ΜΕΡΟΣ Δ’ – Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία – Άρθρο 27 Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία

  1. Καθιερώνεται το πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού για τα άτομα με αναπηρία, ως μέσο βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους.
  2. Προσωπικός Βοηθός είναι το φυσικό πρόσωπο το οποίο υποστηρίζει τα άτομα με αναπηρία, στη βάση των εξατομικευμένων αναγκών τους και σύμφωνα με τις επιλογές και τα ενδιαφέροντά τους, για τη διευκόλυνση ιδίως των καθημερινών δραστηριοτήτων τους, για την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσής τους, την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία και την πρόληψη της περιθωριοποίησης και ιδρυματοποίησής τους.
  3. Αποδέκτες των υπηρεσιών του Προσωπικού Βοηθού είναι τα άτομα με αναπηρία, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και τόπου διαβίωσης.
  • 30 Αυγούστου 2021, 23:20 | Ξανθίππη Μπαλλή

    Τι είναι ο Προσωπικός βοηθός;
    Ορισμένα άτομα με ειδικές ανάγκες μπορεί να χρειάζονται υποστήριξη από έναν/μία Προσωπικό βοηθό σε καθημερινές δραστηριότητες για να μπορέσουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια τους και να ζήσουν με μεγαλύτερη ανεξαρτησία. Αυτό μπορεί να σημαίνει υποστήριξη λίγων ωρών έως και υποστήριξη 24 ωρών την ημέρα. Οι δραστηριότητες μπορεί να περιλαμβάνουν: υποστήριξη στην προσωπική φροντίδα, στο φαγητό, στο ντύσιμο, στις δουλειές του σπιτιού, στα ψώνια, υποστήριξη στην εργασία ή και κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου, καθώς και στην επικοινωνία, στην οργάνωση της ημέρας ή οποιαδήποτε άλλη γνωστική ή ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
    Ο Προσωπικός βοηθός είναι ένα «εργαλείο» που επιτρέπει την ανεξάρτητη ζωή. Πρόκειται για μία αμειβόμενη υπηρεσία για άτομα με ειδικές ανάγκες: πληρωμή για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί το ΑΜΕΑ. Ο Προσωπικός βοηθός πρέπει να παρέχεται με βάση μία ατομική εκτίμηση αναγκών και ανάλογα με την κατάσταση της ζωής του κάθε ατόμου. Το ποσό που διατίθεται από το κράτος για τον Προσωπικό βοηθό σε άτομα με ειδικές ανάγκες πρέπει να είναι αντιστοιχεί με τους μισθούς που ισχύουν σε κάθε χώρα. Το ίδιο το άτομο με ειδικές ανάγκες πρέπει να έχει το δικαίωμα –εφόσον το επιθυμεί- να προσλάβει, να εκπαιδεύσει, να διαχειριστεί τον Προσωπικό του Βοηθό. Το ΑΜΕΑ πρέπει να επιλέγει το μοντέλο απασχόλησης που καλύπτει τις δικές του ανάγκες. Η κρατική επιδότηση του Προσωπικού βοηθού πρέπει να καλύπτει τους μισθούς των προσωπικών βοηθών και άλλα έξοδα, όπως πχ. τις εισφορές που οφείλονται από τον εργοδότη.
    Ο Προσωπικός βοηθός μπορεί να υποστηρίζει το ΑΜΕΑ στα παρακάτω:
    Προσωπική φροντίδα και υγιεινή, όπως πλύσιμο, ντύσιμο ή χρήση τουαλέτας, πρόσβαση σε υπηρεσίες στην κοινότητα όπως ψυχαγωγικές και κοινωνικές δραστηριότητες, οδήγηση για να βοηθήσει στη μετακίνηση, αλληλογραφία και γραφειοκρατία, ραντεβού με γιατρό και νοσοκομείο, οικιακές εργασίες, προετοιμασία γευμάτων, πλυντήριο και καθαριότητα, συνοδεία σε συναντήσεις, εκδηλώσεις στην κοινότητα, ημερήσιες εκδρομές και εξόδους, βοήθεια με φάρμακα, διατήρηση σχέσεων με την οικογένεια και τους φίλους, εργασιακές, εκπαιδευτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, κινητικότητα στο σπίτι και στην ευρύτερη κοινότητα, πρόσβαση στις απαραίτητες εγκαταστάσεις και χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, αγορές και σιδέρωμα, υποστήριξη οικογενειακών φροντιστών όταν χρειάζονται ανάπαυλα ή διάλειμμα από το ρόλο φροντίδας τους.
    Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του Προσωπικού Βοηθού;
    Το δικαίωμα της Ανεξάρτητης Διαβίωσης και της Συμπερίληψης στην Κοινότητα ορίζεται στο άρθρο 19 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Τα κράτη είναι υποχρεωμένα να «λάβουν αποτελεσματικά και κατάλληλα μέτρα» για να διευκολύνουν πλήρως την απόλαυση αυτού του δικαιώματος, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν «πρόσβαση σε μία ποικιλία εσωτερικής, οικιακής και άλλης κοινοτικής υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένης της προσωπικής βοήθειας που είναι απαραίτητη για τη στήριξη της ζωής και της ένταξης στην κοινότητα και για την πρόληψη της απομόνωσης ή του διαχωρισμού από την κοινότητα »
    Η Προσωπική βοήθεια, όπως ορίζεται στο άρθρο 19 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, μπορεί να διακριθεί από άλλου τύπου υπηρεσίες με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
    • Ο χρήστης της υπηρεσίας, δηλαδή το ίδιο το ΑΜΕΑ είναι ο πελάτης ή το αφεντικό. Αυτό σημαίνει ότι τα ΑΜΕΑ είναι σε θέση να συμβληθούν με την υπηρεσία της επιλογής τους από μια λίστα παρόχων ή να προσλάβουν, εκπαιδεύσουν, προγραμματίζουν, εποπτεύουν και, εφόσον χρειαστεί, να απολύουν τους βοηθούς τους ·
    • Τα ΑΜΕΑ έχουν την επιλογή να σχεδιάσουν τη δική τους υπηρεσία και να αποφασίσουν ποιος θα εργαστεί για αυτούς, ποιες εργασίες θα εκτελέσει ο Προσωπικός βοηθός, πότε, πού και πώς;
    • Τα ΑΜΕΑ είναι ελεύθερα να επιλέξουν τον προτιμώμενο βαθμό σύμφωνα με τις ανάγκες, τις δυνατότητες, τις τρέχουσες συνθήκες ζωής, προτιμήσεις και φιλοδοξίες ·
    • Η χρηματοδότηση ακολουθεί τον χρήστη, δηλαδή το ΑΜΕΑ και όχι τον πάροχο
    • Για να είναι αποτελεσματική η υπηρεσία του Προσωπικού βοηθού – δηλαδή να υποστηρίζονται τα άτομα με ειδικές ανάγκες να ζουν ΜΕΣΑ στην κοινότητα με αυτονομία και πλήρη συμμετοχή και να υπάρξει σταδιακή αποιδρυματοποίηση – πρέπει να λειτουργήσει σε συνδυασμό με άλλες πολιτικές γύρω από την Ανεξάρτητη Διαβίωση (για τη στέγαση, τις μεταφορές, την εκπαίδευση κλπ). Θα πρέπει επίσης να υπάρχει πρόβλεψη για υποστήριξη από συνομήλικους.
    Ο όρος «Προσωπικός βοηθός» ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιείται για λύσεις παροχής υπηρεσιών όπου η στέγαση και η βοήθεια στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής παρέχονται μαζί (πχ. Σε ένα οικοτροφείο)
    Ποιος είναι ο Προσωπικός βοηθός;
    Ο Προσωπικός βοηθός είναι ένα άτομο που έχει προσληφθεί από το άτομο με ειδικές ανάγκες για να του παράσχει υποστήριξη σε διάφορες πτυχές της καθημερινής ζωής – όπως η προσωπική φροντίδα, το νοικοκυριό, βοήθεια στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο ή στο χώρο εργασίας, οδήγηση, διερμηνεία κ.α. Η δουλειά ενός προσωπικού βοηθού δεν απαιτεί πάντα κάποια ιδιαίτερα προσόντα ή προηγούμενη εμπειρία και μπορεί να γίνει από άτομα διαφορετικών ηλικιών. Η βασική απαίτηση είναι: ο υποψήφιος προσωπικός βοηθός να θεωρείται από τον χρήστη ως κατάλληλος για την εργασία.

    Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Φροντιστή και Προσωπικού βοηθού;
    Ο όρος «Προσωπικός βοηθός» γεννήθηκε μέσα από το κίνημα της Ανεξάρτητης και Αυτόνομης Διαβίωσης των ΑΜΕΑ κι έρχεται σε αντίθεση με το ιατρικό μοντέλο και την υποστήριξη των ΑΜΕΑ από νοσοκόμες, γιατρούς, θεραπευτές κ.α.. Η φιλοσοφία αυτή εστιάζει ακριβώς στο γεγονός, ότι το ίδιο το άτομο με αναπηρία είναι το ΑΦΕΝΤΙΚΟ του βοηθού: είναι δηλαδή αυτός που ελέγχει και καθοδηγεί τον προσωπικό βοηθό.
    Μπορούν τα μέλη της οικογένειας να είναι Προσωπικοί βοηθοί;
    Η αμοιβή των μελών της οικογένειας για να εργάζονται ως Προσωπικοί βοηθοί είναι αμφιλεγόμενη, υπάρχουν υπέρ και κατά. Από τη μία πλευρά, πολλά μέλη της οικογένειας τους παρέχουν ήδη μη αμειβόμενη φροντίδα, επομένως η πληρωμή για αυτήν την εργασία θα μπορούσε να θεωρηθεί δικαιολογημένη. Μερικά άτομα με ειδικές ανάγκες προτιμούν κάποιο μέλος της οικογένειάς να τους παρέχει κάποια υποστήριξη, επειδή τους ξέρουν καλά, τους εμπιστεύονται και νιώθουν άνετα μαζί τους. Όμως, η απασχόληση ενός μέλους της οικογένειας μπορεί εν τέλει να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια ελέγχου από τον χρήστη της υπηρεσίας, γιατί μπορεί να είναι δύσκολο να δημιουργηθεί ένας τύπος σχέσης εργοδότη – εργαζομένου. Επί πλέον, κάποια άτομα με ειδικές ανάγκες μπορεί να πιεστούν για να απασχολούν ένα μέλος της οικογένειάς τους ως Προσωπικό βοηθό -ειδικά αν το μέλος της οικογένειας τους παρέχει ήδη κάποια υποστήριξη και είναι άνεργο (ή ο προϋπολογισμός του νοικοκυριού πρέπει να συμπληρωθεί). Όπως και να’ χει, θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να αποφασιστεί από ποιον, πού, πότε και πώς θα παρέχεται η υπηρεσία. Είναι σημαντικό να μην απαιτείται από τα άτομα με ειδικές ανάγκες να απασχολούν μέλος της οικογένειάς τους.
    Πώς προσλαμβάνονται και πληρώνονται οι προσωπικοί βοηθοί;
    Παρόλο που το κίνημα της Ανεξάρτητης Διαβίωσης (Independent Living) έχει κάνει εκστρατεία για τον Προσωπικό βοηθό από τη δεκαετία του 1960, η κατάσταση στην Ευρώπη εξακολουθεί να ποικίλλει. Στις περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπου υπάρχει ο θεσμός του Προσωπικού βοηθού, οι προσωπικοί βοηθοί απασχολούνται γενικά από έναν πάροχο υπηρεσιών (δηλ. μια υπηρεσία ή έναν δήμο). Ο χρήστης καθορίζει την εργασία που πρέπει να γίνει και το ωράριο, και καλείται να υποβάλει φύλλα ωρών εργασίας στον πάροχο υπηρεσιών για να πληρωθεί ο Προσωπικός βοηθός.
    Μια άλλη επιλογή είναι μέσω άμεσων πληρωμών, όταν ο χρήστης της υπηρεσίας λαμβάνει χρηματοδότηση απευθείας και γίνεται εργοδότης. Σε αυτήν την περίπτωση, ο χρήστης έχει τον πλήρη έλεγχο της υπηρεσίας, αλλά έχει και ευθύνες, συμπεριλαμβανομένων των διοικητικών, οικονομικών και νομικών. Τέλος, ορισμένα ΑΜΕΑ οργανώνονται σε συνεταιρισμούς, γεγονός που τους επιτρέπει να έχουν διοικητική υποστήριξη και εξακολουθούν να διατηρούν τον πλήρη έλεγχο της υπηρεσίας.
    Είναι η προσωπική βοήθεια κατάλληλη για άτομα με αυτισμό ή νοητική αναπηρία;
    Η προσωπική βοήθεια είναι κατάλληλη για άτομα με διαφορετικές αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αυτισμό ή νοητική αναπηρία. Στην περίπτωση ατόμου που δεν μπορεί να διαχειρίζεται πλήρως τον Προσωπικό του βοηθό, την ευθύνη του εργοδότη μπορεί να έχει κάποιος άλλος, πχ. Γονέας, αδερφός. Ωστόσο, ο χρήστης – στην περίπτωση αυτή ένα άτομο με με αυτισμό ή νοητική αναπηρία- πρέπει ακόμα να παραμείνει στο επίκεντρο διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Θα πρέπει να υποστηρίζεται στη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων, έτσι ώστε η υπηρεσία να βασίζεται στις δικές του επιθυμίες, στο προσωποκεντρικό του σχέδιο και στην αξιολόγηση των αναγκών υποστήριξής του. Αρκετές χώρες, όπως η Σουηδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν εμπειρία στην παροχή προσωπικής βοήθειας σε όλες τις ομάδες με ειδικές ανάγκες.
    Είναι ο Προσωπικός Βοηθός ακριβότερος από τη θεσμική περίθαλψη;
    Η ιδρυματοποίηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες θεωρείται παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραβιάζει το άρθρο 19 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Επομένως, ακόμη και αν ορισμένα ιδρύματα είναι φθηνότερα από τις υπηρεσίες που εντάσσονται στην κοινότητα, τα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν πρέπει ποτέ να τοποθετούνται σε τέτοιες δομές προκειμένου να γίνει οικονομία. Κατά γενικό κανόνα, ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι οι υπηρεσίες με βάση την κοινότητα δεν είναι απαραίτητα ακριβότερες από τη θεσμική περίθαλψη, ειδικά όταν γίνεται σύγκριση με βάση την ποιότητα των υπηρεσιών. Όταν συγκρίνουμε διαφορετικές υπηρεσίες στην κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων μικρών ομαδικών κατοικιών, ο Προσωπικός βοηθός κάνει την καλύτερη χρήση των πόρων. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ώρες υποστήριξης είναι προσαρμοσμένες στο κάθε άτομο. Ενώ ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται 24ωρη υποστήριξη, άλλοι θα απαιτούν λιγότερη. Εκτός από τη δυνατότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες να ζουν ανεξάρτητα, στα σπίτια τους στην κοινότητα, ο Προσωπικός βοηθός υποστηρίζει σε πολλές περιπτώσεις την απασχόληση και επιτρέπει σε πολλά άτομα με ειδικές ανάγκες
    άτομα να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας (συμπεριλαμβανομένης της εργασίας στην ανοιχτή αγορά εργασίας και καταβολή φόρων).

