Άρθρο 2

Το άρθρο 5 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004 και ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 5.
Προϋποθέσεις πολιτογράφησης
1. Για τον αλλοδαπό, που επιθυμεί να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση απαιτείται :
α. να είναι ενήλικος κατά το χρόνο της υποβολής της δήλωσης πολιτογράφησης.
β. να μην έχει καταδικασθεί τελεσίδικα, κατά την τελευταία δεκαετία πριν από την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης, σε ποινή στερητική της ελευθερίας τουλάχιστον ενός έτους ή ανεξαρτήτως ποινής και χρόνου έκδοσης της καταδικαστικής απόφασης, για εγκλήματα προσβολών του πολιτεύματος, προδοσίας της χώρας, ανθρωποκτονίας από πρόθεση και επικίνδυνης σωματικής βλάβης, εγκλήματα σχετικά με την εμπορία και την διακίνηση ναρκωτικών, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διεθνή οικονομικά εγκλήματα, εγκλήματα με χρήση μέσων υψηλής τεχνολογίας, εγκλήματα περί το νόμισμα, αντίστασης κατά της αρχής, αρπαγής ανηλίκων, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, κλοπής, απάτης, υπεξαίρεσης, εκβίασης, τοκογλυφίας, του νόμου περί μεσαζόντων, πλαστογραφίας, ψευδούς βεβαίωσης, συκοφαντικής δυσφήμισης, λαθρεμπορίας, εγκλήματα που αφορούν τα όπλα, αρχαιότητες, την προώθηση λαθρομεταναστών στο εσωτερικό της χώρας ή τη διευκόλυνση μεταφοράς ή προώθησής τους ή της εξασφάλισης καταλύματος σε αυτούς για απόκρυψη ή για παραβάσεις της νομοθεσίας για την εγκατάσταση και κίνηση αλλιοδαπών στην Ελλάδα.
γ. να μην εκκρεμεί σε βάρος του απόφαση απέλασης.
δ. να διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα πέντε συνολικά έτη την τελευταία δεκαετία πριν από την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης. Στον ανωτέρω κατά περίπτωση απαιτούμενο χρόνο δεν προσμετράται ο χρόνος που διάνυσε ο αλλοδαπός στην Ελλάδα ως διπλωματικός ή διοικητικός υπάλληλος ξένης χώρας. Η χρονική προϋπόθεση της πενταετούς διαμονής δεν απαιτείται για αυτόν που είναι σύζυγος
Έλληνα ή Ελληνίδας ή έχει τη γονική μέριμνα τέκνου ελληνικής ιθαγένειας και διαμένει επί μια τριετία στην Ελλάδα, καθώς και για εκείνον που έχει γεννηθεί και κατοικεί συνεχώς στην Ελλάδα. Για τους συζύγους Ελλήνων διπλωματικών υπαλλήλων που έχουν συμπληρώσει, οποτεδήποτε, ένα έτος διαμονής στην Ελλάδα και υπηρετούν στο εξωτερικό, προσμετράται για τη συμπλήρωση του παραπάνω χρόνου και ο χρόνος παραμονής τους στο εξωτερικό λόγω της υπηρεσίας των Ελλήνων συζύγων τους. Για τους ομογενείς και τους κατόχους ιθαγένειας κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απαιτείται η χρονική προϋπόθεση της πενταετούς διαμονής.
ε. να έχει επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας.
στ. να αποδεικνύει την ένταξή του στην ελληνική κοινωνία καθώς και τη δυνατότητά του να συμμετάσχει ενεργά και ουσιαστικά στην πολιτική ζωή της χώρας, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές οι οποίες την διέπουν.»

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:24 | αλεξανδρα παπαδοπουλου

    καθώς και τη δυνατότητά του να συμμετάσχει ενεργά και ουσιαστικά στην πολιτική ζωή της χώρας, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές οι οποίες την διέπουν.»

    δηλ αγαπητοι κυριοι τι ενοειτε να εγγραφει μελος σε κομμα???? πως προσδιοριζετε εσεις την ενεργΗ συμμετοχη του στα πολιτικα δρωμενα της χωρας????

    να μας το εξηγησετε διοτι αλλιως ειναι μονο εκ του πονηρου ερμηνευόμενη η αυτη η παραγραφος…και η ενταξη τους ειναι καθαρα με πολιτικα κινητρα που σκοπο εχουν να ευνοησουν το κομμα σας και μονο.

    Γινετε επιτελους ξεκαθαροι για μια φορα….ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙΤΕ??

    και γιατι δεν θετετε το θεμα σε δημοψηφισμα??

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:47 | Ασημίνα

    Οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις είναι αυτονόητες και το ελάχιστο για ένα κράτος που θέλει στοιχειωδώς να λέγεται δημοκρατικό και κράτος δικαίου. Είναι σίγουρα απογοητευτικές οι αντιδράσεις, και ελπίζω η κυβέρνηση να μην κάνει πίσω μπροστά σε φωνές που απηχούν αντιλήψεις άλλων εποχών και αντιπροσωπεύουν μία οπισθοδρομική, φοβική, και συντηρητική κοινωνία.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:39 | Θανασης Α.

    Πιστευω οτί για ένα τόσο σοβαρό θέμα θα πρέπει να εκτεθούν όλες οι απόψεις δημόσια και μετά να γίνει δημοψήφισμα ωστε να σταματήσει καί το ενα κόμμα να κατηγορεί το άλλο για λάθος κινήσεις και να υποσχεται αλλαγή σε περιπτωση που θα ερθει στην εξουσια και ολα τα συναφη τα οποια μας αποδιοργανώνουν και δεν βοηθουν στο να υπάρχει συνέχεια και σταθερότητα στην πολιτική μας. Επίσης στην παρούσα φάση θα ήταν καλύτερο κατα την αποψή μου να ανασυνταχθούμε και να οργανωθούμε πρωτα εμεις σαν κράτος και σαν λαός και μετα να σκεφτούμε για την ενσωμάτωση και άλλων.Επίσης ας ασφαλίσουμε τα συνορά μας απέναντι στην λαθρομετανάστευση ωστε να αποφασίζουμε εμείς για το ποιοι έρχονται στην Ελλάδα και όχι να αποφασίζουν οι δουλέμποροι για το ποιοι θα έρχονται εδω.Δεν ειναι πιστεύω τυχαίο οτι μας προτιμούν σαν προρισμο ολοι αυτοι.Αυτη η χαλαρότητα σε όλους τους τομείς που υπάρχει στην χώρα μας και για την οποία ευθυνόμαστε όλοι μας,κάνει την χώρα μας αγαπημένο προορισμο των λαθρομεταναστων.Γι΄αυτο και επαναλαμβάνω ας φτάσουμε πρώτα εμεις στο επίπεδο που θέλουμε για να θέσουμε τα όρια και μετά το συζητάμε για ενσωμάτωση και άλλων οι οποιοι θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.Γιατι τωρα ετσι οπως είμαστε ευνοείται μόνο η ενσωμάτωση των απατεώνων και των παρανόμων.Για παράδειγμα ποιος διαφωνει οτι ολες οι πρασινες κάρτες δίνονται μέσω μίζας.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:47 | ΕΛΛΗΝ

    ΛΕΤΕ ΔΗΘΕΝ ΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΣΟΙ..ΕΛΑ ΜΟΥ ΝΤΕ ΟΜΩΣ ΔΙΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ…Ο ΜΟΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ,ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΦΑΝΗΚΕ ΑΥΤΟ ΟΤΑΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ(ΛΑΘΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΜΗ)ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΑΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.
    Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑΣ ΤΥΧΑΙΟΣ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΩ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΦΥΛΗ ΕΝΩ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΡΕΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟ ΑΙΜΑ,ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ,ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.ΟΛΟΙ ΟΜΩΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 16:32 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Εγράφη:

    ———————
    Δημοψηφισμα συμφωνα με το αρθ.44 του συνταγματος των Ελληνων για αποκτηση ελληνικης «υπηκοοτητας» απο αλλοδαπους αλλα σε ΚΑΜΜΙΑ περιπτωση ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ.
    ———————

    Οι έννοιες «υπηκοότητα» και «ιθαγένεια» είναι *ταυτόσημες* (βλ. αντί πολλών: Σπ. Βρέλλη, «Δίκαιο Αλλοδαπών», 2η έκδοση Εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα)

    Υπάρχουν ημεδαποί και αλλοδαποί (η μία αντιδιαστολή) και ομογενείς και αλλογενείς (η άλλη αντιδιαστολή). Όποιος αλλογενής (Αλβανικού, Πακιστανικού, Νιγηριανού, Βραζιλιανού γένους) αποκτά διά πολιτογραφήσεως (π.χ. μετά από 10 χρόνια νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα) την Ελληνική ιθαγένεια (=υπηκοότητα) καθίσταται *ημεδαπός*, πλην δε παραμένει αλλογενής.

