Άρθρο 05. Πρόστιμο για την μη καταγραφή στην ΑΠΔ εργαζομένων που έχουν δηλωθεί στην «ΕΡΓΑΝΗ»

Στην περίπτωση γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του ν.2972/2001 (ΦΕΚ 291, Α΄), όπως ισχύει, προστίθεται εδάφιο ως ακολούθως:
«Ειδικά στην περίπτωση που στην Α.Π.Δ. δεν περιληφθεί εργαζόμενος ή εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν στην επιχείρηση κατά το χρονικό διάστημα στο οποίο αναφέρεται η Α.Π.Δ. οι οποίοι έχουν δηλωθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» της υποπαραγράφου ΙΑ.3. της παραγράφου ΙΑ του άρθρου πρώτου του νόμου 4152/2013 (ΦΕΚ Α’ 107) επιβάλλεται στον εργοδότη από την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α.) και κάθε άλλο αρμόδιο ελεγκτικό όργανο αυτοτελής διοικητική κύρωση (πρόστιμο) ίση με την επιβαλλόμενη από τους αρμόδιους Επιθεωρητές Εργασίας ή Ειδικούς Επιθεωρητές Εργασίας για την παράβαση της μη αναγραφής εργαζομένου στον πίνακα προσωπικού δυνάμει της υπ’ αριθμόν 27397/122/19.08.2013 (ΦΕΚ Β΄ 2062) υπουργικής απόφασης όπως εκάστοτε ισχύει.»

  • 6 Νοεμβρίου 2013, 20:48 | ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Οπως ηδη εχουν αναφερθει και αλλοι πριν απο μενα το προστιμο που προτεινεται για εργαζομενους που δεν δηλωθηκαν σε ΑΠΔ ειναι εξοντωτικο για τις επιχειρησεις και πιθανον για τους λογιστες.Ο λογιστης ελευθερος επαγγελματιας επιφορτιζεται συνεχως με νεες υποχρεωσεις αναλαμβανοντας τις εργασιες που ξεφορτωνεταιτο δημοσιο για να μειωσει τα κοστη του(και φυσικα λογω κρισης τα φορτωνεται αμισθη).Ο εκσυχρονισμος για τον οποιο επιρεστε κε ΥΠΟΥΡΓΕ οτι εχετε επιφερει με το συστημα ΕΡΓΑΝΗ περπατησε και με την τεραστια προσπαθεια εκ μερους
    των λογιστων.Δεδομενου οτι ειμαστε ανθρωποι κε ΥΠΟΥΡΓΕ σκληρα εργαζομενοι με αντιξοες ηδη συνθηκες εφαρμοζοντας το σχεδιο σας για την επιβολη αυτου του προστιμου θα τιμωρειται με τον πιο σκληρο τροπο τυχον λαθη εκ μερους μας(γιατι λαθη δεν κανουν,μονο αυτοι που δεν εργαζοντε).Επισης υπαρχουν πολλες υγιεις επιχειρησεις που λογω κρισης
    και αλλων ενδεχομενως παραγοντων αδυνατουν (ενω θελουν)να ρυθμισουν τις οφειλες τους μεχρι 30/06/2013 καινα καταβαλουν και τις εισφορες
    εως και σημερα βαση ν4152/2023.Σκοπος ειναι να αφανισετε και τετοιες επιχειρησεις?(αν εφαρμοστει το μη ρυθμιση μη υποβολη απδ αρα επιβολη μηνιαιου προστιμου 10500).
    Οτι εφαρμοστει να ειναι στα ορια του λογικου και του δικαιου.Αν ειναι να μπει καποιο προστιμο να ειναι αναλογικο και κυριως να γινεται διαχωρισμος σε ηθελημενη,συστηματικη η’απλη παραβλεψη υποβολης.Δωστε μια ευκαιρια στις επιχειρησεις να μπουν σε ενα δρομο
    αναθεωρωντας τον ν 4152/2013 να μπορουν να ρυθμισουν ολες τις οφειλες τους εως σημερα,εφαρμοστε ενα νομο ρυθμισης οφειλων απλουστερο και πιο ευελικτο.Τα λαθη και ευθυνες δεν ειναι μονο του λαου κυριως ειναι ευθυνες των κυβερνησεων μας και οφειλετε να ειστε δικαιοι.

