ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ – ΣΧΟΛΕΣ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛ ΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ –ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ Ν. 4763/2020 – Άρθρο 3 – Μετονομασία των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης

1. Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), δημόσια και ιδιωτικά, μετονομάζονται σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.).
2. Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται ο όρος «Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης» ή το αρκτικόλεξο «Ι.Ε.Κ.», νοούνται οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης ή το αρκτικόλεξο «Σ.Α.Ε.Κ.», αντίστοιχα.

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 15:19 | ΣΕΔΙΕΚ

    ΑΠΟΨΕΙΣ Σ.Ε.Δ.Ι.Ε.Κ. ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    Με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, γίνεται μια προσπάθεια διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης καθώς και βελτίωσης αυτού που λέμε ως σύνδεση της εκπαίδευσης και κατάρτισης με την αγορά εργασίας, προσπαθώντας να εξασφαλιστεί επαγγελματική αποκατάσταση στους απόφοιτους και ταυτόχρονα να ωφεληθεί και η τοπική αγορά εργασίας.
    Είναι σαφές ότι απλά η μετονομασία των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) δεν πρόκειται να βελτιώσει την παρεχόμενη κατάρτιση και χρειάζονται πολλά ακόμη για να αλλάξει η παρούσα κατάσταση. Αποτελεί θετικό βήμα κατά τη γνώμη μας η θεσμοθέτηση των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.) αλλά θα πρέπει να επιλυθούν πολλά πρακτικά προβλήματα που θα προκύψουν στην εφαρμογή του νόμου για να καταφέρουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Επίσης θεωρούμε πολύ σημαντική και φυσικά στα θετικά του νομοσχεδίου, την αναφορά στα μικρο-διαπιστευτήρια τα οποία θεωρούμε ότι θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αγορά εργασίας.
    Επί του παρόντος σχεδίου νόμου σας καταθέτουμε και κάποιους προβληματισμούς και προτάσεις:
    1. Από τις μονάδες που συγκροτούν τα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.), οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) θα είναι οι μοναδικές που δεν θα έχουν μόνιμους εκπαιδευτές. Μήπως είναι ώρα η πολιτική ηγεσία να σκεφτεί τη θεσμοθέτηση μόνιμων θέσεων εκπαιδευτών, όπου οι ώρες είναι αρκετές για συμπλήρωση ωραρίου; Με αυτή την ενέργεια θα υπάρχει και ένας ικανός αριθμός μονίμων εκπαιδευτών που θα μπορούν να τρέξουν διάφορες διαδικασίες σε κάθε Σ.Α.Ε.Κ. και δεν θα εξαρτάται η λειτουργία τους από αποσπασμένους εκπαιδευτικούς από τη δευτεροβάθμια που συνήθως δεν έχουν και καμία σχέση με την κατάρτιση. Η δικαιολογία ότι τα σημερινά Ι.Ε.Κ. δεν αποτελούν μόνιμο θεσμό και οι ειδικότητες και τα προγράμματα σπουδών αλλάζουν, φαντάζουν αστεία στα αυτιά των εκπαιδευτών που απασχολούνται επί δεκαετίες στα Ι.Ε.Κ. (υπενθυμίζουμε ότι τα Ι.Ε.Κ. λειτουργούν από το 1993!)
    2. Με αφορμή το άρθρο 11 για την Ηλεκτρονική Πύλη των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης, δεν γνωρίζουμε αν θα αντικαταστήσει και την πλατφόρμα του Μητρώου Εκπαιδευτών. Σίγουρα πάντως κάτι πρέπει να γίνει με τη λειτουργία της συγκεκριμένης πλατφόρμας η οποία εμφανίζει συνεχώς προβλήματα.
    3. Σε σχέση πάλι με το ίδιο άρθρο, καλά τα σχέδια για πλατφόρμες και ηλεκτρονικές πύλες για πληροφόρηση, κοινωνικής διάχυση και προβολή αλλά θα πρέπει πρώτα να λυθούν βασικά προβλήματα διαφάνειας, όπως στις αναθέσεις των εκπαιδευτών, όπου ο κάθε υποψήφιος δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει αν παρακάμφθηκε η αξιολογική σειρά και άρα δεν έχει στοιχεία να καταθέσει ένσταση!
    4. Επειδή στο άρθρο 11 στην παράγραφο 1α αναφέρεται η διάθεση εκπαιδευτικού υλικού, θα πρέπει να γίνει συζήτηση και να διευκρινιστούν θέματα πνευματικών δικαιωμάτων.
    5. Στο άρθρο 11 στην παράγραφο 1γ αναφέρεται διαρκής αξιολόγηση και ανατροφοδότηση του έργου των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.) στα οποία εντάσσεται η Σ.Α.Ε.Κ., από το σύνολο των ομάδων που εμπλέκονται και στην παρ. 1δ αξιολόγηση του έργου όλων των συντελεστών των Σ.Α.Ε.Κ. Στο νόμο 5029/2023 στα άρθρα 22-27 που αφορούν την αξιολόγηση στα σημερινά Ι.Ε.Κ. δεν προβλέπεται πουθενά αξιολόγηση του διοικητικού προσωπικού (πλην διευθυντών). Άρα δεν έχει προβλεφθεί η αξιολόγηση όλων των ομάδων που εμπλέκονται εντός του χώρου που εργάζονται για τα διοικητικά καθήκοντα που εκτελούν.
    Όπως έχουμε επισημάνει και έχουμε καταθέσει και σχετικές προτάσεις, είμαστε υπέρ της αξιολόγησης. Επαναλαμβάνουμε ότι ο σκοπός της Αξιολόγησης είναι η βελτίωση και η αυτοβελτίωση και όχι η τιμωρία. Για τους Εκπαιδευτές όμως (σε αντίθεση με τους διευθυντές) δεν προβλέπεται καμία διαδικασία βελτίωσης, με αποτέλεσμα η αξιολόγηση για αυτούς να είναι απλά τιμωρητική και όχι βελτίωσης και αυτοβελτίωσης. Θεωρούμε δε, απαράδεκτο και αντισυνταγματικό το άρθρο του προαναφερόμενου νόμου με το οποίο δεν γίνονται δεκτές Ενστάσεις κατά της αξιολογικής κρίσης που αφορά την αξιολόγηση των Εκπαιδευτών! Τέλος δεν είναι δυνατό να μας αξιολογεί κάποιος για την ετοιμότητα ως προς το γνωστικό αντικείμενο κατάρτισης και μάλιστα για βαθμό επικαιροποίησης της γνώσης (όπως αναφέρει ο νόμος), όταν ο ίδιος δεν είναι γνώστης του αντικειμένου!
    6. Επειδή στο άρθρο 11 παράγραφο 1δ αναφέρεται σε ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού να υπενθυμίσουμε ότι η εκπαίδευση και η κατάρτιση είναι διαφορετικά πράγματα και η κατάρτιση που γίνεται από τα σημερινά Ι.Ε.Κ. παρέχεται από ωρομίσθιους εκπαιδευτές.
    7. Σε σχέση με τα μικρο-διαπιστευτήρια θα πρέπει να προβλεφθεί και η μοριοδότηση τους ως προσόν υποψηφίων εκπαιδευτών, αφού αποτελούν αποδεικτικό εξειδίκευσης.
    8. Επειδή το άρθρο 12 αναφέρεται σε εκπαίδευση εκπαιδευτών, υπενθυμίζουμε το πάγιο αίτημα μας για εκπαίδευση των εκπαιδευτών Ι.Ε.Κ. σε διάφορα θέματα, η οποία ποτέ ως σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί, παρά τις σχετικές υποσχέσεις.
    9. Με το άρθρο 13 του σχεδίου νόμου και ειδικότερα το άρθρο 40ΣΤ που προστίθεται στο ν. 4763/2020 (Α΄ 254) θεσμοθετείται το Συμβούλιο Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Δυστυχώς για άλλη μια φορά δεν προβλέπεται η συμμετοχή εκπροσώπου των εκπαιδευτών. Όπως και στα συλλογικά όργανα που θεσμοθετήθηκαν με το νόμο 4763/2020 τα οποία εισηγούνται και αποφασίζουν για τον σχεδιασμό της εθνικής πολιτικής σε θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης, για τις εξελίξεις των εκπαιδευτικών διαδρομών και των εκπαιδευτικών μεθόδων των Ι.Ε.Κ., για τη διερεύνηση των επιμορφωτικών αναγκών των ενηλίκων και την ανάπτυξη νέων παιδαγωγικών μεθόδων, για τη σύνδεση επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με την παραγωγή και την αγορά εργασίας, έτσι και τώρα αγνοούνται αυτοί που θα κληθούν να εφαρμόσουν όσα σχεδιάζονται. Έχετε αναρωτηθεί μήπως ένας από τους λόγους που υπολειτουργούν τα ανωτέρω όργανα είναι γιατί απουσιάζει και κάποιος που θα εκπροσωπεί τους εκπαιδευτές; Θεωρούμε απαραίτητο να αλλάξει αυτή η πολιτική και επιτέλους να έχουν λόγο στο σχεδιασμό και αυτοί που θα κληθούν να τον εφαρμόσουν, δηλαδή οι εκπαιδευτές.
    10. Όπως αναφέρεται στο άρθρο 25 με το οποίο προστίθεται 6Ζ στο νόμο 4186/2013, στο άρθρο 4, ορίζονται υπεύθυνοι εργαστηρίων, εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στις εκπαιδευτικές μονάδες που εξυπηρετούνται από το Ε.Κ. ή το σχολικό εργαστήριο κατά περίπτωση, αντίστοιχων ειδικοτήτων με τα εργαστήρια, με σκοπό να καλύπτονται ο πρωινός, ο απογευματινός και ο εσπερινός κύκλος ημερήσιας λειτουργίας των εργαστηρίων. Αυτό αποτελεί έναν επιπλέον λόγο να καταργηθεί η τροποποιητική Υπουργική Απόφαση με αριθμ. K5/110353/2023 με την οποία «στα Εργαστηριακά Κέντρα (Ε.Κ.) στα οποία εκπαιδεύονται οι καταρτιζόμενοι των Δημοσίων Ι.Ε.Κ. και των Δημοσίων Ε.Σ.Κ., ορίζεται κατά προτεραιότητα σε κάθε εργαστηριακό μάθημα ή εργαστηριακό μέρος μικτού μαθήματος, ως εκπαιδευτής, εκπαιδευτικός του Ε.Κ.» παρακάμπτοντας με αυτό τον τρόπο τον αξιολογικό πίνακα. Αφού πλέον θα υπάρχει στο χώρο υπεύθυνος εργαστηρίου δεν υπάρχει κανείς λόγος να δίνεται προτεραιότητα στους μόνιμος εκπαιδευτικούς και να παρακάμπτουν τον αξιολογικό πίνακα.
    Θεωρούμε ότι οι παραπάνω προβληματισμοί και προτάσεις είναι καθόλα λογικοί και παρακαλούμε για την εξέταση τους και ικανοποίηση των αιτημάτων μας.
    Είμαστε στη διάθεση σας για περαιτέρω συζήτηση και κατάθεση προτάσεων με γνώμονα πάντα την αναβάθμιση της παρεχόμενης κατάρτισης.

    «ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ
    ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
    (Σ.Ε.Δ.Ι.Ε.Κ. & Λ.Φ.Δ.Β.Μ.Δ.)»

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 15:19 | Δημήτριος

    Η αλλαγή του τίτλου από ΙΕΚ σε “Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης” είναι μόνο για εντυπωσιασμό χωρίς ουσία. ακολουθεί την τακτική μετονομάζω τα ΚΑΤΕΕ σε ΤΕΙ σε ΑΤΕΙ σε Πανεπιστημιακές σχολές χωρίς ουσιαστική αλλαγή πχ στα επαγγελματικά δικαιώματα. Τα ΕΠΑΛ κάλλιστα μπορούν και δίνουν πτυχία επιπέδου 5 με τον πετυχημένο θεσμό της Μαθητείας.

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 14:00 | ΚΑΤΣΑΒΟΥ ΚΑΙΤΗ

    ‘ΑΛΛΑΞΕ Ο ΜΑΝΩΛΙΟΣ ΚΑΙ ΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΚΑΠΑ ΤΟΥ ΑΛΛΙΩΣ’. Ο λαός μας μέσα από τις παροιμίες λέει τις αλήθειες.

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 13:37 | Costas

    Να αλλάξει το Δίπλωμα/Πτυχίο των ΙΕΚ/ΣΑΕΚ από επίπεδο ISCED 454 σε επίπεδο ISCED 554

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 11:05 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΕΚΕΡΙΑΔΗΣ

    Να μετονομαστεί το Μεταλυκειακό έτος-τάξη μαθητείας σε Ανώτερο Μεταλυκειακό έτος-τάξη μαθητείας και να μπει και στο παράλληλο μηχανογραφικό διορθώνοντας την μέχρι σήμερα ανισότητα.

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 10:44 | Ηλιάδης Νικόλαος

    Νίκος Ηλιάδης **
    Σχετικά με το Σχέδιο Νόμου “για την ενίσχυση του συστήματος της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης”, που έχει τεθεί σε διαβούλευση , παρατίθενται οι παρακάτω σκέψεις / παρατηρήσεις .
    1. Δεν προβλέπεται σύστημα εκπαίδευσης εκπαιδευτικών που θα διδάσκουν ώστε να ενισχυθεί η τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση , κατεύθυνσης τύπου Meisters της Γερμανίας ( και πλήθους αναλόγων σχολών των ΗΠΑ Vocational and Technology Education ) που είναι ανωτάτου επιπέδου εφαρμογής και σε πολλές περιπτώσεις ισχυρότερο , πλήρως ισότιμου με πανεπιστημιακό πτυχίο.
    Οι σχολές αυτές για την υποστήριξη της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης με έρευνα , παρακολούθηση των εξελίξεων και απαιτήσεων στην αγορά εργασίας και δρομολόγηση ουσιαστικών /πραγματικών προγραμμάτων δια βίου εκπαίδευσης , μεταφορά τεχνογνωσίας από τις ανεπτυγμένες χώρες κλπ. απουσιάζουν εντελώς από το ελληνικό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σήμερα, που περιλαμβάνει όμως πλήθος σχολών που δεν συνδέονται με την αγορά εργασίας.
    Η τέως ΣΕΛΕΤΕ που η ίδρυσή της με αξιοποίηση οικονομικής βοήθειας από διεθνείς οργανισμούς και οργανώθηκε από Αμερικανούς εμπειρογνώμονες για εκπαίδευση καθηγητών ( η κάτοψη των κτηρίων της διαμορφώνει τα γράμματα Ο Η Ε ) είχε αυτόν τον προορισμό , παρά το ότι ονομαστικά έχει ανωτατοποιηθεί και μετονομάσθηκε σε ΑΣΠΑΙΤΕ , δεν λειτουργεί ακόμη τουλάχιστον με τυπικές πανεπιστημιακές προδιαγραφές αφού διοικείται και σήμερα από διορισμένο από τον Υπουργό Παιδείας Πρόεδρο και διοικητικό συμβούλιο , και παραδόξως έχει 19 παραρτήματα. Και απέχει από το να λειτουργεί κατά τα διεθνή πρότυπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης καθηγητών επαγγελματικής και τεχνολογικής εκπαίδευσης . Παλαιότερα τμήμα του προσωπικού της εκπαιδεύονταν στο εξωτερικό αφού στην Ελλάδα απουσιάζει εντελώς η πανεπιστημιακή εκπαίδευση τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης .
    Βεβαίως , δεν προβλέπεται γενικότερα σύστημα εκπαίδευσης καθηγητών για την δευτεροβάθμια γενική εκπαίδευση όπως σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και γενικότερα στη Δύση. Οι πολυάριθμες σχολές Μαθηματικών , Χημικών , Φυσικών , Φιλολόγων κλπ κανονικά εκπαιδεύουν φοιτητές για την όποια αγορά εργασίας και όχι αποφοίτους με την ιδιότητα των “αδιόριστων στο Δημόσιο εκπαιδευτικών” όπως έχει καθιερωθεί για χρόνια , που διδάσκουν , αξιολογούν , διοικούν το εκπαιδευτικό σύστημα όπως νομίζουν καλύτερα και όχι ως αποτέλεσμα εκπαίδευσης . Σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες προβλέπεται εκπαίδευση στην ειδικότητα και εκπαίδευση σε πλήρες πρόγραμμα εκπαιδευτικών σπουδών παράλληλα ή μετά την εκπαίδευση στην ειδικότητα προ του διορισμού, πρακτική άσκηση υπό την επίβλεψη επιθεωρητών που δεν υπάρχουν στη χώρα μας και εξετάσεις . Η μη πρόβλεψη αυτών των διαδικασιών εκπαίδευσης καθηγητών, πλην άλλων δημιουργεί και προβλήματα στην ισότιμη διακίνηση των εκπαιδευτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση . Αναρωτιέται κανείς πώς αξιολογούνται αντικειμενικά οι μαθητές στις 12 τάξεις στο σχολείο , πώς οι εισαγωγικές εξετάσεις εξασφαλίζουν πιστότητα και αξιοπιστία ( validity and reliability ) στις μετρήσεις και έχουν καθιερωθεί ως αντικειμενικές , από ανεκπαίδευτους και στην αξιολόγηση εκπαιδευτικούς για να επικεντρωθούμε σε αυτό. Και πως θα γίνεται η αντικειμενική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος και των εκπαιδευτικών , όταν η αξιολόγηση δεν διδάσκεται πουθενά , όταν η εκπαίδευση αποτελεί κάποια επένδυση από την οποία το κοινωνικό σύνολο αναμένει κάποια απόδοση και όφελος. Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή της οικονομίας της γνώσης .
    Στην ιστοσελίδα της ένωσης επιθεωρητών της Ευρώπης που δεν ανήκει η χώρα μας αφού δεν έχει επιθεωρητές, αναφέρονται τα συστήματα εκπαίδευσης εκπαιδευτικών, αξιολόγησης εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικών συστημάτων κλπ.

    Στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση , ως εκπαιδευτικό προσωπικό χρησιμοποιούνται χωρίς ειδική εκπαίδευση όπως απαιτείται , απόφοιτοι διαφόρων ειδικοτήτων από τους πολυάριθμους που παράγονται και δεν μπορούν να απασχοληθούν στην χαμηλού επιπέδου αγορά εργασίας που λειτουργεί με ανεκπαίδευτους , που αναζητούμε να εισάγουμε για επαγγέλματα που πεθαίνουν στις ανεπτυγμένες οικονομίες λόγω των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων.
    Με αυτές τις πρακτικές δύσκολα θα πετύχουμε παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα με την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που αποτελεί στην ψηφιακή εποχή τον κυριότερο συντελεστή εκτός των παραδοσιακών , στην οικονομία της γνώσης.
    2. Απαιτείται σαφήνεια επαγγελματικών επιπέδων

    Επιπλέον των ελλείψεων στο σύστημα εκπαίδευσης εκπαιδευτικών που θα πρέπει να καλυφθεί , απαιτείται διαφάνεια επαγγελματικής αντιστοίχισης των αποφοίτων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που αξιοποιούνται πλην άλλων και ως εκπαιδευτικό προσωπικό στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση μεταξύ ΑΕΙ, ΑΤΕΙ, ΙΕΚ, 3 ετή παραρτήματα πανεπιστημίων που παρέχουν Bachelor , Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που προέκυψε μεταξύ των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ και οι απόφοιτοι των τεχνολογικών σχολών του οποίου δεν εγγράφονται στο τεχνικό επιμελητήριο , Τεχνικά Επαγγελματικά Λύκεια με ή χωρίς πρακτική άσκηση ( ορισμένοι είναι εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ και των εργαστηριακών κέντρων ) , τεχνικών επαγγελματικών σχολών ομοειδών ειδικοτήτων κλπ. Παράλληλα με την εφαρμογή διεθνών συμφωνιών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση , για παράδειγμα της συμφωνίας της Μπολώνια που συμφωνήσαμε την εφαρμογή της ως χώρα από τη δεκαετία του 1990 και δεν έχει εφαρμοσθεί.
    Για τις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης που αντικαθιστούν τα ΙΕΚ στο σχέδιο νόμου που βρίσκεται σε διαβούλευση και τροποποιούν τον νόμο 4763/2020, θα πρέπει να εξασφαλισθεί η σαφήνεια της αντιστοίχισης των αποφοίτων τους , στο παραπάνω πλαίσιο.

    Τα θέματα της αντιστοίχισης που είναι σε εκκρεμότητα και σήμερα είχαν συζητηθεί και στη Βουλή από τον ….Απρίλιο του 1994 , και δημοσιεύθηκαν τα πρακτικά της συζήτησης στο ενημερωτικό φυλλάδιο του τεχνικού επιμελητηρίου της Ελλάδος , περιλαμβάνονται δε σε συνημμένο έντυπο του τεχνικού επιμελητηρίου σε ικανό αριθμό δημοσιεύσεων όπως :

    Απαιτείται εξασφάλιση δυνατότητας κινητικότητας των εκπαιδευομένων μαθητών προς τα πάνω σε όλη τη διάρκεια της ζωής, και ανάλογα με τις ανάγκες τους στην αγορά εργασίας . Αυτό προϋποθέτει διαφάνεια των εκπαιδευτικών επιπέδων , και διαύλων.

    3. . Αποκέντρωση στην απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων με βάση τα επιμελητήρια

    H αποκέντρωση στην εκπαίδευση και στην απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι υποχρεωτική . Η διαχείριση του θέματος με κεντρικό έλεγχο όπως γίνεται στη χώρα μας από τον ΕΟΠΠΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας , στην εποχή των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων είναι αδύνατη και αναποτελεσματική , επιπλέον του προβλήματος της στελέχωσης αφού δεν προβλέπεται πανεπιστημιακής στάθμης σχολή / ές για την επαγγελματική εκπαίδευση στη χώρα μας.
    Οι διάφορες επαγγελματικές ενώσεις για διάφορα επαγγέλματα στις Ευρωπαϊκές χώρες εγγράφουν τα μέλη τους με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εκπαίδευσης, πρακτικής άσκησης , εξετάσεις , και τότε οι επαγγελματίες αυτοί μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους με τα προβλεπόμενα ή καθοριζόμενα επαγγελματικά δικαιώματα.
    Σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται πιστοποιημένη επανεκπαίδευση στο πλαίσιο της δια βίου εκπαίδευσης από κατάλληλους φορείς λόγω των ραγδαίων εξελίξεων , σε τακτά χρονικά διαστήματα , για να διατηρούνται ή να ανανεώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα.
    Με την απαίτηση από πλευράς επιμελητηρίων συγκεκριμένων γνώσεων και δεξιοτήτων συνδέεται και η εκπαίδευση με την αγορά εργασίας που είναι ολοένα και μεγαλύτερη πιεστική ανάγκη της σύγχρονης εποχής.
    Πλήθος επιμελητηρίων ενεργοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια της αποκέντρωσης και της οικονομικής ελευθερίας , σε αντίθεση με τη χώρα μας . Αξιοσημείωτο είναι το πλήθος των επιμελητηρίων/ μελών της Ένωσης Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων στην Τουρκία που δεν είναι και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Η Ένωση Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων Εμπορίου και Βιομηχανίας περιλαμβάνει 45 συνδέσμους, 1700 περιφερειακά επιμελητήρια εμπορίου και βιομηχανίας, 20 εκατομμύρια επιχειρήσεις από τις οποίες ποσοστό 93% είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ,120 εκατομμύρια εργαζόμενους,
    Στην δημοσιεύσεις γίνεται αναφορά στον βασικό ρόλο των Επιμελητηρίων: Σύνδεση επιχειρήσεων και κέντρων κατάρτισης και δια-βίου μάθησης.
    • Για ποιο λόγο υπάρχουν τα επιμελητήρια ;
    • Ο ρόλος των επιμελητηρίων στην ανάπτυξη της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης , καθώς και των διαφόρων επαγγελμάτων.
    • Ορισμένα στοιχεία επαγγελματικής κατάρτισης από την Ελληνική πραγματικότητα.
    • Στην σύγχρονη εποχή των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων η αποκέντρωση και στην απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι υποχρεωτική.
    • Η εποχή των Τεχνολογικών εξελίξεων καταργεί τον ανειδίκευτο εργάτη και τον αντικαθιστά με τον σύγχρονο εργαζόμενο που είναι ένας μορφωμένος τεχνίτης.

    4. Προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης
    Στο ΤΑΧΙΣ στη χώρα μας περιλαμβάνονται περί τα 16.000 προφίλ επαγγελμάτων με βάση τα οποία φορολογούνται οι εργαζόμενοι στον Ελληνικό χώρο που κατατάσσονται σε κάποιο από αυτά. Για πολλά από αυτά δεν προβλέπεται κανενός είδους βασική εκπαίδευση , και ασκούνται με εκπαίδευση “από τον τεχνίτη στον μαθητή του “ . μΌπως παλαιότερα.
    Θα πρέπει να προβλεφθούν μηχανισμοί βασικής εκπαίδευσης , για τα επαγγέλματα αυτά , καθώς και διαδικασίες δια βίου εκπαίδευσης στα ίδια ή άλλα επαγγέλματα , σε άλλα παραπλήσια, σε άλλα σημεία του οικονομικού συστήματος , ως αποτέλεσμα των ραγδαίων εξελίξεων, που καταργούν τα επαγγέλματα που απαιτούν χαμηλού επιπέδου γνώσεις και δεξιότητες και απλές επαναλαμβανόμενες τυποποιημένες εργασίες ρουτίνας.
    Σε ανεπτυγμένες χώρες σε διάφορους καταλόγους και στο διαδίκτυο , περιλαμβάνονται περί τα 35.000 επαγγέλματα, πολλά από τα οποία δεν ασκούνται στη χώρα μας , αφού δεν έχει το ανάλογο επίπεδο ανάπτυξης.
    Η ανάγκη για αποκέντρωση και για εμπλοκή των επιμελητηρίων και κάθε δυνατού φορέα ( δημόσιους, ιδιωτικούς, τους Δήμους, το στρατό, τα ΜΜΕ κλπ. ) είναι προφανής.
    Απαιτούνται και κατάλληλοι φορείς αντικειμενικής αξιολόγησης / πιστοποίησης ώστε να μετρούν και να πιστοποιούν αυτά που υποτίθεται ότι πιστοποιούν.
    Πλήθος διεθνών οργανισμών πιστοποίησης μπορούν να βοηθήσουν τις επαγγελματικές ενώσεις.
    Πραγματοποιούν πιστοποιήσεις σε πολλές χώρες , και με τον τρόπο αυτό, αφ’ ενός μπορούν να υπάρξουν διευκολύνσεις επαγγελματικών ενώσεων που δεν έχουν τουλάχιστον στην αρχή σχετικές εμπειρίες , αφ’ ετέρου με τις διακλαδώσεις τους σε πολλές χώρες , βοηθούν στη διάχυση σύγχρονων γνώσεων και ικανοτήτων από τις περισσότερο στις λιγότερο ανεπτυγμένες τεχνολογικά χώρες . Η αξιοποίηση τέτοιων οργανισμών πιστοποίησης γνώσεων και ικανοτήτων σε διάφορα επίπεδα ,και στο διεθνοποιημένο περιβάλλον , θα έχει καθοριστική συμβολή στην εξωστρέφεια της ελληνικής εκπαιδευτικής και εργασιακής πραγματικότητας , που όλο εξαγγέλλεται και δεν πραγματοποιείται , και κατά προέκταση στον εκσυγχρονισμό και τη μείωση του κρατιστικού μας συστήματος, με προεκτάσεις στην αύξηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της χώρας.
    Για παράδειγμα ο Γερμανικός οργανισμός REFA , , έχει Διεθνείς συνεργάτες πιστοποίησης , στις χώρες, Αίγυπτος, Αργεντινή, Βουλγαρία, Κίνα, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ελβετία, Τουρκία , Τυνησία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Ουγγαρία, Ουρουγουάη, Μπελαρούς , Ιταλία .
    5. Η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση
    H ανάγκη που δημιουργήθηκε για εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση έφερε στην επιφάνεια τις καθυστερήσεις του Ελληνικού Σχολείου για προσαρμογή αλλά και αξιοποίηση των δυνατοτήτων της σύγχρονης ψηφιακής εποχής.
    Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχει μια πλούσια ιστορία που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, όταν το κυρίαρχο μέσο διδασκαλίας της ήταν τα έντυπα υλικά που ταχυδρομούνταν σε μεμονωμένους φοιτητές που χωρίζονταν με ελάχιστη έως καθόλου αλληλεπίδραση με τους εκπαιδευτές.
    Η εκπαίδευση εξ’ αποστάσεως απαιτεί ορισμένες προδιαγραφές και διαδικασίες , δεν είναι απλή επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων με το ΖΟΟΜ .
    Η εκπαίδευση εκπαιδευτικών που στον Ελληνικό χώρο είναι και σήμερα ένα ζητούμενο, θα πρέπει να περιλαμβάνει και την εκπαίδευση εξ’ αποστάσεως.
    Για παράδειγμα η επιτροπή για την πιστοποίηση της εκπαίδευσης εξ’ αποστάσεως ( The Distance Education Accrediting Commission (DEAC) ) είναι ένας οργανισμός που ιδρύθηκε στις ΗΠΑ το 1926 και λειτουργεί ως ένα ινστιτούτο που πιστοποιεί όλα τα ιδρύματα που παρέχουν εκπαίδευση εξ’ αποστάσεως .

    6. Βιβλιοθήκες

    Η ψηφιακή λειτουργία των βιβλιοθηκών , θα πρέπει να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για εκπαίδευση των πολιτών στη νέα πραγματικότητα της εποχής που απαιτεί ταχύτατη κυκλοφορίας της πληροφόρησης. Οι ψηφιακές βιβλιοθήκες μπορούν να συνδεθούν με άλλες σε όλο τον κόσμο και οι μαθητές / πολίτες να έχουν ακόμη και στο κινητό τους βιβλία και πληροφόρηση από όλο τον κόσμο.
    Οι μαθητές σε σύγχρονες εκπαιδευτικές διαδικασίες χρησιμοποιούν κάθε είδους πηγή πληροφόρησης (συζητήσεις με ειδικούς, επισκέψεις στο χώρο της εργασίας, βιβλιοθήκες, κλπ.) Ο ρόλος του καθηγητή είναι ιδιαίτερα δύσκολος διότι θα πρέπει να μπορεί να παρακολουθεί κάθε μαθητή στις επιλογές του και τις έρευνές του, και δεν διδάσκει την ίδια συγκεκριμένη ύλη κάθε χρόνο. Επίσης, υπό την έννοια αυτή οι ψηφιακές βιβλιοθήκες συνδεόμενες μεταξύ τους σε όλο τον κόσμο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τους μαθητές που θα ερευνούν για επίλυση τεχνολογικών προβλημάτων.
    Το WorldCat για παράδειγμα είναι ένας κατάλογος ένωσης βιβλιοθηκών που αναλύει τις συλλογές 72.000 βιβλιοθηκών σε 170 χώρες και περιοχές.

    Και επειδή η ραγδαία εξελισσόμενη γνώση καταχωρείται σε εμπορικές γλώσσες, που ομιλούνται από δισεκατομμύρια ανθρώπους ( κυρίως Αγγλικά , ο δικός μας πληθυσμός που μιλά την Ελληνική γλώσσα αποτελεί ποσοστό 0,13% του παγκόσμιου πληθυσμού των 8 δισεκατομμυρίων ) ) οι Βόρειες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαθαίνουν τον πληθυσμό τους να μιλά 2-3 γλώσσες από το σχολείο.

    7. Οργανισμοί για τον Ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης

    Διάφοροι διεθνείς οργανισμοί έχουν βοηθήσει πολλές χώρες να πραγματοποιήσουν την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

    Ο οργανισμός bett Global Series αποτελεί για δεκαετίες έναν παγκόσμιο τόπο για την κοινότητα της τεχνολογίας της εκπαίδευσης και αξιοποιήθηκε διαχρονικά .Με περισσότερα από 30 χρόνια κληρονομιάς, η Bett είναι τώρα μια σειρά εκδηλώσεων παγκόσμιας κλάσης που προωθούν την ανακάλυψη της τεχνολογίας και της γνώσης για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης.

