ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ – ΚΕΝΤΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΣΤ1 ΣΤΟΝ Ν. 4763/2020 – Άρθρο 13 – Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης – Προσθήκη Κεφαλαίου ΣΤ1 και άρθρων 40 Α έως 40 ΙΑ στον ν. 4763/2020

Μετά από το άρθρο 40 του ν. 4763/2020 (Α΄ 254), προστίθεται Κεφαλαίο ΣΤ1 με τίτλο «ΚΕΝΤΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ», στο οποίο εντάσσονται άρθρα 40 Α έως 40 ΙΑ ως εξής:

«ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ1
ΚΕΝΤΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

Άρθρο 40Α
Αποστολή των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Τα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.) έχουν ως αποστολή την ενίσχυση της σύζευξης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Κ.) με την αγορά εργασίας, καθώς και με τις ανάγκες και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Για την επίτευξη της αποστολής τους επιδιώκουν: α) τη βέλτιστη αξιοποίηση της διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, β) την ολιστική αντιμετώπιση της μάθησης διαμέσου συνεργειών και συνεργασιών μεταξύ των Επιπέδων τρία (3), τέσσερα (4) και πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (Ε.Π.Π.), στα οποία αναπτύσσεται το Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Σ.Ε.Ε.Κ.) του άρθρου 1, καθώς και γ) την προώθηση της καινοτομίας και της διάχυσης καλών πρακτικών.

Άρθρο 40Β
Προϋποθέσεις ίδρυσης των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

1. α) Στα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.), εντάσσονται εκπαιδευτικές δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης της παρ. 3 με κοινό τοπικό προσδιορισμό, στις οποίες δύναται να παρέχονται ειδικότητες που επικεντρώνονται στις οικονομικές δραστηριότητες συγκεκριμένης περιοχής της επικράτειας, με στόχο την ανάδειξη των ιδιαίτερων αναγκών που σχετίζονται με αυτές.
2. Τα Κ.Ε.Ε.Κ. αποτελούν υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Ε.Ε.Κ. & Δ.Β.Μ.).
Οι επιμέρους εκπαιδευτικές δομές των Επιπέδων τρία (3), τέσσερα (4) και πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (Ε.Π.Π.) της παρ. 3, που εντάσσονται σε Κ.Ε.Ε.Κ. διατηρούν την αυτονομία και την οργανική διάρθρωσή τους.
3. Για την ίδρυση Κ.Ε.Ε.Κ. απαιτούνται:
α) Υποχρεωτικά, μία (1) δομή επαγγελματικής εκπαίδευσης (Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο-Π.ΕΠΑ.Λ., ή Επαγγελματικό Λύκειο – ΕΠΑ.Λ.), και ένα (1) Εργαστηριακό Κέντρο (Ε.Κ.)., και
β) τουλάχιστον μία (1) εκ των ακολούθων δομών: Επαγγελματική Σχολή Κατάρτισης – Ε.Σ.Κ. και Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.).

Επιπλέον, στα Κ.Ε.Ε.Κ. δύναται να παρέχεται το Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας των άρθρων 35 έως 41, το οποίο εντάσσεται στο Επίπεδο πέντε (5) του Ε.Π.Π..
4. Δεν είναι δυνατή η ίδρυση Κ.Ε.Ε.Κ., όταν στον ίδιο χώρο λειτουργεί Γυμνάσιο ή Γενικό Λύκειο (ΓΕ.Λ.).
5. Για την ίδρυση Κ.Ε.Ε.Κ. συνεκτιμώνται τα ακόλουθα κριτήρια:
α) η λειτουργική επάρκεια αιθουσών διδασκαλίας και συστεγαζόμενων εργαστηρίων,
β) η δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με αναπηρία,
γ) η δυνατότητα πρόσβασης με μέσα μαζικής μεταφοράς,
δ) η υφιστάμενη συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους και η διασύνδεση με την αγορά εργασίας,
ε) η συνεργασία με κοινωφελή ή ερευνητικά ιδρύματα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.),
στ) η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα και
ζ) η επάρκεια υλικοτεχνικής υποδομής στις αίθουσες διδασκαλίας και στα εργαστήρια.

Άρθρο 40Γ
Θεματικά Ερευνητικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

1. Σε κάθε Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.) μπορεί να συστήνεται ένα (1) Θεματικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Θ.Ε.Ι.Ε.Ε.Κ.), ύστερα από εισήγηση του Οργανωτικού Συντονιστή του Κ.Ε.Ε.Κ., η οποία υποβάλλεται στο Κεντρικό Συμβούλιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.) του άρθρου 5, σύμφωνα την περ. ιγ) του άρθρου 40Θ.
2. Τα Θ.Ε.Ι.Ε.Ε.Κ. έχουν ως αποστολή: α) την έρευνα για τη διάγνωση των αναγκών της τοπικής οικονομίας συγκεκριμένης περιοχής και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της, σε συνεργασία με το οικείο Συμβούλιο Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε.), β) την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών και οδηγών κατάρτισης θεματικού χαρακτήρα στα ενδεικνυόμενα επίπεδα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (Ε.Π.Π.), σε συνεργασία με τους κατά περίπτωση αρμόδιους φορείς.
3. Για την εκπλήρωση του σκοπού τους, τα Θ.Ε.Ι.Ε.Ε.Κ. αναπτύσσουν συνεργασίες με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), ερευνητικούς φορείς, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικές επιχειρήσεις, εργοδοτικούς φορείς, οργανώσεις εργαζομένων, τοπικές συνεταιριστικές οργανώσεις και κλαδικά συμβούλια.
4. Μετά από εισήγηση του Συμβουλίου του Κ.Ε.Ε.Κ., τα Θ.Ε.Ι.Ε.Ε.Κ. συστήνουν ομάδες εργασίας για τη μελέτη ζητημάτων, που σχετίζονται με την υλοποίηση του σκοπού τους.

Άρθρο 40Δ
Επιλογή ειδικοτήτων στα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

1. Στις εκπαιδευτικές δομές που εντάσσονται σε Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.) παρέχονται και λειτουργούν ειδικότητες που προτείνονται από το Συμβούλιο του Κ.Ε.Ε.Κ. στο οικείο Συμβούλιο Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε.), το οποίο οφείλει να συμπεριλάβει τις προτάσεις του Συμβουλίου στην εισήγησή του προς το Κεντρικό Συμβούλιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.)
2. Ανάλογα με τις ανάγκες που καταγράφονται από το Συμβούλιο του Κ.Ε.Ε.Κ., αυτό εισηγείται στο οικείο Σ.Σ.Π.Α.Ε. την κατάργηση ειδικότητας/τομέα ανά επίπεδο προσόντων.

Άρθρο 40Ε
Όργανα διοίκησης των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Όργανα διοίκησης του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.) είναι:
α) το Συμβούλιο του Κ.Ε.Ε.Κ. και
β) ο Οργανωτικός Συντονιστής του Κ.Ε.Ε.Κ., ο οποίος προεδρεύει στο Συμβούλιο του Κ.Ε.Ε.Κ..

Άρθρο 40ΣΤ
Συμβούλιο Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

1. Το Συμβούλιο του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.) συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
2. Μέλη του Συμβουλίου είναι: α) οι Διευθυντές των επιμέρους δομών εκπαίδευσης και κατάρτισης που υπάγονται στο Κέντρο, β) ο Διευθυντής του Εργαστηριακού Κέντρου (Ε.Κ.), γ) ένας (1) εκπρόσωπος του οικείου Δήμου, στον οποίο εδρεύει το Κ.Ε.Ε.Κ. και ο οποίος έχει την ευθύνη των κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και δ) εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων της οικείας περιφερειακής ενότητας.

Άρθρο 40Ζ
Αρμοδιότητες του Συμβουλίου των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Το Συμβούλιο των Κέντρων Επαγγελματικών Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.) είναι αρμόδιο για:
α) Την κατάρτιση της ετήσιας στοχοθεσίας του Κ.Ε.Ε.Κ., η οποία περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τη στρατηγική για την ανάπτυξη του Κ.Ε.Ε.Κ. σε τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του και το πλαίσιο της αποστολής του,
β) τη σύνταξη ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων, την οποία κοινοποιεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.) μέσω του οικείου Συμβουλίου Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε.),
γ) την εποπτεία της λειτουργίας του Γραφείου Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (Γ.Ε.Α.Σ.) του Κ.Ε.Ε.Κ.,
δ) την ανάπτυξη συνεργασίας με το Σ.Σ.Π.Α.Ε. της οικείας περιφέρειας για τη διάγνωση των ιδιαίτερων αναγκών της τοπικής αγοράς εργασίας και την υποβολή στο Σ.Σ.Π.Α.Ε., μέχρι το τέλος Ιουνίου εκάστου έτους, ετήσιων εκθέσεων με τις προτάσεις του για πρόβλεψη νέων ειδικοτήτων ή για την αναστολή λειτουργίας των ειδικοτήτων που δεν εξυπηρετούν πλέον τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς,
ε) την ανάθεση εκπόνησης μελετών και ερευνών επί θεμάτων, τα οποία άπτονται των δραστηριοτήτων του Κ.Ε.Ε.Κ.,
στ) τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων ή συμφωνιών με άλλους φορείς του δημόσιου τομέα και με φορείς του ιδιωτικού τομέα,
ζ) την προσέλκυση δωρεών και την ανάπτυξη συνεργασιών με φορείς του εξωτερικού,
η) τη διερεύνηση ανάγκης δημιουργίας Θεματικών Ερευνητικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Θ.Ε.Ι.Ε.Ε.Κ.),
θ) την αναζήτηση οποιασδήποτε πληροφορίας, εγγράφου ή στοιχείου που σχετίζεται με τη λειτουργία του Κ.Ε.Ε.Κ. και είναι απαραίτητη για την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων του και
ι) τη συγκρότηση επιτροπών και ομάδων εργασίας για τη μελέτη ή τη διεκπεραίωση θεμάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του.

