Άρθρο 02 – Σχολές και Τμήματα του ΔΙ.ΠΑ.Ε.

1. Στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. ιδρύονται οι εξής Σχολές και Τμήματα ως εξής:
α) Οικονομίας και Διοίκησης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:
αα) Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, με έδρα τις Σέρρες,
ββ) Οικονομικών Επιστημών, με έδρα τις Σέρρες,
γγ) Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας, με έδρα την Κατερίνη,
δδ) Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, με έδρα την Καβάλα,
εε) Διοίκησης Οργανισμών, Μαρκετινγκ και Τουρισμού, με έδρα τη Θεσσαλονίκη,
στστ) Λογιστικής και Πληροφοριακών Συστημάτων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη,
ζζ) Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, με έδρα την Καβάλα,
ηη) Δημόσιας Διοίκησης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
β) Κοινωνικών Επιστημών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:
αα) Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη,
ββ) Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη,
γγ) Ανατολικών Γλωσσών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
γ) Επιστημών Υγείας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:
αα) Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη,
ββ) Μαιευτικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη,
γγ) Βιοϊατρικών Επιστημών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη,
δδ) Φυσικοθεραπείας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη,
εε) Νοσηλευτικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και παράρτημα του Τμήματος, με έδρα το Διδυμότειχο.
δ) Μηχανικών, με έδρα τις Σέρρες, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:
αα) Μηχανολόγων Μηχανικών, με έδρα τις Σέρρες,
ββ) Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής, με έδρα τις Σέρρες,
γγ) Πολιτικών Μηχανικών, με έδρα τις Σέρρες,
δδ) Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών, με έδρα τις Σέρρες,
εε) Μηχανικών Περιβάλλοντος, με έδρα τη Θεσσαλονίκη,
στστ) Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη,
ζζ) Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
ε) Σπουδών Σχεδιασμού, με έδρα τις Σέρρες, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:
αα) Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, με έδρα τις Σέρρες,
ββ) Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης, με έδρα το Κιλκίς,
στ) Θετικών Επιστημών, με έδρα την Καβάλα, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:
αα) Φυσικής, με έδρα την Καβάλα,
ββ) Χημείας , με έδρα την Καβάλα,
γγ) Πληροφορικής, με έδρα την Καβάλα,
δδ) Γεωλογίας, με έδρα την Καβάλα.
ζ) Γεωτεχνικών Επιστημών, με έδρα τη Δράμα, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:
αα) Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, με έδρα τη Δράμα,
ββ) Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, με έδρα τη Δράμα,
γγ) Γεωπονίας, με έδρα την Θεσσαλονίκη,
δδ) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, με έδρα την Θεσσαλονίκη.
2. Σε κάθε Σχολή και Τμήμα συνιστάται Γραμματεία για τη διοικητική και γραμματειακή τους υποστήριξη, η οποία λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος, σύμφωνα με την περίπτ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4178/2013 (Α΄ 174).
3. Στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, το Τμήμα Ανατολικών Γλωσσών και το Τμήμα Γεωλογίας συνιστώνται οκτώ (8) θέσεις μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.).
4. Η ακαδημαϊκή λειτουργία Σχολών και Τμημάτων και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, με εξαίρεση το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, το Τμήμα Ανατολικών Γλωσσών και το Τμήμα Γεωλογίας, η εκπαιδευτική λειτουργία των οποίων καθορίζεται με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, και πάντως όχι νωρίτερα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Η απόφαση αυτή εκδίδεται έως τις 30 Ιουνίου του προηγούμενου έτους από το έτος έναρξης της εκπαιδευτικής λειτουργίας. Η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου είναι αποκλειστική.
5. Ο πρώτος κύκλος σπουδών των Τμημάτων της παρ. 1 διαρκεί οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα, με εξαίρεση τα Τμήματα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, Γεωπονίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, στα οποία ο πρώτος κύκλος σπουδών διαρκεί δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
6. Η διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων του παρόντος γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 32 του ν. 4009/2011 (Α΄ 195). Τα προγράμματα αυτά θεωρούνται πιστοποιημένα έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης από την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (Α.ΔΙ.Π.), σύμφωνα με τα άρθρα 70 έως και 72 και το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης δ΄ της παρ. 12 του άρθρου 80 του ν. 4009/2011.

  • 17 Φεβρουαρίου 2019, 16:48 | Παρασκευη

    Ως φοιτηρια των Ιατρικων Εργαστηριων θεωρω οτι το τμημα πρεπει να
    παραμεινει αυτονομο με την ονομασια Βιοιατρικες Επιστημες με βαση τα ακαδημαικα κριτηρια και την εξωτερικη αξιολογηση του 2012!!Πως γινεται να υπονοειται εμμεσα η συχωνευση των Ιατρικων εργαστηριων ενος τμηματος με πλουσιο ερευνητικο εργο με το τμημα της Αισθητικης ενα τμημα χωρις καθολου ερευνητικο εργο??

  • 17 Φεβρουαρίου 2019, 13:03 | Βασίλης

    Όσων αφορά το τμήμα νοσηλευτικής, ποιός ο λόγος παραμονής του στο Διδυμότειχο αφού η έδρα του θα είναι στη Θεσσαλονίκη. Ως φοιτητής πρέπει να κοιτάξω τι είναι καλύτερο για εμένα και το μέλλον μου. Το «νοσοκομείο» του Διδυμοτείχου δεν είναι αρκετό για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών, πόσο μάλλον για την εκπαίδευση σπουδαστών, μελλοντικών επαγγελματιών υγείας!Οπότε ποιός ο λόγος μη μεταφοράς του; Αναγνωρίζω το ότι το τμήμα ευνοεί την τοπική οικονομία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί τους φοιτητές. Και για ποιά αναβάθμιση μιλάτε; Εννοείται ότι θα προσλάβετε καθηγητές που να ειδικεύονται στο μάθημα τους; Γιατί μέχρι τώρα, σε μερικές περιπτώσεις το τμήμα δεν είναι ικανό να μας προσφέρει ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ..

  • 17 Φεβρουαρίου 2019, 13:01 | Χρηστος

    Η σχολή νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο είναι υψίστης ζωτικής και εθνικής σημασίας ,διότι συμβάλλει τα μέγιστα στην , οικονομική, εκπαιδευτική ,πολιτιστική και δημογραφική αναβάθμιση της τοπικής ακριτικής κοινωνίας. Ζητούμε λοιπόν ,πέρα από την αυτονόητη αναβάθμισή της από Τ.Ε.Ι σε Α.Ε.Ι, την σύσταση και προκήρυξη 8 θέσεων μελών Δ.Ε.Π. , την θεσμοθέτηση επιπλέον παραρτημάτων σχολών επιστημών υγείας του ΔΙ.ΠΑ.Ε , την ανάπτυξη νέων σχολών με άλλα αντικείμενα και τέλος την δημιουργία κτηριακών υποδομών για την πλήρη λειτουργία τους. Αναμένοντας την θετική ανταπόκριση των δίκαιων αιτημάτων μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων .

  • 17 Φεβρουαρίου 2019, 12:58 | Βασίλης

    Όσων αφορά το τμήμα νοσηλευτικής, ποιός ο λόγος παραμονής του στο Διδυμότειχο αφού η έδρα του θα είναι στη Θεσσαλονίκη. Ως φοιτητής πρέπει να κοιτάξω τι είναι καλύτερο για εμένα και το μέλλον μου. Το «νοσοκομείο» του Διδυμοτείχου δεν είναι αρκετό για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών, πόσο μάλλον για την εκπαίδευση σπουδαστών, μελλοντικών επαγγελματιών υγείας!Οπότε ποιός ο λόγος μη μεταφοράς του; Αναγνωρίζω το ότι το τμήμα ευνοεί την τοπική οικονομία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί τους φοιτητές. Και για ποιά αναβάθμιση μιλάτε; Εννοείται ότι θα προσλάβετε καθηγητές που να ειδικεύονται στο μάθημα τους; Γιατί μέχρι τώρα, σε μερικές περιπτώσεις το τμήμα δεν είναι ικανό να μας προσφέρει ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ.

  • 17 Φεβρουαρίου 2019, 12:33 | Παναγιώτης

    κ. Υπουργέ,
    Διακήρυξη της Μπολόνια – 19/6/1999 (The Bologna Declaration)
    Ένας από τους στόχους της συγκεκριμένης διακήρυξης:
    «Υιοθέτηση ενός συστήματος ευανάγνωστων και ισάξιων πτυχίων, ώστε να προάγεται στον Ευρωπαίο πολίτη η απασχολησιμότητα και η διεθνής ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη.»
    Οσον αναφορά το τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών (Biomedical Sciences) δηλαδή Ιατρικών Εργαστηρίων του ΑΤΕΙΘ. Είναι φανερό ότι ένα πτυχίο πολλαπλών κατευθύνσεων αντίκειται στον παραπάνω στόχο και ο κάτοχός του έχοντας ελλιπή αναγνωρισιμότητα καταδικάζεται στην αδυναμία συμμετοχής στη διεθνή αγορά εργασίας.
    (σ.σ. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που υπέγραψαν την παραπάνω διακήρυξη μαζί με άλλες 28 χώρες)
    Θα επιτρέψετε να συμβεί αυτό κόντρα σε όλα τα συλλογικά όργανα και τις συνελεύσεις της συγκλήτου του ΑΤΕΙΘ. Ακόμα και κόντρα στα μέλη ΔΕΠ και στις εσωτερικές και εξωτερικές αξιολογήσεις του εν λόγω τμήματος και στα παιδιά που σπουδάζουν στο τμήμα αυτό και στα όνειρά τους;;
    Ελπίζω να υπερισχύσει η λογική και να μην συμβεί..

  • 17 Φεβρουαρίου 2019, 12:23 | Αντωνης

    Παρόλο που είμαστε κάτοικοι του Έβρου, δε μπορούμε να διανοηθουμε τη λογική επάνω στην οποία στηρίζεται η πρόταση να πανεπιστημιοποιηθει η νοσηλευτική Δ/χου κ να λειτουργεί στο Δ/χο. Είναι δυνατόν ένα τμήμα αυτού του αντικειμένου να δίνει τις απαραίτητες κ ουσιαστικές γνώσεις σε μια περιοχή που αδυνατεί να το υποστηρίξει; με τι εχέγγυα; ένα κτίριο παμπάλαιο, πρώην χρήση του στρατού, με θέρμανση να χτυπούν τα δόντια κ μάλιστα στο Δμχο που το κρύο τρύπα τα κόκαλα από νωρίς. Με υλικοτεχνικο εξοπλισμό που δεν υπάρχει; με μη μόνιμους διδάσκοντες που κάθε φορά κινδυνεύει το εξάμηνο; με ένα νοσοκομείο επαρχιακό ούτε καν περιφερειακό δυνατότητας 110 κλινων που απαγορεύει την εργαστηριακή εξάσκηση των φοιτητών κ που το επίπεδο λειτουργίας του είναι λίγο πάνω από κέντρο υγείας; με χαλασμενους υπολογιστές κ προτζέκτορες; με απουσία αμφιθεάτρου κ το μάθημα να γίνεται στο δημοτικό θέατρο κ αυτό αν δεν είναι κλεισμένο για γιορτές; με την αδυναμία εκπαιδευτική συμμετοχης σε δομές λόγω κόστους; με την απουσία εστιών κ φοιτητικής λέσχης που δεν είναι κ η καλύτερη σε λειτουργία; τι να πρώτο καταγγειλουμε; τα προβλήματα τα λέμε χρόνια τώρα κ όλοι μας αγνοούν. Έχει καταντήσει το ΤΕΙ Δ/χου να το κυβερνούν συγκεκριμένα άτομα της περιοχής κ ορισμένοι από αυτούς αναρωτιέσαι πως πήραν πτυχίο. Κ υπουργέ, αν πραγματικα θα δώσετε σημασία σε αυτή την κατάθεση απόψεων, σας παρακαλούμε θερμά, σκεφτείτε κ τους φοιτητές κ όχι μόνο την τοπική κοινωνία, που ναι να αναπτυχθεί, αλλά όχι εις βάρος μας. Με αυτό το σκεπτικό θα αποφασίσεται λογικά κ υπευθυνα, πως η καλύτερη λύση για το συγκεκριμένο τμήμα, είναι να ενταχθεί στο ΔΠΘ, καθώς έτσι κ την περιοχή θα αναπτύξει κ θα ικανοποιήσει το αίτημα ετών για ανάλογο τμήμα.

