Άρθρο 5 Οριοθέτηση αιγιαλού, παραλίας και παλαιού αιγιαλού

1. Η οριοθέτηση του αιγιαλού και της παραλίας, στις περιπτώσεις που είναι απαραίτητος ο καθορισμός παραλίας, γίνεται κατόπιν αυτοψίας και αφού ληφθούν υπόψη οι φυσικές και λοιπές ενδείξεις που επηρεάζουν το πλάτος του αιγιαλού και της παραλίας και, ιδίως:
α) Η γεωμορφολογία του εδάφους, αναφορικά με κατηγορίες υψηλών και χαμηλών ακτών, η σύστασή του, καθώς και το φυσικό όριο βλάστησης,
β) η ύπαρξη, τα όρια και το είδος των παράκτιων φυσικών πόρων,
γ) τα πορίσματα από την εκτίμηση των μετεωρολογικών στοιχείων της περιοχής,
δ) η μορφολογία του πυθμένα,
ε) ο τομέας ανάπτυξης κυματισμού σε σχέση με το μέτωπο της ακτής,
στ) η ύπαρξη νομίμως υφιστάμενων τεχνικών έργων στην περιοχή,
ζ) οι τυχόν εγκεκριμένες χωροταξικές κατευθύνσεις και χρήσεις γης που επηρεάζουν την παράκτια ζώνη,
η) η ύπαρξη δημόσιων κτημάτων κάθε κατηγορίας που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με την παράκτια ζώνη,
θ) τυχόν υφιστάμενη κτηματογράφηση, και
ι) η ύπαρξη ευπαθών οικοσυστημάτων και προστατευόμενων περιοχών.
Όπου υφίσταται σχέδιο πόλης, η οριογραμμή της παραλίας δεν μπορεί να υπερβεί την εγκεκριμένη γραμμή δόμησης. Σε παραδοσιακούς οικισμούς η οριογραμμή της παραλίας δεν μπορεί να υπερβεί τη γραμμή δόμησης, όπως αυτή νομίμως έχει διαμορφωθεί. Σε πόλεις και οικισμούς που δημιουργήθηκαν πριν από το έτος 1923 ή έχουν πληθυσμό κάτω από δύο χιλιάδες (2.000) κατοίκους και στους οποίους δεν υπάρχει εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, η οριογραμμή της παραλίας δεν μπορεί να υπερβεί τη διαμορφωμένη γραμμή δόμησης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί νομίμως. Κατά την έγκριση ή επέκταση σχεδίων πόλεων, η γραμμή δόμησης σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει την οριογραμμή της παραλίας με την επιφύλαξη των περιπτώσεων, που αφορούν παραδοσιακούς οικισμούς ή διατηρητέα κτίσματα και κατασκευές. Σε περιοχές εκτός σχεδίου, εξαιρούνται από τη ζώνη παραλίας τα χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα κτίσματα ή κατασκευές.
2. Για την οριοθέτηση του παλαιού αιγιαλού λαμβάνονται υπόψη ιδίως ενδείξεις επί του εδάφους ή φυσικές ενδείξεις (αμμώδης, ελώδης ή βαλτώδης χαρακτήρας εκτάσεων συνεχόμενων του αιγιαλού), αεροφωτογραφίες, χάρτες και διαγράμματα διαφόρων ετών και γεωλογικές μελέτες, εξαιρουμένων των μαρτυρικών καταθέσεων.
3. Ο καθορισμός των ορίων του αιγιαλού, της παραλίας και του παλαιού αιγιαλού γίνεται με απόφαση επιτροπής, η οποία συγκροτείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και αποτελείται από: α) τον προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας ως πρόεδρο, β) έναν μηχανικό της Κτηματικής Υπηρεσίας με ειδικότητα τοπογράφου ή πολιτικού μηχανικού και, αν δεν υπάρχει, έναν τεχνολόγο τοπογράφο μηχανικό, ενώ αν η Κτηματική Υπηρεσία δεν διαθέτει μηχανικό των ανωτέρω ειδικοτήτων, συμμετέχει στην Επιτροπή μηχανικός άλλης δημόσιας υπηρεσίας, γ) τον αρμόδιο Λιμενάρχη, δ) υπάλληλο δημόσιας υπηρεσίας που εδρεύει στην ίδια περιφερειακή ενότητα ή περιφέρεια με ειδικότητα γεωλόγου, και ε) τον προϊστάμενο της οικείας Διεύθυνσης Πολεοδομίας.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά από εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δύναται να συσταθεί και δεύτερη επιτροπή, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν μέλη με τις ιδιότητες της παρούσας χωρίς περιορισμό συνδεόμενο με τοπική αρμοδιότητα.
4. Κατά των αποφάσεων της παρ. 3 επιτρέπεται η υποβολή ενδικοφανούς προσφυγής της παρ. 2 του άρθρου 25 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, Α΄ 45) ενώπιον δευτεροβάθμιας επιτροπής που αποτελείται από: α) τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με αρμοδιότητα τη δημόσια περιουσία, β) τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αρμοδιότητα την πολεοδομία και τη χωροταξία, γ) τον προϊστάμενο της κατά τόπον αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τη δημόσια περιουσία, δ) έναν μηχανικό που υποδεικνύεται από το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.) «Ελληνικό Κτηματολόγιο», ε) τον αρμόδιο προϊστάμενο της Διεύθυνσης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της οικείας αποκεντρωμένης διοίκησης, στ) έναν γεωλόγο που υπηρετεί σε δημόσια υπηρεσία στα γεωγραφικά όρια της αποκεντρωμένης διοίκησης, και ζ) έναν εκπρόσωπο της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Η συγκρότηση της επιτροπής ανά αποκεντρωμένη διοίκηση γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Με την απόφαση συγκρότησης της επιτροπής ορίζονται και αναπληρωματικά μέλη με τις αντίστοιχες ιδιότητες, πλην των Γενικών Γραμματέων. Στην επιτροπή προεδρεύει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με αρμοδιότητα για τη δημόσια περιουσία και, αν αυτός απουσιάζει ή κωλύεται, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αρμοδιότητα την πολεοδομία και τη χωροταξία. Η ενδικοφανής προσφυγή υποβάλλεται εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία, η οποία συγκροτεί και διαβιβάζει φάκελο εντός δέκα (10) ημερών στη δευτεροβάθμια επιτροπή.
5. Κατά της απόφασης της παρ. 4 μπορεί να ασκηθεί αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.
6. Η καταγραφή του αιγιαλού, της παραλίας και του παλαιού αιγιαλού γίνεται σε ορθοφωτογραφικά υπόβαθρα που τηρούνται στο ν.π.δ.δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο.
7. Οι αποφάσεις καθορισμού της οριστικής οριογραμμής του αιγιαλού, της παραλίας και του παλαιού αιγιαλού δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
8. Οι αποφάσεις καθορισμού της οριστικής οριογραμμής του αιγιαλού, της παραλίας και του παλαιού αιγιαλού και τα υπόβαθρα αναρτώνται μόνιμα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για ενημέρωση του κοινού. Σχετική ανακοίνωση για την ανάρτηση τοιχοκολλάται στους χώρους ανακοινώσεων των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των περιφερειών και των παράκτιων δήμων. Αν εξαιρεθούν από την ανάρτηση, για λόγους εθνικής ασφάλειας, συγκεκριμένα υπόβαθρα, οι έχοντες έννομο συμφέρον μπορούν να λαμβάνουν γνώση της οριστικής οριογραμμής από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία. Μνεία για την εξαίρεση υποβάθρων από την ανάρτηση γίνεται στην απόφαση καθορισμού της οριστικής οριογραμμής αιγιαλού, της παραλίας και του παλαιού αιγιαλού και στην ανακοίνωση της ανάρτησης.
9. Με την τήρηση των όρων δημοσιότητας των παρ. 7 και 8 ολοκληρώνεται η διαδικασία καθορισμού του αιγιαλού, της παραλίας και του παλαιού αιγιαλού και συνάγεται τεκμήριο ότι οι ενδιαφερόμενοι έλαβαν γνώση σχετικά με τη χάραξη και την ακριβή θέση της οριογραμμής, μετά την πάροδο τριών (3) μηνών από την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Πλημμέλειες των διαδικασιών δημοσιότητας δεν επηρεάζουν το κύρος της διαδικασίας οριοθέτησης του αιγιαλού, της παραλίας και του παλαιού αιγιαλού. Για την οριστικοποίηση της οριογραμμής ενημερώνεται το ν.π.δ.δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο και η πράξη καθορισμού καταχωρείται στο κτηματολόγιο ή μεταγράφεται στο υποθηκοφυλακείο υποχρεωτικά κατά τους ν. 2308/1995 (Α’ 114) και 2664/1998 (Α’ 275).
10. Σε περίπτωση σφάλματος ή αν μεταβληθεί η οριογραμμή λόγω νόμιμων τεχνικών έργων ή φυσικών αιτίων, διενεργείται επανακαθορισμός αιγιαλού, παραλίας ή παλαιού αιγιαλού με τη διαδικασία των παρ. 1 έως 9.
11. Μετά τον καθορισμό των ορίων του αιγιαλού, της παραλίας και του παλαιού αιγιαλού επιτρέπεται η απαλλοτρίωση, αναγκαστική ή ρυμοτομική, τυχόν ιδιωτικών δικαιωμάτων που προϋπάρχουν στον αιγιαλό, την παραλία και τον παλαιό αιγιαλό. Από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης περί καθορισμού της οριστικής οριογραμμής του αιγιαλού, της παραλίας και του παλαιού αιγιαλού, οι κύριοι των κτημάτων που καταλαμβάνονται από αυτή θεωρείται ότι έλαβαν γνώση του περιεχομένου της και, για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών από τη δημοσίευση αυτή, δεν επιτρέπεται η κατασκευή, βελτίωση, δενδροφύτευση ή άλλη προσθήκη στα ακίνητα αυτά. Αύξηση της αξίας των ακινήτων που οφείλεται στις ενέργειες αυτές δεν αποζημιώνεται.

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 14:52 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΜΕΝΟ ΑΙΓΙΑΛΟ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΑΙΓΙΑΛΟΥ.

    ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ Η ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΡΙΟΓΡΑΜΜΗΣ ΤΟΥ ΑΙΓΙΑΛΟΥ, Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΗΚΕ ΒΑΣΕΙ ΦΩΤΟΕΡΜΗΝΕΙΑΣ, ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΤΟΣ 2018, , ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗΣ 11.865 χλμ.. ΜΕ ΔΙΑΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ (ΦΕΚ) ΤΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΤΩΝ 7 ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΛΟΓΩ ΠΑΡΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΟΡΙΟΓΡΑΜΜΗ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 3 ΤΟΥ Ν.2971/2001.

    ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΑΠΑΙΤΕΊΤΑΙ Η ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ 3 ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ:
    Ο επανακαθορισμός των ορίων του αιγιαλού και ο καθορισμός ή ο επανακαθορισμός των ορίων της παραλίας και του παλαιου αιγιαλού γινεται με απόφαση επιτροπής…

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 14:12 | ΑΝΝΑ ΚΑΜΜΗ

    Πρόταση επί της παρ. 2:
    Για την οριοθέτηση του παλαιού αιγιαλού λαμβάνονται υπόψη ιδίως ενδείξεις επί του εδάφους ή φυσικές ενδείξεις (αμμώδης, ελώδης ή βαλτώδης χαρακτήρας εκτάσεων συνεχόμενων του αιγιαλού), αεροφωτογραφίες, χάρτες και διαγράμματα διαφόρων ετών και γεωλογικές μελέτες, ακτομηχανικές μελέτες και εκτίμηση ύψους κυμάτων ανάλογα με την εποχική κατανομή των ανέμων, το ανάπτυγμα της θάλασσας και ρευμάτων και κυμάτων και ανακλάσεων τους, εξαιρουμένων των μαρτυρικών καταθέσεων.

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 14:32 | Χριστίνα Ευθυμιάτου

    Χάραξη και διαχείριση παράκτιων περιοχών
    Το Νομοσχέδιο προτείνει ανεφάρμοστες διατάξεις ή τέτοιες που θα επιφέρουν σωρό παρενέργειες, όπως στο Άρθρο 5, 3, σχετικά με τη σύσταση της επιτροπής για τον καθορισμό των ορίων αιγιαλού, παραλίας και παλαιού αιγιαλού που είναι καίριας σημασίας. Θεωρούμε πολύ σημαντική τη χάραξη βάσει επιστημονικών γεωμορφολογικών δεδομένων και όχι τη διαιώνιση αυθαίρετης χάραξης. Ο αιγιαλός ειδικά λόγω ανόδου στάθμης της θάλασσας είναι μεταβλητή και όχι στάσιμη αξία και χρειάζεται προνόηση σε βάθος χρόνου η εξέλιξή του για να προστατευθεί η ακτογραμμή.

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 12:57 | Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση «Κοινό Τηνίων»

    Παρ. 3:
    Οι κτηματικές υπηρεσίες είναι υπερβολικά υποστελεχωμένες, ενώ ο αριθμός των υπάλληλων με ειδικότητα γεωλόγου στις περιφέρειες θεωρούμε ότι δεν θα είναι αρκετός για την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε εύλογο χρονικό διάστημα.

    Ο λιμενάρχης δεν θα έπρεπε να είναι στην επιτροπή αυτή. Αντί αυτού ένας θα μπορούσε να είναι μέλος κάποιος άλλος υπάλληλος, σχετικός με την προστασία του περιβάλλοντος.

    Παρ. 6:
    Θα πρέπει να μπορούν να θεωρηθούν ως σωστό υπόβαθρο καινούριες ορθοφωτογραφίες με drone και όχι μόνο οι φωτογραφίες του κτηματολογίου.

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 12:28 | ΒΙΟΛΕΤΑ ΤΡΙΠΟΔΗ

    Στο νησί μου στην Σάμο υπάρχουν τεράστιες παραλίες οι οποίες έχουν αξιοποιηθεί σε πολύ μικρό ποσοστό. Εννοώ ότι σε παραλία όπως π.χ του Ποτοκακίου 5 χλμ. έχει καλυφθεί μόλις το 1 χλμ. με ξαπλώστρες. Στο σύνολό τους λοιπόν οι παραλίες του νησιού προσφέρουν τη δυνατότητα να μπορούν λουόμενοι να ξαπλώσουν την πετσέτα τους και να κάνουν το μπάνιο τους.
    όπως και στην Ψιλή Άμμο. Υπάρχει η παραλία στις Αλυκές που είναι natura άρα δεν υπάρχει εκμετάλλευση ενώ στην παραλία εντός του οικισμού μόλις το ι/3 καλύπτεται από ομπρέλες. Η αυξανόμενη έλευση τουριστών που επιθυμούν οργανωμένες παραλίες δυστυχώς δε θα μπορούν να εξυπηρετηθούν όταν ξενοδοχεία αλλά και επιχειρήσεις που έχουν ιδιοκτησία η έχουν ενοικιάσει π.χ 4 στρέμματα να μπορούν να δουλέψουν με 45 σετ σε 500 τμ. Εν κατακλείδι ο νόμος πρέπει να έχει εξαιρέσεις . Η Σάμος δεν είναι Μύκονος η Σαντορίνη έχει χιλιόμετρα ανεκμετάλλευτα παραλιών άρα θα μπορούσε να υπάρξει μία εξαίρεση και ανάλογα με την ομορότητα της κάθε επιχείρησης να υπάρχει ποσοστό κάλυψης. Η αυθαιρεσία δεν συμφέρει κανέναν αυτό είναι ξεκάθαρο αλλά να υπάρξει ένα μέτρο που να δίνει τη δυνατότητα σε έναν επιχειρηματία που έχει επενδύσει κάποιες χιλιάδες ευρώ να μπορέσει να συντηρηθεί γι όλο τον χρόνο. Επίσης το να συλλαμβάνεται ο κάθε επαγγελματίας ως κοινός εγκληματίας να περνά αυτόφωρο και να κρατείται για 24 ώρες τουλάχιστον είναι άδικο και ίσως θα πρέπει να επανεξεταστεί ο τρόπος που θα επιβάλει το πρόστιμο η θα γίνεται η σύσταση στον παραβάτη. Σας ευχαριστώ

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 11:02 | ΣτΑ

    Πως θα οριοθετηθούν οι αιγιαλοί και οι παραλίες όταν τα φυσικά όρια, όπως η βλάστηση και τα γεωμορφολογικά στοιχεία έχουν καταπατηθεί ανελέητα από παντός είδους επιχειρήσεις και συμφέροντα; Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και αεροφωτογραφίες της πρότερης κατάστασης των ακτών, όχι μόνο για τους παλαιούς αιγιαλούς αλλά για όλους και να γίνει αποκατάσταση. Υπάρχουν χαραγμένες γραμμές αιγιαλού μέσα στη θάλασσα με σκοπό να νομιμοποιήσουν οι κτηματικές υπηρεσίες παράνομα κτίσματα! Πρέπει να επαναπροσδιοριστούν και ελεγχθούν όλες από την αρχή!
    Χρήσεις γης που αναφέρονται στο παρόν άρθρο δεν έχουν καθοριστεί σε πολλές περιοχές της χώρας. Θα πρέπει επίσης και αυτές να ολοκληρωθούν. Ο καθένας χτίζει, δραστηριοποιείται όπου να’ναι ανεξέλεγκτα!

    Σωστή η επιλογή γεωλόγου στη παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου. Πρέπει να υπάρχει επιστημονικό προσωπικό που αντιλαμβάνεται και έχει τη γνώση για τις πολύπλοκες και ευαίσθητες διεργασίες με τις οποίες λειτουργούν οι αμμώδεις αλλά και μη ακτές. Οι μηχανικοί δεν κατέχουν την πολύτιμη αυτή γνώση. Ίσως θα ήταν βοηθητικό να ενταχθούν και άλλα επιστημονικά πεδία όπως βιολόγων ή περιβαλλοντολόγων για την πανίδα και την χλωρίδα.

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 02:31 | ΔΗΜΗΤΡΑ ΞΕΝΑΚΗ

    Το Νομοσχέδιο προτείνει ανεφάρμοστες διατάξεις ή τέτοιες που θα επιφέρουν σωρό παρενεργειών, σχετικά με τη σύσταση της επιτροπής για τον καθορισμό των ορίων αιγιαλού, παραλίας και παλαιού αιγιαλού που είναι καίριας σημασίας. Θεωρούμε πολύ σημαντική τη χάραξη βάσει επιστημονικών γεωμορφολογικών δεδομένων και όχι τη διαιώνιση αυθαίρετης χάραξης. Ο αιγιαλός ειδικά λόγω ανόδου στάθμης της θάλασσας είναι μεταβλητή και όχι στάσιμη αξία και χρειάζεται προνόηση σε βάθος χρόνου η εξέλιξη του για να προστατευθεί η ακτογραμμή.
    Ο όρος «απάτητες» είναι αρκετά θολός και αδιευκρίνιστος.

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 01:26 | Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου (σύλλογος 400+ μελών)

    Πρόταση επί της παρ. 2:
    Για την οριοθέτηση του παλαιού αιγιαλού λαμβάνονται υπόψη ιδίως ενδείξεις επί του εδάφους ή φυσικές ενδείξεις (αμμώδης, ελώδης ή βαλτώδης χαρακτήρας εκτάσεων συνεχόμενων του αιγιαλού), αεροφωτογραφίες, χάρτες και διαγράμματα διαφόρων ετών και γεωλογικές μελέτες, ακτομηχανικές μελέτες και εκτίμηση ύψους κυμάτων ανάλογα με την εποχική κατανομή των ανέμων, το ανάπτυγμα της θάλασσας και ρευμάτων και κυμάτων και ανακλάσεων τους, εξαιρουμένων των μαρτυρικών καταθέσεων.

  • 13 Φεβρουαρίου 2024, 23:18 | Βασίλης Παλαιοθόδωρος

    παρ. 1
    Καθορισμοί Αιγιαλού σε υφιστάμενα Σχέδια Πόλης.
    Έχουν καθοριστεί Αιγιαλοί με ΦΕΚ, επί υφισταμένων Σχεδίων Πόλεως και να έχουν δημιουργηθεί δυο Πράξεις της Διοίκησης που έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους και έτσι επηρεάζουν τον πολίτη και προκαλούν τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, όπου εμπλέκονται υπηρεσίες-υπουργεία-δικαστήρια κ.α.
    Λαμπρό παράδειγμα το Σχέδιο Πόλεως Λαγάνα Ζακύνθου, που η πράξη εφαρμογής, κυρώθηκε με την 1/1994 αποφ. Κρατικού Νομάρχη και μεταγενέστερα καθορίστηκε ο Αιγιαλός με το ΦΕΚ 94Δ’/2011, όπου οι οριογραμμές Αιγιαλού και Παραλίας, που στο μεγαλύτερο τμήμα τους ταυτίζονται, Εισέρχονται Εντός του Σχεδίου Πόλης και μάλιστα επί κατασκευών που πιθανόν να είχαν και οικοδομική αδεία πιθανόν και πριν από την πράξη εφαρμογής.
    Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας από την Κτηματική Υπηρεσία και οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες που έχουν μάλιστα οικοδομική Άδεια να εμπλακούν σε μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες και παράλληλα να απαιτείται να γίνει τροποποίηση στο ΚΥΡΩΜΕΝΟ Σχέδιο Πόλης Λαγανά.
    Είναι αδιανόητο πράξεις της Διοίκησης να έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους που στην περίπτωση αυτή επηρεάζονται τα 70% περίπου των παραλιακών ακίνητων, καθώς έχει εφαρμοστεί κατά λέξη η διατύπωση του Ν.2971/01 που παραμένει και στη παρούσα διαβούλευση: «Όπου υφίσταται σχέδιο πόλης, η οριογραμμή της παραλίας δεν μπορεί να υπερβεί την εγκεκριμένη γραμμή δόμησης» και επειδή Πολεοδομικά δεν ταυτίζονται συχνά οι Ρυμοτομική γράμμα με την Οικοδομική Γραμμή (Γραμμή Δόμησης) και συνήθως υπάρχουν κατασκευές στην πρασιά.
    Πρέπει να αλλάξει και να επαναδιατυπωθεί ως εξής: «Όπου υφίσταται σχέδιο πόλης, ούτε η οριογραμμή της παραλίας, ούτε και η οριογραμμή του Αιγιαλού μπορούν να υπερβούν την εγκεκριμένη Ρυμοτομική Γραμμή των ακραίων παραλιακών Ο.Τ.» και να καθορίζονται ή να επανακαθορίζονται με βάσει αυτό!

