Άρθρο 2

Το άρθρο 5 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004 και ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 5.
Προϋποθέσεις πολιτογράφησης
1. Για τον αλλοδαπό, που επιθυμεί να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση απαιτείται :
α. να είναι ενήλικος κατά το χρόνο της υποβολής της δήλωσης πολιτογράφησης.
β. να μην έχει καταδικασθεί τελεσίδικα, κατά την τελευταία δεκαετία πριν από την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης, σε ποινή στερητική της ελευθερίας τουλάχιστον ενός έτους ή ανεξαρτήτως ποινής και χρόνου έκδοσης της καταδικαστικής απόφασης, για εγκλήματα προσβολών του πολιτεύματος, προδοσίας της χώρας, ανθρωποκτονίας από πρόθεση και επικίνδυνης σωματικής βλάβης, εγκλήματα σχετικά με την εμπορία και την διακίνηση ναρκωτικών, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διεθνή οικονομικά εγκλήματα, εγκλήματα με χρήση μέσων υψηλής τεχνολογίας, εγκλήματα περί το νόμισμα, αντίστασης κατά της αρχής, αρπαγής ανηλίκων, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, κλοπής, απάτης, υπεξαίρεσης, εκβίασης, τοκογλυφίας, του νόμου περί μεσαζόντων, πλαστογραφίας, ψευδούς βεβαίωσης, συκοφαντικής δυσφήμισης, λαθρεμπορίας, εγκλήματα που αφορούν τα όπλα, αρχαιότητες, την προώθηση λαθρομεταναστών στο εσωτερικό της χώρας ή τη διευκόλυνση μεταφοράς ή προώθησής τους ή της εξασφάλισης καταλύματος σε αυτούς για απόκρυψη ή για παραβάσεις της νομοθεσίας για την εγκατάσταση και κίνηση αλλιοδαπών στην Ελλάδα.
γ. να μην εκκρεμεί σε βάρος του απόφαση απέλασης.
δ. να διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα πέντε συνολικά έτη την τελευταία δεκαετία πριν από την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης. Στον ανωτέρω κατά περίπτωση απαιτούμενο χρόνο δεν προσμετράται ο χρόνος που διάνυσε ο αλλοδαπός στην Ελλάδα ως διπλωματικός ή διοικητικός υπάλληλος ξένης χώρας. Η χρονική προϋπόθεση της πενταετούς διαμονής δεν απαιτείται για αυτόν που είναι σύζυγος
Έλληνα ή Ελληνίδας ή έχει τη γονική μέριμνα τέκνου ελληνικής ιθαγένειας και διαμένει επί μια τριετία στην Ελλάδα, καθώς και για εκείνον που έχει γεννηθεί και κατοικεί συνεχώς στην Ελλάδα. Για τους συζύγους Ελλήνων διπλωματικών υπαλλήλων που έχουν συμπληρώσει, οποτεδήποτε, ένα έτος διαμονής στην Ελλάδα και υπηρετούν στο εξωτερικό, προσμετράται για τη συμπλήρωση του παραπάνω χρόνου και ο χρόνος παραμονής τους στο εξωτερικό λόγω της υπηρεσίας των Ελλήνων συζύγων τους. Για τους ομογενείς και τους κατόχους ιθαγένειας κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απαιτείται η χρονική προϋπόθεση της πενταετούς διαμονής.
ε. να έχει επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας.
στ. να αποδεικνύει την ένταξή του στην ελληνική κοινωνία καθώς και τη δυνατότητά του να συμμετάσχει ενεργά και ουσιαστικά στην πολιτική ζωή της χώρας, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές οι οποίες την διέπουν.»

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:07 | ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

    1. Δείξετέ μου μία χώρα που νομιμοποιεί λαθρομετανάστες με αυτούς τους «όρους» και προϋποθέσεις.
    2. Το δημοψήφισμα ,το ρημάδι,είναι «τρόπος έκφρασης της λαϊκής ετυμηγορίας και δημοκρατίας;» (Λόγια του σημερινού πρωθυπουργού).
    3. Προκαλεί ή όχι η εσπευσμένη (παραμονές Χριστουγέννων)συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο;
    4. Προκαλεί ή όχι η «συμμετοχή» του Αρχιεπισκόπου,η αποσιώπηση κάθε αντίθετης γνώμης από τα ΜΜΕ και η ένταξη της αντίθετης άποψης «ακαριαία» στο χώρο της ακροδεξιάς και του φοβικού φασισμού;
    Είμαι 45 ετών,δεν είμαι ακροδεξιός,δεν είμαι φασίστας,δεν είμαι ξενοφοβικός (παρ΄όλες τις έντονες προσπάθειες των κυβερνώντων).
    Είμαι Έλληνας πολίτης (συγνώμη.αλλά έτσι νιώθω ακόμη),ζώ στην χώρα μου και στην εποχή μου.και πιστεύω ότι είμαι πολύ πιό σύγχρονος και προοδευτικός από πολλούς που το διατυμπανίζουν και δεν το εφαρμόζουν.
    Προσπαθώ να ζήσω την οικογένειά μου με το μόχθο και τον αγώνα μου σε μία χώρα που εφαρμόζονται νόμοι υπέρ των μειοψηφιών και εναντίον των πλειοψηφιών,αλλά αυτό παραπάει!
    Δεν περιμένω τίποτα από μία πολιτεία που βλέπει την εθνολογική αλλοίωση μόνο σαν εκλογική ψηφοθηρία!!!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:28 | Λάζαρος Λαζάρου

    Το θέμα είναι ό,τι θα πρέπει να εφεύρουμε μια λέξη για τους γηγενείς (ιθαγενείς) αυτής της δόλιας πατρίδας που πλέον και τα ελληνικά της για να τα κατανοήσεις θα πρέπει να καταφεύγουμε σε λεξικά.
    Θυμάμαι τον πατέρα μου να περιμένει απάντηση από την πρεσβεία του Καναδά για να πάει μετανάστης αρκετές μέρες και πήγε σε συγκεκριμένη πόλη και διεύθυνση από την οποία δεν μπορούσε να μετακομίσει αν δεν συναινούσε η Καναδική πολιτεία.
    Θυμάμαι τον θείο μου όταν η δική του αίτηση στην πρεσβεία της Γερμανίας απορρίφτηκε όταν κατά τη διάρκεια των ιατρικών εξετάσεων για ένα σφράγισμα. Την προσβλητική εξομοιώση των πατεράδων μας κάνοντας τους ίσους με λαθρομετανάστες δε μπορώ να την ανεχθώ, μπορεί να πεινάνε όμως και οι πατέρες μετά το πόλεμο δεν πεινούσαν ήθελαν ταξιδάκια.
    Το πρόβλημα είναι ότι οι νεοέλληνες πλέον ενημερώνονται από τους εγκρίτους δημ(ι)οσογράφους για θέματα που τα έζησαν οι γονείς μας η πηγή είναι δίπλα μας και εμείς πίνουμε εμφιαλωμένο.
    Τελικά θα πρέπει και εμείς οι νεότεροι να αφήνουμε καμένα ιερά για να θυμόμαστε γιατί στο τέλος θα γίνουμε οι ίδιοι μια ανάμνηση.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:43 | Α. Αντωνιαδης

    Αποφασισα να σας γραψω τη γνωμη μου απο τη γειτονικη Ιταλια, οπου ζω μονιμως για περισσοτερα απο 10 ετη.

    Το προβλημα δεν ειναι το αν πρεπει να δινεται ιθαγενεια στους μεταναστες ή οχι. Πρεπει, ΑΛΛΑ, μεσα σε μια ολοκληρωμενη μεταναστευτικη πολιτικη , που ΔΥΣΤΥΧΩΣ, στην Ελλαδα, ΛΕΙΠΕΙ. Οταν οι αλλες Ευρωπαικες χωρες κανουν το παν για να ελεγχουν τη μεταναστευτικη ροη προς αυτες (Δουβλινο ΙΙ, καταγραφη αναγκων σε μεταναστες), στην Ελλαδα, δυστυχως, για μια ακομη φορα, εχουμε μια ΚΑΚΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΩΝ πολιτικων.

    ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ τι κανουν οι αλλες «ακριτικες» χωρες , με λιγοτερα προβληματα απο την Ελλαδα, πριν καταγγειλετε τους παντες ως ακροδεξιους.

    http://www.interno.it/mininterno/export/sites/default/it/sezioni/servizi/legislazione/cittadinanza/legislazione_30.html

    – Ο Ιταλικος νομος δεν δινει ιθαγενεια σε καποιον που παρανομησε στην Ιταλια. Ουτε πριν 10 ουτε πριν 20 χρονια.

    – Ο μεταναστης παιρνει ιθαγενεια μετα απο 10 *ΔΕΚΑ* χρονια νομιμης παραμονης στην Ιταλια. ΓΙΑΤΙ 5 στην Ελλαδα? Γιατι ειναι λιγοτεροι οι μεταναστες ποσοστιαια? Γιατι τα Βαλκανια ειναι πιο ασφαλης περιοχη απο την Ιταλια και ετσι το να δινεις ιθαγενεια ειναι λιγοτερο επικινδυνο μελλοντικα? Μηπως ο καθε λαθρομεταναστης θα προτιμησει να μπει παρανομα στην Ελλαδα, που ετσι κι αλλιως ειναι ξεφραγο αμπελι, με την προοπτικη να παρει υπηκοοτητα σε 5 χρονια, παρα πχ στην Ιταλια? Αλλα τελος, ποσους επιτελους μεταναστες χωρα η Ελλαδα? Στην Ιταλια καθε χρονο ο καθε νομος εχει τη λιστα αναγκων του. Στην Ελλαδα οποιος μπαινει, μενει. Και δινει και πιο ευκολα ιθαγενεια. Ετσι θα κανετε τη «μηδενικη ανοχη στη λαθρομεταναστευση» , oπως ελεγε προεκλογικα ο κυριος Πρωθυπουργος?