  • 17 Φεβρουαρίου 2019, 07:35 | Ζάχος Κωνσταντίνος

    Η σχολή νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο είναι υψίστης ζωτικής και εθνικής σημασίας,διότι συμβάλλει στην οικονομική, εκπαιδευτική,πολιτιστική και δημογραφική αναβάθμιση της τοπικής ακριτικής κοινωνίας. Ζητούμαι πέρα από την αναβάθμιση της σχολής απο Τ.Ε.Ι σε Α.Ε.Ι, την προκήρυξη 8 θέσεων Δ.Ε.Π,την θεσμοθέτηση επιπλέον παραρτημάτων σχολών επιστημών υγείας του ΔΙ.ΠΑ.Ε,την ανάπτυξη νέων σχολών με άλλα αντικείμενα καθώς και την δημιουργία κτηριακών υποδομών για την πλήρη λειτουργία τους.Αναμένοντας την θετική ανταπόκριση των δίκαιων αιτημάτων μας,σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

  • 16 Φεβρουαρίου 2019, 22:29 | Χριστίνα

    Το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων, έχει τα απαραίτητα μέλη ΔΕΠ και από πλευράς αριθμού (12) και από πλευράς κατάλληλων ειδικοτήτων ώστε να μπορεί να σταθεί ως αυτοδύναμο Τμήμα. Επιπλέον, έχει όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια που του επιτρέπουν να σταθεί επάξια στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, όπως:
    – πρόγραμμα σπουδών επικαιροποιημένο και αντίστοιχο με αυτό Τμημάτων Πανεπιστημίων του εξωτερικού,
    – ερευνητικό έργο και επιστημονική αναγνώριση που αποδεικνύεται από ερευνητικές εργασίες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, ετεροαναφορές, προσκλήσεις μελών του για ομιλίες σε διεθνή συνέδρια, συμμετοχή σε editorialboard και ως κριτές σε Διεθνή επιστημονικά περιοδικά κλπ).
    – Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν εικασίες και αποδεικνύονται και από τις αξιολογήσεις του Τμήματος (εσωτερικές και εξωτερικές) και από την έκθεση σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του Τμήματος.
    Με τα σημερινά δεδομένα στο Τομέα Υγείας, την επανεμφάνιση παλιών νοσημάτων και την οικονομική κρίση οι Βιοεπιστήμονες (Ιατρικά Εργαστήρια) η Εκπαίδευση στο χώρο της Υγείας σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υποβαθμιστεί. Όταν ένα Τμήμα μετατρέπεται σε κατεύθυνση (δηλαδή Τομέα) και συννενώνεται με ένα άλλο Τμήμα που ουδεμία σχέση έχει με την εκπαίδευση που αυτό παρέχει, η παρεχόμενη από αυτό εκπαίδευση μοιραίως υποβαθμίζεται. Δε συμφωνώ με τη συγχώνευση με το τμήμα της αισθητικής καθώς η επιλογή αυτή ΔΕ ΣΩΖΕΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ & ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ αλλά ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΣΕ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΥΓΕΙΕΣ ΤΜΗΜΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

  • 16 Φεβρουαρίου 2019, 22:19 | ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

    Είμαι φοιτητης στο ΤΕΙ ΚΑΒΆΛΑΣ στο τμήμα ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΏΝ
    Καταρχην δεν εχω καταλαβει μετα την ενοποιηση το τμημα Ηλεκτρολογων Μηχανικών και αυτοματισμου με ποιο αντιστοιχο τμημα θα συγχωνευτει. Πιστευω οτι θα ήταν περισσοτερο συνετο να γινει συγχωνευση με το τμημα Ηλεκτρονικης.

  • 16 Φεβρουαρίου 2019, 21:02 | Βασίλειος Μακρής

    Ονομάζομαι Μακρής Βασίλειος και είμαι τριτοετής φοιτητής στο τμήμα ιατρικών εργαστηρίων. Εμβρόντητος παρακολουθώ τις τελευταίες εξελίξεις και δεν μπορώ να κρύψω τη δυσαρέσκεια και τον αποτροπιασμό μου σχετικά με κάποια ρευστά, μη αναφερόμενα και συνάμα σπουδαία σημεία στη συγκεκριμένη διαβούλευση.

    Η αναφορά μου βρίσκει έρεισμα στο άρθρο 8. Συγκεκριμένα θέλω να θέσω τον προβληματισμό μου σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο προβλέπεται η ένταξη του μέλους ΔΕΠ του τμήματος Αισθητικής-Κοσμητολογίας στο τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών,
    παρακάμπτωντας θεσμούς όπως η Συνέλευση των καθηγητών και η Σύγκλητος του Αλεξάνδρειου τεχνολογικού ιδρύματος Θεσσαλονίκης. Ένεκα της παρ. 1 του άρθρου 76 Ν.4485/2017, περί μετακίνησης μελών ΔΕΠ και δεδομένης της αρνητικής απόφασης της Συγκλήτου του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων σχετικά με τη συνένωση των 2 τμημάτων, θεωρώ ότι ένταξη του μέλους ΔΕΠ στις Βιοϊατρικές Επιστήμες (παρ1 αρθρο 8 του Νομοσχεδίου) και κατ’ επέκταση η ένταξη των φοιτητών (παρ.1 αρθρο 11 του Νομοσχεδίου) έρχεται σε ρήξη με τις καταληκτικές αποφάσεις των άνωθεν θεσμών και ισοδυναμεί με ισοπέδωση κάθε δημοκρατικής κρηπίδας και αρχής.

    Οι διαφορές μας με το τμήμα δυτικής Αττικής είναι μεγάλες. Στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, κανένα από τα συγχωνευόμενα τμήματα δεν διέθετε είτε το απαιτούμενο προσωπικό ως αριθμό ΔΕΠ, είτε ως συνδυασμό κατάλληλων ειδικοτήτων που θα μπορούσε να στηρίξει ένα αυτοδύναμο τμήμα, οπότε η συγχώνευση ήταν μονόδρομος. Παράλληλα αντίστοιχη πορεία ακολούθησε και το τμήμα ιατρικών εργαστηρίων της Λάρισας.

    Αντίθετα το τμήμα ιατρικών εργαστηρίων στη Θεσσαλονίκη :
    -έχει τα απαιτούμενα μέλη ΔΕΠ (12) και από πλευράς αριθμού και από πλευράς κατάλληλων ειδικοτήτων.

    Επιπρόσθετα διαθέτει και όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια που θα μπορούσε να σταθεί επάξια στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης: 

    -Πρόγραμμα σπουδών επικυρωμένο και αντίστοιχο με αυτά του εξωτερικού. 

    -Ερευνητικό έργο και επιστημονική αναγνώριση που αποδεικνύεται από ερευνητικές εργασίες
    σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, ετεροαναφορές, προσκλήσεις μελών του για ομιλίες σε
    διεθνή συνέδρια, συμμετοχή σε editorialboard και ως κριτές σε Διεθνή επιστημονικά
    περιοδικά κλπ).

    Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν εικασίες και αποδεικνύονται και από τις αξιολογήσεις του Τμήματος (εσωτερικές και εξωτερικές) και από την έκθεση σκοπιμότητας και βιωσιμότητας
    του Τμήματος.

    Η εκπαίδευση που παρέχει το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Θεσσαλονίκης και επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία με αυτά
    των αποφοίτων Βρετανικών, Ευρωπαϊκών και Διεθνών Πανεπιστημιακών Τμημάτων που
    χαρακτηρίζονται ως Biomedical Scientists (https://www.prospects.ac.uk/job-
    profiles/biomedical-scientist), αντιστοίχιση που έκαναν και οι καθηγητές Πανεπιστημίων του Εξωτερικού κατά την Εξωτερική Αξιολόγηση του Τμήματος το 2012,προτείνοντας μάλιστα από
    τότε τη μετονομασία του Τμήματος με προσθήκη του προθέματος bio- (biomedical) στον τίτλο του Τμήματος για καλύτερη εναρμόνιση με τα Διεθνή Πρότυπα. Ήδη πολλοί απόφοιτοι του τμήματος με βάση το περίγραμμα των μαθημάτων του προγράμματος Σπουδών αναγνώρισαν πλήρως το πτυχίο τους σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και εργάζονται ως Biomedical
    Scientists, εντάσσονται σε μεταπτυχιακά, εκπονούν διδακτορικές διατριβές ή εργάζονται ως ερευνητές και μάλιστα ορισμένοι ως πρώτης βαθμίδας.

    Παράλληλα το τμήμα αισθητικής και κοσμητολογίας της Θεσσαλονίκης :
    -το τμήμα περιλαμβάνει ένα μέλος ΔΕΠ (μόνιμο προσωπικό). 

      – Το 2014  τους προτάθηκε η αύξηση των μαθημάτων Κοσμητολογίας (υπάρχουν μόλις 4 μαθήματα) ώστε να εξισορροπηθεί ο λόγος Αισθητική και Κοσμητολογία, με στόχο την ενίσχυση του τμήματος. Παρόλαυτα, η πρόταση μπήκε στο συρτάρι και δεν εφαρμόστηκε ποτέ. 

    Τα δύο αυτά αποδεικνύουν κραυγαλέα δύο σημαντικά γεγονότα:
    -ότι το ένα μέλος ΔΕΠ της Αισθητικής δεν μπορεί να στηρίξει κατεύθυνση Αισθητικής και Κοσμητολογίας στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών.

    – ότι ο κλάδος της κοσμητολογίας νοσεί και είναι σχεδόν ανύπαρκτο παρόλες τις σαφείς επισημάνσεις που έγιναν από τις εξωτερικές αξιολογήσεις, άρα είναι πλασματικό και εικασία να μιλάμε βιωσιμότητα του συγκεκριμένου κλάδου στο τμήμα αυτό.

    Επιπρόσθετα δεν πρέπει να προσπεράσουμε το γεγονός ότι κανένα από τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων μπορούν να βοηθήσουν προς την
    κατεύθυνση αυτή λόγω μη κατάλληλων επιστημονικών αντικειμένων. Και η ύπαρξη μιας μη βιώσιμης κατεύθυνσης θα οδηγήσει σε ένα μη βιώσιμο Τμήμα, καταδικάζοντας και Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων. Σε παράλληλη σύνδεση αυτού γίνεται αντιληπτό Επιπλέον, το μοναδικό μέλος ΔΕΠ της Αισθητικής με ειδικότητα Αισθητική – Αποτρίχωση και συναφή με την εν λόγω ειδικότητα διδακτική και επαγγελματική εμπειρία ουδεμία συνάφεια έχει και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συμβάλει στο διδακτικό και επιστημονικό έργο του
    Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων.

    Δυστυχώς οι μεμψιμοιρίες του Τμήματος αισθητικής στην προκειμένη χρονική στιγμή δεν δύνανται να σώσουν το προς βύθιση τμήμα που συσσώρευσε σφάλματα και παραλείψεις ετών. Πάρα ταύτα εδω και ένα χρόνο απο τη στιγμή ανακοίνωσης της επικείμενης πανεπιστημιοποίησης υπήρχε χρόνος για να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις για διεκδίκηση ενός αυτοδυναμου τμήματος κάτι το οποίο θα ήταν μια αισιόδοξη προσπάθεια να σώσουν ότι έχει απομείνει.  Ωστόσο το τμήμα αισθητικής μη έχοντας καταθέσει ούτε μία εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση βάσει στοιχείων και δόμησης νέου προγράμματος σπουδών, ευελπιστεί σε μία λύση της τελευταίας στιγμής και στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης που ως «από μηχανής θεός» θα καταφέρει να ανατρέψει την κατάσταση. Αντιθέτως το τμήμα ιατρικών εργαστηρίων όλο αυτό το διάστημα εργάστηκε ακατάπαυστα και με θέρμη ώστε να καταθέσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τις αποδείξεις που συνηγορούν στην αυτοδυναμία του.

    Για όλους τους παραπάνω λόγους, που προσβάλουν και θίγουν ανεπανάληπτα το τμήμα και το μέλλον μας, φοιτητές, απόφοιτοι και καθηγητές θέτουμε υπό κατάληψη και άμεση αναβολή της εξεταστικής περιόδου.

    Εν κατακλείδι, για όλα τα παραπάνω, καλώ το υπουργείο, να μεριμνήσει με μεγαλύτερη προσοχή και επιμέλεια τα αβάσιμα, άλογα και ανεξήγητα αυτά σημεία της διαβούλευσης και να μη γίνει μπροστά στα μάτια της νέας γενεάς έρμαιο καταστρατήγησης δημοκρατικών διαδικασιών και φαλκίδευση των φτερών της.

