1. Ποια, κατά τη γνώμη σας, είναι η αποδοτικότερη μορφή επιμόρφωσης για τους εκπαιδευτικούς;

(π.χ Ημερίδες επιμόρφωσης, Ταχύρρυθμα  σεμινάρια, Εξ αποστάσεως επιμόρφωση με συμβατικά μέσα (έντυπο υλικό, Εξ αποστάσεως επιμόρφωση με χρήση νέων τεχνολογιών,  Μεικτό σύστημα (Ταχύρρυθμα  σεμινάρια και εξ αποστάσεως επιμόρφωση με συμβατικά μέσα και προαιρετική χρήση νέων τεχνολογιών)

  • 11 Ιουνίου 2010, 20:30 | Γκιομάσης Θωμάς

    Το ζητούμενο είναι η «υποδειγματική» διδασκαλία και ευτυχώς η τεχνολογία επιτρέπει την καταγραφή (βιντεοσκόπηση) και τη διανομή της με έναν ευέλικτο και οικονομικό τρόπο. Οι δυνατότητες της ασύγχρονης – εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης καθιστούν δυνατή τη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας με στόχο τη δια βίου επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Με ένα ορθολογικό σχεδιασμό και μια προσεγμένη υλοποίηση θα μπορούσε να εξασφαλιστεί:

    1) Η ορθολογική διαχείριση των οικονομικών πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς δε θα απαιτείται η φυσική παρουσία των εκπαιδευτικών και των επιμορφωτών σε συγκεκριμένο χώρο, ούτε η αναπροσαρμογή του ωρολογίου προγράμματος.

    2) Η κεντρική διαχείριση του επιμορφωτικού υλικού από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Με τον τρόπο αυτό καθίσταται δυνατή η καθολική εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής σε όλα τα σχολεία της χώρας, χωρίς να εξαρτάται η επιτυχία ενός επιμορφωτικού προγράμματος από την επιλογή των επιμορφωτών.

    Ένα ιδανικό σενάριο θα αποτελούσε η δημιουργία ενός βίντεο για κάθε διδακτική ενότητα των σχολικών βιβλίων, ώστε κάθε εκπαιδευτικός να επιμορφώνεται λίγο πριν διδάξει τη συγκεκριμένη ενότητα. Στο δικτυακό τόπο κάθε βίντεο υποδειγματικής διδασκαλίας θα συνοδεύεται από υποστηρικτικό υλικό όπως σχέδια μαθημάτων, παρουσιάσεις, φύλλα εργασίας και δραστηριοτήτων. Η συγκέντρωση, αξιολόγηση και η επιλογή του υλικού θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με την εποπτεία ειδικής επιτροπής σχολικών συμβούλων.

    Με ανάλογο (ίσως δραματοποιημένο) τρόπο θα μπορούσαν να παρουσιαστούν θέματα διαχείρισης της τάξης, παραβατικής συμπεριφοράς μαθητών, τρόποι διάγνωσης και αντιμετώπισης μαθησιακών δυσκολιών.

    Εξαιρώντας τις εμπορικές επιχειρήσεις (Η.Π.Α.) που παρέχουν online υπηρεσίες επιμόρφωσης σε εκπαιδευτικούς έναντι αδράς αμοιβής ( συνήθης πρακτική είναι η πώληση σειράς μαθημάτων σε DVD ), θα έπρεπε ίσως να ερευνήσουμε πως υλοποιήθηκαν ανάλογες προσπάθειες εξ’ αποστάσεως επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στο εξωτερικό και με ποια αποτελέσματα. Με αρκετό «κόπο» εντόπισα το “IN TIME – Integrated New Technologies Into the Methods of Education” http://www.intime.uni.edu/ , που επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση και το οποίο, μάλλον, θα κρίνετε αυστηρά και όχι άδικα, ως προς το περιεχόμενο και την υλοποίησή του.

  • 11 Ιουνίου 2010, 17:15 | ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Η αποδοτικότερη μορφή επιμόρφωσης είναι το Μεικτό σύστημα.
    Αυτό προκύπτει και απο την έρευνα που έχω εκπονήσει για τις επιμορφωτικές ανάγκες των αποσπασμένων εκπαιδευτικών στα αμιγώς ελληνικά σχολεία στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας (Γερμανίας).
    Η έρευνα αυτή είναι αναρτημένη στο Ε.Α.Π στις Διπλωματικές.

    Για περισσότερα στοιχεία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου.
    Βαρνάβας Γεώργιος 2421042257 6936362169
    1ο Γυμνάσιο Αλμυρού
    Επιμορφωτής Α΄επιπέδου Τ.Π.Ε

  • 11 Ιουνίου 2010, 16:52 | Μπάμπης

    Πιστεύω πως η ενδοσχολική επιμόρφωση, όπου υπάρχουν επιμορφωμένα στελέχη, είναι πολύ καλή και αποδοτική.
    Πολλές φορές όμως έγιναν επιμορφώσεις με τη λογική οι επιμορφούμενοι να γίνουν πολλάπλασιαστές, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
    Σε κάθε περίπτωση φυσικά βάρος πέφτει και στο ίδιο το σχολείο που δεν «εκμεταλεύτηκε» τα επιμορφωμένα στελέχη. Δεν είναι πάντως πάντα εύκολο, αν δε γίνει οργανωμένα από ανώτερη αρχή.
    Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα, κατι που πολύ αμφιβάλλω π.χ. αν υπάρχει στην επιμόρφωση για ΤΠΕ. Κάθε επιμορφωτής κάνει τα δικά του και ζητάει τα δικά του.

  • Όπως συνεχώς τονίζει και ο Sir Kin Robinson και στους ενήλικες
    http://sirkenrobinson.com/skr/watch, χρειάζεται να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον επιμόρφωσης, φιλικό προς τον επιμορφούμενο, με επιμορφωτές που να τους αρέσει το αντικείμενο, να εμπνέουν και να βοηθούν όπου χρειαστεί.

    Αυτή τη στιγμή υπάρχει ανάγκη για επαναστατικές αλλάγές και όχι για εξέλιξη που μπορεί να μετουσιωθεί σε μια πρόσκαιρη μόδα, βλέπε διαδραστικούς που αρκετοί εκπαιδευτικοί δεν γνωρίζουν πως χρησιμοποιούνται. Όπως λένε και οι κινέζοι χτίσε τη φωλιά του αετού και εκείνος θα έρθει.

    Έτσι και εμεις πρέπει να καλλιεργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον για να ανθίσει η γνώση, η αυτνομία, το ενδιαφέρον, οι πρωτοβουλίες και οι αποτελεσματικές εκπαιδευτικές πρακτικές.

  • 11 Ιουνίου 2010, 09:18 | Γεώργιος Βέρροιος

    Το υπουργείο δυστυχώς, μας δείχνει με κάθε τρόπο πόσο υπολογίζει τον κόπο και την εργασία των εκπαιδευτικών. Πρόσφατο παράδειγμα ο απίστευτος εμπαιγμός σχετικά με τις αμοιβές όσων εμπλέκονται στις Πανελλήνιες. Η ιστορία περί επιμόρφωσης είναι μια επικοινωνιακή φούσκα και τίποτα παραπάνω.

  • 10 Ιουνίου 2010, 21:08 | ΡΟΥΛΑ

    θεωρώ ότι η αποδοτικότερη μορφή επιμόρφωσης είναι (ταχύρρυθμα σεμινάρια και η εξ αποστάσεως επιμόρφωση).

  • 10 Ιουνίου 2010, 17:46 | Μαρκόπουλος Γιάννης

    Η διαρκής επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών θεωρείται εκ των ων ουκ ανευ, για να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες του σύγχρονου σχολείου. Η επιμόρφωση- επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών πρέπει να είναι μια συνεχής διαδικασία. Προτείνω αυτές οι επιμορφώσεις να γίνονται εξ αποστάσεως μέσω των νέων τεχνολογιών. Δεν πρέπει όμως να παραγνωριστεί η σημασία της ενδοσχολικής επιμόρφωσης, που επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς της κάθε σχολικής μονάδας σε συνεργασία με τον οικείο σχολικό σύμβουλο να διαμορφώσουν επιμορφωτικά προγράμματα κατάλληλα για το διαφορετικό συγκείμενο κάθε σχολείου. Ο χρόνος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιμορφώσεις θεωρώ πως πρέπει να είναι εκτός του σχολικού ωραρίου, όπως Σαβατοκύριακα, μετά τη λήξη των μαθημάτων (Ιούνιο)ή πριν την έναρξή τους (Σεπτέμβριος).

  • Θεωρούμε ότι το μοντέλο του Κεντρικού ελέγχου και σχεδιασμού όλων των εκπαιδευτικών δράσεων έχει φθάσει στα όρια του από τη στιγμή που ωρίμασαν και οι τεχνολογίες του Web 2.0 (Κοινότητες, Ιστολόγια, Wikis…..).
    Προτείνουμε τη δημιουργία μόνιμων βιώσιμων υποδομών σε κάθε νομό της χώρας οι οποίες να υποστηρίζουν τις εκπαιδευτικές και ιδιαίτερα τις καινοτόμες δράσεις. Η αποσπασματική λειτουργία των προγραμμάτων δεν αποδίδει καθώς ειδικά στις ΤΠΕ απαιτείται διαρκής επικαιροποίηση των γνώσεων.
    Προτείνουμε να ιδρυθεί ένα «Κέντρο Υποστήριξης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας» σε κάθε νομό. Για την ακρίβεια έχουν ήδη θεσμοθετηθεί τα Περιφερειακά Κέντρα Στήριξης και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.ΚΕ.ΣΕΣ) με το άρθρο 9 του Νόμου 2525/97 αλλά για πολλά χρόνια παραμένουν μόνο στα χαρτιά. Αυτό το Κέντρο θα αποτελεί τον πυρήνα για την εκπαίδευση, την επιμόρφωση και τη δια βίου εκπαίδευση των εκπαιδευτικών του νομού που θα στελεχώνεται από το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο σήμερα ασχολείται με αυτό το έργο αλλά «στεγάζεται» κάτω από τις Διοικητικές Υπηρεσίες (Δ.Δ.Ε., Δ.Π.Ε., Περιφερειακές Διευθύνσεις). Πιο συγκεκριμένα θα υποστηρίζει και θα συντονίζει όλες τις δραστηριότητες της εκπαιδευτικής κοινότητας (ένταξη των ΤΠΕ στο σχολείο, σχολικές βιβλιοθήκες εμπλουτισμένες και με ψηφιακό υλικό, περιβαλλοντική αγωγή, αγωγή υγείας, πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες μαθητών και εκπαιδευτικών) Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης. Με αυτή τη δομή θα δημιουργηθεί ένας πυρήνας εκπαιδευτικών οι οποίοι θα μπορούν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν όχι μόνο δράσεις του ΥΠΕΠΘ αλλά και δράσεις που εξυπηρετούν τις τοπικές εκπαιδευτικές κοινότητες και θα στοχεύει στην, όσο γίνεται πιο καλή προετοιμασία και στη συνέχεια στήριξη του εκπαιδευτικού στην αξιοποίηση των ΤΠΕ στην καθημερινή διδακτική διαδικασία. Μόνο έτσι θα υπάρχει προστιθέμενη αξία στις τοπικές εκπαιδευτικές υποδομές και οι «καλές πρακτικές» θα επιβιώνουν και θα διαχέονται μέσα από τις υπηρεσίες του Web 2.0.
    Προτείνεται επίσης:
    1)Η σχεδίαση και υλοποίηση της «Ενδοσχολικής Επιμόρφωσης και Υποστήριξης των Εκπαιδευτικών» στη διδακτική αξιοποίηση των ΤΠΕ, ανά ειδικότητα με ένα μικτό μοντέλο εξ αποστάσεως και δια ζώσης εκπαίδευσης. Εκτιμούμε ότι η επιλογή αυτού του μοντέλου επιμόρφωσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί τα λογισμικά και το διαδίκτυο στην καθημερινή τους σχολική πρακτική.
    2) Η δημιουργία μητρώου επιμορφωτών, ήδη υπάρχει ένα μητρώο επιμορφωτών Β΄επιπέδου που καλό θα ήταν να αξιοποιηθεί για να μην έχουμε περαιτέρω καθυστερήσεις. Σε τακτά διαστήματα να γίνεται πρόσκληση με συγκεκριμένα κριτήρια εγραφής σε αυτό και να είναι υποχρεωτική η απασχόληση των επιμορφωτών αυτών στα προγράμματα.
    3)Η δημιουργία και λειτουργία υποδομών τηλεεκπαίδευσης για τις απομακρυσμένες περιοχές

