Άρθρο 25 – Εργαστηριακά Κέντρα- Προσθήκη άρθρου 6Ζ στον ν. 4186/2013

Στον ν. 4186/2013 (Α΄193), μετά το άρθρο 6Ε, προστίθεται άρθρο 6Ζ ως εξής:

«Άρθρο 6Ζ
Εργαστηριακά Κέντρα

1. Κάθε Εργαστηριακό Κέντρο (Ε.Κ.) διακρίνεται σε τομείς εργαστηρίων, αντίστοιχους με τους τομείς σπουδών των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.). Κάθε τομέας εργαστηρίων περιλαμβάνει τα εργαστήρια του οικείου τομέα σπουδών. Όταν όσοι ασκούνται στα εργαστήρια προέρχονται από λιγότερες εκπαιδευτικές μονάδες, οι εργαστηριακές ανάγκες καλύπτονται σε σχολικό εργαστήριο του ΕΠΑ.Λ.
2. Όργανα διοίκησης κάθε Ε.Κ. είναι ο Διευθυντής και ο Υποδιευθυντής. Διευθυντής και Υποδιευθυντής του Ε.Κ. ορίζονται εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με τα άρθρα 30 έως 49 του ν. 4823/2021 (Α΄ 136). Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν υπάρχει ή απουσιάζει ή κωλύεται, ο Διευθυντής του Ε.Κ. αναπληρώνεται από τον Υποδιευθυντή. Υπεύθυνος του σχολικού εργαστηρίου είναι ο Διευθυντής του ΕΠΑ.Λ., στο οποίο υπάγεται διοικητικά το σχολικό εργαστήριο.
3. Ο Διευθυντής του Ε.Κ. ή ο Υπεύθυνος του σχολικού εργαστηρίου είναι αρμόδιοι για: α) την οργάνωση και λειτουργία των εργαστηρίων, β) τη συντήρηση μηχανημάτων, οργάνων και λοιπού εξοπλισμού, γ) την προμήθεια του απαραίτητου υλικού, δ) την υποβολή προτάσεων σχετικά με την ανανέωση και τη συμπλήρωση του εξοπλισμού των εργαστηρίων, ε) την εκτέλεση όλων των απαραιτήτων ενεργειών για την επισκευή τους, στ) την τήρηση βιβλίων υλικού και μητρώων μηχανημάτων για τον εργαστηριακό εξοπλισμό, καθώς και ζ) τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας για τη λειτουργία των εργαστηρίων.
4. α) Σε κάθε εργαστήριο ορίζονται από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του/των Διευθυντή/των του/των ΕΠΑ.Λ., ως υπεύθυνοι εργαστηρίων, εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στις εκπαιδευτικές μονάδες που εξυπηρετούνται από το Ε.Κ. ή το σχολικό εργαστήριο, κατά περίπτωση, αντίστοιχων ειδικοτήτων με τα εργαστήρια, με σκοπό να καλύπτονται ο πρωινός, ο απογευματινός και ο εσπερινός κύκλος ημερήσιας λειτουργίας των εργαστηρίων.
β) Ο Υπεύθυνος εργαστηρίου είναι αρμόδιος για τη λειτουργία και συντήρηση του εξοπλισμού, την οργάνωση του εργαστηρίου και την υποβολή προτάσεων για τη συμπλήρωση ή την αντικατάσταση του εξοπλισμού. Είναι, επίσης, υπεύθυνος για την τήρηση όλων των κανόνων ασφάλειας που απαιτούνται για τη λειτουργία του εργαστηρίου.
5. Οι εκπαιδευτικοί ΔΕ κατηγορίας διατίθενται από τα ΕΠΑ.Λ. στα Ε.Κ. με απόφαση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ..
6. Στα Ε.Κ. ή στα σχολικά εργαστήρια ασκούνται ισότιμα όλοι οι μαθητές/καταρτιζόμενοι/μαθητευόμενοι των εκπαιδευτικών μονάδων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Κ.), Επιπέδων τρία (3), τέσσερα (4) και πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (Ε.Π.Π.).
7. Με απόφαση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου περιφερειακού συμβουλίου, ορίζονται οι εκπαιδευτικές μονάδες της ίδιας πόλης ή περιοχής, των οποίων οι μαθητές, οι καταρτιζόμενοι και οι μαθητευόμενοι ασκούνται στο Ε.Κ..
8. α) Ο Διευθυντής και ο Υποδιευθυντής Ε.Κ. αποτελούν στελέχη εκπαίδευσης και έχουν το ωράριο που ορίζεται στις περ. β) και γ) της παρ. 13 του άρθρου 14 του ν. 1566/1985 (Α΄167).
β) Στους Διευθυντές και τους Υποδιευθυντές των ΕΠΑ.Λ. καταβάλλεται το επίδομα θέσης ευθύνης που προβλέπεται στις υποπερ. θθ) και ιι) αντίστοιχα της περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 4354/2015 (Α΄176).».

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 12:37 | Βασίλης πολυχρονιάδης

    Από το άρθρο 25 προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα :
    • Ο Διευθυντής ΕΚ είναι υπεύθυνος για την συντήρηση εξοπλισμού. Θα πρέπει να είναι γνώστης του αντικειμένου των εργαστηρίων που είναι άσχετα με την ειδικότητά του ; (Το κενό αυτό το κάλυπταν οι Υπεύθυνοι τομέα EK).
    • Ο Διευθυντής ΕΚ για την συντήρηση του εξοπλισμού θα έχει την συνδρομή του Υπευθύνου εργαστηρίου, που τον επιλέγει για τις ικανότητές του ο Διευθυντής ΕΠΑΛ με ειδικότητα π.χ. Μαθηματικού ;
    • Τί γίνεται με την συντήρηση, όταν σε μερικά εργαστήρια υπάρχει πρακτική αδυναμία τοποθέτησης Υπευθύνου εργαστηρίου; (Το κενό αυτό το κάλυπταν οι Υπεύθυνοι τομέα EK). Επίσης πολλά ΕΚ δεν έχουν εκπαιδευτικούς ΔΕ αλλά και αυτοί καλύπτουν λίγες ειδικότητες, ενώ οι Τομεάρχες ΕΠΑΛ περιορίζονται στο διδακτικό έργο των εργαστηριακών μαθημάτων.
    • Ποιος θα είναι ο ρόλος του Διευθυντή ΕΚ σε περίπτωση μη τήρησης ωραρίου κατά τη διάρκεια των εργαστηριακών ωρών ;
    • Ποιος θα είναι ο ρόλος του Διευθυντή ΕΚ σε περίπτωση μη τήρησης εφημεριών σε χώρους του ΕΚ; ή εάν προκληθεί επεισόδιο με μαθητή σε εργαστηριακή ώρα;
    • Ο Διευθυντής ΕΚ και ο υποδιευθυντής θα έχουν μόνο διοικητικό ρόλο ή και διδακτικό;

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 11:20 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΕΚΕΡΙΑΔΗΣ

    Μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί, ο Δντης & ο Υπδντης του ΕΚ να έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία των Εργαστηρίων, την συντήρηση και την ασφάλεια τους, αλλά τα εργαστήρια να υπάγονται διοικητικά στον Δντη του ΕΠΑΛ.

    Αυτό που χρειάζεται είναι ενίσχυση των ΕΚ με μόνιμους ΤΕ εκπαιδευτικούς, γραμματειακή υποστήριξη και αύξηση του πλήθους υποδιευθυντών ανάλογα με το μέγεθός τους. Είναι αυτονόητο ότι οι τομεάρχες και οι υπεύθυνοι εργαστηρίων πρέπει να παραμείνουν στελέχη του ΕΚ.

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 10:06 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ

    ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
    Α.
    ΦΕΚ-1318-2015 Καθορισμός λειτουργίας των Εργαστηριακών Κέντρων
    Άρθρο 1 παρ. 9
    9. Κάθε Ε.Κ. ως αυτοτελής εκπαιδευτική μονάδα χρηματοδοτείται αυτοτελώς και συγκροτεί αυτόνομο Συμβούλιο Σχολικής Κοινότητας. Λαμβάνει ειδική χρηματοδότηση η οποία είναι συνάρτηση του αριθμού των μαθητών/-τριών όλων των σχολικών μονάδων που εξυπηρετεί, ο οποίος πλασματικά διπλασιάζεται (ΚΥΑ ΦΕΚ 310Β’/2-2-2018).

    Η ΠΑΡ. 9 ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ;
    ΕΑΝ ΝΑΙ : ΤΟ αυτόνομο Συμβούλιο Σχολικής Κοινότητας ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο Δ/ΝΤΗΣ & Ο ΥΠΟΔ/ΝΤΗΣ;
    ΕΑΝ ΟΧΙ : ΤΟΤΕ ΤΑ ΕΚ πως ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ, ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΔΙΑ ΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ;
    ΕΠΙΣΗΣ
    ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ, ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ & ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉΣ ΥΛΙΚΟΥ; ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ-ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΑΛ;

    Β.
    ΦΕΚ-1318-2015 Καθορισμός λειτουργίας των Εργαστηριακών Κέντρων
    «Άρθρο 11 Συμπεριφορά Μαθητών.
    Σε περίπτωση παραπτώματος μαθητή ή μαθητών κατά την εκπαίδευσή τους στο Ε.Κ. μπορούν να επιβληθούν οι παρακάτω ποινές:
    1. Ο διδάσκων καθηγητής: Παρατήρηση – Σύσταση, Επίπληξη και Ωριαία απομάκρυνση από το διδασκόμενο μάθημα.
    2. Ο Διευθυντής του Ε.Κ.: Όλες τις παραπάνω κυρώσεις και Αποβολή από τα μαθήματα μέχρι και τρεις (3) ημέρες.
    Κατόπιν ο Διευθυντής του Ε.Κ. ενημερώνει εγγράφως το Διευθυντή του σχολείου στο οποίο ανήκει ο μαθητής για ενημέρωση του βιβλίου ποινών. Επίσης μπορεί να εισηγηθεί στον Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ. τη λήψη πρόσθετων μέτρων.»

    Το Άρθρο 11 ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ;
    ΕΑΝ ΝΑΙ : ΚΑΛΩΣ
    ΕΑΝ ΟΧΙ : ΤΟΤΕ Ο Δ/ΝΤΗΣ ΤΟΥ ΕΚ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΠΑΛ, ΘΑ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ Δ/ΝΤΕΣ ΤΟΥΣ;

    Γ.
    ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
    Άρθρο 25 – Εργαστηριακά Κέντρα- Προσθήκη άρθρου 6Ζ στον ν. 4186/2013
    ΠΑΡ.4.
    α) Σε κάθε εργαστήριο ορίζονται από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ/ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ/ΤΩΝ ΤΟΥ/ΤΩΝ ΕΠΑ.Λ., ως ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ, εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στις εκπαιδευτικές μονάδες που εξυπηρετούνται από το Ε.Κ. ή το σχολικό εργαστήριο, κατά περίπτωση, αντίστοιχων ειδικοτήτων με τα εργαστήρια, με σκοπό να καλύπτονται ο πρωινός, ο απογευματινός και ο εσπερινός κύκλος ημερήσιας λειτουργίας των εργαστηρίων.
    β) Ο Υπεύθυνος εργαστηρίου είναι αρμόδιος για τη λειτουργία και συντήρηση του εξοπλισμού, την οργάνωση του εργαστηρίου και την υποβολή προτάσεων για τη συμπλήρωση ή την αντικατάσταση του εξοπλισμού. Είναι, επίσης, υπεύθυνος για την τήρηση όλων των κανόνων ασφάλειας που απαιτούνται για τη λειτουργία του εργαστηρίου.

    ΕΠΙΣΗΣ
    Άρθρο 22 – Τομεάρχες Επαγγελματικών Λυκείων- Προσθήκη άρθρου 6Δ στον ν. 4186/2013
    Άρθρο 6Δ
    Τομεάρχες ΕΠΑΛ
    ΑΡΘ. 2.
    ΠΑΡ. δ) τη συνεργασία με τους Υπεύθυνους εργαστηρίων για τον εξοπλισμό και τα αναλώσιμα που απαιτούνται για την πραγματοποίηση των ασκήσεων του ΕΠΑ.Λ.
    ΔΗΛΑΔΗ
    ΟΙ Τομεάρχες ΕΠΑΛ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΑΛ & ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ για τον εξοπλισμό και τα αναλώσιμα που απαιτούνται για την πραγματοποίηση των ασκήσεων του ΕΠΑ.Λ.

    ΑΛΗΘΕΙΑ
    ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ
    ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ Ε.Ε.Κ ΩΣ
    Δ/ΝΤΕΣ & ΥΠΟΔ/ΤΕΣ ΣΤΑ ΕΚ;

    Δ.
    ΕΑΝ ΜΠΗΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ – ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ ΤΑ ΔΥΟ ΑΡΘΡΑ

    ΦΕΚ-1318-2015 Καθορισμός λειτουργίας των Εργαστηριακών Κέντρων
    Άρθρο 4 Καθήκοντα Υπεύθυνων Τομέων Εργαστηρίων.
    ΚΑΙ ΤΟ
    ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
    Άρθρο 22 – Τομεάρχες Επαγγελματικών Λυκείων- Προσθήκη άρθρου 6Δ στον ν. 4186/2013
    Άρθρο 6Δ
    Τομεάρχες ΕΠΑΛ

    ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΟΤΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ
    ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ Ε.Κ & ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΡΕΩΝΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΥΛΙΚΟ ΤΟΥ Ε.Κ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΟΝ Δ/ΝΤΗ ΤΟΥ Ε.Κ.

    ΤΙΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟΝ Δ/ΝΤΗ ΤΟΥ Ε.Κ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ.

    ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΕΞΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

    1. ΤΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣΤΑΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΟΥΝ ΟΙ ΤΟΜΕΑΡΧΕΣ ΣΤΑ Ε.Κ ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ( ΠΟΥ ΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥ Ε.Κ);
    2. ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΣΤΟΥΣ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΙΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ (ΠΧ 3 ΩΡΕΣ) ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΣΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ;

    ΔΙΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΟΡΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΑΝΕΙΣ ΕΜΠΕΙΡΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΠΟΥ ΕΧΕΙ 18 ΩΡΕΣ ΥΠ. ΩΡΑΡΙΟ) ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΘΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΘΕΣΗ.

    ΑΡΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΩΝ Ε.Κ.

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 09:47 | ΟΛΓΑ

    Οι απαιτήσεις λειτουργίας των ΕΚ, χρειάζονται περισσότερα όργανα διοίκησης, σίγουρα μεγαλύτερο αριθμό υποδιευθυντών, οι τομεάρχες να μείνουν στη θέση τους Οι τομείς εργαστηρίων του ΕΚ, πρέπει να παραμείνουν στη φιλοσοφία που υπάρχει στο ΦΕΚ λειτουργίας των ΕΚ, όπως είναι σήμερα, να βασίζεται δηλαδή στο διδασκόμενο αντικείμενο των εργαστηρίων που ανήκουν στον ίδιο τομέα. Τα εργαστήρια εξυπηρετούν πάνω από μία σχολική μονάδα, πως θα λειτουργήσει το ΕΚ αποψιλωμένο από στελέχη;

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 09:43 | ΟΛΓΑ

    Οι απαιτήσεις λειτουργίας των ΕΚ, χρειάζονται περισσότερα όργανα διοίκησης, σίγουρα μεγαλύτερο αριθμό υποδιευθυντών, ή να παραμείνουν οι τομεάρχες στη θέση τους. Οι τομείς εργαστηρίων του ΕΚ, πρέπει να παραμείνουν στη φιλοσοφία που υπάρχει στο ΦΕΚ λειτουργίας των ΕΚ, όπως είναι σήμερα, να βασίζεται δηλαδή στο διδασκόμενο αντικείμενο των εργαστηρίων που ανήκουν στον ίδιο τομέα. Τα εργαστήρια εξυπηρετούν ανάγκες τις περισσότερες φορές πάνω από μά σχολική μονάδα. Πς θα λειτουργήσει το ΕΚ αποψιλωμένο από στελέχη;

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 09:14 | Κάτια Παρασκευοπούλου

    Προτάσεις επί του νέου νομοσχεδίου για την ΕΕΚ

    Κεφάλαιο Ε΄: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ Ν.4186/2013
    Άρθρο 25
    Εργαστηριακά Κέντρα- Προσθήκη άρθρου 6Ζ στον ν. 4186/2013
    Στον ν. 4186/2013 (Α΄193), μετά το άρθρο 6Ε, προστίθεται άρθρο 6Ζ ως εξής:
    «Άρθρο 6Ζ
    Εργαστηριακά Κέντρα
    1. Κάθε (Ε.Κ.) διακρίνεται σε τομείς εργαστηρίων, αντίστοιχους με τους τομείς σπουδών των ΕΠΑ.Λ.. Κάθε τομέας εργαστηρίων περιλαμβάνει τα εργαστήρια του οικείου τομέα σπουδών. Όταν όσοι ασκούνται στα εργαστήρια προέρχονται από λιγότερες εκπαιδευτικές μονάδες, οι εργαστηριακές ανάγκες καλύπτονται σε σχολικό εργαστήριο του ΕΠΑ.Λ.
    Να αντικατασταθεί από:
    Δεν επιτρέπεται η δημιουργία Σχολικού Εργαστηρίου σε ένα ΕΠΑ.Λ. Όλα τα εργαστήρια εντάσσονται σε Ε.Κ. που λειτουργεί στην ίδια Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ακόμη και εκείνα που δεν βρίσκονται στον κύριο χώρο λειτουργίας του Ε.Κ.
    Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν αυτό είναι αντικειμενικά αδύνατο, δύναται να δημιουργηθεί Σχολικό Εργαστήριο με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

    2. Όργανα διοίκησης κάθε Ε.Κ. είναι ο Διευθυντής και ο Υποδιευθυντής. Διευθυντής και Υποδιευθυντής του Ε.Κ. ορίζονται εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με τα άρθρα 30 έως 49 του ν. 4823/2021 (Α΄ 136). Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν υπάρχει ή απουσιάζει ή κωλύεται, ο Διευθυντής του Ε.Κ. αναπληρώνεται από τον Υποδιευθυντή. Υπεύθυνος του σχολικού εργαστηρίου είναι ο Διευθυντής του ΕΠΑ.Λ., στο οποίο υπάγεται διοικητικά το σχολικό εργαστήριο.
    Να αντικατασταθεί από:
    Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν υπάρχει ή απουσιάζει ή κωλύεται ο Διευθυντής του Ε.Κ., αναπληρώνεται από τον Υποδιευθυντή και αν έχουν τοποθετηθεί και άλλος ή άλλοι Υποδιευθυντές, αναπληρώνεται από τον Υποδιευθυντή Α’. Υπεύθυνος του σχολικού εργαστηρίου είναι ο Διευθυντής του Ε.Κ., στο οποίο υπάγεται διοικητικά το σχολικό εργαστήριο.
    4. α) Σε κάθε εργαστήριο ορίζονται από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του/των Διευθυντή/των του/των ΕΠΑ.Λ., ως υπεύθυνοι εργαστηρίων, εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στις εκπαιδευτικές μονάδες που εξυπηρετούνται από το Ε.Κ. ή το σχολικό εργαστήριο, κατά περίπτωση, αντίστοιχων ειδικοτήτων με τα εργαστήρια, με σκοπό να καλύπτονται ο πρωινός, ο απογευματινός και ο εσπερινός κύκλος ημερήσιας λειτουργίας των εργαστηρίων.
    Να συμπληρωθεί με:
    Και συναίνεση του Διευθυντή Ε.Κ.
    5. Οι εκπαιδευτικοί ΔΕ κατηγορίας (1) διατίθενται από τα ΕΠΑ.Λ. στα Ε.Κ. με ολική διάθεση, με απόφαση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ. (2)

    Να συμπληρωθεί από:
    (1) και ΤΕ κατηγορίας και οι Υπεύθυνοι εργαστηρίων
    (2)και την σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή Ε.Κ

    Συμμετέχουν σε επιτροπές παραλαβής, απογραφής, καταστροφής και διαγραφής εξοπλισμού.

