Άρθρο 02 – Σχολές και Τμήματα του ΔΙ.ΠΑ.Ε.

1. Στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. ιδρύονται οι εξής Σχολές και Τμήματα ως εξής:
α) Οικονομίας και Διοίκησης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:
αα) Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, με έδρα τις Σέρρες,
ββ) Οικονομικών Επιστημών, με έδρα τις Σέρρες,
γγ) Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας, με έδρα την Κατερίνη,
δδ) Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, με έδρα την Καβάλα,
εε) Διοίκησης Οργανισμών, Μαρκετινγκ και Τουρισμού, με έδρα τη Θεσσαλονίκη,
στστ) Λογιστικής και Πληροφοριακών Συστημάτων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη,
ζζ) Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, με έδρα την Καβάλα,
ηη) Δημόσιας Διοίκησης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
β) Κοινωνικών Επιστημών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:
αα) Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη,
ββ) Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη,
γγ) Ανατολικών Γλωσσών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
γ) Επιστημών Υγείας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:
αα) Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη,
ββ) Μαιευτικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη,
γγ) Βιοϊατρικών Επιστημών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη,
δδ) Φυσικοθεραπείας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη,
εε) Νοσηλευτικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και παράρτημα του Τμήματος, με έδρα το Διδυμότειχο.
δ) Μηχανικών, με έδρα τις Σέρρες, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:
αα) Μηχανολόγων Μηχανικών, με έδρα τις Σέρρες,
ββ) Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής, με έδρα τις Σέρρες,
γγ) Πολιτικών Μηχανικών, με έδρα τις Σέρρες,
δδ) Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών, με έδρα τις Σέρρες,
εε) Μηχανικών Περιβάλλοντος, με έδρα τη Θεσσαλονίκη,
στστ) Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη,
ζζ) Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
ε) Σπουδών Σχεδιασμού, με έδρα τις Σέρρες, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:
αα) Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, με έδρα τις Σέρρες,
ββ) Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης, με έδρα το Κιλκίς,
στ) Θετικών Επιστημών, με έδρα την Καβάλα, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:
αα) Φυσικής, με έδρα την Καβάλα,
ββ) Χημείας , με έδρα την Καβάλα,
γγ) Πληροφορικής, με έδρα την Καβάλα,
δδ) Γεωλογίας, με έδρα την Καβάλα.
ζ) Γεωτεχνικών Επιστημών, με έδρα τη Δράμα, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:
αα) Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, με έδρα τη Δράμα,
ββ) Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, με έδρα τη Δράμα,
γγ) Γεωπονίας, με έδρα την Θεσσαλονίκη,
δδ) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, με έδρα την Θεσσαλονίκη.
2. Σε κάθε Σχολή και Τμήμα συνιστάται Γραμματεία για τη διοικητική και γραμματειακή τους υποστήριξη, η οποία λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος, σύμφωνα με την περίπτ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4178/2013 (Α΄ 174).
3. Στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, το Τμήμα Ανατολικών Γλωσσών και το Τμήμα Γεωλογίας συνιστώνται οκτώ (8) θέσεις μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.).
4. Η ακαδημαϊκή λειτουργία Σχολών και Τμημάτων και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, με εξαίρεση το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, το Τμήμα Ανατολικών Γλωσσών και το Τμήμα Γεωλογίας, η εκπαιδευτική λειτουργία των οποίων καθορίζεται με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, και πάντως όχι νωρίτερα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Η απόφαση αυτή εκδίδεται έως τις 30 Ιουνίου του προηγούμενου έτους από το έτος έναρξης της εκπαιδευτικής λειτουργίας. Η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου είναι αποκλειστική.
5. Ο πρώτος κύκλος σπουδών των Τμημάτων της παρ. 1 διαρκεί οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα, με εξαίρεση τα Τμήματα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, Γεωπονίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, στα οποία ο πρώτος κύκλος σπουδών διαρκεί δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
6. Η διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων του παρόντος γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 32 του ν. 4009/2011 (Α΄ 195). Τα προγράμματα αυτά θεωρούνται πιστοποιημένα έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης από την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (Α.ΔΙ.Π.), σύμφωνα με τα άρθρα 70 έως και 72 και το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης δ΄ της παρ. 12 του άρθρου 80 του ν. 4009/2011.

  • 20 Φεβρουαρίου 2019, 13:19 | Βελίκος Κων/νος

    Στη Σχολή Επιστημών Υγείας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να περιληφθεί και η δημιουργία ενός νέου Τμήματος Εργοθεραπείας. Η ειδικότητα της Εργοθεραπείας είναι μια ειδικότητα Υγείας, Πρόνοιας,Αποκατάστασης και Εκπαίδευσης με ιδιαίτερα υψηλό δείκτη επαγγελματικής τακτοποίησης, δεν έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας ανάλογα με την Παγκόσμια ανάπτυξή της και οι ανάγκες του πληθυσμού σε υπηρεσίες της είναι πολύμεγάλες.
    Συνδυάζεται με συνέργιες με την ειδικότητα της Φυσικοθεραπείας σε αρκετά αντικείμενα Αποκαταστασης και σήμερα στη χώρα υπάρχει μόνο ένα Τμήμα στο Πασνεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Στα προηγούμενα χρόνια έγινε προσπάθεια δημιουργίας στο ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας (υπό αναστολή λειτουργίας στην Πτολεμαϊδα) και στο ΤΕΙ Κρήτης χωρίς τελική επιτυχία. Μια πρόταση που υπάρχει στουπουργείο για δημιουργία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης δνε μπορεί να λειτουργήσει καθώς εκεί εντάσσεται στο ΤΕΦΑΑ γεγονός ασύμβατο με την παγκόσμια επιστημονική και ιατρική πραγματικότητα.
    Ενα Τμήμα Εργοθεραπείας χρειάζεται συνέργιες με Τμήματα Υγείας όπως Φυσικοθεραπείας, Λογοθεραπείας, Ιατρικής κλπ και βέβαια χώρους κλινικής εφαρμογής στοιχεία τα οποία βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη τόσο στο νέο Πανεπιστήμιο όσο και στο ΑΠΘ.
    Για λόγους επιστημονικούς, κοινωνικούς και επαγγελματικούς αλλά και ακολουθώντας τις απόεις των φορέων της Βορ. Ελλάδος (σύλλογοι ΑμΕΑ, Δήμοι κλπ) πρέπει να ιδρυθεί ένα νέο Τμήμα Εργοθεραπείας στη χώρα και η ευκαιρία με την ίδρυση του νέου αυτού Διεθνούς Πανεπιστημίουείναι πολύ μεγάλη καθώς η δημιουργία του δεν θα έχει μεγάλο λειτουργικό κόστος και επιπλέον θα μπορεί να στηριχθεί και από την περιοχή καλύπτοντας τις ανάγκες όλης της Βορ. Ελλάδας πολύ σύντομα.

  • Δημιουργείται 2ο τμήμα Γεωπονίας στην Θεσσαλονίκη και επιπλέον τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στην Θεσσαλονίκη, αντικείμενο που ήδη καλύπτεται από το υπάρχον τμήμα Γεωπονίας του Α.Π.Θ. με σχετική κατεύθυνση σπουδών. Σε μια εποχή που η χώρα μας μαστίζεται από τα δεινά της οικονομικής κρίσης είναι πολυτέλεια να υπάρχουν πολλές σχολές με το ίδιο ακριβώς αντικείμενο στην ίδια πόλη. Είναι σπατάλη πόρων, προσωπικού και υποδομών, όταν θα μπορούσε να υπάρξει μόνο μια ενισχυμένη Γεωπονική σχολή στην Θεσσαλονίκη.

  • 20 Φεβρουαρίου 2019, 12:37 | Νίκη

    Οι αξιώσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας της Νοσηλευτικής σχολής Διδυμοτείχου είναι οι εξής :
    Ως ακαδημαϊκή κοινότητα και ως φοιτητές που βιώνουν έντονα την κατάσταση που επικρατεί όλα τα χρόνια στη σχολή Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου έχουμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις:
    Η σχολή Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου σύμφωνα με το νομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί, θα ενταχθεί ως παράρτημα της ήδη υπάρχουσας Νοσηλευτικής Θεσσαλονίκης στο ΔΙ.ΠΑ.Ε, αυτό αυτόματα για εμάς σημαίνει πως μια Νοσηλευτική σχολή πανεπιστημιακού επιπέδου θα υπολειτουργεί όντας στεγαζόμενη σ ένα κτίριο με 2 αίθουσες διδασκαλίας,σε μια εργαστηριακή αίθουσα με έλλειψη των απαραίτητων αναλώσιμων υλικών που δεν χωρά τον επαρκή αριθμό φοιτητών του κάθε εξαμήνου.Σε μια αίθουσα πληροφορικης που δεν λειτουργεί λόγω ελλείψεων και δεν επιτρέπει τη διδασκαλία μαθημάτων που απαιτούν Ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αμφιθεατρική αίθουσα δεν υπάρχει πάρα μόνο παρέχεται από το δήμο Διδυμοτείχου το δημοτικό θέατρο το οποίο δεν εξυπηρετεί ούτε τα μαθήματα στις ώρες διδασκαλίας αλλά ούτε την εξεταστική περίοδο κατά την οποία οι φοιτητές γράφουν κυριολεκτικά πάνω στα πόδια τους και πολλές φορές δεν χωρούν όλοι.Επίσης σε ο, τι αφορά το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου δεν μπορεί να υποστηρίξει τη σχολή μας καθώς δεν είναι πανεπιστημιακό και δεν έχει καν εκπαιδευτικό ρολό επομένως δεν θα μπορεί και μετέπειτα να υποστηρίξει μια σχολή επιστημών υγείας πανεπιστημιακού επιπέδου.Οι φοιτητές πολλές φορές κατά τη διάρκεια εργαστηριακών μαθημάτων δεν μπορούν να πάρουν καν την άδεια για να παρατηρήσουν νοσηλευτικες παρεμβάσεις στους ασθενείς και τις περισσότερες φορές εξυπηρετούν μόνο θελήματα των εργαζομένων. Επιπλέον,ένα άλλο θέμα που απασχολεί τους φοιτητές από την ίδρυση ακόμα της σχολής είναι η αδυναμία της Κωμόπολης του Διδυμοτείχου να παρέχει στέγαση στους φοιτητές ο οποίος είναι και ένας απ’ τους σημαντικότερους λόγους που οι περισσότεροι φοιτητές εγγράφονται στην σχολή αλλά δεν την παρακολουθούν.Αυτά τα προβλήματα υπήρχαν και τώρα με την διαδικασία της πανεπιστημιοποίησης έγιναν ακόμη πιο έντονα. Τέλος, η αναβάθμιση του πτυχίου από ΤΕΙ σε ΑΕΙ είναι η μεγαλύτερη ανησυχία των φοιτητών,επιθυμούμε να γίνει άμεσα και με κανονισμούς όπως ισχύουν και στις υπόλοιπες σχολές ΣΕΥΠ της Ελλάδας.Η ακαδημαϊκή κοινότητα της σχολής Διδυμοτείχου ζητά τα δικαιώματα της και την ισότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

  • Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Διδυμοτείχου σύμφωνα με την με αριθμό 62/2019 ομόφωνη απόφαση του παραθέτει το παρακάτω κείμενο στο πλαίσιο της παρούσας διαβούλευσης:

    Η πόλη του Διδυμοτείχου αποτελεί την έδρα της Σχολής Νοσηλευτικής από τον Σεπτέμβριο του 2007. Η Σχολή Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου παρέχει υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου το οποίο αποτελεί την αποκεντρωμένη νοσηλευτική μονάδα του ενιαίου Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου». Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε από τους άριστα καταρτισμένους αποφοίτους της σχολής οι οποίοι εργάζονται με επιτυχία σε νοσηλευτικά ιδρύματα τόσο στο εσωτερικό της χώρας μας όσο και στο εξωτερικό.

    Η ένταξη της Σχολής Νοσηλευτικής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο ως Σχολή Πανεπιστημιακού πλέον επιπέδου και η διατήρηση της έδρας της στην ακριτική περιοχή του Διδυμοτείχου αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την περιοχή μας. Ωστόσο, προκειμένου να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα της Σχολής θα πρέπει πρωτίστως να υποστηριχθεί η λειτουργία της με το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό Δ.Ε.Π. Αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα του Δήμου μας και έχει εκφρασθεί πολλές φορές στο παρελθόν τόσο προφορικώς, όσο και γραπτώς.

    Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ζητούμε να προστεθεί στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου δεύτερο εδάφιο το οποίο να αναφέρει ότι: «…Στο Παράρτημα του Τμήματος Νοσηλευτικής το οποίο έχει ως έδρα το Διδυμότειχο συνιστώνται οκτώ (8) θέσεις μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.)…».

    Επιπρόσθετα, παρακαλούμε να συμπεριληφθεί στο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 2, το οποίο αναφέρεται στη σύσταση Γραμματείας, πέραν της «Σχολής» και του «Τμήματος» και το «Παράρτημα». Ως εκ τούτου, η παράγραφος 2 του άρθρου 2 πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής: «…Σε κάθε Σχολή, Τμήμα και Παράρτημα συνίσταται Γραμματεία για τη διοικητική και γραμματειακή τους υποστήριξη, η οποία λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος και Παραρτήματος, σύμφωνα με την περίπτ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4178/2013 (Α΄ 174)…».

    Τονίζεται ακόμη ότι ο Δήμος Διδυμοτείχου στήριξε έμπρακτα τη λειτουργία της Σχολής Νοσηλευτικής κατά το παρελθόν και εξακολουθεί να τη στηρίζει με παραχωρήσεις κτιριακών εγκαταστάσεων για τη διεξαγωγή των μαθημάτων και για τη σίτιση των φοιτητών, αλλά και την πρόβλεψη έκτασης 15 στρεμμάτων για την ανέγερση πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων στην περιοχή που συμπεριλαμβάνεται στη μελέτη επέκτασης του σχεδίου του, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, την αναγκαιότητα για εκπαιδευτική αποκέντρωση και περιφερειακή ανάπτυξη, την Εθνικά «ευαίσθητη» θέση του Δήμου μας (μεταξύ συνόρων Βουλγαρίας – Τουρκίας) και την πλούσια ιστορία της πόλης του Διδυμοτείχου (δύο φορές πρωτεύουσα του Βυζαντίου, πόλη που έστεψε και γέννησε αυτοκράτορες), ζητούμε:
    1) Την ίδρυση τεσσάρων ακόμη Τμημάτων της Σχολής Επιστημών Υγείας, ήτοι ενός Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Κοινοτικής Υγείας, ενός Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, ενός Τμήματος Κοινωνικής Γεροντολογίας και ενός Τμήματος Λογοθεραπείας προσθέτοντας στην περίπτωση γ) της παραγράφου 1 του άρθρου 2 τις ακόλουθες υποπεριπτώσεις: «…στστ) Δημόσιας Υγείας και Κοινοτικής Υγείας, με έδρα το Διδυμότειχο, ζζ) Κοινωνικής Εργασίας, με έδρα το Διδυμότειχο, ηη) Κοινωνικής Γεροντολογίας, με έδρα το Διδυμότειχο, θθ) Λογοθεραπείας, με έδρα το Διδυμότειχο…».
    2) Την ίδρυση τριών παραρτημάτων των Τμημάτων Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας, Μαιευτικής και Φυσικοθεραπείας της Σχολής Επιστημών Υγείας, τα οποία θα έχουν ως έδρα το Διδυμότειχο, τροποποιώντας τις υποπεριπτώσεις αα), ββ) και δδ) της περίπτωσης γ) του άρθρου 2 ως ακολούθως: «…αα) Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και παράρτημα του Τμήματος, με έδρα το Διδυμότειχο, ββ) Μαιευτικής, με έδρα της Θεσσαλονίκη και παράρτημα του Τμήματος, με έδρα το Διδυμότειχο,…,δδ) Φυσικοθεραπείας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και παράρτημα του Τμήματος, με έδρα το Διδυμότειχο,…».

