Κατά τη γνώμη σας ποιοι είναι οι λόγοι που συνθέτουν την αναγκαιότητα του θεσμού του μέντορα; Σε κάθε άλλη περίπτωση διατυπώστε τις σχετικές θέσεις και απόψεις σας.

Κατά τη γνώμη σας ποιοι είναι οι λόγοι που συνθέτουν την αναγκαιότητα του θεσμού του μέντορα; Σε κάθε άλλη περίπτωση διατυπώστε τις σχετικές θέσεις και απόψεις σας.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 23:13 | tyllman

    «Μέντορας» άλλος ένας τίτλος χωρίς ουσία. Άπλα να «φαγωθούν» ακόμα μερικά χρήματα σ’ ένα αμφιβόλου ποιότητας νέο θεσμό. Άλλα βέβαια στον αιώνα της πληροφορικής, της τεχνολογίας και του ψηφιακού σχολείου (σημειωτέον χωρίς πληροφορική στο Λύκειο), να μην καταγράψουμε άλλη μια καινοτόμο ιδέα κι ας είναι και χωρίς περιεχόμενο.
    Για ακόμα μια φορά είστε εκτός πραγματικότητας και εκτός κοινωνίας. Για άλλη μια φορά καληνύχτα παιδεία.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 11:19 | Οδυσσέας

    Η αναβαθμιση της Παιδειας δεν εξαρταται μονο απο την υλικοτεχνικη υποδομη αλλα και απο την αναβαθμιση του εκπαιδευτικου προσωπικου μιας σχολικης μοναδας.

    Σε μια κοινωνια με πολυπληθυσμιακα , κοινωνικα και οικογενιακα προβληματα ο ρολος των Εκπαιδευτικων ειναι σημαντικος για την αντιμετωπιση των προβληματων αυτων . Η καθε Σχολικη Μοναδα αποτελει και μια μικρη κοινωνια ,που αποτελειται απο νεου ανθρωπους που ειναι το μελλον της χωρας μας .

    Ο ρολος του εκπαιδευτικου σε αυτην την μικρη κοινωνια ειναι πρωτευων .Η σωστη καθοδηγηση και η αντιμετωπιση των προβληματων που αντιμετωπιζουν οι νεαροι μαθητες ειναι σημαντικη για την εξελιξη της κοινςνιας . Εκτος απο την μαθησιακη γνωση ο εκπαιδευτικος προσφερει και αλλες μορφες υποστηριξης (ψυχολογικη , συναισθηματικη κ.α.)λογω κοινωνικων αλλαγων .

    Γιαυτο και ο θεσμος του ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗ – ΜΕΝΤΟΡΑ ειναι ενα θετικο βημα προς την αναβαθμιση του εκπαιδευτικου δυναμικου οχι μονο προς την ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΓΝΩΣΗ αλλα και ΓΝΩΣΗ ως προς τις αλλαγες της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ .
    Ο ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ – ΜΕΝΤΟΡΑΣ πρει να ειναι πληρως ενημερωμενος για τις τρεχουσες εξελιξεις στον εκπαιδευτικο τομεα αλλα και στον κοινωνικο τομεα, για την σωστη ενημερωση του εκπαιδευτικου,οχι μονο του νεοδιοριζομενου αλλα και των υπολοιπων εκπαιδευτικων .

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 09:49 | Μαρία

    Μέντορας. Ωραίος τίτλος για έναν εκπαιδευτικό. Κριτήρια 5ετής προυπηρεσία και άσκηση καθηκόντων τα δύο τελευταία έτη. Δηλαδή από την 5ετή προυπηρεσία υποχρεωτικά είναι μόνο τα δυο τελευταία έτη να διδάσκει!!!!!!!!!!!!!!! Είστε σοβαροί?????????????? Τα παιδιά σας φοιτούν σε δημόσια σχολεία???????? Εχετε άποψη για την λειτουργία των δημόσιων σχολείων??? Ξέρετε ότι οι καθηγητές και οι δάσκαλοι είναι χωρίς εκπαίδευση παρά μόνο το πτυχίο τους. Οι μέντορες πρέπει να έχουν προυπηρεσία μεγάλη, να έχει κριθεί κατάλληλος ως εκπαιδευτικός (από γονείς και μαθητές)και φυσικά να έχει γνώσεις παιδικής ψυχολογίας. Εκπαιδεύστε πρώτα τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα παιδιά μας, αλλάξτε τα βιβλία και γενικά το σχολικό πρόγραμμα και μετά καθιερώστε τους μέντορες στα σχολεία. Αλήθεια ο μέντορας θα συνεχίζει να είναι εκπαιδευτικός ή θα ασχολείται μόνο με το να βοηθάει τους νεοδιοριζόμενους??????
    Αν συνεχίζει να είναι εκπαιδευτικός πότε θα βρίσκει χρόνο να στηρίζει τους νεοδιοριζόμενους??? Αν πάλι όχι τότε ποια η εμπειρία του για να συνεχίσει το «έργο του»??? Λυπάμαι αλλά η πρόταση αυτή μου φαίνεται «φωτογραφική»…………
    Εχετε καταλάβει ότι τα φροντιστήρια έχουν ξεκινήσει και για τους μαθητές δημοτικού???? Ξέρετε ότι στο Λύκειο οι γονείς εμπιστεύονται τους καθηγητές των φροντιστηρίων και όχι των σχολείων??? Μπορείτε να κάνετε κάτι γι’αυτό?? Εχετε καταλάβει πόσο αρρωστημένο είναι το σύστημα στην εκπαίδευση?? Εσείς στο Υπουργείο έχετε δουλέψει σε σχολεία??? Ξεκινάτε πάλι ανάποδα. Κρίμα!!!!!!!!!

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 04:06 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΣΚΕΨΕΙΣ:
    1.Αν ο Μέντορας είναι απλά ο παλιός ,ευχαριστώ δε θα πάρω .
    2.Ο πλήρης έλεγχος του εκπαιδευτικού συστήματος που πραγματοποιείται σταδιακά(100% ΑΣΕΠ , πληροφοριακό σύστημα στα σχολεία (βαθμοί –απουσίες-αυτοαξιολόγηση εκπαιδευτικής μονάδας , αξιολόγηση νέων εκπαιδευτικών από τον μέντορα )εμπεριέχει πολλούς κινδύνους στους πονηρούς και δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Φανταστείτε οι πληροφορίες αυτές να φτάσουν σε κέντρα εξουσίας με όχι τόσο αγαθές προθέσεις .
    3.Γιατί εισάγεται τώρα ο θεσμός του Μέντορα ;Έχουμε την οικονομική ευχέρεια για μια τέτοια πολυτέλεια ;Μήπως δημιουργούμε δικλείδες ασφαλείας για κάποια ελίτ που θέλει να ξεφύγει την τάξη ; Βλέπε αποσπασμένους που θα γυρίσουν πίσω, στελέχη διευθύνσεων που θα κλείσουν , εκπαιδευτικούς που θέλουν να συμπληρώσουν ωράριο ,για να μην μετακινηθούν σε άλλο σχολείο κ.τ.λ.
    4. Τα κριτήρια του Υπουργείου για την επιλογή του Μέντορα είναι πολύ γενικά και χαμηλών απαιτήσεων .Γιατί ; Γιατί το Υπουργείο στο κείμενο διαβούλευσης τονίζει την μείωση ωραρίου και καθορίζει με κάθε λεπτομέρεια το πώς θα γίνει αυτό; Μήπως είναι το τυρί για τους παλιούς –μόνιμους εκπαιδευτικούς να μην αντιδράσουν ;
    Μήπως με αυτά τα κριτήρια το Υπουργείο επιλέγει άτομα που απλώς θέλουν να χάσουν ώρες ,χωρίς να προσφέρουν ουσιαστικά συναισθηματική στήριξη, ομαλή ένταξη και παιδαγωγική καθοδήγηση στον νεοδιοριζόμενο ;
    5.Πρότασεις:α)το ρόλο του Μέντορα να ΤΟΝ ΔΙΑΝΕΜΟΥΜΕ ΑΝΕΞΟΔΑ στους διευθυντές –γραμματεία για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών του νεοδιόριστου ,στους Σχολικούς Συμβούλους για την κάλυψη των παιδαγωγικών-διδακτικών αναγκών του , σε όλους τους συναδέρφους για την ψυχολογική ενίσχυση του νεοδιόριστου κ.τ.λ
    β) το e-mentoring γιατί να μην γίνει θεσμός για την επικοινωνία του κάθε καθηγητή με τον Σχολικό σύμβουλο ;(π.χ. να στέλνει ο Σύμβουλος ανέξοδα Υλικό Στο e-mail του κάθε καθηγητή ;)
    γ) αν γίνει θεσμός ο μέντορας γιατί να αξιολογείται ο εκπαιδευτικός και όχι ο Μέντορας ,για το πόσο βοήθησε τον νεοδιόριστο ;
    6.Ερώτηση : Οι Έλληνες καθηγητές Πανεπιστημίου , στον άτυπο ρόλο τους σαν Μέντορες πέτυχαν όλα αυτά τα χρόνια; Ναι ή όχι και γιατί ;
    7.Συμπερασματικά :Συμφωνώ με την αναγκαιότητα και τον εννοιολογικό προσδιορισμό του mentoring όπως καθορίζεται στο Κείμενο Διαβούλευσης αλλά διαφωνώ με τον τρόπο κάλυψης αυτής της αναγκαιότητας .

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 19:53 | PARIS

    εχουμε ξεφύγει εντελώς, ή απλά μας κοροιδεύουν…
    Εδω δεν έχει γίνει κατι τέτοιο εδώ και χρονια στα ΑΕΙ/ ΑΤΕΙ και θα παμε τώρα να υποστηρίξουμε το νεοδιοριζόμενο.
    Μηπως για να τον συμβουλέυουν για το πως θα επιβιώσει ή / και πως δε θα λειτουργεί αντιδραστικά με τις «3 και 60» που θα πληρώνεται?

    Καλά δε φοβάστε πλέον μη σας πάρουν με τις πέτρες?

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 17:49 | Κωνσταντίνος Κολοκούρης

    Ο θεσμός του «μέντορα» θα αποδοκιμαστεί και θα απαξιωθεί από την πλειοψηφία του εκπαιδευτικού κόσμου. Ας το γνωρίζουν αυτό όσοι προτρέξουν να λάβουν το χρίσμα του «μέντορα».

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 22:18 | Νίκος

    κανείς λόγος από επιστημονική άποψη δεν απαιτεί τον θεσμό του Μέντορα. Ο κομματισμός θα εισχωρήσει ξανά στην ελληνική εκπαίδευση. Όποιος εκπαιδευτικός είναι διαφορετκής πολιτικής απόχρωσης από τον Μέντορά του, θα αντιμετωπίζει προβλήματα. Όποια εκπαιδευτικός δεν υποκύπτει στις σεξουαλικές ορέξεις του Μέντορα θα έχει πρόβλημα. Πόσο ξύλο νομίζετε πως θα μαζέψει ο Μέντορας από έναν αγανακτισμένο σύζυγο εκπαιδευτικού, που θα την εκβιάζει εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του????? Οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί με προϋπηρεσία 5 και 10 ετών, σε τί χρειάζονται τον Μέντορα???? Γνωρίζετε πως υπάρχουν σχολεία αυτή την στιγμή που οι Μέντορες δεν επαρκούν για όλες τις ειδικότητες καθηγητών???? Πρόκειται περί αστείου μέτρου, που απλώς θα επιδεινώσει την ήδη βεβαρυμένη κατάσταση στην εκπαιδευση, εκτός κι αν η κα Διαμαντοπούλου επιθυμεί την κομματική χειραγώγηση των νέων εκπαιδευτικών. Αλήθεια, οι Μέντορες θεωρούνται καταρτισμένοι για να είναι Μέντορες? μήπως χρειάζονται και Μέντορες για τους Μέντορες? η κα υπουργός,μήπως και αυτή χρειάζετε Μέντορα? πως είστε βεβαία κα Διαμαντοπούλου ότι είστε εκπαιδευμένη για υπουργός? ποιός το βεβαιώνει αυτό?