    Published by the European Network on Independent Living (December 2013). Supported by the European Union Programme for Employment and Social Solidarity – PROGRESS (2007-2013)

    http://enil.eu/wp-content/uploads/2016/06/FAQ_Personal_Assistance.pdf
    https://www.skillsforcare.org.uk/Documents/Topics/Autism/How-to-be-a-great-personal-assistant-for-someone-with-autism.pdf
    https://contact.org.uk/help-for-families/information-advice-services/social-care/hiring-a-personal-assistant/
    https://autisticnottingham.org/wp-content/uploads/2021/08/Terms-of-Service-1.pdf

  • 30 Αυγούστου 2021, 22:23 | Μαρία Μουρατίδου

    Ο προσωπικός βοηθός μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην προσπάθεια ένταξης και κοινωνικοποίησης του ατόμου που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού καθώς και στη δημιουργία ελεύθερου χρόνου που είναι απαραίτητος για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών της οικογένειας.

  • 30 Αυγούστου 2021, 21:20 | Τάσος Αριστοτέλους

    Τα παιδιά και γενικότερα τα άτομα με αυτισμό έχουν ανάγκη 24ωρης φροντίδας και αυτό είναι εξουθενωτικό σωματικά, ψυχικά και οικονομικά. Ακόμα σε συνδυασμό με τις καθημερινές απαιτήσεις της εργασίας των γονέων ο χρόνος που περισσεύει για τα υπόλοιπα τυπικής ανάπτυξης μέλη της οικογένειας είναι μηδαμινός έως ανύπαρκτος. Ο προσωπικός βοηθός αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τις οικογένειες ατόμων στο φάσμα του αυτισμού.

  • 30 Αυγούστου 2021, 18:12 | Σμάρω Πολίτη

    Ο Προσωπικός Βοηθός είναι απαραίτητη παροχή για παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Στα Αμεα έχετε συμπεριλάβει τα παιδιά με αυτισμό; Ή τον αυτισμό γενικά;

  • 30 Αυγούστου 2021, 17:57 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΛΑΓΟΓΙΑΝΝΗ

    Ο προσωπικός βοηθός είναι απαραίτητος για τα άτομα με βαριά νοητική υστέρηση. Θέλουν 24ωρη επίβλεψη. Είναι απαραίτητο να συμπεριληφθεί αυτή η κατηγορία. Οι γονείς δυστυχώς είναι μόνοι τους.

  • 30 Αυγούστου 2021, 17:23 | Μαντώ

    Να ληφθεί μέριμνα για προσωπικό βοηθό σε άτομα με νοητική υστέρηση αλλά και στο φάσμα του αυτισμού

  • 30 Αυγούστου 2021, 13:41 | Σοφία Αντωνοπουλου

    Είναι απαραίτητο ο προσωπικός βοηθός Άμεσα να δοθεί στα άτομα που είναι στο φάσμα του αυτισμου

  • 30 Αυγούστου 2021, 12:23 | ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Κρίνω ότι τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού πρέπει να έχπυν προσωπικό βοηθό. Συγκεκριμένα οι ανήλικοι πρέπει να έχουν και κατα τις θερινές διακοπές.
    Για το βάρος της γνώμης μου, σημειώνω ότι είμαι μαθηματικός και θεολόγος με ειδίκευση στην ειδική αγωγή

  • 30 Αυγούστου 2021, 11:34 | Αποστολία Δεμερτζή

    Ο αυτισμός χαρακτηρίζεται από σοβαρά και εκτεταμένα αναπτυξιακά προβλήματα που αφορούν διάφορους τομείς της ανάπτυξης. Να σημειωθεί ότι είναι αναγκαίο να συμπεριλάβει ο εν λόγω θεσμός και τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού.

  • 30 Αυγούστου 2021, 10:51 | ΣΑΛΙΑΓΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Καθολική εφαρμογή του προσωπικού βοηθού άμεσα στους ψυχικά ασθενείς με 67% αναπηρία!

  • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΒΟΗΘΟΣ:Ο ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΟΣ…

    Με αφορμή τη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για τον προσωπικό βοηθό για τα άτομα με αναπηρίες, ο σύλλογός μας θα ήθελε να τονίσει ότι ο αποκλεισμός της αναπηρίας του αυτισμού από το θεσμό αυτό θα ήταν καταστροφικός! Την αναγκαιότητα της ύπαρξης του προσωπικού βοηθού στα άτομα με αυτισμό, θα σας αφήσουμε να τη νοιώσετε μέσα από την επιστολή μιας μάνας του συλλόγου μας, που παρομοιάζει τον προσωπικό βοηθό με τον’ Από μηχανής Θεό’ της Αρχαίας Τραγωδίας. Τα λόγια της αντικατοπτρίζουν τις σκέψεις όλων των γονέων του συλλόγου μας και περιγράφουν τις συνθήκες που βιώνουμε ζώντας με τον αυτισμό και περιμένοντας αυτόν που θα κάνει τη ζωή τους πιο ανθρώπινη…

    ‘Ακόμη μια νύχτα χωρίς ύπνο, τέταρτη στη σειρά … δεν αναρωτιέμαι πλέον πώς αντέχει, έχω πάψει να τα ρωτώ αυτά εδώ και χρόνια, ξέρω όμως πως εγώ δεν αντέχω …
    «Καλοκαίρι», όλοι σχεδιάζουν να πάνε διακοπές, να ξεκουραστούν, το σύμπαν γεμίζει υπέροχες οικογένειες που χαίρονται τη θάλασσα, το ταβερνάκι στο κύμα, τον καφέ στη δροσερή πλατεία του χωριού και εγώ ΕΔΩ για πάντα ΕΔΩ κι αυτός ΕΔΩ γιατί οι αλλαγές τον σκοτώνουν…
    «Τα αυτονόητα» τόσο υπέροχη λέξη !! Είναι όλα αυτά που για τους φίλους μας είναι πανεύκολο να συμβούν. Μια βόλτα στην πόλη, ταξίδια, θέατρο, κινηματογράφος, μια δεύτερη ευκαιρία να φτιάξουν ξανά τη ζωή τους, να ερωτευτούν. Να βλέπουν τα ενήλικα παιδιά τους να τρώνε μόνα τους, να φροντίζουν την υγιεινή τους μόνα τους, να ντύνονται μόνα τους, να φλερτάρουν, να βγαίνουν με φίλους, να εργάζονται, να ΖΟΥΝ μόνα τους και αυτοί να τα καμαρώνουν που ανοίγουν τα φτερά τους και πετάνε και να έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν κι αυτοί τις ώριμες φτερούγες τους να πετάξουν εκεί που δεν προλάβανε όσο μεγάλωναν τα παιδιά τους.
    Κι εγώ ΕΔΩ και πάνω στις γερασμένες μου φτερούγες αυτός. Βάρος; Όχι ! Έγνοια; Ναι! Κούραση ; Ναι! Αγωνία ; Ναι !
    Να υπήρχε ένας από μηχανής θεός να σώσει τις ζωές μας, να φυσήξει αέρα και στα δικά μου κουρασμένα φτερά και στα δικά του τ’ ανήμπορα. Ένας θεός που θα οργανώνει τη μέρα του, που θα μεταφράζει στη δική του γλώσσα το γύρω του και θα με αφήνει κι εμένα να καμαρώνω να τον βλέπω να πετάει ,όπως όλοι οι ενήλικες κι ας είναι οι πτήσεις του χαμηλές . Κι εγώ να μπορώ να πετάξω να κάνω όχι ότι ονειρεύτηκα, να κάνω τουλάχιστον τα αυτονόητα !
    Ένας από μηχανής θεός που θα μ’ αφήσει να είμαι μόνο μάνα του… τους άλλους ρόλους δεν τους θέλω πια … μεγάλωσα ΕΔΩ ! ‘
    Ο σύλλογός μας πάντα θα διεκδικεί τα δικαιώματα των αυτιστικών ατόμων .Όλοι οι αυτιστικοί πρέπει να έχουν τον προσωπικό τους βοηθό! Είναι η πιο εξουθενωτική αναπηρία μαζί με τις ψυχικές ασθένειες. Στις υπόλοιπες αναπηρίες ,ο προσωπικός βοηθός θα είναι αυτός που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του ΑμεΑ, θα είναι η γέφυρα του με την κοινωνία ( πόσο λυτρωτικό !). Στον αυτισμό θα είναι τα κοινωνικά γυαλιά του, αφού τα αυτιστικά άτομα είναι τυφλά σε ότι αφορά τη λειτουργία της κοινωνίας μας ! Βοηθήστε τα παιδιά μας να βρουν τη θέση τους στην κοινωνία μας! Βοηθήστε όλα τα αυτιστικά άτομα να αποκτήσουν τον προσωπικό τους βοηθό !