    Παράδειγμα 1: Ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς, Σέρβος που μετά από πολυετή παραμονή στη χώρα μας πολιτογραφήθηκε Έλληνας, είναι *ημεδαπός* (έχει την Ελληνική ιθαγένεια/υπηκοότητα: αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, υπείχε στρατιωτικές υποχρεώσεις τις οποίες είτε εκπλήρωσε είτε απαλλάχθηκε απ’ αυτές), πλην δε, παραμένει αλλογενής (Σερβικού γένους, έχει τη Σερβική εθνικότητα)

    Παράδειγμα 2: Ο λ.χ. Γιούρι Κωστίντι που κατοικεί στο Καζακστάν και προέρχεται από τις ελληνικές κοινότητες π.χ. της Μαριούπολης Ουκρανίας, είναι ομογενής αλλοδαπός. Έχει την Ουκρανική ή/και Καζακική υπηκοότητα, αλλά η εθνικότητά του είναι ελληνική. Μπορεί όμως ως ομογενής αλλοδαπός να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια/υπηκοότητα με τις ειδικές διαδικασίες. Παρόμοια παραδείγματα: Ελληνοκύπριοι, Έλληνες Βορείου Ηπείρου, Έλληνες Κωνσταντινουπόλεως, Ίμβριοι και Τενέδιοι.

    Κλείνοντας, επαναλαμβάνω: ιθαγένεια και υπηκοότητα είναι το ίδιο και το αυτό. Γίνεσαι πολίτης με όλα τα δικαιώματα (π.χ. δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι) και τις υποχρεώσεις (π.χ. στρατιωτική θητεία) που αυτό συνεπάγεται.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 16:55 | Ζωή Περπέρογλου

    Συγχαρητήρια για τον τολμηρό και επίκαιρο νόμο. Είναι το μοναδικό ολοκληρωμένο βήμα την τελευταία δεκαετία πάνω στο θέμα ένταξης μεταναστών. Επειδή είμαι Ρωμιά απο την Πόλη, ξέρω πολύ καλά τι είναι να θεωρήσαι ξένος στην χώρα σου και δεν το εύχομαι σε κανέναν.

    Αν κάναμε δημοψήφισμα για ό,τι μας καπνίσει, θα έλεγα να κάνουμε και ενα για όσους εκφράζουν ξενοφοβικό λόγο με το ερώτημα να παραμείνουν πολίτες η οχι.Τι λέτε;

    Ξυπνήστε! να κοιτάξουμε μπροστά πια και οχι πίσω!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 15:36 | Ε.Παπαδοπούλου

    Πέρα από το ότι μειώνεται δραματικά ο απαιτούμενος χρόνος της νόμιμης κατοικίας στην Ελλάδα, από δέκα σε πέντε χρόνια, έχει ιδιαίτερη σημασία και η τροποποίηση της προϋπόθεσης της επαρκούς γνώσης της ελληνικής γλώσσας, η οποία στον ισχύοντα νόμο (3284/2004, άρθρο 5) έχει ως εξής: «Έχει επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ», προσθέσατε όμως την ανεπίδεκτη ουσιαστικής αποδείξεως ένταξή του στην ελληνική κοινωνία και τη συμμετοχή του στην πολιτική ζωή της χώρας, την οποία σκοπεύετε να του εξασφαλίσετε έτσι κι αλλιώς με τη συμμετοχή του στις εκλογές ΟΤΑ. Κάθε περαιτέρω σχόλιο περιττεύει.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 15:34 | ΑΝΩΝΥΜΟΣ

    Κύριοι,
    με τη χώρα σε διαδικάσια πτώχευσης θέτετε τέτοια θέματα που
    οπωσδήποτε θα διχάσουν τους Ελληνες?
    Πως μετά θα ζητήσετε από όλους συστράτευση για την αντιμετώπιση
    της τραγικής κατάστασης?

    Τό υπουργείο εσωτερικών υπεύθυνο και υπόλογο για την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα
    έχει τις προυποθέσεις να χειριστεί αυτό το σοβαρό ζήτημα?

    Ομολογουμένως δεν μπορούμε να σας παρακολουθήσουμε.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:46 | Γιάννης 146

    Όλοι οι αλλοδαποί υπήρξαν εξ αρχής παράνομοι. Αρχικά εισήλθαν παράνομα ή προσωρινά στη χώρα και μετά μέσω παρατυπιών, δωροδοκιών ή αμέλειας του συστήματος παρέμειναν εδώ. Έρχεται τώρα η Κυβέρνηση να τους ανταμείψει ουσιατικά για την αρχική παρανομία τους δίνοντάς τους την Ελληνική ιθαγένεια! Η ιθαγένεια δεν είναι ένα επιπλέον «επίδομα αλληλεγγύης» ή …»θέρμανσης» αλλά ένα ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ του έθνους, της ιστορικής συνέχειάς του και κυριότερον εγγύηση για την εθνική ασφάλεια και ακεραιότητα για το μέλλον. Δεν είμαστε ΗΠΑ για να μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα ειρηνικό και ασφαλές πολυ-πολυτισμικό κράτος. Το 1923 ο Ε.Βενιζέλος εξασφάλισε στη χώρα μια εθνική ομοιογένεια μοναδική στην Ευρώπη, ίσως και στον κόσμο. Όποιος πιστεύει ότι πρέπει ή χρειάζεται να την αλλάξουμε ή να την αλλοιώσουμε μάλλον είναι ονειροπόλος, ανιστόρητος ή έχει επικίνδυνα ιδιοτελείς σκοπούς και σίγουρα δεν ενδιαφέρεται για το συμφέρον της χώρας…ή μάλλον της πατρίδος.
    Αντί να παριστάνουμε τους φιλάνθρωπους διακινδυνεύοντας το μέλλον της χώρας μας, καλύτερο θα ήταν η Κυβέρνηση να δώσει μερικά κίνητρα επιπλέον στις Ελληνικές οικογένειες να κάνουν μερικά Ελληνικά παιδιά παραπάνω τα οποία και θα διαιωνίσουν το Ελληνικό Έθνος και όχι ένα συνοθύλευμα Πακιστανο-Αλβανο-αφρικανο-κλπ πολιτών μιας απρόσωπης χώρας που θα φέρει ένα ιστορικό αλλά νεκρό όνομα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:19 | ΗΦΑΙΣΤΙΩΝ

    Και κάτι άλλο .Οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι αλλοδαποί να μήν διεκδικούν έδαφος ή κάτι εχθρικό από την Ελλάδα και να θεωρούνται εχθρική εισβολή. Καθώς και διαδιλώσεις που να συνοδεύωνται από καταστροφές και να μην έχουν σχέση με εργασιακά ή οικονομικά αιτήματα ν’ απελαυνονται αμέσως

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:18 | Σάκης

    Διακρίνω πρόβλημα ως προς το ε.) «να έχει επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας». Πώς και ποιός θα το κρίνει αυτό;
    Οι μισοί Έλληνες πολίτες σήμερα έχουν ανεπαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας.
    Προτείνω γραπτές και προφορικές εξετάσεις για αυτόν το σκοπό.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:52 | ΜΗΛΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Ακόμη και σε μία απλή ομόρρυθμη εταιρεία, όπου οι αποφάσεις που λαμβάνονται από την πλειοψηφία των εταίρων, αφορούν μέρος μόνον των ενδιαφερόντων και της οικονομικής δραστηριότητας των μελών της, δεν είναι δυνατή η είσοδος νέων εταίρων με απόφαση των διαχειριστών χωρίς συμφωνία όλων των εταίρων.
    Πώς είναι λοιπόν δυνατόν να επιληφθούν αποφάσεις για ριζική αλλαγή του καθεστώτος χορήγησης ιθαγενείας, και πολιτικών δικαιωμάτων που αλλοιώνουν την σύνθεση του εκλογικού σώματος επηρρεάζοντας κάθε πτυχή της ζωής των πολιτών αυτής της χώρας χωρίς αυτοί να ερωτηθούν ?
    Δεν νομίζω ότι επιτρέπεται σε δημοκρατική χώρα να επιβληθούν ρυθμίσεις ενός τόσο κρίσιμου για την ίδια την ύπαρξή μας ζητήματος χωρίς διεξαγωγή δημοψηφίσματος αφού θα έχει προηγηθεί εκτενής δημόσια συζήτηση και ενημέρωση του λαού.
    Κάθε άλλη διαδικασία λήψης απόφασης θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση των δημοκρατικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:10 | ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΒ.