  • 10 Ιουνίου 2010, 04:39 | Georgia Lazakidou

    Ως εκπαιδευτικός κι έχοντας ελάχιστο -ως ελαχιστότατο χρόνο- θα πρότεινα την εξ αποστάσεως εκπαίδευση…θα μας διευκόλυνε ιδιαίτερα, ώστε και στις υποχρεώσεις μας απέναντι στο σχολείο να είμαστε συνεπείς και φυσικά στη δίψα μας για μάθηση να βρίσκουμε ανταπόκριση.

  • 10 Ιουνίου 2010, 00:49 | Μανώλης

    Δείτε το παράδειγμα και πείτε μου εσείς: Επιμορφώνετε εκπαιδευτικούς για το Β΄ επίπεδο στις ΤΠΕ και αφού πιστοποιηθούν σημαίνει ότι θα μπορούσαν να εισάγουν τις ΤΠΕ οριζόντια σε όλα τα μαθήματα του δημοτικού. Τους λέτε ότι πρέπει να φτιάξουν και «σενάρια» που θα τα υλοποιήσουν με τους μαθητές τους στο εργαστήριο. Του χρόνου αυτή η περίοδος εφαρμογής θα διαρκέσει 18 εβδομάδες! Όμως , κοίτα ρε παιδί μου σύμπτωση. Μέσα στο εργαστήριο θα είναι ένας καθηγητής ΠΕ19 που θα διδάσκει στα παιδάκια ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ. Πο πο! Σύμπτωση! Δεν πειράζει δάσκαλε. Τσάμπα επιμορφώθηκες. Έχουμε καθηγητές τώρα. Μήπως έχετε ακούσει τίποτα για το ολιστικό μοντέλο; Δυστυχώς το αντίθετο της εκπαιδευτικής πολιτικής στην Ελλάδα είναι «προχειρότητα» «κοροϊδία» και άλλα ουσιαστικά που δεν μου επιτρέπει η κουλτούρα μου να αναφέρω.
    Δάσκαλος 21 χρόνια στην τάξη χωρίς καμιά απόσπαση για …
    Επιμορφωτής Β’ επιπέδου στις ΤΠΕ
    Απογοητευμένος από τις πολιτικές σας αποφάσεις

  • 9 Ιουνίου 2010, 23:08 | Αποστολία Μπέκα

    Πιστεύω ότι:
    1. Αν γινόταν πολύ καλή δουλειά στο πανεπιστήμιο οι πολλές επιμορφώσεις θα ήταν άχρηστες για τον/την εκπαιδευτικό.Θα ήταν ικανός/ή να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του επαγγέλματός του.
    2.Σήμερα οι ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας/μία εκπαιδευτικός μέσα στο σχολείο είναι πολλά.Θεωρώ πολύ βασικό να υπάρχει ψυχολόγος από το νηπιαγωγείο ακόμη.!!!!!!!Χρειάζονται στήριξη οι γονείς αλλά και οι εκπαιδευτικοί…!Πολλά παιδιά, πολλά χρόνια δουλειάς, πολλοί γονείς από πίσω….πολλά προβλήματα….
    3.Τα χρήματα που πληρώνονται οι εκπαιδευτικοί είναι πολύ λίγα για να δίνουν συνεχώς τον καλύτερό τους εαυτό….Αυτή είναι η πραγματικότητα.Αυξήστε τους μισθούς για να μας έχετε συμμάχους στα πάντα.Όσο ξευτιλίζετε το επάγγελμα του εκπαιδευτικού λίγοι θα μείνουν που θα εργάζονται με όλο τους το είναι και αυτοί από φιλότιμο.
    4.Επιμόρφωση χρειάζεται ο κάθε κλάδος χωριστά.Φτάνει πια δάσκαλοι και νηπιαγωγοί μαζί και να μη δίνεται βαρύτητα στο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου.Σας αρέσει δεν σας αρέσει από εκεί ξεκινάει ο κάθε έλληνας πολίτης και ιδιαίτερα τώρα που έγινε υποχρεωτική η φοίτηση στα νηπιαγωγεία.
    5.Καλύτερη επιμόρφωση είναι αυτή που διαρκεί αρκετό χρονικό διάστημα και λειτουργεί εξειδικευμένα.Πάνω από 50 και το πολύ μέχρι 200 ώρες γιατί ο κόσμος κουράζεται και μετά δεν αποδίδει.
    6. Το σημαντικό σε αυτές τις επιμορφώσεις είναι να συμμετέχουν ενεργά οι εκπαιδευτικοί και να μην παρακολουθούν απλά διαλέξεις γιατί αυτό τους έχει κουράσει.
    7.Να γίνονται επιμορφώσεις για κάθε γνωστικό αντικείμενο χωριστά και τις διάφορες πρακτικές που θα μπορέσουν να κάνουν το μάθημα ελκυστικό για τα παιδιά και το πιο σημαντικό κατανοητό….!!!!
    8.Τέλος, ως επιμορφώτρια κατάλαβα ότι όλα αυτά γίνονται πιο ενδιαφέρον όταν χρησιμοποιούνται μορφές Νέων Τεχνολογιών στις οποίες συμμετέχουν ενεργά οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί…!Το δέλεαρ ενός υπολογιστή είναι πολύ ελκυστικό…Έναν υπολογιστή που θα έπρεπε να είχατε δώσει σε μας τους επιμορφωτές και όχι να μετακινούμε τους δικούς σας από το σπίτι…!!!
    Σας ευχαριστώ.

  • 9 Ιουνίου 2010, 21:56 | ΤΟΓΙΑΣ ΝΙΚΟΣ

    Ως αποδοτικότερη μορφή επιμόρφωσης είναι εκείνη που πηγάζει από την πραγματική ανάγκη του εκπαιδευτικού να επιμορφωθεί, γιατί πιστεύει ότι θα βελτιωθεί και θα συγχρονιστεί με την εποχή του και με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες καταστάσεις τις οποίες ζούμε.
    Με αυτό το σκεπτικό, η επιμόρφωση δεν θα πρέπει να συνδέεται με το κίνητρο απομάκρυνσης από την τάξη, όπως συμβαίνει στη μετεκπάιδευση, στις εκπαιδευτικές άδειες κ.λ.π.
    Προτείνεται η εξ αποστάσεως επιμόρφωση με τη χρήση υπολογιστή. Αυτός ο τύπος επιμόρφωσης δεν θα απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς.
    Ημερίδες και διημερίδες στην αρχή και το τέλος της χρονιάς με καλά επιλεγμένα θέματα ή απαντήσεις σε ερωτήσεις εκπαιδευτικών που υποβάλλονται στους σχολικούς συμβούλους, ώστε να θεωρεί και ο εκπαιδευτικός ότι έλυσε κάποιες από τις απορίες του μέσα από την καθημερινότητά του.

  • 9 Ιουνίου 2010, 21:10 | Σταυρούλα Τριανταφύλλου

    K. Διαμαντοπούλου

    Έχω διδακτορικό στη φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Διορίστηκα με μεγάλη μου χαρά σε ένα χωριό στα σύνορα Αρκαδίας και Αχαϊας ως φιλόλογος και έμεινα με δική μου απόφαση 5 χρόνια στο ίδιο χωριό και το ίδιο Γυμνάσιο. Θα μπορούσα να ζητήσω στα 3 χρόνια μετάθεση ή απόσπαση. Δεν το έκανα (και πολύ περισσότερο δε θέλησα να εκμεταλλευτώ την κατάσταση και να βρεθώ σε κάποιο γραφείο εκπαίδευσης διατηρώντας τα 10 μόρια της οργανικής μου….).
    Θεωρούσα ότι είναι σημαντικό να δίνεις το χρόνο σου και την ενέργεια σου σε 10-15 μαθητές ενός «καθυστερημένου» ορεινού χωριού. Πολλοί μαθητές μου που πήγαν στο Λύκειο, πέρασαν με επιτυχία τις εξετάσεις και κέρδισαν τη θέση τους σε Πανεπιστήμια. Όταν δίνεις αγάπη και γνώση στα παιδιά, εκείνα σε ανταμείβουν με πολλη περισσότερη (και γνώση και αγάπη).
    Για το θέμα της διαβούλευσης. Θα ήθελα να γίνεται επιμόρφωση στους εκπαιδευτικούς και είναι ίσως αναγκαίο. Θα ήθελα αυτή να σχετίζεται με θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (με τη διευρυμένη σημασία του όρου), μεθοδολογίες σύγχρονης παιδαγωγικής προσέγγισης, αλλά και με θέματα λογικής, επιχειρηματολογίας, φιλοσοφίας (φιλοσοφίας της φύσης, γνωσιολογίας, ηθική φιλοσοφίας, επιστημολογίας) εφόσον στις λογικές έννοιες συγκλίνουν όλες οι επιστήμες).
    Όμως η επιμόρφωση που γίνεται κατά τη διάρκεια της ίδιας της εκπαίδευτικής διαδικασίας είναι αστείρευτη πηγή γνώσης και έμπνευσης. Φαίνεται παράδοξο. Ό,τι έμαθα προσπαθώντας να διδάξω αρχαία σε παιδιά της πρώτης Γυμνασίου, αποδείχθηκε χρήσιμο για τα μαθήματα που έκανα κάποια στιγμή στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας(Π.Δ 407). Συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνει εξοικονόμηση. Στο όνομα ποιας αναγκαιότητας γίνεται μάθημα σε 25-30 μαθητές; Πώς θα δεθεί ο εκπαιδευτικός με κάθε παιδί προσωπικά, πώς θα το μάθει, πώς θα ανακαλύψει ποια μέθοδο πρέπει να ακολουθήσει για να επικοινωνήσει μαζί του, να του μεταδώσει το περιεχόμενο της γνώσης; Πώς νοιώθει άραγε ένας μαθητής χαμένος,στριμωγμένος σε μια αίθουσα με 30 συμμαθητές του μπροστά σε έναν κουρασμένο δάσκαλο που δεν έχει κουράγιο και ενέργεια να κάνει μάθημα από τη φασαρία ή ό,τι άλλο προκύπτει στην τάξη; Βοηθήστε τους εκπαιδευτικούς να βρουν τη χαρά που κρύβεται σε μια ευχαριστημένη και χωρίς πίεση (χρόνου, ύλης, κλπ) διδακτική ώρα. Ας μεγαλώσει η διδακτική ώρα, ακόμη και ο χρόνος παραμονής των εκπαιδευτικών στο σχολείο, αλλά ας μειωθεί ο αριθμός των μαθητών (μαζί με την ύλη) σε κάθε τάξη. Και κάτι τελευταίο. Ας μπει και λίγο πιο συστηματικό η φιλοσοφία στις σχολικές μονάδες. Ας «αγκαλιάσει» ή «διαπεράσει» το περιεχόμενο των πολλαπλών γνώσεων που παρέχονται. Αυτή είναι που κάνει τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τη λογική τους όταν όλα τα άλλα μοιάζουν να καταρρέουν από τις χιλιάδες φήμες… Αυτή κάνει «συστηματικό» ένα σύνολο γνώσεων, αυτή μπορεί να μας μαθαίνει να χειριζόμαστε έννοιες χωρίς αντίφαση. Αυτή είναι που μπορεί να συγκινήσει έναν μαθητή ακόμη και σε ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό, όταν καταλάβει ότι έννοιες κλειδιά στην καθημερινότητά του, ή λέξεις που χρησιμοποιεί αυθόρμητα σε κάθε πάθος που νοιώθει (όπως αιτία, ευθύνη, κλπ.) είναι φιλοσοφικές. Αλλά πώς θα δοθεί χώρος σε όλα αυτά, όταν η ίδια η αίθουσα διδασκαλίας χωράει με δυσκολία 30 μαθητές; Σας ευχαριστώ