    Με εκτίμηση
    Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό, Μ.Αμ.Α Βέροια , Ημαθία

    *Την παραπάνω επιστολή προσυπογράφει και ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό ν.Κοζάνης

  • 29 Αυγούστου 2021, 22:09 | Κωστούρου Γεωργία

    Είναι απαραίτητο τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού να έχουν τον προσωπικό βοηθό ΑΜΕΑ

  • 29 Αυγούστου 2021, 22:40 | Θεόδωρος Παπαδόπουλος

    Είμαι πατέρας ενός κωφού και ενός βαρηκοου παιδιού. Στην συγκεκριμένη Αναπηρία δεν χρειάζεται κάποιος προσωπικός βοηθός με την τεχνολογία που υπάρχει σήμερα. Καλό θα ήταν κάποια στιγμή να εφαρμοστεί αυτή η τεχνολογία σε όλα τα σχολεία αλλά και σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και νοσοκομεία.

  • 29 Αυγούστου 2021, 19:23 | Ειρηνη Συνανιδου

    Θα ήταν ίσως περιττό να ειπωθεί ότι εμείς οι γονείς ατόμων με νοητικές αναπηρίες θα το θεωρήσουμε ξεκάθαρη διάκριση εάν δεν ενταχθούν ξεκάθαρα και εγγυημένα οι νοητικές αναπηρίες και δεν μπορούν να επιλέξουν προσωπικό βοηθό και οι γονείς/ κηδεμόνες (ανηλίκων ) η οι δικαστικοί συμπαραστάτες (ΕΝΗΛΙΚΩΝ).
    Ευχαριστούμε για την ευκαιρία συμμετοχής στη διαβούλευση.

  • 29 Αυγούστου 2021, 18:57 | Δήμητρα Γκασούκα

    Το ‘ανεξαρτήτου κατηγορίας αναπηρίας ‘ ν αντικατασταθεί με ‘ανεξαρτήτου βλάβης ‘
    Ποια θα είναι τα ηλικιακά όρια;
    Προτεραιότητα να δοθεί στις ανάπηρες εγκυμονούσες και μητέρες

  • 29 Αυγούστου 2021, 15:29 | ΝΤΖΕΜΕ ΆΝΝΑ

    Ο προσωπικός βοηθός πιστεύω είναι απαραίτητος και επιβεβλημένος για όλα τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

  • 29 Αυγούστου 2021, 15:54 | Παναγιώτα Ζαχιωτη

    ο προσωπικός βοηθός ΑμεΑ είναι απαραίτητο να δοθεί στα άτομα που είναι στο φάσμα του Αυτισμού 🙏 Σας παρακαλώ τους χρειάζονται…

  • 29 Αυγούστου 2021, 14:55 | ΑΘΗΝΑ ΔΕΒΟΥΡΟΥ

    Ο προσωπικός βοηθός ΑμεΑ είναι απαραίτητο να δοθεί στα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του Αυτισμού. Χρειάζεται όμως και ιδιαίτερη μέριμνα να ώστε να δοθεί προσωπικός βοηθός και για τα ανήλικα άτομα στο φάσμα του αυτισμού, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που τα σχολεία είναι κλειστά.

  • 29 Αυγούστου 2021, 13:48 | Βασιλική Μαρκοπούλου

    Ο προσωπικός βοηθός ΑμεΑ πρέπει να δοθεί και στον αυτισμό

  • 29 Αυγούστου 2021, 12:34 | ΘΩΜΑΗ

    Είναι ανάγκη να συμπεριληφθεί ο αυτισμός σε αυτή την διαδικασία

  • 29 Αυγούστου 2021, 12:15 | ΘΓ

    Σε ποιες περιοχές θα εφαρμοστεί πιλοτικά;χρειάζονται όλα τα παιδιά ΑΜΕΑ.οι μητέρες παιδιών ΑΜΕΑ δεν εργάζονται για να προσέχουν τα τέκνα τους και να φροντίζουν για την καθημερινότητά τους.επίσης σημαντικός θεσμός θα είναι και για τους γονείς παιδιών με αυτισμό και σοβαρή νοητική υστέρηση,γιατί μία ζωή θα χουν ένα μωρό σπίτι τους και θα πρεπε να συμπεριληφθούν κι αυτά τα παιδιά στην πιλοτική φάση.τέλος θα θελα να εκφράσω την ευχή μου να υλοποιηθεί και να μη μείνει στις εξαγγελίες

  • 29 Αυγούστου 2021, 11:07 | ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ

    Ο αυτισμός δεν είναι επιλογή, μπορεί να τύχει στον καθένα από εμάς.Η διαχείρισή του όμως μπορεί να είναι επιλογή, γι’αυτό ας δοθεί στους γονείς αυτιστικών παιδιών το δικαίωμα να εξασφαλίζουν προσωπικό χρόνο και χώρο μέσω του θεσμού του προσωπικού βοηθού. Ο προσωπικός βοηθός μπορεί να αποτελέσει ένα άτομο αναφοράς για το αυτιστικό παιδί και τον σύνδεσμό του με την κοινωνία. Όλοι οι γονείς ΑΜΕΑ και ιδιαίτερα των αυτιστικών παιδιών χρειάζονται και δικαιούνται υποστήριξη και πρακτική βοήθεια.

  • 29 Αυγούστου 2021, 11:52 | ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ!ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΙΣΜΟ.
    ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ..ΤΑ ΑΥΤΙΣΤΙΚΑ ΑΤΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΒΟΗΘΟ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ Ο ΟΡΟΣ ΠΟΥ ΒΑΖΕΤΕ.ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΤΕ ΠΑΛΙ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΑΜΕΑ

  • 29 Αυγούστου 2021, 11:03 | Σοφία Σακελλαρακη

    Είναι εξαιρετικά σημαντικό να συμπεριληφθουν και τα άτομα με αυτισμό!!! Και ο αυτισμός Είναι αναπηρία και πολύ σοβαρή. Μητέρες παιδιών στο φασμα και ενηλίκων δεν μπορούν να εργαστούν, να αρρωστήσουν, να κάνουν πολλές φορές και καθημερινά πράγματα π.χ να πάνε στην τραπεζα!!!θα είναι μεγάλη ανακούφιση για εμάς τους γονείς αλλά και για τα στόμα με αυτισμό!

