2) Προτείνεται η ενίσχυση του μέτρου της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα, καταναλωτικών δαπανών βάσει αποδείξεων.

Πρέπει να προστεθούν ή να αφαιρεθούν κατηγορίες δαπανών προς έκπτωση και ποιες; Ποιες αλλαγές προτείνετε σε σχέση με τα εκπιπτόμενα από το εισόδημα ποσά; Οι εκπτώσεις δαπανών θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ένα μέρος του αφορολογήτου ορίου που ισχύει σήμερα;

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 23:17 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ.ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΚΛΕΒΕΙ ΠΡΩΤΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.ΦΘΣΙΚΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΦΟΡΟΚΛΟΠΗ «ΠΑΕΙ ΣΥΝΕΦΟ» ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕΝΩ ΣΕ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΞΕΡΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ.ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ. ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΩΣ ΚΑΛΗΤΕΡΑ.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 23:19 | Νίκος Γεωργιλάς – πρώην εφοριακός

    Το θέμα της κατάθεσης των αποδείξεων δεν είναι σοβαρό μέτρο. Αγγίζει τά όρια του γελοίου. Πρόκειται για παληά αποτυχημένη συνταγή. Ανεβάζει το κόστος υποβολής δήλωσης λόγω αύξησης της αμοιβής του λογιστή για τη συμπληρωση της κατάστασης – σεντόνι των αποδείξεων. Καταργείται το αφορολόγητο των 12.000 € και εκβιάζετε τους φορολογούμενους να το καλύψουν με αποδείξεις.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 22:26 | Πάνος Κούβας

    Κατ’ αρχάς θα πρέπει να αφαιρείται όλο το ποσό της νοσοκομειακής περίθαλψης και των ιατροφαρμακευτικών δαπανών ασχέτως ορίου. Από ‘κεί και πέρα, να αφαιρούνται τα ασφάλιστρα ως τουλάχιστον 20% του αφορολογήτου, τα μισθώματα ανεξαρτήτως ηλικίας (ως 450 ευρώ). Κατάργηση αγοράς αμοιβαίων. Κατάργηση εξόδων δεξιώσεων, πολλών κατηγοριών του ββ (πχ κομμωτήρια, ινστιτούτα, πολεμικές τέχνες). Να μην επιμερίζεται η δαπάνη επισκευής στους συζύγους.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 22:07 | Γιωργος Κυρβασίλης

    Αξιότιμοι κύριοι
    Δέν γνωρίζω εάν έχει κατατεθεί ξανά το σχόλιό μου απο άλλους συμπολίτες μου,πιθανόν ναι.
    Διατηρείστε το αφορολόγητο για τους πολυτέκνους στο ύψος πού είναι σήμερα χωρίς την ανάγκη προσκόμισης αποδείξεων και προσθέστε την ρύθμιση «εφ όρου ζωής»
    Δίνετε έτσι ισχυρότατο κίνητρο σε νέες οικογένειες. Μόνο έτσι λύνεται το δημογραφικό, το ασφαλιστικό και πολλά άλλα προβλημάτων στη χώρα μας.
    Αλλωστε δέν πιστεύω να ζημειωθεί σε τέτοιο βαθμό η οικονομία μια και δεν είναι και τόσες πολλές οι πολύτεκνες οικογένεις στη χώρα μας. Αντίθετα πιστεύω ότι με κίνητρα που οδηγούν στην αύξησή τους πιθανώς να ωφεληθεί εν τέλει
    Ευχαριστώ

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 22:41 | CHRNLS

    Η «συλλογή αποδείξεων» ως λύση για την φοροδιαφυγή μου θυμίζει τις λύσεις που προτείνονται ως «ενδεδειγμένες» οι υπηρεσιακοί παράγοντες στην τηλεοπτική σειρά του BBC που προβάλλεται και στην Ελλάδα με τίτλο «Μάλιστα κ.Υπουργέ». Ο όγκος των αποδείξεων θα είναι τόσο μεγάλος που τόσο οι φορολογούμενοι όσο και οι ελεγκτικές αρχές δεν θα μπορούν να τον διαχειρισθούν με έστω στοιχειώδη επωφελή αποτελέσματα.

    Οι αποδείξεις ίσως αποτελούσαν σημαντικό στοιχείο στην μεταπολεμική εποχή των «τεφτεριών», σήμερα όμως στην εποχή των Η/Υ, με ελάχιστο κόστος, ουσιαστικά ανέξοδα, όλες οι συναλλαγές μπορούν και πρέπει να ελέγχονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

    Το κράτος δεν έχει παρά να εφοδιάσει κάθε φορολογούμενο με απλές κάρτες όπου θα έχει εκτυπωμένο πάνω το ΑΦΜ σε μορφή γραμμικού κώδικα (BAR CODE). Αντίστοιχα, κάθε επαγγελματίας που έχει υποχρέωση να εκδίδει αποδείξεις, πρέπει υποχρεωτικά να προμηθέύεται με οποιουδήποτε είδους αναγνώστη (BAR CODE READER), ώστε με κάθε συναλλαγή να καταγράφεται και το ΑΦΜ του πελάτη. Σήμερα υπάρχουν ακόμα και φορητοί αναγνώστες που κοστίζουν λιγότερο από 200 ευρώ.

    Τα στοιχεία των συναλλαγών αυτών αν γνωστοποιούνται σ’ ένα κεντρικό Η/Υ, όχι μάλιστα απαραίτητα ONLINE, αλλά στο τέλος της ημέρας συναλλαγής, μπορούν να αποδώσουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

    Αντί οι φορολογόυμενοι να συγκεντρώνουν αποδείξεις, το κράτος να τους γνωστοποιεί το ύψος των συναλλαγών που έκαναν στην διάρκεια του έτους, όπως ακριβώς γίνεται με τις βεβαιώσεις αποδοχών, τα μερίσματα από τις μετοχές και τις προκαταβολές φόρων. Το πλέον ενδεδειγμένο μάλιστα θα ήταν, κάθε φορολογόυμενος να αποκτήσει λογαριασμό με κωδικούς ώστε μέσω διαδικτύου να μπορεί να ελέγχει την επόμενη ημέρα αν πέρασαν οι συναλλαγές στο σύστημα τις οποίες είχε κάνει την προηγούμενη ημέρα.

    Στην όλη διαδικασία είναι σίγουρα σημαντικό να δοθούν κίνητρα ώστε να ενταχθούν και οι τουρίστες για τους οποίους, στις πύλες εισόδου πρέπει να δίνονται αντίστοιχες κάρτες, όπου αν προέχονται από την ΕΕ θα έχουν ήδη ΑΦΜ, ενώ σ’όσους είναι από χώρες εκτός ΕΕ, μπορεί να δίνεται προσωρινό ΑΦΜ. Θα μπορούσε μάλιστα αυτά τα κίνητρα να ενισχύσουν τις αγορές που κάνουν οι τουρίστες στην χώρα, ιδιαίτερα σε «διαρκή» αγαθά/εμπορεύματα, αν δίνεται αντίστοιχη επιστροφή ΦΠΑ στην έξοδο.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 22:00 | Konstantinos Bokos

    KYRIE YPOURGE,

    EXO SYNTAXI 687 EURO X 14 =9616 EISODEIMA.

    DEN PROTITHEMAI NA MAZEVO APODEIXEIS DIOTI DEN EIMAI EFORIAKOS.

    TI THA GINEI THA PLIROSO FORO = PROSTIMO ?

    AN NAI, NTROPI SAS,SE ESAS, TO PASOK KAI STIN OIKOGENEIA PAPANDREOU….

    K. BOKOS

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 22:59 | Δ ΠΑΠΑ

    οι αποδείξεις των κοινόχρηστων δαπανών (πολυκατοικίας) να συναπολογίζονται στο αφορολόγητο αρκεί να υπάρχει ανάλυση
    δαπανών και το ΑΦΜ του επαγγελματία όταν η δαπάνη αφορά επισκευή ηλεκτρολογικών,υδραυλικών,ελαιοχρωματισμούς κλπ

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 21:43 | Βαγγέλης Λ.

    Επίσης θα προσθέσω ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι φοροαπαλλαγές και τα κίνητρα για ιδιωτική ιατροφαρμακευτική ασφάλιση, διότι όσοι έχουν ιδιωτική ασφάλεια ζητούν πάντα αποδείξεις από τους γιατρούς προκειμένου να αποζημιώνονται από τις ασφαλιστικές τους εταιρείες. Παράλληλα, κάνοντας χρήση ιδιωτικών νοσοκομείων, αφενός αποφορτίζουν τα δημόσια νοσοκομεία, αφετέρου εμμέσως καταπολεμούν και το πρόβλημα με τα «φακελάκια» αφού στα ιδιωτικά νοσοκομεία εκδίδονται πλήρη παραστατικά.

    Με αυτή τη λογική τα ασφάλιστρα θα πρέπει όχι μόνο να προσμετρούνται στις αποδείξεις αλλά να αυξηθεί και το εύρος της φοροαπαλλαγής, (το σημερινό οικογενειακό όριο θα πρέπει να γίνει ατομικό) και επιπλέον να συμπεριληφθεί στις κατηγορίες αποδείξεων που θα προσφέρουν έκπτωση πέραν του τωρινού αφορολογήτου ορίου. Αν όχι όλα τα ασφάλιστρα ζωής, τουλάχιστον αυτά που αφορούν ιατρική/νοσοκομειακή περίθαλψη, μιας και όπως είπα αυτά είναι που συντελούν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των γιατρών.

    Με την ίδια λογική αντίστοιχα κίνητρα πρέπει να δοθούν και για άλλες κατηγορίες ασφαλίστρων, όπως π.χ. μικτές ασφάλειες αυτοκινήτων, ούτως ώστε να ενθαρρύνεται η έκδοση παραστατικών από συνεργεία και λοιπούς επαγγελματίες στο χώρο του αυτοκινήτου.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 21:22 | Iάσονας Χατζηθεοδώρου

    Όχι στις αποδείξεις για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Η φοροδιαφυγή στα χαμηλά οικονομικά εισοδήματα είναι μικρή και δεν είναι απαραίτητο να κινηθεί το ΥπΟικ ενάντια της σε βασικές αγορές (όπου τα αποκομιζόμενα οφέλη θα είναι και μικρά), στις οποίες θα ήταν πολύ πιο ορθολογικό να καταπολεμηθεί η ακρίβεια η οποία πηγάζει στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και στους μεγαλεμπόρους.

    Οι προβλεπόμενες μειώσεις τόσο στο άρθρο 8 και στο άρθρο 9 είναι υπερβολικά υψηλές και θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του τελικού καταβαλλόμενου φόρου από ανώτερα εισοδηματικά στρώματα και τελικά σε πιθανή μείωση των εσόδων για το δημόσιο. Δηλαδή φυσικά πρόσωπα με υψηλή φοροδοτική ικανότητα θα ευνοηθούν πολύ περισσότερο από άλλους με μειωμένη φοροδοτική δυνατότητα. Για να εξυπηρετηθούν οι διαφορετικοί και πολλές φορές αντιγκρουόμενοι σκοποί του δημοσίου (ενίσχυση της αγοράς, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, θωράκιση των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων και δίκαιη φορολόγηση των φυσικών προσώπων), αρκεί το ποσοστό της δαπάνης που εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα να είναι σε τέτοιο βαθμό μεγαλύτερο από το ΦΠΑ, ώστε να μην ευνοείται η συναλλαγή κάτω από το τραπέζι. Πιστεύω πως τα ευνοϊκά κίνητρα (μέσω των 2 σχετικών άρθρων) είναι υπερβολικά υψηλά και μπορούν να περιοριστούν.

    Επιπλέον, παράλληλα με το αφορολόγητο 2 ταχυτήτων (με βάση το καθαρό εισόδημα), θα πρέπει να οριστεί και ένα ενα όριο εκπτώσεων από το εισόδημα ανάλογα φυσικά με το ύψος του καθαρού εισοδήματος. Για παράδειγμα, καθαρά εισοδήματα πχ μέχρι 20.000 θα μπορούν να προσκομίζουν αποδείξεις σε τέτοιο βαθμό ώστε να αγγίζουν το οριζόμενό τους αφορολόγητο όριο, αλλά από την άλλη, καθαρά εισοδήματα των 60.000, θα πρέπει να έχουν μέγιστη αφαίρεση από το εισοδήμα ένα ποσό της τάξεως των 25.000 και να φορολογούνται επί των υπολοίπων 35.000 με το αντίστοιχο προβλεπόμενο κλιμάκιο. Σε μια τέτοια κατεύθυνση είναι σαφές πως θα πρέπει να εξαιρούνται περιπτώσεις με αναπόφευκτες δαπάνες (όπως ιατρικά έξοδα).