    παρ. 2
    να προστεθεί «…και ότι άλλο απαιτήσει η Επιτροπή του παρόντος άρθρου για την ορθή και αντικειμενική κρίση της».

    παρ. 3
    Πρέπει να παραμείνει η υφιστάμενη διατύπωση του αρθρ. 3 του Ν2971 «….γίνεται από επιτροπή..» και όχι η διατύπωση «…με απόφαση της επιτροπής…» που αναγράφεται στη διαβούλευση.
    Αυτό δημιουργεί επιπλέον ευθύνες στην επιτροπή με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στη διαδικασία.
    Επίσης δεν γίνεται κατανοητό η εφαρμογή του νόμου.
    Δηλαδή μπορεί να εκδίδεται ΦΕΚ μονόν με την απόφαση της επιτροπής;

    Μετά από τον καθορισμό ΠΟΑ με ΦΕΚ, απομένει και κατά κόρον ζητείται, να καθοριστεί η ζώνη Παραλίας, που αυτό εξετάζεται (μαζί με την ύπαρξη παλαιού Αιγιαλού).
    Επανακαθορισμός Αιγιαλού γίνεται:
    1. για λογούς συναρμογής της ΠΟΑ και όπου διαπιστώνεται σφάλμα καθορισμού της.
    2. σε περιπτώσεις που έχουν γίνει καθορισμός με ΦΕΚ και διαπιστώνονται σφάλματα και αποκλίσεις ή δεν μπορεί να γίνει εφαρμογή τους, (κυρίως σε καθορισμούς που έγιναν προ του 2001).
    Επειδή ο καθορισμός ή ο επανακαθορισμός αιγιαλού και στη συνέχεια της παραλίας γίνεται πάντα με το όριο της μέγιστης συνήθη ανάβασης του χειμερίου κύματος, δεν είναι αντιληπτός ο ρόλος του Γεωλόγου ως μέλους της επιτροπής και επίσης πρέπει να γνωρίζετε την μεγάλη έλλειψη ειδικότητας Γεωλόγων σε Δημόσιες Υπηρεσίες, σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες και ιδιαιτέρα σε Νησιώτικες ΠΕ.
    Τα κενά αυτά, θα δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα στις εκδόσεις αποφάσεων για τον ορισμό μελών της επιτροπής.
    Η υφιστάμενη σύνθεση επιτροπής του αρθρ. 3 λειτουργεί και επαρκεί για την οριοθέτηση του Αιγιαλού και οι μηχανικοί των υπηρεσιών έχουν αντίληψη των πολεοδομικών θεμάτων (σχεδίων πόλεως κπλ) και γνώση των τεχνικών έργων των ΟΤΑ.
    Στη θέση Γεωλόγου πρέπει να παραμείνει ο Δ/ντης ΠΕΧΩ της οικίας περιφέρειας άπλα πρέπει να προβλεφθεί και αναπληρωτής του, Δ/ντης ή προϊστάμενος ανάλογης ειδικότητας μηχανικού (πολίτικος ή τοπογράφος μηχανικός), από την οικία Περιφερειακή Ενότητα, καθότι δε νησιώτικους νόμους (ΠΕ) δεν είναι δυνατή η μετακίνηση του και είναι σύνηθες να συνεδριάζει η επιτροπή με 4 μέλη.
    Πρέπει να καθορίζεται ένας Γεωλόγος ως επιπλέον και συμπληρωματικό μέλος της επιτροπής, από την οικία Αποκεντρωμένη διοίκηση ή την Περιφέρεια, απαραίτητος, όταν εξετάζεται επανακαθορισμός Παλαιού Αιγιαλού και όπου η επιτροπή θεωρεί ότι συντρέχουν λόγοι σε νέο καθορισμό Παλαιού Αιγιαλού.
    Όπου έχει καταχωρηθεί Παλαιός Αιγιαλός ως Δημόσιο Κτήμα, τότε για να συνεδριάσει η επιτροπή, πρέπει να προηγείται απόφαση Υπουργού, καθότι αποτελεί περιουσία του Ελληνικού Δημόσιου που την διαχειρίζεται ο Υπουργός.
    Επίσης ότι ισχύει στο αρθ. 17 στην τελευταία παράγραφο, πρέπει να διατυπώνεται και να ισχύει και για τα μέλη της επιτροπής.

  • 13 Φεβρουαρίου 2024, 23:04 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΜΠΙΛΗΣ

    Κινδυνεύουν νόμιμες ιδιοκτησίες εντός σχεδίου στον οικισμό Αλκυόνας Κατακόλου.
    Κατατέθηκε στις 15/11/2022 αίτηση 45 ατόμων για επαναχάραξη του αιγιαλού και της παραλίας της λανθασμένης χάραξης στην Αλκυόνα Κατακόλου ,διότι διαπιστώθηκε από την επίσημη αποτύπωση του 2009 του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ότι α) η γραμμή παραλίας υπερβαίνει την γραμμή δόμησης σε μήκος 601.48 μ από το συνολικό μήκος των 1060 .45 μ του οικισμού β) η γραμμή αιγιαλού εισέρχεται μέσα στο σχέδιο πόλης σε μήκος 230.17 και γ) η γραμμή του παλαιού αιγιαλού εισέρχεται στο σχέδιο πόλης .
    Η αίτηση απορρίφθηκε από την πρωτοβάθμια επιτροπή, κατά παράβαση του νόμου 2971/2001 πλήρως αναιτιολόγητα, χωρίς να ενημερωθούμε. Την μάθαμε πρόσφατα μέσω του Συνηγόρου του Πολίτη , του οποίου ζητήσαμε τη βοήθεια , ενώ εκκρεμεί να κατατεθεί νέα ένσταση στη Β ́ βάθμια Επιτροπή. Το διάστημα αυτό προωθείται νέος νόμος στη Βουλή για τον αιγιαλό και την παραλία.
    Οι ρυθμίσεις του νέου νόμου ,όσον αφορά τον οικισμό της Αλκυόνας Κατακόλου,
    επικυρώνουν και διευρύνουν τις βλαπτικές συνέπειες σε ιδιοκτησίες που βρίσκονται εντός του πολεοδομικού σχεδίου , αφού αφαιρούν το δικαίωμα της επαναχάραξης του αιγιαλού και της παραλίας στους κατοίκους της Αλκυόνας ( επεξηγείται στην υποσημείωση 1). Με λίγα λόγια ο υπό διαβούλευση νόμος περιορίζει αυθαίρετα καταργεί το αναφαίρετο δικαίωμα προστασίας της νόμιμης ιδιοκτησίας .
    Στη διατύπωση του νέου υπό διαβούλευση νόμου (στο εδάφιο ι της παρ 1 του άρθρου 5) ορίζεται ότι η γραμμή παραλίας φτάνει ως την οικοδομική γραμμή , σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα (με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του ισχύοντος νόμου ) , ότι η ζώνη της παραλίας δεν θίγει υφιστάμενα όρια του σχεδίου πόλης . Καταργεί έτσι αυθαίρετα το σχέδιο πόλης. το οποίο έχει εγκρίνει η πολιτεία και βάσει του οποίου έχουν γίνει αγοραπωλησίες και έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες στα παραλιακά οικόπεδα και τώρα είναι παράνομες ,διότι οι ιδιοκτήτες των έκαναν το λάθος να τις τοποθετήσουν νόμιμα .

    Με την παράγραφο 10 του άρθρου 5 του υπό διαβούλευση νόμου δίνεται η
    δυνατότητα σε περίπτωση σφάλματος ή αν μεταβληθεί η οριογραμμή λόγω νόμιμων
    τεχνικών έργων η φυσικών αιτίων να διενεργείται ο επανακαθορισμός του αιγιαλού , παραλίας ή παλαιού αιγιαλού . Όμως δεν προβλέπει τίποτα στην περίπτωση των ορισμών που έχουν γίνει με τους προηγούμενους νόμους όπως τον Α.Ν. 2344/1940 της Αλκυόνας Κατακόλου .
    Με την κατάργηση δε του άρθρου 7 καταργείται ρητά το δικαίωμα της επαναχάραξης για χαράξεις του Α.Ν. 2344/1940 ,ήτοι καταργείται αυθαίρετα το αναφαίρετο δικαίωμα προστασίας της ιδιοκτησίας μας.
    Αυτές οι αλλαγές κατοχυρώνουν τις μέχρι τώρα αρνητικές εξελίξεις στον οικισμό Αλκυόνας Κατακόλου του Δήμου Πύργου, όπου υπάρχουν νόμιμες ιδιοκτησίες και εγκεκριμένο σχέδιο πόλης, ακυρώνοντας τη δυνατότητα δικαίωσης των ιδιοκτητών στη Β ́βάθμια επιτροπή. Η ουσία όλης της εξέλιξης οδηγεί στο να καταργούνται νόμιμες ιδιοκτησίες, κτίσματα εντός του πολεοδομικού σχεδίου να υφαρπάζονται αυθαίρετα σημαντικά τμήματα όλων των παραλιακών οικοπέδων και όλα τα παραλιακά οικόπεδα γίνονται μη οικοδομήσιμα , 24 οικόπεδα δε εξ αυτών γίνονται και μη άρτια μερικά δε εξ αυτών εντελώς άχρηστα και οι ιδιοκτήτες των θα υποχρεωθούν να τα εγκαταλείψουν ,όλες
    δε οι παραλιακές οικοδομές που έχουν νόμιμη άδεια γίνονται παράνομες διότι έκαναν το λάθος οι ιδιοκτήτες των να τις τοποθετήσουν όπως προέβλεπε το εγκεκριμένο σχέδιο πόλης . Η νέα αυτή εξέλιξη στο νόμο θα επιδεινώσει μια προβληματική κατάσταση από λάθη και παραλείψεις αρμοδίων υπηρεσιών (Κτηματολόγιο, Πολεοδομία, Κτηματική Υπηρεσία ). Π.χ. λάθος χάραξη αιγιαλού.
    Η νέα ρύθμιση για τα όρια της παραλίας είναι λανθασμένη. Δημιουργεί σοβαρά
    κοινωνικά ζητήματα. Δεν μπορεί η επιχειρηματική δραστηριότητα να στηριχτεί
    παίρνοντας τα σπίτια του κόσμου και να αχρηστέψουν τα οικόπεδά τους, που βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης και τα κατέχουν νόμιμα. Ουσιαστικά πρόκειται για την προώθηση μιας γενικευμένης απαλλοτρίωσης περιουσίας, που δεν θα περιοριστεί προφανώς στην περίπτωση του οικισμού Αλκυόνας Κατακόλου, αλλά θα έχει και άλλα θύματα. Αν για λόγους δημοσίου συμφέροντος χρειάζεται κάποια εξαίρεση και χρειάζεται να γίνει στο μέλλον κάποια απαλλοτρίωση η κρατική μηχανή έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Να το νομοθετήσει όταν και όπου χρειαστεί με διαφάνεια.
    Με τη ρύθμιση αυτή αφήνουν στους ιδιοκτήτες, εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλης, ένα άχρηστο κουτσουρεμένο ακίνητο, ένα μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο οικόπεδο, που μπορεί εύκολα και φτηνά να απαλλοτριωθεί και να ξεπουληθεί. Η παραλία λέει ο νέος νόμος έχει όριο την οικοδομική γραμμή ,αυτό σημαίνει την απαξίωση της περιουσίας μας.
    Ζητάμε σαν ελάχιστη κατοχύρωση της νομιμότητας στο νέο νόμο να μπεί η διατύπωση:. Μια λέξη κρίνει και αλλάζει πολλά. Κι όμως δεν το αποδέχονται.
    Αυτό το αίτημα είναι δίκαιο, είναι απλό και κατανοητό.
    Ζητάμε επίσης να έχουμε το δικαίωμα της επαναχάραξης του αιγιαλού και της παραλίας και να αναφερθεί ρητά η περίπτωση μας που έχει γίνει με τον Α.Ν.2344/1940 , προσθέτοντας με οποιονδήποτε τρόπο την φράση χαράξεις παραλιών που έχουν διενεργηθεί πριν την δημοσίευση του παρόντος νόμου και για τις οποίες δεν έχουν γίνει απαλλοτριώσεις της παραλίας.
    Το ζήτημα αυτό θίγει και απασχολεί πολλούς δημότες του Δήμου Πύργου.
    Όσον μας αφορά θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να ψηφιστεί ο νόμος. Αλλά και μετά για να επαναχαραχτεί σωστά ο αιγιαλός και η παραλία, αφού με την επέκταση του λιμενοβραχίονα, όπως όλοι γνωρίζουμε, αποδεδειγμένα υπάρχουν προσχώσεις που έχουν αλλάξει τα όρια της ακτογραμμής και του αιγιαλού, με αποτύπωση δε του 2024 η ακτογραμμή έχει μετακινηθεί μεγαλώνοντας έτσι η παραλία σε πολλά σημεία 32.00μ σε σύγκριση με την επίσημη αποτύπωση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου του έτους 2009!!!!!.