    Προσφέρει στην έκθεση του Λονδίνου ερεθίσματα κάθε χρόνο σε περισσότερους από 60.000 εκπαιδευτικούς, ηγέτες και επαγγελματίες, με εκθέματα από περισσότερους από 1.255+ παρόχους τεχνολογίας από όλο τον κόσμο.
    Η Bett Global φιλοξενεί στο Λονδίνο κάθε χρόνο την έκθεση / Ναυαρχίδα που είναι πραγματικά διεθνής με επισκέπτες από 146 χώρες. Ανάλογες εκθέσεις κορυφής πραγματοποιούνται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , τη Μαλαισία και τη Λατινική Αμερική ( Βραζιλία ) ,.

    8. Ανάγκη για τεχνολογική εκπαίδευση στο πλαίσιο της γενικής εκπαίδευσης για όλους, πανεπιστημιακές σχολές εκπαίδευσης εκπαιδευτών, οργάνωση εργαστηρίων στα σχολεία κ.ά.
    Με την επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης από τα 6 στα 9 χρόνια με το νόμο 309/1976 καθιερώθηκε με βάση και εισηγήσεις διεθνών οργανισμών η τεχνολογική εκπαίδευση ως απαραίτητο τμήμα της γενικής εκπαίδευσης για όλους. Ο κοινός πολίτης θα πρέπει ανεξάρτητα από μελλοντικές επαγγελματικές επιλογές , να μπορεί να λειτουργήσει μέσα στο ραγδαία μεταβαλλόμενο τεχνολογικό περιβάλλον , είτε ως πολίτης που παίρνει αποφάσεις και ψηφίζει , είτε ως εργαζόμενος στις υπηρεσίες ή στην παραγωγή, είτε ως καταναλωτής για να μπορεί να λειτουργήσει και ο ανταγωνισμός, είτε ως άτομο που έχει ελεύθερο χρόνο. Σε όλες τις περιπτώσεις χρειάζεται μια ευρύτατη και όχι εξειδικευμένη τεχνολογική υποδομή .
    Η τεχνολογική εκπαίδευση στο πλαίσιο της γενικής εκπαίδευσης εφαρμόζεται από το 1994 σε όλα τα σχολεία της χώρας , με 100 χιλιάδες αποφοίτους το χρόνο το έχει διδαχθεί ποσοστό τουλάχιστον 30% του σημερινού πληθυσμού στη χώρα μας , ( Α, Β και Γ Γυμνασίου , ενώ διδάχθηκε και στην Α Λυκείου , και ήταν και βασικό στοιχείο του Πολυκλαδικού Λυκείου). Εφαρμόζεται το Maryland Plan που επιλέχθηκε από τον τότε Αντιπρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση Σταμάτη Παλαιοκρασσά και μεταφέρθηκε στην Ελλάδα αρχικά στη ΣΕΛΕΤΕ το 1979 από τον καθηγητή της σχολής Νίκο Ηλιάδη που ήταν μαθητής του Donald Maley που το ανέπτυξε για το διδακτορικό του , και κατόπιν με εισήγησή του ως συμβούλου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου σε όλα τα σχολεία της χώρας.
    Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν είχε την απαιτούμενη βαρύτητα, διάφορες ειδικότητες καθηγητών χωρίς καμιά εκπαίδευση αναλάμβαναν τη διδασκαλία του για να συμπληρώσουν ωράριο χωρίς κανενός είδους εκπαίδευση κ.ά.
    Το Maryland Plan προβλέπει σχεδιασμένες δραστηριότητες ανά αναπτυξιακό επίπεδο μαθητών που επιλέγουν οι ίδιοι και όχι τη διδασκαλία συγκεκριμένης ύλης που γίνεται γρήγορα ξεπερασμένη στην εποχή των ραγδαίων εξελίξεων . Οι ήπιες δραστηριότητες εργαστηρίων δεξιοτήτων που διαφημίστηκαν ότι εισάγονται για πρώτη φορά πρόσφατα , τεχνολογίας και επιστήμης, όπως η κριτική σκέψη, η επικοινωνία, η πρωτοβουλία και η δημιουργικότητα, η προσαρμοστικότητα και ο ψηφιακός γραμματισμός, είναι ενσωματωμένα στο Maryland Plan από δεκαετίες. Όπως και η έρευνα και ο πειραματισμός, που ενώ διδάσκονταν ( όπως διδάσκονταν με την εφαρμογή του Maryland Plan …από το 1994 σε όλα τα σχολεία ) , παρουσιάστηκαν οι ερευνητικές εργασίες που δρομολογήθηκαν το έτος 2010 ότι εισάγουν την έρευνα για πρώτη φορά στο εκπαιδευτικό σύστημα .
    Η εισαγωγή του maryland plan στο ελληνικό σχολείο
    https://ecopress.gr/i-eisagogi-tou-maryland-plan-sto-elliniko-scholeio/
    Η τεχνολογική εκπαίδευση δεν είναι διδασκαλία… Λατινικών για διδασκαλία συγκεκριμένης ύλης σελίδα-σελίδα.
    Ο Yves Deforge, γραμματέας του εκπαιδευτικού προγράμματος Νο1 “προετοιμασία για τη ζωή” του Συμβουλίου της Ευρώπης , αναφέρει (1980) ότι αρχικά υπήρχε κάποια σύγχυση με το μάθημα της τεχνολογίας. Σε συναντήσεις που οργανώθηκαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης μεταξύ εκπαιδευτικών -αντιπροσώπων από διάφορες χώρες , πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις και αναλύσεις για να γίνουν αντιληπτά η φύση και οι στόχοι του μαθήματος.
    Δύο μορφές διδασκαλίας έχουν εφαρμοσθεί στον Ευρωπαϊκό χώρο για το μάθημα της τεχνολογίας. Η μία δίνει έμφαση στην εξοικείωση του μαθητή με το ευρύτερο τεχνολογικό περιβάλλον , τη μεθοδολογία επίλυσης τεχνολογικών προβλημάτων και την ανάλυση όλων των παραμέτρων που επηρεάζουν ένα τεχνολογικό πρόβλημα ( Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία ) . Η μορφή αυτή διδασκαλίας εφαρμόζεται στην Ελλάδα με τη μεταφορά και αξιοποίηση του Maryland Plan .Η δεύτερη μορφή εφαρμόζει τη διδασκαλία απλών συγκεκριμένων τεχνολογικών θεμάτων και του τρόπου που χρησιμοποιούνται απλά εργαλεία και υλικά, σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο αναλυτικό πρόγραμμα σε ένα συγκεκριμένο τομέα, για παράδειγμα, ηλεκτρονικά. ( Για παράδειγμα Κύπρος )
    Ο Deforge ( 1980) γραμματέας του εκπαιδευτικού προγράμματος Νο1 “προετοιμασία για τη ζωή” του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρει ότι η δεύτερη αυτή εκπαιδευτική διαδικασία είχε σαν αποτέλεσμα να κάνει το μάθημα της τεχνολογίας να μοιάζει με παραδοσιακό μάθημα Λατινικών , που πρέπει καθημερινά να καλύψει συγκεκριμένη ύλη.
    Το μάθημα της τεχνολογίας τελευταία μετατρέπεται σε μάθημα ηλεκτρονικών πρόσφατα με το πρόγραμμα που καθορίστηκε στα πρότυπα σχολεία με προοπτική τη γενίκευσή του, με τη διδασκαλία συγκεκριμένης ύλης σελίδα-σελίδα ως μάθημα Λατινικών και τις ίδιες ασκήσεις για όλους, ενώ είναι μάθημα διαθεματικό που οι μαθητές κάνουν κατασκευές της επιλογής τους σε όλους τους τομείς της τεχνολογίας , χρησιμοποιώντας και αυτοματισμούς και ψηφιακές εφαρμογές που θα επιλέξουν

    Η ψηφιακή μετάβαση άλλωστε , δεν θα επιτευχθεί με την αλλαγή φιλοσοφίας στο μάθημα της τεχνολογίας , αλλά με τον σχεδιασμό όλης της εκπαιδευτικής διαδικασίας , όπως περιγράφεται
    στην ετήσια έκδοση της
    Ένωσης των Παιδαγωγικών Ινστιτούτων της Ευρώπης – Βιβλίο έτους 2021 (Year Book 2021)
    Προγράμματα -Ανάπτυξη και Εφαρμογή στις Ευρωπαϊκές χώρες για την Ψηφιακή Μόρφωση.

    9. Ανάγκη για εκπαίδευση στην εφαρμογή κανονισμών για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας
    Στους εργαστηριακούς χώρους με την καθοδήγηση κατάλληλα εκπαιδευμένων εκπαιδευτών οι εκπαιδευόμενοι / καταρτιζόμενοι εκπαιδεύονται στην εφαρμογή κανονισμών ασφαλείας για την προστασία τους.
    Παράδειγμα πλαισίου κανονισμών ασφαλείας που η εφαρμογή τους είναι υποχρεωτική παρέχεται από τον οργανισμό των ΗΠΑ OSHA ( Occupation Safety and Health Administration ) στο χώρο της εργασίας , και οι μαθητές τους εφαρμόζουν υποχρεωτικά στο εργαστήριο του μαθήματος της τεχνολογίας και των εργαστηρίων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης .

    10. Προτάσεις του ΥΠΕΠΘ για τα θέματα αυτά τον Δεκέμβριο του 1990 που επιδιώκεται να εφαρμοσθούν με καθυστέρηση 33 ετών.

    Πολλά από τα θέματα αυτά όπως η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων , η εξασφάλιση πανεπιστημιακών ιδρυμάτων εφαρμογής , ο εκσυγχρονισμός της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, αξιολόγηση κλπ. ήταν προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος που διαμορφώθηκαν το 1990, που επιδιώκεται να επιτευχθούν σήμερα με καθυστέρηση 33 ετών.
    Στην ομάδα που είχε επεξεργασθεί και διαμορφώσει τις προτάσεις αυτές με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και υπουργό τον Βασίλη Κοντογιαννόπουλο είχαν συμμετοχή ο Κορνήλιος Καραμητσάνης σύμβουλος του υπουργού , ο Γεώργος Καραμπατζός ειδικός γραμματέας για την ανώτατη εκπαίδευση , ο Νίκος Ηλιάδης ειδικός γραμματέας για τα ΤΕΙ και κατόπιν σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

    Νίκος Ηλιάδης **, Πολ/κός Μηχ/κός Ε.Μ.Π. ,M.Sc. ( Structural Engineering , Concordia University Montreal Canada ) , Ph.D.( University of Maryland USA, -Technology and Vocational Education ), τ.Ειδ.Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ ,τ. εκπρόσωπος των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ( Μ.Ε.Α. ) τ. Διοικητής ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ , τ. μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Παιδαγωγικών Ινστιτούτων της Ευρώπης , τ. εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στο Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση , Επίτιμος Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου,

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 10:32 | Ηλιάδης Νικόλαος

    Νίκος Ηλιάδης **
    Σχετικά με το Σχέδιο Νόμου “για την ενίσχυση του συστήματος της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης”, που έχει τεθεί σε διαβούλευση , παρατίθενται οι παρακάτω σκέψεις / παρατηρήσεις .
    1. Δεν προβλέπεται σύστημα εκπαίδευσης εκπαιδευτικών που θα διδάσκουν ώστε να ενισχυθεί η τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση , κατεύθυνσης τύπου Meisters της Γερμανίας ( και πλήθους αναλόγων σχολών των ΗΠΑ Vocational and Technology Education ) που είναι ανωτάτου επιπέδου εφαρμογής και σε πολλές περιπτώσεις ισχυρότερο , πλήρως ισότιμου με πανεπιστημιακό πτυχίο.
    Οι σχολές αυτές για την υποστήριξη της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης με έρευνα , παρακολούθηση των εξελίξεων και απαιτήσεων στην αγορά εργασίας και δρομολόγηση ουσιαστικών /πραγματικών προγραμμάτων δια βίου εκπαίδευσης , μεταφορά τεχνογνωσίας από τις ανεπτυγμένες χώρες κλπ. απουσιάζουν εντελώς από το ελληνικό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σήμερα, που περιλαμβάνει όμως πλήθος σχολών που δεν συνδέονται με την αγορά εργασίας.
    Η τέως ΣΕΛΕΤΕ που η ίδρυσή της με αξιοποίηση οικονομικής βοήθειας από διεθνείς οργανισμούς και οργανώθηκε από Αμερικανούς εμπειρογνώμονες για εκπαίδευση καθηγητών ( η κάτοψη των κτηρίων της διαμορφώνει τα γράμματα Ο Η Ε ) είχε αυτόν τον προορισμό , παρά το ότι ονομαστικά έχει ανωτατοποιηθεί και μετονομάσθηκε σε ΑΣΠΑΙΤΕ , δεν λειτουργεί ακόμη τουλάχιστον με τυπικές πανεπιστημιακές προδιαγραφές αφού διοικείται και σήμερα από διορισμένο από τον Υπουργό Παιδείας Πρόεδρο και διοικητικό συμβούλιο , και παραδόξως έχει 19 παραρτήματα. Και απέχει από το να λειτουργεί κατά τα διεθνή πρότυπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης καθηγητών επαγγελματικής και τεχνολογικής εκπαίδευσης . Παλαιότερα τμήμα του προσωπικού της εκπαιδεύονταν στο εξωτερικό αφού στην Ελλάδα απουσιάζει εντελώς η πανεπιστημιακή εκπαίδευση τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης .
    Βεβαίως , δεν προβλέπεται γενικότερα σύστημα εκπαίδευσης καθηγητών για την δευτεροβάθμια γενική εκπαίδευση όπως σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και γενικότερα στη Δύση. Οι πολυάριθμες σχολές Μαθηματικών , Χημικών , Φυσικών , Φιλολόγων κλπ κανονικά εκπαιδεύουν φοιτητές για την όποια αγορά εργασίας και όχι αποφοίτους με την ιδιότητα των “αδιόριστων στο Δημόσιο εκπαιδευτικών” όπως έχει καθιερωθεί για χρόνια , που διδάσκουν , αξιολογούν , διοικούν το εκπαιδευτικό σύστημα όπως νομίζουν καλύτερα και όχι ως αποτέλεσμα εκπαίδευσης . Σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες προβλέπεται εκπαίδευση στην ειδικότητα και εκπαίδευση σε πλήρες πρόγραμμα εκπαιδευτικών σπουδών παράλληλα ή μετά την εκπαίδευση στην ειδικότητα προ του διορισμού, πρακτική άσκηση υπό την επίβλεψη επιθεωρητών που δεν υπάρχουν στη χώρα μας και εξετάσεις . Η μη πρόβλεψη αυτών των διαδικασιών εκπαίδευσης καθηγητών, πλην άλλων δημιουργεί και προβλήματα στην ισότιμη διακίνηση των εκπαιδευτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση . Αναρωτιέται κανείς πώς αξιολογούνται αντικειμενικά οι μαθητές στις 12 τάξεις στο σχολείο , πώς οι εισαγωγικές εξετάσεις εξασφαλίζουν πιστότητα και αξιοπιστία ( validity and reliability ) στις μετρήσεις και έχουν καθιερωθεί ως αντικειμενικές , από ανεκπαίδευτους και στην αξιολόγηση εκπαιδευτικούς για να επικεντρωθούμε σε αυτό. Και πως θα γίνεται η αντικειμενική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος και των εκπαιδευτικών , όταν η αξιολόγηση δεν διδάσκεται πουθενά , όταν η εκπαίδευση αποτελεί κάποια επένδυση από την οποία το κοινωνικό σύνολο αναμένει κάποια απόδοση και όφελος. Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή της οικονομίας της γνώσης .
    Στην ιστοσελίδα της ένωσης επιθεωρητών της Ευρώπης που δεν ανήκει η χώρα μας αφού δεν έχει επιθεωρητές, αναφέρονται τα συστήματα εκπαίδευσης εκπαιδευτικών, αξιολόγησης εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικών συστημάτων κλπ.
    http://www.sici-inspectorates.eu/Members/Inspection-Profiles

    Στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση , ως εκπαιδευτικό προσωπικό χρησιμοποιούνται χωρίς ειδική εκπαίδευση όπως απαιτείται , απόφοιτοι διαφόρων ειδικοτήτων από τους πολυάριθμους που παράγονται και δεν μπορούν να απασχοληθούν στην χαμηλού επιπέδου αγορά εργασίας που λειτουργεί με ανεκπαίδευτους , που αναζητούμε να εισάγουμε για επαγγέλματα που πεθαίνουν στις ανεπτυγμένες οικονομίες λόγω των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων.
    Με αυτές τις πρακτικές δύσκολα θα πετύχουμε παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα με την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που αποτελεί στην ψηφιακή εποχή τον κυριότερο συντελεστή εκτός των παραδοσιακών , στην οικονομία της γνώσης.
    2. Απαιτείται σαφήνεια επαγγελματικών επιπέδων

    Επιπλέον των ελλείψεων στο σύστημα εκπαίδευσης εκπαιδευτικών που θα πρέπει να καλυφθεί , απαιτείται διαφάνεια επαγγελματικής αντιστοίχισης των αποφοίτων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που αξιοποιούνται πλην άλλων και ως εκπαιδευτικό προσωπικό στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση μεταξύ ΑΕΙ, ΑΤΕΙ, ΙΕΚ, 3 ετή παραρτήματα πανεπιστημίων που παρέχουν Bachelor , Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που προέκυψε μεταξύ των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ και οι απόφοιτοι των τεχνολογικών σχολών του οποίου δεν εγγράφονται στο τεχνικό επιμελητήριο , Τεχνικά Επαγγελματικά Λύκεια με ή χωρίς πρακτική άσκηση ( ορισμένοι είναι εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ και των εργαστηριακών κέντρων ) , τεχνικών επαγγελματικών σχολών ομοειδών ειδικοτήτων κλπ. Παράλληλα με την εφαρμογή διεθνών συμφωνιών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση , για παράδειγμα της συμφωνίας της Μπολώνια που συμφωνήσαμε την εφαρμογή της ως χώρα από τη δεκαετία του 1990 και δεν έχει εφαρμοσθεί.
    Για τις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης που αντικαθιστούν τα ΙΕΚ στο σχέδιο νόμου που βρίσκεται σε διαβούλευση και τροποποιούν τον νόμο 4763/2020, θα πρέπει να εξασφαλισθεί η σαφήνεια της αντιστοίχισης των αποφοίτων τους , στο παραπάνω πλαίσιο.

    Τα θέματα της αντιστοίχισης που είναι σε εκκρεμότητα και σήμερα είχαν συζητηθεί και στη Βουλή από τον ….Απρίλιο του 1994 , και δημοσιεύθηκαν τα πρακτικά της συζήτησης στο ενημερωτικό φυλλάδιο του τεχνικού επιμελητηρίου της Ελλάδος , περιλαμβάνονται δε σε συνημμένο έντυπο του τεχνικού επιμελητηρίου σε ικανό αριθμό δημοσιεύσεων όπως :

    Απαιτείται σαφήνεια των εκπαιδευτικών επιπέδων
    https://ecopress.gr/apetite-safinia-ton-ekpedeftik/
    Επαγγελματικά δικαιώματα που καρκινοβατούν 40 χρόνια
    https://ecopress.gr/epangelmatika-dikaiomata-giati-kark/
    https://ecopress.gr/sto-idio-ergo-theates-epi-40-eti/
    Απαιτείται εξασφάλιση δυνατότητας κινητικότητας των εκπαιδευομένων μαθητών προς τα πάνω σε όλη τη διάρκεια της ζωής, και ανάλογα με τις ανάγκες τους στην αγορά εργασίας . Αυτό προϋποθέτει διαφάνεια των εκπαιδευτικών επιπέδων , και διαύλων.

    3. . Αποκέντρωση στην απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων με βάση τα επιμελητήρια

    H αποκέντρωση στην εκπαίδευση και στην απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι υποχρεωτική . Η διαχείριση του θέματος με κεντρικό έλεγχο όπως γίνεται στη χώρα μας από τον ΕΟΠΠΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας , στην εποχή των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων είναι αδύνατη και αναποτελεσματική , επιπλέον του προβλήματος της στελέχωσης αφού δεν προβλέπεται πανεπιστημιακής στάθμης σχολή / ές για την επαγγελματική εκπαίδευση στη χώρα μας.
    Οι διάφορες επαγγελματικές ενώσεις για διάφορα επαγγέλματα στις Ευρωπαϊκές χώρες εγγράφουν τα μέλη τους με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εκπαίδευσης, πρακτικής άσκησης , εξετάσεις , και τότε οι επαγγελματίες αυτοί μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους με τα προβλεπόμενα ή καθοριζόμενα επαγγελματικά δικαιώματα.
    Σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται πιστοποιημένη επανεκπαίδευση στο πλαίσιο της δια βίου εκπαίδευσης από κατάλληλους φορείς λόγω των ραγδαίων εξελίξεων , σε τακτά χρονικά διαστήματα , για να διατηρούνται ή να ανανεώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα.
    Με την απαίτηση από πλευράς επιμελητηρίων συγκεκριμένων γνώσεων και δεξιοτήτων συνδέεται και η εκπαίδευση με την αγορά εργασίας που είναι ολοένα και μεγαλύτερη πιεστική ανάγκη της σύγχρονης εποχής.
    Πλήθος επιμελητηρίων ενεργοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια της αποκέντρωσης και της οικονομικής ελευθερίας , σε αντίθεση με τη χώρα μας . Αξιοσημείωτο είναι το πλήθος των επιμελητηρίων/ μελών της Ένωσης Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων στην Τουρκία που δεν είναι και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Η Ένωση Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων Εμπορίου και Βιομηχανίας https://www.eurochambres.eu περιλαμβάνει 45 συνδέσμους, 1700 περιφερειακά επιμελητήρια εμπορίου και βιομηχανίας, 20 εκατομμύρια επιχειρήσεις από τις οποίες ποσοστό 93% είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ,120 εκατομμύρια εργαζόμενους,
    Στην παρακάτω δημοσίευση γίνεται αναφορά στον βασικό ρόλο των Επιμελητηρίων: Σύνδεση επιχειρήσεων και κέντρων κατάρτισης και δια-βίου μάθησης.
    • Για ποιο λόγο υπάρχουν τα επιμελητήρια ;
    • Ο ρόλος των επιμελητηρίων στην ανάπτυξη της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης , καθώς και των διαφόρων επαγγελμάτων.
    • Ορισμένα στοιχεία επαγγελματικής κατάρτισης από την Ελληνική πραγματικότητα.
    • Στην σύγχρονη εποχή των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων η αποκέντρωση και στην απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι υποχρεωτική.
    • Η εποχή των Τεχνολογικών εξελίξεων καταργεί τον ανειδίκευτο εργάτη και τον αντικαθιστά με τον σύγχρονο εργαζόμενο που είναι ένας μορφωμένος τεχνίτης.
    ΕΠΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
    https://www.eea.gr/arthra-eea/erevna-o-rolos-ton-epimelitirion-ke-ton-kinonikon-eteron-stin-apodosi-epangelmatikon-dikeomaton/

    4. Προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης
    Στο ΤΑΧΙΣ στη χώρα μας περιλαμβάνονται περί τα 16.000 προφίλ επαγγελμάτων με βάση τα οποία φορολογούνται οι εργαζόμενοι στον Ελληνικό χώρο που κατατάσσονται σε κάποιο από αυτά. Για πολλά από αυτά δεν προβλέπεται κανενός είδους βασική εκπαίδευση , και ασκούνται με εκπαίδευση “από τον τεχνίτη στον μαθητή του “ . μΌπως παλαιότερα.
    Θα πρέπει να προβλεφθούν μηχανισμοί βασικής εκπαίδευσης , για τα επαγγέλματα αυτά , καθώς και διαδικασίες δια βίου εκπαίδευσης στα ίδια ή άλλα επαγγέλματα , σε άλλα παραπλήσια, σε άλλα σημεία του οικονομικού συστήματος , ως αποτέλεσμα των ραγδαίων εξελίξεων, που καταργούν τα επαγγέλματα που απαιτούν χαμηλού επιπέδου γνώσεις και δεξιότητες και απλές επαναλαμβανόμενες τυποποιημένες εργασίες ρουτίνας.
    Σε ανεπτυγμένες χώρες σε διάφορους καταλόγους και στο διαδίκτυο , περιλαμβάνονται περί τα 35.000 επαγγέλματα, πολλά από τα οποία δεν ασκούνται στη χώρα μας , αφού δεν έχει το ανάλογο επίπεδο ανάπτυξης.
    Η ανάγκη για αποκέντρωση και για εμπλοκή των επιμελητηρίων και κάθε δυνατού φορέα ( δημόσιους, ιδιωτικούς, τους Δήμους, το στρατό, τα ΜΜΕ κλπ. ) είναι προφανής.
    Απαιτούνται και κατάλληλοι φορείς αντικειμενικής αξιολόγησης / πιστοποίησης ώστε να μετρούν και να πιστοποιούν αυτά που υποτίθεται ότι πιστοποιούν.
    Πλήθος διεθνών οργανισμών πιστοποίησης μπορούν να βοηθήσουν τις επαγγελματικές ενώσεις.
    Πραγματοποιούν πιστοποιήσεις σε πολλές χώρες , και με τον τρόπο αυτό, αφ’ ενός μπορούν να υπάρξουν διευκολύνσεις επαγγελματικών ενώσεων που δεν έχουν τουλάχιστον στην αρχή σχετικές εμπειρίες , αφ’ ετέρου με τις διακλαδώσεις τους σε πολλές χώρες , βοηθούν στη διάχυση σύγχρονων γνώσεων και ικανοτήτων από τις περισσότερο στις λιγότερο ανεπτυγμένες τεχνολογικά χώρες . Η αξιοποίηση τέτοιων οργανισμών πιστοποίησης γνώσεων και ικανοτήτων σε διάφορα επίπεδα ,και στο διεθνοποιημένο περιβάλλον , θα έχει καθοριστική συμβολή στην εξωστρέφεια της ελληνικής εκπαιδευτικής και εργασιακής πραγματικότητας , που όλο εξαγγέλλεται και δεν πραγματοποιείται , και κατά προέκταση στον εκσυγχρονισμό και τη μείωση του κρατιστικού μας συστήματος, με προεκτάσεις στην αύξηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της χώρας.
    Για παράδειγμα ο Γερμανικός οργανισμός REFA , https://refa.de/en/ , έχει Διεθνείς συνεργάτες πιστοποίησης , στις χώρες, Αίγυπτος, Αργεντινή, Βουλγαρία, Κίνα, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ελβετία, Τουρκία , Τυνησία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Ουγγαρία, Ουρουγουάη, Μπελαρούς , Ιταλία .
    5. Η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση
    H ανάγκη που δημιουργήθηκε για εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση έφερε στην επιφάνεια τις καθυστερήσεις του Ελληνικού Σχολείου για προσαρμογή αλλά και αξιοποίηση των δυνατοτήτων της σύγχρονης ψηφιακής εποχής.
    Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχει μια πλούσια ιστορία που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, όταν το κυρίαρχο μέσο διδασκαλίας της ήταν τα έντυπα υλικά που ταχυδρομούνταν σε μεμονωμένους φοιτητές που χωρίζονταν με ελάχιστη έως καθόλου αλληλεπίδραση με τους εκπαιδευτές.
    Η εκπαίδευση εξ’ αποστάσεως απαιτεί ορισμένες προδιαγραφές και διαδικασίες , δεν είναι απλή επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων με το ΖΟΟΜ .
    Η εκπαίδευση εκπαιδευτικών που στον Ελληνικό χώρο είναι και σήμερα ένα ζητούμενο, θα πρέπει να περιλαμβάνει και την εκπαίδευση εξ’ αποστάσεως.
    Για παράδειγμα η επιτροπή για την πιστοποίηση της εκπαίδευσης εξ’ αποστάσεως ( The Distance Education Accrediting Commission (DEAC) ) είναι ένας οργανισμός που ιδρύθηκε στις ΗΠΑ το 1926 και λειτουργεί ως ένα ινστιτούτο που πιστοποιεί όλα τα ιδρύματα που παρέχουν εκπαίδευση εξ’ αποστάσεως .
    https://www.deac.org/

    6. Βιβλιοθήκες

    Η ψηφιακή λειτουργία των βιβλιοθηκών , θα πρέπει να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για εκπαίδευση των πολιτών στη νέα πραγματικότητα της εποχής που απαιτεί ταχύτατη κυκλοφορίας της πληροφόρησης. Οι ψηφιακές βιβλιοθήκες μπορούν να συνδεθούν με άλλες σε όλο τον κόσμο και οι μαθητές / πολίτες να έχουν ακόμη και στο κινητό τους βιβλία και πληροφόρηση από όλο τον κόσμο.
    Οι μαθητές σε σύγχρονες εκπαιδευτικές διαδικασίες χρησιμοποιούν κάθε είδους πηγή πληροφόρησης (συζητήσεις με ειδικούς, επισκέψεις στο χώρο της εργασίας, βιβλιοθήκες, κλπ.) Ο ρόλος του καθηγητή είναι ιδιαίτερα δύσκολος διότι θα πρέπει να μπορεί να παρακολουθεί κάθε μαθητή στις επιλογές του και τις έρευνές του, και δεν διδάσκει την ίδια συγκεκριμένη ύλη κάθε χρόνο. Επίσης, υπό την έννοια αυτή οι ψηφιακές βιβλιοθήκες συνδεόμενες μεταξύ τους σε όλο τον κόσμο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τους μαθητές που θα ερευνούν για επίλυση τεχνολογικών προβλημάτων.
    Το WorldCat για παράδειγμα είναι ένας κατάλογος ένωσης βιβλιοθηκών που αναλύει τις συλλογές 72.000 βιβλιοθηκών σε 170 χώρες και περιοχές.

    https://www.worldcat.org/

    Και επειδή η ραγδαία εξελισσόμενη γνώση καταχωρείται σε εμπορικές γλώσσες, που ομιλούνται από δισεκατομμύρια ανθρώπους ( κυρίως Αγγλικά , ο δικός μας πληθυσμός που μιλά την Ελληνική γλώσσα αποτελεί ποσοστό 0,13% του παγκόσμιου πληθυσμού των 8 δισεκατομμυρίων ) ) οι Βόρειες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαθαίνουν τον πληθυσμό τους να μιλά 2-3 γλώσσες από το σχολείο.

    7. Οργανισμοί για τον Ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης

    Διάφοροι διεθνείς οργανισμοί έχουν βοηθήσει πολλές χώρες να πραγματοποιήσουν την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

    Ο οργανισμός bett Global Series ( http://www.bettshow.com) αποτελεί για δεκαετίες έναν παγκόσμιο τόπο για την κοινότητα της τεχνολογίας της εκπαίδευσης και αξιοποιήθηκε διαχρονικά .Με περισσότερα από 30 χρόνια κληρονομιάς, η Bett είναι τώρα μια σειρά εκδηλώσεων παγκόσμιας κλάσης που προωθούν την ανακάλυψη της τεχνολογίας και της γνώσης για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης.

    Προσφέρει στην έκθεση του Λονδίνου ερεθίσματα κάθε χρόνο σε περισσότερους από 60.000 εκπαιδευτικούς, ηγέτες και επαγγελματίες, με εκθέματα από περισσότερους από 1.255+ παρόχους τεχνολογίας από όλο τον κόσμο.
    Η Bett Global φιλοξενεί στο Λονδίνο κάθε χρόνο την έκθεση / Ναυαρχίδα που είναι πραγματικά διεθνής με επισκέπτες από 146 χώρες. Ανάλογες εκθέσεις κορυφής πραγματοποιούνται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , τη Μαλαισία και τη Λατινική Αμερική ( Βραζιλία ) ,.