  • 20 Φεβρουαρίου 2019, 12:18 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΗΣ

    Η σχολή νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο είναι υψίστης ζωτικής και εθνικής σημασίας,διότι συμβάλλει τα μέγιστα στην οικονομική, εκπαιδευτική ,πολιτιστική και δημογραφική αναβάθμιση της τοπικής ακριτικής κοινωνίας. Ζητούμε λοιπόν ,πέρα από την αυτονόητη αναβάθμισή της από Τ.Ε.Ι σε Α.Ε.Ι, την σύσταση και προκήρυξη 8 θέσεων μελών Δ.Ε.Π. , την θεσμοθέτηση επιπλέον παραρτημάτων σχολών επιστημών υγείας του ΔΙ.ΠΑ.Ε , την ανάπτυξη νέων σχολών με άλλα αντικείμενα και τέλος την δημιουργία κτηριακών υποδομών για την πλήρη λειτουργία τους.

  • 20 Φεβρουαρίου 2019, 11:56 | Γιάννης Σαββίδης

    Σύμφωνα με το Σ/Ν το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης που φέτος συμπληρώνει 60 χρόνια από την ίδρυσή του με πλούσια συνεισφορά στην Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή αλλά και σε όλη την Ελλάδα , συνεχίζει ως ή μάλλον αντικαθίσταται από το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.Η τροποποίηση αυτή δεν εξασφαλίζει τη συνέχεια του τμήματος
    παρά μόνο ως προς ένα κομμάτι του…Πολύ πιο ορθό θα ήταν το νέο τμήμα
    να εξελισσόταν σε «Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος»(Department of Civil and Environmental Engineering) που είναι σε απόλυτη συμφωνία και με τη συνήθη διεθνή πρακτική..
    Επισημαίνεται ότι κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας αλλά και της Κύπρου παρέχουν σπουδές Πολιτικού Μηχανικού και Μηχανικού Περιβάλλοντος ως ένα ενιαίο και αδιάσπαστο αντικείμενο.
    Η μετατροπή του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών σε τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος συνεπάγεται την σημαντική τροποίηση του προγράμματος σπουδών
    και παράλληλα σημαντική πιθανώς αναδιάταξη του υπάρχοντος προσωπικού
    ΔΕΠ αλλά και την ανάγκη δημιουργίας πολλών νέων θέσεων που θα υποστηρίξουν
    το νέο πρόγραμμα σπουδών..

    Γιάννης Σαββίδης, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. ΑΤΕΙΘ
    Κώστας Αναγνωστόπουλος, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. ΑΤΕΙΘ
    Σοφία Γαληνού-Μητσούδη, Καθηγήτρια Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ. ΑΤΕΙΘ

  • 20 Φεβρουαρίου 2019, 11:47 | Φαίδρα Ελευθερίου

    Ζητούμε, το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Θεσσαλονίκης να παραμείνει ως αυτόνομο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών γιατί:

    α) Καλύπτει όλα τα τυπικά και ακαδημαϊκά κριτήρια που του επιτρέπουν να σταθεί ως αυτόνομο Τμήμα
    -12 μέλη ΔΕΠ με κατάλληλα αντικείμενα,
    – επικαιροποιημένο πρόγραμμα σπουδών (http://www.mls.teithe.gr)
    – αντιστοίχιση με προγράμματα σπουδών Biomedical Scientists
    Πανεπιστημίων του εξωτερικού με βάση και την επιστημονική άποψη των
    εξωτερικών αξιολογητών του Τμήματος ήδη από το 2012(βλέπε Εξωτερική
    Αξιολόγηση EER, page 8, https://mlsteithe.webs.com/ και
    https://www.modip.teithe.gr/?r=ektheseis/ektheseis-eksoterikis-
    aksiologisis-tmimaton)
    «The External Evaluation Committee (EEC) is satisfied that the
    programme achieves the Department goals and objectives detailed in
    IER. ..
    These objectives were set against relevant International Standarts
    such as for example: BSc of Biomedical Sciences …»
    – Απορροφησιμότητα αποφοίτων στην Ελλάδα και το Εξωτερικό όπου
    αναγνωρίζονται και εργάζονται, η εντάσσονται σε Μεταπτυχιακά ή
    εκπονούν διδακτορικές διατριβές ως Biomedical Scientists
    (https://mlsteithe.webs.com/graduates'%20career%20study%20.pdf)
    Με βάση το ΦΕΚ καθορισμού των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων (ΦΕΚ
    118, 14/06/96, ΦΕΚ 34/Α/20-3-2017), οι απόφοιτοι του Τμήματος
    πραγματοποιούν όλες τις Εργαστηριακές εξετάσεις για τη διάγνωση
    ασθενειών του ανθρώπου κατ αναλογία με τους Βιοϊατρικούς Επιστήμονες
    του εξωτερικού (https://www.prospects.ac.uk/job-profiles/biomedical-
    scientist)
    – To Τμήμα βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων (βάση
    εισαγωγής: 15418 μόρια, μέσος όρος 3ετίας).
    – Διεξαγωγή Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ειδίκευσης στις Μοριακές και
    Βιοϊατρικές Επιστήμες στη Διάγνωση και Θεραπεία ασθενειών σε
    συνδιοργάνωση με την Ιατρική του Δημοκρίτειου από το 2015 (ΦΕΚ
    έγκρισης αρ. 3353 /12-12-2014, επανίδρυση εντός 2018).
    – Συμμετοχή σε τριμελείς Επιτροπές Διδακτορικών Διατριβών και στην
    επίβλεψη της ερευνητικής εργασίας στα πλαίσια Sandwich PhD του
    Erasmus Mundus
    – Eρευνητικό και επιστημονικό έργο που συνίσταται σε
    . ερευνητικές εργασίες σε έγκριτα Επιστημονικά Περιοδικά με
    συντελεστή απήχησης, Ιmpact Factor (μέγιστο I.F. δεκαετίας:6.081,
    μεγ.I.F. 2017:3.550, μεγ. I.F.2018:3.268, μεγ. I.F.2019:3.374)
    (δείτε ιστοσελίδα Τμήματος – έρευνα- ενδεικτικές εργασίες: 2009-
    Ιανουάριο 2018: http://www.mls.teithe.gr/?page_id=3906 και Current
    Topics in Medicinal Chemistry – Abstract ahead of print για 2019)
    . ανακοινώσεις σε πρακτικά συνεδρίων(>195 στη 10ετία, 70 σε Διεθνή)
    . βραβεύσεις εργασιών
    . συγγραφή βιβλίων και κεφαλαίων σε συλλογικούς τόμους ελληνικών και
    Διεθνών Εκδοτικών Οίκων
    -αναγνώριση που συνίσταται σε:
    . αναφορές ξένων ερευνητών στο δημοσιευμένο έργο (ετεροαναφορές)
    . προσκλήσεις ως ομιλητές σε Διεθνή Συνέδρια
    . συμμετοχή σε Editorial Board

    β)Το Τμήμα έχει ζητήσει με ομόφωνη απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης την
    διατήρησή του στο νέο Πανεπιστήμιο ως αυτοδύναμο Τμήμα με την ονομασία
    Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, απόφαση την οποία στήριξε και η
    σύγκλητος.
    Μετονομασία με προσθήκη του προθέματος bio- πρότειναν οι εξωτερικοί
    αξιολογητές ήδη από το 2012 (External Evaluation Report, page 22,
    (https://mlsteithe.webs.com/ και https://www.modip.teithe.gr/? r=ektheseis/ektheseis-eksoterikis-aksiologisis-tmimaton)

    Γνωρίζοντας τη διάθεση του Υπουργείου να σεβαστεί τις αποφάσεις αυτοδύναμων Τμημάτων, ζητούμε την τροποποίηση του Σχεδίου νόμου με τον τρόπο που πρότεινε σε σχόλιό του ο κ. Δημοσθένης Σταμάτης, μέλος της Επιτροπής ή όπως προτάθηκε σε σχόλιο της κ. Μήτκα Στέλλας, καθηγήτριας του Τμήματος και σε κάθε περίπτωση με τρόπο που να επιτρέπει την διατήρηση της αυτοδυναμίας του Τμήματος όπως προτάθηκε από την Γενική του Συνέλευση.

    Προτείνουμε τη διόρθωση του Σχεδίου Νόμου ως εξής:

    Άρθρο 8, παρ. 1
    ιειε)Τα μέλη Δ.Ε.Π. του τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας του Αλεξάνδρειου Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης εντάσσονται στη Σχολή Επιστημών Υγείας του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε ένα από τα Τμήματα της Σχολής με βάση το γνωστικό τους αντικείμενο και τις λειτουργικές ανάγκες των Τμημάτων και του Ιδρύματος, ύστερα από αίτησή τους, τη σύμφωνη γνώμη της Συνέλευσης του Τμήματος Υποδοχής και αιτιολογημένη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής, με πράξη του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής.

    Άρθρο 11, παρ.1
    Οι φοιτητές του Τμήματος Αισθητικής και Κοσμετολογίας συνεχίζουν τις σπουδές του Προγράμματος Σπουδών Αισθητικής και Κοσμητολογίας η λειτουργία του οποίου συνεχίζεται μεταβατικά μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο ΤΕΙ. Η λειτουργία του προγράμματος Σπουδών εξυπηρετείται όπως ορίζεται στις παρ. 2 και 3.

    Άρθρο 11, παρ. 4
    Για την ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Αισθητικής, των φοιτητών που είναι εγγεγραμμένοι στο Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας κατά την ψήφιση του παρόντος νόμου, αρμόδια είναι η Προσορινή Συνέλευση του Τμήματος στην οποία Συμμετέχουν τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος και συμπληρώνεται από μέλη ΔΕΠ της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΔΙ.ΠΑ.Ε. Για την παροχή τίτλων σπουδών, την έκδοση πιστοποιητικών και πάσης φύσεως βεβαιώσεων, καθώς και τη χορήγηση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων σε αποφοίτους του Τμήματος αρμόδια είναι η γραμματεία της Σχολής Επιστημών Υγείας.

    Άρθρο 11, παρ.5 (Nα προστεθεί στη σειρά 10)
    Ειδικότερα, οι φοιτητές του Τμήματος Αισθητικής που το επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση σε οποιοδήποτε Τμήμα της Σχολής Επιστημών Υγείας και να πάρουν πτυχίο Πανεπιστημίου του αντίστοιχου Τμήματος μετά από απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος που θα καθορίσει το σύνολο των μαθημάτων που πρέπει να ολοκληρώσουν προκειμένου να πάρουν πτυχίο του Τμήματος.

    Εναλλακτική πρόταση για το Άρθρο 8, παρ. 1, χωρίς επιπλέον προσθήκη στο Άθρο 11 της παρ.5 όπως γράφηκε από τον Δημοσθένη Σταμάτη.
    Οι φοιτητές του Τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας εντάσσονται στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας αλλά ολοκληρώνουν τις σπουδές τους μόνο σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 2.

  • 20 Φεβρουαρίου 2019, 11:13 | Δημήτριος Τσαγκούδης

    Η Αττική και η Θεσσαλονίκη έχουνε συγκεντρώσει πάνω από το 50% του πληθυσμού της χώρας (πηγή: «Πίνακας Αποτελεσμάτων Μόνιμου Πληθυσμού – Απογραφή 2011». Ελληνική Στατιστική Αρχή. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2015.), αποτελώντας μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Η αστυφιλία έχει συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής αφού ενισχύεται η μαζοποίηση στη πόλη, ενώ παράλληλα αποδυναμώνεται ο αγροτικός τομέας που είναι βασικός οικονομικός παράγοντας της ελληνικής οικονομίας.
    Ρεαλιστικά μιλώντας, η Θράκη αποτελεί τις Θερμοπύλες της σύγχρονης Ελλάδας, ενώ δεν αποκλείεται στο μέλλον να δημιουργηθεί πρόβλημα με μειονότητες. Βοηθήστε το Διδυμότειχο και γενικά την επαρχία κρατώντας ή δημιουργώντας σχολές.

    Τσαγκούδης Δημήτριος
    Υποψήφιος Διδάκτωρ
    Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

  • 20 Φεβρουαρίου 2019, 10:20 | Gabriela

    Η σχολή Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου σύμφωνα με το νομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί, θα ενταχθεί ως παράρτημα της ήδη υπάρχουσας Νοσηλευτικής Θεσσαλονίκης στο ΔΙ.ΠΑ.Ε, αυτό αυτόματα για εμάς σημαίνει πως μια Νοσηλευτική σχολή πανεπιστημιακού επιπέδου θα υπολειτουργεί όντας στεγαζόμενη σ ένα κτίριο με 2 αίθουσες διδασκαλίας,σε μια εργαστηριακή αίθουσα με έλλειψη των απαραίτητων αναλώσιμων υλικών που δεν χωρά τον επαρκή αριθμό φοιτητών του κάθε εξαμήνου.Σε μια αίθουσα πληροφορικης που δεν λειτουργεί λόγω ελλείψεων και δεν επιτρέπει τη διδασκαλία μαθημάτων που απαιτούν Ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αμφιθεατρική αίθουσα δεν υπάρχει πάρα μόνο παρέχεται από το δήμο Διδυμοτείχου το δημοτικό θέατρο το οποίο δεν εξυπηρετεί ούτε τα μαθήματα στις ώρες διδασκαλίας αλλά ούτε την εξεταστική περίοδο κατά την οποία οι φοιτητές γράφουν κυριολεκτικά πάνω στα πόδια τους και πολλές φορές δεν χωρούν όλοι.Επίσης σε ο, τι αφορά το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου δεν μπορεί να υποστηρίξει τη σχολή μας καθώς δεν είναι πανεπιστημιακό και δεν έχει καν εκπαιδευτικό ρολό επομένως δεν θα μπορεί και μετέπειτα να υποστηρίξει μια σχολή επιστημών υγείας πανεπιστημιακού επιπέδου.Οι φοιτητές πολλές φορές κατά τη διάρκεια εργαστηριακών μαθημάτων δεν μπορούν να πάρουν καν την άδεια για να παρατηρήσουν νοσηλευτικες παρεμβάσεις στους ασθενείς και τις περισσότερες φορές εξυπηρετούν μόνο θελήματα των εργαζομένων. Επιπλέον,ένα άλλο θέμα που απασχολεί τους φοιτητές από την ίδρυση ακόμα της σχολής είναι η αδυναμία της Κωμόπολης του Διδυμοτείχου να παρέχει στέγαση στους φοιτητές ο οποίος είναι και ένας απ’ τους σημαντικότερους λόγους που οι περισσότεροι φοιτητές εγγράφονται στην σχολή αλλά δεν την παρακολουθούν.Αυτά τα προβλήματα υπήρχαν και τώρα με την διαδικασία της πανεπιστημιοποίησης έγιναν ακόμη πιο έντονα.Τελος η έλλειψη εστίας και προσωπικού αποτελεί ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα. Η ακαδημαϊκή κοινότητα της σχολής Διδυμοτείχου ζητά τα δικαιώματα της και την ισότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

  • 20 Φεβρουαρίου 2019, 10:18 | ΑΣΗΜΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    Σαν μόνιμος εκπαιδευτικός Αισθητικός-Κοσμητολόγος ΠΕ87-03 που διδάσκει τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του τομέα, θέλω να εκφράσω την ανησυχία των μαθητών του τομέα Υγείας Πρόνοιας κι Ευεξίας που επιθυμούν να δώσουν πανελλήνιες και βλέπουν ότι τα αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα συρρικνώνονται ή καταργούνται και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα απειλούνται.
    Ήθελα, επίσης, να εκφράσω την απορία μου και αγανάκτηση, ταυτόχρονα, για την επικείμενη εξαφάνιση του τμήματος Αισθητικής από τον σχεδιαζόμενο χάρτη της νέας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σε τι είδους επιχειρήματα πάρθηκε τέτοια απόφαση, η οποία εξοστρακίζει ένα επάγγελμα με γερές επιστημονικές και τεχνολογικές βάσεις από την ανώτερη εκπαίδευση; Ένα επάγγελμα με μηδενική ανεργία τόσο ανάμεσα στους ελεύθερους επαγγελματίες του κλάδου (αισθητικούς, καταστήματα πώλησης καλλυντικών κ.τ.λ.), όσο και στις όλο και αυξανόμενες θέσεις εργασίας για τους αποφοίτους του τμήματος στον ιαματικό τουρισμό, στα ιατρεία δερματολόγων και πλαστικών χειρουργών, και στα spa των χιλιάδων ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας.
    Σίγουρα δεν φταίνε ο κλάδος και οι φοιτητές που δεν έχει διοριστεί μόνιμο προσωπικό στο ΤΕΙΘ. Υπάρχουν αξιόλογοι συνάδελφοι που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ώστε να αναλάβουν τα ηνία του τμήματος.
    Για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι αναγκαίο να παραμείνει το τμήμα της Αισθητικής και Κοσμητολογίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έστω και σαν κατεύθυνση στο τμήμα των βιοϊατρικών επιστημών.