  • 9 Ιουνίου 2010, 19:01 | Kostas

    Πιστεύω ότι η διάθεση ενός φορητού υπολογιστή δωρεάν σε κάθε έναν εκπαιδευτικό, με την υποχρέωση να συμμετέχει σε εξ αποστάσεως επιμόρφωση με χρήση νέων τεχνολογιών, θα είναι αυτό που από τη μια θα έχει το κίνητρο για τη συμμετοχή και από την άλλη θα αναγκάσει τον επιμορφούμενο να ασχοληθεί ο ίδιος και με τις νέες τεχνολογίες αλλά και με το θέμα της επιμόρφωσης.
    Έτσι η επιμόρφωση θα μπορεί να γίνεται και περιοδικά με αλλο αντικείμενο κάθε φορά.

  • 9 Ιουνίου 2010, 18:37 | Maria Migkou

    Kiria Diamantopoulou,

    simera ginetai logos gia epimorfosi ton ekpaideutikon stin Ellada.
    Egw tha prospathiso na sas perigrapso pos litourgei to systima stin Germania, efoson
    exw spoudasei sto exwteriko kai organwnw seminaria gia ekpaideutikous(nipiagogous kai daskalous kathws kai gia enilikes kai paidia). Genika o ekpaideutikos exei thn dynatotita na dialexei
    anamesa:
    – se nmerisia seminaria
    – apogeumatina seminaria
    – ebdomadiaia
    – sabbatokyriaka (ta exoda ta analambanei to sxoleio. Yparxoun kai seminaria ta exoda twn opoiwn xrewnetai o ekpaideutikos)

    – to idio to panepistimio organwnei kai seminaria gia to kalokairi
    (Sommer-Universität)
    Ta exoda ta analambanoun oi ekpaideutikoi kai oi alloi endiaferomenoi.

    Snmeionw omos pos o misthos twn ekpaideutikon den sygkrinetai me auton stin Ellada.
    O ekpaideutikos mporei  me auton ton tropo na dialexei auto pou tairiazei stis anagkes tou.

    Gia perissoteres plirofories eimai stin diathesi sas
    Me ektimisi
    M.M

  • 9 Ιουνίου 2010, 18:33 | Ανδριανή Κ.

         Η έννοια της επιμόρφωσης αλλά και η υλοποίηση της δεν είναι καθόλου άγνωστη μέχρι σήμερα στην εκπ/κη κοινότητα, τα οφέλη της όμως είναι ανεξακρίβωτα , υποκειμενικά  ερευνημένα και χωρίς καμιά ουσιαστική πρακτική σημασία. Οι λόγοι είναι πολλοί και εντάσσονται στην νοσηρότητα του    μέχρι σήμερα   εκπ/κου περιβάλλοντος ( νοοτροπιών, συνδικαλιτικών συμφερόντων, κομματικών αντιπαλλοτήτων και η παντελής  έλλειψη  αξιολόγησης του εκπ/κου έργου).
      Σκόπιμο είναι αυτή την χρονική στιγμή που η εξαθλίωση των ηθικών,πολιτικών,κοινωνικών  αξιών που παρακολουθούμε  δεν   είναι  θεαρική πράσταση αλλά η τραγική πραγματικότητα ,η επιμόρφωση να παιξει τον πραγματικό της  ρόλο που είναι η ενίσχυση του επαγγελματικού μας κύρους  , της  αυτοεκτιμησής μας  και η αναβάθμιση των εκπαιδευτικών διαδικασιών και δραστηριοτήτων. 
       Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει:
       –  Η επιμόρφωση  να έχει θέσει  ένα κύριο και πολλούς δευτερεύοντες επιμέρους στόχους.
      -Να προηγηθεί της επιμόρφωσης η αξιολόγηση του εκπ/κου έργου μέσω μιας συλλογικής ενδοσχολικής διαδικασίας  η οποία  θα προάγει την αυτογνωσία μας και θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε τις ικανότητες  μας για να μπορούμε να βασιστούμε σε αυτές  αλλά και να αναγνωρίσουμε τις αδυναμίες  μας και εν συνεχεία να τις αξοιοποιήσουμε βελτιώνοντας τις μέσω της επιμόρφωσης.
       – Να συγκεντρωθούν ,να επεξεργαστούν , να ομαδοποιηθούν , και να κατηγοροποιηθούν οι ελλείψεις ( παιδαγωγικές, ψυχολογικές,τεχνολογικές, κ.λ.π) που θα διαπιστωθούν ανά  σχολική μονάδα ή μεγαλύτερης γεωγραφικής εμβάλειας, μέσω της αυτοαξιολόγησης και να  χρησιμοποιηθούν ως πιξίδα για τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί η επιμόρφωση και τα είδη της επιμόρφωσης που πρέπει να χρησιμοποιηθούν.
     – Οι επιμορφωτικές συναντήσεις να έχουν την μορφή συνεδρίας ,να είναι βιωματικές ,να αξιοποιείται η εμπειρία των εν ενεργεία εκπ/κών  ,να λύνει και όχι να προσθέτει προβλήματα , και πάνω από όλα να προσεγγίζει ιδιαιτερότητες ψυχολογικές και κοινωνικές των εκπ/κών που θα συμμετέχουν, γι αυτό τα μέλη τωνεπιμορφούμενων ομάδων θα πρ’επει να έχουν συνοχή ,χημεία και αλληλεγγύη ώστε να επιτυγχάνεται ο σκοπός της επιμόρφωσης, να κάνουν απολογισμό ,πρακτικές ασκήσεις στην πραγματική σχολική τάξη και να εξάγουν συμπεράσματα. 
    – Να  είναι προσεγγίσιμη   η επιμορφωτική διαδικασία  και  να προσφερθούν κίνητρα για να διευρυνθεί η συμμετοχή των εκπ/κων ( μοριοδότηση ) .
     – Οι επιμορφωτές να  ανήκουν  στην τριτοβάθμια εκπ/ση διότι έχουν την εμπειρία  εκπαιδευτικής συνδιαλλαγής με ενήλικες κάτι που δεν υπάρχει στην εκπαιδευτική πρακτική της δικής μας βαθμίδας αλλά και για καθαρά ψυχολογικούς λόγους.

    Τέλος επειδή θεωρώ  οτι η υλοποίηση της    επιμόρφωσης  θα έχει ανταποδοτικά οφέλη στο ενδοσχολικό αλλά και  στο εξωσχολικό περιβάλλον  θα πρέπει πριν υλοποιηθεί να σχεδιαστεί με σαφήνεια, ρεαλισμό και ξεκάθαρους στόχους ώστε  να μην απαξιωθεί   στο βρεφικό της στάδιο.
         Με μεγάλη μου χαρά θέλω όχι μόνο να επιμορφώθώ αλλά και να προσφέρω , αν οι απόψεις    μου   σας φανούν χρήσιμες σε αυτό το στάδιο σχεδιασμού και διαμόρφωσης του πλαισίου στήριξης  της επιμόρφωσης. 
       

  • 9 Ιουνίου 2010, 16:29 | Μ. Τερζάκη

    Αποδοτική πιστεύω ότι είναι η μεικτή μορφή (διευκρινίζω: σύντομες και κατά τακτά χρονικά διαστήματα συναντήσεις επιμορφωτών-επιμορφούμενων δια ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με ενεργητική συμμετοχή του επιμορφούμενου μέσω της εκπόνησης εργασιών), με την παράλληλη αξιοποίηση διαδικτυακού περιβάλλοντος υποστήριξης επιμορφωτικού έργου και «πραγματική» αξιοποίηση της μεθοδολογίας της εκπαίδευσης ενηλίκων.

    Απαραίτητη προυπόθεση η καλή γνώση και εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες όλων των επιμορφούμενων (αυτό πρέπει να ελέγχεται με κάποιο τρόπο, γιατί διαφορετικά οι επιμορφώσεις μετατρέπονται σε διαλέξεις, όταν οι μισοί επιμορφούμενοι δεν είναι σε θέση να συμμετάσχουν ενεργά).

    Η διάρκεια που προτείνεται (200 ώρες) είναι νομίζω ικανοποιητική, απλωμένη στο διδακτικό έτος. 

    Να συμπληρώσω ότι αποδοτική, κατά τη γνώμη μου, είναι η μορφή ενός επιμορφωτικού προγράμματος, όταν τα αποτελέσματά του ανιχνεύονται στην καθημερινή πρακτική (όχι απαραίτητα τη διδακτική, αλλά ευρύτερα την παιδαγωγική) των επιμορφωμένων, άρα όταν έχει συμβάλει στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων και αλλαγή (βελτίωση) στάσης στην εκπαιδευτική διαδικασία.
    Για να συμβεί αυτό, πρέπει να διασφαλίζεται η πραγματική επιθυμία για συμμετοχή κατ’ ουσίαν στην επιμόρφωση, η ενεργητική συμμετοχή, η πραγματική παρουσία (φυσική στις δια ζώσης συναντήσεις και στα εξ αποστάσεως μέσω της παράδοσης εργασιών), και η απόδοση αυτής της προστιθέμενης αξίας στην εκπαιδευτική κοινότητα.