    Ναι στις αποδείξεις με έκπτωση από το εισόδημα από εστιατόρια (20% επί της δαπάνης), καφενεία (20%), ποτά(40%), νυχτερινά κέντρα(30% επί της εισόδου), ξενοδοχεία(30%), ταξί(30%), θέατρα και κινηματογράφο (70%). Να διατηρηθούν και να επεκταθούν οι ισχύουσες φορο-εκπτώσεις και απαλλαγές που ισχύουν για τεχνικές εργασίες στο σπίτι (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κλπ.).

    Όχι στις αποδείξεις του εξωτερικού φυσικά, αφού κάτι τέτοιο θα εξυπηρετούσε μονάχα τον καταναλωτισμό ανώτερων εισοδημάτων και όχι την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    Σχετικά με την συλλογή των στοιχείων:

    Επί του παρόντος και στο άμεσο μέλλον δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός τρόπος αποδοτικού ελέγχου των στοιχείων που θα υποβάλλει ο φορολογούμενος στον σχετικό πίνακα. Με βάση τα απαραίτητα στοιχεία (ΑΦΜ, ΔΟΥ, ποσό, ημερομηνία), και με δεδομένου πως δεν θα είναι υποχρεωτική η προσκόμιση των αποδείξεων, είναι εύκολο για τον ασυνείδητο φορολογούμενο ο οποίος θα θελήσει να μειώσει το φορολογητέο του εισόδημα, να γεμίσει τον σχετικό πίνακα με ψευδή στοιχεία, αρκεί να γνωρίσει το ΑΦΜ και τη ΔΟΥ επιχειρήσεων. Ακόμη και να επιβαλλόταν η διατήρηση των αποδείξεων από τον φορολογούμενο από την ημερομηνία κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου, η πλειοψηφία των μηχανογραφημένων αποδείξεων λιανικής είναι σε θερμογραφικό χαρτί, το οποίο εύκολα μπορεί να μουτζουρωθεί ή ακόμα και να σβηστεί ολοκληρωτικά καθιστώντας δύσκολη τη διατήρηση σχετικού αρχείου σε βάθος χρόνου.

    Αν και είναι σαφές, πως εν πολλοίς το προτεινόμενο μέτρο είναι ένας τρόπος ώστε να ενεργοποιηθεί ο καταναλωτής απέναντι στους επαγγελματίες διαφόρων κλάδων ώστε η απόδοση απόδειξης λιανικής ή παρεχόμενων υπηρεσιών να καταστεί μια φυσιολογική συνήθεια όπως και στις υπόλοιπες οικονομικά σύγχρονες χώρες, είναι απαραίτητο να στηθεί ένα ασφαλές και αξιόπιστο μηχανογραφικό δίκτυο μεταξύ των ΔΟΥ και των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε η ΔΟΥ να λαβάνει γνώση της συναλλαγής την στιγμή της συναλλαγής και να χρεώνονται ή να πιστώνονται αντίστοιχα οι φορολογικές καταστάσεις των συναλλασόμενων.

    Άρθο 8, 1δ
    Διαγραφή όλων των εκκλησιαστικών οργανισμών.

    Άρθο 8, 1δ
    Προβληματισμός σχετικά με τα αθλητικά σωματεία. Ίσως έκπτωση όχι όλου του ποσού, αλλά του 1/3.

    Όχι στις αποδείξεις για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

    Άρθο 8, 1ε, δδ)
    Η έκπτωση θα πρέπει να ισχύει για φυσικά πρόσωπα μονάχα, και όχι για νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.

    Άρθο 8, 1ε, στ)

    Πλήρης διαγραφή της υπο-παραγράφου.

    Άρθο 8, 1ζ

    Αύξηση ποσοστού στο 60% και αύξηση ανώτατου ορίου δαπανών στις 2000. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών είναι ενεργειακά αποδοτικές και οφέλιμες προς το δημόσιο.

    Άρθο 8, 1η αα)

    Πλήρης διαγραφή της υπο-παραγράφου.

    Άρθο 8, 1η ββ)

    Αφαίρεση αφαίρεση των φράσεων ‘μεσίτες ακινήτων’, ‘κέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής, κομμωτήρια’. Όχι φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις σε πολυτέλειες. Σαν έσχατο μέτρο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στους συγκεκριμένους κλάδους, έκπτωση φόρου 30% επί της δαπάνης.

    Άρθο 8, 1ι

    Πλήρης διαγραφή παραγράφου.

    Άρθρο 9

    Προσαρμογή του άρθου στις προτεινόμενες στο άρθρο 8 αλλαγές.

    Άρθρο 9, 3β, ββ)
    Πλήρης διαγραφή της υπο-παραγράφου. Η παραπαιδεία δεν καταπολεμάται με φοροαπαλλαγές. Αντίστροφα, φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία πρέπει να συμβάλλουν στο τεκμήριο.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 21:09 | Βαγγέλης Λ.

    Θα πρέπει στις αποδείξεις να προσμετρούνται και αποδείξεις από ενοίκιο κύριας κατοικίας, καθώς αφενός αποτελεί πολύ σημαντικό έξοδο των μικρομεσαίων νοικοκυριών, αφετέρου αντικείμενο συχνής φοροδιαφυγής από πλευράς ιδιοκτητών. Δεν έχει νόημα το μέτρο των αποδείξεων αν δε «στοχεύει» και κατηγορίες γνωστές σε όλους για τα μεγάλα ποστοστά φοροδιαφυγής!!

    Από την άλλη, όσοι ζουν σε ιδιόκτητο σπίτι, θα μπορούν να προσκομίζουν αποδείξεις από έξοδα συντήρησης, επισκευών, ασφάλισης περουσίας, τόκους στεγαστικών/επισκευαστικών δανείων, κλπ. καθώς και κοινόχρηστα έξοδα πολυκατοικίας επιμερισμένα στα χιλιοστά των ιδιοκτητών. Οι αντίστοιχες δαπάνες ιδιοκτητών που εκμισθώνουν τα σπίτια τους, θα μειώνουν τα καθαρά εισοδήματα από ενοίκια. Είναι γνωστό άλλωστε ότι για όλες αυτές τις κατηγορίες εξόδων σπάνια κόβονται αποδείξεις, οπότε ιδού η ευκαιρία να γίνει το μέτρο των αποδείξεων ΚΑΙ πιο δίκαιο για τα μικρομεσαία νοικοκυριά ΚΑΙ να ασκηθεί πίεση σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελματιών και εισοδηματιών να κόβουν αποδείξεις και να δηλώνουν τα εισοδήματά τους.

    Μεσοπρόθεσμα η ακριβής καταγραφή αυτών των εξόδων μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί σε ένα βελτιωμένο σύστημα πόθεν έσχες, όπου η συλλογή αποδείξεων για την εξασφάλιση του αφορολόγητου ορίου θα παρέχει κίνητρο στους φορολογούμενους να παρουσιάζουν την πραγματική εικόνα των δαπανών διαβίωσης. Έτσι δε θα υπάρχει ανάγκη να «εφευρίσκουμε» τεκμαρτές δαπάνες που στην πράξη συνήθως αποδεικνύονται είτε άδικες και άστοχες ή υπερβολικά χαλαρές.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 17:58 | ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΡΑΣ

    Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό Γ.Α.Παπανδρέου που μου δίνει τη δυνατότητα μέσα από αυτή την ανοικτή διαβούλευση να μπορέσω να εκφράσω τις προτάσεις μου.
    Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσω την αναγκαιότητα της εφαρμογής του μέτρου της αντικατάστασης ενός μέρους του αφορολογήτου ορίου που ισχύει σήμερα με τις εκπτώσεις δαπανών μόνο για τα εισοδήματα που δεν αφορούν μισθωτές υπηρεσίες ή συντάξεις( αφού προϋπάρχει η παρακράτηση φόρου προκαταβολικά και η φοροδιαφυγή είναι μηδαμινή ). Ας υπάρξουν κίνητρα για μεγαλύτερο αφορολόγητο μέσα από τη συλλογή αποδείξεων για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με εισόδημα έως 20000 ευρώ.

    Με απεριόριστη εκτίμηση

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 16:32 | Vassilis Papaekonomou

    αφορολόγητο για όλο τον κόσμο..
    8000 ευρώ μόνο..
    να μπορεί να φτάνει μέχρι 18000 ανά φορολογούμενο με την προσκόμιση αποδείξεων αγαθών και υπηρεσιών εώς 20000 δηλαδή 50% όλων των δαπανών ανά υπόχρεο!!
    αποδείξεις λοιπόν ΠΑΝΤΟΥ!! ασφάλειες, γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, ΟΛΟΙ!!
    υποχρεωτική αποθήκη σε όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις για έλεγχο όλο το χρόνο!! όχι αηδείες απογραφής κάθε τέλος του έτους!!
    καμμία κατηγορία φορολογούμενων με εφ’άπαξ συντελεστή!! όλοι οι επιτηδευματίες με βιβλία εσόδων εξόδων!!
    ΟΛΟΙ και οι αγρότες και οι οδηγοί ταξι!! ΟΛΟΙ
    θεσμοθέτηση ορίων πιστωτικών καρτών με κλίμακα εισοδήματος!! μηνιαίο όριο του συνόλου των καρτών κάθε υπόχρεου το 50% του ετήσιου εισοδήματος!! δεν είναι δυνατόν να δηλώνει κάποιος 12000 και να έχει πιστωτικές με μηνιαίο όριο 30000!! θα αναγκαστούν να δηλώνουν για να μπορούν να ξοδεύουν!!??
    ευχαριστώ για την ευκαιρία
    με εκτίμηση,
    Βασίλης Παπαοικονόμου

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 14:57 | Ν.Π.