Άρθρο 40Η
Οργανωτικός Συντονιστής
1. Σε κάθε Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.) συστήνεται θέση Οργανωτικού Συντονιστή, ο οποίος επιλέγεται κατόπιν ανοικτής πρόσκλησης, και τοποθετείται ή αποσπάται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ή στην περίπτωση της απόσπασης με κοινή απόφαση των αρμόδιων οργάνων του φορέα προέλευσης και του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, για θητεία τεσσάρων (4) ετών, η οποία δύναται να ανανεωθεί μία φορά.
2. Για την επιλογή του Οργανωτικού Συντονιστή του Κ.Ε.Ε.Κ. εκδίδεται δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος καλούνται εκπαιδευτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι με σχέση εργασίας δημοσίου δίκαιου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου φορέων του δημόσιου τομέα της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143). Τα πρόσωπα του δεύτερου εδαφίου υποβάλλουν αίτηση, που συνοδεύεται από τα αναγκαία δικαιολογητικά, μέσα στην προθεσμία που προβλέπεται στην πρόσκληση, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από δέκα (10) ημέρες από την ανάρτησή της στο πρόγραμμα Διαύγεια. Οι αιτήσεις μαζί με τα δικαιολογητικά εξετάζονται από Τριμελή Επιτροπή, που συγκροτείται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και αποτελείται τουλάχιστον από έναν Προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης και δύο (2) Προϊσταμένους Διεύθυνσης ή Τμήματος του Υπουργείου.
3. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος περιλαμβάνει τα απαιτούμενα προσόντα, καθώς και τα πρόσθετα επιθυμητά προσόντα τα οποία συνεκτιμώνται, τον τρόπο και τα δικαιολογητικά απόδειξης των προσόντων που λαμβάνονται υπόψη για την αξιολόγηση των υποψηφίων, την ακριβή προθεσμία υποβολής των αιτήσεων και τον τρόπο υποβολής τους, καθώς και τη δυνατότητα διενέργειας προσωπικής συνέντευξης των υποψηφίων.
4. Ως ελάχιστα προσόντα για την επιλογή του Οργανωτικού Συντονιστή του Κ.Ε.Ε.Κ. ορίζονται τα εξής:
α) Πτυχίο και μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος
(Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή ισότιμοι τίτλοι της αλλοδαπής,
β) πολύ καλή γνώση δύο (2) ξένων γλωσσών κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.),
γ) επαγγελματική εμπειρία έξι (6) τουλάχιστον ετών σε θέματα σχετικά με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.
Πλέον των προσόντων επιλογής της παρούσας, απαιτείται ο υποψήφιος να έχει τα γενικά προσόντα διορισμού και να μην έχει τα κωλύματα διορισμού, όπως ορίζονται στο Κεφάλαιο Α΄ του Μέρους Α΄ του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α΄ 26).
5. Ο Οργανωτικός Συντονιστής του Κ.Ε.Ε.Κ. διατηρεί το μισθολογικό κλιμάκιο στο οποίο έχει καταταγεί κατά την τοποθέτηση ή απόσπασή του και λαμβάνει το επίδομα Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης του άρθρου 16 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176). Η αμοιβή του Οργανωτικού Συντονιστή του Κ.Ε.Ε.Κ. είναι δυνατό να χρηματοδοτείται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους.
6. Η θητεία του Οργανωτικού Συντονιστή του Κ.Ε.Ε.Κ. δύναται να λήξει πρόωρα με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για σπουδαίο λόγο, αφού προηγηθεί προηγούμενη ακρόασή του, που ανάγεται σε πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων του ή μη υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου του Κ.Ε.Ε.Κ. ή αδυναμία εκτέλεσης των καθηκόντων του, καθώς επίσης και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις δυνητικής θέσης σε αργία κατά την παρ. 1 του άρθρου 104 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. Η σύμφωνα με τον ως άνω τρόπο λήξη της θητείας του Οργανωτικού Συντονιστή του Κ.Ε.Ε.Κ. δεν γεννά δικαίωμα αποζημίωσης ή άλλης αξίωσης του υπαλλήλου και ισοδυναμεί με: α) λήξη της τοποθέτησής του στην εν λόγω θέση και επιστροφή του στη θέση και την οργανική μονάδα όπου υπηρετούσε πριν από την επιλογή του, αν είναι υπάλληλος του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, και β) λήξη της απόσπασης, αν έχει την ιδιότητα υπαλλήλου άλλου φορέα του δημοσίου τομέα.

Άρθρο 40Θ
Αρμοδιότητες του Οργανωτικού Συντονιστή

Ο Οργανωτικός Συντονιστής του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.) ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) Προεδρεύει των εργασιών του Συμβουλίου του Κ.Ε.Ε.Κ., καταρτίζει την ημερήσια διάταξη και εισηγείται τα θέματα αυτής ή ορίζει άλλον εισηγητή,
β) επιβλέπει την εφαρμογή της πολιτικής και την υλοποίηση του τριετούς στρατηγικού σχεδίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης που προβλέπεται στην παρ. 6 του άρθρου 5, καθώς και της ετήσιας στοχοθεσίας του Κ.Ε.Ε.Κ.,
γ) μεριμνά για την ορθή εφαρμογή των αποφάσεων των οργάνων διοίκησης του Κ.Ε.Ε.Κ., σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικές δομές του Κέντρου,
δ) υποστηρίζει τους Διευθυντές των επιμέρους δομών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης του Κέντρου, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους,
ε) εισηγείται επί θεμάτων σχετικών με την οργάνωση, τη λειτουργία και τον συντονισμό των δράσεων του Κ.Ε.Ε.Κ.,
στ) συντονίζει και επιβλέπει την υλοποίηση του σχεδίου ψηφιακού μετασχηματισμού του Κ.Ε.Ε.Κ.,
ζ) σχεδιάζει και συντονίζει τις δράσεις προβολής και εξωστρέφειας του Κ.Ε.Ε.Κ. και για τον σκοπό αυτόν καταρτίζει σχέδια δημοσιότητας και προβολής,
η) εισηγείται προς τον Πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.) μέτρα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας του Κέντρου,
θ) υποβάλλει στο Κ.Σ.Ε.Ε.Κ., μέσω του Συμβουλίου Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε.), την ετήσια έκθεση πεπραγμένων του Κ.Ε.Ε.Κ.,
ι) έχει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία του Γραφείου Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (Γ.Ε.Α.Σ.) του Κ.Ε.Ε.Κ.,
ια) αναπτύσσει και μεριμνά για τις συνεργασίες του Κ.Ε.Ε.Κ. με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), ερευνητικά ιδρύματα και επιχειρήσεις της ημεδαπής ή της αλλοδαπής,
ιβ) έχει την ευθύνη για τη συνεργασία των εκπαιδευτικών μονάδων του Κ.Ε.Ε.Κ. με εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού,
ιγ) εισηγείται τεκμηριωμένα στο Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. τη δημιουργία Θεματικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Θ.Ε.Ι.Ε.Ε.Κ.),
ιδ) έχει την ευθύνη της λειτουργίας και της εποπτείας του Θ.Ε.Ι.Ε.Ε.Κ., καθώς και τον συντονισμό των δομών του Κ.Ε.Ε.Κ., την οργάνωση και τη συνεργασία των φορέων του και εποπτεύει την υλοποίηση των απαραίτητων, για την εκπλήρωση των σκοπών του, δραστηριοτήτων,
ιε) υποβάλλει προς έγκριση προγράμματα σπουδών και οδηγούς κατάρτισης της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 40Γ, ως ακολούθως: ιεα) τα προγράμματα σπουδών υποβάλλονται στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) και ιεβ) για τους οδηγούς κατάρτισης ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 41.

