το δίκιο τους να φύγουν για άλλες υπηρεσίες.

  • 16 Νοεμβρίου 2020, 01:26 | ΜΑΡΚΟΣ

    Το νομσχέδιο διατείνεται οτι θα εισάγει την αξιοκρατεία και θα την συνδέσει με τις αποδοχές,αν ομως η ελάχιστη ειδική αμοιβή δεν καλύπτει την προσωπική διαφορά τότε το νομσχέδιο θα εινα στρεβλό,άτοπο και αυτοανερείται,διότι θα υπάρξουν υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα και στο ίδιο περ. θέσης με διαφορετκή αμοιβή.Αναφέρομαι σε αυτούς που διορίστηκαν λίγο πριν τον 10/2018 που λαμβάνουν την ΠΔ και στους νεοπροσληφθέντες.Αν ισχύσει αυτό, τότε το μόνο κίνητρο που θα δώσει το ειδικό μισθολόγιο στους νέους ειναι η αδιφορία.

  • 15 Νοεμβρίου 2020, 23:47 | ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ

    Θα πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία της μη αναγνώρισης της συναφούς προυπηρεσίας που προέρχεται απο τον ιδιωτικό τομέα. Είναι παράλογο να αναγνωρίζεται οποιουδήποτε είδους προυπηρεσία(ακόμη και εντελώς άσχετης) απο οποιοδήποτε φορέα του ευρύτερου δημοσίου τομέα, και η απολύτως συναφής προυπηρεσία του ιδιωτικού τομέα να μην αναγνωρίζεται στην απόδοση αντίστοιχων κλιμακίων. Δηλαδή, με τί λογική σε κάποιον που ήταν διοικητικό προσωπικό σε ένα νοσοκομείο και εκτελούσε καθήκοντα γραμματείας να του αναγνωρίζονται τα χρόνια προϋπηρεσίας του ως μισθολογικά κλιμάκια στην Α.Α.Δ.Ε, ενώ σε κάποιον ο οποίος στον ιδιωτικό τομέα ήταν λογιστής να μην του αναγνωρίζονται? Ας αξιολογηθεί η δουλειά των συναδέλφων που είχαν προυπηρεσία συναφή στον ιδιωτικό τομέα. Ένας λογιστής, ένας ορκτωτός ελεγκτής, ένα στέλεχος μίας ιδιωτικής επιχείρησης, πόσο πιο γρήγορα μπορεί να ανταποκριθεί και να προσαρμοστεί στο ελεγκτικό έργο? Τουλάχιστον ας αναγνωριστούν τα 7 έτη που μοριοδοτήθηκαν απο το Α.Σ.Ε.Π κατά τη διαδικασία πρόσληψής μας. Μην απαξιώνετε την εμπειρία και τα χρόνια που εργάστηκαν συνάδελφοι στον ιδιωτικό τομέα. Είναι άδικο να εργάζεσαι 15 χρόνια ως οικονομολόγος και μισθολογικά να εξομοιώνεσαι με έναν εργαζόμενο που μόλις τώρα εισέρχεται στον εργασιακό στίβο.
    Ευχαριστώ

  • 15 Νοεμβρίου 2020, 21:32 | ΠΟΠΗ

    Να προστεθεί άρθρο που να επιτρέπει την κινητικότητα εκτός ΑΑΔΕ ανεξάρτητα με το ποσοστό στελέχωσης της υπηρεσίας.

  • 15 Νοεμβρίου 2020, 18:58 | Γιώργος Γκ.

    Στην παρουσίαση του ειδικού μισθολογίου από τη Α.Α.Δ.Ε. (βλ. τον σύνδεσμο https://www.aade.gr/sites/default/files/2020-11/eideiko_misth.pdf) στη σελίδα 20 στη δεύτερη παράγραφο έχει την εξής ερώτηση:

    «Είμαι νεοδιόριστος υπάλληλος και το επίδομα Π.Θ.Ε. είναι μικρότερο από την προσωπική διαφορά που θα λάμβανα. Γιατί με
    συμφέρει το ειδικό μισθολόγιο έναντι της χορήγησης προσωπικής διαφοράς; »

    Και ακολουθεί η απάντηση:

    » Με το ειδικό μισθολόγιο κάθε χορήγηση κλιμακίου ανά διετία αποτελεί πραγματική αύξηση. Επιπλέον, μετά τη διετία της επιτυχούς
    δοκιμαστικής υπηρεσίας, το επίδομα Π.Θ.Ε. αυξάνεται. Ενώ με την ισχύουσα χορήγηση προσωπικής διαφοράς ο νεοδιόριστος
    υπάλληλος παραμένει «παγωμένος» στο ίδιο επίπεδο μικτών αποδοχών για περίπου 16 χρόνια, μέχρι αυτή να μηδενιστεί. Καταργούμε
    την αδικία.»