    Συμφωνώ απόλυτα με το Δημόσιο Υπάλληλο 1977. Θεωρώ ότι με την ουσιστική μείωση του αφορολόγητου, αν τελικά επικρατήσει αυτό το σενάριο, έχουμε μια σαφέστατη παραβίαση της ελευθερίας του πολίτη να καθορίσει βασικές παραμέτρους της ζωής του και να κάνει επιλογές. Επιχειρείται να μας επιβληθεί άνωθεν από τη μία το να καταναλώνουμε ασύστολα για να εξασφαλίσουμε αποδείξεις ύψους 6000 ευρώ και από την άλλη το που θα ξοδέψουμε τα χρήματά μας. Αν δεν τοποθετηθούν ταμειακές μηχανές κυριολεκτικά παντού, το μέτρο έτσι κι αλλιώς δεν έχει καμιά νομική βάση. Θα πρέπει να συνυπολογίζονται κυριολεκτικά τα πάντα. Θα τιμωρήσει δηλαδή εμένα το κράτος, επειδή η περιβαλλοντική μου παιδεία μου επιβάλλει να μετακινούμαι με μέσα μαζικής μεταφοράς; Θα με τιμωρήσει το κράτος, επειδή εν έτει 2010 στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ένωσης κάνω τις αγορές μου μέσω ίντερνετ ή από άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Θα με τιμωρήσει επειδή αντί να κάνω shopping therapy πηγαίνω στο θέατρο και στον κινηματογράφο; Θα μου επιβάλλει να κάνω διακοπές στην πανάκριβη Ελλάδα, για να μπορώ να προσκομίσω αποδείξεις από ελληνικά ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια; Το κράτος δε λαμβάνει επίσης υπόψη ότι οι οικονομικές συνθήκες μου στερούν τη δυνατότητα να έχω δική μου κατοικία και είμαι δυστυχώς υποχρεωμένη να μένω ακόμη στο πατρικό μου. Τί θα γίνει λοιπόν με τους λογαριασμούς από σούπερ μάρκετ, λαϊκή, ΔΕΚΟ, κοινόχρηστα, αλλά και τεχνιτών, για τους οποίους τα έξοδα μοιράζονται; Ποιός θα καταθέτει τις αποδείξεις αυτές στην εφορία; Δεν είναι δηλαδή αρκετό που δε μπορούσε να ζήσουμε μια φυσιολογική ζωή, να έχουμε μια σχέση και να κάνουμε οικογένεια, πρέπει να μαλώνουμε και για τις αποδείξεις;
    Το κράτος ξεχνά επίσης ότι στη χώρα αυτή υπάρχουν άνθρωποι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι και η οικογένεια τους στηρίζει. Θα τιμωρήσετε τον πατέρα μου που βοηθάει οικονομικά τη χωρισμένη και κατά διαστήματα άνεργη αδελφή μου, επειδή δε θα μπορεί να προσκομίσει αποδείξεις για τα χρήματα αυτά; Θα τιμωρήσετε εμένα που στηρίζω όσο μπορώ το σύντροφό μου που έμεινε άνεργος; O μόνος λόγος που δεν έχει εκδηλωθεί ευρεία κοινωνική έκρηξη στην Ελλάδα ακόμα είναι το ότι οι περισσότεροι, δυστυχώς ή ευτυχώς, ακουμπούν στο προστατευτικό δίχτυ της οικογένειας. Κι έρχεστε τώρα εσείς και μας λέτε ότι αν δε σας φέρουμε αποδείξεις 6000 ευρώ, θα μας μειώσετε το ήδη χαμηλό αφορολόγητο; Εσείς που δε δεχτήκατε να μειωθούν έστω κι ελάχιστα οι βουλευτικές σας αποζημειώσεις; Δε νομίζω να είναι αυτή η εφαρμογή του συνθήματος Πρώτα ο πολίτης…
    Το μέτρο με τις αποδείξεις έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν και εγκαταλείφθηκε, επειδή δεν προσφέρει τίποτα ουσιστικά. Τώρα μιλάμε για την επιστροφή της πιο εφιαλτικής εκδοχής του, αφού θα συνοδεύεται από την τιμωρία των μισθωτών και των συνταξιούχων και την πρόσθετη φορολογική τους επιβάρυνση. Κάποιοι μπορεί να μην έχουν συνειδητοποιήσει τί συνεπάγεται η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, που εκ πρώτης όψεως φαίνεται θετικό, αλλά η κυβέρνηση ας σκεφθεί πάρα πολύ καλά τί θα κάνει, γιατί θα προκαλέσει τέτοιες αδικίες,επιβαρύνσεις και αγανάκτηση των πολιτών, που θα της γίνουν κυριολεκτικά μπούμεραγκ.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 13:52 | ΝΥΜΦΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Κύριε Υπουργέ
    Παρακολουθώ τη δημόσια διαβούλευση και τις από καιρό εις καιρόν θέσεις της κυβέρνησης, και θέλω να πώ ότι, καλό είναι το θέμα των αποδείξεων, εξάλλου εγώ το πρωτοπρότεινα, αλλά έχω να πω ότι:
    1) Αν δεν ληφθούν υπόψιν, χωρίς άνω πλαφόν και ποσοστώσεις οι αποδείξεις, θα έχουμε μια από τα ίδια, όπως παλιά, χωρίς αποτέλεσμα,
    2)Αν δεν ενταχθούν στο ίδιο καθεστώς των εσόδων- εξόδων και όλα τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρόσωπα π.χ. σύλλογοι, σωματεία, αθλητικά σωματεία, εκκλησία, μοναστήρια κλπ, δεν θα έχουμε αποτέλεσμα. Είναι δίκαιο και αυτοί, εφόσον τους περισσέψουν κάποια χρήματα να πληρώσουν φόρο και ας τους τον επιστρέψετε μετέπειτα ως επιχορήγηση. Θα πάψει έτσι να ρέει το μαύρο χρήμα. Γνωρίζετε ότι υπάρχει μονή γυναικεία που έκανε συμβόλαιο αγοράς αγροτεμαχίου, π.χ. 10 στρεμμάτων, από επιχειρηματία, πληρώνοντας 800.000€ ή 1.200.000 €; Πού τα βρήκε αυτά τα χρήματα; Έτσι ο Χ επιχειρηματίας ξέπλυνε το μαύρο χρήμα του. Και αυτό γίνεται κύριε Υπουργέ, διότι για αυτού του είδους τα πρόσωπα το περίσσευμά τους δεν αποδεικνύεται και δεν φορολογείται

    Ν. Νυμφόπουλος

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 13:51 | anna

    Γεια σας,
    σπουδάζω τα τελευταία τρία χρόνια στο open university (ανοιχτο πανεπιστημιο) της Αγγλίας. θα ήθελα να ρωτήσω αν τα δίδακτρα που πληρώνα θα εκπίπτουν από τη φορολογιά μου ή αν μπορώ να τα χρησιμοποιήσω ως αποδείξη
    Ευχαριστώ

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 10:27 | Γεώργιος Τζερεμές

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ
    Στην προσπάθειά σας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής πιστεύω ότι η πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού συμφωνεί με το μέτρο να διαμορφώνεται το αφορολόγητο ποσό σε σχέση με το ύψος των αποδείξεων που θα παρουσιάζει ο κάθε φορολογούμενος Πολίτης.
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΔΕΙΞΕΤΕ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΠΆΝΤΟΣ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΟΝΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ,ΕΧΟΥΝ ΤΟΣΑ ΒΑΣΑΝΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ,ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ.
    Φαντάζεσθε τον Γέροντα να ζητάει απόδειξη από την γυναίκα ή κάποια γειτόνισα που τον καθαρίζει και του φτειάχνει ένα πιάτο φαγητό;
    ΑΠΑΛΛΑΞΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΣΑΝΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΕΙΑ 65% Ή ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΑΠΟ 70% ΚΑΙ ΑΝΩ,ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ (Τα γηρατειά και μάλιστα τα ανάπηρα,χρειάζονται χρήματα για να αμβλυνθεί ο πόνος τους),ΔΕΝ ΘΑ ΣΩΣΕΤΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΥΣΤΥΧΟΥΣ ΑΛΛΑ ΣΕΒΑΣΜΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!! Πιστεύω ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διακρίνεται για την ευαισθησεία της και για την μέριμνα προς την τρίτη ηλικία και δεν θα πέσει στο λάθος να βάλλει τους Γερόντους και μάλιστα τους Ανάπηρους Υπερήλικες Συνταξιούχους να ΤΡΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.ΤΑ ΛΕΦΤΑ Σ΄ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΛΕΙΨΑ,ΛΙΓΑ,ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ.ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΤΑΛΑΙΠΟΡΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ!!!!!.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΖΩΗ ΜΕ ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΥΝΗΓΙΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΣ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑ.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 09:32 | Δημόσιος Υπάλληλος 1977

    Παρότι κάτοχος διδακτορικού σε κοινωνική επιστήμη, άρα ικανός να μιλήσω τεχνοκρατικά, θα εκφράσω το επιχείρημά μου με ένα απλό και προσωπικό παράδειγμα, φτάνοντας στο ‘δια ταύτα’ ότι:
    H σύνδεση του αφορολόγητου με την προσκόμιση αποδείξεων, ενώ γενικώς αποτελεί όντως σωστό μέτρο πίεσης έναντι των φοροφυγάδων, ΩΣΤΟΣΟ για τους μισθωτούς που δηλώνουν συστηματικά και ειλικρινώς (όπως εγώ, τα τελευταία 6 έτη) άνω των 12000 ΕΥΡΩ κινδυνεύει να μεταπέσει και θα είναι -με τις παραμέτρους που έχουν διαρεύσει- μέτρο άδικο, ανήθικο και μη χρήσιμο και πρέπει να αλλάξουν οι παράμετροι για αυτήν την κατηγορία.
    Δεδομένο-εξήγηση: Ως δημοσιος υπάλληλος ΠΕ κατηγορίας λαμβάνω ένα (χ) εισόδημα για για το οποίο κάθε χρόνο φορολογούμαι ένα εύλογο ποσό, με έκπτωση φόρου για το είδος των αποδείξεων που το ελληνικό κράτος αναγνώρισε ως εκπτίπτουσες (εστιατόρια θέλατε να μαζέψουμε, εστιατόρια μαζεύαμε…ΟΚ? Μαζεύα 1000 ΕΥΡΩ και είχα έκπτωση περίπου 100).
    Με το τεράστιο λάθος που πάτε να κάνετε (επαναλαμβάνω μιλώ μόνο για την κατηγορία μου) μου λέτε να έρθω στην ψυχοφθόρα , άδικη και ανεδαφική κατάσταση να σας προσκομίσω δαπάνες 6.000 ΕΥΡΩ αλλιώς θα μου φορολογήσετε το εισόδημα από 6000 ΕΥΡΩ ως 12000 με 24% (ήτοι 1440 ΕΥΡΩ).
    Όμως δαπάνες, για τι? Δικηγόρο? Δεν είμαι δικομανής. Ιατρό? Αρρωσταίνω σπάνια και όταν χρειάζομαι κάτι πάω δημοτικό ιατρείο. Μπογιατζή? Το βάψαμε πέρισυ το σπίτι μας και θα το ξανακάνουμε σε 15 χρόνια. Σταθερό κινητής? Έχω καρτοκινητή (παρεμπιπτόντως, της κάρτες καρτοκινητών θα τις δέχεστε?) Γυμναστήριο? Πάω στο τζάμπα δημοτικό. Αυτοκίνητο? Βολεύομαι άνετα και οικολογικά με την ετήσια κάρτα απεριορίστων του ΟΑΣΑ (η οποία παρεμπιπτόντας πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και αυτή, αλλιώς τι σόι πράσινα κίνητρα δίνει το κράτος?… Αλήθεια, τα εισητήρια του ΟΣΕ και τα ΚΤΕΛ -για μας τους έχοντες οικολογική συνείδηση- θα τα δέχεστε ή θα μας τιμωρείτε γι΄ακόμα μία φορά?… Αλήθεια, τη συνδρομή μου σε επαγγελματικούς και εθελοντικούς συλλόγους και Μ.Κ.Ο. θα τη δέχεστε?… Τα εισητήρια σε καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες?…)
    Είναι εκ των πραγμάτων δύσκολο αν όχι αδύνατο, ακόμα και αν συνυπολογιστούν δαπάνες σουπερ μάρκετ (πολλώ δε μάλλον αν εξαιρεθούν κάρτες απεριορίστων, εισητήρια ΚΤΕΛ/ΟΣΕ, εισητήρια καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων), να μαζέυτούν από εμένα προσωπικά δαπάνες ύψους 6.000 ΕΥΡΩ.
    Σημειωτέον ότι, και για λόγους οικονομικούς, διαμένω με την οικογένειά μου στο ίδιο σπίτι (το οποίο, με τα χιλίων κόπων και βασάνων, αποπληρώσαμε σχετικώς πρόσφατα, με συνδρομή όλων των μελών της οικογένειας) και ζητάτε από 4 άτομα/μισθωτούς-συνταξιούχους που έχουν κοινές αγορές, εκ των οποίων οι 2 με εισόδημα κοντά στο 6000 και 2 πέραν αυτού να μαζέψουμε δαπάνες (εύκολες/συχνές όπως των σούπερ μάρκετ ή ‘δύσκολες/σπάνιες’) για πάνω από 12000-16000 ΕΥΡΩ?
    Συνειδητοποιείστε επιτέλους ότι μιλάμε για ΕΥΡΩ και όχι στραγάλια… και ότι κάποιοι από εμάς είμαστε σχετικώς εγκρατείς στις δαπάνες για να επενδύουμε ή να αποταμιεύουμε ή να καταναλώνουμε ποιοτικά…. και εσείς θέλετε να μας τιμωρήσετε ετησίως με 1440 ΕΥΡΩ (είπαμε = το 24& της διαφοράς μεταξύ 6000 και 12000 ΕΥΡΩ), αν δεν σας προσκομίσουμε δαπάνες (και μάλιστα ορισμένων κατηγοριών, αρκέτες από τις οποίες είναι σπάνιες) που αντιστοιχούν στο περίπου 1/3 του εισοδήματός μας?
    Συνεπώς, η ανωτέρω σύνδεση για την κατηγορία των ατόμων σαν και εμένα (που είμαστε σας πληροφορώ πολλοί και από τους πλέον ειλικρινείς, σας υπενθυμίζω), πέραν ότι δεν σας αποφέρει πολλά σας εσάς, έχει κόστος ψυχικό αλλά και οικονομικό για εμάς, καθόσον μεταπίπτει από μέτρο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής έναντι των γνωστών φοροφυγάδων σε μέτρο τιμωρίας και ειδικότερα σε Φόρο μη δαπανών εκ μέρους των ειλικρινών μισθωτων, που δεν είναι υποχρεωμένοι κάθε χρόνο να ξοδεύουν 6000 σσε ιατρούς, δικηγόρους και ελεύθερους επαγγελματίες… ούτε καν σε σπουπερ μάρκετ…)
    Δεν σας κρύβω ότι φοβάμαι βαθύτατα (αλλά εύχομαι να κάνω λάθος)μήπως τα υπηρεσιακά στελέχη που θα διαβάσουν το μήνυμά μου, ίσως να μην αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος που σας αναδεικνύω, διότι είναι ευκολότερη η κατανάλωση του 6χίλιαρου όταν ο μισθός κάποιου είναι σχεδόν διπλάσιος (διότι πιθανόν να έχετε αντιληφθεί ότι είμαι δημόσιος υπαλ. σε υπηρεσία που δίνει πολύ μικρό επίδομα. Αλλά και μεγάλο να έδινε, πάλι τα ίδια θα έλεγα…).
    Φτάνωντας στο τέλος, σας διαβεβαιώ ότι εφόσον δεν γίνει προσαρμογή του μέτρου στα πραγματικά δεδομένα της κατηγορίας μου, και μου έρθεί «μπουγιόυρντι» (ας δεχτούμε ότι μαζεύω 3000 ΕΥΡΩ, ήτοι τα συνήθη 1000 που μάζευα κάθε χρόνο και 2000 από ρούχα και το μερίδιο δαπανών σπουπερμάρκετ της οικογένειάς μου που μου αντιστοιχεί, άρα έστω ότι αυτό το ‘μπουγιουρντι’ θα είναι του ύψους 3000*24%= 720 ΕΥΡΩ) σκέφτομαι σοβαρά, με δικηγόρο (από τον οποίο θα ζητήσω απόδειξη… συγγνώμη για το άνοστο χιούμορ αλλά σε αυτή την απόγνωση μας έχετε φέρει…) να αρνηθώ να πληρώσω τη διαφορά αυτή, διότι δεν μπορείτε να αποδείξετε (με βάση την πρόδηλώς ειλικρινή μου φορολογική συμπεριφορά των τελευταίων 6 ετών) ότι έκανα δαπάνες τις οποίες κρύβω………………
    Λύση/Πρόταση? Ευχόμενος ότι αντιληφθήκατε το πρόβλημα που περιγράφω (το οποίο μπορεί να είναι και δικό σας, διότι αν μένετε και με σύντροφο, σκεφτείτε αν είναι τόσο εύκολο να μαζέψετε 12000 ΕΥΡΩ για το είδος των δαπανών που το Υπουργείο έχει αφήσει να διαρεύσει…), εντελώς συγκεκριμένη πρόταση δεν μπορώ να σας κάνω. Δεν αμφισβητώ τη φιλοσοφία του μέτρου (δεν επιχειρηματολόγησα για την κατάργησή του, ούτε καν για τους μισθωτούς) αλλά επισημαίνω ένα ειδικό πρόβλημα, που αφορά πολλούς και είναι και θέμα ηθικής τάξης τελικά… Όμως ήδη υπονόησα ενδεικτικά κάποια στοιχεία παράπάνω (π.χ. συμπερίληψη εισητηρίων ΟΑΣΑ, ΚΤΕΛ, ΟΣΕ, συνδρομές Μ.Κ.Ο., καλλιτεχνικά). Ωστόσο, σαν γενική κατεύθυνση, θα πήγαινα σε πιο δραστικές λύσεις για τους μισθωτούς (όπως εκείνους του δημοσίου, που έχουμε και παρελθόν φορολογικής ειλικρίνιας, θέλουμε δεν θέλουμε…) όπως ενδεικτικά: ή το όριο των 6 χιλιάδων να αυξηθεί και να πάει παραπάνω, ας πούμε στα 10.000 ΕΥΡΩ, οπότε να αρκούν δαπάνες 2000 ΕΥΡΩ για την ισχύ του αφορολογήτου και μετά το κίνητρο της έκπτωσης δαπανών ή αν μείνει το 6.000 να φορολογηθεί όχι με 24% αλλά με πολύ μικρότερο ποσοστο, π.χ. με 10% (ακριβώς για να μην μεταπέσει το μέτρο σε φόρο τιμωρίας μη δαπανών εκ μέρους των ειλικρινών μισθωτών).
    Να είστε καλά.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 09:06 | Μάνος Τριανταφύλλου (Οικονομολόγος)