  • 29 Αυγούστου 2021, 11:16 | Οργανισμός Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας i-living

    Ο Οργανισμός Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας – i-Living είναι ο μοναδικός ελληνικός φορέας που ιδρύθηκε και διοικείται αποκλειστικά από ανάπηρα άτομα από το 2014 με σκοπό την διάδωση και εφαρμογή της Ανεξάρτητης Διαβίωσης (ΑΔ) στην ελληνική επικράτεια, σημαντικό μέρος της οποίας αποτελεί και η ύπαρξη και θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού (ΠΒ). Τέλος, να αναφερθεί πως μεταξύ των συνιδρυτών του i-Living είναι και ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Κυμπουρόπουλος που στην υποψηφιότητά του έθεσε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τη σπουδαιότητα του ΠΒ αναγνωρίζοντας και ο ίδιος τη σημαντικότητα αυτή της μεταρρύθμισης από το 2019.

    Έτσι λοιπόν, ο Οργανισμός χαιρετίζει το Νομοσχέδιο για τον ΠΒ αλλά και την αναγνώριση της ανάγκης ενός πιλοτικού προγράμματος πριν την πλήρη εφαρμογή. Ωστόσο, μέσα από τα πέντε άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν τον ΠΒ, μας γεννιούνται διάφορες απορίες. Κατανοούμε πως δεν προσδιορίζεται σχεδόν τίποτα συγκεκριμένο, με το σκεπτικό πως οι λεπτομέρειες θα δοθούν με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ). Ωστόσο, κάτι τέτοιο μας ανησυχεί γιατί φοβόμαστε την πολυπλοκότητα και τη γραφειοκρατία που μπορεί να δημιουργηθεί.
    Σχετικά με το πιλοτικό πρόγραμμα, δε γνωρίζουμε αν έχει ήδη σχεδιαστεί, πόσο και από ποιους, παρ’ όλο που είμαστε ο μοναδικός σχετικός οργανισμός της Ελλάδας και μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου ΑΔ και που κατά συνέπεια μεγάλη μερίδα των ανάπηρων συμπολιτών μας που χρήζουν ΠΒ απευθύνονται σε μας, καθώς θεωρούν αυτονόητο πως εμπλεκόμαστε άμεσα στον σχεδιασμό του πιλοτικού, τόσο ως οργανισμός αλλά και ως μονάδες, με την πορεία που έχει ο καθένας στο ελληνικό και διεθνές αναπηρικό χώρο.
    Σε κάθε περίπτωση το πιλοτικό πρόγραμμα οφείλει να μην παραβιάζει τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρίες του ΟΗΕ και το Γενικό της Σχόλιο 5, που εμβαθύνει στην ΑΔ και την ΠΒ. Συγκεκριμένα πρέπει:
    – Εργοδότης των ΠΒ του να είναι ο ίδιος ο ανάπηρος δικαιούχος (εκτός κι αν ο ίδιος επιθυμεί να αναθέσει κάποιες από τις υποχρεώσεις του να είναι εργοδότης σε τρίτους π.χ. παρόχους), ή ο δικαστικός του συμπαραστάτης. Αυτό σημαίνει πως τους ΠΒ τους επιλέγει και τους εκπαιδεύει ο ίδιος ο ανάπηρος δικαιούχος (σύμφωνα με τις ανάγκες και προτιμήσεις του). Το ότι χρηματοδοτείται από το κράτος δεν πρέπει να συγχέεται με το ποιος είναι ο εργοδότης. Συνεπώς δεν μπορούν ποτέ να υπάρξουν κριτήρια απόκτησης της ιδιότητας του ΠΒ, που αναφέρετε, αφού το μόνο κριτήριο είναι ο ΠΒ να επιλεχθεί από έναν ανάπηρο δικαιούχο εργοδότη. Κατανοούμε πως σε μια χώρα που αυτό το μέτρο δεν έχει ξαναλειτουργήσει, πολλοί ανάπηροι δικαιούχοι δεν θα είναι αυτομάτως έτοιμοι να διαχειριστούν αυτούς τους εργοδοτικούς ρόλους. Σε αυτό πρέπει να βρουν συστηματική υποστήριξη από συνανάπηρους και τους σχετικούς φορείς τους (οργανισμούς ΑΔ), ώστε να καταστούν έτοιμοι από το πιλοτικό κι όχι να τους αφαιρεθεί ο ρόλος.
    – Οι οργανισμοί αναπήρων που διοικούνται από αναπήρους πρέπει να εμπλέκονται άμεσα σε τέτοιου είδους νομοθετήσεις και σχεδιασμούς που αφορούν τις ζωές μας (σύμφωνα με το άρθρο 4 της Σύμβασης), διαφορετικά το κάθε νομοσχέδιο δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των αναπήρων αλλά συμφέροντα τρίτων. Ως οργανισμός δεν γνωρίζουμε ποιοι ανάπηροι, ή οργανισμοί ΑΔ της ημεδαπής ή της αλλοδαπής κατευθύνουν το πιλοτικό.