    8. β) Στους Διευθυντές και τους Υποδιευθυντές των ΕΠΑ.Λ. (ΔΙΟΡΘΩΣΗ Ε.Κ.) καταβάλλεται το επίδομα θέσης ευθύνης που προβλέπεται στις υποπερ. θθ) και ιι) αντίστοιχα της περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 4354/2015 (Α΄176).».
    Να προστεθεί γ) Το ωράριο των Δ/ντών Ε.Κ. να καθορίζεται σύμφωνα με όλα τα τμήματα της Α΄ τάξης, τα τμήματα Τομέων της Β’ τάξης και τα τμήματα Ειδικοτήτων της Γ’ τάξης των ΕΠΑΛ που εξυπηρετούν, τα οποία πληρούν την προϋπόθεση που ορίζεται από την παρ. 13α του άρθρου 14 του Ν.1566/1985, δηλαδή όσα έχουν τουλάχιστον δεκατρείς (13) μαθητές.

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 08:54 | Μ. Μ.

    Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου τα όργανα διοίκησης του Ε.Κ. είναι ο Διευθυντής και ο Υποδιευθυντής άρα το ΕΚ δεν θα έχει σύλλογο διδασκόντων Τίθενται λοιπόν ορισμένα ερωτήματα που αφορούν την καθημερινή λειτουργία όπως:
    • Πως θα καλύπτεται το συνολικό ωράριο λειτουργίας του Ε.Κ. το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι από τις 8:15 έως τις 23:00;
    • Ποιος θα αναπληρώνει τα όργανα διοίκησης του Ε.Κ. σε περίπτωση αδείας ή ασθενείας;
    • Πως θα ορίζονται οι εφημερίες των εκπαιδευτικών στο ΕΚ όταν στο ίδιο ωράριο λειτουργίας (ημερήσιο ή εσπερινό) εξυπηρετούνται δύο ή περισσότερα ΕΠΑΛ
    • Πώς θα αντιμετωπίζονται οι παραβατικές συμπεριφορές των μαθητών που προέρχονται από σχολικές μονάδες που δεν συστεγάζονται με το Εργαστηριακό Κέντρο;
    • Ποιος είναι υπεύθυνος για την τήρηση των κανόνων ασφάλειας, τα υλικά – αναλώσιμα και την συντήρηση του εξοπλισμού των εργαστηρίων όταν αυτά χρησιμοποιούνται από δομές επιπέδου 3 και 5;
    Τέλος αφού το ΕΚ δεν είναι σχολική μονάδα απαλλάσσεται από την εσωτερική αξιολόγηση, τις διδακτικές επισκέψεις, τους παιδαγωγικούς συλλόγους κ.α. Επίσης δεν θα μπορεί να υλοποιήσει προγράμματα περιβαλλοντικά, ερευνητικά, Erasmus.

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 08:27 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    -Οι Υπεύθυνοι Τομέων θα πρέπει να υπάρχουν και στα Εργαστηριακά Κέντρα για να συντονίζουν την ασφαλή λειτουργία των εργαστηρίων προκειμένου οι μαθητές/εκπαιδευόμενοι/καταρτιζόμενοι να αποκτούν εμπειρίες και να αναπτύσσουν δεξιότητες σε καλά οργανωμένους και ασφαλείς εργαστηριακούς χώρους. Γεγονός που θα τους βοηθήσει να συνεργάζονται και να εφαρμόζουν κανόνες ασφαλείας στα εργαστήρια αρχικά. Στη συνέχεια, στους χώρους εργασίας ως εκπαιδευόμενοι και τελικά ως αδειούχοι τεχνίτες έτοιμοι να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην κοινωνία με ασφάλεια. Τις διαπιστώσεις αυτές τις λαμβάνουμε τόσο από τους ίδιους τους μαθητές/εκπαιδευόμενους/καταρτιζόμενους, όσο και από γονείς/κηδεμόνες και επαγγελματίες.

    -Η επιλογή των Τομεαρχών ΕΠΑΛ θα πρέπει να γίνεται βάση προσόντων (αναρτημένων σε κάποια βάση), εισήγησης του Διευθυντή του ΕΠΑΛ και επιτροπής επιλογής όπως π.χ. των Διευθυντών.

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 08:15 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    -Οι Υπεύθυνοι Τομέων θα πρέπει να υπάρχουν και στα Εργαστηριακά Κέντρα για να συντονίζουν την ασφαλή λειτουργία των εργαστηρίων προκειμένου οι μαθητές/εκπαιδευόμενοι/καταρτιζόμενοι να αποκτούν εμπειρίες και να αναπτύσσουν δεξιότητες σε καλά οργανωμένους και ασφαλείς εργαστηριακούς χώρους. Γεγονός που θα τους βοηθήσει να συνεργάζονται και να εφαρμόζουν κανόνες ασφαλείας στα εργαστήρια αρχικά. Στη συνέχεια, στους χώρους εργασίας ως εκπαιδευόμενοι και τελικά ως αδειούχοι τεχνίτες έτοιμοι να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην κοινωνία με ασφάλεια. Τις διαπιστώσεις αυτές τις λαμβάνουμε τόσο από τους ίδιους τους μαθητές/εκπαιδευόμενους/καταρτιζόμενους, όσο και από γονείς/κηδεμόνες και επαγγελματίες.

    -Η επιλογή των Τομεαρχών ΕΠΑΛ θα πρέπει να γίνεται βάση προσόντων (αναρτημένων σε κάποια βάση), εισήγησης του Διευθυντή του ΕΠΑΛ και επιτροπής επιλογής όπως π.χ. των Διευθυντών.

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 08:07 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Το ζητούμενο στο ΕΚ δεν είναι να λαμβάνει αποφάσεις ή να έχει σύλλογο διδασκόντων ή οργανικές θέσεις. Η ουσία είναι αλλού. Να έχει ένα ικανό αριθμό ατόμων όπως και σήμερα ώστε τα εργαστήρια να είναι λειτουργικά και να υποστηρίζουν επαρκώς τις εκπαιδευτικές μονάδες που εξυπηρετούν. Επίσης θα πρέπει ο εργαστηριακός εξοπλισμός να βελτιώνεται. Δεν είναι μόνο το θέμα της συντήρησης του υφιστάμενου εξοπλισμού. Από ποιους θα γίνουν όλα αυτά; Από τον Δ/ντη , υπ/ντη τους υπευθύνους εργαστηρίων (εφόσον και αν ορισθούν); Οι εκπαιδευτικοί κλάδου ΔΕ στα περισσότερα ΕΚ δεν υπάρχουν και σε άλλα είναι ελάχιστοι. Οι νέοι τομεάρχες των ΕΠΑΛ δεν είναι υπεύθυνοι για τον εξοπλισμό αλλά μόνο για την αγορά υλικών. Θα δημιουργηθούν σοβαρότατα προβλήματα στην λειτουργία των εργαστηρίων και θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις όπου ένα εργαστήριο θα είναι ελλιπές και θα γίνεται θεωρία. Εκτός βέβαια αν κάποιοι έχουν συνηθίσει να λειτουργούν σε ένα τέτοιο εργαστηριακό περιβάλλον και δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 08:03 | Σ.Τ.

    Με το παρόν νομοσχέδιο το Ε.Κ. αποψιλώνεται από Στελέχη, ο Δ/ντης και Υποδ/ντης του Ε.Κ. θα έχουν τον ρόλο επιστάτη. Οι Υπεύθυνοι Τομέων που ήταν απαραίτητοι για τη λειτουργία του Ε.Κ., που επόπτευαν, συντηρούσαν, προμήθευαν τα εργαστήρια από κοινού με τους υπεύθυνους εργαστηρίων, μεταφέρονται στο ΕΠΑΛ με διαφορετικό καθηκοντολόγιο.
    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ:
    Τα εργαστήρια του Ε.Κ. που είναι η ραχοκοκκαλιά της Τεχνικής εκπαίδευσης σιγά σιγά θα απαξιωθούν, θα παρακμάσουν. Ο εξοπλισμός θα μειώνεται λόγω μη συντήρησης από την έλλειψη ατόμων που θα τον συντηρούν και θα τον ελέγχουν. Τα δύο άτομα που παραμένουν στο Ε.Κ. (Δ/ντης και Υποδ/ντης) δεν είναι δυνατόν να καλύψουν τις ανάγκες συντήρησης, προμηθειών και καταγραφής του εξοπλισμού.
    ΠΡΟΤΑΣΗ:
    Οι Τομεάρχες να παραμείνουν διοικητικά στο Ε.Κ. με το καθηκοντολόγιο που ισχύει με τον ν. 1318/2015 και να διπλασιαστούν για να μπορούν να καλύπτουν και τις 3 βάρδιες λειτουργίας του Ε.Κ.

  • Προτάσεις επί του νέου νομοσχεδίου για την ΕΕΚ

    Κεφάλαιο Ε΄: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ Ν.4186/2013
    Άρθρο 25
    Εργαστηριακά Κέντρα- Προσθήκη άρθρου 6Ζ στον ν. 4186/2013
    Στον ν. 4186/2013 (Α΄193), μετά το άρθρο 6Ε, προστίθεται άρθρο 6Ζ ως εξής:
    «Άρθρο 6Ζ
    Εργαστηριακά Κέντρα
    1. Κάθε (Ε.Κ.) διακρίνεται σε τομείς εργαστηρίων, αντίστοιχους με τους τομείς σπουδών των ΕΠΑ.Λ.. Κάθε τομέας εργαστηρίων περιλαμβάνει τα εργαστήρια του οικείου τομέα σπουδών. Όταν όσοι ασκούνται στα εργαστήρια προέρχονται από λιγότερες εκπαιδευτικές μονάδες, οι εργαστηριακές ανάγκες καλύπτονται σε σχολικό εργαστήριο του ΕΠΑ.Λ.
    Να αντικατασταθεί από:
    Δεν επιτρέπεται η δημιουργία Σχολικού Εργαστηρίου σε ένα ΕΠΑ.Λ. Όλα τα εργαστήρια εντάσσονται σε Ε.Κ. που λειτουργεί στην ίδια Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ακόμη και εκείνα που δεν βρίσκονται στον κύριο χώρο λειτουργίας του Ε.Κ.
    Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν αυτό είναι αντικειμενικά αδύνατο, δύναται να δημιουργηθεί Σχολικό Εργαστήριο με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

    2. Όργανα διοίκησης κάθε Ε.Κ. είναι ο Διευθυντής και ο Υποδιευθυντής. Διευθυντής και Υποδιευθυντής του Ε.Κ. ορίζονται εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με τα άρθρα 30 έως 49 του ν. 4823/2021 (Α΄ 136). Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν υπάρχει ή απουσιάζει ή κωλύεται, ο Διευθυντής του Ε.Κ. αναπληρώνεται από τον Υποδιευθυντή. Υπεύθυνος του σχολικού εργαστηρίου είναι ο Διευθυντής του ΕΠΑ.Λ., στο οποίο υπάγεται διοικητικά το σχολικό εργαστήριο.
    Να αντικατασταθεί από:
    Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν υπάρχει ή απουσιάζει ή κωλύεται ο Διευθυντής του Ε.Κ., αναπληρώνεται από τον Υποδιευθυντή και αν έχουν τοποθετηθεί και άλλος ή άλλοι Υποδιευθυντές, αναπληρώνεται από τον Υποδιευθυντή Α’. Υπεύθυνος του σχολικού εργαστηρίου είναι ο Διευθυντής του Ε.Κ., στο οποίο υπάγεται διοικητικά το σχολικό εργαστήριο.
    4. α) Σε κάθε εργαστήριο ορίζονται από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του/των Διευθυντή/των του/των ΕΠΑ.Λ., ως υπεύθυνοι εργαστηρίων, εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στις εκπαιδευτικές μονάδες που εξυπηρετούνται από το Ε.Κ. ή το σχολικό εργαστήριο, κατά περίπτωση, αντίστοιχων ειδικοτήτων με τα εργαστήρια, με σκοπό να καλύπτονται ο πρωινός, ο απογευματινός και ο εσπερινός κύκλος ημερήσιας λειτουργίας των εργαστηρίων.
    Να συμπληρωθεί με:
    Και συναίνεση του Διευθυντή Ε.Κ.
    5. Οι εκπαιδευτικοί ΔΕ κατηγορίας (1) διατίθενται από τα ΕΠΑ.Λ. στα Ε.Κ. με ολική διάθεση, με απόφαση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ. (2)

    Να συμπληρωθεί από:
    (1) και ΤΕ κατηγορίας και οι Υπεύθυνοι εργαστηρίων
    (2)και την σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή Ε.Κ

    Συμμετέχουν σε επιτροπές παραλαβής, απογραφής, καταστροφής και διαγραφής εξοπλισμού.

    8. β) Στους Διευθυντές και τους Υποδιευθυντές των ΕΠΑ.Λ. (ΔΙΟΡΘΩΣΗ Ε.Κ.) καταβάλλεται το επίδομα θέσης ευθύνης που προβλέπεται στις υποπερ. θθ) και ιι) αντίστοιχα της περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 4354/2015 (Α΄176).».
    Να προστεθεί γ) Το ωράριο των Δ/ντών Ε.Κ. να καθορίζεται σύμφωνα με όλα τα τμήματα της Α΄ τάξης, τα τμήματα Τομέων της Β’ τάξης και τα τμήματα Ειδικοτήτων της Γ’ τάξης των ΕΠΑΛ που εξυπηρετούν, τα οποία πληρούν την προϋπόθεση που ορίζεται από την παρ. 13α του άρθρου 14 του Ν.1566/1985, δηλαδή όσα έχουν τουλάχιστον δεκατρείς (13) μαθητές.

    …………………………………………………………………………………………………………………………………..
    Οι παραπάνω θέσεις είναι αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας ομάδας Διευθυντών/-τριών ΕΚ, και συγκεκριμένα των

    1. Δρ. Κοτσιφάκος Δημήτριος
    Διευθυντής 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Αγίου Δημητρίου
    2. Αριστείδης Παλιούρας
    Διευθυντής 3ου Εργαστηριακού Κέντρου Ανατολικής Αττικής
    3. Μαρία Κατάρα
    Διευθύντρια 4ου Ε.Κ. Β΄ Αθήνας ( Ν. Ιωνίας )
    4. Αικατερίνη Παρασκευοπούλου
    Διευθύντρια 2ου Ε.Κ. Δ΄Αθήνας (Αργυρούπολης)
    5. Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου
    Διευθυντής 4ου Ε.Κ. Γ’ Αθήνας (Περιστερίου)
    6. Χατζόπουλος Δημήτριος
    Διευθυντής 1ου Ε.Κ. Σίνδου (Δυτ. Θεσ/νίκης)
    7. Κουτσουκος Βλασιος
    Διευθυντης 5ου ΕΚ Αθηνας – Ν.Φιλαδελφειας
    8. Αικατερίνη Οικονομίδου
    Διευθύντρια 1ου ΕΚ Γιαννιτσών (Πέλλας)
    9. Σπάλα Γεωργία
    Διευθύντρια 1ου ΕΚ Καλαμάτα
    10. Γκότσικας-Ζωγράφου Πασχάλης
    Διευθυντής 1ου ΕΚ Κιλκίς
    11. Μπασδεκίδης Χρήστος
    Διευθυντής ΕΚ Θεσσαλονίκης,
    12. Τσιβίκης Κωνσταντίνος
    Διευθυντής ΕΚ Καλαμαριάς
    13. Χατζηαγαπίου Ανδρέας
    Διευθυντής 1ου ΕΚ Κομοτηνής
    14. Δρ. Καλλιόπη Κανάκη
    Διευθύντρια 2ου ΕΚ Ηρακλείου
    15. Καχριμάνης Αναστάσιος
    Διευθυντής 1ου ΕΚ Άργους
    16. Μπουντιούκος Βασίλειος
    Δ/ντής 1ου ΕΚ Κοζάνης
    17. Σακκάς Ηλίας
    Διευθυντής 8 Ε.Κ. Ταύρου
    18. Νικολαΐδης Νικόλαος
    Διευθυντης 1ου Ε.Κ Ιωαννίνων
    19. Μυλωνά Μαριάνθη
    Διευθύντρια 5ου ΕΚ Ανατολικής Αττικής (Αχαρνές)
    20. Θεοδωροπουλος Σωτήρης
    Διευθυντής 1ο ΕΚ Γ´ Δ/ΝΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΓ.ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Αττικής
    21. Μερλιαούντας Στέφανος
    Διευθυντής 8ου ΕΚ Επανομής Θεσσαλονίκης,
    22. Καρβούνης Παναγιώτης
    Διευθυντής 1ου Ε.Κ Κέρκυρας
    23. Παλαιολόγος Δούρος
    Διευθυντής 1ου ΕΚ Κιάτου
    24. Κολίτσας Δημήτριος
    Δ/ντής 2ου ΕΚ Κοζάνης (Πτολεμαΐδα)
    25. Τσουκιά Ελπίδα
    Διευθύντρια 2ου ΕΚ Αιγάλεω
    26. Τριανταφύλλου Κωνσταντίνος
    Διευθυντής 4ου ΕΚ Περιστερίου

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 00:53 | ΧΠ

    Για πρώτη φορά επιχειρείται να αντιμετωπιστεί η δυστοκία της συνεργασίας ΕΠΑΛ-Ε.Κ.!