  •  
    <!– /* Font Definitions */ @font-face {font-family:»Cambria Math»; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:1; mso-generic-font-family:roman; mso-font-format:other; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:0 0 0 0 0 0;} @font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset:161; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-520092929 1073786111 9 0 415 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:»»; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:10.0pt; margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:»Calibri»,»sans-serif»; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:»Times New Roman»; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} p.MsoListParagraph, li.MsoListParagraph, div.MsoListParagraph {mso-style-priority:34; mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:10.0pt; margin-left:36.0pt; mso-add-space:auto; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:»Calibri»,»sans-serif»; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:»Times New Roman»; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} p.MsoListParagraphCxSpFirst, li.MsoListParagraphCxSpFirst, div.MsoListParagraphCxSpFirst {mso-style-priority:34; mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-type:export-only; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:0cm; margin-left:36.0pt; margin-bottom:.0001pt; mso-add-space:auto; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:»Calibri»,»sans-serif»; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:»Times New Roman»; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} p.MsoListParagraphCxSpMiddle, li.MsoListParagraphCxSpMiddle, div.MsoListParagraphCxSpMiddle {mso-style-priority:34; mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-type:export-only; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:0cm; margin-left:36.0pt; margin-bottom:.0001pt; mso-add-space:auto; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:»Calibri»,»sans-serif»; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:»Times New Roman»; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} p.MsoListParagraphCxSpLast, li.MsoListParagraphCxSpLast, div.MsoListParagraphCxSpLast {mso-style-priority:34; mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-type:export-only; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:10.0pt; margin-left:36.0pt; mso-add-space:auto; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:»Calibri»,»sans-serif»; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:»Times New Roman»; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} span.single {mso-style-name:single; mso-style-unhide:no;} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:»Times New Roman»; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} .MsoPapDefault {mso-style-type:export-only; margin-bottom:10.0pt; line-height:115%;} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:72.0pt 90.0pt 72.0pt 90.0pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} /* List Definitions */ @list l0 {mso-list-id:1422219159; mso-list-type:hybrid; mso-list-template-ids:-483469618 67633167 67633177 67633179 67633167 67633177 67633179 67633167 67633177 67633179;} @list l0:level1 {mso-level-tab-stop:none; mso-level-number-position:left; text-indent:-18.0pt;} ol {margin-bottom:0cm;} ul {margin-bottom:0cm;} –>

    /* Style Definitions */
    table.MsoNormalTable
    {mso-style-name:»Table Normal»;
    mso-tstyle-rowband-size:0;
    mso-tstyle-colband-size:0;
    mso-style-noshow:yes;
    mso-style-priority:99;
    mso-style-qformat:yes;
    mso-style-parent:»»;
    mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
    mso-para-margin-top:0cm;
    mso-para-margin-right:0cm;
    mso-para-margin-bottom:10.0pt;
    mso-para-margin-left:0cm;
    line-height:115%;
    mso-pagination:widow-orphan;
    font-size:11.0pt;
    font-family:»Calibri»,»sans-serif»;
    mso-ascii-font-family:Calibri;
    mso-ascii-theme-font:minor-latin;
    mso-hansi-font-family:Calibri;
    mso-hansi-theme-font:minor-latin;
    mso-bidi-font-family:»Times New Roman»;
    mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
    mso-fareast-language:EN-US;}

    A)  Ταχύρυθμα προγράμματα στη διάρκεια του σχολικού έτους:

    1. κατά ειδικότητα ξεχωριστά (και όχι γενικά, όπως πχ για όλους τους ΠΕ04 αλλά ξεχωριστά για Φυσικούς, Χημικούς κλπ.),
    2. ξεχωριστά για τους καθηγητές του γεν. λυκείου, γυμνασίου, Επαγ. Λυκείου
    3. στα συγκεκριμένα σχολικά βιβλία, τη συγκεκριμένη διδακτέα ύλη και κυρίως ανά κεφάλαιο (σύμφωνα με το συγκεκριμένο αναλυτικό πρόγραμμα).

    B)  Περιοδικά επιμόρφωση εξ αποστάσεως με τη χρήση ΗΥ και διαδικτύου.

  • Μεικτό σύστημα (Ταχύρρυθμα  σεμινάρια και εξ αποστάσεως επιμόρφωση με συμβατικά μέσα και προαιρετική χρήση νέων τεχνολογιών)

  • 9 Ιουνίου 2010, 15:47 | ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ

    Δεν μου είναι ξεκαθαρισμένο σε τι είδους επιμόρφωση θα ήθελε να υποβάλλει το υπουργείο παιδείας τον εκπαιδευτικό.Τι πιστεύει το υπουργείο οτι δεν πάει καλά με τον Έλληνα εκπαιδευτικό?Έχει διαπιστωθεί έλλειψη γνώσεων? Μήπως παιδαγωγική ανεπάρκεια? Άγνοια ίσως στις νέες τεχνολογίες?
    Η πρόσληψή μας μέσω ΑΣΕΠ δεν τεκμηριώνει-σε θεωρητικό επίπεδο τουλάχιστον- την επάρκειά μας στο γνωστικό αντικείμενο και στις παιδαγωγικές πρακτικές? Τι επιπλέον θα προσφέρει άλλη μία επιμόρφωση? Ο κάθε εκπαιδευτικός ούτως ή άλλως οφείλει να αυτοεπιμορφώνεται και να εμπλουτίζει τις εμπειρίες του μέρα με την μέρα, διαφορετικά θα γίνει το όνειδος και ο περίγελος των μαθητών του και των συναδέλφων του.
    Αν πάλι μιλάμε για επιμόρφωση σχετικά με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, εδώ και καιρό έχουν ξεκινήσει διαδικασίες πιστοποίησης και ένα σημαντικό ποσοστό συναδέλφων έχει ήδη πιστοποιηθεί και εξοικειωθεί με την ψηφιακή γνώση. Φυσικά, υπάρχουν συνάδελφοι μεγαλύτερης ηλικίας κυρίως, που έχουν μια άρνηση σε αυτό το είδος εκπαιδευτικής προσέγγισης. Τι μπορεί να κάνει κανείς σε αυτήν την περίπτωση?
    Όσο για τη χρήση του ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού, μέσα στην τάξη, σε τι είδους επιμόρφωση θα θέλατε να υποβληθούμε? Όσοι συνάδελφοι δούλεψαν φέτος τα παρεχόμενα από το υπουργείο εκπαιδευτικά προγράμματα, διαπίστωσαν οτι είναι μεν σε καλό δρόμο, αλλά υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης στο είδος και την μορφή του λογισμικού. Π.χ. θα μπορούσαν να υπάρχουν στο τέλος κάθε κεφαλαίου, ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής με τις οποίες  θα μπορούσε ο κάθε μαθητής   να αυτοαξιολογηθεί άμεσα. Μήπως λοιπόν η επιμόρφωση θα έπρεπε να ξεκινήσει από τους προγραμματιστές των λογισμικών?:)
    Γνώμη μου είναι οτι η περίφημη αυτή επιμόρφωση θα είναι χαμένος χρόνος και χαμένο χρήμα (τόσο πολύτιμο άλλωστε στην σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία).
    Θα ήταν πολύ πιο αποδοτική η δημιουργία μιας ιστοσελίδας με forum συζήτησης πρακτικών προβλημάτων και ανταλλαγής προτάσεων και  εκπαιδευτικού υλικού. Ήδη υπάρχουν πολλές τέτοιες προσπάθειες από αξιόλογους συναδέλφους, αλλά αν το έκανε το υπουργείο μας, πιστεύω οτι θα είχε μεγαλύτερο κύρος και επιπλέον η Ελληνική κοινωνία θα μπορούσε να εκτιμήσει το έργο μας πολύ καλύτερα.

  • 9 Ιουνίου 2010, 15:36 | παρασκευή

    Θεωρώ πως ο καλύτερος τρόπος επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών είναι το μεικτό σύστημα. Ταχύρρυθμα σεμινάρια θεωρητικής κατάρτιση σε θέματα σύγχρονης παιδαγωγικής και διδακτικής σε συνδυασμό με δειγματικές διδασκαλίες για κάθε ειδικότητα. Παράλληλα να γίνει και  η εξ αποστάσεως εκπαίδευση με χρήση των νέων τεχνολογιών.

  • 9 Ιουνίου 2010, 15:33 | Τσίκος Δημήτρης

    Σε αρκετά σημεία σημεία συμφωνώ με το σχόλιο της Άννας Ζουρνά.
    Κάνω αυτό το σχόλιο  έχοντας την εμπειρία και του επιμορφούμενου ( σαν εκπαιδευτή) , αλλά και του επιμορφωτή στα σεμινάρια των εκπαιδευτικών Τεχνικής Εκπαίδευσης.( Μηχανολογικό Σχέδιο με Η/Υ)-Autocad
    Πριν φτάσει κανείς στις μεθόδους , πρέπει να θέλει πραγματικά να επιμορφωθεί , αποδεχόμενος ότι έχει ελλείψεις
    Ξεκινώ από την εμπειρία του  επιμορφούμενου εκπαιδευτή;;
    Αρκετοί συνάδελφοι δεν ήθελαν πραγματικά να επιμορφωθούν. Για διαφορετικούς λόγους είχαν κάνει αίτηση και επιλέχθηκαν. Ήρθε και η παντελής έλλειψη οργάνωσης στη ΣΕΛΕΤΕ ΑΘΗΝΑΣ (χώροι Διδασκαλίας, εργαστήρια, απαράδεκτοι επιμορφωτές εκπαιδευτικών κ.λ.π) και έδεσε το γλυκό.
    Το πιο τρελό σε αυτή την ιστορία ήταν ότι κάποιοι συγγραφείς των σημειώσεων( παρεμπιπτόντως ήταν σε καλό επίπεδο), ήταν και επιμορφούμενοι!!!!!!
    Το θετικό όμως ήταν η συναναστροφή με αρκετούς καθόλα άξιους εκπαιδευτικούς, η ανταλλαγή καλών πρακτικών και μεθόδων δουλειάς στα σχολεία μας.
    Για τον τελευταίο λόγο  άξιζε και η παρακολούθηση
    ‘Επειτα κλήθηκα να μεταδώσω τις γνώσεις που απέκτησα;;;;-(Ευτυχώς γνώριζα αρκετά καλά το λογισμικό πριν επιμορφωθώ!!!!)
    Ομοίως κάποιοι συνάδελφοι επιθυμούσαν πραγματικά να επιμορφωθούν, ενώ άλλοι μάλλον βαριεστημένα συμμετείχαν και τέλος άλλοι για τα 200 ευρώ!!!
    Τελειώνοντας θέλω να επισημάνω ότι όποιος θέλει να επιμορφώνεται πραγματικά( δεν σταματά η εξέλιξη) σίγουρα το πετυχαίνει. Οι μέθοδοι βοηθούν, περισσότερο όμως η πραγματική επιθυμία
    Σαν καλύτερη μέθοδο προτείνω, σεμινάριο με ομάδες εργασίες (2-3 άτομα) , κατάλληλο εκπαιδευτή(εδώ δύσκολα τα πράγματα), και εφαρμογή σε διδασκαλίες μέσα σε τάξη για περισσότερες από 1 φορές
     
