Άρθρο 9 Τμήματα αιγιαλών και παραλιών που μπορούν να παραχωρηθούν για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας

Άρθρο 9
Τμήματα αιγιαλών και παραλιών που μπορούν να παραχωρηθούν για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας
1. Με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που εκδίδεται μέχρι τη 15η Ιανουαρίου κάθε έτους μετά από γνώμη των οικείων δήμων, ορίζονται τα τμήματα αιγιαλού και παραλίας που επιτρέπεται να παραχωρηθούν για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας, πέραν αυτών για τα οποία υπάρχει ενεργή σύμβαση παραχώρησης για το αντίστοιχο έτος. Η γνώμη των δήμων χορηγείται μέχρι την 1η Ιανουαρίου εκάστου έτους, ενώ η Κτηματική Υπηρεσία αποστέλλει τη σχετική εισήγηση στους δήμους μέχρι την 1η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους. Με την απόφαση του πρώτου εδαφίου επισημαίνονται και οι αιγιαλοί και παραλίες, ως προς τις οποίες υπάρχει υποχρέωση παρουσίας ναυαγοσώστη σύμφωνα με το π.δ. 71/2020 (Α΄ 166), καθώς και τα σημεία στα οποία θα υπάρχουν οι ειδικές πλατφόρμες για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία (sea tracks).
2. Το εμβαδόν κάθε παραχωρούμενου τμήματος αιγιαλού και παραλίας της παρ. 1 δεν υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.). Μεταξύ των τμημάτων αιγιαλών και παραλίας που επιτρέπεται να παραχωρηθούν για απλή χρήση, ανεξαρτήτως του χρόνου ή της διαδικασίας που παραχωρούνται, μεσολαβεί απόσταση τουλάχιστον έξι (6) μέτρων. Το σύνολο των τμημάτων αιγιαλού και παραλίας που παραχωρούνται σύμφωνα με την παρ. 1 και σύμφωνα με το άρθρο 11 δεν καλύπτει περισσότερο από το πενήντα τοις εκατό (50%) του εμβαδού ή του μήκους του μετώπου του διακριτού τμήματος.
3. Δεν παραχωρούνται αιγιαλός και παραλία για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας όταν το μήκος ή πλάτος αυτού είναι μικρότερο των τεσσάρων (4) μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο των εκατό πενήντα (150) τετραγωνικών μέτρων.

  • Άρθρο 9
    Όπως αναφέραμε και στα σχόλια του άρθρου 3, περίπτωσης (β), από τα τμήματα των αιγιαλών και των παραλιών που μπορούν να παραχωρηθούν για απλή χρήση θα πρέπει ρητά να εξαιρεθούν τα τμήματα των παράκτιων οικοσυστημάτων όπου αναπτύσσεται η προστατευόμενη αμμοθινική βλάστηση, η οποία φιλοξενεί πλήθος τύπων οικοτόπων και πολλοί από αυτούς είναι οικότοποι προτεραιότητας, σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΚ. Δηλαδή τα τμήματα αυτά δεν θα πρέπει να υπολογίζονται στο εμβαδόν της έκτασης που μπορεί να παραχωρηθεί.
    Το ανωτέρω αίτημα προκύπτει από την πολυετή εμπειρία σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου ειδικά για την παραχώρηση σε τροχήλατες καντίνες, οι συντεταγμένες που συνοδεύουν την παραχώρηση είναι στο πίσω μέρος της παραλίας, ακριβώς στα σημεία που αναπτύσσεται η φυσική βλάστηση. Αυτό έχει επιφέρει σε πολλές περιπτώσεις την πλήρη αποψίλωση της φυσικής βλάστησης για να τοποθετηθούν οι κινητές εγκαταστάσεις της παραχώρησης.
    Προτείνουμε δηλαδή να προστεθεί νέο εδάφιο στην παράγραφο 3, με ενδεικτική διατύπωση: «τα σημεία που αναπτύσσεται η φυσική βλάστηση στο όπισθεν τμήμα του αιγιαλού και παραλίας, εξαιρούνται των παραχωρήσεων και δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της προς παραχώρηση έκτασης.».

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 18:15 | Αλεξάνδρα Κατσίρη

    Πρόταση αλλαγής επί του άρθρου 1:
    Τα τμήματα αιγιαλού και παραλίας που επιτρέπεται να παραχωρηθούν για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας θα ορίζονται με τη σύμφωνη γνώμη των Δήμων (αντί απλής γνωμοδότησης).

    Προτάσεις επί της παρ.2:
    Παραβλέπονται οι περιπτώσεις τμημάτων αιγιαλών που είναι δυσπρόσιτα, δύσβατα ή έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά που δεν επιτρέπουν τη χρήση τους από τους λουόμενους (π.χ. αμμώδης βλάστηση, όπως τα προστατευόμενα κρινάκια της παραλίας, βράχια κλπ). Ως εκ τούτου, θα πρέπει να διατηρηθεί η διατύπωση ως ισχύει σύμφωνα με το Ν.2971/01 και να προστεθεί η πρόβλεψη για το μήκος του διακριτού τμήματος, ήτοι να γίνει: «Το εμβαδόν κάθε παραχώρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) τετραγωνικά μέτρα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να παραμένει ελεύθερη έκταση αιγιαλού σε ποσοστό τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) του συνολικού εμβαδού του ή του μήκους του μετώπου του διακριτού τμήματος, ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αιγιαλού, μη υπολογιζόμενου του χώρου που καλύπτεται από προστατευτέα χλωρίδα ή είναι δύσβατος, δυσπρόσιτος και μη αξιοποιήσιμος».

    Προτάσεις επί της παρ.3:
    Η πρόβλεψη που εισάγει είναι σαφώς δυσμενέστερη από την ισχύουσα ενώ έρχεται και σε λογική αντίθεση με τους εισαγομένους περιορισμούς (σημειώνουμε ότι αντίφαση υπάρχει και σήμερα). Πιο συγκεκριμένα η πρόταση του σχεδίου νόμου ότι: «Δεν παραχωρούνται αιγιαλός και παραλία για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας όταν το μήκος ή πλάτος αυτού είναι μικρότερο των τεσσάρων (4) μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο των εκατό πενήντα (150) τετραγωνικών μέτρων» θα πρέπει να επαναδιατυπωθεί ως εξής:
    «Δεν παραχωρούνται αιγιαλός και παραλία για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας ή/και προς όμορες επιχειρήσεις όταν το πλάτος αυτού είναι μικρότερο των οκτώ (8) μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο των εκατό πενήντα (150) τετραγωνικών μέτρων ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αιγιαλού, μη υπολογιζόμενου του χώρου που καλύπτεται από προστατευτέα χλωρίδα ή είναι δύσβατος, δυσπρόσιτος και μη αξιοποιήσιμος. Επίσης δεν παραχωρείται αιγιαλός αν μετά την παραχώρηση δεν παραμένει ελεύθερο μήκος αιγιαλού μεγαλύτερο των 6 μέτρων».

    Αιτιολογία:
    α. Τα οκτώ μέτρα πλάτος που προτείνουμε στηρίζονται στην προϋπόθεση ότι η ελεύθερη ζώνη από την ακτογραμμή έως την πρώτη ξαπλώστρα θα είναι έξι (6) μέτρα όπως προτείνουμε σε άλλο σημείο. Στην περίπτωση αυτή αν ληφθεί υπόψη ότι για να υπάρχει η στοιχειώδης δυνατότητα τοποθέτησης ξαπλώστρας απαιτούνται τουλάχιστον δύο 2 μέτρα πλάτους σημαίνει ότι, για να παραμείνει ελεύθερη η ζώνη των έξι μέτρων από την ακτογραμμή, το ελάχιστο πλάτος του αιγιαλού που μπορεί να ικανοποιήσει αυτή την προϋπόθεση είναι τα 8 μέτρα.
    Ακόμη και στην περίπτωση που το ελεύθερο πλάτος της παράκτιας ζώνης τεθεί στα 4 μέτρα, όπως προτείνει το σχέδιο, το ελάχιστο πλάτος του αιγιαλού που θα επιτρέπεται να παραχωρηθεί θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο των έξι (6) μέτρων για να παραμείνει ελεύθερη ζώνη τεσσάρων 4 μέτρων μετά την τοποθέτηση μιας σειράς από ξαπλώστρες.
    Η ρύθμιση που προτείνεται (των 4 μόνο μέτρων ως περιορισμό για τη δυνατότητα παραχώρησης) καθιστά εκ προοιμίου αδύνατη την τήρηση ελεύθερης ζώνης 4 μέτρων από την ακτογραμμή κάτι που το ίδιο το σχέδιο προτείνει ως ελάχιστη ζώνη.
    β. Όσον αφορά το ελάχιστο μήκος του αιγιαλού που θα πρέπει να παραμένει ελεύθερο μετά την όποια παραχώρηση στηρίζεται στην προϋπόθεση ότι το πλάτος της ελεύθερης ζώνης κάθετα προς της παραλία να είναι αντίστοιχο με το ελάχιστο που προβλέπεται μεταξύ όμορων παραχωρήσεων.
    ΣΗΜ. Η νέα ρύθμιση των 4 μέτρων μήκους και πλάτους αιγιαλού ως ελάχιστη προϋπόθεση για παραχώρηση, στην ουσία καθιστά τα σημεία αυτά του αιγιαλού ιδιωτικής χρήσεως από το παραχωρησιούχο και τους πελάτες του αποκλειόμενης της πρόσβασης σε τρίτους προς τη θάλασσα κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τον ίδιο τον νόμο. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στην ισχύουσα σήμερα διάταξη του Ν. 2971/01 που προβλέπει ως ελάχιστο πλάτος αιγιαλού που μπορεί να παραχωρηθεί τα πέντε (5) μέτρα.

