Άρθρο 12 – Ελάχιστα όρια αποδοχών

1.Σε περίπτωση που από τις ρυθμίσεις των διατάξεων του νόμου αυτού προκύψουν, κατά την αρχική κατάταξη ή σε τυχόν μετακινήσεις για οποιαδήποτε αιτία σε νέα Θ.Ε., συνολικές μηνιαίες αποδοχές χαμηλότερες από αυτές που δικαιούνταν ο υπάλληλος την προηγουμένη ημέρα από την ισχύ του παρόντος, η διαφορά αυτή διατηρείται ως προσωπική.
2.Για τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς της παρ. 1 κατά την αρχική κατάταξη δεν λαμβάνονται υπόψη η οικογενειακή παροχή, το επίδομα παραμεθορίου, το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, καθώς και η ειδική αμοιβή του άρθρου 11 του παρόντος σε ποσοστό 20%.
3. Για τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς της παρ. 1 σε τυχόν μετακινήσεις για οποιαδήποτε αιτία σε νέα χαμηλότερη Θ.Ε. δεν λαμβάνονται υπόψη το επίδομα θέσης ευθύνης του άρθρου 16 του ν. 4354/2015, η οικογενειακή παροχή, το επίδομα παραμεθορίου, το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, καθώς και η ειδική αμοιβή του άρθρου 11 του παρόντος σε ποσοστό 20%.
4. Σε περίπτωση μετακίνησης, απόσπασης, μετάθεσης ή μετάταξης υπαλλήλου από άλλον φορέα προς την Α.Α.Δ.Ε., ο υπάλληλος λαμβάνει αποδοχές με βάση τις διατάξεις του παρόντος. Σε περίπτωση που προκύψουν συνολικές μηνιαίες αποδοχές χαμηλότερες από αυτές που δικαιούνταν ο υπάλληλος πριν τη μετακίνησή του, η διαφορά διατηρείται ως προσωπική. Για τον υπολογισμό της νέας προσωπικής διαφοράς δεν λαμβάνονται υπόψη το επίδομα θέσης ευθύνης του άρθρου 16 του ν. 4354/2015, η οικογενειακή παροχή, το επίδομα παραμεθορίου, το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, καθώς και η ειδική αμοιβή του άρθρου 11 του παρόντος σε ποσοστό 20%.
5. Η προσωπική διαφορά του παρόντος συμψηφίζεται με οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των αποδοχών του υπαλλήλου, πλην της χορήγησης της οικογενειακής παροχής, του επιδόματος παραμεθορίου και του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Σε περίπτωση διαμόρφωσης του ύψους των αποδοχών κάτω του ορίου της παρ. 1, η προσωπική διαφορά προσαρμόζεται αναλόγως.

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 16:52 | Γιώργος

    Η τάση φυγής νέων υπαλλήλων που έχει διατυπωθεί από την ίδια την διοίκηση της ΑΑΔΕ και είναι ένα πραγματικό γεγονός δεν συμβαδίζει με τον τρόπο που την αντιμετωπίζει ως προς την προσωπική διαφορά. Σε κάθε περίπτωση και για όλες τις τωρινές και μελλοντικές σειρές θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα ίσης αντιμετώπισης με όλους τους υπαλλήλους (νέες προσλήψεις, μετατάξεις της παραγράφου 4)

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 15:46 | ΣΟΦΙΑ

    ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΓΡΑΠΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ 1Γ/2017, Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.

    ΤΟΥΤΟ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΘΩΣ ΔΕ ΝΟΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝ ΟΜΟΙΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ.ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΩΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΔΙΡΙΖΟΜΕΝΟΥ ΜΕ ΤΗΝ 1Γ/2017 ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΑ 734 € ΕΝΩ Ο ΚΑΤΩΤΕΡΑ ΑΜΟΙΒΟΜΕΝΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΜΕ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ 1.200 €.

    ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΩΣ ΚΡΙΝΕΙ ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 4 ΠΑΡ 1 ΤΟΥ ΣΥΝΤ., ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΝΟΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΤΕΛΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ / ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΣΩΝ ΤΕΛΟΥΝ ΥΠΟ ΑΝΟΜΟΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ.
    Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΑΥΤΟΣ ΔΕΣΜΕΥΕΙ ΤΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ, ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ : ΤΟΣΟ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΝΟΜΟΘΕΤΗ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΩΣ ΔΡΩΣΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, Η ΔΕ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ.

    ΣΥΝΕΠΩΣ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ΑΝΙΣΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ-ΩΣ ΟΦΕΙΛΕΙ Ο ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ- ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ.

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑΣ ΑΥΤΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ: α) ΑΦΕΝΟΣ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΜΣΟΥ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΧΟΡΗΓΟΥΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ β) ΑΦΕΤΕΡΟΥ Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΣΚΟΠΟΥΜΕΝΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΑΔΕ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΛΑΒΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΣ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΙΔΙΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ.
    ΠΟΙΑ ΤΑ ΕΧΕΓΓΥΑ ΑΜΕΡΟΛΗΨΙΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ? ΠΟΙΑ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΜΕΛΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ? ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ ΚΑΘΩΣ ΗΔΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΗΚΑΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΟΥΣ ?

    ΚΑΛΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΗΣΕΤΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΘΩΣ Η ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΝΕΥΡΑΛΓΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΜΟΧΛΟ ΠΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ. ΤΟΥΤΟ ΜΟΝΟ ΜΕ ΙΣΟΤΙΜΑ ΑΜΟΙΒΟΜΕΝΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ.

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 15:55 | Τ. Β.

    Είναι τουλάχιστον προβληματική η σύνδεση του μισθού με οτιδηποτε αλλο περαν της παροχής εργασιας, οπως π.χ. με τη συμμετοχή σε διαδικασία αξιολόγησης. Ο μισθός μπορεί να συνιστά αντιπαροχή για την παραχομενη εργασια και μόνον, δεν μπορεί να εξαρτάται απο «άλλες» προϋποθεσεις, αοριστες, ασαφείς και αδιαφανεις.
    Επίσης προσκρουει σε καθε λογικη, το να χαρακτηριζεται η υπαρχουσα προσωπικη διαφορα ως «στρεβλωση» που δηθεν θα εκλείψει με την ψηφιση του παρόντος και εν συνεχεία να θεσπιζεται «νέα προσωπική διαφορά», για μεριδα παλι των υπαλληλων. Για την απαλοιφη καθε στρεβλωσης, καθε αδικίας και ανισοτητας, θα πρεπει τυχον νεο μισθολογιο να εφαρμοζεται επι της ιδίας βάσεως, κοινώς με ενσωμάτωση της τρεχουσας προσωπικης διαφορας στον εισαγωγικο μισθο.
    Χωρίς αυτή την προϋποθεση, οι εν λογω ρυθμισεις θα εχουν την τυχη ολων των «προβληματικων» και αντισυνταγματικων διαταξεων.

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 13:06 | Κ

    Στο νέο ειδικό μισθολόγιο παρακαλούμε πολύ να ενταχθεί και η αμοιβή του ίδιου του Διοικητή καθώς και των συνεργατών του γραφείου του, οι οποίοι προσλαμβάνονται με πλήρως αδιαφανή κριτήρια και πληρώνονται με μισθούς δυσανάλογα υπέρογκους σε σύγκριση με τους υπόλοιπους υπαλλήλους, των οποίων το έργο δε γνωρίζουμε! καθώς έργο δεν παράγεται άμεσα από τη Διοίκηση αλλά από τις κεντρικές, αποκεντρωμένες και περιφερειακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ οι οποίες σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο θα έχουν στοχοθεσίες (που δεν προσδιορίζονται εδώ) με βάση τις οποίες θα διαμορφώνονται αυξομειούμενες οι απολαβές των υπαλλήλων αυτών των υπηρεσιών (πάλι με τρόπο που δεν προσδιορίζεται στο προς διαβούλευση κείμενο).
    Τέλος, θα έπρεπε να μπορούμε να δούμε τις συνοδευτικές εκθέσεις και ειδικότερα την εκτιμώμενη απώλεια ή ωφέλεια των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού για να κρίνουμε τις διατάξεις σε συνάρτηση με το δημοσιονομικό κόστος/όφελος αφου από το κείμενο, ως έχει, δεν προκύπτει πουθενά ποιά θα είναι η τελική αμοιβή υπαλλήλου της ΑΑΔΕ, εαν αυτή είναι αυξημένη σύμφωνα με το παλιό μισθολόγιο ή μειωμένη.

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 12:48 | Ελπίδα

    Με βάση το εν λόγω άρθρο οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ θα αμείβονται με λιγότερα χρήματα ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ με κριτήριο την ημερομηνία διορισμού τους ανεξαρτήτως των προσόντων τους, της εργασιακής τους κατάρτισης και της προσφοράς τους στην υπηρεσία. Αυτή η μισθολογική άνιση μεταχείριση δεν μπορεί να αποτελεί τη βάση για την εισαγωγή ενός συστήματος αξιολόγησης.
    Αποτέλεσμα : Η αποχώρηση είναι μονόδρομος για τους νέους υπαλλήλους των 743 ευρώ και αυτό θα λειτουργήσει εις βάρος της υπηρεσίας.

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 10:34 | Κατερίνα

    Σύμφωνα με την παρουσίαση του νέου μισθολογίου που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της Α.Α.Δ.Ε., με αυτό δήθεν επιτυγχάνεται η μισθολογική εξομοίωση των νεοεισερχόμενων υπαλλήλων με τους ήδη υπηρετούντες υπαλλήλους, που λαμβάνουν την προσωπική διαφορά. Εντούτοις, η εξομοίωση αυτή δεν προκύπτει από καμία διάταξη του ειδικού μισθολογίου. Αντιθέτως, το άρθρο 12 παρ. 1 του επίμαχου νομοσχεδίου ορίζει ρητώς ότι σε περίπτωση που κάποιος παλαιός υπάλληλος τοποθετηθεί σε νέα θέση εργασίας με συνολικές μηνιαίες αποδοχές χαμηλότερες από αυτές που δικαιούνταν προ της ισχύος του ειδικού μισθολογίου, η διαφορά αυτή διατηρείται ως προσωπική, από το οποίο συνάγεται εξ αντιδιαστολής ότι ο νέος υπάλληλος ο οποίος θα υπηρετεί στην ίδια θέση εργασίας με τα ίδια καθήκοντα θα λαμβάνει αποδοχές οι οποίες θα υπολείπονται της προσωπικής διαφοράς. Ως εκ τούτου, το ειδικό μισθολόγιο διαιωνίζει την υφιστάμενη αδικαιολόγητη μισθολογική διάκριση μεταξύ των υπαλλήλων που διορίστηκαν πριν την 11η Οκτωβρίου του 2018 και υπάγονται στο καθεστώς της προσωπικής διαφοράς έναντι των νέων υπαλλήλων που ανέλαβαν υπηρεσία μετά την 11η Οκτωβρίου 2018 και δεν υπάγονται στο καθεστώς αυτό, οι οποίοι για την ίδια παρεχόμενη εργασία αμείβονται με αρκετά χαμηλότερες αποδοχές, κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας του άρθρου 4 παρ. 1 του Συντάγματος. Συνεπώς, για να μπορέσει να αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης το όποιο μισθολόγιο θα πρέπει πρώτα να χορηγηθεί η προσωπική διαφορά στους νεοδιόριστους υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε., προκειμένου να εκκινούν άπαντες από την ίδια μισθολογική βάση.