Άρθρο 40Ι
Γραφείο Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

1. Σε κάθε Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.) λειτουργεί Γραφείο Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (Γ.Ε.Α.Σ.), το οποίο έχει ως αποστολή την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης σε μαθητές, μαθητευόμενους και καταρτιζόμενους που φοιτούν στις δομές του Κ.Ε.Ε.Κ., καθώς και την ενεργό προώθηση συνεργειών με φορείς, σε κλαδικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για τις προοπτικές ένταξης στην αγορά εργασίας.
2. Στις αρμοδιότητες των Γ.Ε.Α.Σ. που λειτουργούν σε Κ.Ε.Ε.Κ. περιλαμβάνονται, πέραν των γενικών αρμοδιοτήτων της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 32 και οι ακόλουθες : α) η ανάπτυξη συνεργασιών με κοινωνικούς εταίρους και τα ινστιτούτα των κοινωνικών εταίρων, υπηρεσίες, με την Ελληνική Στατιστική Αρχή και λοιπούς φορείς του δημόσιου τομέα της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143) για την παρακολούθηση των αναγκών της αγοράς εργασίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και τη βέλτιστη αντιστοίχιση των προσόντων των φοιτούντων και των αποφοίτων δομών του Κ.Ε.Ε.Κ. με τις υφιστάμενες και ανακύπτουσες θέσεις εργασίας,
β) η μελέτη και επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων που προκύπτουν από τους συνεργαζόμενους εταίρους σε περιφερειακό επίπεδο για την κατάσταση της αγοράς εργασίας,
γ) η διερεύνηση των επαγγελματικών αναγκών, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και
δ) η παροχή εξατομικευμένης συμβουλευτικής σε μαθητές, μαθητευόμενους και καταρτιζόμενους των εκπαιδευτικών μονάδων του Κ.Ε.Ε.Κ. και ενημέρωσης για τα χαρακτηριστικά και τις επαγγελματικές προοπτικές του επαγγέλματος της επιλογής τους, καθώς και για τις δυνατότητες διαπερατότητας σε επόμενες βαθμίδες εκπαίδευσης, ως εξής: δα) πρόσβαση από τις Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης (Ε.Σ.Κ.) στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.), δβ) από τα ΕΠΑ.Λ. στο Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας ή στις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) ή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και δγ) από τις Σ.Α.Ε.Κ. ή το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
3. Αν ιδρυθεί Κ.Ε.Ε.Κ. στο οποίο εντάσσεται Σ.Α.Ε.Κ., αναστέλλεται η λειτουργία του Γ.Ε.Α.Σ. που λειτουργεί στη Σ.Α.Ε.Κ. και οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται αυτοδικαίως στο Γ.Ε.Α.Σ. του Κ.Ε.Ε.Κ..
4. Τα Γ.Ε.Α.Σ. των Κ.Ε.Ε.Κ. στελεχώνονται με:
α) Συντονιστές Συμβούλους. Σε κάθε Γ.Ε.Α.Σ. του Κ.Ε.Ε.Κ. απασχολείται ένας (1) Συντονιστής Σύμβουλος για κάθε εκατόν πενήντα (150) μαθητές, μαθητευομένους και καταρτιζόμενους. Για τους όρους και τις προϋποθέσεις πρόσληψης, τα απαιτούμενα προσόντα, τη διαδικασία και τα ειδικότερα θέματα επιλογής τους, τα καθήκοντα που ασκούν και τη χρονική διάρκεια απασχόλησής τους, εφαρμόζεται η υπό στοιχεία Κ5/159637/22.12.2022 απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων (Β΄ 6879), όπως εκάστοτε ισχύει.
β) Ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, οι οποίοι παρέχουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ενημέρωση και συμβουλευτική καθοδήγηση σε όσους φοιτούν σε δομές του Κ.Ε.Ε.Κ.. Σε κάθε Γ.Ε.Α.Σ. του Κ.Ε.Ε.Κ. απασχολούνται ένας (1) ψυχολόγος και ένας (1) κοινωνικός λειτουργός για κάθε διακόσιους (200) μαθητές, μαθητευομένους και καταρτιζομένους.
5. Η λειτουργία και στελέχωση των Γ.Ε.Α.Σ. που λειτουργούν σε Κ.Ε.Ε.Κ. μπορούν να χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους.
6. Στα Γ.Ε.Α.Σ. των Κ.Ε.Ε.Κ. δημιουργείται βάση δεδομένων, στην οποία καταχωρίζονται:
α) Οι ειδικότητες που παρέχονται σε κάθε εκπαιδευτική δομή του Κ.Ε.Ε.Κ.,
β) η ολοκληρωμένη παρουσίαση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου που αφορά στη διενέργεια της πρακτικής άσκησης/μαθητείας, συχνές ερωτήσεις και στοιχεία υπεύθυνων επικοινωνίας για παροχή πληροφοριών σε μαθητές, μαθητευόμενους, καταρτιζόμενους και επιχειρήσεις,
γ) ο κατάλογος των επαγγελματιών και επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο, ο οποίος περιλαμβάνει τα στοιχεία των υπεύθυνων επικοινωνίας,
δ) το πεδίο αναγγελίας από τις επιχειρήσεις για αναζήτηση μαθητών, μαθητευόμενων, καταρτιζόμενων και αποφοίτων για πρακτική άσκηση/μαθητεία,
ε) τα στατιστικά στοιχεία αναφορικά με την επαγγελματική εξέλιξη και αποκατάσταση των αποφοίτων.

Άρθρο 40ΙΑ
Εξουσιοδοτικές διατάξεις Κεφαλαίου ΣΤ1

1. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, εξειδικεύονται η αποστολή των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.), τα καθήκοντα, οι ειδικότερες αρμοδιότητες και ο τρόπος λειτουργίας των οργάνων διοίκησης των Κέντρων και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή των άρθρων 40Α, 40Ε, 40Ζ και 40Θ.
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.), δύναται να ιδρύονται Κ.Ε.Ε.Κ., και να ρυθμίζονται ο τρόπος και η διαδικασία κάλυψης των δαπανών ίδρυσης και λειτουργίας τους και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του άρθρου 40Β.
3.α) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ύστερα από εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.), συστήνονται Θεματικά Ερευνητικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Θ.Ε.Ι.Ε.Ε.Κ.), ρυθμίζονται η σύνθεσή και συγκρότησή τους, ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας τους, η διαδικασία που ακολουθείται για τη συνεργασία των Θ.Ε.Ι.Ε.Ε.Κ. με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), επιχειρήσεις, επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του άρθρου 40Γ.
β) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ρυθμίζονται ειδικότερα τα θέματα που αφορούν στη χρηματοδότηση των Θεματικών Ερευνητικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Θ.Ε.Ι.Ε.Ε.Κ.), η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής της χρηματοδότησης από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους, τα αρμόδια όργανα διαχείρισης, οι υποχρεώσεις τους και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 40Γ.
γ) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), κατόπιν εισήγησης του Θεματικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Θ.Ε.Ι.Ε.Ε.Κ.), και μόνο για θέματα αρμοδιότητας του τελευταίου, καθορίζονται τα προγράμματα σπουδών θεματικού χαρακτήρα όλων των τάξεων των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.)
4. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, καθορίζονται:
α) Οι ειδικότερες προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής του Οργανωτικού Συντονιστή του Κ.Ε.Ε.Κ.,
β) τα ειδικότερα προσόντα και ο τρόπος μοριοδότησης των κριτηρίων επιλογής,
γ) το περιεχόμενο της δημόσιας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που απαιτείται για την έναρξη της διαδικασίας επιλογής,
δ) η διαδικασία επιλογής,
ε) η δυνατότητα και οι προϋποθέσεις διενέργειας προσωπικής συνέντευξης και
στ) κάθε άλλο θέμα σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 40Η.
5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, καθορίζεται το ύψος της αμοιβής των Συντονιστών Συμβούλων, των Ψυχολόγων και των Κοινωνικών Λειτουργών που απασχολούνται στα Γραφεία Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (Γ.Ε.Α.Σ.) που λειτουργούν σε Κ.Ε.Ε.Κ. και κάθε άλλο θέμα σχετικά με την εφαρμογή της παρ.4 του άρθρου 40Ι.
6. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αναστέλλεται η λειτουργία Γ.Ε.Α.Σ. δημόσιας Σ.Α.Ε.Κ. αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η οποία έχει ενταχθεί σε Κ.Ε.Ε.Κ. και καθορίζονται ο χρόνος έναρξης της αναστολής λειτουργίας του Γ.Ε.Α.Σ., τα ειδικότερα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού του Γ.Ε.Α.Σ., η λειτουργία του οποίου αναστέλλεται και κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 40Ι.
7. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καθορίζεται ο αριθμός των Συντονιστών Συμβούλων που απασχολούνται στο Γ.Ε.Α.Σ. κάθε Κ.Ε.Ε.Κ., σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 40Ι.
8. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, εξειδικεύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις πρόσληψης, ο αριθμός και τα απαιτούμενα προσόντα των Ψυχολόγων και των Κοινωνικών Λειτουργών, οι οποίοι στελεχώνουν το Γ.Ε.Α.Σ. κάθε Κ.Ε.Ε.Κ., η διαδικασία και τα ειδικότερα θέματα επιλογής τους, τα καθήκοντα που ασκούν, η χρονική διάρκεια απασχόλησής τους και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του άρθρου 40Ι.
9. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ρυθμίζονται η οργάνωση, η τήρηση και η λειτουργία της βάσης δεδομένων σε κάθε Γ.Ε.Α.Σ. και κάθε άλλο τεχνικό και οργανωτικό ζήτημα για την εφαρμογή της παρ. 6 του άρθρου 40Ι.»

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 15:46 | ΣΤΕΛΕΧΟΣ

    Όπως σε όλες τις αντίστοιχες θέσεις, Γενικού Διευθυντή κ.ά., θα πρέπει να θεωρούνται ως προαπαιτούμενα τυπικά προσόντα η πολύ καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας καθώς και οι μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων.
    Επιπλέον τουλάχιστον οκταετής επαγγελματική εμπειρία σε δομές επαγγελματικής κατάρτισης κρίνεται ως απολύτως απαραίτητο κριτήριο επιλογής.

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 15:46 | AM

    Μπορεί να γίνεται πιο νωρίς, στο Γυμνάσιο, σοβαρή προσπάθεια όσων αφορά τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό σε συνδυασμό με την εβδομάδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
    Μια σαφή ενημέρωση με εμπλοκή των μαθητών σε επαγγελματικό προσανατολισμό για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Τομέων και Ειδικοτήτων που έχουν εξελιχτεί και υπάρχει ζήτηση καταρτιζόμενου προσωπικού. Π.χ. στην ειδικότητα των Ηλεκτρολόγων προκύπτουν νέες ανάγκες στην αγορά εργασίας από την Ηλεκτροκίνηση, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την εφαρμογή του νέου Προτύπου του ΕΛΟΤ 60364 που τίθεται σε υποχρεωτική εφαρμογή για την κατασκευή των Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων.
    Όλα αυτά μπορούν να πραγματοποιούνται σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να μην αποθαρρύνονται οι πτυχιούχοι από τις δυσκολίες στην προσπάθειά τους να ξεκινήσουν την ενασχόληση με το επάγγελμα.