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 18:00 | Γιωργος Αθανασιαδης

    Αύξηση του χώρου μίσθωσης από 500 σε 700m2 καθώς και αύξηση της δυνατότητας κάλυψης από 60% σε 80%. Είναι σημαντική προϋπόθεση για την βιωσιμότητα της επιχείρησης , την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών καθώς και της διακράτησης του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών σε χαμηλά επίπεδα. Ο χώρος που παραχωρείτε προς μίσθωση , για την τοποθέτηση τροχήλατου αναψυκτήριου , να αυξηθεί από τα 15 στα 40 m2 Να υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης σκίαστρου άνωθεν του τροχήλατου αναψυκτηρίου με αντίστοιχα υλικά , όπως ορίζονται στην ΚΥΑ για τις ομπρέλες (χόρτο – πανί – ύφασμα ) και με τους όρους τοποθέτησης των ομπρελών. Είναι βασική ανάγκη για την προφύλαξη , είτε της εγκατάστασης , είτε των ανθρώπων που δουλεύουν κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες. (ζέστη – βροχή). Επίσης εξυπηρετείται και η ανάγκη προφύλαξης και μικρής αποθήκευσης εξοπλισμού. Η απόσταση από τον αιγιαλό να περιοριστεί στα 3 μέτρα καθώς και η δυνατότητα μίσθωσης να είναι εφικτή όταν υπάρχει ελεύθερος χώρος 100τ.μ. Σε περίπτωση που το σημείο εφάπτεται με χώρο παλαιού αιγιαλού που ανήκει στην ΕΤΑΔ , αυτοδίκαια να παραχωρείται χώρος παραλίας από τον συγκεκριμένο χώρο χωρίς επιπλέον γραφειοκρατικές διαδικασίες από άλλον φορέα. (ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ – ΕΤΑΔ)

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 18:01 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ

    Για γίνεται έγκαιρα η ολοκλήρωση των συμβάσεων παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας με υπολογισμένο το σχετικό αντάλλαγμα παραχώρησης βάσει της σχετικής απόφασης. του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της παρ. 7 του άρθρου 22.
    Προτείνεται ως εκ τούτου να προστεθεί στην παράγραφο 1 ότι: η απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της παρ. 7 του άρθρου 22 να εκδίδεται μέχρι την 15η Ιανουαρίου εκάστου έτους.

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 18:29 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ

    Για τα τμήματα αιγιαλού και παραλίας που επιτρέπεται να παραχωρηθούν για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας προβλέπεται η υποχρέωση παρουσίας ναυαγοσώστη καθώς και τα σημεία στα οποία θα υπάρχουν οι ειδικές πλατφόρμες για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία.
    Τα παραπάνω θα πρέπει να προβλέπονται επίσης και για τα τμήματα αιγιαλού και παραλίας που επιτρέπεται να παραχωρηθούν απευθείας για απλή χρήση σε όμορη επιχείρηση ή σωματείο.
    Ως εκ τούτου απαιτείται η σχετική πρόβλεψη στο νομοσχέδιο.

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 18:06 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ

    Δεδομένου ότι η παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας προβλέπεται να γίνεται σε τμήματα του διακριτού αιγιαλού απαιτείται η συμπλήρωση της παραγράφου 1 ώστε να είναι σαφής η πρόβλεψη για το αρμόδιο όργανο το οποίο αποφασίζει για τον καθορισμό των ορίων του διακριτού αιγιαλού ως επίσης ο καθορισμός της ημερομηνίας που εκδίδεται αυτή η απόφαση.

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 17:39 | ΕΕΠ, ΕΕΠΦ, ΕΟΕ, ΚΑΛΛΙΣΤΩ, ΟΕΑ, GREENPEACE, MEDASSET, WWF

    Κοινά σχόλια περιβαλλοντικών οργανώσεων Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET, WWF Ελλάς

    Άρθρο 9

    Το άρθ. 9 παρ. 1 (που υποκαθιστά το άρθ. 13 του ν. 2971/2001) ναι μεν δεν παραχωρεί συλλήβδην τις παραλίες στους Δήμους, αλλά (ελλείψει “απάτητων παραλιών”) δεν προβλέπει τον αποκλεισμό ή την επιβολή περιορισμών σε ευαίσθητες παραλίες, ή την γνωμοδότηση υπηρεσίας με περιβαλλοντικές αρμοδιότητες (ΥΠΕΝ, ΟΦΥΠΕΚΑ) ή την συμμετοχή του κοινού. Ώστε, στην πράξη, δεν παρέχονται επαρκείς εγγυήσεις σχετικά με τις παραχωρούμενες εκτάσεις.

  • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤ΄ ΑΡΘΡΟ
    Άρθρο 9, παρ. 1: Με απόφαση……. μετά από σύμφωνη γνώμη των οικείων Δήμων

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 16:44 | ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

    Άρθρο 9 Τμήματα αιγιαλών και παραλιών που μπορούν να παραχωρηθούν για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας

    Αύξηση του χώρου μίσθωσης από 500 σε 700m2 καθώς και αύξηση της δυνατότητας κάλυψης από 60% σε 80%. Είναι σημαντική προϋπόθεση για την βιωσιμότητα της επιχείρησης , την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών καθώς και της διακράτησης του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών σε χαμηλά επίπεδα.

    Ο χώρος που παραχωρείτε προς μίσθωση , για την τοποθέτηση τροχήλατου αναψυκτήριου , να αυξηθεί από τα 15 στα 40 m2

    Να υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης σκίαστρου άνωθεν του τροχήλατου αναψυκτηρίου με αντίστοιχα υλικά , όπως ορίζονται στην ΚΥΑ για τις ομπρέλες (χόρτο – πανί – ύφασμα ) και με τους όρους τοποθέτησης των ομπρελών. Είναι βασική ανάγκη για την προφύλαξη , είτε της εγκατάστασης , είτε των ανθρώπων που δουλεύουν κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες. (ζέστη – βροχή). Επίσης εξυπηρετείται και η ανάγκη προφύλαξης και μικρής αποθήκευσης εξοπλισμού.
    Η απόσταση από τον αιγιαλό να περιοριστεί στα 3 μέτρα καθώς και η δυνατότητα μίσθωσης να είναι εφικτή όταν υπάρχει ελεύθερος χώρος 100τ.μ.

    Σε περίπτωση που το σημείο εφάπτεται με χώρο παλαιού αιγιαλού που ανήκει στην ΕΤΑΔ , αυτοδίκαια να παραχωρείται χώρος παραλίας από τον συγκεκριμένο χώρο χωρίς επιπλέον γραφειοκρατικές διαδικασίες από άλλον φορέα. (ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ – ΕΤΑΔ)

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 16:39 | AkriMan E.E.

    Άρθρο 8 § 3 α &β
    «Ο παραχωρησιούχος έχει τουλάχιστον τις παρακάτω ειδικότερες υποχρεώσεις:
    α) Διασφαλίζει την ελεύθερη, απρόσκοπτη και ασφαλή διέλευση του κοινού στον αιγιαλό και την παραλία,
    β) διασφαλίζει τη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας για άτομα με αναπηρία, εγκαθιστώντας ειδικές πλατφόρμες για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία (sea tracks), αν αυτές δεν έχουν εγκατασταθεί με μέριμνα του οικείου δήμου………»

    Άρθρο 9 § 1
    «Με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που εκδίδεται μέχρι τη 15η Ιανουαρίου κάθε έτους μετά από γνώμη των οικείων δήμων, ορίζονται τα τμήματα αιγιαλού και παραλίας που επιτρέπεται να παραχωρηθούν για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας, πέραν αυτών για τα οποία υπάρχει ενεργή σύμβαση παραχώρησης για το αντίστοιχο έτος. Η γνώμη των δήμων χορηγείται μέχρι την 1η Ιανουαρίου εκάστου έτους, ενώ η Κτηματική Υπηρεσία αποστέλλει τη σχετική εισήγηση στους δήμους μέχρι την 1η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους. Με την απόφαση του πρώτου εδαφίου επισημαίνονται και οι αιγιαλοί και παραλίες, ως προς τις οποίες υπάρχει υποχρέωση παρουσίας ναυαγοσώστη σύμφωνα με το π.δ. 71/2020 (Α΄ 166), καθώς και τα σημεία στα οποία θα υπάρχουν οι ειδικές πλατφόρμες για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία (sea tracks).»

    Άρθρο 14 σημείο ε.
    «ε) εγκαθιστούν τις ειδικές πλατφόρμες πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία (sea tracks) στα σημεία που προβλέπει η απόφαση της παρ. 1 του άρθρου 8, περί καθορισμού αιγιαλών και παραλιών που μπορούν να παραχωρηθούν για απλή χρήση, κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας».

    Με τον όρο sea tracks, ο οποίος χρησιμοποιείται σε 3 διαφορετικά άρθρα του νομοσχεδίου γίνεται ευθεία παραπομπή στο προϊόν με την εμπορική ονομασία “Seatrac” της ανταγωνίστριας εταιρίας «ΤΟΒΕΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΠΕ». Με το νόμο αυτό, όμως αποκλείεται κάθε άλλο προϊόν που κυκλοφορεί στην αγορά, μεταξύ αυτών και το μηχάνημα με την εμπορική επωνυμία “SeaAccess” το οποίο κατασκευάζει η εταιρία μας το οποίο είναι κατάλληλο και προμηθεύεται επί σειρά ετών σε δεκάδες δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς (Βλ. την επίσημη ιστοσελίδα του μηχανήματος: https://sea-access.gr/), δεδομένου ότι η διατύπωση του νομοσχεδίου φαίνεται να υποχρεώνει δήμους και παραχωρησιούχους να τοποθετούν μόνο το προϊόν με την εμπορική ονομασία “Seatrac”» δημιουργώντας μονοπώλιο υπέρ της εταιρίας «ΤΟΒΕΑ».
    Με τον τρόπο, όμως, αυτόν, επισημαίνουμε ενδεικτικά ότι παραβιάζονται ευθέως τόσο η αρχή της ισότητας, όπως αυτή κατοχυρώνεται στο άρθρο 4 του Συντάγματος, όσο και το επίσης κατοχυρωμένο στο άρθρο 5 του Συντάγματος δικαίωμα στην οικονομική ελευθερία και ειδικότερα παραβιάζεται στην επαγγελματική ελευθερία, καθώς και η ελευθερία άσκησης εμπορίου και επιχειρηματικής δραστηριότητας εν γένει, αλλά και η αρχή του ελεύθερου, αθέμιτου και ανόθευτου ανταγωνισμού, χωρίς αυτό να δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος.
    Για το λόγο αυτό, με τη ρητή επιφύλαξη κάθε άλλου δικαιώματός μας θέτουμε υπόψη σας τα παραπάνω και ζητούμε να τροποποιηθεί το σχέδιο νόμου, ώστε είτε να αφαιρεθεί o όρος sea tracks από τα ανωτέρω σημεία των Άρθρων 8, 9 και 14, είτε να τροποποιηθεί εκ νέου ο παραπάνω όρος με την προσθήκη του όρου “SeaAccess”.