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 10:59 | Κωνσταντίνος

    Πρέπει να εξασφαλίζεται με κάθε τρόπο ότι δύο άτομα που κάνουν την ίδια δουλειά να πληρώνονται το ίδιο. Γιατί όλοι οι εφοριακοί που έχουν προσληφθεί με την προκήρυξη 1Γ/2017 παίρνουν ήδη 350 ευρώ λιγότερα κάνοντας την ίδια δουλειά. Με το συγκεκριμένο μισθολόγιο αυτο θα διαιωνιστεί και θα υπάρχουν πάντα υπάλληλοι δύο ταχυτήτων. Αν κάνω λάθος, τότε ας εφαρμοστεί το παρών άρθρο του νόμου και για τους νέους υπαλλήλους. Διαφορετικά, είναι επιθυμία της Διοίκησης και της Κυβέρνησης να υπάρχουν δύο ταχύτητες υπαλλήλων και να καταλήξει είτε σε ανθρωποφαγία είτε σε πλήρη αδιαφορία των νέων υπαλλήλων για να παράξουν έργο. Αφου θα παίρνουν λιγότερα για την ίδια δουλειά γιατί να μην κάνουν και λιγότερα;

  • 23 Νοεμβρίου 2020, 17:04 | Μ. Δ,

    Να πάρουν και οι νέοι υπάλληλοι την προσωπική διαφορά. Μάλιστα η απόδοσή της θα πρέπει να γίνει με σωστό τρόπο και όχι αφαιρώντας τα προσόντα τους σαν αύξηση με αποτέλεσμα άτομα με λιγότερα προσόντα να παίρνουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά.

  • 23 Νοεμβρίου 2020, 11:20 | Αναστασία

    Θα ήθελα πραγματικά μία λογική απάντηση για αυτή την αδικία που συμβαίνει. Είμαι ένα από τα πέντε-έξι άτομα από την 2Κ/2014 που είχαμε την ατυχία να διοριστουμε στις αρχές του 2019 (λόγω παραίτησης συναδέλφων), οπότε και δεν παίρνω την προσωπική διαφορά. Θεωρείτε λογικό όλοι οι συνάδελφοι της 2Κ/2014 (149 άτομα που διορίστηκαν πριν τον Οκτώβριο του 2018)να παίρνουν την προσωπική διαφορά και εμείς που μπήκαμε 2-3 μήνες μετά να μην παίρνουμε; Να δουλεύουμε διπλα-δίπλα και να αμοιβομαι 500 ευρώ λιγότερα ενώ κάνουμε την ίδια δουλειά;

  • 23 Νοεμβρίου 2020, 11:36 | Κλαιρη Κ.

    Όλοι πιστεύαμε ότι η πολιτική ηγεσία θα αφουγκραζόταν το δίκαιο αίτημά μας για την κατάργηση της όποιας μισθολογικής αδικίας και την απόδοση και σε εμάς της Προσωπικής Διαφοράς και ειδικα εφόσον η ΑΑΔΕ αναγνωρίζει πως το 1/3 των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ αποποιείται τον διορισμό του , και επιπλέον όταν μόλις το 2019 η προσωπική διάφορα αποδόθηκε στους νεοπροσληφθεντες του Ανάπτυξης ,και το 2018 η προσωπική διαφορα αποδόθηκε απο τον υπουργο σε ολους τουs υπαλληλους του Οικονομικών.

    Όλοι οι υπάλληλοι που συμμετείχαν στο γραπτό διαγωνισμό της προκήρυξης 1Γ/2017, κατάφεραν να διακριθούν σε πάρα πολύ απαιτητικές εξετάσεις και τοποθετήθηκαν στις θέσεις που προβλεπόταν από το ΑΣΕΠ, αφού παρακολούθησαν το υποχρεωτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης εννιάμηνης διάρκειας στη Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία.
Η μη χορήγηση της προσωπικής διαφοράς σε αυτους τους νέους υπαλλήλους, παρότι εργάζονται στα ίδια αντικείμενα με τους παλαιότερους συναδέλφους τους, οι οποίοι λαμβάνουν προσωπική διαφορά, αποτελεί κατάφωρη αδικία και έρχεται σε αντίθεση με τη θεμελιώδη συνταγματική αρχή της ισότητας, η οποία επιτάσσει «ίση αμοιβή για ίση εργασία».

  • 23 Νοεμβρίου 2020, 11:34 | Νικήτας Μ.

    Είναι ξεκάθαρο :<>!!
    Είναι ξεκάθαρο πως για όσους λαμβάνουν την προσωπική διαφορά δεν θα υπάρχει καμμία διαφοροποίηση, ενώ για τους νέους μετά το 2019 και ιδιαίτερα για τους επιτυχοντες της 1/Γ που ο μισθός είναι τα 743 ευρώ και δεν δόθηκε η προσωπική διαφορά η ψαλίδα παραμένει !!!!!
    Δεν θα πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις και υπάλληλοι δύο ταχυτήτων ειδικά όταν ασκούν τα ίδια καθήκοντα και έχουν τα ίδια τυπικά προσόντα, είναι και αντισυνταγματικό !
    Η ανισότητα και οι διακρίσεις που υπάρχουν θα πρέπει να εξαλειφθούν και πριν την εφαρμογή του νέου ειδικού μισθολογίου να προβλεφθεί η χορήγηση της προσωπικής διαφοράς σε όλους τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ που δεν την λαμβάνουν σήμερα.

  • 23 Νοεμβρίου 2020, 10:17 | Κυριακή Μ

    Είχαμε την ελπίδα ότι η πολιτική ηγεσία θα αφουγκραζόταν το δίκαιο αίτημά μας για την κατάργηση της όποιας μισθολογικής αδικίας και την απόδοση και σε εμάς της Προσωπικής Διαφοράς. και ειδικα οταν μολις το 2019 η προσωπική διάφορα αποδόθηκε στους νεοπροσληφθεντες του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ,και το 2018 και επι κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ , η προσωπική διαφορα αποδόθηκε απο τον υπουργο σε ολους τουs υπαλληλους του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.

    Όλοι οι υπάλληλοι που συμμετείχαν στο γραπτό διαγωνισμό της προκήρυξης 1Γ/2017, κατάφεραν να διακριθούν σε πάρα πολύ απαιτητικές εξετάσεις και τοποθετήθηκαν στις θέσεις που προβλεπόταν από το ΑΣΕΠ, αφού παρακολούθησαν το υποχρεωτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης εννιάμηνης διάρκειας στη Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία.
Η μη χορήγηση της προσωπικής διαφοράς σε αυτους τους νέους υπαλλήλους, παρότι εργάζονται στα ίδια αντικείμενα με τους παλαιότερους συναδέλφους τους, οι οποίοι λαμβάνουν προσωπική διαφορά, αποτελεί κατάφωρη αδικία και έρχεται σε αντίθεση με τη θεμελιώδη συνταγματική αρχή της ισότητας, η οποία επιτάσσει .

  • 23 Νοεμβρίου 2020, 01:19 | Mairy

    Οι αποδοχές των νεοδιορισθέντων του γραπτού διαγωνισμού της 1Γ βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία σε σχέση με το αν ο υπάλληλος υπαγόταν στην προσωπική διαφορά. To 2019 η προσωπική διάφορα αποδόθηκε απο τον υπουργο στους νεοπροσληφθεντες του ΥΠΑΝ , ενω το 2018 η προσωπική διαφορα αποδοθηκε σε ολους τους υπαλληλους του ΥΠΟΙΚ ενδεχομένως για να μην υπάρχει αυτη η αδικαιολόγητη δυσμενή διακριτή μισθολογική μεταχείριση μεταξύ των υπαλλήλων.
    H μη χορήγηση της προσωπικής διαφοράς στους νέους υπαλλήλους, παρότι εργάζονται στα ίδια αντικείμενα με τους παλαιότερους συναδέλφους τους, οι οποίοι λαμβάνουν προσωπική διαφορά, αποτελεί κατάφωρη αδικία και έρχεται σε αντίθεση με τη θεμελιώδη συνταγματική αρχή της ισότητας, η οποία επιτάσσει «ίση αμοιβή για ίση εργασία». Προ της εφαρμογής του ειδικού μισθολογίου, απαιτείται η αποκατάσταση της αδικίας και η χορήγηση της προσωπικής διαφοράς σε όλους, νέους και παλιούς, ώστε η ΑΑΔΕ να μπει σε μια νέα εποχή ξεκινώντας από μια σωστή και δίκαιη αφετηρία.

  • 22 Νοεμβρίου 2020, 20:14 | Δημήτρης Σ.

    Το παρόν νομοσχέδιο, όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα της μισθολογικής ανισότητας μεταξύ παλαιών και νέων υπαλλήλων, αλλά αντίθετα το διαιωνίζει. Παρά τα όσα διαμηνύει η ΑΑΔΕ, αντί για μισθολογική εξομοίωση έχουμε απλά μερική εξομάλυνση της μισθολογικής ανισότητας.
    Η απόδοση της προσωπικής διαφοράς σε όλους τους υπαλλήλους πριν από την εφαρμογή οποιουδήποτε ενιαίου μισθολογίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση ούτως ώστε να ξεκινούν όλοι από την ίδια αφετηρία.
    Επίσης, είναι τουλάχιστον “προβληματική” η διασύνδεση του ύψους των αποδοχών με τη συμμετοχή ή μη σε μια διαδικασία αξιολόγησης.

  • 22 Νοεμβρίου 2020, 19:53 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Το παρόν άρθρο πάσχει συνταγματικότητας διότι διατηρεί το οξύμωρο σχήμα να λαμβάνουν διαφορετικό μισθό υπάλληλοι με τα ίδια τυπικά προσόντα. Αν συνεχιστεί η μισθολογική ανισότητα τότε η αξιολόγηση στους υπαλλήλους θα είναι άκυρη. Γι’ αυτούς τους λόγους θα πρέπει να δοθεί η προσωπική διαφορά στους
    νεοεισερχόμενους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ, μεταξύ των οποίων είναι και οι επιτυχόντες στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 1Γ/ 2017, υπάλληλοι με υψηλή κατάρτιση και εννιάμηνη εισαγωγική εκπαίδευση στη ΦΟΤΑ.