    – Στην Ελβετια, ο μεταναστης παιρνει ιθαγενεια σε 12 *ΔΩΔΕΚΑ* χρονια, εκ των οποιων τουλαχιστον 3 συνεχη πριν την αιτηση.

    http://www.admin.ch/ch/i/rs/1/141.0.it.pdf

    Γιατι στην Ελλαδα 5? Για ψηφοθηρια?

    – Τα ΠΑΔΙΑ των μεταναστων παιρνουν ιθαγενεια, αν εχουν μεινει ΣΥΝΕΧΩΣ στην Ιταλια μεχρι την ΕΝΗΛΙΚΩΣΗ (οχι πηγα 3 ταξεις του σχολειου και τελειωσε) και δηλωσουν μεσα σε 1 *ΕΝΑ* χρονο απο την ενηλικιωση πως θελουν την υπηκοοτητα (Οχι 3 οπως στην Ελλαδα).

    – Η Ιταλια μπορει να αρνηθει την υπηκοοτητα σε περιπτωσεις που κρινει πως απειλειται η ασφαλεια του κρατους.

    – Στην Ελβετια ο αιτουμενος πρεπει να αποδειξει οτι εχει εμποτιστει με την κουλτουρα της χωρας.

    – H Ιταλια ετοιμαζει νεο νομο που θα επιβεβαιωνει τα 10 ετη ΣΥΝΕΧΟΥΣ και ΝΟΜΙΜΗΣ διαβιωσης στην Ιταλια και 1 χρονο μαθηματων ιταλικης κουλτουρας , με τελικη εξεταση που θα πρεπει να περασει ο αιτων.

    Αυτο, βεβαια, συνοδευεται απο αυστηρη μεταναστευτικη πολιτικη με καταγραφη των ετησιων αναγκων σε μεταναστες ανα νομο, με διακρατικες συμφωνιες για ΕΠΟΧΙΑΚΟΥΣ μεταναστες (πχ για αγροτικες εργασιες), που ΔΕΝ παιρνουν υπηκοοτητα, λογω προσωρινης αδειας παραμονης και αυστηρο ελεγχο των συνορων. Το αποτελεσμα βεβαια, ειναι πως περισυ οι αφιξεις λαθρομεταναστων στην Ελλαδα ηταν 150.000 ενω στην Ιταλια 15.000, γιατι ολοι εχουν μαθει πού ειναι το ξεφραγο αμπελι.

    Λογω ειδικων συνθηκων και μονο (Βαλκανια, συνορα με ΑΣΙΑ) και το γεγονος πως η Ελλαδα εχει αποδεχθει μεγαλο πληθυσμο απο γειτονικες χωρες που καποτε μπορει να δημιουργησουν εθνικο προβλημα, η Ελλαδα θα επρεπε να εχει ΠΙΟ ΣΦΙΧΤΗ πολιτικη αποδοσης ιθαγενειας.

    Υπαρχουν και χειροτερα ξερετε, οπως η οπισθοδρομικη Ιαπωνια (http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_nationality_law)

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ, οπως συνεβη και στην οικονομια, η Ελλαδα προσπαθει να τρεξει να φανει «προοδευτικη», με μισες πολιτικες, που παλι φοβαμαι πως μια μερα θα χρεωκοπησουν, οπως χρεωκοπησε και η οικονομια. Δεν υπαρχει καμια οργανωση και οποιος τολμα να αρθρωσει αντιθετη αποψη, πολυ δημοκρατικα, χαρακτηριζεται ως φασιστας.

    Ειναι επισης ανωφελο να υπενθυμισω, πως η «ανοιχτη δημοκρατια» στις περισσοτερες ευρωπαικες χωρες, δεν περιοριζεται σε μια ιστοσελιδα που το σχολιο περνα απο εγκριση. Περνα απο ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, οπου ο ΛΑΟΣ εαν θελησει, με συλλογη υπογραφων, ΠΡΟΚΑΛΕΙ δημοψηφισμα. Τα δημοψηφισματα μονο οι ακροδεξιοι και οι ακροαριστεροι τα φοβουνται… Και οι ελληνικες κυβερνησεις λογω ψηφοθηριας και ανευθυνοτητας. Αλλωστε, δε νομιζω να πιστευει κανεις πως η ακροδεξιοι στην Ελλαδα ειναι τοσοι ωστε να περασουν τη δικη τους θεση σε δημοψηφισμα. ΔΥΣΤΥΧΩΣ, στην Ελλαδα, αυτο ειναι ΑΛΛΗ μια «ξεχασμενη» ψηφιδα του πολιτικου και δημοκρατικου συστηματος που υπαρχει στην υπολοιπη Ευρωπη.

    Ανοιχτη δημοκρατια θα ηταν να θεσετε στο ΛΑΟ να διαλεξει αν θελει 5 ή 10 χρονια διαμονης για ιθαγενεια και αν φτανουν 3 ταξεις του σχολειου για τα παιδια τους.

    Η Ελλαδα πρεπει να βγει απο τις στρεβλωσεις του παρελθοντος και το αγχος να αποδειξει με ΗΜΙΜΕΤΡΑ οτι ειναι «προοδευτικη».

    Στην Ελλαδα, περναει το χαλαρο μερος της μεταναστευτικης πολιτικης και δεν υπαρχει ΤΙΠΟΤΑ απο τα ΥΠΟΛΟΙΠΑ μετρα που εχουν ολες οι αλλες πολιτισμενες χωρες. Αυτο ειναι το προβλημα και οχι η υστερια με τους ακροδεξιους που εχει χτυπησει τον ελληνικο τυπο.

    Ευχαριστω για το χρονο σας.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:56 | Αντωνης Μανιτης

    Μηπως με το νομοσχεδιο αυτο (με την οποια τελικα μορφη παρει)θα πρεπει να αντιμετωπιστει και το τεραστιο θεμα με τους εικονικους γαμους?Με την σημερινη νομοθεσια ειναι πολυ δυσκολο ν αποδειξεις οτι ενας γαμος ειναι λευκος αφου ολα εξαρτωνται απο τον Τομεαρχη (στην ουσια)καθε Νομου της Περιφερειας.Λιγο οι «γνωστοι»,λιγο οι «πολιτικοι»,επεμβαινουν και οι αλλοδαποι (συνηθως ειναι αλλοδαπες)δεν ελεγχονται μετα απο μια καταγγελια, η ειδοποιουνται εκ των προτερων για επικειμενη «δηθεν συνεντευξη»,ετσι παραμενουν «νομιμοι» απολλαμβανουν ολων των αγαθων που τους προσφερει η Πολιτεια, και ακομα θα ψηφιζουν ενω θα εχουν διαπραξει απατη κατα του Ελληνικου Δημοσιου.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:07 | Mόσχος Δημ. Γεώργιος

    Να είναι ενήλικας και να μην έχει καταδικασθεί για ειδεχθείς παράνομες πράξεις. Έτσι να πάρει υπηκοότητα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:29 | Γιώργος Α.

    Προσωπικά εμπιστεύομαι περισσότερο εναν μετανάστη να ψηφίσει, εναν άνθρωπο που ξέρει τι πάει να πει καθημερινός αγώνας για μεροκάματο, εκμετάλευση, κρατική αδιαφορία, παρά εναν στενόμυαλο αμόρφωτο υπερσυντηριτικό φασίστα που απλά έτυχε να γεννηθεί έλληνας. Οι επικίνδυνοι σε αυτή την κοινωνία είναι αυτοί οι τελευταίοι.
    ΥΓ: Εγω την ιθαγένεια μου δεν τη θέλω, τη χαρίζω σε όποιον ενδιαφέρεται. Δεν μπορώ να δεχτώ έννοιες όπως πατρίδα, έθνος, σύνορα, ξένος, παράνομος κλπ. Χάρισμά σας λοιπόν ή όπως λέει και το τραγούδι «ΤΑΣΟΜΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΛΟ ΝΑ ΜΟΥ ΒΓΕΙ»

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:57 | ΕΥΘΥΜΙΟΣ

    Η δημοκρατία απαιτεί άμμεσα ελληνική ιθαγένεια σε όσουν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, το δικαιούνται.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:06 | Στρατης

    Συμφωνω απολυτα με το συγκεκριμενο αρθρο και γενικοτερα με την πρωτοβουλια της κυβερνησης. Δεν ειναι δυνατο ανθρωποι που με τη δουλεια τους υπηρετουν ολη την ελληνικη κοινωνια, ανθρωποι που μενουν χρονια εδω περα και προσφερουν και στο κρατος και στην κοινωνια, που πηγαινουν σε ελληνικα σχολεια και μιλανε την ελληνικη γλωσσα δεν ειναι δυνατο να τους στερουμε το δικαιωμα της ελληνικης ιθαγενειας και ο,τι αυτη συνεπαγεται.
    Ως κοινωνια οφειλουμε οχι μονο να δεχομαστε τις υπηρεσιες τους αλλα να τους αναγνωριζουμε το δικαιωμα να ζουν σε μια ευνομουμενη πολιτεια ετσι οπως τους αξιζει.
    Δεν μπορουμε να τους χρησιμοποιουμε σαν ζωα μονο για να κανουν τις δικες δουλειες που θελουμε. Ειναι ανθρωποι.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:39 | Μιντζολη

    ΣΕ απαντηση ολων οσους ισχυριζονται οτι φοβομαστε ειναι,ας τολμησουν να πανε μια βολτα κεντρο Αθηνα κ μαλιστα με τα παιδια τους!!κ εδω δε φοβουνται οι μεταναστες την αστυνομια τωρα που ειναι παρανομοι,πιστευετε οτι μετα που θα ειναι κ ισοι θα γινουν καλοι ανθρωποι?η το εχεις η δε το εχεις.Κ ναι λεω στην Ελλαδα να δεχτει κ να δωσει αδειες σε μεταναστες σωστους που ειναι κ απαραιτητοι, ναι σε ιθαγενεια ελληνικη αλλα σε 3η κ 4η γενια, να εχουν οντως εγκλιματιστει τα παιδια στην ελληνικη κοινωνια κ ας φροντισει το κρατος να σταματησει την ταλαιπωρια γραφειοκρατιας να παιρνουν κ αυτοι τα χαρτια τους.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:58 | soφία

    είναι θετικό.
    με πιο αυστηρές προυποθέσεις

    10 χρόνια παραμονή στην Ελλαδα, με ενσημα εργασίας 150 το χρονο.