    Πέρα από τα παραπάνω, σας παραθέτουμε κάποιες συμβουλές που θα διευκολύνουν την πιλοτική εφαρμογή:
    – Συστήματα ΠΒ λειτουργούν με επιτυχία εδώ και δεκαετίες σε πολλές ευρωπαϊκές και μη χώρες. Μπορείτε να βασιστείτε σε ένα πετυχημένο κατά τους γηγενείς αναπήρους πρόγραμμα, ώστε στο πιλοτικό να γίνουν οι όποιες ρυθμίσεις για την Ελληνική πραγματικότητα.
    – Για να έχει το πιλοτικό λόγο ύπαρξης κι αξιοποιήσιμα αποτελέσματα πρέπει να προσομοιώνει πλήρως ένα κανονικό σύστημα. Πρέπει λοιπόν οι ανάπηροι χρήστες που θα συμμετέχουν να έχουν όλες τις ώρες ΠΒ που χρειάζονται (σύμφωνα με την αξιολόγηση της επιτροπής) κι όχι ένα δείγμα ΠΒ. Δεν μπορεί κανείς να αλλάξει τις συνθήκες διαβίωσης του με μισή κάλυψη. Ακόμα κι αν βελτιωθεί λίγο η ζωή του, το αποτέλεσμα του πιλοτικού δεν θα αντικατοπτρίζει ούτε τις αλλαγές στον τρόπο διαβίωσης για τον ίδιο τον ανάπηρο αλλά και για την οικογένεια του, ούτε και το πραγματικό κόστος ύπαρξης ενός κανονικού συστήματος ΠΒ. Επιπλέον, για ρεαλιστικά αποτελέσματα πρέπει να υπάρχει συνέπεια και χρόνος. Κανείς δεν θα προβεί σε αλλαγές (π.χ. να πιάσει μια δουλειά ή να μετακομίσει μόνος), αν δε γνωρίζει πως αυτά τα δυο χρόνια τουλάχιστον θα είναι δικαιούχος και πως υπάρχει πρόβλεψη και για το μετά. Πρέπει από την αρχή ως το τέλος του πιλοτικού, οι δικαιούχοι να είναι οι ίδιοι ώστε να μπορούν να κάνουν μια ολοκληρωμένη κρίση και αξιολόγηση επί όσων έχουν βιώσει. Διαφορετικά, Αν υπάρχει πρόθεση από το υπουργείο να υπάρχουν 1000 δικαιούχοι τη μια χρόνια και διαφορετικοί 1000 την επόμενη, κανείς από αυτούς τους 2000 δεν θα έχει μια πραγματική εμπειρία ΠΒ και κανείς δεν θα αλλάξει τη ζωή του στο ελάχιστο. Στόχος δεν πρέπει να είναι οι μεγάλοι αριθμοί αλλά η σωστή διενέργεια. Οι μεγάλοι αριθμοί μπορεί να κερδίζουν τις εντυπώσεις δεν θα απευθύνονται όμως στους ανάπηρους που πραγματικά χρειάζονται ΠΒ για να ζήσουν αλλά σε αυτούς που θα σπεύσουν απλά να επωφεληθούν οικονομικά από αυτό. Κι επειδή οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι, πρέπει κατ αρχήν να ορίσετε την ωριαία αμοιβή ΠΒ. Αφού οριστεί αυτό θα γνωρίζετε πόσες ώρες ανά έτος μπορούν να πληρωθούν. Στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι ανάπηροι θα κάνουν αιτήσεις και με την προϋπόθεση πως οι επιτροπές θα αξιολογούν σωστά, θα γνωρίζετε για πόσους δικαιούχους επαρκεί η χρηματοδότηση, ώστε να γίνει ενδεχομένως επιλογή όσων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά και εξεύρεση επιπλέον πόρων για τους υπόλοιπους, τόσο για την πιλοτική εφαρμογή αλλά και ως πληροφορία του συνολικού κόστους της κανονικής εφαρμογής.
    – Η πανδημία μας δίδαξε πως οι αποστάσεις κι οι περιοχές για διοικητικά θέματα δεν έχουν πια σημασία. Δεν βλέπουμε κάποια λογική στην επιλεκτική γεωγραφική εφαρμογή, καθώς υπάρχουν άνθρωποι σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας με άμεση ανάγκη, που αν δεν αποκτήσουν χτες ΠΒ θα ιδρυματοποιηθούν σήμερα και σίγουρα δεν μπορούμε να τους πούμε να περιμένουν άλλα 2-3 χρόνια για να έρθει η σειρά τους επειδή έχουν την ατυχία να ζουν σε μη επιλέξιμη περιοχή. Επιπλέον, για να λειτουργήσει σωστά το πιλοτικό και να εξαχθούν σωστά συμπεράσματα χρειάζεται στο πιλοτικό να συμπεριληφθούν όσο το δυνατό περισσότερα προφίλ δικαιούχων: άνθρωποι που ζουν σε μεγάλες πόλεις αλλά και αυτοί που διαμένουν στην επαρχία ή νησιά, άνθρωποι από ιδρύματα και μη, και φυσικά άνθρωποι με διαφορετικές βλάβες.

    

Τέλος, περιμένουμε να ορίσετε άμεσα οργανισμό Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελληνικό ή Ευρωπαϊκό για συνεργασία στο πιλοτικό ώστε οι όροι του να διέπονται από τις αρχές της ΑΔ και να μη παραβιάζουν τη σύμβαση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες του ΟΗΕ.

  • 29 Αυγούστου 2021, 10:38 | Ελένη Ζερβού

    Και μια πρόταση..Αν το πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού ΑΜΕΑ αφορά αρχικά τους ενήλικες Αμεα θα μπορούσε παράλληλα να υπάρξει αντίστοιχο πρόγραμμα για τα ανήλικα ΑμεΑ την περίοδο του καλοκαιριού που είναι κλειστά τα σχολεία από 15/6- 11/9

  • 29 Αυγούστου 2021, 10:16 | ΡΑΠΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Ο προσωπικός βοηθός ΑμεΑ είναι απαραίτητο να δοθεί στα άτομα που είναι στο φάσμα του Αυτισμού.

  • 29 Αυγούστου 2021, 10:40 | Ελένη Ζερβού

    Και μια πρόταση ..Αν το πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού ΑΜΕΑ αφορά αρχικά τους ενήλικες Αμεα θα μπορούσε παράλληλα να υπάρξει αντίστοιχο πρόγραμμα για τα ανήλικα ΑμεΑ την περίοδο του καλοκαιριού που είναι κλειστά τα σχολεία, από 15/6- 11/9

  • 29 Αυγούστου 2021, 09:30 | Ελένη Κατηγιάννη

    Τα ανήλικα και ενήλικα άτομα στο φάσμα του αυτισμού είναι απαραίτητο να έχουν προσωπικό βοηθό ΑμεΑ.

  • 29 Αυγούστου 2021, 06:58 | Δέσποινα Κουντουργιώτη

    Οπροσωπικός βοηθός ΑμεΑ είναι απαραίτητο να δοθεί στα άτομα που είναι στο φάσμα του Αυτισμού!!

  • 29 Αυγούστου 2021, 01:12 | ΔΑΡΚΑΔΑΚΗ Κατερίνα

    Η πολιτεία έχει χρέος να βοηθήσει τους γονείς που μεγαλώνουν παιδιά στο ΦΑΣΜΑ του αυτισμού. Ο θεσμός του Προσωπικού βοηθού θα αποτρέψει την περιθωριοποίηση τους κ θα δώσει μια αίσθηση ασφάλειας στους γονείς που είναι φροντιστές των παιδιών τους 24 το 24ωρο.

  • 29 Αυγούστου 2021, 01:43 | Κλεοπάτρα Μάρκου

    Ο προσωπικός βοηθός είναι απαραίτητος, αναγκαίος, επιβεβλημένος για τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού.

  • 29 Αυγούστου 2021, 01:09 | ΡΑΠΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Καλησπέρα. Θα ήθελα να επισημάνω ότι ο προσωπικός βοηθός ΑμεΑ είναι απαραίτητο να δοθεί στα άτομα που είναι στο φάσμα του Αυτισμού.

  • 29 Αυγούστου 2021, 00:03 | Παναγιώτα Ζαχιωτη

    Καλησπέρα χρειάζεται ο προσωπικός βοηθός ΑμεΑ γιατί είναι απαραίτητο να δοθεί στα άτομα που είναι στο φάσμα του Αυτισμου.. βοηθήστε τα!!!!

  • 29 Αυγούστου 2021, 00:44 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΕΝΗ

    ο προσωπικός βοηθός ΑμεΑ είναι απαραίτητο να δοθεί στα άτομα που είναι στο φάσμα του Αυτισμού!!

  • 29 Αυγούστου 2021, 00:21 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΕΝΗ

    Ο προσωπικός βοηθός ΑμεΑ είναι απαραίτητο να δοθεί στα άτομα που είναι στο φάσμα του Αυτισμού!