    Εκπαιδευτικοί με ολική διάθεση στο Ε.Κ., Υπεύθυνοι Εργαστηρίων και Τομεάρχες δεν παρευρίσκονται στον σύλλογο διδασκόντων του ΕΠΑΛ, με αποτέλεσμα να μην εναρμονίζουν τις πρακτικές τους με την οργανωσιακή στρατηγική του σχολείου. Διχασμένοι εκπαιδευτικοί ανάμεσα σε ΕΠΑΛ και Ε.Κ.,δεν δίνουν έμφαση στην κάλυψη των στόχων της διοίκησης.

    Ως γονέας-κηδεμόνας επιλέγεις το ΕΠΑΛ φοίτησης του παιδιού σου και πολύ σύντομα συνειδητοποιείς πως για την εργαστηριακή του κατάρτιση υπεύθυνο είναι το Ε.Κ., ένας διαφορετικός φορέας που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έχει διαφορετική οργανωσιακή κουλτούρα από το ΕΠΑΛ εγγραφής που έχεις επιλέξει. Για πειθαρχικά παραπτώματα και εκπαιδευτικά προβλήματα που προκύπτουν στα εργαστηριακά μαθήματα η Διοίκηση του ΕΠΑΛ δηλώνει και είναι αναρμόδια.

    Οι περισσότεροι καθηγητές με διάθεση στο Ε.Κ. δεν συμμετείχαν στον τεράστιο όγκο εργασίας του ΕΠΑΛ (εγγραφές, μετεγγραφές, απουσίες, πειθαρχικά μέτρα, επιτήρηση ενδοσχολικών εξετάσεων). Οι καθηγητές γενικής παιδείας και κάποιοι λίγοι εκπαιδευτικοί τεχνικών μαθημάτων που έχουν αναλάβει τα απαιτητικά θεωρητικά μαθήματα (πανελλαδικώς εξεταζόμενα με τράπεζα θεμάτων) καλούνται να σηκώσουν το βάρος της γραμματειακής και διοικητικής υποστήριξης των ΕΠΑΛ.

    Με το νέο νομοσχέδιο σπάει το απόστημα της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Ένα σχολείο θα είναι υπεύθυνο για όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές. Στελέχη και εκπαιδευτικοί όλοι μαζί σε ένα ενιαίο πολύδυναμο σχολείο θα μπορούν να συνδυάσουν την θεωρία με την πράξη (εργαστήριο) με απώτερο σκοπό την βελτιστοποίηση των δεξιοτήτων και το σημαντικότερο, εναρμόνισή τους με τις θεωρητικές γνώσεις των μαθητών του ΕΠΑΛ.

    Επικροτώ την οργανωτική ενίσχυση των ΕΠΑΛ με τομεάρχες και επιπλέον υποδιευθυντές. Με την ενοποίηση της διηρημένης επαγγελματικής εκπαίδευσης θα εξασφαλιστεί η ευελιξία και η προσαρμογή της Ελληνικής ΕΕΚ στην ευρωπαϊκή βιώσιμη ανταγωνιστικότητα και ανθεκτικότητα.»

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 00:46 | ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΟΛΤΕΕ)

    Οι αλλαγές που επιφέρει το σχετικό άρθρο, ειδικά όσον αφορά τους Υπεύθυνους Τομέων Εργαστηρίων, προκαλούν σημαντικές ανησυχίες. Η αποφυγή επανάληψης πρακτικών που αποδείχθηκαν ανεπιτυχείς στο παρελθόν είναι σημαντική για τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
    Η προσεκτική αξιολόγηση των αναγκών από τους αρμόδιους και η αντίληψη του κόστους εξοπλισμού αναλωσίμων και παγίων που υπάρχει στα εργαστήρια και αυτά είναι “χρεωμένα” σε κάποιους εκπαιδευτικούς, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ορθολογικότερες λύσεις που θα εξυπηρετούν αποτελεσματικότερα την εκπαιδευτική διαδικασία.
    Επιπρόσθετα η παράγραφος 1 έχει ασάφεια στο περιεχόμενο και υποδηλώνει περαιτέρω συρρίκνωση των ΕΚ καθώς επίσης η παράγραφος 4 δεν καθορίζει την μείωση του ωραρίου για τους υπεύθυνους εργαστηρίου η οποία θα πρέπει να είναι αντίστοιχη με αυτή των Υπευθύνων Τομέα ανεξαρτήτως ωραρίου και ανεξαρτήτως κύκλου λειτουργίας. Θα πρέπει κεντρικά να υπάρξει ένας φορέας που θα συντηρεί και θα επισκευάζει τον εργαστηριακό εξοπλισμό ώστε οι υπεύθυνοι εργαστηρίου να ασχολούνται αποκλειστικά με την υποστήριξη των μέσων για την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων.
    Να προβλεφθεί η ύπαρξη θέσεων ΔΕ για όλους τους Τομείς των ΕΠΑ.Λ., Π.ΕΠΑ.Λ. και ΕΝΕΕΓΥ-Λ..

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 00:33 | ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
    Θα ήταν καλό να γίνει αναφορά και στην χρηματοδότηση των εργαστηρίων. Ο εξοπλισμός των εργαστηρίων δεν γίνεται από το υπουργείο και σε ορισμένους δήμους η χρηματοδότηση είναι συμβολική. Αναγκαζόμαστε να βάζουμε από την τσέπη μας χρήματα για να λειτουργήσουν τα εργαστήρια.

    ΚΙΝΗΤΡΟ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
    Απαιτείται κίνητρο για να αναλάβει κάποιος υπεύθυνος εργαστηρίου. Υπάρχουν εργαστήρια που λειτουργούν χωρίς υπεύθυνο εργαστηρίου. Προσωπικά και εγώ δεν θα προσφερθώ άλλη φορά.

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 22:58 | ΣΟΦΙΑ

    Να δοθεί μέριμνα για τη στελέχωση του ΕΚ με παραπάνω στελέχη από αυτά που προβλέπονται στο νομοσχέδιο (Δ/ντης και Υποδ/ντης),για την κάλυψη των αναγκών του ΕΚ. Πως θα εξασφαλίζεται η λειτουργία του ΕΚ που θα λειτουργεί από τις 8:00πμ έως τις 11:00μμ με 2 μόνο στελέχη; Πως θα γίνεται αναπλήρωση στελέχους του ΕΚ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ασθένειας κλπ;
    Οι Τομεάρχες θα πρέπει να συνεργάζονται με το ΕΚ σύμφωνα με καθορισμένο καθηκοντολόγιο για:
    – τη συντήρηση μηχανημάτων, οργάνων και λοιπού εξοπλισμού,
    – την προμήθεια του απαραίτητου υλικού,
    – την υποβολή προτάσεων σχετικά με την ανανέωση και τη συμπλήρωση του εξοπλισμού των εργαστηρίων,
    – την εκτέλεση όλων των απαραιτήτων ενεργειών για την επισκευή τους,
    – την τήρηση βιβλίων υλικού και μητρώων μηχανημάτων για τον εργαστηριακό εξοπλισμό,
    – τη σύσταση επιτροπών παραλαβής εξοπλισμού και αναλωσίμων.
    Ο Δ/ντης του ΕΚ που είναι εκπαιδευτικός, μιας συγκεκριμένης ειδικότητας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τα πάντα γύρω από τον εξοπλισμό όλων των εργαστηρίων των ειδικοτήτων που λειτουργούν στο ΕΚ ώστε να απογράφει τα εργαστήρια όλων των Τομέων που στα μεγάλα ΕΚ ξεπερνούν των αριθμό των 30.
    Επίσης με το παρόν νομοσχέδιο τριπλασιάζονται οι θέσεις των Τομεαρχών σε κάθε σχολικό συγκρότημα που εξυπηρετείται από το ΕΚ, σε σχέση με τους Υπεύθυνους Τομέων των ΕΚ που ισχύουν μέχρι έως τώρα, με την παρ 2 αρθρο 101 του νόμου 4763/2020 (Α 254), με νέες αρμοδιότητες, αντίστοιχες αυτών που περιγράφονται στο αρθρο 92 του νόμου 4823/2021 περί Ενδοσχολικών Συντονιστών. Ο ρόλος ωστόσο των Υπευθύνων Τομέων του ΕΚ με τις αρμοδιότητες που περιγράφονται στο άρθρο 4 του νόμου 1318/2015 είναι ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΚ και θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για τη σύνδεση τους με το ΕΚ.

    Υπόψιν σας επίσης ότι δεν υπάρχει ισοκατανομή ειδικοτήτων σε κάθε Τομέα που λειτουργεί στα ΕΠΑΛ,(πχ υπάρχουν Τομείς με μία μόνο ειδικότητα, πχ Δομικών Εργων και Τομείς με 8 ειδικότητες όπως Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας), οπότε τα όποια «προνόμια» των Τομεαρχών του νέου νομοσχεδίου θα πρέπει να δοθούν με αναλογικότητα.

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 22:39 | Κοσμάς

    Έχω να θέσω προς προβληματισμό τα παρακάτω:
    1.
    Υπάρχουν πολλά εργαστήρια που δεν έχουν υπεύθυνους εργαστηρίων ούτε προσωπικό εκπαιδευτικών ΔΕ. Αυτό συμβαίνει γιατί οι παλαιότεροι σε τοποθέτηση εκπαιδευτικοί των τομέων επικαλούμενοι την αρχαιότητα τους διαλέγουν μαθήματα της αρεσκείας τους ακόμα και μαθήματα της πρώτης τάξης των ΕΠΑΛ χωρίς να επιθυμούν να καλύψουν τις ώρες εργαστηριακές ώρες των μαθημάτων του τομέα τους.Ετσι παραιτείται κατακερματισμός των εργαστηριακών μαθημάτων σε πολλούς εκπαιδευτικών χωρίς όμως να καλύπτουν τις απαιτήσεις για τον ορισμό τους ως υπεύθυνους εργαστηρίων… Μοιραία το βάρος συντήρησης των εργαστηρίων πέφτει στους υπεύθυνους τομέων ,στον διευθυντή και υποδιευθυντή των Εργαστηριακών κέντρων.Αν αποδυναμωθεί ακόμα περισσότερο το ΕΚ σε συνδυασμό με τις επιπρόσθετες ευθύνες που αναλαμβάνουν οι υπεύθυνοι τομέων είναι φυσικό επακόλουθο να δημιουργηθούν επιπρόσθετα προβλήματα..
    2.
    Στα Εργαστηριακά κέντρα βρίσκεται ο ακριβότερος και πολυτιμότερος εξοπλισμός (μεταφορικά και κυριολεκτικά) όσο αφορά τη λειτουργία της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Αποτελούν το χώρο της πεμπτουσίας της επαγγελματικής εκπαίδευσης αφού εκεί οι μαθητές θα εφαρμόσουν τις θεωρητικές γνώσεις και θα αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες τις οποίες θα εφαρμόσουν αργότερα στο στίβο εργασίας. Θεωρώ λοιπόν ότι κινούμαστε σε λάθος κατεύθυνση αποδυναμώνοντας την λειτουργία των ΕΚ.Προφανώς το αντίθετο πρέπει να γίνει.
    3.
    Στο Εργαστηριακό κέντρο που υπηρετώ εξυπηρετούνται σε πλήρες ωράριο 8:30-23:00 4 ΕΠΑΛ , 2 ΔΙΕΚ και λειτουργούν 3 τμήματα μαθητείας. Πρέπει να συνεχίσουμε το ήδη υπάρχον καθεστώς για να γίνεται συντονισμός χρήσης των θεωρώ ότι ο κατακερματισμός ευθυνών θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που καλείται να καλύψει.
    4.
    Όσο αφορά την σύνδεση των μαθητών με την εργασία δεν είναι καταλληλότερος να διαχειριστεί ο διευθυντής των ΕΚ;

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 21:57 | Α.Γ.

    Ας αναφέρουμε ποιός ήταν ο σκοπός δημιουργίας των Εργαστηριακών Κέντρων:
    -Να υπάρχουν εκπαιδευτικές μονάδες αποτελούμενες από εργαστήρια ειδικοτήτων με τον απαραίτητο εργαστηριακό εξοπλισμό , ώστε οι μαθητευόμενοι να εμπεδώσουν τα όσα έχουν μάθει στα Θεωρητικά μαθήματα και να τα εφαρμόσουν πρακτικά πλέον, σύμφωνα βέβαια με το αναλυτικό πρόγραμμα σπρουδών,ώστε να μπορούν να βγουν στην αγορά εργασίας έχοντας το αντίστοιχο πτυχίο.
    -Τα Εργαστηριακά Κέντρα, λόγω του ακριβού εξοπλισμού τους να μπορούν να εξυπηρετήσουν τα Επαγγελματικά Λύκεια ,ημερήσια και εσπερινά, τα Δ.Ι.Ε.Κ ,τις Ε.Σ.Κ και πιθανό άλλες δομές επαγγελματικής φύσεως και την Μαθητεία των ΕΠΑΛ χωρίς να χρειάζεται κάθε μονάδα να διαθέτει τα δικά της εργαστήρια.

    Για την Διοίκηση και ορθή Λειτουργία του εργαστηριακού Κέντρου υπεύθυνοι ήταν τα στελέχη του ΕΚ, δηλαδή Διευθυντής, υποδιευθυντής, Υπεύθυνοι Τομέων,υπεύθυνοι εργαστηρίων και Σύλλογος Διδασκόντων με πολλαπλές ευθύνες και υποχρεώσεις ώστε να διασφαλίζεται τόσο η τήρηση των προγραμμάτων σπουδών,όσο και η ασφάλεια των μαθητών/καταρτιζόμενων /μαθητευόμενων κατά τη διάρκεια των εργαστηριακών μαθημάτων, καθώς επίσης και η συντήρηση και σωστή λειτουργία του εξοπλισμού.

    Σύμφωνα με την παρ. 3 » Ο Διευθυντής του Ε.Κ. ή ο Υπεύθυνος του σχολικού εργαστηρίου είναι αρμόδιοι για: α) την οργάνωση και λειτουργία των εργαστηρίων, β) τη συντήρηση μηχανημάτων, οργάνων και λοιπού εξοπλισμού, γ) την προμήθεια του απαραίτητου υλικού, δ) την υποβολή προτάσεων σχετικά με την ανανέωση και τη συμπλήρωση του εξοπλισμού των εργαστηρίων, ε) την εκτέλεση όλων των απαραιτήτων ενεργειών για την επισκευή τους, στ) την τήρηση βιβλίων υλικού και μητρώων μηχανημάτων για τον εργαστηριακό εξοπλισμό, καθώς και ζ) τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας για τη λειτουργία των εργαστηρίων.»
    Πώς είναι δυνατόν ο Διευθυντής του ΕΚ ή ο Υποδιευθυντής που θα καλύπτει πιθανόν άλλο ωράριο να εξασφαλίσουν τα παραπάνω ,χωρίς να διαθέτουν προσωπικό δηλαδή τουλάχιστον τους Υπεύθυνους Τομέων και εργαστηρίων αφού αυτοί θα ανήκουν στις σχολικές μονάδες;
    Πώς θα διασφαλίζεται η λειτουργία των ΙΕΚ ,από ποιόν Υπεύθυνο Τομέα αφού δεν θα ανήκει στο ΕΚ αλλά σε κάποια σχολική μονάδα;
    Πώς θα διασφαλιστεί η φύλαξη,συντήρηση, καταγραφή αναγκών τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε αναλώσιμα όταν δεν θα υπάρχει κεντρικός έλεγχος από το Ε.Κ . αλλά ο κάθε Υπεύθυνος Τομέα και υπεύθυνος εργαστηρίου που θα έχει η κάθε σχολική μονάδα θα κάνει τα «δικά του»;

    Για τους παραπάνω λόγους πιστεύω ότι το ΕΚ δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο με Διευθυντή και Υποδιευθυντή.

    Επιπλέον θέλω να αναφέρω ότι οι όποιες διαφωνίες και δυσλειτουργίες μεταξύ ΕΠΑΛ, ΙΕΚ και ΕΚ ωφείλονται κυρίως στους μη διακριτούς ρόλους τους και ασάφειες της Νομοθεσίας. Πιστεύω οτι με κάποιες βελτιώσεις και φυσικά καλή συνεργασία των αντίστοιχων μονάδων τα όποια προβλήματα μπορούν να επιλυθούν.