    Πολύ θετικός ο νέος νόμος και θα λύσει άπειρα προβλήματα.Συνέχισε υπουργέ απεκατεστησε τη δικαιοσύνη και τη νομιμότητα σ αυτή τη χώρα. Μην επιτρέψεις άλλο στους επιτήδειους ελληναράδες να εκμεταλλεύονται ανθρώπινες υπαρξεις.Η γνώση της Ελληνικής γλώσσας με απλά τεστ μπορεί να διαπιστώνετε όμως κάνε κατανοητό και διαφανές πως θα αποδεικνύει τη δυνατότητα του να συμμετέχει στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της χώρας μας.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:02 | Dimitris Galon

    Κατ΄ αρχάς συγχαρητήρια για την κίνηση της κυβέρνησης η οποία με τον τρόπο αυτό δίνει την δυνατότητα στους μέχρι τώρα “παράνομους“ συμπολίτες μας, να αποκτήσουν τα δικαιώματα που παρέχει το ελληνικό κράτος στους πολίτες του. Ίσως, με αφορμή την κίνηση αυτή, θα έπρεπε για πολλούς από μας να ξεκινήσει ένας επαναπροσδιορισμός βασικών εννοιών όπως Έθνος, Λαός, Φυλή, Εθνική Ταυτότητα, Φυλετική Υπόσταση κλπ.. Είναι γνωστό ότι η έννοια του έθνους και της φυλής (όπως αυτή έγινε γνωστή σαν „Ράτσα“, από το γερμανικό Rasse) είναι δυο ορολογίες διαφορετικές. Φέρνω σαν παράδειγμα το αμερικανικό έθνος, το οποίο αν και έχει εθνική ταυτότητα αποτελείται από πολλές φυλές σαν αποτέλεσμα της μετανάστευσης. Αυτό σημαίνει ότι η διαφορετική φυλετικότητα όχι μόνο δεν εμποδίζει την εθνική ταυτότητα αλλά και την ενισχύει, διευρύνοντας τους εθνικούς πολιτισμικούς ορίζοντες.

    Επειδή διάβασα σε πολλά σχόλια για το θέμα απόκτησης της γερμανικής υπηκοότητας και επειδή έχω ο ίδιος αποκτήσει την υπηκοότητα αυτή, θα ήθελα να αναφέρω ότι το γερμανικό κράτος δεν δίνει υπηκοότητα μόνο στους Gastarbeiter (= επισκέπτες εργάτες) και σε όσους έχουν γεννηθεί σε γερμανικό έδαφος, αλλά σε όλους όσους εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις που θέτει ο γερμανικός νόμος. Το δικαίωμα στην απόκτηση της γερμανικής υπηκοότητας το έχουν όλοι ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, θρησκείας, γλώσσας κλπ., φτάνει μόνο να εκπληρώνουν τις απαιτήσεις του νόμου.

    Για το θέμα της διπλής υπηκοότητας ισχύει πράγματι ότι η Γερμανία θέτει σαν όρο την αποποίηση της αρχικής υπηκοότητας αυτού που ζητά την γερμανική. Αναφέρω όμως ότι όπως αρκετές χώρες, έτσι και η Ελλάδα δεν αποδέχεται την αποποίηση της ελληνικής υπηκοότητας με αποτέλεσμα να ισχύει μια ιδική σύμβαση για πολίτες και των δύο χωρών οι οποίοι φέρουν δυο υπηκοότητες με όλα όσα αυτό συνεπάγεται, δυο ταυτότητες, δυο διαβατήρια κλπ. Νομίζω λοιπόν ότι το ελληνικό κράτος δεν θα μπορούσε ή μάλλον δεν θα έπρεπε να ζητήσει την αποποίηση της αρχικής υπηκοότητας του αιτούντως την ελληνική, καθώς και το ίδιο δεν δίνει την δυνατότητα αυτή στους Έλληνες πολίτες να αποποιηθούν δηλαδή την ελληνική τους υπηκοότητα.

    Τέλος θα ήθελα να τονίσω ότι είναι αδιανόητο κάτω από τις σημερινές κοινωνικές, δημογραφικές και κοινωνικές συνθήκες, να τίθεται θέμα μη νομιμοποίησης των μέχρι τώρα „παράνομων“ συμπολιτών μας. Είναι η μόνη δυνατότητα απονομής δικαιοσύνης, στήριξης του κοινωνικού κορμού, στήριξης των θεσμών και στήριξης της ελληνικής κοινωνίας η οποία κινδυνεύει να καταλήξει σε κοινωνία γερόντων.

    Ευχαριστώ

    Δημήτρης Γκαλών

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:32 | Χαράλαμπος

    Οι μετανάστες γεννήθηκαν και είναι πρώτα από όλα άνρθωποι και αυτό πρέπει να αναγνωρίσουμε πρώτα από όλα. Πριν όμως τους δώσουμε την ελληνική ιθαγένεια θα πρέπει να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία, να τους δώσουμε ίσες δυνατότητες εκπαίδευσης, να τους μηύσουμε στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ, να τους βοηθήσουμε να εργαστούν αποδοτικά και φυσικά να έχουν κοινωνική ασφάλιση. Η χώρα μας δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, αντίθετα οι άνθρωποι – οι φτωχοί και εν πολλοίς πεινασμένοι – που συρρέουν στη χώρα μας βρίσκονται μπροστά σε ένα μπάχαλο, σε μια κοινωνία χωρίς κανόνες, χωρίς υπηρεσίες και χωρίς παιδεία. Αποτέλεσμα να βρίσκουν χώρο να αναπτύσσονται τα χειρότερα ένστικτα και συμπεριφορές. Κάντε μια βόλτα στην Αθήνα και θα δείτε την βρωμιά, τη μιζέρια, την πορνεία, την απάτη, την φτώχια, την πείνα, τα ναρκωτικά, το παρεμπόριο, την κακομοιριά μπροστά σας. Μπείτε σε ένα δημοτικό σχολείο και θα δείτε πραγματικά αξιαγάπητα παιδιά από γονείς αλβανούς, μολδαβούς, ιρακινούς, σύριους, νιγηριανούς κλπ παραπεταμένα, μεταξύ 25-26 παιδιών, στα πίσω θρανία χωρίς να μιλάνε ελληνικά και χωρίς να μπορούν να διαβάσουν. Και έναν κακομοίρη δάσκαλο να κάνει ό,τι μπορεί και στο τέλος να δηλώνει ότι και οι έλληνες μαθητές μένουν αναγκαστικά πίσω καθώς δεν προλαβαίνουν να καλύψουν την ύλη. Τι θα γίνουν αυτά τα παιδιά? μα φυσικά θα καταλήξουν στο περιθώριο της κοινωνίας.
    Πριν λοιπόν την ελληνική ιθαγένεια, πριν τις εντυπώσεις που θέλει να κερδίσει η κυβέρνηση μεταξύ των μεταναστών και πιθανόν την ψήφο τους, να κάνει να επανργανώση αυτό που λέγεται κράτος δικαίου. Να διαδόσει αυτό που λέγεται ελληνική παιδεία. Και η ιθαγένεια θα κερδιθεί από όλους τους μετανάστες που θα θελήσουν να την αποκτήσουν.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:08 | Dimitris