    Απαραίτητη γνώση γραφής

    μόνον για δημοτικές εκλογές

    Να εξαιρεθουν οι νομοι που συνορευουν με αλλες χώρες πχ.ν.εβρου,
    ν σερρων, ν.φλωρινας ,
    θα μπορουσε ισως στο βάθος του χρόνου, να υπάρξεισυγκέντρωση
    αλλοδαπών σε κάποιο α κ ρ ι τ ικ ό δ ή μ ο και να εκλεγει δήμαρχος αλλοδαπλός

    ο οποίος θα θέλει να προσαρτηστεί στην άλλη χώρα π,χ ΑΛΒΑΝΙΑ ,ΣΚΟΠΙΑ

    ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ – ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ- ΗΠΕΙΡΟ

    ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:16 | Παναγιώτης Κολλιόπουλος

    Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στις παραγράφους ε. και στ. του άρθρου. Θα πρέπει οι εξετάσεις για την επάρκεια της γλώσσας να μην είναι υπερβολικών απαιτήσεων – επίπεδο Β1 κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα θεωρώ ότι είναι αρκετό. Όμως θα πρέπει η διαδικασία να είναι αυστηρή και απολύτως αδιάβλητη όπως π.χ. γίνεται στις πανελληνίες εξετάσεις ή στις εξετάσεις για lower από το βρετανικό συμβούλιο. Επίσης για την απόδειξη όσων αναφέρονται στην στ. θα πρέπει να υπάρχει επίσης μια γραπτή εξέταση π.χ. κατα τα πρότυπα του Orientierungskurs στη Γερμανία.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:42 | Διηνέκης Ποντικός

    Νομίζω πως η πληροφόρηση των Ελλήνων γι’ αυτά που πράγματι ισχύουν σε άλλες χώρες συμβάλλει στο να διαμορφώσουν γνώμη. Για παράδειγμα τί συμβαίνει στην Ελβετία:

    Πώς αποκτά κανείς την Ελβετική υπηκοότητα
    http://d-politiki.blogspot.com/2009/12/blog-post_30.html
    (απόσπασμα)

    Υπάρχουν ορισμένοι βασικοί τρόποι για να γίνει κανείς Ελβετός
    -Να έχει έναν Ελβετό γονέα
    -Να υιοθετηθεί από Ελβετό πολίτη πριν ενηλικιωθεί
    -Απλοποιημένη διαδικασία πολιτογράφησης για τους/τις συζύγους και τα παιδιά των Ελβετών
    -Κανονική διαδικασία πολιτογράφησης

    Κανένας δεν γίνεται Ελβετός με τη γέννησή του αν δεν έχει Ελβετό γονέα. Παρακάτω θα δούμε τις προϋποθέσεις κανονικής πολιτογράφησης (regular naturalisation):

    -12 χρόνια νόμιμοι κάτοικοι της Ελβετίας. Τα χρόνια μεταξύ 10 και 20 μετρούν διπλά. Άρα 6 το λιγότερο χρόνια.
    -Εξετάζεται αν έχουν ενσωματωθεί στον Ελβετικό τρόπο ζωής, γνωρίζουν τα Ελβετικά έθιμα και παραδόσεις, τηρούν τους Ελβετικούς νόμους, δεν θέτουν σε κίνδυνο την εσωτερική ή εξωτερική ασφάλεια της χώρας.
    -Όσοι απορρίπτονται δεν έχουν δικαίωμα έφεσης στην απορριπτική απόφαση

    Όποιοι γίνονται δεκτοί σε ομοσπονδιακό επίπεδο δεν τελειώνουν. Απλά λαμβάνουν την άδεια να ζητήσουν πολιτογράφηση στο επίπεδο του καντονιού και της κοινότητας. Για παράδειγμα τα καντόνια έχουν τους δικούς τους κανόνες για πόσα χρόνια πρέπει να είναι κανείς κάτοικός τους που ποικίλουν από 2 έως 12 χρόνια, ενώ πρέπει σε μερικές κοινότητες να είναι κάτοικοι έως και 5 χρόνια.

    Είναι νομίζω προφανές πως η Ελβετία είναι πολύ πιο αυστηρή από το σύστημα πολιτογράφησης που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα και από αυτό που προτίθεται να υιοθετήσει το ΠΑΣΟΚ. Εγείρεται λοιπόν το ερώτημα, γιατί να μην ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ελβετίας, της Δανίας, ή της Γερμανίας; Όταν μας ομιλούν για Ευρωπαϊκά ήθη που πρέπει να υιοθετήσουμε, θεωρούν πως αυτές οι χώρες δεν είναι Ευρωπαϊκές;

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:36 | Aris Ioannidis

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ

    Όπως είχα γράψει και σε προηγούμενο σχόλιο πιο πριν κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να υπάρχουν δύο θεσμοί: ο θεσμός της υπηκοότητας και ο θεσμός της ιθαγένειας. Ο πρώτος να οδηγεί στο δεύετο μετά από παραμονήσε αυτόν μεγάλου χρονικού διαστήματος π.χ. 10 ετών.

    Έτσι και εδώ μαζί με τις άλλες προυποθέσεις θα έπρεπε να αποδεικνύονται 10 χρόνια συνεχούς παρουσίας. Π.χ. 100 Ένσημα σε κάθε έτος για 10 χρόνια

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:19 | Α. Μακρυγιαννη

    Ακομη κι αν αψηφησετε τους ΕΛΛΗΝΕΣ δεν προκειτε να αψηφησετε την Ευρωπη.
    Θα σας σταματησουν αυτοι.
    Γιατι σιγουρα πολλοι απο αυτους που θα ελληνοποιηθουν (αν ειναι οικονομικοι μεταναστες)θα αναζητησον καλυτερη τυχη σε πιο ευρωστες ευρωπαικες οικονομιες απο την δικη μας, πραγμα που τωρα δεν εχουν την δυνατοτητα να πραξουν.
    Τους ρωτησατε αυτους που υπολογιζετε περισσοτερο απο τους ελληνες, τους ευρωπαιους γειτονες μας δηλαδη αν θελουν να δεχθουν στους κολπους τους ολους αυτους που αυτοματως θα εχουν και τον τιτλο του ευρωπαιου πολιτη;

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:51 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΕΝΝΙΕΣΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Ή ΓΙΝΕΣΑΙ? ΟΦΕΙΛΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΔΙΕΞΑΓΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ Ή ΟΧΙ? ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ? ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ, ΤΟΤΕ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ? ΘΑ ΑΛΛΙΩΘΕΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ? Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΨΗΦΟ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΕΘΝΕΙΣ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΡΩΤΗΘΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ. ΕΑΝ ΕΠΙΚΡΟΤΗΣΕΙ, ΤΟΤΕ ΟΛΟΙ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΑΛΛΟΕΘΝΕΙΣ ΘΑ ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΜΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΑΝ ΟΜΩΣ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΑΥΤΟΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ…

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:18 | NekVas

    Πρώτα από όλα, έχει η Ελλάδα κάποια υποχρέωση να δίνει ιθαγένεια σε άνθρώπους που προέρχονται από χώρες με εντελώς διαφορετικό πολιτιστικό, κοινωνικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό και κατ’ επέκταση εγκεφαλικό υπόβαθρο,άρα και εντελώς διαφορετική νοοτροπία σε κάθε τομέα;
    Υπάρχει μήπως κάποια Ευρωπαϊκή, Ασιατική, Αφρικανική, Αμερικανική, Ωκεάνεια χώρα που να δίνει ιθαγένεια με τόσο λίγες προϋποθέσεις, σε τόσο πολλούς ανθρώπους από χώρες εντελώς διαφορετικές πολιτισμικά, οικονομικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και άρα με διαφορετικό τρόπο αντίληψης και διαχείρησης της πραγματικότητας;
    Μπορεί το διαλυμένο ελληνικό κράτος που δεν μπορεί να εμποδίσει τα κύματα των εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών που διαβαίνουν τα σύνορά του, να προστατεύσει και να εγγυηθεί το αδιαπέραστο των συνόρων του από εδώ και πέρα, ώστε να μην καταστεί η Ελλάδα όμηρος των Τούρκων και των άλλων καλών γειτόνων μας με την απειλή της διόγκωσης του λαθρομεταναστευτικού ρεύματος;
    Μπορούμε να τηρήσουμε έναν νόμο που πολύ εύκολα θα παραβιαστεί, με το κατάλληλο δώρο στον κατάλληλο (διεφθαρμένο) δημόσιο υπάλληλο;
    Τέλος, μήπως ξεχνάμε ότι άλλο άδεια παραμονής, άλλο υπηκοότητα και άλλο ιθαγένεια;
    Αν η κυβέρνηση αυτή εξελέγη από τον Ελληνικό λαό, για τον Ελληνικό λαό, πρέπει να δώσει την ευκαιρία στον Ελληνικό λαό να αποφασίσει για αυτό το θεμελιώδες συστατικό γνώρισμα κάθε οργανωμένης κοινωνίας, την ιθαγένεια.
    Αν ο πρωθυπουργός σέβεται τους 3.000.000 των Ελλήνων που τον ψήφισαν Θα προκηρύξει δημοψήφισμα. Αλλιώς αυτοί θα στραφούν εναντίον του!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:57 | Ν Ε Κ

    Η πολιτογράφηση αποσκοπεί ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΑ στην ενίσχυση της χώρας που παρέχει την υπηκοότητα σε νέους υπηκόους.
    ΠΟΙΟ όφελος θα έχει η Ελλάδα, με τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν, με την επαπειλούμενη αθρόα πολιτογράφηση αλλοδαπών??

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:30 | AMKO

    Θα συμφωνήσω με τους προηγούμενους και θεωρώ πως πρέπει να τηρήσει ο Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ό,τι προεκλογικά είχε υποσχεθεί.