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 16:21 | ΔΗΜΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ

    Να υπάρξει πρόνοια εκπόνησης μελέτης φέρουσας ικανότητας και επισκεψιμότητας, τα
    δεδομένα της οποίας σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες χωροταξικές προβλέψεις θα
    αποτελέσουν την βάση για τον καθορισμό αριθμού και την χωροθέτηση μόνιμων θέσεων
    παραχώρησης, καθώς και του οικονομικού αντιτίμου εκάστης. (Άρθρο 10 παρ 5 & Άρθρο 9,παρ 1)

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 15:11 | ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ

    Σε κάθε παραλία, εκτός από τα σημεία όπου θα υπάρχουν ειδικές πλατφόρμες για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία να ορίζονται και τα σημεία, όπου θα επιτρέπεται η τοποθέτηση ξύλινων διαδρόμων προς το προς παραχώρηση τμήμα καθώς και τα σημεία για τοποθέτηση κινητών σημείων για ντους.
    Η ελεύθερη απόσταση μεταξύ παραχωρήσεων να περιορισθεί στα 3 μέτρα. Το εμβαδόν της παραχώρησης να μπορεί να αυξηθεί σύμφωνα με τα αναφερόμενα ανωτέρω.

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 15:22 | Γιάννης Σπιλάνης

    Πρόταση αλλαγής επί του άρθρου 1:
    Τα τμήματα αιγιαλού και παραλίας που επιτρέπεται να παραχωρηθούν για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας θα ορίζονται με τη σύμφωνη γνώμη των Δήμων (αντί απλής γνωμοδότησης).

    Προτάσεις επί της παρ.2:
    Παραβλέπονται οι περιπτώσεις τμημάτων αιγιαλών που είναι δυσπρόσιτα, δύσβατα ή έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά που δεν επιτρέπουν τη χρήση τους από τους λουόμενους (π.χ. αμμώδης βλάστηση, όπως τα προστατευόμενα κρινάκια της παραλίας, βράχια κλπ). Ως εκ τούτου, θα πρέπει να διατηρηθεί η διατύπωση ως ισχύει σύμφωνα με το Ν.2971/01 και να προστεθεί η πρόβλεψη για το μήκος του διακριτού τμήματος, ήτοι να γίνει: «Το εμβαδόν κάθε παραχώρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) τετραγωνικά μέτρα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να παραμένει ελεύθερη έκταση αιγιαλού σε ποσοστό τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) του συνολικού εμβαδού του ή του μήκους του μετώπου του διακριτού τμήματος, ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αιγιαλού, μη υπολογιζόμενου του χώρου που καλύπτεται από προστατευτέα χλωρίδα ή είναι δύσβατος, δυσπρόσιτος και μη αξιοποιήσιμος».

    Προτάσεις επί της παρ.3:
    Η πρόβλεψη που εισάγει είναι σαφώς δυσμενέστερη από την ισχύουσα ενώ έρχεται και σε λογική αντίθεση με τους εισαγομένους περιορισμούς (σημειώνουμε ότι αντίφαση υπάρχει και σήμερα). Πιο συγκεκριμένα η πρόταση του σχεδίου νόμου ότι: «Δεν παραχωρούνται αιγιαλός και παραλία για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας όταν το μήκος ή πλάτος αυτού είναι μικρότερο των τεσσάρων (4) μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο των εκατό πενήντα (150) τετραγωνικών μέτρων» θα πρέπει να επαναδιατυπωθεί ως εξής:
    «Δεν παραχωρούνται αιγιαλός και παραλία για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας ή/και προς όμορες επιχειρήσεις όταν το πλάτος αυτού είναι μικρότερο των οκτώ (8) μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο των εκατό πενήντα (150) τετραγωνικών μέτρων ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αιγιαλού, μη υπολογιζόμενου του χώρου που καλύπτεται από προστατευτέα χλωρίδα ή είναι δύσβατος, δυσπρόσιτος και μη αξιοποιήσιμος. Επίσης δεν παραχωρείται αιγιαλός αν μετά την παραχώρηση δεν παραμένει ελεύθερο μήκος αιγιαλού μεγαλύτερο των 6 μέτρων».

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 15:53 | Νικόλαος Ιωάννου

    Άρθρο 9 Τμήματα αιγιαλών και παραλιών που μπορούν να παραχωρηθούν για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας

    Αύξηση του χώρου μίσθωσης από 500 σε 700m2 καθώς και αύξηση της δυνατότητας κάλυψης από 60% σε 80%. Είναι σημαντική προϋπόθεση για την βιωσιμότητα της επιχείρησης , την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών καθώς και της διακράτησης του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών σε χαμηλά επίπεδα.

    Ο χώρος που παραχωρείτε προς μίσθωση , για την τοποθέτηση τροχήλατου αναψυκτήριου , να αυξηθεί από τα 15 στα 40 m2

    Να υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης σκίαστρου άνωθεν του τροχήλατου αναψυκτηρίου με αντίστοιχα υλικά , όπως ορίζονται στην ΚΥΑ για τις ομπρέλες (χόρτο – πανί – ύφασμα ) και με τους όρους τοποθέτησης των ομπρελών. Είναι βασική ανάγκη για την προφύλαξη , είτε της εγκατάστασης , είτε των ανθρώπων που δουλεύουν κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες. (ζέστη – βροχή). Επίσης εξυπηρετείται και η ανάγκη προφύλαξης και μικρής αποθήκευσης εξοπλισμού.

    Η απόσταση από τον αιγιαλό να περιοριστεί στα 3 μέτρα καθώς και η δυνατότητα μίσθωσης να είναι εφικτή όταν υπάρχει ελεύθερος χώρος 100τ.μ.
    Σε περίπτωση που το σημείο εφάπτεται με χώρο παλαιού αιγιαλού που ανήκει στην ΕΤΑΔ , αυτοδίκαια να παραχωρείται χώρος παραλίας από τον συγκεκριμένο χώρο χωρίς επιπλέον γραφειοκρατικές διαδικασίες από άλλον φορέα. (ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ – ΕΤΑΔ)

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 14:29 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ

    Η υποχρέωση παρουσίας ναυαγοσώστη καθώς και τα σημεία στα οποία θα υπάρχουν οι ειδικές πλατφόρμες για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία θα πρέπει να προβλέπεται όχι μόνο για τα τμήματα αιγιαλού και παραλίας που επιτρέπεται να παραχωρηθούν για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας αλλά και για τα τμήματα αιγιαλού και παραλίας που επιτρέπεται να παραχωρηθούν απευθείας για απλή χρήση σε όμορη επιχείρηση ή σωματείο.
    Ως εκ τούτου απαιτείται η σχετική πρόβλεψη στο νομοσχέδιο.

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 14:09 | ΑΝΝΑ ΚΑΜΜΗ

    Πρόταση αλλαγής επί του άρθρου 1:
    Τα τμήματα αιγιαλού και παραλίας που επιτρέπεται να παραχωρηθούν για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας θα ορίζονται με τη σύμφωνη γνώμη των Δήμων (αντί απλής γνωμοδότησης).

    Προτάσεις επί της παρ.2:
    Παραβλέπονται οι περιπτώσεις τμημάτων αιγιαλών που είναι δυσπρόσιτα, δύσβατα ή έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά που δεν επιτρέπουν τη χρήση τους από τους λουόμενους (π.χ. αμμώδης βλάστηση, όπως τα προστατευόμενα κρινάκια της παραλίας, βράχια κλπ). Ως εκ τούτου, θα πρέπει να διατηρηθεί η διατύπωση ως ισχύει σύμφωνα με το Ν.2971/01 και να προστεθεί η πρόβλεψη για το μήκος του διακριτού τμήματος, ήτοι να γίνει: «Το εμβαδόν κάθε παραχώρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) τετραγωνικά μέτρα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να παραμένει ελεύθερη έκταση αιγιαλού σε ποσοστό τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) του συνολικού εμβαδού του ή του μήκους του μετώπου του διακριτού τμήματος, ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αιγιαλού, μη υπολογιζόμενου του χώρου που καλύπτεται από προστατευτέα χλωρίδα ή είναι δύσβατος, δυσπρόσιτος και μη αξιοποιήσιμος».

    Προτάσεις επί της παρ.3:
    Η πρόβλεψη που εισάγει είναι σαφώς δυσμενέστερη από την ισχύουσα ενώ έρχεται και σε λογική αντίθεση με τους εισαγομένους περιορισμούς (σημειώνουμε ότι αντίφαση υπάρχει και σήμερα). Πιο συγκεκριμένα η πρόταση του σχεδίου νόμου ότι: «Δεν παραχωρούνται αιγιαλός και παραλία για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας όταν το μήκος ή πλάτος αυτού είναι μικρότερο των τεσσάρων (4) μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο των εκατό πενήντα (150) τετραγωνικών μέτρων» θα πρέπει να επαναδιατυπωθεί ως εξής:
    «Δεν παραχωρούνται αιγιαλός και παραλία για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας ή/και προς όμορες επιχειρήσεις όταν το πλάτος αυτού είναι μικρότερο των οκτώ (8) μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο των εκατό πενήντα (150) τετραγωνικών μέτρων ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αιγιαλού, μη υπολογιζόμενου του χώρου που καλύπτεται από προστατευτέα χλωρίδα ή είναι δύσβατος, δυσπρόσιτος και μη αξιοποιήσιμος. Επίσης δεν παραχωρείται αιγιαλός αν μετά την παραχώρηση δεν παραμένει ελεύθερο μήκος αιγιαλού μεγαλύτερο των 6 μέτρων».

    Αιτιολογία:
    α. Τα οκτώ μέτρα πλάτος που προτείνουμε στηρίζονται στην προϋπόθεση ότι η ελεύθερη ζώνη από την ακτογραμμή έως την πρώτη ξαπλώστρα θα είναι έξι (6) μέτρα όπως προτείνουμε σε άλλο σημείο. Στην περίπτωση αυτή αν ληφθεί υπόψη ότι για να υπάρχει η στοιχειώδης δυνατότητα τοποθέτησης ξαπλώστρας απαιτούνται τουλάχιστον δύο 2 μέτρα πλάτους σημαίνει ότι, για να παραμείνει ελεύθερη η ζώνη των έξι μέτρων από την ακτογραμμή, το ελάχιστο πλάτος του αιγιαλού που μπορεί να ικανοποιήσει αυτή την προϋπόθεση είναι τα 8 μέτρα.
    Ακόμη και στην περίπτωση που το ελεύθερο πλάτος της παράκτιας ζώνης τεθεί στα 4 μέτρα, όπως προτείνει το σχέδιο, το ελάχιστο πλάτος του αιγιαλού που θα επιτρέπεται να παραχωρηθεί θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο των έξι (6) μέτρων για να παραμείνει ελεύθερη ζώνη τεσσάρων 4 μέτρων μετά την τοποθέτηση μιας σειράς από ξαπλώστρες.
    Η ρύθμιση που προτείνεται (των 4 μόνο μέτρων ως περιορισμό για τη δυνατότητα παραχώρησης) καθιστά εκ προοιμίου αδύνατη την τήρηση ελεύθερης ζώνης 4 μέτρων από την ακτογραμμή κάτι που το ίδιο το σχέδιο προτείνει ως ελάχιστη ζώνη.
    β. Όσον αφορά το ελάχιστο μήκος του αιγιαλού που θα πρέπει να παραμένει ελεύθερο μετά την όποια παραχώρηση στηρίζεται στην προϋπόθεση ότι το πλάτος της ελεύθερης ζώνης κάθετα προς της παραλία να είναι αντίστοιχο με το ελάχιστο που προβλέπεται μεταξύ όμορων παραχωρήσεων.
    ΣΗΜ. Η νέα ρύθμιση των 4 μέτρων μήκους και πλάτους αιγιαλού ως ελάχιστη προϋπόθεση για παραχώρηση, στην ουσία καθιστά τα σημεία αυτά του αιγιαλού ιδιωτικής χρήσεως από το παραχωρησιούχο και τους πελάτες του αποκλειόμενης της πρόσβασης σε τρίτους προς τη θάλασσα κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τον ίδιο τον νόμο. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στην ισχύουσα σήμερα διάταξη του Ν. 2971/01 που προβλέπει ως ελάχιστο πλάτος αιγιαλού που μπορεί να παραχωρηθεί τα πέντε (5) μέτρα.