     
     

  • 9 Ιουνίου 2010, 15:22 | Panos iliopoulos

    Συνδυασμός εξ αποστάσεως μεθοδολογίας (διαδικτυακή πλατφόρμα) με τη λειτουργία τοπικών αλλά και δικτυακών «κοινοτήτων μάθησης».
    Για να έχει  ουσιαστικό  ρόλο η σχεδιαζόμενη επιμόρφωση θα πρέπει να
    δημιουργήσει αποτελεσματικούς μηχανισμούς αξιοποίησης  της εμπειρίας
    των ελλήνων εκπαιδευτικών. Η αξιοποίηση αυτή μπορεί να έχει διπλό
    χαρακτήρα, από την μία εμπλουτίζοντας το εκπαιδευτικό υλικό και
    συμβάλλοντας στο σχεδιασμό του προγράμματος, από την άλλη αποτελώντας
    τη βάση στην οποία πάνω θα επιχειρηθεί να οικοδομηθεί η νέα γνώση
    σύμφωνα με τις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων.   Βασικά εργαλεία στην
    προσπάθεια αυτή θα πρέπει να αποτελέσουν οι « κοινότητες μάθησης» και
    η διαδικτυακή πλατφόρμα.
        Ιδιαίτερα όσο αφορά τις οι « κοινότητες μάθησης» αυτές θα πρέπει να
    έχουν, εκτός από διαδικτυακό και τοπικό χαρακτήρα ( αν είναι δυνατόν
    ανά σχολείο) ώστε να αποτελέσουν τοπικούς πυρήνες δημιουργίας
    περιβάλλοντος δυναμικής κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Αυτό κρίνεται
    απαραίτητο για να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί τόσο να έχουν και δια
    ζώσης βιωματικές εμπειρίες του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, όσο και
    για να έχουν την απαραίτητη στήριξη στην εμπλοκή τους σε κάτι τόσο
    καινοτόμο, όσο η εφαρμογή της εξ’ αποστάσεως επιμόρφωσης.
         Σχετικά με την διαδικτυακή πλατφόρμα πιστεύω ότι η ολοκλήρωση του
    σχεδιασμού της θα μπορούσε να γίνει σταδιακά ξεκινώντας από μια απλή
    βασική δομή η οποία θα έχει ως αρχικό στόχο την διευκόλυνση της
    επικοινωνίας και την δημιουργία δικτυακών κοινοτήτων μάθησης.
    Η πλατφόρμα αυτή θα μπει σε λειτουργία άμεσα με την έναρξη της πιλοτικής
    εφαρμογής, και θα εξελίσσεται, προσαρμοζόμενη κατάλληλα, ανάλογα με
    τις παρατηρήσεις και τις απαιτήσεις των χρηστών της, μέχρι να
    αποκτήσει την ολοκληρωμένη της μορφή, εμπλουτιζόμενη παράλληλα
    σταδιακά και με το απαραίτητο εκπαιδευτικό υλικό.

  • 9 Ιουνίου 2010, 15:11 | Θάλεια Χατζηγιάννογλου

    Θεωρώ ότι το σύστημα «blended learning» (σύγχρονη-ασύγχρονη εκπαίδευση) αποτελεί τον καλύτερο τρόπο επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, εφόσον δίνει τη δυνατότητα μελέτης του υλικού μέσω του Η.Υ. και τη δια ζώσης επικοινωνία με τον εκπαιδευτή για την επίλυση προβλημάτων. Εφόσον πραγματοποιηθεί μια εισαγωγική συνάντηση για να κατανοήσουν οι εκπαιδευόμενοι τον τρόπο εργασίας, μπορούν στη συνέχεια να μελετήσουν το υλικό και σε επόμενη, δια ζώσης συνάντηση να επιλύσουν τις απορίες. Επιπλέον, η επιμόρφωση πρέπει να βασίζεται στις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων (άρα οι επιμορφωτές να έχουν πιστοποιηθεί ως εκπαιδευτές ενηλίκων) και να παρέχεται από μάχιμους εκπαιδευτικούς, με αυξημένα προσόντα και ερευνητική δραστηριότητα, οι οποίοι έχουν ήδη αξιολογηθεί σε προηγούμενα σεμινάρια από τους εκπαιδευόμενους. 

  • <!– /* Font Definitions */ @font-face {font-family:»Cambria Math»; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:161; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1107304683 0 0 159 0;} @font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset:161; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1073750139 0 0 159 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:»»; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:10.0pt; margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:»Calibri»,»sans-serif»; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-bidi-font-family:»Times New Roman»; mso-ansi-language:EN-US; mso-fareast-language:EN-US;} span.msoIns {mso-style-type:export-only; mso-style-name:»»; text-decoration:underline; text-underline:single; color:teal;} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; font-size:10.0pt; mso-ansi-font-size:10.0pt; mso-bidi-font-size:10.0pt; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-hansi-font-family:Calibri;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:72.0pt 90.0pt 72.0pt 90.0pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} –>

    /* Style Definitions */
    table.MsoNormalTable
    {mso-style-name:»Κανονικός πίνακας»;
    mso-tstyle-rowband-size:0;
    mso-tstyle-colband-size:0;
    mso-style-noshow:yes;
    mso-style-priority:99;
    mso-style-qformat:yes;
    mso-style-parent:»»;
    mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
    mso-para-margin:0cm;
    mso-para-margin-bottom:.0001pt;
    mso-pagination:widow-orphan;
    font-size:11.0pt;
    font-family:»Calibri»,»sans-serif»;
    mso-ascii-font-family:Calibri;
    mso-ascii-theme-font:minor-latin;
    mso-fareast-font-family:Calibri;
    mso-fareast-theme-font:minor-latin;
    mso-hansi-font-family:Calibri;
    mso-hansi-theme-font:minor-latin;
    mso-bidi-font-family:»Times New Roman»;
    mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
    mso-fareast-language:EN-US;}

    Θεωρούμε ότι το μοντέλο του Κεντρικού ελέγχου και σχεδιασμού όλων των εκπαιδευτικών δράσεων έχει φθάσει στα όρια του από τη στιγμή που ωρίμασαν και οι τεχνολογίες του Web 2.0 (Κοινότητες, Ιστολόγια, Wikis…..).
    Προτείνουμε τη δημιουργία μόνιμων βιώσιμων υποδομών σε κάθε νομό της χώρας οι οποίες να υποστηρίζουν τις εκπαιδευτικές και ιδιαίτερα τις καινοτόμες δράσεις. Η αποσπασματική λειτουργία των προγραμμάτων δεν αποδίδει καθώς ειδικά στις ΤΠΕ απαιτείται διαρκής επικαιροποίηση των γνώσεων.
    Προτείνουμε να ιδρυθεί ένα «Κέντρο Υποστήριξης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας» σε κάθε νομό. Αυτό το Κέντρο θα αποτελεί τον πυρήνα για την εκπαίδευση, την επιμόρφωση και τη δια βίου εκπαίδευση των εκπαιδευτικών του νομού που θα στελεχώνεται από το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο σήμερα ασχολείται με αυτό το έργο αλλά «στεγάζεται» κάτω από τις Διοικητικές Υπηρεσίες (Δ.Δ.Ε., Δ.Π.Ε., Περιφερειακές Διευθύνσεις). Πιο συγκεκριμένα θα υποστηρίζει και θα συντονίζει όλες τις δραστηριότητες της εκπαιδευτικής κοινότητας (ένταξη των ΤΠΕ στο σχολείο, σχολικές βιβλιοθήκες εμπλουτισμένες και με ψηφιακό υλικό, περιβαλλοντική αγωγή, αγωγή υγείας, πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες μαθητών και εκπαιδευτικών) Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης. Με αυτή τη δομή θα δημιουργηθεί ένας πυρήνας εκπαιδευτικών οι οποίοι θα μπορούν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν όχι μόνο δράσεις του ΥΠΕΠΘ αλλά και δράσεις που εξυπηρετούν τις τοπικές εκπαιδευτικές κοινότητες και θα στοχεύει στην, όσο γίνεται πιο καλή προετοιμασία και στη συνέχεια στήριξη του εκπαιδευτικού στην αξιοποίηση των ΤΠΕ στην καθημερινή διδακτική διαδικασία. Μόνο έτσι θα υπάρχει προστιθέμενη αξία στις τοπικές εκπαιδευτικές υποδομές και οι «καλές πρακτικές» θα επιβιώνουν και θα διαχέονται μέσα από τις υπηρεσίες του Web 2.0.
    Προτείνεται επίσης:

    <!– /* Font Definitions */ @font-face {font-family:»Cambria Math»; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:161; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1107304683 0 0 159 0;} @font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset:161; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1073750139 0 0 159 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:»»; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:10.0pt; margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:»Calibri»,»sans-serif»; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-bidi-font-family:»Times New Roman»; mso-ansi-language:EN-US; mso-fareast-language:EN-US;} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; font-size:10.0pt; mso-ansi-font-size:10.0pt; mso-bidi-font-size:10.0pt; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-hansi-font-family:Calibri;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:72.0pt 90.0pt 72.0pt 90.0pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} –>

    /* Style Definitions */
    table.MsoNormalTable
    {mso-style-name:»Κανονικός πίνακας»;
    mso-tstyle-rowband-size:0;
    mso-tstyle-colband-size:0;
    mso-style-noshow:yes;
    mso-style-priority:99;
    mso-style-qformat:yes;
    mso-style-parent:»»;
    mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
    mso-para-margin:0cm;
    mso-para-margin-bottom:.0001pt;
    mso-pagination:widow-orphan;
    font-size:11.0pt;
    font-family:»Calibri»,»sans-serif»;
    mso-ascii-font-family:Calibri;
    mso-ascii-theme-font:minor-latin;
    mso-fareast-font-family:Calibri;
    mso-fareast-theme-font:minor-latin;
    mso-hansi-font-family:Calibri;
    mso-hansi-theme-font:minor-latin;
    mso-bidi-font-family:»Times New Roman»;
    mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
    mso-fareast-language:EN-US;}

    1)Η σχεδίαση και υλοποίηση της «Ενδοσχολικής Επιμόρφωσης και Υποστήριξης των Εκπαιδευτικών» στη διδακτική αξιοποίηση των ΤΠΕ, ανά ειδικότητα με ένα μικτό μοντέλο εξ αποστάσεως και δια ζώσης εκπαίδευσης. Εκτιμούμε ότι η επιλογή αυτού του μοντέλου επιμόρφωσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί τα λογισμικά και το διαδίκτυο στην καθημερινή τους σχολική πρακτική.
    2) Η δημιουργία μητρώου επιμορφωτών, ήδη υπάρχει ένα μητρώο επιμορφωτών Β΄επιπέδου που καλό θα ήταν να αξιοποιηθεί για να μην έχουμε περαιτέρω καθυστερήσεις. Σε τακτά διαστήματα να γίνεται πρόσκληση με συγκεκριμένα κριτήρια εγραφής σε αυτό και να είναι υποχρεωτική η απασχόληση των επιμορφωτών αυτών στα προγράμματα.

