Άρθρο 8 Επιτροπή Αξιολόγησης Πρότυπων Προτάσεων

1. Η Επιτροπή Αξιολόγησης Πρότυπων Προτάσεων συστήνεται και συγκροτείται με κοινή απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος.
2. Η Επιτροπή Αξιολόγησης Πρότυπων Προτάσεων αποτελείται από πέντε (5) τακτικά μέλη και ισάριθμα αναπληρωματικά, τα οποία ορίζονται με την απόφαση της παρ. 1. Ως πρόεδρος και μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης Πρότυπων Προτάσεων ορίζονται, ανάλογα με τη φύση του προτεινόμενου έργου υποδομής:
(α) ο αρμόδιος για θέματα υποδομών Υπουργός, ως Πρόεδρος, με αναπληρωτή του τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών,
ή, σε περίπτωση έργου υποδομής αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο αρμόδιος για θέματα χωρικού σχεδιασμού και αστικού περιβάλλοντος Υπουργός, με αναπληρωτή του τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
(β) ο Γενικός Διευθυντής Συγκοινωνιακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με αναπληρωτή του τον νόμιμο αναπληρωτή του κατ’ άρθρο 87 του ν. 3528/2007 (Α’ 26) ή ο Γενικός Διευθυντής Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών του ιδίου Υπουργείου με αναπληρωτή του τον νόμιμο αναπληρωτή του κατ’ άρθρο 87 του ν. 3528/2007,
ή, σε περίπτωση έργου υποδομής αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Γενικός Διευθυντής Χωρικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αναπληρωτή του τον νόμιμο αναπληρωτή του κατ’ άρθρο 87 του ν. 3528/2007,
(γ) ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, εφόσον το προτεινόμενο έργο προτείνεται να υλοποιηθεί μέσω σύμβασης σύμπραξης,
(δ) ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας, στην αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η δημοπράτηση του προτεινόμενου έργου με τον αναπληρωτή του,
(ε) ένας εκπρόσωπος που ορίζεται, κατά περίπτωση, από τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών ή Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον αναπληρωτή του.
3. Με την απόφαση της παρ. 1 δύναται να προβλέπεται η συμμετοχή στην Επιτροπή Αξιολόγησης Πρότυπων Προτάσεων και ενός επιπλέον μέλους με εξειδίκευση στο αντικείμενο του προτεινόμενου έργου υποδομής, εφόσον τούτο κρίνεται αναγκαίο.
4. Η Επιτροπή Αξιολόγησης Πρότυπων Προτάσεων συγκαλείται, συνεδριάζει και λαμβάνει αποφάσεις σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, Α΄ 45). Η Επιτροπή Αξιολόγησης Πρότυπων Προτάσεων επικουρείται διοικητικά από γραμματέα και από υπηρεσιακή μονάδα του εκάστοτε αρμόδιου Υπουργείου ανάλογα με τη φύση του έργου, οι οποίοι ορίζονται με την απόφαση συγκρότησης της παρ. 1.
5. Αντικείμενο της Επιτροπής Αξιολόγησης Πρότυπων Προτάσεων αποτελεί η εξέταση και αξιολόγηση των πρότυπων προτάσεων και η εισήγηση προς τον αρμόδιο υπουργό ως προς την απόρριψη ή την έγκριση πρότυπης πρότασης.
6.. Η Επιτροπή Αξιολόγησης Πρότυπων Προτάσεων δύναται να επικουρείται στο έργο της αξιολόγησης των πρότυπων προτάσεων ως προς εξειδικευμένα θέματα τεχνικής, χρηματοοικονομικής και νομικής φύσεως, από εξειδικευμένους συμβούλους, κατ’ ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 128 του ν. 4412/2016 (Α΄ 147).

  • Παρ. 2
    Η Επιτροπή Αξιολόγησης Πρότυπων Προτάσεων αποτελείται από έξι (6) τακτικά μέλη και
    ισάριθμα αναπληρωματικά,
    -στ). έναν εκπρόσωπο των Εργοληπτικών Οργανώσεων με τον αναπληρωτή του

  • 30 Νοεμβρίου 2021, 23:01 | ΕΣΒΥΚ

    Προτείνεται όπως στην παρ. 6 του άρθρου 8 απαλειφθεί η αποστροφή «δύναται να» και η διατύπωση να είναι: «Η Επιτροπή Αξιολόγησης Πρότυπων Προτάσεων επικουρείται στο έργο της αξιολόγησης των πρότυπων προτάσεων…».

  • 30 Νοεμβρίου 2021, 23:22 | ΕΣΒΥΚ

    Στο άρθρο 8 παρ. 4 προβλέπεται ότι η Επιτροπή Αξιολόγησης εισηγείται προς τον αρμόδιο Υπουργό ως προς την απόρριψη ή έγκριση της Πρότυπης Πρότασης. Στο ίδιο άρθρο στην παρ. 2 (α) προβλέπεται ότι μέλος της Επιτροπής, ως Πρόεδρος αυτής, είναι και ο Υπουργός. Παρουσιάζεται δηλαδή στην περίπτωση έργων των υπουργείων Υποδομών και Ενέργειας το πρόβλημα ο Πρόεδρος της Επιτροπής να εισηγείται στον εαυτό του. Απαιτείται νομοτεχνική βελτίωση.

  • 30 Νοεμβρίου 2021, 23:35 | ΕΣΒΥΚ

    Στο άρθρο 8 παρ. 2 προβλέπεται ότι η Επιτροπή Αξιολόγησης είναι 5μελής. Στο ένα όμως μέλος αυτής (Γ.Γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ) τίθεται ως προϋπόθεση συμμετοχής του η υλοποίηση της πρότασης μέσω σύμβασης σύμπραξης (και επίσης δεν ορίζεται αναπληρωτής του). Εάν αυτό δεν συμβαίνει, τότε η Επιτροπή θα είναι 4μελής, παρά την πρόβλεψη της παρ. 2.