    Πρέπει να περιλαμβάνονται προς έκπτωση όλες οι κατηγορίες των δαπανών που αφορούν επαγγέλματα και κατηγορίες «φορολογουμένων» που είναι γνωστό ότι
    κάνουν τη μεγαλύτερη φοροδιαφυγή. Είναι όμως απαραίτητο να γίνει έστω και για
    μια χρονιά μια ρύθμιση σχετικά με τον ΦΠΑ που θα κλιθούν να πληρώσουν οι πελάτες
    αυτών των επαγγελματιών προκειμένου να τους εκδώσουν νόμιμη απόδειξη
    ώστε να μην έχουν μια τόσο μεγάλη επιβάρυνση για να κάνουν τη δουλειά των εφοριών
    μια που πρόκειται για τους φορολογούμενους εκείνους που είναι τα μόνιμα κορόιδα.

    Έτσι θα φανερωθεί έστω για το χρόνο αυτό μεγάλο μέρος του εισοδήματος που δεν
    δήλωναν αυτοί οι «Επαγγελματίες» και θα είναι από εκεί και πέρα κάθε χρόνο σε
    στενή παρακολούθηση από τις εφορίες, πέραν από τα άμεσα πρόστιμα που θα πρέπει
    να επιβληθούν για την έως τώρα φοροδιαφυγή που θα είναι καταφάνερη από το πολύ
    μεγαλύτερο εισόδημα έναντι των προηγούμενων ετών που θα προκύψει.
    Αν με τον τρόπο αυτό αποδειχθεί ότι ένας φοροφυγάς έχει, σύμφωνα με τις αποδείξεις του πλέον ένα Α εισόδημα, που και πάλι βέβαια δεν θα είναι το 100%, πως θα μπορούσε τα επόμενα χρόνια να δικαιολογήσει μεγάλη πτώση του εισοδήματος του;

    Εδώ θα παίξει σημαντικό ρόλο και η άμεση, με τις επόμενες φορολογικές δηλώσεις, αποτύπωση όλων των περιουσιακών στοιχείων και όχι μόνο των ακινήτων αλλά οπωσδήποτε και των καταθέσεων, ομολόγων, μετοχών, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής κλπ..Η μεταβολή όλων αυτών των περιουσιακών στοιχείων πρέπει να αποτυπώνεται μετά κάθε χρόνο.
    Στην αποτύπωση των περιουσιακών στοιχείων πρέπει να περιληφθεί και το ερώτημα για την ύπαρξη εταιρειών offshore και αν δηλωθούν να ζητηθεί και η αναφορά των περιουσιακών στοιχείων που κρύβονται σε αυτές.
    Αυτό προϋποθέτει άμεση, χωρίς καμία καθυστέρηση, ψήφιση νόμου που θα καθιστά
    τη φοροδιαφυγή και την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων σε κακούργημα και για να μη γεμίσουν οι φυλακές, ανάλογα και με το ύψος της φοροδιαφυγής να προβλέπεται και η ποινή και αυστηρά πρόστιμα για τις μικρότερες αξίες. Η ψήφιση του σχετικού νόμου πρέπει να γίνει έγκαιρα
    πριν τις επόμενες φορολογικές δηλώσεις και να γίνει δυναμική καμπάνια
    ενημέρωσης των φορολογουμένων μέσω TV και λοιπών ΜΜΕ.

    Το αφορολόγητο δεν πρέπει να συσχετίζεται με τις αποδείξεις μισθωτών και συνταξιούχων, μια που αυτό έχει προβλεφθεί κυρίως για τα μικρά εισοδήματα φορολογουμένων που πληρώνουν μια ζωή και δεν εννοώ βέβαια τους ελεύθερους επαγγελματίες.
    Συμφωνώ ότι το 100% του αφορολόγητου των ελεύθερων επαγγελματιών πρέπει να συσχετιστεί με αποδείξεις για να φανεί έτσι τουλάχιστον ποιά ελάχιστα έξοδα έχουν,
    άρα και εισοδήματα και αν προστεθούν και τα τεκμήρια διαβίωσης τους τότε θα φανεί ένα σημαντικό τουλάχιστον μέρος της φοροδιαφυγής.

    Στα τεκμήρια διαβίωσης πρέπει να περιληφθούν και τα φροντιστήρια και
    οι αγορές μέσω πιστωτικών καρτών, όπως βέβαια και τα δάνεια και η αποπληρωμή αυτών.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 08:39 | Θ.Λ.

    Πιστευω οτι ο καλυτερος τροπος επαφης κρατους πολιτη ειναι οπως εχουμε δει τα τελευταια χρονια μονο τα ΚΕΠ.
    Εκει θα πρεπει να οδηγησετε τους πολιτες και για τις φορολογικες δηλωσεις. Οι εφοριες να ειναι μονο για εφοδους σε καταστηματα και επαγγελματιες.Αρκει μα μην συνανταμε και παλι τις γνωστες ουρες. Καντε και αλλα ΚΕΠ

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 01:13 | Nikos Petropoulos

    Σε συνέχεια της γενικότερης τοποθέτησής μου στην τελευταία ενότητα, Θα ήθελα να κάνω και κάποιες άλλες επισημάνσεις σχετικά με το μέτρο των αποδείξεων. Εκτός από το μεγαλύτερο βάρος που θα πρέπει να δοθεί σε δαπάνες σχετικές με την ανάπτυξη των δεξιοτήτων στο πλαίσιο μιας αναδυόμενης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης («κοινωνίας της πληροφορίας»), μεγαλύτερο βάρος θα πρέπει να δοθεί και σε δαπάνες που προάγουν την ατομική υγεία,ενισχύουν την ενεργειακή απόδοση και τη θωράκιση [από καταστροφές] της κατοικίας. Και προκειμένου να μην μετατραπούμε σε Λογιστές και ή όλη διαδικασία αποτελέσει αντι-κίνητρο για το φορολογούμενο, οι αποδείξεις από τον ίδιο φορέα (με τον ίδιο ΑΦΜ) θα πρέπει να αθροίζονται και να καταχωρούνται μια φορά για όλο το οικονομικό έτος. Φανταστείτε την ταλαιπωρία αν ο νόμος θα απαιτεί ξεχωριστή καταχώρηση για 200 αποδείξεις από τό ίδιο σουπερμάρκετ!! Επίσης, κρίνεται σκόπιμο να υπάρξει η δυνατότητα αύξησης του αφορόλογητου (π.χ. από 12.000 σε 13.000) για όσους συγκεντρώσουν αποδείξεις πάνω από τις αναμενόμενες. Τέλος, το κράτος να προβαίνει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους για την αυθεντικότητα των αποδείξεων και σε αυστηρές οικονομικές κυρώσεις για τους παραβάτες.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 23:36 | Βασιλειος Καλαματιανος

    Κυριοι ,
    μεχρι σημερα η οικογενεια μου εχει μαζεψει 43 αποδειξεις. Ποτε επιτελους θα μας πειτε ποιες χρειαζονται και ποιες οχι. Ειναι τρελο, προκαταβολικα να εκτελεις κατι και ο νομος να ψηφισθει μελλοντικα. Αστεια πραγματα και ομως συμβαινουν στην Ελλαδα του 2010. Και προς Θεου, μην μας ριξετε στα νυχια των φοροτεχνικων. Θα μας γδαρουν.
    Ευχαριστω.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 22:33 | Παναγιώτης Παπαϊωάννου

    1.Καλησπερίζω την ανοικτή διαβούλευση και τους συμμετέχοντες.Όσον αφορά το άρθρο 9 του Κ.Φ.Ε.(μειώσεις από τον φόρο), το ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) του ποσού της διατροφής που καταβάλλεται από τον έναν σύζυγο στον άλλο κια επιδικάστηκε ή συμφωνήθηκε με συμβολαιογραφική πράξη και το ποσό της διατροφής επί της οποίας υπολογίζεται η μείωση φόρου δε μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.Με τους ίδιους όρους να επεκταθεί και και για τα τέκνα , δηλαδή ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) του ποσού της διατροφής που καταβάλλεται από τον έναν σύζυγο στον άλλο , για τα τέκνα όμως που συνοικούν μαζί του και επιδικάστηκε ή συμφωνήθηκε με συμβολαιογραφική πράξη και το ποσό της διατροφής επί της οποίας υπολογίζεται η μείωση φόρου δε μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.Είναι πολύ σημαντικό αυτό , γιατί η διατροφή για τα παιδιά υπερβαίνει συνήθως το 30% των συνολικών εισοδημάτων ενός μισθωτού.Αν συνυπολογίσουμε ενοίκιο κατοικίας κ.λ.π.τότε ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.Να συμπληρωθεί λοπόν η διάταξη αυτή και να συμπεριελάβει και την διατροφή για τα τέκνα , με μείωση φόρου 4.000 ευρώ.

    2.Όσον αφορά τις φορολογικές κλίμακες να παραμείνουν ως έχουν και να μην συνδυαστούν με τις αποδείξεις , για τους παρακάτω λόγους:

    α. Ό Έλληνας θα αποδοθεί σε ένα άνευ προηγουμένου κυνήγι αποδείξεων για να κατακτήσει ήδη αυτό που έχει, το αφορολόγητο!!!