    3) <!– /* Font Definitions */ @font-face {font-family:»Cambria Math»; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:161; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1107304683 0 0 159 0;} @font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset:161; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1073750139 0 0 159 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:»»; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:10.0pt; margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:»Calibri»,»sans-serif»; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-bidi-font-family:»Times New Roman»; mso-ansi-language:EN-US; mso-fareast-language:EN-US;} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; font-size:10.0pt; mso-ansi-font-size:10.0pt; mso-bidi-font-size:10.0pt; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-hansi-font-family:Calibri;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:72.0pt 90.0pt 72.0pt 90.0pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} –>

    /* Style Definitions */
    table.MsoNormalTable
    {mso-style-name:»Κανονικός πίνακας»;
    mso-tstyle-rowband-size:0;
    mso-tstyle-colband-size:0;
    mso-style-noshow:yes;
    mso-style-priority:99;
    mso-style-qformat:yes;
    mso-style-parent:»»;
    mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
    mso-para-margin:0cm;
    mso-para-margin-bottom:.0001pt;
    mso-pagination:widow-orphan;
    font-size:11.0pt;
    font-family:»Calibri»,»sans-serif»;
    mso-ascii-font-family:Calibri;
    mso-ascii-theme-font:minor-latin;
    mso-fareast-font-family:Calibri;
    mso-fareast-theme-font:minor-latin;
    mso-hansi-font-family:Calibri;
    mso-hansi-theme-font:minor-latin;
    mso-bidi-font-family:»Times New Roman»;
    mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
    mso-fareast-language:EN-US;}

    Η δημιουργία και λειτουργία υποδομών τηλεεκπαίδευσης για τις απομακρυσμένες περιοχές

  • 9 Ιουνίου 2010, 15:02 | sadam8

    ο πρωτος που πρεπει να επιμορφωθεί είναι το υπουργειο. ο δευτερος οι επιμορφωτες. ο τριτος, οι εκπαιδευτικοι που μπηκαν στα σχολεια μεσω ενισχυτικης διδασκαλιας ρουσφετολογικα. ξερει το κομμα σας. εδω ο κοσμος καιγεται κι εχει ορισμενους παπαγαλους που γραφουν και τις αποψεις τους με παθος, λες και θα σας ρωτησουν. α, ξεχασα: να μας επιμορφωσετε και για το πως θα κανουμε μαθημα σε 30αρια τμηματα με 17χρονους!

  • Κυρία Υπουργέ,
    Για το θέμα της επιμόρφωσης είχα αποστείλει Εργασία μου δεκαέξι (16) σελίδων το Μάϊο του 2008 σε Προϊσταμένη Αρχή. Επειδή δεν έχω χρόνο να ξαναγράψω τα ίδια, μπορείτε να τη δείτε  παρακάτω : http://www.scribd.com/doc/32759686/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BC%CF%8C%CF%81%CF%86%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%AF
    Νικήτας Λουδάρος- κοινωνιολόγος-3ο ΓΕ.Λ. Άργους
    http://koinoniologos.blogspot.com/

  • 9 Ιουνίου 2010, 13:59 | Παναγιώτης

    Αναγκαστικά με νέες τεχνολογίες ώστε να επιμορφωθούν και οι εκπαιδευτικοι σε δυσβατες και δυσπροσιτες περιοχες και να αναγκαστουν οι μεγαλύτεροι να μάθουν να χρησιμοποιουν Η/Υ.Κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να τεθεί προθεσμία για την απόκτηση διπλώματος ECDL από όλους τους εκπαιδευτικούς…

  • 9 Ιουνίου 2010, 13:35 | PANOS

    ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

  • 9 Ιουνίου 2010, 13:28 | Στέλιος

    Ρωτήστε τους φορείς που έχουν διοργανώσει σεμινάρια εκπαιδευτικών κατά το παρελθόν. Αυτοί ξέρουν, πιθανόν μάλιστα να διεκδικήσουν και πάλι το ρόλο των επιμορφωτών. Ρωτήστε για παράδειγμα το πολυτεχνείο που διοργάνωσε τα απαράδεκτα σεμινάρια για την περιβαλλοντκή εκπαίδευση, ρωτήστε αυτούς που οργανωσαν τα απαράδεκτα σεμινάρια πιστοποίησης πληροφορικής. Θυμαμαι επίσης το 2005 κάτι αξιοθρήνητα σεμινάρια από συναδέλφους που διάβαζαν κάτι χαρτιά από μέσα. Ρωτήστε ακόμη και αυτούς που οργανώνουν την εισαγωγική επιμόρφωση, νομίζω τα ΠΕΚ. Τετοια ασχετίλα, τέτοια ξεφτίλα ομολογώ ότι δεν έχω ξαναζήσει. Συνάδελφοι της προυχοντίας, δήθεν  ξερόλες, να»διδάσκουν». Και φαντάζομαι ότι ακόμη κάποιοι ονειρεύονται ότι θα (ξανά)διδάξουν.
    Δεν έχω καμιά απολύτως εμπιστοσύνη στις κρατικές υπηρεσίες. Είτε αυτές έχουν τη μορφή της επιμόρφωσης, είτε οποιοδήποτε άλλο τομέα. Στο τέλος οι διαβουλεύσεις θα καταλήξουν σε ωραίους τίτλους προγραμμάτων που θα υπηρετούνται από επιμορφωτές διεκπεραιωτές, ζητιάνους της παχυλής προφανώς ωρομισθίας. Αθάνατο ελληνικό δημόσιο, αθάνατοι έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι (και εκπαιδευτικοί) που κατά βάθος θα θέλατε πολύ να μοιάσετε τους πολιτικούς που βρίζετε.

  • Η επιμόρφωση πρέπει να είναι υποχρεωτική για όλους,  εντός ωραρίου εργασίας,  και να είναι οπωσδήποτε ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ (π.χ.  μικροδιδασκαλίες) είτε μεταξύ των επιμορφούμενων, είτε και μέσα στην τάξη με τους μαθητές.
    Πιστεύω πως η μορφή της επιμόρφωσης εξαρτάται και από το αντικείμενο, άρα και οι τρείς μορφές είναι απαραίτητες!
    Τέλος πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση ή αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού!

  • Η καθε μορφής παιδαγωγική διαδικασία , πρωτοβάθμια η δευτεροβάθμια κλπ πρέπει να εχει 3 σημεία αναφοράς
    1. Τον επαναπροσδιορισμό του εκπαιδευτικού στόχου
    2.Την αντικειμενική αξιολόγηση εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων
    3. Την απόδοση του παραγόμενου έργου στην αγορά και την κοινωνια
    Κατά συνέπεια, καθε επιμορφωτική διαδικασία που δεν υπόκειται στα ανωτέρω αξιώματα ειναι αναπόφευκτο να ειναι περιττή σπάταλη χρόνου και φαιάς ουσίας μιας ήδη χρεοκοπημένης οικονομίας, χωρίς σαφείς   αναπτυξιακούς προσανατολισμούς.
    Μοιραία λοιπόν η εξ αποστάσεως επιμόρφωση, χωρίς να ειναι το απόλυτο ζητούμενο για την διόρθωση πορειας μιας παρεκκλίνουσας και ελλειμματικής παιδείας ,   συρικνωνει απλά το χάσμα ανάμεσα στην αγορά εργασίας και στην διδασκόμενη ύλη με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

  • 9 Ιουνίου 2010, 12:21 | Μαριάνθη

    Αποδότικότερη θεωρώ την ενδοσχολική επιμόρφωση που ικανοποιεί ακριβώς τις ανάγκες του σχολείου που εργάζεται ο εκπαιδευτικός. Εφόσον βέβαια θεσμοθετηθεί πλήρως και αποκτήσουμε το δικαίωμα και τα μέσα να την πραγματοποιήσουμε. Ένα είδος επιμόρφωσης όμως δεν αρκεί. Χρειάζεται συνδυασμός ανάλογα με τις ανάγκες.

  • 9 Ιουνίου 2010, 11:54 | Νίκος

    Ετήσιας διάρκειας επιμόρφωση μέσα στο σχολείο, μέσα στην τάξη, επιμόρφωση στην πράξη, τις θεωρίες μπορούμε και να τις διαβάσουμε και μόνοι μας, σε πραγματικές συνθήκες τι γίνεται;

  • 9 Ιουνίου 2010, 11:35 | ΣΠΥΡΟΣ

    Ταχύρρυθμα βιωματικά   σεμινάρια και εξ αποστάσεως επιμόρφωση με συμβατικά μέσα και προαιρετική χρήση νέων τεχνολογιών

  • 9 Ιουνίου 2010, 11:26 | Ίλια

    Πιο αποδοτικός τρόπος επιμόρφωσης είναι η εξ’αποστάσεως εκπαίδευση με τη χρήση νέων τεχνολογιών στο επίπεδο της θεωρίας και ακολουθώς πρακτικά σεμινάρια 20-40 ωρών σε τάξη ή με τους εκπαιδευόμενους εκπαιδευτικούς σε ρόλο.
    Δεν έχει νόημα μία επιμόρφωση στη διδακτική χωρίς ο εκπαιδευόμενος να διδάξει σε πραγματικό κοινό (μαθητές) ενώ τον/την παρατηρούν οι άλλοι εκπαιδευόμενοι εκπαιδευτικοί.

  • 9 Ιουνίου 2010, 11:01 | Μιχάλης

    Πιστεύω  ο καταλληλότερος τρόπος είναι η  «Εξ αποστάσεως επιμόρφωση με χρήση νέων τεχνολογιών» για τον απλούστατο λόγο ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς μετακινήσεις. Επίσης εξυπηρετεί άτομα που έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις και γενικά περιορισμένο χρόνο.

  • 9 Ιουνίου 2010, 10:58 | Γιάννης

    Μόνο από αυτά που προτείνετε φαίνετε πως είστε παντελώς άσχετοι με τις εξελίξεις στην επιμόρφωση.
    Επομόρφωση μέσα στην τάξη, επιμόρφωση σε ομάδες, επιμόρφωση επί της πράξης.
    Τί θα γίνει πάλι; Θα λέει ο καθένας το ποίημα του κι εμείς θα κάνουμε ότι ακούμε;
     

  • 9 Ιουνίου 2010, 10:31 | isaak

    Η αποδοτικοτερη μορφη επιμορφωση για τους εκπαιδευτικους ειναι, να επιμορφωνονται μονο αυτοι που θελουν και δειχνουν ενδιαφερον, κατα την δικη τους βουληση.
    – Μεγαλη θεματολογια για να μπορουν να επιλεξουν το θεμα που θελουν.
    – Οργανωση, συντονισμος απο καταρτισμενους επιμορφωτες.
    – Επιλογη οσο το δυνατο περισσοτερων εκπαιδευτικων σε προγραμματα.
    – Τα επιμορφωτικα προγραμματα να γινονται εκτος εργασιακου ωραριου.
    – Κινητρα στους συμμετεχοντες.
     