  • 13 Φεβρουαρίου 2024, 21:29 | Κινηση Πολιτων Αιγινας_ SOS KLIMA

    ΑΡΘΡΟ 5

    ΠΡΟΤΑΣΗ _ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ_ επι της παραγραφου 1

    Πρόταση επί της παρ.1.(α):
    Στις γεωμορφολογικες ενδειξεις πλην της βραχωδους η μη συστασης του εδαφους πρεπει να αναφερεται και η υπαρξη και αλλων γεολογικων στοιχειων όπως υφαιστιογενες η μη εδαφος, Βοτσαλωτο, αμμώδης, ελώδης ή βαλτώδης χαρακτήρας εκτάσεων, η υπαρξη εκβολης ρεματος,ζωνη πλημυρας κλπ.

    Πρόταση επί της παρ. 1 (γ):
    Στα Μετεωρολογικα στοιχεια να αναφερεται και η παρουσια πλημυρικων φαινομενων λογω κλιματικης αλλαγης και το ευρος τους καθως και οι ισχυροι Νοτιοι η Δυτικοι ανεμοι που πνεουν στην περιοχη και εαν είναι ισχυροι λογω κλιμα τικης αλλαγης

    ΠΡΟΤΑΣΗ_ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ_επί της παρ. 2:
    Για την οριοθέτηση του παλαιού αιγιαλού λαμβάνονται υπόψη ιδίως ενδείξεις επί του εδάφους ή φυσικές ενδείξεις (αμμώδης, ελώδης ή βαλτώδης χαρακτήρας εκτάσεων συνεχόμενων του αιγιαλού), αεροφωτογραφίες, χάρτες και διαγράμματα διαφόρων ετών και γεωλογικές μελέτες, ακτομηχανικές μελέτες και εκτίμηση ύψους κυμάτων ανάλογα με την εποχική κατανομή των ανέμων, το ανάπτυγμα της θάλασσας και ρευμάτων και κυμάτων και ανακλάσεων τους, εξαιρουμένων των μαρτυρικών καταθέσεων.

    ΣΧΟΛΙΟ_ επι της παραγραφου 12
    Η διατυπωση της παραγραφου είναι για άλλη μια φορα ασαφης με αποτελεσμα να μην ασκουν τα οριζομενα από τον Νομο ακομη και υπάλληλοι Κτηματικων Υπηρεσιών. Δεν γινεται σαφες στον παροντα νομο ότι η παραλια καθισταται κοινοχρηστη ακομη και προ της συντελεσης της απαλλοτριωσης .
    Τουτο είναι σαφεστερο στον Ν.2971/2001 κ αι τις μετεποιτα τροποποιησεις του μεχρι σημερα.

    ΠΡΟΤΑΣΗ _ΟΡΘΗΣ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗΣ_της παραγραφου 12

    Μετα την ολοκληρωση της διαδικασιας χαραξης του αιγιαλου και παραλιας .η αποφαση δημοσιευεται στο ΦΕΚ και επεχει θεση μεταγραφης στα βιβλια μεταφραφων του υποθηκοφυλλακιου ως Δημοσιο κτημα και η πραξη καταχωρειται στο κτηματολογιο.

    ΣΧΟΛΙΟ _ΕΠΕΓΗΓΗΣΗ_επι της παραγρ 12
    Τουτο ισχυει κατά τις αποφασεις του ΣΤΕ που παραθετω
    Στε Α565/2016 όπου στην παράγραφο 9 ορίζει:
    9. ……….. ακόμη και ΠΡΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ της κατά νόμο συντελέσεως της απαλλοτριώσεως με την καταβολή της προσήκουσας αποζημιώσεως στους θιγόμενους ιδιοκτήτες (ΣτΕ 1949/2014, 2274/2011 και πρβλ. ΣτΕ 2859/2007, 1413/1994).
    Και τούτο διότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 967 του Αστικού Κώδικα [ΑΚ] και των άρθρων 1 και 5 του α.ν. 2344/1940 και 2 του ν. 2971/2001, ο αιγιαλός και η παραλία περιλαμβάνονται στα κοινόχρηστα πράγματα, τα οποία προορίζονται για την άμεση εξυπηρέτηση δημόσιου σκοπού, η διαχείρισή τους δε αντιδιαστέλλεται από τη διαχείριση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου και αποτελεί άσκηση δημόσιας εξουσίας.
    ΚΑΙ
    Στε Α415/2019 όπου στην παράγραφο 5 επαναλαμβάνεται ακριβώς το ίδιο:
    ………..Κατά ακόμη και ΠΡΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑ ΝΟΜΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΕΩΣ ΤΗΣ ΑΠΑΛΛΩΤΡΙΩΣΗΣ με την καταβολή της προσήκουσας αποζημιώσεως στους θιγόμενους ιδιοκτήτες (ΣτΕ 1949/2014, 2274/2011 και πρβλ. ΣτΕ 2859/2007, 1413/1994).
    https://nomosphysis.org.gr/13661/ste-5652016-anaklisi-apallotriosis-akinitoy-entos-paraliasarmodio-dikastirio/

  • 13 Φεβρουαρίου 2024, 19:20 | Βαγιανος Μ.

    Από τίς διατάξεις περί καθορισμού η επανακαθορισμού τού αιγιαλού και παραλίας εξαιρούνται τα νησιά της Δωδεκανήσου από τον παρόντα νόμου καί τό ερώτημα είναι ενώ γνωρίζουν οι κτηματικές υπηρεσίες καί τό κτηματολόγιο ΑΕ ότι με τον ΚΔ132/1929 ιταλικό διάταγμα η χάραξη ορίζει διαφορετικά τόν αιγιαλό καί την παραλία που εδώ καί δεκαετίες χιλιάδες δωδεκανησιοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για νά διασφαλίσουν τίς ιδιοκτησίες τους πού με βάση τόν νόμο είχαν δηλώσει στο Εθνικό κτηματολόγιο νόμιμοι για τίς διατάξεις περί δήλωση τών ακινήτων, παράνομοι για το υπουργείου οικονομικών,εν ολίγοις σύγκρουση νομοθεσιών.
    Κύριε υπουργέ παρακαλώ μία διάταξη σέ όλη την επικράτεια .

  • 13 Φεβρουαρίου 2024, 16:04 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ

    Η ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΡΙΟΓΡΑΜΜΗΣ ΤΟΥ ΑΙΓΙΑΛΟΥ, Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΗΚΕ ΒΑΣΕΙ ΦΩΤΟΕΡΜΗΝΕΙΑΣ, ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΤΟΣ 2018 ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗΣ 11.865 χλμ.. ΜΕ ΔΙΑΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΤΩΝ ΕΠΤΑ (7) ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
    ΩΣ ΕΚ ΤΟΎΤΟΥ ΑΠΑΙΤΕΊΤΑΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ 1, ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΜΕΝΟ ΑΙΓΙΑΛΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 5.

  • 13 Φεβρουαρίου 2024, 16:04 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ

    ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ στο Άρθρο 5 Η ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΚΡΙΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΙΓΙΑΛΟΥ.
    Ως εκ τούτου απαιτείται η συμπλήρωση του άρθρου 5 με διάταξη που θα προβλέπει το αρμόδιο όργανο το οποίο θα αποφασίζει για τον καθορισμό των ορίων του διακριτού τμήματος των αιγιαλών ώστε να μην δημιουργείται ασάφεια και σύγχυση ως προς την έκταση του αιγιαλού που μπορεί τελικά να παραχωρηθεί.