    β. Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν ότι πολλοί από εμάς είναι αδύνατο να συγκεντρώσουμε τόσες αποδείξεις γιατί:
    (1)Τα ανελαστικά μας έξοδα π.χ.ενοίκιο,διατροφές κ.λ.π. , καλύπτουν το 60% του συνολικού εισοδήματος μας.΄

    (2) Μας αναγκάζεται να γίνουμε απείρως καταναλωτικοί , καθώς το 40-50% των μηνιαίων αποδοχών μας θα κατευθύνεται στην κατανάλωση(συλλογή αποδείξεων) ή διαφορετικά φορολογία στο τέλος του έτους.

    γ. Αντίθετα αν δώσετε γερά κίνητρα για συλλογή αποδείξεων πάνω απο τα όρια αυτά θα αποδώσει καλύτερα και θα είναι πιο δίκαιο.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 22:43 | Μιχαηλίδης

    Ας υποτεθεί ότι αληθεύουν τα σενάρια των εφημερίδων που μιλάνε για αποδείξεις 6000 ευρώ προκειμένου να κερδηθεί αφορολόγητο 12000 ευρώ που σήμερα υπάρχει έτσι κι αλλιώς. Αυτό σημαίνει 500 ευρώ τον μήνα καταναλωτικές δαπάνες που δεν είναι και λίγες αν σκεφθεί κανείς ότι υπάρχουν και οι δαπάνες ΔΕΗ, ΟΤΕ, κοινοχρήστων κλπ που δεν υπολογίζονται και δεν είναι ευκαταφρόνητες. Δηλαδή πάνω από 1000 ευρώ μηνιαίως δαπάνες. Νομίζω ότι για τόσο δύσκολες εποχές όπου θα έπρεπε να επικρατεί πνεύμα αποταμίευσης δεν είναι σωστό να ευλογούνται τέτοιες δαπάνες από το κράτος. Επί πλέον τι θα γίνεται όταν ένας δεν μπορέσει τελικά να να συγκεντρώσει αποδείξεις 6000 ευρώ αλλά π.χ. μόνο 5000 ευρώ. Θα «πάνε χαμένες» αυτές οι αποδείξεις ? και αν ναι δεν θα οδηγήσει αυτό είτε σε εμπόριο αποδείξεων είτε σε μη λήψη αποδείξεων από ένα χρονικό σημείο και έπειτα ?

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 21:03 | ΚΟΤΣΩΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2008-2009 Η ΔΗΛΩΣΗ ΜΟΥ ΗΤΑΝ Η ΕΞΗΣ:

    18.354,06 ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΜΙΣΘΩΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΩΔ.301
    146,55 ΔΑΠΑΝΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΩΔ.049
    996,40 ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ ΖΩΗΣ ΚΩΔ.073
    1.438,69 ΦΟΡΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΛΟΓΕΙ ΚΩΔ.313
    1.417,11 ΦΟΡΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΘΗΚΕ ΚΩΔ.315

    ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 13.000 ΕΥΡΩ ΑΦΟΥ ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ.
    ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ, ΔΗΛΑΔΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΟΥ.

    ΦΕΤΟΣ ΣΕ ΜΗΝΙΑΙΑ ΒΑΣΗ ΜΕ ΣΧΕΔΟΝ ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΟ ΜΙΣΘΩΤΟ ΜΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΑ ΕΞΗΣ ΠΟΣΑ:

    520 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΠΑΛΑΙΕΣ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΕ ΚΑΡΤΕΣ-ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.

    100 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΞΩΦΛΗ ΑΓΟΡΩΝ ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ.

    ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΠΟΥ ΕΞΩΦΛΟΥΝΤΑΙ ΤΜΗΜΑΤΙΚΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΜΕ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

    ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ 540 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΠΟΜΕΝΟΥΝ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.

    ΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΟΠΩΣ ΦΗΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ¨ΚΤΙΣΙΜΟ¨ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ 5-6.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΑΝΑΛΟΓΑ;

    ΥΠΟΘΕΤΩ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΟ 2010 ΑΝ ΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ ¨ΚΥΝΗΓΙ¨ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΕΝ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΩΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 20 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΒΕΝΖΙΝΗ ΤΗΝ ΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ 12 ΓΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ (1.700 ΣΕ ΕΤΗΣΙΑ ΒΑΣΗ)ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ.

    ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟΥΝ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΨΕΙ Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ. ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΞΟΔΕΥΕΙ ΚΑΘΕ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ ΣΕ ΑΓΟΡΕΣ ΠΟΥ ΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ ΜΕ Φ.Π.Α. ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 21:21 | Αντώνης Κασαπάκης

    Άκουσα κάτι οτι μπορεί να ισχύουν αποδείξεις μόνο άνω των 30 ευρώ.

    Αυτό το θεωρώ παράλογο και ο λόγος είναι οτι είναι σα να αδιαφορούμε για την παροιμία του λαού μας και την αρχή των Οικονομολόγων που λέει » …φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι…» , ή όπως λένε επιστημονικά » …τα μικρά έξοδα είναι το Μεγάλο έξοδο…και τι εννοώ;

    Κάτω από 30 ευρώ δίνουμε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΑ…και αυτά τα δίνουμε σε καφετέριες, μπαρ, περίπτερα, mini markets, φούρνους, ακόμη και βενζινάδικα κλπ…

    Όλοι αυτοί λοιπόν θα πάψουν να εκδίδουν αποδείξεις, γιατι κανείς δε θα τις ζητάει, άρα θα συνεχιστεί η τωρινή κατάσταση…(αυτοί που το έκαναν…γιατι υπάρχουν και οι ευσυνείδητοι…) άρα θα γεμίζουν το «σακούλι» τους κάθε μήνα αυτοί οι επαγγελματίες.

    ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ: Αν υπολογίζουμε 1 ΕΥΡΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ την ημέρα για τον κάθε ένα μας, που δίνουμε σίγουρα για κάτι απλό που θα αγοράσουμε, από ένα νερό στο περίπτερο, μέχρι τσιγάρα, μέχρι στο κυλικείο του σχολείου το παιδί κλπ…, τότε έχουμε 10 εκατομύρια ευρώ την ημέρα, δηλαδή περίπου 3,5 δισ ευρώ το χρόνο.

    Αν θεωρήσουμε τώρα, οτι επειδή δεν θα υπάρχει όφελος από τους καταναλωτές, δε θα ζητιούνται ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ από τις παραπάνω αποδείξεις (στην ουσία ίσως και όλες), δηλ. ένα αδήλωτο εισόδημα τουλάχιστον 2 δις ευρώ περίπου το χρόνο, άρα διαφυγέντες φόροι (με ένα συντελεστή 20% τουλάχιστον) 400 εκατομύρια ευρώ το χρόνο.
    (ειδικά αν τους βάλετε «Έσοδα μείον Έξοδα» όλους αυτούς)

    Αν το 1 ευρώ που ξοδεύουμε την ημερα ο καθένας μας γίνει 5 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ, τότε οι φοροδιαφυγή θα είναι 2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ.

    Αν γίνει 10 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ, θα είναι 4 ΔΙΣ ΕΥΡΩ.

    Και αν γίνει 25 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ, θα είναι 10 ΔΙΣ ΕΥΡΩ….

    Αν επιπλέον σε αυτά, προσθέσουμε και το διαφυγέν ΦΠΑ, που πληρώνει ο καταναλωτής και δεν αποδίδεται, όταν δεν κόβονται αποδείξεις, άντε ίσως και άλλα 5 ΔΙΣ ΑΚΟΜΗ, δηλαδή…

    ΔΗΛΑΔΗ ΛΥΣΑΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2010 ΣΑ ΧΩΡΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ.

    Θα μου πείτε τώρα, οτι έχουμε και το αφορολόγητο από την άλλη….άρα θα χάνει φόρους το κράτος…Θα σας πω και γω όμως οτι το αφορολόγητο το είχαμε και πέρυσι …και χωρίς αποδείξεις…τα παραπάνω 10 ΔΙΣ όμως δεν τα είχαμε….

    Και αυτά τα 10 ΔΙΣ σας τα μάζεψα μόλις με 25 ευρώ την ημέρα σε διάφορα έξοδα

    ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΙΟ 30 ΕΥΡΩ, Ή ΑΛΛΟ ΟΡΙΟ, ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ;

    ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ ΠΑΝΤΟΥ – ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΜΕ
    ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΦΟΡΗΤΕΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ …. ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ…

    ….ΚΑΙ ΑΠΟΑΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΥΡΩ….

    …ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΤΟ 1 ΕΥΡΩ ΑΞΙΖΕΙ…

    ….ΜΗΝ ΤΟ ΥΠΟΤΙΜΑΜΕ…

    (ξαναθυμίζω την παροιμία)

    Ευχαριστώ

    Αντώνης Κασαπάκης

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 20:13 | ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    Κύριε Υπουργέ,

    Πρέπει να προστεθούν όλες οι δαπάνες των νοικοκυριών πλην ΔΕΚΟ. Ειδική μέριμνα πρέπει να λάβετε (ίσως να δώσετε ισχυρότερα κίνητρα) για αποδείξεις που προέρχονται απο ομάδες που μόνιμα φοροδιαφεύγουν σε ύψιστο βαθμό (ιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς κλπ). Οι κύριοι αυτοί βάζουν τους πολίτες σε δίλημμα διότι σου λένε : τόσο χωρίς απόδειξη, τόσο με απόδειξη, και μην παραβλέπετε το γεγονός ότι ειδικά στους ιατρούς υπεισέρχονται και συναισθηματικοί λόγοι.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 20:06 | Θέμης Τζαβάρας

    Το μέτρο με βρίσκει αντίθετο.
    Τα χαρακτηριστικά της αποδοτικής διοίκησης (Προγραμματισμός, Οργάνωση, Διοίκηση, Έλεγχος) πρέπει να συνυπάρχουν στην δομή των φορολογικών υπηρεσιών. Ότι και να λείψει ή να υπολειτουργεί, το σύστημα γέρνει και καταρρέει.
    Αυτό που απαιτείται είναι να ενισχυθούν οι υπηρεσίες ελέγχου και να γίνουν αποδοτικές με χρήση κάθε βοηθητικού μέσου (π.χ. Ηλεκτρονικές διασταυρώσεις -πχ Χιλιάδες ενοικιαστήρια συμβόλαια στοιβάζονται στα αρχεία των ΔΟΥ, αλλά οι φορολογούμενοι μπορούν- και το κάνουν- να αποκρύβουν εισοδήματα από ενοίκια). Όμοια οι διασταυρώσεις βάσει των συγκεντρωτικών Προμηθευτών-Πελατών ή οι καταστάσεις VIES, που ποτέ δεν ανακοινώθηκε η αποτελεσματικότητά τους στην σύλληψη της φοροδιαφεύγουσας ύλης.
    Οι υπηρεσίες οφείλουν να εφαρμόζουν κριτήρια σημαντικότητας και να μην εξαντλούν την ενεργητικότητά τους στα χαμηλά εισοδήματα που έτσι και αλλιώς πρέπει να είναι αφορολόγητα.
    Ο έλεγχος πρέπει να είναι πολυεπίπεδος- τουλάχιστον σε τρία επίπεδα -ώστε κανένας να μην είναι ή να αισθάνεται ότι είναι ανεξέλεγκτος.
    Και οι Ελέγχοντες- Ελέγχονται. Ένα ποσοστό εκθέσεων ελέγχου α΄ βαθμού θα πρέπει να ελέγχονται σε Β΄ Βαθμό και με εφαρμογή κριτηρίων σημαντικότητας και σε τρίτο Βαθμό.
    Τις αδυναμίες οργάνωσης και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών δεν πρέπει να τις μετατρέπουμε σε επί πλέον υποχρεώσεις των πολιτών, οι οποίοι και άσχετοι είναι περί το αντικείμενο.
    Πείτε μου πώς η αγράμματη νοικοκυρά που ψωνίζει βερεσέ από τον μανάβη τον μπακάλη και τον φούρναρη, θα τους πείσει να της δώσουν αποδείξεις;
    Τα φορολογικά μέτρα δεν θα πρέπει να δημιουργούν παραμορφωτικές πιέσεις στην Αγορά. Θα διώξουμε τους πελάτες από τις Λαϊκές αγορές προς τα Σούπερ Μάρκετ για να βρίσκουν αποδείξεις; θα ενισχύσουμε τον τζίρο των Σούπερ Μάρκετ κυρίως πολυεθνικών επιχειρήσεων, σε βάρος του ελεύθερου ανταγωνισμού, χωρίς να μπορούμε να ελέγξουμε τιμές, υπερτιμολογήσεις και την διαφυγή κερδών προς το εξωτερικό.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 18:35 | akis