  • 9 Ιουνίου 2010, 10:11 | Δημήτρης

    Μεικτό σύστημα (Ταχύρρυθμα  σεμινάρια και εξ αποστάσεως επιμόρφωση με συμβατικά μέσα και προαιρετική χρήση νέων τεχνολογιών)

  • 9 Ιουνίου 2010, 10:06 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Μεικτό σύστημα (Ταχύρρυθμα  σεμινάρια και εξ αποστάσεως επιμόρφωση με συμβατικά μέσα και προαιρετική χρήση νέων τεχνολογιών)

  • Η αποδοτικότερη μορφή επιμόρφωσης είναι αυτή που επιμορφώνει! Μέχρι τώρα έχουν πεταχτεί τεράστια ποσά στην επιμόρφωση δασκάλων, καθηγητών, ανέργων και άλλων ομάδων ανθρώπων οι οποίοι αντί να επιμορφωθούν υπέγραφαν ένα χαρτί και έφευγαν ή στην καλύτερη περίπτωση έμεναν λίγο για έναν καφέ.
    Αν σας ενδιαφέρει να πετάξετε πάλι χρήματα σε εκπαιδευτικές δομές και διαδικασίες που αποδεδειγμένα πλέον δεν έχουν παράξει αποτελέσματα μπορείτε να το κάνετε. Αν όμως θέλετε να υπάρξει σοβαρό αποτέλεσμα πρέπει να αλλάξετε εντελώς αυτή τη διαδικασία.
    Κατ’ αρχάς πρέπει να πείσετε τους εκπαιδευτικούς ότι πρέπει να εκπαιδευτούν. Να πείσετε τους εκπαιδευτές τους ότι πρέπει να τους εκπαιδεύσουν και να ορίσετε ένα πολύ αυστηρό σύστημα ελέγχου όλης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το να βάλετε απλώς κάποιες εξετάσεις πιστοποίησης δεν λέει απολύτως τίποτα γιατί ξέρετε πολύ καλά τι θα γίνει. Μπορείτε όμως να απαιτήσετε από τον εκπαιδευτικό που έχει επιμορφωθεί να είναι αναγκασμένος να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του κατά την εργασία του και να το ελέγχετε αυτό.
    Κατόπιν πρέπει να ξεχάσετε την λογική σεμιναρίων 500 ωρών που ένας εισηγητής διαβάζει φωναχτά ένα ή περισσότερα βιβλία και το ακροατήριο (αν υπάρχει) βρίσκεται στην αγκαλιά του Μορφέα. Το 2010 η εκπαίδευση δεν μπορεί πλέον να γίνεται σε μαυροπίνακα ούτε είναι απαραίτητο να γίνεται μέσα σε αίθουσες διδασκαλίας.
    Τα εργαλεία που υπάρχουν είναι πολλά και μπορούν να κάνουν την εκπαίδευση μια πολύ όμορφη εμπειρία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχετε την πρόθεση να εκπαιδεύσετε τους εκπαιδευτικούς και όχι να πετάξετε χρήματα σε μια διαδικασία για να μπορείτε να λέτε ότι κάνατε επιμόρφωση.

  • 9 Ιουνίου 2010, 08:25 | ΠΗΝΕΛΟΠΗ

    Πιστεύω πως το μικτό σύστημα θα βοηθούσε τους εκπαιδευτικούς.

  • 9 Ιουνίου 2010, 08:12 | Νότα

    Αποδοτικότερο είναι το Μεικτό Σύστημα, στην περίπτωση που δεν μπορούν να εξασφαλισθούν εκπαιδευτικές άδειες για τους επιμορφωνόμενους εκπαιδευτικούς. Σε κάθε περίπτωση η προσέγγιση θα πρέπει να είναι βιωματική και να γίνεται όχι τόσο σε θεωρητικό πλαίσιο, αλλά πρακτικά. Οι όποιες θεωρίες θα πρέπει να συνοδεύονται από πρακτική (μικροδιδασκαλίες, workshops), είτε στις δια ζώσης επιμορφωτικές συναντήσεις είτε στις εξ αποστάσεως.

  • 9 Ιουνίου 2010, 02:18 | Γεώργιος Παυλίδης

    Το πρόβλημα στην ελληνική πραγματικότητα, στους εκάστοτε διοικούντες και κυβερνώντες είναι η ανοργανωσιά, η προχειρότητα, και η ασυνέχεια με την οποία αντιμετωπίζονται τα σοβαρά, και όχι μόνο, ζητήματα.

    Δημιουργούνται θεσμοί για να γίνει η απορρόφηση των κονδυλίων από ευρωπαϊκά προγράμματα και μετά αφήνονται σε ένα αβέβαιο μέλλον (βλέπε ΚΕΕ Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων,  και άλλες υπηρεσίες της ΓΓΔΒΜ, ΙΕΚ Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης κ.α. ), χώρια που παραμένουν να λειτουργούν με απλήρωτο προσωπικό τόσο διοικητικό, όσο και εκπαιδευτικό.
    Υπηρεσίες που επικαλύπτονται χωρίς να γνωρίζει κανείς τα όρια του καθενός (βλέπε ΝΕΛΕ, ΚΕΕ, ΗΡΩΝ όλα σε νομαρχιακό επίπεδο).
    Σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ανήκουν σε άλλα υπουργεία.
    Τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση. Τα τελευταία 15 χρόνια έχει αλλάξει ο θεσμός αυτός τουλάχιστον 3 φορές ΤΕΛ-ΤΕΣ, ΤΕΕ, ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ με πρόχειρες «εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις» πχ τα ΤΕΕ ήταν αδιαβάθμητα, δεν άνηκαν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και εξαναγκάστηκε ο τότε υπουργός με τροπολογίες να τα εντάξει για να μπορέσουν να ενταχθούν στην οδηγία της ΕΕ.
    Η περιβόητη βάση του 10. Νομίζετε ότι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της εκπαίδευσης και το πρώτο πράγμα που κάνατε ήταν να την καταργήσετε; Τελικά θέλουμε να μορφώσουμε φοιτητές ή να ενισχύσουμε οικονομικά περιοχές της περιφέρειας;
    Τρόπος διορισμού εκπαιδευτικών. Κάθε επόμενη μεταρρύθμιση «κρεμάει» αυτούς που είχαν κάνει ένα προγραμματισμό και υποστήριξαν έμπρακτα την δημόσια εκπαίδευση (βλέπε αναπληρωτές, ωρομίσθιους και ΠΔΣ)
    ΓΡΑΣΥ Γραφεία σύνδεσης με την αγορά εργασίας και επαγγελματικού προσανατολισμού. Πουθενά δεν μετράει η προϋπηρεσία στο θεσμό και το σεμινάριο που παρακολουθήσαμε, το οποίο «κουτσούρεψαν» από τις 520 ώρες στις 428. Η αιτία ήταν ότι επί 6 χρόνια δεν είχε γίνει τίποτα και στο τέλος του ΕΠΕΑΕΚ II αποφάσισαν να υλοποιήσουν κάτι για να μην χαθούν τα χρήματα. Ειδικά για τα ζητήματα των ΓΡΑΣΥ και της επιμόρφωσης η κα Διαμαντοπούλου έχει ενημερωθεί προσωπικά από συναδέλφους (και τηλεφωνικά), όταν τότε ήταν στην αντιπολίτευση.
    Κολέγια. Γιατί πάντα πρέπει να φτάνει ο κόμπος στο χτένι για να πάρουμε αποφάσεις; Η ντιρεκτίβα δόθηκε πριν από χρόνια από την ΕΕ.

    Επιτέλους το κράτος θα πρέπει να έχει μια σταθερότητα και να μην επηρεάζεται η κάθε θέση και υπηρεσία από την αλλαγή του κόμματος που κυβερνά και ακόμη χειρότερα του υπουργού του ίδιου κυβερνώντος κόμματος. Στον τομέα της εκπαίδευσης-υπουργείου παιδείας έχουμε τρανταχτά παραδείγματα. Το κόμμα σας κυβερνούσε επί 20 χρόνια συνεχόμενα, θα περίμενε κανείς να υπάρχει μια συνέχεια (σιγά μη σας χάλασε τη συνέχεια τα 3 χρόνια κυβερνήσεων της ΝΔ).

    Όσον αφορά το θέμα της επιμόρφωσης.
    Καταρχήν όσον αφορά τους διορισμούς εκπαιδευτικών, πρέπει να ξεκαθαριστεί το τοπίο και οι νεοδιόριστοι να έχουν παιδαγωγική επάρκεια. Δεν υπάρχουν καθηγητικές σχολές και μη. Κανένας δεν εγγυάται ότι ο πτυχιούχος π.χ. φυσικός, χημικός, επειδή είναι άριστος σε ένα εργαστήριο, θα είναι ικανός να διδάξει στο παιδιά του σχολείου.
    Προτείνω κάθε πτυχιούχος που ενδιαφέρεται να εργαστεί στην εκπαίδευση να υποχρεούται να παρακολουθήσει μονοετές ή διετές πρόγραμμα, το οποίο καταρτίζουν μόνο τα παιδαγωγικά τμήματα των πανεπιστημίων ή/και η ΑΣΠΑΙΤΕ. Σε καμία περίπτωση ιδιωτικοί φορείς-ενώσεις επί πληρωμή (βλέπε ΕΚΦΕ, γνωστό το κόλπο της επάρκειας στην πληροφορική με σεμινάρια ολίγων ωρών και διορισμό «αλεξιπτωτιστών» ως καθηγητές πληροφορικής). Η εισαγωγή στα τμήματα αυτά να είναι ελεύθερη και όσοι καταφέρουν να αποφοιτήσουν να έχουν το δικαίωμα διορισμού στην δημόσια εκπαίδευση.
    Ως συνέπεια του προηγουμένου είναι η κατάργηση των εξετάσεων ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς ή να δίδουν εξετάσεις ΑΣΕΠ μόνο μια φορά και στην συνέχεια να εντάσσονται σε επετηρίδα.
    Είναι απαραίτητη η συνεχής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών τόσο σε παιδαγωγικές μεθόδους και τεχνικές όσο και πάνω στη ειδικότητα, αλλά και σε θέματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία και μεταφέρονται στην μικρογραφία της που είναι το σχολείο (μαθησιακές δυσκολίες,  ΑΜΕΑ, ρατσισμός, ναρκωτικά κ.α.).