    8. Ανάγκη για τεχνολογική εκπαίδευση στο πλαίσιο της γενικής εκπαίδευσης για όλους, πανεπιστημιακές σχολές εκπαίδευσης εκπαιδευτών, οργάνωση εργαστηρίων στα σχολεία κ.ά.
    Με την επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης από τα 6 στα 9 χρόνια με το νόμο 309/1976 καθιερώθηκε με βάση και εισηγήσεις διεθνών οργανισμών η τεχνολογική εκπαίδευση ως απαραίτητο τμήμα της γενικής εκπαίδευσης για όλους. Ο κοινός πολίτης θα πρέπει ανεξάρτητα από μελλοντικές επαγγελματικές επιλογές , να μπορεί να λειτουργήσει μέσα στο ραγδαία μεταβαλλόμενο τεχνολογικό περιβάλλον , είτε ως πολίτης που παίρνει αποφάσεις και ψηφίζει , είτε ως εργαζόμενος στις υπηρεσίες ή στην παραγωγή, είτε ως καταναλωτής για να μπορεί να λειτουργήσει και ο ανταγωνισμός, είτε ως άτομο που έχει ελεύθερο χρόνο. Σε όλες τις περιπτώσεις χρειάζεται μια ευρύτατη και όχι εξειδικευμένη τεχνολογική υποδομή .
    Η τεχνολογική εκπαίδευση στο πλαίσιο της γενικής εκπαίδευσης εφαρμόζεται από το 1994 σε όλα τα σχολεία της χώρας , με 100 χιλιάδες αποφοίτους το χρόνο το έχει διδαχθεί ποσοστό τουλάχιστον 30% του σημερινού πληθυσμού στη χώρα μας , ( Α, Β και Γ Γυμνασίου , ενώ διδάχθηκε και στην Α Λυκείου , και ήταν και βασικό στοιχείο του Πολυκλαδικού Λυκείου). Εφαρμόζεται το Maryland Plan που επιλέχθηκε από τον τότε Αντιπρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση Σταμάτη Παλαιοκρασσά και μεταφέρθηκε στην Ελλάδα αρχικά στη ΣΕΛΕΤΕ το 1979 από τον καθηγητή της σχολής Νίκο Ηλιάδη που ήταν μαθητής του Donald Maley που το ανέπτυξε για το διδακτορικό του , και κατόπιν με εισήγησή του ως συμβούλου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου σε όλα τα σχολεία της χώρας.
    Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν είχε την απαιτούμενη βαρύτητα, διάφορες ειδικότητες καθηγητών χωρίς καμιά εκπαίδευση αναλάμβαναν τη διδασκαλία του για να συμπληρώσουν ωράριο χωρίς κανενός είδους εκπαίδευση κ.ά.
    Το Maryland Plan προβλέπει σχεδιασμένες δραστηριότητες ανά αναπτυξιακό επίπεδο μαθητών που επιλέγουν οι ίδιοι και όχι τη διδασκαλία συγκεκριμένης ύλης που γίνεται γρήγορα ξεπερασμένη στην εποχή των ραγδαίων εξελίξεων . Οι ήπιες δραστηριότητες εργαστηρίων δεξιοτήτων που διαφημίστηκαν ότι εισάγονται για πρώτη φορά πρόσφατα , τεχνολογίας και επιστήμης, όπως η κριτική σκέψη, η επικοινωνία, η πρωτοβουλία και η δημιουργικότητα, η προσαρμοστικότητα και ο ψηφιακός γραμματισμός, είναι ενσωματωμένα στο Maryland Plan από δεκαετίες. Όπως και η έρευνα και ο πειραματισμός, που ενώ διδάσκονταν ( όπως διδάσκονταν με την εφαρμογή του Maryland Plan …από το 1994 σε όλα τα σχολεία ) , παρουσιάστηκαν οι ερευνητικές εργασίες που δρομολογήθηκαν το έτος 2010 ότι εισάγουν την έρευνα για πρώτη φορά στο εκπαιδευτικό σύστημα .
    Η εισαγωγή του maryland plan στο ελληνικό σχολείο
    https://ecopress.gr/i-eisagogi-tou-maryland-plan-sto-elliniko-scholeio/
    Η τεχνολογική εκπαίδευση δεν είναι διδασκαλία… Λατινικών για διδασκαλία συγκεκριμένης ύλης σελίδα-σελίδα.
    Ο Yves Deforge, γραμματέας του εκπαιδευτικού προγράμματος Νο1 “προετοιμασία για τη ζωή” του Συμβουλίου της Ευρώπης , αναφέρει (1980) ότι αρχικά υπήρχε κάποια σύγχυση με το μάθημα της τεχνολογίας. Σε συναντήσεις που οργανώθηκαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης μεταξύ εκπαιδευτικών -αντιπροσώπων από διάφορες χώρες , πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις και αναλύσεις για να γίνουν αντιληπτά η φύση και οι στόχοι του μαθήματος.
    Δύο μορφές διδασκαλίας έχουν εφαρμοσθεί στον Ευρωπαϊκό χώρο για το μάθημα της τεχνολογίας. Η μία δίνει έμφαση στην εξοικείωση του μαθητή με το ευρύτερο τεχνολογικό περιβάλλον , τη μεθοδολογία επίλυσης τεχνολογικών προβλημάτων και την ανάλυση όλων των παραμέτρων που επηρεάζουν ένα τεχνολογικό πρόβλημα ( Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία ) . Η μορφή αυτή διδασκαλίας εφαρμόζεται στην Ελλάδα με τη μεταφορά και αξιοποίηση του Maryland Plan .Η δεύτερη μορφή εφαρμόζει τη διδασκαλία απλών συγκεκριμένων τεχνολογικών θεμάτων και του τρόπου που χρησιμοποιούνται απλά εργαλεία και υλικά, σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο αναλυτικό πρόγραμμα σε ένα συγκεκριμένο τομέα, για παράδειγμα, ηλεκτρονικά. ( Για παράδειγμα Κύπρος )
    Ο Deforge ( 1980) γραμματέας του εκπαιδευτικού προγράμματος Νο1 “προετοιμασία για τη ζωή” του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρει ότι η δεύτερη αυτή εκπαιδευτική διαδικασία είχε σαν αποτέλεσμα να κάνει το μάθημα της τεχνολογίας να μοιάζει με παραδοσιακό μάθημα Λατινικών , που πρέπει καθημερινά να καλύψει συγκεκριμένη ύλη.
    Το μάθημα της τεχνολογίας τελευταία μετατρέπεται σε μάθημα ηλεκτρονικών πρόσφατα με το πρόγραμμα που καθορίστηκε στα πρότυπα σχολεία με προοπτική τη γενίκευσή του, με τη διδασκαλία συγκεκριμένης ύλης σελίδα-σελίδα ως μάθημα Λατινικών και τις ίδιες ασκήσεις για όλους, ενώ είναι μάθημα διαθεματικό που οι μαθητές κάνουν κατασκευές της επιλογής τους σε όλους τους τομείς της τεχνολογίας , χρησιμοποιώντας και αυτοματισμούς και ψηφιακές εφαρμογές που θα επιλέξουν
    https://ecopress.gr/i-texnologiki-ekpaideysi-den-einai-didaskalia-latinikon/

    Η ψηφιακή μετάβαση άλλωστε , δεν θα επιτευχθεί με την αλλαγή φιλοσοφίας στο μάθημα της τεχνολογίας , αλλά με τον σχεδιασμό όλης της εκπαιδευτικής διαδικασίας , όπως περιγράφεται
    στην ετήσια έκδοση της
    Ένωσης των Παιδαγωγικών Ινστιτούτων της Ευρώπης – Βιβλίο έτους 2021 (Year Book 2021)
    Προγράμματα -Ανάπτυξη και Εφαρμογή στις Ευρωπαϊκές χώρες για την Ψηφιακή Μόρφωση.
    https://www.cidree.org/cidree_yearbook/yearbook-2021/

    9. Ανάγκη για εκπαίδευση στην εφαρμογή κανονισμών για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας
    Στους εργαστηριακούς χώρους με την καθοδήγηση κατάλληλα εκπαιδευμένων εκπαιδευτών οι εκπαιδευόμενοι / καταρτιζόμενοι εκπαιδεύονται στην εφαρμογή κανονισμών ασφαλείας για την προστασία τους.
    Παράδειγμα πλαισίου κανονισμών ασφαλείας που η εφαρμογή τους είναι υποχρεωτική παρέχεται από τον οργανισμό των ΗΠΑ OSHA ( Occupation Safety and Health Administration ) στο χώρο της εργασίας , και οι μαθητές τους εφαρμόζουν υποχρεωτικά στο εργαστήριο του μαθήματος της τεχνολογίας και των εργαστηρίων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης .
    https://www.osha.gov/sites/default/files/publications/osha2254.pdf

    10. Προτάσεις του ΥΠΕΠΘ για τα θέματα αυτά τον Δεκέμβριο του 1990 που επιδιώκεται να εφαρμοσθούν με καθυστέρηση 33 ετών.

    Πολλά από τα θέματα αυτά όπως η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων , η εξασφάλιση πανεπιστημιακών ιδρυμάτων εφαρμογής , ο εκσυγχρονισμός της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, αξιολόγηση κλπ. ήταν προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος που διαμορφώθηκαν το 1990, που επιδιώκεται να επιτευχθούν σήμερα με καθυστέρηση 33 ετών.
    Στην ομάδα που είχε επεξεργασθεί και διαμορφώσει τις προτάσεις αυτές με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και υπουργό τον Βασίλη Κοντογιαννόπουλο είχαν συμμετοχή ο Κορνήλιος Καραμητσάνης σύμβουλος του υπουργού , ο Γεώργος Καραμπατζός ειδικός γραμματέας για την ανώτατη εκπαίδευση , ο Νίκος Ηλιάδης ειδικός γραμματέας για τα ΤΕΙ και κατόπιν σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Στην παρακάτω δημοσίευση περιλαμβάνεται συνημμένο το φυλλάδιο με τις προτάσεις που είχαν εκδοθεί και κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο του 1990, 33 χρόνια πριν με τις γνωστές αντιδράσεις που σήμερα είναι υποχρεωτική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας.

    https://ecopress.gr/eksygchronismos-ekpaideftikou-systimatos/

    Νίκος Ηλιάδης **, Πολ/κός Μηχ/κός Ε.Μ.Π. ,M.Sc. ( Structural Engineering , Concordia University Montreal Canada ) , Ph.D.( University of Maryland USA, -Technology and Vocational Education ), τ.Ειδ.Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ ,τ. εκπρόσωπος των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ( Μ.Ε.Α. ) τ. Διοικητής ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ , τ. μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Παιδαγωγικών Ινστιτούτων της Ευρώπης (http://www.cidree.org/), τ. εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στο Δ.Σ. του CEDEFOP (https://www.cedefop.europa.eu/)του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση , Επίτιμος Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, nhlimaria@gmail.com

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 10:04 | ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

    Ο Κος Υπουργός συνεχίζει να μας εμπαιζει. Ο εμπαιγμός αυτός αρχισε επι Νικης Κεραμέως και την τάχα αντίδραση του συριζα για την ουσιαστικη αναβαθμιση των ΙΕΚ. Ψηφισαμε ΝΔ για να ζητάει την συναίνεση αλλά μονο οσον αφορα τα ΙΕΚ. Σε ολα τα αλλα νομοθετει χωρις καμμια συναίνεση (ιδιωτικα πανεπιστήμια). Φτασαμε 5 χρονια μετα και δυο νομοσχεδια που αφορουν την καταρτιση φέρνουν στην ζωη ενος σπουδαστη ΙΕΚ μηδεν αλλαγές.
    Αναλώνεις καποια χρονια σε μία σχολή για να μπορείς να ασκησεις επάγγελμα, να βγάλεις το ψωμί σου. Εξειδικέυεσαι θεωρητικά σε μια σχολή που σου παρέχει τα εφόδια και τις γνώσεις για να μπορεις να δουλέψεις. Αυτό ισχύει για όλες τις σχολές εκτός απο τα ΙΕΚ.
    Εκει και η προηγούμενη υπουργός και ο νύν θέλουν βεβαια εξειδικευμένο προσωπικό αλλα με επαγγελματικά δικαιώματα ΛΥΚΕΙΟΥ
    Τι σημαίνει για εναν Ελληνα να έχει επαγγελματκά δικαιώματα λυκείου
    1) Μισθολογικά θεωρείται ανειδίκευτος που σημάινει παιρνει τον κατώτατο μισθο σαν μισθωτός
    2) Δεν μπορει να ασκήσει επάγγελμα . Οι ειδικότητες που εχουν επαγγελματικά δικαιώματα ειναι οι τεχνικές (υδραυλικοι) και αυτα τους αποδίδονται ήδη με το πτυχίο ΕΠΑΛ αρα το ΙΕΚ δεν τοιυς προσφέρει τίποτα περισσότερο απο 2 χρονια χαμένα.
    Επιστημονικες ειδικότητες οπως Λογιστης , προγραμματιστης κτλ σαν μισθωτοι όπως προειπα αντιμετωπιζονται ως ανειδικευτοι και όπου ειναι νομοθετικά ρυθμιζόμενο επάγγελμα δεν παιρνουν πλήρη αδεια ασκησεως επαγγελματος ενω εχουν πιστοποιηθεί.
    Ενα ολοκληρο νομοσχέδιο και δεν αναφερει τιποτα ΠΕΡΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.
    Τα περι ΕΠΠ και επιπεδα 5 βλεπω οι περισσότεροι δεν μπορουν να το κατανοήσουν. Τα επιπεδα του ΕΠΠ σε κατατασουν σε ενα συγκεκριμενο επιπεδο γνωσεων που δεν εχει καμμια ισχυ πουθενα.
    Ουτε μισθολογικα ουτε στο να μπορεις να δουλεψεις.
    Αρα το νομοσχέδιο ηρθε να μην αναβαθμισει τιποτα.
    Ειδικότητες μουφα επιπεδου τεχνικου λυκείου όπως σεκιουριτυ υδραυλικοι κτλ εχουν αυτο ακριβως τον σκοπο, να μηδενισουν την αξια πτυχιων επιστημονικων ειδικοτήτων με 3,5 χρονια πιστοποιημενες σπουδες.
    Η προσφυγη στα ευρωπαικα οργανα καθενα απο εμας ή και συλλογικά ειναι μονοδρομος
    ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ – ΜΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
    ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ.

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 02:40 | Αλέξανδρος Κακαντώνης

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

    Η αναβάθμιση των Ι.Ε.Κ. σε Σ.Α.Ε.Κ. προσωπικά πιστεύω ότι όντως θα αποτελέσει, και αυτή, τη βάση για την ενίσχυση, αναβάθμιση (γενικότερη & ειδικότερη) και εξέλιξη της Ε.Ε.Κ., αλλά και τη διασύνδεση των αποφοίτων των Σ.Α.Ε.Κ. με την αγορά εργασίας. Ωστόσο, για να διευκολυνθεί η επίτευξη των ανωτέρω είναι απαραίτητο να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα επαγγελματικά δικαιώματα αυτών των αποφοίτων.
    Για παράδειγμα, ορισμένα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής: α) Οι απόφοιτοι των Σ.Α.Ε.Κ. θα θεωρούνται απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας/Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατηγορίας Δ.Ε. (όπως των υφιστάμενων Ι.Ε.Κ) ή κατηγορίας Τ.Ε. β) Οι απόφοιτοι των Σ.Α.Ε.Κ. θα έχουν δικαίωμα κατάταξης στα Α.Ε.Ι. με βάση την Υπουργική Απόφαση 46935/Ζ1/2022, στην οποία ορίζεται ως ανώτατο όριο εισακτέων το 5% ή πλέον, ως Ανώτερες Σχολές, θα συμπεριληφθούν στο ποσοστό κατάταξης του 12% του υφιστάμενου νόμου περί κατάταξης αποφοίτων Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι., ΑΣΠΑΙΤΕ, καθώς και των κατόχων πτυχίων ανώτερων σχολών υπερδιετούς & διετούς κύκλου σπουδών, γ) Οι απόφοιτοι των Σ.Α.Ε.Κ. θα μπορούν να λάβουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος απευθείας ή θα χρειάζονται ορισμένη προϋπηρεσία και δ) οι απόφοιτοι των Σ.Α.Ε.Κ. θα έχουν δικαίωμα ένταξης σε εκπαιδευτικό κλάδο, και αν ναι, σε ποιας κατηγορίας; Για παράδειγμα, στην κατηγορία Τ.Ε. εκπαιδευτικών εντάσσονται οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ και των ισοτίμων προς αυτούς τίτλων σπουδών. Το Δίπλωμα των σημερινών Ι.Ε.Κ δεν εντάσσεται σε εκπαιδευτικό κλάδο παρά μόνο χορηγεί δέκα (10) μονάδες, ως δεύτερο πτυχίο, στον απόφοιτο ΕΠΑ.Λ που εντάσσεται σε εκπαιδευτικό κλάδο της κατηγορίας Τ.Ε. Επίσης, στην κατηγορία Π.Ε. εκπαιδευτικών εντάσσονται, εκτός φυσικά των πτυχίων Α.Ε.Ι & Α.Τ.Ε.Ι. και τα πτυχία των παλαιών ΚΑΤΕΕ (Επίπεδο 5 Ε.Π.Π.), αλλά και τα πτυχία των Τ.Ε.Ι. προ της ανωτατοποίησής τους.