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 20:17 | grigoris

    Βασικός μοχλός ανάπτυξης της χώρας θα αποτελέσει η Παιδεία. Αυτό ας μην το λησμονεί κανείς. Βασική υποχρέωση της Πολιτείας η ανάδειξη του ανθρώπινου παράγοντα ως φορέα σημαντικών αλλαγών. Μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο προβάλλει ως επιτακτική ανάγκη η στήριξη και η ανάδειξη του νέου εκπαιδευτικού ως του κυρίαρχου φορέα αλλαγής προσανατολισμού της Παιδείας και κατ΄επέκταση μιας ολόκληρης χώρας.
    Οι καιροί ου μενετοί. Δώστε όραμα στον νέο εκπαιδευτικό! Ενθαρρύνετε τον στην καθημερινή του προσπάθεια όντας πραγματικοί συνεργάτες και υποστηρικτές!Δώστε του τα απαραίτητα εφόδια να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των καιρών! Ο νεοδιοριζόμενος δεν έχει ανάγκη από πιθανούς και απίθανους μέντορες,αλλά από ουσιαστική και συνεχή επιμόρφωση στα πλαίσια των διδακτικών του καθηκόντων. Επιμόρφωση μέσα στις Σχολές, και εισαγωγική επιμόρφωση πριν τον διορισμό, η οποία δεν θα τερματίζεται εκεί. Αλήθεια κατά πόσο άραγε είναι ικανοποιημένοι οι παλαιοί συνάδελφοι από την περιοδική επιμόρφωση τους; Γιατί καλούνται να επωμιστούν τώρα τέτοιους ρόλους και μάλιστα χωρίς να νιώθουν και οι ίδιοι πρόθυμοι να σηκώσουν αυτό το πρόσθετο βάρος;
    Ας δούμε λοιπόν το ζήτημα από διαφορετική σκοπιά. Προτείνεται η δραστηριοποίηση των Σχολικών Συμνβούλων ως των μοναδικών αρμοδίων να επιτελέσουν αυτό το έργο και να ανταποκριθούν στις επιμορφωτικές ανάγκες του νεοδιοριζόμενου εκπαιδευτικού, μέσα σε μια σχέση πραγματικά ουσιαστική και συνεργατική. Προτείνεται:
    1. Η εξατομικευμένη παρέμβαση και η ομαδική καθοδήγηση του εκπαιδευτικού κατά περίπτωση.
    2. Στα πλαίσια ενός προγράμματος προκαθορισμένων διμερών συναντήσεων, ο καθορισμός της βοήθειας να γίνεται από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό, με στόχο την σταδιακή αυτονόμηση του.
    3. Ο ρόλος του Σχολικού Συμβούλου να παραμείνει υποστηρικτικός, μέσα σ΄ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στα πλαίσια της σχολικής μονάδας, δίχως την παρουσία εξωτερικού παρατηρητή.
    4. Μοναδικός στόχος: Η επαγγελματική βελτίωση του εκπαιδευτικού.
    5. Καμία σύνδεση της υφιστάμενης διαδικασίας με τους όρους μονιμοποίησης του εκπαιδευτικού. Σε διαφορετική περίπτωση καταστρατηγείται το ίδιο το εγχείρημα, εφόσον εκλείπει η βασική στόχευση και αναπτύσσεται κλίμα αμοιβαίας καχυποψίας μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. Άλλωστε τα αξιολογικά στάδια που έχει υποστεί ο νεοδιοριζόμενος δεν επιτρέπουν περαιτέρω διαιώνιση της εργασιακής του ανασφάλειας, και της επαγγελματικής του υπόστασης…
    Με εκτίμηση,
    Εκπαιδευτικός Δ.Ε

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 18:34 | PANAGIOTA F.

    Καλησπερα σας . Υστερα απο τοσα χρονια στην εκπαιδευση εχοντας διδαξει την αγγλικη απο την πρωτοβαθμια μεχρι και την τριτοβαθμια εκπαιδευση και με διαρκη επιμορφωση πανω στην δουλεια μου εχω να σας πω πως ο μεντορας παντα ειναι χρησιμος αλλα μεσα απο ενα επιπεδο συνεργασιας, με τους νεους στην ταξη και στο σχολειο καθηγητες ,υψηλο αλλα και χωρις διαθεση επικριτικη και αρνητικη προς οτι καινουργιο υπαρχει.
    Στον κλαδο μου που γνωριζω καλυτερα δυστυχως ο αριθμος των συμβουλων αγγλικης ( και πιθανους μεντορες υπο δοκιμη στο μελλον ) στην παρουσα φαση ειναι μικρος θεωρω σε σχεση παντα με τις αναγκες εμου και των συναδελφων μου…αραγε πως θα καλυφθουν οι αναγκες σε ολους τους νομους της χωρας σε μεντορες καθως θα αυξηθουν οι θεσεις τους οταν σε πολλα σχολεια ( υπηρετησα σε αυτα και ξερω ) δεν υπαρχει ουτε αιθουσα ξενων γλωσσων αλλα ουτε και οι διαδραστικοι πινακες που τοσα ακουσαμε για αυτους…? θελω να πω πως το Υπουργειο θα πρεπει να ιεραρχησει τις αναγκες του για να μπορεσει να καλυψει τα εξοδα του τοσο για τους μεντορες οσο και για τους σχολικους εξοπλισμους….ενας μεντορας μπορει να δουλεψει σωστα με τους εκπαιδευτικους οταν υπαρχουν οι καταλληλες υποδομες στα σχολεια και στις διευθυνσεις εκπαιδευσης της χωρας…και αυτο δεν υφισταται αυτην την στιγμη…τουλαχιστον στο επιπεδο που θα θελαμε ολοι….
    Αν οι υποδομες βελτιωθουν, γινουν ουσιωδεις επιμορφωσεις κατα κλαδο και ειδικοτητα και οι επιλογες των μεντορων στο μελλον σταθμιστουν με βασει κριτηρια αντικειμενικα , αδιαβλητα και με την αδιαμφισβητητα απαραιτητη πολυχρονη εμπειρια τους στην ταξη να προεξαρχει , τοτε μπορουμε να ελπιζουμε σε κατι καλυτερο για το μελλον της παιδειας εν γενει και της ξενογλωσσης ειδικοτερα.

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 13:01 | Κοΐνης Α.Π.

    Ο θεσμός του «Μέντωρα» δεν είναι κατ’ αρχήν άσχημος. Δε λαμβάνει όμως υπ’ όψη του μερικά δεδομένα από την πραγματικότητα: α) Ο καθηγητής, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, δεν μπαίνει στο σχολείο πρώτη φορά ως «νεοδιοριζόμενος», αλλά ως αναπληρωτής και ως ωρομίσθιος. Εκεί χρειάζεται βοήθεια.
    β) Στα σχολεία όπου τοποθετούνται νεοδιόριστοι, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι κλπ. έχουν λίγους μόνιμους «παλιούς». Θα έρχεται «Μ» από άλλο σχολείο;
    γ) Ο καθηγητής θα έχει δυνατότητα να επιλέξει «Μ» ή θα του επιβάλλει η υπηρεσία;
    δ) Είναι απολύτως λογικό ο «Μ» να είναι της ίδιας ειδικότητας. Έχουν όλες οι ειδικότητες επάρκεια προσωπικού, το οποίο θα διατεθεί γι αυτό το ρόλο;
    ε) Παρατηρώντας στον κλάδο μου (ΠΕ03) ότι η πλειοψηφία των νεοδιοριζόμενων είναι άνω των 35, δηλαδή έχουν υπηρετήσει τουλάχιστον μια δεκαετία στα Φροντιστήρια, έχουν ανάγκη από συμβουλές;
    Ας σκεφθούν οι τελικοί συντάκτες του νόμου τις απαντήσεις αυτών των ερωτήσεων πριν γράψουν το νομοσχέδιο.

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 11:48 | ΕΥΓΕΝΙΑ ΧΡΟΝΗ

    Θα δώσω ισως μια άλλη διάσταση όχι από τη σκοπιά του εκπαιδευτικού που εχει κοπιάσει για αρκετά χρόνια και με διαφορετικές διαδικασίες να αποκτήσει μιά θέση σε κάποιο σχολείο αλλά από τη θέση του γονέα που τυγχάνει να είμαι και πρόεδρος συλλόγου γονέων.
    Είναι γεγονός ότι στο χώρο της εκπαίδευσης υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και οι εκπαιδευτικοί σίγουρα δεν είναι αμοιροι ευθυνών.Ουτε τα περισσότερα χρήματα ,ούτε οι λιγότερες ωρες,ούτε η μη αξιολόγηση θα καλυτερεύσει την κατάσταση στην παιδεία.Υπάρχουν εκπαιδευτικοί νέοι που σαφώς δεν μπορούν από την απειρία τους να σταθούν στην τάξη,όπως υπάρχουν και παλαιότεροι που επίσης είναι ανεπαρκείς ή ακόμα και επικίνδυνοι.Σαφώς ο ρόλος του μέντορα έχει να προσφέρει στην εκπαίδευση αν σχεδιαστεί σωστά με τους κατάλληλους ανθρώπους.Εκπαιδευτικούς που θα έχουν αξιολογηθεί σωστά και από τους μαθητές και από τους γονείς φυσικά.Οι καλύτεροι κριτές είναι οι ίδιοι οι μαθητές και μη βιαστούν κάποιοι να πουν ότι μπορεί να βασίζονται σε άλλα κριτήρια(βαθμολογία κ.λ.π).Σε άτυπη αξιολόγηση που εγινε στο σχολείο μας επιλέχθηκαν από τους μαθητές οι αυστηρότεροι(σε βαθμολογία και σε συμπεριφορά στη τάξη)αλλά οι δικαιότεροι και επαρκέστεροι.Οι εκπαιδευτικοί ας μην είναι φοβικοί στην αξιολόγησή τους και στην υποστήριξή τους από τους μέντορες και οι αξιολογητές πρέπει να αξιολογούνται και να υποστηρίζονται από κάποιους που αποδεδειγμένα έχουν επάρκεια σε αυτό το ρόλο.Αυτή θα πρέπει να είναι και η ασφαλιστική δικλείδα.Με σωστή διαδικασία επιλεγμένοι μέντορες.

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 10:32 | ΚΩΣΤΑΣ

    ΤΟ 99% ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΗΤΑΝ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΨΗΦΗΣΑΤΕ
    ΚΑΙ ΣΑΣ ΡΩΤΩ, ΠΟΣΟ ΛΑΒΑΤΕ ΣΟΒΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΞΑΝΑΚΑΝΕΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΝΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΟΣ.