  • 22 Νοεμβρίου 2020, 19:48 | EVA

    Δεν νοείται να συζητάμε για το ειδικό μισθολόγιο χωρίς να περιγράφονται αναλυτικά στο ίδιο κείμενο τα Π.Θ.Ε., χωρίς δηλαδή να εξειδικεύονται τα προσόντα που απαιτούνται για κάθε θέση και η ειδική αμοιβή που αντιστοιχεί στη κάθε θέση.
    Επίσης είναι αδιανόητο να μην προβλέπεται η χορήγηση της προσωπικής διαφοράς στους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους, οι οποίοι καλούνται να εκτελέσουν τα ίδια καθήκοντα με τους παλαιότερους, οι οποίοι διατηρούν την προσωπική διαφορά, και μάλιστα καλούνται να αξιολογηθούν με τα ίδια κριτήρια.

  • 22 Νοεμβρίου 2020, 18:39 | ΜΑΡΘΑ ΚΟΜΝΗΝΟΥ

    Το Ειδικό Μισθολόγιο της ΑΑΔΕ αδυνατεί να εξαλείψει την αδικία εις βάρος των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ που διορίστηκαν σε αυτή μετά τον ν.4569/2018 (ΦΕΚ Α 179/11-10-2018), σύμφωνα με τον οποίο χορηγήθηκε για τελευταία φορά η προσωπική διαφορά (ΠΔ). Η διάκριση αυτή αποτελεί κατάφωρη παράβαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας κατ’ άρθρο 4 παρ.1 του Συντάγματος, η οποία εφαρμόζεται και στον δημόσιο τομέα όπου προβλέπεται ίση αμοιβή για ίση εργασία, και εμφανίζεται στο παρόν νομοσχέδιο με την κατηγοριοποίηση των υπαλλήλων σε παλιούς που λαμβάνουν την ΠΔ και σε νέους που δεν την λαμβάνουν.
    Oι υπάλληλοι που συμμετείχαν στο γραπτό διαγωνισμό της προκήρυξης 1Γ/2017, κατάφεραν να διακριθούν σε πάρα πολύ απαιτητικές εξετάσεις και τοποθετήθηκαν στις θέσεις που προβλεπόταν από το ΑΣΕΠ, αφού παρακολούθησαν το υποχρεωτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης εννιάμηνης διάρκειας στη Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία.
    Η μη χορήγηση της προσωπικής διαφοράς σε αυτους τους νέους υπαλλήλους, παρότι εργάζονται στα ίδια αντικείμενα με τους παλαιότερους συναδέλφους τους, οι οποίοι λαμβάνουν προσωπική διαφορά, αποτελεί κατάφωρη αδικία και έρχεται σε αντίθεση με τη θεμελιώδη συνταγματική αρχή της ισότητας, η οποία επιτάσσει «ίση αμοιβή για ίση εργασία» , και ειδικα οταν το 2019 η προσωπική διάφορα αποδόθηκε στους νεοπροσληφθεντες του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ,και το 2018 και επι κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ , η προσωπική διαφορα αποδόθηκε απο τον υπουργο σε ολους τουs υπαλληλους του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.

  • 22 Νοεμβρίου 2020, 18:05 | ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

    Η αυστηρότητα προς τους νεοδιόριστους με την 1Γ/2017 ξεκίνησε από την ημέρα του γραπτού διαγωνισμού και συνεχίζεται έκτοτε σε όλα τα πεδία, ειδικά μάλιστα στο μισθολογικό χάσμα παλαιών και νέων. Σήμερα, ήρθε το νομοσχέδιο αυτό να γκρεμίσει κάθε ελπίδα για μισθολογική εξομοίωση και να νομιμοποιήσει πλέον το καθεστώς των υπαλλήλων «δύο ταχυτήτων». Άλλωστε το παρόν νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν αποδίδει την προσωπική διαφορά στους νεοδιορισθέντες, αλλά επιπλέον μειώνει το ποσοστό της ειδικής αμοιβής γι’ αυτούς. Επιπλέον, η μη χορήγηση της προσωπικής διαφοράς στους νέους υπαλλήλους, παρότι εργάζονται στα ίδια αντικείμενα με τους παλαιότερους συναδέλφους τους, οι οποίοι λαμβάνουν προσωπική διαφορά, αποτελεί κατάφωρη αδικία και έρχεται σε αντίθεση με τη θεμελιώδη συνταγματική αρχή της ισότητας, η οποία επιτάσσει «ίση αμοιβή για ίση εργασία» , και ειδικα οταν το 2019 η προσωπική διάφορα αποδόθηκε απο τον υπουργο ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ στους νεοπροσληφθεντες του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ απαξ με ρυθμιση ,και το 2018 και επι κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ , η προσωπική διαφορα αποδοθηκε απο τον υπουργο ΕΥΚ.ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ με επερωτηση του ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ,σε ολους τουs υπαλληλους του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.

  • 22 Νοεμβρίου 2020, 17:41 | ΠΑΝΟΣ ΚΑΡΡΑΣ

    Η μη χορήγηση της προσωπικής διαφοράς στους νέους υπαλλήλους, παρότι εργάζονται στα ίδια αντικείμενα με τους παλαιότερους συναδέλφους τους, οι οποίοι λαμβάνουν προσωπική διαφορά, αποτελεί κατάφωρη αδικία και έρχεται σε αντίθεση με τη θεμελιώδη συνταγματική αρχή της ισότητας, η οποία επιτάσσει «ίση αμοιβή για ίση εργασία» , και ειδικα οταν το 2019 η προσωπική διάφορα αποδόθηκε απο τον υπουργο ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ στους νεοπροσληφθεντες του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ απαξ με ρυθμιση ,και το 2018 και επι κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ , η προσωπική διαφορα αποδοθηκε απο τον υπουργο ΕΥΚ.ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ με επερωτηση του ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ,σε ολους τουσ υπαλληλους του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.
    Προ της εφαρμογής του ειδικού μισθολογίου, απαιτείται η αποκατάσταση της αδικίας και η χορήγηση της προσωπικής διαφοράς σε όλους, νέους και παλιούς, ώστε η ΑΑΔΕ να μπει σε μια νέα εποχή ξεκινώντας από μια σωστή και δίκαιη αφετηρία.

  • 22 Νοεμβρίου 2020, 17:26 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

    Η συνταγματική αρχή της ισότητας 4 παρ. 1, παγιώνει τη διαφοροποίηση μεταξύ παλαιών και νέων υπαλλήλων της ΑΑΔΕ που διορίστηκαν σε αυτή μετά τον ν.4569/2018 (ΦΕΚ Α 179/11-10-2018), και οι οποίοι δεν λαμβάνουν την προσωρινή διαφορά σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους, παρόλο που καλούνται να ανταπεξέλθουν στα ίδια καθήκοντα, έχοντας ίδια τυπικά προσόντα. Ομοίως και η παρ. 2 του αρ. 11, που ορίζει για τους νέους υπαλλήλους χαμηλότερες αμοιβές από τους υπόλοιπους κατά 20 και 40% αδικαιολόγητα και χωρίς νομικό έρεισμα, καθώς σε καμία περίπτωση η δόκιμη περίοδος ενός νεοπροσληφθέντα υπαλλήλου δεν νοείται ως περίοδος μειωμένης απόδοσης, ικανοτήτων ή προσόντων.
    Γι αυτόν το λογο , το 2019 και επι κυβέρνησης ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, η προσωπική διάφορα αποδόθηκε απο τον υπουργο ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ στους νεοπροσληφθεντες του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ απαξ με ρυθμιση που καλυπτει και μελλοντικες προσληψεις , ΕΝΩ το 2018 και επι κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ , η προσωπική διαφορα αποδοθηκε απο τον υπουργο ΕΥΚ.ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ με επερωτηση του ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ,σε ολους τουσ υπαλληλους του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ για τους υπαλλήλους που διορίστηκαν στην Α.Α.Δ.Ε. μετά την 11η Οκτωβρίου του 2018, οι οποίοι θα συνεχίσουν να αμείβονται ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ από τους υπαλλήλους που λαμβάνουν την προσωπική διαφορά, ενώ διαθέτουν τα ίδια τυπικά προσόντα και επιτελούν το ίδιο έργο υπό τις ίδιες εργασιακές συνθήκες!!

  • 22 Νοεμβρίου 2020, 17:34 | ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ

    Το νέο καθεστώς είναι ΑΔΙΚΟ για τους υπαλλήλους που διορίστηκαν στην Α.Α.Δ.Ε. μετά την 11η Οκτωβρίου του 2018, οι οποίοι θα συνεχίσουν να αμείβονται ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ από τους υπαλλήλους που λαμβάνουν την προσωπική διαφορά, ενώ διαθέτουν τα ίδια τυπικά προσόντα και επιτελούν το ίδιο έργο υπό τις ίδιες εργασιακές συνθήκες.
    Στους υπαλλήλους που δε λαμβάνουν την προσωπική διαφορά ανήκουν και οι υπάλληλοι που συμμετείχαν στο γραπτό διαγωνισμό της προκήρυξης 1Γ/2017. Κατάφεραν να διακριθούν σε πάρα πολύ απαιτητικές εξετάσεις και τοποθετήθηκαν στις θέσεις που προβλεπόταν από το ΑΣΕΠ, αφού παρακολούθησαν το υποχρεωτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης εννιάμηνης διάρκειας στη Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία. Οι αποδοχές των νεοδιορισθέντων του γραπτού διαγωνισμού της 1Γ/2017 είναι πάρα πολύ χαμηλές της τάξης των 737 ευρώ χωρίς μεταπτυχιακό και βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία σε σχέση με το αν ο υπάλληλος υπαγόταν στην προσωπική διαφορά που είναι ίση περίπου με 1250 ευρώ.
    Μάλιστα, το 2019 και επι κυβέρνησης ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, η προσωπική διάφορα αποδόθηκε απο τον υπουργο ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ στους νεοπροσληφθεντες του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ απαξ με ρυθμιση που καλυπτει και μελλοντικες προσληψεις , ΕΝΩ το 2018 και επι κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ , η προσωπική διαφορα αποδοθηκε απο τον υπουργο ΕΥΚ.ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ με επερωτηση του ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ,σε ολους τουσ υπαλληλους του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ενδεχομένως για να μην υπάρχει αυτη η αδικαιολόγητη δυσμενή διακριτή μισθολογική μεταχείριση μεταξύ των υπαλλήλων.