    Η αναβάθμιση δεξιοτήτων είναι αναγκαία όπου προκύπτουν. Π.χ. στην ειδικότητα των Ηλεκτρολόγων προκύπτουν νέες ανάγκες στην αγορά εργασίας από την Ηλεκτροκίνηση, την εφαρμογή του νέου Προτύπου του ΕΛΟΤ 60364 που τίθεται σε υποχρεωτική εφαρμογή για την κατασκευή των Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων.
    Εκεί είναι απαραίτητη και η συμβολή των Υπεύθυνου Τομέα και Εργαστηρίων του Εργαστηριακού Κέντρου για την άριστη οργάνωση και λειτουργία των εργαστηρίων ώστε να επιτευχθούν στο έπακρο η απόκτηση δεξιοτήτων από τους καταρτιζόμενους, ως απαραίτητο εφόδιο για την ένταξή τους στην αρχή και να ανταποκριθούν επάξια στη συνέχεια , στην επαγγελματική τους δραστηριότητα που όλο και περισσότερο απαιτητική γίνεται με την εξέλιξη της τεχνολογίας..

    Μια σαφή ενημέρωση με εμπλοκή των μαθητών σε επαγγελματικό προσανατολισμό για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Τομέων και Ειδικοτήτων που έχουν εξελιχτεί και υπάρχει ζήτηση υψηλά καταρτιζόμενου προσωπικού. Π.χ. στην ειδικότητα των Ηλεκτρολόγων προκύπτουν νέες ανάγκες στην αγορά εργασίας από την Ηλεκτροκίνηση, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την εφαρμογή του νέου Προτύπου του ΕΛΟΤ 60364 που τίθεται σε υποχρεωτική εφαρμογή για την κατασκευή των Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων.
    Προκύπτει η ανάγκη νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων, συγγραφή νέων βιβλίων και η εισαγωγή νέων Ηλεκτρολογικών Ειδικοτήτων και μαθημάτων που δείχνει από μόνο του την Αυτονόμηση των Ηλεκτρολόγων ως Τομέα στο ΕΠΑΛ, αφού αυτό προκύπτει από τις ανάγκες της κοινωνίας και κατά συνέπεια της αγοράς.

    Εκεί είναι απαραίτητη και η συμβολή των Υπεύθυνου Τομέα και Εργαστηρίων του Εργαστηριακού Κέντρου για την άριστη οργάνωση και λειτουργία των εργαστηρίων ώστε να επιτευχθούν στο έπακρο η απόκτηση δεξιοτήτων από τους μαθητευόμενους/καταρτιζόμενους, ως απαραίτητο εφόδιο για την ένταξή τους στην αρχή και να ανταποκριθούν επάξια στη συνέχεια , στην επαγγελματική τους δραστηριότητα που όλο και περισσότερο απαιτητική γίνεται με την εξέλιξη της τεχνολογίας.

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 15:42 | Παντελής Γαλίτης

    Άρθρο 13 (Άρθρο 40Γ)

    Θα πρέπει να προηγηθεί και στη συνέχεια να συνεκτιμηθεί η σχετική εμπειρία των ΠΕΠΑΛ για την διάγνωση των αναγκών της τοπικής οικονομίας και ιδιαίτερα τον τρόπο αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της. Αυτή η προτεραιότητα θα προσφέρει την δυνατότητα της συνεκτίμησης τυχόν δυσχερειών σε αυτό το εγχείρημα.

    Το ζήτημα της σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά εργασίας απαιτεί ουσιαστική προσοχή και στήριξη.

    Ο τομέας της συνεργασίας των εκπαιδευτικών μονάδων της ΕΕΚ με τους κατά περίπτωση τοπικούς φορείς και την τοπική αγορά εργασίας απαιτεί οργανωμένη, συστηματική και μεθοδική προσέγγιση με διασαφήνιση του τρόπου και των όρων αυτής της συνεργασίας.

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 15:34 | Ηνίοχος

    Τα ελάχιστα απαιτούμενα τυπικά προσόντα για την επιλογή του Οργανωτικού Συντονιστή του Κ.Ε.Ε.Κ. θα πρέπει να είναι:
    1.Πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
    2.Να έχει ασκήσει καθήκοντα Διευθυντή σε δομές επαγγελματικής κατάρτισης για δέκα (10) τουλάχιστον έτη.
    3.Πολύ καλή γνώση μίας τουλάχιστον ξένης γλώσσας.

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 15:28 | E.H.E. Ένωση Ηλεκτρολόγων Εκπαιδευτικώ

    Πιστεύουμε σχετικά με το θέμα της Ίδρυσης ειδικοτήτων που επικεντρώνονται στις οικονομικές δραστηριότητες της συγκεκριμένης περιοχής κάθε επικράτειας ότι θα πρέπει να προστεθεί παντού η ειδικότητα του ηλεκτρολόγου και εν γένει ο ηλεκτρολογικός κλάδος και τομέας γιατί είναι ένας τομέας υπεργεωγραφικός δηλαδή ότι κάθε περιοχή της Ελλάδας χρειάζεται να έχει την ειδικότητα του ηλεκτρολόγου είτε είναι τουριστική είτε είναι αγροτική γιατί σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη αυτή η ειδικότητα α)Πχ. για τις συντήρηση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων των τουριστικών μονάδων ή β) π.χ. για τη συντήρηση Ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων που αφορούν τις αγροτικές μονάδες όπως συστήματα πότισης(Αντλίεςνερού) ή αυτοματισμούς θερμοκηπίων( συστηματα ποτίσματος ή & θέρμανσης ) . Η ύπαρξη ηλεκτρολόγων σε κάθε γωνιά της ελλάδας θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των υπόλοιπων κλάδων τουριστικών , αγροτικών κλπ……..