    Δηλαδη όλοι αυτοι που θα γινουν έλληνες εχουμε εξασφαλισει οτι θα γνωριζουν τη γλωσσα , θα αγαπουν τη ρωμιοσυνη και τον ελληνισμο και ό,τι αυτος πρεσβευει??
    Ο κύριος λόγος κοινωνικης συνοχης στο κρατιδιο της ελλαδας ειναι η ομοιεγενεια του, αλλιως με τα οικονομικα προβληματα που εχει θα ειχε τιναχθει στον αερα!!
    Αλλα απ’οτι φαινεται για να παρετε παραπανω ψηφους κανετε ό,τι περναει από το χέρι σας.
    Άλλωστε αυτο θα φανει όταν θα περάσει το νομοσχεδιο όπως το έχετε επεξεργασθει παρα τα καθολικα αντιθετα σχολια που λαμβανετε απο τη δημοσια διαβουλευση…
    Η κερκοπορτα άνοιξε….
    Και σιγα μην μας πείσετε ότι δεν μπορειτε να δωσετε πληρη εργασιακα και ασφαλιστικα δικαιωματα όπως πραγματικα πρεπει, χωρις να δωσετε ιθαγενεια….

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:45 | Μανουράς Μιχάλης

    Επειδή το θέμα είναι αρκετά σοβαρό ώστε να περάσει έτσι και επειδή από την στιγμή που περάσει δεν υπάρχει τρόπος επιστροφής ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ!
    Αυτό είναι η άμεση και αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και όχι αυτή η διαβούλευση (ξέρετε υπάρχουν και τα blogs για να λέμε χαριτωμένα σαν κι αυτά).
    Στο κάτω κάτω σας πίστεψαν (44%) όταν λέγατε ότι λεφτά υπάρχουν, τώρα θα δυσπιστήσουν; Φοβάστε τίποτα;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:42 | βιλλ

    Α) Η ιθαγενεια στα παιδια που εχουν γεννηθει και διαμενουν στουν Ελλαδα πρεπει πλεον να θεωρειται υποχρεωτικη, για να μην πουμε ανθρωπινο.

    Β) Για τους υπολοιπους, ΔΕΝ χρειαζεται να χορηγειται ιθαγενεια, η υπηκοοτητα ειναι υπεραρκετη. Εξαλλου, ΔΕΝ ειναι ιθαγενεις. Δεν υπαρχει λογος, ουτε τυπικος ουτε ουσιαστικος να γινουν.

    Γ) Ενα πολυ σοβαρο σημειο. Καποιες χωρες της βορειας Ευρωπης έχουν πρόβλημα αφομοιωσης των ηδη πολιτογραφημενων μεταναστων διοτι αυτοι δεν γνωριζουν καλα ουτε την γλωσσα ουτε την ιστορια/κουλτουρα. Για να αντιμετωπισουν το προβλημα αυτο, στις διαδικασιες πολιτογραφησης πλεον συμπεριλαμβανονται και εξετασεις γλωσσας και ιστοριας. Οποτε:
    Γα) [σοβαρές] γραπτες και προφορικες εξετασεις ελληνικης γλωσσας.
    Γβ) [σοβαρες] εξετασεις νεας ελληνικης ιστοριας.

    Το [σοβαρες] διοτι, για παραδειγμα στην Ολλανδια, μεχρι πριν απο 5 χρονια τετοιες εξετασεις υπηρχαν, αλλα ηταν ευκολο σε γελοιο βαθμο και τις περνουσε κα πασα ενας (κυριολεκτικα). Πλεον, εχει δυσκολεψει ο βαθμος δυσκολιας τους και το μετρο πιανει αυτους τουλαχιστον που δεν επιθυμουν να ενσωματωθουν στην Ολλανδικη κοινωνια, παρα μονο θελουν το διαβατηριο για προσωπικους λογους.

    Οποιος θελει να γινει ελληνας υπηκοος τουλαχιστον να ξερει καλα ελληνικα και να θελει να γινει μερος ΜΑΣ, και οχι να γκετοποιηθει στην ηδη υπαρχουσα κοινοτητα του.

    Τα περι δημοψηφισματος ειναι κοντοφθαλμα σε σημειο ανοησιας.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:12 | Δημήτριος Γεωργακόπουλος

    Πιστεύω ότι τα προτεινόμενα κριτήρια δεν είναι επαρκή. Θα πρέπει να παραμείνει ως ελάχιστος χρόνος συνεχούς, νόμιμης παραμονής και εργασίας η δεκαετία και στη συνέχεια να υπάρχουν εξετάσεις για απόδειξη γνώσης της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας. Επίσης, όπως συμβαίνει και στις ΗΠΑ, θα πρέπει να ορκίζονται πίστη στο Σύνταγμα και στην Πατρίδα (με ότι αυτό συνεππάγεται).

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:11 | ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΝΙΚΟΣ

    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΛΥΣΕΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ. ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΠΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ Η ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΒΙΑΣΤΙΚΑ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΙ ΤΙΣ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ. ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΛΑ ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:05 | Διηνέκης Ποντικός

    Σύμφωνώ με τον (Αθ. Αναγνωστόπουλος – http://www.anamorfosis.net/blog — 29 Δεκεμβρίου 2009 @ 12:16 ) πως η Ελληνική ιθαγένεια δεν πρέπει να μετατραπεί σε ιθαγένεια ευκαρίας.

    Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου στην Ευρώπη. Με τις διατάξεις που προβλέπει ο νόμος θα μπορεί ένας λαθρομετανάστης να κάνει το παιδί του Έλληνα σε έξι χρόνια. Μετά ουσιαστικά γίνεται αδύνατο να απελαθεί: αποκτά κάποιο είδος νόμιμης άδειας και σε πέντε ακόμα χρόνια γίνεται Έλληνας και ο ίδιος.

    Φανταστείτε πόσο κίνητρο θα αποκτήσουν οι σωματέμποροι και οι απελπισμένοι όλης της γης να έρθουν στη χώρα μας. Ειδικά αν έχουμε πρόβλημα τώρα με διακίνηση ανηλίκων, φανταστείτε τί πρόκειται να γίνει τώρα. Θα έρχονται περισσότερες οικογένειες εδώ πέρα με την προοπτική να γίνουν όλοι Έλληνες σε μερικά χρόνια.

    Πολύ σημαντικό επίσης και το ζήτημα της διπλής ιθαγένειας. Μπορεί να υπάρξουν εξαιρέσεις για πολίτες της ΕΕ (όπου η ελεύθερη διακίνηση επιτρέπεται ούτως ή άλλως), αλλά ο δικός μας μεταναστευτικός πληθυσμός είναι εκτός-ΕΕ κατά κύριο λόγο.

    Πολλοί υποστηρίζουν άλλωστε πως πρέπει να δώσουμε ιθαγένεια σε παιδιά που έχουν τη χώρα μας ως πατρίδα τους επειδή μεγάλωσαν εδώ. Αν πράγματι έχουν σχηματίσει τέτοιο ψυχικό δεσμό με την Ελλάδα, τότε δεν θα έχουν πρόβλημα να αποδείξουν έμπρακτα αυτό το δεσμό επιλέγοντας να κρατήσουν μόνο την Ελληνική ιθαγένεια

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:34 | δ.παντελακης

    για τους πολίτες της Ε.Ε. δεν υπάρχει θέμα ούτε ανάγκη.
    για τους υπόλοιπους γιατί? δεν φτάνει το να τους εξασφαλίσετε αξιοπρεπή αντιμετώπιση (αγορά εργασίας, ασφαλιστικό, προστασία από κυκλώματα φαναριών κλπ)?
    ως προς τις προϋποθέσεις, να ληφθεί υπ΄ όψιν ότι στη συντριπτική πλειοψηφία δεν πρόκειται για αμερικανούς ή ελβετούς, άρα: να διαμένει νόμιμα στην ελλάδα επί 8 συναπτά έτη, να γνωρίζει επαρκώς την ελληνική γλώσσα και στοιχεία δημοκρατικού πολιτεύματος (με εξετάσεις), να έχει λευκό ποινικό μητρώο, να αποποιείται την προηγουμένη του υπηκοότητα, να ορκίζεται πίστη και υπακοή στο σύνταγμα κατά την απόκτηση της ιθαγένειας

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:30 | LEGION

    Τα παιδιά αυτά μπορούν ,εάν έχουν, τις απαραίτητες προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος, ( δεκαετή μόνιμη και νόμιμη παραμονή στην Ελλάδα), να ζητήσουν την ελληνική υπηκοότητα. Μέχρι τότε, όπως προβλέπει ο νόμος, μπορούν να έχουν το καθεστώς, του «επί μακρόν διαμένοντος».