    Με εκτίμηση.

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 22:17 | ΠΚ

    Όσα ακολουθούν του σκοπού(άρθρο 1), θα πρέπει να εξυπηρετούν τον σκοπό. Πως η αλλαγή του ονόματος εξυπηρετεί τον σκοπό; Έξοδα χωρίς λόγο! Η αλλαγή του ονόματος μπορεί να δίνει ένα περιτύλιγμα αλλαγής, όμως επειδή αυτό δεν αρκεί, αν δεν υπάρξει ουσιαστική βελτίωση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, η αλλαγή ονόματος των ΙΕΚ θα είναι απλά αφορμή για χλευασμό.

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 20:11 | Ν.Σ.

    Η αλλαγή ονομασίας επιφέρει κόστος (αλλαγή σε σφραγίδες, ταμπέλες, σήματα κτλ) και θα προκαλέσει σύγχυση σε όσους δεν έχουν άμεση σχέση τώρα με τα ΙΕΚ. Επίσης, αφού περί ονομάτων ο λόγος, είναι αδιανόητο σε νομοσχέδιο που αφορά ελληνικά εκπαιδευτικά πράγματα οι κυρίαρχες λέξεις να είναι rebranding, campus, manager! Αυτό και μόνο δίνει και δείχνει κατευθύνσεις.

  • Η μετονομασία των Ι.Ε.Κ. σε Σ.Α.Ε.Κ. δεν είναι αυτή που θα προσφέρει την ανώτερη ποιότητα στην κατάρτιση. Ο ελκυστικός τίτλος για γονείς και υποψήφιους σπουδαστές, όταν δεν ανταποκρίνεται στο σκοπό της ίδρυσής τους, δεν μπορεί να εξασφαλίσει την παροχή ουσιαστικών και τυπικών επαγγελματικών εφοδίων και προσόντων. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να υπάρχουν σύγχρονα αναλυτικά προγράμματα σπουδών, εξοπλισμένοι εργαστηριακοί χώροι, εκπαιδευτικό προσωπικό με εμπειρία, οργανωμένη διαδικασία σύνδεσης με την αγορά εργασίας, κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και πιστοποίηση στην ώρα της.
    Ζητούμε τη μετονομασία του Μεταλυκειακού έτους-τάξης μαθητείας των ΕΠΑΛ σε Ανώτερο Μεταλυκειακό έτος-τάξη μαθητείας γιατί «ύστερα από επιτυχείς εξετάσεις πιστοποίησης των αποφοίτων της, οδηγεί σε τίτλο επιπέδου πέντε (5) του Ε.Σ.Ε.Ε.Κ.» όπως και οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.). Το Μεταλυκειακό έτος-τάξη μαθητείας των ΕΠΑΛ, θα πρέπει κι αυτό να μπει στο παράλληλο μηχανογραφικό για τους μαθητές των ΕΠΑΛ, αν θέλουμε να μιλάμε για ίσες ευκαιρίες στη Δημόσια Επαγγελματική Εκπαίδευση.

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 19:06 | Θ. Γ.

    Η μετονομασία των Ι.Ε.Κ. σε Σ.Α.Ε.Κ. δεν είναι αυτή που θα προσφέρει την ανώτερη ποιότητα στην κατάρτιση. Ο ελκυστικός τίτλος για γονείς και υποψήφιους σπουδαστές, όταν δεν ανταποκρίνεται στο σκοπό της ίδρυσής τους, δεν μπορεί να εξασφαλίσει την παροχή ουσιαστικών και τυπικών επαγγελματικών εφοδίων και προσόντων. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να υπάρχουν σύγχρονα αναλυτικά προγράμματα σπουδών, εξοπλισμένοι εργαστηριακοί χώροι, εκπαιδευτικό προσωπικό με εμπειρία, οργανωμένη διαδικασία σύνδεσης με την αγορά εργασίας, κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και πιστοποίηση στην ώρα της.
    Ζητούμε τη μετονομασία του Μεταλυκειακού έτους-τάξης μαθητείας των ΕΠΑΛ σε Ανώτερο Μεταλυκειακό έτος-τάξη μαθητείας γιατί «ύστερα από επιτυχείς εξετάσεις πιστοποίησης των αποφοίτων της, οδηγεί σε τίτλο επιπέδου πέντε (5) του Ε.Σ.Ε.Ε.Κ.» όπως και οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.). Το Μεταλυκειακό έτος-τάξη μαθητείας των ΕΠΑΛ, θα πρέπει κι αυτό να μπει στο παράλληλο μηχανογραφικό για τους μαθητές των ΕΠΑΛ, αν θέλουμε να μιλάμε για ίσες ευκαιρίες στη Δημόσια Επαγγελματική Εκπαίδευση.

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 15:19 | ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (Ε.Τ.Ε.)

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ
    ΑΡΘΡΟ 3 – Μετονομασία των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης

    Οι αλλαγές ονομάτων είναι αλλαγές βιτρίνας και όχι ουσίας, αφού δεν συμπεριλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των ΙΕΚ, στο επίπεδο των μαθημάτων τους και στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους. Αντίθετα στην πράξη θα υποβαθμιστεί η πρακτική εξάσκηση των σπουδαστών τους, μέσα από τις δυσλειτουργίες που θα επιφέρει η εφαρμογή του νομοσχεδίου στη λειτουργία των Ε.Κ. Τέλος θα υπάρξει, χωρίς ουσιαστικό λόγο, πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος λόγω αλλαγών επιγραφών, εντύπων, σφραγίδων κλπ.

    Επιπλέον αυτού θα πρέπει να αναφερθεί το γεγονός ότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι υφίσταται προηγούμενη δομή που να παρέχει κατώτερη επαγγελματική κατάρτιση (επίπεδο 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Η μοναδική δομή που υπάρχει στο επίπεδο 4, είναι το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ). Άρα τίθεται το ερώτημα: Πώς δίνεται ο ορισμός “Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης”; Μήπως με αυτό προσπαθούν οι εμπνευστές και συντάκτες του ΣΝ να παραπλανήσουν τους γονείς των παιδιών και τους τελειόφοιτους των ΓΕΛ, με βαρύγδουπους τίτλους;

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 13:57 | Μαρία Καπετάνιου

    Η απλή μετονομασία των ΙΕΚ σε ΣΑΕΚ δεν έχει νόημα αν δε γίνουν ουσιαστικές αλλαγές για να αναβαθμιστεί η κατάρτιση. Για παράδειγμα, τα 2 χρόνια φοίτησης δεν επαρκούν και τα παιδιά πηγαίνουν για πρακτική χωρίς να είναι κατάλληλα προετοιμασμένα. Ας παραταθεί τουλάχιστον η διάρκεια φοίτησης σπουδών από 4 σε 5 τουλάχιστον εξάμηνα και να έπεται η πρακτική άσκηση.

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 12:54 | Ξανθούλης Ξ.

    Όσο δεν δημιουργηθεί ενα ξεκάθαρο πλαίσιο σε σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα, όλες αυτές οι «αναβαθμίσεις» δεν έχουν νόημα. Απο κύκλους Α’ και Β’ πήγαμε στα επίπεδα 4, 5 κοκ. Απαιτήσεις προυπηρεσίας (σε ορισμένες ειδικότητες), πιστοποιήσεις ΕΟΠΠΕΠ (σε ορισμένες ειδικότητες), ειδικότητες που μόνο μέσω ιδιωτικών σχολών μπορεί να αδειοτηθεί κανείς και ειδικότητες που βρίσκονται τελείως στον αέρα δημιουργούν ενα χάος στην αγορά εργασίας.

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 08:09 | ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΟΛΤΕΕ)

    Άλλη μια προσπάθεια ενίσχυσης της κατάρτισης με φανταχτερούς τίτλους και κενό περιεχομένου.
    Αδόκιμος ο όρος «ΣΑΕΚ» για την μετονομασία των ΙΕΚ αλλά εφόσον αυτά «ανωτεροποιούνται» να προβλεφθεί ανάλογη «ανωτεροποίηση» και για την μαθητεία των ΕΠΑΛ έτσι ώστε να μην έχουμε αποφοίτους προσόντων 5 , δύο ταχυτήτων. Μάλιστα, το Μεταλυκειακό έτος-τάξη μαθητείας, πρέπει να μπει και στο παράλληλο μηχανογραφικό θεραπεύοντας την μέχρι σήμερα κακώς εξαίρεσή του.
    Τα ΣΑΕΚ και η μαθητεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν με αποσπασμένο προσωπικό και χωρίς γραμματεία.
    Πρέπει να στελεχωθούν επαρκώς όλα τα ΣΑΕΚ με Τομεαρχες και υπεύθυνους εργαστηρίων αντίστοιχα.

  • 3 Ιανουαρίου 2024, 22:18 | Κολοκοτρωνης Γεώργιος

    1. Ύπαρξη διερμηνείας ελληνικης νοηματικησ Γλώσσας για απρόσκοπτη πρόσβαση , 2. να υπάρχουν υπότιτλοι η υπέρ τίτλοι στο ψηφιακό οπτικοακουστικό εκπαιδευτικό υλικό ώστε να είναι προσβάσιμο . 3.Σύνδεση της εκάστοτε σχολής και συγκεκριμένα των τμημάτων μέριμνας και υποστήριξης των φοιτητών με βίντεο τηλέφωνο ώστε σε περίπτωση ανάγκης επικοινωνιας και αν δεν υπάρχει Διερμηνεια να μπορεί η υπηρεσία η ο κωφός να μιλήσει με
    Iris μέσω κάμερας για σημαντικά θέματα 4. Εξασφάλιση κονδυλίου ετησίως και ανανέωση του για παροχη διερμηνείας στους κωφούς φοιτητές ώστε να είναι σταθερή η υπηρεσία και παροχή διερμηνείας και ανάλογα το νούμερο των κωφών φοιτητών.

  • 3 Ιανουαρίου 2024, 12:01 | Ανδρικόπουλος Αλεξ.

    Κύριε Υπουργέ σύμφωνα με το Γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα ένας απόφοιτος επαγγελματικής κατάρτισης με 1 έτος εκπαιδευση εντάσσεται στο επιπεδο 6 του Ε.Π.Π.

    The vocational Bachelor degree (Licence Professionnelle) (

    71) (EQF 6) is a national
    qualification issued by a university. It is open to people with a baccalaureate, but also those
    who have obtained post-baccalaureate qualifications, such as a BTS or a DUT. It requires
    two semesters of study (one year), and combines theoretical and practical learning, learning
    about methods and tools, a 12-16 week work placement and the completion of a supervised
    project.
    The vocational Bachelor degree was designed to allow people to move directly into a
    profession. It relates to European undertakings on the provision of a degree course that
    reflects the demands of the labour market in Europe and to the need for new qualifications
    between advanced technician level and advanced executive-engineer level. It enables
    students who wish to acquire quickly a professional qualification corresponding to clearly
    identified needs and jobs. It offers training in 173 specialties, across all fields.

    Πηγή Cedefop france

    Κυρίε Υπουργέ,

    Ως γνωστόν, σύμφωνα με το άρθρο 1, της Οδηγίας 92/51, του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 1992 της ΕΟΚ, περί “δευτέρου γενικού συστήματος αναγνώρισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης”, καθώς και σύμφωνα με την Οδηγία 2005/36, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, βεβαιώνεται ότι ο κάτοχος πτυχίου τίτλου σπουδών επιπέδου “ΙΕΚ” (Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης), το οποίο έχει χορηγηθεί από αρμόδια αρχή κράτους-μέλους της ΕΟΚ/Ε.Ε., διάρκειας τουλάχιστον ενός (1) έτους ή ισοδύναμης διάρκειας μερικής παρακολούθησης, αποκτά στην Ελλάδα πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα, με την προϋπόθεση να αποδείξει προϋπηρεσία τριών (3) ετών στο επάγγελμα που θέλει να ασκήσει ή να λάβει μέρος σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσης για να λάβει πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα. Οι ως άνω ευρωπαϊκές-Kοινοτικές Οδηγίες ισχύουν και εφαρμόζονται πλήρως στους υπηκόους των κρατών-μελών, οι οποίοι επιθυμούν να ασκήσουν, ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή ως μισθωτοί, συναφές με τον τίτλο σπουδών τους επάγγελμα.

    Το γεγονός αυτό, όμως, έρχεται σε προφανή δυσαρμονία με τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα ημεδαπών, αποφοίτων εγχωρίων “ΙΕΚ”, οι οποίοι διαθέτουν τίτλους πιστοποιημένων σπουδών διάρκειας έως και 3,5 ετών, εξισώνοντας, έτσι, κατά τρόπο ανορθόδοξο, τους κατόχους τίτλων σπουδών ελληνικών δημοσίων σχολών, διάρκειας 3,5 ετών, με τους κατόχους τίτλων σπουδών αντιστοίχων σχολών της αλλοδαπής, διάρκειας ενός έτους. Η εξίσωση αυτή προς τα κάτω μίας δημοσίας σχολής μαθητείας 3,5 ετών με μία άλλη μαθητείας ενός μόλις έτους, γεννά, επιπλέον και συνταγματική αντινομία, εφ’ όσον, η αδικαιολόγητη προνομιακή διάκριση των αλλοδαπών κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έρχονται να εργασθούν στην Ελλάδα από τους ημεδαπούς κατοίκους της χώρας με πτυχία σχολών πιστοποιημένων από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο, παραβιάζει ρητά το Σύνταγμα της Ελλάδας, και συγκεκριμένα τόσο το άρθρο 22, περί Προστασίας της εργασίας, όσο και το άρθρο 5, που προστατεύει την οικονομική και επαγγελματική ελευθερία, αλλά και το άρθρο 4, περί ισότητας των Ελλήνων πολιτών, από τη στιγμή που τίθενται σε ισχύ διακρίσεις, που αντιτίθενται στις αμέσως προηγούμενες συνταγματικές επιταγές.

    Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

    Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

    1. Πως δικαιολογείται, τίτλος σπουδών “IEK” της αλλοδαπής, διάρκειας ενός (1) έτους να εξισώνεται με τίτλο σπουδών αντίστοιχου “IEK” της ημεδαπής διάρκειας τρισήμισι (3,5) ετών και να απολαμβάνουν οι κάτοχοι των παραπάνω τίτλων, εντός Ελλάδος, ίδια επαγγελματικά δικαιώματα;

    2. Αποτελεί ή όχι το παραπάνω περιγραφόμενο φαινόμενο, κατά την γνώμη σας, παραβίαση του πνεύματος και του γράμματος του Συντάγματος της Ελλάδας, όταν υποβαθμίζεται εμπράκτως το επίπεδο των τίτλων σπουδών των ελληνικών “IEK”; Αν ναι, ποιες είναι οι προθέσεις σας, προκειμένου να διορθωθεί η εντός Ελλάδος, ως άνω, άδικη και άνιση μεταχείριση των Ελλήνων αποφοίτων “IEK” σε σύγκριση με τους αντίστοιχους αλλοδαπούς κατόχους τίτλου σπουδών διάρκειας ενός (1) έτους, στο θέμα της επαγγελματικής αναγνώρισης των πτυχίων τους;

    O Κος Υπουργός έχει ερωτηθεί πολλάκις στην πλατφορμα του Vouliwatch και δεν έχει απαντήσει ποτέ. Ετσι νοεί tον διάλογο ?