    παραθέτω άρθρο από ένα μπλογκ

    »
    Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε προεκλογικά πως οραματιζόταν ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Δανία του Νότου.

    Ας δούμε λοιπόν πώς αντιμετωπίζει η Δανία ένα συγκεκριμένο ζήτημα για το οποίο η κυβέρνηση Παπανδρέου προτίθεται να φέρει μεταρρυθμίσεις: την χορήγηση ιθαγένειας σε μετανάστες.

    Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης τα στοιχεία που αναφέρω μπορούν να ελεγχθούν από το επίσημο ιστοχώρο της Δανίας nyidanmark.dk για θέματα αλλοδαπών και ενσωμάτωσης.

    * Nationality – how to become a Danish national (επισκόπηση του Δανέζικου νόμου ιθαγένειας)
    * Conditions to be satisfied (προϋποθέσεις πολιτογράφησης)
    * Dual Nationality (διπλή υπηκοότητα)

    Προφανώς η περιγραφή που κάνω καλύπτει τις κύριες λεπτομέρειες και όχι κάποιες εξειδικευμένες διατάξεις για τις οποίες μπορείται να πληροφορηθείτε μέσω του επίσημου Δανέζικου σάιτ.

    Πώς γίνεται κάποιος Δανός πολίτης

    Στη Δανία κάποιος γίνεται πολίτης αν:

    * Έχει έναν γονέα Δανό πολίτη με τη γέννηση του (δίκαιο του αίματος, jus sanguinis)
    * Εάν υιοθετηθεί έως την ηλικία των 12 ετών από Δανό πολίτη
    * Εάν η μητέρα του παντρευτεί Δανό πολίτη πριν γίνει 18 ετών
    * Με δήλωση για πολίτες Νορδικών χωρών (Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία), μια απλοποιημένη διαδικασία πολιτογράφησης υπό προϋποθέσεις
    * Με πολιτογράφηση

    Βλέπουμε δηλαδή πως στη Δανία η ιθαγένεια λαμβάνεται αυτόματα μόνο με βάση το δίκαιο του αίματος, με τις αυτονόητες διαδικασίες (υιοθεσία, γάμος) στις οποίες ένα παιδί εντάσσεται σε μια οικογένεια Δανού πολίτη ο οποίος δεν είναι ο φυσικός του γονέας.

    Ιθαγένεια με πολιτογράφηση

    Το πιο ενδιαφέρον σημείο αφορά την Δανέζικη διαδικασία πολιτογράφησης, αφού ακριβώς αυτή είναι που προσπαθεί η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ να αλλάξει στη χώρα μας.

    Τί πρέπει να κάνει κάποιος ο οποίος δεν έχει γονέα Δανό για να γίνει Δανός πολίτης;

    * Ένα είδος επίσημης δήλωσης πίστης στη Δανία
    * Πρέπει να αναφέρει όλες τις παραβάσεις που έχει κάνει ή για τις οποίες έχεικατηγορηθεί, ακόμα και για κάτι τόσο ασήμαντο όσο ένα πρόστιμο για υπερβολική ταχύτητα. Αν βρεθεί αργότερα πως απέκρυψε κάτι, μπορεί να αφαιρεθεί η ιθαγένεια
    * Να αποποιηθεί την προηγούμενη ιθαγένειά του
    * Να είναι 9 χρόνια συνεχώς μόνιμος νόμιμος κάτοικος της Δανίας
    * Να μην έχει καταδικαστεί σε κάποιο είδος φυλάκισης και να μην εκκρεμούν κατηγορίες εναντίον του. Για κάποια αδικήματα προστίθεται χρόνος τον οποίο πρέπει να περιμένει κάποιος για να μπορέσει να πολιτογραφηθεί
    * Να μη χρωστά στο κράτος
    * Να συντηρεί τον εαυτό του, να μην έχει δεχτεί κανενός είδους κρατικής κοινωνικής βοήθειας ή επιδόματος 4.5 τουλάχιστον από τα τελευταία 5 χρόνια
    * Γνώση της Δανέζικης γλώσσας είτε με ειδικό τεστ είτε έχοντας περάσει τις εξετάσεις μετά την τρίτη τάξη του Γυμνασίου
    * Να περάσει από τεστ πολίτη που εξετάζει τις γνώσεις του για τη Δανέζικη κοινωνία, κουλτούρα και ιστορία

    Σύγκριση με το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ

    Το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με αυτά που γίνονται στην Δανία προβλέπει τις εξής καινούριες προϋποθέσεις πολιτογράφησης:

    * Δίνει αυτόματα την ιθαγένεια με τη γέννηση σε τέκνα μεταναστών που έχουν συμπληρώση πενταετία νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα με απλή δήλωση των γονέων τους.
    * Δίνει αυτόματα την ιθαγένεια με τη γέννηση σε παιδιά που πήγαν 6 χρόνια (όχι συνεχόμενα) σε Ελληνικό σχολείο, ανεξαρτήτως καθεστώτος γονέων, με απλή δήλωση των γονέων τους.
    * Εάν οι γονείς αμελήσουν να κάνουν τη δήλωση αυτή για τις παραπάνω περιπτώσεις, τα παιδιά παίρνουν αυτόματα την ιθαγένεια με απλή δήλωση ανάμεσα στα 18-21 έτη τους.
    * Δίνει την ιθαγένεια σε παιδιά που πήγαν τα 3 πρώτα χρόνια του Δημοτικού. Απλά πρέπει να αποδεχτούν αυτή την ιθαγένεια ανάμεσα στα 18-21 τους.
    * Δίνει την ιθαγένεια αυτόματα (χωρίς υποχρέωση καμιάς δήλωσης) για παιδιά ενός γονέα που γεννήθηκε και κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα από τη γέννησή του
    * Για την πολιτογράφηση ενός ενήλικα (που δεν εμπίπτει στις προηγούμενες κατηγορίες) πρέπει απλά να διαμένει στην Ελλάδα νόμιμα 5 από τα τελευταία 10 χρόνια

    Παρατηρήσεις

    Είναι προφανές πως το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ διαφέρει ως προς τα ισχύοντα στη Δανία σε αρκετά σημεία:

    * Η πολιτογράφηση γίνεται με εξαιρετικά απλές διαδικασίες (σχεδόν αυτόματα) για τους μετανάστες β’ γεννιάς και εντελώς αυτόματα για τους γ’ γεννιάς. Στην πραγματικότητα πολιτογραφούνται όλοι ή τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία.
    * Η πολιτογράφηση των μεταναστών α’ γεννιάς γίνεται πολύ ευκολότερα από τη Δανία. Σημαντικές διαφορές είναι πως η Δανία απαιτεί ο μετανάστης να είναι αυτοσυντηρούμενος και να μένει διαρκώς επί 9 έτη στην Δανία, και να έχει εκπαίδευση επιπέδου Γυμνασίου σε θέματα γλώσσας. Το σχέδιο ΠΑΣΟΚ απαιτεί μόνο 5 έτη τα τελευταία 10, δεν αναφέρει τίποτα για την οικονομική αυτάρκεια του υποψηφίου και απαιτεί να έχει εκπαίδευση επιπέδου Γ’ Δημοτικού.
    * Δεν απαιτείται αποποίηση της προηγούμενης ιθαγένειας από καποιον που πολιτογραφείται Έλληνας
    «

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:15 | Βασίλειος Χριστοδουλάτος

    Η απόκτηση Ελληνικής Ιθαγένειας σε όσους την δικαιούνται, άμεσσα. Πρέπει να δείξουμε και στη Πράξη ότι η Έλλάδα δεν είναι απλά η Χώρα όπου γεννήθεικε η Δημοκρατία, αλλά η Χώρα όπου κατοικεί η Δημοκρατία.

    Σωστά τα άρθρα, και μεγαλύτερη λεπτομέρεια στην διατύπωση και εφαρμογή αυτών, για την αποφυγή παρερμηνείας.

    Η γνώση της ελληνικής Γλώσσας να ελέγχεται με σχετικά αποδεικτικά η εξετάσης. Διαφορετικά δεν θα είναι εύκολη μία ομαλή ενωσμάτοση των Μεταναστών.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:49 | Χρήστος Αγγελόπουλος

    Καλό θα ήταν να παραδειγματιστούμε από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν παρόμοια θέματα. Στη Γερμανία, όπου οι Τούρκοι μετανάστες έχουν πάρει δικαίωμα ψήφου, έχει δημιουργηθεί μείζον ζήτημα λόγω των πιέσεων του επίσημου τουρκικού κράτους στη γερμανική κυβέρνηση για την «υπεράσπιση της τουρκικής μειονότητας». Να σημειωθεί ότι η «μειονότητα» αυτή αριθμεί μόλις 2 εκατομμύρια σε σύνολο 80 εκατομμυρίων.
    Φανταστείτε τι πιέσεις θα ασκηθούν σε ένα κράτος με 1 εκατομμύριο μετανάστες σε σύνολο 10 εκατομμυρίων κατοίκων…
    Θα πρότεινα ως προϋπόθεση απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας την ολοκλήρωση της δωδεκαετούς φοίτησης σε ελληνικό σχολείο για τους μετανάστες δεύτερης γενιάς. Για τα ανήλικα τέκνα μεταναστών είναι αυτονόητο ότι η ελληνική πολιτεία οφείλει να τα προστατεύει και να μεριμνά για αυτά, όπως και για κάθε παιδί ανεξαρτήτως καταγωγής.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:21 | SOFIA

    Μήπως τελικά οι αλλοδαποί με την απόκτηση της Ελληνικής ιθαγένειας θα τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης των Ελλήνων,εφόσον θα έχουν τη δυνατότητα πρόσληψης από δημόσιες υπηρεσίες και η εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια θα είναι σχεδόν ελεύθερη;Δηλαδή να είναι Έλληνες και αλλοδαποί κατά περίπτωση,όποτε τους εξυπηρετεί!Η επαρκής γνώση της Ελληνικής γλώσσας,η πολυπολιτισμικότητα και η δημοκρατική ευαισθησία του αλλοδαπού να αποδεικνύεται με πανελλήνιες εξετάσεις ΑΣΕΠ με ειδικές ερωτήσεις.Η επιτυχία στις εξετάσεις να αποτελεί πρωτόκολλο σύμβασης αρχών με την ελληνική κοινωνία,η διατάραξη των αρχών του οποίου να έχει συνέπειες.