  • 16 Φεβρουαρίου 2019, 20:59 | Εφη Χρήστου

    Εφόσον τα δυο αντίστοιχα τμηματα (μεταξύ και άλλων) συνενώθηκαν σε ένα τμήμα βιοιατρικων επιστημων στο πανεπιστημιο Δ.Αττικης και βρέθηκε τόσο τροπος συνύπαρξης όσο και λειτουργιας τους ,παρά τις διαφορες στα προγράμματα σπουδων τους, θεωρω αυτονόητο να γίνει το ίδιο και στα όμοιά τους τμήματα Αισθητικης και Κοσμητολογίας και Ιατρικών Εργαστηρίων του ΑΤΕΙΘ. Απο όσο εχω διαβασει δεν υπαρχουν ουσιαστικές διαφορες μεταξυ των ομοίων τμηματων ώστε να μην εφαρμοστει η ίδια τακτικη. Πράγματι οι φοιτητες στο τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογιας δεν έχουν μονιμο διδακτικο προσωπικο να διδάξει Φυσικη, Χημεία, Φυσιολογια, Βιολογία, Ανατομία, Νοσολογια, Δερματολογία, Ενδοκρινολογια κά. Η αδιαφορια των αρμοδίων οδήγησε σε υποστελέχωση του τμήματος . Η λύση ειναι άμεσες προσλήψεις ή υπογραφή έγκαιρων συμβάσεων. Οποια άλλη λύση θα είναι κατάφωρη αδικια σε βάρος των παιδιών μας που προσπάθησαν και πέτυχαν να σπουδαζουν σε ένα τμήμα με σχεδόν 100% επαγγελματικη αποκατάσταση. Πως να απαξιώσεις αυτό το τμήμα τη στιγμή που αναβαθμίζεις όλα τα άλλα;

  • 16 Φεβρουαρίου 2019, 20:23 | Μάκης

    Το ΤΕΙ Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου έχει βγάλει έως τώρα εκατοντάδες άξιους νοσηλευτές, πολλοί απ’ τους οποίους εργάζονται ήδη σε νοσοκομεία του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού αποσπώντας άριστες κριτικές. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται εξαιρετική προπτυχιακή δουλειά τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό μέρος(χάρη κυρίως στους διδάσκοντες, αλλά και στο προσωπικό του νοσοκομείου Διδυμοτείχου).
    Υπάρχει το κεντρικό κτήριο του ΤΕΙ, το αμφιθέατρο του Δήμου (ακριβώς δίπλα), εστιατόριο, το πολύ οργανωμένο νοσοκομείο Διδυμοτείχου, καθώς και πολλές κοινωνικές δομές και υπηρεσίες.Έχει παραχωρηθεί έκταση 20 περίπου στρεμμάτων στο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα (Εκπ/κό Ίδρυμα – Υπ. Παιδείας).
    Προτείνεται:
    α) Η ενδυνάμωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην εθνικά ευαίσθητη περιοχή του Διδυμοτείχου με την ίδρυση δύο ακόμη Τμημάτων: 1)Οπτικής και Οπτομετρίας και 2)Αγωγής Γερόντων (ή άλλου παρεμφερούς Τμήματος).
    β) Ο διορισμός οκτώ (8) μόνιμων εκπαιδευτικών, για την πλήρωση των αναγκών των τμημάτων.

  • 16 Φεβρουαρίου 2019, 19:28 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΝΤΣΙΔΗΣ

    Το ΄΄Δημοκρίτειο΄΄ είναι κοντά στο Διδυμότειχο, στην Αλεξανδρούπολη, αλλά δεν θέλει συνεργασία. Βραχυπρόθεσμα φαίνεται ότι χάνει μια σχολή, αλλά μακροπρόθεσμα θα δημιουργηθούν άλλες στην πόλη της Αλεξανδρούπολης!
    Το ΄΄ΔΙ.ΠΑ.Ε΄΄ είναι μακριά από το Διδυμότειχο, στην Θεσσαλονίκη και δημιουργεί παράρτημα στο Διδυμότειχο. Βραχυπρόθεσμα το Διδυμότειχο φαίνεται ότι κερδίζει μια σχολή, αλλά μακροπρόθεσμα θα αναγκαστεί εκ τω πραγμάτων να απευθυνθεί ξανά στο ΄΄Δημοκρίτειο΄΄!
    Ο δρόμος για το ΄΄αναπτυξιακό μοντέλο΄΄…μέσου ίδρυσης σχολών , είναι απολύτως βέβαιο ότι θα περάσει από την συνεργασία με το ΄΄Δημοκρίτειο΄΄…άρα την Αλεξανδρούπολη!
    Συνεπώς…
    Διδυμότειχο+Αλεξανδρούπολη=Συνεργασία!
    Με εκτίμηση,
    Δημήτρης Δεντσίδης

  • 16 Φεβρουαρίου 2019, 19:27 | Πουλιου Λαμπρινη

    Προσπαθω να καταλαβω τη λογικη επανω στην οποια στηριζεται η αποφαση να παραμεινει το τμημα νοσηλευτικης στο Δ/χο. Πως ειναι δυνατο ενα τμημα με αντικειμενο σπουδων την υγεια κ οταν εχει μαθηματα εργαστηριακης φυσεως, να μπορει να το στηριξει το Δ/χο; Προτεινονται επισης κ αλλα παρομοια στην ιδια περιοχη κ γελανε κ οι πετρες. Πως ειναι δυνατο ενα αποδυναμωμενο, αποδιοργανωμενο επαρχιακο νοσοκομειο να συμβαλκει στη σωστη καταρτιση μελλοντικων επαγγελματιων υγειας; οταν πηγαινεις για το εργαστηριακο μαθημα κ σε διωχνουν λεγοντας «δε σας χρειαζομαστε» η «δεν εχουμε να σας δειξουμε κατι». Μαθημα γινεται στο αμφιθεατρο του δημου κ αυτο αν δεν υπαρχει καποια εκδηλωση, αφηστε που ετυχε σε εξεταστικη να ζητησουν να τελειωνει γρηγορα γιατι ηταν προγραμματισμενη παρασταση. Κ δεν ειναι το μονο. Χρονια επισημαινουμε ως φοιτητες τα προβληματα κ ολοι κωφευουν. Θα μου πειτε πως λειτουργουσε τοσα χρονια; με τα ιδια χαλια, καμμια υποδομη, καθολου εξοπλισμος κ ευτυχως που υπηρξαν καποιοι καθηγητες που εβαλαν πολυ προσωπικη δουλεια για να διδαχτουν οσα επρεπε οι φοιτητες. Τι πιο λογικο κ πρακτικο απο το να λειτουργησε στην Αλεξ/πολη που διαθετει πανεπιστημιακο νοσοκομειο κ εχει ηδη κ τις εγκαταστασεις λογω ιατρικης κ μοριακης βιολογιας. Κανεις δεν ειπε να μην αναπτυχθει το Δ/χο.,μπορουν να επιλεγουν τμηματα που μπορει να τα στηριξει, αλλωστε ειναι αγροτικη κ κτηνοτροφικη περιοχη. Οχι ομως με ανευθυνες αποφασεις παρμενες στο ποδι κ στηριζομενες σε πολιτικα οφελη η την ικανοποιηση προσωπικων φιλοδοξιων ορισμενων.

  • 16 Φεβρουαρίου 2019, 16:31 | Γιάννης

    Όταν υλοποιείς αλλαγές στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης λαμβάνοντας υπόψη μόνο «τα θέλω» των καθηγητών και των πρυτάνεων, τότε έχεις εξασφαλίσει σίγουρη στήριξη στις πολιτικές σου. Τι όμως δεν έχεις καταφέρει;

    Aφήνεις τον όποιο παραγωγικό ιστό υπάρχει στους 7 νομούς της Κ.Μακεδονίας + 2 νομούς σε Δράμα-Καβάλα με 1 μόνο σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (ΑΠΘ) με ελάχιστους αποφοίτους καθ’ έτος, κλείνοντας το τμήμα Ηλεκτρολογίας στο ΤΕΙ Καβάλας, στο ΤΕΙ Κοζάνης, στο ΤΕΙ Λάρισας και στο ΤΕΙ Λαμίας.

    Κλείνεις τα Τμήματα Αυτοματισμού και Οχημάτων από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και τα ονομάζεις ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, λες και έχουν το ίδιο αντικείμενο… Το ίδιο έκανες και στην Αθήνα, όμως εκεί μερίμνησες να ενώσεις Ηλεκτρολόγους και Ηλεκτρονικούς… Στη Θεσσαλονίκη ενώσεις ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ, 2 αντικείμενα αρκετά μακρινά στο επιστημονικό τους υπόβαθρο και με διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα… ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ…

    Γεμίζεις με πτυχιούχους τομέα Οικονομίας όλες τις πόλεις ΚΑΙ δημιουργείς τεχνητή ανεργία…

    Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΥΤΕΣ;

    ΑΠΛΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ 2 ΥΛΟΙΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΩΝ ΤΕΩΣ ΤΕΙ…

    Δεν ρωτήθηκε ούτε η τοπική κοινωνία, οικονομικοί φορείς, ούτε τα επιμελητήρια, ούτε οι γονείς των υποψηφίων μαθητών, ούτε η εκπαιδευτική κοινότητα της δευτεροβάθμιας… Κλειστές συζητήσεις και αποφάσεις.

    ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

  • 16 Φεβρουαρίου 2019, 15:41 | Μ. Μουρατιδης

    Διακήρυξη της Μπολόνια – 19/6/1999 (The Bologna Declaration)
    Ένας από τους στόχους της συγκεκριμένης διακήρυξης:
    «Υιοθέτηση ενός συστήματος ευανάγνωστων και ισάξιων πτυχίων, ώστε να προάγεται στον Ευρωπαίο πολίτη η απασχολησιμότητα και η διεθνής ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη.»
    Είναι φανερό ότι ένα πτυχίο πολλαπλών κατευθύνσεων αντίκειται στον παραπάνω στόχο και ο κάτοχός του έχοντας ελλιπή αναγνωρισιμότητα καταδικάζεται στην αδυναμία συμμετοχής στη διεθνή αγορά εργασίας.
    Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που υπέγραψαν την παραπάνω διακήρυξη μαζί με άλλες 28 χώρες.
    Συνεπώς ΟΧΙ στην συνένωση του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων με το τμήμα Αισθητικής-Κοσμητολογίας. ΟΧΙ στην δημιουργία κατευθύνσεων στο τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών. Μετονομασία του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων σε τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών όπως προβλέπουν τα διεθνή πρότυπα και η Magna Charta Universitatum.

  • 16 Φεβρουαρίου 2019, 15:19 | adouda

    Η σχολή νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο είναι υψίστης ζωτικής και εθνικής σημασίας ,διότι συμβάλλει τα μέγιστα στην , οικονομική, εκπαιδευτική ,πολιτιστική και δημογραφική αναβάθμιση της τοπικής ακριτικής κοινωνίας. Ζητούμε λοιπόν ,πέρα από την αυτονόητη αναβάθμισή της από Τ.Ε.Ι σε Α.Ε.Ι, την σύσταση και προκήρυξη 8 θέσεων μελών Δ.Ε.Π. , την θεσμοθέτηση επιπλέον παραρτημάτων σχολών επιστημών υγείας του ΔΙ.ΠΑ.Ε , την ανάπτυξη νέων σχολών με άλλα αντικείμενα και τέλος την δημιουργία κτηριακών υποδομών για την πλήρη λειτουργία τους. Αναμένοντας την θετική ανταπόκριση των δίκαιων αιτημάτων μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων .

  • 16 Φεβρουαρίου 2019, 15:01 | Παπαθανασίου Μαρία

    Θεωρω οτι πρεπει να διασαφηνιστει στο νομοσχεδιο τι προβλεπεται για το τμημα Βιοϊατρικών Επιστημών καθως δεν αναφερεται ρητα αν το τμημα ιατρικων εργαστηριων εντασσεται αυτονομα σε αυτο.

    Το τμημα ιατρικων εργαστηριων πρεπει να παραμείνει αυτονομο με την ονομασια Βιοϊατρικες Επιστημες καθως αυτο προβλέπεται απο τα ακαδημαικη κριτηρια και την εξωτερικη αξιολογηση του 2012.

    Με ποια κριτηρια υπονοειται εμμεσα η συνενωση των Ιατρικων Εργαστηριων, ενος τμηματος με πλουσιο ερευνητικο εργο, με το τμημα της Αισθητικης το οποιο δεν εχει ουτε μια ερευνητικη εργασια;

    Το νομοσχεδιο περιεχει ασαφειες οσον αφορα το μελλον της σχολης Αισθητικής Κοσμητολογιας. Σε περιπτωση καταργησης του τμηματος σε ποιο τμημα θα ολοκληρωσουν οι ηδη εγγεγραμενοι φοιτητες τις σπουδες τους;

    Επίσης ο τρόπος με τον οποίο προβλέπεται η ένταξη του ΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ μέλους ΔΕΠ που διαθέτει το τμήμα Αισθητικής στο τμήμα Βιοιατρικών Επιστημών θεωρείται αντισυνταγματικός διότι παρακάμπτει θεσμούς όπως η Συνέλευση του τμήματος και η Σύγκλητος που σε καμία περίπτωση αυτή η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή.