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 21:21 | Στέφανος

    Για την εύρυθμη λειτουργία των ΕΚ, με βάση το πνεύμα του νόμου για την τοποθέτηση τομεαρχών στο/α ΕΠΑΛ, θα ήταν καλύτερο, οι Υπεύθυνοι εργαστηρίου, να
    1. Θεωρούνται στελέχη με μοριοδότηση
    2. Μείωση ωραρίου κατά 4 ώρες
    3. Επίδομα (Έστω και μικρότερο των τομεαρχών)
    4. Θητεία 4 ετών, η όποια θα λήγει μαζί με των υπολοίπων στελεχών
    5. Διάθεση πλήρη στα ΕΚ ως στελέχη επί θητεία – Για τα παιδαγωγικά θέματα θα ανήκουν στο ΕΠΑΑΛ απ’ όπου προέρχονται
    6. Ορίζονται Με πρόταση του Διευθυντή του ΕΚ, αφότου προκηρυχθούν οι θέσεις σε επίπεδο περιφέρειας
    7. Παραμονή στο ΕΚ για όλη τη διάρκεια του εκάστοτε ωρολογίου προγράμματος

    Έτσι,
    α.το ΕΚ , εκτός απο Διευθυντή, Υποδ/ντη, ΔΕ , (και ΤΕ που δεν αναφέρονται στο παρόν νομοσχέδιο?) θα έχει και έναν ικανό αριθμό στελεχών για να επιτελέσουν τις αρμοδιότητες των παραγράφων 3 & 4 του παρόντος άρθρου.
    β. ΘΑ υπάρξει κίνητρο για να δηλώσει εκπαιδευτικός προθυμία για να γίνει Υπ. Εργαστηρίου (σήμερα δεν υπάρχουν σε πολλά εργαστήρια και υπεύθυνος αναλαμβάνει ο Τομεάρχης, κάτι το οποίο με το παρόν νομοσχέδιο δεν προβλέπεται).
    γ. Θα φροντίζει / εξοπλίζει συντηρεί πολύ αποδοτικότερα ο Υπ. Εργ/ριου τον χώρο ευθύνης του μιας και θα γνωρίζει ότι θα βρίσκεται εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα .
    δ. Θα συμμετέχει στις επιτροπές αγοράς/απογραφής /καταστροφής υλικών και θα διατηρεί το βιβλίο συμβάντων

    Η Επαγγελματική Εκπαίδευση δεν είναι ούτε τα ΕΠΑΛ, ούτε οι Τομείς ούτε τα ΕΚ σαν δομή. Είναι τα εργαστήρια
    .
    Αυτά πρέπει να φροντίσουμε, να εξοπλίσουμε, να ανανεώσουμε και μετά να επιμορφώσουμε τους εκπαιδευτικούς για να καταφέρουμε να έχουμε αποτελέσματα.
    Άρα από εκεί πρέπει να ξεκινήσει η φιλοσοφία του νομοσχεδίου και όχι ποιος θα τα διοικεί, αν θα υπάρχουν ΕΚ, αν θα αλλάξουν όνομα τα ΙΕΚ ή αν θα έχουμε campus. Θετικά είναι και αυτά (αρκετά από αυτά – όχι όλα) αλλά θα πρέπει να προσεχτεί εν γένει η φιλοσοφία του νομοσχεδίου .

    Ευχαριστώ.

  • Οι υπεύθυνοι εργαστηρίων των Ε.Κ. να αποτελούν στελέχη εκπαίδευσης με 2ωρη μείωση ανεξαρτήτως ωραρίου και να ορίζεται επίδομα θέσης.

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 19:11 | Θ. Γ.

    Οι υπεύθυνοι εργαστηρίων των Ε.Κ. να αποτελούν στελέχη εκπαίδευσης με 2ωρη μείωση ανεξαρτήτως ωραρίου και να ορίζεται επίδομα θέσης.
    Όχι αποδυνάμωση αλλά αντίθετα ενίσχυση των ΕΚ με μόνιμους ΤΕ εκπαιδευτικούς, γραμματειακή υποστήριξη και αύξηση του πλήθους υποδιευθυντών ανάλογα με το μέγεθός τους. Αυτονόητο ότι οι τομεάρχες και οι υπεύθυνοι εργαστηρίων πρέπει να παραμείνουν στελέχη του ΕΚ

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 18:35 | Μακρυγιάννης Παναγιώτης

    Σύντομη περιγραφή της αποψίλωσης των ΕΚ από τη δυνατότητα να φέρουν σε πέρας το έργο τους αν εφαρμοστεί το άρθρο ως έχει:
    Τα ΕΚ, λόγω της ακρίβειας του εξοπλισμού της ΕΕΚ, έχουν κύριο ρόλο τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας. Οικονομιών κλίμακας μεταξύ εργαστηρίων, μεταξύ σχολείων, μεταξύ βαρδιών λειτουργίας, μεταξύ Τομέων. Στα τρία πρώτα ο σημαντικότερος ρόλος είναι των Τομεαρχών (όπως έχουν σήμερα), στο τελευταίο παίζει κύριο ρόλο ο Διευθυντής.
    Αποστερούνται του εκπαιδευτικού τους έργου με την κατάργηση του συλλόγου διδασκόντων και με τη μη απόσπαση των ΤΕ που διδάσκουν αναγκαστικά αποκλειστικά στα εργαστήρια. Η διδακτική του εργαστηρίου είναι συγκεκριμένη και ειδική και διαφοροποιείται από τη γενική παιδαγωγική και διδακτική έχοντας περισσότερους και αυξημένους τόσο περιορισμούς όσο και απαιτήσεις. (Δείτε το σημαντικό έργο της ΑΣΠΑΙΤΕ στον τομέα αυτό). Αντίθετα προβάλλεται ένας ισχυρισμός περί ενιαίας θεωρίας και πράξης σαν αυτόν που οδήγησε στην απαξίωση και υπο-αξιοποίηση των εργαστηρίων φυσικής και χημείας. Μήπως τελικά ενισχύσουμε τον ακαδημαϊσμό;
    Στα επιχειρήματα περιλαμβάνεται επίσης ότι οι εκπαιδευτικοί ανήκουν οργανικά αλλού. Αυτό ισχύει και για τους αποσπασθέντες, αξιοποιούνται αυτοί στην οργανική τους; Όσοι είναι σε δύο και τρία σχολεία αναλαμβάνουν εξωδιδακτικό έργο στο δεύτερο ή τρίτο σε αριθμό ωρών; Ακόμα και αν εκεί είναι η οργανική τους; Στους συλλόγους διδασκόντων ανήκουν οι έχοντες οργανική ή οι διδάσκοντες στο σχολείο; Όταν τα κτίρια είναι διαφορετικά έχουν οποιαδήποτε βάση αυτά τα επιχειρήματα; Ή μήπως όταν θα κατατμούνται οι εργαστηριακές ώρες για να εξυπηρετηθεί μια ανάγκη του ΕΠΑΛ θα ορίζουμε και δεύτερο ή τρίτο Τομεάρχη για να λειτουργεί η εγκατάσταση; Γνωρίζει ο υπουργός ότι πολλά ΕΚ έχουν πολλαπλά παραρτήματα και ότι αυτό δεν είναι δυλειτουργία αλλά καλή λειτουργία; (Δες παραπάνω για οικονομίες κλίμακας)
    Καταργούνται οι Τομεάρχες του ΕΚ και αντικαθιστούνται με πολλαπλούς Τομεάρχες των εξυπηρετούμενων ΕΠΑΛ δημιουργώντας συντονιστές ύλης ζώνης χωρίς συνολική ευθύνη και άρα δυνατότητα να προβούν στα επόμενα βήματα. Στα ΕΚ ο προγραμματισμός ασκήσεων έχει διπλό ρόλο, πέρα από την οργάνωση του μαθήματος, αναδεικνύει ανάγκες αναλωσίμων και κενά εξοπλισμού βοηθώντας τόσο στον προγραμματισμό αγορών όσο και στο σχεδιασμό διδακτικών επισκέψεων (για τις οποίες αποφασίζει σήμερα ο καταργούμενος Σύλλογος). Επίσης οδηγεί στην κατανομή των μαθημάτων στα εργαστήρια ανά διδακτική εβδομάδα.
    Ο Τομεάρχης του ΕΠΑΛ (όπως και ο Συντονιστής μαθημάτων του ΓΕΛ) έχουν ένα ρόλο που καλύπτεται κατά 80% από αυτόν του Τομεάρχη του ΕΚ. Όμως αυτός ο ρόλος είναι το πολύ 20% από το ρόλο του Τομεάρχη του ΕΚ. Αυτός συμμετέχει σε επιτροπές αγορών, παραλαβής, απογραφής, συντονίζει διαδικασίες συντήρησης, επισκευής και αξιολόγησης εξοπλισμού εκ των ενόντων και παρακολουθεί συντηρήσεις από τεχνικές εταιρείες ή υπηρεσίες του Δήμου διαδικασίες που προστατεύουν και επεκτείνουν τη περιουσία του ελληνικού δημοσίου που εξυπηρετεί την ΕΕΚ, μεγιστοποιώντας τελικά την αξιοποίησή της.
    Οι υπεύθυνοι Εργαστηρίου στο νομοσχέδιο ορίζονται από το Δ/ντη του ΕΠΑΛ που ανήκουν οργανικά. Επομένως στο σύνολό τους οι επιτροπές των ΕΚ θα συντίθενται από εργαζόμενους που α. δεν ανήκουν στη μονάδα β. ορίζονται από το Δ/ντη άλλης μονάδας και γ. αυτό ισχύει ακόμα και όταν έχουν ευθύνη και για Τρίτη μονάδα.
    Ο σχεδιασμός έχει εμφανώς γίνει για την σπάνια περίπτωση εξυπηρέτησης μονάδων που έχουν ακριβώς τη δομή που απαιτείται για ένταξη σε ΚΕΕΚ (15% των ΕΠΑΛ) ή που μπορεί με συνενώσεις να οδηγηθεί εκεί (ίσως άλλο ένα 10%). Μένει το ερώτημα τί θα γίνει με το υπόλοιπο 75% των ΕΠΑΛ αφενός και αφεταίρου πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από τη διόγκωση των μονάδων που προκύπτουν από τη συγχώνευση πέρα από διαχειρίσιμα μεγέθη (χωρίς όμως συρρίκνωση που αντιτίθεται στη δηλωμένη πρόθεση του Σχεδίου Νόμου).

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 18:34 | ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΕΚ

    ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΕΚ

    Τα ΕΚ δημιουργήθηκαν για οικονομία κλίμακας, για να υπάρχει ο (πανάκριβος εξοπλισμός) μία φορά για όλα τα ΕΠΑΛ και όχι όσες φορές όσοι και οι αντίστοιχοι Τομείς στα ΕΠΑΛ.

    Αυτός ο εξοπλισμός (εκατομμυρίων ευρώ) είναι πλέον στην αποκλειστική ευθύνη του Διευθυντή και του Υποδιευθυντή; Οι Υπεύθυνοι εργαστηρίων, δεν έχουν κανένα όφελος από τη θέση τους αυτή, γιατί να δεχθούν να είναι υπεύθυνοι;

    Αλήθεια μέχρι τώρα τα ΕΚ λάμβαναν χρηματοδότηση ίση με το διπλάσιο του πλήθους των μαθητών που εξυπηρετούν, λόγω του ακριβού εξοπλισμού. Θα συνεχιστεί αυτό; Ή θα μείνει μόνο η χρηματοδότηση στα ΕΠΑΛ δηλαδή υποδιπλασιασμός των πιστώσεων;

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 18:12 | Μακρυγιάννης Παναγιώτης

    Στην απογευματινή βάρδια λειτουργούν 4 ή 5 ημερήσια ΕΠΑΛ σε όλη την Ελλάδα. Όπου όμως εξυπηρετείται σημαντικό μέρος της δραστηριότητας ενός ΙΕΚ (εδώ ΣΑΕΚ) σε ένα ΕΚ αξιοποιείται και η απογευματινή βάρδια ιδιαίτερα όταν εξυπηρετείται και Εσπερινό ΕΠΑΛ.
    Σε αυτή τη βάρδια ποιός θα έχει την ευθύνη αφού τόσο τα στελέχη του ΕΚ (Δ/ντης και Υποδ/ντης) όσο και τα δανεικά (Τομεάρχες των ΕΠΑΛ προέλευσής τους) περιορίζονται σε μία βάρδια;

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 18:06 | Μακρυγιάννης Παναγιώτης

    Σχετικά με τη λειτουργία Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΕΚ, η μη αναγκαιότητα που κάποιοι υποστηρίζουν προκύπτει από την άγνοια της γενικής εικόνας της ΕΕΚ. Αντίθετα από ό,τι κάποιοι θεωρούν η γενική περίπτωση δεν είναι ενα ΕΚ που εξυπηρετεί 2 ΕΠΑΛ σε 2 ζώνες στο ίδιο κτηριακό συγκρότημα. Ένα ΕΚ συχνά εξυπηρετεί παραπάνω από ένα ΕΠΑΛ ανά ζώνη και μάλιστα όχι απαραίτητα με έδρα των ΕΠΑΛ αυτών το ίδιο κτηριακό συγκρότημα. Επομένως σε διαφορετικό χώρο με μαθητές από πολλαπλά ΕΠΑΛ προφανώς κρίσιμες αποφάσεις ΔΕΝ μπορούν να πέρνονται από το Δ/ντη ενός εκ των ΕΠΑΛ. Ιδιαίτερα όταν αυτές οι αποφάσεις πρέπει συχνά να αφορούν 3 ή και 3 βάρδιες.
    Η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί τυχαιότητα. Διαμορφώνεται και καλώς από την ουσία του ρόλου των ΕΚ.Οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν στη θεσμοθέτηση των ΣΕΚ (τώρα ΕΚ) το 1985 ήταν η ανάγκη βελτίωσης της παρεχόμενης στους μαθητές εργαστηριακής άσκησης και η μεγαλύτερη δυνατή χρησιμοποίηση των εργαστηρίων. Με τη «συνένωση» των εργαστηρίων των σχολικών μονάδων, σε μία μονάδα, τα εργαστήρια εξοπλίζονται καλύτερα και συστηματικότερα με λιγότερα χρήματα (οικονομίες κλίμακας) και επιπλέον ασκούνται περισσότεροι μαθητές. Τα ΣΕΚ σήμερα εκτός των μαθητών της ΤΕΕ εξυπηρετούν και πολλές δεκάδες χιλιάδες καταρτιζόμενους των δημοσίων ΙΕΚ. Παρά ταύτα ο θεσμός των ΣΕΚ μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζει λειτουργικά προβλήματα, κυρίως σε σχέση με τις μονάδες που εξυπηρετεί, τα οποία θα μπορούσαν να λυθούν με απλές Υ.Α. ή Π.Δ.
    Και όχι οι ελάχιστοι ΔΕ και οι Τομεάρχες με διαφορετικές (κυρίως συντονιστή διδασκαλίας) αρμοδιότητες των ΕΠΑΛ όχι απλώς δεν είναι αρκετοί για τις εργασίες αυτές. Δεν είναι αρκετοί ούτε για πρόσχημα.
    Επειδή δε οι εκπαιδευτικοί δεν επέλεξαν το συγκεκριμμένο επάγγελμα για να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για ρίσκο αναρωτιέται κανείς που περιμένει του Υπουργείο να βρεί στελέχη για την επόμενη θητεία Δ/ντων ΕΚ, όπου θα παίζουν τον πολλαπλό ρόλο του επιστάτη και του αυτοφοράκια ως περήφανα «στελέχη της εκπαίδευσης»; Εκτός αν η πρόθεση είναι η κατάργηση των ΕΚ και η κατανομή της περιουσίας που προστατεύουν και αξιοποιούν στις εξυπηρετούμενες μονάδες (με έμφαση ίσως στα ΣΑΕΚ).
    Έχει σχέση ο Σύλλογος με τις οργανικές θέσεις; ΚΑΜΜΙΑ. Όλοι όσοι διδάσκουν σε οποιαδήποτε σχολική μονάδα μετέχουν στο Σύλλογο. Εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε περισσότερες από μία μονάδες συμμετέχουν σε όλους τους Συλλόγους των μονάδων αυτών.
    Το υπουργείο γνωρίζει ότι η περίπτωση που φέρεται ως παράδειγμα ακόμα και από αγαπητούς συναδέλφους όπως ο Μάριος ο Μουρατίδης είναι μειοψηφική στην πραγματικότητα της ΕΕΚ. Γιαυτό ξεκινά με τη δημιουργία 60 μόνο ΚΕΕΚ (τα 20 εκ των οποίων θα απαιτήσουν συγχώνευση για να ταιριάξουν στο μοντέλο αφήνοντας πίσω τους 20 αντί 40 μονάδες και πάλι λιγότερο από 10% των ΕΠΑΛ της επικράτειας). Ακόμα και με τη δημιουργία Σχολών ή εξυπηρέτηση νέων ΙΕΚ σε ΕΚ δεν μπορεί να αυξήσει το ποσοστό. Ευελπιστεί ίσως ότι το ΚΕΕΚ, όπου λειτουργήσει, θα διαχειριστεί το προκύπτον χάος της πολυκέφαλης διοίκησης και διασπασμένης ευθύνης των εκατομμυρίων των εξοπλισμών των ΕΚ.
    Οι βασικές μόνο λειτουργίες ελέγχου, συντήρησης, παραλαβής, αγορών, επισκευών που φαίνεται να αφήνονται στον Δ/ντη-επιστάτη του ΕΚ απαιτούν από τη νομοθεσία τόσο της δημόσιας διοίκησης όσο και της εκπαίδευσης επιτροπές οι οποίες θα ορίζονται, στο σύνολό τους, από Δ/ντες άλλων μονάδων και δεν θα ανήκει κανένα μέλος τους εκτός ίσως από το Δ/ντη ή υποδ/ντη στο ΕΚ.
    Η τυχούσα επαναδημιουργία σχολικών εργαστηρίων θα εκτινάξει το κόστος εξοπλισμού και λειτουργίας της ΕΕΚ. Και μην ισχυριστεί κανείς ότι ο εξοπλισμός μπορεί να καλυφθεί με κεντρικές προμήθειες: Ο Υπουργός περηφανεύεται, και δικαίως, για τα τεράστια ποσά κεντρικών προμηθειών που το Υπουργείο εκτελεί πέρσι και φέτος. Αυτό που δε λέει είναι ότι αφορούν σε αποτύπωση αναγκών προ 8ετίας και ότι το υπουργείο απέτυχε 2 φορές στο μεταξύ να εκμεταλευτεί σχετική χρηματοδότηση, να προκυρήξει και φυσικά να ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες. Στο μεταξύ τα ΕΚ, με τις ελάχιστες δυνατότητές τους, όπου οι Δήμοι τα στήριξαν κάλυψαν το κενό συχνά με καλύτερο εξοπλισμό από αυτόν που σήμερα παραλαμβάνουμε.