  • 5 Νοεμβρίου 2013, 09:27 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

    ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Η παρούσα επέκταση του προστίμου για την αδήλωτη εργασία (10.550 ευρώ) στον εργοδότη που δεν συμπεριέλαβε εργαζόμενο στη μηνιαίως υποβαλλόμενη ΑΠΔ ακόμα και αν έχει δηλώσει τον εργαζόμενο στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» στερείται αναλογικότητας προς την τιμωρούμενη παράβαση και προσφορότητας δεδομένου ότι είναι γενική, δεν λαμβάνει υπόψη της την περιπτωσιολογία των αιτίων της παράλειψης της δήλωσης εργαζομένου στην ΑΠΔ, η οποία συχνά δεν οφείλεται σε πρόθεση εισφοροδιαφυγής, αφού έχει ήδη δηλωθεί ο εργαζόμενος στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» ή και σε προηγούμενες ΑΠΔ, αλλά σε παράλειψη ακούσια. Με το παρόν άρθρο τιμωρείται τελικά όχι ο εισφοροδιαφεύγων, αλλά η απροσεξία του επαγγελματία, ή στις περισσότερες περιπτώσεις του επαγγελματία λογιστή, ο οποίος παρακολουθεί πολλές επιχειρήσεις ταυτόχρονα (και έτσι είναι πολύ εύκολο να υπάρξει απροσεξία αφού επιπροσθέτως η γραφειοκρατία δεν μειώνεται). Ο επιχειρηματίας που έχει δηλώσει μέσω της εργάνης το προσωπικό του και στην πρώτη διασταύρωση θα εμφανισθεί η παράλειψη δήλωσής του στην ΑΠΔ, δεν έχει πρόθεση να εισφοροδιαφύγει και επομένως φρονούμε ότι θα έπρεπε να έχει την ευκαιρία να θεραπεύει την παράλειψή του με τα ισχύοντα πρόστιμα εκπροθέσμου δηλώσεως, τα οποία είναι ανάλογα της εν λόγω παράβασης.

  • 1 Νοεμβρίου 2013, 12:00 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΩΛΛ

    Πρέπει να ληφθεί μέριμνα σχετικά με τους αναπόγραφους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Ως γνωστόν από 1/1/2013 δεν γίνονται δεκτές από την εφαρμογή του ΙΚΑ οι υποβολές ΑΠΔ που περιέχουν εγγραφές ασφαλισμένων χωρίς ΑΜΑ (αριθμό μητρώου ασφαλισμένου). Δεν είναι λογικό να επιβάλεται πρόστιμο σε έναν εργοδότη για παραλείψεις που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητά του. Αρκετοί εργοδότες-πελάτες μου, έχουν προσλάβει νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας που στερούνται ΑΜΑ και ενώ τους έχουμε χορηγήσει όλα τα απαραίτητα από την μερία μας δικαιολογητικά, δεν έλαβαν ΑΜΑ, είτε γιατί αμέλησαν, είτε γιατί λόγω πολυκοσμίας δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν κόσμια από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ και αρνούνται να πάνε από τα ξημερώματα για να πάρουν σειρά.

    Προτείνω:
    Να ληφθεί μέριμνα ώστε να επιβάλλεται το πρόστιμο σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης εισφοροδιαφυγής. Επι παραδείγματι, σε εργοδότη που δηλώνει τον εργαζόμενο στο ΠΣ Εργάνη για να αποφύγει το πρόστιμο από το ΣΕΠΕ, αλλά δεν τον δηλώνει στην ΑΠΔ για να αποφύγει την καταβολή εισφορών.
    Να μην επιβάλεται το πρόστιμο εφόσον έχει καταβληθεί εμπρόθεσμα το σύνολο των εισφορών όσων περιλαμβάνονται και μη στην ΑΠΔ (για να καλυφθεί η περίπτωση ασφαλισμένων χωρίς ΑΜΑ).
    Επίσης, να μην επιβάλεται το πρόστιμο σε περίπτωση που προσέρχεται αυτοβούλως ο εργοδότης – προ της διενέργειας οποιασδήποτε μορφής ελέγχου – στις υπηρεσίες του ΙΚΑ για να υποβάλλει συμπληρωματική ΑΠΔ.