  • Τι συμβαίνει με ένα άτομο που προέρχεται από ένα ευρωπαϊκό κράτος (ΕΟΚ), ο οποίος έζησε στην Ελλάδα νομιμά από το 1997 και έχει ελληνική παιδεία: πανεπιστημιακό πτυχίο και μεταπτυχιακό,τώρα υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει μια δουλειά, έκανε πολλή εθελοντικής εργασίας για διάφορους οργανισμούς στην Αθήνα, πολύ δραστήρια στην ελληνική κοινωνία, αλλά θέλει να συνεχίζει να μενει στην Ελλάδα, γι ‘αυτό ενδιαφέρεται να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια;

    Εχει το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για την ελληνική ιθαγένεια;;;

    Eυχαριστώ πάρα πολύ!!!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 11:25 | Σπυρος Παυλης

    Συγχαρητηρια για τον νομο ειναι πολυ καλο βημα ! Οι μεταναστες ειναι συνανθρωποι μας και πρεπει να γινουν και συμπολιτες μας! Δεν εχουμε τπτ παραπανω απο κεινους και πρεπει να τους φερθουμε ισα! Ελπιζω να γινουν κι αλλα τετοια βηματα.

    ΥΓ : Ειχα γραψει κι αλλο ενα μηνυμα αλλα δεν το ανεβασατε, δεν ηταν ουτε υβριστικο ουτε προσβλητικο, δεν καταλαβα γιατι…?

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 11:18 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

    Λυπάμαι πολύ που ο πολιτισμός μας καταπατείται από ρατσιστικά και φασιστικά σχόλια εναντίον συνανθρώπων μας πού ζητούν αυτό που δικαιούνται. Είναι μια πολύ καλή κίνηση κύριοι να δείξουμε ότι υπάρχει ακόμη αυτός ο πολιτισμός σ’ αυτή τη χώρα, ότι είμαστε, έχουμε παραμείνει άνθρωποι και δεν έχουμε μετατραπεί σε «ανθρωπάκια». Τι φοβάστε? Έλεος πια με την ξενοφοβία. Πότε θα καταλάβετε ότι όλοι είμαστε ένα? Πόσα χρόνια ακόμη πρέπει να περάσουν για να το αντιληφθούμε αυτό?

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 11:03 | Γεωργία Επιτροπούλου

    Κε Παναγιώτη Βαρλάγκα(29 Δεκεμβρίου 2009 @ 16:36)

    Στην Ευρώπη η Ιθάγενεια με την Υπηκότητα είναι διαφορετικά πράματα όπου διακρίνει

    -τον Ιθαγενή ως national/citoyenneté nationale/nationale Staatsbürgerschaft και

    -τον Υπήκοο ως Citizen/citoyenneté/Staatsbürgerschaft ξεκάθαρα.

    Σύμφωνα δε με το λεξικό του Δημητράκου ….

    ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ λοιπόν είναι ο νομικός και πολιτικός δεσμός που συνδέει το άτομο ως πολίτη με το κράτος στο οποίο ανήκει και

    ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ο νομικός και πολιτικός δεσμός που συνδέει το άτομο ως πολίτη ενός κράτους με το κράτος .(Λεξ. Τριανταφυλλίδη).

    Η διαφορά είναι σαφής.

    Η Ελληνική έννομη τάξη ορίζει ως ……

    ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ είναι ο νομικός δεσμός ενός ατόμου με ένα κράτος. Αν ο δεσμός αυτός υπάρχει, λέμε ότι το άτομο αυτό είναι πολίτης του συγκεκριμένου κράτους.

    αλλά δεν διακρίνει τον γηγενή ή ομογενή (national,nationale,nationale) από τον αλλογενή.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 11:01 | Κατερίνα

    Συμφωνώ με το ανωτέρω, αλλά να διαμένει 10 συνεχόμενα έτη
    στην Ελλάδα και τα παιδιά να πηγαίνουν σε Ελληνικό Σχολείο.

    Να αποδυκνείεται η άπταιστη χρήση της Ελληνικής Γλώσσας.

    Σαφώς λευκό ποινικό μητρώο.

    Για την θρησκεία δεν θα αναφέρουμε κάτι ?
    Οι Έλληνες είναι Χριστιανοί Ορδόδοξοι. Μήπως να αναφέραμε ότι λαμβάνεται υπόψη αν είναι ο αιτούμενος Χριστιανός Ορδόδοξος ή Καθολικός ? (Πολλοί αλλοδαποί,το επιθυμούν και βαπτίζονται άλλωστε).

    Η ύπαρξη μεγάλου ποσοστού πολιτών με διαφορετικές θρησκείες, θα δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα, προβλήματα συμβίωσης και συνύπαρξης.

    Μη τα ισοπεδώσουμε όλα, διότι θα ξεφύγουμε τελείως.

    Ευχαριστώ,

    ***

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 11:23 | ΚΑΡΑΤΣΟΣ

    ….ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ…..
    στ. να αποδεικνύει την ένταξή του στην ελληνική κοινωνία καθώς και τη δυνατότητά του να συμμετάσχει ενεργά και ουσιαστικά στην πολιτική ζωή της χώρας, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές οι οποίες την διέπουν.»
    ΕΙΝΑΙ ΑΣΑΦΕΣ. ΙΣΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΠΟ 2 Ή 3 ΕΝΤΙΜΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ. Η ΛΕΞΗ ΕΝΤΙΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ. ΛΙΓΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΑΛΛΑ αξιζει να συγκεκριμονοποιηθεί Η ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑΣ, ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΣΟ σοβαρο θέμα ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 11:31 | Ισαάκ Μασμανίδης

    Το παράβολο είναι παράλογα υψηλό!!! Επίσης θα πρέπει η ιθαγένεια να βγαίνει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Ξέρω κάποιους που περίμεναν χρόνια χωρίς να έχουν καν κάποια πληροφορία για το τι γίνεται με την αίτησή τους! Αλλά αυτό στην Ελλάδα είναι συνηθισμένο.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:22 | Γεωργία Επιτροπούλου

    Η Ε.Ε. εξέδωσε την οδηγία 2003/109/ΕΚ, η οποία ενσωματώθηκε άμεσα με το προεδρικό διάταγμα 150/2006, προκειμένου να συνδέσει την 5ετή νόμιμη διαμονή του μετανάστη, εφόσον συντρέχουν και ορισμένες άλλες προϋποθέσεις – και ιδίως η ύπαρξη ορισμένου εισοδήματος ώστε να μπορεί να συντηρήσει τον ίδιο και την οικογένειά του, η πλήρης ασφάλιση ασθενείας, η επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων του ελληνικού πολιτισμού κλπ. – με την απόκτηση ενός ευνοϊκού καθεστώτος μακράς παραμονής (5ετούς με δυνατότητα ανανέωσης).

    Στον αντίποδα της Ευρώπης, η Ελλάδα επέλεξε να δώσει σε άτομα που έχουν λιγότερες από τις ανωτέρω προϋποθέσεις, όχι απλώς το ευνοϊκό καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος, αλλά την ίδια την ελληνική ιθαγένεια!
    Έτσι, το παιδί του μετανάστη που διαμένει και εργάζεται για 5 χρόνια στη Χώρα μας γίνεται Έλληνας, εφόσον έτυχε να γεννηθεί στην Ελλάδα χωρίς άλλες διατυπώσεις!!!

    Είμαστε, λοιπόν, η πιο προοδευτική χώρα της Ε.Ε. στην απονομή της ελληνικής ιθαγένειας, αφού τη δίνουμε πιο εύκολα και από άδεια διαμονής.

    Ας δούμε τι λέει το Π.Δ. 150/2006:

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
    ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΕΠΙ ΜΑΚΡΟΝ ΔΙΑΜΕΝΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Aρθρο 4
    (Aρθρο 4, 5, 7 παρ. 2 της Οδηγίας)

    Προϋποθέσεις απόκτησης του καθεστώτος επί μακρόν διαμένοντος

    1. Στον υπήκοο τρίτης χώρας που διαμένει στην Ελλάδα, νόμιμα και αδιάλειπτα, κατά τα πέντε έτη αμέσως πριν από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, υπό την επιφύλαξη των παρ. 2 και 3 αυτού του Aρθρου χορηγείται το καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

    α. Διαθέτει ετήσιο εισόδημα, επαρκές για τις ανάγκες του ιδίου και της οικογένειας του, το οποίο δεν προέρχεται από προσφυγή στο σύστημα κοινωνικής αρωγής της Χώρας. Το εισόδημα αυτό δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τις ετήσιες αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη, προσαυξημένο κατά 15% για κάθε συντηρούμενο από αυτόν μέλος της οικογένειάς του. Στον υπολογισμό του εισοδήματος λαμβάνονται υπόψη οι συνεισφορές των μελών της οικογένειας. Ο τακτικός χαρακτήρας του ανωτέρω εισοδήματος αποδεικνύεται ιδίως από την εκπλήρωση των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεών του.

    β. Διαθέτει πλήρη ασφάλιση ασθενείας ως προς το σύνολο των παροχών που καλύπτονται για τις αντίστοιχες κατηγορίες ασφαλισμένων ημεδαπών, η οποία καλύπτει και τα μέλη της οικογένειάς του.

    γ. Διαθέτει επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας και γνώση στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού.

    Άρα και οι προυποθέσεις που βάζει το υπό πρόταση νομοσχέδιο αντιβάινει αυτό της Ευρωπαικής Οδηγίας.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 09:45 | Κ. Ρ.

