ΜΕΡΟΣ Δ’ – Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία – Άρθρο 27 Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία

  1. Καθιερώνεται το πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού για τα άτομα με αναπηρία, ως μέσο βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους.
  2. Προσωπικός Βοηθός είναι το φυσικό πρόσωπο το οποίο υποστηρίζει τα άτομα με αναπηρία, στη βάση των εξατομικευμένων αναγκών τους και σύμφωνα με τις επιλογές και τα ενδιαφέροντά τους, για τη διευκόλυνση ιδίως των καθημερινών δραστηριοτήτων τους, για την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσής τους, την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία και την πρόληψη της περιθωριοποίησης και ιδρυματοποίησής τους.
  3. Αποδέκτες των υπηρεσιών του Προσωπικού Βοηθού είναι τα άτομα με αναπηρία, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και τόπου διαβίωσης.
  • 3 Σεπτεμβρίου 2021, 15:35 | Χρύσα Καραμανε

    Να συμπεριληφθούν τα άτομα με ΔΑΦ καθώς ο προσωπικός βοηθός είναι απαραίτητο ς για μία αξιοπρεπή διαβίωση

  • 3 Σεπτεμβρίου 2021, 15:00 | Γεώργιος Βασιλάκης

    Είμαι γονέας παιδιού με αυτισμό. Όλα τα παιδιά (ενήλικα και ανήλικα) που είναι στο φάσμα του αυτισμού ή που έχουν νοητική αναπηρία πρέπει να ενταχθούν στο θεσμό του προσωπικού βοηθού. Είναι αναγκαίο και επιβεβλημένο σε ένα κοινωνικό κράτος !!!

  • Η Ε.Σ.Α.μεΑ. καταρχάς χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Υπουργείου σας και εκφράζει τη βαθιά ικανοποίησή της για τη θεσμοθέτηση, μέσω του Μέρους Δ΄ του παρόντος σχεδίου νόμου, του Προσωπικού Βοηθού. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η θεσμική κατοχύρωση της υπηρεσίας προσωπικής βοήθειας και επιλογής των προσώπων που παρέχουν βοήθεια συνιστά πάγιο αίτημα της Ε.Σ.Α.μεΑ. από την ίδρυσή της. Όπως ορθώς αναφέρεται στην ανάλυση συνεπειών ρύθμισης, η θεσμοθέτησης της υπηρεσίας του προσωπικού βοηθού προβλέπεται στο άρθρο 19 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, η οποία κυρώθηκε από την Ελληνική Βουλή με τον ν.4074/2012. Ωστόσο, χρειάστηκαν εννέα ολόκληρα έτη από την κύρωση της Σύμβασης για να φτάσουμε στη σημερινή, ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, η οποία συνιστά σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η ελληνική Πολιτεία αντιμετωπίζει τα άτομα με αναπηρία, καθώς μέσω της θεσμοθέτησης της εν λόγω υπηρεσίας αναγνωρίζεται για πρώτη φορά το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία στην επιλογή του είδους και του βαθμού βοήθειας που θα τους παρασχεθεί. Οι προτάσεις-σχόλια που ακολουθούν στοχεύουν στην ενίσχυση της υπηρεσίας της προσωπικής βοήθειας στη βάση: α) των απαιτήσεων του άρθρου 19 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, β) των Τελικών Παρατηρήσεων και Συστάσεων της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες για την Ελλάδα, γ) του Γενικού Σχολίου 5 της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες και δ) του Πορίσματος της Ομάδας Εργασίας «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία» που συστάθηκε στο Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στην οποία συμμετείχαμε με εκπρόσωπό μας. Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε ανά άρθρο τα εξής:
    1. Άρθρο 27 «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία»
    -Ο τίτλος του άρθρου να τροποποιηθεί ως ακολούθως: «Άρθρο 27 – Υπηρεσία Προσωπικού Βοηθού για Άτομα με Αναπηρία»

    -Οι παρ. 1 και 2 να τροποποιηθούν/συμπληρωθούν ως ακολούθως:

    «1. Κατοχυρώνεται θεσμικά η Υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού για τα άτομα με αναπηρία, ως εργαλείο για την πρακτική εφαρμογή του δικαιώματός τους στην ανεξάρτητη διαβίωση και του δικαιώματός τους στη συμπερίληψη στην κοινότητα».
    2. Προσωπικός Βοηθός είναι το φυσικό πρόσωπο το οποίο υποστηρίζει τα άτομα με αναπηρία. Η Υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού παρέχεται στη βάση των εξατομικευμένων αναγκών και συνθηκών ζωής των ατόμων με αναπηρία καθώς και των ατομικών ενδιαφερόντων και επιλογών τους ως προς το είδος και το βαθμό βοήθειας, για τη διευκόλυνση σειράς καθημερινών δραστηριοτήτων τους που επιτρέπουν την άσκηση του δικαιώματος στην ανεξάρτητη διαβίωση και του δικαιώματος στη συμπερίληψη στην κοινότητα, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην πρόληψη της περιθωριοποίησης και ιδρυματοποίησής τους».
    Αιτιολόγηση: Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις αποσκοπούν στη συμπερίληψη του δικαιώματος στην ανεξάρτητη διαβίωση και του δικαιώματος στη συμπερίληψη στην κοινότητα, τα οποία αναφέρονται ρητώς στο άρθρο 19 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2021, 14:41 | Μενια ροτζιου

    Απαράδεκτο να μην μπορούμε να δουλέψουμε για να συνεισφέρουμε και για να μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα :( κάντε κάτι!!!

  • 3 Σεπτεμβρίου 2021, 13:24 | ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ

    ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ-ΑΟΡΑΤΗ-ΟΡΑΤΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΘΕΛΟΥΝ 24 ΩΡΕΣ ΤΟΝ24ΩΡΟ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ -ΔΟΜΗ.ΟΤΑΝ ΕΠΙΣΡΕΦΟΥΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ.ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΒΟΗΘΟ!!!!ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΑΞΙΑ!!!!Η ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΨΟΥΜΕ ΣΤΗ ΦΙΛΑΝΔΙΑ-ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΖΩΗ-ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ
    ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ ΜΑΝΑ ΜΕ ΠΑΙΔΙ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2021, 12:33 | ΑΘΗΝΆ ΦΙΣΚΑ

    Προσωπικός βοηθός ΑΜΕΑ για όλα τα άτομα με αυτισμό και νοητική αναπηρία! Καμία διάκριση, κανένας διαχωρισμός!

  • 3 Σεπτεμβρίου 2021, 11:10 | Βασιλική Προκοπου

    Τα παιδιά στο φασμα του αυτισμου και και με νοητική υστέρηση πρέπει να συμπεριληφθούν, είναι γελοίο να συζητάμε ακόμη και αυτό το θέμα όπως θα έπρεπε να ειναι κατανοητό. Επιπλέον, το δικαίωμα στη συνοδεία είναι το δικαίωμα κάθε ατόμου που έχει ανάγκη, με ή χωρις αναπηρία, να ζει σε καθε ανεπτυγμένη χώρα.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2021, 11:37 | ΜΑΡΙΑ

    Καλημέρα σας.. Είμαι κ εγω γονέας ενήλικου κοριτσιού ΑΜΕΑ με σοβαρή νοητική υστέρηση και επιβάλλεται να γίνει πράξη ο προσωπικός βοηθός ΑΜΕΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ!!! Ακόμα και εάν εργάζεται ο γονέας οι ανάγκες δεν σταματάνε ποτέ στο 8ωρο..Ειναι προφανές ότι τα παιδιά με νοητική υστέρηση δεν μπορούν να επιλέξουν ποιός θα είναι ο προσωπικός τους βοηθός, θα το κάνουν οι γονείς του
    και ανάλογα με την περίπτωση ή θα είναι οι ίδιοι ή θα αναλαμβάνουν θεραπευτές.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2021, 11:42 | Πηνελοπη

    Προσωπικός βοηθός για παιδιά και ενήλικες στο φάσμα

  • 3 Σεπτεμβρίου 2021, 10:26 | Ευαγγελία Μπάρκα

    Ολα τα ατομα με νοητική, καθώς και αυτα που ειναι στο φασμα του αυτισμου χρειαζονται και δικαιουνται να εχουν προσωπικο βοηθο. Μη συμπερίληψη τους στο θεσμο του προσωπικου βοηθου ειναι διακριση.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2021, 10:04 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΑΝΔΡΟΥ

    Τα παιδιά με αυτισμό και νοητική αναπηρία είναι απαραίτητο να συμπεριληφθούν στον
    προσωπικό βοηθό .Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει η δυνατότητα να εργαστούμε και
    οι δυο γονείς γιατί οι απαιτήσεις των παιδιών είναι μεγάλες…
    Αν έχετε στο περιβάλλον σας άτομο με αυτισμό η νοητική αναπηρία σίγουρα θα καταλάβετε τι εννοώ.
    Αναπηρίες δεν είναι μονο οσες φαίνονται …..
    Θα πρέπει να υπάρχει ίση μεταχείριση γιά να μπορέσουμε καί εμείς οι γονείς να νιώσουμε ισοι προς ισους χωρίς αποκλεισμούς…
    Μεγάλη ανάγκη ομως δημιουργείται με το κλείσιμο των σχολείων και μέχρι το άνοιγμα…

  • 3 Σεπτεμβρίου 2021, 10:56 | Ιωάννα Σωτηροπούλου

    Να συμπεριληφθεί ο αυτισμός και οι νοητικές αναπηρίες.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2021, 08:02 | ΕΙΡΗΝΗ ΚΛΑΔΟΥ

    Είναι απόλυτα αναγγκαίο ένα άτομο με αυτισμό να έχει προσωπικό βοηθό αμεα. Η προσβασιμοτητα είναι ίδιον όλων των αναπηρίών όχι μόνο των αισθητηριακών.
    Η προσβασιμότητα ειναι δικαίωμα για όλους. Κανένας διχασμος στην αναπηρία. Ο Προσωπικός βοηθός αμεα ας είναι ηλύση που ενώνει τις δυνάμεις και προσφέρει σε άτομα με αναπηρία μια καλή κοινωνική εμπλοκή, οποιότητα ζωής και δικαίωμα στην εργασία και στην συμμετοχή στην κοινότητα. Ο αυτισμος είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να συμπεριληφθεί στο θεσμό!!! Αμεσα και συνεχώς είτε στην πιλοτικη εφαρμογή είτε στην επόμενη φάση εισαγωγης στην κοινότητα.
    Ειρήνη Κλάδου
    Γονεάς ενηλικης αυτιστικης κόρης
    Εκπρόσωπος αναπηρικου σωματείου (Συλλογος γονεών αι φιλων ατομων με αυτισμό Ρεθύμνου)

  • Ο αυτισμός είναι η αναπηρία του 21ου αιώνα με αλματώδη αύξηση διεθνώς. Δεν είναι πλέον μια αόρατη αναπηρία , έχει μπει στη σχολικη και κοινωνική καθημερινότητα.Ενα άτομο με αυτισμό όσο λειτουργικό και να ειναι χρειάζεται απόλυτα υποστήριξη. Ο Προσωπικος βοηθός ΑμεΑ ειναι απαραίτητο να θεσμοθετηθεί για ενήλικα άτομα με αυτισμό για τη διευκόλυνση της ζωής του και την ένταξής τους στην εργασία. Επίσης στην καθοδήγησή τους στην κοινωνική εμπλοκή και αποφόρτιση της οικογένειας. Αιτούμσστε ως ενεργός φορέας 180 οικογενειών με άτομα με αυτισμο όλων των ηλικιών στο Νομό Ρεθύμνου Κρήτης να συμπεριληφθεί και στο πειραματικό στάδιο 2000 προσκλήψεων ο αυτισμος στις αναπηρίες που δέχονται τη βοήθεια Προσωπικου Βοηθού ΑμεΑ.
    Ειρήνη Κλάδου
    Προεδρος Δ.Σ
    εκ μέρους του φορέα

  • 3 Σεπτεμβρίου 2021, 06:56 | Αναστασία Καπάνταη

    Προσωπικός Βοηθός για τον αόρατο Αυτισμό και την Νοητική Υστέρηση!!!
    Τον χρειαζόμαστε εξίσου!!!