  • 16 Φεβρουαρίου 2019, 14:38 | Ελευθερια

    Κυριε Υπουργε
    Ειμαι φοιτητης του τμηματος Νοσηλευτικης και αυτη η επιστολη αποτελει αιτημα της πλειοψηφειας των φοιτητων του τμηματος και με βαση τα δεδομενα που επικρατουν στο τμημα τα οποια υποβαθμιζουν την ποιοτητα της εκπαιδευσης μας θα ηθελα να σας θεσω χαρακτηριστικα τα προβληματα που υπαρχουν.
    Αρχικα το τμημα δεν διαθετει πανεπιστημιακο νοσοκομειο αλλα γενικο επαρχειακο το οποιο δεν μπορει να μας παρεχει οργανωμενη και καταλληλη εκπαιδευση πανεπιστημιακου επιπεδου (αφου δεν εχει ουτε το καταλληλο υλικο ουτε και τις καταλληλες δομες για να την υποστηριξει). Καθως η υπαρξη πανεπιστημιακου νοσοκομειου ειναι πολυ σημαντικο κριτηριο για την εκπαιδευση μας.Επισης το κτηριο οπου στεγαζεται το τμημα δεν διαθετει τις καταλληλες υποδομες. Συγκεκριμενα α) οι αιθουσες διδασκαλιας ειναι στεναχωρες και ελλιπεις(πχ δεν διαθετουν θερμανση).β)Το εργαστηριο πληροφορικης χαρακτηριζεται απο ελειψη υπολογιστων με αποτελεσμα να μην διενεργουνται καταλληλως ορισμενα μαθηματα που μας παρεχει το προγραμμα σπουδων και γ) η αιθουσα που γινονται τα εργαστηριακα μαθηματα δεν διαθετει τον καταλληλο εξοπλισμο για την καλυψη των μαθηματων καθως ο παρων εξοπλισμος ειναι ηδη απαρχαιωμενος.Παρατηρειται ελλειψη φοιτητικης εστιας με αποτελεσμα να επιβαρυνονται πολλοι φοιτητες οικονομικα.Και φυσικα υπαρχει απουσια αμφιθεατρου διοτι αυτη την στιγμη φιλοξενουμαστε σε ενα χωρο (αμφιθεατρο του δημου) ο οποιος στην πραγματικοτητα ειναι κινηματογραφος και εχει μετατραπει σε »αμφιθεατρο» για τις παραδοσεις των μαθηματων και σε χωρο για την εξεταστικη περιοδο των φοιτητων κατα την οποια ειδικα χρησιμοποιουνται αποσπωμενα θρανια με αποτελεσμα να γινεται η εξεταστικη διαδικασια των γραπτων εξετασεων με μεγαλη δυσκολια κατω απο αθλιες συνθηκες που θυμιζουν τριτοκοσμικες καταστασεις.
    Σας ανεφερα τα πιο σημαντικα προβληματα του τμηματος και θα πρεπει να λαβετε υποψη σας πρωτιστως τα συμφεροντα και το μελλον των φοιτητων και οχι μονο τα συμφεροντα της τοπικης κοινωνιας.

  • 16 Φεβρουαρίου 2019, 14:25 | Ελένη Τσ.

    Η σχολή νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο είναι υψίστης ζωτικής και εθνικής σημασίας ,διότι συμβάλλει τα μέγιστα στην , οικονομική, εκπαιδευτική ,πολιτιστική και δημογραφική αναβάθμιση της τοπικής ακριτικής κοινωνίας. Ζητούμε λοιπόν ,πέρα από την αυτονόητη αναβάθμισή της από Τ.Ε.Ι σε Α.Ε.Ι, την σύσταση και προκήρυξη 8 θέσεων μελών Δ.Ε.Π. , την θεσμοθέτηση επιπλέον παραρτημάτων σχολών επιστημών υγείας του ΔΙ.ΠΑ.Ε , την ανάπτυξη νέων σχολών με άλλα αντικείμενα και τέλος την δημιουργία κτηριακών υποδομών για την πλήρη λειτουργία τους. Αναμένοντας την θετική ανταπόκριση των δίκαιων αιτημάτων μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων .

  • 16 Φεβρουαρίου 2019, 14:25 | Δημητρης

    Θεωρώ ότι το Διδυμότειχο, λόγω της εθνικά ευαίσθητης θέσεως του, πρέπει να ενισχυθεί με τα παρακάτω τμήματα προσθέτοντας στο άρθρο 2 – Παρ. 1 – περίπτ. γ τα παρακάτω:
    στστ) Εργοθεραπείας, με έδρα το Διδυμότειχο,
    ζζ) Δημόσιας υγείας και Κοινοτικής υγείας, με έδρα το Διδυμότειχο,
    ηη) Λογοθεραπείας, με έδρα το Διδυμότειχο,
    θθ) Οδοντικής τεχνολογίας, με έδρα το Διδυμότειχο,
    ιι) Οπτικής και οπτομετρίας, με έδρα το Διδυμότειχο,
    κκ) Μηχανικών βιοϊατρικής, με έδρα το Διδυμότειχο.

  • 16 Φεβρουαρίου 2019, 14:24 | Αναστασια

    Θεωρώ ότι το Διδυμότειχο, λόγω της εθνικά ευαίσθητης θέσεως του, πρέπει να ενισχυθεί με τα παρακάτω τμήματα προσθέτοντας στο άρθρο 2 – Παρ. 1 – περίπτ. γ τα παρακάτω:
    στστ) Εργοθεραπείας, με έδρα το Διδυμότειχο,
    ζζ) Δημόσιας υγείας και Κοινοτικής υγείας, με έδρα το Διδυμότειχο,
    ηη) Λογοθεραπείας, με έδρα το Διδυμότειχο,
    θθ) Οδοντικής τεχνολογίας, με έδρα το Διδυμότειχο,
    ιι) Οπτικής και οπτομετρίας, με έδρα το Διδυμότειχο,
    κκ) Μηχανικών βιοϊατρικής, με έδρα το Διδυμότειχο.

  • 16 Φεβρουαρίου 2019, 14:16 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Δειξτε εμπρακτα επιτελους οτι υποστηριζετε την περιφερεια .

  • 16 Φεβρουαρίου 2019, 13:54 | Νίκος

    ωρώ ότι το Διδυμότειχο, λόγω της εθνικά ευαίσθητης θέσεως του, πρέπει να ενισχυθεί με τα παρακάτω τμήματα προσθέτοντας στο άρθρο 2 – Παρ. 1 – περίπτ. γ τα παρακάτω:
    στστ) Εργοθεραπείας, με έδρα το Διδυμότειχο,
    ζζ) Δημόσιας υγείας και Κοινοτικής υγείας, με έδρα το Διδυμότειχο,
    ηη) Λογοθεραπείας, με έδρα το Διδυμότειχο,
    θθ) Οδοντικής τεχνολογίας, με έδρα το Διδυμότειχο,
    ιι) Οπτικής και οπτομετρίας, με έδρα το Διδυμότειχο,
    κκ) Μηχανικών βιοϊατρικής, με έδρα το Διδυμότειχο.
    Και προσθέτοντας στο Άρθρο 2 – Παρ. 1 την περίπτ.:
    η) Καλλιτεχνικών και παραδοσιακών επιστημών με έδρα το Διδυμότειχο, η οποία συγκροτείται από τα τμήματα:
    αα) Λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής, με έδρα το Διδυμότειχο,
    ββ) Λαϊκής και παραδοσιακής τέχνης, με έδρα το Διδυμότειχο.Προτείνω ακόμα, τις διορθώσεις:
    1) Να προστεθεί στο Άρθρο 2-Παρ.2 η λέξη παράρτημα
    Ήτοι να διαμορφωθεί ως εξής:
    Άρθρο 2-Παρ.2
    Σε κάθε Σχολή , Τμήμα και Παράρτημα συνιστάται Γραμματεία για τη διοικητική και γραμματειακή τους υποστήριξη, η οποία λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος και Παραρτήματος, σύμφωνα με την περίπτ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4178/2013 (Α΄ 174).
    2) Να προστεθεί στο Άρθρο 2- Παρ.3 η φράση Επίσης στο Τμήμα Νοσηλευτικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στο παράρτημα του Τμήματος, με έδρα το Διδυμότειχο συνιστώνται οκτώ (8) θέσεις μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.).
    Ήτοι να διαμορφωθεί ως εξής:
    Άρθρο 2-Παρ. 3
    Στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, το Τμήμα Ανατολικών Γλωσσών και το Τμήμα Γεωλογίας συνιστώνται οκτώ (8) θέσεις μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.).Επίσης στο Τμήμα Νοσηλευτικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στο παράρτημα του Τμήματος, με έδρα το Διδυμότειχο συνιστώνται οκτώ (8) θέσεις μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.).Με τιμή
    Χρήστος Τοκαμάνης

  • 16 Φεβρουαρίου 2019, 13:28 | Πασχαλης Περιστερακης

    Θεωρώ ότι το Διδυμότειχο, λόγω της εθνικά ευαίσθητης θέσεως του, πρέπει να ενισχυθεί με τα παρακάτω τμήματα προσθέτοντας στο άρθρο 2 – Παρ. 1 – περίπτ. γ τα παρακάτω:
    στστ) Εργοθεραπείας, με έδρα το Διδυμότειχο,
    ζζ) Δημόσιας υγείας και Κοινοτικής υγείας, με έδρα το Διδυμότειχο,
    ηη) Λογοθεραπείας, με έδρα το Διδυμότειχο,
    θθ) Οδοντικής τεχνολογίας, με έδρα το Διδυμότειχο,
    ιι) Οπτικής και οπτομετρίας, με έδρα το Διδυμότειχο,
    κκ) Μηχανικών βιοϊατρικής, με έδρα το Διδυμότειχο.
    Και προσθέτοντας στο Άρθρο 2 – Παρ. 1 την περίπτ.:
    η) Καλλιτεχνικών και παραδοσιακών επιστημών με έδρα το Διδυμότειχο, η οποία συγκροτείται από τα τμήματα:
    αα) Λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής, με έδρα το Διδυμότειχο,
    ββ) Λαϊκής και παραδοσιακής τέχνης, με έδρα το Διδυμότειχο.Προτείνω ακόμα, τις διορθώσεις:
    1) Να προστεθεί στο Άρθρο 2-Παρ.2 η λέξη παράρτημα
    Ήτοι να διαμορφωθεί ως εξής:
    Άρθρο 2-Παρ.2
    Σε κάθε Σχολή , Τμήμα και Παράρτημα συνιστάται Γραμματεία για τη διοικητική και γραμματειακή τους υποστήριξη, η οποία λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος και Παραρτήματος, σύμφωνα με την περίπτ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4178/2013 (Α΄ 174).
    2) Να προστεθεί στο Άρθρο 2- Παρ.3 η φράση Επίσης στο Τμήμα Νοσηλευτικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στο παράρτημα του Τμήματος, με έδρα το Διδυμότειχο συνιστώνται οκτώ (8) θέσεις μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.).
    Ήτοι να διαμορφωθεί ως εξής:
    Άρθρο 2-Παρ. 3
    Στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, το Τμήμα Ανατολικών Γλωσσών και το Τμήμα Γεωλογίας συνιστώνται οκτώ (8) θέσεις μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.).Επίσης στο Τμήμα Νοσηλευτικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στο παράρτημα του Τμήματος, με έδρα το Διδυμότειχο συνιστώνται οκτώ (8) θέσεις μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.).

  • 16 Φεβρουαρίου 2019, 12:47 | ΝΕΟΚΛΗΣ ΜΠΑΚΑΛΗΣ

    Η σχολή Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο είναι υψίστης σημασίας για την πόλη μας.
    Η αναβάθμισή της είναι επιτακτική ανάγκη για την παρουσία της πόλης στο γεωγραφικό χάρτη.
    Μετά από σειρά ατυχών καταστάσεων και ανίκανων πολιτικών το Διδυμότειχο με την πλούσια Ιστορία αλλά και την σημαντική γεωγραφική του θέση έμεινε να κοιτάζει ανίκανο τις εξελίξεις που διαδραματίζονταν γύρω της χωρίς να κάνει τίποτα απολύτως.
    Η άφιξη της σχολής έφερε έναν αέρα αισιοδοξίας ,κάποια καταστήματα ανακαινίστηκαν ,άνοιξαν κάποια άλλα τα σπίτια ενοικιάστηκαν κτλ.
    Ζητούμε την αναβάθμισή της και την επιδιόρθωση των κτιριακών εγκαταστάσεων, αλλά και την σύσταση και προκήρυξη 8 θέσεων μελών ΔΕΠ,την θεσμοθέτηση επιπλέον παραρτημάτων σχολών επιστημών υγείας του ΔΙΠΑΕ, την δημιουργία σχολών όπως ιστορικό αρχαιολογικό που έχει άμεση σχέση με την ιστορία του τόπου κτλ.

  • 16 Φεβρουαρίου 2019, 12:44 | Π. Αλέξανδρος

    Το τμήμα των Ιατρικών Εργαστηρίων πληροί όλα τα επιστημονικά και εκπαιδευτικά κριτήρια ώστε να ενταχθεί αυτόνομα στο νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο με τίτλο Βιοϊατρικών Επιστημών.

    Η βάση εισαγωγής, η επαγγελματική εξέλιξη των αποφοίτων, η ερευνητική δραστηριότητα και κυρίως οι αξιολογήσεις του Τμήματος των Ιατρικών Εργαστηρίων είναι αξιοσημείωτες και θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψιν.

