Άρθρο 01. Αύξηση προσωρινής σύνταξης

Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 38 του νόμου 3996/2011 (ΦΕΚ Α 170) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Το ύψος του ποσού της προσωρινής σύνταξης αντιστοιχεί στο 95% της σύνταξης που προκύπτει από το χρόνο ασφάλισης και τις εισφορές ή τις αποδοχές που λαμβάνονται υπόψη κατά περίπτωση για τον υπολογισμό της σύνταξης και προκειμένου για το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ με τις μεικτές αποδοχές που έλαβε ο ασφαλισμένος το μήνα Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης ή σε περίπτωση προγενέστερης διακοπής της ασφάλισης του, τον τελευταίο μήνα απασχόλησης του, όπως οι αποδοχές αυτές προκύπτουν από τα προσκομιζόμενα ασφαλιστικά βιβλιάρια. Σε κάθε περίπτωση το ποσό της προσωρινής σύνταξης δεν μπορεί να υπολείπεται του 95% του εκάστοτε ισχύοντος κατά κατηγορία σύνταξης Κατώτατου Ορίου.»

  • 4 Νοεμβρίου 2013, 14:51 | βουγιουκαλου παγωνα

    παρόλο που έχει λήξει η διαβούλεψη ελπίζω να δείτε το σχόλιο μου.Μια πρόταση που στο παρελθόν είχε ξαναγίνει γενικά για συνταξιούχους και θα μπορούσε να ισχύσει για τις περιπτώσεις εκείνων που έχουν υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση και είναι κάτω των 55 ,να μπορέσουν με κάποιο τρόπο -μια ποινή η κάτι άλλο-να επιστρέψουν στην υπηρεσία μιας και το δημοσιονομικό κόστος είναι μεγάλο για το ασφαλιστικό σύστημα από αυτές τις αποχωρήσεις και κάποιοι από τους πρόωρα αποχωρήσαντες ίσως το ξανασκεφτούν μετά τις τελευταίες εξελίξεις που όλοι γνωρίζουμε.
    Ευχαριστώ

  • 3 Νοεμβρίου 2013, 17:30 | ΒΕΡΤΣΩΝΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

    και προκειμένου για το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ με τις μεικτές αποδοχές που έλαβε ο ασφαλισμένος το μήνα Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης ή σε περίπτωση προγενέστερης διακοπής της ασφάλισης του, τον τελευταίο μήνα απασχόλησης του, όπως οι αποδοχές αυτές προκύπτουν από τα προσκομιζόμενα ασφαλιστικά βιβλιάρια.
    Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΥΤΗ ΔΙΝΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ
    Ά)ΝΑ ΞΕΓΕΛΑΣΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
    Β) ΔΙΝΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΑ Η ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ.

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΦ ΟΣΟΝ ΤΟ ΙΚΑ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2002 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΤΕ ΜΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΛΕΒΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
    .
    Η ΑΝΩΤΕΡΩ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΗΔΗ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΣΤΟ ΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ 3 ΛΕΠΤΑ Ο ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΒΕΙ.

    ΑΦΟΥ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΝΟΜΟ?

  • 2 Νοεμβρίου 2013, 02:17 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΛΙΚΟΥΡΔΗΣ

    Πιστευω πως η ΄ρυ΄θμιση για την προσωρινη συνταξη ειναι αδικη,καθως θα επρεπε να υπολογιζεται βασει της πραγματικης ασφαλιστικης κλασης στην οποια υπαγεται ο συνταξιοδοτουμενος[ο υπολογισμος απαιτει μολις 10 λεπτα απο τον αρμοδιο υπαλληλο]και οχι με βαση τον τελευταιο μισθο,διοτι πολλοι εργαζομενοι μενουν ανεργοι η υποαπασχολουνται μεγαλο διαστημα πριν τη συνταξη με πολλυ χαμηλους μισθους.Ειναι αδικο για εργαζομενους που δουλεψαν μια ολοκληρη ζωη και εισεφεραν στο συστημα να υπομενουν για 2 τουλαχιστον χρονια ακομη με προσωρινη συνταξη 400-500 ευρω ενω δικαιουνται βασει εισφορων 1200-1500ευρω που θα τους επετρεπε να ζουν αξιοπρεπως.

