Άρθρο 54 Σκοπός του Ο.ΚΑ.ΝΑ.

Σκοπός του Οργανισμού είναι: α) η συμβολή στο σχεδιασμό, την προώθηση, την εφαρμογή εθνικής πολιτικής και προγραμμάτων σχετικά με την πρόληψη της χρήσης και διάδοσης των ναρκωτικών και τη θεραπεία, την επαγγελματική κατάρτιση και κοινωνική επανένταξη των εξαρτημένων από φαρμακευτικές ουσίες ατόμων, β) η συμβολή στη μελέτη σε εθνικό επίπεδο του όλου προβλήματος των ναρκωτικών για τον εντοπισμό των συγκεκριμένων αιτίων που οδηγούν τα άτομα και ιδίως τους νέους, στη λήψη ναρκωτικών, καθώς επίσης και η συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Πληροφόρησης – Τράπεζας Πληροφοριών ως προς την εκάστοτε κατάσταση και έκταση του προβλήματος των ναρκωτικών στη χώρα, γ) η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, κατά τρόπο ενιαίο και επιστημονικά υπεύθυνο, για τις συνέπειες από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς και η ενθάρρυνση, ο συντονισμός και η εποπτεία κάθε ιδιωτικής πρωτοβουλίας που έχει σκοπό τη συμμετοχή στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, δ) η πρόταση και προώθηση αναγκαίων νομοθετικών, κοινωνικών και άλλων μέτρων για την πρόληψη και καταστολή του προβλήματος των ναρκωτικών, ε) η συνεργασία με αντίστοιχους συντονιστικούς ή ερευνητικούς φορείς σε οργανισμούς και υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλους διεθνείς οργανισμούς, σχετικούς με την αντιμετώπιση του όλου θέματος, η μεταξύ τους ανταλλαγή πληροφοριών και η ενεργός συμμετοχή στις συναντήσεις που αυτοί οργανώνουν, με στόχο την εναρμόνιση της εθνικής πολιτικής προς εκείνη των κοινοτικών και διεθνών φορέων και στ) η σύνταξη εκθέσεων για την κατάσταση του προβλήματος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και για την πορεία των σχετικών εθνικών ερευνών και η κατάρτιση στατιστικών πινάκων με ανάλυση και αξιολόγηση αυτών και η υποβολή τους στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μαζί με προτάσεις για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.

  • ΄Αρθρο 54
    Σε συνέχεια των όσων αναφέραμε στις παρατηρήσεις για το διαχωρισμό του επιτελικού και του εκτελεστικού χαρακτήρα του ΟΚΑΝΑ αναρωτιόμαστε αν «ο
    συντονισμός και η εποπτεία κάθε ιδιωτικής πρωτοβουλίας που έχει σκοπό τη συμμετοχή στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών» θα πρέπει να είναι αρμοδιότητα του ΟΚΑΝΑ. Σε περίπτωση που ο θεσμός του Εθνικού Συντονιστή γίνει ουσιαστικός η εποπτεία κάθε πρωτοβουλίας
    σχετικής με τα ναρκωτικά θα πρέπει να είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων.

    Για την Εταιρεία ΔΙΟΓΕΝΗΣ
    Πρωτοβουλία Διαλόγου για την πολιτική των ναρκωτικών
    στην Νοτιοανατολική Ευρώπη

    Αθ. Αποστόλου
    Διευθυντής
    Ε-mail: drugpolicy.see@diogenis.info
    και thanasis@apostolou.info
    Website : http://www.diogenis.info

  • 21 Σεπτεμβρίου 2011, 10:06 | Φάρκωνας Νικηφόρος

    Ήδη με πρόσφατο νόμο (3966/24.5.2011, άρθρο 58 ,παρ.4)με τον οποίο προστέθηκε ακροτελεύτιο άρθρο 61 στον ισχύοντα Κώδικα Νόμων για τα Ναρκωτικά, τα Κέντρα Πρόληψης καθιερώθηκαν και νομοθετικά ως δομές που λειτορυγούν με την συμμετοχή των Δήμων και Περιφερειών όλης της χώρας καθώς και τοπικών φορέων και με την επιστημονική εποπτεία του ΟΚΑΝΑ.
    Πως είναι δυνατόν λοιπόν στους σκοπούς του ΟΚΑΝΑ να μην αναφέρεται τουλάχιστον η επιστημονική παρακολούθηση και εποπτεία των Κέντρων Πρόληψης .