    Να γίνει υποχρεωτική η διπλή αναγραφή τιμής «προ ΦΠΑ» και «μετά ΦΠΑ» σε όλες τις περιπτώσεις. Είναι ψυχολογικό τρικ που εφαρμόζουν κι άλλες χώρες και παροτρύνει τον καταναλωτή στο να απαιτεί ΑΠΟΔΕΙΞΗ, γιατί έτσι βλέπει ΑΜΕΣΑ το γεγονός ότι ο έμπορας εκτός από το κράτος ΚΛΕΒΕΙ και τον ίδιο και μάλιστα με το οπτικό ερέθισμα της διπλής αναγραφόμενης τιμής αντιλαμβάνεται και το ακριβές αντίτιμο σε ευρώ € που του ΚΛΕΒΟΥΝ. Παρόμοια είχε λειτουργήσει ανασταλτικά στο παρελθόν η διπλή αναγραφή σε δρχ και ευρώ κατά το μεταβατικό διάστημα από τη δρχ στο ευρώ. Τότε πάλι λειτουργώντας ως ψυχολογικό τρικ είχαν συγκρατηθεί οι τιμές των προϊόντων στα χαμηλά επίπεδα της ΚΑΛΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ παρόλο που συναλλασσόμασταν σε ευρώ, ενώ την επόμενη χρονιά οι ΚΑΛΟΙ ΕΜΠΟΡΕΣ φρόντισαν για τον τερματισμό αυτού του μέτρου και άρχισε το μεγάλο πανηγύρι με την αδικαιολόγητη και υπερβολική άνοδο των τιμών (ότι κόστιζε 100δρχ έγινε 1 ευρώ = 340,75€) και φτάσαμε σήμερα να μη θυμόμαστε καν τις ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΛΕΣ ΤΙΜΕΣ των προϊόντων. Το γεγονός ότι το μέτρο της ΔΙΠΛΗΣ ΑΝΑΓΡΑΦΗΣ ΤΙΜΗΣ εφαρμόζεται και σε άλλες προηγμένες χώρες ΔΕΝ είναι ΤΥΧΑΙΟ.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 14:58 | Δρεττάκης

    Όσοι δεν έχουν καταλάβει σε τι χώρα ζούμε ας διαβάσουν το παρακάτω άρθρο της Ελευθεροτυπίας.

    ΠΟΙΑ ΚΟΛΠΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΨΟΥΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΛΑΤΕΣ

    Της ΝΑΤΑΣΑΣ ΜΠΕΡΗ
    Αποδείξεις… μαϊμού, πειραγμένες ταμειακές μηχανές και χάκερ που πληρώνονται αδρά για να αλλοιώσουν το στοιχείο «Ζ» των επιχειρήσεων. Η ιστορία των απανταχού κομπιναδόρων προκαλεί πονοκέφαλο στην ΥΠΕΕ που αναζητεί επίμονα τρόπους για να τους εξολοθρεύσει…

    «Πειραγμένο» λογισμικό αλλά και διπλές ταμειακές, μερικές από τις κομπίνες των «επιχειρηματιών» για να φοροδιαφεύγουν
    Από την απλή μεταφορά των αποδείξεων από το ένα τραπέζι στο άλλο, για παράδειγμα, μέχρι την εκτύπωση της ίδιας απόδειξης, ο δρόμος μπορεί να φαίνεται μακρύς αλλά δεν παύει να είναι κοινός: και οι δύο οδηγούν στην εξαπάτηση της Εφορίας, στόχος που συχνά στέφεται με επιτυχία, ελλείψει τεχνογνωσίας, όπως αποφαίνονται εμπλεκόμενοι.

    Κι ενώ είχαμε… συνηθίσει να «μοιραζόμαστε» τις αποδείξεις μας με άλλους θαμώνες, τελευταία έγινε γνωστή μια πιο εξελιγμένη μορφή κομπίνας: ή εκτύπωση, σύμφωνα με προγραμματιστές, «δίδυμων» αποδείξεων με τη χρήση ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος που εγκαθίσταται στο λογισμικό της ταμειακής μηχανής. Πώς λειτουργεί; Τη στιγμή που εκδίδεται κανονικά μια νόμιμη απόδειξη, σε άλλο κρυφό αρχείο διατηρείται μια πανομοιότυπη έτοιμη να εκδοθεί ανά πάσα στιγμή, χωρίς να έχει βεβαίως πραγματικό αντίκρισμα στην Εφορία. Ετσι, και ο επιχειρηματίας εμφανίζεται νόμιμος, αφού δίνει αποδείξεις στους πελάτες του και φοροδιαφεύγει… ανενόχλητος, καθώς δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί το κρυφό πρόγραμμα που διατηρεί.

    Μια πιο συνήθης τακτική των επιχειρηματιών -σύμφωνα με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς- είναι η ύπαρξη διπλών ταμειακών μηχανών, εκ των οποίων μόνο η μία δηλώνεται…

    Ετσι η επιχείρηση κόβει μερικές αποδείξεις στην επίσημη μηχανή, δηλαδή σε αυτή που έχει δηλωθεί στην Εφορία, προκειμένου να φαίνεται ότι υπάρχει κίνηση εμπορεύματος και τις άλλες, τις περισσότερες δηλαδή, τις «χτυπά» στη δεύτερη, μη δηλωμένη μηχανή που επίσης διατηρεί, κρύβοντας τα πραγματικά μεγέθη, βάσει των οποίων και θα έπρεπε να φορολογηθεί. Ετσι και ο σκύλος είναι χορτάτος (πελάτες) και η πίτα (επιχειρηματίες) ολόκληρη…

    Τελευταία και πιο ακριβή «επένδυση» για τους φοροδιαφεύγοντες επιχειρηματίες είναι η «πρόσληψη» ειδικευμένων «χάκερ» -έναντι αμοιβής που ξεπερνά τα 15.000 ευρώ – οι οποίοι παρεμβαίνουν στο λογισμικό της ταμειακής μηχανής και αλλοιώνουν το στοιχείο «Ζ». Το στοιχείο, δηλαδή, από το οποίο προκύπτουν και οι όποιες επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις.

    Ετσι ο ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης μπορεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας να καταγράφει όλες τις συναλλαγές του στην ταμειακή μηχανή και να εμφανίζεται ως νόμιμος σε περίπτωση ελέγχου της Εφορίας, τη στιγμή όμως που το κατάστημα θα κλείσει το στοιχείο «Ζ» θα εμφανίσει μόνο τις αποδείξεις που επιθυμεί ο επιχειρηματίας να δείξει στην Εφορία και όχι τις πραγματικές εισπράξεις. Γι αυτό εξάλλου πλήρωσε τον χάκερ… *
    Τέλος άρθρου

    Συμπέρασμα: Με την εφαρμογή του μέτρου των αποδείξεων θα ενταθούν τα παραπάνω φαινόμενα. Ο νεοέλληνας επιχειρηματίας θα βρει τρόπους να τα παρακάμψει όλα. Γιατί γνωρίζει ότι ακόμα και να πιαστεί (από ποιους βέβαια, τους άρτια εκπαιδευμένους και αδιάφθορους εφοριακούς?) ή θα χρειαστεί να λαδώσει, ή θα πάρει κανέναν μεγαλοδικηγόρο και θα τραβήξει την εκδίκαση της υπόθεσης μέχρι να παραγραφεί ή να πληρώσει κάποιο πρόστιμο πολύ μικρό σε σχέση με τον φόρο που θα γλιτώσει, ή θα κλείσει την επιχείρηση και θα την ξαναανοίξει με άλλο όνομα ή ότι άλλο χρειαστεί…

    Άρα: Καλές οι αποδείξεις, αλλά αν θέλετε πραγματικά να σώσετε αυτόν τον τόπο θα πρέπει να τιμωρήσετε παραδειγματικά αυτούς που κάνουν αυτά τα κόλπα. Αν στις ΗΠΑ πιανόταν κάποιος να κάνει κάτι τέτοιο θα έτρωγε φυλακή 15 χρόνια χωρίς πολλά πολλά. Εδώ στο Ελλαδιστάν που αποκαλύφθηκε το καλοκαίρι εστιατόριο στη Μύκονο να κάνει το ίδιο πράγμα, λειτουργεί ακόμη κανονικότατα και περιμένει να εκδικαστεί το θέμα. Αυτά είναι που πρέπει να αλλάξετε κύριοι…

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 14:48 | ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ ΜΑΡΙΝΑ

    O ΦΠΑ είναι ένας φόρος τον οποίο τελικά επωμίζονται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Θα μπορούσε λοιπόν

    Να υπολογίζεται ως δαπάνη και να αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα, το ποσόν του ΦΠΑ που πλήρωσε ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος για υπηρεσίες ή για αγορά καταναλωτικών αγαθών (πλήν των τροφίμων και των ειδών ένδυσης και υπόδησης).

    Με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται και η φοροδιαφυγή καθώς θα επιδιώκει ο μισθωτός/συνταξιούχος την αναγραφή της συνολικής δαπάνης που κατέβαλε, εφόσον θα έχει δικαίωμα να εκπέσει το ΦΠΑ.

    Προτείνουμε επίσης
    1. να εκπίπτουν οι δαπάνες φροντιστηρίων ή/και ιδιωτικών σχολείων καθώς σήμερα μόνο δωρεάν παιδεία δεν παρέχει το κράτος. Η δημόσια παιδεία δεν αρκεί να καλύψει ούτε τις μισές εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών μας.
    2. να εκπίπτουν μαζί με τα ιατρικά έξοδα και οι δαπάνες για αγορά φαρμάκων.

    Τέλος, προτείνουμε
    Να καταργηθεί τελειως η προκαταβολή φόρου για τα φυσικά πρόσωπα

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 13:45 | Δημητρης Βασιλειαδης

    1.- Η συλλογή αποδείξεων πιστεύω ότι σύντομα θα αποδειχτεί πολύ περιορισμένο μέτρο για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
    Αντ’ αυτού η πρότασή μου είναι η επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος σε όλες τις μορφές συναλλαγών που είναι δύσκολο να ζητήσει κανείς απόδειξη
    Π.Χ. Σε ένα βενζινάδικο μπορεί να υπάρχουν και δέκα αντλίες και πολλά περισσότερα του ενός άτομα που εξυπηρετούνται συγχρόνως.
    Αν ο καθένας πηγαίνει στο γραφείο για να πάρει απόδειξη, η καθυστέρηση θα είναι πολύ μεγάλη για την προμήθεια ενός αγαθού που έχουμε συνηθίσει (βάλε – πλήρωσε – φύγε).
    Στη Σουηδία στα βενζινάδικα υπάρχουν εκτός από τις συμβατικές και αντλίες με πιστωτική κάρτα, οπότε ο εξυπηρετούμενος παίρνει άμεσα και την απόδειξη
    Το ίδιο και με τα ταξί και σχεδόν με όλες τις επιχειρήσεις, ακόμη και για τον καφέ, την εφημερίδα, τα μαναβικά κ.λ.π.
    2.- Εάν όλες οι ταμιακές μηχανές (αν δεν είναι κατάλληλες να αντικατασταθούν με κίνητρο), συνδέονται διαδικτυακά με κεντρικό υπολογιστή του υπουργείου οικονομικών όπου θα αναλύονται όλα τα στοιχεία για την επιχείρηση (πωλητή) αλλά και για τον ιδιώτη (αγοραστή)
    Ο έλεγχος αλλά και η διασταύρωση θα είναι απλή με το κατάλληλο λογισμικό
    Επιπλέον ούτε οι επιχειρήσεις αλλά ούτε οι ιδιώτες καταναλωτές θα χρειάζεται να κάνουν φορολογική δήλωση, διότι αυτή θα μπορεί να συνταχθεί από το υπουργείο οικονομικών και να αποστέλλεται στο φορολογούμενο για έλεγχο και υπογραφή
    Πρέπει σύντομα να περάσουμε σε ένα ανώτερο στάδιο έλεγχου και εμπιστοσύνης, χωρίς την παρέμβαση γραφειοκρατικών μεθόδων και εφοριακών που ελάχιστοι στη χώρα μας εμπιστεύονται
    Οι καθημερινές προτροπές του πρωθυπουργού για μια ταχεία ανάπτυξη διαδικτυακής επικοινωνίας δημοκρατικού έλεγχου εξυπηρέτησης των πολιτών και δικαιότερου φορολογικού έλεγχου θα πρέπει να γίνει το ταχύτερο πράξη
    Φιλικά
    Δημήτρης Βασιλειάδης
    Καλαμαριά

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 12:40 | Κώστας Παναγιωτόπουλος

    Όλες οι δαπάνες έως 60% των εσόδων. Θα αφαιρούνται οι δαπάνες από τα έσοδα, για επισκευές, συντήρηση, ανακαίνιση, τόκοι, για διαβίωση, κλπ. καθώς και αγορών ηλεκτρικών συσκευών (κατανεμημένο σε 5 χρόνια) των αυτοκινήτων κατανεμημένο σε 8 χρόνια, των κατοικιών σε 20 χρόνια, τόκων γι’ αυτά, δόσεων δανείων. Ακόμα και τα τιμαλφή με πόθεν έσχες, που όμως όταν πωληθούν θα είναι έσοδα στην φορολογική δήλωση.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 12:19 | ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΗΝΑΣ

    ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΩΣΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ. ΠΩΣ ΟΜΩΣ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ, ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΟΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΣΥ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ; ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΟΣΑ, (ΚΥΡΙΩΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΙ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΙ) ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ, ΟΣΟΥΣ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΟ ΕΣΥ, ΚΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΟΔΕΥΟΥΝ ΟΥΤΕ ΔΡΑΧΜΗ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ, ΟΛΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ!