  • 1 Νοεμβρίου 2013, 16:36 | ΑΡΗΣ ΠΑΛΑΙΟΓΙΑΝΝΗΣ

    Αμφιβάλω εάν θα ανταποκριθούν τα Ταμεία (στην προκειμένη περίπτωση το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ) στη ρύθμιση για προκαταβολή 95%, τη στιγμή που δεν εφαρμόζεται ο Νόμος 3996/11 άρθρο 38 για το 80%, καθόσον προβάλλεται ως επιχείρημα η έλλειψη προσωπικού (άκουσον, άκουσον για καταβολή προκαταβολής!!!!)
    Εν πάσι περιπτώσει διευκρινίστε πότε θα καταβληθεί αυτή η προσωρινή σύνταξη σε αυτούς τους μονο-συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν περισσότερες από 45 ημέρες που έχουν υποβάλει τις αιτήσεις τους για κύρια σύνταξη και η ενημέρωση που έχουν από το Ταμείο είναι το συντομότερο δυνατόν οι οκτώ μήνες.

  • 1 Νοεμβρίου 2013, 12:27 | μιχάλης λαγωνικάς

    να επεκταθεί η απονομή προσωρινής σύνταξης εντός 2 μηνών και στο 95% που ισχύει στο ΙΚΑ και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΤΑΑ τέως ΤΣΜΕΔΕ)

  • 1 Νοεμβρίου 2013, 11:36 | ΣΟΦΙΑΝΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    Πολύ σωστό νομίζω αυτό καθ’όσον ξέρουμε οτι ο χρόνος απονομής της σύνταξης αγγίζει σε πολλές περιπτώσεις τα δύο έτη, με την προυπόθεση βέβαια οτι αυτή η προσωρινή σύνταξη να απονέμεται το συντομότερο δυνατό. Με αυτό τον τρόπο ο εν δυναμει συνταξιούχος μπορεί να αντιμετωπίσει τα έξοδα διαβίωσης και το κράτος αποφεύγει την συσσώρευση ποσών που ενδεχομένως δυσκολευτεί να πληρώσει.
    ευχαριστώ

  • 1 Νοεμβρίου 2013, 08:27 | ΒΕΡΤΣΩΝΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

    ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΙΚΑ.
    Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΙΚΑ ΔΙΝΕΙ ΣΕ ΜΟΛΙΣ 5 ΛΕΠΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ 5 ΕΤΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 10 ΕΤΩΝ.
    ΑΘΡΟ (1) ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΙΚΑ.

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΗΔΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΜΕΝΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ 2002 ΚΑΙ ΜΕΤΑ.

    ΑΡΑ ΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 2013 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΙΚΑ.

    ΛΟΓΩ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΕΤΟΥΣ ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ.

    ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΛΥΣΗ

    ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΔΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΜΕΛΛΟΝΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ Η ΤΟ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ(ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ) Η ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΟ 95% ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ Η ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΑΥΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ.

    ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ
    ΒΕΡΤΣΩΝΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ.

  • 1 Νοεμβρίου 2013, 06:44 | Δαβούτης Ευστράτιος

    Πολύ καλό διότι το χρονικό διάστημα χορήγησης της σύνταξης είναι μεγάλο λόγω έλλειψης υπαλλήλων στο καταστήματα χορήγησης συντάξεων.

    Επίσης θα ήθελα να αναφέρω ότι δεν πρέπει να θιγούν τα όρια ηλικία. Αν ξαφνικά ένας συμπολίτης μας έχει προγραμματίσει τη ζωή του και γνωρίζει ότι θα συνταξιοδοτηθεί σε 2 χρόνια και ξαφνικά του ρίχνουμε 10 χρόνια στο κεφάλι αυτό είναι άδικο, μετατρέπουμε την κοινωνία σε ρωμαϊκή αρένα κατασπαράσσοντας συμπολίτες… και τους δημιουργούμε συναισθήματα αδικίας οδηγώντας τους στην παράνοια.

    Οποιαδήποτε νέα διάταξη θα πρέπει να γίνετε μεταβατικά και να μη θίγει συμπολίτες μας που είναι κοντά να συνταξιοδοτηθούν.

    Με την ανεργία σε τέτοιο ύψος δύσκολα ένας συμπολίτης μας με ηλικία 49+ μπορεί να βρει δουλεία και να συμπλήρωση τα απαραίτητα χρόνια ώστε να βγει στη σύνταξη. <

  • 31 Οκτωβρίου 2013, 22:39 | alexiou

    Δηλαδή για να καταλάβω ένας χαμηλόμισθος για 39 χρόνια μπορεί να γίνει υψηλόμισθος τον τελευταίο μήνα (αντε έτος για να μην νομίζουν ότι είναι πλάνη)και η σύνταξη είναι υψηλή?Αν ισχύσει κάτι τέτοιο πόσο δίκαιο μπορεί να είναι?
    βλακώδες το ελάχιστο