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 16:03 | Κώστας

    Οι άμεσες παρενέργειες κατάργησης του συλλόγου διδασκόντων των ΕΚ:
    – Διακοπή διαδικασιών αυτοαξιολόγησης των Εργαστηριακών Κέντρων και Δράσεων συλλογικού προγραμματισμού, εκτός αν επαφίονται πλέον στην αυτοαξιολόγηση «εξ αποστάσεως» και από εκπαιδευτικούς γενικής παιδείας (Φιλόλογους, Θεολόγους, Μαθηματικούς κλπ). Γενικά οι εργαστηριακές εκπαιδευτικές μονάδες βγαίνουν από το πλαίσιο της αξιολόγησης.
    – Διακοπή επιμορφωτικών δράσεων (όπως τα ΚΣΕ επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, οι συμμετοχές των ΕΚ σε προγράμματα Erasmus+, οι διδακτικές επισκέψεις των ειδικοτήτων κλπ),
    – Κατάργηση της παιδαγωγικής αποτίμησης της εργαστηριακής διδακτικής πράξης, εκτός αν επαφίεται και αυτή στο παραπάνω σχήμα.
    – Κατάργηση της κουλτούρας λειτουργίας των εργαστηρίων «για όλους» με «φροντίδα από έναν» με ταυτόχρονη περιχαράκωση της αυτονομίας του κάθε ΕΠΑΛ/ΣΑΕΚ/ΕΣΚ στο κοινόχρηστο εκπαιδευτικό εργαστηριακό σχήμα. Τα αποτελέσματα θα αποτυπωθούν σύντομα στην λειτουργική ετοιμότητα των Εργαστηρίων.

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 15:47 | ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (Ε.Τ.Ε.)

    ΑΡΘΡΟ 25 – Εργαστηριακά Κέντρα

    Στην ουσία καταργείται ο Σύλλογος Διδασκόντων των ΕΚ. Οι απαιτήσεις λειτουργίας των ΕΚ, χρειάζονται περισσότερα όργανα διοίκησης, σίγουρα μεγαλύτερο αριθμό υποδιευθυντών, εκεί που φιλοξενούνται και ΙΕΚ. Επίσης είναι απαραίτητη η ύπαρξη τεχνικής υπηρεσίας, για την καθημερινή λειτουργία.

    Οι τομείς εργαστηρίων του ΕΚ, πρέπει να παραμείνουν στη φιλοσοφία που υπάρχει στο ΦΕΚ λειτουργίας των ΕΚ, όπως είναι σήμερα, να βασίζεται δηλαδή στο διδασκόμενο αντικείμενο των εργαστηρίων που ανήκουν στον ίδιο τομέα. Τα εργαστήρια εξυπηρετούν ανάγκες και άλλων δομών π.χ. ΙΕΚ. Δεν μπορεί να καθορίζονται οι τομείς τους, από τους τομείς των ΕΠΑ.Λ..

    Ο ρόλος των υπεύθυνων εργαστηρίων, είναι κομβικός για τη σωστή και ασφαλή λειτουργία των εργαστηρίων και την βέλτιστη αξιοποίηση του εξοπλισμού. Δεν υπάρχει πρόνοια στο νομοσχέδιο για οικονομικά ή άλλα κίνητρα (μείωση ωραρίου – μόρια) ώστε κάποιος να θέλει να αναλάβει υπεύθυνος εργαστηρίου. Ο τρόπος ορισμού τους, η ασαφής υπηρεσιακή σχέση τους με τους διευθυντές των ΕΠΑΛ – ΕΚ και τους πολλούς τομεάρχες για τον ίδιο τομέα εργαστηρίων, θα δημιουργήσει μια προβληματική λειτουργία που θα οδηγήσει στην μη ορθή χρήση του εργαστηριακού εξοπλισμού (από τι στιγμή που όλοι και κανένας δεν θα τον έχουν χρεωμένο). Φαινόμενα «κλειδωμένου εξοπλισμού» κλπ. που αντιμετωπίστηκαν σε σημαντικό βαθμό με την ίδρυση των ΕΚ, θα επανέλθουν στην καθημερινή εικόνα των εργαστηρίων.

    Στην παράγραφο 8 του ίδιου άρθρου, υπάρχει προφανές λάθος (αντί διευθυντής/υποδιευθυντής ΕΚ γράφει διευθυντής/υποδιευθυντής ΕΠΑΛ).

    Τα ΕΚ αποτελούν το θεμέλιο λειτουργίας των ΕΠΑΛ και των ΙΕΚ και θα έπρεπε να αναβαθμιστεί ο ρόλος τους. Αντί των ρυθμίσεων που εισάγει το νομοσχέδιο θα έπρεπε να θεσπιστούν θέσεις εκπαιδευτικών στα ΕΚ, οι οποίοι στα πλαίσια του ωραρίου λειτουργίας των ΕΚ και του δικού τους διδακτικού ωραρίου, υποχρεωτικά θα πρέπει να παρευρίσκονται (ως πρώτοι ή δεύτεροι εκπαιδευτικοί) στα εργαστήρια που είναι υπεύθυνοι όταν αυτά λειτουργούν φιλοξενώντας μαθητές από οποιαδήποτε εκπαιδευτική δομή (ΕΠΑΛ, ΣΑΕΚ, ΕΣΚ).

    Όταν ο αριθμός μαθητών απαιτεί δεύτερο καθηγητή στα εργαστήρια, αυτός πρέπει αποκλειστικά να είναι ο εκπαιδευτικός που διδάσκει στο ΕΠΑ.Λ. το θεωρητικό μέρος του μαθήματος.

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 15:45 | Κώστας Τριανταφύλλου

    Το ιεραρχικό διοικητικό σχήμα των ΕΚ έχει δοκιμαστεί στο χρόνο και έχει αποδώσει καλά. Η αποσύνθεσή του θα έχει ολέθριες συνέπειες για την εργαστηριακή εκπαίδευση και κατάρτιση και τον εργαστηριακό εξοπλισμό.
    Είναι βασική αρχή της Διοίκησης ότι ευθύνη και η λογοδοσία ενός οργάνου και ειδικά μονοπρόσωπου, συνοδεύεται από την εξουσία και τις αρμοδιότητες του ίδιου οργάνου. Σε πρώτη ανάγνωση του ν/σ (αναμένονται οι Υπουργικές Αποφάσεις), φαίνεται ο Διευθυντής του ΕΚ να διατηρεί την ευθύνη των Εργαστηρίων αλλά ταυτόχρονα αποψιλώνεται από εξουσία, προσωπικό και αρμοδιότητες. Αυτό δεν είναι συμβατό. Αν ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ έχει την αρμοδιότητα επί των Εργαστηρίων ειδικά σε θέματα εκπαιδευτικού προσωπικού το οποίο θα υπάγεται σε αυτόν τότε πρέπει να έχει και την ευθύνη και να λογοδοτεί για τη λειτουργία τους και ο Διευθυντής του ΕΚ να έχει επικουρικό ρόλο μιας υποστηρικτικής δομής με τις ευθύνες που του αναλογούν. Αν όχι, τότε να αποκατασταθεί η σχέση εξουσίας – ευθύνης του Διευθυντή του ΕΚ. Ενδεικτικό (και όχι μοναδικό) παράδειγμα μέσα σε αυτό το ν/σ είναι η διαδικασία επιλογής των Υπευθύνων Εργαστηρίων και η διοικητική τους υπαγωγή.

    Προτείνονται διορθωτικά :

    1. Σε κάθε ΕΚ τοποθετούνται μέχρι 3 Υποδιευθυντές όσοι και οι κύκλοι λειτουργίας του.

    2. Οι Υπεύθυνοι Τομέων χρεώνονται μόνο τα Εργαστήρια του κωδικοποιημένου Τομέα τους και να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες τους με τον συντονισμό και των θεωρητικών μαθημάτων. Υπάγονται διοικητικά στο ΕΠΑΛ σε ότι αφορά τα θεωρητικά μαθήματα και στο ΕΚ σε ότι αφορά τα εργαστηριακά μαθήματα.

    3. Οι Υπεύθυνοι Εργαστηρίων, ορίζονται μετά από πρόταση του Διευθυντή του ΕΚ και συμπληρώνουν το ωράριο τους με εργαστηριακά μαθήματα σε οποιαδήποτε σχολική μονάδα που εξυπηρετεί το ΕΚ. Υπάγονται διοικητικά στο ΕΚ.

    Σε κάθε ΕΚ συστήνεται Επιτροπή Συντονισμού του Εργαστηριακού Κέντρου (Ε.Σ.ΕΚ) που αποτελεί όργανο διοίκησης του ΕΚ, απαρτίζεται από:
    – Τον Διευθυντή και τους Υποδιευθυντές του ΕΚ
    – Τους Υπεύθυνους Τομέων
    – Τους Υπευθύνους Εργαστηρίων.
    με τις αρμοδιότητες όπως αυτές αναφέρονται στο άρθρο 6Ζ παρ 3 του παρόντος ν/σ και επιπλέον
    i. Διαδικασίες αξιολόγησης του ΕΚ
    ii. Δραστηριότητες επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών του ΕΚ

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 15:42 | Παντελής

    Τα ΕΚ είναι απαραίτητο να ενισχυθούν και όχι να διαλυθούν. Πώς θα λειτουργήσει το σχήμα που προτείνεται όταν σε κάθε βάρδια θα υπάρχει διαφορετικός τομεάρχης και υπεύθυνος εργαστηρίου; άλλοι το πρωί και άλλοι το βράδυ;! Ο συνδετικός κρίκος είναι το ΕΚ και οι οικονομίες κλίμακας είναι αυτό που υπάρχει τώρα δηλαδή οι τομεάρχες να ανήκουν στο ΕΚ. Δεν μπορούν αλλιώς να ελέγχουν από τον διευθυντή του ΕΚ που αυτός έχει την ευθύνη για τα εργαστήρια. Θα πεταχτούν εκατομμύρια ευρώ αν αλλάξει το σχήμα που ισχύει σήμερα και ο ένας θα ρίχνει την ευθύνη στον άλλο…ο πρωινός τομεάρχης ΕΠΑΛ στον εσπερινό και πάει λέγοντας. Με το νέο νομοσχέδιο θα δημιουργηθούν πολλές ανούσιες θέσεις τομεαρχων (πάνε οι οικονομίες κλίμακας…)κ δυσκολία στην επικοινωνία και συνεργασία (τσακωμούς ανάμεσα σε τομεάρχες των ίδιων τομέων). Πρόταση οι τομεάρχες να ανήκουν στο ΕΚ όπως τώρα αλλά να μπορούν να κάνουν και θεωρίες και φυσικά να έχουν την ευθύνη συνολικά και της θεωρίας και των εργαστηριακών μαθημάτων.
    Το ΕΚ έχει την ευθύνη για τα εργαστήρια που είναι η καρδιά της επαγγελματικής εκπαίδευσης και με το νέο νομοσχέδιο αντί να ενισχυθούν θα αποδυναμώνουν…γιατί θα κλειδώνουν ντουλάπες σε κάθε βάρδια ενώ μέχρι τώρα την ευθύνη την έχει μόνο το ΕΚ που λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος. Θα αφήσετε μόνο τον διευθυντή και τον υποδιευθυντή σε μια ξεχωριστή αυτόνομη μονάδα; Τουλάχιστον βάλτε επιπλέον υποδιευθυντή ως στέλεχος σε κάθε βάρδια ή σχολείο που εξυπηρετεί το ΕΚ.

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 14:44 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ

    ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ (συνέχεια)

    Δ.
    ΕΑΝ ΜΠΗΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ – ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ ΤΑ ΔΥΟ ΑΡΘΡΑ

    ΦΕΚ-1318-2015 Καθορισμός λειτουργίας των Εργαστηριακών Κέντρων
    Άρθρο 4 Καθήκοντα Υπεύθυνων Τομέων Εργαστηρίων.
    ΚΑΙ ΤΟ
    ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
    Άρθρο 22 – Τομεάρχες Επαγγελματικών Λυκείων- Προσθήκη άρθρου 6Δ στον ν. 4186/2013
    Άρθρο 6Δ
    Τομεάρχες ΕΠΑΛ

    ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΟΤΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ
    ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ Ε.Κ & ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΡΕΩΝΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΥΛΙΚΟ ΤΟΥ Ε.Κ.

    ΤΙΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟΝ Δ/ΝΤΗ ΤΟΥ Ε.Κ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ.

    ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΕΞΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

    1. ΤΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣΤΑΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΟΥΝ ΟΙ ΤΟΜΕΑΡΧΕΣ ΣΤΑ Ε.Κ ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ( ΠΟΥ ΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥ Ε.Κ);
    2. ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΣΤΟΥΣ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΙΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ (ΠΧ 3 ΩΡΕΣ) ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΣΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ;

    ΔΙΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΟΡΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΑΝΕΙΣ ΕΜΠΕΙΡΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΠΟΥ ΕΧΕΙ 18 ΩΡΕΣ ΥΠ. ΩΡΑΡΙΟ) ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΘΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΘΕΣΗ.
    ΑΡΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΕΤΑΙΡΩ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΩΝ Ε.Κ.

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 12:14 | Νίκος Τσιπιανίτης

    Είναι πολύ σωστές όλες οι προσθήκες και αλλαγές που γίνονται στο νόμο, οι οποίες έχουν στόχο την εύρυθμη λειτουργία των ΕΠΑΛ και Ε.Κ.

    Τα Ε.Κ. να είναι αυτοτελείς μονάδες και να υποστηρίζουν τα ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, ΕΣΚ και κάθε άλλη σχολική μονάδα, άλλωστε δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις, ούτε εγγράφονται μαθητές στα Ε.Κ. κλπ

    Ο Διευθυντής, ο Υποδιευθυντής και οι υπεύθυνοι εργαστηρίων με την υποστήριξη των τομεαρχών των ΕΠΑΛ (που έχουν την ευθύνη οργάνωσης του εκπαιδευτικού έργου των τομέων τους, θεωρητικού και εργαστηριακού μέρους) είναι αρκετοί για την λειτουργία των Ε.Κ.

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 12:09 | ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚ

    Έστω ένα ΕΚ σε αστικό κέντρο που εξυπηρετεί στο δικό του χώρο τρία ΕΠΑΛ στο ίδιο ωράριο, μη συστεγαζόμενα των 510 μαθητών το καθένα.
    Κάθε ένα από τα ΕΠΑΛ (και σωστά) θα έχει 4 Υποδιευθυντές και συνολικά για τους 1530 μαθητές τους θα υπάρχουν 3 Διευθυντές και 12 Υποδιευθυντές (συν 3-4 Τομεάρχες ανά ΕΠΑΛ).
    Εν τω μεταξύ για τα δύο τρίτα των μαθητών (Β και Γ τάξη) που έρχονται στο ΕΚ δηλαδή για 1020 μαθητές ΣΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΧΩΡΟ ΥΠΆΡΧΟΥΝ 2 ΜΌΝΟ ΆΤΟΜΑ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΕΚ.
    Στο νομοσχέδιο βέβαια ενώ για το ΕΠΑΛ αναφέρεται ότι τα όργανα διοίκησης έχουν ευθύνη για την καθημερινή λειτουργία δεν αναφέρεται κάτι αντίστοιχο για τα ΕΚ.
    ΑΡΑ ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΚ; Οι εκπαιδευτικές μονάδες που το χρησιμοποιούν;
    Η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΠΑΛ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΕΚ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΤΟ ΕΠΑΛ (αλλά τότε μιλάμε για σχολικά εργαστήρια, όχι για ΕΚ).
    Ο ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙ ΤΑ ΕΚ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΛΕΟΝ
    ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν τελικά δεν παραμείνουν οι Τομεάρχες στο ΕΚ, ένας Υποδιευθυντής από κάθε ΕΠΑΛ θα έχει την αποκλειστική ευθύνη των εργαστηρίων και θα παρευρίσκεται στο χώρο του ΕΚ καθ΄ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου για να επιλύει θέματα καθημερινής λειτουργίας (απουσίες εκπαιδευτικών, κενά μαθητών, παιδαγωγική αντιμετώπιση, εντάσεις μεταξύ μαθητών ή μαθητών/εκπαιδευτικών, ασθένεια μαθητών, επικοινωνία με γονείς κλπ).