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 14:44 | Χριστίνα Ευθυμιάτου

    Χάραξη και διαχείριση παράκτιων περιοχών

    Θεωρούμε ότι ο υπολογισμός του μέγιστου χώρου παραχώρησης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αιγιαλού και να μην υπερβαίνει τα τετρακόσια (400) τετραγωνικά μέτρα σε σύνολο σε παλαιό αιγιαλό, αιγιαλό και παραλία για έναν παραχωρησιούχο (Άρθρο 9, 2). Επιπλέον μεταξύ των τμημάτων αιγιαλών και παραλίας που επιτρέπεται να παραχωρηθούν για απλή χρήση, ανεξαρτήτως του χρόνου ή της διαδικασίας που παραχωρούνται, θα πρέπει να μεσολαβεί απόσταση τουλάχιστον δέκα (10) μέτρων.
    Στο Άρθρο 9 μας βρίσκει κάθετα αντίθετους η κατάργηση της πρόβλεψης του 2019 αναφορικά με το ελάχιστο πλάτος της παραλίας και η μείωση του ελάχιστου μήκους. Προτείνουμε την εξής αλλαγή “Δεν παραχωρούνται αιγιαλός και παραλία για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας όταν το μήκος ή πλάτος αυτού είναι ίσο ή μικρότερο των πενήντα (50) μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι ίσο ή μικρότερο των τετρακοσίων (400) τετραγωνικών μέτρων”. ΄Οσο δηλαδή και το μέγιστο εμβαδόν παραχώρησης. Προτείνουμε επίσης να συμπληρωθεί το άρθρο με αναφορά στα Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή.

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 12:31 | Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση «Κοινό Τηνίων»

    Παρ. 1:
    Ο Δήμος θα πρέπει να έχει αποφασιστική αρμοδιότητα για το ποιες παραλίες θα αποκλείονται από την διαδικασία παραχώρησης, για το ποσοστό παραχώρησης και για την τιμή παραχώρησης.

    Παρ. 2:
    Ο Δήμος θα πρέπει να έχει δυνατότητα να μειώσει το ποσοστό σε συγκεκριμένες παραλίες με απόφαση ΔΣ

    Παρ. 3:
    Το πλάτος των 4 μέτρων είναι πολύ μικρό. Θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 μέτρα.

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 12:36 | ΠΕΡΙ

    Παρ.1 Ο ένας μήνας και ειδικά σε περίοδο εορτών όπως είναι ο Δεκέμβριος είναι πολύ λίγος για να δώσει τη σύμφωνη γνώμη του ο Δήμος για τα δημοπρατούμενα μέρη που η κτηματική υπηρεσία θα του υποδείξει. Με ποιο τρόπο ένας Δήμος θα μπορεί να αρνηθεί να δημοπρατηθούν ακτές; Πρέπει να προβλεφθεί. Τα τοπικά συμβούλια που εκφράζουν την μικρή τοπική κοινωνία και τις ανάγκες της δεν θα πρέπει να έχουν λόγο;

    Παρ. 2
    Ποιο είναι το διακριτό τμήμα της παραλίας; Με ποιο τρόπο θα προσδιορίζεται; Για να μετρηθεί το 50% του ελεύθερου χώρου θα πρέπει πρώτα να έχει μετρηθεί το ακριβές μέγεθος (εμβαδόν) μίας ακτής, θα πρέπει να προσδιορισθεί λοιπόν ο τρόπος μέτρησης, ποια στοιχεία της ακτής θα συμπεριλαμβάνονται (βραχώδεις, μη αξιοποιήσιμα, επικίνδυνα από κατολισθήσεις μέρη, ελεύθερη ζώνη διέλευσης κοινού θα πρέπει να εξαιρούνται) ώστε να υπολογίζεται το αξιοποιήσιμο τμήμα του οποίου το 50% θα μένει ελεύθερο. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη επίσης ότι οι ακτές αλλάζουν λόγω των καιρικών φαινομένων και άλλων πιέσεων άρα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και αυτό. Τα στοιχεία της κάθε ακτής με το μέγεθος της θα πρέπει να αναρτούνται ηλεκτρονικά και να είναι εμφανή σε όλους τους πολίτες ώστε να γίνονται και οι αντίστοιχες καταγγελίες.

    Παρ. 3
    Το μήκος και πλάτος των 4 μ. πάλι είναι μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο νομοσχέδιο που ήταν 5μ. Θα έπρεπε να είχε αυξηθεί και σε καμία περίπτωση μειωθεί. Τέσσερα μέτρα έχει οριστεί η ελεύθερη ζώνη διέλευσης κοινού. Αν δοθεί παραχώρηση σε ομπρέλες που μία ξαπλώστρα έχει μήκος 2 μέτρα τότε καταστρατηγείται απευθείας η ελεύθερη ζώνη που την ορίσατε στα 4 μ. Μία ακτή λοιπόν μαθηματικά, με αυτά που έχετε ορίσει στο παρόν νομοσχέδιο δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 6μ και όχι των 4μ.! Κατά τη γνώμη μας όμως μία ακτή με 10 μ. μήκος ή πλάτος και κάτω δεν θα έπρεπε να είναι ελεύθερη από παραχωρήσεις, είναι ήδη πάρα πολύ μικρή για να χωρέσουν ομπρέλες, τραπεζοκαθίσματα και θαλάσσια σπορ.

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 10:02 | Δημος Αμοργού

    Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμοργού με την με αριθμ.64/13-2-22024 ομόφωνη απόφασή

    του αποφάσισε :

    Την παρέμβαση του Δήμου Αμοργού επί του σχεδίου του προς ψήφιση νομοσχεδίου
    του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο: ΄΄Όροι αξιοποίησης της
    δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις ΄΄, προτείνοντας
    την παρακάτω αλλαγή επί του άρθρου 9 του νομοσχεδίου:

    Άρθρο 9, παράγραφος 1
    Η γνώμη του Δήμου να είναι δεσμευτική. Να αντικατασταθεί η «γνώμη» με
    «σύμφωνη γνώμη».

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 08:06 | Κινηση Πολιτων Αιγινας_SOS KLIMA

    1, ΠΡΟΤΑΣΗ- να προστεθει στην παραγρ.1 το παρακατω

    Τα τμήματα αιγιαλού και παραλίας που επιτρέπεται να παραχωρηθούν για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας θα ορίζονται με τη σύμφωνη γνώμη των Δήμων (αντί απλής γνωμοδότησης).που λαμβανεται από τοΔΣ με πλειοψηφια 2/3,ορίζονται τα τμήματα αιγιαλού και παραλίας

    2, ΠΡΟΤΑΣΗ_ να ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ στην παραγρ.2 το παρακατω:

    Στο (50%) του εμβαδού εν υπολογιζεται ο χώρος που καλύπτεται από προστατευτέα χλωρίδα ή δασος ή ρεμα , είναι δύσβατος, δυσπρόσιτος και συνεπως μη αξιοποιήσιμοςγια παραχωρηση.

    ΣΧΟΛΙΟ επι της παραγρ.3

    το αρθρο είναι δυσμενεστερο του ισχυοντος μεχρι σημερα. δηλ, ότι δεν παραχωρειται αιγιαλος/παραλια όταν το μηκος η πλατος είναι (5)μ. η το συνολικο εμβαδον 150 μ.Δεν παραχωρούνται αιγιαλός και παραλία για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας όταν το μήκος ή πλάτος αυτού είναι μικρότερο των τεσσάρων (4) μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο των εκατό πενήντα (150) τετραγωνικών μέτρων.

    Αν ληφθεί υπόψη ότι για να υπάρχει η στοιχειώδης δυνατότητα τοποθέτησης ξαπλώστρας απαιτούνται τουλάχιστον δύο 2 μέτρα πλάτους σημαίνει ότι, για να παραμείνει ελεύθερη η ζώνη των 5-6 μ από την ακτογραμμή, το ελάχιστο πλάτος του αιγιαλού που μπορεί να ικανοποιήσει αυτή την προϋπόθεση είναι τα 8 μέτρα και αυτό που προτεινεται αναιρει την υπαρξη ελευθερης ζωνης.Είναι αδυνατον να τοποθετηθει καντινα και ξαπλωστρες επι του 60% του προτεινομενου εμβαδου

    3._ΠΡΟΤΑΣΗ επι της Παραγρ,3

    Να επανελθει το αρθρο του προηγουμενου Νομου και να προστεθει οτι
    Οι Παραλιεσ αυτες δεν προκηρυσσονται για παραχωρηση.

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 02:46 | ΔΗΜΗΤΡΑ ΞΕΝΑΚΗ

    Δεν θα πρέπειι ο υπολογισμός του μέγιστου χώρου παραχώρησης να λαμβάνει υπόψη τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αιγιαλού;
    Η πρόταση είναι να μην υπερβαίνει τα τετρακόσια (400) τετραγωνικά μέτρα σε σύνολο σε παλαιό αιγιαλό, αιγιαλό και παραλία για έναν παραχωρησιούχο;
    Επιπλέον μεταξύ των τμημάτων αιγιαλών και παραλίας που επιτρέπεται να παραχωρηθούν για απλή χρήση, ανεξαρτήτως του χρόνου ή της διαδικασίας που παραχωρούνται, θα πρέπει να μεσολαβεί απόσταση τουλάχιστον δέκα (10) μέτρων.
    Να υπενθυμίσω ότι μιλάμε για περιοχές NATURA (η μεγάλη ακτογραμμή της Νάξου)!!!!!!