  • 20 Φεβρουαρίου 2019, 09:54 | Ματινα

    Είμαι γονέας φοιτήτριας του τμήματος Αισθητικής&Κοσμητολογίας του ΑΤΕΙΘ. Θεωρώ απόλυτα σωστή την ένταξη του εν λόγω τμήματος στο υπό ίδρυση Διεθνές Πανεπιστήμιο, όπως ακριβώς συνέβη με το αντίστοιχο τμήμα της Αθήνας. Αν το τμήμα της Θεσσαλονίκης δεν πληροί την προϋπόθεση των οχτώ μελών ΔΕΠ , για τούτο δεν ευθύνονται οι εν ενεργεία φοιτητές ούτε βέβαια όσοι ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στο μέλλον. Όπως έχω πληροφορηθεί και σε άλλα Τμήματα υπήρξε αυτό το κώλυμα, αλλά ξεπεράστηκε και προχώρησε η πανεπιστημοποίησή τους. Το ίδιο πιστεύω ότι πρέπει να ισχύσει και για το τμήμα της Θεσσαλονίκης, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του και να προσφέρει στην κοινωνία αποφοίτους με πανεπιστημιακή κατάρτιση, που θα παρέχουν στους πολίτες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

  • 20 Φεβρουαρίου 2019, 09:03 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Το Τμήμα Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει με το νυν status.

    Στο Τμήμα δεν υπάρχει κανένα μέλος ΔΕΠ, στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε επιστημονικούς συνεργάτες. Δεν υπάρχουν επαρκείς αίθουσες εκπαίδευσης, εργαστήρια, βιβλιοθήκη γίνεται ελλιπή κλινική άσκηση στο Νοσοκομείο (ελλείψη κλινκών εκπαιδευών σε ένα μικρό Νοσοκομείο.

    Παραχωρήθηκε ο χώρος του αμφιθεάτρου του Δήμου αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εκπαιδευτική αίθουσα. Οι σπουδαστές και οι εκπαιδευτικοί βιώνουν πραγματικά την ανισότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα τμήματα του ΤΕΙ ΑΜΘ. Αν δεν αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας με προγραμματισμό στην πρόσληψη μελών ΔΕΠ και εγκαταστάσεων δεν υπάρχει μέλλον και λόγος συνέχισης αυτού του Τμήματος μόνο στην αλλαγή του Ονόματος σε ΔΙ.ΠΑ.Ε .

  • 20 Φεβρουαρίου 2019, 08:41 | ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ

    Κ. Υπουργέ, κ.κ. της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙ.ΠΑ.Ε.
    Ως Μητέρα, ως Δραμινή και ως ΕΛΛΗΝΙΔΑ , Σας παρακαλώ να μην κλείσει το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου στη Δράμα γιατί είναι το μοναδικό Τμήμα στην Πατρίδα μας που θεραπεύει το αντικείμενο της Αρχιτεκτονικής Τοπίου. Σας παρακαλώ ως Πατέρες και ως ΕΛΛΗΝΕΣ να εντάξετε το Τμήμα της Αρχιτεκτονικής Τοπίου ως το πέμπτο Πανεπιστημιακό Τμήμα στη ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ με έδρα τη Δράμα, για να μη ξενιτεύονται μετά την αποφοίτησή τους από το Λύκειο τα ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ που θέλουν να σπουδάσουν το αντικείμενο της Αρχιτεκτονικής Τοπίου. Έτσι τα παιδιά μας θα παραμείνουν στον τόπο μας προκειμένου να διαπρέψουν ως Αρχιτέκτονες Τοπίου. Επίσης το συνάλλαγμα δεν θα φύγει στο εξωτερικό.
    Είναι δυνατόν να κλείσει το μοναδικό Τμήμα της Αρχιτεκτονικής Τοπίου που λειτουργεί στην ΕΛΛΑΔΑ ;
    Με τιμή και Σεβασμό
    Κυριακή Αχτσίογλου
    Ε.ΤΕ.Π. του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου

  • Καταργείται το μοναδικό στην Ελλάδα Τμήμα ανώτατης εκπαίδευσης με αντικείμενο τα οχήματα, αγνοώντας τις ανάγκες της αγοράς που επί σειρά ετών καλύπτει με αποφοίτους του Τμήματος Οχημάτων, σημαντικές θέσεις στελεχών, όπως σε τεχνικές υπηρεσίες υπουργείων, αντιπροσωπείες οχημάτων, πραγματογνωμοσύνες, επιχειρήσεις ελέγχου και συντήρησης οχημάτων, φορτηγών, λεωφορείων και οχημάτων έργων, γεωργικών ελκυστήρων, μετρό, τρένων και πολλές άλλες συναφείς δραστηριότητες.
    Για ακατανόητους λόγους το Τμήμα Οχημάτων καταργείται κατά παράβαση της αρχής της μοναδικότητας ενόσω η αγορά εργασίας καταδεικνύει επι σειρά ετών ότι υφίσταται μία πολύ καλή και συνεχής απορροφητικότητα. Η μοναδικότητα του τμήματος Οχημάτων αποτυπώνεται στο σχετικό ΦΕΚ 998Β/26-07-2006. Οι εργαστηριακές υποδομές, αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, είναι εξειδικευμένες στην περιοχή της Τεχνολογίας Οχημάτων και δεν είναι δυνατόν να υποκατασταθούν από τις αντίστοιχες υποδομές ενός Τμήματος Μηχανολογίας.
    Ενδεικτικά αναφέρονται: · Εργαστήριο Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ) (το μοναδικό στην Ελλάδα) · Αεροσήραγγα μελέτης Αεροδυναμικής Οχημάτων (η μοναδική στην Ελλάδα σε Τ.Ε.Ι.) · Εργαστήριο Μηχανών Εσωτερικής Καύσης με υδραυλική πέδη (το μοναδικό στην Ελλάδα σε Τ.Ε.Ι.) · Εργαστήριο Ηλεκτροτεχνίας/ Ηλεκτρονικής Οχημάτων · Εργαστήριο Δυναμικής Οχημάτων
    Πρέπει να σημειωθεί ότι μεγάλος αριθμός μαθημάτων του Προγράμματος Σπουδών του Τμ. Οχημάτων είναι εξειδικευμένα και δε διδάσκονται σε κανένα Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι. της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρονται: · Αεροδυναμική Οχημάτων · Οχήματα Ι · Οχήματα ΙΙ · Θεωρία Ελαστικών · Οχήματα Βαρέως Τύπου · Οχήματα Δομικών Έργων · Δίτροχα Οχήματα · Οχήματα Ανωμάλου Εδάφους · Τεχνικός Έλεγχος Οχημάτων – ΚΤΕΟ · Δυναμική Ατυχημάτων Πραγματογνωμοσύνες · Ηλεκτροτεχνία Οχημάτων · Ηλεκτρονικά Συστήματα Οχημάτων · Δυναμική Οχημάτων · Ηλεκτροκίνητα

  • 20 Φεβρουαρίου 2019, 07:14 | Μάκης Μουρατίδης

    Σύμφωνα με το άρθρο 2 του νομοσχεδίου, στο ΔΙΠΑΕ ιδρύεται Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών με 4 τμήματα εκ των οποίων τα δύο (Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας) έχουν έδρα τη Δράμα, η οποία ορίζεται και ως έδρα της Σχολής.
    Παραδόξως όμως στο άρθρο 4 παρ. 4 που αναφέρεται στη διάρθρωση του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου ΔΙΠΑΕ, αγνοείται πλήρως η ύπαρξη των δύο Τμημάτων της Δράμας και οι σημαντικοί επιστημονικοί τομείς στους οποίους αυτά αναφέρονται. Ιδιαίτερα τονίζεται ότι με την προτεινόμενη στο ΝΣ διάρθρωση του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου ΔΙΠΑΕ προτείνονται Ινστιτούτα σε όλες τις έδρες Σχολών πλην Δράμας (4 Ινστιτούτα στη Θεσσαλονίκη και από 2 σε Καβάλα, Σέρρες)!!!!!!
    Σε συνέχεια των παραπάνω προτείνεται η συμπλήρωση της παρ. 4 του άρθρου 4 όπως παρακάτω:
    α)…….
    ……………..
    θ) διατήρησης της βιοποικιλότητας, με έδρα τη Δράμα
    η) οίνου, αμπέλου και ποτών, με έδρα τη Δράμα.
    Ειδικότερα αναφέρεται (και ως επιπλέον τεκμηρίωση της πρότασης) η υψηλότατου ερευνητικού ενδιαφέροντος βιοποικιλότητα στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας (προστατευόμενες περιοχές Εθνικού Πάρκου Ροδόπης κλπ) καθώς και η δραστηριοποίηση μεγάλων και διεθνούς φήμης οινοποιητικών επιχειρήσεων.

  • 19 Φεβρουαρίου 2019, 23:26 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    Η Αισθητική-Κοσμητολογία συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας μέσω του τουρισμού – ιαματικού τουρισμού, της οικονομίας των καλλυντικών, καθώς και πολλών ακόμα κατευθύνσεων. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων του τμήματος είναι γυναίκες και αυτό συμβάλει στην γυναικεία επιχειρηματικότητα. Είναι ένα αντικείμενο σπουδών με μεγάλη απορροφησιμότητα στην αγορά εργασίας…με 0% ανεργία. Η κατεύθυνση του τμήματος στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος θα πρέπει να είναι «Αισθητικής & Κοσμητολογίας» στο Βιοϊατρικών επιστημών, όπως ακριβώς ισχύει και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής!

  • 19 Φεβρουαρίου 2019, 22:49 | ΠΕΤΡΟΣ Β.

    Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω αφού τα ιατρικά εργαστήρια επιθυμούν αυτονομία γιατί δεν κρατάνε τον τίτλο «Ιατρικών εργαστηρίων» αλλά επιμένουν να πάρουν και τον τίτλο Βιοϊατρικών επιστημών που υπάρχει και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής; Μήπως επειδή το πτυχίο είναι «Diploma of Laboratory Technology» στο εξωτερικό; Μήπως το βαφτίζουν Βιοϊατρικών Επιστημών σκοπίμως για να μεταπηδήσουν σε ΠΕ όπου ανήκουν οι Βιοχημικοί, οι Βιολόγοι, οι χημικοί, οι μικροβιολόγοι γιατροί και πλήθος άλλων εργαστηριακών ειδικοτήτων Πανεπιστημιακού επιπέδου; Αυτό που όλοι γνωρίζουμε είναι ότι το πτυχίο τους είναι «Παρασκευαστές» δηλαδή βοηθοί Ιατρικών εργαστηρίων, Τεχνολόγοι ΤΕ !
    Γιατί προσπαθούν να εκμεταλλευτούν διαφορετικούς τρόπους μετάφρασης του πτυχίου τους αφού τα επαγγελματικά τους δικαιώματα που αποδεικνύουν το αληθές τα έχουν αναρτήσει οι ίδιοι στο διαδίκτυο;!!!!!
    https://eclass.teiath.gr/modules/document/file.php/TIE234/%CE%94%CE%B9%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B7_7.pdf
    Οι ταξινοµήσεις των επαγγελµάτων δεν γίνονται με την «μετάφραση» που επικαλούνται!!! Βασίζονται στη διάρθρωση της ∆ιεθνούς Τυποποιηµένης Ταξινόµησης των Επαγγελµάτων (International Standard Classification of Occupations-ISCO) του ∆ιεθνούς Γραφείου Εργασίας (∆ΓΕ). Στον κωδικό ΣΤΕΠ 32 ανήκουν όλοι οι Τεχνολόγοι και τεχνικοί βοηθοί των επιστημών βιολογίας και υγείας και περιλαμβάνει μέσα τις ειδικότητες της ΣΕΥΠ σελ 13 -14 http://dide.mag.sch.gr/kesyp/portal/images/stories/931.rtf964.rtf945.rtf953.rtf963.rtf954.rtf951.rtf_932.rtf958.rtf957.rtf972.rtf9.pdf Αυτός ο κωδικός μπορεί να μεταφραστεί ως Biomedical Science. Περιλαμβάνει όπως βλέπετε μέσα όλες τις ειδικότητες όπως ακριβώς και στο Δυτικής Αττικής, Οπτικούς , Ακτινολόγους, Οδοντοτεχνίτες κ.α
    Ας σταματήσουν λοιπόν να κουνάνε το δάκτυλο στους Αισθητικούς – Κοσμητολόγους και να τους μειώνουν λέγοντας τους νυχούδες και κομμώτριες, εποφθαλμιώντας τον πανάκριβο πρόσφατα ανακαινισμένο εργαστηριακό εξοπλισμό του εργαστηρίου Κοσμητολογίας!!! Κάποιοι ξέρουν να διαβάζουν καλύτερα τους νόμους και ήταν μπροστά όταν ο ίδιος ο Υπουργός πρότεινε τον τίτλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ για τα τμήματα του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής!!!! Επαναλαμβάνω δεν τον πρότειναν αυτοί τον τίτλο και τους τον πήρανε από το ΠΑΔΑ!!! Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕ για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και για όλες τις σχολές!!!

  • 19 Φεβρουαρίου 2019, 22:45 | Σοφία Γαληνού-Μητσούδη

    Όλα τα τμήματα πολυτεχνικής κατεύθυνσης του σχεδίου νόμου του ΔΙΠΑΕ προβλέπεται να είναι τετραετούς φοίτησης όπως είναι ήδη στα ΤΕΙ.Τα αντίστοιχα όμως υφιστάμενα πανεπιστημιακά τμήματα είναι πενταετούς φοίτησης.
    Η ανισότητα αυτή όπως απαλείφεται με τα γεωπονικής κατεύθυνσης τμήματα του ΔΙΠΑΕ θα πρέπει να ισχύσει και για τα πολυτεχνικά τμήματα. Αλλιώς τα πανεπιστήμιά μας θα έχουν πτυχιούχους για παράδειγμα πολιτικούς μηχανικούς, δύο κατηγοριών…

  • 19 Φεβρουαρίου 2019, 22:36 | ΑΣΗΜΙΝΑ ΚΛΕΙΣΑΡΗ

    Κύριε υπουργέ, είμαι μητέρα πτυχιούχου του τμήματος Αισθητικής & Κοσμητολογίας Θεσσαλονίκης. Η κατεύθυνση του τμήματος στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος θα πρέπει να είναι «Αισθητικής & Κοσμητολογίας» στο Βιοϊατρικών επιστημών! Παρακαλώ όπως σεβαστείτε τους κόπους των παιδιών μας, αλλά και τους δικούς μας για να τα σπουδάσουμε.
    Οι κατευθύνσεις του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος θα πρέπει να αντιστοιχηθούν όπως ακριβώς και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όπου η Αισθητική Κοσμητολογία αποτελεί κατεύθυνση του τμήματος Βιοϊατρικών επιστημών. Είναι άνισο και άδικο να υπάρχουν στην αγορά πτυχία 2 ταχυτήτων.