  • 21 Νοεμβρίου 2020, 16:14 | Νίκος Βαβουράκης

    Τροποποίηση της παρ. 4:
    «Σε περίπτωση μετακίνησης, απόσπασης, μετάθεσης ή μετάταξης υπαλλήλου από άλλον φορέα προς την Α.Α.Δ.Ε., ο υπάλληλος λαμβάνει αποδοχές με βάση τις διατάξεις του παρόντος. Σε περίπτωση που προκύψουν συνολικές μηνιαίες αποδοχές χαμηλότερες από αυτές που δικαιούνταν ο υπάλληλος πριν τη μετακίνησή του, η διαφορά διατηρείται ως προσωπική. Ο υπολογισμός των συνολικών μηνιαίων αποδοχών που δικαιούνταν ο υπάλληλος πριν τη μετακίνησή του προκύπτει μετά την ένταξή του στην πρόβλεψη του άρθρου 45 του Ν. 4569/2018. Για τον υπολογισμό της νέας προσωπικής διαφοράς δεν λαμβάνονται υπόψη το επίδομα θέσης ευθύνης του άρθρου 16 του ν. 4354/2015, η οικογενειακή παροχή, το επίδομα παραμεθορίου, το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, καθώς και η ειδική αμοιβή του άρθρου 11 του παρόντος σε ποσοστό 20%.».
    Με την τροποποίηση αυτή εξασφαλίζεται οριστικά η μισθολογική εξομοίωση των υπαλλήλων που θα μετακινηθούν στο μέλλον προς την ΑΑΔΕ από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

  • 21 Νοεμβρίου 2020, 14:40 | Νίκος Γ.

    Θεωρώ ότι είναι άδικο να υφίσταται διαχωρισμός στις αποδοχές μεταξύ υπαλλήλων οι οποίοι έχουν τα ίδια καθήκοντα, εφόσον αυτός ο διαχωρισμός δε σχετίζεται με τα έτη προϋπηρεσίας τους.
    Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η εισαγωγή στοιχείων στοχοθεσίας και κινήτρων για αύξηση της παραγωγικότητας, όμως θα έπρεπε αυτά να ισχύουν για όλους τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ ανεξαιρέτως.

  • 21 Νοεμβρίου 2020, 14:09 | Μ.

    Αρκετοί από τους υπαλλήλους που δεν λαμβάνουν την προσωπική διαφορά προέρχονται από τον γραπτό διαγωνισμό της 1Γ/2017, ο οποίος ήταν πολύ απαιτητικός ως προς το επίπεδο γνώσεων, με αποτέλεσμα ο αριθμός των επιτυχόντων να είναι ελάχιστα μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο αριθμό θέσεων. Άρα καταλαβαίνει κανείς ότι οι γνώσεις και οι δεξιότητες αυτών των ανθρώπων είναι πραγματικά σε πολύ υψηλό επίπεδο. Στη συνέχεια, οι άνθρωποι αυτοί υποχρεώθηκαν να παρακολουθήσουν πρόγραμμα εισαγωγικής εκπαίδευσης στη Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία, το οποίο απαιτούσε την παραμονής τους στην Αθήνα για διάστημα περίπου 4 μηνών και για ν’ αντεπεξέλθουν οικονομικά αναγκάστηκαν είτε να ξοδέψουν αποταμιευμένα χρήματα τους από την εργασία τους στον ιδιωτικό τομέα στην καλύτερη και λιγότερο συχνή περίπτωση, είτε στο πλήθος των περιπτώσεων να ΔΑΝΕΙΣΤΟΥΝ χρήματα προκειμένου να έχουν δικαίωμα να προσφέρουν την εργασία τους. Τώρα με το ειδικό μισθολόγιο για άλλη μια φορά τους διαχωρίζετε μη δίνοντας τους την προσωπική διαφορά και στερώντας τους το δικαίωμα να είναι όλοι ίσοι απέναντι στο σύνταγμα και να έχουν ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες στο ξεκίνημα της εργασιακής τους πορείας στην ΑΑΔΕ, αλλά δίνοντάς τους το «προνόμιο» να έχουν ίσες υποχρεώσεις. Πραγματικά διερωτάται κανείς, γιατί τόση σκληρότητα, άνιση μεταχείριση, κατάφωρη αδικία σε σημείο που θα μπορούσε ν’ αγγίξει σχεδόν τα όρια της «εκδικητικής» διάθεσης και πλήρους αδιαφορίας απέναντι σε νέους ανθρώπους με εχέγγυα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ και πολλή όρεξη να εργαστούν σκληρά προς το σκοπό αυτό?

  • 20 Νοεμβρίου 2020, 13:35 | Παναγιώτα Σ.

    Η εξασφάλιση μιας ισότιμης οικονομικής βάσης σε εργαζόμενους που έχουν τα ίδια τυπικά προσόντα και εργάζονται υπό τις ίδιες ακριβώς συνθήκες (κυριολεκτικά σε διπλανά γραφεία) εχοντας αναλάβει τα ίδια ακριβώς καθήκοντα είναι -αν μη τι άλλο- το ελάχιστο που μπορεί να προσφέρει ένα κράτος δικαίου. Η διάκριση μεταξύ υπαλλήλων μόνο και μόνο επειδή ορισμένοι εξ αυτών διορίστηκαν σε προγενέστερο χρόνο από τους υπόλοιπους -παρά το γεγονός ότι έχουν ίδια προσόντα και καθήκοντα- έπρεπε να είχε αρθεί προ πολλού χωρίς να υπάρχει καν θέμα εδραίωσής της με νέο μισθολόγιο. Η προσωπική διαφορά θα πρέπει να αποδοθεί σε όλους τους υπαλλήλους -νέους και παλιούς- καθώς το κριτήριο απόδοσής της δεν είναι (και δεν θα έπρεπε να είναι) ο χρόνος διορισμού του καθε εργαζομένου αλλά η αξιοπρεπής διαβίωσή του, η οποία δυστυχώς για τους νέους εργαζομένους δεν είναι δεδομένη.

  • 20 Νοεμβρίου 2020, 12:52 | Ευτυχία Ηλιοπούλου

    Επειδή πρόκειται για μια Υπηρεσία η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του Κράτους πρέπει και οι αμοιβές να είναι οι ανάλογες των ευθυνών και ιδιαιτεροτήτων της εν λόγω Υπηρεσίας. Είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί ελάχιστη ειδική αμοιβή η οποία να ισοδυναμεί με την Προσωπική Διαφορά για όλους τους εργαζόμενους της Α.Α.Δ.Ε. και εν συνεχεία οι όποιες διαφοροποιήσεις πάνω από την ελάχιστη αυτή αμοιβή να αφορούν τις απαιτήσεις της εκάστοτε θέσης εργασίας.

  • 19 Νοεμβρίου 2020, 00:30 | Ελίνα Κραμποκούκη

    Το σχέδιο νόμου «Ειδικό μισθολόγιο Α.Α.Δ.Ε.» που θα τεθεί προς ψήφιση εισάγει αδικαιολόγητη δυσμενή διακριτική μισθολογική μεταχείριση μεταξύ των υπαλλήλων που διορίστηκαν στην Α.Α.Δ.Ε. μετά την 11η Οκτωβρίου του 2018 και αυτών που διορίστηκαν προγενέστερα. Οι υπάλληλοι που διορίστηκαν στην Α.Α.Δ.Ε. μετά την 11η Οκτωβρίου του 2018 δε λαμβάνουν την προσωπική διαφορά της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν. 4354/2015, όπως αυτή διαμορφώθηκε κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 4024/2011, και την οποία λαμβάνουν όλοι οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που έχουν διοριστεί ή μεταταχθεί στην Α.Α.Δ.Ε. πριν την 11η Οκτωβρίου του 2018, δηλαδή πριν τη δημοσίευση του ν. 4569/2018. Οι υπάλληλοι που διορίστηκαν στην Α.Α.Δ.Ε. μετά την 11η Οκτωβρίου του 2018 θα λαμβάνουν ό,τι τους αναλογεί με βάση τη θέση εργασίας που έχουν χωρίς όμως να λάβουν την προσωπική διαφορά.  
           
    Σε περίπτωση που υπάλληλοι της Α.Α.Δ.Ε. που λαμβάνουν την προσωπική διαφορά μετακινηθούν σε άλλη θέση εργασίας και οι συνολικές μηνιαίες αποδοχές είναι μικρότερες με το νέο ειδικό μισθολόγιο τότε θα συνεχίζουν να λαμβάνουν τη διαφορά που προκύπτει, δηλαδή οι αποδοχές τους δε θα μειωθούν. Ακόμα και οι υπάλληλοι που θα μετακινηθούν ή θα αποσπαστούν στην Α.Α.Δ.Ε. θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τη διαφορά, εάν οι αποδοχές τους είναι χαμηλότερες με το νέο ειδικό μισθολόγιο.  
       
    Το νέο καθεστώς είναι κατάφωρα άδικο για τους υπαλλήλους που διορίστηκαν στην Α.Α.Δ.Ε. μετά την 11η Οκτωβρίου του 2018, οι οποίοι θα συνεχίσουν να αμείβονται με χαμηλότερες αποδοχές από τους υπαλλήλους που λαμβάνουν την προσωπική διαφορά, ενώ διαθέτουν τα ίδια τυπικά προσόντα και επιτελούν το ίδιο έργο υπό τις ίδιες εργασιακές συνθήκες.  
         
    Στους υπαλλήλους που δε λαμβάνουν την προσωπική διαφορά ανήκουν και οι υπάλληλοι που συμμετείχαν στο γραπτό διαγωνισμό της προκήρυξης 1Γ/2017. Κατάφεραν να διακριθούν σε πάρα πολύ απαιτητικές εξετάσεις και τοποθετήθηκαν στις θέσεις που προβλεπόταν από το ΑΣΕΠ, αφού παρακολούθησαν το υποχρεωτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης εννιάμηνης διάρκειας στη Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία. Οι αποδοχές των νεοδιορισθέντων του γραπτού διαγωνισμού της 1Γ/2017 είναι πάρα πολύ χαμηλές της τάξης των 737 ευρώ χωρίς μεταπτυχιακό ή 794 ευρώ με μεταπτυχιακό και βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία σε σχέση με το αν ο υπάλληλος υπαγόταν στην προσωπική διαφορά που είναι ίση περίπου με 1250 ευρώ. Οι χαμηλές αποδοχές δεν μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες και δε διασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση των νεοδιορισθέντων. Οι ανωτέρω ήταν η πρώτη σειρά που επωμίστηκε όλο το κόστος για την υποχρεωτική εκπαίδευσή της και είναι και πάλι αυτή που θα επωμιστεί την άδικη και αναιτιολόγητη μισθολογική ανισότητα.
           
    Η μη καταβολή της προσωπικής διαφοράς στους υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. που διορίστηκαν μετά την 11/10/2018 και που διαθέτουν τα ίδια τυπικά προσόντα, παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες και ασκούν όμοια καθήκοντα υπό τις ίδιες εργασιακές συνθήκες με τους υπαλλήλους που λαμβάνουν την προσωπική διαφορά αντίκειται στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας του άρθρου 4 του Συντάγματος, επειδή εισάγει ανόμοια αντιμετώπιση προσώπων που τελούν σε απολύτως όμοιες συνθήκες. Επιτακτικό και επείγον αίτημά μας αποτελεί η νομοθετική επίλυση της απόδοσης της προσωπικής διαφοράς και εξομοίωσης των μισθών των υπαλλήλων μετά την 11/10/2018 με όλους τους λοιπούς υπαλλήλους που υπηρετούν στην Α.Α.Δ.Ε. πριν την ψήφιση του «Ειδικού Μισθολογίου».