    Επίσης, είτε να άρει το ΙΚΑ την φραγή και να δέχετε ΑΠΔ με όλους του απασχολούμενους έχοντες και μη ΑΜΑ, είτε να θεσπιστεί προθεσμία υποβολής εμπρόθεσμης συμπληρωματικής ΑΠΔ ενός μηνός από την απόδοσης ΑΜΑ σε αναπόγραφο ασφαλισμένο (πρέπει όμως να ληφθεί μέριμνα και για τους ασφαλισμένους που αποχώρησαν από την εργασία τους και έλαβαν ΑΜΑ μετά την αποχώρηση εν αγνοία του εργοδότη).

    Υ.Γ.
    Πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για τους εργοδότες με οφειλές, για τους οποίους έχει ενεργοποιηθεί φραγή και δεν μπορούν να υποβάλουν ΑΠΔ.

  • 1 Νοεμβρίου 2013, 12:05 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΥΣΙΑΣ

    Το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» είναι ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να λύσει το θέμα που θίγει το εδάφιο που προστίθεται στο άρθρο 5.
    Η κάθε πρόσληψη που γίνεται μπαίνει στη βάση δεδομένων του κάθε εργοδότη και συνδέεται με τον αριθμό μητρώου του (αμε/αμοε).Δημιουργώντας την ΑΠΔ του κάθε μήνα θα πρέπει οι εργαζόμενοι να είναι ήδη καταχωρημένοι μέσα (χωρις να χρειάζεται να κάνεις αντιγραφή της προηγούμενης ΑΠΔ που σκοπό έχει μόνο την εξοικονόμηση χρόνου αφού πλέον με την αναγραφή του ΑΜΙΚΑ τα στοιχεία βγαίνουν αυτόματα)και να μην υπάρχει η δυνατότητα να σβήνονται χωρίς να υπάρχει απόλυση ή αποχώρηση στο «ΕΡΓΑΝΗ».
    Δηλαδή στην ΑΠΔ να καταχωρείς ποσά και ποσοστά σε μία ήδη διαμορφωμένη
    κατάσταση των εργαζομένων.Η ΑΠΔ πρέπει να έχει χαρακτήρα πληροφοριακό του ποσού που καταθέτει ο εργοδότης.Δεν είναι απόδειξη ύπαρξης εργαζομένων ή των στοιχείων τους.

  • 1 Νοεμβρίου 2013, 10:09 | nikos

    10550 ευρω για αδηλωτο εργαζομενο στγν Απδ? Εχετε επαφη με την πραγματικοτητα? Οι μισθοδοσιες και οι Απδ δεν τις κανει ο εργοδοτης αλλα ο αμοιρος ο λογιστης. Πως θα παρει το ρισκο ο λογιστης να βγαζει γθα μια επθχειρηση μισθδοσια οοταν ξερει οτι με το παραμικρο λαθος θα πρεπει να πληρωσει 10550 ευρω? Ειμαστε ξαθ εμεις ανθρωποι και οχι ρομποτ και επιτρεπεται να κανουμε λαθη! Κσι οχι σε περιπτωση λαθους να πρεπει να δενουμε μια πετρα στο λαιμος κ να βουταμε στη θαλασσα. Απο τη στιγμη πιυ η προσληψη φαινεται στο Εργανη δεν μπορει να αποκρυψει κατι ο εργοδοτης, θα πιαστει σε περιπτωση ελεγχου.

  • 1 Νοεμβρίου 2013, 08:06 | ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Κι αν από λάθος του λογιστή ή της υπαλλήλου που χειρίζεται το πρόγραμμα μισθοδοσίας, ή και από δυσλειτουργία του ίδιου του λογισμικού δεν καταχωρηθεί κάποιος ή κάποιοι εργαζόμενοι στην ΑΠΔ (πράγμα που μας έχει συμβεί στο παρελθόν και το διορθώσαμε όταν ανακαλύφθηκε αργότερα) θα μας καταδικάσετε σε θάνατο? (10550 ευρώ πρόστιμο συνεπάγεται κλείσιμο επιχείρησης)

  • 1 Νοεμβρίου 2013, 00:27 | NIKOS s

    ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΔ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. ΔΗΛΑΔΗ Ο ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ´Η ΘΑ ΑΡΩΣΤΗΣΕΙ (ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ) ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ; ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ.