    Είναι προφανές πως η αδικία της μη μισθολογικής εξομοίωσης των «νέων» υπαλλήλων, αντικαθιστάτε ανάλογα με το ύψος του επιδόματος Π.Θ.Ε. που θα δοθεί. Το μέγιστο δηλαδή, είναι σε 16 χρόνια. Σαφώς μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση θα τοποθετούσε την αποκατάσταση της αδικίας σε 6 με 8 χρόνια.

    Επομένως ένας υπάλληλος που τοποθετήθηκε/διορίστηκε κλπ. στη Α.Α.Δ.Ε. μετά τον Οκτώβριο του 2018 θα πρέπει να περιμένει την δικαίωση του αρκετά χρόνια.

    Η πρόταση είναι μία, αποκατάσταση της αδικίας δεν γίνεται σε βάθος χρόνου, αλλά άμεσα, με την απόδοση της ΠΔ σε όλους. Διαφορετικά η καθυστέρηση απόδοσης δικαιοσύνης οδηγεί σε στρέβλωση της αξιοπρέπειας και της λογικής.
    Αδικία που δεν αποκιθίστάτε όταν γίνεται αντιληπτή, τότε αποτελεί αδιαφορία για τη Α.Α.Δ.Ε και το δημόσιο συμφέρον.

  • 14 Νοεμβρίου 2020, 22:46 | Βασίλης

    Δεν γίνεται καμία αναφορά στους ελεγκτές του Σ.Δ.Ο.Ε που οργανικά ανήκουν στο Υπουργείο Οικονομικών.

  • 14 Νοεμβρίου 2020, 19:33 | Βασιλης

    Αφού το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προσφέρει όλα αυτά τα θετικά που ευαγγελίζεται θα πρέπει να προστεθεί επιπλέον ένα άρθρο που να καταργεί την εξαίρεση στην κινητικότητα του προσωπικού της ΑΑΔΕ όπως και την υποχρεωτική σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου για τις αποσπασεις- μετατάξεις σε άλλες υπηρεσίες.
    Τότε να δούμε τελικά αν με όλα αυτά τα …. σύν θα μείνει κανένας υπάλληλος στην ΑΑΔΕ ή θα τρέξει να έρθει νέος Κόσμος από αλλού!

  • 14 Νοεμβρίου 2020, 08:42 | Μαίρη Π.

    Δεν καταπολεμάει καμία απραξία το ειδικό όταν χωρίζει τους υπαλλήλους σε 4 ταχύτητες κι όταν θέτει σε τόσο δυσμενή θέση τους νέους υπαλλήλους σε σχέση με τους παλαιούς.Καταστρατηγει κάθε έννοια ισότητας αφού κρίνει ανόμοια όμοιες περιπτώσεις χωρίς κανένα κριτήριο πάρα μόνο με τον κάθετο διαχωρισμό νεος-παλιος.Οι νέες ρυθμίσεις αν δεν δείχνουν στο νέο προσωπικό κατευθείαν την πόρτα της παραίτησης,στην καλύτερη περίπτωση ευνοούν το «καθισιο» γιατί κανένας νέος δεν θα μπει στη διαδικασία να αποδεικνύει καθημερινώς την αξία του όταν υφιασταται τόση αδικία κ με τον συνάδελφο που δουλεύουν στα διπλανά γραφεία αμοίβονται για την ίδια εργασία με εντελώς διαφορετικό μισθό μόνο κ μόνο επειδή ο διπλανός διορίστηκε πριν 4 χρόνια για παράδειγμα κι όχι περυσι.Αδιανοητες ρυθμίσεις που παγιωνουν ανισότητες κ απευθύνονται σε εργαζόμενους με ακαδημαϊκά και εργασιακά προσόντα που θα τα ζήλευε κάθε υπηρεσία.

  • 13 Νοεμβρίου 2020, 22:39 | Βασίλης

    Η χορήγηση ίδιων αποδοχών σε όλους όσους υπηρετούν υπό τις ίδιες συνθήκες, σε αντίστοιχα καθήκοντα, κλάδους και ειδικότητες κρίνεται αυτονόητη.Δεν θα πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις και υπάλληλοι δύο ταχυτήτων ειδικά όταν ασκούν τα ίδια καθήκοντα και έχουν τα ίδια τυπικά προσόντα.

  • 13 Νοεμβρίου 2020, 19:58 | Λουκάς

    Πολύ καλή προσπάθεια. Επιτέλους, θεσμοθετείται ένα καθορισμένο πλαίσιο εργασίας και αξιοκρατίας που καταπολεμάει την απραξία, την αναποτελεσματικότητα και δημιουργεί αισιοδοξία ότι η ΑΑΔΕ θα αποτελέσει Υπηρεσία πρότυπο για όλο το δημόσιο τομέα, με όραμα και γνώμονα την εξυπηρέτηση του πολίτη και την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.