  • 18 Νοεμβρίου 2020, 20:41 | ΚΜ

    Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν επιλύει και διαιωνίζει την αδικία που έχει δημιουργηθεί σε βάρος των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ που διορίστηκαν σε αυτή μετά τον ν.4569/2018 (ΦΕΚ Α 179/11-10-2018), σύμφωνα με τον οποίο χορηγήθηκε για τελευταία φορά η προσωπική διαφορά της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν.4354/2015, όπως αυτή διαμορφώθηκε κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν.4024/2011 σε όλους τους υπαλλήλους της. Οι υπάλληλοι κατηγοριοποιούνται σε παλαιούς που λαμβάνουν την προσωπική διάφορα και σε νέους που δεν την λαμβάνουν, με τους νέους συναδέλφους να καταβάλουν πολλαπλή προσπάθεια για να εξισωθούν με τους παλαιούς παρόλο που παράγουν την ίδια εργασία με τα ίδια προσόντα παραβιάζοντας έτσι την συνταγματική αρχής τη ισότητας κατ’ άρθρο 4 παρ.1 Σ . Το αποτέλεσμα θα είναι νέοι υπάλληλοι με αυξημένα προσόντα και εμπειρία να μην αποδέχονται τον διορισμό και συνεπώς η υπηρεσία να μην επωφελείται από αυτά τα προσόντα. Πριν την οποιαδήποτε μισθολογική ρύθμιση θα πρέπει να χορηγηθεί η προσωπική διαφορά σε όλους και ειδικότερα στους διοριζόμενους με τον τελευταίο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με αρ. προκήρυξης 1Γ/2017 οι οποίοι είναι επιστήμονες με αυξημένα τυπικά και αποδεδειγμένα (γραπτός διαγωνισμός) ουσιαστικά προσόντα που αντί να φύγουν για το εξωτερικό, στελεχώνουν νευραλγικές θέσεις στην βεβαίωση και στην είσπραξη εσόδων καθώς και μεγάλα Ελεγκτικά Κέντρα. Επίσης, το ειδικό μισθολόγιο συνδέει ανεπίτρεπτα τον μισθό με την αξιολόγηση καθώς η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνεται μόνο για τη λήψη bonus και όχι για την αυξομείωση του μισθού.

  • 18 Νοεμβρίου 2020, 19:03 | Κωστής

    Η συνταγματική αρχή της ισότητας 4 παρ. 1, παγιώνει τη διαφοροποίηση μεταξύ παλαιών και νέων υπαλλήλων της ΑΑΔΕ που διορίστηκαν σε αυτή μετά τον ν.4569/2018 (ΦΕΚ Α 179/11-10-2018), και οι οποίοι δεν λαμβάνουν την προσωρινή διαφορά σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους, παρόλο που καλούνται να ανταπεξέλθουν στα ίδια καθήκοντα, έχοντας ίδια τυπικά προσόντα. Ομοίως και η παρ. 2 του αρ. 11, που ορίζει για τους νέους υπαλλήλους χαμηλότερες αμοιβές από τους υπόλοιπους κατά 20 και 40% αδικαιολόγητα και χωρίς νομικό έρεισμα, καθώς σε καμία περίπτωση η δόκιμη περίοδος ενός νεοπροσληφθέντα υπαλλήλου δεν νοείται ως περίοδος μειωμένης απόδοσης, ικανοτήτων ή προσόντων.

    Είναι δυνατόν ενας νέος υπάλληλος, ιδιαίτερα όπως της προκήρυξης 1Γ/2017 που εισήλθε με γραπτό διαγωνισμό ανάμεσα σε χιλιάδες υποψηφίους και έχει υψηλές γνώσεις και εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, δεν δικαιολογείται να λαμβάνει μόλις 734 ευρώ (υφιστάμενος σε βαριές κρατήσεις για 2 έτη), ποσό που αντιστοιχεί σε 630 ευρώ μηνιαίως του ιδιωτικού τομέα!!!!!!!! ΠΡΩΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΧΩΡΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ!!!!!

  • 18 Νοεμβρίου 2020, 00:53 | ΔΔ

    Με το παρόν σχέδιο νόμου η ΑΑΔΕ εξακολουθεί να συντηρεί τη φήμη της ως αφιλόξενο και μη ελκυστικό φορέα κακής σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα γεμάτο διακρίσεις. Η μεγαλύτερη και πλέον αντισυνταγματική διάκριση είναι η μη απόδοσης της προσωπικής διαφοράς στους νεοεισερχόμενους, μετά το 2019, υπαλλήλους. Και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ξεκινά από μια άδικη βάση με την μη απόδοση της προσωπικής διαφοράς σε περίπου 1000 υπαλληλους υψηλών προσόντων που διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν στην ΑΑΔΕ και στο Υπουργείο Οικονομικών μετά το 2019, ενώ όσους ήρθαν πριν το 2019 δεν διακυβεύεται. Πρόσφατα κάτι αντίστοιχο λύθηκε για το παρόν και το μέλλον για την Επιτροπή Ανταγωνισμού με το αρ. 221 του Ν. 4635/2019. Στην αναφορά των θεσμών (Enhanced Surveillance Report – Greece, September 2020) ζητούν η ΑΑΔΕ να γίνει ελκυστική για επιστήμονες υψηλών προσόντων. Αντ´ αυτού οι περισσότεροι νεοεισερχόμενοι με το που ζήσουν για λίγο το «μύθο» της ΑΑΔΕ αναζητούν διεξόδους διαφυγής, ειδικά όταν διαπιστώνουν τι μισθούς παίρνουν συνάδελφοί τους με αντικειμενικά υπολειπόμενο CV και πιθανόν με μη αξιοκρατικές μεθόδους έλευσης και εγκατάστασης. Συνεπώς το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου όχι μόνο δεν αμβλύνει τις διαφορες, όχι μόνο συντηρεί και οξύνει τις ανισότητες, αλλά αποδυναμώνει την ευκαιρία στελέχωσης του σημαντικότερου ελεγκτικού μηχανισμού της χώρας και της βασικής πηγής εσόδων, με αξιόλογα στελέχη.

  • 17 Νοεμβρίου 2020, 20:04 | θάνος Π

    Η αιτιολογική έκθεση του ν 4569/2018 αναφέρει τα εξής:

    «ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘMΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 45 ΕΞΟMΟΙΩΝΟΝΤΑΙ µΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ MΕ ΟΣΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟMΙΚΩΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ 1.11.2011 ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ MΕ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗMΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ Η MΕΤΑΤΑΧΘΕΙ µΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΗMΕΡΟMΗΝΙΑ, ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗMΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΝΟMΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗMΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ, ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟMΙΚΩΝ, ΣΕ ΕΠΟΠΤΕΥΟMΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΝΟMΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΗMΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ, ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗMΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟMΙΚΟ ΣΥMΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΩΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ. ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 27 ΤΟΥ Ν. 4354/2015 (Α΄ 176) ΚΑΤ’ ΕΦΑΡMΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓMΑΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, MΕ ΔΕΔΟMΕΝΟ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΣΚΟΥΝ ΟMΟΙΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ µΕ ΟΣΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙMΗ ΗMΕΡΟMΗΝΙΑ.
    ΠΡΟΣΦΑΤΑ, ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 57 ΤΟΥ Ν.4605/2019 ΦΕΚ Α 52 – 01.04.2019 ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 45 ΤΟΥ Ν.4569/2018 ΦΕΚ A 179 – 11.10.2018, ΩΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ 1.9.2018 ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»
    Φέρνετε που φέρνετε αυτό το μισθολόγιο που μόνο ανισότητες δημιουργεί με τους ήδη υπηρετούντες υπαλλήλους το κάνετε και σε τέτοιο καιρό που είναι τουλάχιστον προκλητικό! Ο κόσμος εκτός ΑΑΔΕ που θα διαβάζει αυτές τις γραμμές θα υποθέτει ότι παίρνουμε κάποιο σοβαρό μισθό και πως μας δίνετε και μπόνους ενώ η εξυπηρέτηση του πολίτη γίνεται όλο και δυσμενέστερη. Για τις υποχρεώσεις και ευθύνες (παραγραφές, πειθαρχικά, σωματική βία κοκ) και για την απαραίτητη συνεχιζόμενη επιμόρφωση που πρέπει να έχει κατά τη διάρκεια της καριέρας του ένας υπάλληλος της ΑΑΔΕ δε μπορεί να παίρνει τα ίδια και λιγότερα από έναν απλό διοικητικό υπάλληλο μιας υπηρεσίας του δημοσίου, ο οποίος κάνει τη δουλειά του στο ωράριό του και δε φέρει καμία ευθύνη παραγραφής, κανένα κίνδυνο να τον πλακώσουν οι μπράβοι, καμία απειλή από μεγαθήρια εταιρίες και τους δικηγόρους αυτών! Εν πάσει περιπτώσει το κάθε μπόνους παραγωγικότητας πρέπει να δίνει κίνητρα. Δε δίνεις κίνητρο με αυτό το μισθό σε κάποιον να μην απασχοληθεί εκτός ωραρίου στον ιδιωτικό τομέα ή να μην χρηματιστεί.

  • 17 Νοεμβρίου 2020, 19:24 | ΠΑΤΣΙΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Είναι πολύ σημαντική αλλαγή για την προσέλκυση άξιων στελεχών. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να εφαρμοστεί και σε υπήρεσίες, Γενικές Διευθύνσεις και τμήματα που ασχολούνται με Πιστοποίηση, Έλεγχο και εκκαθάρισση δαπανών σε ολόκληρο το δημόσιο πχ Υπουργεία, Δημους, ΕΛΚΕ Πανεπιστημίων .Αυτό θα βοηθήσει να γίνεται πιο γρήγορα η δουλειά των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου προς τους προμηθευτές με απίστευτα αποτελέσματα για την οικονομία. Επίσης η δυνατότητα χορήγησης υπερωριών.

  • 17 Νοεμβρίου 2020, 18:48 | Θεοδόσης

    Σύμφωνα με με τη παράγραφο 1 του άρθρο 22 του Συντάγματος «1. H εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Kράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού.
    Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας.»
    Η διοίκηση θα πρέπει να μεριμνήσει στην απόδοση της προσωπικής διαφοράς στους υπαλλήλους που δεν την εισπράττουν.

  • 17 Νοεμβρίου 2020, 10:09 | Εύη Μ.

    Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να εδραιώσει μια κατάφωρη και εγνωσμένη αδικία εις βάρος των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ που διορίστηκαν σε αυτή μετά τον ν.4569/2018 (ΦΕΚ Α 179/11-10-2018), σύμφωνα με τον οποίο χορηγήθηκε για τελευταία φορά η προσωπική διαφορά της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν.4354/2015, όπως αυτή διαμορφώθηκε κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν.4024/2011 σε όλους τους υπαλλήλους της. Οποιαδήποτε ρύθμιση δεν λαμβάνει υπόψη της την άνιση μεταχείριση αυτή δεν μπορεί να είναι αποδεκτή. Κατηγοριοποιεί το ίδιο το κείμενο τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ σε παλαιούς που λαμβάνουν την προσωπική διάφορα και σε νέους που δεν την λαμβάνουν, εκκινώντας από διαφορετική βάση και απαιτεί από τους νέους συναδέλφους να καταβάλουν πολλαπλή προσπάθεια για να εξισωθούν με τους παλαιούς παρόλο που παράγουν την ίδια εργασία στις ίδιες συνθήκες με τα ίδια προσόντα. Σήμερα δηλαδή, ο μισθός νεοδιόριστου υπαλλήλου είναι 733€ ενώ ο πρώτος μισθός του υπαλλήλου που λαμβάνει την προσωπική διαφορά ανέρχεται περίπου στα 1.250€. Η διάκριση αυτή και η παράβαση εν τέλει της συνταγματικής αρχής της ισότητας κατ’ άρθρο 4 παρ.1 Σ που εφαρμόζεται όταν αναφερόμαστε σε ίση αμοιβή για ίση εργασία στο δημόσιο τομέα, διαταράσσει προφανώς την εύρυθμη λειτουργία στην υπηρεσία και την συνεργασία μεταξύ των υπαλλήλων, ενώ δημιουργεί ισχυρό αντικίνητρο για τους νέους υπαλλήλους να σταδιοδρομήσουν στην ΑΑΔΕ, με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο να μην αποδέχονται τον διορισμό τους πολλοί διοριστέοι που ανέμεναν να επιλυθεί η αδικία της μη χορήγησης της προσωπικής διαφοράς από την συμμετοχή τους στον διαγωνισμό μέχρι την στιγμή που κλήθηκαν για διορισμό. Ειδικότερα, στον τελευταίο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με αρ. προκήρυξης 1Γ/2017 συμμετείχαν χιλιάδες επιστήμονες (κυρίως νομικοί και οικονομολόγοι) και όσοι πέτυχαν τελικά το διορισμό τους έχουν αυξημένα τυπικά και αποδεδειγμένα (γραπτός διαγωνισμός) ουσιαστικά προσόντα που επέλεξαν να σταδιοδρομήσουν στην ΑΑΔΕ αντί να φύγουν για το εξωτερικό, αποφεύγοντας το λεγόμενο brain drain. Τα προσόντα τους αυτά, όμως, αναγνωρίστηκαν στις υπηρεσίες και έτσι απασχολούνται σήμερα σε νευραλγικές θέσεις ελέγχου, βεβαίωσης και είσπραξης εσόδων και σε μεγάλα Ελεγκτικά Κέντρα. Για αυτό το λόγο θα έπρεπε να περιβάλλονται με εγγυήσεις ανεξαρτησίας και αμεροληψίας και έναντι των τρίτων, οι οποίοι θα τους θεωρούν ευεπίφορους σε επηρεασμό λόγω των εξαιρετικά χαμηλών αποδοχών τους. ΠΡΩΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΧΩΡΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ. Όσον αφορά στις ρυθμίσεις του ειδικού μισθολογίου, πιστεύω ότι θα απασχολούν για χρόνια τα διοικητικά δικαστήρια, εφόσον εφαρμοστεί ως έχει, πρωτίστως γιατί συνδέει κατ’ ανεπίτρεπτο τρόπο τον μισθό με την αξιολόγηση. Η αξιολόγηση μόνο για τη λήψη bonus μπορεί να εφαρμοστεί και όχι για να αυξομειώνει το μισθό για εργασία που παρέχεται πραγματικά από τον υπάλληλο. Το γεγονός επίσης ότι επηρεάζει το μισθό η αξιολόγηση προηγούμενης χρονιάς για παροχή εργασίας στον παρόντα χρόνο, δημιουργεί προβλήματα και διακρίσεις, αφού κάποια υπάλληλος μπορεί να λείπει πχ με άδεια μητρότητας την προηγούμενη χρονιά. Τέλος, απονέμει μισθό χωρίς τυπικό νόμο κατ’ άρθρο 80Σ και απονέμει στον Διοικητή την εξουσιοδότηση να αποφασίσει τι μισθό θα λαμβάνει κάθε θέση και με ποια κριτήρια, καταστρατηγώντας το άρθρο 43 παρ. 2 Σ, αφού δεν πρόκειται ειδικότερο θέμα.

  • 16 Νοεμβρίου 2020, 23:47 | George

    Δεν νοειται να θελετε να ξεκινησει μια κουβεντα για αλλαγη του τροπου αμοιβης των υπαλληλων της ααδε με σκοπο την παροχη κινητρων για αυξηση της αποδοτικοτητας τους και να διατηρητε ανισοτητες μεταξυ παλιων και νεων υπαλληλων.
    Κανενας απο τους παλιοτερους δεν προκειται να ενδιαφερθει για την αμοιβη που δινεται απο το πθε ουτε θα τον ενδιαφερει να εξελιχθει και να ανεβει κλιμακιο αφου αυτο στην ουσια θα του μειωνει την προσωπικη διαφορα.
    Ταυτοχρονα κανεις απο τους νεους δεν θα εχει κινητρο να ξεζουμιζεται και να καταπονειται σωματικα και πνευματικα η και να βαζει σε κινδυνο την ζωη του για να επιτευχθουν οι στοχοι και να παρει 50-100€ παραπανω το μηνα την στιγμη που ο παλιος διπλα του χωρις να εχει κουνησει το δακτυλακι του θα εχει κατ ελαχιστον 400€ στην τσεπη του απο την ΠΔ.
    Θα προτιμησει λοιπον και ο νεος να πραξει τα απολυτως απαραιτητα στο 8ωρο του και μετα να ψαξει νακανει κατ απ` εξω για να ζησει την οικογενεια του. Πιστευω οτι και εσεις το αντιλαμβανεστε οτι με 780€ που παιρνει καποιο «στελεχος» της ααδε δεν μπορει να ζησει. Και βεβαια μολις του δοθει η ευκαιρια θα κοιταξει να φυγει για καλυτερες αποδοχες
    Αρα η λογικη οτι με το παρον συστημα θα αυξησει η αποδοτικοτητα των στελεχων της ααδε θα αποτυχει παταγωδως.
    Γι αυτο αν θελετε να κανετε μια νεα αρχη στην σωστη βαση ξεκινηστε με την αποδοση της ΠΔ σε ολους τους υπαληλους ωστε να αρθει η υφισταμενη αδικια. Η κυβερνηση σας αλλωστε το εχει ηδη πραξει αυτο με νομοθετικη ρυθμιση για το ΕΕΠ του υπουργειου αναπτυξης.
    Με τον τροπο αυτο περα απο το οτι θα αρετε τις ανισοτητες και θαικανοποιησετε και το περι δικαιου αισθημα αλλα καιτην αρχη της ισης αμοιβης για ιδια εργασια θα εχετε και ευχαρηστημενα στελεχη που θα μπορουν μεαξιοπρεπεια ναζησουν την οικογενεια τους μεσα απο την δουλειατους και ετσι με ορεξη και απερισπαστα να αφοσιωθουν στο εργο της παταξης της φοροδιαφυγης καιτου λαθρεμποριου και γενικα να αποδωσουν στην δουλεια τους που ειναι καιτο ζητουμενο.

  • 16 Νοεμβρίου 2020, 14:12 | orestis

    Eίναι απαράδεκτο μόνο το 20% της αμοιβής του άρθρου 11 να μην συνυπολογίζεται στην προσωπική διαφορά. Επί της ουσίας μιλάμε για εικονικές αυξήσεις δεδομένου ότι ακόμα και 500 ευρώ να είναι η ειδική αμοιβή του άρθρου 11 μόνο τα 80€ δεν θα συμψηφιστούν με την προσωπική διαφορά. Επιπλέον στα εναπομείναντα 420€ θα συνυπολογιστούν ασφαλιστικές εισφορές λόγω του ότι η προσωπική διαφορά δεν επιβαρύνεται με εισφορές ενώ η ειδική αμοιβή επιβαρύνεται. Ως εκ τούτου στο προηγούμενο παράδειγμα οι επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές θα προσεγγίσουν τα 80€ και ως εκ τούτου μιλάμε για μηδενική ειδική αμοιβή και ως εκ τούτου μηδενικό κίνητρο επίτευξης στόχων.

  • 16 Νοεμβρίου 2020, 09:45 | Βασίλης

    Είμαι ΤΕ με μεταπτυχιακό. 7ο μισθολογικό κλιμάκιο. Στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ απο το 2008 αλλά δυστυχώς για εμένα στην ΑΑΔΕ από τον Μάρτιο του 2019.
    Παίρνω στο χέρι 1024€.
    Ο μόνος τρόπος να μου αποδείξει το συγκεκριμένο μισθολόγιο ότι είναι όλα αυτά που ισχυρίζεται είναι μετά την εφαρμογή του να παίρνω 1424€, όσα δηλαδή κι ο διπλανός μου συνάδελφος που έχει ακριβώς τα ίδια προσόντα,κλιμάκια,χρόνια στο δημόσιο αλλά είναι στην ΑΑΔΕ από το 2015.
    Από εκεί και μετά ναι να μιλήσουμε για το αν η θέση του ή η αξιολόγηση του είναι καλύτερη από την δική μου οπότε να πάρει περισσότερα από εμένα.
    Δεν γίνεται να ξεκινά μισθολογικά ο άλλος από το +400 από εμένα κι αααν εγώ ταιριάξω στην θέση εργασιας (με βάση την κρίση ποιανού;) και τοποθετηθω σε ΠΘΕ που δίνει αυτό το ποσό να τον φτάσω.

  • 15 Νοεμβρίου 2020, 19:49 | ΜΑΡΙΟς μαρτακης

    Ειναι απαραδεκτο να διατηρείται η προσωπικη διαφορα μονο για τους υπαλληλους προερχομενους απο το υπουργειου οικονομικων και να μην την αναγνωριζουν σε υπαλληλους αυξημενων προσοντων.

    εδω παρατηρειται το φαινομενο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΕ με 30 χρονια να παιρνει το ιδιο μισθο με υπαλληλο ΠΕ 30 ΕΤΩΝ και ισωσ πιο πανω

    ενω αυτο μεταφραζεται σε διπλασιο μισθο για υπαλληλο ΠΕ με 10 ετη προυπηρεσια 2 μαστερ και διδακτορικο….

    αν αυτό είναι δίκαιο….τοτε τι να πω…..