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 01:24 | Κυριακή Αμβροσιάδου

    Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν στον τομέα της παιδείας και σίγουρα κατά τη γνώμη μου, δεν προέχει ο θεσμός του μέντορα, τον οποίο ωστόσο δεν καταδικάζω. Υπάρχουν επιτακτικές ανάγκες στην εκπαίδευση οι οποίες θα είναι φρόνιμο νομίζω να ιεραρχηθούν με κριτήρια ρεαλιστικά. Ας μην προβαίνουμε ως κράτος πλέον σε επιλογές βιαστικές, εφήμερες και ανοργάνωτες διότι σε τελική ανάλυση καταλήγει σε βάρος μας…

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 01:01 | Βικεντιος Κ

    Πολύ σωστός θεσμός κάποτε πρέπει να δούμε πως γίνεται το μάθημα στην πράξη και όχι στη θεωρία (παιδαγωγική επιμόρφωση).
    Προτάσεις για την επιλογή ατόμων ως Μέντορες:
    5 χρόνια διδακτικής προϋπηρεσίας είναι λίγα να γίνουν 10 και σε ειδικές περιπτώσεις κλάδων 8.
    Στην επιλογή του Μέντορα να συμμετέχει και ο εκπαιδευτικός (να προτείνει όποιον επιθυμεί. Αν ο σύμβουλος επιλέξει άλλον θα πρέπει να το αιτιολογεί. Σε κάθε περίπτωση ο εκπαιδευτικό έχει δικαίωμα ένστασης. Η ένσταση να εξετάζεται από το ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ με τη συμμετοχή του συμβούλου.
    Να υπάρχει δικλείδα ασφάλειας για αλλαγή του Μέντορα (μετά από αιτιολογημένη αίτηση του εκπαιδευτικού) αν παρουσιαστούν προβλήματα συνεργασίας.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 21:52 | Κώστας

    Mετά από ακόμη ένα Σαββατοκύριακο επιμόρφωσης για νεοδιόριστους στα ΠΕΚ = «Άλλο ένα πρόγραμμα φτιαγμένο χωρίς συντονιμσό, υποτυπώδη οργάνωση, εμφανή υποχρηματοδότηση, ελάχιστα οφέλη για τον εκπαιδευόμενο και…άντε να βάλουμε την υπογραφή να φύγει και αυτή η υποχρέωση» νομίζω βασικότερο θα ήταν να διεκδικήσουμε μια αναβαθμισμένη, σοβαρή, διαρκή επιμόρφωση ανά ειδικότητα, που πάντα χρειάζεται ένας εκπαιδευτικός. Να ενεργοποιηθεί επιτέλους ο θεσμός του Σχολικού Συμβούλου, και ας αφήσουμε τους «Μέντορες» και τις οραματικές ιδέες για μετά την «Επανάσταση Του Αυτονόητου» Εποχή…Ως τότε έχουμε καιρό!

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 21:16 | Αλίκη

    Ο θεσμός του Μέντορα είναι ένας θεσμός που θα βοηθήσει το νεοδιοριζόμενο εκπαιδευτικό βιωματικά να επιτελέσει το κυρίως έργο του: Και ποιο είναι αυτό; Να είναι επαγελματίας διδάσκαλος και παιδαγωγός. Αυτό σημαίνει καλή γνώση της διδακτικής και της ψυχοπαιδαγωγικής. Στη σημερινή εποχή, της πολυπολιτισμικότητα,ς ο ρόλος του δασκάλου είναι πολλαπλός. Ο σχολικός σύμβουλος, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την καθοδήγηση πολλών σχολείων, ΄με κάποιες επιμορφώσεις είναι αδύνατον να δώσει ατομική βοήθεια που χρειάζεται ένας νεοδιοριζόμενος. Ο Μέντορας, ο οποίος θα πρέπει να έχει και εμπειρία και να είναι κατηρτισμένος, μπορεί να γίνει ο σύμβουλος, ο καθοδηγητής, ο βοηθός και αυτός που βιωμαστικά θα δείξει στο νεοδιοριζόμενο όλες τις σύγχρονες μεθόδους διδακτικής. Θα βοηθήσει επίσης το νεοδιοριζόμενο στο πώς θα διαχειρίζεται την τάξη με ψυχοπαιδαγωγικά κριτήρια, τη δύναμη της λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας, την κατάλληλη παιδαγωγική σχέση δασκάλου μαθητή, την επίλυση συγκρούσεων, τη διαπολιτισμική επικοινωνία σε μια πολυπολιτισμική τάξη.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 21:06 | Αχιλλέας Καψάλης

    Ο θεσμός του μέντορα αποτελεί σημαντική δυνατότητα για την επαγγελματική ανάπτυξη του εκπαιδευτικού και εφαρμόζεται με επιτυχία σε διάφορα εκπαιδευτικά συστήματα. Οι εμπειρίες μου προέρχονται από την Γερμανία.
    Στα προσόντα του μέντορα αναφέρεται και η επάρκεια στην χρήση και αξιοποίηση των ΤΠΕ. Εφόσον υπάρχει, είναι ασφαλώς χρήσιμο. Δεν νομίζω ωστόσο ότι είναι απαραίτητο εφόδιο.
    Οι προτάσεις για το ωράριο είναι εκνευριστικές. Όπου εφαρμόζεται, ο θεσμός είναι τίτλος τιμής -που ενδεχομένως λαμβάνεται υπόψη σε διάφορες περιπτώσεις- και όχι ευκαιρία μείωσης του ωραρίου.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 18:05 | ΜΑΡΙΑ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑ

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ «ΜΕΝΤΟΡΑ» ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΜΕΝ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΤΥΠΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΑΜΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΙΣΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ.ΩΣΤΟΣΟ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ/ΜΕΝΤΟΡΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΦΟΣΟΝ Ο ΜΕΝΤΟΡΑΣ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟ «ΠΡΟΤΥΠΟ»ΤΟΥ ΝΕΟΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΟΥ.ΕΠΙΣΗΣ Ο ΕΝ ΛΟΓΩ ΘΕΣΜΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Ο ΜΕΝΤΟΡΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΝΕΟΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΟ ΜΟΝΙΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΑΞΙΑ.
    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
    Μ,Δ

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 16:01 | Καραδ Τανια

    Ως διοριστεα στον ΑΣΕΠ, και φοιτητρια μεταπτυχιακου προγραμματος εχω διαβασει αρκετα πανω στο θεσμο του μεντορα οπως αυτος εφαρμοζεται στο εξωτερικο. Δουλευοντας στα δημοσια σχολεια πολλες φορες συμβουλευτηκα παλαιοτερους συναδελφους για προβληματα τα οποια προεκυψαν αλλα γρηγορα αντιληφθηκα οτι εαν θελω να εφαρμοσω ποτε τις καινοτομες μεθοδους με τις οποιες ηρθα σε επαφη κατα τη διαρκεια των σπουδων μου και της προσωπικης μου μελετης πρεπει να διαχωρισω τη θεση μου, να λειτουργησω αυτονομα γιατι ολα αυτα ειναι ψιλα γραμματα για τους «παλιους», ¨πεπειραμενους» και εγκλιματισμενους στο κλιμα του δημοσιου σχολειου. Ο μεντορας στο ελληνικο εκπαιδευτικο συστημα ειναι ενας θεσμος που θα μπορεσει να υπαρξει σε δεκα -τουλαχιστον- χρονια και αυτο μονο εαν η δικη μας γενια μπορεσει να επιβαλλει τους δικους της ορους στη διδασκαλια. Δεν υπαρχει τροπος να προσφερει θετικα στη μαθησιακη διαδικασια με τα σημερινα δεδομενα. Ας παψουμε να θεωρητικολογουμε. Δειτε επιτελους την πραγματικοτητα. Λυστε τα προβληματα των υποδομων, των απαρχαιωμενων σχολικων εγχειριδιων των πολυπληθων ταξεων, των καταπιεσμενων και εξαθλιωμενων και ταπεινωμενων εκπαιδευτικων και μετα προσθεστε «καρεκλες». Γιατι ετσι θα καταντησει και αυτος ο σημαντικος θεσμος εαν εφορμοστει αμεσα. Ακομα μια καρεκλα, ακομα ενας τροπος να εξασφαλισει καποιος βισματουχος ενα επιδομα, ακομα μια αφορμη να γλιτωσουν καποιοι παλιοι εκπαιδευτικο απο ωρες εκπαιδευτικου ωραριου ξεσποντας τα απωθημενα που εχουν συσσωρευτει απο τα χρονια απαξιωσης πανω στον νεο.

    Εμπιστευτειτε τους νεους εκπαιδευτικους. Οι περισσοτεροι ειμαστε ανταγωνιστικοι σε οποιαδηποτε αγορα εργασιας και ειναι κριμα να ευνουχιζομαστε απο μια εξουσια που νομιζει οτι χρειαζεται να μας φοβερισει για να κανουμε τη δουλεια μας. Ειμαστε ηδη επαγγελματιες οταν μπαινουμε στο σχολειο. Δωστε μας εφοδια και υγιεις συνθηκες εργασιας ωστε σε μια δεκαετια να ειμαστε ικανοι ακομπλεξαριστοι και με ορεξη να προσφερουμε στους τοτε νεοδιοριστους. Μην ανοιξετε μια διοδο διαιωνισης της νοοτροπιας που μας οδηγησε στην παρακμη και απαξιωση του ελληνικου σχολειου, του ελληνα εκπαιδευτικου και κατα συνεπεια του ελληνα αποφοιτου…Ελεος πια με τις επιπολαιοτητες!