  • 3 Σεπτεμβρίου 2021, 01:57 | Θωμάς Μοσχος

    Προσωπικός βοηθός για όλα τα άτομα με αυτισμό ή νοητική αναπηρία

  • 3 Σεπτεμβρίου 2021, 00:10 | Σόνια Φιλοκώστα

    Τα άτομα με αυτισμό χρειάζεται να έχουν πάντα έναν άνθρωπο δίπλα τους, επειδή δυσκολεύονται ιδιαίτερα στις κοινωνικές σχέσεις και στην αλληλεπίδραση με τους άλλους. Επίσης, δεν μπορεί πάντα η οικογένεια να στηρίζει το παιδί της με την αόρατη αυτή αναπηρία, πληρώνοντας έναν προσωπικό βοηθό, καθώς τα έξοδα για θεραπείες είναι πολλά. Υπάρχουν και πολύτεκνες οικογένειες με παιδί αμέα, που η λειτουργία της δυσχεραίνεται καμιά φορά, από τα ποικίλα προβλήματα που ανακύπτουν.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2021, 00:53 | Ειρήνη Φραγκάκη

    Επιβάλλεται ο προσωπικός βοηθός στους ΑΜΕΑ, χωρίς διακρίσεις.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2021, 00:35 | ΤΣΑΚΈΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ

    Ως πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου, εκπροσωπώντας γονείς 230 παιδιών που φοιτούν κάθε χρόνο στο σχολείο μας, καθώς και γονείς εκατοντάδων αποφοίτων ζητούμε να συμπεριληφθούν οι ψυχονοητικές αναπηρίες στο νομοσχέδιο του προσωπικού βοηθού. Οι «αόρατες» αναπηρίες, όπως λέγονται, χρήζουν αντίστοιχης αντιμετώπισης με τις υπόλοιπες. Σίγουρα σας έχουν γίνει γνωστά τα προβλήματα από τις επαφές σας με συλλόγους ή φορείς, αλλά ενημερωθήκατε επίσης κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο σχολείο μας κατανοώντας το πρόβλημα και υποσχόμενοι από την Υφυπουργό Εργασίας να κάνει πράξη το λογικό αιτημά μας.
    Αιτούμεθα την τήρηση των υποσχέσεων επί ενός αναγκαίου αιτήματος.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2021, 00:15 | Σκουρα Κωνσταντινα

    Είναι απαραίτητο ο προσωπικός βοηθός Άμεσα να δοθεί στα άτομα που είναι στο φάσμα του αυτισμου

  • 3 Σεπτεμβρίου 2021, 00:49 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠ

    Το άρθρο πρεπει να προσδιορίζει σαφώς ότι αφορά ΑμΕΑ όλων των ηλικιών. Οτι αφορά και τα παιδιά ΑμΕΑ σε όλες τις καθημερινές τους δραστηριότητες (πχ σχολείο).
    Εφόσον η γνωμάτευση των ΚΕΠΑ αναφέρει την ανάγκη «βοήθειας ετερου προσώπου» να μη χρειάζεται εκ νέου γνωμάτευση απο επιτροπή. Είδικά όταν η όποια, κινητική ή άλλη αναπηρία, είναι «εφ’ όρου ζωής».
    Να συμπεριλαμβάνει και τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού ή αλλης νοητικής στέρησης που συνήθως εξαιρούνται αδικαιολόγητα. Η π΄ρωιμη παρέμβαση και βοήθεια θα γλιτώσει γονείς και κράτος απο πολλά έξοδα στο μέλλον.
    Τα οικoνομικά κριτήρια χορήγησης των voucher να συνυπολογίζουν ιδιαιτερότητες όπωσ πολύτεκνες ή μονογονεικές οικογένειες καθως και την ύπαρξη ετέρου ατόμου με αναπηρία στην ίδια οικογενεια με δίκαιο αθροιστικό και όχι κάθετο τρόπο, αντίστοιχο τουλάχιστον με αυτόν της χορήγησης των οικογενειακών επιδομάτων τεκνων.
    Κανένα ατομο ΑΜΕΑ να μην εξαιρείται λόγω οικ εισοδήματος.
    Το εξωιδρυματικό ή άλλο επίδομα αναπηρίας να μην υπολογίζεται στο συνολικό οικογενειακό είσόδημα.
    Ο νόμος να προβλέπει κάλυψη και σε «μη διάσημες» κατηγορίες ΑμΕΑ.
    Δεδομένου ότι οι περισσότεροι φροντιστές ΑμΕΑ είτε δεν ασφαλίζονται είτε δεν πληρώνονται επαρκώς ευελπιστούμε ότι ο συγκεκριμενος νόμος θα δ’ωσει λύση στην αδηλώτη εργασία του κλάδου και θα ανακουφίσει οικονομικά τα ΑμΕΑ και τις οικογένειές τους.
    ΝΜ