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:54 | Βασίλης Τσιτωνάκης

    Νομίζω ότι πρέπει να τεθεί ως προυπόθεση πολιτογράφησης, να εργάζεται νόμιμα (ασφαλισμένος) στη χώρα μας για ορισμένα χρόνια,ανάλογα με την ηλικία,με τις εξαιρέσεις βεβαίως της παραγράφου δ του άρθρου 5.
    Ο περιορισμός αυτός, εκτώς των άλλων,θα συμβάλλει καθοριστικά στον περιορισμό της ανασφάλιστης εργασίας, και θα λειτουργήσει ως κίνητρο για όσους αλοδαπούς επιθυμούν την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.
    Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι αυτοί αποκτούν ευρωπαϊκή ταυτότητα και συνεπώς θα μπορούν, εφ’ όσον το επιθυμούν,να μετακινούνται εντός των χωρών της ΕΕ,με θετικές επιπτώσεις. Θα πρέπει όμως πρίν την εφαρμογή του νόμου να εξασφαλιστεί η αποφυγή της αρθρώας έλευσης λαθρομεταναστών στη χώρα μας, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος ανεξέλεγκτης αύξησής των.
    Ανόητα σχόλια ξενοφοβίας,θα διαβάσουμε αρκετά,αλλά πιστεύω ότι το δημοψήφισμα που ζητούν ορισμένοι απλά θα αποδείκνυε πόσο τραγικά άδικο έχουν.

  • Και κάτι ακόμη:

    Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, ζητούν από τους νέους πολίτες να απαρνηθούν την προηγούμενη ιθαγένειά τους και γενικώς διακεινται εχθρικά προς την πολλαπλή ιθαγένεια. Δεν είμαι βέβαιος αν είναι δίκαιο ή σκόπιμο, αλλά είναι κάτι που αξίζει τον κόπο να εξεταστή. Αν μη τι άλλο, δεν θέλουμε η ελληνική να είναι μια ιθαγένεια ευκαιρίας, αλλά να απονέμεται σε ανθρώπους που εκδηλώνουν σχετικώς σπουδαία βούληση.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:35 | Διηνέκης Ποντικός

    Γιατί απλοποιείτε τις διαδικασίες κτήσης της Ελληνικής ιθαγένειας και τις μετατρέπετε σε γραφειοκρατική διαδικασία; Ακόμα και κατ’εξοχήν χώρες-προορισμού μεταναστών όπως η Γερμανία έχουν πολύ αυστηρότερες διαδικασίες για να λάβει κάποιος τη Γερμανική ιθαγένεια

    Παραθέτω ορισμένα στοιχεία για το τί συμβαίνει στη Γερμανία (ολόκληρο με links πηγές κτλ: http://d-politiki.blogspot.com/2009/12/blog-post_29.html):

    Ένας μετανάστης μπορεί να πολιτογραφηθεί αν ζει 8 έτη συνεχώς νόμιμα στη Γερμανία, γνωρίζει τα Γερμανικά, έχει καθαρό μητρώο, αποδέχεται τις αρχές του Συντάγματος, μπορεί να αυτοσυντηρείται οικονομικά και αποβάλλει την προηγούμενη ιθαγένεια (με ορισμένες εξαιρέσεις όπως πολίτες χωρών της ΕΕ που μπορούν να τη διατηρήσουν).

    Παιδιά που γεννιούνται στη Γερμανία από αλλοδαπούς γονείς λαμβάνουν τη Γερμανική υπηκοότητα μόνο αν γεννήθηκαν από την 1/1/2000 και ένας από τους δύο γονείς τους είχε άδεια αορίστου χρόνου για τρία χρόνια πριν γεννηθεί και συνολικά 8 έτη νόμιμης κατοικίας στη Γερμανία. Δεν την παίρνουν αυτόματα όμως, αλλά όταν γίνουν 18 ετών και εφόσον το ζητήσουν ανάμεσα στα 18-23 και αποβάλλουν την προηγούμενη ιθαγένεια.

    Απαντήσεις σε ορισμένα «επιχειρήματα» για τους Έλληνες της Γερμανίας

    Ορισμένοι χρησιμοποιούν το ακόλουθο επιχείρημα για να μας κάνουν να δεχτουμε τις μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ:

    «Οι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία και τα παιδιά τους πήραν την Γερμανική ιθαγένεια, γιατί να μην δώσουμε και εμείς την Ελληνική ιθαγένεια στους αλλοδαπούς μετανάστες και τα παιδιά τους;»

    Απαντήσεις:
    1. Οι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία ήταν νόμιμοι. Οι αλλοδαποί στην Ελλάδα ήταν παράνομοι και ορισμένοι νομιμοποιήθηκαν εκ των υστέρων.

    2. Δεν σημαίνει πως πρέπει να αντιγράφουμε τους Γερμανούς ή τους Δανούς ή οποιαδήποτε άλλη χώρα. Υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία στον τρόπο πολιτογράφησης στην Ευρώπη, εμείς πρέπει να βρούμε ένα τρόπο που να ταιριάζει στην Ελλάδα.

    3. Γιατί όμως το ΠΑΣΟΚ θέλει να κάνει τη διαδικασία πολιτογράφησης τόσο ευκολότερη από αυτά που ισχύουν στη Γερμανία; Δεν φτάνει που ο μεταναστευτικός πληθυσμός μας δεν προσκλήθηκε αλλά ήρθε ετσιθελικά, θα τον επιβραβεύσουμε κιόλας;

    4. Πολλοί Έλληνες της Γερμανίας έζησαν και συνεχίζουν να ζουν στη Γερμανία επί δεκαετίες χωρίς να αποκτήσουν Γερμανική ιθαγένεια. Η πολιτογράφηση δεν είναι προϋπόθεση κοινωνικής ένταξης.

    5. Ακόμα και αυτοί που απέκτησαν την Γερμανική ιθαγένεια το έκαναν επειδή μπορούσαν να κρατήσουν και την Ελληνική σύμφωνα με το ισχύον Γερμανικό δίκαιο επειδή είναι πολίτες της ΕΕ. Οι δικοί μας μετανάστες είναι κυρίως εκτός ΕΕ, αλλά το ΠΑΣΟΚ θέλει να τους πολιτογραφήσει χωρίς να αποβάλλουν την προηγούμενη ιθαγένεια τους.