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 14:53 | Αρης

    μετά απο τόσες δράσει υποβάθμισης του εκπαιδευτικού και μεταμόρφωσης του ως θήτη όλων των δεινών της εκπαίδευσης δε θέλουμε κανένα μέντορα στο κεφάλι μας.
    Στην τελική Ποιά είναι η δουλειά των συμβούλων που στην ειδικότητα μου δεν είδα ποτέ…..δεν πήρα ούτε ένα μαιλ δεν επιμορφώθηκα μια μέρα.
    Μας πεταξατε με μια ψετο επιμόρφωση αγγαρεία στα βαθιά της πρώτης γραμμή και θα βάλετε να μας αξιολογήση (βοηθήσει)ΠΟΙΟΣ???Αυτοί που έχουν γατζωθεί στο σύστημα εδω και χρόνια και εχουν να μπούν σε τάξη μια εικοσαετία.???
    εμείς θέλουμε για μέντορα ,το αίσθημα συναδελφικότητας και αλληλοβοήθειας μέσα στο σύλλογο απο συναλδέλφους ομότιμους που θέλουν να βοηθήσουν και όχι τσάτσους να μας νουθετήσουν.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 14:21 | Μιχάλης

    Ας φροντίσετε πρώτα να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή και μετά να δούμε τον «μέντορα». Είναι δυνατον την φετινή σχολική χρονιά να μένουν απλήρωτοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και το κράτος να ψάχνει νέους θεσμούς; Είναι δυνατόν τα σχολεία να μην έχουν έγκαιρα τα βιβλία των μαθητών, να μην υπάρχουν εξοπλισμένα εργαστήρια και καθηγητές από την αρχή τις σχολικής χρονιάς και να μιλάμε για νέους θεσμούς; Ας είστε πρώτα τυπικοί με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις και μετά ευχαρίστως να γίνει η εισαγωγή του θεσμού «μέντορα». Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα να κρίνονται οι νεοεισερχόμενοι εκπαιδευτικοί -αν και θα έπρεπε και οι «παλίοι» να κρίνονται- απλά πιστεύω οτι με τόση μόρφωση που έχουν πλέον οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί και με τις καινοτόμες ιδέες ενός νέου ανθρώπου το επίπεδο της δημόσιας εκπαίδευσης μπορεί να ανέβει πολύ. Μια λύση λοιπόν θα ήταν να διορίσετε «νέο αίμα» ανθρώπων και να «ξεκουραστούν» οι άνθρωποι που έχουν «κουραστεί» απο τα πολλά χρόνια διδασκαλίας και απλά κάνουν αγγαρεία, τότε θα δείτε πραγματική αναβάθμιση. Εξάλλου δεν μπορούμε να μιλάμε για «μέντορες»΄ούτε για αυθεντίες αυτό το είδος εκπαίδευσης είναι πολύ ξεπερασμένο για τον 21ο αιώνα. Αν κάποιος έχει χρόνια διδακτική εμπειρία θεωρείται άξιος να γίνει μέντορας; Η αν κάποιος έχει διδακτορικά και μεταπτυχιακά θεωρείται πάλι άξιος να γίνει μέντορας; Προσωπικά πιστεύω οτι κανένας απο τους δυο τρόπους δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Εγω προσωπικά σπουδάζω στην σχολή της ΑΣΠΑΙΤΕ που είναι το κέντρο της παιδαγωγικής μόρφωσης και πάλι υπάρχουν πολλά παραδείγματα εκπαιδευτικών με αρκετά διδακτορικά που δεν θα ήταν άξιοι να γίνουν μέντορες-ούτε καν εκπαιδευτικοί θα έλεγα-Οπότε μάλλον καλύτερα μην θεσπίσετε ένα θεσμό έτσι απλά για να τον θεσπίσετε… Κάντε κάτι ουσιώδες!!

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 13:05 | KOSTAS

    Στο δικό μου μικρό, φτωχό μυαλό ο θεσμός του μέντορα θα ήταν χρήσιμος και πιθανότατα απαραίτητος σε ένα σχολείο που θα υπήρχαν έγκαιρα τα βιβλία των μαθητών (καινούργιες εκδόσεις και όχι ανατυπώσεις του παρελθόντος με παρωχημένη γνώση), χρηματοδότηση για εξοπλισμένα εργαστήρια, καθηγητές από την αρχή τις σχολικής χρονιάς (και όχι τον Μάρτιο και μετά από καταλήψεις μαθητών όπως έζησα σε κάποιο σχολείο), επιμορφωτικά προγράμματα σε τακτά διαστήματα για κάθε ειδικότητα με επικαιροποιημένη γνώση και ειδικούς επιμορφωτές, ειδικά τμήματα ένταξης για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες, αναλυτικά προγράμματα που θα στοχεύουν όχι τόσο στη συσσώρευση γνώσης αλλά κυρίως στην ανάπτυξη κριτικής ικανότητας και δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών στα πλαίσια του σχολείου (τα διάφορα προγράμματα αγωγής υγείας, περιβαλλοντικής κ.λ.π. λόγω του προαιρετικού χαρακτήρα τους μικρή απήχηση έχουν τόσο στους μαθητές όσο και στους καθηγητές. Ευθύνες για όλα αυτά μπορούν να αναζητηθούν σε όλα τα επίπεδα, από τους δασκάλους ως το Υποργείο Παιδείας, αλλά αναρωτιέμαι λύθηκαν όλα αυτά και κοιτάμε τώρα πώς θα εντάξουμε πιο σωστά τον νεοδιόριστο εκπαιδευτικό; Μήπως, έτσι κι αλλιώς, δεν θα ψάξει ο νεοδιόριστος έναν παλιότερο εκπαιδευτικό για να τον προσανατολίσει στον καινούργιο εργασιακό χώρό; Ή οι παλιότεροι εκπαιδευτικοί δεν θα προσπαθήσουν να εναρμονίσουν τον νέο συνάδελφό τους στον τρόπο λειτουργείας του σχολείου τους; Πιστεύω πως αν θέλουμε το σχολείο να γίνει πραγματικά «νέο» και να δημιουργεί νέους ανθρώπους με κρίση, δημιουργική σκέψη και πνεύμα συνεργασίας θα πρέπει να ξεκινήσουν οι όποιες αλλαγές από θέματα πιο βασικά και ουσιώδη. Νομίζω πως το επίπεδο και η θέληση για σωστή λειτουργεία υπάρχει στους εκπαιδευτικούς. Εκείνο που λείπει είναι η δημιουργία ενός κλίματος υποστήριξης και σταθερότητας από και προς όλους όσους εμπλέκονται στην εκπαίδευση για να νιώθουν και τα παιδιά ότι συμμετέχουν σε κάτι ενδιαφέρον και συναρπαστικό όπως είναι η αναζήτηση της γνώσης, η συνεργασία και η δημιουργικότητα.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 11:50 | Μανώλης

    Έχουμε τρια κρατούμενα:

    1)Οι εισακτέοι στα παιδαγωγικά τμήματα είναι αριστούχοι μαθητές καθώς τα μόρια για να εισαχθεί κανείς σε αυτές είναι εφάμιλλα της Ιατρικής (πρώτη διαδικασία διαλογής).

    2)Τα Παιδαγωγικά Τμήματα δίνουν πτυχίο (ή οφείλουν να δίνουν πτυχίο) μόνο στους συνεπείς, επαρκείς φοιτητές (δεύτερη διαδικασία διαλογής)

    3) Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ υποχρεώνει τους πτυχιούχους να είναι σε διαρκή επαφή με το αντικείμενό τους και λειτουργεί ως τρίτη διαδικασία διαλογής.

    Μετά από όλα αυτά , μετά από τρεις εξαντλητικές διαδικασίες διαλογής μπαίνεις στην δημόσια εκπαίδευση και είναι στη κρίση του κάθε στα πρόθυρα της σύνταξης παραξενιάρη μέντορα η σταδιοδρομία σου!!!! Έλεος ρε!

    Ωστόσο: επειδή έχω συναντήσει πραγματικά ακατάλληλους δάσκαλους στα σχολεία που υποφέρουν τόσο οι ίδιοι όσο και οι μαθητές τους, έχω να πω ότι κριτήρια που δεν διαπιστώνονται μέσω των γραπτών εξετάσεων πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη. Αναφέρομαι σε θέματα ψυχολογίας.
    Δεν ειναι εύκολο να σταθείς μέσα στην τάξη. Είναι εξουθενωτικό για ορισμένους. Μόνο σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται αναδρομολόγηση η πορεία ενός δασκάλου σε μια διοικητική θέση ίσως. Αλλά αυτό δεν μπορεί να το κρίνει ο …μέντορας.

    Τώρα σε ότι αφορά τους αποφοίτους καθηγητικών σχολών τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τις προάλλες έλεγα σε έναν ΠΕ19 (Πληροφορικής ΑΕΙ) ¨ελα να σου δώσω το Αναλυτικό Πρόγραμμα» και μου λέει «τι είναι αναλυτικό Πρόγραμμα» !!! Φταίει αυτός; Όχι βέβαια. Φταίνε αυτοί που φτιάχνουν τα προγράμματα σπουδών που δεν έχουν παιδαγωγικά μαθηματα (1.Εισαγωγή στη Παιδαγωγική, 2. Σχεδιασμός Και Οργάνωση Της Διδασκαλίας, 3. Παιδαγωγική Ψυχολογία – τουλάχιστον αυτά). Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι αυτονόητο ότι μπορούν να σταθούν μέσα στη τάξη. Χρειάζεται επιμόρφωση. Που να πληρώνεται όμως και όχι δωρεάν. Διότι πως να τους πεις ελάτε να επιμορφωθείτε όταν α) δεν πληρώνονται και β) είναι αμφίβολο αν θα ξανακληθούν και την επόμενη χρονιά να διδάξουν.

    Μέντορες δε χρειάζονται. Αν έκαναν σωστά τη δουλειά τους οι σχολικοί σύμβουλοι – και μέσω του όγκου των αναφορών που τους γίνεται – θα ήταν σε θέση να διαπιστώσουν τις ΑΚΡΑΙΕΣ ακατάλληλες περιπτώσεις συναδέλφων και να συζητήσουν μαζί τους τα όποια προβλήματα. Αλλά τι λειτουγεί σωστά επιτέλους….
    Δημόσια διαβούλευση και πράσινα άλογα…. Η επανάσταση του αυτονόητου χρειάζεται κι εδώ (που θα έλεγε κάποιος……)

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 09:43 | Αθηνά

    Να επιλέγουν οι ν ε ο δ ι ό ρ ι σ τ ο ι, ο καθένας τον μέντορά του από μια εγκεκριμένη λίστα υποψήφιων μεντόρων, με κριτήριο το αναλυτικό βιογραφικό του και την αποδεδειγμένη εμπειρία του και μετά από συζήτηση και προσωπική επαφή

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 03:59 | Λάζαρος

    Και Υποχρεωτική παραμονή για τρία χρόνια; Και Υποχρεωτική ασφάλιση στο ΙΚΑ για όσους εισέρχονται στο δημόσιο από το 2011 και μετά; Και πολύ χαμηλό μισθό ιδιωτικού τομέα για τους νεοδιοριζόμενους από το 2011; Και ΜΕΝΤΟΡΑ; Και πότε θα διοριστούμε όλοι οι υπόλοιποι διοριστέοι του ΑΣΕΠ 2008, αφού τώρα παίρνουν «σειρά» όσοι προέρχονται από μετατάξεις, οι οποίοι πιθανότατα δεν έδωσαν ποτέ ΑΣΕΠ; Μέχρι τώρα έχουν διοριστεί: οι διοριστέοι της α΄ φουρνιάς, της β΄φουρνιάς και όπως φαίνεται δεν θα απορροφηθούμε όλοι με τους διορισμούς γ΄ φουρνιάς. Άρα θα έχουμε και δ΄ φουρνιάς διοριστέους; Και ε΄ και στ΄; Θα φτάσουν τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου, για τους διορισμούς με σταγονόμετρο, ώσπου να διοριστούμε όλοι;
    Αν σύμφωνα με το Ν.3848/2010 ο μοναδικός τρόπος διορισμού θα είναι να πετύχεις στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, δεν απαξιώνονται όλοι οι διοριστέοι του ΑΣΕΠ 2008 όταν εφαρμόζονται όλα τα επιμέρους μέτρα του νέου Νόμου, ενώ οι ίδιοι μένουν αδιόριστοι και άνεργοι;
    Πίστευα ότι η αξιοπρέπεια όσων έχουν τις ζωές μας στα χέρια τους, θα τους απέτρεπε από το να προσπαθούν να εφαρμόσουν το «γράμμα» του Νόμου σε κάθε του λεπτομέρεια (τριετία, μέντορας , μισθός επιπέδου ιδιωτικού τομέα κ.λ.π.), ενώ δεν εφαρμόζουν την ουσία του Νόμου, να διοριστούν τουλάχιστον όσοι πέτυχαν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 2008.
    Είναι πολύ μεγάλο το φορτίο που ζητάτε να σηκώσουν όλοι οι νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί στους ώμους τους από το 2011 και μετά. Κάντε κάτι για να το κάνετε ελαφρύτερο. Διαγράψτε το ΜΕΝΤΟΡΑ και την ΤΡΙΕΤΙΑ, που δεν έχει και οικονομικό κόστος!