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 12:06 | ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΚ

    Διοίκηση του Ε.Κ. είναι τα εξής 2 άτομα: ο Διευθυντής και ο Υποδιευθυντής.
    Στην περίπτωση που το ΕΚ εξυπηρετεί ημερήσιο και εσπερινό ΕΠΑΛ, ποιος αναπληρώνει τον Διευθυντή εκτός ωραρίου του; (δεδομένου ότι καταργούνται όλα τα υπόλοιπα όργανα Διοίκησης, όπως οι Υπεύθυνοι Τομέα)
    Ή θα είναι ο Διευθυντής στη μία βάρδια και ο Υποδιευθυντής στην άλλη; Και όταν έχει άδεια; Υποθέτω απαγορεύεται να αρρωστήσουν και οι δύο ταυτόχρονα καθώς το ΕΚ θα είναι ακέφαλο εκείνη τη μέρα. Και αν υπάρχει και ΙΕΚ (πλέον ΣΑΕΚ), ποιος είναι υπεύθυνος της απογευματινής βάρδιας.
    ΠΡΟΤΑΣΗ: Ένας Υποδιευθυντής ΑΝΑ ΩΡΑΡΙΟ του ΕΚ, και ίσως και περισσότεροι, ανάλογα με τον αριθμό των δομών, των εργαστηρίων και το πλήθος των μαθητών/σπουδαστών που εξυπηρετεί το ΕΚ

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 11:45 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ

    ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
    Α.
    ΦΕΚ-1318-2015 Καθορισμός λειτουργίας των Εργαστηριακών Κέντρων
    Άρθρο 1 παρ. 9
    9. Κάθε Ε.Κ. ως αυτοτελής εκπαιδευτική μονάδα χρηματοδοτείται αυτοτελώς και συγκροτεί αυτόνομο Συμβούλιο Σχολικής Κοινότητας. Λαμβάνει ειδική χρηματοδότηση η οποία είναι συνάρτηση του αριθμού των μαθητών/-τριών όλων των σχολικών μονάδων που εξυπηρετεί, ο οποίος πλασματικά διπλασιάζεται (ΚΥΑ ΦΕΚ 310Β’/2-2-2018).

    Η ΠΑΡ. 9 ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ;
    ΕΑΝ ΝΑΙ : ΤΟ αυτόνομο Συμβούλιο Σχολικής Κοινότητας ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο Δ/ΝΤΗΣ & Ο ΥΠΟΔ/ΝΤΗΣ;
    ΕΑΝ ΟΧΙ : ΤΟΤΕ ΤΑ ΕΚ πως ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ, ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΔΙΑ ΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ;
    ΕΠΙΣΗΣ
    ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ, ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ & ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉΣ ΥΛΙΚΟΥ; ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ-ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΑΛ;

    Β.
    ΦΕΚ-1318-2015 Καθορισμός λειτουργίας των Εργαστηριακών Κέντρων
    «Άρθρο 11 Συμπεριφορά Μαθητών.
    Σε περίπτωση παραπτώματος μαθητή ή μαθητών κατά την εκπαίδευσή τους στο Ε.Κ. μπορούν να επιβληθούν οι παρακάτω ποινές:
    1. Ο διδάσκων καθηγητής: Παρατήρηση – Σύσταση, Επίπληξη και Ωριαία απομάκρυνση από το διδασκόμενο μάθημα.
    2. Ο Διευθυντής του Ε.Κ.: Όλες τις παραπάνω κυρώσεις και Αποβολή από τα μαθήματα μέχρι και τρεις (3) ημέρες.
    Κατόπιν ο Διευθυντής του Ε.Κ. ενημερώνει εγγράφως το Διευθυντή του σχολείου στο οποίο ανήκει ο μαθητής για ενημέρωση του βιβλίου ποινών. Επίσης μπορεί να εισηγηθεί στον Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ. τη λήψη πρόσθετων μέτρων.»

    Το Άρθρο 11 ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ;
    ΕΑΝ ΝΑΙ : ΚΑΛΩΣ
    ΕΑΝ ΟΧΙ : ΤΟΤΕ Ο Δ/ΝΤΗΣ ΤΟΥ ΕΚ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΠΑΛ, ΘΑ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ Δ/ΝΤΕΣ ΤΟΥΣ;

    Γ.
    ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
    Άρθρο 25 – Εργαστηριακά Κέντρα- Προσθήκη άρθρου 6Ζ στον ν. 4186/2013
    ΠΑΡ.4.
    α) Σε κάθε εργαστήριο ορίζονται από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ/ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ/ΤΩΝ ΤΟΥ/ΤΩΝ ΕΠΑ.Λ., ως ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ, εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στις εκπαιδευτικές μονάδες που εξυπηρετούνται από το Ε.Κ. ή το σχολικό εργαστήριο, κατά περίπτωση, αντίστοιχων ειδικοτήτων με τα εργαστήρια, με σκοπό να καλύπτονται ο πρωινός, ο απογευματινός και ο εσπερινός κύκλος ημερήσιας λειτουργίας των εργαστηρίων.
    β) Ο Υπεύθυνος εργαστηρίου είναι αρμόδιος για τη λειτουργία και συντήρηση του εξοπλισμού, την οργάνωση του εργαστηρίου και την υποβολή προτάσεων για τη συμπλήρωση ή την αντικατάσταση του εξοπλισμού. Είναι, επίσης, υπεύθυνος για την τήρηση όλων των κανόνων ασφάλειας που απαιτούνται για τη λειτουργία του εργαστηρίου.

    ΕΠΙΣΗΣ
    Άρθρο 22 – Τομεάρχες Επαγγελματικών Λυκείων- Προσθήκη άρθρου 6Δ στον ν. 4186/2013
    Άρθρο 6Δ
    Τομεάρχες ΕΠΑΛ
    ΑΡΘ. 2.
    ΠΑΡ. δ) τη συνεργασία με τους Υπεύθυνους εργαστηρίων για τον εξοπλισμό και τα αναλώσιμα που απαιτούνται για την πραγματοποίηση των ασκήσεων του ΕΠΑ.Λ.
    ΔΗΛΑΔΗ
    ΟΙ Τομεάρχες ΕΠΑΛ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΑΛ & ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ για τον εξοπλισμό και τα αναλώσιμα που απαιτούνται για την πραγματοποίηση των ασκήσεων του ΕΠΑ.Λ.

    ΑΛΗΘΕΙΑ
    ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ
    ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ Ε.Ε.Κ ΩΣ
    Δ/ΝΤΕΣ & ΥΠΟΔ/ΤΕΣ ΣΤΑ ΕΚ;

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 11:01 | hltsint

    Ένας πολύ πετυχημένος θεσμός δυστυχώς ακρωτηριάζεται και σε επόμενο νομοσχέδιο θα μπουν και τίτλοι τέλους, με πρόσχημα προβλήματα συνεργασίας μεταξύ δ/ντων ΕΠΑΛ-ΕΚ & ΙΕΚ-ΕΚ . Όπου υπήρχαν τέτοια προβλήματα ήταν γιατί κάποιοι δ/ντες ΕΠΑΛ & ΙΕΚ θεωρούσαν το ΕΚ προέκταση των σχολείων τους ενώ η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει άλλα.
    Να μην αλλάξει η νομοθεσία που διέπει τα ΕΚ.

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 10:40 | Θανάσης Μιτζιφίρης

    Παράγραφος 2
    Τα Ε.Κ. για να υφίστανται εξυπηρετούν τουλάχιστον δυο ΕΠΑΛ ή και ΙΕΚ. Η ίδια φιλοσοφία παραμένει και στα Κ.Ε.Ε.Κ. Είναι άξιο απορίας πως δυο μόνο στελέχη θα καλύπτουν ένα εργασιακό ωράριο λειτουργίας δύο ή περισσότερων δομών από τις 8:00 π.μ. μέχρι τις 10:00-11:00 μ.μ. (στην περίπτωση Εσπερινού ΕΠΑΛ). Με την υπάρχουσα νομοθεσία Στελέχη Διοίκησης εργαστηριακών κέντρων είναι:
    α) ο Διευθυντής του Ε.Κ.,
    β) ο Υποδιευθυντής του Ε.Κ.
    γ) οι υπεύθυνοι τομέων Ε.Κ. και
    δ) οι υπεύθυνοι εργαστηρίων κατεύθυνσης Ε.Κ.
    Είναι κατανοητό ότι ο περιορισμός των ατόμων που αποτελούν την Διοίκηση από 10-20 άτομα σε 2, δεν είναι ρεαλιστικός.
    Επίσης ο Διευθυντής και Υποδιευθυντής του Ε.Κ. διαχειρίζονται και όλα τα παιδαγωγικά θέματα που διέπουν την λειτουργία της σχολικής μονάδας. Είναι αδύνατο δυο άτομα μόνο να υλοποιήσουν επιτυχώς την παιδαγωγική, εκπαιδευτική και διαχειριστική λειτουργία του Ε.Κ.
    Σε πολλά Ε.Κ. οι μαθητές Β΄και Γ΄ τάξης, ενδέχεται να κάνουν περισσότερες ώρες μάθημα/εβδομάδα στα ΕΚ παρά στα ΕΠΑΛ. Με την σύμφωνη γνώμη Διευθυντών Ε.Κ. και ΕΠΑΛ θεωρητικά μαθήματα Τομέων και Ειδικοτήτων (εφόσον το επιτρέπει και η απόσταση των δυο σχολικών μονάδων), διδάσκονται στα εργαστήρια του ΕΚ (προσωπικά συμφωνώ με αυτήν την προσέγγιση). Επαναλαμβάνω ότι ο φυσικός χώρος του μαθητή της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (και προέκταση του μελλοντικού του εργασιακού περιβάλλοντος) είναι το εργαστήριο και όχι μια αίθουσα διδασκαλίας με έναν πίνακα (διαδραστικό ή μη).
    Παράγραφος 3
    Δηλαδή στην περίπτωση που ο Διευθυντής είναι πχ. ειδικότητα Πληροφορικής ή Οικονομολογίας , ως μοναδικό στέλεχος του ΕΚ πλέον (χωρίς Υπεύθυνους Τομέα και Υπεύθυνους Εργαστηρίων), με τι γνώσεις θα υλοποιήσει τα α, β, γ, δ, ε, στ και ζ για εργαστήρια όπως Οχημάτων, Ηλεκτρικών Μηχανών, Νοσηλευτικής, Δομικών έργων κτλ; Αντιλαμβάνεται και ο πιο αδαής με την Επαγγελματική εκπαίδευση, ότι υπάρχει ένα αδιέξοδο
    Παράγραφος 4
    Από ποιον Υπεύθυνο Τομέα θα συντονίζονται οι υπεύθυνοι εργαστηρίου; Ποιου ΕΠΑΛ;
    Γνωρίζετε τι κάνει ο Υπεύθυνος εργαστηρίου; Χρόνια αποτελεί τον θεμέλιο λίθο των ΕΚ. Πολύ σωστά η εξωδιδακτική του απασχόληση αφιερώνεται εξ’ ολοκλήρου στην λειτουργία του εργαστηρίου. Γνωρίζετε πόσο χρόνο απαιτεί η συγκέντρωση και αξιολόγηση προσφορών για αναλώσιμα και εξοπλισμό εργαστηρίου; Πόσο χρόνο απαιτεί η επισκευή βλάβης εξοπλισμού (αξιολόγηση βλάβης, εύρεση ανταλλακτικού ή προμηθευτή, η επικοινωνία για το ποιος θα αναλάβει την επισκευή, η ίδια επισκευή ); Πόσο χρόνο απαιτεί η συντήρηση των μηχανημάτων και ο συντονισμός αυτής;
    Σε όλες αυτές τις αρμοδιότητες τον υποστηρίζει ο Υπεύθυνος Τομέα, ο οποίος πολλές φορές ελλείψει ενδιαφέροντος, είναι συγχρόνως και Υπεύθυνος Εργαστηρίου για διάφορα εργαστήρια.
    Για να γίνουν αυτά ο Υπεύθυνος Εργαστηρίου και ο Υπεύθυνος Τομέα πρέπει να βρίσκονται όλο τους το εργασιακό ωράριο στο εργαστήριο, δηλαδή στο Ε.Κ. Ποιος είναι ο λόγος να ανήκει ο Υπεύθυνος Εργαστηρίου στο ΕΠΑΛ, αφού όλη την ώρα θα βρίσκεται στο ΕΚ; Λάβετε υπόψη τώρα ότι τα περισσότερα Ε.Κ. δεν συστεγάζονται με τα ΕΠΑΛ.

    Εν κατακλείδι κάποια γενικά σχόλια:
    1. Ως εκπαιδευτικός της Ε.Ε. με θητεία σε ΤΕΕ, ΕΠΑΣ, ΣΕΚ και ΕΚ έχω να πω ότι πρέπει να είμαστε μια οικογένεια και δεν αρμόζουν μικρότητες και προσωπικές αντιδικίες μεταξύ συναδέλφων επειδή απλά κάποιος ανήκει στο ΕΚ ή στο ΕΠΑΛ. Τα όποια προβλήματα επικοινωνίας και συνεννόησης μεταξύ των δυο σχολικών μονάδων δεν θα λυθούν με την υποβάθμιση ή «τιμωρία» του ενός σχολείου έναντι του άλλου.
    2. Παρ’ όλο που έχω μεγαλύτερη θητεία σε ΕΚ απ’ ότι σε ΕΠΑΛ, αναγνωρίζω ότι τα ΕΠΑΛ υποφέρουν περισσότερο από όγκο γραφειοκρατικής εργασίας και για αυτό επικροτώ την πρόταση για 3ο και 4ο Υποδιευθυντή του Άρθρου 19. Επίσης όποιος κάνει θεωρία ειδικότητας στο ΕΠΑΛ, έχει πιο δύσκολο έργο, καθώς οι μαθητές «βαριούνται» πολύ απλά την θεωρία. Αυτό δημιουργεί εσφαλμένα την εντύπωση ότι στα ΕΚ υπάρχει μια πιο χαλαρή διδασκαλία, κάτι που οφείλεται στον χώρο διδασκαλίας, αφού τα εργαστήρια επιτρέπουν την διαδραστική και βιωματική μάθηση, άρα ενεργοποιούν τον μαθητή. Για αυτό το λόγο, θα πρότεινα (ειδικά αν είναι συστεγαζόμενα τα ΕΚ και ΕΠΑΛ) οι θεωρίες του τομέα και ειδικότητας να πραγματοποιούνται στο ΕΚ, ώστε το μάθημα να γίνεται πιο διαδραστικό (φανταστείτε το μάθημα «Ανατομίας & Φυσιολογίας» να γίνεται σε μια κενή αίθουσα διδασκαλίας και όχι στο εργαστήριο Νοσηλευτικής, όπου μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα προπλάσματα).
    3. Η διάκριση θεωρίας και εργαστηρίου είναι πράγματι εσφαλμένη. Προσωπικά η αρχική απόφαση του 1318/2015 για κάλυψη διδακτικού ωραρίου των Υπευθύνων Εργαστηρίων και Τομέων μόνο με εργαστηριακά μαθήματα (κατόπιν υπήρχε η τροποποίηση του 25%), θεωρώ ότι ήταν εσφαλμένη. Κατανοώ ότι πολλά ΕΚ δεν είναι στον ίδιο χώρο με τα ΕΠΑΛ. Δεν είναι δυνατόν όμως άλλος εκπαιδευτικός να διδάσκει την θεωρία και άλλος το εργαστήριο, ειδικά σε μικτά μαθήματα.
    4. Τα ΕΚ διαθέτουν υποδομές και εξοπλισμό πολύ μεγάλου προϋπολογισμού. Το ότι απαιτούνται Υπεύθυνοι Εργαστηρίου και Υπεύθυνοι Τομέα με τις αρμοδιότητες που περιγράφει η υπάρχουσα νομοθεσία, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο αν θέλουμε να έχουμε λειτουργικό εξοπλισμό, επαρκή μέτρα ασφαλείας, πλήρη απογραφή εξοπλισμού και σχεδιασμό/υλοποίηση σύγχρονων εργαστηριακών ασκήσεων. Με θητεία Υπεύθυνου εργαστηρίου, Υπεύθυνου Τομέα και πρόσφατα Δ/ντη ΕΚ, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι θέσεις αυτές μπορεί να είναι πολύ ή λίγο απαιτητικές, αναλόγως της ευσυνειδησίας του καθενός μας. Παράδειγμα η βλάβη σε λειτουργικό κινητήρα ΜΕΚ ή κιβώτιο ταχυτήτων θα απαιτήσει από τον Υπεύθυνο Εργαστηρίου, Τεχνίτη ΔΕ και Υπεύθυνο Τομέα του Εργαστηρίου Οχημάτων να αφιερώσουν πολλές ώρες για την αποκατάστασή της, εκτός όχι απλά του διδακτικού τους ωραρίου, αλλά εκτός του εργασιακού τους ωραρίου. Οι αλλαγές λοιπόν που πρέπει να γίνουν θα πρέπει να έχουν κατεύθυνση, ώστε ο καθένας να κάνει σωστά την δουλειά του και να μην στηριζόμαστε στην ευσυνειδησία του κάθε εκπαιδευτικού.
    5. Πολύ φοβάμαι ότι η κατάργηση των Υπευθύνων Τομέων από τα ΕΚ θα οδηγήσει σε πλημμελή συντήρηση, μειωμένο συντονισμό, απώλειες και καταστροφή αναλωσίμων και πάγιου εξοπλισμού και ασυνεννοησία. Μακροχρόνια ενδέχεται να μειωθεί η λειτουργικότητα των εργαστηρίων.
    6. Οι Υπεύθυνοι Τομέα των ΕΚ συντονίζανε τους διδάσκοντες εκπαιδευτικούς όλων των ΕΠΑΛ/ΙΕΚ που δίδασκαν στα εργαστήρια του Τομέα τους. Αν κάθε ΕΠΑΛ έχει δικούς τους Υπευθύνους Τομέα ποιος θα κάνει τον Συντονισμό και ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο; Για τα ΕΚ που εξυπηρετούν δυο ΕΠΑΛ, διπλασιάζουμε τον αριθμό των Υπευθύνων Τομέων, χωρίς να υπάρχει ένα άτομο που έχει τον τελευταίο λόγο.
    7. Οι Υπεύθυνοι Τομέα των ΕΚ, σχεδόν πάντα, παρ’ όλο που δεν είναι τυπικά στις αρμοδιότητές τους, οργανώνουν και συντονίζουν και τις διδασκαλίες της θεωρίας. Οι προτεινόμενες αρμοδιότητες των Υπευθύνων Τομέων των ΕΠΑΛ που προτείνονται στο άρθρο 22, μπορούν να μεταφερθούν στους Υπεύθυνους Τομέα των ΕΚ και να παραμείνει ο θεσμός όπως είναι.
    8. Εν κατακλείδι η όποια αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, όπως έχω αναφέρει ήδη σε άλλο σχόλιο, απαιτεί κυριότερα την συνολική αναβάθμιση της εκπαίδευσης, από την Α/θμια, ώστε να βελτιωθεί το γνωστικό, κοινωνικό και ψυχοπαιδαγωγικό υπόβαθρο του μαθητικού δυναμικού που καταλήγει στην Επαγγελματική Εκπαίδευση.