  • 2 Σεπτεμβρίου 2021, 23:49 | Σοφία Κολιοπούλου

    Ως μητέρα 8 χρόνου με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή θα ισχυριστώ πέρα από κάθε αμφιβολία ότι οι αυτιστικοί στην Ελλάδα έχουν μόνο την οικογένεια να τους στηρίξει και βοηθάει, διαφορετικά η τύχη τους είναι αμφίβολη λόγω έλλειψης δομών εξειδικευμένων. Οι γονείς που φροντίζουν αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις εργασιακές υποχρεώσεις τους. Η κόπωση είναι χρόνια και μεγάλη. Αν ο στόχος είναι να ενταχθούν τα ΑΜΕΑ στην κοινωνία, ισότιμα, τότε ναι η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να τους παρέχει τον προσωπικό βοηθό.
    Για να μπορέσουν να βοηθηθούν οι γονείς ή οι φροντιστές να εργαστούν και να προσφέρουν. Για να ενταχθούν τα άτομα αυτά στην κοινωνία και την εργασία. Το κράτος πρέπει να δίνει παροχές στις ευάλωτες ομάδες, όχι να τις αποκλείει, με οποιοδήποτε πρόφαση. When there’s a will there’s a way.

  • 2 Σεπτεμβρίου 2021, 22:39 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΕΩΡΓΟΠΑΠΑΔΑΚΗ

    ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΒΟΗΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

  • 2 Σεπτεμβρίου 2021, 22:28 | Χρύσα

    Προσωπικός βοηθός για άτομα με ΑΥΤΙΣΜΟ ΚΑΙ για στον με νοητική

  • 2 Σεπτεμβρίου 2021, 22:08 | Χρύσα

    Προσωπικός βοηθός για άτομα με ΑΥΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΝΟΗΤΙΚΉ!!

  • 2 Σεπτεμβρίου 2021, 21:49 | Μήτσα Λουκία

    Η ανάγκη να συμπεριληφθεί ο αυτισμός στον θεσμό του Προσωπικού Βοηθού είναι επιτακτική. Τα άτομα με αυτισμό έχουν ανάγκη ιδιαίτερης φροντίδας ακόμα και τα λειτουργικά με Άσπεργκερ. Χρειαζονται ένα άτομο δίπλα τους να τους βοηθάει στην καθημερινότητα τους και στην κοινωνική τους ενσωμάτωση. Θα ήταν ωφέλιμο να μην γίνονται διακρίσεις και στις αναπηρίες αφού ο Προσωπικός Βοηθός στα άτομα αυτά είναι πραγματικά απαραίτητος.

  • 2 Σεπτεμβρίου 2021, 21:20 | Άγγελος Δ. Γρολλιος

    Η νοητική υστέρηση και ο αυτισμός (συνδυαστικά ή όχι) αποτελούν σοβαρή αναπηρία, η οποία δεν απαλύνεται με το πέρασμα των χρόνων. Αντιθέτως, αποτελεί το μέγιστο πρακτικό και ψυχικό πρόβλημα όλων των γονιών, καθώς το φάσμα της αναπόφευκτης φθοράς μας βαρύνει όλο και περισσότερο την καθημερινότητα μας! Με απλά λόγια, όταν εμεις δεν θα υπάρχουμε, άραγε πιστεύετε ότι τα παιδιά μας ως δια μαγείας θα μπορούν να επιβιώσουν μόνα τους;

  • 2 Σεπτεμβρίου 2021, 21:47 | Αναστασια

    Δικαίωμα σε όλα τα παιδιά με νοητική υστέρηση και στο φάσμα να μην μείνουν εκτός. Βοήθεια σημαντική.

  • 2 Σεπτεμβρίου 2021, 19:51 | Ελενα Λαζαριδου

    Απαραίτητος ο προσωπικός βοηθός στα άτομα με νοητική υστέρηση αυτισμό και επιληπτικούς.Βαρυ το φορτίο για τις οικογένειες , τους γονείς και τα αδέλφια των ατόμων αυτών.

  • 2 Σεπτεμβρίου 2021, 19:51 | Χ. Μ.

    Προσωπικό βοηθό χρειάζονται και όλοι οι άνθρωποι με ψυχιατρικό σύνδρομο και αυτισμό. Στις δυσκολίες αυτές δεν είναι δυνατό να ανταπεξέλθουν οι γονείς όταν μεγαλώνουν, ενώ δεν υπάρχουν πάντα αδέρφια ή συγγενείς που μπορούν να βοηθήσουν. Η εικόνα προ μηνών με τη νεκτη υπεργηρη μητερα και τον 50χρονο αυτιστικό γυιο της να κλαίει πάνω απο το άψυχο κορμί της για 2 μέρες μέχρι να τους βρουν, θα έπρεπε να είναι αρκετό για να πειστούν όλοι.