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 01:33 | Σφυράκης Μιχάλης

    Σε μια εποχή που οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους και κυριαρχούν οι πρόχειροι αυτοσχεδιασμοί του κάθε αυτοαποκαλούμενου σωτήρα και κάθε επιτροπής ανώνυμων – κρυφών συμβούλων του εκάστοτε υπουργού, προσπάθειες όπως η εισαγωγή του Μέντορα του Εκπαιδευτικού στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα είναι κενές περιεχομένου. Η εισαγωγή πράγματι χρήσιμων «εργαλείων» στην εκπαίδευση προϋποθέτει τη δυνατότητα στήριξής τους από το υπάρχον σύστημα και εφαρμόζονται συνήθως σε κοινωνίες και συστήματα που έχουν κατακτήσει ένα ελάχιστο συναίνεσης και σταθερής λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι δεν γίνονται αποσπασματικά μέτρα «εντυπωσιασμού» τα οποία πρόκειται να αλάξουν με την επόμενη ηγεσία του Υπουργείου, έχει εξασφαλιστεί εκ τον προτέρων η υποστήριξή τους, έχουν εκτιμηθεί και ποσοτικοποιηθεί τα αναμενόμενα αποτελέσματα και έχουν συνδεθεί με συγκεκριμένους στόχους του εκπαιδευτικού συστήματος. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν έχει γίνει ούτε στην περίπτωση της πρότασης για το Μέντορα του Εκπαιδευτικού ούτε και για το ίδιο το «Νέο Σχολείο» που πέρα από ευχολόγια και γενικότητες αποδεκτά συνήθως από όλους δεν στηρίζεται σε καμία επιστημονική αποτίμηση της παρούσας κατάστασης και στόχευσης για το που θέλουμε να φτάσουμε. Επιπλέον οι υποδομές και για τον μαθητή αλλά και για τον εκπαιδευτικό στα περισσότερα από τα σχολεία σήμερα (εκτός από την ευκαιριακή προμήθεια κατά καιρούς εξοπλισμού ΤΠΕ για την ενδυνάμωση της ντόπιας αγοράς Πληροφορικής) δεν μπορούν να υποστηρίξουν δράσεις όπως αυτές διαφημίζονται με μεγάλη ευκολία στα προτεινόμενα σχέδια αναμόρφωσης της Παιδείας. Εν κατακλείδι, αφού έχετε όπως φαίνεται λύσει βασικές αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος και θέλετε να προχωρήσετε στην εισαγωγή καινοτόμων εκπαιδευτικών «εργαλείων» ΠΡΟΤΕΙΝΩ αντί να αρχίσετε με την εισαγωγή Μέντορα για τους Εκπαιδευτικούς να εξετάσετε την εισαγωγή του θεσμού του Μέντορα του Μαθητή. Θεσμός πολύ πιο χρήσιμος και άμεσα υλοποιήσιμος. Στην παρούσα κατάσταση του εκπαιδευτικού συστήματος το ρόλο του Μέντορα του Νεοδιοριζόμενου Εκπαιδευτικού θα μπορούσε να τον παίξει επιτυχώς ο Σχολικός Σύμβουλος αρκεί να του γινόταν ανάθεση σχετικών καθηκόντων και διευκολυνόταν περισσότερο στο έργο του από τη Διοίκηση.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 01:15 | γιωργοσ

    Η ιδέα του μέντορα είναι καλή και είναι γνωστό ότι σε άλλες χώρες του εξωτερικού εφαρμόζεται και θα ήταν ευτύχημα να μπορέσει να εφαρμοστεί με επιτυχία στη χώρα ….πρεπει η πρόκληση αυτη πρώτα νά γίνει στά μόνιμα κοματικά στελέχη που τοσα χρόνια κατακρεούργησαν το πάθος του ελληνα εκπαιδευτικου. Η κατάργηση της επιτηριδας ο γυναικολογος που διορισε ,το ασεπ ,ο ευρωπαικος προσανατολισμος της ελληνικης εκπαιδευσης οι σχολικες επιτροπες αυτοι ειναι οι μεντορες.
    ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕς ΤΙΣ ΕΔΕ ΠΟΥ ΞΕΧΝΙΩΝΤΟΥΣΑΝ ΤΑ ΛΑΘΡΑΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟ ΣΑΘΡΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΝΩΡΙΖΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΩΜΕΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ.
    ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΕΝΤΟΡΑΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΕ ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ,,,,,,
    ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΕΝΤΟΡΑΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕ ΚΑΙ ΠΗΡΕ ΘΕΣΗ ΟΤΑΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΣΕ ΘΕΣΗ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ.
    ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΕΝΤΟΡΑΣ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΤΟ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ .
    ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΛΥΘΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ,ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΕΣΣΑ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΩΜΕΝΑ ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΩΘΟΥΝ Ο ΙΔΙΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
    ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΕΝΤΩΡΕΣ ΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ ΟΧΙ ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.
    ΕΧΕΤΕ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΜΕΝΤΩΡΩΝ ΑΠΟ ΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ ΜΑΧΙΜΟΥΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ.
    ΚΑΛΕΣΤΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΑΙΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ .
    ΔΩΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΩΡΑ ΕΚΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
    ΟΥΤΕ … ΕΝΑ.. ΕΥΡΩ ..ΓΙΑ ΤΟΝ ..ΘΕΣΜΟ….ΤΩΝ…ΜΕΝΤΩΡΩΝ …..
    Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ….ΠΡΕΠΕΙ…ΝΑ..ΕΙΝΑΙ..ΑΥΤΟ ΠΟΥ..ΠΡΕΠΕΙ…ΝΑ..ΔΩΣΕΙ ΠΝΟΗ …ΣΤΟΝ …ΝΕΟ..ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ…
    ΚΑΝΕΝΑ …ΕΥΡΩ …ΣΤΟΝ ..ΘΕΣΜΟ
    ΣΩΣΤΟΣ..ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ.. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ..
    ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΥΣ 3-2 4-1
    ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
    ΔΕΝ ΠΕΡΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΕΚΤΟΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΦΡΟΝΤΙΖΩΝΤΑΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ ΔΕΔΩΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΑΣ ….ΜΑΣ

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 01:11 | γιωργοσ

    Η ιδέα του μέντορα είναι καλή και είναι γνωστό ότι σε άλλες χώρες του εξωτερικού εφαρμόζεται και θα ήταν ευτύχημα να μπορέσει να εφαρμοστεί με επιτυχία στη χώρα ….πρεπει η πρόκληση αυτη πρώτα νά γίνει στά μόνιμα κοματκιά στελέχη που τοσα χρόνια κατακρεούργησαν το πάθος του ελληνα εκπαιδευτικου. Η κατάργηση της επιτηριδας ο γυναικολογος που διορισε ,το ασεπ ,ο ευρωπαικος προσανατολισμος της ελληνικης εκπαιδευσης οι σχολικες επιτροπες αυττοι ειναι οι μεντορες.
    ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕς ΤΙΣ ΕΔΕ ΠΟΥ ΞΕΧΝΙΩΝΤΟΥΣΑΝ ΤΑ ΛΑΘΡΑΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟ ΣΑΘΡΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΝΩΡΙΖΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΕΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ.
    ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΕΝΤΟΡΑΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΕ ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ,,,,,,
    ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΕΝΤΟΡΑΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕ ΚΑΙ ΠΗΡΕ ΘΕΣΗ ΟΤΑΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΣΕ ΘΕΣΗ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ.
    ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΕΝΤΟΡΑΣ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΤΟ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ .
    ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΛΥΘΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ,ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΕΣΣΑ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΩΜΕΝΑ ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΩΘΟΥΝ Ο ΙΔΙΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
    ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΕΝΤΩΡΕΣ ΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ ΟΧΙ ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.
    ΕΧΕΤΕ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΜΕΝΤΩΡΩΝ ΑΠΟ ΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ ΜΑΧΙΜΟΥΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ.
    ΚΑΛΕΣΤΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΑΙΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ .
    ΔΩΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΩΡΑ ΕΚΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
    ΟΥΤΕ … ΕΝΑ.. ΕΥΡΩ ..ΓΙΑ ΤΟΝ ..ΘΕΣΜΟ….ΤΩΝ…ΜΕΝΤΩΡΩΝ …..
    Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ….ΠΡΕΠΕΙ…ΝΑ..ΕΙΝΑΙ..ΑΥΤΟ ΠΟΥ..ΠΡΕΠΕΙ…ΝΑ..ΔΩΣΕΙ ΠΝΟΗ …ΣΤΟΝ …ΝΕΟ..ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ…
    ΚΑΝΕΝΑ …ΕΥΡΩ …ΣΤΟΝ ..ΘΕΣΜΟ
    ΣΩΣΤΟΣ..ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ.. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ..
    ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΥΣ 3-2 4-1
    ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
    ΔΕΝ ΠΕΡΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΚΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΦΡΟΝΤΙΖΩΝΤΑΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ ΔΕΔΩΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΑΣ ….ΜΑΣ

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 00:18 | παρασκευή

    Η αναγκαιότητα του μέντορα είναι αναμφίβολη. Θα τον περιέγραφα ως έναν εξαίρετο εκπαιδευτικό που αποδεδειγμένα στην εκπαιδευτική του πορεία συμμετείχε σε επιμορφώσεις, σεμινάρια και καινοτόμες δράσεις. Επίσης αυτός που αγαπάει το παιδί και το λειτούργημά του. Σπανίζουν τέτοιοι άνθρωποι και είναι φυσικό πολλοί να αναρωτιούνται πως θα τους ανακαλύψουμε καθότι είναι οι αφανείς ήρωες των σχολείων. Ο μέντορας χρειάζεται ιδιαίτερα στο «νέο σχολείο» καθότι η δράση του θα είναι συντονιστική και ενωτική. Είναι ο εμψυχωτής όχι μόνο για τους νέους αλλά και για τους παλιούς που έχουν χάσει το κέφι τους. Μπορεί να είναι ένα ακούραστο παράδειγμα.Ο μέντορας είναι ένα «πρότυπο» για το νέο και μια παρακίνηση για τον παλιό.