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 10:17 | ΔΙΑΣ

    Πρόταση.

    Να καταργηθούν τα ΕΚ με ταυτόχρονη μεταφορά των εργαστηρίων στα ΕΠΑΛ το οποίο εχει την υποχρέωση να διαθέτει στα ΔΙΕΚ τα απαραίτητα εργαστήρια για την λειτουργία τους.

  • 3 Ιανουαρίου 2024, 23:53 | ΑΤ

    Ένα σημαντικό κομμάτι της επαγγελματικής εκπαιδευσης είναι η εργαστηριακή εκπαίδευση των εκπαιδευομενων,η οποία παρέχεται συμπληρωματικά με τη θεωρητική κατάρτιση. Η εργαστηριακή εκπαιδευση με συγχρονο εξοπλισμο ειναι αυτη που ουσιαστικα θα αναβαθμισει την επαγγελματικη εκπαιδευση και οχι αυτες οι νομοθετικες ρυθμισεις που μονο προβληματα και συγχυση θα προκαλεσουν. Εκτος απο τον Διευθυντη και Υποδιευθυντη θα πρεπει και οι τομεαρχες, οι υπευθυνοι εργαστηριων αλλα και καθε εκπαιδευτικος που διδασκει εργαστηριακα μαθηματα θα πρεπει να ανηκει στον συλλογο διδασκόντων του Εργαστηριακού Κέντρου.Ειναι σημαντικό να εχει λόγο στις συνεδριασεις για θέματα πειθαρχίας και συμπεριφορας μαθητών κατα τη διαρκεια των εργαστηριακων ασκησεων, για θεματα εξοπλισμού, υλικών συντηρησης κ.α.
    Ένα σημαντικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί είναι με τα Ευρωπαϊκά προγράμματα. Πολλά ΕΚ έχουν διαπίστευση και τρέχουν προγράμματα εκπαιδευοντας μεγάλο αριθμό μαθητών. Οι συνοδοί εκπαιδευτικοι θα πρέπει να ανήκουν στον συλλογο διδασκόντων για να αποτελέσουν μέλη της παιδαγωγικής ομάδας.

  • 3 Ιανουαρίου 2024, 23:48 | Μαρία Κοκκίνου

    Το άρθρο 25 του νομοσχεδίου για τα Εργαστηριακά Κέντρα (Ε.Κ.) αποτελεί μια σημαντική πρόοδο για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.
    Δημιουργεί ένα σύγχρονο σύστημα εργαστηριακής κατάρτισης, το οποίο θα είναι προσβάσιμο σε όλους τους μαθητές/καταρτιζόμενους/μαθητευόμενους των Επαγγελματικών Εκπαιδευτικών Μονάδων (Ε.Ε.Κ.). Τα Ε.Κ. θα συγκεντρώνουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και προσωπικό για τη διεξαγωγή υψηλού επιπέδου εργαστηριακής κατάρτισης, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της ποιότητας της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
    Διευρύνει τις δυνατότητες για πρακτική άσκηση των μαθητών/καταρτιζόμενων/μαθητευόμενων. Τα Ε.Κ. θα μπορούν να εξυπηρετούν εκπαιδευτικές μονάδες από όλη την πόλη ή περιοχή, διευκολύνοντας έτσι τους μαθητές/καταρτιζόμενους/μαθητευόμενους να αποκτήσουν την απαραίτητη εργαστηριακή εμπειρία.
    Δίνει έμφαση στην ασφάλεια των εργαστηρίων.

  • 3 Ιανουαρίου 2024, 22:00 | Δαμοράκης Γεώργιος

    Είμαι εκπαιδευτικός της τεχνικής εκπαίδευσης και κατάρτισης από τον Σεπτέμβριο του 2001.
    Εργάζομαι στα Εργαστηριακά Κέντρα (Ε.Κ.) από το 2003 (3ο και 4ο Εργαστηριακό Κέντρο Γ΄ Αθήνας στο Περιστέρι) με ελάχιστο διάστημα απουσίας (3 χρόνια) λόγω υπεραριθμίας, και από διάφορες θέσεις ευθύνης (Υπεύθυνος. Εργαστηρίου, Τομεάρχης, και πολύ πρόσφατα Υποδιευθυντής).
    Όλα αυτά τα χρόνια διδάσκω μαθήματα Εργαστηριακά και Θεωρητικά.
    Εχοντας, λοιπόν, μια πολύ σαφή ιδέα για τη λειτουργία των Ε.Κ. και εκ της εμπειρίας μου θα ήθελα να καταθέσω την άποψή μου για το συγκεκριμένο άρθρο.
    Στο 4ο Ε.Κ., όπου εργάζομαι στα τελευταία χρόνια, εξυπηρετούνται:
    τα 1ο και 3ο Ημερήσια ΕΠΑΛ Περιστερίου,
    τα Δημόσια ΙΕΚ Περιστερίου και ΙΕΚ Ακαδημίας Πλάτωνος και
    τα 1ο και 2ο Εσπερινά ΕΠΑΛ Περιστερίου.
    (Στο παρελθόν υποστήριζε και τη λειτουργία της ΕΠΑΣ Περιστερίου)
    Το ωράριο λειτουργίας του Ε.Κ., λοιπόν, είναι από 07:30 (και όχι 08:00 όπως αναφέρθηκε) συνεχόμενα μέχρι 23:00 (και όχι 22:30 όπως αναφέρθηκε). Υπενθυμίζω ότι καταθέτω την άποψή μου εξ εμπειρίας.

    1. Στην παράγραφο 4.α) του άρθρου αναφέρονται οι κύκλοι λειτουργίας του Ε.Κ. (πρωινός, απογευματινός και εσπερινός). Αν υποθέσουμε ότι οι Υπεύθυνοι Εργαστηρίου έχουν την εποπτεία του πρωινού και εσπερινού κύκλου, την εποπτεία του απογευματινού κύκλου (λειτουργία των Δ.Ι.Ε.Κ.) ποιος θα την έχει αν οι Τομεάρχες δεν αποτελούν στελέχη διοίκησης του Ε.Κ.;
    2. Ένα από τα βασικά εργαλεία διοίκησης του Ε.Κ. είναι ο προγραμματισμός του ωραρίου κάλυψης των εργαστηρίων. Πουθενά στο άρθρο δεν αναφέρεται ποιος θα τον κάνει αν και υπονοείται ότι θα γίνεται από το ΕΠΑΛ. Αν υποθέσουμε ότι τα δύο Ημερήσια και τα δύο Εσπερινά ΕΠΑΛ μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, ποιος θα συνεννοηθεί με τα δύο Δ.Ι.Ε.Κ. των οποίων οι τελευταίες ώρες επικαλύπτονται με τις πρώτες των Εσπερινών ΕΠΑΛ;

    Ηδη, με την υπάρχουσα διοικητική δομή (Δ/ντής, Υποδ/ντής Τομεάρχες) υπάρχουν αρκετά προβλήματα (βανδαλισμών, θέρμανσης, διακοπής ηλεκτροδότησης και διαδικτύου) να διαχειρισθεί ο κάθε υπεύθυνος του κύκλου λειτουργίας των Ε.Κ. ακόμα και σε σύγχρονα κτήρια μέσω Σ.Δ.Ι.Τ..
    Οι συντάκτες του σχετικού άρθρου, οι σύμβουλοί τους και κάποιοι από τους σχολιάζοντας στη συγκεκριμένη διαβούλευση φαίνονται ότι στην καλύτερη περίπτωση:
    α. Δεν γνωρίζουν καθόλου την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ λειτουργία των Ε.Κ..
    β. Έχουν μερική εντύπωση της ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ λειτουργίας των Ε.Κ..
    γ. Εχουν πληροφορίες για τη λειτουργία κάποιων Ε.Κ., όπου λόγω γεωγραφικών περιορισμών, υποστηρίζουν τη λειτουργία δύο μόνο σχολικών μονάδων (ΕΠΑΛ / ΙΕΚ). Το 4ο Ε.Κ. υποστηρίζει τη λειτουργία έξι σχολικών μονάδων όπως αναφέρθηκε παραπάνω.
    Πάντως, επικοινωνώντας με κάποιους γνωστούς μου από τα Ε.Κ. της Αττικής δεν έγινε αντιληπτό να έχει γίνει κάποιου είδους Ερευνα Πεδίου από τους συντάκτες του άρθρου και τους συμβούλους αυτών ώστε να υπάρξει μια σφαιρική αντίληψη της λειτουργίας των Ε.Κ..
    Τελειώνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν την καλοπροαίρετη σκέψη μου. Διατηρώ, όμως, το δικαίωμα για τον εαυτό να έχω και την κακοπροαίρετη σκέψη.

  • 3 Ιανουαρίου 2024, 21:02 | Νίκη

    Το υφιστάμενο μοντέλο των ΕΚ υπήρξε ανελαστικό. Η ΕΕΚ ούτε θα διαλυθεί, ούτε θα πάψει να υπάρχει με περιορισμό των αρμοδιοτήτων των ΕΚ. Ίσα ίσα που η μεταρρύθμιση θα δώσει σημαντικούς βαθμούς ελευθερίας στα ΕΠΑΛ. Η ΕΕΚ υπάρχει γιατί υπάρχουν ΕΠΑΛ με οργανικά ανήκοντες εκπαιδευτικούς οι οποίοι εγγραφούν κι εκπαιδεύουν μαθητές μέσα κι από ανάλογες εκπαιδευτικές δράσεις (πχ επισκέψεις).

    Στη τελική πόσοι εκπαιδευτικοί χρειάζονται για τη συντήρηση και τη διάθεση του εξοπλισμού όταν δεν είναι αρμοδιότητά τους αυτό.

    Τα περισσότερα ΕΚ όπως ορθώς γράφτηκε εξελίχθηκαν σε «φωλιές» ημέτερων που εξασφάλιζαν προνόμια σε σχέση με το ωρολόγιο πρόγραμμα, τις εξωδιδακτικές εργασίες, τις επιτηρήσεις, τις εφημερίες κλπ.

    Προτάσεις:
    Στη περίπτωση παραβατικής συμπεριφοράς μαθητή στα εργαστήρια θα παραπέμπεται στο διευθυντή και στο σύλλογο του ΕΠΑΛ.
    Τα ΕΚ δεν θα ενημερώνουν γονείς ούτε τηλεφωνικά ούτε δια ζώσης, αυτό είναι αρμοδιότητά του ΕΠΑΛ.
    Άδειες των εκπαιδευτικών από το διευθυντή του ΕΠΑΛ.
    Τα ΕΚ θα προχωρούν σε αξιολόγηση της δομής και των ΔΕ εκπαιδευτικών και υπευθύνων εργαστηρίου μόνο.

  • 3 Ιανουαρίου 2024, 14:51 | Μάριος Μουρατίδης

    Τα Ε.Κ. είναι αυτοτελείς μονάδες που συνεργάζονται (υποστηρίζουν) τα ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, ΕΣΚ, κλπ
    Έχουν τα Ε.Κ οργανικές θέσεις;; ΟΧΙ
    Εγγράφουν τα Ε.Κ. μαθητές; ΟΧΙ
    Ποιες αποφάσεις λαμβάνει ο Σύλλογος Διδασκόντων του Ε.Κ. που δεν μπορεί να λάβει ο διευθυντής του; ΚΑΜΜΙΑ
    Διευθυντής, Υποδιευθυντής και Υπεύθυνοι Εργαστηρίων, οι εκπαιδευτικοί κατηγορίας ΔΕ για την όποια συντήρηση των μηχανημάτων και συσκευών, με την συνδρομή των Τομεαρχών του ΕΠΑΛ όπως ορίζονται από το άρθρο 22 του παρόντος, είναι υπεραρκετοί για την εύρυθμη λειτουργία των Ε.Κ.

  • 3 Ιανουαρίου 2024, 13:48 | Δημήτριος

    Είναι παράλογο ο Δντης του ΕΚ να έχει την ευθύνη για τη λειτουργία των Εργαστηρίων, την συντήρηση, την βελτίωση και την ασφάλεια τους, αλλά τα εργαστήρια να υπάγονται θεσμικά στον Δντη του ΕΠΑΛ. Τι σόι διευθυντής είναι τότε; Ένας απλός υπάλληλος είναι ο οποίος ενώ θα έχει πλήρη γνώση για τους εργαστηριακούς χώρους δε θα μπορεί να λάβει καμία απόφαση για αυτούς εφόσον δεν του ανήκουν. Μια χαρά λειτουργούσε μέχρι στιγμής ο διαχωρισμός θεωρίας-εργαστηρίου και μόνο υπέρ της τεχνικής εκπαίδευσης ήταν το ότι υπήρχε πλήρης διοικητική ιεραρχία αφιερωμένη αποκλειστικά στο εργαστηριακό σκέλος των σπουδών. Αυτή που φρόντιζε για παράδειγμα να γίνονται αναθέσεις εργαστηρίων με ορθολογικό τρόπο και να δίνονται σε όσους έχουν και τις αντίστοιχες θεωρίες. Υπάρχουν ΕΚ με 30+ εργαστήρια. Άμοιρος ο Δντης του ΕΠΑΛ δε θα ξέρει τι του γίνεται!

    Όχι αποδυνάμωση αλλά αντίθετα ενίσχυση των ΕΚ με μόνιμους ΤΕ εκπαιδευτικούς, γραμματειακή υποστήριξη και αύξηση του πλήθους υποδιευθυντών ανάλογα με το μέγεθός τους. Αυτονόητο ότι οι τομεάρχες και οι υπεύθυνοι εργαστηρίων πρέπει να παραμείνουν στελέχη του ΕΚ

  • 3 Ιανουαρίου 2024, 12:23 | ΑΡΗΣ

    Να διορθωθεί η 4α)

    ΑΠΟ
    Σε κάθε εργαστήριο ορίζονται από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του/των Διευθυντή/των του/των ΕΠΑ.Λ., ως υπεύθυνοι εργαστηρίων, εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στις εκπαιδευτικές μονάδες που εξυπηρετούνται από το Ε.Κ. ή το σχολικό εργαστήριο, κατά περίπτωση, αντίστοιχων ειδικοτήτων με τα εργαστήρια, με σκοπό να καλύπτονται ο πρωινός, ο απογευματινός και ο εσπερινός κύκλος ημερήσιας λειτουργίας των εργαστηρίων.

    ΣΕ
    Σε κάθε εργαστήριο ορίζονται από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του/των Διευθυντή/των του/των Ε.Κ., ως υπεύθυνοι εργαστηρίων, εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στις εκπαιδευτικές μονάδες που εξυπηρετούνται από το Ε.Κ. ή το σχολικό εργαστήριο, κατά περίπτωση, αντίστοιχων ειδικοτήτων με τα εργαστήρια, με σκοπό να καλύπτονται ο πρωινός, ο απογευματινός και ο εσπερινός κύκλος ημερήσιας λειτουργίας των εργαστηρίων.

    Δηλαδή οι υπεύθυνοι να ορίζονται μετά από πρόταση του Δ/ντή του ΕΚ.

  • 3 Ιανουαρίου 2024, 12:20 | ΑΡΗΣ

    Υποδιευθυντές
    1.Πρέπει σε κάθε βάρδια να οριστεί ένα υποδιευθυντής με μειωμένο ωράριο.

    Υπεύθυνοι εργαστηρίου
    1. Σε κάθε εργαστήριο πρέπει να οριστεί Υπεύθυνος Εργαστηρίου με μείωση ωραρίου.
    2. Οι Υπεύθυνοι Εργαστηρίου πρέπει να διατίθενται στο Ε.Κ. για να συνεργάζονται με τον Δ/ντή του Ε.Κ. για θέματα λειτουργίας των εργαστηρίων.
    3. Πρέπει να βρίσκονται στο σχολείο όλες τις ημέρες και ώρες υποχρεωτικά, όπως ισχύει και σήμερα.

    Υπεύθυνοι Τομέα
    1. Πρέπει να συνεργάζονται με τους Υπεύθυνους Εργαστηρίων και τον Δ/ντη του Ε.Κ. για τα θέματα λειτουργίας των Εργαστηρίων.
    2. Παραμένει στο σχολείο όλες τις εργάσιμες ώρες, όπως ισχύει και σήμερα.

    Εκπαιδευτικοί ΤΕ και ΔΕ
    1. Πρέπει να συνεργάζονται με τους Υπεύθυνους Εργαστηρίων και τον Δ/ντη του Ε.Κ. για τα θέματα λειτουργίας των Εργαστηρίων.
    2. Παραμένει στο σχολείο όλες τις εργάσιμες ώρες.

    Διοικητικό και Βοηθητικό Προσωπικό
    1. Σε κάθε Ε.Κ. να λειτουργεί γραμματεία στην οποία να τοποθετείται ένας διοικητικός υπάλληλος.