  • 2 Ιανουαρίου 2024, 21:00 | οικονομου Βασίλειος

    Αξιότιμοι Κε Υπουργέ

    ως φάνηκε μετά απο τόσες μεταρρυθμίσεις με προσφατη αυτην του 2020 της κας Κεραμέως τα ΙΕΚ παραμένουν στο απόλυτο μηδέν
    παρά την προεκλογική «δέσμευση»του Πρωθυπουργού για πραγματική αναβάθμιση των σπουδών και πτυχίων των ΙΕΚ.
    Ειχε πει συγκεκριμένα τα ΙΕΚ να αποτελέσουν την εναλλακτική επιλογή των Ελλήνων για επαγγελματική αποκατάσταση.

    Πως ειναι δυνατόν ο Κος Υπουργός να πείσει και τον πιό αδαή ότι η αλλαγή ονόματος των ΙΕΚ με κλειστά όλα τα επαγγελματα για ΑΕΙ ΤΕΙ θα γίνει η εναλλακτική για επαγγελματική αποκατάσταση…..

    ήη πολιτικη ηγεσία του ΥΠΑΙΘ αποπροσανατολίζει το ίδιον τον Πρωθυπουργό μιλώντας για δήθεν αναβαθμίσεις με επαγγελματικά δικαιώματα λυκείου (ανειδίκευτου) ή ο ίδιος ο Προεδρος της ΝΔ δεν τηρεί τις υποσχέσεις που δίνει,

    λογικό μέν διότι πως μπορεί να δικαιολογήσει κάποιος η Ελληνική Κυβέρνηση να αποκλείει Ελληνες πολίτες απο το Συνταγματικό τους δικαίωμα να εργασθούν, αποκλεισμός που γίνεται παράνομα και καταχρηστικά.

    Να ξεχάσουμε πρώην Υπουργό της ίδιας παράταξης που εξαιτίας του έφυγε το ΔΝΤ διότι δεν άνοιξε το κλειστό επάγγελμα του Λογιστή.

    με περίσσια ευκολία κάποιοι φτωχοποίησαν έναν όλόκληρο λαό , επέβαλλαν δυσβάσταχτη φορολογία , μισθούς πείνας στον ιδιωτικό τομέα , για το κλειστό επάγγελμα του λογιστή όμως όρθωσαν ανάστημα απέναντι στους δανειστές . Τα λέει όλα δείτε εδώ

    Η τεχνολογία και το διαδίκτυο πάντως αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα. Αν και ο τότε αρμόδιος Υπουργός το αρνήθηκε το 2018,

    ξέχασε να το διαγράψει απο την ιστοσελίδα του.

    Αυτό το επίπεδο πολιτικής έφερε η τότε Κυβέρνηση, ιδίως όταν ευαγγελιζόταν διαφάνεια, ισονομία, δικαιοσύνη.

    Με την απαίτηση των δανειστών να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα και να μπορεί ο κόσμος να δουλέψει Υπουργοί πάλεψαν για τα δικαιώματα μιάς συντεχνίας του 0,02% απέναντι σε ολόκληρο τον Ελληνικό λαό, η συνέχεια ήταν

    το άρ. 54 παρ. 4 του Π.Δ. 38/2010 για άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων όχι μόνο δεν άνοιξε το επάγγελμα ο αρμόδιος Υφυπουργός αλλά και παραδέχτηκε το απίστευτο (οτι πάνω κάτω.. τους κοροιδέψαμε… υποννοώντας τους θεσμούς).

    Είπε «Άρα, δεν αλλάζει η ουσία. Δεν δώσαμε πρόσβαση σε νέες κατηγορίες, στους μη πτυχιούχους πανεπιστημίων. Απλώς επιταχύναμε τη διαδικασία.»

    Μιλάω με ντοκουμέντα, δημόσια παραδοχή ότι η τότε Κυβέρνηση τα έδινε όλα στις συντεχνίες βάζοντας φραγμό στο δικαίωμα των Ελλήνων να δουλέψουν.

    Με συνέπεια Πτυχιούχοι «Πιστοποιημένοι» σαν εξειδικευμένοι απο το ΥΠΑΙΘ του Κου Υπουργού Ανωτέρας Επαγγελματικής κατάρτισης με 3,5 χρόνια σπουδές να μην έχουν δικαίωμα να ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ.

    Επειδή το προεκλογικό σας πρόγραμμα μίλαγε για αναβάθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης και εσείς μας τοποθετήσατε σαν γενικό γραμματέα έναν πρώην πρόεδρο του ΟΕΕΚ (ΕΟΠΠΕΠ) ενός οργανισμού που ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕ ΤΑ ΙΕΚ εκ του αποτελέσματος,

    επειδή η δεινή οικονομική μας θέση σε μία χώρα με 30% πραγματική ανεργία και στον αντίποδα η απαγόρευση στο δικαίωμα μας στην εργασία ήταν απόρροια των ενεργειών αυτών που ορίσατε να διοικούν την ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ,

    επειδή η αναβάθμιση μας προέκυψε με τα ΙΕΚ ως προθάλαμο των πανεπιστημίων και μια διαδρομή 16 ολόκληρων ετών,

    επειδή οι ειδικοί του ΥΠΑΙΘ ούτε τότε αλλά ούτε τώρα «ξέρουν» να διαβάζουν ορθά τις Ευρωπαικές οδηγίες,

    Επειδή οι οδηγίες της Ε.Ε είναι υποχρεωτικές όχι μόνο για τα κολλέγια αλλά για όλες τις ΜΕΤΑΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΕΣ ΣΧΟΛΕΣ αλλά εσείς αναβαθμίσατε μόνο τα απιστοποίητα κολλέγια,

    (89/48-92/51-2005/36/ΕΚ- 2001/19/EΕ)

    Επειδή οι οδηγίες εφαρμόζονται στους υπηκόους των κρατών μελών οι οποίοι επιθυμούν να ασκήσουν, ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή μισθωτοί, επάγγελμα που είναι κατοχυρωμένο στην Δημοκρατία.

    Επειδή ο Πτυχιούχος μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (αλλοδαπής) με 1 έτος σπουδές και λιγότερο απο 3 έτη δύναται να λάβει άδειας ασκήσεως επαγγέλματος (επιπέδου 6) και οι όροι ισοτιμίας που μπορεί να θέσει το κράτος υποδοχής σε νομοθετικά ρυθμιζόμενο επάγγελμα είναι:

    1) Εως 3 χρόνια προυπηρεσία

    είτε

    2) Ειδικές επαγγελματικές εξετάσεις

    {Εξαιρούνται των διατάξεων τα επαγγέλματα, τα οποία ρυθμίζονται με άλλη ειδική νομοθεσία για εναρμόνιση με ειδικές Κοινοτικές Οδηγίες που καθιερώνουν αμοιβαία αναγνώριση διπλωμάτων μεταξύ των κρατών μελών. δηλάδή της ΕΚ- 2001/19/EΕ (Γιατρός αρχιτέκτονας κτλ)}

    επειδή συνεχίζουν κάποιοι να εξυπηρετούν τις συντεχνίες του 0,02% ,

    ………………………………………………………………………………………….

    Επειδή τα ημεδαπά ΙΕΚ παίρνουν ΕΠΙΠΕΔΟ 5

    όπως και ο 1 χρόνος μαθητεία ΕΠΑΛ παίρνει 5

    ΔΗΛΑΔΗ ΛΎΚΕΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ Α ΤΑΞΗΣ ( το σύνολο δηλαδή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων)

    Επειδή τα αλλοδαπά ΙΕΚ 1 ετους σπουδών παιρνουν επίπεδο 6 όπως και οι απόφοιτοι λυκείου αλλοδαπής .(https://www.icpac.org.cy/selk/laws.aspx)

    Επειδή οι πάντες παίρνουν δικαίωμα στην εργασία εκτος απο τα ΙΕΚ φοροτεχνικών με 3,5 χρόνια πιστοποιημένες σπουδές

    επειδή η αναβάθμιση της κας Υπουργού (νέο αφήγημα) αφορά νέες ειδικότητες, σχεδόν όλες επιπέδου Βθμιας (ΤΕΕ-ΕΠΑΛ) αλλά με μανδύα ΙΕΚ ( ως γνωστόν οι αναπληρωτές στα σχολεία κοστίζουν, ενώ στα ΙΕΚ δουλεύουν 6μηνίτες ωρομίσθιοι στο τζάμπα σχεδόν),

    …………………………………………………………………………

    Επειδή η συμπεριφορά αυτή του Κου Υπουργού παραβιάζει βάναυσα την οδηγία ΟΔΗΓΊΑ (ΕΕ) 2018/958 και ειδικότερα το άρθρο 5
    Παρακαλούμε να επέμβετε ώστε η Υπουργός να σταματήσει να βάζει προσχώματα σε Ελληνες πολίτες.

    Το αυτονόητο δικαίωμα μας να εργασθούμε θέλουμε, δεν ζητάμε ρουσφέτια και προσλήψεις στο Δημόσιο!!

    Δυστυχώς , ουδείς το περίμενε, ιδίως απο αυτήν την κυβέρνηση ,να συνεχίζει μια συντεχνιακή πολιτική 20 + πλέον χρόνων.

    Σας ευχαριστώ.

  • 2 Ιανουαρίου 2024, 11:15 | Δημήτρης

    Υπάρχει σοβαρό θέμα με τους σπουδαστές των ΕΠΑΛ που κάνουν Μαθητεία σε σχέση με του σπουδαστές των ΙΕΚ (ΣΑΕΚ)όσον αφορά επίπεδο γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Δεν μπορούν να έχουν το ίδιο επιπέδο (EQF/NQF 5) με διαφορετικές εξετάσεις που στους μεν να είναι πανεύκολες και στους δε δύσκολες… Δείτε το επίπεδο των εξετάσεων ΕΟΠΠΕΠ…
    Θα πρέπει η Μαθητεία των μαθητών ΕΠΑΛ να δίνεται μόνο απο τα ΙΕΚ (ΣΑΕΚ) οι οποίοι να γράφονται στο Γ εξάμηνο της σχετικής ειδικότητας και οι εξετάσεις να είναι ίδιες με θέματα που να είναι πραγματικά επιπέδου 5…

  • 2 Ιανουαρίου 2024, 02:48 | Χρυσοβαλάντης Ανδρεόγλου

    Αξιότιμε κύριε υπουργέ.Είμαι απόφοιτος δημόσιου ΙΕΚ -ΔΥΠΑ Δ’ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΕΙΔΙΚΌΤΗΤΑΣ ΦΎΛΑΚΑΣ ΜΟΥΣΕΊΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΏΝ ΧΏΡΩΝ. ΕΝΏ ΈΧΩ ΟΛΟΚΛΗΡΏΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ Δ’ ΕΞΑΜΗΝΟ , μου απομένει να κάνω πρακτική άσκηση για 6 μήνες. Όμως είμαι εγγεγραμμένος στα δημόσια ιεκ από τον οκτώβριο του 2020 και με το νέο νόμο η πρακτική άσκηση με αμοιβή δεν με πιάνει εμένα .Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία και Με την μετονομασία των ΔΙΕΚ-Δυπα σε Σ.Α.Ε.Κ.και την αναβάθμιση των πτυχίων τους σε ανώτερο επίπεδο, θα ισχύει το ίδιο και σε εμάς ;;; θα μας δωθεί η ευκαιρία να ολοκληρώσουμε την πρακτική μας άσκηση που είμαστε εγγεγραμμένοι από το 2020 να είναι με αμοιβή η πρακτική άσκηση;;+ παλαιότερων ετών και όσον αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα αλλά και την ακαδημαϊκή αναγνώριση, θα περιλαμβάνει και μας που είμαστε εγγεγραμμένοι,, διευκρινίζω από το 2020 ολοκληρώνοντας ένα κύκλο επαγγελματικής κατάρτισης έως το Δ’εξάμηνο και μας μένει μόνο η πρακτική άσκηση; ελπίζω ότι θα είναι και με αμοιβή η πρακτική άσκηση.

  • 30 Δεκεμβρίου 2023, 21:36 | ΒΑΣΑΓΙΩΡΓΗΣ ΝΙΚΟΣ

    Οι αλλαγές ονομάτων είναι αλλαγές βιτρίνας και όχι ουσίας αφού δεν συμπεριλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των ΙΕΚ, στο επίπεδο των μαθημάτων τους και στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους. Αντίθετα στην πράξη θα υποβαθμιστεί η πρακτική εξάσκηση των σπουδαστών τους μέσα από τις δυσλειτουργίες που θα επιφέρει η εφαρμογή του νομοσχεδίου στη λειτουργία των Ε.Κ. Τέλος μιλάμε για πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος λόγω αλλαγών επιγραφών, εντύπων, σφραγίδων κλπ

  • 30 Δεκεμβρίου 2023, 14:28 | Ανώνυμος

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ.
    Η ενίσχυση των ΙΕΚ στην πραγματικότητα γίνετε μόνο στον τίτλο και στην πραγματικότητα είναι υποβάθμιση και εξηγούμε:
    Τα ΙΕΚ με 2 χρόνια κατάρτιση δίνουν τη Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης η οποία εξισώνετε με τον 1 χρόνο Μεταλυκειακό έτος-τάξη μαθητείας το οποίο και πληρώνετε. Ποιος λογικός άνθρωπός θα προτιμήσει να φοιτήσει σε ΙΕΚ αντί να κάνει το το Μεταλυκειακό έτος-τάξη μαθητείας ??? Είναι απαράδεκτο.!!!
    Ακόμα δεν δίνει δικαίωμα στην εργασία στον διπλωματούχο και δεν κατοχυρώνει επαγγελματικά δικαιώματα.
    Με λίγα λόγια υποβάθμιση με τη βούλα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2023, 21:27 | Αναστάσιος Κουτσουκος

    Άποψη

    Θέμα. *Όμοιος ομοίω αεί πελάζει*. Ελεύθερο Πανεπιστήμιο. Νέα Μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα και ξένα πανεπιστήμια στη χώρα τους και στην Ελλάδα….

    Είναι πολλά τα λεφτά Άρη…

    Και η αγραμματοσύνη…

    Υπάρχει Σύγχυση Διαφορά και Διαφθορά.

    Άλλο το Πανεπιστήμιο της Αμερικής στην Αμερική άλλο το Πανεπιστήμιο της Αμερικής στην Ελλάδα ….

    Το βασικό στοιχείο – στα μη κρατικά πανεπιστήμια -είναι το να μη διδάξει ούτε ένα μέλος ΔΕΠ των ήδη υπαρχόντων στην Ελλάδα των υπαρχόντων ήδη Κρατικών Ελληνικών Δημόσιων Πανεπιστημίων. Αυτοί που είναι στα υπάρχοντα στην Ελλάδα κρατικά δημόσια Πανεπιστήμια πρέπει να αποκλειστούν από το νέο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο.

    Το έχουμε γράψει εδώ και δέκα χρόνια αυτό και είναι δημοσιευμένο σε συστηματική μεγάλη κυκλοφορίας εφημερίδα…

    Αυτό να μπει ως απαράβατος όρος στο νέο νομοσχέδιο.

    Αν αρχίσουν και μπαίνουν και στα Μη κρατικά πανεπιστήμια –όχι όλοι- και όσοι διδάσκουν ήδη -λέμε τώρα – στα σημερινά κρατικά δημόσιοι πανεπιστήμια στην Ελλάδα θα είναι και το τέλος της παιδείας λένε άλλοι.

    Αυτοί που κατέστρεψαν τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια για να βολεύουν τα παιδιά τους και να τα κάνουν νύχτα καθηγητές -όπως έγιναν και οι ίδιοι, ΌΧΙ ΌΛΟΙ, -θα καταστρέψουν και τα Μη κρατικά πανεπιστήμια και τα ξένα και τα ιδιωτικά λένε άλλοι πολλοί πλέον

    Βέβαια υπάρχουν ευθύνες πολλές και σε πολλούς λένε άλλοι πολλοί.