  • 21 Σεπτεμβρίου 2011, 10:08 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Ο ΟΚΑΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟΥ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΣΩΘΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΑΤΟΜΑ ΕΓΩ ΞΕΡΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΩΝ 600 ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟ ΠΟΥ ΔΕΙΝΕΙ Ο ΟΚΑΝΑ.
    ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ.
    ΞΕΡΩ ΜΑΝΑΔΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΩ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΑΦΤΙΑ ΠΟΥ ΛΕΜΕ, ΓΙΑΤΗ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΖΩΝΤΑΝΑ, ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΟΙ ΕΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΟΤΙ ΗΘΕΛΑΝ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΡΑΚΟΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΑ.
    ΕΥΓΕ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ.
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ SUBOXONE ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟ ΝΑ ΚΟΨΕΙΣ ΤΗΝ ΗΡΩΙΝΗ ΚΑΙ ΥΠΟΤΡΟΠΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΣΕ ΠΙΑΝΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ Η ΗΡΩΙΝΗ ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΑΚΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΦΟΒΕΡΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΙΕΣ, ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΤΗΝ ΗΡΩΙΝΗ, ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ. ΧΡΗΣΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ Η ΜΕΘΑΔΟΝΗ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΙΕΣ.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2011, 11:59 | ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΟΥΜΠΑΣ

    Ο ΟΚΑΝΑ ιδρύθηκε ως συντονιστικός Οργανισμός που μέσω του διορισμού του Διοικητικού του Συμβουλίου θα έλεγχε τις υπηρεσίες των εξαρτήσεων από την κυβερνητική πλειοψηφία της εποχής. Στην συνέχεια ταυτίστηκε με την χορήγηση των υποκαταστάτων. Τώρα βρισκόμαστε μπροστά στον εξής τραγέλαφο: Η πολιτική του Υπουργείου Υγείας προκρίνει την απλόχερη παροχή υποκατάστατου ως μοναδική απάντηση στο πρόβλημα των εξαρτήσεων χωρίς κανένα από τα κριτήρια που είχαν τεθεί παλιότερα για την χορήγηση (ηλικία, προηγούμενη προσπάθεια απεξάρτησης, AIDS ή ηππατίτιδα C κλπ). Αν εγώ θέλω μπορώ αύριο να πάρω υποκατάστατο ακόμα κι αν είμαι 17, ακόμα κι αν δεν έχω κάνει ποτέ μου χρήση, να μια καλή ευκαιρία να αρχίσω και στο τζάμπα, κερνάει το κράτος. Ταυτόχρονα η χορήγηση του υποκατάστατου θα γίνεται από ένα διαλυμένο ΕΣΥ στο οποίο αποσπώνται οι αντίστοιχες δομές του ΟΚΑΝΑ, χωρίς βέβαια καμιά προσπάθεια για ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ενθάρυνση για μείωση ή διακοπή των υποκατάστατων, που δεν παύουν να αποτελούν ουσίες εξαρτησιογόνες (κάποιοι γνωρίζουν το τι σημαίνει στερητικό από μεθαδόνη), όπως κι επικίνδυνες στην περίπτωση παράλληλης χρήσης (για την οποία ουδείς φαίνεται να ενδιαφέρεται). Την ίδια στιγμή ο ΟΚΑΝΑ μοιάζει να διαλύετα, άλλοι φεύγουν για τα Νοσοκομεία, άλλοι μένουν και δεν ξέρουν τι θα κάνουν, κλπ.Τι άλλο μπορεί να σημαίνει αυτό από την αποχώρηση της πολιτιείας από την υποχρέωση να παρέχει στα εξαρτημένα άτομα δημόσιες, δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες αντιμετώπισης του προβλήμαστος τους, ώστε να μπορέσουν κάποτε να δουν την φωτεινή επιγραφή «Έξοδος» και να ζούν ισότιμα και με αξιοπρέπεια ανάμεσα σε όλους; Η επικοινωνιακή «παραμύθα» της κυβέρνησης δεν είναι άλλη από το νόημα που δίνει στην λέξη «άρρωστος» που ψάχνει το φάρμακο για να καταστείλει τα συμπτώματα, ώστε να αποφύγει την υποχρέωση να κάνει κάτι για τις αιτίες και τις κοινωνικές πραγματικότητες που ζεί ο χρήστης (που βέβαια δεν υποφέρει μόνο από τα στερητικά). Κι αυτό το ενισχύει με την διόγκωση της λίστας, που αναγορεύεται σε μοναδικό πρόβλημα ώστε να αναγορευτεί η υποκατάσταση σε μοναδική λύση. Και μιλώντας για υποκατάστατα, όλη η διαδικασία στα νοσοκομεία στήνεται γύρω από το SUBOXONE προιόν της πολυεθνικής SUBOTEX που στην παγκόσμια αγορά φαρμάκων εκτοπίζει την μεθαδόνη που έβγαλε η HOECHST για να υποκαταστίσει την ηρωίνη που έβγαλε η BAYER για να υποκαταστήσει την μορφίνη και πάει λέγοντας, για να φτάσουμε στην Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών! Κι όλα αυτά την στιγμή που τα μηχανήματα παραγωγής μεθαδόνης που προμηθεύτηκε μια δεκαετία πρίν ο ΟΚΑΝΑ σκουριάζουν χωρίς να έχουν καν χρησιμοποιηθεί.