    H μνημη. Αχ, η μνημη των νεωτερων Ελληνων… παιδες, ειμαστε ΟΛΟΙ μεταναστες.. Το ξεχασατε… Μην αναπτυξω αρχαια ιστορια για να θυμηθειτε πως βρεθηκαμε σε αυτον τον τοπο και μεις!
    Πολυ πιο προσφατα, η μιση Ελλαδα μεταναστευσε στην Αμερικη,η αλλη μιση στην Γερμανια και Αυστραλια οπου με εννομες διαδικασιες οι Ελληνες απεκτησαν ιθαγενειες, υπηκοοτητες, παιδια , εγγονια.
    Πολυ πιο απλα: αλλοδαποι ομογενεις, αλλοδαποι αλλογενεις και ημεδαποι , ολοι ανθρωποι ειμαστε και ολοι στο χωμα καταληγουμε. Ας κανουμε ειρηνικα την συνυπαρξη εδω στον πλανητη, εδω στην τελιτσα του παγκοσμιου χαρτη που λεγεται Ελλαδα, ωστε να δημιουργησουμε εργα πολιτισμικα και να απολαυσουμε την υγεια και την ζωη, οσο υπαρχουμε.
    Το Κρατος δικαιου το θελουμε ολοι για ολους… οχι μονο για τα ξαδελφια μας στην Αμερικη/Γερμανια κλπ, αλλα και για τα αδελφια μας απο την Νιγηρια, την Αλβανια, την Ουκρανια κλπ που ηρθανε εδω για μια καλυτερη μοιρα. Ο πλανητης ειναι ενας. Η ζωη ειναι μια. Μοιραζομαστε τον αερα, το νερο, τον ηλιο. Μοιραζομαστε τις Ηπειρους, το χωμα , τη θαλασσα. Ναι , στο νομοσχεδιο. Δεν ειδα πουθενα, σε καμμια χωρα, να διωχνουν τους μεταναστες Ελληνες.
    Με πολυ περηφανεια λεμε οτι οποια πετρα και να σηκωσεις, Ελληνα θα βρεις…….απο το Μπαλι, μεχρι την Κινα και απο την Αλασκα μεχρι την Κενυα. Αυτη ειναι η πραγματικοτητα. Τα ξεχασαμε αυτα, ε?

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 03:44 | Γιωργος Τσικας

    Αληθεια ποιον εξυπηρετουμε τελικα? Αφηνουν τις χωρες τους διωκομενοι απο τις αθλιες συνθηκες που επικρατουν εκει για να αφησουν χωρο στις Πολυεθνικες να εκμεταλλευονται το πλουτο της χρας τους και τα Αμερικανακια παετανε το μπαλακι την Ελλαδα και τις αλλες ευρωαπικες χωρες να λυσουν το προβλημα… Επαναπατρισμος των μεταναστων στις πατριδες τους και ανθρωπινες συνθηκες ζωης και εργασιας στις χρες τους. Οι παγκοσμιοι οργανισμεοι με τι ασχολουνται αραγε? Με το περιβαλλον σιγουρα ΟΧΙ ουτε με την ειρήνη, ουτε φυσικα με τη καταπολεμηση της φτωχειας και της εξαθλίωσης…

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 00:21 | Διηνέκης Ποντικός

    Για την γνώση της Ελληνικής γλώσσας που αναφέρεται η Δρ. Τριανταφυλλίδου, ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Δανίας όπου τεκμαίρεται είτε με απολυτήριο Γυμνασίου είτε με επαρκή βαθμό στην επίσημη εξέταση Danish 3 η οποία περιλαμβάνει πλήρη έλεγχο της επάρκειας του εξεταζομένου: να μπορεί να διαβάζει, να γράφει, και να μιλάει τα Δανέζικα.

    http://www.nyidanmark.dk/en-us/citizenship/danish_nationality/conditions_to_be_satisfied.htm
    http://dansk.studieskolen.dk/en/Proever/Proeveidansk3.aspx

    Άλλωστε το Σύνταγμα προβλέπει 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση για τους Έλληνες. Πρέπει και οι αλλοδαποί που πολιτογραφούνται να έχουν ισοδύναμη επαφή με τον Ελληνικό λόγο για να μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα με τους άλλους Έλληνες πολίτες.

    Προτείνω δε η υποχρέωση γλωσσικής επάρκειας να προστεθεί και στα παιδιά που πολιτογραφούνται με δήλωση στο δημοτολόγιο, αφού 3 χρόνια στο Δημοτικό ή 6 χρόνια στο σχολείο δεν αρκούν προφανώς για να αποκτηθεί επαρκής γλωσσική επάρκεια.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 00:18 | ΚΩΣΤΑΣ

    ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ Η 5ΕΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ(Η 10ΕΤΗ) Η ΝΑ ΑΡΚΕΙ Η ΑΠΛΗ ΠΡΟΣΚΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ, ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΚΩΛΥΣΙΕΡΓΙΑ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΔΙΑΜΟΜΗΣ ΤΕΚΜΑΙΡΕΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΥΤΟΣ ΔΙΕΜΕΝΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 23:23 | ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ

    Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΗΤΑΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΣΤΟΧΟ ΕΙΧΕ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ. ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ 10ΕΤΗ ΜΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 1998, ΕΝΩ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΤΑΝ Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝΑΤΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟ 1998 ΠΑΡΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΧΑΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ, ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΛΟΙΠΟΝ Η ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΜΕΝΗ ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 23:37 | Anna Triandafyllidou

    Λογική και πολύ καλή η ρύμιση του άρθρου αυτού – αφήνει όμως μεγάλο περιθώριο διακριτικής ευχέρειας ως προς το πως θα αποδεικνύονται οι συνθήκες των σημείων (ε) και (στ). Τι σημαίνει επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας και πώς θα αποδεικνύεται – ας μην βιώσουμε πάλι την διελκυστίνδα του καθεστώτος των επί μακρόν διαμενόντων που «χάρη» στις ρυθμίσεις του νόμου είχαν λάβει ως τον Ιούλιο του 2009 σύμφωνα με στοιχεία του Υπ. Εσωτερικών λιγότεροι από 1000 αλλοδαποί!!! Επίσης τι σημαίνει «να αποδεικνύει την ένταξη του στην ελληνική κοινωνία και τη δυνατότηα να συμμετέχει ενεργά…» Καταρχήν η ενεργός συμμετοχή στην δημόσια ζωή είναι κάτι που έρχεται με την πολιτογράφηση – στην Ελλάδα οι δίαυλοι συμμετοχής στα κοινά είναι άκρως περιορισμένοι για τους μη έλληνες πολίτες. δεν υπάρχουν συμβουλευτικοί θεσμοί για αλλοδαπούς, δεν υπάρχει δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές, δεν υπάρχουν συμβούλια μεταναστών ή αντίστοιχες επιτροπές. Οι μετανάστες και οι φορείς τους αποκλειόνται από την Εθνική Επιτροπή Ένταξης. Πώς θα αποδείξουν δηλαδή οι αιτούντες την ένταξη τους και τη δυνατότητα τους να συμμετέχουν ενεργά. Νομίζω ότι η δυνατότητα και η ένταξη εν προκειμένω τεκμαίρεται από την νο΄μιμη παραμονή, την μη καταδίκη για συγκεκριμένα εγκλήματα όποως προβλέπεται από το νομοσχέδιο, και τη γνώση της ελληνικής γλώσσας. Τι άλλη «απόδειξη» μπορεί να υπάρχει΄; Υπάρχουν αρκετοί συμπολίτες μας αλλοδαποί, άνδρες και γυναίκες, που συμμετέχουν ενεργά σε ΜΚΟ, συνδικάτα και άλλους συλλόγους αλλά δεν νομίζω ότι θα πρέπει η δυνατότητα πολιτογράφησης να περιορισθεί σε αυτούς μόνο. Οι απλοί άνθρωποι που αναλώνονται μεταξύ δουλειάς (συχνα σε διπλοβάρδια) και σπιτιού/οικογένειας και που δεν είχαν την ενέργεια, τη βούληση ή την πολυτέλεια να συμμετέχουν ενεργά στην ελληνική κοινωνία δεν παύουν να έχουν δικαίωμα στην ελληνική ιθαγένεια εφόσον πληρούν τις άλλες προϋποθέσεις του νόμου.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:42 | Νταρίν

    Η προϋπόθεση της αφαίρεσης της προηγούμενης ιθαγένειας γιατί να είναι απαραίτητη? Πιστεύω πως κανείς δεν έχει το δικαίωα να αφαιρεί από τους άλλους την προηγούμενη ιθαγένεια του. Οι Έλληνες στο εξωτερικό αν δε γνωρίζετε δε τους έχει ζητηθεί τέτοια πράξη. Όλοι αποκτούν τη δεύτερη ιθαγένεια χωρίς πρόβλημα, οπότε γιατί να είναι εδώ η εξαίρεση? Όσον αφορά τα 10 έτη, θεωρώ πως ελαχιστοποίηση τους σε 5 είναι αρκετά σημαντική. Πληρώνουμε τόσους φόρους, ασφαλιστικά , συμμετέχουμε στην ελληνική αγορά καισπουδάζουμε και ύστερα δε δικαιούμαστε την ιθαγένεια? Πιστεύω πως το νέο νομοσχέδιο διακιώνει πολύ τους νόμιμους μετανάστες οι οποίοι γενήθηκαν και σπούδασαν εδώ και ταλαιπωρούνται εδώ και πολλά χρόνια με την άδεια παραμονής αφού γινόμαστε ίσοι με όσους μόλις ήρθαν. Και ποτέ δε τη πήρα σε ισχύ!! Τέλος, σχετικά με τη γνώση ελληνικών και κατανόησης ελληνικών κειμένων εγώ προσωπικά γνωρίζω ελληνες πολίτες οι οποίοι έχουν τελειώσει μόνο δημοτικό και δε γνωρίζουν τι είναι καν η 28η Οκτωμβρίου. Οπότε μην ψάχνετε μόνο για προϋποθέσεις για την απόκλιση μας από την απόκτηση της ιθαγένειας. Τη δικαιούμαστε!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:22 | ΜΑΝΟΣ Κ

    Σε κάθε περίπτωση βάζει τέλος σε μια πρωτοφανή αδικία !
    Οι επιμέρους διατάξεις πολύ σημαντικές,
    και η προσεκτική διαμόρφωση τους θα κάνει τη διαφορά…
    το πνεύμα του νόμου αυτού πρέπει να ριζώσει σε κάθε Έλληνα,
    ιδιώτη, δημόσιο λειτουργό, αλλά βέβαια και σε κάθε προέλευσης νέο Πολίτη.
    ΜΠΡΑΒΟ !