  • 2 Σεπτεμβρίου 2021, 19:32 | Μ.ΠΑΠΑ

    Είναι απαραίτητο να ληφθεί μέριμνα προσωπικού βοηθού σε παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.Δωστε τους την ευκαιρία που αξίζουν για να μπορέσουν να ενταχθούν ομαλά και με σωστή βοήθεια στο περιβάλλον του σχολείου και στη κοινωνία.

  • 2 Σεπτεμβρίου 2021, 19:14 | Αγγελική Πετροπουλου

    Ο προσωπικός βοηθός χρειάζεται για τα παιδιά με ΔΑΔ ΚΑΙ Ν.Υ..

  • 2 Σεπτεμβρίου 2021, 19:59 | ΑΓΓΕΛΙΚΉ ΛΙΟΤΣΙΚΑ

    ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ Ο ΠΡΟΣΩΠΙΚΌΣ ΒΟΗΘΌΣ ΓΙΑ ΆΤΟΜΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΌ ΚΑΙ ΝΟΗΤΙΚΉ ΥΣΤΈΡΗΣΗ

  • 2 Σεπτεμβρίου 2021, 19:14 | Αγγελική Πετροπουλου

    Ο προσωπικός βοηθός χρειάζεται για τα παιδιά με ΔΑΔ ΚΑΙ Ν.Υ

  • 2 Σεπτεμβρίου 2021, 18:41 | Ευάγγελος Καρατζάς

    Προσωπικός βοηθός δεν εννοείται αν δεν συμπεριλαμβάνει τον αυτισμό και όλες οι νοητικές αναπηρίες.
    Από την πιλοτική του εφαρμογή άμεσα πρέπει να συμπεριληφθούν
    στους ωφελούμενους και άτομα με νοητικές αναπηρίες όπως ο αυτισμός.
    Για τα άτομα που δεν μπορούν οι ίδιοι να επιλέξουν το προσωπικό βοηθό θα πρέπει να να δίνεται τη δυνατότητα σου σήμερα για δικαστικούς συμπαραστάτες τους.
    Η διεθνής εμπειρία και εφαρμογή του προσωπικού βοηθού υπαγορεύει την υπαγωγή όλων των αναπηριών στο νέο θεσμό για την Ελλάδα.
    Εάν υπάρξει αποκλεισμός για το αυτισμό και των νοητικών αναπηριών το νέο θεσμό θα αποτελέσει σκόπιμη διάκριση και εμείς ως γονείς ατόμων με αναπηρία θα αντιδράσουμε με οξύτητα
    μεμονωμένα αλλά και μαζικά.
    Εάν ο νέος θεσμός είναι συμπεριληπτικός για όλες τις αναπηρίες , έμπρακτα με στοιχεία και άμεσα από την κοινωνική του εφαρμογή, θα είμαστε οι πρώτοι που θα δώσουμε τα εύσημα για ένα νέο ξεκίνημα για την κοινωνία μας

  • 2 Σεπτεμβρίου 2021, 18:53 | ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΤΗΡΗΣ

    ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΓΗΣΕΙ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΒΟΗΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ. ΑΜΕΣΑ

  • 2 Σεπτεμβρίου 2021, 17:49 | Αναστασία Φλώρου

    Η πρόθεση να δοθεί προσωπικός βοηθός στα άτομα με αναπηρία έδωσε ελπίδα και ανακούφιση τόσο στα ίδια τα άτομα όσο και στις οικογένειές τους.Ελπιζω ,όταν με το καλό εφαρμοστεί ,να μην γίνουν εξαιρέσεις στις αναπηρίες.Ολοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να ζήσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια.Ειδικα,τα άτομα που δεν μπορούν τα ίδια να υποστηρίξουν τον εαυτό τους ούτε λεκτικά (βαρύς,μέσος αυτισμός,νοητική υστέρηση).Τα άτομα αυτά και οι οικογένειές τους δίνουν μεγάλο αγώνα καθημερινά.Ο προσωπικός βοηθός είναι απολύτως απαραίτητος για να συνεχίσουν να προσπαθούν.Περιμενουμε να δούμε στην πράξη το κοινωνικό κράτος.Γιατι ακόμη και σήμερα δυστυχώς παλεύουμε για πράγματα που στο εξωτερικό είναι αυτονόητα για τα ΑΜΕΑ.Καθημερινα αναγκαζόμαστε να παλεύουμε και να διεκδικούμε για την αξιοπρέπεια των παιδιών μας.Για μια αξιοπρεπή καθημερινότητα.Πρεπει να γίνουν πολλά ,είμαστε ακόμη πίσω,τουλάχιστον όμως αυτά που γίνονται να γίνονται σωστά.Οι αυτιστικοί λοιπόν περιμένουν να μην τους ξεχασετε.