    Συνεργασία Ε.Κ. και ΕΠΑΛ
    1. Ο Υποδιευθυντής του Ε.Κ. θα είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα των εφημεριών στους χώρους του Ε.Κ.
    2. Για το πρόγραμμα των μαθημάτων υπεύθυνος θα είναι ο Δ/ντής του ΕΠΑΛ και ο Δ/ντής του Ε.Κ. (όπως είναι και σήμερα).
    3. Όσοι κάνουν μάθημα στα Εργαστήρια θα είναι υπεύθυνοι για τον εξοπλισμό, όπως ισχύει και σήμερα.
    4. Ο Δντ/ής του Ε.Κ. να μπορεί να επιβάλλει στην ποινή της αποβολής από τα μαθήματα για μία ημέρα. Σε περίπτωση σοβαρού παραπτώματος ο μαθητής παραπέμπεται στο ΕΠΑΛ.

    Να ληφθεί μέριμνα για τις παρακάτω περιπτώσεις:
    1. ΕΚ και ΕΠΑΛ δεν συστεγάζονται
    2. ΕΚ διαθέτει εργαστήρια σε πολλά απομακρυσμένα σημεία
    3. Υπάρχουν ΕΚ χωρίς κανένα εκπαιδευτικό ΔΕ

  • 3 Ιανουαρίου 2024, 08:47 | ΚΑΡΑΤΖΑΣ

    Ο νομοθέτης φαίνετε πως θεωρεί ότι ενισχύεται η ΕΕΚ μέσω της συρρίκνωσης και της ουσιαστικής κατάργησης των ΕΚ. Είναι προφανές ότι θεωρεί τον υφιστάμενο τρόπο λειτουργίας προβληματικό. Δηλαδή το πρόβλημα στην ΕΕΚ είναι η λειτουργία του ΕΚ;
    Με το παρόν σχέδιο νόμου προκύπτουν ορισμένα σοβαρά ζητήματα για την λειτουργία των ΕΚ τα οποία θα επηρεάσουν την ποιότητα του παραγόμενου εκπαιδευτικού έργου και κατ’ επέκταση τις γνώσεις και δεξιότητες των αποφοίτων:
    1. Η προτεινόμενη δομή δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ένας Δ/ντής και ένας υπ/ντής ή δυο, να είναι υπεύθυνοι για την λειτουργία και συντήρηση του ΕΚ. Ο αντίλογος είναι ότι υπάρχουν και οι υπεύθυνοι εργαστηρίων και οι ΔΕ. Οι υπεύθυνοι εργαστηρίων οι οποίοι ορίζονται και ανήκουν στο ΕΠΑΛ ενώ είναι υπεύθυνοι για εργαστήριο του ΕΚ. Υπάρχει μια αντίφαση εδώ. Ως προς τους εκπαιδευτικούς ΔΕ αυτοί είναι ελάχιστοι ή σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει κανένας. Οπότε προκύπτει σοβαρότατο θέμα λειτουργίας και συντήρησης των εργαστηρίων. Πιστευει κανείς ότι ο δ/ντης και οι υπ/ντές μπορούν να συντηρούν όλα τα εργαστήρια; Ακόμη και να θέλουν αυτό δεν γίνεται.
    2. Δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη για τα ΕΚ που εξυπηρετούν πολλές σχολικές μονάδες. Εκεί η προτεινόμενη δομή θα είναι καταστροφική. Το ΕΚ λειτουργούσε ως συντονιστής. Σκεφθείτε 4 σχολικές μονάδες να ρυθμίσουν τα εργαστήρια χωρίς τον συντονισμό από το ΕΚ.
    3. Εάν τα εργαστήρια λειτουργήσουν με αυτή την δομή θα οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια σε λίγα χρόνια σε διάλυση. Σε ένα εργαστήριο όταν απλώς μπαίνουν καθηγητές και εκπαιδευτές κάνουν μάθημα και μετά κλείνουν την πόρτα ποιος θα κάνει την συντήρηση του εξοπλισμού. Ότι χαλάει δεν θα επισκευάζεται. Θα πει κάποιος ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εξωτερικά συνεργεία για τις επισκευές. Αυτό είναι εφικτό μόνο σε ορισμένες ειδικότητες. Στα ΕΚ υπάρχουν σε πολλά εργαστήρια κατασκευές και ιδιοκατασκευές οι οποίες δεν είναι εύκολο να συντηρηθούν από εξωτερικά συνεργεία.
    4. Υπάρχει περίπτωση να γίνει εκσυγχρονισμός ή βελτίωση των εργαστηριακών υποδομών από έναν Δ/ντή και υπ/ντή όταν δεν προλαβαίνουν να συντηρήσουν τα υπάρχοντα εργαστήρια; Στα ΕΚ εκσυγχρονισμός δεν είναι μόνο η αποστολή εργαστηριακού εξοπλισμού από το υπουργείο. Γίνεται προγραμματισμός κάθε χρόνο (ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες) για παρεμβάσεις βελτίωσης, προσθήκης, μετατροπής του εξοπλισμού. Σε πολλές περιπτώσεις πραγματοποιούνται αγορές υλικών και στην συνέχεια κατασκευάζονται διατάξεις και άλλα. Επίσης να αναφέρω ότι οι εκπαιδευτικοί των ΕΚ σε πολλές περιπτώσεις κάνουν και συντήρηση της κτιριακής υποδομής και των εγκαταστάσεων του ΕΚ. Δεν είναι δεδομένο ότι αυτό γίνεται από τις υπηρεσίες των δήμων. Είναι προφανές ότι με την προτεινόμενη δομή αυτά πάνε περίπατο.
    5. Ο υπεύθυνος εργαστηρίου θα ορίζεται από τον Δ/ντή του ΕΠΑΛ όπου και θα ανήκει. Εναλλακτικά εαν το εργαστήριο δουλεύει σε μια βάρδια θα αναλαμβάνει ως εξωδιδακτική εργασία ένα εργαστήριο. Υποχρεωτικά δηλαδή ανεξάρτητα αν θέλει ή όχι. Γιατί να θέλει κάποιος να γίνει υπεύθυνος εργαστηρίου; Τι θα συμβεί σε αυτή την περίπτωση; Το κατά πόσο γνωρίζει ένα εργαστήριο και μπορεί να προσφέρει από ποιόν κρίνεται; Το θέμα δεν είναι να ορισθεί κάποιος αλλά να είναι υπεύθυνος εργαστηρίου. Τι γίνεται στην περίπτωση που θα υπάρχει πρόβλημα και ο Δ/ντης του ΕΚ το εντοπίσει; Με ποια δικαιοδοσία θα προσπαθήσει να δώσει λύση όταν ο υπεύθυνος είναι υπόλογος στον Δ/ντη του ΕΠΑΛ;
    Υπάρχουν και άλλα ζητήματα αλλά δεν τα αναφέρω γιατί πλατειάζω. Θα αναφερθώ μόνο σε ένα γενικότερο ζήτημα. Διαπιστώνεται και μια ασυνέχεια ως προς την νομοθετική λειτουργία. Με τον προηγούμενο νόμο μειώθηκαν δραστικά οι υπεύθυνοι τομέων με σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων. Τώρα αυξάνονται και πάλι ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται και οι υπ/ντές. Ένα μεσαίου μεγέθους σχολικό συγκρότημα αποτελούμενο από 1 πρωινό και εσπερινό ΕΠΑΛ και 1ΕΚ έχει σήμερα :
    3 Δ/ντες , 3 ή 4 υπ/ντες , 3 τομεάρχες, σύνολο κατ’ ελάχιστο 9 στελέχη.
    Με τη νέα πρόταση θα έχει 3 Δ/ντες , 7 υπ/ντες (3 το πρωινό, 2 το εσπερινό, 2 το ΕΚ), 11 τομεάρχες (τουλάχιστον), σύνολο 21.
    Διπλασιασμός στελεχών με τα αντίστοιχα επιδόματα. Υπάρχει οικονομοτεχνική μελέτη και έγκριση από το υπουργείο οικονομικών;

    Προτάσεις
    1. Υποδιευθυντές ανάλογα με τις βάρδιες λειτουργίας
    2. Οι τομεάρχες να ανήκουν στο ΕΚ και να αναλάβουν και τον συντονισμό των θεωρητικών μαθημάτων .Το τελευταίο είναι εύκολο να γίνει ειδικά στα ΚΕΕΚ.
    3. Οι υπεύθυνοι εργαστηρίων να ανήκουν στο ΕΚ και να ορίζονται από κοινή πρόταση των Δ/ντών ΕΠΑΛ και ΕΚ.
    4. Εφόσον ξεκάθαρη επιθυμία του νομοθέτη είναι η κατάργηση του συλλόγου του ΕΚ θα πρέπει να υπάρχει ένα σχήμα λειτουργίας του ΕΚ αποτελούμενο από δ/ντη, υπ/ντη, τομεάρχες και τους υπευθύνους εργαστηρίων.

  • 2 Ιανουαρίου 2024, 22:48 | ΖΩΗ

    Υποδιευθυντές
    1.Πρέπει σε κάθε βάρδια να οριστεί ένα υποδιευθυντής με μειωμένο ωράριο.

    Υπεύθυνοι εργαστηρίου
    1. Σε κάθε εργαστήριο πρέπει να οριστεί Υπεύθυνος Εργαστηρίου με μείωση ωραρίου.
    2. Οι Υπεύθυνοι Εργαστηρίου πρέπει να διατίθενται στο Ε.Κ. για να συνεργάζονται με τον Δ/ντή του Ε.Κ. για θέματα λειτουργίας των εργαστηρίων.
    3. Πρέπει να βρίσκονται στο σχολείο όλες τις ημέρες και ώρες υποχρεωτικά, όπως ισχύει και σήμερα.

    Υπεύθυνοι Τομέα
    1. Πρέπει να συνεργάζονται με τους Υπεύθυνους Εργαστηρίων και τον Δ/ντη του Ε.Κ. για τα θέματα λειτουργίας των Εργαστηρίων.
    2. Παραμένει στο σχολείο όλες τις εργάσιμες ώρες, όπως ισχύει και σήμερα.

    Εκπαιδευτικοί ΤΕ και ΔΕ
    1. Πρέπει να συνεργάζονται με τους Υπεύθυνους Εργαστηρίων και τον Δ/ντη του Ε.Κ. για τα θέματα λειτουργίας των Εργαστηρίων.
    2. Παραμένει στο σχολείο όλες τις εργάσιμες ώρες.

    Διοικητικό και Βοηθητικό Προσωπικό
    1. Σε κάθε Ε.Κ. να λειτουργεί γραμματεία στην οποία να τοποθετείται ένας διοικητικός υπάλληλος.

    Συνεργασία Ε.Κ. και ΕΠΑΛ
    1. Ο Υποδιευθυντής του Ε.Κ. θα είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα των εφημεριών στους χώρους του Ε.Κ.
    2. Για το πρόγραμμα των μαθημάτων υπεύθυνος θα είναι ο Δ/ντής του ΕΠΑΛ και ο Δ/ντής του Ε.Κ. (όπως είναι και σήμερα).
    3. Όσοι κάνουν μάθημα στα Εργαστήρια θα είναι υπεύθυνοι για τον εξοπλισμό, όπως ισχύει και σήμερα.
    4. Ο Δντ/ής του Ε.Κ. να μπορεί να επιβάλλει στην ποινή της αποβολής από τα μαθήματα για μία ημέρα. Σε περίπτωση σοβαρού παραπτώματος ο μαθητής παραπέμπεται στο ΕΠΑΛ.

    Να ληφθεί μέριμνα για τα ΕΚ που δεν έχουν κανένα εκπαιδευτικό ΔΕ.
    Να ληφθεί μέριμνα για τα ΕΚ που έχουν εργαστήρια σε 2 ή 3 σημεία εκτός του κεντρικού κτιρίου τους.
    Να ληφθεί μέριμνα για τα ΕΚ που δεν συστεγάζονται με τα ΕΠΑΛ.

  • 2 Ιανουαρίου 2024, 22:00 | ΖΩΗ

    Κακά τα ψέματα ΕΚ λειτούργησαν ως σχολεία μέσα στα σχολεία! Οι ίδιοι οι μαθητές δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί έχουν δύο διευθυντές ταυτόχρονα. Λογικό αφού και οι εκπαιδευτικοί είχαν να κάνουν με δύο άμεσα προϊσταμένους! Ποιανού καρδιά να φτιάξεις και ποιανού να χαλάσεις.
    Ο ρόλος των ΕΚ ήταν εξαρχής ξεκάθαρος αλλά θόλωσε στη πορεία και κατάντησε πολλές φορές να είναι αντικρουόμενος με το πλαίσιο των ΕΠΑΛ. Όπως τα ΚΑΤΕΕ που μετεξελίχθηκαν σε ΤΕΙ, τα οποία μετεξελίχθηκαν σε ΑΤΕΙ και στο τέλος όλα Πανεπιστήμια. Γιατί πρέπει όλα να μοιάζουν ώστε να μην μένει κανείς παραπονεμένος.
    Οργανικά ανήκοντες εκπαιδευτικοί σε ΕΠΑΛ έπαυαν να έχουν σημείο αναφοράς το σχολείο τους και υπηρετούσαν μια άλλη δομή που δεν ήταν σχολείο αλλά λειτουργούσε ως σχολείο! Ο ένας διευθυντής επικάλυπτε τον άλλο σε απλά ζητήματα όπως το καθηκοντολόγιο του εκάστοτε προσωπικού ή ακόμη και σε σχέση με την απόδοση ποινών στους μαθητές.
    Ας παραδεχτούμε ότι τα ΕΚ δεν λειτούργησαν ως έπρεπε οπότε η εξίσωση πρέπει να ξαναγραφτεί με νέο καθαρό στυλό.

  • 2 Ιανουαρίου 2024, 15:43 | Νίκη

    Επειδή γράφονται μεγαλοστομίες, πρέπει να ειπωθεί ότι τα ΕΚ διαχρονικά δυναμίτισαν τα θεμέλια της ΕΕΚ. Γιατί:
    1. Τα ΕΚ βαπτίστηκαν σχολεία ενώ ουσιαστικά από ίδρυσης τους ήταν εκπαιδευτικές δομές υποστήριξης του έργου των ΕΠΑΛ ως έπρεπε.
    2. Δύο διευθυντές (ΕΠΑΛ-ΕΚ) οδήγησαν σε διαρχία γεγονός που ήταν πιο έντονο όταν ΕΠΑΛ και ΕΚ συστεγάζονταν.
    3. Οι Τομεάρχες και οι υπεύθυνοι εργαστηρίου αποκόπτονταν από την κσθηνερινότητα των σχολείων τους (ΕΠΑΛ) με όλα τα ιδία οφέλη που αυτό είχε ως απόρροια.
    4. Οι διαθέσεις εκπαιδευτικών απέκοπταν τους εκπαιδευτικούς από τα σχολεία τους και τους αποσυντόνιζαν στο διδακτικό τους πλαίσιο.
    5. Ο διαχωρισμός θεωρητικών κι εργαστηριακών εκπαιδευτικών προκαλούσε αποσυντονισμό στη διδακτέα ύλη καθώς οι διδάσκοντες δεν ακολουθούσαν κοινό πλαίσιο.
    6. Τα ΕΚ δεν είχαν ποτέ την παιδαγωγική και διδακτική ευθύνη εκπαίδευσης των μαθητών.
    Εν κατακλείδι τα ΕΚ ορθώς πρέπει να περιοριστούν στον αμιγώς λειτουργικό και υποστηρικτικό τους ρόλο στο έργο των ΕΠΑΛ. Τα στελέχη διοίκησης, το προσωπικό ΔΕ και οι υπεύθυνοι εργαστηρίου θα υποστηρίξουν επαρκώς το καθημερινό έργο των δομών. Μέσα από τη συμμετοχή των στελεχών τους στα συμβούλια των ΕΠΑΛ ή των ΚΕΕΚ θα έχουν το λόγο που τους αναλογεί.
    Συγχαρητήρια για τη νομοθετική καινοτομία!

  • 2 Ιανουαρίου 2024, 15:12 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Με το παρόν άρθρο επιχειρείται η αποδυνάμωση του Ε.Κ, με μόνο προσωπικό τον Διευθυντή και τον Υποδιευθυντή και τους ελάχιστους έως καθόλου ΔΕ.
    Ο Διευθυντής του Ε.Κ ουσιαστικά θα επιτελεί το ρόλο του συντηρητή του εξοπλισμού με καμία παιδαγωγική και διοικητική ευθύνη.
    Ποιος θα επιλαμβάνεται κατή την διάρκεια των εργαστηριακών μαθημάτων της αποκλίνουσας συμπεριφοράς μαθητών/τριών και της λήψης παιδαγωγικών μέτρων; Θα πρέπει ο εκπαιδευτικός να επικοινωνεί με τον διευθυντή του ΕΠΑΛ που βρίσκεται σε διαφορετικό κτήριο;
    Ποιος θα αναλαμβάνει την σύνταξη και την ευθύνη των εφημεριών;
    Ποιος θα ελέγχει την υπηρεσιακή συνέπεια των εκπαιδευτικών κατά την προσέλευση και παραμονή τους στο χώρο του ΕΚ που το πιο πιθανό είναι ότι θα λειτουργούν ως επισκέπτες-εκπαιδευτικοί; Το ΦΕΚ1318/01-07-2015 όριζε ότι τα στελέχη (υπ.τομέων και υπ.εργαστηρίων) παραμένουν στο ΕΚ καθόλη τη διάρκεια ενός ωραρίου λειτουργίας.

    Το Γενικό Λογιστήριο είναι ενήμερο ότι θα υπάρξει τουλάχιστον διπλασιασμός και πολλές φορές τριπλασιασμός των υπευθύνων τομέων άρα και των αντίστοιχων επιδομάτων καθώς και κενών θέσεων που θα προκύψουν από την μείωση του ωραρίου των υπ.τομέων;