    Με εκτίμηση

    Ασημίνα Κλεισάρη

  • 19 Φεβρουαρίου 2019, 22:08 | Δημήτριος

    Σχετικά με το τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων. Ειλικρινά πόση ανάγκη έχει η αγορά από άλλο ένα τέτοιο επάγγελμα;;; Υπάρχουν τόσες Πανεπιστημιακές σχολές όπως Βιοχημικοί, Βιολόγοι, χημικοί, μικροβιολόγοι γιατροί κ.α!! Που θα βρουν δουλειά τόσοι απόφοιτοι από όλες τις ήδη υπάρχουσες Πανεπιστημιακές Σχολές αφού δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα να ανοίξουν επιχείρηση ή εργαστήριο για εξετάσεις; Συγκεκριμένα η νομοθεσία που ισχύει σήμερα για τον ιδιωτικό τομέα (Π.Δ. 84/2001) επιτρέπει την ίδρυση και λειτουργία των εργαστηρίων Μικροβιολογίας, Βιοχημείας, Παθολογικής Ανατομικής, Αιματολογίας και Κυτταρολογίας ΜΟΝΟ στους γιατρούς κατόχους της σχετικής ειδικότητας (εκτός τους Αιματολόγους!).
    Ειδικά τα Εργαστήρια Βιοχημείας (Κλινικής Χημείας) επιτρέπεται να ιδρύουν και να έχουν την ευθύνη τους, οι κάτοχοι της μεταπτυχιακής «Ειδικότητας Κλινικής Χημείας» σύμφωνα με το ΠΔ 131/1973, ανεξάρτητα από το βασικό πτυχίο τους (Βιολογίας, Ιατρικής, Χημείας,…). Η ειδικότητα αυτή δεν …επιτρέπεται να πραγματοποιείται στην Ελλάδα και οι κάτοχοι αυτής (με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών από το εξωτερικό) που έχουν αδειοδοτηθεί από το Υπ. Υγείας (ΚΕΣΥ) μετά το 1973 είναι περίπου 30!!!!
    Θα πρέπει λοιπόν να λάβει σοβαρά υπόψη του το κράτος κατά πόσο είναι αναγκαίο να πλημυρίσουμε με ανέργους!!! Κανονικά το τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων θα έπρεπε να απορροφηθεί από άλλα τμήματα και να κλείσει όπως ακριβώς έγινε και με το αντίστοιχο τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων της Θεσσαλίας που είχε και αρκετό προσωπικό!
    Δεν έπρεπε να βρίσκεται καθόλου κάτω από την ομπρέλα του ΒιοΙατρικών επιστημών του ΠΑΔΑ στην Αθήνα!!! Δεν πρέπει να δημιουργήσετε δεύτερη ομπρέλα προστασίας του τμήματος και στην Θεσσαλονίκη!!! Έπρεπε να απορροφηθούν ΟΛΑ από άλλα τμήματα για να μην πάει χαμένος και ο εργαστηριακός εξοπλισμός τους!

  • 19 Φεβρουαρίου 2019, 21:45 | Βαφειάδου Γεσθημανή

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
    Ονομάζομαι Γεσθημανή Βαφειάδου και είμαι αναπληρώτρια εκπαιδευτικός Αισθητικός – Κοσμητολόγος ΠΕ8703, κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (M.Sc.) και διδάσκω σε ΕΠΑΛ της ΔΔΕ Βοιωτίας. Θα ήθελα να σας αναφέρω ότι ο τομέας της ομορφιάς είναι ο μεγαλύτερα αναπτυσσόμενος αυτή τη στιγμή σε παγκόσμια κλίμακα και υπολογίζεται να ανέλθει στα 805,61 δις δολάρια μέχρι το 2023, γι’ αυτό και θεωρώ απαραίτητη την ύπαρξή μας ως κατεύθυνση «Αισθητική-κοσμητολογία» στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας.
    Θα ήθελα επίσης να επισημάνω την αναγκαιότητα σύνδεσης των ΕΠΑΛ με τα Πανεπιστήμια. Η διατήρηση του τμήματος Αισθητικής & Κοσμητολογίας στην Θεσσαλονίκη, θα μπορεί να στηρίξει και προγράμματα Διετών σχολών στα οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση οι μαθητές των ΕΠΑΛ και επιπλέον να συνεργαστούν μέσα από τις δομές των εργαστηριακών κέντρων ΕΚ.
    Παρακαλώ όπως παραμείνει η κατεύθυνση Αισθητικής & Κοσμητολογίας στο τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του υπό σύσταση Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Σας ευχαριστώ!

    Με εκτίμηση,

    Γεσθημανή Βαφειάδου
    Αισθητικός – Κοσμητολόγος ΑΤΕΙΘ, MSc

  • 19 Φεβρουαρίου 2019, 21:24 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΜΕΣΙΔΗΣ

    Αγαπητοί,

    Είμαι 27 χρονών,απόφοιτος Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων του ΑΤΕΙΘ, κάτοχος ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ διπλώματος του Πανεπιστημίου της Βερόνα ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΘΕΛΟΝΟΣΙΑΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΑΣΜΌ, ΑΠΟΡΩ ΤΙ ΘΑ ΠΩ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΟΤΙ Η ΣΧΟΛΗ ΜΟΥ ΘΑ ΒΓΑΖΕΙ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΥΣ?
    ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΜΕ ΠΕΡΝΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ?

    Πιστεύω ότι το τμήμα Βιοατρικών Επιστημών ΠΡΕΠΕΙ να αποτελείται μόνο από το τμήμα Ιατρικών εργαστηρίων και είναι απο τις λίγες φορές που στην ακαδημαική μου πορεία δεν θα χρειαστεί να το αιτιολογήσω.

    ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ = ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

    Ιωάννης Τσαμεσίδης

  • 19 Φεβρουαρίου 2019, 20:55 | ΚΙΤΣΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

    Θα ήθελα να αναφερθώ στις δυο σχολές: Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών, με έδρα τις Σέρρες, και την Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη των οποίων τα γνωστικά αντικείμενα είναι άστοχα και χωρίς καμιά συσχέτιση μεταξύ των. Εξειδικεύω το θέμα θεωρώντας τελείως διαφορετικό να μιλάμε για μηχανικό πληροφορικής, ο οποίος ασχολείται με το software του υπολογιστή, δηλαδή με την κατασκευή, δημιουργία και συντήρηση προγραμμάτων και παντελώς αντίθετο το αντικείμενο του Ηλεκτρονικού Μηχανικού Υπολογιστικών Συστημάτων Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών, ο οποίος ασχολείται με το Hardware του υπολογιστή, με την κατασκευή, την συντήρηση ενός δικτύου επικοινωνιών και τηλεπικοινωνιών ή τηλεματικής. Σε μια τέτοια σχολή θα μπορούσαμε να προσάπτουμε και το επαγγελματικό προσόν των Συστημάτων Ασφαλείας. Για τους παραπάνω λογούς προτείνω να υπάρχει μια Σχολή Μηχανικών Πληροφορικής και άλλη μια Σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών Υπολογιστικών Συστημάτων Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών, Συστημάτων Ασφαλείας και Πληροφοριών με τελείως διακριτά αντικείμενα η κάθε μια από αυτές. Με τον παραπάνω διαχωρισμό καθορίζουμε και διασφαλίζουμε με αδιάβλητο τρόπο τα επαγγελματικά δικαιώματα του κάθε αποφοίτου της κάθε σχολής.

  • 19 Φεβρουαρίου 2019, 20:09 | Τόνια

    Καλησπέρα είμαι φοιτήτρια της Νοσηλευτικης Διδυμοτείχου και θεωρώ ότι είναι ντροπή για την χώρα μας το τμήμα αυτό η μετακίνηση του είναι ιδανική! Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει το παράρτημα ας μετακινηθουμε στην Θεσσαλονίκη που θα υπάρχει μια καλύτερη εκπαίδευση. Επίσης θεωρώ αστεία την τοποθέτηση των ντόπιων.. οι ίδιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους λίγους φοιτητές με τον χειρότερο και πιο ύπουλο δυνατό τρόπο.Η τοπική κοινωνία βγάζει καλά λεφτά με διάφορους τρόπους…παρ’ολα αυτά όλοι από την Τουρκία πάνε και ψωνίζουν και κάνουν βόλτες. Οι ίδιοι δεν στηρίζουν τον τόπο τούς και τα τρώνε από τους φοιτητές. Ο Διδυμοτείχος ζούσε και πριν 10 χρόνια που καταλάθος ιδρύθηκε η σχολή εκεί!

  • 19 Φεβρουαρίου 2019, 20:06 | Αναστάσιος Δημοσχάκης

    Με το Σχέδιο Νόμου «Συνέργεια Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος με Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, Τ.Ε.Ι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Τ.Ε.Ι Κεντρικής Μακεδονίας» ουσιαστικά υποβαθμίζεται και απαξιώνεται η Νοσηλευτική Σχολή Διδ/χου, γεγονός που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην κατάργησή της.
    Γιατί φυσικά δεν μπορεί να θεωρείται ως αναβάθμιση το γεγονός ότι θα λειτουργεί η Σχολή στο Διδυμότειχο ως ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ του ΤΜΗΜΑΤΟΣ Νοσηλευτικής Θεσσαλονίκης της Σχολής Επιστημών Υγείας.
    Στο Σχέδιο Νόμου υπάρχει μεγάλη ασάφεια για το τι σημαίνει ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Πρωτίστως είναι εφεύρημα η λέξη ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ, καθώς δεν συναντάται στη Δομή ενός σύγχρονου Ελληνικού Πανεπιστημίου. Πως λοιπόν το έχει σχεδιάσει το Υπουργείο Παιδείας; Θα έχει ξεχωριστή Διοίκηση και Γραμματεία;
    Πως θα ελέγχεται ένα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ που θα απέχει 450χλμ. από την έδρα του Τμήματος; Πως θα επιλέγεται στο Μηχανογραφικό για τις Πανελλήνιες; Θα μπορούν οι μαθητές να επιλέγουν εκτός από ΤΜΗΜΑΤΑ και ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ; Υπάρχει ανάλογο προηγούμενο; Πως θα κατανέμονται οι φοιτητές του ΤΜΗΜΑΤΟΣ Νοσηλευτικής στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ που θα βρίσκεται στο Διδ/χο;
    Για όλα αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχουν απαντήσεις στο Σχέδιο Νόμου. Μήπως όμως μέσα απ’ αυτήν την «επικοινωνιακή χρυσόσκονη» της δήθεν αναβάθμισης του υπάρχοντος ΤΜΗΜΑΤΟΣ σε ΑΕΙ, στόχος είναι να εξαφανιστεί από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας; Μήπως στόχος είναι να σταματήσουν να εγγράφονται νέοι φοιτητές, να λειτουργεί μόνο με τους υπάρχοντες μέχρι την αποφοίτησή τους και τελικά στη συνέχεια το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ να απορροφηθεί από το ΤΜΗΜΑ Θεσσαλονίκης;
    Για ποιο λόγο δεν δημιουργήθηκε αυτό το ΤΜΗΜΑ Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο κι όχι στη Θεσσαλονίκη, εφόσον το Υπουργείο Παιδείας ήθελε να αναβαθμίσει την ακριτική πόλη; Με την απόφασή του αυτή ουσιαστικά ο Υπουργός Παιδείας διχάζει τον Έβρο, παίζοντας πολιτικά παιχνίδια…
    Δυστυχώς, αυτή η «πατέντα» του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ, δεν έχει καμία λειτουργικότητα. Η μοναδική περίπτωση αναβάθμισής του ΤΜΗΜΑΤΟΣ ήταν να λειτουργήσει ως ενσωματωμένο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο φυσικό, γεωγραφικό, διοικητικό και ακαδημαϊκό του χώρο.
    Το ίδιο ισχύει και για τις Σχολές Μαιευτικής και Φυσικοθεραπείας που θα έπρεπε να παραμείνουν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως αυτοτελή Πανεπιστημιακά Τμήματα και να έχουν ως έδρα το Διδ/χο.
    Άλλωστε ποτέ δεν έγινε κατανοητό, ούτε εξηγείται και στο παρόν Σχέδιο Νόμου για ποιο λόγο επιλέχτηκε η συνέργεια του ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας και Θράκης με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κι όχι με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τον ρόλο του στην νευραλγική και ευαίσθητη περιοχή της Θράκης.
    Το Υπουργείο Παιδείας έκλεισε τα αυτιά του στην απαίτηση της τοπικής κοινωνίας Διδ/χου, όπως εκφράστηκε μέσα από το σχετικό ψήφισμα του Δήμου (διαβάστε το σε αυτό το link http://www.dimoschakis.gr/wp-content/uploads/2018/12/%CE%A8%CE%97%CE%A6%CE%99%CE%A3%CE%9C%CE%91-2.pdf).
    Με βάση τα παραπάνω δεδομένα προτείνω
    • Την προαγωγή της σημερινής Νοσηλευτικής Σχολής Διδ/χου σε αυτοτελές Πανεπιστημιακό ΤΜΗΜΑ, εντασσόμενο στο ΔΠΘ και τη σύσταση κατ’αρχήν 10 θέσεων ΔΕΠ για την στοιχειώδη λειτουργία του.
    • Την ίδρυση νέου παρεμφερούς ΤΜΗΜΑΤΟΣ, ενισχυτικού χαρακτήρα, που θα «κουμπώσει» με το ως άνω προτεινόμενο Πανεπιστημιακό ΤΜΗΜΑ Νοσηλευτικής!
    • Ως τέτοια μπορεί να είναι οι Σχολές Μαιευτικής και Φυσικοθεραπείας ως αυτοτελή Πανεπιστημιακά ΤΜΗΜΑΤΑ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με έδρα το Διδ/χο.
    • Τη διασύνδεση τους με το Νοσοκομείο Διδ/χου, το οποίο θα λειτουργεί ως εκπαιδευτικό νοσηλευτικό κέντρο και για τους φοιτητές, αλλά αυτό προϋποθέτει την αύξηση των κλινών από 120 σε 155, όπως προβλέπει και ο σχετικός κανονισμός.
    • Τη διασύνδεση του ΤΜΗΜΑΤΟΣ Νοσηλευτικής αλλά και του παρεμφερούς ΤΜΗΜΑΤΟΣ και με τα άλλα Κέντρα Υγείας(ΚΥ) του Κεντρικού και Βορείου Έβρου.
    • Την εισαγωγή φοιτητών στο προτεινόμενο Τμήμα ως κατώτατο πλαφόν, τον αριθμό των 210 εισαχθέντων κατ’έτος τα τελευταία χρόνια στη μέχρι σήμερα Νοσηλευτική Σχολή Διδ/χου!
    • Τη φιλοξενία του Τμήματος σε σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, τις οποίες θα εξασφαλίσει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ο τοπικός Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης και με τη στήριξη όλων μας.
    • Μέχρι, όμως, να προχωρήσει η ουσιαστική παραχώρηση των εγκαταστάσεων μαθήματα μπορούν να διεξάγονται σε σχολικό κτιριακό συγκρότημα ή και σε άλλα διαθέσιμα κτίρια του Διδ/χου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν καταλλήλως.
    Η αναβαθμισμένη παρουσία του ΤΜΗΜΑΤΟΣ Νοσηλευτικής θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.
    Η προτεινόμενη υπαγωγή είναι θνησιγενής και σίγουρα θα προκύψει η κατάργηση υπάρχουσας Σχολής, κατεύθυνση προς την οποία κινείται το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου.
    Σίγουρα θα οδηγήσει στην υποβάθμιση μιας ακριτικής και νευραλγικής πόλης της χώρας που είναι το Διδ/χο, που αποτελεί με την Ορεστιάδα και το Σουφλί την ισχυρή ενδοχώρα της Αλεξ/πολης.
    Ήδη βελτιώνονται οι οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές και οι αποστάσεις εκμηδενίζονται από τα Μέσα.
    Η ενδεχόμενη νομοθέτηση αποτελεί εχθρική πράξη της Κυβέρνησης προς τον Έβρο και το Διδ/χο.