  • 29 Αυγούστου 2021, 00:43 | Χριστίνα

    Ο προσωπικός βοηθός ΑμεΑ είναι απαραίτητο να δοθεί στα άτομα που είναι στο φάσμα του Αυτισμού

  • 29 Αυγούστου 2021, 00:28 | Ελένη Ζερβού

    Είναι απαραίτητο να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του Αυτισμού!
    Κατά την προσωπική μου άποψη ο προσωπικός βοηθός ΑμεΑ πρέπει να είναι άτομο(Παιδαγωγός/θεραπευτής) με εξειδίκευση στον αυτισμό!
    Τον προσωπικό βοηθό ΑμεΑ τον έχει ανάγκη τόσο το άτομο που είναι στο φάσμα του Αυτισμού ,ώστε να βοηθηθεί στην καθημερινότητά του και στην αυτόνομη διαβίωση αλλά εξίσου ανάγκη τον έχει και το μέλος/η της οικογένειας που έχει την αποκλειστική φροντίδα του ατόμου ,που είναι στο φάσμα του Αυτισμού.
    Είναι πλέον σημαντικός ο προσωπικός βοηθός ΑμεΑ και για το άτομο που είναι στο φάσμα του Αυτισμού αλλά και για τον φροντιστή του , που συνήθως είναι η μητέρα , η οποία θα χρειάζεται στήριξη και βοήθεια από την πολιτεία ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στη δύσκολη καθημερινότητά της!!

  • 29 Αυγούστου 2021, 00:36 | Κων/νος Χρυσικοπουλος

    Χαιρετιζουμε εναν σημαντικο θεσμο για τα ΑμεΑ,καθως και τα μελη-φροντιστες των οικογενειων τους.Δεν γνωριζω κατα ποσον ειναι εφικτη η καθολικη συμμετοχη ολων των μορφων Αναπηριας σε αυτον,λαβετε ομως υπ’οψην σας οτι η αναγκη ολων ειναι αναμφισβητητη.Η διαταραχη του Αυτισμου δεν θα πρεπει να λειπει απο την πρωτοβουλια αυτη.Ο προσωπικος βοηθος για τα ατομα αυτα ειναι κύρια Κοινωνικος βοηθος.Παρακαλουμε ως γονεις τετοιων παιδιων κι ενηλικων,να συμπεριληφθουν στον θεσμο αυτον.

  • 28 Αυγούστου 2021, 23:23 | Ευγγελίδου Πολυξένη

    Είμαι μητέρα παιδιού στο φάσμα του αυτισμού που σύντομα ενηλικιώνεται. Θα έπρεπε να δωθεί σε μας τους γονείς κάποιο ποσό ώστε να έχουμε ΕΜΕΙΣ το δικαίωμα να διαλέγουμε θεραπευτή για το παιδί μας, χωρίς να εξαρτώμαστε από θεραπείες (που κόβονται μετά απο τα 18) κέντρα, προγράμματα (ΚΔΗΦ-ΚΔΑΠ) που πολλές φορές δεν μας τα δικαιολογούνε ή το ίδιο το παιδί δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε ομαδικό πρόγραμμα, και καταφεύγουμε όσοι μπορούμε σε ιδιωτικά προγράμματα προκειμένου το παιδί να μην κλειστεί στο σπίτι χωρίς δημιουργηκή δραστηριότητα, με όποιες συνέπειες γι αυτό και την οικογένεια του.

  • 28 Αυγούστου 2021, 22:21 | Σαραφιδης Λάζαρος

    Δυστυχώς Για ακόμη μία φορά έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία δημόσια διαβούλευση με προσχηματικο άρωμα μιας και δεν έχει αναρτηθεί το πόρισμα της επιτροπής για τον προσωπικό βοηθό και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι έχει εισηγηθεί αυτή η επιτροπή για να παρέμβουμε και να σχολιάσουμε επί της ουσίας χωρίς γενικολογίες.
    Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να εξαιρεθούν τα παιδιά μας με νοητικές αναπηρίες όπως αυτισμός σύνδρομο down νοητική υστέρηση κ.τ.λ Και πρέπει αυτός ο θεσμός να καλύπτει δημοκρατικά και ισότιμα όλο Το φάσμα των αναπηριών μιας και αν δεν το καλύπτει θα είναι παραβίαση της συνθήκης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ.
    ΛΆΖΑΡΟΣ ΣΑΡΑΦΊΔΗΣ ΑΚΤΙΒΙΣΤΉΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΏΝ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΉΣ ΑΓΩΓΉΣ.
    Πατέρας παιδιού ΑμεΑ
    Πρόεδρος 3ο νηπιαγωγείου Ωραιοκάστρου.
    Δημιουργός της ομάδας Ελλάδα προβλήματα στην ειδική αγωγή.
    Διαχειριστής της ομάδος
    Ο συνήγορος των ΑμεΑ.

  • 28 Αυγούστου 2021, 19:36 | Μ.Σ

    Είναι απαραίτητο τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού να έχουν προσωπικό βοηθο ανεξαρτητα από την ηλικία τους. Στην δική μου περίπτωση που είμαι χήρα θα αναγκαστώ σύντομα να σταματήσω την εργασία μου προκειμένου να κρατήσω το παιδί διότι λόγω σωματικής διάπλασης και συμπεριφοράς είναι αδύνατο να με βοηθήσουν οι γονείς μου. Ο γονέας θα πρέπει να μπορεί να είναι ο προσωπικός βοηθός όπως γίνεται και στο εξωτερικό.

  • 27 Αυγούστου 2021, 16:11 | Χ. Κ.

    Πρέπει να γίνει καθολική εφαρμογή του Προσωπικού βοηθού άμεσα, με κοινωνικούς λειτουργούς ελεγκτές, ώστε να υπάρχουν βελτιώσεις και τροποποιήσεις στον νόμο, σε περίπτωση που υπάρχουν στρεβλά σημεία.

    Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση δεν μιλάμε για προσωπικό βοηθό, αλλά για έναν μελλοντικό προσωπικό βοηθό που κανείς δεν μπορεί να μας πει εάν και πότε θα εφαρμοστεί.

    1) Μιλάμε για ένα πιλοτικό πρόγραμμα Προσωπικού Βοηθού 18 μηνών, που θα περιλαμβάνει 2.000 χιλιάδες άτομα μόνο, σε κάποιες περιοχές τις χώρας, και όταν ολοκληρωθεί τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν από κάποιες επιτροπές του προγράμματος και στην συνέχεια θα γίνει η καθολική εφαρμογή του προσωπικού βοηθού, έτσι στην κοινή λογική γεννιούνται τα εξής ερωτήματα :

    • Σε ποιες περιοχές θα εφαρμοστεί το πιλοτικό πρόγραμμα ?
    • Με ποια κριτήρια επελέγησαν οι περιοχές ?
    • Ποιες κατηγορίες αναπήρων θα συμπεριλαμβάνει το πιλοτικό πρόγραμμα ?
    • Με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή των αναπήρων που θα συμμετάσχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα ?
    • Ποια είναι τα κριτήρια που έχετε θέσει ώστε να δείτε εάν πέτυχε η όχι το πιλοτικό πρόγραμμα ?
    • Πως θα γίνει η αξιολόγηση των συμπερασμάτων και από ποιους ?
    • Πόσος χρόνος θα χρειαστεί να ολοκληρωθεί το πιλοτικό πρόγραμμα και η αξιολόγηση του από τις επιτροπές ?
    • Μετα από τους 18 μήνες που θα τελειώσει το πιλοτικό πρόγραμμα και πριν αρχίσει η αξιολόγηση των συμπερασμάτων, θα έχουν προκηρυχθεί εκλογές κατά ποσοστό 99% πως θα διασφαλιστεί ότι η επόμενη κυβέρνηση θα προχωρήσει την καθολική εφαρμογή του Προσωπικού βοηθού και δεν θα μείνει σε κάποιο συρτάρι προσπαθώντας να δημιουργήσει τις επιτροπές που θα αξιολογήσουν τα όποια αποτελέσματα, η το ότι δεν θα θέλει να εξάγει δικά τις αποτελέσματα ? κ.α.
    • Ποιο είναι αυτό το χρονικό διάστημα που ο ανάπηρος Χ θα μπορεί να πει ότι έχω προσωπικό βοηθό ?
    • Με ποια κριτήρια θα γίνεται η επιλογή των δικαιούχων ?
    • Ποια θα είναι τα κριτήρια για να γίνει κάποιος Προσωπικός Βοηθός ?
    • Πως θα γίνεται η επιλογή του ΠΒ από το ανάπηρο άτομο ?

