ΚΕΦΑΛΑΙΟ A΄ – ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ – Άρθρο 1 – Σκοπός

Σκοπός του παρόντος είναι η περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Σ.Ε.Ε.Κ.), που καθιερώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4763/2020 (Α΄ 254), μέσω: α) της διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης και β) της ουσιαστικής βελτίωσης της συνέργειας μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (Ε.Π.Π.), με απώτερο στόχο την αναβάθμιση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των αποφοίτων τους, καθώς και τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας ως προς την ομαλή ένταξη των νέων στην τοπική κοινωνία και οικονομία και συνακόλουθα στην εθνική οικονομία.

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 15:59 | ΝΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση αποτελεί εδώ και δεκαετίες το φτωχό συγγενή της εκπαίδευσης.

    Οι επιλογές κυρίως των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών και δευτερευόντως της ελληνικής κοινωνίας οδήγησαν τη συγκεκριμένη κατηγορία εκπαίδευσης σε τελευταία επιλογή για σπουδές και την οικονομία της χώρας σε πρόβλημα με την έλλειψη ειδικευμένων εργαζόμενων και την ανάγκη εισαγωγής εργατικών χεριών από τρίτες χώρες.

    Το όραμα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης όλων των νέων στην Ελλάδα που σε καμιά χώρα στο δυτικό κόσμο δεν υπάρχει δεν απέδωσε στο ελάχιστο ούτε στη χώρα και σε πολλές περιπτώσεις ούτε και στις οικογένειες και τους νέους.

    Τι πρέπει να γίνει για να καταστεί η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση σημαντική επιλογή των νέων

    – Μείωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ειδικά σε σχολές με αποφοίτους που έχουν χαμηλή απορρόφηση στην αγορά εργασίας.

    – Αναδιαμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας με αύξηση του επιπέδου σπουδών ώστε η επιλογή σπουδών στα πανεπιστήμια να μη γίνεται με χαμηλά κριτήρια και απλά για την απόκτηση »χαρτιών».

    – Άμεση διασύνδεση των ειδικοτήτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με την αγορά εργασίας.

    – Μεγάλη χρηματοδότηση του κράτους στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση που θα έχει συγκεκριμένο ποσοστό σε σχέση με τη χρηματοδότηση της τριτοβάθμια εκπαίδευσης.

    – Αναδιαμόρφωση του χάρτη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με δημιουργία ισχυρών σχολών σε μεγάλες πόλεις και με υποστήριξη των σπουδαστών αντίστοιχη τη μέριμνα που παρέχεται στους φοιτητές των πανεπιστημίων (πχ. υποτροφίες, επίδομα στέγασης, σίτιση κτλ.).

    – Αυστηρό πλαίσιο σπουδών με παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και κατάρτισης.

    – Υποχρεωτική πρακτική άσκηση με επιδότηση για όλους τους σπουδαστές στο πλαίσιο της διττής εκπαίδευσης που πρέπει να έχουν οι σπουδαστές των συγκεκριμένων σχολών.

    – Κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε όλους τους αποφοίτους των σχολών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

    – Διασφάλιση δυνατότητας αποφοίτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με προκαθορισμένες προϋποθέσεις.

    – Επανεξέταση της κατανομής των πτυχιούχων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων καθώς υπάρχουν πχ. ηλεκτρολόγοι επιπέδου 3, επιπέδου 4 και επιπέδου 5 που ουσιαστικά απευθύνονται στην ίδια αγορά εργασίας. Επιπλέον, με αυτό το διαχωρισμό θα υπάρχουν πιθανόν προβλήματα και στην ύπαρξη σχολών διαφορετικών ταχυτήτων.

    – Για πολλά χρόνια το καλύτερο αποτέλεσμα στη χώρα όσον αφορά την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση είχαν οι Επαγγελματικές Σχολές της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) όμως και αυτές λόγω των παθογενειών του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και των επιλογών των κυβερνήσεων οδηγήθηκαν σε απαξίωση.

    Μόνο με γενναίες πολιτικές αποφάσεις μπορεί να ανατραπεί η αλλαγή για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 13:37 | ΚΑΤΣΑΒΟΥ ΚΑΙΤΗ

    Σκοπός του παρόντος νομοσχεδίου είναι η παραγωγή φθηνού εργατικού δυναμικού. Ο μαθητής δεν υπάρχει πουθενά, οι επιθυμίες των μαθητών και οι κλίσεις τους δεν λαμβάνονται υπόψιν. Η δημιουργία του Συμβουλίου Σύνδεσης Παραγωγής* και Αγοράς Εργασίας, το οποίο θα εισηγείται την κατάργηση ή δημιουργία ειδικοτήτων, μας δείχνει ξεκάθαρα τον πραγματικό σκοπό του νομοσχεδίου.

    *παραγωγή= οι μαθητές της επαγγελματικής εκπαίδευσης και οι σπουδαστές της επαγγελματικής κατάρτισης.

    Ας σκεφτούμε λοιπόν πόσα «πουκάμισα» θέλει το υπουργείο να παράγουμε την ημέρα/ το έτος κ.λπ. και να είμαστε έτοιμοι να ξεχάσουμε ότι είμαστε και παιδαγωγοί που εκτός από τις επαγγελματικές δεξιότητες που διδάσκουμε, βοηθάμε τους μαθητές μας να κοινωνικοποιηθούν και να διαμορφώσουν το χαρακτήρα τους.