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 01:34 | Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου (σύλλογος 400+ μελών)

    Πρόταση αλλαγής επί του άρθρου 1:
    Τα τμήματα αιγιαλού και παραλίας που επιτρέπεται να παραχωρηθούν για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας θα ορίζονται με τη σύμφωνη γνώμη των Δήμων (αντί απλής γνωμοδότησης).

    Προτάσεις επί της παρ.2:
    Παραβλέπονται οι περιπτώσεις τμημάτων αιγιαλών που είναι δυσπρόσιτα, δύσβατα ή έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά που δεν επιτρέπουν τη χρήση τους από τους λουόμενους (π.χ. αμμώδης βλάστηση, όπως τα προστατευόμενα κρινάκια της παραλίας, βράχια κλπ). Ως εκ τούτου, θα πρέπει να διατηρηθεί η διατύπωση ως ισχύει σύμφωνα με το Ν.2971/01 και να προστεθεί η πρόβλεψη για το μήκος του διακριτού τμήματος, ήτοι να γίνει: «Το εμβαδόν κάθε παραχώρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) τετραγωνικά μέτρα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να παραμένει ελεύθερη έκταση αιγιαλού σε ποσοστό τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) του συνολικού εμβαδού του ή του μήκους του μετώπου του διακριτού τμήματος, ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αιγιαλού, μη υπολογιζόμενου του χώρου που καλύπτεται από προστατευτέα χλωρίδα ή είναι δύσβατος, δυσπρόσιτος και μη αξιοποιήσιμος».

    Προτάσεις επί της παρ.3:
    Η πρόβλεψη που εισάγει είναι σαφώς δυσμενέστερη από την ισχύουσα ενώ έρχεται και σε λογική αντίθεση με τους εισαγομένους περιορισμούς (σημειώνουμε ότι αντίφαση υπάρχει και σήμερα). Πιο συγκεκριμένα η πρόταση του σχεδίου νόμου ότι: «Δεν παραχωρούνται αιγιαλός και παραλία για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας όταν το μήκος ή πλάτος αυτού είναι μικρότερο των τεσσάρων (4) μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο των εκατό πενήντα (150) τετραγωνικών μέτρων» θα πρέπει να επαναδιατυπωθεί ως εξής:
    «Δεν παραχωρούνται αιγιαλός και παραλία για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας ή/και προς όμορες επιχειρήσεις όταν το πλάτος αυτού είναι μικρότερο των οκτώ (8) μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο των εκατό πενήντα (150) τετραγωνικών μέτρων ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αιγιαλού, μη υπολογιζόμενου του χώρου που καλύπτεται από προστατευτέα χλωρίδα ή είναι δύσβατος, δυσπρόσιτος και μη αξιοποιήσιμος. Επίσης δεν παραχωρείται αιγιαλός αν μετά την παραχώρηση δεν παραμένει ελεύθερο μήκος αιγιαλού μεγαλύτερο των 6 μέτρων».

    Αιτιολογία:
    α. Τα οκτώ μέτρα πλάτος που προτείνουμε στηρίζονται στην προϋπόθεση ότι η ελεύθερη ζώνη από την ακτογραμμή έως την πρώτη ξαπλώστρα θα είναι έξι (6) μέτρα όπως προτείνουμε σε άλλο σημείο. Στην περίπτωση αυτή αν ληφθεί υπόψη ότι για να υπάρχει η στοιχειώδης δυνατότητα τοποθέτησης ξαπλώστρας απαιτούνται τουλάχιστον δύο 2 μέτρα πλάτους σημαίνει ότι, για να παραμείνει ελεύθερη η ζώνη των έξι μέτρων από την ακτογραμμή, το ελάχιστο πλάτος του αιγιαλού που μπορεί να ικανοποιήσει αυτή την προϋπόθεση είναι τα 8 μέτρα.
    Ακόμη και στην περίπτωση που το ελεύθερο πλάτος της παράκτιας ζώνης τεθεί στα 4 μέτρα, όπως προτείνει το σχέδιο, το ελάχιστο πλάτος του αιγιαλού που θα επιτρέπεται να παραχωρηθεί θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο των έξι (6) μέτρων για να παραμείνει ελεύθερη ζώνη τεσσάρων 4 μέτρων μετά την τοποθέτηση μιας σειράς από ξαπλώστρες.
    Η ρύθμιση που προτείνεται (των 4 μόνο μέτρων ως περιορισμό για τη δυνατότητα παραχώρησης) καθιστά εκ προοιμίου αδύνατη την τήρηση ελεύθερης ζώνης 4 μέτρων από την ακτογραμμή κάτι που το ίδιο το σχέδιο προτείνει ως ελάχιστη ζώνη.
    β. Όσον αφορά το ελάχιστο μήκος του αιγιαλού που θα πρέπει να παραμένει ελεύθερο μετά την όποια παραχώρηση στηρίζεται στην προϋπόθεση ότι το πλάτος της ελεύθερης ζώνης κάθετα προς της παραλία να είναι αντίστοιχο με το ελάχιστο που προβλέπεται μεταξύ όμορων παραχωρήσεων.
    ΣΗΜ. Η νέα ρύθμιση των 4 μέτρων μήκους και πλάτους αιγιαλού ως ελάχιστη προϋπόθεση για παραχώρηση, στην ουσία καθιστά τα σημεία αυτά του αιγιαλού ιδιωτικής χρήσεως από το παραχωρησιούχο και τους πελάτες του αποκλειόμενης της πρόσβασης σε τρίτους προς τη θάλασσα κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τον ίδιο τον νόμο. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στην ισχύουσα σήμερα διάταξη του Ν. 2971/01 που προβλέπει ως ελάχιστο πλάτος αιγιαλού που μπορεί να παραχωρηθεί τα πέντε (5) μέτρα.

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 00:33 | Γιατρας Αναστασιος

    αρ. 9 παρ. 2
    Προτείνεται η απόσταση των έξι (6) μέτρων να περιοριστεί στα 3 μέτρα.
    Σε μικρές παραλίες με την ύπαρξη συνεχόμενων όμορων ΚΥΕ μπορεί να προβλεφθεί ,διάδρομος 2 μέτρων με σήμανση για ελεύθερη διάβαση πολιτών .

  • 13 Φεβρουαρίου 2024, 20:46 | Έφη

    Τι είναι τα sea tracks? Δεν υπάρχει ελληνική απόδοση για το νόμο; Δεν έχω δει σε νόμο αγγλικές λέξεις.

  • 13 Φεβρουαρίου 2024, 17:38 | Ιάκ. Ορφανός

    H παραγράφου 2 του άρθρου 9 να τροποποιηθεί σε : « Το εμβαδόν κάθε παραχωρούμενου τμήματος αιγιαλού και παραλίας της παρ. 1 δεν υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.). Μεταξύ των τμημάτων αιγιαλών και παραλίας που επιτρέπεται να παραχωρηθούν για απλή χρήση, ανεξαρτήτως του χρόνου ή της διαδικασίας που παραχωρούνται, μεσολαβεί απόσταση τουλάχιστον δέκα (10) μέτρων. Το σύνολο των τμημάτων αιγιαλού και παραλίας που παραχωρούνται σύμφωνα με την παρ. 1 και σύμφωνα με το άρθρο 11 δεν καλύπτει περισσότερο από το πενήντα τοις εκατό (50%) του εμβαδού ΚΑΙ του μήκους του μετώπου του διακριτού τμήματος.», για να εξασφαλίζεται αντίστοιχος χώρος και γι αυτούς που δεν θέλουν να πληρώσουν ή προτιμούν να κάθονται στον ήλιο.

  • 13 Φεβρουαρίου 2024, 16:39 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ

    Η υποχρέωση παρουσίας ναυαγοσώστη καθώς και τα σημεία στα οποία θα υπάρχουν οι ειδικές πλατφόρμες για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία θα πρέπει να προβλέπεται όχι μόνο για τα τμήματα αιγιαλού και παραλίας που επιτρέπεται να παραχωρηθούν για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας αλλά και για τα τμήματα αιγιαλού και παραλίας που επιτρέπεται να παραχωρηθούν απευθείας για απλή χρήση σε όμορη επιχείρηση ή σωματείο.
    Ως εκ τούτου απαιτείται η σχετική συμπλήρωση της παραγράφου 1.

  • 13 Φεβρουαρίου 2024, 16:00 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ

    Επειδή η παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού γίνεται σε τμήματα του διακριτού αιγιαλού απαιτείται η σχετική διόρθωση και συμπλήρωση της παραγράφου 1 ώστε να είναι σαφής η πρόβλεψη για το αρμόδιο όργανο το οποίο αποφασίζει για τον καθορισμό των ορίων του διακριτού αιγιαλού ως επίσης τον καθορισμό της ημερομηνίας που εκδίδεται αυτή η απόφαση.

  • 13 Φεβρουαρίου 2024, 14:55 | ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού – Συμβούλιο Θεσμικού Πλαισίου

    1.Προτείνουμε αντικατάσταση της απλής γνώμης του οικείου Δήμου με «σύμφωνη γνώμη», ώστε η επιλογή των παραλιών προς εκμίσθωση να είναι σύμφωνη και με τις επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας, που κατά τεκμήριο εκπροσωπεί ο Δήμος.
    2. Μείωση του μέγιστου επιτρεπόμενου ποσοστού παραχώρησης μίας παραλίας το πολύ στο 40% της έκτασής της, χωρίς να συνυπολογίζονται σε αυτό τα δύσβατα ή μη αξιοποιήσιμα τμήματα και μόνο μετά από μελέτη Φέρουσας Ικανότητας και περιβαλλοντική μερίμνη του Δήμου. Άλλως, περιορισμός της η παραχωρούμενης έκτασης στο 25%-30% της έκτασης της παραλίας.
    3. Δραστικός περιορισμός, μέσα στα όρια της φέρουσας ικανότητας, των υπόλοιπων δυνατοτήτων παραχώρησης τμημάτων της παράκτιας ζώνης, σε λιμενικά και έργα υδατοκαλλιέργειας, και στην εγκατάσταση δικτύων (συσχετίζεται και με το άρθρ.21 του νομοσχεδίου)
    4. Προτείνεται αυστηροποίηση των προϋποθέσεων βάσει των οποίων η Κ.Υ.Δ του ΥΠΟΙΚ δύναται να δημοπρατεί τμήματα παραλιών, ώστε να διατηρούνται περισσότερες παραλίες πλήρως ελεύθερες για χρήση από το κοινό. Με ταυτόχρονη πρόβλεψη και έλεγχο του ΥΠΟΙΚ., με αναγκαία ενίσχυση των περιφερειακών υπηρεσιών του με προσωπικό, ώστε να προλαμβάνονται τυχόν αυθαιρεσίες ή λανθασμένη εφαρμογή των ισχυουσών ρυθμίσεων. Προτείνεται επίσης η εξής τροποποίηση: «Με εισήγηση της οικείας Κτηματικής Υπηρεσίας που αποστέλλεται στους Δήμους μέχρι την 1η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους της παραχώρησης, ορίζονται τα τμήματα αιγιαλού και παραλίας που πληρούν τις προϋποθέσεις, ώστε να επιτρέπεται να παραχωρηθούν για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας, πέραν αυτών για τα οποία υπάρχει ενεργή σύμβαση παραχώρησης για το επόμενο έτος. Η απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδίδεται μέχρι τη 15η Ιανουαρίου κάθε έτους μετά από σύμφωνη γνώμη των οικείων δήμων,. Η σύμφωνη γνώμη των δήμων χορηγείται μέχρι την 1η Ιανουαρίου εκάστου έτους. Μέσα από τη διατύπωση της σύμφωνης γνώμης οι Δήμοι μπορούν να προτείνουν τη μείωση η και τον μηδενισμό του αριθμού των υπο παραχώρηση παραλιών.»