    Αναστάσιος Δημοσχάκης
    Βουλευτής Έβρου Ν Δ

  • 19 Φεβρουαρίου 2019, 18:39 | ΓΛΑΝΙΑΣ ΜΙΧΑΗΛ

    Συμφωνω και αντιγραφω το κειμενο του κ. Χρηστου Τοκαμανη για το τμημα νοσηλευτικης Διδυμοτειχου.

    Σχόλιο του χρήστη ‘Χρήστος Τοκαμάνης’ | 15 Φεβρουαρίου 2019, 14:15 Μόνιμος ΣύνδεσμοςΤο βλέπω Θετικά/Αρνητικά: Θετική Ψήφος Αρνητική Ψήφος Θεωρώ ότι το Διδυμότειχο, λόγω της εθνικά ευαίσθητης θέσεως του, πρέπει να ενισχυθεί με τα παρακάτω τμήματα προσθέτοντας στο άρθρο 2 – Παρ. 1 – περίπτ. γ τα παρακάτω: στστ) Εργοθεραπείας, με έδρα το Διδυμότειχο, ζζ) Δημόσιας υγείας και Κοινοτικής υγείας, με έδρα το Διδυμότειχο, ηη) Λογοθεραπείας, με έδρα το Διδυμότειχο, θθ) Οδοντικής τεχνολογίας, με έδρα το Διδυμότειχο, ιι) Οπτικής και οπτομετρίας, με έδρα το Διδυμότειχο, κκ) Μηχανικών βιοϊατρικής, με έδρα το Διδυμότειχο. Και προσθέτοντας στο Άρθρο 2 – Παρ. 1 την περίπτ.: η) Καλλιτεχνικών και παραδοσιακών επιστημών με έδρα το Διδυμότειχο, η οποία συγκροτείται από τα τμήματα: αα) Λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής, με έδρα το Διδυμότειχο, ββ) Λαϊκής και παραδοσιακής τέχνης, με έδρα το Διδυμότειχο. Προτείνω ακόμα, τις διορθώσεις: 1) Να προστεθεί στο Άρθρο 2-Παρ.2 η λέξη παράρτημα Ήτοι να διαμορφωθεί ως εξής: Άρθρο 2-Παρ.2 Σε κάθε Σχολή , Τμήμα και Παράρτημα συνιστάται Γραμματεία για τη διοικητική και γραμματειακή τους υποστήριξη, η οποία λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος και Παραρτήματος, σύμφωνα με την περίπτ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4178/2013 (Α΄ 174). 2) Να προστεθεί στο Άρθρο 2- Παρ.3 η φράση Επίσης στο Τμήμα Νοσηλευτικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στο παράρτημα του Τμήματος, με έδρα το Διδυμότειχο συνιστώνται οκτώ (8) θέσεις μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.). Ήτοι να διαμορφωθεί ως εξής: Άρθρο 2-Παρ. 3 Στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, το Τμήμα Ανατολικών Γλωσσών και το Τμήμα Γεωλογίας συνιστώνται οκτώ (8) θέσεις μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.).Επίσης στο Τμήμα Νοσηλευτικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στο παράρτημα του Τμήματος, με έδρα το Διδυμότειχο συνιστώνται οκτώ (8) θέσεις μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.).

  • 19 Φεβρουαρίου 2019, 18:31 | Παναγιώτης

    Θεωρώ ότι το Διδυμότειχο, λόγω της εθνικά ευαίσθητης θέσεως του, πρέπει να ενισχυθεί με τα παρακάτω τμήματα προσθέτοντας στο άρθρο 2 – Παρ. 1 – περίπτ. γ τα παρακάτω:
    στστ) Εργοθεραπείας, με έδρα το Διδυμότειχο,
    ζζ) Δημόσιας υγείας και Κοινοτικής υγείας, με έδρα το Διδυμότειχο,
    ηη) Λογοθεραπείας, με έδρα το Διδυμότειχο,
    θθ) Οδοντικής τεχνολογίας, με έδρα το Διδυμότειχο,
    ιι) Οπτικής και οπτομετρίας, με έδρα το Διδυμότειχο,
    κκ) Μηχανικών βιοϊατρικής, με έδρα το Διδυμότειχο.
    Και προσθέτοντας στο Άρθρο 2 – Παρ. 1 την περίπτ.:
    η) Καλλιτεχνικών και παραδοσιακών επιστημών με έδρα το Διδυμότειχο, η οποία συγκροτείται από τα τμήματα:
    αα) Λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής, με έδρα το Διδυμότειχο,
    ββ) Λαϊκής και παραδοσιακής τέχνης, με έδρα το Διδυμότειχο.Προτείνω ακόμα, τις διορθώσεις:
    1) Να προστεθεί στο Άρθρο 2-Παρ.2 η λέξη παράρτημα
    Ήτοι να διαμορφωθεί ως εξής:
    Άρθρο 2-Παρ.2
    Σε κάθε Σχολή , Τμήμα και Παράρτημα συνιστάται Γραμματεία για τη διοικητική και γραμματειακή τους υποστήριξη, η οποία λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος και Παραρτήματος, σύμφωνα με την περίπτ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4178/2013 (Α΄ 174).
    2) Να προστεθεί στο Άρθρο 2- Παρ.3 η φράση Επίσης στο Τμήμα Νοσηλευτικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στο παράρτημα του Τμήματος, με έδρα το Διδυμότειχο συνιστώνται οκτώ (8) θέσεις μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.).
    Ήτοι να διαμορφωθεί ως εξής:
    Άρθρο 2-Παρ. 3
    Στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, το Τμήμα Ανατολικών Γλωσσών και το Τμήμα Γεωλογίας συνιστώνται οκτώ (8) θέσεις μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.).Επίσης στο Τμήμα Νοσηλευτικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στο παράρτημα του Τμήματος, με έδρα το Διδυμότειχο συνιστώνται οκτώ (8) θέσεις μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.).

  • 19 Φεβρουαρίου 2019, 17:55 | φοιτήτρια του τμήματος ιατρικών εργαστηρίων

    Το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων, έχει τα απαραίτητα μέλη ΔΕΠ και από πλευράς αριθμού (12) και από πλευράς κατάλληλων ειδικοτήτων ώστε να μπορεί να σταθεί ως αυτοδύναμο Τμήμα . Παράλληλα το τμήμα αισθητικής και κοσμητολογίας έχει ένα μέλος ΔΕΠ .Είναι σαφές ότι ένα μέλος ΔΕΠ δεν μπορεί να στηρίξει κατεύθυνση Αισθητικής και Κοσμητολογίας στο τμήμα Βιοιατρικών Επιστημών . Η ύπαρξη μιας μη βιώσιμης κατεύθυνσης όχι μόνο θα οδηγήσει σε ένα μη βιώσιμο Τμήμα, αλλά θα καταδικάσει και το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων . Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ότι ο τίτλος του βιοιατρικού επιστήμονα ανήκει αποκλειστικά στους τεχνολόγους Ιατρικών εργαστηρίων. ( το πρόγραμμα σπουδών που ακολουθείται στα ιατρικά εργαστήρια είναι πανομοιότυπο με τα προγράμματα σπουδών του εξωτερικού των τμημάτων βιοιατρικών επιστημών )

  • 19 Φεβρουαρίου 2019, 16:50 | Ελένη (φοιτήτρια)

    Κύριε Υπουργέ

    Η σχολή Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου αφού γίνει πανεπιστημιακού επιπέδου θα υπολειτουργεί όντας στεγαζόμενη σ ένα κτίριο με 2 αίθουσες διδασκαλίας,σε μια εργαστηριακή αίθουσα με έλλειψη των απαραίτητων αναλώσιμων υλικών που δεν χωρά τον επαρκή αριθμό φοιτητών του κάθε εξαμήνου.Σε μια αίθουσα πληροφορικης που δεν λειτουργεί λόγω ελλείψεων και δεν επιτρέπει τη διδασκαλία μαθημάτων που απαιτούν Ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αμφιθεατρική αίθουσα δεν υπάρχει πάρα μόνο παρέχεται από το δήμο Διδυμοτείχου το δημοτικό θέατρο το οποίο δεν εξυπηρετεί ούτε τα μαθήματα στις ώρες διδασκαλίας αλλά ούτε την εξεταστική περίοδο κατά την οποία οι φοιτητές γράφουν κυριολεκτικά πάνω στα πόδια τους και πολλές φορές δεν χωρούν όλοι.Επίσης σε ο, τι αφορά το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου δεν μπορεί να υποστηρίξει τη σχολή μας καθώς δεν είναι πανεπιστημιακό και δεν έχει καν εκπαιδευτικό ρολό επομένως δεν θα μπορεί και μετέπειτα να υποστηρίξει μια σχολή επιστημών υγείας πανεπιστημιακού επιπέδου.Οι φοιτητές πολλές φορές κατά τη διάρκεια εργαστηριακών μαθημάτων δεν μπορούν να πάρουν καν την άδεια για να παρατηρήσουν νοσηλευτικες παρεμβάσεις στους ασθενείς και τις περισσότερες φορές εξυπηρετούν μόνο θελήματα των εργαζομένων. Επιπλέον,ένα άλλο θέμα που απασχολεί τους φοιτητές από την ίδρυση ακόμα της σχολής είναι η αδυναμία της Κωμόπολης του Διδυμοτείχου να παρέχει στέγαση στους φοιτητές ο οποίος είναι και ένας απ’ τους σημαντικότερους λόγους που οι περισσότεροι φοιτητές εγγράφονται στην σχολή αλλά δεν την παρακολουθούν.Αυτά τα προβλήματα υπήρχαν και τώρα με την διαδικασία της πανεπιστημιοποίησης έγιναν ακόμη πιο έντονα. Κατανοούμε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει κάποια σχολή στο Διδυμότειχο, όμως η Νοσηλευτική είναι μια σχολή που έχει ανάγκη από υποδομές και όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Ως εναλλακτική λύση θα μπορούσε τουλάχιστον να ιδρυθεί ή να μεταφερθεί κάποια άλλη σχολή στη θέση της Νοσηλευτικής, η οποία να μην έχει μεγάλη ανάγκη από εργαστηριακές υποδομές και πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Τέλος η αναβάθμιση του πτυχίου από ΤΕΙ σε ΑΕΙ επιθυμούμε να γίνει άμεσα και με κανονισμούς όπως ισχύουν και στις υπόλοιπες σχολές ΣΕΥΠ της Ελλάδας.Η ακαδημαϊκή κοινότητα της σχολής Διδυμοτείχου ζητά τα δικαιώματα της και την ισότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

  • 19 Φεβρουαρίου 2019, 16:48 | Ελένη

    Κύριε Υπουργέ

    Η σχολή Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου αφού γίνει πανεπιστημιακού επιπέδου θα υπολειτουργεί όντας στεγαζόμενη σ ένα κτίριο με 2 αίθουσες διδασκαλίας,σε μια εργαστηριακή αίθουσα με έλλειψη των απαραίτητων αναλώσιμων υλικών που δεν χωρά τον επαρκή αριθμό φοιτητών του κάθε εξαμήνου.Σε μια αίθουσα πληροφορικης που δεν λειτουργεί λόγω ελλείψεων και δεν επιτρέπει τη διδασκαλία μαθημάτων που απαιτούν Ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αμφιθεατρική αίθουσα δεν υπάρχει πάρα μόνο παρέχεται από το δήμο Διδυμοτείχου το δημοτικό θέατρο το οποίο δεν εξυπηρετεί ούτε τα μαθήματα στις ώρες διδασκαλίας αλλά ούτε την εξεταστική περίοδο κατά την οποία οι φοιτητές γράφουν κυριολεκτικά πάνω στα πόδια τους και πολλές φορές δεν χωρούν όλοι.Επίσης σε ο, τι αφορά το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου δεν μπορεί να υποστηρίξει τη σχολή μας καθώς δεν είναι πανεπιστημιακό και δεν έχει καν εκπαιδευτικό ρολό επομένως δεν θα μπορεί και μετέπειτα να υποστηρίξει μια σχολή επιστημών υγείας πανεπιστημιακού επιπέδου.Οι φοιτητές πολλές φορές κατά τη διάρκεια εργαστηριακών μαθημάτων δεν μπορούν να πάρουν καν την άδεια για να παρατηρήσουν νοσηλευτικες παρεμβάσεις στους ασθενείς και τις περισσότερες φορές εξυπηρετούν μόνο θελήματα των εργαζομένων. Επιπλέον,ένα άλλο θέμα που απασχολεί τους φοιτητές από την ίδρυση ακόμα της σχολής είναι η αδυναμία της Κωμόπολης του Διδυμοτείχου να παρέχει στέγαση στους φοιτητές ο οποίος είναι και ένας απ’ τους σημαντικότερους λόγους που οι περισσότεροι φοιτητές εγγράφονται στην σχολή αλλά δεν την παρακολουθούν.Αυτά τα προβλήματα υπήρχαν και τώρα με την διαδικασία της πανεπιστημιοποίησης έγιναν ακόμη πιο έντονα. Κατανοούμε το γεγονός ότι είναι σημαντικό να υπάρχει κάποια σχολή στο Διδυμότειχο, όμως η Νοσηλευτική είναι μια σχολή που έχει ανάγκη από υποδομές και όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Ως εναλλακτική λύση θα μπορούσε τουλάχιστον να ιδρυθεί ή να μεταφερθεί κάποια άλλη σχολή στη θέση της Νοσηλευτικής, η οποία να μην έχει μεγάλη ανάγκη από εργαστηριακές υποδομές και πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Τέλος η αναβάθμιση του πτυχίου από ΤΕΙ σε ΑΕΙ επιθυμούμε να γίνει άμεσα και με κανονισμούς όπως ισχύουν και στις υπόλοιπες σχολές ΣΕΥΠ της Ελλάδας.Η ακαδημαϊκή κοινότητα της σχολής Διδυμοτείχου ζητά τα δικαιώματα της και την ισότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

  • 19 Φεβρουαρίου 2019, 16:32 | ΕΜΕΝΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

    Ονομάζομαι Εμενίδου Δέσποινα και είμαι φοιτήτρια του τμήματος Αισθητικής & Κοσμητολογίας του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. με αριθμό μητρώου 2015/4581.
    Επέλεξα ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ την σχολή μου τόσο για το υψηλό επίπεδο σπουδών που προσφέρει όσο και για το γεγονός ότι οδηγεί σε ΑΜΕΣΗ απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Η ανεργία είναι γεγονός και μαστίζει την γενιά μου!!! Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα να γνωρίζω ότι θα απασχοληθώ κατευθείαν με το πτυχίο μου στην αγορά εργασίας. Οι περισσότεροι φοιτητές εργάζονται ήδη σε δομές Ξενοδοχειακού τουρισμού, Εμπορίας και ανάλυσης καλλυντικών κλπ και θα συνεχίσουν να εργάζονται σε υψηλότερες διοικητικές θέσεις μετά την λήψη του πτυχίου τους.
    Είμαστε το μέλλον σε μια ανερχόμενη Τουριστική Ιαματική Βιομηχανία. Νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι όταν φιλοξενούμε φοιτητές άλλων χωρών από προγράμματα Erasmus και εξυμνούν το τμήμα μας τόσο για το υψηλό επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο που προσφέρει όσο και για την τεχνογνωσία του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Οργάνωση και Διοίκηση μονάδων spa και Ιαματικού τουρισμού.
    Το τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας στη Θεσσαλονίκη αριθμεί πάνω από 750 ενεργούς φοιτητές. Αυτό σημαίνει ότι παρέχει την δυνατότητα σε πληθώρα σπουδαστών να παραμείνουν στην γενέτειρα τους και να μην υποχρεώσουν τους γονείς τους σε επιπλέον έξοδα μετακίνησης και διαμονής. Είναι άδικο λοιπόν να κλείσει ένα τέτοιο τμήμα στην Βόρεια Ελλάδα που έχει πληγεί από ανεργία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας. Είναι άδικο να μην διοχετευτούν οι απόφοιτοι μας σε τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής αλλά και σε αναξιοποίητες ιαματικών πηγές για να βοηθήσουν στην άνθιση της τοπικής οικονομίας.
    Δεν φταίνε οι φοιτητές, ούτε και ο κλάδος μας επειδή ΔΕΝ φρόντισαν οι εκάστοτε
    κυβερνήσεις να διορίσουν ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό στην θέση των καθηγητών που συνταξιοδοτήθηκαν!!!!
    Γι αυτό ζητάμε, εφόσον όλο το προσωπικό και ο εξοπλισμός του τμήματος μας σύμφωνα με την παρούσα διαβούλευση μεταφέρεται στο νέο τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών, ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ «Αισθητικής & Κοσμητολογίας» στο νέο αυτό τμήμα όπως ακριβώς έγινε και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
    Ακούστε την φωνή μας εδώ!!
    https://www.youtube.com/watch?v=1p-CMgBznWk&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1zZ_ZaaV3G_UeHxyh7QgVQuD3E0IXroC8jruPnD0bVuYNLSt_sBjYUxAc
    Ακούστε την φωνή 10000 ατόμων που μας συμπαραστέκονται στο avaaz
    https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_LEME_OHI_STO_KLEISIMO_TOY_TMIMATOS_TIS_AISThITIKIS_KOSMITOLOGIAS_TOY_ATEITh/?rc=fb&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-661709-Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_LEME_OHI_STO_KLEISIMO_TOY_TMIMATOS_TIS_AISThITIKIS_KOSMITOLOGIAS_TOY_ATEITh&utm_term=GNQTnb%2Bel&fbogname=%CE%A3%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1&fbclid=IwAR2oCCWLWZNjSPyqHQ85kkI0_qH50n1jHYQ4tqgKzb_T_d2KVg14JM7yb1Y