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 15:22 | ΣΕΔΙΕΚ

    ΑΠΟΨΕΙΣ Σ.Ε.Δ.Ι.Ε.Κ. ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    Με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, γίνεται μια προσπάθεια διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης καθώς και βελτίωσης αυτού που λέμε ως σύνδεση της εκπαίδευσης και κατάρτισης με την αγορά εργασίας, προσπαθώντας να εξασφαλιστεί επαγγελματική αποκατάσταση στους απόφοιτους και ταυτόχρονα να ωφεληθεί και η τοπική αγορά εργασίας.
    Είναι σαφές ότι απλά η μετονομασία των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) δεν πρόκειται να βελτιώσει την παρεχόμενη κατάρτιση και χρειάζονται πολλά ακόμη για να αλλάξει η παρούσα κατάσταση. Αποτελεί θετικό βήμα κατά τη γνώμη μας η θεσμοθέτηση των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.) αλλά θα πρέπει να επιλυθούν πολλά πρακτικά προβλήματα που θα προκύψουν στην εφαρμογή του νόμου για να καταφέρουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Επίσης θεωρούμε πολύ σημαντική και φυσικά στα θετικά του νομοσχεδίου, την αναφορά στα μικρο-διαπιστευτήρια τα οποία θεωρούμε ότι θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αγορά εργασίας.
    Επί του παρόντος σχεδίου νόμου σας καταθέτουμε και κάποιους προβληματισμούς και προτάσεις:
    1. Από τις μονάδες που συγκροτούν τα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.), οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) θα είναι οι μοναδικές που δεν θα έχουν μόνιμους εκπαιδευτές. Μήπως είναι ώρα η πολιτική ηγεσία να σκεφτεί τη θεσμοθέτηση μόνιμων θέσεων εκπαιδευτών, όπου οι ώρες είναι αρκετές για συμπλήρωση ωραρίου; Με αυτή την ενέργεια θα υπάρχει και ένας ικανός αριθμός μονίμων εκπαιδευτών που θα μπορούν να τρέξουν διάφορες διαδικασίες σε κάθε Σ.Α.Ε.Κ. και δεν θα εξαρτάται η λειτουργία τους από αποσπασμένους εκπαιδευτικούς από τη δευτεροβάθμια που συνήθως δεν έχουν και καμία σχέση με την κατάρτιση. Η δικαιολογία ότι τα σημερινά Ι.Ε.Κ. δεν αποτελούν μόνιμο θεσμό και οι ειδικότητες και τα προγράμματα σπουδών αλλάζουν, φαντάζουν αστεία στα αυτιά των εκπαιδευτών που απασχολούνται επί δεκαετίες στα Ι.Ε.Κ. (υπενθυμίζουμε ότι τα Ι.Ε.Κ. λειτουργούν από το 1993!)
    2. Με αφορμή το άρθρο 11 για την Ηλεκτρονική Πύλη των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης, δεν γνωρίζουμε αν θα αντικαταστήσει και την πλατφόρμα του Μητρώου Εκπαιδευτών. Σίγουρα πάντως κάτι πρέπει να γίνει με τη λειτουργία της συγκεκριμένης πλατφόρμας η οποία εμφανίζει συνεχώς προβλήματα.
    3. Σε σχέση πάλι με το ίδιο άρθρο, καλά τα σχέδια για πλατφόρμες και ηλεκτρονικές πύλες για πληροφόρηση, κοινωνικής διάχυση και προβολή αλλά θα πρέπει πρώτα να λυθούν βασικά προβλήματα διαφάνειας, όπως στις αναθέσεις των εκπαιδευτών, όπου ο κάθε υποψήφιος δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει αν παρακάμφθηκε η αξιολογική σειρά και άρα δεν έχει στοιχεία να καταθέσει ένσταση!
    4. Επειδή στο άρθρο 11 στην παράγραφο 1α αναφέρεται η διάθεση εκπαιδευτικού υλικού, θα πρέπει να γίνει συζήτηση και να διευκρινιστούν θέματα πνευματικών δικαιωμάτων.
    5. Στο άρθρο 11 στην παράγραφο 1γ αναφέρεται διαρκής αξιολόγηση και ανατροφοδότηση του έργου των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.) στα οποία εντάσσεται η Σ.Α.Ε.Κ., από το σύνολο των ομάδων που εμπλέκονται και στην παρ. 1δ αξιολόγηση του έργου όλων των συντελεστών των Σ.Α.Ε.Κ. Στο νόμο 5029/2023 στα άρθρα 22-27 που αφορούν την αξιολόγηση στα σημερινά Ι.Ε.Κ. δεν προβλέπεται πουθενά αξιολόγηση του διοικητικού προσωπικού (πλην διευθυντών). Άρα δεν έχει προβλεφθεί η αξιολόγηση όλων των ομάδων που εμπλέκονται εντός του χώρου που εργάζονται για τα διοικητικά καθήκοντα που εκτελούν.
    Όπως έχουμε επισημάνει και έχουμε καταθέσει και σχετικές προτάσεις, είμαστε υπέρ της αξιολόγησης. Επαναλαμβάνουμε ότι ο σκοπός της Αξιολόγησης είναι η βελτίωση και η αυτοβελτίωση και όχι η τιμωρία. Για τους Εκπαιδευτές όμως (σε αντίθεση με τους διευθυντές) δεν προβλέπεται καμία διαδικασία βελτίωσης, με αποτέλεσμα η αξιολόγηση για αυτούς να είναι απλά τιμωρητική και όχι βελτίωσης και αυτοβελτίωσης. Θεωρούμε δε, απαράδεκτο και αντισυνταγματικό το άρθρο του προαναφερόμενου νόμου με το οποίο δεν γίνονται δεκτές Ενστάσεις κατά της αξιολογικής κρίσης που αφορά την αξιολόγηση των Εκπαιδευτών! Τέλος δεν είναι δυνατό να μας αξιολογεί κάποιος για την ετοιμότητα ως προς το γνωστικό αντικείμενο κατάρτισης και μάλιστα για βαθμό επικαιροποίησης της γνώσης (όπως αναφέρει ο νόμος), όταν ο ίδιος δεν είναι γνώστης του αντικειμένου!
    6. Επειδή στο άρθρο 11 παράγραφο 1δ αναφέρεται σε ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού να υπενθυμίσουμε ότι η εκπαίδευση και η κατάρτιση είναι διαφορετικά πράγματα και η κατάρτιση που γίνεται από τα σημερινά Ι.Ε.Κ. παρέχεται από ωρομίσθιους εκπαιδευτές.
    7. Σε σχέση με τα μικρο-διαπιστευτήρια θα πρέπει να προβλεφθεί και η μοριοδότηση τους ως προσόν υποψηφίων εκπαιδευτών, αφού αποτελούν αποδεικτικό εξειδίκευσης.
    8. Επειδή το άρθρο 12 αναφέρεται σε εκπαίδευση εκπαιδευτών, υπενθυμίζουμε το πάγιο αίτημα μας για εκπαίδευση των εκπαιδευτών Ι.Ε.Κ. σε διάφορα θέματα, η οποία ποτέ ως σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί, παρά τις σχετικές υποσχέσεις.
    9. Με το άρθρο 13 του σχεδίου νόμου και ειδικότερα το άρθρο 40ΣΤ που προστίθεται στο ν. 4763/2020 (Α΄ 254) θεσμοθετείται το Συμβούλιο Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Δυστυχώς για άλλη μια φορά δεν προβλέπεται η συμμετοχή εκπροσώπου των εκπαιδευτών. Όπως και στα συλλογικά όργανα που θεσμοθετήθηκαν με το νόμο 4763/2020 τα οποία εισηγούνται και αποφασίζουν για τον σχεδιασμό της εθνικής πολιτικής σε θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης, για τις εξελίξεις των εκπαιδευτικών διαδρομών και των εκπαιδευτικών μεθόδων των Ι.Ε.Κ., για τη διερεύνηση των επιμορφωτικών αναγκών των ενηλίκων και την ανάπτυξη νέων παιδαγωγικών μεθόδων, για τη σύνδεση επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με την παραγωγή και την αγορά εργασίας, έτσι και τώρα αγνοούνται αυτοί που θα κληθούν να εφαρμόσουν όσα σχεδιάζονται. Έχετε αναρωτηθεί μήπως ένας από τους λόγους που υπολειτουργούν τα ανωτέρω όργανα είναι γιατί απουσιάζει και κάποιος που θα εκπροσωπεί τους εκπαιδευτές; Θεωρούμε απαραίτητο να αλλάξει αυτή η πολιτική και επιτέλους να έχουν λόγο στο σχεδιασμό και αυτοί που θα κληθούν να τον εφαρμόσουν, δηλαδή οι εκπαιδευτές.
    10. Όπως αναφέρεται στο άρθρο 25 με το οποίο προστίθεται 6Ζ στο νόμο 4186/2013, στο άρθρο 4, ορίζονται υπεύθυνοι εργαστηρίων, εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στις εκπαιδευτικές μονάδες που εξυπηρετούνται από το Ε.Κ. ή το σχολικό εργαστήριο κατά περίπτωση, αντίστοιχων ειδικοτήτων με τα εργαστήρια, με σκοπό να καλύπτονται ο πρωινός, ο απογευματινός και ο εσπερινός κύκλος ημερήσιας λειτουργίας των εργαστηρίων. Αυτό αποτελεί έναν επιπλέον λόγο να καταργηθεί η τροποποιητική Υπουργική Απόφαση με αριθμ. K5/110353/2023 με την οποία «στα Εργαστηριακά Κέντρα (Ε.Κ.) στα οποία εκπαιδεύονται οι καταρτιζόμενοι των Δημοσίων Ι.Ε.Κ. και των Δημοσίων Ε.Σ.Κ., ορίζεται κατά προτεραιότητα σε κάθε εργαστηριακό μάθημα ή εργαστηριακό μέρος μικτού μαθήματος, ως εκπαιδευτής, εκπαιδευτικός του Ε.Κ.» παρακάμπτοντας με αυτό τον τρόπο τον αξιολογικό πίνακα. Αφού πλέον θα υπάρχει στο χώρο υπεύθυνος εργαστηρίου δεν υπάρχει κανείς λόγος να δίνεται προτεραιότητα στους μόνιμος εκπαιδευτικούς και να παρακάμπτουν τον αξιολογικό πίνακα.
    Θεωρούμε ότι οι παραπάνω προβληματισμοί και προτάσεις είναι καθόλα λογικοί και παρακαλούμε για την εξέταση τους και ικανοποίηση των αιτημάτων μας.
    Είμαστε στη διάθεση σας για περαιτέρω συζήτηση και κατάθεση προτάσεων με γνώμονα πάντα την αναβάθμιση της παρεχόμενης κατάρτισης.

    «ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ
    ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
    (Σ.Ε.Δ.Ι.Ε.Κ. & Λ.Φ.Δ.Β.Μ.Δ.)»

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 14:59 | Νικος

    Στο 40Η. Στα προσόντα του Οργανωτικού Συντονιστή δεν πρέπει να θεωρείται ελάχιστο
    προσόν η πολύ καλή γνώση της δεύτερης ξένης γλώσσας, αντίθετα θα πρέπει
    να πριμοδοτείται ισχυρά η επαγγελματική εμπειρία, σε θέματα
    επαγγελματικής εκπαίδευσης, η οποία απαραίτητα θα πρέπει να περιλαμβάνει
    έτη πραγματικής διδασκαλίας και θητείας σε θέσεις διοίκησης σε σχολικές
    μονάδες της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 14:20 | ΚΑΤΣΑΒΟΥ ΚΑΙΤΗ

    Είναι γεγονός ότι η συγχώνευση σχολείων και η δημιουργία Κ.Ε.Ε.Κ με μεγάλο αριθμό μαθητών χωρίς την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και χωρίς τη δυνατότητα ελέγχου του μεγάλου αριθμού μαθητών οδηγεί σε υποβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Ποιος γονιός θα στείλει το παιδί του σε ένα σχολείο, όπου υπάρχουν πάνω από 1000 μαθητές; Πως ο Εκπαιδευτικός στην εφημερία του μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλεια τόσων παιδιών;

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 14:09 | ΚΑΤΣΑΒΟΥ ΚΑΙΤΗ

    Θεωρείτε ότι αναθέτοντας τη διοίκηση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε ανθρώπους που δεν έχουν καμιά σχέση με τη Εκπαίδευση, όπως ο Οργανωτικός Συντονιστής και οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων θα βελτιωθεί ο τρόπος διοίκησης; Είναι δηλ. η Επαγγελματική Εκπαίδευση μια επιχείρηση του Υπουργείου, η οποία πρέπει να διοικείται κατά τα μοντέλα διοίκησης των Πολυεθνικών επιχειρήσεων;

    Σκοπός του παρόντος νομοσχεδίου είναι η παραγωγή φθηνού εργατικού δυναμικού. Ο μαθητής δεν υπάρχει πουθενά, οι επιθυμίες των μαθητών και οι κλίσεις τους δεν λαμβάνονται υπόψιν. Η δημιουργία του Συμβουλίου Σύνδεσης Παραγωγής* και Αγοράς Εργασίας, το οποίο θα εισηγείται την κατάργηση ή δημιουργία ειδικοτήτων, μας δείχνει ξεκάθαρα τον πραγματικό σκοπό του νομοσχεδίου.

    *παραγωγή= οι μαθητές της επαγγελματικής εκπαίδευσης και οι σπουδαστές της επαγγελματικής κατάρτισης.

