Άρθρο 10 Απόφαση επί της πρότυπης πρότασης – αποτελέσματα απόρριψης και έγκρισης

1. Επί της έγκρισης της πρότυπης πρότασης, αποφαίνεται η Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, με την έκδοση σχετικής απόφασης, αφού λάβει υπόψη την πρόταση του αρμοδίου Υπουργού και την εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης Πρότυπων Προτάσεων.
2. Από την έκδοση της απόφασης έγκρισης της πρότυπης πρότασης από την Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, ο προτείνων θεμελιώνει δικαίωμα διεκδίκησης, καθώς και δικαίωμα καταβολής σε αυτόν των εξόδων προετοιμασίας της πρότυπης πρότασης, σύμφωνα με το άρθρο 13 και μεταβιβάζει στο Δημόσιο και στην αναθέτουσα αρχή ή τον αναθέτοντα φορέα, ανέκκλητη, μη αποκλειστική και μεταβιβάσιμη, χωρίς υποχρέωση πληρωμής δικαιωμάτων, άδεια αντιγραφής, αναπαραγωγής, τροποποίησης, μετάφρασης και χρήσης οποιουδήποτε δικαιώματος πνευματικής ή βιομηχανικής ιδιοκτησίας του προτείνοντος ή τρίτου σε σχέση με τα στοιχεία του φακέλου υποβολής της πρότυπης πρότασης.
3. Σε περίπτωση απόρριψης της πρότυπης πρότασης από το αρμόδιο όργανο σύμφωνα με την παρ. 11 του άρθρου 9, ο προτείνων δεν αποζημιώνεται για τις δαπάνες που συνδέονται με την προετοιμασία, την υποβολή και την αξιολόγηση της πρότυπης πρότασης που υπέβαλε ούτε για οποιασδήποτε φύσεως ζημία υποστεί με την υποβολή της πρότυπης πρότασης και διατηρεί τα δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας που αφορούν στα στοιχεία του φακέλου υποβολής της πρότυπης πρότασης.
4. Η απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας κοινοποιείται, με επιμέλεια της Επιτροπής Αξιολόγησης Πρότυπων Προτάσεων, προς τον προτείνοντα και την αρμόδια αναθέτουσα αρχή ή αναθέτοντα φορέα.
5. Κατόπιν έκδοσης της απόφασης της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, το σύνολο των στοιχείων και εγγράφων που περιλαμβάνονται στον φάκελο υποβολής της πρότυπης πρότασης διαβιβάζεται με επιμέλεια της Επιτροπής Αξιολόγησης Πρότυπων Προτάσεων στην αναθέτουσα αρχή ή τον αναθέτοντα φορέα. Σε περίπτωση έκδοσης απόφασης έγκρισης της πρότυπης πρότασης, η αναθέτουσα αρχή ή ο αναθέτων φορέας υποχρεούται να προβεί χωρίς καθυστέρηση στις αναγκαίες ενέργειες για την έναρξη διαδικασίας ανάθεσης της σύμβασης, συντάσσοντας, μεταξύ άλλων, τα απαιτούμενα τεύχη δημοπράτησης. Η αναθέτουσα αρχή ή ο αναθέτων φορέας δύνανται να προβούν σε επιμέρους τροποποιήσεις του αντικειμένου του έργου ή των τεχνικών προδιαγραφών ή των τεχνικών ή λειτουργικών απαιτήσεων αυτού, κατόπιν προηγούμενης σχετικής έγκρισης της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.
6. Σε περίπτωση έγκρισης της πρότυπης πρότασης από την Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, τα στοιχεία, οι προμελέτες, εκθέσεις και οι λοιπές πληροφορίες που περιέχονται στον φάκελο υποβολής πρότυπης πρότασης, όπως αυτά έχουν τροποποιηθεί, μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς κόστος από την αναθέτουσα αρχή ή τον αναθέτοντα φορέα για τον σκοπό της υλοποίησης του προτεινόμενου έργου, εν όλω ή εν μέρει.