  • 31 Οκτωβρίου 2013, 22:11 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    παρακαλω οπως επεκταθει η εφαρμογη συνταξιοδοτησης του αρθρου 27 παρ 1 περ 3 δ του νομου 1902/1990 και στους ανδρες με 5500 ενσημα και ανηλικο χωρις να χρειαζονται δικαστικη προσφυγη για δικαιωση συμφωνα με ηδη εκδοθεισες αποφασεις δικαιωσης για λογους ισονομιας καθως καποιοι αλλοι πατεραδες θεμελιωνουν συνταξη στα 52 ετη με προυποθεσεις το 2011 και 2012 επισης να χορηγειται συνταξη με 30 ετη εργασιας και 58 ετων σε ολους και οχι καποιοι να εχουν βγει με 15 και 20 χρονια και 35-40 ετων να παιρνουν πιο πολλα απο αυτους που δουλευουν και να μην τους επηρεαζουν οι αλλαγες αλλα μονο τους αλλους που θα πρεπει να πανε στα 67 με 40 χρονια δουλεια

  • 31 Οκτωβρίου 2013, 17:47 | Μαρία

    1. Πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα έτσι ώστε να μην διακόπτεται η αναπηρική σύνταξη σε ανάπηρους πολίτες όταν περιμένουν αποφάσεις ΚΕΠΑ ή αποφάσεις ΙΚΑ. Δηλαδή λόγω υπαιτιότητας του Δημοσίου.
    2. Παθήσεις που είναι χρόνιες και που έχουν περάσει απο ΚΕΠΑ με 67% και άνω να μην χρειάζεται να επανεξετάζονται για παράταση σύνταξης. Μια Πολυομυελίτιδα, μια Σ.Κ.Π. , μια ρευματοειδής αρθρίτιδα που προκάλεσε σοβαρές αναπηρίες, καρκίνοι που είναι δυσίατοι κλπ οχι μόνο δεν πρέπει να διακόπτεται η συνταξιοδότηση σε αυτούς τους ανθρώπους αλλά θα πρέπει να απαλλαγούν και απο την ταλαιπωρία επανεξέτασης στα ΚΕΠΑ.

    Μην ταλαιπωρείται άσκοπα τους ανήμπορους και Αδύναμους πολίτες.
    Αυτά είναι περισσότερο θέματα κουλτούρας, πολιτισμού και ανθρωπιάς ενός λαού.

  • 31 Οκτωβρίου 2013, 16:11 | ΚΑΤΣΑΡΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

    Κατά τήν άποψή μου θεωρώ ότι είναι άδικη ή μή παροχή προσωρινής σύνταξης σέ υποψήφιους συνταξιούχους τού Ι.Τ πού συνεχίζουν ν’απασχολούνται.
    Εχουν τήν εντιμότητα νά τό δηλώνουν στόν Ασφαλιστικό φορέα.
    Συνεχίζουν νά στηρίζουν τό σύστημα,μέ εισφορές,δικές τους καί τίς εργοδοτικές.
    Σέ εποχές πού ή αδήλωτη εργασία είναι μάστιγα καί δέν εξαρθρώνεται.
    Αντί νά επαινεθούν γιά τήν ενέργειά τους ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ.
    Περικόπτεται ή σύνταξή τους γιατί εργάζονται.
    Δέν τούς δίδεται προσωρινή.
    Θά πρέπει νά περιμένουν τουλάχιστον 2 χρόνια γιά τήν οριστική συνταξιοδοτική απόφαση.
    Ενώ οί υπόλοιποι συνταξιούχοι σέ 3-4 μήνες παίρνουν ουσιαστικά τήν σύνταξή τους εφ’όσον τό ποσοστό θά φθάση τό 95%
    Τά παραπάνω έμμεσα,ωθούν τούς Πολίτες σέ παράνομη ενέργεια όπως είναι ή αδήλωτη εργασία,πού μπορεί νά τό κάνουν λόγω ανάγκης.
    Η παραπάνω απαγόρευση δέν συνιστά κράτος Δικαίου καί ίση μεταχείρηση τών Ελλήνων Πολιτών
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ.
    1)Τήν επέκταση τής προσωρινής συνταξιοδότησης καί στούς υποψήφιους συνταξιούχους πού συνεχίζουν νά απασχολούνται.
    Μπορεί νά υπάρχει καί πλαφόν.
    Αν ό μισθός δέν είναι > από 1000-1500 ευρώ νά δίδεται προσωρινή σύνταξη.
    Η’
    2)Νά μήν δίδεται προσωρινή αλλά νά εξετάζονται κατά προτεραιότητα.
    Εφ’όσον ό φάκελλός τους είναι πλήρης,ή οριστική απόφαση νά εκδίδεται 3-4 μήνες.
    Οχι νά περιμένουν 2 χρόνια.
    Ελπίζω νά τά διαβάση κάποιος καί νά διορθώσει τό »κακώς κείμενο».
    Ευχαριστώ.