    Το Επιστημονικό Έργο των Ιατρικών Εργαστηρίων θα έπρεπε να αναγνωρίζεται και να εκτιμάται ως Έργο Βιοϊατρικών Επιστημών χωρίς καμία σύγχυση ή ταύτιση με αυτό της Αισθητικής ή Κοσμητολογίας.

    Τέλος, όπως στις υπόλοιπες χώρες έτσι και στην Ελλάδα, η Αισθητική δεν θα έπρεπε να είναι σχολή Υγείας για να αποτελεί μέρος των Βιοϊατρικών Επιστημών στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

  • 16 Φεβρουαρίου 2019, 12:24 | ΦΟΡΤΣΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

    Η σχολή θα ήταν καλό να παραμείνει στην πόλη για συμβάλει στην οικονομική εκπαιδευτική κ πολιτιστική ανάπτυξη της ακριτικής κοινωνίας.

  • 16 Φεβρουαρίου 2019, 12:23 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΧΑΚΗ

    Η Σχολή Νοσηλευτικής πρέπει να παραμείνει στο Διδυμότειχο! Δίνει ζωή στην απομακρυσμένη πόλη μας! Οικογένειες κ επιχειρήσεις ζουν απο αυτήν.

  • 16 Φεβρουαρίου 2019, 11:34 | Κ

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ** και όσον αφορά για το ότι βρίσκεται σε εθνικά ευαίσθητη θεση…από πού και ως που; Είναι αρκετά παρατραβηγμενο.Υπάρχουν τόσες στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις, περαν αυτού όμως δεν κινδυνεύει. Με μια μικρή σχολή με ελάχιστους φοιτητές δεν θα σου προστατεύσει καμία περιοχή.

  • 16 Φεβρουαρίου 2019, 11:18 | Κ

    Πώς είναι δυνατόν το παράρτημα του τμήματος νοσηλευτικης να παραμένει στο Διδυμότειχο…Η μεταφορά του τμήματος σε άλλο μέρος, με εγκαταστάσεις είναι αναγκαία και απαραίτητη! Η σχολή αυτή έχει αναγκη από υποδομές που το Διδυμότειχο δεν μπορεί να της προσφέρει και ούτε διατίθεται να της προσφέρει!! Είναι τουλάχιστον ντροπιαστικές οι συνθήκες που εκτελούνται τα μαθήματα.Η ατελής εκπαίδευση τού τμήματος είναι καιρός να σταματήσει!
    (Αν θέλετε ντε και καλά να αφήσετε σχολές στο Διδυμότειχο, μπορείτε να μεταφέρετε σχολες που δεν χρειάζονται εργαστήρια κτλ…Σχολές οι οποίες μπορούν να ανταπεξέλθουν στον Διδυμότειχο.Επίσης γινόμαστε πανεπιστήμιο χωρίς πανεπιστήμιακο νοσοκομείο ολίγον κουλό!)…Οι λίγοι φοιτητές του τμήματος είναι αρκετά εύκολο να μεταφερθούν στην Θεσσαλονίκη για παράδειγμα αφού υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές είναι όλα έτοιμα. Σας ευχαριστω πολύ για τον χρόνο σας!

  • 16 Φεβρουαρίου 2019, 11:04 | Καλαμπόκης Ευάγγελος

    Συνυπογράφω ανεπιφύλακτα το κείμενο που ανάρτησε ο Χρήστος Τοκαμάνης.
    Το κείμενο και οι προτάσεις είναι άκρως σπουδαίες και ελπίζω να υλοποιηθούν.

  • 16 Φεβρουαρίου 2019, 10:17 | Νίκος εκ Διδυμοτείχου

    Ασπάζομαι και επικροτώ την άποψη του κ. Τοκαμάνη. Την παραθέτω ακόλουθα:

    Θεωρώ ότι το Διδυμότειχο, λόγω της εθνικά ευαίσθητης θέσεως του, πρέπει να ενισχυθεί με τα παρακάτω τμήματα προσθέτοντας στο άρθρο 2 – Παρ. 1 – περίπτ. γ τα παρακάτω:
    στστ) Εργοθεραπείας, με έδρα το Διδυμότειχο,
    ζζ) Δημόσιας υγείας και Κοινοτικής υγείας, με έδρα το Διδυμότειχο,
    ηη) Λογοθεραπείας, με έδρα το Διδυμότειχο,
    θθ) Οδοντικής τεχνολογίας, με έδρα το Διδυμότειχο,
    ιι) Οπτικής και οπτομετρίας, με έδρα το Διδυμότειχο,
    κκ) Μηχανικών βιοϊατρικής, με έδρα το Διδυμότειχο.
    Και προσθέτοντας στο Άρθρο 2 – Παρ. 1 την περίπτ.:
    η) Καλλιτεχνικών και παραδοσιακών επιστημών με έδρα το Διδυμότειχο, η οποία συγκροτείται από τα τμήματα:
    αα) Λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής, με έδρα το Διδυμότειχο,
    ββ) Λαϊκής και παραδοσιακής τέχνης, με έδρα το Διδυμότειχο.Προτείνω ακόμα, τις διορθώσεις:
    1) Να προστεθεί στο Άρθρο 2-Παρ.2 η λέξη παράρτημα
    Ήτοι να διαμορφωθεί ως εξής:
    Άρθρο 2-Παρ.2
    Σε κάθε Σχολή , Τμήμα και Παράρτημα συνιστάται Γραμματεία για τη διοικητική και γραμματειακή τους υποστήριξη, η οποία λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος και Παραρτήματος, σύμφωνα με την περίπτ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4178/2013 (Α΄ 174).
    2) Να προστεθεί στο Άρθρο 2- Παρ.3 η φράση Επίσης στο Τμήμα Νοσηλευτικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στο παράρτημα του Τμήματος, με έδρα το Διδυμότειχο συνιστώνται οκτώ (8) θέσεις μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.).
    Ήτοι να διαμορφωθεί ως εξής:
    Άρθρο 2-Παρ. 3
    Στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, το Τμήμα Ανατολικών Γλωσσών και το Τμήμα Γεωλογίας συνιστώνται οκτώ (8) θέσεις μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.).Επίσης στο Τμήμα Νοσηλευτικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στο παράρτημα του Τμήματος, με έδρα το Διδυμότειχο συνιστώνται οκτώ (8) θέσεις μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.).

  • Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
    Εκπροσωπώντας τους επαγγελματίες αισθητικούς της Β. Ελλάδος, οι οποίοι είναι και απόφοιτοι του τμήματος Αισθητικής και Κοσμετολογίας του ΤΕΙ, ζητάμε να συμπεριληφθεί το
    Τμήμα Αισθητικής και Κοσμετολογίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης στο τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, με έδρα την Θεσσαλονίκη, για τους παρακάτω λόγους:

    Οι απόφοιτοι Αισθητικής και Κοσμητολογίας απασχολούνται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα και συμβάλουν στην οικονομία.

    Το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων είναι παράλληλα και επιχειρηματίες με προσωπικό και συμβάλουν στην μείωση της ανεργίας

    Έχουν 0% ανεργία και άμεση απορρόφηση από την αγορά

    Είναι επιβεβλημένο ο Αισθητικός να έχει επιστημονική κατάρτιση διότι το πεδίο που δουλεύει έχει επίκεντρο τον άνθρωπο

    Ο τομέας της ομορφιάς είναι ο μεγαλύτερα αναπτυσσόμενος αυτή τη στιγμή στον κόσμο και υπολογίζεται να φτάσει στα 805,61 δις δολάρια μέχρι το 2023 η Ελλάδα θα μείνει έξω;

    Το τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας μπορεί να συντηρηθεί στο μέλλον μέσα από ερευνητικά προγράμματα νέων τεχνολογιών

    Η Αισθητική και Κοσμετολογία είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τμήματα κατά την προτίμηση των φοιτητών

    Το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων είναι γυναίκες και αυτό συμβάλει στην γυναικεία επιχειρηματικότητα

    Ο κλάδος της αισθητικής συνδέεται άμεσα με τον τομέα του ιαματικού τουρισμού, στελεχώνοντας με αποφοίτους τους χώρους του.

    Με τιμή
    Το ΔΣ της ΕΕΠΑΒΕ

    ΕΕΠΑΒΕ , Α.Μ.430
    Διεύθυνση: Τσιμισκή 81, τκ 54622, Θεσσαλονική
    http://www.eepabe.gr

  • 16 Φεβρουαρίου 2019, 07:45 | ΤΖΙΑΜΠΑΖΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    Η σχολή νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο είναι υψίστης ζωτικής και εθνικής σημασίας διότι συμβάλλει στην ακριτική τοπική κοινωνία, οικονομικά , εκπαιδευτικά , επιστημονικά, πολιτιστικά, αλλά κυριότερα δημογραφικά . Εκτός από την αναβάθμιση σε ΑΕΙ, αξιώνουμε την στελέχωση με 8 θέσεων ΔΕΠ τουλάχιστον, την ανάπτυξη επιπλέον παραρτημάτων επιστημών υγείας και την δημιουργία υποδομών για την πλήρη λειτουργία τους. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και ελπίζουμε στην ανταπόκριση των δίκαιων αιτημάτων μας.

  • 16 Φεβρουαρίου 2019, 07:33 | ΦΥΔΑΝΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Η σχολή νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο είναι υψίστης ζωτικής και εθνικής σημασίας διότι συμβάλλει στην ακριτική τοπική κοινωνία, οικονομικά , εκπαιδευτικά , επιστημονικά, πολιτιστικά, αλλά κυριότερα δημογραφικά . Εκτός από την αναβάθμιση σε ΑΕΙ, αξιώνουμε την στελέχωση με 8 θέσεων ΔΕΠ τουλάχιστον, την ανάπτυξη επιπλέον παραρτημάτων επιστημών υγείας και την δημιουργία υποδομών για την πλήρη λειτουργία τους. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και ελπίζουμε στην ανταπόκριση των δίκαιων αιτημάτων μας.

  • 16 Φεβρουαρίου 2019, 06:41 | Αντιγόνη Παπαδοπουλου

    Ονομάζομαι Αντιγονη Παπαδοπούλου τελειόφοιτη του τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας του Α.Τ.Ε.Ι.Θ.απο το 2011 και πιστεύω πως το τμήμα μου δεν θα πρέπει να κλείσει διότι,
    στο πρόγραμμα σπουδών εντάσσονται ποικίλα θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα υψηλού επιστημονικού και τεχνολογικού επιπέδου. Επιπλέον, προσφέρεται απόκτηση εμπειρίας πάνω στις εφαρμογές της ειδικότητας τόσο του Αισθητικού (dermascience) όσο και του Κοσμητολόγου (cosmetic science).

  • Ένα πανεπιστήμιο με τμήματα σε 7 πόλεις, από την Κατερίνη μέχρι το Διδυμότειχο, πως είναι δυνατόν να έχει συνοχή και ενιαία στρατηγική και όραμα; Σχολή Μηχανικών με 8 τμήματα μοιρασμένα τα 4 στις Σέρρες, τα 3 στη Θεσσαλονίκη και το 1 στην Καβάλα. Σχολή Οικονομίας με 8 τμήματα μοιρασμένα τα 3 στη Θεσσαλονίκη, τα 2 στην Καβάλα, τα 2 στις Σέρρες και το 1 στην Κατερίνη. Σχολή Σχεδίασης με 2 μόνο τμήματα και αυτά μοιρασμένα το ένα στις Σέρρες και το άλλο στο Κιλκίς. Αν αυτό δεν είναι έκτρωμα τότε τι είναι; Ακόμη και ο νόμος-πλαίσιο που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε πριν ένα χρόνο, ορίζει ρητά ότι «Η Σχολή καλύπτει μία ενότητα συγγενών επιστημονικών κλάδων και εξασφαλίζει τη μεταξύ τους επικοινωνία και τον αναγκαίο, για τη διδασκαλία και την έρευνα, συντονισμό τους» (Ν.4485/2017, Άρθρο 9, παρ.1).

  • 15 Φεβρουαρίου 2019, 22:08 | Μάκης

    Το ΤΕΙ Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου έχει βγάλει, έως τώρα άξιους και πλήρως καταρτισμένους Νοσηλευτές, οι οποίοι εργάζονται ήδη σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού (με πολύ θετικά σχόλια και αξιολογήσεις). Αυτό σημαίνει ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά τόσο στο θεωρητικό, όσο και στο πρακτικό – εργαστηριακό μέρος.
    Υπάρχουν πολύ καλές υφιστάμενες υποδομές (κεντρικό κτήριο, αμφιθέατρο Δημοτικό, εστιατόριο, πολύ καλά οργανωμένο Νοσοκομείο, διάφορες κοινωνικές δομές), υπάρχει παραχωρημένη έκταση 20 περίπου στρεμμάτων προς το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα, με τη συνεργασία του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και του Υπ. Παιδείας.
    Η ενδυνάμωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην εθνικά ευαίσθητη περιοχή του Έβρου πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα για την εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και της εκάστοτε κυβέρνησης. Προτείνω:
    1. Την ίδρυση δύο ακόμη Τμημάτων στο Διδυμότειχο, σταδιακά:
    α) του Τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας και β) του Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας Γερόντων. Τμήματα που θα συνυπάρξουν με τη Νοσηλευτική.
    2. Την πρόσληψη οκτώ μελών ΔΕΠ για τα Τμήματα του Διδυμοτείχου.
    3. Την άμεση αξιοποίηση του παραχωρηθέντος οικοπέδου στο Διδυμότειχο, έκτασης 20 περίπου στρεμμάτων.