  • 13 Φεβρουαρίου 2024, 10:25 | Κίνηση Πολιτών Πάρου

    Πρόταση αλλαγής επί του άρθρου 1:
    Τα τμήματα αιγιαλού και παραλίας που επιτρέπεται να παραχωρηθούν για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας θα ορίζονται με τη σύμφωνη γνώμη των Δήμων (αντί απλής γνωμοδότησης).

    Προτάσεις επί της παρ.2:
    Παραβλέπονται οι περιπτώσεις τμημάτων αιγιαλών που είναι δυσπρόσιτα, δύσβατα ή έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά που δεν επιτρέπουν τη χρήση τους από τους λουόμενους (π.χ. αμμώδης βλάστηση, όπως τα προστατευόμενα κρινάκια της παραλίας, βράχια κλπ). Ως εκ τούτου, θα πρέπει να διατηρηθεί η διατύπωση ως ισχύει σύμφωνα με το Ν.2971/01 και να προστεθεί η πρόβλεψη για το μήκος του διακριτού τμήματος, ήτοι να γίνει: «Το εμβαδόν κάθε παραχώρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) τετραγωνικά μέτρα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να παραμένει ελεύθερη έκταση αιγιαλού σε ποσοστό τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) του συνολικού εμβαδού του ή του μήκους του μετώπου του διακριτού τμήματος, ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αιγιαλού, μη υπολογιζόμενου του χώρου που καλύπτεται από προστατευτέα χλωρίδα ή είναι δύσβατος, δυσπρόσιτος και μη αξιοποιήσιμος».

    Προτάσεις επί της παρ.3:
    Η πρόβλεψη που εισάγει είναι σαφώς δυσμενέστερη από την ισχύουσα ενώ έρχεται και σε λογική αντίθεση με τους εισαγομένους περιορισμούς (σημειώνουμε ότι αντίφαση υπάρχει και σήμερα). Πιο συγκεκριμένα η πρόταση του σχεδίου νόμου ότι: «Δεν παραχωρούνται αιγιαλός και παραλία για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας όταν το μήκος ή πλάτος αυτού είναι μικρότερο των τεσσάρων (4) μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο των εκατό πενήντα (150) τετραγωνικών μέτρων» θα πρέπει να επαναδιατυπωθεί ως εξής:
    «Δεν παραχωρούνται αιγιαλός και παραλία για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας ή/και προς όμορες επιχειρήσεις όταν το πλάτος αυτού είναι μικρότερο των οκτώ (8) μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο των εκατό πενήντα (150) τετραγωνικών μέτρων ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αιγιαλού, μη υπολογιζόμενου του χώρου που καλύπτεται από προστατευτέα χλωρίδα ή είναι δύσβατος, δυσπρόσιτος και μη αξιοποιήσιμος. Επίσης δεν παραχωρείται αιγιαλός αν μετά την παραχώρηση δεν παραμένει ελεύθερο μήκος αιγιαλού μεγαλύτερο των 6 μέτρων».

    Αιτιολογία:
    α. Τα οκτώ μέτρα πλάτος που προτείνουμε στηρίζονται στην προϋπόθεση ότι η ελεύθερη ζώνη από την ακτογραμμή έως την πρώτη ξαπλώστρα θα είναι έξι (6) μέτρα όπως προτείνουμε σε άλλο σημείο. Στην περίπτωση αυτή αν ληφθεί υπόψη ότι για να υπάρχει η στοιχειώδης δυνατότητα τοποθέτησης ξαπλώστρας απαιτούνται τουλάχιστον δύο 2 μέτρα πλάτους σημαίνει ότι, για να παραμείνει ελεύθερη η ζώνη των έξι μέτρων από την ακτογραμμή, το ελάχιστο πλάτος του αιγιαλού που μπορεί να ικανοποιήσει αυτή την προϋπόθεση είναι τα 8 μέτρα.
    Ακόμη και στην περίπτωση που το ελεύθερο πλάτος της παράκτιας ζώνης τεθεί στα 4 μέτρα, όπως προτείνει το σχέδιο, το ελάχιστο πλάτος του αιγιαλού που θα επιτρέπεται να παραχωρηθεί θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο των έξι (6) μέτρων για να παραμείνει ελεύθερη ζώνη τεσσάρων 4 μέτρων μετά την τοποθέτηση μιας σειράς από ξαπλώστρες.
    Η ρύθμιση που προτείνεται (των 4 μόνο μέτρων ως περιορισμό για τη δυνατότητα παραχώρησης) καθιστά εκ προοιμίου αδύνατη την τήρηση ελεύθερης ζώνης 4 μέτρων από την ακτογραμμή κάτι που το ίδιο το σχέδιο προτείνει ως ελάχιστη ζώνη.
    β. Όσον αφορά το ελάχιστο μήκος του αιγιαλού που θα πρέπει να παραμένει ελεύθερο μετά την όποια παραχώρηση στηρίζεται στην προϋπόθεση ότι το πλάτος της ελεύθερης ζώνης κάθετα προς της παραλία να είναι αντίστοιχο με το ελάχιστο που προβλέπεται μεταξύ όμορων παραχωρήσεων.
    ΣΗΜ. Η νέα ρύθμιση των 4 μέτρων μήκους και πλάτους αιγιαλού ως ελάχιστη προϋπόθεση για παραχώρηση, στην ουσία καθιστά τα σημεία αυτά του αιγιαλού ιδιωτικής χρήσεως από το παραχωρησιούχο και τους πελάτες του αποκλειόμενης της πρόσβασης σε τρίτους προς τη θάλασσα κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τον ίδιο τον νόμο. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στην ισχύουσα σήμερα διάταξη του Ν. 2971/01 που προβλέπει ως ελάχιστο πλάτος αιγιαλού που μπορεί να παραχωρηθεί τα πέντε (5) μέτρα.

  • 13 Φεβρουαρίου 2024, 10:46 | Δήμος Πάρου – Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος

    Παρ.1 Οι δήμοι να έχουν κύριο ρόλο στην απόφαση για την κάθε παραχώρηση. Να υπάρχει η «σύμφωνη γνώμη των δήμων» μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του εκάστοτε δήμου η οποία θα λαμβάνει την έγκριση των 2/3 των μελών του ΔΣ και αυτή να είναι δεσμευτική για την παραχώρηση.
    Παρ.3 Να μην παραχωρούνται αιγιαλός και παραλία για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας όταν το μήκος ή πλάτος αυτού είναι μικρότερο των τεσσάρων (4) μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο των πεντακοσίων (500) τετραγωνικών μέτρων.

  • 12 Φεβρουαρίου 2024, 21:32 | Ελένη Ανδριανοπούλου

    Θεωρώ ότι ο υπολογισμός του μέγιστου χώρου παραχώρησης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αιγιαλού και να μην υπερβαίνει τα τετρακόσια (400) τετραγωνικά μέτρα σε σύνολο σε παλαιό αιγιαλό, αιγιαλό και παραλία για έναν παραχωρησιούχο (Άρθρο 9, 2). Επιπλέον μεταξύ των τμημάτων αιγιαλών και παραλίας που επιτρέπεται να παραχωρηθούν για απλή χρήση, ανεξαρτήτως του χρόνου ή της διαδικασίας που παραχωρούνται, θα πρέπει να μεσολαβεί απόσταση τουλάχιστον δέκα (10) μέτρων.

  • 12 Φεβρουαρίου 2024, 15:43 | Χαρά

    Πρέπει να προσδιορίζεται με σαφήνεια ότι ο υπολογισμός του συνολικού εμβαδού της παραλίας επί του οποίου θα υπολογιστεί το 50% θα πρέπει να γίνει αφού πρώτα αφαιρεθούν περιοχές που είναι βραχώδεις, δυσπρόσιτες ή έχουν βλάστηση. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν τα κρινάκια της παραλίας που είναι προστατευόμενο και πανέμορφο είδος και δεν μπορεί η έκταση στην οποία αναπτύσσεται να προσμετράται στο συνολική έκταση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους επισκέπτες της παραλίας.

  • 11 Φεβρουαρίου 2024, 21:50 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Για να εξυπηρετεί του σκοπούς του νομοσχεδίου η παρούσα διάταξη θα πρέπει να επιτρέπει την παραχώρηση όχι μόνο τμημάτων των παραλιών με υψηλή ζήτηση, αλλά τμημάτων σε όλες τις παραλίες της χώρας. Μοναδική εξαίρεση πρέπει να είναι οι παραλίες που είναι κρίσιμες για την επιβίωση και αναπαραγωγή προστατευόμενων ειδών.
    Και το τελευταίο ευρώ που θα προσφερθεί είναι πολύτιμο για τα δημόσια έσοδα.
    Και η τελευταία ομπρέλα που θα τοποθετηθεί είναι πολύτιμη και για την σκιά της και γιατί κάποιος καθαρίζει τριγύρω. (αναβάθμιση τουριστικού προϊόντος και περιβάλλοντος)

  • 11 Φεβρουαρίου 2024, 18:34 | ΒΟΡΗΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    1. Η δεύτερη ενότητα της § 1 …… Με την απόφαση του πρώτου εδαφίου επισημαίνονται και οι αιγιαλοί και παραλίες, ως προς τις οποίες υπάρχει υποχρέωση παρουσίας ναυαγοσώστη σύμφωνα με το π.δ. 71/2020 (Α΄ 166), καθώς και τα σημεία στα οποία θα υπάρχουν οι ειδικές πλατφόρμες για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία (sea tracks). Πρέπει να μεταφερθεί στο Άρθρο 8 (Γενικοί όροι) καθόσον ΑΝ ισχύσει θα αφορά και τις παραχωρήσεις των όμορων του Άρθρου 11.