  • 31 Οκτωβρίου 2013, 22:27 | alexiou

    Για τις μικρες επιχειρήσεις που έχουν εξωτερικό λογιστή,μήπως θα έπρεπε να πληρώνει το πρόστιμο ο λογιστής ο οποίος έχει όλη την ευθήνη να καταχαρει ΑΠΔ?
    Τι φταίει ο μικροέμπορος αν ο λογιστής είναι ξεχασιάρης και ανεύθυνος?

  • 31 Οκτωβρίου 2013, 21:05 | ΓΡΗΓΟΡΗΣ

    Όσον αφορά το άρθρο 5 του σχέδιου νόμου και το πρόστιμο των 10500,00€
    για την μη καταγραφεί εργαζομένου σε ΑΠΔ νομίζω πως είναι υπερβολικό και καταστροφικό, όχι τόσο για τους εργοδότες όσο για τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους,υπεύθυνους μισθοδοσίας αφενός μεν και αφετέρου δε για τους ελεύθερους επαγγελματίες λογιστές.Έχει παρατηρηθεί λόγου λάθους, λόγου αβλεψίας,λόγου μηχανοχραφικού λάθος κτλ να έχουν πληρωθεί οι εισφορές για το σύνολο των εργαζομένων και κατά την υποβόλη της ΑΠΔ
    να μην έχουν καταχωρηθεί κάποιοι εργαζόμενοι, παρόλο που έχουν γίνει οι αναγγελίες στην <>. Στην περίπτωση αυτή είναι αδόκιμο να λέμε ότι πρόκειται για εισφοροδιαφυγή (από την στιγμή που έχουν πληρωθεί οι εισφορές)και κατά την άποψη μου πρόκειται για <> ενός ανθρώπινου λάθους μέσα στα πλαίσια της πιεστικής και αγχωτικής δουλειάς και σε επιφορτισμένο εργασιακό
    περιβάλλον με όλα τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης.Προτείνω να αναθεωρηθεί το πρόστιμο των 10500,00€ με το υχύον ποινολόγιο.

  • 31 Οκτωβρίου 2013, 20:23 | ΑΣΤΗΘΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    Είναι ντροπή να μπαίνει πρόστιμο επειδή ξέχασε κάποιος απο αμέλεια και οχι απο δόλο ,να συμπεριλάβει κάποιον στην ΑΠΔ ,αφου ηδη του έχει κάνει
    πρόσληψη κανονικά. Ετσι με αυτά τα πρόστιμα στο τέλος θα κλείσουν όλες οι επιχειρήσεις και δεν βοηθούν στην ίδρυση νέων ,έτσι θα γίνουν επενδύσεις?ντροπή…….,αν μπεί αυτό το πρόστιμο σε μια εταιρεία το λογικό είναι να κάνει απολύσεις ,εικονικές ενδεχομένως,για να βγάλει το πρόστιμο και μάλιστα εις διπλούν κλπ,έλεος που είμαστε………..είναι μέτρα αυτά που βοηθούν τις εταιρείες?αυτοί που τα σκέπτονται είναι τελείως εκτός πραγματικότητας.

  • 31 Οκτωβρίου 2013, 20:38 | ΓΑΤΣΟΥΛΗΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ

    Κύριε υπουργέ ως ιδιοκτήτης λογιστικού γραφείου στέλνω κάθε μήνα περίπου 20 ΑΠΔ που συνολικά περιέχουν δεκάδες εργαζομένους. Το πρόστιμο των 10550 ευρώ το οποίο σχεδιάζεται να επιβάλλετε είναι βέβαιο ότι θα καταστρέψει όλους τους λογιστές καθώς το παραμικρό ανθρώπινο λάθος ισοδυναμεί με οικονομική καταστροφή.
    Εφόσον ο εργαζόμενος έχει δηλωθεί στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ είναι πολύ εύκολο για τις υπηρεσίες του υπουργείου να εντοπιστούν εργαζόμενοι που δε δηλώθηκαν στην ΑΠΔ. Με αυτή τη λογική θα μπορούσαν τα πρόστιμα να παραμείνουν στο επίπεδο που βρίσκονται σήμερα.