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 11:16 | Ν.Π.

    Δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ οικογένεια στην Ελλάδα που να μην έχει αναγκαστεί να πληρώσει χιλιάδες ευρώ σε γιατρούς, χωρίς να τολμά να ζητήσει απόδειξη, γιατί με θέματα υγείας δεν παίζει κανείς. Υπάρχουν κατηγορίες επαγγελματιών που είναι σε θέση να εκβιάζουν το κοινωνικό σύνολο: γιατροί, δικηγόροι… Ακόμη και οι τεχνίτες δε θα μας προτιμήσουν αν τους ζητήσουμε απόδειξη, ή δε θα κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει. Μπορείτα να βρείτε τρόπο ώστε μα μην επιβαρυνθεί ο πολίτης;

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 10:31 | Β.Ν.

    Πιστεύω ότι το θέμα των αποδείξεων είναι πολύ σημαντικό και ότι οι πολίτες πρέπει από μόνοι τους να απαιτούν τη χορήγησή τους. Δεν είναι δυνατόν πάνω από τις μισές ελληνικές οικογένειες (54,4% σύμφωνα με Έκθεση του ΣΕΒ) να δηλώνουν εισοδήματα κάτω από € 12.000 ετησίως και έτσι να μην πληρώνουν καθόλου φόρο!Αυτό έχει ως αποτέλεσμά, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το 75% του φόρου φυσικών προσώπων να καταβάλλεται από το 10% των φορολογουμένων!
    Πρέπει ίσως κάθε πολίτης να έχει μία κάρτα που να χορηγείται στην αρχή του έτους από την εκάστοτε εφορία, στην οποία να αναγάραφεται το ΑΦΜ του προσώπου και ό,τι αγορές γίνονται να περνάνε σαν «στοιχείο» (είδος επιχείρησης που την εκδίδει, ποσό, αφμ κλπ)αυτόματα στην κάρτα. Στο τέλος κάθε οικονομικής χρήσης οι κάρτες επιστρέφονται στην εκάστοτε εφορία και χορηγείται η νέα κάρτα για το νέο οικονομικό έτος.
    Έτσι η όλη διαδικασία θα είναι πιο εύκολη για την εφορία και τον φορολογούμενο και δεν θα υπάρξει καμία γραφειοκρετία αφού η διασταύρωση στοιχείων θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά.

    Επίσης όσον αφορά τις δαπάνες πιστέυω ότι πρέπει τα πάντα να δικαιολογούνται ως έξοδα, όπως στα νομικά πρόσωπα, και χωρίς πλαφόν εξόδων. Δεν μπορεί π.χ. να πληρώνεις λογαριασμούς ΔΕΚΟ και στο τέλος του έτους να καλείσαι πάλι να καταβάλεις φόρο εισοδήματος (έχει πληρωθεί και έμμεσος φόρος ΦΠΑ) σε εισόδημα που έχει αναλωθεί. Επίπροσθέτως, στις δαπάνες πρέπει να μπουν και τα τέλη κυκλοφορίας, το ποσό των οποίων έχει πλέον αυξηθεί αρκετά, και γενικότερα όλα τα έξοδα του νοικοκυριού. Έτσι το σύστημα γίνεται πιο δίκαιο αφού φορολογείται το εισόδημα που πραγματικά δεν αναλώθηκε.
    Τέλος, σε περίπτωση μη χορήγησης αποδείξεων πρέπει οι ποινές να γίνουν ακόμα πιο αυστηρές!

    Εύχομαι καλή δύναμη στον κ. Παπακωνσταντίνου που έχει αναλάβει ένα τόσο δύσκολο έργο!

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 09:00 | Δημήτριος Ιωάννου

    Με πρόχειρους υπολογισμούς, σήμερα μία 4μελής οικογένεια με 2 παιδιά μαθητές (Γυμνασίου ή Λυκείου), και εργαζομένους γονείς, μετακινουμένη με Μ.Μ.Μ. ξοδεύει τουλάχιστον 450€ ετησίως γιά κάρτες Μ.Μ.Μ.
    Προτείνω την απαλλαγή του κόστους μετακινήσεως από/προς εργασία, σχολεία κ.λ.π. μέχρι ποσού 100€ ανά εργαζόμενο άτομο και/ή μαθητή, συνολικά 300€ ανά οικογένεια, και έως 600€ ανά οικογένεια με την υποβολή των αντιστοίχων καρτών οι οποίες είναι και ονομαστικές. Τοιουτοτρόπως δίδεται και κίνητρο χρήσεως των Μ.Μ.Μ.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 09:02 | Anastasios

    1] Κύριε Υπουργέ
    για όνομα του Θεού φτάνει πιά η διαβούλευση,.
    Δεν βλέπετε που έχουν πάει τα σπρεντσ. Το γνωρίζετε και σεις ότι μία μονάδ; για έξη μήνες κοστίζει στο κράτος 300 εκατομμύρια ΕΥΡΩ. Ανακοινώστε κατάθεση του φ.ν για τέλος Ιανουαρίου και κάντε το. Επίσης γιατί να περιμένετε να δείτε πως θα πάνε τα έσοδα μ’εχρι το καλοκαίρι και μετά να αυξήσετε το φόρο στα καύσιμα. Αυξήστε τον σήμερα και αν πάνε καλά τα έσοδα το καλοκαίρι πάρτε τον πίσω. Αν το κάνετε μόνο από την άμεση πτώση των σπρεντς θα εξοικονομήσετε 500 εκατομμύρια.
    Γρήγορες αποφάσεις χρειάζονται πλέον κ. Υπουργέ.

    2] Σχετικά με τις αποδείξεις. Τα πολυκαταστήματα είναι ίσως τα μόνα που κόβουν σίγουρα αποδείξεις΄Μη ζητάτε λοιπόν να μαζε’υουμε αυτές τις αποδείξεις που είναι πέρα για πέρα γραφειοκρατικό και μειώστε αντίστοιχα το ποσό των αποδείξεων που θα πρ΄ςπει να μαζεύουμε.

    3] Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες καταργήστε το αφορολόγητο. Ειδικά με τις αποδείξεις των πολυκαταστημάτων ΄θα δείτε ότι το εισόδημα που θα δηλώνουν θα έχει άμεση σχέση με το ποσό των αποδείξεων που κατάφεραν να μαζέψουν από τα πολυκαταστήματα. Το μόνο σωστό μέτρο που πήγε να πάρει ο κ. Αλογοσκούφης και του το ακύρωσαν.

    4] Μιλ’ατε κ. Υπουργέ για δίκαια μέτρα. Και βλέπουμε ότι οι πλουσιοπάροχα αμοιβόμενοι λιμενεργάρες για να φύγουν παίρνουν τρομερές αποζημιώσεις, οι της Ολυμπιακής που έφυγαν επι Βερελή πρίν 8 χρόνια ξαφνικά δίχως να τεθεί ζήτημα σ αυτές τις τρομερά δύσκολες συνθήκες θα πάρουν από 140.000, στον ΟΣΕ γίνεται το μεγάλο φαγοπότι κ.λ.π. Κ. Υπουργέ μη δίνετε και πολύ σημασία στους συνδικαλιστ΄ες των Ρετιρέ, δεν σας εκλέγουν αυτοί, σας εκλέγει ο απλός λαός και πιστέψτε με είστε[ αυτή η Κυβέρνηση] η τελευταία μας ελπίδα. Δεν έχουμε άλλο κουράγιο.Κουράγιο θα βρούμε μόνο αν δούμε πραγματικά δίκαια και άμεσα μέτρα. Π.Χ. Θα φορολογηθούν τα μερίσματα[επικουρικά[] των δικαστικών και των βουλευτών[συνταξιούχων]. Είναι δίκαιο αυτοί που παίρνουν τις υψηλότερες συντάξεις να μη φορολογούνται. Θακαταργήσετε τους δυο επιπλέον μισθούς των υπαλλήλων της βουλής.
    Θα φορολογήσετε τα τρομερά επιδόματα των δικαστικών και όποιων άλλων με τον υψηλότερο συντελεστή. ΄Ακουσα τον εκπρόσωπό τους πριν ένα μήνα να λέει ότι δέχονται λέει να συμβάλουν αποδεχόμενοι πάγωμα των μισθών αλλά όχι φορολόγηση των επιδομάτων τους, γιατί λεέι οι δικαστικοί δεν πρέπει να έχουν οικονομικές εξαρτήσεις. ΄Ωστε έτσι. Τ’οτε και οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί και οι τραπεζικοί θα πουν το ίδιο. Και δηλαδή πριν ξεκιν΄ησουν αυτή τη φάμπρικα των προσφυγών στο περίφημο Μισθοδικείο[τι έξυπνη η σύνθεσή του, όλο 6-3 κερδίζουν τις αποφάσεις, λες και υπάρχει περίπτωση δικηγόρος η δικαστικός να ψηφίσει κατ’α] εξηρτώντο από οικονομικά συμφέροντα και οι αποφάσεις τους ήδαν διαταταγμένες. Ντροπή.

    5] ΠΟΙΝΕΣ
    Κ. Υπουργέ
    Δεν θα πετύχετε τίποτα αν δεν καθιερώσετε αυστηρές ποινές για τη φοροδιαφυγή και άμεσα και απαρέγκλιτα εφαρμόσιμες.
    Αν περιμένετε να τους πιάσετε να μη κόβουν αποδείξεις τρείς φορές για να τους κλέισετε την επιχείρηση, είναι σα να τους λέτε κλέβετε ασύστολα μέχρι να σας πιάσουμε δύο φορές. Η μη παροχή απόδειξης είναι πράξη εσκεμμένη. ΄Αρα θέλει τη πρώτη φορά αυστηρότατο πρόστιμο ανάλογο του μεγέθους της επιχείρησης και τη δεύτερη φορά οριστικό κλείσιμο. Αλλά όταν λέμε κλείσιμο εννοούμε κορδέλες αστυνομίας ώστε να μη μπορεί να πάρει για μεγάλο χρονικό διάστημα ούτε καρφίτσα από μέσα. Αλλιώς θα ανοόιξει την επιχείρηση την άλλη μέρα σε άλλο όνομα.

    Μήπως τελικά πρέπει να προχωρήσετε περισσότερο και να κάνετε τη μη παροχή αποδείξεων Ιδιώνυμο αδίκημα.

    Σας ευχαριστω για το χρόνο σας

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 09:40 | ΣΟΦΙΑ Κ.

    Αναφορικά με την έκπτωση δαπανών μέσω αποδείξεων σας παραθέτω την πρόσφατη εμπειρία μου:

    Κατά την επίσκεψή μου σε ιδιωτικό γιατρό, τον οποίο να σημειώσω ότι επισκέπτομαι συχνά λόγω εγκυμοσύνης, ζήτησα για πρώτη φορά απόδειξη. Με κοίταξε, γέλασε ευγενικά και μου είπε «θα πρέπει να με πληρώσεις για 70 ευρώ και όχι για πενήντα», «εντάξει είπα» και πλήρωσα 20 ευρώ παραπάνω. Η συζήτηση συνεχίστηκε και μου είπε ότι «δεν γνωρίζουμε αν οι φορολογικές εκπτώσεις που εξαγγέλονται θα ισχύσουν τελικά».

    Το υπουργείο οικονομικών αλλά και κάθε απλός φορολογούμενος πολίτης γνωρίζει σήμερα ποιές είναι οι ομάδες των ελευθέρων επαγγελματιών, που δηλώνουν εισοδήματα πείνας και ζουν πλουσιοπάροχα.

    Σε τελική ανάλυση αν το ίδιο το κράτος δεν βρίσκεται σε θέση σήμερα να ελέγξει με κρατικούς μηχανισμούς τη φοροδιαφυγή, ας δώσει ισχυρά κίνητρα στους φορολογουμένους ώστε να απαιτούν αποδείξεις.