    Ήδη για πάνω από ένα 6μηνο είχε συσταθεί μια επιτροπή για τον προσωπικό βοηθό και δεν γνωρίζουμε τίποτα για τις αποφάσεις τις.

    Ο κανόνας λέει εάν δεν θέλεις να γίνει κάτι, δημιούργησε επιτροπές.

    Ο Χ ανάπηρος είναι βαριά τετραπληγικός ζει με την υπερήλικα μητέρα του που τον βοηθά για τις καθημερινές του ανάγκες, θα του πούμε να περιμένει τις επιτροπές για να ζήσει ?

    Καθολική εφαρμογή του Προσωπικού βοηθού άμεσα, σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους – Δήμων, για αξιολογήσεις συμπεράσματα βελτιώσεις.

    Ο ανάπηρος θα μπορεί να επιλέγει και να εκπαιδεύει μόνος του τον Προσωπικό βοηθό του.

    Σε περίπτωση αδυναμίες του αναπήρου αυτό θα γίνεται από τους οικείους του, και την κοινωνική υπηρεσίες του Δήμου, όπου θα ελέγχει και το αποτέλεσμα.

    Αξιολόγηση και καταγραφεί των αποτελεσμάτων από τις κοινωνικές υπηρεσίες ανα 6μηνο για τα πρώτα 2 χρόνια.

    Η ζωή, δεν μπορεί να περιμένει αξιολογήσεις, επιτροπές, εισηγήσεις, κ.α.

  • 26 Αυγούστου 2021, 10:14 | Χρήστος Νέζος

    Οι ενήλικοι ΑμΕΑ και ειδικότερα οι πάσχοντες από Παραπληγία-Τετραπληγία, έχουν γονείς ηλικίας άνω των 60-70 ετών οι οποίοι
    δυσκολεύονται λόγω ηλικίας αλλά και προσωπικών προβλημάτων υγείας να εξυπηρετήσουν τις πολλαπλές τους ανάγκες, θα είναι λοιπόν
    χρήσιμο να λαμβάνεται αυτό υπόψιν από τις επιτροπές που θα κρίνουν τους δικαιούχους.

  • 25 Αυγούστου 2021, 17:05 | Μυρτώ Χρονάκη

    Θα ήθελα να επισημάνω την ανάγκη συγκεκριμενοποίησης των κριτηρίων για τον ορισμό των δικαιούχων: ποιες αναπηρίες, τι τύπου, ποιου βαθμού, τι ποσοστού, τι είδους παθήσεις κλπ. συμπεριλαμβάνονται, για πόση διάρκεια και με τι κριτήρια θα δικαιούνται ΑμεΑ προσωπικό βοηθό.
    Επίσης, τι Επιτροπές θα είναι αυτές που θα αξιολογούν τις αιτήσεις;Τι σύνθεση θα έχουν; Πώς θα ελέγχονται;
    Και: έχει γίνει διαβούλευση με τους Συλλόγους ΑμεΑ;
    Πώς μπορούν τα ΑμεΑ να έχουν πρόσβαση στη σύνταξη των κριτηρίων;

  • 25 Αυγούστου 2021, 15:48 | Antonis Giannakidis

    Ο προσωπικός βοηθός απαραίτητη απαραίτητη και πολύ σημαντική βοήθεια για παιδιά και άτομα στο φάσμα του αυτισμού παρακαλούμε να τα συμπεριλάβετε

  • 25 Αυγούστου 2021, 02:11 | ΠΑΤΣΑΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Είναι απαραίτητο να ληφθεί μέριμνα προσωπικού βοηθού σε παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

  • 25 Αυγούστου 2021, 02:56 | Πατζατζή Αναστασία

    Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί σε παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Ο προσωπικός βοηθός, είτε με τη λήψη επιδόματος που θα χρησιμοποιηθεί σε κατάλληλο θεραπευτή ο οποίος θα συνοδεύει το παιδί, είτε από πρόσωπο της οικογένειας με αντίστοιχη ειδίκευση αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

  • 24 Αυγούστου 2021, 15:43 | ΦΑΡΜΑΚΗ ΓΑΡΥΦΑΛΙΑ

    Οι ηλικιωμένοι είναι μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα του πληθυσμού με ιδιαίτερες ανάγκες. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να ληφθεί για τους μοναχικούς ηλικιωμένους και ιδιαιτέρως εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης.
    Διότι πρέπει να αντιμετωπισθούν μια σειρά από σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν, όπως: η διαχείριση των οικονομικών τους, ακόμα και το ποιος θα παραλάβει τη σύνταξη από την τράπεζα, η διαχείριση της καθημερινότητας όπως η πληρωμή των πάγιων υποχρεώσεων αλλά και της κάλυψης των καθημερινών τους αναγκών.
    Υπάρχουν περιπτώσεις που εκτός από την άνοια αντιμετωπίζουν και κινητικά- παθολογικά προβλήματα και αρνούνται κάθε παροχή βοήθειας και συνεργασίας με κίνδυνο για τη ζωή τους, με αποτέλεσμα να ζητείται η παρέμβαση του εισαγγελέα και αυτοί οι άνθρωποι να καταλήγουν για νοσηλεία σε δομές ψυχικής υγείας.
    Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που δεν είναι σε θέση να φροντίσουν την οικία τους και δημιουργούνται άσχημες συνθήκες διαβίωσης που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και υγιεινή.
    Υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις που ενώ υπάρχει οικογενειακό περιβάλλον , όπως παιδιά, δεν φροντίζουν το ηλικιωμένο μέλος τους.
    Επιπροσθέτως έχει παρατηρηθεί πολλάκις το συγγενικό περιβάλλον να μην φροντίζει το ηλικιωμένο ή «ανήμπορο» μέλος της, ενώ διαχειρίζεται την κινητή και ακίνητη περιουσία του.
    Αν χρειαστεί να μπει σε κάποια στέγη φιλοξενίας, ποιος θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες και αν βρεθεί θέση – σημειωτέον οι θέσεις στις υπάρχουσες δομές για ηλικιωμένους είναι ελάχιστες έως μηδαμινές- ποιος θα υπογράψει ως πρόσωπο αναφοράς, αφού αυτές οι δομές απαιτούν υπογραφή κοντινού προσώπου;
    Πως λοιπόν ένας ηλικιωμένος μοναχικός με προβλήματα μνήμης θα βοηθηθεί ως προς τα προβλήματα αυτά;
    Ίσως ο νομοθέτης σκεφτεί να δώσει με το παρόν κάποιες άμεσες λύσεις στα ως άνωθεν ζητήματα, ειδάλλως οι περιπτώσεις αυτές θα παραπέμπονται μεταξύ των υπηρεσιών χωρίς κανένα όφελος για τον πάσχοντα ηλικιωμένο.

  • 24 Αυγούστου 2021, 14:11 | ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΔΙΑΚΟΥ

    Καλησπέρα σας, να δώσετε το δικαίωμα στις μητέρες των ανήλικων τέκνων ΑΜΕΑ να είναι προσωπικός βοηθός των παιδιών τους.