  • 2 Σεπτεμβρίου 2021, 16:33 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΕΡΙΜΟΣ

    Παρακαλώ να συμπεριληφθεί ο αυτισμός και οι νοητικές αναπηρίες στον ΠΡΟΣΩΠΙΚΌ ΒΟΗΘΌ. Είναι ζωτικής σημασίας για την αυτονομία, την εξέλιξη και την ποιότητα ζωής των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους. Μη δημιουργούμε αποκλεισμούς. Όχι στον διαχωρισμο των ΑμεΑ. Υπάρχει ιδιαίτερη αντιμετώπιση σε αυτές της αναπηρίες και το γνωρίσαμε όλοι μας μέσω της καραντίνας.
    Με εκτίμηση
    Αντιπρόεδρος της εταιρίας Αυτισμός Χιου

  • 2 Σεπτεμβρίου 2021, 16:24 | Βρέντζου Σταματίνα

    Ο προσωπικός βοηθός θα πρέπει να παρέχεται σε κάθε άτομο με αναπηρία.

  • 2 Σεπτεμβρίου 2021, 16:32 | Έφη Γκαρέλη

    Είναι απαραίτητο να συμπεριληφθούν στιυς δικαιούχους του προσωπικού βοηθου τόσο οι ενήλικες όσο και οι οικογένειες που έχουν παιδιά με αυτισμό και νοητική υστέρηση. Για τους μεν ενήλικες είναι αδιανόητη η αυτόνομη διαβίωση χωρίς τον προσωπικό βοηθό, ιδίως αν οι γονείς μεγαλώσουν οι φύγουν από τη ζωή. Για τις δε οικογένειες που έχουν παιδιά με αυτισμό η νοητική υστέρηση, είναι τεράστιο το κόστος, όχι μόνο το οικονομικό, αλλά και το σωματικό και ψυχικό. Θα ήταν πολύ σημαντική βοήθεια να υπάρχει ένας άνθρωπος για να βοηθήσει αυτούς τους εξουθενωμένος γονείς και τα παιδιά τους.

  • 2 Σεπτεμβρίου 2021, 16:26 | Νικολέττα Μ

    Ιδιαίτερη μέριμνα να δωθει στα παιδιά με αυτισμό και νοητική αναπηρία που έχουν τόσο πολύ ανάγκη την κοινωνικοποίηση και την κοινωνική ένταξη

  • 2 Σεπτεμβρίου 2021, 16:09 | Αργύρης Δικιδικης

    Είναι πολύ σημαντικό το συγκεκριμένο πρόγραμμα γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να κάνουν τα απλά καθημερινά πράγματα που σε κάποιους άλλους είναι αυτονόητα όπως το μπάνιο στο σπίτι η τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ ή η φροντίδα των παιδιών μας. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουμε οι ασθενείςε ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΉ ΥΠΈΡΤΑΣΗ που όπως και για άλλες ασθενειες έτσι και για εμάς δεν υπάρχει καμία κρατική μέριμνα και βοήθεια και ζούμε με συντάξεις των 300 και 400 ευρώ και δεν μπορούμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας πόσο μαλλον να πάρουμε κάποιον βοηθό να μας βοηθάει. Είναι λοιπόν ευκαιρία με αυτό το πρόγραμμα να μας βοηθήσει το κράτος να νιώσουμε και εμείς ενεργά μέλη της κοινωνίας.
    Δεν γίνεται το 2021 οι ασθενείς με τόσο σοβαρά νόσηματα απειλητικά για την ζωή να μην έχουν καμία βοήθεια από το κράτος.