    ΜΑΝΟΣ Κ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:28 | Κ

    Σε γενικές γραμμές το παρών νομοσχέδιο είναι αρκετά καλό.
    * Επιτέλους η πολιτογράφηση αλλοδαπών γίνεται όπως θα έπρεπε
    * Επιτέλους οι σύζυγοι Ελλήνων πολιτών μπορούν να πολιτογραφούνται με τρία χρόνια παραμονής, ανεξαρτήτως αν έχουν τέκνο ή όχι

    Θα μπορούσαν όμως να γίνουν οι παρακάτω βελτιώσεις:
    * Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι πολίτες ΕΕ μπορούν να πολιτογραφηθούν χωρίς κανένα χρονικό διάστημα παραμονής στην χώρα. Αυτό είναι παράδοξο και σε τελική ανάλυση εξισώνει πλήρως όλους τους πολίτες ΕΕ με τους Έλληνες πολίτες – καμία χώρα της ΕΕ δεν παρέχει τόσο γενναιόδωρα δικαιώματα σε άλλους πολίτες ΕΕ Έτσι για παράδειγμα, οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι, που είναι στην ΕΕ άλλα δεν έχουν το δικαίωμα εργασίας σε όλες τις χώρες τις ΕΕ ακόμα, θα μπορούν άμεσα να γίνουν Έλληνες και να παρακάμψουν τους περιορισμούς που τους έθεσε η ΕΕ.
    * Ο θεσμός του ομογενούς είναι αναχρονιστικός – πουθενά δεν ορίζεται με σαφήνεια η έννοια ομογενής και κατά σύστημα οι ομογενείς γίνονται πιόνια των πολιτικών επιδιώξεων. Για αυτούς τους λόγους δεν συμφωνώ με την απαλλαγή της απαίτησης διαμονής για τους ομογενείς.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:34 | Αθανάσιος Αντωνίου

    προτείνω τα πέντε χρόνια να είναι συνεχή και να θεωρείται θετικό αν είχε έρθει στη χώρα μας και πρίν απο τη 5ετία.
    το λευκό ποινικό μητρώο στη διαρκεια παραμονής του στην χώρα μας, αλλά και να μην έχει διωχθεί για εγκλήματα ή ναρκωτικά σε άλλη χώρα ή τη χώρα του νομίζω είναι το σημαντικότερο.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:55 | Διηνέκης Ποντικός

    – Μπορείτε να μας εξηγήσετε τί σας έφταιγε το ήθος, η προσωπικότητα, η γνώση της Ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού που βγάλατε ως κριτήρια από τον Κώδικα Ιθαγένειας; Δηλαδή μόνο η δυνατότητα συμμετοχής στην πολιτική ζωή της χώρας μετράει;
    – Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί δεν θεσμοθετείτε προφορική ΚΑΙ γραπτή εξέταση για να διαπιστωθεί αν ο υποψήφιος μπορεί να μιλάει ΚΑΙ να διαβάζει ΚΑΙ να γράφει Ελληνικά; Πώς θα γίνει πολίτης ένας αγράμματος;
    – Μπορείτε να μας εξηγήσετε τί σημαίνει 5 χρόνια την τελευταία δεκαετία; Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει τέτοια διάταξη. Στην Βρετανία π.χ. πρέπει να βρίσκεται στη χώρα τα ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ πέντε χρόνια με συγκεκριμένους κανονισμούς για πόσο διάστημα μπορεί να έχει μείνει εκτός Βρετανίας αυτό το διάστημα

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 19:39 | Περικλης

    ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ Η «ΟΧΙ» ΜΕΡΔΕΥΕΤΑΙ Η ΕΝΝΟΙΑ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΠΑΡΑΔΡΟΜΗΣ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ, ΑΛΛΙΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΛΛΙΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΞΕΝΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ; ΚΑΜΜΙΑ. ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ .
    ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΩ ΠΑΝΤΟΥ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΗΚΟΟΣ ΕΔΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΑΡΑΚΑΛΕΙ ΤΟ ΑΤΟΜΟ (ΠΡΟΤΩΦΑΝΗ ΓΕΓΟΝΟΤΑ)
    ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ, ΙΣΤΟΡΙΑΣ (ΟΛΑ ΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ)
    ΝΑ ΑΠΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΤΟΥ (ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΡΑΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ,ΗΠΑ, κλπ)
    ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΒΕΒΑΡΥΜΕΝΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ.
    ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΟΛΑ ΟΜΩΣ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε., ΚΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ , ΝΑ ΤΟΥΣ ΡΩΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΥΤΟ. Σ’ΑΥΤΟΥΣ ΑΝΗΚΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ.
    ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΛΟΠΗ ΨΗΦΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ.

  • Έχω τις εξής παρατηρήσεις:
    α. Πρέπει να συνδεθεί η πολιτογράφηση με την συμμετοχή στα ασφαλιστικά και φορολογικά βάρη. Για παράδειγμα, αντί για 5 χρόνια νόμιμης παραμονής, θα έπρεπε προϋπόθεση να είναι τα 5 ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΑΜΕΙΟ (αυτό καλύπτει και τη νόμιμη παραμονή, αφού μόνο οι νόμιμοι μετανάστες μπορούν να ασφαλιστούν) και η υποβολή πέντε αντίστοιχων φορολογικών δηλώσεων. Έτσι, οι μετανάστες θα αποκτήσουν κίνητρο να ασφαλιστούν και θα αυξήσουν τις πιέσεις στους εργοδότες να τους ασφαλίσουν, ή έστω θα αυτασφαλιστούν (π.χ. στον ΟΑΕΕ ως ελεύθεροι επαγγελματίες).
    β. Πρέπει να προβλέπεται ρητά, ότι όποιος πολιτογραφείται πριν από το 35ο έτος της ηλικίας του οφείλει να υπηρετήσει τη θητεία του. Όσοι πολιτογραφούνται μετά τα 35 τους χρόνια, οφείλουν να εξαγοράζουν τη θητεία τους, ακριβώς όπως ισχύει για όλους τους άρρενες Έλληνες.
    γ. Η «επαρκής γνώση» της ελληνικής γλώσσας να αντικατασταθεί από καλή γνώση, η οποία θα πιστοποιείται από Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (επίπεδο Β2)
    δ. Πρέπει να προβλέπεται τελετή και όρκος πολιτογράφησης, στον οποίο οι μετανάστες που πολιτογραφούνται θα ορκίζονται υπακοή στο σύνταγμα και τους νόμους, όπως οφείλουν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Ενδεχομένως ο όρκος να περιέχει και ιδιαίτερη αναφορά στα δικαιώματα του ανθρώπου (ισότητα ανδρών και γυναικών, κλπ).
    ε. Αντί για τη μακρά λίστα αδικημάτων, μπορεί απλά να αναφέρεται ότι δεν πρέπει να έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για οποιοδήποτε πλημέλλημα ή κακούργημα (να επιτρέπονται μόνο πταίσματα)
    στ. Η παροχή ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών θα πρέπει να γίνεται όσο είναι παιδιά και όχι όταν συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους. Γιατί δηλαδή να μην μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό πριν τα 18 τους;
    Κατά τα άλλα, είναι ένα πολύ αξιόλογο νομοσχέδιο. Συγχαρητήρια!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 19:08 | Σωτηρόπουλος Σπύρος

    Υπάρχουν «απορίες» σχετικά με το άρθρο 2 περίπτ. στ.
    Μεταφέρω από blog…
    Η προϋπόθεση αυτή ελέγχεται μάλιστα και από την Επιτροπή Πολιτογράφησης, η οποία εισηγείται σχετικώς στον Υπουργό. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα πώς μπορεί ο αλλοδαπός να αποδείξει αυτή τη συμμετοχή στην πολιτική ζωή της Ελλάδας; Μήπως ο μόνος τρόπος για να το κάνει είναι να αποδείξει ότι είναι φίλος κάποιου Κόμματος και συμμετείχε στις εκλογές για την ανάδειξη Αρχηγού του; Με δεδομένο λοιπόν ότι το καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας δεν προβλέπει κάτι τέτοιο είναι ηλίου φαεινότερο ποιοι μετανάστες είναι αυτοί που έχουν την προϋπόθεση αυτή και θα πολιτογραφηθούν αμέσως Έλληνες: Αυτοί που συμμετείχαν στις εκλογές για την ανάδειξη του κ. Παπανδρέου ή έστω αυτοί που έχουν γίνει ή θα γίνουν φίλοι του ΠΑΣΟΚ!…

    Να δωθούν εξηγήσεις αν είναι δυνατόν…
    Κατά τα άλλα συγχαρητήρια για την πορεία πρός την διαφάνεια επιτέλους!
    Συνεχίστε την καλή δουλειά.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 18:55 | Aris Deslis

    Θεωρω ότι είναι απολύτως απαράδεκτο, να παραχωρείται η ελληνική ιθαγένεια, σε παιδιά αλλοδαπών, και να μετατρέπονται οι Έλληνες Ομογενείς ,σε μετανάστες. Ζητω την άμεση παραχώρηση της ελληνικής ιθαγένειας, με πλήρη πολιτικά δικαιώματα, στους Ποντίους και τους Βορειοηπειρώτες , οι οποίοι είναι Έλληνες . Απαιτω την παροχή του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες Ομογενείς της Διασποράς.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 18:02 | stayrula

    k πρωθυπουργε

    θεσατε σε διεξοδικη κριση τισ αποψεις αυτων των συγκεκριμενων μη κυβερνητικων οργανωσεων – συλλογων-δικηγορων -κ.α – που ζουν απο τις κρατικες επιδοτησεις δηθεν βοηθωντας τους λαθρομεταναστες και ειναι συνυπευθυνοι για τα προθυρα χρεοκοπιας του κρατους.