  • 13 Φεβρουαρίου 2024, 16:14 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ

    Οι Αποφάσεις για την οριστικοποίηση της Προκαταρκτικής Οριογραμμής Αιγιαλού (Π.Ο.Α.) ελήφθησαν έχοντας υπόψη τις διατάξεις του Άρθρου 4 του Ν. 2971/2001 (ΦΕΚ 285/τ.Α΄/19-12-2001), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 11 του Ν. 4281/2014 (ΦΕΚ 160/Α΄/08-08-2014) και του άρθρου 27 του ν. 4321/2015 (ΦΕΚ 32/Α΄ 2015)) και του άρθρου 62 του ν. 4403/16 (ΦΕΚ 125/Α΄/2016).
    Με τις ως άνω διατάξεις θεσμοθετήθηκε μια νέα διαδικασία οριοθέτησης του Αιγιαλού επί των υποβάθρων της εταιρείας ΕΚΧΑ ΑΕ. Ειδικότερα, με την παράγραφο 1 του Άρθρου 4 (όπως αυτό αντικαθίσταται) του Ν. 2971/2001 καθιερώνεται ότι: «1. Η οριογραμμή του αιγιαλού χαράσσεται με κόκκινο χρώμα στους έγχρωμους ορθοφωτοχάρτες ακριβείας με υψομετρική πληροφορία, κλίμακας τουλάχιστον 1:1000 και φωτοληψίας ετών 2008-2009, που απεικονίζουν παράκτια ζώνη εύρους τουλάχιστον 300 μέτρων από την ακτογραμμή (εφεξής «υπόβαθρα»). Τα υπόβαθρα παρήχθησαν για την εταιρεία Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. (ΕΚΧΑ Α.Ε.), δυνάμει του έργου με τίτλο «Παραγωγή Ψηφιακών Ορθοφωτοχαρτών και ψηφιακών μοντέλων εδάφους (Digital Terrain Model) για χάραξη αιγιαλού», είναι εξαρτημένα από το Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς 1987 και φέρουν χαραγμένη επ΄αυτών «Προκαταρκτική Οριογραμμή Αιγιαλού», βάσει φωτοερμηνείας.».
    Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η προβλεπόμενη από τις παραγράφους 2, 3 και 4 του ‘Άρθρου 4 του Ν. 2971/2001 δημοσιοποίηση της Τεχνικής Έκθεσης για τις προδιαγραφές και τα κριτήρια που εφαρμόστηκαν κατά τον καθορισμό, της Προκαταρκτικής Οριογραμμής του Αιγιαλού επί των σχετικών υποβάθρων (έγχρωμοι ορθοφωτοχάρτες ακριβείας με υψομετρική πληροφορία, κλίμακας τουλάχιστον 1:1000 και φωτοληψίας ετών 2008-2009) .
    Ως εκ τούτου απαιτείται να συμπληρωθεί η παράγραφος 8 ώστε να προβλέπεται σαφώς η δημοσιοποίηση της ως άνω Τεχνικής Έκθεσης και των συγκεκριμένων υποβάθρων.

  • 13 Φεβρουαρίου 2024, 15:42 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ

    οι αναφερόμενες ενέργειες στην παράγραφο 11 από τους κυρίους των κτημάτων αφορούν αποκλειστικά τα ακίνητα που καταλαμβάνονται από την παραλία και δεν αφορά τα ακίνητα εντός αιγιαλού ή εντός παλαιού αιγιαλού.
    Ως εκ τούτου απαιτείται η σχετική διόρθωση.

  • 13 Φεβρουαρίου 2024, 15:00 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ

    Η ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΡΙΟΓΡΑΜΜΗΣ ΤΟΥ ΑΙΓΙΑΛΟΥ, Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΗΚΕ ΒΑΣΕΙ ΦΩΤΟΕΡΜΗΝΕΙΑΣ, ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΤΟΣ 2018, , ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗΣ 11.865 χλμ.. ΜΕ ΔΙΑΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΤΩΝ 7 ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΛΟΓΩ ΠΑΡΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΟΡΙΟΓΡΑΜΜΗ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 3 ΤΟΥ Ν.2971/2001.
    ΩΣ ΕΚ ΤΟΎΤΟΥ ΑΠΑΙΤΕΊΤΑΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΜΕΝΟ ΑΙΓΙΑΛΟ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΑΙΓΙΑΛΟΥ.

  • 13 Φεβρουαρίου 2024, 15:28 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ

    Η ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΡΙΟΓΡΑΜΜΗΣ ΤΟΥ ΑΙΓΙΑΛΟΥ, Η ΟΠΟΙΑ ΧΑΡΑΧΘΗΚΕ ΒΑΣΕΙ ΦΩΤΟΕΡΜΗΝΕΙΑΣ, ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΤΟΣ 2018 ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗΣ 11.865 χλμ.. ΜΕ ΔΙΑΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΤΩΝ ΕΠΤΑ (7) ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
    ΩΣ ΕΚ ΤΟΎΤΟΥ ΑΠΑΙΤΕΊΤΑΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΜΕΝΟ ΑΙΓΙΑΛΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 5

  • 13 Φεβρουαρίου 2024, 15:54 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ

    ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΚΡΙΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΙΓΙΑΛΟΥ.
    Ως εκ τούτου απαιτείται η συμπλήρωση του άρθρου με την πρόβλεψη για το αρμόδιο όργανο που θα αποφασίζει για τον καθορισμό των ορίων του διακριτού τμήματος των αιγιαλών ώστε να μην δημιουργείται ασάφεια και σύγχυση ως προς την έκταση του αιγιαλού που μπορεί τελικά να παραχωρηθεί.

  • 13 Φεβρουαρίου 2024, 14:29 | Πρ.Ο.

    Θα πρέπει να καθοριστεί ο όρος «απάτητες» με μεγαλύτερη διευκρίνιση. Πέραν των περιοχών Natura 2000 που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας ούτως ή άλλως, αλλά δυστυχώς δεν προστατεύονται πλήρως, υπάρχουν και άλλες περιοχές με ιδιαίτερη οικολογική αξία που θα πρέπει να συμπεριληφθούν. Δικαιώματα δεν έχουν μόνο οι επιχειρήσεις, δικαιώματα έχουμε και οι άνθρωποι που θέλουμε να απολαμβάνουμε αναλλοίωτη την φύση. Αμμοθινικά οικοσυστήματα που γειτνιάζουν ή βρίσκονται εντός ήδη ανεπτυγμένων τουριστικά περιοχών, αλλά όχι στο δίκτυο Natura 2000, θα πρέπει επίσης να προστατεύονται και να εξαιρούνται παραχωρήσεων καθώς αποτελούν οικότοπους προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και προστατεύουν τις ακτές από διάβρωση.

    Για παράδειγμα στην Ζάκυνθο στην περιοχή Τσιλιβή η οποία κατακλύζεται από βαριά τουριστική βιομηχανία, υπήρχαν τα τελευταία εναπομείναντα αμμοθινικά οικοσυστήματα. Η ΕΤΑΔ τα δημοπράτησε (ως παλαιό αιγιαλό) για να γίνουν φουσκωτοί παιδότοποι πάνω στην ακτή. Εκτός από την απαίσια αισθητική ήρθαν μπουλντόζες και ισοπέδωσαν τα πάντα! Παράκτια βλάστηση και αμμοθίνες! Αυτή η πράξη δεν ακολουθεί σύγχρονους όρους ανάπτυξης ούτε και μας θωρακίζει ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Μάθαμε με πολύ σκληρό τρόπο πρόσφατα στο θεσσαλικό κάμπο και με την αποξήρανση της λίμνης Κάρλα ότι οι παρεμβάσεις στη φύση έχουν μη προβλέψιμα αποτελέσματα που τελικά είναι ζημιογόνα και στην οικονομία της χώρας. Ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσουμε να λαμβάνουμε περισσότερο υπόψη κατά την δημιουργία νομοσχεδίων σύγχρονες μελέτες από πανεπιστήμια που ασχολούνται με την οικολογία.

  • 12 Φεβρουαρίου 2024, 23:26 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Μ

    Για την διαχείριση των σοβαρών θεμάτων, που έχουν προκύψει με τα κτίσματα, που βρίσκονται εντός του αιγιαλού (σίγουρα πριν αυτός χαραχθεί), πρέπει να υπάρξει απευθείας ρητή διάταξη ότι: η οριογραμμή του αιγιαλού δεν μπορεί να υπερβεί το όριο κτισμάτων ή κατασκευών, που προστατεύονται από το Υπ. Πολιτισμού ή έχουν κηρυχθεί διατηρητέα ή παραδοσιακά κατά τις κείμενες διατάξεις.

    Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες αδυνατούν να τηρήσουν την υποχρέωση, που τους θέτει επιτακτικά η νομοθεσία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αφού οι πολεοδομικές αρχές δεν εγκρίνουν άδειες για επισκευές σε διατηρητέα ή παραδοσιακά κτίσματα, όταν αυτά βρίσκονται στον αιγιαλό.

  • 12 Φεβρουαρίου 2024, 23:46 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Μ

    Για την διαχείριση των σοβαρών θεμάτων, που έχουν προκύψει με τα κτίσματα, που βρίσκονται εντός του αιγιαλού (σίγουρα πριν αυτός χαραχθεί), πρέπει να υπάρξει απευθείας ρητή διάταξη ότι: η οριογραμμή του αιγιαλού δεν μπορεί να υπερβεί το όριο κτισμάτων ή κατασκευών, που προστατεύονται από το Υπ. Πολιτισμού ή έχουν κηρυχθεί διατηρητέα ή παραδοσιακά κατά τις κείμενες διατάξεις.

    Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες αδυνατούν να τηρήσουν την υποχρέωση, που τους θέτει επιτακτικά η νομοθεσία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αφού οι πολεοδομικές αρχές δεν εγκρίνουν άδειες για επισκευές σε διατηρητέα ή παραδοσιακά κτίσματα, όταν αυτά βρίσκονται στον αιγιαλό.

    Είναι όμως δυνατό τα κτίσματα αυτά να καλύπτονται από τις αναβάσεις της θάλασσας, αφού βρίσκονται στον αιγιαλό, όποτε αυτός καθορίστηκε – οπωσδήποτε όμως μεταγενέστερα από την κατασκευή τους- και να εξακολουθούν να υφίστανται;
    Δεν θα έπρεπε να είχαν καταστραφεί από το θαλασσινό νερό;

  • 12 Φεβρουαρίου 2024, 21:24 | Ελένη Ανδριανοπούλου

    Ο Νομοθέτης προτείνει ανεφάρμοστες διατάξεις ή τέτοιες που θα επιφέρουν σωρό παρενέργειες, όπως στο Άρθρο 5, 3, σχετικά με τη σύσταση της επιτροπής για τον καθορισμό των ορίων αιγιαλού, παραλίας και παλαιού αιγιαλού που είναι καίριας σημασίας. Θεωρούμε πολύ σημαντική τη χάραξη βάσει επιστημονικών γεωμορφολογικών δεδομένων και όχι τη διαιώνιση αυθαίρετης χάραξης. Ο αιγιαλός ειδικά λόγω ανόδου στάθμης της θάλασσας είναι μεταβλητή και όχι στάσιμη αξία και χρειάζεται προνόηση σε βάθος χρόνου η εξέλιξή του για να προστατευθεί η ακτογραμμή.

  • 12 Φεβρουαρίου 2024, 20:45 | Κίνηση Πολιτών Πάρου

    Πρόταση επί της παρ. 2:
    Για την οριοθέτηση του παλαιού αιγιαλού λαμβάνονται υπόψη ιδίως ενδείξεις επί του εδάφους ή φυσικές ενδείξεις (αμμώδης, ελώδης ή βαλτώδης χαρακτήρας εκτάσεων συνεχόμενων του αιγιαλού), αεροφωτογραφίες, χάρτες και διαγράμματα διαφόρων ετών και γεωλογικές μελέτες, ακτομηχανικές μελέτες και εκτίμηση ύψους κυμάτων ανάλογα με την εποχική κατανομή των ανέμων, το ανάπτυγμα της θάλασσας και ρευμάτων και κυμάτων και ανακλάσεων τους, εξαιρουμένων των μαρτυρικών καταθέσεων.