    6. Υποστηρίζουν μερικοί πως οι μετανάστες δεύτερης γεννιάς στην Ελλάδα είναι Έλληνες, δεν ξέρουν άλλη πατρίδα και άρα πρέπει να πολιτογραφηθούν. Με αυτό το σκεπτικό πώς εξηγείται πως οι Έλληνες της Γερμανίας έχουν τόσο ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα; Πιστεύει το ΠΑΣΟΚ πως όποιος ζήσει πέντε χρόνια στην Ελλάδα ή πάει τρία χρόνια στο Δημοτικό της χάνει κάθε δεσμό με τη χώρα των προγόνων του;

    7. Αν το ΠΑΣΟΚ ήθελε να ακολουθήσει πολιτική ένταξης ας φρόντιζε να διευκολύνει τους μετανάστες με τις άδειες παραμονής, με την ασφάλιση, με την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, με την προστασία από διάφορα κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται. Πώς οι Έλληνες της Γερμανίας πρόκοψαν τόσα χρόνια χωρίς Γερμανική ιθαγένεια. Αν δώσουμε ιθαγένεια στους μετανάστες, ποιο πρόβλημα τους θα λυθεί; Μόνο το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ που θέλει να διευρύνει την εκλογική του πελατεία…

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:29 | ανώνυμο

    Στην παράγραφο Β, το σχόλειο περί ναρκωτικών κλπ με εξέπληξε. Ουσιαστικά ανοίγει ένα παραθυράκι σε κάθε θερμοκέφαλο μέλος των σωμμάτων ασφαλείας να ακυρώσει τις θετικές προθέσεις του υπουργείου κατά περίπτωση, ‘φυτευοντας’ ένα σακουλάκι με ναρκωτικά στην τσέπη οποιουδήποτε αιτούντος δεν επιθυμεί να δεχτεί την άιτηση του. Αρκεί να μη γίνει αυτό παρουσία ερασιτεχνών κάμερα-μαν. Κρίμα. Γιατί τα δύο μέτρα και σταθμά; Θα έπρεπε να λειτουργούν στερητικά του δικαιώματος πολιτογράφησης όσα αδικήματα θα μπορούσανε να λειτουργήσουνε στερητικά της ιθαγένειας και μόνο.

  • Καταθέτω μια σκέψη προς προβληματισμό:

    Όσοι πολιτογραφηθούν, θα χρειαστή να μεταγράψουν το όνομά τους στα ελληνικά στην καινούργια τους ταυτότητα. Δεν ξέρω τι έχει προβλεφθή σχετικώς, σκέφτομαι όμως ότι πολλούς θα βοηθούσε ουσιαστικά ο εξελληνισμός του ονοματεπωνύμου τους και όχι απλώς η μεταγραφή του: ο Ιλίρ από καιρό είναι Ηλίας σε όλες τις κοινωνικές του επαφές με Έλληνες.

    Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε κάποια πράγματα:

    άλφα, ο εξελληνισμός έχει γίνει ήδη στις κοινωνικές και συναλλακτικές σχέσεις για πάρα πολλούς, μιλάμε συνεπώς για όνομα που ήδη υπάρχει και δεν κατασκευάζεται,

    βήτα, αναφέρομαι φυσικά σε προαιρετικό εξελληνισμό. Με ποιο δικαίωμα θα το αρνηθούμε σε όσους το επιθυμούν, αν αυτό τους εξασφαλίζει ευκολώτερα δουλειά, κοινωνική αναγνώριση, ιδιωτικότητα;,

    και γάμα, τα δύο τρίτα των μεταναστών στην Ελλάδα είναι Αλβανοί, πράγμα που σημαίνει ότι αρκεί να βάλης ένα -ς στα επώνυμα για να γίνουν ηπειρώτικα, άρα είναι κάτι πολύ απλό.

    Προφανώς θα έπρεπε να υπάρχουν κάποιου είδους κανόνες σχετικά, για να αποφευχθή π.χ. η υιοθέτηση ενός ολότελα διαφορετικού ονόματος. Ένας κανόνας θα μπορούσε να είναι ας πούμε ότι επιτρέπεται στον αιτούντα να αναγράψη ως μικρό του όνομα την ελληνική εκδοχή του ονόματός του, π.χ. Dhori (αλβ.) = Θεόδωρος. Ή να προσθέση μια ελληνική κατάληξη, π.χ. GJOKA (αλβ.) = Γκιόκας.

    [Όλα αυτά δεν είναι ύλη του ΚΕΙ βέβαια, αλλά νομίζω πως έχουν σχέση με το θέμα μας]

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:13 | konstantinos1972

    Επίσης μια πέμπτη προϋπόθεση, να μην έχει χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο ή Ασφαλιστικούς Οργανισμούς.

    Αφού τηρεί τις προϋποθέσεις των παραγράφων α’ ως δ’, η επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας και η ένταξή του στην ελληνική κοινωνία αποδεικνύεται με γραπτές και προφορικές εξετάσεις στην Ελληνική Γλώσσα, Ιστορία και στα Στοιχεία Δημοκρατικού Πολιτεύματος.
    Και στα τρία μαθήματα θα πρέπει να περνάει τη βάση του 10 με άριστα το 20, ενώ η γραπτή δοκιμασία θα αποτελεί το 60% και η προφορική το 40% του τελικού βαθμού.
    Οι εξετάσεις αυτές θα είναι πανελλαδικές 2 φορές τον χρόνο και θα πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και Παιδείας.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:48 | Kostas K

    Όλοι οι μετανάστες στην Ελλάδα είναι και πρέπει να θεωρούνται παράνομοι – εξαιρούνται οι πολιτες χωρών μελών της Ε.Ε.

    Η Ελλάδα ΟΥΔΕΠΟΤΕ έκανε πρόσκληση σε εργαζόμενους αλλοδαπούς να εισέλθουν στη χώρα – όπως έκανε η Γερμανία και άλλες χώρες – και γι αυτό ουσιαστικά πρόκειται για ΑΤΑΚΤΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, απόδειξη είναι οτι ακόμη και μέχρι σήμερα το ελληνικό κράτος ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ τον πραγματικό αριθμό των μεταναστών που έχουν κατακλύσει τη χώρα.

    Άρα μιλάμε για ουσιαστική ΕΙΣΒΟΛΗ και ΚΑΤΟΧΗ της χώρας απο αλλοδαπούς, τους οποίους ΓΙΑ ΣΚΟΤΕΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΟΥΣ λόγους οι τελευταίες κυβερνήσεις προσπαθούν να νομιμοποιήσουν ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ την προς τούτο εντολή απο τον ελληνικό λαό.

    Όλες αυτές οι προσπάθειες είναι ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ, ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΥΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:00 | dikou

    Δημοψήφισμα πρώτα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:48 | μιχαλατος ευαγγελος

    με αυστηροτατες προυποθεσεις και μονο για οσους αντεχει η ελληνικη κοινωνια

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:24 | ΜΑΡΧΑΒΙΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

    ΔΕ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΠΟΤΕ………
    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΔΩ Κ ΤΩΡΑ’ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ᾿…

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:19 | kostas

    Δημοψήφισμα

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:18 | Kostas

    Ναι στο δημοψηφισμα !!
    Ο γηγενης λαος της χωρας θα επρεπε να αποφασιζει και οχι οι βουλευταδες

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:45 | G.A.

    Αύτοι που μπήκαν παράνομα έγιναν νόμιμοι χωρίς όρια. Σε 5 χρόνια θα γίνονται κι Ελληνες. Κάντε σοβαρή μετανευστική πολιτική όπως οι άλλες Ευρωπαικές χώρες με ποσόστωση. Δε μπορεί να μην έχουν δουλεια οι Έλληνες κι απο την άλλη να έχουμε 2,5 εκ μετανάστες, πως θα συντηρηθούν όλοι αυτοί? Ο ελληνικός λαός σας ψήφισε για να τον βγάλετε από το οικονομικό τέλμα, δεν του θέσατε το θέμα του μεταναστευτικού κι αφού θέλετε να λέγεστε δημοκράτες κάντε ένα δημοψήφισμα γι’αυτό το τόσο σοβαρό θέμα. Σταματήστε να υπονομεύετε τον ελληνικό λαό.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:43 | mixalis kyriakidis

    Το πιο ωραιο της υπόθεσης είναι ότι όσοι γράφουν Ελληνας γεννιέσαι δεν γίνεσαι, δεν ξέρουν να το γράψουν σε σωστά Ελληνικά !!!!!!!

    Προχωρήστε κύριοι υπουργοί.