    Η πρόταση επομένως για μεγαλύτερη έκπτωση αποδείξεων από γιατρούς δικηγόρους και τεχνίτες και μάλιστα η εξέταση του μέτρου να υπάρχει και προσαύξη στην έκπτωση έως και 50% με βρίσκει απολύτως σύμφωνη. Ειδάλλως δεν έχει και νόημα προσωπικά για εμένα αλλά πιστεύω και για κάθε φορολογούμενονα ζητάει απόδειξη πληρώνοντας επιπλέον χαράτσι!

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 09:36 | Ταξιάρχης Κομνηνός

    Το μέτρο της μείωσης του αφορολογήτου και της κάλυψής του με αποδείξεις είναι απαράδεκτο. Αυτό το λέω γιατί ουσιαστικά το κράτος λέει στους φορολογούμενους δηλαδή στα συνήθη υποζύγια, μισθωτούς και συνταξιούχους ότι δεν μπορεί το ίδιο να διασφαλίσει τον έλεγχο και μας πετάει το μπαλάκι. Και αυτό καλυμμένο πίσω από πομπώδεις μπαρούφες περί «κινήματος των αποδείξεων» και άλλες φαιδρότητες. Δεν μας είπε όμως κανείς φωστήρας του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ότι το πρώτο που θα γίνει με τη μείωση του αφορολόγητου θα είναι η άμεση μείωση στον μισθό που παίρνουμε κάθε μήνα. Αν κάποιος παίρνει σήμερα 850,00 ευρώ καθαρά το μήνα δεν πληρώνει φόρο, αφού το συνολικό του εισόδημα είναι κάτω από τις 12.000,00. Τ ί θα γίνει με τη μείωση όπως ακούγεται στις 6.000,00; Αν υποθέσουμε ότι θα ισχύσει για το τμήμα που πλέον φορολογείται, δηλαδή από 6000,00-12000,00 συντελεστής 15%, αυτό σημαίνει ότι ο μισθωτός θα πρέπει να καταβάλει για φόρο 900,00 το χρόνο, δηλαδή επιμεριζόμενο σε 14 μισθούς κάθε μήνα 64,28 ευρώ θα του παρακρατάει ο εργοδότης του για να τα αποδίδει στην εφορία.Δηλαδή ο συγκεκριμένος θα παίρνει κάθε μήνα όχι 850,00 ευρώ αλλά 785,72. Τώρα αν μαζέψει όλο το χρόνο τις αποδείξεις θα μπορέσει στο τέλος του επόμενου να τα πάρει πίσω. Πρόκειται δηλαδή για δανειοδότηση και μάλιστα άτοκη από τους μισθωτούς προς το κράτος.
    Και αυτό το λέτε προοδευτικό μέτρο. Να μην πούμε τι γίνεται για μισθούς μεγαλύτερους που φτάνουν τα 1.000,00 -1.200,00. Εκεί ο κάθε εργαζόμενος θα δει να μειώνεται ο μισθός του μέχρι και 100,00 ευρώ το μήνα. Όσα δηλαδή παίρνουν την ώρα αυτοί που κάθε βράδυ από τα κανάλια μας «τρομοκρατούν» για τα ελλείμματα παρέα με τους απατεώνες των διεθνών οίκων «αξιολόγησης»που μια μέρα πριν την κατάρευση της leaman brothers την αξιολογούσαν με Α+. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι πως με την νέα κυβέρνηση, θα ανακαλύπτουμε κάθε μέρα καινούριες αντιλήψεις για το τι είναι σήμερα σοσιαλισμός. Δεν θα τα παίρνουν από τους λίγους αλλά από τους πολλούς

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 09:01 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    σωστό και δίκαιο

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 00:12 | ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Θα πρέπει όλα τα εισοδήματα, όλων των φορολογουμένων να μπούνε σε ενιαία κλίμακα με ένα plafond αφορολόγητο , 8.000 ευρώ και οι φοροαπαλλαγές να υπάρξουν ΜΟΝΟ με την κατάθεση αποδείξεων καταναλωτικών δαπανών περίπου 5.000€ (δηλ συνολο αφορολόγητου 13,000€) και να αφορούν : Κέντρα Διασκέδασης, bar, cafeé, Εστιατόρια, Ταβέρνες, Υδραυλικοί, Ελαιοχρωματισμοί, Είδη ένδυσης, Υπόδησης, Γιατροί, Δικηγόροι .Συμβολαιογράφοι, Μηχανικοί, Λογιστές, Κέντρα καλλωπισμού ,Βενζινάδικα, και πάσης φύσεως εργολάβοι κλπ. Οι αποδείξεις από ΓΙΑΤΡΟΥΣ , ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ , ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΖΩΗΣ ΝΑ μην υπολογίζονται στο σύνολο των αποδείξεων.
    Για αποδείξεις από 50.οο€ και άνω θα πρέπει να αναγράφετε και το Α.Φ.Μ . του καταναλωτή σε ευδιάκριτο σημείο και να σφραγίζονται από την επιχείρηση επάνω απο αυτό.
    Φορολογική Κλιμακα.
    Από 0,000€ έως 13.000€ συντελεστής φόρου 0%
    Από 13,000€ έως 20,000€ συντελεστής φόρου 5%
    από 20,000€ έως 25,000€ συντελεστής φόρου 10%
    από 25,000€ έως 30,000€ συντελεστής φόρου 15%
    από 30,000€ έως 35,000€ συντελεστής φόρου 20%
    από 35,000€ έως 40,000€ συντελεστής φόρου 25%
    από 40,000€ έως 50,000€ συντελεστής φόρου 35%
    από 50,000€ και άνω συντελεστής φόρου 40%

    ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
    Για να αποδώσουν όμως τα παραπάνω μέτρα, θα πρέπει να γίνεται αυστηρότατος έλεγχος απόδοσης του ΦΠΑ κάθε τρίμηνο, και όποιος δεν τον καταθέτει τον επόμενο μήνα οπωσδήποτε να καλείτε στην εφορία για εξηγήσεις . (Να μην μπορεί να θεωρήσει βιβλία). Επίσης χρειάζεται εντατικοποιημένος έλεγχος των κέντρων διασκέδασης – bar κ.λ.π.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 23:12 | ΖΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

    Το μέτρο των αποδείξεων, που εφαρμόζεται χρόνια τώρα, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα ιδιαίτερα σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων (π.χ. υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κλπ. τεχνίτες, γιατροί κλπ.). Ο λόγος είναι ότι το κέρδος του φορολογούμενου κατά την εκκαθάριση του φόρου είναι μικρότερο από τον ΦΠΑ που θα του επιβάλει ο παραπάνω επαγγελματίας αν αυτός επιμείνει να πάρει απόδειξη.
    Για την άρση του προβλήματος αυτού προτείνω το εξής: Το ποσό των αποδείξεων να αφαιρείται ολόκληρο από το φορολογητέο εισόδημα (σήμερα αφαιρείται μόνο το 40%)ή εναλλακτικά ποσοστό 20% αυτού να αφαιρείται από τον φόρο. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά ο ιδιώτης θα επιμείνει στην απόδειξη, ακόμα και αν του επιβληθεί πρόσθετα ο ΦΠΑ, αφού θα του επιστραφεί ως έκπτωση φόρου. Έτσι θα πιάσει το κράτος όλους αυτούς που φοροδιαφεύγουν. Παραθέτω παράδειγμα:
    Αν η αμοιβή του γιατρού ή υδραυλικού είναι 100 ευρώ χωρίς απόδειξη και 120 ευρώ με απόδειξη, η έκπτωση φόρου για την συγκεκριμένη απόδειξη θα είναι 120 x 20% = 24 ευρώ που καλύπτει την παραπάνω επιβάρυνση και αποτελεί κίνητρο για να ζητάμε απόδειξη και από τους «δύσκολους».

    Ευχαριστώ για το χρόνο σας και εύχομαι να σταματήσει το φαινόμενο των γιατρών του Κολωνακίου με τα 700 ευρώ το μήνα !!!

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 23:01 | Χάρης

    Α) Θα ήθελα να θέσω υπόψη σας ένα φλέγον ζήτημα της επικαιρότητας που εκτιμώ ότι (σύμφωνα με αυτά που γράφονται και στον τύπο) απασχολεί χιλιάδες συμπολίτες μας:

    Το ζήτημα των ασφαλισμένων στην Ασφαλιστική Εταιρεία που έκλεισε το φθινόπωρο.

    Η εταιρεία βρίσκεται υπό εκκαθάριση εδώ και πολύ καιρό, τίποτα θετικό δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, ο νόμος που είχε γίνει για περιπτώσεις κλεισίματος ασφαλιστικών ενδέχεται να μην καλύπτει αυτούς που είχαν νοσοκομειακά προγράμματα, ενώ σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα ο εκκαθαριστής υπέβαλε πρόσφατα για 2η φορά την παραίτησή του!

    Το δε κράτος κωλυσιεργεί ελπίζοντας ενδεχομένως να αναλάβουν άλλες ασφαλιστικές εταιρείες τα βάρη μέσω κάποιου επικουρικού ταμείου. Αυτές όμως εμφανίζονται απρόθυμες.

    1) Θα πρέπει το κράτος άμεσα να πάρει μια απόφαση και να λύσει αυτό το πρόβλημα αλλιώς χιλιάδες κόσμος κινδυνεύει να χάσει τα χρήματά του και να χαθεί επίσης η έννοια της ασφαλιστικής πίστης.

    2) Υπάρχουν όμως και δύο παράμετροι που αφορούν άμεσα το προς διαβούλευση θέμα των δαπανών και μάλιστα για το 2009:

    Δεδομένης της κατάστασης που βρίσκεται αυτή την στιγμή η εταιρεία, είναι υποθέτω εξαιρετικά αμφίβολο το άν θα εκδώσει και θα αποστείλει βεβαιώσεις πληρωμής ασφαλίστρων για το 2009, προκειμένου να συνυποβληθούν με το Ε1.

    Επίσης (και ακόμα πιο σημαντικό) όσοι έκαναν κάποια σοβαρή ιατρική επέμβαση το 2009, έχουν υποβάλει τις πρωτότυπες αποδείξεις στην εταιρεία. Υπό κανονικές συνθήκες, θα γινόταν η εκκαθάριση, θα έπαιρναν το ποσό που καλύπτεται από το συμβόλαιο και θα εκδιδόταν βεβαίωση για το ποσό που επιβαρύνθηκαν προκειμένου να υποβληθεί σαν ιατρική δαπάνη με το Ε1. Αυτό είναι ακόμα πιο απίθανο να συμβεί γιατί προϋποθέτει την εκκαθάριση και πληρωμή πολυάριθμων περιπτώσεων (από ποιόν;).

    Άρα όλοι αυτοί οι ταλαίπωροι ασφαλισμένοι έχουν επιβαρυνθεί με όλο το ποσό της νοσηλείας και δεν έχουν και τις πρωτότυπες αποδείξεις στα χέρια τους.
    Θα είναι εξωφρενικό να «τιμωρηθούν» και από την Εφορία.

    Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα:
    1) Να γίνουν δεκτές ως δαπάνες ασφαλίστρων οι αποδείξεις πληρωμής των ασφαλίστρων (ακόμα και φωτοτυπίες), εάν τελικά δεν εκδοθούν βεβαιώσεις.
    2) Να γίνουν δεκτές ως ιατρικές δαπάνες τα αντίγραφα αποδείξεων ιατρικών επεμβάσεων (ελλείψει των πρωτοτύπων).

    Β) Θεωρώ ότι θα πρέπει να αφαιρούνται πλήρως (100% και όχι το μικρό ποσοστό που ισχύει σήμερα) και χωρίς πλαφόν, όλες οι ιατρικές δαπάνες. Τέτοιες δαπάνες δεν τις προγραμματίζεις, όπως την αγορά ενός αυτοκινήτου. Συμβαίνουν αναπάντεχα και κάνεις τα αδύνατα δυνατά να τις καλύψεις. Είναι άδικο να μην αφαιρούνται πλήρως και θα συμβάλει και στην πάταξη της φοροδιαφυγής στα ιατρικά επαγγέλματα.

    Γ) Τέλος, αφού πρέπει να χτίσουμε το αφορολόγητο με αποδείξεις θα πρέπει να διευρυνθεί η γκάμα των αποδεκτών αποδείξεων ιδιαίτερα με δαπάνες που αφορούν τα παιδιά για:
    1) Ιδιωτικά σχολεία
    2) Φροντιστήρια (να διατηρηθεί)
    3) Αθλητικούς συλλόγους (που έχω την εντύπωση ότι – σε αντίθεση με τα ιδιωτικά γυμναστήρια – δεν υποχρεούνται να εκδίδουν θεωρημένες αποδείξεις αλλά απλές και ενδεχομένως μη αποδεκτές; Ή κάνω λάθος)

    Ευχαριστώ για το βήμα