    Ας σκεφτούμε λοιπόν πόσα «πουκάμισα» θέλει το υπουργείο να παράγουμε την ημέρα/ το έτος κ.λπ. και να είμαστε έτοιμοι να ξεχάσουμε ότι είμαστε και παιδαγωγοί που εκτός από τις επαγγελματικές δεξιότητες που διδάσκουμε, βοηθάμε τους μαθητές μας να κοινωνικοποιηθούν και να διαμορφώσουν το χαρακτήρα τους.

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 13:09 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΕΚΕΡΙΑΔΗΣ

    Να αποσυρθεί το Άρθρο 13 και να επανέλθουν τα αντιστοιχα γραφεία Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε κάθε ΔΔΕ και Περιφέρεια και να μην εφαρμοστεί ο θεσμός των Κ.Ε.Ε.Κ γιατί θα δημιουργηθούν σχολεία πολλών ταχυτήτων, τα ΕΠΑ.Λ, τα Π.ΕΠΑ.Λ και τα Κ.Ε.Ε.Κ καθώς επίσης και τα ΕΝΕΕΓΥΛ.

  • Ε) Την ενίσχυση της φωνής των ατόμων με αναπηρία στη διακυβέρνηση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με στόχο τη διάχυση της διάστασης της δικαιωματικής προσέγγισης της αναπηρίας σε αυτό και την εν γένει συνεργασία των δομών επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης με το αναπηρικό κίνημα.
    i) Στο άρθρο 13 του Σχεδίου Νόμου, με το οποίο προστίθεται μετά το άρθρο 40 του ν.4763/2020 Κεφάλαιο ΣΤ1 με τίτλο «Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» (Κ.Ε.Ε.Κ.), να συμπεριληφθεί πρόβλεψη για τη συνεργασία των Γραφείων Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (Γ.Ε.Α.Σ.) με το Ινστιτούτο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία & Χρόνιες Παθήσεις «ΙΝ-ΕΣΑμεΑ» και το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της Ε.Σ.Α.μεΑ., το οποίο μάλιστα βάσει της παρ. 3 του άρθρου 68 του ν.4488/2017 συνεργάζεται με την Ελληνική Στατιστική Αρχή και τα υπηρεσίες και φορείς του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος για την ανάπτυξη, παραγωγή και διάδοση στατιστικών για τα άτομα με αναπηρία. Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε η παρ. 2 του άρθρου 40Ι να τροποποιηθεί/συμπληρωθεί ως ακολούθως (βλ. με έντονη γραμματοσειρά):
    «2. Στις αρμοδιότητες των Γ.Ε.Α.Σ. που λειτουργούν σε Κ.Ε.Ε.Κ. περιλαμβάνονται, πέραν των γενικών αρμοδιοτήτων της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 32 και οι ακόλουθες: α) η ανάπτυξη συνεργασιών με κοινωνικούς εταίρους και , τα ινστιτούτα των Κοινωνικών Εταίρων, το Ινστιτούτο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία & Χρόνιες Παθήσεις «ΙΝ-ΕΣΑμεΑ», υπηρεσίες, με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της Ε.Σ.Α.μεΑ. και λοιπούς φορείς του δημόσιου τομέα […]».

  • Άρθρο 40Ι
    Γραφείο Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

    Αιτούμαστε την προσθήκη εδαφίου στην παρ. 4 ως εξής:

    4. Τα Γ.Ε.Α.Σ. των Κ.Ε.Ε.Κ. στελεχώνονται με:

    α)………………………………………………………………………………………………………………

    β)………………………………………………………………………………………………………………

    γ) Διερμηνείς Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας για κωφούς – βαρήκοους μαθητές, μαθητευομένους και καταρτιζόμενους.

    Άρθρο 40ΙΑ
    Εξουσιοδοτικές διατάξεις Κεφαλαίου ΣΤ1

    Οι παρ. 5 και 8 του Άρθρου 40ΙΑ να τροποποιηθούν ως ακολούθως:

    5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, καθορίζεται το ύψος της αμοιβής των Συντονιστών Συμβούλων, των Ψυχολόγων, των Κοινωνικών Λειτουργών και των Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας που απασχολούνται στα Γραφεία Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (Γ.Ε.Α.Σ.) που λειτουργούν σε Κ.Ε.Ε.Κ. και κάθε άλλο θέμα σχετικά με την εφαρμογή της παρ.4 του άρθρου 40Ι.

    8. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, εξειδικεύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις πρόσληψης, ο αριθμός και τα απαιτούμενα προσόντα των Ψυχολόγων, των Κοινωνικών Λειτουργών και των Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, οι οποίοι στελεχώνουν το Γ.Ε.Α.Σ. κάθε Κ.Ε.Ε.Κ., η διαδικασία και τα ειδικότερα θέματα επιλογής τους, τα καθήκοντα που ασκούν, η χρονική διάρκεια απασχόλησής τους και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του άρθρου 40Ι.

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 10:21 | Petros

    ΑΡΘΡΟ 40Η:
    Ως προς τον Οργανωτικό Συντονιστή δεν χρειάζεται να μπουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, από την στιγμή που η επιλογή του θα γίνει μετά από πρόσκληση. Ο υποψήφιος μπορεί να μοριοδοτηθεί ανάλογα με τα προσόντα που διαθέτει. Μοριοδότηση και ακολούθως συνέντευξη θα οδηγήσουν στην καλύτερη επιλογή.
    Δεν υπάρχει κανένας λόγος που ενδεχομένως έμπειρα και ικανά στελέχη θα αποκλειστούν εξαιτίας «προϋποθέσεων» (π.χ. 2 ξένες γλώσσες σε επίπεδο πολύ καλά κ.α.).
    Αν τελικά παραμείνει ως έχει, πιστεύω ότι σημαντικό είναι να προστεθεί η αποδεδειγμένη εμπειρία στη διαχείριση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ERASMUS +) και για τους υποψηφίους από το ΥΠΑΙΘΑ (εκπαιδευτικούς) να ανήκουν σε κλάδο της επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΠΕ80-ΠΕ90).

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 07:45 | ΚΑΡΑΤΖΑΣ

    Άρθρο 13
    Άρθρο 40ΙΑ Εξουσιοδοτικές διατάξεις Κεφαλαίου ΣΤ1 ΠΑΡ3γ

    Τα Θ.Ε.Ι.Ε.Ε.Κ. θα καθορίζουν τα προγράμματα σπουδών θεματικού χαρακτήρα των ΕΠΑΛ;
    Στο άρθρο 9 (προγράμματα σπουδών ΕΠΑΛ) αναφέρει για γενικής παιδείας, μαθήματα επαγγελματικής κατεύθυνσης προσανατολισμού, μαθήματα τομέα, μαθήματα ειδικοτήτων, ειδικά μαθήματα τα οποία έχουν ιδιαίτερο οικονομικό αναπτυξιακό χαρακτήρα για την περιοχή που εδρεύει το ΕΠΑ.Λ. και πρακτική άσκηση. Δεν υπάρχουν θεματικά μαθήματα, είναι τα ειδικά μαθήματα; Αν είναι τα ειδικά γιατί το πρόγραμμα σπουδών το εισηγείται το Θ.Ε.Ι.Ε.Ε.Κ;

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 00:56 | Π.Β.

    Φαίνεται πως η ίδρυση των Κ.Ε.Ε.Κ. θα δημιουργήσει ΕΠΑΛ πολλών ταχυτήτων. Η προϋπόθεση της δεύτερης ξένης γλώσσας τι ακριβώς εξυπηρετεί; Αντίθετα, θα πρέπει να πριμοδοτείται ισχυρά η επαγγελματική εμπειρία σε θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, η οποία απαραίτητα θα πρέπει να περιλαμβάνει έτη πραγματικής διδασκαλίας και θητείας σε θέσεις διοίκησης σε σχολικές μονάδες της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 22:51 | Παντελεήμων

    Στο άρθρο 40Θ, αναφέρονται οι αρμοδιότητες του Οργανωτικού Συντονιστή στα Κ.Ε.Ε.Κ..
    Θεωρώ ότι θα πρέπει να μοριοδοτηθεί, η συμμετοχή σε ομάδες συγγραφής οδηγών κατάρτισης, εγχειριδίων και μαθησιακών ενοτήτων των ΔΙΕΚ. Ο Οργανωτικός Συντονιστής πρέπει να έχει γνώση και άποψη για τους οδηγούς κατάρτισης και τα εκπαιδευτικά εγχειρίδια των ΔΙΕΚ για να κάνει τεκμηριωμένες προτάσεις για την επαγγελματική κατάρτιση.

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 22:21 | Παντελεήμων

    Στο άρθρο 40Η σχετικά με τον Οργανωτικό Συντονιστή στα Κ.Ε.Ε.Κ. αναφέρεται ως ελάχιστο προσόν η πολύ καλή γνώση δύο ξένων γλωσσών κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).
    Τι σημαίνει αυτό;; Ελληνικά και άλλη μία;;;
    Νομίζω ότι χρειάζεται μόνο άριστη γνώση Αγγλικών και όχι μια οποιαδήποτε άλλη γλώσσα.
    Προτείνω ως ελάχιστο προσόν να είναι η άριστη γνώση Αγγλικών.

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 20:37 | Ανώνυμος

    Η προϋπόθεση της μακράς προϋπηρεσίας σε θέσεις ευθύνης προκειμένου κανείς να αναλάβει θέσεις ευθύνης είναι μια από τις βασικές αιτίες παθογένειας του συστήματος, αφού μοριοδοτούνται πολύ υψηλά άνθρωποι που στο παρελθόν ανελίχθηκαν απολύτως αναξιοκρατικά και μετά από τόσες παρατάσεις «έγιναν» έμπειρα στελέχη… Κατανοητή η προϋπόθεση 2-3 ετών προϋπηρεσίας. Τα λοιπά κρίνονται υπερβολικά, «φωτογραφικά» και πολύ συντηρητικά.