    Ειμαστε μαζί σας.
    Να μπει σε εφαρμογή επιτέλους το κράτος δικαίου

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 08:40 | Παύλος

    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΟΛΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 07:37 | Mary

    Gentlemen,

    If the government wants to give the right to the foreigners to become Greek citizens and,therefore, obtain the right to vote, those immigrants MUST:
    1) SPEAK, READ & WRITE THE GREEK LANGUAGE
    2) POSSESS GOOD KNOWLEDGE OF OUR HISTORY
    3) RESPECT OUR CULTURE
    4) RESPECT OUR LAWS, RULES & REGULATIONS, OUR WAY OF LIVING and this includes they HAVE to dress the way we do-NO turbans, burghas, saris etc!
    5) IN SCHOOLS DURING THE CLASS OF RELIGION, IF THEY DON’T WISH TO PARTICIPATE, THEY CAN BE EXCUSED TO LEAVE THE CLASS-WE CAN NOT IN ANY WAY ALLOW THE FEW TO CHANGE THE BELIEFS OF AN ENTIRE COUNTRY THEY ARE THE ONES WHO HAVE TO CONFORM THEMSELVES TO OUR WAY OF LIVING. THIS COUNTRY HAS BEEN CHRISTIAN FOR CENTURIES AND WE SHALL NOT ALLOW THEM (NOR THE EEU) TO DO «THEIR» THING… WE ARE PROUD OF OUR HISTORY, COUNTRY, RELIGION!
    6) THEY HAVE TO BE LEGAL RESIDENTS FOR AT LEAST FIVE (5) YEARS BEFORE THEY QUALIFY FOR CITIZENSHIP.

    And lastly and MOST importantly,they will have to take a verbal and written test, as it is done in other civilized countries of Europe, N. America etc.
    Thank you.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 06:58 | giota

    ε. να έχει επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας.
    στ. να αποδεικνύει την ένταξή του στην ελληνική κοινωνία καθώς και τη δυνατότητά του να συμμετάσχει ενεργά και ουσιαστικά στην πολιτική ζωή της χώρας, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές οι οποίες την διέπουν.»

    ti ennoei o nomikos me ta edafia «e» kai «st» anotero???

    gia tous skopous tou nomoshediou ti simainei «eparkis» gnosi tis ellinikis kai pos diasfalizetai auti i eparkeia???? provlepetai kapoio diploma san auta pou moirazei to british council, to goethe,i to institut français d’ athènes??? einai kati san to PALSO ton ellinon frontistiriouhon ksenon glosson? kai an nai, giati den apotelei meros ton dikaiologitikon pou ofeilei na proskomisei o ypopsifios «ellinas» ????

    ti ennoei o nomikos me to «dynatotita na symmetashei energa kai ousiastika stin politiki zoi tis horas»???
    einai themito na anarotithei o o metanastis-mellon-ellinas oti isos ypohreoutai emmesos na dosei kommatika diapisteftiria, na graftei se organoseis, i na trehei se afisokolliseis kapoiou kommatos??

    kai an nai, tyhon apodedeigmeni drastiriopoiisi tou se komma tis akriomatikis antipoliteusis (as ypothesoume pros stigmin oti einai kommounistis, i oikologos, i akrodeksios) tha apotelesei i ohi anashetiko tis diadikasias ithagenopoiisis tou?

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 06:17 | argyris

    nomizo oti diadazo einai ena kakogousto asteio. as baloume k mia tampela stin akropoli poleite exoxiko me panoramikei thea pleirofories sta grafeia tou pasok.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 04:41 | Βασίλειος

    ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ!!!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 04:53 | Γιωργος Τσικας

    και για να μην ειμαι ανακολουθος παραθετω οπως βρηκα στο διαδικτυο τα σχετικα της αντιστοιχης Δανεζικης νομοθεσιας περι ιθαγενειας κλπ μονο και μονο γιατι υπαρχει σοβαρη πιθανοτητα να υπαρχει σχετικη αγνοια..

    Ας μη ξεχναμε οτι Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε προεκλογικά πως οραματιζόταν ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Δανία του Νότου.

    Ας δούμε λοιπόν πώς αντιμετωπίζει η Δανία ένα συγκεκριμένο ζήτημα για το οποίο η κυβέρνηση Παπανδρέου προτίθεται να φέρει μεταρρυθμίσεις: την χορήγηση ιθαγένειας σε μετανάστες.

    Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης τα στοιχεία που αναφέρω μπορούν να ελεγχθούν από το επίσημο ιστοχώρο της Δανίας nyidanmark.dk για θέματα αλλοδαπών και ενσωμάτωσης.

    * Nationality – how to become a Danish national (επισκόπηση του Δανέζικου νόμου ιθαγένειας)
    * Conditions to be satisfied (προϋποθέσεις πολιτογράφησης)
    * Dual Nationality (διπλή υπηκοότητα)

    Προφανώς η περιγραφή που κάνω καλύπτει τις κύριες λεπτομέρειες και όχι κάποιες εξειδικευμένες διατάξεις για τις οποίες μπορείτε να πληροφορηθείτε μέσω του επίσημου Δανέζικου σάιτ.

    Πώς γίνεται κάποιος Δανός πολίτης

    Στη Δανία κάποιος γίνεται πολίτης αν:

    * Έχει έναν γονέα Δανό πολίτη με τη γέννηση του (δίκαιο του αίματος, jus sanguinis)
    * Εάν υιοθετηθεί έως την ηλικία των 12 ετών από Δανό πολίτη
    * Εάν η μητέρα του παντρευτεί Δανό πολίτη πριν γίνει 18 ετών
    * Με δήλωση για πολίτες Νορδικών χωρών (Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία), μια απλοποιημένη διαδικασία πολιτογράφησης υπό προϋποθέσεις
    * Με πολιτογράφηση

    Βλέπουμε δηλαδή πως στη Δανία η ιθαγένεια λαμβάνεται αυτόματα μόνο με βάση το δίκαιο του αίματος, με τις αυτονόητες διαδικασίες (υιοθεσία, γάμος) στις οποίες ένα παιδί εντάσσεται σε μια οικογένεια Δανού πολίτη ο οποίος δεν είναι ο φυσικός του γονέας.

    Ιθαγένεια με πολιτογράφηση

    Το πιο ενδιαφέρον σημείο αφορά την Δανέζικη διαδικασία πολιτογράφησης, αφού ακριβώς αυτή είναι που προσπαθεί η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ να αλλάξει στη χώρα μας.

    Τί πρέπει να κάνει κάποιος ο οποίος δεν έχει γονέα Δανό για να γίνει Δανός πολίτης;

    * Ένα είδος επίσημης δήλωσης πίστης στη Δανία
    * Πρέπει να αναφέρει όλες τις παραβάσεις που έχει κάνει ή για τις οποίες έχεικατηγορηθεί, ακόμα και για κάτι τόσο ασήμαντο όσο ένα πρόστιμο για υπερβολική ταχύτητα. Αν βρεθεί αργότερα πως απέκρυψε κάτι, μπορεί να αφαιρεθεί η ιθαγένεια
    * Να αποποιηθεί την προηγούμενη ιθαγένειά του
    * Να είναι 9 χρόνια συνεχώς μόνιμος νόμιμος κάτοικος της Δανίας
    * Να μην έχει καταδικαστεί σε κάποιο είδος φυλάκισης και να μην εκκρεμούν κατηγορίες εναντίον του. Για κάποια αδικήματα προστίθεται χρόνος τον οποίο πρέπει να περιμένει κάποιος για να μπορέσει να πολιτογραφηθεί
    * Να μη χρωστά στο κράτος
    * Να συντηρεί τον εαυτό του, να μην έχει δεχτεί κανενός είδους κρατικής κοινωνικής βοήθειας ή επιδόματος 4.5 τουλάχιστον από τα τελευταία 5 χρόνια
    * Γνώση της Δανέζικης γλώσσας είτε με ειδικό τεστ είτε έχοντας περάσει τις εξετάσεις μετά την τρίτη τάξη του Γυμνασίου
    * Να περάσει από τεστ πολίτη που εξετάζει τις γνώσεις του για τη Δανέζικη κοινωνία, κουλτούρα και ιστορία

    Μετα απο τα παραπανω χρειαζεται κατι περισσοτερο? Ας μην αναφερθουμε στο οτι η Δανια π.χ. δεν αντιμετωπιζει επιβουλες εξ Ανατολων η απο βορα η Υπερατλαντιες…