    Περιμένουμε τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για τα νέα Μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα.

    Δεν υπάρχει Συνταγματικό κώλυμα για την ίδρυση Μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα λένε άλλοι.

    Να έρθουν σωστά οι Έλληνες καθηγητές και οι ξένοι καθηγητές που διδάσκουν στα ξένα πανεπιστήμια στην Αμερική Ευρώπη κλπ.

    Όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπει η λεγόμενη *συμμορία της ντόπιας Παιδείας* και στα ξένα πανεπιστήμια στην Ελλάδα ούτε να διδάξει ούτε να αρχίσει τις καταλήψεις το ναρκεμποριο κλπ.

    Αυτό θα σημάνει και το τέλος των λεγόμενων «Μη κρατικών πανεπιστημίων» και στην Ελλάδα αλλά και τη δυσφήμιση τους στην χώρα τους.

    Το βασικό στοιχείο είναι ο τρόπος και τα κριτήρια εισαγωγής των φοιτητών σε αυτά.

    Προσωπικά πιστεύουμε ότι σε μια πενταετία τα σοβαρά ξένα πανεπιστήμια θα φύγουν μόνα τους από την Ελλάδα- όταν δουν με ποιους έχουν να κάνουν- ειδικά με τους ήδη υπάρχοντες λεγόμενους καθηγητές στα υπάρχοντα κρατικά δημόσια πανεπιστήμια και τις λεγόμενες *υπερκομματικές συμμορίες της παιδείας*.

    Οι ανύπαρκτοι επιστημονικά, όχι όλοι, λεγόμενοι καθηγητές των ήδη υπαρχόντων Κρατικών Δημόσιων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα θα πολεμήσουν με «λύσσα» τα ξένα σοβαρά Πανεπιστήμια και τους ξένους σοβαρούς καθηγητές που θα κάνουν το «λάθος» να έρθουν στην Ελλάδα.

    Για να μη αποκαλυφθεί η αγραμματοσύνη των λεγόμενων μελών ΔΕΠ, όχι όλων, γιατί θα αποκαλυφθεί η αγραμματοσύνη τους αμέσως και για το λόγο αυτό δε θα επιτρέψουν ποτέ να λειτουργήσουν σοβαρά ξένα πανεπιστήμια στην Ελλάδα, λένε άλλοι πολλοί πλέον.

    Οι πιο πολλοί, όχι όλοι, στην Ελλάδα έχουν γίνει καθηγητές με το λεγόμενο μέσον -χωρίς να έχουν τα απαιτούμενα προσόντα- λένε άλλοι πολλοί πλέον.

    Τότε οι ξένοι σοβαροί καθηγητές θα φύγουν έντρομοι από την υπάρχουσες «υπερκομματικές συμμορίες» που θα απειλήσουν ανοιχτά είτε θα στήσουν δήθεν *τρομοκρατικές οργανώσεις* δηλ. αυτοί που πίνουν καφέ το πρωί στη Γκράβα Εξάρχεια Βύρωνα Καλλιθέα Πειραιά και το βράδυ στο Κολωνάκι που είναι και οι πράκτορες της μαφίας θα βάζουν βόμβες κατά των δήθεν ιμπεριαλιστών κλπ.

    Το μόνο ξένο Πανεπιστήμιο που μπορεί να ευδοκιμήσει στη σημερινή Ελλάδα είναι το Τουρκικό, το Αλβανικό και το Σκοπιανό γιατί *όμοιος ομοίω αεί πελάζει* λένε άλλοι πολλοί πλέον.

    Βέβαια ο υπουργός Παιδείας προσπαθεί για κάτι καλύτερο αλλά οι «υπερκομματικές συμμορίες της παιδείας» δε θα τον αφήσουν λένε πολλοί πλέον.

    «Κ. Πιερρακάκης: Τα κριτήρια για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια θα είναι τα αυστηρότερα που υπάρχουν στην Ε.Ε. | esos.gr» https://www.esos.gr/arthra/86163/k-pierrakakis-ta-kritiria-gia-ta-mi-krarika-panepistimia-tha-einai-ta-aystirotera-poy

    Όταν δημοσιευτεί το νομοσχέδιο αν δημοσιευτεί και αν δεν αρχίσουν οι ιστορίες δηλ. η «μαφία της παιδείας» να βάζει βόμβες να ετοιμάζει καταλήψεις επιθέσεις διαδηλώσεις τρομοκρατικές δήθεν ενέργειες κλπ

    Όλα στημένα παιχνίδια είναι από την «ντόπια μαφία» λένε άλλοι πολλοί πλέον.

    Στοιχηματίζουμε ένα ευρώ ότι τελικά δε θα γίνει τίποτα και δε θα έρθει κανένα σοβαρό ξένο Πανεπιστήμιο πλην της Τουρκίας κλπ.

    Εδώ δε μπορούν να στείλουν τα 1350 άτομα του υπουργείου Παιδείας σε ένα σχολείο να διδάξουν έστω λίγες μέρες τη βδομάδα και δε τολμούν να καταργήσουν το μειωμένο διδακτικό ωράριο των συνδικαλιστών και αιρετών -θα μπορέσουν να φτιάξουν έστω ξένα πανεπιστήμια στην Ελλάδα – λένε άλλοι πλέον.

    Κατά τη λαϊκή ρήση « Όμοιος στον όμοιο και κοπριά στα λάχανα- λένε άλλοι πολλοί πλέον.

    Με τιμή

    Αθήνα

    29.12.2023

    Δρ Κουτσούκος Αναστάσιος

    Δημοσιογράφος

    «Κατάκοιτος»

    Θύμα των «υπερκομματικών συμμοριών της παιδείας».

  • 29 Δεκεμβρίου 2023, 09:27 | ΘΩΜΑΣ

    Αξιότιμε κ. νομοθέτη εάν πραγματικά θέλετε η μετονομασία να έχει και αντίκρισμα θα πρέπει να κλείσετε τα αυτιά σας στις<> και να έρθετε σε ρήξη μαζί τους διότι είναι νόμιμο και ηθικό ένα δίπλωμα-πτυχίο ανώτερης σχολής (μεταδευτεροβαθμιας) να συνοδεύεται από τα ανάλογα επαγγελματικά δικαιώματα και η κατοχύρωση αυτή είναι επιβεβλημένη .
    Οι απόφοιτοι ΙΕΚ είναι μεταδευτεροβαθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή απόφοιτοι Λυκείου με ΕΠΙΠΛΈΟΝ ΔΥΟΜΙΣΗ ΕΤΗ ΣΠΟΥΔΏΝ-ΚΑΤΑΡΙΣΗΣ, δυστυχώς μέχρι τώρα είναι ισότιμοι με τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ με τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα (δηλαδή ΙΕΚ ΔΕΚΑΤΈΣΣΕΡΑΜΙΣΉ ΕΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ – ΕΠΑΛ 12 ΕΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ).
    Πρεπει να μεριμνησετε και να νομοθετησετε για τους αποφοίτους Ανώτερης εκπαίδευσης ΙΕΚ ΣΑΕΚ διότι έχουν γνώσεις επιπέδου 6 βάση Ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων και να τους κατοχυρωσετε επαγγελματικά δικαιώματα πρώην τεχνολογικών ιδρυμάτων τριετούς φοίτησης, έστω με την προσθηκη επιπλέον εξαμήνου.
    Εάν δεν πράξετε τα παραπάνω (για ανεξήγητου λόγους δυστυχώς προς τους πολίτες) δεν υπάρχει λόγος μετονομασίας των ΙΕΚ.
    Σας ευχαριστώ.
    Με εκτίμηση

  • 28 Δεκεμβρίου 2023, 21:46 | Πανοπουλος Αθανασιος

    Τα ΙΕΚ ειναι μεταδευτεροβαθμιες σχολες επιπεδου 5 (οταν και αν παρουν πιστοποιηση οι αποφοιτοι γιατι μονο οι 2 στους 10 παιρνουν),ιδιου επιπεδου πτυχιο με τους πιστοποιημενους αποφοιτους ΕΠΑΛ με μεταλυκειακο ετος μαθητειας
    ( που πιστοποιουνται σε ποσοστο 90%).
    Τα επαγγελματικα τους δικαιωματα ειναι ιδια με των ΕΠΑΛ ,διαφερουν μονο στον χρονο απαιτουμενη προυπηρεσιας για την αποκτηση τους επειδη ισως εχουν την πρακτικη εξασκηση πριν τη ληψη του απολυτηριου.
    Για τα παραπάνω λοιπον θεωρω οτι η ονομασια Ανωτερα Σχολη ειναι ατυχης γιατι δεν υπαρχει μεση και κατωτερη για συγκριση,εκτος αν θεωρουνται τα ΕΠΑΛ κατωτερες των ΙΕΚ .Δηλαδη η κομμωτρια πχ απο τα ΙΕΚ με 2 ετη θα εχει πτυχιο Ανωτερας Σχολής οπως εδιναν τα ΚΑΤΕΕ και ΤΕΙ και οι σχολες Υπομηχανικων παλαιοτερα ; ιδιας βαθμιδας με το πτυχιο της 4ετους Ανωτερας Σχολης Εκπαιδευτικων Τεχνολογων Μηχανικων ;

  • 28 Δεκεμβρίου 2023, 19:17 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Κάπου θα πρεπει να γινεται αναφορά για επαγγελματικά δικαιώματα!!!!

  • 28 Δεκεμβρίου 2023, 16:31 | Αποστολόπουλος Δημήτριος

    Το Μεταλυκειακό έτος-τάξη μαθητείας να μετονομαστεί σε Ανώτερο Μεταλυκειακό έτος-τάξη μαθητείας γιατί «ύστερα από επιτυχείς εξετάσεις πιστοποίησης των αποφοίτων της, οδηγεί σε τίτλο επιπέδου πέντε (5) του Ε.Σ.Ε.Ε.Κ.» όπως και οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.). Μάλιστα, το Μεταλυκειακό έτος-τάξη μαθητείας, πρέπει να μπει και στο παράλληλο μηχανογραφικό θεραπεύοντας την μέχρι σήμερα κακώς εξαίρεσή του.

  • 28 Δεκεμβρίου 2023, 15:45 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 1998. Έχουν περάσει από τα χέρια μου πολλές εκατοντάδες καταρτιζόμενοι. Ο χρόνος που δίνεται στον εκπαιδευτή για να καλύψει την ύλη και στον καταρτιζόμενο για να την εμπεδώσει δεν επαρκεί. Πρέπει να προστεθεί άλλο ένα (5ο) εξάμηνο κατάρτισης, πριν από την πρακτική. Αλλιώς και αυτή η πρωτοβουλία «αναβάθμισης των ΙΕΚ» θα πέσει στο κενό.

  • 27 Δεκεμβρίου 2023, 23:16 | Απόλλων

    Να υπάρχει ρητή αναφορά ότι οτι τα ΣΑΕΚ είναι νόμιμη συνέχεια των Ι.Ε.Κ ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα κυρίως με τα Ευρωπαϊκά προγράμματα (I.D , Erasmus, Zan Moneu,Orion, διαπιστεύσεις κλπ)

  • 24 Δεκεμβρίου 2023, 13:57 | Χαρίλαος Χαριτίδης

    Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά.Θα ήθελα σας παρακαλώ να μου απαντήσετε στο εξής ερώτημα. Είμαι απόφοιτος δημόσιου ΙΕΚ(Επανωμής Θεσσαλονίκης) και διπλωματούχος ΙΕΚ του έτους 1997 στην ειδικότητα Γραμματέας διεύθυνσης.Με την μετονομασία των ΙΕΚ σε Σ.Α.Ε.Κ.και την αναβάθμιση των πτυχίων τους σε ανώτερο επίπεδο, θα ισχύει το ίδιο και σε εμάς τους διπλωματούχους παλαιότερων ετών και όσον αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα αλλά και την ακαδημαϊκή αναγνώριση αυτών;Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και εύχομαι καλές γιορτές με υγεία και ευτυχία.

    Με εκτίμηση
    Χαρίλαος Χαριτίδης

  • 24 Δεκεμβρίου 2023, 10:48 | Μεκριζης Δημήτρης

    Αξιότιμες με υπουργέ κοι του ΥΠΑΙθ
    Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες σας να δώσετε ένα αέρα αναβάθμισης της επαγγελματικής κατάρτισης το ανωτέρω νομοσχέδιο δεν θα επιφέρει ουδεμία αλλαγή.
    Όλη η φιλοσοφία του νομοσχεδίου δεν αγγίζει την τροχοπέδη των κλειστών επαγγελμάτων. Βάσει ομολογίας του κου γαβρογλου όταν ήταν υπουργός Παιδείας οι συντεχνίες των ΤΕΙ και ΑΕΙ τον οχλησαν με σκοπό να κρατήσει κλειστά τα επαγγέλματα για τα δικά τους παιδιά. Όλοι το γνωρίζουμε απλά επισήμως έγινε παραδεκτό για πρώτη φορά από υπουργό.οταν αυτή την στιγμή δεν έχει υπάρξει καμμία αντίδραση από τις συντεχνίες αυτό σημαίνει ένα..το νομοσχέδιο δεν θα αλλάξει τίποτα!.
    Δεν αναβαθμίζει σε τίποτα τα ΙΕΚ.
    Δεν δίνει δικαίωμα στην εργασία στον διπλωματούχο.
    Αναφέρεται υποτιμητικά στα ΙΕΚ σαν μεταδευτεροβάθμια και τα εξισώνει με τον ένα χρόνο πρακτικής άσκησης των ΕΠΑ.
    Δεν αναγνωρίζει την πιστοποίηση και την προετοιμασία για αυτή σαν χρόνος φοίτησης.
    Δεν δίνει πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα στα ΙΕΚ αν και πιστοποιούνται στο αντικείμενο τους.
    Δεν αποκαθίστα τους παλιούς αποφοίτους οι οποίοι με 20 και πλέον χρόνια προϋπηρεσία δεν θα πάρουν δικαίωμα στην εργασία σε αυτή την ζωή ,ούτε με αυτό το νομοσχέδιο.Ο υπουργός πλανάται αν νομίζει ότι θα επιφέρει έστω και μια αλλαγή, οι δε σύμβουλοι του ΥΠΑΙθ άριστοι γνώστες του εκπαιδευτικού συστήματος της Ελλάδας τα γνωρίζουν αυτά
    .
    Αναρωτιέμαι δεν τον ενημερώνουν η παίζουν ρόλο σε αυτό τα βράδυα τηλέφωνα.
    Με εκτίμηση.

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 18:42 | ΙΟΑΝΝΙΣ

    Θα ήθελα να μάθω και δεν διευκρινίζεται εάν παίρνουν δίπλωμα οι τελειόφοιτοι σπουδαστές που δεν έχουν πάρει πιστοποίηση με κάποιο επιπλέον εξάμηνο χωρίς να δώσουν πιστοποίηση και πόσα εξάμηνα θα είναι τα ΣΑΕΚ.

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 16:18 | ΠΟΛΙΤΕΣ

    Πραγματικά δείχνει αδιανόητο με ποια λογική ένα πετυχημένο και αναγνωρίσιμο όνομα όπως το ΙΕΚ θέλετε να το αλλάξετε.
    Εντάξει να το αλλάξετε αφού βρείτε κάτι καλύτερο. Αλλά να θέλετε να το αλλάξετε μόνο και μόνο για να παρουσιάσετε μια αλλαγή , ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΓΊΝΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΌ.
    Το ΣΑΕΚ μάλλον θα μείνει στην ιστορία ως ΣΧΟΛΕΣ ΑΕΚ ….!!!
    Τι να πω , απορώ …..περίμενα ποιο ουσιαστικά πράγματα από τον υπουργό και όχι νομοθετήματα μόνο και μόνο για την εισροή ευρωπαϊκών χρημάτων.
    Επίσης για τα πειραματικά ΙΕΚ δεν βλέπω κάτι. Τέλος δύο χρόνια , πήραμε κάποια χρήματα και τέλος…