  • Να υπάρξει ο θεσμός, αλλά προσεκτικά, δίκαια , αξιοκρατικά. Στην Πατρίδα μας, λόγω έλλειψης αξιοκρατίας, υπάρχει δικαιολογημένη καχυποψία. Πρέπει αυτή να ξεπεραστεί με έναν διαφανή θεσμό Μέντορα. Ποιός θα τον κάνει; Αυτό είναι το ζέον ερώτημα και με τι αρμοδιότητες και εξουσίες. Ειλικρινά , παρ΄ότι έχω κάποια σημαντική εμπειρία στην εκπαίδευση και κάποια τυπικά προσόντα, δυσκολεύομαι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ να προτείνω κάτι με το χέρι στην καρδιά , έχοντας επίγνωση της πραγματικότητας που επικρατεί στον χώρο μας. Να επιχειρήσω να προτείνω κάτι μετά φόβου κριτικής. Βάζω μπροστά την συνείδησή μου και προτείνω:
    1. Ο Μέντορας θα πρέπει να έχει 12 χρόνια διδακτική προϋπηρεσία. Διδακτική , όχι εκπαιδευτική. Ούτε μέρα παρακάτω. 12 χρόνια με την κιμωλία, απαραίτητο και ανελαστικό προσόν.
    2. Ο Μέντορας θα πρέπει να έχει παρακολουθήσει και να έχει πιστοποιηθεί στο Α΄επίπεδο για τις ΤΠΕ. Άκρως προαπαιτούμενο προσόν. Για τις ειδικότητες ΠΕ-2, ΠΕ-3 , ΠΕ-4 να υπάρχει πιστοποίηση στο Β΄επίπεδο. Καμία έκπτωση σε αυτό. Απολύτως προαπαιτούμενο προσόν.
    3. Ο Μέντορας, θα πρέπει να παρουσιάσει σημαντική επιμόρφωση: Απολύτως μετρήσιμη: 200 ώρες στην διδακτική είτε στο επιστημονικό του αντικείμενο και άλλες 200 ώρες οπουδήποτε αλλού. Και αυτά τα προσόντα ως απολύτως προαπαιτούμενα. Η ημερίδα λογίζεται τεκμαρτά ως 6 ώρες και αναλόγως όλα τα υπόλοιπα.
    Τα 1.2. 3. είναι τα προσόντα για να υποβάλλει κάποιος αίτηση για να γίνει Μέντορας.
    Όσοι υποβάλλουν αίτηση, οδεύουν σε εξεταστικό κέντρο και εξετάζονται σε τέσσερα τεστ πολλαπλών επιλογών, δύο ωρών το κάθε ένα, πρωΐ και απόγευμα
    α) Τέστ γενικών γνώσεων. Επιτυχής η εξέταση με βαθμολογία τουλάχιστον 15/20.
    β) Τέστ γενικών διοικητικών γνώσεων, λειτουργιών και νομοθεσίας πάνω στην Εκπαίδευση. Επιτυχής η περάτωση 12/20
    γ) Τέστ Γενικών Παιδαγωγικών γνώσεων και Διδακτικής. Επιτυχής περάτωση 12/20
    δ) Τέστ ψυχολογικό-ψυχομετρικό ειδικά σχεδιασμένο για την επιλογή Μεντόρων. (Μπορεί να συνταχθεί από Πανεπιστημιακούς )
    Απαιτείται επιτυχής περάτωση σε όλα.
    Αν δεν γίνει κάτι που να πλησιάζει τα παραπάνω ή το πνεύμα τους , θα έχουμε γελοιποίηση του θεσμού, άμα τη θεσπίσει του…

    Ευχαριστώ πολύ που το διαβάσατε.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 23:14 | Panos

    1.Επιβοήθηση της ομαλής προσαρμογής του νεοδιοριζόμενου εκπαιδευτικού , στην «ζούγλα» της ελληνικής εκπαιδευτικής πραγματικότητας.

    2. Εισαγωγή του στην «κουλτούρα» της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής μονάδας, αλλά και ευρύτερα στο τοπικό κοινωνικό πλαίσιο.

    3. Άμεση υποστήριξη του σε θέματα, τόσο διδασκαλίας (οργάνωση, πρακτικές, κλπ) , όσο και διαχείρησης της σχολικής καθημερινότητας(συμπεριφορά μαθητών, κλπ.)

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 22:46 | Σκούμπαφλος Γιώργος

    Θα προτιμούσα ο θεσμός του Μέντορα να αφορά ένα καθηγητή για κάθε ειδικότητα, ο οποίος θα επιμορφώνεται και στη συνέχεια θα βοηθά τους συναδέλφους, νέους και παλιούς,στη διάχυση της γνώσης που απόκτησε στους μαθητές. Αντιλαμβάνομαι, λοιπόν, το θεσμό ως υποστηρικτικό τόσο σε θέματα διδακτικής μεθοδολογίας, όσο και σε θέματα ψυχοπαιδαγωγικής ευαισθητοποίησης και το μέντορα ως πολλαπλασιαστή μέσα στη σχολική μονάδα και όχι αξιολογητή.
    Ο νεοδιόριστος-αλήθεια,ποιός μπορεί να είναι αυτός στην εποχή του Μνημονίου- μπορεί να ενημερωθεί για διάφορα θέματα τόσο στα ΠΕΚ, όσο και κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας στο σχολείο από το Δντή ή τους παλαιότερους συναδέλφους, ενώ η αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών στις σχολές που οι απόφοιτοί τους προορίζονται για την εκπαίδευση πιστεύω πως θα εξαλείψει κάθε ανάγκη για ύπαρξη Μεντόρων

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 22:45 | Μαρία

    Μήπως να δούμε τι σημαίνει «νεοδιόριστος»? Μήπως ο μέντορας να εξεταστεί για τους όντως νεοδιόριστους με 1 ή 2 χρόνια προϋπηρεσίας, και όχι για τους νεοδιόριστους με 5ετή προϋπηρεσία (που ενίοτε θα είναι όση και του μέντορα)?

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 22:22 | sofiape70

    Κανένας λόγος ύπαρξης του θεσμόυ! Το μόνο που μπορει να επιφέρει είναι την ενδυνάμωση των πελατειακών σχέσεων! Ποιος εγγυάται γαι την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία του Μέντορα;;; Τον μέντορα ποιος θα τον ελεχγει οτι δε μεροληπτει;; Αλλος ένας αχρηστος θεσμός και καθαρά διακοσμητικός ,όπωσ και των σχολικων συμβούλων!!!! ΟΧΙ αλλη αναντιστοιχια μετξύ θεωρίας και πράξης! Πόσους απο εμας μας έχουν κατευθύνει και μας εχουν βοηθήσει οι σχολικόι σύμβουλοι επι το πρακτεον;;;; Οσο αφορά στο κείμενο http://www.opengov.gr/ypepth/wp-content/uploads/downloads/2010/11/mentoras.pdf περι θεσμόύ πολυ ωραία δομή εκθεσης πολυ ωραια επιχειρήματα, αλλα στα αυτιά μου ηχούν ίδια με τις αρχες του κουμουνισμού! Στη θεωριά όλα αψογα στην πραξη ανεφαρμοστα!! Ας μη γελιόμαστε δε λείπει απο τα σχολεια ο ΜΕΝΤΟΡΑΣ! μας λείπει ανθρωπινο δυναμικο(ταξης υποδοχής, τμηματα ένταξης), υλικοτεχνικη υποδομή, βιβλία και Α.Π που θα μορφωνουν τους μαθητες και θα ικανοποιούν τις αναγκες τους! Η αναβάθμιση του σχολείου δεν επιτυχανεται με τον δασκαλο φανταρο 8,60 τον μήνα, υποχρεωτικη θητεία και πρωινη αναφορα και έλεχγο(βλεπε τον θεσμο του μέντορα)! Δώστε μας τα αυτονόητα για να απογειώσουμε την εκπαίδευση! ΟΧΙ αλλες πελατειακες σχέσεις και απαξιωση του θεσμού του παιδαγωγού!! Αγαπάμε τη δουλειά μας δε μπορουμε ομως να δεχτουμε αλλο εξευτιλισμο!Ευχαριστω…

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 22:10 | Δωρα

    Η ιδέα του μέντορα θα μπορούσε να εφαρμοστεί εφόσον αλλάξει το σύστημα εξαρχής ολοκληρωτικά. Αυτό σημαίνει ότι α) στις σχολές από όπου αποφοιτούν εκπαιδευτικοί θα πρέπει να μπουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ μαθήματα παιδαγωγικής, παιδοψυχολογίας, διδακτικής κ σχεδιασμού μαθήματος κ άλλων συναφών μαθημάτων, έτσι ώστε οι φοιτητές να έχουν μια θεωρητική κατάρτιση και β)να υπάρχει υποχρεωτική πρακτική άσκηση έτσι ώστε να έχουν μια ιδέα του τι εστί σχολική τάξη, έτσι ώστε να μη τα βρίσκουν σκούρα με την πρώτη επαφή τους. Έτσι πρέπει όλα ακόμα κ τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών να ξαναδημιουργηθούν εξ’ολοκλήρου από την αρχή για να μπορούν όλες αυτές οι νέες ιδέες να εφαρμοστούν πλήρως κ να αποδώσουν 100%. Μόνο τότε θα μπορέσει ο θεσμός να υποστηριχτεί πλήρως από όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους, διότι η σωστή κατάρτιση φέρνει κ τα επιθυμητά αποτελέσματα.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 22:09 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ο ΑΕΛΑΡΑΣ

    Κατά τη γνώμη μου εκει που έχουν φθάσει τα πράγματα με την Παιδεία,ότι και να εφαρμοσθεί δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα και προ πάντων το φιλότιμο των εκπαιδευτικών που είναι μετρημένοι πλέον.Και αναφέρομε στην προσφορά τους καθημερινά στο σχολείο.Επειδή προέςρχομαι απο την Τεχνική Εκπ/ση θξεωρώ ότι ή λύση του μέντορα δεν θα αποδώσει,αλλά θα σπαταληθούν επί πλέον χρήματα,ενδεχομένως σε …..ημέτερους.Το έχω πει πολλές φορές.Οσο μέντορα χρειάζονται οι νεοδιόριστοι,άλλο τόσο χρειάζονται και οι …διορισμένοι εκπ/κοί.Στην Τεχνική Εκπ/ση που ανήκω πρέπει η εκπ/ση να είναι συνεχής και να δίνεται η δυνατότητα να παρακολοθούμε σεμινάρια στην νέα τεχνολο΄για που συνεχώς εξελίσσεται.Για αυτο είναι λαθος που δεν λαμβανεται μέριμνα στον διαγωνισμο του ΑΣΕΠ εκπ/κων Τεχνικών ειδικοτήτων να ζητειται σαν προσθετο προσο και προυπηρεσια στην ειδικοτητα που διαγωνιζεσαι.Μπορει να εισαι καλος στα γραπτα του διαγωνισμου αλλά να μην εχεις δουλεψει πουθενα και να διορισθεις.Και τι θα προσφερεις στους μαθητές αν κατ’ευθειαν απο το ΑΕΙ-ΤΕΙ διορισθεις γραφοντας …έτσι απλα στον διαγωνισμο του ΑΣΕΠ;Ξεκαθαρα πράγματα.
    ΚΑι ποιος θα επιλεξει τον μεντορα;Φθάνει πια.Το εχουμε <> και με τις επιλογες Δ/ντων-Υπδ/ντων κ.λ.π.Εναλλάσσονται του ΠΑΣΟΚ με αυτους της Ν.Δ και το αντιθετο.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 22:04 | Αγγελική Καραθανάση