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 19:38 | Τσίντζος Πέτρος

    Το παρών Σχέδιο Νόμου μπορεί να αποτελέσει την μεγάλη ευκαιρία να συνδεθούν τα τεχνικά επαγγέλματα με την παραγωγή και να αναπτύξουν οι μαθητές της Ε.Ε.Κ. και οι μελλοντικοί νέοι εργαζόμενοι, δεξιότητες που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και τις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας και θα συνδέονται με τους βασικούς πυλώνες της «πράσινης και γαλάζιας» οικονομίας (βιώσιμη ανάπτυξη, αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων, κυκλική οικονομία, ενεργειακή αποδοτικότητα κ.α.)
    Θα είναι σημαντικό και ιδιαίτερα αναπτυξιακό να συμμετέχουν στα ακόλουθα όργανα- επιτροπές: Κεντρικό Συμβούλιο Ε.Ε.Κ. (Κ.Σ.Ε.Ε.Κ), Συμβούλιο Κ.Ε.Ε.Κ., Συμβούλιο Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε.) και στην Επιτροπή Συντονισμού ΕΠΑ.Λ. (Ε.Σ.ΕΠΑ.Λ), υπηρετούντες Σύμβουλοι Εκπαίδευσης ειδικοτήτων ΠΕ80 – ΠΕ90 ανάλογα με την έδρα τους, την περιοχή ευθύνης τους και χωροθέτηση των Κ.Ε.Ε.Κ., Σ.Σ.Π.Α.Ε., Π.ΕΠΑ.Λ., ΕΠΑ.Λ. Σήμερα μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων υπάρχουν συνολικά 87 υπηρετούντες Σύμβουλοι Εκπαίδευσης ειδικοτήτων ΠΕ80-ΠΕ90.

    Σύμφωνα με Αριθμ. Φ.351.1/7/2692/Ε3 Τεύχος B’ 65/12.01.2023, Κατανομή στις θέσεις των Συμβούλων Εκπαίδευσης της επιστημονικής ευθύνης του συνόλου ή ενοτήτων σχολικών μονάδων μίας ή περισσότερων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.
    ΠΕ80 (ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ-14), ΠΕ81 (ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ – ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ-4), ΠΕ82 (ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ-9), ΠΕ83 (ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ-7), ΠΕ84 (ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ-4), ΠΕ85 (ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ-1), ΠΕ86 (ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ-30), ΠΕ87 (ΥΓΕΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ & ΕΥΕΞΙΑΣ-8), ΠΕ88 (ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ-7), ΠΕ89 (ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ-2), ΠΕ90 (ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ-1): συνολικά 87 υπηρετούντες Σύμβουλοι Εκπαίδευσης ειδικοτήτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ΠΕ80-ΠΕ90.

  • Στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαιδευση πρέπει να λειτουργούν όλοι οι τομείς και ειδικότητες και να μη γίνεται λόγος για ίδρυση και κατάργηση ειδικοτήτων όπως ακριβώς μια επιχείρηση που ακολουθεί τους κανόνες της αγοράς εργασίας. Πρέπει να δίνεται ισότιμα η δυνατότητα στους μαθητές να ακολουθήσουν αυτό που επιθυμούν. Οι τεχνολογικές αλλαγές είναι αυτές που επιβάλλουν την προσθήκη νέων διδακτικών αντικειμένων σε πολλές ειδικότητες ιδίως σε αυτές που οδηγούν σε θέσεις εργασίας με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα .
    Η κατάργηση ειδικότητας/τομέα φέρνει μείωση και εξαφάνιση οργανικών θέσεων. Η αλλαγή ειδικοτήτων προϋποθέτει μη μόνιμο προσωπικό.

  • Για να επιτευχθεί η σύζευξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Κ.) με την αγορά εργασίας, καθώς και με τις ανάγκες και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της τοπικής κοινωνίας (προϋποθέσεις που ήδη λαμβάνονται υπόψη μέχρι σήμερα για την ίδρυση και λειτουργία ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ), δεν είναι αναγκαία η ίδρυση μιας νέας δομής, όταν υπάρχουν οι επιμέρους δομές που την αποτελούν και αρκεί μία Υπουργική Απόφαση για να ρυθμίσει τις σχέσεις μεταξύ τους.
    Η ίδρυση των Κ.Ε.Ε.Κ. θα δημιουργήσει ΕΠΑΛ πολλών ταχυτήτων.

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 18:53 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Η ΕΕΚ θέλει αναβάθμιση και συντονισμό. Οι ουσιαστικές αλλαγές γίνονται, όταν οι εμπλεκόμενοι φορείς και άτομα έχουν ετοιμασθεί γι΄ αυτό και όχι μόνο με νομοθετικές ρυθμίσεις. Κατανοητό, ότι γίνεται προσπάθεια να εξοικονομηθούν τα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης αλλά να αξιοποιηθούν και να εξασφαλίσουν το σκοπό για τον οποίο προορίζονται.

    Οργανωτικός Συντονιστής: Οι δύο τίτλοι άριστης γνώσης δύο γλωσσών Ε.Ε. δεν έχουν να προσθέσουν τίποτα στα ουσιαστικά προσόντα του, παρά μόνο η γνώση της Αγγλικής, αν και ευρωβουλευτές μας δεν γνωρίζουν ούτε αυτή. Ουσιαστικές αρμοδιότητες πρέπει να έχει για να διαχειρισθεί την ιδιοκτησιακή συμπεριφορά διευθυντών ΕΠΑΛ και ΕΚ.

    Θα πρέπει να προβλεφθεί αυτονομία στους διευθυντές των επιμέρους δομών κυρίως σε θέματα υλοποίησης προγραμμάτων, δράσεων, εκδηλώσεων κλπ και όχι να ελέγχει ο Ο.Σ. που μπορεί να είναι και τροχοπέδη σε δράσεις.

    Όσο μεγάλες και να είναι οι υποδομές των ΚΕΕΚ δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες του τομέα της κατάρτισης. Να προβλεφθεί δυνατότητα συνεργασίας με ΙΕΚ που δε συστεγάζονται με ΕΠΑΛ και ΕΚ (έστω και ως παραρτήματα) προκειμένου να μην υπάρξουν μετεγγραφές και ταλαιπωρία των καταρτιζόμενων.

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 16:04 | Χάρης Καρβουνίδης

    >> Στα Κ.Ε.Ε.Κ. δύναται να παρέχεται το Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας, του οποίου ως γνωστόν, το εργαστηριακό μέρος πραγματοποιείται στο Ε.Κ.. Θα πρέπει να προσληφθούν διοικητικοί υπάλληλοι στο ΚΕΕΚ για τη γραμματειακή υποστήριξη της μαθητείας, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

    >> Όσον αφορά στη Μαθητεία, οπωσδήποτε θα πρέπει να αυξηθεί η επιχορήγηση του Υπουργείου, ώστε το ΕΚ να μπορεί να ανταποκρίνεται στα αναλώσιμα και τη φθορά του εξοπλισμού και επίσης πρέπει ο θεσμός της Μαθητείας να ξεκινάει με την έναρξη των μαθημάτων τον Σεπτέμβριο.

    >> Στο Συμβούλιο του ΚΕΕΚ μετέχει και ένας (1) εκπρόσωπος του οικείου Δήμου, ο οποίος έχει την ευθύνη των κτιριακών εγκαταστάσεων. Το κράτος να φροντίσει για την άμεση ενίσχυση των επιχορηγήσεων των Δήμων, όσον αφορά στις κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολείων της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

    >> Το Συμβούλιο των (Κ.Ε.Ε.Κ.) είναι αρμόδιο για την προσέλκυση δωρεών, οι οποίες όμως δεν θα πρέπει να επηρεάζουν την κρατική επιχορήγηση.

    >> Σε κάθε Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.) λειτουργεί Γραφείο Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (Γ.Ε.Α.Σ.). Προτείνω να επανιδρυθούν σε κάθε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα Γραφεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Γ.Ε.Ε.) όπως αυτά είχαν ιδρυθεί και λειτουργούσαν από το 2006 μέχρι το 2012, όταν και καταργήθηκαν. Στα Γ.Ε.Ε. θα τοποθετείται υπεύθυνος 4ετής θητείας, με τουλάχιστον 8ετή εμπειρία στελέχους Εκπαίδευσης σε σχολεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Τα Γ.Ε.Ε. θα αποτελούν τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε ΠΔΕ, ΔΔΕ και ΚΕΕΚ.

    >> Σε κάθε Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.), αλλά και σε κάθε ΕΠΑΛ στο οποίο λειτουργεί Εργαστηριακό Κέντρο ή Σχολικό Εργαστήριο, θα πρέπει, λόγω της αξίας του πάγιου εξοπλισμού, των εργαλείων και των υλικοτεχνικών υποδομών, ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχει φύλαξη ΟΛΕΣ τις ώρες τις ημέρας με προτεραιότητα τους εργαστηριακούς χώρους.