  • 19 Φεβρουαρίου 2019, 16:27 | Ελένη (φοιτήτρια)

    Κύριε Υπουργέ

    Η σχολή Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου αφού γίνει πανεπιστημιακού επιπέδου θα υπολειτουργεί όντας στεγαζόμενη σ ένα κτίριο με 2 αίθουσες διδασκαλίας,σε μια εργαστηριακή αίθουσα με έλλειψη των απαραίτητων αναλώσιμων υλικών που δεν χωρά τον επαρκή αριθμό φοιτητών του κάθε εξαμήνου.Σε μια αίθουσα πληροφορικης που δεν λειτουργεί λόγω ελλείψεων και δεν επιτρέπει τη διδασκαλία μαθημάτων που απαιτούν Ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αμφιθεατρική αίθουσα δεν υπάρχει πάρα μόνο παρέχεται από το δήμο Διδυμοτείχου το δημοτικό θέατρο το οποίο δεν εξυπηρετεί ούτε τα μαθήματα στις ώρες διδασκαλίας αλλά ούτε την εξεταστική περίοδο κατά την οποία οι φοιτητές γράφουν κυριολεκτικά πάνω στα πόδια τους και πολλές φορές δεν χωρούν όλοι.Επίσης σε ο, τι αφορά το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου δεν μπορεί να υποστηρίξει τη σχολή μας καθώς δεν είναι πανεπιστημιακό και δεν έχει καν εκπαιδευτικό ρολό επομένως δεν θα μπορεί και μετέπειτα να υποστηρίξει μια σχολή επιστημών υγείας πανεπιστημιακού επιπέδου.Οι φοιτητές πολλές φορές κατά τη διάρκεια εργαστηριακών μαθημάτων δεν μπορούν να πάρουν καν την άδεια για να παρατηρήσουν νοσηλευτικες παρεμβάσεις στους ασθενείς και τις περισσότερες φορές εξυπηρετούν μόνο θελήματα των εργαζομένων. Επιπλέον,ένα άλλο θέμα που απασχολεί τους φοιτητές από την ίδρυση ακόμα της σχολής είναι η αδυναμία της Κωμόπολης του Διδυμοτείχου να παρέχει στέγαση στους φοιτητές ο οποίος είναι και ένας απ’ τους σημαντικότερους λόγους που οι περισσότεροι φοιτητές εγγράφονται στην σχολή αλλά δεν την παρακολουθούν.Αυτά τα προβλήματα υπήρχαν και τώρα με την διαδικασία της πανεπιστημιοποίησης έγιναν ακόμη πιο έντονα. Κατανοούμε το γεγονός ότι είναι σημαντικό να υπάρχει κάποια σχολή στο Διδυμότειχο, όμως η Νοσηλευτική είναι μια σχολή που έχει ανάγκη από υποδομές και όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Ως εναλλακτική λύση θα μπορούσε τουλάχιστον να ιδρυθεί ή να μεταφερθεί κάποια άλλη σχολή στη θέση της Νοσηλευτικής, η οποία να μην έχει μεγάλη ανάγκη από εργαστηριακές υποδομές και πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Τέλος η αναβάθμιση του πτυχίου από ΤΕΙ σε ΑΕΙ επιθυμούμε να γίνει άμεσα και με κανονισμούς όπως ισχύουν και στις υπόλοιπες σχολές ΣΕΥΠ της Ελλάδας.Η ακαδημαϊκή κοινότητα της σχολής Διδυμοτείχου ζητά τα δικαιώματα της και την ισότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

  • 19 Φεβρουαρίου 2019, 16:19 | Ελένη (φοιτήτρια)

    Κύριε Υπουργέ

    Η σχολή Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου αφού γίνει πανεπιστημιακού επιπέδου θα υπολειτουργεί όντας στεγαζόμενη σ ένα κτίριο με 2 αίθουσες διδασκαλίας,σε μια εργαστηριακή αίθουσα με έλλειψη των απαραίτητων αναλώσιμων υλικών που δεν χωρά τον επαρκή αριθμό φοιτητών του κάθε εξαμήνου.Σε μια αίθουσα πληροφορικης που δεν λειτουργεί λόγω ελλείψεων και δεν επιτρέπει τη διδασκαλία μαθημάτων που απαιτούν Ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αμφιθεατρική αίθουσα δεν υπάρχει πάρα μόνο παρέχεται από το δήμο Διδυμοτείχου το δημοτικό θέατρο το οποίο δεν εξυπηρετεί ούτε τα μαθήματα στις ώρες διδασκαλίας αλλά ούτε την εξεταστική περίοδο κατά την οποία οι φοιτητές γράφουν κυριολεκτικά πάνω στα πόδια τους και πολλές φορές δεν χωρούν όλοι.Επίσης σε ο, τι αφορά το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου δεν μπορεί να υποστηρίξει τη σχολή μας καθώς δεν είναι πανεπιστημιακό και δεν έχει καν εκπαιδευτικό ρολό επομένως δεν θα μπορεί και μετέπειτα να υποστηρίξει μια σχολή επιστημών υγείας πανεπιστημιακού επιπέδου.Οι φοιτητές πολλές φορές κατά τη διάρκεια εργαστηριακών μαθημάτων δεν μπορούν να πάρουν καν την άδεια για να παρατηρήσουν νοσηλευτικες παρεμβάσεις στους ασθενείς και τις περισσότερες φορές εξυπηρετούν μόνο θελήματα των εργαζομένων. Επιπλέον,ένα άλλο θέμα που απασχολεί τους φοιτητές από την ίδρυση ακόμα της σχολής είναι η αδυναμία της Κωμόπολης του Διδυμοτείχου να παρέχει στέγαση στους φοιτητές ο οποίος είναι και ένας απ’ τους σημαντικότερους λόγους που οι περισσότεροι φοιτητές εγγράφονται στην σχολή αλλά δεν την παρακολουθούν.Αυτά τα προβλήματα υπήρχαν και τώρα με την διαδικασία της πανεπιστημιοποίησης έγιναν ακόμη πιο έντονα. Κατανοούμε το γεγονός ότι είναι σημαντικό να υπάρχει κάποια σχολή στο Διδυμότειχο, όμως η Νοσηλευτική είναι μια σχολή που έχει ανάγκη από υποδομές και όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Ως εναλλακτική λύση θα μπορούσε τουλάχιστον να ιδρυθεί ή να μεταφερθεί κάποια άλλη σχολή στη θέση της Νοσηλευτικής, η οποία να μην έχει μεγάλη ανάγκη από εργαστηριακές υποδομές και πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Τέλος αναβάθμιση του πτυχίου από ΤΕΙ σε ΑΕΙ είναι η μεγαλύτερη ανησυχία των φοιτητών,επιθυμούμε να γίνει άμεσα και με κανονισμούς όπως ισχύουν και στις υπόλοιπες σχολές ΣΕΥΠ της Ελλάδας.Η ακαδημαϊκή κοινότητα της σχολής Διδυμοτείχου ζητά τα δικαιώματα της και την ισότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

  • 19 Φεβρουαρίου 2019, 15:28 | ΑΘΗΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

    Κύριε Υπουργέ είμαι μόνιμος εκπαιδευτικός Αισθητικός – Κοσμητολόγος ΠΕ8703 και διδάσκω στο 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου.
    Θα ήθελα να επισημάνω την ανάγκη σύνδεσης των ΕΠΑΛ με τα Πανεπιστήμια. Ο Αισθητικός κοσμητολόγος είναι ένα επάγγελμα υγείας που συνεισφέρει στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ο αισθητικός συνεργάζεται με πολλές ιατρικές ειδικότητες και παραπέμπει σε αυτούς περιστατικά για προληπτικό έλεγχο π.χ ενδοκρινολόγους , δερματολόγους κ.α.
    Παρακαλούμε πολύ να μεριμνήσετε επί του θέματος ώστε να παραμείνει η κατεύθυνση Αισθητικής & Κοσμητολογίας στο τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του Διεθνές Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
    Με εκτίμηση
    Αθηνά Παπαδάκη

  • 19 Φεβρουαρίου 2019, 14:51 | ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΜΙΜΗΛΑ

    Ονομάζομαι Χρυσούλα Μιμήλα και είμαι φοιτήτρια του τμήματος Αισθητικής & Κοσμητολογίας του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. με αριθμό μητρώου 2015/4588.
    Επέλεξα ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ την σχολή μου τόσο για το υψηλό επίπεδο σπουδών που προσφέρει όσο και για το γεγονός ότι οδηγεί σε ΑΜΕΣΗ απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Η ανεργία είναι γεγονός και μαστίζει την γενιά μου!!! Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα να γνωρίζω ότι θα απασχοληθώ κατευθείαν με το πτυχίο μου στην αγορά εργασίας. Οι περισσότεροι φοιτητές εργάζονται ήδη σε δομές Ξενοδοχειακού τουρισμού, Εμπορίας και ανάλυσης καλλυντικών …… κ.α (πείτε παραδείγματα ανάλογα την περίπτωση) και θα συνεχίσουν να εργάζονται σε υψηλότερες διοικητικές θέσεις μετά την λήψη του πτυχίου τους.

    Είμαστε το μέλλον σε μια ανερχόμενη Τουριστική Ιαματική Βιομηχανία. Νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι όταν φιλοξενούμε φοιτητές άλλων χωρών από προγράμματα Erasmus και εξυμνούν το τμήμα μας τόσο για το υψηλό επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο που προσφέρει όσο και για την τεχνογνωσία του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Οργάνωση και Διοίκηση μονάδων spa και Ιαματικού τουρισμού.

    Το τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας στη Θεσσαλονίκη αριθμεί πάνω από 750 ενεργούς φοιτητές. Αυτό σημαίνει ότι παρέχει την δυνατότητα σε πληθώρα σπουδαστών να παραμείνουν στην γενέτειρα τους και να μην υποχρεώσουν τους γονείς τους σε επιπλέον έξοδα μετακίνησης και διαμονής. Είναι άδικο λοιπόν να κλείσει ένα τέτοιο τμήμα στην Βόρεια Ελλάδα που έχει πληγεί από ανεργία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας. Είναι άδικο να μην διοχετευτούν οι απόφοιτοι μας σε τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής αλλά και σε αναξιοποίητες ιαματικών πηγές για να βοηθήσουν στην άνθιση της τοπικής οικονομίας.

    Δεν φταίνε οι φοιτητές, ούτε και ο κλάδος μας επειδή ΔΕΝ φρόντισαν οι εκάστοτε

    κυβερνήσεις να διορίσουν ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό στην θέση των καθηγητών που συνταξιοδοτήθηκαν!!!!

    Γι αυτό ζητάμε, εφόσον όλο το προσωπικό και ο εξοπλισμός του τμήματος μας σύμφωνα με την παρούσα διαβούλευση μεταφέρεται στο νέο τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών, ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ «Αισθητικής & Κοσμητολογίας» στο νέο αυτό τμήμα όπως ακριβώς έγινε και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

    Ακούστε την φωνή μας εδώ!!

  • 19 Φεβρουαρίου 2019, 13:48 | Κοτζαθανάση Σουλτάνα

    Ονομάζομαι Κοτζαθανάση Σουλτάνα και είμαι φοιτητής/τρια του τμήματος Αισθητικής & Κοσμητολογίας του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. με αριθμό μητρώου 2017/4838.
    Επέλεξα ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ την σχολή μου τόσο για το υψηλό επίπεδο σπουδών που προσφέρει όσο και για το γεγονός ότι οδηγεί σε ΑΜΕΣΗ απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Η ανεργία είναι γεγονός και μαστίζει την γενιά μου!!! Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα να γνωρίζω ότι θα απασχοληθώ κατευθείαν με το πτυχίο μου στην αγορά εργασίας. Οι περισσότεροι φοιτητές εργάζονται ήδη σε δομές Ξενοδοχειακού τουρισμού, Εμπορίας και ανάλυσης καλλυντικών και θα συνεχίσουν να εργάζονται σε υψηλότερες διοικητικές θέσεις μετά την λήψη του πτυχίου τους.
    Είμαστε το μέλλον σε μια ανερχόμενη Τουριστική Ιαματική Βιομηχανία. Νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι όταν φιλοξενούμε φοιτητές άλλων χωρών από προγράμματα Erasmus και εξυμνούν το τμήμα μας τόσο για το υψηλό επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο που προσφέρει όσο και για την τεχνογνωσία του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Οργάνωση και Διοίκηση μονάδων spa και Ιαματικού τουρισμού.
    Το τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας στη Θεσσαλονίκη αριθμεί πάνω από 780 φοιτητές. Αυτό σημαίνει ότι παρέχει την δυνατότητα σε πληθώρα σπουδαστών να παραμείνουν στην γενέτειρα τους και να μην υποχρεώσουν τους γονείς τους σε επιπλέον έξοδα μετακίνησης και διαμονής. Είναι άδικο λοιπόν να κλείσει ένα τέτοιο τμήμα στην Βόρεια Ελλάδα που έχει πληγεί από ανεργία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας. Είναι άδικο να μην διοχετευτούν οι απόφοιτοι μας σε τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής αλλά και σε αναξιοποίητες ιαματικών πηγές για να βοηθήσουν στην άνθιση της τοπικής οικονομίας.
    Δεν φταίνε οι φοιτητές, ούτε και ο κλάδος μας επειδή ΔΕΝ φρόντισαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις να διορίσουν ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό στην θέση των καθηγητών που συνταξιοδοτήθηκαν!!!!
    Γι αυτό ζητάμε, εφόσον όλο το προσωπικό και ο εξοπλισμός του τμήματος μας σύμφωνα με την παρούσα διαβούλευση μεταφέρεται στο νέο τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών, ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ «Αισθητικής & Κοσμητολογίας» στο νέο αυτό τμήμα όπως ακριβώς έγινε και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
    Ακουστέ την φωνή μας εδώ!!
    https://www.youtube.com/watch?v=1p-CMgBznWk&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1zZ_ZaaV3G_UeHxyh7QgVQuD3E0IXroC8jruPnD0bVuYNLSt_sBjYUxAc
    Ακούστε την φωνή 10000 ατόμων που μας συμπαραστέκονται στο avaaz
    https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_LEME_OHI_STO_KLEISIMO_TOY_TMIMATOS_TIS_AISThITIKIS_KOSMITOLOGIAS_TOY_ATEITh/?rc=fb&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-661709-Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_LEME_OHI_STO_KLEISIMO_TOY_TMIMATOS_TIS_AISThITIKIS_KOSMITOLOGIAS_TOY_ATEITh&utm_term=GNQTnb%2Bel&fbogname=%CE%A3%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1&fbclid=IwAR2oCCWLWZNjSPyqHQ85kkI0_qH50n1jHYQ4tqgKzb_T_d2KVg14JM7yb1Y