  • 2 Σεπτεμβρίου 2021, 16:36 | Μαρία πρισκα

    Πώς ειναι δυνατόν να μένουν εκτός παιδιά με αυτισμό και νοητική υστέρηση?! απαραίτητος ο προσωπικός βοηθός και σε αυτούς!

  • 2 Σεπτεμβρίου 2021, 16:26 | Κατερινα Κουτσικιανιδου

    Κανενας διαχωρισμός μεταξύ ΑΜΕΑ! Ολοι έχουν δικαιωμα στον προσωπικο βοηθο! Κ αυτισμος κ νοητικες αναπηριες!

  • 2 Σεπτεμβρίου 2021, 16:14 | Κατερινα Κουτσικιανιδου

    Κανενας διαχωρισμος ΑΜΕΑ! Έχουν δικαιωμα ολες οι αναπηρίες να έχουν προσωπικος βοηθο!

  • 2 Σεπτεμβρίου 2021, 15:15 | ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ

    Σαν μητέρα παιδιού με αυτισμό ζητώ να συμπεριληφθεί και η πάθηση του παιδιού μου σε αυτές που χρειάζονται προσωπικό βοηθό.Το παιδί έχει μεγαλώσει τόσο που εγώ δεν μπορώ να το ελέγχω πλέον σε εξωτερικούς χώρους με αποτέλεσμα να έχουμε αποκλειστεί από την κοινωνική ζωή.Ένα ειδικό άτομο θα διευκόλυνε κατά πολύ την καθημερινότητα μας.

  • 2 Σεπτεμβρίου 2021, 15:48 | Κατερινα Κουτσικιανιδου

    Καμια αναπηρια ορατη κ μη δεν πρεπει να μεινει εκτος του θεσμουτου προσωπικού βοηθου! Καμια διακριση!

  • 2 Σεπτεμβρίου 2021, 15:57 | Κατερινα Κουτσικιανιδου

    Προσωπικος Βοηθός για ολους! Χωρις διακρίσεις! Ορατες κ μη αναπηρίες χρειάζονται βοηθο! Αυτισμος κ νοητικη στερηση δεν πρεπρι να μεινουν εκτος!

  • 2 Σεπτεμβρίου 2021, 15:23 | Μαρία Τσακίρη

    Όλα τα άτομα με αναπηρία χρειάζονται προσωπικό βοηθό συνεπώς πρέπει να συμπεριληφθούν και τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού με ή χωρίς νοητική στέρηση. Ειναι επιτακτική ανάγκη. Αυτό θα βοηθήσει τα μέλη των οικογενειών τους που επωμίζονται όλο το βάρος της δύσκολης φροντίδας τους να εργαστούν και να γίνουν παραγωγικά. Δεν είναι δυνατόν ένα τόσο θετικό βήμα να ξεκινάει με μια τόσο άδικη διάκριση.

  • 2 Σεπτεμβρίου 2021, 15:04 | Αργύρης Δικιδικης

    Είναι πολύ σημαντικό το συγκεκριμένο πρόγραμμα γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να κάνουν τα απλά καθημερινά πράγματα που σε κάποιους άλλους είναι αυτονόητα όπως το μπάνιο στο σπίτι η τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ ή η φροντίδα των παιδιών μας. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουμε οι ασθενείς με ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΉ ΥΠΈΡΤΑΣΗ που όπως και για άλλες ασθενειες έτσι και για εμάς δεν υπάρχει καμία κρατική μέριμνα και βοήθεια και ζούμε με συντάξεις των 300 και 400 ευρώ και δεν μπορούμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας πόσοαλλον να πάρουμε κάποιον βοηθό να μας βοηθάει. Είναι λοιπόν ευκαιρία με αυτό το πρόγραμμα να μας βοηθήσει το κράτος να νιώσουμε και εμείς ενεργά μέλη της κοινωνίας. Επιτελούς δεν γίνεται το 2021 στην Ελλάδα οι ασθενείς με τόσο σοβαρά νοσήματα απειλητικά για την ζωή να έχουμε δίπλα μας μόνο τους σύλλογους ασθενών που δρουν εθελοντικά και αφιλοκερδώς και δίνουν καθημερινο αγώνα γιατί είναι και οι ίδιοι ασθενείς με το ίδιο νόσημα .
    ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΚΟΙΝΌΤΗΤΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗΣ ΥΠΈΡΤΑΣΗΣ