Άρθρο 12 Κωδικός Οδικής Ασφάλειας

1. Η καταβαλλόμενη εισφορά που προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 του παρόντος νόμου αποτελεί δημόσιο έσοδο και κατατίθεται σε ειδικό Κωδικό Οδικής Ασφάλειας που ορίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών. Από το ποσό αυτό, την ευθύνη η διαχείρισης του οποίου έχει το Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, το ογδόντα τοις εκατό (80%) τουλάχιστον διατίθεται αποκλειστικά για έργα υποδομής για την ανάπτυξη των εμπορευματικών μεταφορών και για την οδική ασφάλεια και το περιβάλλον.

2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθορίζονται τα κριτήρια διάθεσης του ποσού του ειδικού Κωδικού Οδικής Ασφάλειας του παρόντος άρθρου, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του.

  • Εκπαίδευση οδικών μεταφορέων και στελεχών μεταφορικών εταιρειών:

    Η ικανότητα των επαγγελματιών του κλάδου να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις αλλά και στις νέες οργανωτικές ανάγκες που αναμένεται να δημιουργήσει η εφαρμογή του νέου νόμου, είναι το σημείο-κλειδί για την επιτυχία και τη βιωσιμότητα του νέου πλαισίου εντός του οποίου θα δραστηριοποιηθεί ο κλάδος των μεταφορών και, πολύ περισσότερο, των ίδιων των επιχειρήσεων και των στελεχών που τον απαρτίζουν. Από την ικανότητα και τις γνώσεις των ανθρώπων του κλάδου θα εξαρτηθεί η εξασφάλιση των ιδανικών συνθηκών λειτουργίας του και η επιτυχημένη οικονομική του ανάπτυξη, καθώς αυτοί είναι οι υπεύθυνοι για την εφαρμογή του. Στην παραπάνω βάση, απαιτείται άμεση επαγγελματική αλλά και δια βίου εκπαίδευση των εμπλεκομένων, καθώς και της επόμενης γενιάς που θα απασχοληθεί στον κλάδο τον μεταφορών. Η εκπαίδευση θα πρέπει να περιλαμβάνει τόσο το θεωρητικό μέρος (θέματα οικονομικών, διαχείρισης, διοίκησης επιχειρήσεων, στρατηγικών, γεωγραφία) όσο και το πρακτικό (υπολογισμός κοστολογίων, πρόσδεση και ασφάλιση φορτίου, οδήγηση βαρέων οχημάτων, μεταφορά επικινδύνων φορτίων, περιβαλλοντικής ευθύνη και «πράσινη» οδήγηση – Eco Driving κλπ). Προτείνεται η εισαγωγή στο ΣΝ ειδικού άρθρου για την εκπαίδευση των επαγγελματιών οδικών μεταφορέων, καθώς και των στελεχών που θα εργαστούν στις μεταφορικές επιχειρήσεις. Η εκπαίδευση αυτή θα μπορεί να πραγματοποιηθεί με την αξιοποίηση μέρους των χρημάτων που θα συγκεντρώνονται από το ειδικό Ταμείο που προβλέπει το ΣΝ.

  • 24 Απριλίου 2010, 11:56 | KOSTAS

    I MONADIKI XORA POU TAXINOMEI AKOMA FORTIGA KAI TRAILERS XORIS
    PISTOPIOITIKO ASFALOUS FORTOSIS APO TON KATASKEVASTI STIN EUROPI
    EINE I ELLADA!!!

    kalinichta!