    δειτε μονο το υπουργειο πολιτισμου τι χρηματα εδωσε στο παρελθον σε διαφορες μκο,συλλογους .στειλτε να γινει ελεγχος.πολλοι συλλογοι π.χ αποτελουνται απο 1,η 2-3 ατομα.

    αρα ας διορθωσουμε τους φοροκλεπτες καιτην οικονομια και μετα αν επειγει καντε
    δημοψηφισμα για την νομιμοποιηση των λαθρομεταναστων.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 18:21 | Γιάννης Πατλάκας

    Συγχαρητήρια για τις διατάξεις.

    Μην δίνεται σημασία στα ρατσιστικά-φασιστικά σχόλια κάποιων που έχουν κατακλείσει το internet. Δεν αξίζουν καν σχολιασμό κάποια από αυτά.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 18:39 | mperedim

    Η τελική μορφή του άρθρου θα πρέπει προς τήρηση της αρχής της ισονομίας να οδηγήσει σε αντίστοιχη τροποποίηση της νομοθεσίας για στράτευση των Μόνιμων Κατοίκων Εξωτερικού. Συγκεκριμένα βρίσκω παράλογο να δίνεται ιθαγένεια μετά από μόλις πενταετή παραμονή στη χώρα σε αλλοδαπούς, ωστόσο για να αναγνωριστεί κάποιος ως ΜΚΕ να χρειάζονται επτά έως έντεκα χρόνια παραμονής του στο εξωτερικό [1].

    [1] http://www.griechisches-konsulat-stuttgart.de/pages/Griechisch/Abteilungen/Zivildienst/Mon_Kat_Ausland.html

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 18:33 | Μη φοβικός

    Η Ελλάδα δεν είναι χώρα ευκαιρίας ούτε η ιθαγένειά της ιθαγένεια ευκαιρίας. Και να μην λησμονεί κανείς ότι η απόκτηση της ελληνικής ιθαγενείας είναι και απόκτηση ευρωπαϊκής ιθαγενείας και ελευθεροκοινωνία σε όλη την Κοινότητα. Επομένως : Ναι μεν σε κατ’ αρχήν δυνατότητα αποκτήσεως ιθαγενείας από οικονομικούς μετανάστες, αλλά με αυστηρότερες προϋποθέσεις, ώστε να μην ισοδυναμεί με αθρόα πολιτοποίηση των λαθρομεταναστών της δεκαετίας 1990. Δηλαδή, τουλάχιστον 10ετής παραμονή τα τελευταία 12 έτη, αυτοδύναμη οικονομικώς διαβίωση στη χώρα (όχι με ψευδομάρτυρες), ενσωμάτωση όχι μόνον στους θεσμούς δικαιωμάτων (σχολεία, νοσοκομεία) αλλά και υποχρεώσεων (εφορία, ΙΚΑ),γνώση της ελληνικής γλώσσας και, στοιχειωδώς, ιστορίας, αποβολή της προηγούμενης ιθαγένειας, ώστε να μαρτυρείται σοβαρή πρόθεση να γίνει κάποιος Έλληνας, ενδείξεις ουσιαστικού δεσμού με την χώρα. Κυρίως, επιβράβευση αυτών (ιδίως Αλβανικής καταγωγής), που πραγματικά και όχι ευκαιριακά θέλουν να γίνουν για πάντα Έλληνες.
    Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, σε επίπεδο Ελλάδας και Ευρ. Ενώσεως, ώστε να το αφήσει κανείς στα ιδεολογήματα ακραίων στοιχείων, που μισούν τον Έλληνα και θέλουν να τον καταστήσουν μειοψηφία στην πατρίδα του, ελπίζοντας να πετύχουν αυτό, που ούτε η ελληνική ούτε καμμία ευρωπαϊκή κοινωνία δεν θα τους αφήσει να πετύχουν.
    Στην ανάγκη, γιατί όχι δημοψήφισμα; Υπάρχει δημοκρατική κυβέρνηση που φοβάται το λαό της και μάλιστα για ένα θέμα που δεν του είχε λεπτομερειακά τεθεί προεκλογικώς;;;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:47 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Σχετικά με το ζήτημα του τεστ ιστορίας, γεωγραφίας της Ελλάδας, που ετέθη. *Ασφαλώς* και πρέπει να υπάρχει τέτοιο τεστ!

    Παράδειγμα από άλλη χώρα όπου ο θεσμός του τεστ αυτού που είναι προαπαιτούμενο για την απόκτηση υπηκόοτητας ισχύει ήδη από 40ετία τουλάχιστον:

    http://www.cic.gc.ca/english/citizenship/cit-sample.asp

    Προσαρμόζοντας στα παρ’ υμίν:

    ————
    Για να γίνετε Έλληνας πολίτης, πρέπει να επιδείξετε βασική γνώση της Ελλάδας περνώντας μια γραπτή δοκιμασία (test) πολλαπλών επιλογών. Όλες οι ερωτήσεις που τίθενται στη γραπτή δοκιμασία βασίζονται σε πληροφορίες που παρέχονται από το «Μάθετε για την Ελλάδα» ή «Ανακαλύψτε την Ελλάδα» (εγκεκριμένο βιβλίο προετοιμασίας που θα περιέχει την «ύλη» των εξετάσεων) Στη γραπτή δοκιμασία, θα ερωτηθείτε για ημερομηνίες, γεγόνοτα, πρόσωπα και έννοιες που παρουσιάζονται στον οδηγό. Θα σας τεθούν ερωτήσεις επί των επομένων ενοτήτων:

    * Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του Έλληνα πολίτη
    * Η ιστορία, τα σύμβολα, οι θεσμοί και οι αξίες της Ελλάδας
    * Η γεωγραφία της Ελλάδας

    Θα πρέπει να απαντήσετε σωστά σε ερωτήσεις επί των παρακάτω ενοτήτων για να μπορέσετε να περάσετε την εξέταση.

    * Το δικαίωμα του εκλέγειν στην Ελλάδα
    * Το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στην Ελλάδα
    * Εκλογικές διαδικασίες και πώς εγγράφεστε στους εκλογικούς καταλόγους.

    Οι παρακάτω ερωτήσεις είναι όμοιες με τις ερωτήσεις του τεστ ιθαγένειας. Χρησιμοποιήστε τις ερωτήσεις αυτές για να προετοιμαστείτε για το τεστ. Οι σωστές απαντήσεις διακρίνονται με αστερίσκο.

    Τι εορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου;

    – Την απελευθέρωση από τους Γερμανούς
    – Την ίδρυση του Ελληνικού κράτους
    – Τον θανάτο του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ι. Καποδίστρια
    – Το ηρωϊκό «Όχι» και κήρυξη του πολέμου κατά της Ιταλίας (*)

    Ποιοι ασκούν τη νομοθετική εξουσία;

    – Η Βουλή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (*)
    – Ο Πρωθυπουργός, η Βουλή και η Γερουσία
    – Η κεντρική διοίκηση, οι περιφέρειες και οι νομαρχίες
    – Οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Ελληνική κυβέρνηση και τα Ελληνικά δικαστήρια

    Τι σημαίνει όταν λέμε ότι στην Ελλάδα ισχύει το αποκεντρωτικό σύστημα;

    – Ότι η κεντρική κυβέρνηση κυβερνά επί όλων των ζητημάτων της χώρας
    – Ότι η κεντρική κυβέρνηση είναι υπεύθενη για τα εθνικά και διεθνή ζητήματα, ενώ οι περιφέρειες και οι νομαρχίες είναι υπεύθυνες για τοπικά ζητήματα όπως η ύδρευση και τα δημοτολόγια (*)
    – Δεν υπάρχουν άλλα επίπεδα κυβέρνησης εκτός από το επίπεδο της κεντρικής κυβέρνησης
    – Οι περιφέρειες και οι νομαρχίες δεν έχουν διοικητικές αρμοδιότητες

    Περισσότερες ενδεικτικές ερωτήσεις

    – Πώς εκλέγονται οι βουλευτές;
    – Ονομάστε ένα βασικό κείμενο που αναγνωρίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας.
    – Μετά τις εκλογές, ποιο κόμμα σχηματίζει την κυβέρνηση;
    – Τι σημαίνει «ισότητα των δύο φύλων»;
    – Ποια είναι η σημασία της επινόησης από τον Γεώργιο Παπανικολάου του ομώνυμου τεστ;
    – Ονομάστε τρεις υποχρεώσεις της ιθαγένειας.
    – Γιατί είναι η Μάχη του Μαραθώνα σημαντική για τους Έλληνες;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:44 | Γιώργος Θεοδώρου

    – Να προστεθεί η προϋπόθεση της αποποίησης προηγούμενης ιθαγένειας (εκτός από χώρες της ΕΕ και με εξαιρέσεις για τους ομογενείς). Εάν πράγματι θεωρεί την Ελλάδα πατρίδα του ο μετανάστης δεν θα έχει πρόβλημα να το πράξει
    – Να επανέλθει η γνώση της Ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού, το ήθος και η προσωπικότητα ως κριτήρια
    – Να υπάρχουν αδιάβλητες προφορικές και γραπτές εξετάσεις. Ο μετανάστης πρέπει να ξέρει να διαβάζει, τί είδους πολίτης θα είναι αν δεν ξέρει να διαβάζει και να κατανοεί Ελληνικά κείμενα;
    – Να εξετάζεται πάνω σε θεμελιώδη ζητήματα του πολιτεύματός μας
    – Να αυξηθεί ο χρόνος παραμονής στα 10 χρόνια όπως ισχύει τώρα. Τί πάει να πει 5 στα τελευταία 10 χρόνια; Δηλαδή αν ήταν εδώ το 2000-2004 μετά έφυγε και ήρθε το 2009-2010 γίνεται πολίτης;