  • 19 Φεβρουαρίου 2019, 13:40 | Γονείς ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ-ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΑΤΕΙΘ

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ!
    Στο σχέδιο νόμου, παρατηρούμε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά σχετικά με τους αποφοίτους, και την ισοτίμηση των πτυχίων τους με το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο. Στο προηγούμενο πόρισμα, είχε αναφερθεί το εξής…»Σχετικά με τους αποφοίτους των Τμημάτων των τριών ΤΕΙ, το ζήτημα προτείνεται ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά σε νομοθετικό επίπεδο, με την κατάργηση της διάκρισης σε ΤΕ και ΠΕ για όλους τους αποφοίτους των ΤΕΙ, η οποία κανονικά δεν θα έπρεπε να υφίσταται από το 2001 με την μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε ΑΕΙ. Με βάση αυτό, η επικαιροποίηση πιστοποιητικών των αποφοίτων θα να γίνεται με τα χαρακτηριστικά
    του ΔΙΠΑΕ.»
    Έχουμε αγανακτήσει κι εμείς και τα παιδιά μας εδώ και τόσο καιρό μέσα στην Ελλάδα της κρίσης… να καταφέρουμε να σπουδάσουν τα παιδιά μας μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, στο αντικείμενο που επέλεξαν για να είναι ευτυχισμένα και επιτυχημένα στη ζωή τους.(Μη μας το στερείτε αυτό)
    Θερμή παράκληση όπως αποσαφηνισετε άμεσα το τι θα ισχύσει για τους αποφοίτους. Είναι δίκαιο παλιοί και νέοι απόφοιτοι να έχουν τα ίδια δικαιώματα εφόσον φοίτησαν στην ίδια σχολή, με τους ίδιους καθηγητές και τα ίδια μαθηματα.
    Με εκτίμηση
    Γονείς ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ-ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΑΤΕΙΘ.

  • 19 Φεβρουαρίου 2019, 12:56 | Αναστάσιος Δημοσχάκης Βουλευτής Έβρου Ν Δ

    Με το Σχέδιο Νόμου «Συνέργεια Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος με Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, Τ.Ε.Ι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Τ.Ε.Ι Κεντρικής Μακεδονίας» ουσιαστικά υποβαθμίζεται και απαξιώνεται η Νοσηλευτική Σχολή Διδ/χου, γεγονός που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην κατάργησή της.
    Γιατί φυσικά δεν μπορεί να θεωρείται ως αναβάθμιση το γεγονός ότι θα λειτουργεί η Σχολή στο Διδυμότειχο ως ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ του ΤΜΗΜΑΤΟΣ Νοσηλευτικής Θεσσαλονίκης της Σχολής Επιστημών Υγείας.
    Στο Σχέδιο Νόμου υπάρχει μεγάλη ασάφεια για το τι σημαίνει ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Πρωτίστως είναι εφεύρημα η λέξη ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ, καθώς δεν συναντάται στη Δομή ενός σύγχρονου Ελληνικού Πανεπιστημίου. Πως λοιπόν το έχει σχεδιάσει το Υπουργείο Παιδείας; Θα έχει ξεχωριστή Διοίκηση και Γραμματεία;
    Πως θα ελέγχεται ένα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ που θα απέχει 450χλμ. από την έδρα του Τμήματος; Πως θα επιλέγεται στο Μηχανογραφικό για τις Πανελλήνιες; Θα μπορούν οι μαθητές να επιλέγουν εκτός από ΤΜΗΜΑΤΑ και ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ; Υπάρχει ανάλογο προηγούμενο; Πως θα κατανέμονται οι φοιτητές του ΤΜΗΜΑΤΟΣ Νοσηλευτικής στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ που θα βρίσκεται στο Διδ/χο;
    Για όλα αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχουν απαντήσεις στο Σχέδιο Νόμου. Μήπως όμως μέσα απ’ αυτήν την «επικοινωνιακή χρυσόσκονη» της δήθεν αναβάθμισης του υπάρχοντος ΤΜΗΜΑΤΟΣ σε ΑΕΙ, στόχος είναι να εξαφανιστεί από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας; Μήπως στόχος είναι να σταματήσουν να εγγράφονται νέοι φοιτητές, να λειτουργεί μόνο με τους υπάρχοντες μέχρι την αποφοίτησή τους και τελικά στη συνέχεια το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ να απορροφηθεί από το ΤΜΗΜΑ Θεσσαλονίκης;
    Για ποιο λόγο δεν δημιουργήθηκε αυτό το ΤΜΗΜΑ Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο κι όχι στη Θεσσαλονίκη, εφόσον το Υπουργείο Παιδείας ήθελε να αναβαθμίσει την ακριτική πόλη; Με την απόφασή του αυτή ουσιαστικά ο Υπουργός Παιδείας διχάζει τον Έβρο, παίζοντας πολιτικά παιχνίδια…
    Δυστυχώς, αυτή η «πατέντα» του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ, δεν έχει καμία λειτουργικότητα. Η μοναδική περίπτωση αναβάθμισής του ΤΜΗΜΑΤΟΣ ήταν να λειτουργήσει ως ενσωματωμένο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο φυσικό, γεωγραφικό, διοικητικό και ακαδημαϊκό του χώρο.
    Το ίδιο ισχύει και για τις Σχολές Μαιευτικής και Φυσικοθεραπείας που θα έπρεπε να παραμείνουν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως αυτοτελή Πανεπιστημιακά Τμήματα και να έχουν ως έδρα το Διδ/χο.
    Άλλωστε ποτέ δεν έγινε κατανοητό, ούτε εξηγείται και στο παρόν Σχέδιο Νόμου για ποιο λόγο επιλέχτηκε η συνέργεια του ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας και Θράκης με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κι όχι με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τον ρόλο του στην νευραλγική και ευαίσθητη περιοχή της Θράκης.
    Το Υπουργείο Παιδείας έκλεισε τα αυτιά του στην απαίτηση της τοπικής κοινωνίας Διδ/χου, όπως εκφράστηκε μέσα από το σχετικό ψήφισμα του Δήμου (διαβάστε το σε αυτό το link http://www.dimoschakis.gr/wp-content/uploads/2018/12/%CE%A8%CE%97%CE%A6%CE%99%CE%A3%CE%9C%CE%91-2.pdf).
    Με βάση τα παραπάνω δεδομένα προτείνω
    • Την προαγωγή της σημερινής Νοσηλευτικής Σχολής Διδ/χου σε αυτοτελές Πανεπιστημιακό ΤΜΗΜΑ, εντασσόμενο στο ΔΠΘ και τη σύσταση κατ’αρχήν 10 θέσεων ΔΕΠ για την στοιχειώδη λειτουργία του.
    • Την ίδρυση νέου παρεμφερούς ΤΜΗΜΑΤΟΣ, ενισχυτικού χαρακτήρα, που θα «κουμπώσει» με το ως άνω προτεινόμενο Πανεπιστημιακό ΤΜΗΜΑ Νοσηλευτικής!
    • Ως τέτοια μπορεί να είναι οι Σχολές Μαιευτικής και Φυσικοθεραπείας ως αυτοτελή Πανεπιστημιακά ΤΜΗΜΑΤΑ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με έδρα το Διδ/χο.
    • Τη διασύνδεση τους με το Νοσοκομείο Διδ/χου, το οποίο θα λειτουργεί ως εκπαιδευτικό νοσηλευτικό κέντρο και για τους φοιτητές, αλλά αυτό προϋποθέτει την αύξηση των κλινών από 120 σε 155, όπως προβλέπει και ο σχετικός κανονισμός.
    • Τη διασύνδεση του ΤΜΗΜΑΤΟΣ Νοσηλευτικής αλλά και του παρεμφερούς ΤΜΗΜΑΤΟΣ και με τα άλλα Κέντρα Υγείας(ΚΥ) του Κεντρικού και Βορείου Έβρου.
    • Την εισαγωγή φοιτητών στο προτεινόμενο Τμήμα ως κατώτατο πλαφόν, τον αριθμό των 210 εισαχθέντων κατ’έτος τα τελευταία χρόνια στη μέχρι σήμερα Νοσηλευτική Σχολή Διδ/χου!
    • Τη φιλοξενία του Τμήματος σε σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, τις οποίες θα εξασφαλίσει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ο τοπικός Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης και με τη στήριξη όλων μας.
    • Μέχρι, όμως, να προχωρήσει η ουσιαστική παραχώρηση των εγκαταστάσεων μαθήματα μπορούν να διεξάγονται σε σχολικό κτιριακό συγκρότημα ή και σε άλλα διαθέσιμα κτίρια του Διδ/χου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν καταλλήλως.
    Η αναβαθμισμένη παρουσία του ΤΜΗΜΑΤΟΣ Νοσηλευτικής θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.
    Η προτεινόμενη υπαγωγή είναι θνησιγενής και σίγουρα θα προκύψει η κατάργηση υπάρχουσας Σχολής, κατεύθυνση προς την οποία κινείται το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου.
    Σίγουρα θα οδηγήσει στην υποβάθμιση μιας ακριτικής και νευραλγικής πόλης της χώρας που είναι το Διδ/χο, που αποτελεί με την Ορεστιάδα και το Σουφλί την ισχυρή ενδοχώρα της Αλεξ/πολης.
    Ήδη βελτιώνονται οι οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές και οι αποστάσεις εκμηδενίζονται από τα Μέσα.
    Η ενδεχόμενη νομοθέτηση αποτελεί εχθρική πράξη της Κυβέρνησης προς τον Έβρο και το Διδ/χο.

    Αναστάσιος Δημοσχάκης Βουλευτής Έβρου Ν Δ

  • 19 Φεβρουαρίου 2019, 12:21 | Μέλος ΔΕΠ

    Σύμφωνα με τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου η Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:
    – Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, με έδρα τη Δράμα,
    – Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, με έδρα τη Δράμα,
    – Γεωπονίας, με έδρα την Θεσσαλονίκη,
    – Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, με έδρα την Θεσσαλονίκη,
    προτείνεται να έχει έδρα τη Δράμα.

    Τα δύο τμήματα με έδρα τη Δράμα αριθμούν συνολικά δέκα (10) μόνιμα μέλη ΔΕΠ, ενώ τα δύο τμήματα με έδρα τη Θεσσαλονίκη αριθμούν συνολικά σαράντα οχτώ (48) μόνιμα μέλη ΔΕΠ. Η διαφορά στον αριθμό των μόνιμων μελών ΔΕΠ είναι ενδεικτική της διαφοράς υλικοτεχνικής υποδομής, εξοπλισμού εργαστηρίων, βοηθητικού και διοικητικού προσωπικού μεταξύ των δύο εδρών. Για την πιο εύρυθμη λειτουργία της Σχολής θα ήταν λογικότερο η έδρα της Σχολής να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

  • 19 Φεβρουαρίου 2019, 11:43 | ΔΔ

    Το Τμήμα Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής της Σχολής Μηχανικών πρέπει να ονομασθεί Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής, όπως άλλωστε ονομάζεται και το αντίστοιχο του ΠΑΔΑ.

  • 19 Φεβρουαρίου 2019, 11:31 | Μέλος ΔΕΠ

    Η νέα Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών είναι ετεροβαρής: Tα Τμήματα της Θεσσαλονίκης (Γεωπώνων και Τροφίμων) είναι μεγαλύτερα, παλαιότερα και με αρτιότερες υποδομές από τα αντίστοιχα της Δράμας. Tο Υπουργείο, λαβαίνοντας προφανώς υπόψη τα παραπάνω, όρισε τη Θεσσαλονίκη ως έδρα του σχετικού Ινστιτούτου ΠΕΚ Αγροτικής Βιομηχανίας. Η Κοσμητεία της Σχολής, η οποία στο Προσχέδιο είναι στη Δράμα, θα έπρεπε να είναι στο φυσικό κέντρο βάρους της νέας Σχολής, δηλαδή στη Θεσσαλονίκη.

  • 19 Φεβρουαρίου 2019, 11:25 | Γιώτα

    Είμαι φοιτήτρια του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων και θεωρώ ότι πρέπει να διασαφηνιστεί στο νομοσχέδιο τι προβλέπεται για το τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, καθώς δεν αναφέρεται ρητά αν το τμήμα μου εντάσσεται αυτόνομα σε αυτό.
    Επιπλέον, το ένα μέλος ΔΕΠ του τμήματος Αισθητικής δεν μπορεί να στηρίξει κατεύθυνση Αισθητικής και Κοσμητολογίας στο τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, αλλά ούτε τα μέλη ΔΕΠ του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων μπορούν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή, λόγω μη κατάλληλων επιστημονικών αντικειμένων.
    Το μόνο αποτέλεσμα που θα επιφέρει το παρών νομοσχέδιο είναι η ύπαρξη μιας μη βιώσιμης κατεύθυνσης, η οποία θα οδηγήσει σε ένα μη βιώσιμο τμήμα, καταδικάζοντας και το υγιές τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων.

  • 19 Φεβρουαρίου 2019, 11:09 | Μήτκα Στέλλα

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

    Με βάση τηn ανάρτηση προς διαβούλευση του σχεδίου Νόμου για το προς ίδρυση Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών εντάσσονται τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων και τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Αισθητικής& Κοσμητολογίας (άρθρο 8, παρ. 1). Ανάλογα εντάσσονται και οι φοιτητές των αντίστοιχων Τμημάτων (άρθρο 11, παρ. 1).
    Η εξέλιξη αυτή είναι αντίθετη στις αποφάσεις των συνελεύσεων των μελών ΔΕΠ του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων που ομόφωνα και επανειλημμένα εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη συνένωση με το Τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας και παρουσίασαν τεκμηριωμένα τα προβλήματα που θα δημιουργούσε στο Τμήμα μια τέτοια συνένωση.
    Με βάση τις αποφάσεις του Τμήματος, το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων μπορεί να παραμείνει αυτοδύναμο με την ονομασία Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών διότι διαθέτει 12 μέλη ΔΕΠ κατάλληλων ειδικοτήτων, πληροί τα ακαδημαϊκά κριτήρια και παρέχει εκπαίδευση ανάλογη με Τμήματα Βιοϊατρικών Επιστημών (Biomedical Sciences) Πανεπιστημίων του εξωτερικού με βάση και την επιστημονική, τεκμηριωμένη άποψη των εξωτερικών αξιολογητών του Τμήματος (2012) που πρότειναν τη μετονομασία του με προσθήκη του προθέματος Bio.
    Παρ΄ όλα αυτά, κατά παράκαμψη όλων των αποφάσεων των Συνελεύσεων του Τμήματος, παρ’ ότι δεν υπήρξε ποτέ απόφαση του Τμήματος ή της Συγκλήτου για ένταξη της Αισθητικής & Κοσμητολογίας ή των μελών ΔΕΠ της στο Τμήμα και παρά τις διαβεβαιώσεις τόσο της πρυτανείας όσο και του Υπουργείου ότι δε θα γινόταν κάτι ενάντια στις επιθυμίες του Τμήματος, μεθοδεύθηκε τελικά η συνένωση του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων με το Τμήμα Αισθητικής σε ένα Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών.

    Επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι το ένα μέλος ΔΕΠ της Αισθητικής δεν μπορεί να στηρίξει κατεύθυνση Αισθητικής στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, ούτε τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων μπορούν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή λόγω μη κατάλληλων αντικειμένων. Και η ύπαρξη μιας μη βιώσιμης κατεύθυνσης θα οδηγήσει σε ένα μη βιώσιμο Τμήμα, καταδικάζοντας και το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων.
    Επιπλέον, το μοναδικό μέλος ΔΕΠ της Αισθητικής& Κοσμητολογίας με ειδικότητα Αισθητική – Αποτρίχωση και συναφή με την εν λόγω ειδικότητα διδακτική και επαγγελματική εμπειρία ουδεμία συνάφεια έχει και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συμβάλει στο διδακτικό και επιστημονικό έργο του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων. Σε κάθε περίπτωση, η ένταξη ενός μέλους ΔΕΠ σε ένα Τμήμα προϋποθέτει την έκφραση της διάθεσης του μέλους ΔΕΠ να ενταχθεί αλλά και την απόφαση του Τμήματος, μέσα από θεσμικά όργανα, να δεχθεί το μέλος ΔΕΠ. Στην περίπτωση αυτή, το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων ουδέποτε αποδέχθηκε μια τέτοια πρόταση.
    Προτείνουμε την ένταξη των μελών ΔΕΠ του Τμήματος Αισθητικής& Κοσμητολογίας στη Σχολή Επιστημών Υγείας
    Όσον αφορά την ένταξη των φοιτητών της Αισθητικής & Κοσμητολογίας έως τη λήψη του πτυχίου τους σε ένα Τμήμα, αν αυτό είναι απαραίτητο να γίνει, θα εξυπηρετούσε καλύτερα ένα Τμήμα που μέλη του διδάσκουν στο Τμήμα Αισθητικής. Κανένα μέλος του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων δε διδάσκει στο Τμήμα Αισθητικής στην παρούσα φάση. Υπενθυμίζουμε ωστόσο ότι ανάλογη ένταξη σε άλλο τμήμα δεν έγινε σε άλλες μεταβατικές καταστάσεις στο παρελθόν (Τμήμα Ιχθυοκαλλιεργειών Μουδανιών).
    Δεν είμαστε ενάντια στην ύπαρξη του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμητολογίας. Πιστεύουμε όμως στην ανάγκη δημιουργίας ενός υγιούς βιώσιμου Τμήματος Κοσμητολογίας – Αισθητικής.

  • 19 Φεβρουαρίου 2019, 09:31 | ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

    Στα πλαίσια της διαβούλευσης, η Ένωση Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του Δήμου Καβάλας ζητάει την ίδρυση Τμήματος Τουριστικών Σπουδών με έδρα την Καβάλα. Η ίδρυση και λειτουργία του προτεινόμενου Τμήματος εξυπηρετεί την αναγκαιότητα εξειδικευμένης κατάρτισης ανωτάτων στελεχών του τουριστικού κλάδου της χώρας, αλλά και της περιοχής μας, που βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Η πόλη της Καβάλας και γενικότερα η συγκεκριμένη Περιφερειακή Ενότητα, προσφέρεται για την ενδυνάμωση του προτεινόμενου Τμήματος, επειδή συγκεντρώνει το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό του παραγόμενου ακαθάριστου περιφερειακού προϊόντος του τουρισμού των εμπλεκομένων πόλεων, αλλά και του συνόλου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
    Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
    ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΔΡΟΣΟΥ-ΚΑΚΑΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

  • 19 Φεβρουαρίου 2019, 09:27 | ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

    Στα πλαίσια της διαβούλευσης, η Ένωση Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων του Δήμου Καβάλας προτείνει την ίδρυση Τμήματος Τουριστικών Σπουδών με έδρα την Καβάλα. Η ίδρυση και λειτουργία του προτεινόμενου Τμήματος εξυπηρετεί την αναγκαιότητα εξειδικευμένης κατάρτισης ανωτάτων στελεχών του τουριστικού κλάδου της χώρας, αλλά και της περιοχής μας, που βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Η πόλη της Καβάλας και γενικότερα η συγκεκριμένη Περιφερειακή Ενότητα, προσφέρεται για την ενδυνάμωση του προτεινόμενου Τμήματος, επειδή συγκεντρώνει το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό του παραγόμενου ακαθάριστου περιφερειακού προϊόντος του τουρισμού των εμπλεκομένων πόλεων, αλλά και του συνόλου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

  • 19 Φεβρουαρίου 2019, 07:59 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΖΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

    Δεδομένου ότι το τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη του (νέου) Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος θα προέλθει από την κατάργηση – μετεξέλιξη των ήδη υφισταμένων στο ΑΤΕΙΘ τμημάτων α) Μηχανολόγων Οχημάτων και β) Μηχανικών Αυτοματισμού, θα πρέπει, τουλάχιστον, στο νέο τμήμα των Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης να προβλέπονται μέσω μαθημάτων επιλογής και οι εξής δύο (2) κατευθύνσεις: 1ο) Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης με ειδίκευση στην Παραγωγή Οχημάτων και 2ο) Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης με ειδίκευση στον Αυτοματισμό Παραγωγής. Θεωρώ ότι περιττεύει, να αναφερθώ στη σημαντικότητα και αναγκαιότητα για κάθε οικονομία η ύπαρξη στελεχών των δύο προαναφερομένων ειδικοτήτων (Μηχανολόγων Οχημάτων και Μηχανικών Αυτοματισμού) καθώς και στη ήδη μεγάλη απορροφησιμότητα και καταξίωση τους στην ελληνική αγορά εργασίας και ότι θα έπρεπε να διατηρηθούν ως αυτόνομες ειδικότητες στο νέο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα. Αντιθέτως, τμήματα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη δύο:
    * Χανιά, Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Πολυτεχνείο Κρήτης, από το 1984
    * Ξάνθη, Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Πολυτεχνείο Θράκης, από το 2000.
    Σε τι, λοιπόν, θα εξυπηρετούσε και η ύπαρξη ενός τρίτου τμήματος και κανενός στις ειδικότητες Μηχανολόγων Οχημάτων και Μηχανικών Αυτοματισμού, που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν;
    Τέλος, εάν ισχύσει το νομοσχέδιο ως κατατέθηκε, θα πρέπει μέσω κατάλληλης νομοθετικής πρόβλεψης οι ήδη πτυχιούχοι των καταργούμενων τμημάτων τους ΑΤΕΙΘ (Μηχανολόγων Οχημάτων και Μηχανικών Αυτοματισμού) να εξομοιωθούν – υποτιμηθούν με τις ιδιόκτητες: α) Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης με ειδίκευση στην Παραγωγή Οχημάτων και β) Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης με ειδίκευση στον Αυτοματισμό Παραγωγής, αντίστοιχα.

  • 19 Φεβρουαρίου 2019, 07:49 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΖΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

    Δεδομένου ότι το τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη του (νέου) Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος θα προέλθει από την κατάργηση – μετεξέλιξη των ήδη υφισταμένων στο ΑΤΕΙΘ τμημάτων α) Μηχανολόγων Οχημάτων και β) Μηχανικών Αυτοματισμού, θα πρέπει, τουλάχιστον, στο νέο τμήμα των Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης να προβλέπονται μέσω μαθημάτων επιλογής και οι εξής δύο (2) κατευθύνσεις: 1ο) Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης με ειδίκευση στην Παραγωγή Οχημάτων και 2ο) Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης με ειδίκευση στον Αυτοματισμό Παραγωγής. Θεωρώ ότι περιττεύει, να αναφερθώ στη σημαντικότητα και αναγκαιότητα για κάθε οικονομία η ύπαρξη στελεχών των δύο προαναφερομένων ειδικοτήτων (Μηχανολόγων Οχημάτων και Μηχανικών Αυτοματισμού) καθώς και στη ήδη μεγάλη απορροφησιμότητα και καταξίωση τους στην ελληνική αγορά εργασίας και ότι θα έπρεπε να διατηρηθούν ως αυτόνομες ειδικότητες στο νέο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα. Αντιθέτως, τμήματα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη δύο τμήματα:
    * Χανιά, Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Πολυτεχνείο Κρήτης, από το 1984
    * Ξάνθη, Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Πολυτεχνείο Θράκης, από το 2000.
    Σε τι, λοιπόν, θα εξυπηρετούσε και η ύπαρξη ενός τρίτου τμήματος και κανενός στις ειδικότητες Μηχανολόγων Οχημάτων και Μηχανικών Αυτοματισμού, που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν;
    Τέλος, εάν ισχύσει το νομοσχέδιο ως κατατέθηκε, θα πρέπει μέσω κατάλληλης νομοθετικής πρόβλεψης στους ήδη πτυχιούχους των καταργούμενων τμημάτων τους ΑΤΕΙΘ (Μηχανολόγων Οχημάτων και Μηχανικών Αυτοματισμού) να εξομοιωθούν – υποτιμηθούν με τις ιδιόκτητες: α) Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης με ειδίκευση στην Παραγωγή Οχημάτων και β) Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης με ειδίκευση στον Αυτοματισμό Παραγωγής, αντίστοιχα.

  • 19 Φεβρουαρίου 2019, 07:31 | Μήτκα Στέλλα

    Επειδή, γράφτηκε επανειλημμένως οτι οι απόφοιτοι του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων κακώς διεκδικούν, στα πλαίσια του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου, την αποκλειστικότητα του όρου ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, θέλω να δηλώσω οτι ο όρος στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2017, κατά την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και καταχρηστικά αλλά ίσως από ανάγκη απλώθηκε για να καλύψει μια ομάδα ειδικοτήτων που πουθενά στο εξωτερικό δεν χαρακτηρίζονται έτσι.
    Δείτε τη σημαίνει ο όρος στη Μεγάλη Βρετανία στην παρακάτω ιστοσελίδα.
    https://www.prospects.ac.uk/job-profil…/biomedical-scientist
    “As a biomedical scientist, you’ll carry out a range of laboratory and scientific tests on tissue samples and fluids to help clinicians diagnose and treat diseases. You’ll also evaluate the effectiveness of treatments”
    Your work is extremely important to many hospital departments, such as operating theatres and A&E, and the functions you carry out are wide ranging. For example, you may work on medical conditions such as cancer, diabetes or AIDS, screen for and monitor a range of diseases or carry out tests for emergency blood transfusions.
    Types of biomedical scientist
    Biomedical scientists usually specialise in one of four areas: infection sciences, blood sciences, cellular sciences or genetics and molecular pathology.
    Infection sciences includes:
    • medical microbiology – identification of micro-organisms causing disease and their antibiotic treatment
    • virology – identification of viruses, associated diseases and monitoring the effectiveness of vaccines.
    Blood sciences includes:
    • clinical chemistry – analysis of body fluids and toxicology studies
    • transfusion science – determination of donor/recipient blood compatibility, ensuring blood banks are sufficient
    • haematology – form and functions of blood and related diseases
    • immunology – understanding the immune system and its role in combating disease.
    Cellular sciences includes:
    • histopathology – microscopic examination of diseased tissue samples
    • cytology – best known for cervical smear screening, but also covers other cellular analysis.
    Genetics and molecular pathology includes:
    • genetics – study of genes and hereditary variations in genes
    • molecular pathology – study and diagnosis of disease through examination of tissues and fluids at molecular level.
    Με εκτίμηση
    Στέλλα Μήτκα
    Διευθύντρια Τομέα Εξειδίκευσης Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, ΑΤΕΙΘ

  • 19 Φεβρουαρίου 2019, 06:51 | Ιωάννα Ε. Μ.

    Ως τριτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, έχω να εντοπίσω αρκετές ασάφειες του παρόντος νομοσχεδίου.

    Θα εστίασω όμως στη μετακίνηση του μέλους Δ.Ε.Π. του Τμήματος Αισθητικής και Κοσμετολογίας, στο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων με αριθμό μέλων Δ.Ε.Π. 12 ( πλήρως καταρτισμένων στο αντικείμενο των Ιατρικων Εργαστηρίων και χωρίς καμία συνάφεια με το αντικείμενο της Αισθητικής και Κοσμετολογίας ) και στην αντίστοιχη μετακίνηση του εργαστηριακού εξοπλισμού του Τμήματος της Αισθητικής και Κοσμετολογίας.

    Οι συγκεκριμένες ενέργειες λοιπόν, προτείνονται με την προοπτική να ενταχθεί το Τμήμα Αισθητικής στο Τμήμα των Βιοιατρικών Επιστήμων του ΔΙ.ΠΑ.Ε.; Διότι σύμφωνα με τη συνέλευση του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, αλλά και της Συγκλήτου του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. προτάθηκε η ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ του τμήματος των Ιατρικών εργαστηρίων.

    Η εν λόγω πρόταση μόνο παράλογη δεν θα μπορούσε να είναι καθώς το τμήμα έχει όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια που του επιτρέπουν να σταθεί επάξια στο χώρο
    της ανώτατης εκπαίδευσης, όπως:
    – Πρόγραμμα σπουδών επικαιροποιημένο και αντίστοιχο με αυτό Τμημάτων Πανεπιστημίων
    του εξωτερικού,
    – Ερευνητικό έργο και επιστημονική αναγνώριση που αποδεικνύεται από ερευνητικές εργασίες
    σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, ετεροαναφορές, προσκλήσεις μελών του για ομιλίες σε
    διεθνή συνέδρια, συμμετοχή σε editorialboard και ως κριτές σε Διεθνή επιστημονικά
    περιοδικά κλπ.

    Η μετατροπή ενός Τμήματος σε κατεύθυνση, οδηγεί μοιραία σε υποβάθμιση, η οποία, στην προκειμένη περίπτωση, ΔΕΝ ΣΩΖΕΙ το Τμήμα Αισθητικής και Κοσμετολογίας, αλλά καταδικάζει σε υποβάθμιση και το άρτιο Τμήμα των Ιατρικών Εργαστηρίων.

    Επιπρόσθετα, η δημιουργία των συνενωμένων Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, σε καμία περίπτωση ΔΕΝ θα έπρεπε να χαρακτηρίζεται ως παράδειγμα ή επιχείρημα για την ομαλή συγχώνευση των αντίστοιχων Τμημάτων στην Θεσσαλονίκη, καθώς αφενός φαίνονται και εμπράκτως τα αποτελέσματα της απόφασης αυτής και αφετέρου, το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Θεσσαλονίκης, πληροί όλα τα κριτήρια καταλληλότητας για να σταθεί ως ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟ, τα οποία δυστυχώς δεν διέθεταν τα υπόλοιπα τμήματα Ιατρικών Εργαστηρίων της Ελλάδας.

    Τέλος ας διασαφηνιστεί ότι τα Ιατρικά Εργαστήρια αποκαλούνται και ως Βιοϊατρικές Επιστήμες (Biomedical sciences) ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, με το πρόγραμμα σπουδών των δύο αυτών τίτλων να ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ. ( https://www.prospects.ac.uk/job-profiles/biomedical-scientist?fbclid=IwAR0LrySfVnA2xevT9rBNGTLkbXt2OeCnEaKWyhSIuVWM5wZmNfhx6jWa0VI )

  • 19 Φεβρουαρίου 2019, 03:32 | Άννα

    Είναι απαράδεκτο να θεωρούν πως η σχολή της νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο στηρίζει αυτην την ακριτική κοινωνία.Ο Δήμος αν θέλει μπορεί να κάνει πράγματα για να ενδυναμώσει τον τόπο του.Δεν μπορουν να θεωρούν πως οι 200 φοιτητές και λιγότεροι ενδυναμώνουν την κοινωνία.. το Διδυμότειχο υπήρχε και χωρίς αυτήν 10 χρόνια πριν..και θα συνεχίσει να υπάρχει, οι φοιτητές όμως πρέπει να προχωρήσουν προς την αναβάθμιση και προς τα κέντρα της εκπαίδευσης… στο Διδυμότειχο δεν παρέχοταν δεν παρέχεται και δεν θα παρέχεται η ολοκληρωμένη εκπαίδευση,ούτε καν η στοιχειώδης.. η σχολή αυτή έχει ημερομηνία λήξης.. φροντίστε τους φοιτητές φροντίστε το μέλλον της χώρας ακούστε τα αιτηματά τους και κάντε τα πράξη!!