    και δεν λεω μειωστε του συναδελφου του ΔΕ τα χρηματα αλλά θεραπευσετε την αδικια προς τα πανω για όλους ΤΟΥς ΝΕΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ που καθημερινα δίνουν μάχη με το χρόνο και τις παραγραφές και επι το πλειστουν όλοι οι νεοι υπαλληλοι απο την 1Γ/2007 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΛΛΑΞΑΝΕ «ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ» ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΛΠ ΚΑΙ ΕΠΕΔΕΙΞΑΝ ΖΗΛΟ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ…

    ΕΝΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΕΛΙΞΗΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ

    ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Η ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΠΑΛΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ…

  • 15 Νοεμβρίου 2020, 19:29 | ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΖΑΙΡΗ

    Η προσωπική διαφορά δεν μπορεί να ισχύει να υπάρχει όταν έχουμε νέο φορέα νεα ΑΡΧΗ και να την αναγνωριζουν σε υπαλληλους μονο επι της ουσιας προερχομενους απο το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ και όχι απο προυπηρεσία απο άλλους φορείς του δημοσίου τομέα που είτε προερχονται απο νεα πρόσληψη είτε απο μετάταξη.

    Για να μην παώ ένα βημα πιο περα ότι η προσωπική αυτή διαφορά πρεπει να υπολογιζεται και στην αναγνωρισμενη εμπειρία εκ ιδιωτικου τομεα.

    Δεν μπορώ να αντιληφθω γιατι ενας ΝΕΟΣ ΦΟΡΕΑΣ/ΝΕΑ ΑΡΧΗ να αντιμετωπιζει με τρεις (οχι μονο 2 ) ταχυτητες τους εργαζομενους της.
    ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΑΥΤΟ ΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΣΥΣΤΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ και οχι ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.

    Καταργηστε την προσωπικη διαφορα οπως τη δινετε.

    Δεν θα μπορούσατε να την καταργησετε και να δίνετε περισσοτερα χρήματα σε κάθε νέο κλιμάκιο ετσι ωστε οι παλαιοτεροι (υπαλληλοι) αφου αυτο θελετε (αυτοι επι της ουσιας το σχεδιασαν το Νομο) να συνεχισουν να παιρνουν την υψηλη προσωπικη διαφορα;

    ΑΛΛΑ ΜΑΖΙ Μ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ (συναφη) ΜΕ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ…

    ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ;

  • 15 Νοεμβρίου 2020, 08:53 | Λουκάς

    Το θέμα της αναγνώρισης προϋπηρεσίας από τον ιδιωτικό τομέα, εφόσον υπάρχει συνάφεια με το αντικείμενο και αναγνωρίζεται ήδη στη βαθμολογική εξέλιξη, είναι πολύ σημαντικό. Έχουν ενταχθεί στην ΑΑΔΕ πάρα πολλά άτομα με σημαντική εμπειρία και προϋπηρεσία από την αγορά, την οποία καρπώνεται η ΑΑΔΕ χωρίς να την πληρώνει. Είναι άδικο νεοδιόριστος με 15 και 20 χρόνια προϋπηρεσίας να παίρνει τα ίδια χρήματα με νεοδιόριστο χωρίς προϋπηρεσία. Θα πρέπει να αναγνωριστεί και μισθολογικά, χωρίς πλαφόν. Δώστε κίνητρα στους νέους ανθρώπους.

  • 14 Νοεμβρίου 2020, 19:00 | L.V

    Αν θεωρηθεί ότι οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ αποτελούν την εικόνα του σύγχρονου κράτους, τότε σε αυτή κυριαρχεί η ανισότητα και οι διακρίσεις, χαρακτηριστικά που δεν τιμούν ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος με τους νεοδιόριστους υπαλλήλους να αγωνίζονται για την διαβίωση τους αποδεικνύοντας καθημερινά ότι αξίζουν την «ειδική αμοιβή». Η ισότητα μεταξύ όλων των υπαλλήλων πρέπει να εφαρμοσθεί πριν το Ειδικό Μισθολόγιο, ώστε να αποτελεί ενιαία και δίκαιη βάση για την αξιολόγηση. Η εισαγωγή κινήτρων και στόχων ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να λειτουργούν με τρόπο αποδοτικότερο και όχι οι εκβιασμοί. Είναι δεδομένο πως θα αποτύχει η αξιολόγηση εάν οι αξιολογούμενοι την εκλαμβάνουν ως άδικη, χειριστική και μοχλό πίεσης.

  • 14 Νοεμβρίου 2020, 19:08 | Γιωργος Γεωργιου

    Στη μισθολογική κατάξη των νεοπροσλαμβανομένων υπαλλήλων που έχουν πριν τον διορισμό τους ευδόκιμη πραγματική δημόσια υπηρεσία σε άλλους φορείς του δημοσίου τομέα υφίσταται μια μεγαλη αδικία.

    Ειδικότερα ενώ η ΑΑΔΕ την αναγνωρίζει μετά από ουσιαστική κρίση του υπηεσιακού συμβουλίου και κατατάσσει τους υπαλληλους σε νεα μισθολογικά κλιμάκια εντουτοις δεν την αναγνωριζει στη διαμόρφωση της προσωπικής διαφοράς προς τα πάνω αλλα την αφαιρεί λογω προωθησης σε μισθολογικα κλιμακια.

    Από τη στιγμή που την αναγνωρίζει, η προυπηρεσια αυτή πρέπει να υπολογίζεται σαν να είχε διανυθεί στην ΑΑΔΕ και να υπολογίζεται στη διαμόρφωση της προσωπικής διαφοράς.

    Ετσι έχουμε το παράδοξο ενας νεοπροσλαβανόμενος υπάλληλος πχ με την 1κ/2013 22 ετών με χωρις προυπηρεσία στο δημόσιο τομέα να αμείβεται με 1200 ευρω το μήνα εκ των οποίων τα 400 να αποτελουν προσωπική διαφορά.

    Από την άλλη να έχουμε έναν νεοπρασλαμβανομενο υπαλληλο παλι με την 1κ/2013 40 ετών που έχει 15 έτη προυπηρεσία στο δημόσιο τομέα πριν διορισθεί στην ΑΑΔΕ. Αυτός ο υπαλληλος και με το παλιο και με το νεό σύστημα θα παιρνει κι αυτός 1200 ευρώ με τη προσωπική διαφορά να είναι 100 ευρώ. ,

    Ενας συνάδελφος του στην ΑΑΔΕ που εχει δουλέψει μόνο στην ΑΑΔΕ (δημοσιο και αυτό) ή και στο υπουργειο οικονομικών θα παίρνει 1500 ευρώ γιατί έχει υπολογιστει η προσωπικη διαφορά για 15 ετη.

    Πέρα από άδικο ελλοχεύει ο κίνδυνος κάτι τέτοιο να είναι και αντισυνταγματικο καθώς θα αναγνωριστεί στο νέο μισθολογιο προσωπική διαφορά όχι μονο στην ΑΑΔΕ αλλα μονομέρως μόνο για προυπηρεσια στο υπουργειο οικονομικών και όχι για τους λοιπους φορείς του δημοσιου.

    Αυτό θεωρω ότι πρεπει να το ξαναδειτε και να δώσετε το δικαίωμα σ όλους που εχουν αναγνωρισμενη προυπηρεσία στο δημοσιο και προσλαμβάνονται στην ααδε να διμορφώνεται η προσωπική διαφορά όπως και των υπολοιπων από το υπυργειο οικονομκων.

  • 14 Νοεμβρίου 2020, 16:42 | Νικηφόρος

    Σχετικά με την παράγραφο 1 του άρθρου 12, προκύπτει ξεκάθαρη παραβίαση της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του Συντάγματος περί δικαιώματος ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας, καθώς προβλέπεται ότι υπάλληλοι οι οποίοι δεν λάμβαναν την προσωπική διαφορά πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος (σε αντίθεση με τις προαναφερόμενες προβλέψεις του Συντάγματος) δεν θα συνεχίσουν να την λαμβάνουν ενώ υπάλληλοι οι οποίοι την λάμβαναν θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μέρος της, ακόμα και εάν αναφερόμαστε σε υπαλλήλους με ακριβώς την ίδια θέση και περίγραμμα εργασίας. Ακόμη και εάν θεωρηθεί ότι υπάλληλοι που δεν λάμβαναν την προσωπική διαφορά δεν θα έχουν χαμηλότερες αποδοχές βάσει του νέου μισθολογίου, η κρίσιμη λέξη όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου είναι «δικαιόύνταν».
    Από τα παραπάνω προκύπτει θέληση συνέχισης της καταστρατήγησης της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του Συντάγματος.

  • 14 Νοεμβρίου 2020, 10:04 | Λυδία Κ.

    Η μη χορήγηση της προσωπικής διαφοράς στους νέους υπαλλήλους, παρότι εργάζονται στα ίδια αντικείμενα με τους παλαιότερους συναδέλφους τους, οι οποίοι λαμβάνουν προσωπική διαφορά, αποτελεί κατάφωρη αδικία και έρχεται σε αντίθεση με τη θεμελιώδη συνταγματική αρχή της ισότητας, η οποία επιτάσσει «ίση αμοιβή για ίση εργασία». Προ της εφαρμογής του ειδικού μισθολογίου, απαιτείται η αποκατάσταση της αδικίας και η χορήγηση της προσωπικής διαφοράς σε όλους, νέους και παλιούς, ώστε η ΑΑΔΕ να μπει σε μια νέα εποχή ξεκινώντας από μια σωστή και δίκαιη αφετηρία.

  • 13 Νοεμβρίου 2020, 16:33 | Αθηνά

    ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

    Η προσωπική διαφορά θα μπορούσε να ενσωματωθεί στο βασικό μισθό έτσι ώστε να είναι ίδια για όλους τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ και η όποια διαφοροποίησή της, εφόσον θεωρείτε κρίσιμη κάποιου είδους διαφοροποίηση, να προκύπτει από αντικειμενικά κριτήρια, όπως η κατηγορία του υπαλλήλου (ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ). Ο όρος και η έννοια της προσωπικής διαφοράς καλό θα ήταν να καταργηθεί για την εξάλειψη των υφιστάμενων ανισοτήτων σε πολλαπλά επίπεδα.

  • 13 Νοεμβρίου 2020, 16:55 | Σεβη

    Η χορήγηση ίδιων αποδοχών σε όλους όσους υπηρετούν υπό τις ίδιες συνθήκες, σε αντίστοιχα καθήκοντα, κλάδους/ ειδικότητες κρίνεται αυτονόητη.
    Δεν θα πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις και υπάλληλοι δύο ταχυτήτων ειδικά όταν ασκούν τα ίδια καθήκοντα και έχουν τα ίδια τυπικά προσόντα.
    Η ανισότητα και οι διακρίσεις που υπάρχουν θα πρέπει να εξαλειφθούν και πριν την εφαρμογή του νέου ειδικού μισθολογίου να προβλεφθεί η χορήγηση της προσωπικής διαφοράς σε όλους τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ που δεν την λαμβάνουν σήμερα.