  • 15 Φεβρουαρίου 2019, 21:47 | Φυδανάκης Παναγιώτης

    – Η σχολή νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο είναι υψίστης ζωτικής και εθνικής σημασίας διότι συμβάλλει στην ακριτική τοπική κοινωνία, οικονομικά , εκπαιδευτικά , επιστημονικά, πολιτιστικά, αλλά κυριότερα δημογραφικά . Εκτός από την αναβάθμιση σε ΑΕΙ, αξιώνουμε την στελέχωση με 8 θέσεων ΔΕΠ τουλάχιστον, την ανάπτυξη επιπλέον παραρτημάτων επιστημών υγείας και την δημιουργία υποδομών για την πλήρη λειτουργία τους. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και ελπίζουμε στην ανταπόκριση των δίκαιων αιτημάτων μας.

  • 15 Φεβρουαρίου 2019, 21:38 | ΦΥΔΑΝΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    – Η σχολή νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο είναι υψίστης ζωτικής και εθνικής σημασίας διότι συμβάλλει στην ακριτική τοπική κοινωνία, οικονομικά , εκπαιδευτικά , επιστημονικά, πολιτιστικά, αλλά κυριότερα δημογραφικά . Εκτός από την αναβάθμιση σε ΑΕΙ, αξιώνουμε την στελέχωση με 8 θέσεων ΔΕΠ τουλάχιστον, την ανάπτυξη επιπλέον παραρτημάτων επιστημών υγείας και την δημιουργία υποδομών για την πλήρη λειτουργία τους. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και ελπίζουμε στην ανταπόκριση των δίκαιων αιτημάτων μας. Πρωτοβουλία Παραμονής και Ανάπτυξης της Σχολής Νοσηλευτικής του Διδυμοτείχου.-

  • 15 Φεβρουαρίου 2019, 20:40 | ΣΑΑΤΕΕ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΕΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Κύριε Υπουργέ,
    Το τμήμα ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής περιλαμβάνει ως κατεύθυνση το τμήμα Αισθητικής – Κοσμητολογίας μαζί με άλλες 4 ειδικότητες (Ιατρικών εργαστηρίων, Ακτινολογίας & Ακτινοθεραπείας, Οπτικής & Οπτομετρίας & Όδοντικής Τεχνολογίας). Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για την διασφάλιση του κύρους του πτυχίου μας, όσο και για τα επαγγελματικά μας δικαιώματα να ΜΗΝ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ στο νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο και να ενταχθούμε πάλι ως κατεύθυνση στο τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών.
    Θεωρούμε ΑΔΙΚΟ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ να οικειοποιηθεί τον τίτλο ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ η ειδικότητα των Ιατρικών Εργαστηρίων στο νέο Πανεπιστήμιο, διότι υποσκάπτεται η προσπάθεια του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής που επιδίωξε την ομαλή λειτουργία των υπόλοιπων τεσσάρων τμημάτων!!!
    Το Τμήμα Aισθητικής & Κοσμητολογίας (Department of Aesthetics and Cosmetic Science) του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης προσφέρει τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με το τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και είναι τα μοναδικά σε προπτυχιακό επίπεδο στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας.
    Τόσο τα θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων όσο και το υψηλό επίπεδο των γνώσεων τους οδηγούν σε ΆΜΕΣΗ απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Η ζήτηση πτυχιούχων Δερμοαισθητικών – Κοσμητολογών είναι τεράστια και συνεχώς αυξάνεται!
    Αυτό συμβαίνει διότι τα συγκεκριμένα τμήματα :
    1ονΣυνδέονται με έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας, της εμπορίας και της προώθησης καλλυντικών προϊόντων(1)(2)(3)
    Στην Ελλάδα οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες επενδύουν στην πράσινη επιχειρηματικότητα , που εδώ και μερικά χρόνια έφθασε να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε επιχειρηματική ενέργεια ειδικά στον τομέα αγοράς καλλυντικών(4). Τα Ελληνικά φυτικά καλλυντικά κερδίζουν συνεχώς έδαφος δίνοντας ένα σημαντικότατο στήριγμα στην Ελληνική οικονομία(5). Οι πτυχιούχοι Δερμοαισθητικοί- Κοσμητολόγοι συντελούν σε αυτό. Είναι άριστα εκπαιδευμένοι τόσο σε διαδικασίες παραγωγής και αξιολόγησης καλλυντικών προϊόντων, όσο και σε τεχνικές εφαρμογής και προώθησης.
    2ον Συνδέονται με την βαριά βιομηχανία της χώρας μας τον τουρισμό(6).
    Οι απόφοιτοι ΤΕΙ ηγούνται των τμημάτων SPA μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων καθώς και μονάδων Ιαματικών λουτρών.
    Η αναβάθμιση των υπηρεσιών Ιαματικού Τουρισμού θίγεται σε ΟΛΑ τα μνημόνια και αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργείου Τουρισμού(7) που εντάσσει τις αντίστοιχες δομές στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΣΠΑ.
    O σύνδεσμος Ιαματικών πηγών Ελλάδας, o Greek Health Tourism Association και πάρα πολλοί ξενοδοχειακοί φορείς απευθύνουν τακτικά εκκλήσεις στους συλλόγους μας για μόνιμο προσωπικό. Καθώς δεν καλύπτονται οι ανάγκες τους εισάγεται αντίστοιχο καταρτισμένο προσωπικό από Πανεπιστημιακές σχολές του εξωτερικού.
    3ον Συνδέονται άμεσα με την γυναικεία επιχειρηματικότητα και την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος. Οι απόφοιτοι του τμήματός μας είναι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ και ΟΧΙ βοηθοί. Το επάγγελμά μας αποτελεί ένα από τα βασικά στην αγορά εργασίας και αντιμετωπίζει με σθένος την γυναικεία ΑΝΕΡΓΙΑ και ΦΤΩΧΕΙΑ.
    Τα τμήματα Αισθητικής & Κοσμητολογίας είναι πρωτοπόρα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και δεν υστερούν σε έρευνα. Συμβαδίζουν με προγράμματα σπουδών Πανεπιστημιακών τμημάτων κυρίως της Αμερικής και της Αυστραλίας, ενώ στο πρόγραμμα σπουδών τους στηρίχθηκαν τα περισσότερα νεοσύστατα τμήματα στην Ευρώπη. Επιπλέον εξάγουν τεχνογνωσία στο αντικείμενο τους, διότι ανήκουν στις αρχαιότερες σχολές ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Τόσο τα προπτυχιακά όσο και τα μεταπτυχιακά μας τμήματα που συνδέονται με την Ιατρική αλλά και τον Ιαματικό τουρισμό, είναι πρωτοπόρα στον χώρο μας και προσελκύουν φοιτητές από άλλες χώρες μέσα από τα προγράμματα Erasmus.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα δαπανήθηκαν 450.000 ευρώ για τον εξοπλισμό του εργαστηρίου Κοσμητολογίας στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή του εργαστηριού που ερευνά ΝΕΕΣ συνθέσεις καλλυντικών προϊόντων και δημιουργεί πατέντες καλλυντικών. Από το 1996 οι καθηγητές μας διαθέτουν κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες υψηλού επιπέδου με παγκόσμιο ενδιαφέρον. Για παράδειγμα η ενζυμική ΜΟΝΙΜΗ αποτρίχωση είναι ελληνική πατέντα. Η παραγωγή των συγκεκριμένων σκευασμάτων γίνεται αποκλειστικά στην Ελλάδα από την οποία εξάγονται τεράστιες ποσότητες στο εξωτερικό προσφέροντας μεγάλα έσοδα στην χώρα μας. (8) (9)
    Αδιαμφισβήτητα τα τμήματα Αισθητικής & Κοσμητολογίας ανήκουν στην Ανώτατη εκπαίδευση (Νόμος 2916) γι αυτό οποιαδήποτε υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών μας προσβάλει ανεπανόρθωτα τα επαγγελματικά – εργασιακά μας δικαιώματα.
    Είναι απαράδεκτο και άδικο να ακυρώνονται οι κόποι και οι προσπάθειες των φοιτητών και των πτυχιούχων, τόσο για να εισαχθούν κατόπιν πανελλήνιων εξετάσεων , όσο και για να αποφοιτήσουν από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ακόμα και για να συνεχίσουν με μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους, με την πιθανή εξίσωση του πτυχίου με σχολές διετούς φοίτησης!!!
    Γι αυτό ζητάμε, εφόσον όλο το προσωπικό και ο εξοπλισμός του τμήματος μας σύμφωνα με την παρούσα διαβούλευση μεταφέρεται στο νέο τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών, ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ «Αισθητικής & Κοσμητολογίας» στο νέο αυτό τμήμα όπως ακριβώς έγινε και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

    Με εκτίμηση το ΔΣ του ΣΑΑΤΕΕ

    (1) Χριστοφίδη, Α. (2012). Η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών καλλυντικών προϊόντων σε διεθνές επίπεδο. Μεταπτυχιακή εργασία , Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Βιομηχανικής διοίκησης και Τεχνολογίας, Ιούνιος. http://dione.lib.unipi.gr/xmlui/bitstream/handle/unipi/5452/Christoforidi.pdf?sequence=2&isAllowed=y
    (2) Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Γαλλία και τη Γερμανία η παραγωγή καλλυντικών προϊόντων και η εξαγωγή τους αποτελεί μέρος της βαριάς βιομηχανίας τους και μια μεγάλη πηγή εσόδων για το κράτος. Αναφορικά η Γαλλία έχει κύκλο εργασιών 27 δις € ενώ η Γερμανία ξεπερνά τα 12,5 δις €. Τα δεδομένα αναφέρονται στην περίοδο 2000-2010 και προέρχονται από την βάση δεδομένων του ΟΗΕ http://comtrade.un.org
    (3) Βαφειαδάκη , Έ., & Τσιαβού, Γ. (2012). Ο Κλάδος των καλλυντικών στην Ελλάδα και διεθνώς το 2010. Διοίκησης & Οικονομίας, ΤΕΙ κρήτης, Ηράκλειο.
    https://apothesis.lib.teicrete.gr/bitstream/handle/11713/5181/Tsiavou_Vafiadi2012.pdf?sequence=1&isAllowed=y
    (4)Η Ελλάδα διαθέτει πάνω από 1500 ενδημικά βότανα που χρησιμοποιούνται στην κοσμετολογία και τη φαρμακευτική και παρουσιάζονται ικανά να αντικαταστήσουν κάποιες χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τον οργανισμό. Η συστηματική καλλιέργεια αυτών των βοτάνων δίνει ιδιαίτερη ώθηση στην ανάπτυξη εξειδικευμένων καλλιεργειών στην χώρα μας άρα δίνει ώθηση και στον πρωτογενή τομέα.
    (5)Καρυστινός, Α. (2017). Άμεσες ξένες επενδύσεις ελληνικών εταιρειών στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της κρίσης – Ο κλάδος των φυσικών καλλυντικών. Μεταπτυχιακή εργασία στην οικονομική και επιχειρησιακή στρατηγική, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Οικονομικής επιστήμης, Πειραιάς. http://dione.lib.unipi.gr/xmlui/bitstream/handle/unipi/2437/Tsoka.pdf?sequence=3
    (6) Λαζάρου, Π. (2015). Η επιχείρηση του ιατρικού τουρισμού. Μεταπτυχιακή εργασία, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πειραιάς. http://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/7120
    (7) Τσόκα, Ι. (2008). Στρατηγική και Ιατρικός Τουρισμός : Η περίπτωση της Ελλάδας. Μεταπτυχιακή εργασία. Πανεπιστήμιο Πειραιά, Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πειραιάς. http://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/2437
    (8)Protopapa, E., Xenakis, A., Avramiotis, S., & Sekeris, K. (1996, 5 22). Ευρεσιτεχνία Αρ. US 6203791 B1. USA. https://www.google.com/patents/US6203791
    (9) Protopapa, E. E., Gaissert, H., Xenakis, A., Stavrianeas, N., Sekeris, N. E., Schenkel,, J., και συν. (1999, july). The effect of proteolytic enzymes on hair follicles of transgenic mice expressing the lac Z-protein in cells of the bulge region. Journal of the European Academy of dermatology and venereology. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1468-3083.1999.tb00840.x/full

  • 15 Φεβρουαρίου 2019, 20:35 | ΣΑΑΤΕΕ – Συλλογος Αισθητικών Αποφοίτων ΤΕΙ Εκπαιδευτικών Ελλάδας