    Αν και συνταξιούχος εδώ και 4 χρόνια, εξακολουθούν να με ενδιαφέρουν τα θέματα της παιδείας.
    Ο θεσμός αυτός θεωρητικά θα μπορούσε να είναι ουσιαστικός. Η πείρα όμως μου έχει δείξει άλλα. Στην αρχή της δεκαετίας του 1970 που διορίστηκα υπήρχε η συνήθεια ο αρχαιότερος κάθε ειδικότητας να εποπτεύει τους νεώτερους και να τους καθοδηγεί. Αυτό όμως ήταν τροχοπέδη, γιατί εκείνος, βολεμένος στην πεπατημένη, δεν μπορούσε να δεχτεί κάποιες καινοτομίες στη διδασκαλία και κυρίως να υπογράψει τα θέματά μου των εξετάσεων σε φιλολογικά μαθήματα, που ξέφευγαν από τα καθιερωμένα που ήξερε εκείνος (να κλίνετε, να τεχνολογήσετε κ.τ.τ.). Μόνο η επιμονή μου ως νέας νίκησε την αρτηριοσκλήρωση του ηλικιωμένου. Μια φορά μάλιστα το θέμα της διδασκαλίας μου στα Λατινικά, που τα δίδασκα με τον τρόπο εκμάθησης των ζωντανών ξένων γλωσσών (αντιστοιχίσεις, συμπληρώσεις κενών κ.τ.τ -αυτονόητα σήμερα-)προκάλεσε την έντονη αντίδραση του «υπεύθυνου» κι ενημέρωσε την Επιθεώρηση, που μου έστειλε τον επιθεωρητή ειδικότητας στην τάξη μου να δει. Εγώ δεν έχασα, γιατί είχα κερδίσει τους μαθητές, τους γονείς και τελικά και τους επιθεωρητές, εκείνος έχασε την εμπιστοσύνη μου.
    Ελπίζω οι μέντορες μετά 35-40 χρόνια να μην κάνουν τα ίδια. Ποιος το εγγυάται;
    Πιστεύω πως πρέπει να επιλέγονται όχι εκείνοι που απλά θέλουν να γίνουν «μέντορες» επιδιώκοντας δόξα, κύρος ή και πρόσθετη αμοιβή. Ως κύριο κριτήριο θα πρέπει να είναι το πώς εκείνοι έχουν ήδη διδάξει, αν έχουν διάθεση για καινοτομίες, για δουλειά, αν έχουν μεράκι, αν δεν είναι κομπλεξικοί κι αυταρχικοί.
    Αγγελική

  • Τα πράγματα είναι πιο απλά από όσο μας τα παρουσιάζουν. Είναι βέβαιο ότι ο εκπαιδευτικός πρέπει να είναι Δάσκαλος ! Αυτό όμως δεν είναι θέμα D.N.A. , αλλά είναι υπόθεση της Παιδαγωγικής Σχολής . Οι Παιδαγωγικές Σχολές έπρεπε να ετοιμάζουν ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ , κι όχι απλά Πτυχιούχους Παιδαγωγικών Τμημάτων . Εκεί διαμορφώνονται οι προοδευτικοί (χωρίς εισαγωγικά) , οι ανήσυχοι, οι Παιδαγωγοί Επαναστάτες, εκείνοι που παθιάζονται για μια Κοινωνία Ανθρώπων ισορροπημένων και δημιουργικών . Αν οι Σχολές κάνουν σωστά την Υποχρέωσή τους , τότε τα Στελέχη ( Διευθυντές Σχολείων και Σχολικοί Σύμβουλοι) , ΑΞΙΑ όμως και με αντικειμενικά και αδιάβλητα κριτήρια επιλεγμένα , θα είναι σε θέση να βοηθήσουν αποτελεσματικά το νέο Δάσκαλο στο έργο του . Η παρατήρηση μιας συναδέλφισσας ,ότι αυτή τη στιγμή προσφέρουν διδακτικό έργο άνθρωποι, που » δεν έχουν δει ούτε εξώφυλλο Παιδαγωγικών» , προτείνω θερινά εντατικά μαθήματα στα Παιδαγωγικά Τμήματα .

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 20:24 | babis

    Ο θεσμός του μέντορα είναι ακόμη μια προσπάθεια μέσω της οποίας επιχειρείται η πειθάρχηση και χειραγώγηση του νέου εκπαιδευτικού στις κατευθύνσεις της εκάστοτε κυρίαρχης εκπαιδευτικής πολιτικής. Είναι μαζί με τη λεγόμενη «αυτοαξιολόγηση» μια πολύ ύπουλη προσπάθεια υποταγής του νέου εκπαιδευτικού, που από την πρώτη στιγμή θα εμπεδώσει το ρόλο του υποτακτικού που θα τρέμει μπροστα στην κρίση του μέντορα αφού από αυτήν θα εξαρτάται η μονιμοποίηση του.
    Το εκπαιδευτικό κίνημα έχει απορρίψει, μέσα από τις συλλογικές του διαδικασίες,τόσο το θεσμό της «αυτοαξιολόγησης» όσο και του «μέντορα» οπότε άδικα κάνετε τον κόπο και τον βάζετε σε «διαβούλευση» γιατί στην πράξη κανείς εκπαιδευτικός δεν θα δεχθεί αυτό το ρόλο.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 20:20 | Κατερίνα

    Ο θεσμός του μέντορα που εφαρμόζεται έξω ισχύει για τους νεοδιόριστους, οι οποίοι είναι φρέσκοι απόφοιτοι των πανεπιστημίων ή των παιδαγωγικών ακαδημιών, που σημαίνει πως είναι μάξιμουμ 25 και πως δεν έχουν διδακτική εμπειρία. Χρησιμοποιούνται επίσης για φοιτητές που κάνουν πρακτική εξάσκηση.

    Τώρα ποιός θα κάνει τον μέντορα στον 30, 35, 40 και βάλε; Ο «παλιός», που δεν έχει περάσει από κανένα σύστημα αξιολόγησης; Και χωρίς εκπαίδευση; Μόνο ζημιά θα κάνει. Αυτόν ποιός θα τον αξιολογήσει;

    Εκπαιδεύστε πρώτα συμβούλους και επιμορφωτές σε τέτοια θέματα και σε θέματα βασικά επιμ;oρφωσης που δεν ξέρουν τα βασικά και μετά πάμε και στον μέντορα, ΜΟΝΟ για φοιτητες.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 19:58 | Ντόρα Λεονταρίδου

    Οφείλουμε να σκεφτούμε πολύ καλά την εφαρμογή της ιδέας του μέντορα, διότι πολύ συχνά, νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί, μετά από επιτυχία στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, και ενδεχομένως με αυξημένα προσόντα και με πολύ διάθεση να εφαρμόσουν καινοτόμες δράσεις στην παιδαγωγική τους πρακτική, συναντούν ποικίλες αντιδράσεις από το σώμα των παλαιότερων συναδέλφων που έχουν διοριστεί είτε με επετηρίδα, είτε με προυπηρεσία και αφήνω στην άκρη την περίπτωση διορισμού πολυτέκνων. Τρομάζω με την ιδέα ότι τέτοιοι εκπαιδευτικοί θα αναλάβουν να μυήσουν τους νεοδιοριζόμενους. Να τους μυήσουν και να τους καθοδηγήσουν σε τι; σε κάτι που ενδεχομένως οι ίδιοι δεν γνωρίζουν; ή στις παλιές νοοτροπίες και μεθόδους, μια και πολλοι αγνοούν τι είναι ειδικός ή γενικός στόχος στη διδασκαλία και διδασκαλία μέσω ΤΠΕ.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 19:39 | Χαρίτογλου Κυριακή

    Ως νεοδιόριστη στο σχολείο που τοποθετήθηκα με προθυμία οι συνάδελφοί μου με «εκπαίδευσαν » στα θέματα γραμματειακής υποστήριξης αλλά και δέχθηκα συμβουλές χρήσιμες για το περιβάλλον κάθε τάξης.Αυτό γίνεται ούτως ή αλλως.Τώρα αν με ακολουθήσει στην τάξη ως μέντορας κάποιος μαθηματικός ή φιλόλογος για να δει πώς διεξάγεται η εκπαιδευτική διαδικασία στα Γαλλικά που διδάσκω είναι αρκετα παράδοξο.Αν πάλι στείλουν στο δυσπροσιτο ως μέντορα μία συνάδελφο των Γαλλικων πιο έμπειρη- κι αν περισσεύουν χρήματα στο κράτος για να γίνει αυτό-πιθάνον
    να αντικρύσει κάποια «αρχαιότερη» μιας και διδάσκω 15 χρόνια ως ωρομίσθια σε σχολεία.
    Στο νομό μου όλοι σχεδόν οι ωρομίσθιοι είναι φέτος άνεργοι κι απεγνωσμένοι.Προς αυτήν την κατεύθυνση πιστεύω οτι πρέπει να κινηθεί το κράτος αντί να πληρώνει υπερωρίες σε ήδη μονιμους που θα είναι οι μέντορες

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 19:38 | Αλεκος Παρ.

    Κανενας λογος θεσπισης του θεσμου.
    Δεν θα μας βαλετε εσεις, σε κοντρα με τους συναδελφους.
    Να παρετε Μεντορες στα Υπουργεια σας, 30 χρονια και δεν εχετε μαθει τιποτα. Μονο, πώς να διαλυσετε την κοινωνια και τις οικογενειες μας.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 19:05 | ΛΑΜΠΡΟΣ

    Μέντορας ο παλιός εκπαιδευτικός που έχει τελειώσει 2 χρονια ακαδημία στον νεοδιοριζόμενο που έχει τελειώσει πανεπιστήμιο 4 χρόνια ή το αντίθετο??Πώς θα εξασφαλίσει το υπουργείο την καθαρότητα της κρίσης του μέντορα???Πώς το υπουργείο θα εφασφαλίσει ότι ο μέντορας θα κάνει αντικειμενική κρίση???Πώς το υπουργέιο θα καταφέρει ώστε ο μέντορας να μην εκμεταλλευτεί το προνόμιο του μέντορα και να το καταχραστεί ζητώντας ανταλλάγματα για μια καλή κρίση???Πώς το υπουργείο θα επιλέξει τον μέντορα??Με ποιά κριτήρια??Ο μέντορας ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ είχε μέντορα??ΟΧΙ…Νομίζω ότι το μέτρο του μέντορα έιναι εντελώς απαράδεκτο..Θα δώσει προνόμια σε μερικούς να κάνουν την ζωή δύσκολή του κάθε νεοδιοριζομένου…Ας λύσει το υπουργείο πρώτα το θέμα της σίτισης των παιδιών στο σχολείο..Ας ΚΆΝΕΙ ΕΝΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΩΙΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ….

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 18:47 | anastasia

    Μελίνα συμφωνώ απολυτα με τα περι χρημάτων στα σχολεία, όμως ως νέος εκπαιδευτικός κάποιος που μπαίνει στην τάξη στα 25 του μπορεί να χάσει τη μπάλα… Δεν έχουν όλοι μεταπτυχιακά στη διδακτική, αλλά και να έχουν, ξέρουμε όλοι καλά ότι άλλο η θεωρία κ άλλο η σχολική πραγματικότητα. Κάποιοι νέοι συνάδελφοι δυστυχώς προσγειώνονται πολύ απότομα σ αυτή, όσα πτυχια και να έχουν. Μία επιτυχία στον ΑΣΕΠ δε σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να σταθεί στην τάξη,,,παίρνει κάποιο καιρό αυτό. Αν λοιπόν ο μέντορας βοηθήσει στο να μικρύνει αυτο το διάστημα, γιατί όχι? Καλό είναι να υπάρχει κάποιος που σταθερά τον βοηθά και τον στηρίζει, του δείχνει το δρόμο κτλ. ————————-Σε καμία περίπτωση ο μέντορας δε θα πρέπει να είναι αξιολογητής.—————– Ο ρόλος του θα πρέπει να παραμένει καθαρά συμβουλευτικός και ουσιαστικός.

  • Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Μέντορας (Μέντωρ) ήταν γνωστά δύο πρόσωπα:

    Ο Μέντωρ ήταν ένα πρόσωπο της Οδύσσειας στο οποίο ο Οδυσσέας εμπιστεύθηκε «τα του οίκου του» όταν έφευγε για τον Τρωικό Πόλεμο. Τη μορφή του Μέντορα έπαιρνε η θεά Αθηνά σε πολλές περιστάσεις, όπως για να συνοδεύσει τον Τηλέμαχο στην Πύλο και στη Σπάρτη σε αναζήτηση του πατέρα του, ή για να προστρέξει σε βοήθεια του Οδυσσέα κατά τη «μνηστηροφονία», δηλαδή την εξόντωση των μνηστήρων της Πηνελόπης.
    Γιος του Ηρακλή από την Θεσπιάδα Ασωπίδα.

    Μεταφορική έννοια
    Ο Γάλλος συγγραφέας Φρανσουά Φενελόν, στο έργο του Les Aventures de Telemaque («Οι περιπέτειες του Τηλέμαχου», 1699) παρουσιάζει τον Μέντορα-Αθηνά να συνοδεύει τον Τηλέμαχο στο ταξίδι του, να του δίνει κατευθύνσεις με τη φιλική γνώμη του και να τον επαναφέρει τελικώς κοντά στον πατέρα του, τον Οδυσσέα.

    Με αυτό τον τρόπο, η λέξη «μέντορας» στη γαλλική, από αυτή σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, και ως «μερικό» αντιδάνειο και στη νέα ελληνική, σημαίνει και γενικά τον σύμβουλο και φίλο που δρα ως πνευματικός οδηγός και καθοδηγητής. Στην αγγλική γλώσσα υπάρχουν και τα παράγωγα mentoring, mentorship, mentoree / mentee.

    Mε όποια ερμηνεία και αν το δει κανείς ο ΜΕΝΤΟΡΑΣ θα είναι ένας θεσμός που απλά θα υπάρχει ως μια υποστήριξη του εκπαιδευτικού. Δεν θα λύνει το πρόβλημα της ανυπαρξίας της Πολιτείας…

    και της ανικανότητας αυτού που διορίστηκε με έναν Γραπτό Διαγωνισμό ΑΣΕΠ, πέτυχε στα Παιδαγωγικά, χωρίς να είναι Παιδαγωγός, μπαίνει μέσα στην Αίθουσα και γίνεται Κυνηγός Ψυχών…

    Ποιός αλήθεια φταίει για τους 9.500 και πλέον ανθρώπους που θεωρούνται «εκπαιΔευτικοί» και δουλεύουν εδώ και 10 χρόνια τώρα στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ΑΝΕΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ .

    Γιατί η Ελληνική Πολιτεία δεν υλοποιεί την υποχρέωση της ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ ΩΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ (9.500 δεν έχουν ΟΎΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑ ΠΑΙΔΑΓΩΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ). Δεν αναφέρομαι στους ΦυσικοΜαθηματικούς και άλλους Εκπ/κούς. Αναφέρομαι σε καθηγητές που υποχρεωτικά θα έπρεπε να είχαν παιδαγωγικό και η Ελληνική Πολιτεία με παραθυράκια σε νόμους άφησε να διοριστούν και έδινε μέσα από τους ίδιους νόμους την υπόσχεση της οτι μελλοντικά θα τους περάσει παιδαγωγική κατάρτιση. Ποιοί είναι αυτοί; Κλάδοι ΠΕ19 & ΠΕ20 Πληροφορικής, ΠΕ.09 Οικονομολόγοι, ΠΕ10 Κοινωνιολόγοι, ΠΕ12 Μηχανικοί ΑΕΙ, ΠΕ13 Νομικοί, ΠΕ14 Ιατροί, Νοσηλευτές και Γεωπόνοι, ΠΕ17 Μηχανικοί ΤΕΙ, ΠΕ18 Πτυχιούχοι ΤΕΙ κ.αλ.

    ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ «ΜΠΗΚΑΝ¨ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ, ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΠΛΗΡΗ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΟΡΙΖΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ 1566/1985 (ΠΤΥΧΙΟ+ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ) ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΝΤΟΡΕΣ;

    O 1 ΣΤΟΥΣ 10 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΟΥ… ΔΕΝ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ…

    ΜΗΝ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΧΑΪΔΕΥΟΜΑΣΤΕ… ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΚΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ…

    ΜΕ ΕΝΤΟΝΗ ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ

    ΦΕΛΕΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
    Εκπαιδευτικός Μηχανικός Ηλεκτρονικών &
    Μηχανικός Πληροφορικής
    Θεσσαλονίκη

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 18:14 | Μελίνα

    Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να θεσπιστεί το νέο ‘μέτρο’ του μέντορα!!!Οσοι μπαίνουν στο σχολείο τώρα αλλά και στο μέλλον έχουν περάσει από 3 και 4 ΑΣΕΠ, στην πλειοψηφία τους έχουν μεταπτυχιακά στη διδακτική (για να πάρουν και κανένα μόριο στους εν λόγω διαγωνισμούς), έχουν προυπηρεσία ως ωρομίσθιοι και αναπληρωτές για πολλά χρόνια (αν εξαιρέσουμε τους δασκάλους που πηγαίνουν από τη Σχολή στο σχολείο)και θα πρέπει να υποστούν και τους μέντορες; Είναι σαν το ίδιο το κράτος να υποβιβάζει πτυχία-μεταπτυχιακούς τίτλους-διαγωνισμούς. Αλλο ένα μέτρο χωρίς σκοπό, ουσιαστική προοπτική και, μέσα στο νέο πλαίσιο της οικονομικής εξαθλίωσης και της απαξίωσης του εκπαιδευτικού που μας επιφυλάσει το Υπουργείο, καταδικασμένο να αποτύχει. Αντί να πληρώνετε μέντορες,διορίστε όσους περιμένουν ακόμα να διοριστούν από ΑΣΕΠ 2008 και δώστε λεφτά στα σχολεία να πάρουν πετρέλαιο!!!!!!!

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 18:10 | Γιάννης Κασκαμανίδης

    Φαντάζομαι ένα σώμα ανθρώπων που στόχο θα έχουν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός ανοιχτού σχολείου που δεν θα βασανίζει πρωτίστως τους μαθητές και κατόπιν τους εκπαιδευτικούς:
    1. Θα λειτουργούν καταρχήν ως σύνδεσμοι μεταξύ του εκπαιδευτικού και του περιβάλλοντος (φυσικού και ανθρωπογενούς).
    2. Θα είναι δίπλα στον νέο εκπαιδευτικό για να τον βοηθήσουν στο έργο του και του δείξουν τρόπους απεμπλοκής από τα συμβατικά πλαίσια.
    3. Θα είναι έτοιμοι να δεχτούν τις ιδέες του νέου εκπαιδευτικού, τους προβληματισμούς και την κριτική του, ώστε μαζί να δημιουργούν ένα παιδαγωγικό και διδακτικό πλαίσιο που θα ενσαρκώνει τις προσδοκίες του νέου και θα τις εντάσσει ομαλά στο εκπαιδευτικό πλαίσιο.

    Βέβαια, διατηρώ ακέραιες τις αμφιβολίες μου για την επιτυχία ενός τέτοιου σημαντικού θεσμού για δυο λόγους: καταρχήν γιατί η επιλογή των μεντόρων δεν θα μπορέσει να είναι απαλλαγμένη από τις δουλείες του παρελθόντος και του παρόντος, οπότε θα διαμορφωθεί μια τραγελαφική κατάσταση, ίδιον άλλωστε της ελληνικής πραγματικότητας και δεύτερον γιατί σ’ αυτή την πραγματικότητα – και ιδιαίτερα στο δημόσιο- είναι σχεδόν αδιανόητο να δεχθεί κάποιος τη συμβουλή, τη γνώμη, την ιδέα, κατιτίς τελοσπάντων από τα έξω. Είναι γνωστή άλλωστε η φράση «Εμένα θα μου πεις τώρα!»

    Η ελληνική πραγματικότητα του δημόσιου τομέα είναι ένα μνημείο απουσίας συνεργατικής κουλτούρας και επειδή αυτή είναι που θα βοηθήσει ουσιαστικά στην επιτυχία του θεσμού του μέντορα, θα πρέπει να επιδιωχθεί – και θεσμικά – η δημιουργία του ανάλογου πλαισίου.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 18:06 | Μπαλταδούρος Σεραφείμ

    Καλός είναι ο θεσμός ενός πιο έμπειρου εκπαιδευτικού που να βοηθάει το νεοδιοριζόμενο αλλά θα πρέπει οι ρόλοι τους να είναι διακριτοί και ξεκάθαροι απ΄τη πολιτεία. Πρέπει επίσης να είναι ξεκάθαρο το σχολείο που ετοιμάζεται . Η επιλογή των καθοδηγητών πρέπει να βασίζεται στη διδακτική εμπειρία στις επιμορφώσεις στα πρόσθετα προσόντα που μπορεί να διαθέτει και γενικώς να είναι αξιοκρατικά καθοδηγητής γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα και θα δημιουργεί αρκετά προβλήματα στα σχολεία . Η επιλογή των μεντόρων θα πρέπει να γίνει έγκαιρα και να επιμορφωθούν στα νέα τους καθήκοντα πριν τις αλλαγές που έχουν εξαγγελθεί για το νέο λύκειο και γενικά για το νέο σχολείο . Τονίζω και πάλι ΔΙΑΚΡΙΤΟΙ ΡΟΛΟΙ – ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ- ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ .

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 17:27 | Χαράλαμπος Αποστόλου

    Η ιδέα του μέντορα είναι καλή και είναι γνωστό ότι σε άλλες χώρες του εξωτερικού εφαρμόζεται και θα ήταν ευτύχημα να μπορέσει να εφαρμοστεί με επιτυχία στη χώρα μας. Όμως το κύριο ερώτημα που μπαίνει είναι το κατά πόσο μπορούμε να συστήσουμε ένα αποτελεσματικό σώμα μεντόρων.
    Αν τα κριτήρια είναι η παλαιότητα (χρόνια υπηρεσίας)και η κατοχή διοικητικής θέσης,τότε το αποτέλεσμα μάλλον θα είναι να επιβραδύνουμε τον όποιο – σε μικρό βαθμό – εκσυγχρονισμό και βελτίωση της εκπαίδευσης ήδη συντελείται. Αυτό , γιατί τα τωρινά στελέχη της εκπαίδευσης είναι μέρος του συστήματος που έφερε την εκπαίδευση στο σημείο που είναι σήμερα.
    Το πρόβλημα λοιπόν εστιάζεται στα παρακάτω δύο ερωτήματα:
    1) Υπάρχει δεξαμενή από όπου μπορούμε να αντλήσουμε κατάλληλους μέντορες για τα σχολεία μας?
    2) Με ποιο τρόπο θα τους επιλέξουμε?