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 04:32 | Γιωργος Τσικας

    Μα ποιος και με ποιο τροπο μπορει, και νομιμοποιειται ηθικα και φυσικα να νομοθετησει και να δωρισει, οποιος κι αν ειναι αυτος την ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ κι οχι την υπηκοοοτητα? Εχει καταλαβει κανεις τη διαφορα? Εχει ενημερωθει κανεις απ τη βουλη πως χορηγειται η Ιθαγενεια στη Δανια ας πουμε ? Φερνω παραδειγμα τη Δανια μιας κι εκει δε φημιζονται ουτε για ακραιοι ουτε για σωβινιστες
    Ξερει ο γιος τησ Μαργκαρετ (για του Ανδρεα δεν παιρνω ορκο..) πως γινεται εκει ? Καταλαβαινει τη διαφορα μεταξυ υπηκοοτητας και ιθαγενειας? Θα χαιρομουν υπερμετρα να το εξηγουσε μια μερα στη τηλεοραση στις δημοσιες εμφανισεις που κανει με τον Ιερωνυμακο το νεο «αστερι» της νεας ταξης…
    Ομως για να μη βγουν κατι περιεργοι (επιεικης χαρακτηρισμος) του δογματος Δραγωνα Ρεπουση κλπ και λενε τα δικα τους που υπαγορευεουν τα δογματα των πληρωμενων (απο που και γιατι αραγε ΜΚΟ) και λενε διαφορα χαριτωμενα παραθετω το αντιστοιχο αυτουσιο αποσπασμα του Ισοκρατη με την κατα δυναη ερμηνεια του για να μη παρουν αερα τα μυαλα καποιων
    Λεει λοιπον αυτος ο χαζοελληνας (κι οχι ελλαδικος κατοικος…) εγω και καμποσες χιλιαδες χρονια

    Τα σκοπίμως παρεννοημένο κείμενο προέρχεται από τον Πανηγυρικό λόγο που απεύθηνε στους Αθηναίους. Το επίμαχο απόσπασμα είναι το ακόλουθο:
    «Τοσοῦτον δ’ ἀπολέλοιπεν ἡ πόλις ἡμῶν περὶ τὸ φρονεῖν καὶ λέγειν τοὺς ἄλλους ἀνθρώπους, ὥσθ’ οἱ ταύτης μαθηταὶ τῶν ἄλλων διδάσκαλοι γεγόνασι, καὶ τὸ τῶν Ἑλλήνων ὄνομα πεποίηκε μηκέτι τοῦ γένους ἀλλὰ τῆς διανοίας δοκεῖν εἶναι, καὶ μᾶλλον Ἕλληνας καλεῖσθαι τοὺς τῆς παιδεύσεως τῆς ἡμετέρας ἢ τοὺς τῆς κοινῆς φύσεως μετέχοντας».

    Δηλαδή:
    «Είναι δε τόσο μεγάλη η απόσταση που χωρίζει την πολιτεία μας από τούς άλλους ανθρώπους ως προς την πνευματική ανάπτυξη και την τέχνη τού λόγου, ώστε οι μαθητές της έχουν γίνει διδάσκαλοι τών άλλων και κατόρθωσε ώστε το όνομα τών Ελλήνων να είναι σύμβολο όχι πλέον τής καταγωγής αλλά τής πνευματικής ανυψώσεως, και να ονομάζονται Έλληνες εκείνοι που παίρνουν τη δική μας μόρφωση και όχι αυτοί που έχουν την ίδια καταγωγή».
    Μετάφραση: Μ. Πρωτοψάλτης, «Βιβλιοθήκη Αρχαίων Συγγραφέων, Ι. Ζαχαρόπουλος».

    Μετα απο τα παραπανω ποιος σοφωτερος του Ισοκρατη η εξυπνοτερος του μπορει να αντιταξει αντιθετο λογο? Ο Χουσειν (ευλογημενος …) η οι «σοφες» κεφαλες των σημερινων βουλευτων?

    Ας παψει επι τελους η παρελκυστικη τακτικη! Ακομα κια να δεν εχουμε ψωμι να φαμε (γιατι μας καταχρεωσατε με ασχετοσυνες σας) μια μαγια που θα αντιστεκεται και θα σκεφτεται με το μυαλο κι οζι με το στομαχι θα μεινει…
    Μη νομιζει κανεις πως θα περασει σε δευτερη μοιρα εν οψει των οικονομικων μετρων..
    Η μαγια που λεει ο Μακρυγιαννης στα απομνημονευματα του δυστυχως για τους Μπρζεζισκυ κλπ υπαρχει ακομη σε πεισμα των καιρων…
    Στο κατω κατω ποιος σας εμποδιζει να εφαρμοωσετε το συνταγμα κατα το πνευμα και κατα το γραμμα? Ποιοι αδικουνται? ποιοι χανουν? κανεις!!!
    Καιρος να τελειωσουν αυτες οι εμπνευσεις και να ασχοληθειτε σοβαρα αν μπορειτε με τα συγχρονα προβληματα της ελληνικης κοινωνιας … Αν μπορειτε φυσικα αλλοιως πηγαινετε για τζογκινγ η σε καποιο γυμναστηριο…
    Στην εκκλησια του Δημου παντως οχι!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 04:43 | Μαρκος Μανιατης

    Προς Αξιοτιμο Προεδρο της Ελληνικης Κυβερνησεως
    Προς Αξιοτιμο ΥΠΕΣ

    Το παρων νομοσχεδιο κατα την κριση μου δεν ειναι τιποτα περισσωτερο απο ενα πολιτικο εκτρωμα
    Απο αυτην την θεση αιτω και ενοννω την φωνη με αλλους εκατονταδες χιλιαδες Συνελληνες για την αμεση αποσυρση του.
    Εαν παρταυτα επιμενετε θεστε το στην κριση της πλειοψηφιας του Ελληνικου λαου υπο την μορδφ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ.
    Σε αντιθετη περιπτωση θα τεθει πρω ημων τιποτα λιγωτερο απο την προασπιση της νομομοτητας οπως το Ελληνικο Συνταγμα σαφως μας διδει το δικιαωμα.
    Ευχωμαι και προσευχωμαι η σωφροσυνη στην Ελληνικη Κυβερνηση να πρυταναευσει και να αποδευχθει ετσι η εκτροπη νομιμοτητας που θα αναγκασει ολους εμας του Ελληνες Πολιτες να την προασπισουμε με καθε κοστος.
    Υπηρξα στο παρελθον ψηφοφορος του ΠΑΣΟΚ και στηριξα την Αλλαγη σε ολα τα βηματα της ηδη απο τα πτωτα μεταπολιτευτικα χρονια. Απο αυτη την θεση πιστευω οτι η φωνη μου οχι μονο αντιπολιτευτικη διαθεση δεν εκφραζεια αλλα την φωνη της νομιμοτητας μια αδολη φωνη χωρις μικροκοματικη πρωκαταλυψη!

    Με τιμη

    Ενας Ελληνας Πολιτης

    Νυν Υπερ Παντων ο Αγων

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 03:12 | Πάρης

    Με το δεν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα εννόώ κατά κύριο λόγο ανθρώπους που έχουν έρθει στην Ελλάδα ως ενήλικες.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 03:25 | nikos

    . Διαφωνώ κα8ετα εάν και μονό εάν το νομοσχέδιο αυτό το 8εωρηται παράλογο για ομογενείς.(δηλαδή να μην μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα εφόσον έχουν και τώρα την ιθαγένεια)μην ξεχνάτε τι έγινε και με την Μ.ΑΣΙΑ μπορεί κάτι παρόμοιο να γίνει και με την ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ. ΑΡΑ όχι αποκλεισμός σους ομογενείς. Απαντώ με το σκεπτικό ότι απαντώ σε νοήμον ανθρώπους. Με εκτίμηση.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 03:50 | Tanasidis Aris.

    Δεν πρέπει να περάσει το παρόν ανθελληνικό άρθρο.Ζητάω ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 03:12 | Αθανασάκης Ιωσήφ

    ΑΙΣΧΟΣ στις ελληνοποιήσεις!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 03:48 | Μαριλένα Π.

    Παρακαλώ να γίνει μέριμνα πρώτα και για τον τελευταίο Ελληνα πολίτη και ύστερα θα βοηθηθούν οι αλλοδαποί.