  • 12 Φεβρουαρίου 2024, 20:58 | Κιόττος Μ

    Το άρθρο 4 του Συντάγματος προβλέπει την ισότητα ενώπιον του νόμου και απαγορεύει την διαφορετική αντιμετώπιση ίδιων ζητημάτων. Στην Ελλάδα υπάρχει μια εξόφθαλμη διάκριση και είναι αυτή ως προς τη Χαραξη των ορίων του αιγιαλού σε όλη τη χώρα συγκριτικά με τα Δωδεκάνησα.
    Εκεί είμαστε ακόμα σε ιταλικό νομικό πλαίσιο.
    Δεν είναι ισότητα αυτή και εσείς κλείνετε τα αυτιά σας και κάνετε μόνο εξαγγελίες. Αυτοί είστε.

  • 12 Φεβρουαρίου 2024, 20:56 | Καρρας Σωτήριος

    Η χάραξη των ορίων των κοινόχρηστων χώρων στο παραλιακό μέτωπο της χώρας πρέπει να είναι ενιαία και όχι να υπάρχουν εξαιρέσεις στα Δωδεκάνησα.
    Ελλιπής λοιπόν ο νόμος και με εμφανής διακρίσεις.

  • 12 Φεβρουαρίου 2024, 20:47 | Χατζίδης Θ

    Η οριοθέτηση που λέτε είναι για όλη την χώρα ή μήπως για όπου θέλετε γιατί πρόβλεψη για τα Δωδεκάνησα δεν βλέπω κάτι.

  • 12 Φεβρουαρίου 2024, 10:26 | Νικόλαος

    ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΑΣΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΣ Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ, ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ «ΔΕΥΤΕΡΗΣ» ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ.

    Το δεύτερο σκέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 5 είναι ασαφές, και ανοίγει διάπλατα την πόρτα σε διάφορες ερμηνείες και εφαρμογές αυτού, πράγμα που μάλλον θα οδηγήσει σε κακά αποτελέσματα. Δημιουργούνται εύλογα τα εξής ερωτήματα:

    1. Ποιες είναι οι «εξαιρετικές περιπτώσεις», όπου θα χρειάζεται μια «δεύτερη» επιτροπή, η οποία προφανώς θα παρακάμπτει (ή θα ακυρώνει) την κανονική (πρώτη) επιτροπή;

    2. Ποια «πραγματικά περιστατικά» θε εκτιμώνται, για να γίνει μια ad hoc «δεύτερη» επιτροπή;

    3. Ο Υπουργός μόνος του θα κάνει την «εκτίμηση» των «πραγματικών περιστατικών» για να ορίζει τη «δεύτερη» επιτροπή, και με μέλη που θα ορίζει μόνος του και ad hoc;

    Η διατύπωση που έχει χρησιμοποιηθεί κάθε άλλο παρά εμπνέει εμπιστοσύνη. Θεωρώ ότι χρήζει δραστικής βελτίωσης.

  • 12 Φεβρουαρίου 2024, 09:28 | ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι με βάση το Π.Δ. 85/2022 και την παρ. 2 του άρθρου 35 του Ν. 5027/2023 (ΦΕΚ 48/Α’/02-03-2023) η ορθή ονομασία του κλάδου είναι ΤΕ Μηχανικοί και όχι Τεχνολόγοι Μηχανικοί. Σύμφωνα με αυτό θα πρέπει να τροποποιηθεί η υποπαραγράφος β του άρθρου 5 παρ. 3 σχετικά με τη σύσταση επιτροπής για τον καθορισμό των ορίων του αιγιαλού, της παραλίας και του παλαιού αιγιαλού, η οποία συγκροτείται σε επίπεδο Περιφερειακής ενότητας με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ως ακολούθως:
    «3. Ο καθορισμός των ορίων του αιγιαλού, της παραλίας και του παλαιού αιγιαλού γίνεται με απόφαση επιτροπής, η οποία συγκροτείται σε επίπεδο Περιφερειακής ενότητας με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και αποτελείται από: α) τον προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας ως πρόεδρο, β) έναν μηχανικό ΠΕ ή ΤΕ της Κτηματικής Υπηρεσίας με ειδικότητα τοπογράφου ή πολιτικού μηχανικού (δομικών έργων και έργων υποδομής) και, αν η Κτηματική Υπηρεσία δεν διαθέτει μηχανικό των ανωτέρω ειδικοτήτων, συμμετέχει στην Επιτροπή μηχανικός άλλης δημόσιας υπηρεσίας των παραπάνω ειδικοτήτων, γ) τον αρμόδιο Λιμενάρχη, δ) υπάλληλο δημόσιας υπηρεσίας που εδρεύει στην ίδια Περιφερειακή ενότητα ή Περιφέρεια με ειδικότητα Γεωλόγου, Τοπογράφου ΠΕ η ΤΕ και ε) τον προϊστάμενο της οικείας Διεύθυνσης Πολεοδομίας.»

  • 11 Φεβρουαρίου 2024, 10:35 | Θεοφάνης Καραμπάς

    Η οριοθέτηση του αιγιαλού και της παραλίας, θα πρέπει να είναι συγκεκριμένη, όσο τουλάχιστον αφορά φυσικά μεγέθη, όπως π.χ. το όριο πλημμύρισης/κατάκλυσης της παράκτιας περιοχής λόγω ανύψωσης της στάθμης θάλασσας και της κυματικής αναρρίχησης. Θα πρέπει να εκπονείται ειδική επιστημονική μελέτη όπου θα υπολογίζεται το όριο αυτό με βάση τη γεωμορφολογία και τα στατιστικά δεδομένα κυματισμών-στάθμης θάλασσας. Θα πρέπει επίσης να συνεκτιμώνται οι τυχόν διαβρωτικές τάσεις της ακτής, που μπορεί να οδηγήσουν σε υποχώρηση της ακτογραμμής, αλλά και οι μελλοντικές προβλέψεις για μόνιμη ανύψωση της στάθμης της θάλασσας λόγω Κλιματικής Μεταβλητότητας.

  • 10 Φεβρουαρίου 2024, 19:04 | ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    αρ. 5 παρ. 2
    Θεωρούμε ότι είναι λάθος να καταργούνται οι μαρτυρικές καταθέσεις. Θα πρέπει όλα τα πρόσφορα μέσα να συνεκτιμώνται από την Επιτροπή και τα δικαστήρια. Επίσης να προβλεφθεί ότι θα λαμβάνονται υπόψη δικαστικές αποφάσεις, δημοσιεύματα παρελθόντος με φωτογραφικό υλικό, συμβόλαια, διάφορες εγκρίσεις από υπηρεσίες καθώς και τυχόν εκθέσεις προηγούμενων υπηρεσιών από ελέγχους.

  • 10 Φεβρουαρίου 2024, 09:36 | Ιωάννης

    Τροποποίηση της Επιτροπής αιγιαλού:

    «3. Ο καθορισμός των ορίων του αιγιαλού, της παραλίας και του παλαιού αιγιαλού γίνεται με απόφαση επιτροπής, η οποία συγκροτείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και αποτελείται από: α) τον προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας ως πρόεδρο, β) έναν μηχανικό ΠΕ ή ΤΕ της Κτηματικής Υπηρεσίας με ειδικότητα τοπογράφου ή πολιτικού μηχανικού, ενώ αν η Κτηματική Υπηρεσία δεν διαθέτει μηχανικό των ανωτέρω ειδικοτήτων, συμμετέχει στην Επιτροπή μηχανικός άλλης δημόσιας υπηρεσίας, γ) τον προϊστάμενο της οικείας Διεύθυνσης Πολεοδομίας, δ) υπάλληλο δημόσιας υπηρεσίας που εδρεύει στην ίδια περιφερειακή ενότητα ή περιφέρεια με ειδικότητα γεωλόγου, και ε) τον προϊστάμενο της Δνσης ΠΕΧΩ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.»

  • 9 Φεβρουαρίου 2024, 14:00 | Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ.

    Ζητούμε την τροποποίηση της υποπαραγράφου β του άρθρου 5 παρ. 3 σχετικά με τη σύσταση επιτροπής για τον καθορισμό των ορίων του αιγιαλού, της παραλίας και του παλαιού αιγιαλού, η οποία συγκροτείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ως ακολούθως:
    «3. Ο καθορισμός των ορίων του αιγιαλού, της παραλίας και του παλαιού αιγιαλού γίνεται με απόφαση επιτροπής, η οποία συγκροτείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και αποτελείται από: α) τον προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας ως πρόεδρο, β) έναν μηχανικό ΠΕ ή ΤΕ της Κτηματικής Υπηρεσίας με ειδικότητα τοπογράφου ή πολιτικού μηχανικού και, αν δεν υπάρχει, έναν τεχνολόγο τοπογράφο μηχανικό, ενώ αν η Κτηματική Υπηρεσία δεν διαθέτει μηχανικό των ανωτέρω ειδικοτήτων, συμμετέχει στην Επιτροπή μηχανικός άλλης δημόσιας υπηρεσίας, γ) τον αρμόδιο Λιμενάρχη, δ) υπάλληλο δημόσιας υπηρεσίας που εδρεύει στην ίδια περιφερειακή ενότητα ή περιφέρεια με ειδικότητα γεωλόγου, και ε) τον προϊστάμενο της οικείας Διεύθυνσης Πολεοδομίας.»
    Οι ΤΕ Μηχανικοί προσφέρουν υπηρεσίες ποιοτικά ισόβαθμες σε θέσεις εργασίας με κοινό περιεχόμενο και περιγραφή με αυτό των υπαλλήλων κατηγορίας ΠΕ. Είναι λοιπόν αδιανόητο να αποκλείονται από επιτροπές στις οποίες μπορούν αποδεδειγμένα να προσφέρουν έργο.
    Επίσης σας υπενθυμίζουμε ότι με βάση το Π.Δ. 85/2022 και την παρ. 2 του άρθρου 35 του Ν. 5027/2023 (ΦΕΚ 48/Α’/02-03-2023) η ορθή ονομασία του κλάδου είναι ΤΕ Μηχανικοί και όχι Τεχνολόγοι Μηχανικοί.

  • 9 Φεβρουαρίου 2024, 00:27 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΜΠΙΛΗΣ

    Ο νόμος οφειλει να προβλέψει ρητη διάταξη για την αμελητί τροποποιηση και προσαρμογή των υπαρχουσών χαραγμένων γραμμών αιγιαλού παραλίας και παλαιου αιγιαλού από τις αρμόδιες υπηρεσίες, για τις περιπτωσεις που οι γράμμες αυτές παραβιάζουν τις ρυμοτομικές γραμμές των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων αιγιαλού παραλίας και παλαιου αιγιαλού στις υπαρχουσες λανθασμένες χαράξεις. Να μην απαιτειται αιτημα από τους πολίτες για τροποποιηση. Οι αρμόδιοι γνωριζουν που υπάρχει προβλημα και οφειλουν να το θεραπευσουν αμελητι.