    Κύριε Υπουργέ,
    Το τμήμα ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής περιλαμβάνει ως κατεύθυνση το τμήμα Αισθητικής – Κοσμητολογίας μαζί με άλλες 4 ειδικότητες (Ιατρικών εργαστηρίων, Ακτινολογίας & Ακτινοθεραπείας, Οπτικής & Οπτομετρίας & Όδοντικής Τεχνολογίας). Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για την διασφάλιση του κύρους του πτυχίου μας, όσο και για τα επαγγελματικά μας δικαιώματα να ΜΗΝ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ στο νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο και να ενταχθούμε πάλι ως κατεύθυνση στο τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών.
    Θεωρούμε ΑΔΙΚΟ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ να οικειοποιηθεί τον τίτλο ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ η ειδικότητα των Ιατρικών Εργαστηρίων στο νέο Πανεπιστήμιο, διότι υποσκάπτεται η προσπάθεια του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής που επιδίωξε την ομαλή λειτουργία των υπόλοιπων τεσσάρων τμημάτων!!!
    Το Τμήμα Aισθητικής & Κοσμητολογίας (Department of Aesthetics and Cosmetic Science) του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης προσφέρει τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με το τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και είναι τα μοναδικά σε προπτυχιακό επίπεδο στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας.
    Τόσο τα θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων όσο και το υψηλό επίπεδο των γνώσεων τους οδηγούν σε ΆΜΕΣΗ απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Η ζήτηση πτυχιούχων Δερμοαισθητικών – Κοσμητολογών είναι τεράστια και συνεχώς αυξάνεται!
    Αυτό συμβαίνει διότι τα συγκεκριμένα τμήματα :
    1ονΣυνδέονται με έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας, της εμπορίας και της προώθησης καλλυντικών προϊόντων(1)(2)(3)
    Στην Ελλάδα οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες επενδύουν στην πράσινη επιχειρηματικότητα , που εδώ και μερικά χρόνια έφθασε να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε επιχειρηματική ενέργεια ειδικά στον τομέα αγοράς καλλυντικών(4). Τα Ελληνικά φυτικά καλλυντικά κερδίζουν συνεχώς έδαφος δίνοντας ένα σημαντικότατο στήριγμα στην Ελληνική οικονομία(5). Οι πτυχιούχοι Δερμοαισθητικοί- Κοσμητολόγοι συντελούν σε αυτό. Είναι άριστα εκπαιδευμένοι τόσο σε διαδικασίες παραγωγής και αξιολόγησης καλλυντικών προϊόντων, όσο και σε τεχνικές εφαρμογής και προώθησης.
    2ον Συνδέονται με την βαριά βιομηχανία της χώρας μας τον τουρισμό(6).
    Οι απόφοιτοι ΤΕΙ ηγούνται των τμημάτων SPA μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων καθώς και μονάδων Ιαματικών λουτρών.
    Η αναβάθμιση των υπηρεσιών Ιαματικού Τουρισμού θίγεται σε ΟΛΑ τα μνημόνια και αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργείου Τουρισμού(7) που εντάσσει τις αντίστοιχες δομές στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΣΠΑ.
    O σύνδεσμος Ιαματικών πηγών Ελλάδας, o Greek Health Tourism Association και πάρα πολλοί ξενοδοχειακοί φορείς απευθύνουν τακτικά εκκλήσεις στους συλλόγους μας για μόνιμο προσωπικό. Καθώς δεν καλύπτονται οι ανάγκες τους εισάγεται αντίστοιχο καταρτισμένο προσωπικό από Πανεπιστημιακές σχολές του εξωτερικού.
    3ον Συνδέονται άμεσα με την γυναικεία επιχειρηματικότητα και την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος. Οι απόφοιτοι του τμήματός μας είναι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ και ΟΧΙ βοηθοί. Το επάγγελμά μας αποτελεί ένα από τα βασικά στην αγορά εργασίας και αντιμετωπίζει με σθένος την γυναικεία ΑΝΕΡΓΙΑ και ΦΤΩΧΕΙΑ.
    Τα τμήματα Αισθητικής & Κοσμητολογίας είναι πρωτοπόρα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και δεν υστερούν σε έρευνα. Συμβαδίζουν με προγράμματα σπουδών Πανεπιστημιακών τμημάτων κυρίως της Αμερικής και της Αυστραλίας, ενώ στο πρόγραμμα σπουδών τους στηρίχθηκαν τα περισσότερα νεοσύστατα τμήματα στην Ευρώπη. Επιπλέον εξάγουν τεχνογνωσία στο αντικείμενο τους, διότι ανήκουν στις αρχαιότερες σχολές ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Τόσο τα προπτυχιακά όσο και τα μεταπτυχιακά μας τμήματα που συνδέονται με την Ιατρική αλλά και τον Ιαματικό τουρισμό, είναι πρωτοπόρα στον χώρο μας και προσελκύουν φοιτητές από άλλες χώρες μέσα από τα προγράμματα Erasmus.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα δαπανήθηκαν 450.000 ευρώ για τον εξοπλισμό του εργαστηρίου Κοσμητολογίας στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή του εργαστηριού που ερευνά ΝΕΕΣ συνθέσεις καλλυντικών προϊόντων και δημιουργεί πατέντες καλλυντικών. Από το 1996 οι καθηγητές μας διαθέτουν κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες υψηλού επιπέδου με παγκόσμιο ενδιαφέρον. Για παράδειγμα η ενζυμική ΜΟΝΙΜΗ αποτρίχωση είναι ελληνική πατέντα. Η παραγωγή των συγκεκριμένων σκευασμάτων γίνεται αποκλειστικά στην Ελλάδα από την οποία εξάγονται τεράστιες ποσότητες στο εξωτερικό προσφέροντας μεγάλα έσοδα στην χώρα μας. (8) (9)
    Αδιαμφισβήτητα τα τμήματα Αισθητικής & Κοσμητολογίας ανήκουν στην Ανώτατη εκπαίδευση (Νόμος 2916) γι αυτό οποιαδήποτε υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών μας προσβάλει ανεπανόρθωτα τα επαγγελματικά – εργασιακά μας δικαιώματα.
    Είναι απαράδεκτο και άδικο να ακυρώνονται οι κόποι και οι προσπάθειες των φοιτητών και των πτυχιούχων, τόσο για να εισαχθούν κατόπιν πανελλήνιων εξετάσεων , όσο και για να αποφοιτήσουν από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ακόμα και για να συνεχίσουν με μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους, με την πιθανή εξίσωση του πτυχίου με σχολές διετούς φοίτησης!!!
    Γι αυτό ζητάμε, εφόσον όλο το προσωπικό και ο εξοπλισμός του τμήματος μας σύμφωνα με την παρούσα διαβούλευση μεταφέρεται στο νέο τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών, ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ «Αισθητικής & Κοσμητολογίας» στο νέο αυτό τμήμα όπως ακριβώς έγινε και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

    Με εκτίμηση το ΔΣ του ΣΑΑΤΕΕ

    (1) Χριστοφίδη, Α. (2012). Η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών καλλυντικών προϊόντων σε διεθνές επίπεδο. Μεταπτυχιακή εργασία , Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Βιομηχανικής διοίκησης και Τεχνολογίας, Ιούνιος. http://dione.lib.unipi.gr/xmlui/bitstream/handle/unipi/5452/Christoforidi.pdf?sequence=2&isAllowed=y
    (2) Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Γαλλία και τη Γερμανία η παραγωγή καλλυντικών προϊόντων και η εξαγωγή τους αποτελεί μέρος της βαριάς βιομηχανίας τους και μια μεγάλη πηγή εσόδων για το κράτος. Αναφορικά η Γαλλία έχει κύκλο εργασιών 27 δις € ενώ η Γερμανία ξεπερνά τα 12,5 δις €. Τα δεδομένα αναφέρονται στην περίοδο 2000-2010 και προέρχονται από την βάση δεδομένων του ΟΗΕ http://comtrade.un.org
    (3) Βαφειαδάκη , Έ., & Τσιαβού, Γ. (2012). Ο Κλάδος των καλλυντικών στην Ελλάδα και διεθνώς το 2010. Διοίκησης & Οικονομίας, ΤΕΙ κρήτης, Ηράκλειο.
    https://apothesis.lib.teicrete.gr/bitstream/handle/11713/5181/Tsiavou_Vafiadi2012.pdf?sequence=1&isAllowed=y
    (4)Η Ελλάδα διαθέτει πάνω από 1500 ενδημικά βότανα που χρησιμοποιούνται στην κοσμετολογία και τη φαρμακευτική και παρουσιάζονται ικανά να αντικαταστήσουν κάποιες χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τον οργανισμό. Η συστηματική καλλιέργεια αυτών των βοτάνων δίνει ιδιαίτερη ώθηση στην ανάπτυξη εξειδικευμένων καλλιεργειών στην χώρα μας άρα δίνει ώθηση και στον πρωτογενή τομέα.
    (5)Καρυστινός, Α. (2017). Άμεσες ξένες επενδύσεις ελληνικών εταιρειών στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της κρίσης – Ο κλάδος των φυσικών καλλυντικών. Μεταπτυχιακή εργασία στην οικονομική και επιχειρησιακή στρατηγική, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Οικονομικής επιστήμης, Πειραιάς. http://dione.lib.unipi.gr/xmlui/bitstream/handle/unipi/2437/Tsoka.pdf?sequence=3
    (6) Λαζάρου, Π. (2015). Η επιχείρηση του ιατρικού τουρισμού. Μεταπτυχιακή εργασία, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πειραιάς. http://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/7120
    (7) Τσόκα, Ι. (2008). Στρατηγική και Ιατρικός Τουρισμός : Η περίπτωση της Ελλάδας. Μεταπτυχιακή εργασία. Πανεπιστήμιο Πειραιά, Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πειραιάς. http://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/2437
    (8)Protopapa, E., Xenakis, A., Avramiotis, S., & Sekeris, K. (1996, 5 22). Ευρεσιτεχνία Αρ. US 6203791 B1. USA. https://www.google.com/patents/US6203791
    (9) Protopapa, E. E., Gaissert, H., Xenakis, A., Stavrianeas, N., Sekeris, N. E., Schenkel,, J., και συν. (1999, july). The effect of proteolytic enzymes on hair follicles of transgenic mice expressing the lac Z-protein in cells of the bulge region. Journal of the European Academy of dermatology and venereology. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1468-3083.1999.tb00840.x/full

  • 15 Φεβρουαρίου 2019, 20:22 | Φυδανάκης Παναγιώτης

    Η σχολή νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο είναι υψίστης ζωτικής και εθνικής σημασίας διότι συμβάλλει στην ακριτική τοπική κοινωνία, οικονομικά , εκπαιδευτικά , επιστημονικά, πολιτιστικά, αλλά κυριότερα δημογραφικά . Εκτός από την αναβάθμιση σε ΑΕΙ, αξιώνουμε την στελέχωση με 8 θέσεων ΔΕΠ τουλάχιστον, την ανάπτυξη επιπλέον παραρτημάτων επιστημών υγείας και την δημιουργία υποδομών για την πλήρη λειτουργία τους. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και ελπίζουμε στην ανταπόκριση των δίκαιων αιτημάτων μας. Πρωτοβουλία Παραμονής και Ανάπτυξης της Σχολής Νοσηλευτικής του Διδυμοτείχου.