    2. Με την § 2 περιορίζεται δραματικά η ανάπτυξη των ομπρελών, ξαπλωστρών, ώστε να μην υπερβαίνει τα 500τμ. Ακόμη και αν υπάρχει η δυνατότητα. Είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ με ΜΕΓΙΣΤΗ χωρητικότητα τα 80-90 άτομα να υπάρξουν σοβαρές και βιώσιμες επενδύσεις.
    Πρέπει να αυξηθεί από το 50% στο τουλάχιστον 80% η κάλυψη χωρίς όριο τα 500τμ.

    Ας πάρουμε μερικά παραδείγματα σύμφωνα με το νομοθέτημά:
    α. Μέγιστο εμβαδόν: 500τμ Χ 60% κάλυψη=300τμ εκμετάλλευση.
    Δηλαδή: 44σετ, 2 ντους, 2 αποδυτήρια, 2 κάδοι απορριμμάτων.
    β. Μέγιστο εμβαδόν: 400τμ Χ 60% κάλυψη=240τμ εκμετάλλευση.
    Δηλαδή: 34σετ, 2 ντους, 2 αποδυτήρια, 2 κάδοι απορριμμάτων.
    γ. Μέγιστο εμβαδόν: 300τμ Χ 60% κάλυψη=180τμ εκμετάλλευση.
    Δηλαδή: 27σετ,1 ντους, 1 αποδυτήριο, 1 κάδο απορριμμάτων.
    δ. Μέγιστο εμβαδόν: 200τμ Χ 60% κάλυψη=120τμ εκμετάλλευση.
    Δηλαδή: 17σετ, 1 ντους, 1 αποδυτήριο, 1 κάδο απορριμμάτων.
    ε. Μέγιστο εμβαδόν: 150τμ Χ 60% κάλυψη=90τμ εκμετάλλευση.
    Δηλαδή: 12σετ, 1 ντους, 1 αποδυτήριο, 1 κάδο απορριμμάτων.

    Με αυτά τα δεδομένα πως θα αξιοποιηθούν οι παραλίες ως τουριστικό προϊόν (τουρισμός παραλίας). Τα 500τμ δεν επαρκούν για μια σοβαρή ανάπτυξη δραστηριοτήτων αναψυχής στην παραλία.

  • 10 Φεβρουαρίου 2024, 19:58 | ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    αρ. 9 παρ. 2
    Προτείνεται η απόσταση των έξι (6) μέτρων να περιοριστεί στα 3 μέτρα.

  • 10 Φεβρουαρίου 2024, 08:52 | Τόνια Παντελαίου

    1. Επί της παρ.2:
    Η διατύπωση του σχεδίου: «Το σύνολο των τμημάτων αιγιαλού και παραλίας που παραχωρούνται σύμφωνα με την παρ. 1 και σύμφωνα με το άρθρο 11 δεν καλύπτει περισσότερο από το πενήντα τοις εκατό (50%) του εμβαδού ή του μήκους του μετώπου του διακριτού τμήματος» δεν κάνει καμία αναφορά στα σημεία του αιγιαλού και της παραλίας που θα πρέπει να εξαιρούνται της δυνατότητας παραχώρησης. Επειδή, θέλουμε να πιστεύουμε ότι, η πρόθεση του νομοθέτη δεν είναι το 50% που θα παραμένει ελεύθερο να είναι δυσπρόσιτο ή να έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά που δεν επιτρέπουν τη χρήση του από τους λουόμενους (π.χ. αμμώδης βλάστηση – βράχια κλπ) θα πρέπει να διατηρηθεί η διατύπωση ως ισχύει σύμφωνα με το Ν.2971/01 και να προστεθεί η πρόβλεψη για το μήκος του διακριτού τμήματος (η οποία είναι προς τη θετική κατεύθυνση), ήτοι να γίνει: «Το εμβαδόν κάθε παραχώρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) τετραγωνικά μέτρα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να παραμένει ελεύθερη έκταση αιγιαλού σε ποσοστό τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) του συνολικού εμβαδού του ή του μήκους του μετώπου του διακριτού τμήματος, ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αιγιαλού, μη υπολογιζόμενου του χώρου που είναι δυσπρόσιτος και μη αξιοποιήσιμος»
    2. Επί της παρ. 3:
    Η πρόβλεψη που εισάγει είναι σαφώς δυσμενέστερη από την ισχύουσα ενώ έρχεται και σε λογική αντίθεση με τους εισαγομένους περιορισμούς (σημειώνουμε ότι αντίφαση υπάρχει και σήμερα). Πιο συγκεκριμένα η πρόταση του σχεδίου νόμου ότι: «Δεν παραχωρούνται αιγιαλός και παραλία για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας όταν το μήκος ή πλάτος αυτού είναι μικρότερο των τεσσάρων (4) μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο των εκατό πενήντα (150) τετραγωνικών μέτρων» θα πρέπει να επαναδιατυπωθεί ως εξής:
    «Δεν παραχωρούνται αιγιαλός και παραλία για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας ή/και προς όμορες επιχειρήσεις όταν το το πλάτος αυτού είναι μικρότερο των οκτώ (8) μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο των εκατό πενήντα (150) τετραγωνικών μέτρων ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αιγιαλού, μη υπολογιζόμενου του χώρου που είναι δυσπρόσιτος και μη αξιοποιήσιμος. Επίσης δεν παραχωρείται αιγιαλός αν μετά την παραχώρηση δεν παραμένει ελεύθερο μήκος αιγιαλού μεγαλύτερο των 6 μέτρων»
    Αιτιολογία:
    α. Τα οκτώ μέτρα πλάτος που προτείνουμε στηρίζονται στην προϋπόθεση ότι η ελεύθερη ζώνη από την ακτογραμμή έως την πρώτη ξαπλώστρα θα είναι έξι (6) μέτρα όπως προτείνουμε σε άλλο σημείο. Στην περίπτωση αυτή αν ληφθεί υπόψη ότι για να υπάρχει η στοιχειώδης δυνατότητα τοποθέτησης ξαπλώστρας απαιτούνται τουλάχιστον δύο 2 μέτρα πλάτους σημαίνει ότι, για να παραμείνει ελεύθερη η ζώνη των έξι μέτρων από την ακτογραμμή, το ελάχιστο πλάτος του αιγιαλού που μπορεί να ικανοποιήσει αυτή την προϋπόθεση είναι τα 8 μέτρα.
    Ακόμη και στην περίπτωση που το ελεύθερο πλάτος της παράκτιας ζώνης τεθεί στα 4 μέτρα, όπως προτείνει το σχέδιο, το ελάχιστο πλάτος του αιγιαλού που θα επιτρέπεται να παραχωρηθεί θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο των έξι 6 μέτρων για να παραμείνει ελεύθερη ζώνη τεσσάρων 4 μέτρων μετά την τοποθέτηση μιας σειράς από ξαπλώστρες.
    Η ρύθμιση που προτείνεται (των τεσσάρων μόνο 4 μέτρων ως περιορισμό για τη δυνατότητα παραχώρησης) καθιστά εκ προοιμίου αδύνατη την τήρηση ελεύθερης ζώνης 4 μέτρων από την ακτογραμμή κάτι που το ίδιο το σχέδιο προτείνει ως ελάχιστη ζώνη.
    β: όσον αφορά το ελάχιστο μήκος του αιγιαλού που θα πρέπει να παραμένει ελεύθερο μετά την όποια παραχώρηση στηρίζεται στην προϋπόθεση ότι το πλάτος της ελεύθερης ζώνης κάθετα προς της παραλία να είναι αντίστοιχο με το ελάχιστο που προβλέπεται μεταξύ όμορων παραχωρήσεων.
    ΣΗΜ. Η νέα ρύθμιση των 4 μέτρων μήκους και πλάτους αιγιαλού ως ελάχιστη προϋπόθεση για παραχώρηση, στην ουσία καθιστά τα σημεία αυτά του αιγιαλού ιδιωτικής χρήσεως από το παραχωρησιούχο και τους πελάτες του αποκλειόμενης της πρόσβασης σε τρίτους προς τη θάλασσα κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τον ίδιο τον νόμο. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στην ισχύουσα σήμερα διάταξη του Ν. 2971/01 που προβλέπει ως ελάχιστο πλάτος αιγιαλού που μπορεί να παραχωρηθεί τα πέντε (5) μέτρα.

  • 9 Φεβρουαρίου 2024, 12:43 | ΣΤΟΜΑΧΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    «Το εμβαδόν κάθε παραχωρούμενου τμήματος αιγιαλού και παραλίας της παρ. 1 δεν υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.)». :
    Μπορεί ο χώρος που έχει παραχωρηθεί να καταλαμβάνει έως 500 τ.μ. αλλά στην περίπτωση των θαλασσίων μέσων αναψυχής, αυτό που ισχύει μέχρι στιγμής, βάσει της ΚΥΑ 38609 ΕΞ 2023 – ΦΕΚ 1432/Β/10-3-2023, είναι ότι «…στην περίπτωση εκμίσθωσης θαλασσίων μέσων αναψυχής, επιτρέπεται η χρήση ειδικής κατασκευής τύπου κιόσκι (μη μόνιμης), για την τοποθέτηση σωστικών μέσων (ατομικών σωσιβίων κ.λπ.) επιφανείας 15 τ.μ., εντός του παραχωρούμενου χώρου».
    Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς είναι δυνατό οι επιχειρηματίες των θαλασσίων μέσων αναψυχής, ενώ έχουν τη δυνατότητα ενοικίασης έως 500 τμ, να αποθηκεύσουν όλον τον ογκώδη εξοπλισμό τους (π.χ.σετ windsurf-σκάφος-πανιά, canoe κ.α.) για τον οποίο φορολογούνται και τον έχουν δηλώσει στα κατά τόπους Λιμεναρχεία, ΜΟΝΟ σε 15 τμ ΑΦΥΛΑΚΤΑ;;; ΔΕΝ είναι δυνατό ούτε εφικτό να τα τοποθετούν κατά τη διάρκεια της καθημερινής τους λειτουργιας και μετά επί καθημερινής βάσης να τα μεταφέρουν σε άλλες αποθήκες καθώς όλοι αυτοί οι εξοπλισμοί στοιχίζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για τα οποία οι επιχειρηματίες αυτοί φορολογούνται κανονικά…Παρακαλώ πολύ να λάβετε υπόψη τα ανωτέρω και βοήθηστε τον θαλάσσιο αθλητικό τουρισμό στην Ελλάδα και μην τον εξαφανίσετε.

  • 8 Φεβρουαρίου 2024, 18:09 | Ανδριανός

    Στη παράγραφο 1, όχι απλώς γνώμη των οικείων δήμων, αλλά «σύμφωνη γνώμη». Να μπορεί ο δήμος να θέσει βέτο σε συγκεκριμένες παραχωρήσεις, καθώς είναι ο καθ ύλην αρμόδιος να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε περιοχής.