    Καταρχήν πρέπει να υπάρχει μια κεντρική υπηρεσία και μια ανά περιφέρεια που να σχεδιάζει και να οργανώνει τις επιμορφώσεις λαμβάνοντας υπόψη τις εκάστοτε ανάγκες που προκύπτουν και τις απαιτήσεις των ιδίων των εκπαιδευτικών(γνωστό το αλαλούμ με επιμορφώσεις χωρίς αντίκρισμα από διάφορους φορείς δημόσιους και μη).
    Υποχρεωτική επιμόρφωση μεγάλης διάρκειας ανά 3-5 έτη, ανά ειδικότητα. Ιδιαίτερη βαρύτητα να δοθεί στους εκπαιδευτικούς της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης.  Ενώ μικρής διάρκειας σεμινάρια κατά τη διάρκεια του έτους.
    Υλοποίηση των επιμορφώσεων τις εργάσιμες ημέρες και ώρες δίδοντας άδεια από την υπηρεσία στους επιμορφούμενους. Έχει ξεφύγει η κατάσταση με το να υλοποιούνται σεμινάρια-επιμορφώσεις σε ώρες εκτός λειτουργίας των σχολείων, ενώ αυτά που διδασκόμαστε τα εφαρμόζουμε αργότερα στην τάξη. 
    Με ένα σωστό προγραμματισμό θα είναι γνωστό από πριν το σεμινάριο που θα υλοποιηθεί,  το χρονικό διάστημα και ποιοι θα το παρακολουθήσουν, οπότε δεν θα χαλάσει η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.
    Η επιμόρφωση να υλοποιείται από δημόσιους φορείς πχ τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, από έγκριτους καθηγητές. Όχι ιδιωτικούς φορείς ή συμπράξεις δημοσίων με ιδιωτικών (βλέπε ΕΚΠΑ με ΚΕΚ).
    Η τεχνολογίες της πληροφορικής μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ώστε να πραγματοποιούνται επιμορφώσεις εξ’ αποστάσεως. Σε καμία όμως περίπτωση δεν υποκαθίσταται η συμμετοχή σε ένα βιωματικό σεμινάριο.
    Οι επιμορφώσεις να είναι βιωματικού τύπου και όχι διαλέξεις από καθ’ έδρας.

    Η συμμετοχή μου στην διαδικασία της διαβούλευσης έχει σκοπό να εκφράσω τις απόψεις μου και εδώ, όπως κάνω σε κάθε παρέα και συνάντηση. Είμαι δύσπιστος για τη χρήση του εργαλείου αυτού από μεριά σας.  Άλλωστε μας απογοητεύσατε όταν μετά τα χιλιάδες βιογραφικά που συγκεντρώσατε στην αρχή της κυβερνητικής σας θητείας για επιφανείς θέσεις, τελικά επανατοποθετήσατε τα ίδια κομματικά στελέχη σας, δηλαδή αυτούς που εκδιώχθηκαν από τους προηγούμενους. Εύχομαι να με διαψεύσετε.

     
     

  • 9 Ιουνίου 2010, 01:22 | ANTA

    Αποδοτικότερη μορφή επιμόρφωσης είναι τα ταχύρθθμα σεμινάρια 50 – 60 ωρών και η εξ αποστάσεως επιμόρφωση, με χρήση νέων τεχνολογιών ( τηλεδιάσκεψη, ειδικό εκπαιδευτικό υλικό, συμβουλευτική καθοδήγηση) – άλλωστε σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί επιμορφωθήκαμε στις ΤΠΕ Α΄επιπέδου – και παράλληλη αξιοποίηση επιμορφωτών ειδικά εξειδικευμένων στην εξ αποστάσεως και ενηλίκων εκπαίδευση.
    ευχαριστώ πολύ

  • Βασικές αρχές για την επιτυχία μιας επιμόρφωσης
    Η επιμόρφωση δε πρέπει να είναι υποχρεωτική. Σε κάθε όμως σχολική μονάδα θα πρέπει ο διευθυντής να έχει από έναν εκπαιδευτικό, επιμορφωμένο σε κάθε πεδίο, που να μεταλαμπαδεύει στους συναδέλφους του τις γνώσεις, όταν αυτοί το επιζητούν.
    Ομάδες Επιμορφούμενων
    Κατ’αρχήν πρέπει να γίνει διαχωρισμός σε ομάδες των καθηγητών που επιθυμούν να επιμορφωθούν ανάλογα με το επίπεδο των δεξιοτήτων που κατέχουν στο αντίστοιχο πεδίο και να δοθεί προτεραιότητα στην επιμόρφωση αυτών που είναι ήδη σε ένα καλό επίπεδο ή που δεν υπάρχουν άλλοι καλύτερα καταρτισμένοι στη σχολική τους μονάδα. Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στους εκπαιδευτικούς που έχουν διάθεση για συνεργατικότητα με τους συναδέλφους για να διασφαλιστεί η συνέχιση της επιμόρφωσης μέσα στο σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα επιλέγονται από τον εκάστοτε διευθυντή του σχολείου με τη σύμφωνη γνώμη του συλλόγου των διδασκόντων. Οι επιμορφώσεις θα γίνουν κατά βάση με πλατφόρμες ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης και οι επιμορφούμενοι θα πρέπει να καταθέτουν εργασίες όπου θα φαίνεται η πρόοδός τους.
    Πεδία Επιμόρφωσης

    Στις νέες τεχνολογίες Για να είναι καλά ορισμένη μια επιμόρφωση στις νέες τεχνολογίες θα πρέπει πρώτα: α) να εξοπλιστούν κάποιες αίθουσες διδασκαλίας με διαδραστικούς πίνακες που να δρουν συμπληρωματικά (να μην γίνει άμεση αντικατάσταση των απλών πινάκων) και με εξοπλισμό που να διαφυλάσσεται, η διδασκαλία να γίνεται εκ περιτροπής για να χρησιμοποιείται από όλους τους καθηγητές και από όλες τις τάξεις β) να υπάρχουν Η/Υ στα γραφεία καθηγητών με καλές ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο γ) πραγματική online υποστήριξη για τη δημιουργία ιστολογίων, ομάδων εργασίας, ψηφιακών τάξεων με moodle ,κ.α. Αν δεν υπάρχει η υποδομή για να εφαρμοστούν οι νέες τεχνολογίες η επιμόρφωση δεν έχει νόημα.
    Στη διδασκαλία σε παιδιά μεταναστών Καλώς ή κακώς οι εκπαιδευτικοί είναι αυτοί που ή θα βοηθήσουν στην αφομοίωση και ομαλή ένταξη των παιδιών αυτών στην ελληνική κοινωνία ή θα τα γκετοποιήσουν με τα όποια ολέθρια αποτελέσματα.
    Στα Ευρωπαϊκά προγράμματα και στην εφαρμογή προγραμμάτων βιωματικής μάθησης Μέχρι στιγμής οι επιμορφώσεις λαμβάνουν χώρα από άλλους φορείς όπως το e-twinning, το Δίκτυο Σχολικής Καινοτομίας κ.α. Θα πρέπει σε κάθε σχολική μονάδα να υπάρχει κάποιος εκπαιδευτικός-σύνδεσμος του σχολείου με το υπουργείο, που να ασχολείται και να «τρέχει» τέτοια προγράμματα, να βοηθάει στη συνεργασία μεταξύ καθηγητών με διαφορετικά αντικείμενα κλπ
    Σε θέματα ψυχολογικής υποστήριξης και κοινωνικά αποδεκτής συμπεριφοράς. Μέχρι να μπορέσει κάθε σχολική μονάδα να διαθέτει το δικό της (απαραίτητο) ψυχολόγο θα πρέπει να επιμορφώνεται κάποιος εκπαιδευτικός που θα μπορεί να στηρίζει αρχικά και τα παιδιά και τους συναδέλφους και να τους παραπέμπει σε επιπλέον βοήθεια αν το κρίνει σκόπιμο. Σε αυτήν την ενότητα μπορεί να μπει και ο Σ.Ε.Π.

    Κέρδος Επιμορφούμενων
    Το βασικό όφελος ενός επιμορφούμενου είναι η αλλαγή στη μονοτονία της καθημερινότητας και η ευκαιρία που τους δίνεται να προσφέρουν γνώσεις και εμπειρίες στους συναδέλφους τους. Υπάρχουν φωτισμένοι εκπαιδευτικοί πρόθυμοι να επιμορφωθούν και να επιμορφώσουν και αυτοί με τη σειρά τους.

  • Ως Αποδοτικότερη μορφή Επιμόρφωσης για τους Eκπαιδευτικούς προτείνεται το Μεικτό σύστημα (Ταχύρρυθμα  σεμινάρια 50-200 ωρών και εξ αποστάσεως επιμόρφωση με συμβατικά μέσα και προαιρετική χρήση νέων τεχνολογιών) όμως σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στους καθηγητές Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, απαιτούνται και όλα τα άλλα μοντέλα επιμόρφωσης.

  • 8 Ιουνίου 2010, 12:52 | ΠΑΝΤΕΛΗΣ

    Η αποδοτικότερη μορφή επιμόρφωσης για τους εκπαιδευτικούς, από δω και πέρα, είναι η ικανότητα επιβίωσης στον κόσμο που διαμορφώσατε.

    Αλλά να πω και αυτά:

    1. Με πόσα παιδιά θα λειτουργεί κάθε τάξη από τον Σεπτέμβρη 2010;    30, 35; 40;
        Αφού δεν θα προσλάβετε ούτε ένα (1) αναπληρωτή είπατε!!!!
    α. Δηλαδή θα ανακαλέσετε και τους εκπαιδευτικούς που αποσπάσατε (εσείς ή και οι συνεργάτες σας) και το τελευταίο  εξάμηνο κα. Διαμαντοπούλου;
    β. πως μπορεί να παρακολουθεί ο δάσκαλος-καθηγητής την εξέλιξη 30+ παιδιών; πλάκα κάνετε;

    2. Η Δημοκρατία σας εξαντλείται σε αδικία κατά των εκπαιδευτικών που ήθελαν ακόμα 1 ή 2 έτη για διορισμό. Και ειδικά αυτών με οικογένεια που γυρίζουν την Ελλάδα έχοντας, λέει,  μπάρμπα  ………  !!!!!!!!!    Αστειότητες.
    α. Πέστε καθαρά ότι θέλετε να διορίζετε ελάχιστα άτομα πλέον κάθε χρόνο λόγω του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (Π.Σ.Α.)
    β. Μπάρμπα έχουν οι πολιτικοί που από τα νιάτα τους γίνονται (διορισμένοι ή εκλεκτοί στο χρήσμα) Νομάρχες και καταλαμβάνουν επικερδής θέσεις.
     
    3. Όταν υπάρχουν βιοποριστικά προβλήματα στους Δημοσίους Υπαλλήλους και ιδιαίτερα στους εκπαιδευτικούς εσείς τι πιστεύετε; πως πιστεύετε ότι θα λειτουργούν;
    α. Πάντως καλύτερα από τους πολιτικούς, όπως ακούμε τώρα τελευταία.
    ΠΡΟΤΑΣΗ: Η καλύτερη επιμόρφωση είναι να βάλετε στη στενή τους κλέφτες. Να δείτε τι καλό μάθημα θα έχουν όλοι, εκπαιδευτικοί και κοινωνία.

    Ο κόσμος ΞΥΠΝΙΣΕ!!!
     

  • 7 Ιουνίου 2010, 18:32 | ΕΜΜΑ

    Πιστεύω ότι η αποδοτικότερη μορφή επιμόρφωσης είναι η Βιωματική προσέγγιση του θέματος σε  ομάδα από επιμορφούμενους, οι οποίοι αναλαμβάνουν και ρόλους.
    Αυτό γίνεται εύκολα πράξη μέσα στην τάξη με τους μαθητές, οι οποίοι το εμπεδώνουν και χαίρονται ιδιαίτερα τη διαδικασία αυτής της μάθησης.