  • 13 Νοεμβρίου 2020, 16:35 | Στάθης Μαλτης

    Η κατάθεση του νομοσχεδίου αποσκοπούσε εκτός της παροχής κινήτρων για προσέλκυση νέων υπαλλήλων με υψηλά προσόντα και εμπειρία στην ΑΑΔΕ , την ίση αντιμετώπισή τους με τους παλιούς υπαλλήλους της ΑΑΔΕ οι οποίοι ήδη λαμβάνουν την Προσωπική Διαφορά(ΠΔ) που προέκυπτε από την ενσωμάτωση παλιών επιδομάτων που δίνονταν πριν το 2011 στο Υπ. Οικονομικών καθώς και άλλα Υπουργεία ή υπηρεσίες του Δημοσίου (ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΠ. Οικονομίας, ΕΛΣΤΑΤ κτλ).

    Η συγκεκριμένη ΠΔ έχει δωθεί σε όλους τους νεοπροσληφθέντες ή μεταταχθέντες υπαλλήλους της ΑΑΔΕ μέχρι το 2018. Ενδιάμεσα είχε δοθεί άλλες δύο φορές.

    Επίσης, αποδώθηκε το 2019 από τον Υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη στους νεοπροσληφθέντες του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης άπαξ με ρύθμιση που καλύπτει και μελλοντικές προσλήψεις.

    Το συγκεκριμένο άρθρο στο σύνολό του σε συνδιασμό με το Άρθρο 12 αντί να μηδενίζει την ανισότητα μεταξύ νέων και παλαιών υπαλλήλων που εργάζονται στην ίδια θέση, παγιώνει αυτή την ανισότητα. Η μη ρητή δήλωση πως το ελάχιστο ποσό της Ειδικής Αμοιβής για κάθε ΒΘΕ θα ισούται με το ποσό της ΠΔ που παίρνει έστω ένας υπάλληλος με ΠΔ σε αυτή τη θέση, αμέσως τοποθετεί το νέο υπάλληλο σε μειονεκτικότερη θέση από τους νυν υπαλλήλους στην ίδια θέση. Μάλιστα, αφού με το Άρθρο 12 γίνεται άμεση παραδοχή πως θα υπάρχει απόκλιση της Ειδικής Αμοιβής από τις ήδη καταβαλόμενες ΠΔ. Μάλιστα, εκτός από την υπάρχουσα ανισότητα η οποία νομοθετείται, δημιουργείται και νεά μεταξύ των νεοδιόριστων αφού εισάγει διαφορετική ποσόστωση για κάθε χρόνο υπηρεσίας.

    Όλα αυτά με την εισαγωγή της αξιολόγησης ως αναγκαία συνθήκη για την καταβολή της Ειδικής Αμοιβής, δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας για τους νεοδιόριστους αφού η αξιολόγηση δεν πρέπει να συνδέεται με την καταβολή του βασικού μισθού αλλά με την καταβολή των bonuses (Άρθρο 15) ή την Προωθημένη Μισθολογική εξέλιξη (Άρθρο 6). Η καταβολή μισθού λόγω της εργασίας ενός υπαλλήλου σε συγκεκριμένη θέση είναι κατωχηρωμένο συνταγματικό δικαίωμα το οποίο εδώ καταστρατηγείται αφού ο μισθός σπάει σε δύο μέρη όπου το ένα συνδέεται με την αξιολόγηση του υπαλλήλου. Και μάλιστα με την πρωτοτυπία που εισάγεται να μην παίζει ρόλο το αποτέλεσμα της αξιολόγησης – αφού τότε θα εθεωρείτω bonus- απλά μόνο η συμμετοχή σε αυτή.

    Όλα αυτά απλά δημιουργούν μια υπηρεσία με υπαλλήλους 6 ταχυτήτων με τα ίδια προσόντα (νέος 1ου έτους με αξιολόγηση/νέος 1ου έτους χωρίς αξιολόγηση/νέος 2ου έτους με αξιολόγηση/νέος 2ου έτους χωρίς αξιολόγηση/υπάλληλος με ΠΔ μετά το 2016/ υπάλληλος με ΠΔ πριν 2011) που έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τους στόχους περί ισότητας και δικαιοσύνης που αφέρονται στην αιτιολογική έκθεση.

    Για να μπορέσει να ανταποκριθεί το Ειδικό μισθολόγιο στο στόχο της εξαφάνισης των ανισοτήτων θα πρέπει:
    Α. Να προστεθεί παράγραφο που θα αποδίδει την ΠΔ σε όσους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ που δε τη λαμβάνουν χωρίς αστερίσκους και ποσοστώσεις ώστε να υπάρχει εξ αρχής ισότητα μεταξύ των υπαλλήλων και μετά να εφαρμοσθεί το Ειδικό Μισθολόγιο
    Β. Να αφαιρεθεί ο συσχετισμός μέρος του βασικού μισθού – αφού τέτοια είναι η Ειδική Αμοιβή αφού συνδέεται με την θέση και όχι με την απόδοση του υπαλλήλου- με την συμμετοχή στην αξιολόγηση.
    Γ. Η νέα Ειδική Αμοιβή να υπολογίζεται πλέον της όποιας ΠΔ.

    Αν δεν γίνουν αυτές οι αλλαγές, η επίτευξη του στόχου του αριθμού υπαλλήλων της ΑΑΔΕ θα είναι αδύνατη και πάντα η Τρόικα θα τονιζει το θέμα. Με αυτό το άρθρο , ο αξιόλογος κόσμος θα αποτρέπεται να έρθει στην ΑΑΔΕ και όσοι βρίσκονται μέσα, θα προσπαθούν να βρουν διεξόδους για μετάταξη σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου ή να επιστρέψουν στην ελεύθερη αγορά, με μεγαλύτερο ρυθμό μάλιστα αφού μέχρι τώρα όλοι περίμεναν τα προβλήματα του υπάρχοντος μισθολογίου να λυθούν και πλέον αυτά παγιώνονται και διευρύνονται

  • 13 Νοεμβρίου 2020, 14:40 | Μαρία Μ.

    Η προσωπική διαφορά, η οποία χορηγήθηκε στους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, σε συνάρτηση του νευραλγικού τους ρόλου για την οικονομία και για τη χώρα εν γένει- γεγονός που αναγνωρίζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, όπως αποδεικνύεται από τη διατήρηση και την επέκτασή του στους νέους υπηρετούντες, με τελευταία υπαγωγή στο καθεστώς της προσωπικής διαφοράς των υπηρετούντων μέχρι 11.10.2018 βάσει του ν. 4569/2018- θα πρέπει να χορηγηθεί και σε όλους τους νεοδιόριστους ή μεταταχθέντες στο Υπουργείο Οικονομικών μετά τις 11.10.2018, οι οποίοι δεν την λαμβάνουν, και ανέρχονται σήμερα σε περίπου 900 άτομα πανελλαδικά.
    Η χορήγηση της προσωπικής διαφοράς σε όλους όσους υπηρετούν υπό τις ίδιες συνθήκες, σε αντίστοιχα καθήκοντα, κλάδους/ ειδικότητες και εργάζονται μαζί με παλαιότερους συναδέλφους- οι οποίοι αμείβονται με διαφορετικό τρόπο, επειδή απλώς έτυχε να διοριστούν/ μεταταχθούν πριν από τις 11.10.2018- θα αποκαταστήσει την υφιστάμενη αδικία και θα επαναφέρει εντός των υπηρεσιών την ισότητα, τη δικαιοσύνη και την ευνομία, εξαλείφοντας διακρίσεις και ένα καθεστώς πολλών ταχυτήτων που δεν έχει κανένα δικαιολογητικό έρεισμα και η διαιώνισή της δεν τιμά ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, όπως η χώρα μας.
    Σε μια εποχή, στην οποία η «διαρροή εγκεφάλων», ευρύτερα γνωστή ως «brain drain», ταλανίζει την Ελλάδα και η ανακοπή του φαινομένου αυτού είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη της χώρας, είναι αναγκαίο το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ- όπως πολλάκις έχει παρατηρηθεί και από τους Θεσμούς- να προσελκύσει και να διατηρήσει προσωπικό υψηλών προσόντων, το οποίο θα τεθεί στην εμπροσθοφυλακή της εθνικής μας προσπάθειας. Το μικρό ενδιαφέρον για την πλήρωση νέων θέσεων και οι συνεχείς παραιτήσεις από τις θέσεις της ΑΑΔΕ και του Υπουργείου Οικονομικών καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι χωρίς την αναγνώριση του έργου τους και χωρίς την αποκατάσταση της ισότητας με τους παλαιότερους συναδέλφους τους οι νέοι προσοντούχοι υπάλληλοι θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν και να αναζητήσουν θέση εργασίας με καλύτερους όρους στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, ενώ οι υπηρεσίες θα βρεθούν σε αδιέξοδο αδυνατώντας να προσελκύσουν προσωπικό αυξημένων προσόντων και να πληρώσουν τα σημαντικά κενά που ήδη έχουν, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στο καίριας σημασίας εθνικό έργο τους.
    Είναι λοιπόν ανάγκη να αποκατασταθεί η αδικία της ύπαρξης υπαλλήλων πολλών ταχυτήτων και να προβλεφθεί η χορήγηση της προσωπικής διαφοράς σε όλους τους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ χωρίς διακρίσεις.

  • 13 Νοεμβρίου 2020, 14:25 | Θεοδοσία

    Αν καταλαβαίνω καλά με την παράγραφο 12 οι παλιότεροι συνάδελφοι που είχαν ήδη λάβει την προσωπική διαφορά θα την κρατήσουν χωρίς να χρειαστεί να γίνει κάποια αξιολόγηση ενώ ουσιαστικά οι νέοι συνάδελφοι θα ξεκινούν με το βασικό μισθό και «αν» καταφέρουν να πάρουν την ειδική αμοιβή μετά από αξιολόγηση και στοχοθεσία και χωρίς να προσδιορίζεται ποσοτικά τι ποσό θα είναι αυτό. Συνεπώς θα υπάρχουν συνάδελφοι που θα κάνουν την ίδια δουλειά στο ίδιο γραφείο και επειδή ο ένας μπήκε στην ΑΑΔΕ πέρυσι θα αμοίβεται με χαμηλότερο βασικό μισθό από κάποιον άλλο που μπήκε το 2016. Δυστυχώς με αυτόν τον τρόπο δε δίνονται κίνητρα στους νέους συναδέλφους να συνεχίσουν. Η βάση θα έπρεπε να είναι ίδια για όλους και όχι να αποθαρρύνει τα νέα παιδιά.

  • 13 Νοεμβρίου 2020, 13:27 | Γιάννης

    Η παραμονή της προσωπικής διαφοράς (σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 12) δηλώνει τη μη ίση μεταχείριση των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ. Η προσωπική διαφορά οφείλει να καταργηθεί στα πλαίσια ενός ενιαίου και δίκαιου μισθολογίου.