  • 8 Φεβρουαρίου 2024, 19:30 | Ανδριανός

    Όλη η γεωχωρική πληροφορία σχετική με την οριοθέτηση αιγιαλού, παραλίας και παλαιού αιγιαλού θα πρέπει να συγκεντρώνεται σε κοινό πληροφοριακό σύστημα και βάση δεδομένων (είτε νέα είτε ως προσθήκη σε υφιστάμενη πχ ως layer στην χαρτογραφία του κτηματολογιου), και τα χωρικά δεδομένα αυτά να παρέχονται ως ανοιχτά δεδομένα σε κάθε ενδιαφερόμενο.

  • 8 Φεβρουαρίου 2024, 13:14 | ΑΓΓΕΛΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Άρθρο 5 παρ 10 :
    Αναφέρεται σε περίπτωση σφάλματος ,ότι διενεργείται επανακαθορισμός του αιγιαλού , όμως σε αντίθεση με την παράγραφο 6 του άρθρου 7 του ισχύοντος νόμου 2971/2001 , που αναφέρεται ρητά στις περιπτώσεις των λανθασμένων ζωνών παραλίας με τον Α.Ν. 2344/1940 , δεν διευκρινίζεται ρητά τι γίνεται εάν το σφάλμα έχει γίνει με τον Α.Ν. 2344/1940.

  • 8 Φεβρουαρίου 2024, 13:24 | ΑΓΓΕΛΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Το άρθρο 5 παρ. ι του υπό διαβούλευση νόμου περιορίζεται στην αναφορά της γραμμής παραλίας έστω και λανθασμένα , ότι σε περίπτωση που υπάρχει σχέδιο πόλης ότι η γραμμή της παραλίας δεν μπορεί να υπερβαίνει την γραμμή δόμησης!!! ,αλλά στην γραμμή του αιγιαλού και της γραμμής του παλαιού αιγιαλού δεν αναφέρει ρητά ότι γραμμή του αιγιαλού και του παλαιού αιγιαλού δεν μπορεί να μπαίνει μέσα στο σχέδιο πόλης και να καταργεί αυθαίρετα ιδιοκτησιακά δικαιώματα !!!!! , όπως στην περίπτωση του δικού μας οικισμού της Αλκυόνας Κατακόλου που μπαίνει η γραμμή του αιγιαλού και του παλαιού αιγιαλού σε τμήματα του σχεδίου πόλης του οικισμού και καταπατά αυθαίρετα ιδιοκτησίες καθιστώντας όλα τα οικόπεδα μη οικοδομήσιμα και μερικά μη άρτια και οικοδομήσιμα!!!

  • 8 Φεβρουαρίου 2024, 13:51 | Γιώργος

    Δεν είναι δυνατόν να συμμετέχει εκάστοτε Λιμενάρχης σε τέτοιου είδους επιτροπές και ειδικότερα στην επιτροπή καθορισμού των ορίων του αιγιαλού … τι δουλεία έχει??? Ποιο σκοπό εξυπηρετεί η συμμετοχή του ???Αυτό είναι υπόλειμμά άλλων εποχών …

  • 8 Φεβρουαρίου 2024, 13:56 | ΑΓΓΕΛΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Άρθρο 5 , παρ 1 εδάφιο ι :
    Το συγκεκριμένο εδάφιο πρέπει να αλλάξει και στον ορισμό της παραλίας να γραφτεί όπως παρακάτω :
    Όπου υφίσταται σχέδιο πόλης , η οριογραμμή της παραλίας δεν μπορεί να υπερβεί την εγκεκριμένη γραμμή δόμησης και να διατυπωθεί σωστότερα ρυμοτομική γραμμή αντί της εγκεκριμένης γραμμής δόμησης.
    Πρέπει να καταλάβουν οι συντάκτες του νόμου τι σημαίνει ρυμοτομική γραμμή και τι σημαίνει οικοδομική γραμμή έχουν την υποχρέωση να συμβουλεύονται και τους τεχνοκράτες για να λύνουν τα προβλήματα και όχι να τα περιπλέκουν, όπως και στον ν. 2971/2001 !!!!! .
    1)Ρυμοτομική γραμμή είναι η οριογραμμή του σχεδίου πόλης , ήτοι με απλά λόγια το όριο του δρόμου και
    2)Εγκεκριμένη γραμμή δόμησης είναι η γραμμή που ασχέτως του ορίου του δρόμου τοποθετείται υποχρεωτικά η οικοδομή .
    Στην περίπτωση των συνηθισμένων νησιωτικών οικισμών οι δύο γραμμές συμπίπτουν διότι σχεδόν όλα τα σχέδια πόλης δεν προβλέπουν υποχρεωτική πρασιά.
    Όμως στην περίπτωση των παραλιακών οικισμών που έχουν υποχρεωτική πρασιά , όπως συγκεκριμένα στον οικισμό <> που προβλέπει υποχρεωτική πρασιά 5.00 μ είναι ανεπίτρεπτο να μην σέβεται τη ρυμοτομική γραμμή και να φθάνει στα όρια των εγκεκριμένων γραμμών δόμησης κάνοντας όλα τα παραλιακά οικόπεδα τυφλά ήτοι μη οικοδομήσιμα και μάλιστα μερικά εξ αυτών μη άρτια και μη οικοδομήσιμα!!!!!!!
    Πρέπει να καταλάβουν οι συντάκτες του νόμου ότι οι παραλιακοί οικισμοί δεν είναι όλοι οι ίδιοι , να αναλογισθούν τι κοινωνικά προβλήματα φέρνει ένας νόμος που συντάσσεται με προχειρότητα.

  • 6 Φεβρουαρίου 2024, 12:38 | ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΓΡ.

    Γιατι δεν βάζετε προσθηκη με την οποία να προβλεπεται η οικοδόμηση σε απόσταση 30 μέτρων και υψομετρική διαφορά από την θαλασσα 3 μ. χωρις να χρειαζεται ο καθορισμός παραλίας κατι που ζητανε οι πολεοδομιες για την οικοδομηση-τακτοποίηση . Εαν ο ενδιαφερομενος θέλει μικροτερη απόσταση παραλίας τοτε να ζηταει καθορισμό παραλίας με τη διαδικασία του άρθρου.

  • 6 Φεβρουαρίου 2024, 12:24 | Νάντια

    Η απόφαση της επιτροπής θα δημοσιεύεται στο ΦΕΚ, χωρις απόφαση έγκρισης;
    Παράγει δηλαδή αποτέλεσμα από μόνη της; γιατί μέχρι τώρα αποτελούσε ενδιάμεση διαδικασία που δεν επέφερε αποτέλεσμα μέχρι την έγκρισή της από την αποκεντρωμένη.
    Σε περίπτωση που η επιτροπή αποφασίσει ότι δεν χρειάζεται επανακαθορισμός σε μια περιοχή που έχει κατατεθεί αίτηση επανακαθορισμού, η απόφασή της επιτροπής που στην ουσία απορρίπτει την αίτηση δημοσιεύεται σύμφωνα με την παράγραφο 7;
    Στην παράγραφο 10 αναφέρεται οτι δίνεται η δυνατότητα επανακαθορσισμού οριογραμμών. Μπορεί κάποιος να κάνει και να ξανακάνει αιτήσεις επανακαθορισμού, κυρίως για την ύπαρξη παλαιού αιγιαλού που έχει ήδη καταγραφελί ως δημόσιο κτήμα, για την ίδια περιοχή όταν απορρίπτεται η αίτησή του από την επιτροπή γιατί δεν συντρέχει λόγος, καταθέτωντας συνεχώς στοιχεία διαφορετικά, ωστε να βρίσκεται η περιοχή συνεχώς σε καθεστώς εκκρεμότητας επανακαθορισμού και να μπλοκάρουν διοικητικές πράξεις λήψης μέτρων προστασίας γιατί είναι σε εκκρεμότητα εξέτασης των στοιχείων της αίτησης στην επιτροπή ή θα πρέπει να υπάρχει ένας περιορισμός …. Ειδικά για τους παλαιούς αιγιαλού που έχουν καταγραφεί ήδη ως δημόσια κτήματα δεν υπάρχει λόγος πλέον να γίνεται επανακαθορισμός τους, αφού δίνεται η δυνατότητα από τις διατάξεις δημοσίων κτημάτων οι νόμιμες ιδιοκτησίες να εξαιρεθούν από αυτόν.

  • 5 Φεβρουαρίου 2024, 13:23 | Πετειναράκης Κων/νος

    Άρθρο 5 παρ.3
    Στην επιτροπή καθορισμού των ορίων του αιγιαλού, της παραλίας και του παλαιού αιγιαλού, αφενός
    * οι ειδικότητες που αναφέρονται στην θέση του μηχανικού της επιτροπής δεν είναι εναρμονισμένες με τις ειδικότητες που θεσπίστηκαν στο ΥΠΟΙΚ σύμφωνα με την με Α.Π. 47076 ΕΞ 2023 /ΥΠΟΙΚ 24-3-2023, (ΑΔΑ:69ΨΕΗ-7Θ7),ΦΕΚ 2157/τ.Β/2023, σύμφωνα με την οποία οι συγκεκριμένες ειδικότητες αναφέρονται ως «ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών, «ΤΕ Πολιτικών Μηχανικών, «ΠΕ Αγρονόμων Τοπογράφων» και «ΤΕ Τοπογράφων Μηχανικών» , δημιουργώντας σχετική ασάφεια και υποδαυλίζοντας τις όποιες συντεχνιακές διαφορές.
    * αφετέρου δεν διαφαίνεται η πρόβλεψη για την τοποθέτηση στην επιτροπή καθορισμού αιγιαλού και παραλίας υπαλλήλου Κτηματικής Υπηρεσίας ειδικότητας «ΤΕ Πολιτικών Μηχανικών» και ιδιαίτερα τους Μηχανικούς έργων υποδομής ενώ το γνωστικό τους αντικείμενο καλύπτει τις ανάγκες της συγκεκριμένης θέσης, με την γνώση :
    -Τοπογραφίας ( και με επίλυση εξαρτημένων οδεύσεων και σύνταξη ανάλογων Τοπογραφικών διαγραμμάτων),
    -Γεωλογίας,
    -Εδαφομηχανικής ,
    -Μηχανικής Πετρωμάτων,
    -Υδραυλικής,
    -Υδρολογίας,
    -Διευθετήσεις Ποταμών,
    -Λιμενικών Έργών κ.λ.π.

    Θα πρέπει λοιπόν να λαμβάνονται υπόψη οι άνω ειδικότητες του κλάδου ΤΕ Μηχανικών κατά τον καθορισμό της Επιτροπής Καθορισμού Αιγιαλού και Παραλίας, ιδιαιτέρως δε εάν παρέχονται οι γνώσεις αυτές εμπλουτισμένες και σε μεταπτυχιακό επίπεδο τεχνολογιών διαχείρισης υδάτων, περιβαλλοντικής μηχανικής και άλλων συναφών σπουδών.