  • 8 Φεβρουαρίου 2024, 13:30 | Ουρανία

    Επειδή δεν ειναι ξεκάθαρο, στις μικρές αμμώδεις ακτές που οριοθετούνται αριστερά και δεξιά απο βράχους, οταν το μήκος της ακτογραμμής τους ειναι μικρότερο απο κάποια μέτρα (πχ 100μ κατα την άποψη μου) να ΜΗΝ επιτρέπεται καμμία ανάπτυξη ομπρελών και ξαπλωστρών απλής χρήσης.
    Επιπλέον τα 4 μέτρα απο την ακτογραμμή να διευκρινιστεί απο ποιά ακτογραμμή , όταν γνωρίζουμε όλοι οτι η γραμμή αυτή ειναι δυναμική (δηλαδή μεταβάλλεται χρονικά και ιδιαίτερα με την άμπωτη και με την παλίροια). Να γίνει χρήση της ψηφιακής ακτογραμμής της Κτηματολόγιο. Επιπλέον καταστρατηγείται το οριο καθόσον οι επιχειρηματίες τοποθετούν το στύλο στήριξης της ομπρέλας στο όριο αυτό.

  • 8 Φεβρουαρίου 2024, 12:44 | Ada

    Μέχρι πρότινος οι ομπρέλες και ξαπλώστρες έπρεπε να απέχουν 5 μέτρα από το κύμα και ούτε αυτό τηρούνταν σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Τώρα η απόσταση μειώνεται και γίνεται 4 μέτρα. Λαμβάνοντας υπόψη και τον κυματισμό, τα 4 μέτρα «νομιμότατα» θα εξαφανιστούν! Η τάση λοιπόν είναι να μειώσουμε αντί να αυξήσουμε τον ελεύθερο χώρο της παραλίας? Γιατί επιβραβεύετε όσους δεν τηρούν τους κανόνες και τους διευκολύνετε να τους καταπατούν περαιτέρω? Να επανέλθει το όριο στα 5 μέτρα και να ελέγχεται η τήρηση του.

  • 8 Φεβρουαρίου 2024, 10:00 | ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

    Η γνώμη των οικείων Δήμων δεν θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι απλή και μη δεσμευτική γνώμη. Προτείνεται το εξής: Στην περίπτωση όπου η γνώμη που θα διατυπωθεί θα έχει λάβει την έγκριση των 2/ 3 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου (συνεπώς θα έχει εξασφαλίσει μια ευρεία διαπαραταξιακή συναίνεση που αντικατοπτρίζει και τη συναίνεση μεγάλου μέρους της τοπικής κοινωνίας, την οποία αντιπροσωπεύουν τα μέλη του Δ.Σ.) η γνώμη αυτή να καθίσταται σύμφωνη και να είναι δεσμευτική για την έκδοση της προβλεπόμενη Υ.Α. Επίσης, με την ίδια πλειοψηφία να μπορεί το Δ.Σ. να διατυπώσει σύμφωνη γνώμη ώστε ορισμένες παραλίες να παραμένουν εκτός διαδικασιών παραχώρησης απλής χρήσης για λόγους κοινωνικούς, δηλαδή τη διασφάλιση του αναφαίρετου δικαιώματος όσων πολιτών το επιθυμούν, να επισκέπτονται παραλίες στις οποίες δεν θα υπάρχουν παραχωρήσεις απλής χρήσης σε ιδιώτες, ακόμη και αν αυτές δεν κατατάσσονται για λόγους περιβαλλοντικούς στις απάτητες παραλίες.

  • 6 Φεβρουαρίου 2024, 13:08 | ΦΑΝΗ ΤΣΙΑΦΗ

    ΑΡΘΡΟ 9 ΠΑΡ 1
    ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΧΡΗΣΗ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ 3 ΕΤΗ ΟΤΑΝ ΔΙΔΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ

  • 5 Φεβρουαρίου 2024, 23:59 | Γιώργος

    Η απόσταση από το νερό είναι ‘κινουμενη’ και διάφοροι επαγγελματίες, έχουν ισχυριστεί με θράσος ότι βρίσκονται στα 4μ βάση των μετρήσεων που γίνανε όταν τον χειμώνα το νερό ήταν πιο μέσα. Αυτο θα πρέπει να είναι επαρκώς ευκρινές ώστε να μην αφήνει περιθώρια για τέτοιου είδους «δικαιολογείες».

  • 3 Φεβρουαρίου 2024, 08:30 | Γεώργιος Νικόπουλος

    Το ότι τουλάχιστον το μισό κάθε παραλίας θα είναι ελεύθερο είναι θετικό. Η ιδανική όμως κατανομή ενός χώρου σε δύο διαφορετικές χρήσεις γίνεται διαφορετικά. Την αποφασίζουν οι καταναλωτές. Όταν η πυκνότητα λουομένων στην παραχωρημένη έκταση είναι μεγαλύτερη από όσο στην ελεύθερη, η παραχωρημένη πρέπει να μεγαλώσει γιατί την προτιμούν οι καταναλωτές.
    Όταν η πυκνότητα είναι μεγαλύτερη στην ελεύθερη έκταση οι επιχειρηματίες θα διαθέτουν τις ξαπλώστρες δωρεάν για να μην μειωθεί η πυκνότητα και υποχρεωθούν σε περιορισμό της έκτασης που τους έχει παραχωρηθεί.

  • 1 Φεβρουαρίου 2024, 17:33 | Σαράντος Καρ

    Τα 6μ μεταξύ των μισθώσεων θα «κόψουν» πολλές επιχειρήσεις από το δικαίωμα παραχώρησης, να ισχύουν έστω μόνο σε θέσεις δημοπρασίας.Επίσης όταν υπάρχει σε εκκρεμότητα αίτημα νομιμοποίησης παράνομων κατασκευών από δημόσιο φορέα, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να μπορούν κατ εξαίρεση να μισθώσουν τμήμα αιγιαλού, υπήρχε σε παλιότερη ΚΥΑ αιγιαλού η διάταξη αυτή.

  • 1 Φεβρουαρίου 2024, 14:31 | Renia

    Άρθρο 9
    «Μεταξύ των τμημάτων αιγιαλών και παραλίας που επιτρέπεται να παραχωρηθούν για απλή χρήση, ανεξαρτήτως του χρόνου ή της διαδικασίας που παραχωρούνται, μεσολαβεί απόσταση τουλάχιστον έξι (6) μέτρων. Το σύνολο των τμημάτων αιγιαλού και παραλίας που παραχωρούνται σύμφωνα με την παρ. 1 και σύμφωνα με το άρθρο 11 δεν καλύπτει περισσότερο από το πενήντα τοις εκατό (50%) του εμβαδού ή του μήκους του μετώπου του διακριτού τμήματος.»
    Σε περιπτώσεις όμορων επιχειρήσεων ακόμα κι αν μεσολαβήσει απόσταση τουλάχιστον έξι (6) μέτρων, δεν εξασφαλίζεται ότι το σύνολο των τμημάτων αιγιαλού και παραλίας που παραχωρούνται σύμφωνα με την παρ. 1 και σύμφωνα με το άρθρο 11 δεν θα καλύπτει περισσότερο από το πενήντα τοις εκατό (50%) του εμβαδού ή του μήκους του μετώπου. θα πρέπει να διευκρινιστεί με ποιόν τρόπο θα εξασφαλιστεί η ανωτέρω συνθήκη πιο συγκεκριμένα. Πχ σε αυτή τη περίπτωση να αυξηθεί η απόσταση μεταξύ επιχειρήσεων.

  • 1 Φεβρουαρίου 2024, 13:45 | ΔΚ

    Κοντά στα Καμένα Βούρλα δίνονται άδειες για ομπρέλες και ξαπλώστρες σε αιγιάλο όπου το χειμέριο κύμα απέχει από τα όρια της Εθνικής Οδού από 2 έως 5μ ως παράρτημα καταστήματος που είναι πάνω από την Εθνική Οδό σε βουνό σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων. Πρέπει να μπει ελάχιστο πλάτος αιγιαλού 5μ ώστε να δίνεται άδεια για ομπρέλες και τραπεζοκαθίσματα. Επίσης να ορισθεί μέγιστη απόσταση καταστήματος αιγιαλού που μπορεί να θεωρηθεί ο αιγιαλός ως ακουλήθημα του καταστήματος. Δεν μπορεί να θεωρείται αιγιαλός ως ακουλήθημα καταστήματος που είναι πάνω σε βουνό και μεσολαβεί Εθνική Οδός!!

  • 1 Φεβρουαρίου 2024, 11:56 | GIORGIOU G.

    “δεν καλύπτει περισσότερο από πενήντα τοις εκατό (50%) του εμβαδού ή του μήκους του μετώπου του διακριτού τμήματος”: Πάλι δεν είναι εφαρμοστέο . Ειδικα για τις παραλίες όπου υπάρχουν πολλές όμορες στον αιγιαλό , μικρές επιχειρήσεις. Δηλαδή, σε μία παραλία , μόλις παρουν οι πρωτες επιχειρησεις
    την παραχωρηση και συμπλήρωθεί το 50% , τοτε οι υπολοιπες δεν παιρνουν τίποτα;

  • 1 Φεβρουαρίου 2024, 11:34 | GIORGIOU G.

    Άρθρο 9,
    “Μεταξύ των τμημάτων αιγιαλών και παραλίας που επιτρέπεται να παραχωρηθούν για απλή χρήση, ανεξαρτήτως του χρόνου ή της διαδικασίας που παραχωρούνται, μεσολαβεί απόσταση τουλάχιστον έξι (6) μέτρων” : – Η ζώνη μεταξύ των επιχειρήσεων να είναι 3 μ. (1,5 μ. εκατερωθεν του κοινού ορίου μεταξύ των επιχειρήσεων) η οποία είναι ικανοποιητική για τη διέλευση 3-4 ατόμων. Μεγαλύτερη ζώνη αδικεί αρκετές , μικρές επιχειρήσεις που έχουν μικρό πρόσωπο 10 μ (π.χ. με πρόσωπο για παράδειγμα 10 μ. θα απομείνει 10-3-3 = 4 μέτρα) .
    “δεν καλύπτει περισσότερο από πενήντα τοις εκατό (50%) του εμβαδού ή του μήκους του μετώπου του διακριτού τμήματος”: Πάλι δεν είναι εφαρμοστέο . Ειδικα για τις παραλίες όπου υπάρχουν πολλές όμορες στον αιγιαλό , μικρές επιχειρήσεις.
    Mικρος , υπο εξαφανιση , επιχειρηματίας