  • 15 Φεβρουαρίου 2019, 20:00 | Νικολέττα

    Ονομάζομαι Μιχαηλίδου Νικολέττα και είμαι φοιτήτρια του τμήματος Αισθητικής & Κοσμητολογίας του Α.Τ.Ε.Ι.Θ.
    Επέλεξα ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ την σχολή μου τόσο για το υψηλό επίπεδο σπουδών που προσφέρει όσο και για το γεγονός ότι οδηγεί σε ΑΜΕΣΗ απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Η ανεργία είναι γεγονός και μαστίζει την γενιά μου!!! Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα να γνωρίζω ότι θα απασχοληθώ κατευθείαν με το πτυχίο μου στην αγορά εργασίας. Οι περισσότεροι φοιτητές εργάζονται ήδη σε δομές Ξενοδοχειακού τουρισμού, Εμπορίας και ανάλυσης καλλυντικών και θα συνεχίσουν να εργάζονται σε υψηλότερες διοικητικές θέσεις μετά την λήψη του πτυχίου τους.
    Είμαστε το μέλλον σε μια ανερχόμενη Τουριστική Ιαματική Βιομηχανία. Νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι όταν φιλοξενούμε φοιτητές άλλων χωρών από προγράμματα Erasmus και εξυμνούν το τμήμα μας τόσο για το υψηλό επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο που προσφέρει όσο και για την τεχνογνωσία του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Οργάνωση και Διοίκηση μονάδων spa και Ιαματικού τουρισμού.
    Το τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας στη Θεσσαλονίκη αριθμεί πάνω από 780 φοιτητές. Αυτό σημαίνει ότι παρέχει την δυνατότητα σε πληθώρα σπουδαστών να παραμείνουν στην γενέτειρα τους και να μην υποχρεώσουν τους γονείς τους σε επιπλέον έξοδα μετακίνησης και διαμονής. Είναι άδικο λοιπόν να κλείσει ένα τέτοιο τμήμα στην Βόρεια Ελλάδα που έχει πληγεί από ανεργία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας. Είναι άδικο να μην διοχετευτούν οι απόφοιτοι μας σε τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής αλλά και σε αναξιοποίητες ιαματικών πηγές για να βοηθήσουν στην άνθιση της τοπικής οικονομίας.
    Δεν φταίνε οι φοιτητές, ούτε και ο κλάδος μας επειδή ΔΕΝ φρόντισαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις να διορίσουν ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό στην θέση των καθηγητών που συνταξιοδοτήθηκαν!!!!
    Γι αυτό ζητάμε, εφόσον όλο το προσωπικό και ο εξοπλισμός του τμήματος μας σύμφωνα με την παρούσα διαβούλευση μεταφέρεται στο νέο τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών, ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ «Αισθητικής & Κοσμητολογίας» στο νέο αυτό τμήμα όπως ακριβώς έγινε και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
    Ακουστέ την φωνή μας εδώ!!
    https://www.youtube.com/watch?v=1p-CMgBznWk&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1zZ_ZaaV3G_UeHxyh7QgVQuD3E0IXroC8jruPnD0bVuYNLSt_sBjYUxAc
    Ακούστε την φωνή 10000 ατόμων που μας συμπαραστέκονται στο avaaz
    https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_LEME_OHI_STO_KLEISIMO_TOY_TMIMATOS_TIS_AISThITIKIS_KOSMITOLOGIAS_TOY_ATEITh/?rc=fb&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-661709-Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_LEME_OHI_STO_KLEISIMO_TOY_TMIMATOS_TIS_AISThITIKIS_KOSMITOLOGIAS_TOY_ATEITh&utm_term=GNQTnb%2Bel&fbogname=%CE%A3%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1&fbclid=IwAR2oCCWLWZNjSPyqHQ85kkI0_qH50n1jHYQ4tqgKzb_T_d2KVg14JM7yb1Y

  • 15 Φεβρουαρίου 2019, 19:35 | Δήμητρα

    Ονομάζομαι Δήμητρα Λιάτου και είμαι φοιτητρια του τμήματος Αισθητικής & Κοσμητολογίας του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. με αριθμό μητρώου 20185048.
    Επέλεξα ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ την σχολή μου τόσο για το υψηλό επίπεδο σπουδών που παρέχει, όσο και για το γεγονός ότι οδηγεί σε ΑΜΕΣΗ απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Η ανεργία είναι γεγονός, που μαστίζει την γενιά μου!!! Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα να γνωρίζω ότι θα απασχοληθώ αμέσως με το πτυχίο μου στην αγορά εργασίας. Οι περισσότεροι φοιτητές εργάζονται ήδη σε δομές ξενοδοχειακού τουρισμού, εμπορίας και ανάλυσης καλλυντικών και θα συνεχίσουν να εργάζονται σε υψηλότερες διοικητικές θέσεις μετά την λήψη του πτυχίου τους.
    Είμαστε το μέλλον σε μια ανερχόμενη Τουριστική Ιαματική Βιομηχανία. Αισθανόμαστε ιδιαιτέρως περήφανοι, όταν φιλοξενούμε φοιτητές άλλων χωρών από προγράμματα Erasmus και επαινούν το τμήμα μας, τόσο για το υψηλή επιστημονική και τεχνολογική κατάρτιση που προσφέρει όσο και για την τεχνογνωσία του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Οργάνωση και Διοίκηση μονάδων spa και Ιαματικού τουρισμού.
    Το τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας στη Θεσσαλονίκη αριθμεί πάνω από 780 φοιτητές. Αυτό σημαίνει ότι παρέχει την δυνατότητα σε σωρεία σπουδαστών να παραμείνουν στην γενέτειρα τους και να μην υποχρεώσουν τους γονείς τους σε επιπλέον έξοδα μεταφοράς και διαμονής. Είναι άδικο, λοιπόν να κλείσει ένα τέτοιο τμήμα στην Βόρεια Ελλάδα που έχει πληγεί από ανεργία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας. Είναι άδικο να μην διοχετευτούν οι απόφοιτοι μας σε τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής αλλά και σε αναξιοποίητες ιαματικών πηγές για να αποτελέσουν αρωγοί στην ευημερία της τοπικής οικονομίας.
    Δεν φταίνε οι φοιτητές, ούτε και ο κλάδος μας επειδή ΔΕΝ φρόντισαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις να διορίσουν ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό στην θέση των καθηγητών που συνταξιοδοτήθηκαν!!!!
    Γι αυτό ζητάμε, εφόσον όλο το προσωπικό και ο εξοπλισμός του τμήματος μας σύμφωνα με την παρούσα διαβούλευση μεταφέρεται στο νέο τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών, ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ «Αισθητικής & Κοσμητολογίας» στο νέο αυτό τμήμα όπως ακριβώς έγινε και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
    Ακουστέ την φωνή μας εδώ!!
    https://www.youtube.com/watch?v=1p-CMgBznWk&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1zZ_ZaaV3G_UeHxyh7QgVQuD3E0IXroC8jruPnD0bVuYNLSt_sBjYUxAc
    Ακούστε την φωνή 10000 ατόμων που μας συμπαραστέκονται στο avaaz
    https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_LEME_OHI_STO_KLEISIMO_TOY_TMIMATOS_TIS_AISThITIKIS_KOSMITOLOGIAS_TOY_ATEITh/?rc=fb&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-661709-Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_LEME_OHI_STO_KLEISIMO_TOY_TMIMATOS_TIS_AISThITIKIS_KOSMITOLOGIAS_TOY_ATEITh&utm_term=GNQTnb%2Bel&fbogname=%CE%A3%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1&fbclid=IwAR2oCCWLWZNjSPyqHQ85kkI0_qH50n1jHYQ4tqgKzb_T_d2KVg14JM7yb1Y

  • 15 Φεβρουαρίου 2019, 18:23 | Κουμάρ

    Είμαι φοιτήτρια του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων.

    Το πρόγραμμα Biomedical Sciences στο εξωτερικό συνδυάζει τη θεωρητική εκπαίδευση με πρακτική και κλινική κατάρτιση και στοχεύει στην κατάρτιση των σπουδαστών στην κατανόηση, τη διάγνωση και τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. Δηλαδή είναι ακριβώς αντίστοιχο με το αντικείμενο της σχολής των Ιατρικών Εργαστηρίων. Καμία όμως συνάφεια με το ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ. Οι σπουδαστές του Biomedical Sciences του εξωτερικού εργάζονται σε σύγχρονα νοσοκομειακά εργαστήρια, διεξάγουν πολύπλοκες ερευνητικές εξετάσεις και παρέχουν τις πληροφορίες που απαιτούνται για την κλινική διάγνωση ασθενειών. Για το σκοπό αυτό, οι ενότητες του προγράμματος Biomedical Sciences φέρουν όλες τις επιστήμες της υγείας και προσφέρουν εκτενή εργαστηριακή κατάρτιση στις απαιτούμενες τεχνικές των διαγνωστικών εργαστηρίων. Οι σπουδαστές πέρα ​​από τις βασικές γνώσεις στη Βιολογία, Χημεία, Κλινική Χημεία, Βιοχημεία, Μικροβιολογία, Βιοτεχνολογία, Ανοσολογία, Ιστολογία, Μυκητολογία, Ιολογία, Γενική και Ειδική Παθολογική Ανατομική και Φυσιολογία του Ανθρώπου διδάσκονται τεχνικές Κυτταρικής Βιολογίας και Γενετικής καθώς και τις ιατρικές τους εφαρμογές. Έμφαση δίνεται επίσης στην κυτταρική αιτιολογία των ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ και στη ΔΙΑΓΝΩΣΗ τους με τη χρήση εξειδικευμένων μεθόδων. Όπως βλέπουμε το τμήμα των Ιατρικών Εργαστηρίων ΑΡΜΟΖΕΙ σε αυτό το ΤΊΤΛΟ.
    Το ΑΝΤΙΚΕΊΜΕΝΟ του τμήματος της Αισθητικής και Κοσμηματολογίας σχετίζεται με αυτό το ΤΙΤΛΟ; ΌΧΙ! Αν δημιουργηθεί κατεύθυνση μέσα στο τμήμα των Βιοϊατρικών Επιστημών τι αναγνώριση θα έχουν οι απόφοιτοι στο εξωτερικό εφόσον δεν υπάρχει; Πόσα και ποια κοινά μαθήματα θα κάνουν εφόσον και οι δύο σχολές δεν έχουν καμία ομοιότητα στο αντικείμενο που ασχολούνται; Και τα δύο τμήματα δεν θα επωφεληθούν αν γίνει η συγχώνευση.

    Από τη στιγμή που το τμήμα των Ιατρικών Εργαστηρίων πληροί όλες της προδιαγραφές να μείνει ως αυτόνομο, αυτό οφείλεται στην ενεργή συμμετοχή των φοιτητών και των καθηγητών, γιατί να επηρεαστεί η υπάρχουσα υγιή πορεία του τμήματος; Όλο το τμήμα των Ιατρικών Εργαστηρίων ζητά ομόφωνα να παραμείνει ΑΥΤΌΝΟΜΟ στο νέο Πανεπιστήμιο και έχει το δικαίωμα με επαρκή κριτήρια. Το τμήμα των Ιατρικών Εργαστηρίων Θεσσαλονίκης δεν βρίσκεται στην ίδια «μοίρα» που είχαν τα άλλα τμήματα των Ιατρικών Εργαστηρίων της Ελλάδας.
    Για να σωθεί το τμήμα της Αισθητικής και Κοσμηματολογίας γιατί πρέπει να ενωθεί με το άλλο τμήμα; Τι φταίνε όμως οι φοιτητές των Ιατρικών Εργαστηρίων Θεσσαλονίκης; Το τμήμα των Ιατρικών Εργαστηρίων είναι ένα δυναμικό και ενεργό τμήμα που δεν πρέπει να επηρεαστεί.

    Να βρεθεί λύση και για το τμήμα της Αισθητικής και Κοσμηματολογίας, όμως η συγχώνευση και η δημιουργία των κατευθύνσεων δεν αποτελεί βέλτιστη λύση και για τα δύο τμήματα.

  • 15 Φεβρουαρίου 2019, 16:18 | Γεωργία Δημοπούλου

    Ονομάζομαι Γεωργία Δημοπούλου. Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας του Α.Τ.Ε.Ι.Θ.(2002) και πιστεύω πως το τμήμα μου δεν θα πρέπει να κλείσει διότι,
    στο πρόγραμμα σπουδών εντάσσονται ποικίλα θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα υψηλού επιστημονικού και τεχνολογικού επιπέδου. Επιπλέον, προσφέρεται απόκτηση εμπειρίας πάνω στις εφαρμογές της ειδικότητας τόσο του Αισθητικού (dermascience) όσο και του Κοσμητολόγου (cosmetic science).

  • 15 Φεβρουαρίου 2019, 15:36 | Αθανάσιος Βόγλης

    Η αναφορά που γίνεται στο παρόν άρθρο σχετικά με την ένταξη του Τμήματος Νοσηλευτικής στη Σχολή Επιστημών Υγείας σε συνδυασμό με την περίπτωση ηη της παραγράφου 1 του άρθρου 8 δείχνει την βούληση του νομοθέτη όχι απλά να διατηρήσει την έδρα της Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο αλλά να προσδώσει και αυτοτέλεια στη λειτουργία αυτής. Απαραίτητη βέβαια είναι και η ολοκλήρωση του επόμενου βήματος: Nα στηριχθεί επαρκώς το πανεπιστημιακού επιπέδου πλέον Τμήμα και με το απαραίτητο προσωπικό ΔΕΠ. Κατά συνέπεια, η σχετική αναφορά μπορεί να αξιολογηθεί ως θετική ακόμη και εάν δεν τοποθετεί τη σχολή στο Δ.Π.Θ., το οποίο όπως προκύπτει εξάλλου από τα δημοσιεύματα των τελευταίων μηνών δεν φαινόταν να ενδιαφέρεται να στηρίξει τη λειτουργία της σχολής νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο.

  • 15 Φεβρουαρίου 2019, 15:14 | Αργυρόπουλος Σπύρος

    Είμαι φοιτητής του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων και Θεωρώ ότι πρέπει να διασαφηνιστεί στο νομοσχέδιο τι προβλέπεται για το τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών καθώς δεν αναφέρεται ρητά αν το τμήμα ιατρικών εργαστηρίων εντάσσεται αυτόνομα σε αυτό.Το τμήμα ιατρικών εργαστηρίων πρέπει να παραμείνει αυτόνομο με την ονομασία Βιοϊατρικές Επιστήμες καθώς αυτό προβλέπεται από τα ακαδημαϊκά κριτήρια και την εξωτερική αξιολόγηση του 2012.