  • 5 Φεβρουαρίου 2024, 09:46 | ΝΙΚΟΣ

    Ο αρμόδιος Λιμενάρχης δεν θα έπρεπε να συμμετέχει στην επιτροπή καθορισμού των ορίων του αιγιαλού αφενός γιατί δεν έχει την κατάλληλη εκπαίδευση σε τοπογραφικά -πολεοδομικά θέματα που απαιτείται να έχουν όσοι συμμετέχουν στην εν λόγω επιτροπή και αφετέρου το Λιμενικό Σώμα δεν έχει γενική αστυνομική αρμοδιότητα σε χώρους αιγιαλού .

  • 4 Φεβρουαρίου 2024, 15:49 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Το συγκεκριμένο άρθρο στηρίζεται στη γνωστή νομολογία καθώς και στο ήδη γνωστό για το σκοπό αυτό ΦΕΚ της Κ.Υ.Α. του 2005 περί στοιχείων καθορισμού.
    Είναι όμως εμφανές πως ο συντάκτης του δεν έχει την ελάχιστη συνδρομή στη διοικητική διαδικασία καθορισμού, δυστυχώς!.
    Συγκεκριμένα αυτό γίνεται αντηλιπτό καθώς :
    α. Δεν λαμβάνει υπόψη του την πολύπλοκη και εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία με την οποία τα Τμήματα ΠΕ.ΧΩ. καλούνται να προσδιορίσουν με απόφασή τους τον όρο «»Νομίμως»» διαμορφωμένη Γραμμή Δόμησης καθώς τα απαραίτητα για το σκοπό αυτό δεδομένα (Α/Α οικ. αδειών κ.λ.π.) δεν τους χορηγούνται ή καθυστερούν να τους χορηγηθούν από τις αρμόδιες Πολεοδομίες.
    β. Δεν λαμβάνει υπόψη του τη Συνταγματικά κατοχυρωμένη νησιωτικότητα Νομών Κυκλάδων – Δωδεκανήσου κ.λ.π..
    γ. Κάνει χρήση επανειλημμένως του όρου «Υπόβαθρα της Ελληνικό Κτηματολόγιο» τα οποία έχουν ήδη καταστεί παρωχημένα καθώς τα έτη φωτοληψίας τους είναι 8 χρόνια πριν (2015 – 2016) τη στιγμή μάλιστα που οι τουριστικές και επιχειρηματικές δράσεις επί της παραλιακής ζώνης πανελλαδικώς μεταβάλλονται με ταχύτατους ρυθμούς. Επιπλέον πολλές φορές τα υπόβαθρα αυτά δεν είναι επαρκώς ευκρινεί ιδιαίτερα σε περιοχές με απόκρημνες βραχώδεις ακτές ή δενδρώδη βλάστηση.
    δ. Η δευτεροβάθμια επιτροπή εξέτασης ενδικοφανών προσφυγών έχει δια Νόμου (στον οποίο δεν γίνεται καμία αναφορά) προβλεφθεί και ήδη έχει συγκροτηθεί.
    ε. Δεν έχει λάβει υπόψη του πως τα Περιφερειακά λειτουργούντα Κτηματολογικά Γραφεία αρνούνται να μεταγράψουν πράξεις καθορισμού ορίων Αιγιαλού επί των παραλιακών θιγόμενων Κ.Ε.Κ. που παίρνουν μέρος και τεμνόμενα θίγονται απ’αυτόν καθώς ζητούν την κατάθεση ενώπιών τους αιτήσεων και υποβάθρων γεωμετρικών μεταβολών των συγκεκριμένων ακινήτων, αιτήσεις που όμως δεν προβλέπονται ως υποχρέωση για τις Κτηματικές Υπηρεσίες.
    στ. Κάνει λόγω για «»εξαίρεση από τη ζώνη παραλίας των χαρακτηρισμένων ως διατηρητέων κτισμάτων ή κατασκευών»» αγνοώντας τα κτίσματα που τελούν υπό την προστασία του Υπουργείου Πολιτισμού ως ιστορικά διατηρητέα μνηνεία της Πολιτιστικής μας κληρονομίας, ή κτίρια που αναφέρονται υφιστάμενα σε άμεση γειτνίαση με τη θάλασσα προ της εισαγωγής του Αστικού Κώδικα (βλέπε π.χ. Δωδεκάνησα 1947) άρα κτίσματα που δύναται να καθορίσουν τη βρεχόμενη περίμετρο της ξηράς – άρα και τον Αιγιαλό.

  • 3 Φεβρουαρίου 2024, 13:27 | ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Αυτό το άρθρο είναι ο ορισμός της γραφειοκρατίας εν έτει 2024.
    Ας υποθέσουμε πως υπάρχει ανάγκη χάραξης αιγιαλού στη Δονούσα. Θα πρέπει να συντονιστούν και να μεταβούν στη Δονούσα πέντε υπάλληλοι, από τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές υπηρεσίες που βρίσκονται σε τουλάχιστον δυό διαφορεικά νησιά (προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας από τη Σύρο, ο Λιμενάρχης από τη Νάξο, ο προϊστάμενος της οικείας Διεύθυνσης Πολεοδομίας από τη Νάξο και οι υπόλοιποι πιθανότατα από τη Σύρο).
    Με αυτά τα δεδομένα πόσους αιγιαλούς υπολογίζει το Υπουργείο πως μπορεί να χαράξει αυτή η επιτροπή ανά έτος;
    Αίτημα από το μακρινό 2009, για χάραξη αιγιαλού σε νησί των κυκλάδων – με τριμελή επιτροπή- δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.
    Γιατί δεν ολοκληρώνεται η διαδικασία του ΑΡΘΡΟΥ-11 Χάραξη αιγιαλού – παραλίας
    του (μνημονιακού) Ν-4281/14 (ΦΕΚ-160/Α/8-8-14);
    Από όσο γνωρίζω η βασική εργασία (η χάραξη των αιγιαλών σε όλη την επικράτεια) έχει ολοκληρωθεί, όχι όμως και η (γραφειοκρατική) έγκρισή τους.

  • 2 Φεβρουαρίου 2024, 11:52 | Ο. ΜΕΣΟΧΩΡΙΤΗΣ

    Οι επιτροπές καθορισμού αιγιαλού και παραλίας, όπως προβλέπονται με το άρθρο 3 του ν.2971/01 πολύ δύσκολα συγκροτούνται, μεταξύ άλλων και λόγω υποστελέχωσης των κατα τόπους Κτηματικών Υπηρεσιών. Στο Αιγαίο υπάρχουν δύο υπάλληλοι μηχανικοί για όλα τα νησιά του Αιγαίου, στα Επτάνησα κανένας μηχανικός πλην νομικού και οικονομολόγου, οπότε δεν μπορούν να διαχειριστούν ή αργούν πάρα πολύ για όσα θέματα καλούνται να αντιμετωπίσουν. Το ίδιο λίγο έως πολύ ισχύει και στις υπόλοιπες Κτηματικές Υπηρεσίες.
    Η υποστελέχωση αυτή θα μπορούσε να ξεπερασθεί με τη συνδρομή πιστοποιημένων απο το ΤΕΕ μηχανικών σε θέματα αιγιαλού και παραλίας (βλέπε ενεργειακούς επιθεωρητές κ.α.).

  • 2 Φεβρουαρίου 2024, 09:19 | DIMITRIOU F.

    Oι επιτροπές αυτές είναι δυσκίνητες . Οι κτηματικές δεν εχουν μηχανικούς. Οι υπάλληλοι απο τις άλλες υπηρεσιες δεν προσέρχονται . Εκκρεμούν υποθέσεις ετών.
    Γιατί δεν βαζετε διάταξη που να προβλέπει ότι σε απόσταση 30 μετρων από τον αιγιαλό εκτός σχεδίου και σε υψομετρο τουλάχιστον 3μ. από την θαλασσα μπορει να οικοδομηθεί ένα οικοπεδο ,χωρίς καθορισμό παραλίας για να ξεκολλήσουμε; Kάντε τις τουλάχιστον αμειβόμενες και βάλτε και ένα παραβολο για τον πολίτη.Ετσι ίσως να εχουν ενδιαφερον οι υπάλληλοι να συνεδριασουν συντομότερα. Γιατι βαζετε και γεωλόγο που δεν ήταν στον προηγούμενο νόμο. Ο παλαιος αιγιαλός φαίνεται από την προηγούμενη χάραξη και από αεροφωτογραφίες.
    Πολιτικός Μηχανικός.

  • 1 Φεβρουαρίου 2024, 13:57 | ΚΚ

    Κοντά στα Καμένα Βούρλα δίνονται άδειες για ομπρέλες και ξαπλώστρες σε αιγιάλο όπου το χειμέριο κύμα απέχει από τα όρια της Εθνικής Οδού από 2 έως 5μ ως παράρτημα καταστήματος που είναι πάνω από την Εθνική Οδό σε βουνό σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων. Πρέπει να μπει ελάχιστο πλάτος αιγιαλού 5μ ώστε να δίνεται άδεια για ομπρέλες και τραπεζοκαθίσματα. Επίσης να ορισθεί μέγιστη απόσταση καταστήματος αιγιαλού που μπορεί να θεωρηθεί ο αιγιαλός ως ακουλήθημα του καταστήματος. Δεν μπορεί να θεωρείται αιγιαλός ως ακουλήθημα καταστήματος που είναι πάνω σε βουνό και μεσολαβεί Εθνική Οδός!!
    Στη παράγραφο: 3. Ο καθορισμός των ορίων του αιγιαλού, της παραλίας και του παλαιού αιγιαλού γίνεται με απόφαση επιτροπής, η οποία συγκροτείται να προστεθεί και στ) εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου που ανήκει η περιοχή.

  • 1 Φεβρουαρίου 2024, 12:09 | Γιάννης

    Να μπουν στην Επιτροπή αιγιαλού και οι Τεχνολόγοι Πολιτικοί Μηχανικοί, επιτέλους !!
    Στην επιτροπή πρέπει τα μέλη να είναι τεχνοκράτες.
    Να αντικατασταθεί στην Επιτροπή αιγιαλού ο Λιμενάρχης (έχει ξεμείνει από το έτος 1940 !!!) από τον διευθυντή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

  • 1 Φεβρουαρίου 2024, 10:22 | ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΓΡ.

    Άρθρο 5, παραγρ. 6:
    Απαράδεκτη διάταξη σύμφωνα με το νεα τεχνολογικά δεδομένα και τις μεταοβολές που γίνονται .
    Σύμφωνα με τα νέα τεχνολογικά δεδομένα , μπορεί ο καθορισμός να γίνει και σε ορθοφωτογραφία (κατόπιν ειδικής επεξεργασίας) κατόπιν φωτοληψίας από ειδική συσκευή (drone ή άλλο) που μπορει να διαθεσει μηχανικός. Επίσης αποδεκτό θα πρέπει να είναι και το λεπτομερές τοπογραφικό διαγραμμα άνευ ορθοεικόνας με προδιαγραφές που υπάρχουν ήδη σε εγκύκλιο. Τα υπόβαθρα της Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι ήδη παρωχημένα (τελευταια 2015-2016) εκτός εάν γίνεται φωτοληψία κάθε δύο το πολύ έτη. Οι πιο πανω πληροφοριες προερχονται από μηχανικους που εχουν ασχοληθεί με καθορισμούς .