    >> Ανώτερο όριο μαθητών σε κάθε ΚΕΕΚ τους 500

    >> Η πρόθεση να δημιουργηθούν μεγάλα πληθυσμιακά σχολεία-συγκροτήματα, η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού της χώρας, η οικονομική δυσχέρεια, η έξαρση της βίας και η διαρκώς αυξανόμενη προβολή της, τα πρότυπα που προωθούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η αποθέωση του ατομικού επιτεύγματος και της αριστείας, κτλ, έχουν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των κρουσμάτων παραβατικότητας στα σχολεία. Θα πρέπει να ληφθούν ΑΜΕΣΑ, όλα τα ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ μέτρα από την πολιτεία, ώστε να διασφαλίζεται η σωματική ακεραιότητα και ασφάλεια στο χώρο εργασίας και μάθησης, ΟΛΩΝ των εκπαιδευτικών και των μαθητών και συγκεκριμένα:

    • Αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο για την εφαρμογή «παιδαγωγικών μέτρων» και των ενεργειών «παιδαγωγικού χαρακτήρα» κυρίως όταν οι εκπαιδευτικοί έρχονται αντιμέτωποι με βίαιες ή ακραίες συμπεριφορές και φυσικά αυξημένες αρμοδιότητες στους συλλόγους διδασκόντων.

    • Τοποθέτηση καμερών εξωτερικά στους χώρους των σχολείων, μετά τη λήψη των μαθημάτων.

    • Πρόσληψη επαρκούς προσωπικού φύλαξης σε κάθε ΕΠΑΛ.

    • Αυτεπάγγελτη νομική υποστήριξη, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών, που υφίστανται αποδεδειγμένα κάθε είδους επίθεση (λεκτική ή σωματική) από γονείς, κηδεμόνες, μαθητές/τριες κ.λ.π ή εμπλέκονται σε οποιαδήποτε νομική διαμάχη μαζί τους κατά την διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους.

    >> Για τη στελέχωση των Γ.Ε.Α.Σ. με συντονιστές συμβούλους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, θα πρέπει να δημιουργηθούν οργανικές θέσεις σε κάθε Κ.Ε.Ε.Κ, ενώ σε περίπτωση που αυτή χρηματοδοτείται από ενωσιακούς πόρους, οι τοποθετήσεις των στελεχών θα πρέπει να ολοκληρώνεται την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους.

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 15:24 | ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (Ε.Τ.Ε.)

    Άρθρο 13 – Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

    Τα ΚΕΕΚ παρέχουν υπηρεσίες προς όλες τις μονάδες που συντονίζουν, με τα ΓΕΑΣ που απορροφούν από τα ΙΕΚ, τη Μαθητεία των Αποφοίτων ΕΠΑΛ που απορροφούν από τα ΕΠΑΛ, και την ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, που καλώς προβλέπεται και επίσης μεταφέρεται από τα προγράμματα ΜΝΑΕ των ΕΠΑΛ.

    Αγνοούνται όμως τα συγκροτήματα της επαρχίας, όπου η γεωγραφική κατανομή είναι ιδιαίτερα απλωμένη, των μεγάλων αστικών κέντρων όπου το κτηριακό δεν επιτρέπει τη δημιουργία ενιαίων συγκροτημάτων, τις περιπτώσεις που ένα ΕΚ εξυπηρετεί περισσότερα από 2 ΕΠΑΛ, τις περιπτώσεις που το ΕΚ δεν ανήκει καν στο ίδιο συγκρότημα με κάποια ή και όλα τα ΕΠΑΛ του. Αυτά αντιμετωπίζονται ως εξαιρέσεις, αν και είναι η πλειοψηφία.

    Θα υπάρξει πρόβλημα με τις αρμοδιότητες: α) όταν συνυπάρχουν εκπαιδευτικές δομές που εξυπηρετούνται από το ΕΚ και δεν είναι ενταγμένες στο ΚΕΕΚ. β) προβλήματα με Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, ΠΔΕ, ΔΔΕ.

    Επιμέρους παρατηρήσεις

    Άρθρο 40Η – Οργανωτικός Συντονιστής
    Στα προσόντα του Οργανωτικού Συντονιστή δεν πρέπει να θεωρείται ελάχιστο προσόν η πολύ καλή γνώση της δεύτερης ξένης γλώσσας, αντίθετα θα πρέπει να πριμοδοτείται ισχυρά η επαγγελματική εμπειρία, σε θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, η οποία απαραίτητα θα πρέπει να περιλαμβάνει έτη πραγματικής διδασκαλίας και θητείας σε θέσεις διοίκησης σε σχολικές μονάδες της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

    Άρθρο 40ΙΑ – Εξουσιοδοτικές διατάξεις Κεφαλαίου ΣΤ1 – ΠΑΡ3
    Το άρθρο 9 (προγράμματα σπουδών ΕΠΑΛ) αναφέρει μαθήματα γενικής παιδείας, μαθήματα επαγγελματικής κατεύθυνσης προσανατολισμού, μαθήματα τομέα, μαθήματα ειδικοτήτων, ειδικά μαθήματα τα οποία έχουν ιδιαίτερο οικονομικό αναπτυξιακό χαρακτήρα για την περιοχή που εδρεύει το ΕΠΑ.Λ. και πρακτική άσκηση. Δεν υπάρχουν θεματικά μαθήματα. Μήπως εννοούνται τα ειδικά μαθήματα; Τα Θ.Ε.Ι.Ε.Ε.Κ. θα καθορίζουν τα προγράμματα σπουδών θεματικού χαρακτήρα των ΕΠΑ.Λ.;

    «Άρθρο 6Ζ – Εργαστηριακά Κέντρα
    4. α) …
    – Ο Δ/ντής του ΕΚ θα πρέπει να προτείνει στη ΔΔΕ, τους υπευθύνους εργαστηρίων.
    – Οι υπεύθυνοι εργαστηρίων θα πρέπει να ανήκουν στα ΕΚ. Δεν είναι δυνατόν να είναι κάποιος υπεύθυνος για τον εξοπλισμό του εργαστηρίου και να είναι υπόλογος στον Δ/ντη του ΕΠΑΛ και όχι στον Δ/ντη του ΕΚ που ανήκει το εργαστήριο.

    8. …
    β) Στους Διευθυντές και τους Υποδιευθυντές των ΕΠΑ.Λ. Ε.Κ. καταβάλλεται το επίδομα θέσης ευθύνης που προβλέπεται στις υποπερ. θθ) και ιι) αντίστοιχα της περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 4354/2015 (Α ́176).».
    Απαιτείται Διόρθωση: Η λέξη «ΕΠΑΛ» να αντικατασταθεί με το ΕΚ

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 15:23 | ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (Ε.Τ.Ε.)

    Άρθρο 13 – Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

    Τα ΚΕΕΚ παρέχουν υπηρεσίες προς όλες τις μονάδες που συντονίζουν, με τα ΓΕΑΣ που απορροφούν από τα ΙΕΚ, τη Μαθητεία των Αποφοίτων ΕΠΑΛ που απορροφούν από τα ΕΠΑΛ, και την ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, που καλώς προβλέπεται και επίσης μεταφέρεται από τα προγράμματα ΜΝΑΕ των ΕΠΑΛ.

    Αγνοούνται όμως τα συγκροτήματα της επαρχίας, όπου η γεωγραφική κατανομή είναι ιδιαίτερα απλωμένη, των μεγάλων αστικών κέντρων όπου το κτηριακό δεν επιτρέπει τη δημιουργία ενιαίων συγκροτημάτων, τις περιπτώσεις που ένα ΕΚ εξυπηρετεί περισσότερα από 2 ΕΠΑΛ, τις περιπτώσεις που το ΕΚ δεν ανήκει καν στο ίδιο συγκρότημα με κάποια ή και όλα τα ΕΠΑΛ του. Αυτά αντιμετωπίζονται ως εξαιρέσεις, αν και είναι η πλειοψηφία.

    Θα υπάρξει πρόβλημα με τις αρμοδιότητες: α) όταν συνυπάρχουν εκπαιδευτικές δομές που εξυπηρετούνται από το ΕΚ και δεν είναι ενταγμένες στο ΚΕΕΚ. β) προβλήματα με Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, ΠΔΕ, ΔΔΕ

  • Στο άρθρο 40Η στην παράγραφο 4β
    να προβλέπεται ως προϋπόθεση για τον Οργανωτικό Συντονιστή ή:
    ι) η πολύ καλή γνώση δύο (2) ξένων γλωσσών κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), ή
    ιι) η άριστη γνώση μιας (ξένης γλώσσας) κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), όπως ήταν στον αρχικό σχεδιασμό

    διαφορετικά θα μείνουν εκτός προκήρυξης πολλά αξιόλογα στελέχη της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 10:38 | ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Είναι πολύ σημαντικό που η επαγγελματική εκπαίδευση θα συνθεθεί με την αγορά εργασίας

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 10:18 | Γεώργιος Ι. Παρίκος

    Θετικό που ο “Οργανωτικός Συντονιστής” ΘΑ ΈΧΕΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΉ Εμπειρία στο χώρο της ΕΕ και Κ και μαζί με τα άλλα ζητούμενα προσόντα πιστεύω πως θα μπορεί να ανταποκριθεί και μια ευχή. Διαλέξτε τους Ικανότερους.

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 10:17 | Γεώργιος Ι. Παρίκος

    ΘΕΙΕΕΚ. Το θεματικό ερευνητικό Ινστιτούτο Ε.Ε. κ’ Κ, λύνει το θέμα των προγραμμάτων σπουδών που έως τώρα μονίμως “ναυαγούν” στο ΙΕΠ. Τουλάχιστον τώρα θα καλείται το ΙΕΠ να εκφέρει μόνο ΓΝΩΜΗ. Απολύτως θετικό.

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 10:16 | Γεώργιος Ι. Παρίκος

    Πολύ σωστή η συγκρότηση και οι πιθανές συγχωνεύσεις ΕΠΑΛ. Στο πρώην Σχολείο μου υπήρχε ένα ΤΕ.Λ. Σήμερα υπάρχουν Τρία ΕΠΑΛ και δύο Σχολικά εργαστήρια στον ίδιο περιβάλλοντα χώρο. Γιατί;