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 13:27 | ΜΑΡΙΑ Μ

    Μία σημαντική αλλαγή θα ήταν οι μαθητές που επιλέγουν να εισαχθούν στην Πανεπιστημιακή Σχολή της ειδικότητάς που έχουν ολοκληρώσει να μπαίνουν στο δεύτερο έτος.

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 13:06 | Ιωάννα Μ

    Καλή και Δημιουργική Νέα χρονιά. Η ενοποίηση των δομών επαγγελματκής εκπαίδευσης και Κατάρτισης έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Θλίβομαι πραγματικά για τις χρόνιες καθυστερήσεις που στερησαν σε πολλές γενιες νέων ανθρώπων το δικαιωμα τους σε μια εργασία που να τους ταιριάζει αλλα και στην εργασία γενικότερα. Ο σωστός επαγγελματικος προσανατολισμος οδηγει τον ανθρωπο στην ευτυχία , στην επιτυχία,στην ποιοτητα και ποσοτητα του παραγομενου εργου του.Αποτελουσε προτασή μου απο το 1997 στον ΟΕΕΚ τα ΙΕΚ να γινουν ανωτερες ή ανωτατες επαγγελματικές σχολες-τριτοβαθμια επαγγελματική εκπαιδευση και καταρτιση με συγκεκριμενες προτάσεις για βελτιωσεις ως προς την επιλογη καταρτιζομενων και εκπαιδευτων.Ήταν τότε που απειλουνταν ως θεσμος με καταργηση και που υπήρχαν ακομη τα δευτεροβαθμια ΙΕΚ για τα οποια ειχα προτεινει τη μετονομασια τους.Είχα απο τότε εκτιμησει την δυσκολία στην υλη των μεταδευτεροβαθμιων ΙΕΚ και θεωρούσα μεγαλη αδικια να ειναι ως σχολες αδιαβαθμητες.Ηταν τότε που τα διπλώματα των αποφοιτων τους εξισωνονταν με τα απολυτηρια ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ.Θεωρω καθυστερημενη αλλα πολύ σωστη την καινοτομια σας αυτη.Θα ηταν πολύ λογικό να υπήρχε το δικαιωμα κατατακτηριων εξετάσεων απο ΙΕΚ σε ΑΕΙ ίδιας ή αλλης ειδικοτητας.Η ελλειψη του δικαιωματος αυτου με εκανε να χασω τεραστιο χρόνο στις επαγγελματικες μου επιλογές γιατι δεν μπορουσα να μπω και παλι στην ψυχοφθορα διαδικασια των πανελλαδικων.

    Ο υλικοτεχνικός εξοπλισμος στα ΙΕΚ ηταν για πολλα χρονια ανυπαρκτος.
    Γνώμη μου ειναι η φοιτηση στα ΙΕΚ να γινει τουλαχιστον 3 ετη με εκπαιδευση και καταρτιση και όχι μονο καταρτιση.Ο χρονος της πρακτικης ασκησης να ειναι μετά τα 3 αυτα ετη της φοιτησης και να υποδεικνυονται συγκεκριμενοι φορεις απο το Υπουργειο Παιδείας για το που πρεπει να γινεται η Πρακτικη Ασκηση.Είμαι διπλωματουχος Δημοσίου ΙΕΚ οικονομιας και διοικησης απο Γενικό Λυκειο.Το εξαταστικο συστημα στο ΙΕΚ που φοιτησα ηταν 2 γραπτές προοδοι και εξατασεις στο τελος του εξαμηνου, απαγορευονταν οι απουσιες. Με ενοχλουσε ιδιαιτερα το γεγονός ελλειψης εγχειριδιων και που σχεδον όλοι οι καθηγητές-εκπαιδευτές μας εβλεπαν την εργασια τους στα ΙΕΚ ως παρεργο για αυτο ειχα προτεινει την μονιμοποιηση και αξιολογηση τους.

    Είμαι και πτυχιουχος 2 πανεπιστημιων.Η σημερινη ιδιοτητα μου ειναι φιλολογος-παιδαγωγος ΠΕ02 αδιοριστη και πιστοποιημενη εκπαιδευτικος ενηλικων.Εχω διδαξει σε δημοσια ΙΕΚ,ΣΔΕ και ΚΔΒΜ.
    Καλη σας Επιτυχία

  • Καταρχάς, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) οφείλει να επισημάνει ότι η αυτονομία και η επαγγελματική ένταξη των ατόμων με αναπηρία αποτελεί δικαίωμα που προστατεύεται από το Σύνταγμα της χώρας (βλ. άρθρο 21, παρ. 6). Επιπρόσθετα, τα άρθρα 24 «Εκπαίδευση» και 27 «Εργασία και Απασχόληση» της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, την οποία η χώρα μας δεσμεύτηκε να εφαρμόσει όταν προέβη στην κύρωσή της από την Ελληνική Βουλή με τον ν.4074/2012, υπαγορεύουν αντίστοιχα: α) τη δημιουργία ενός συμπεριληπτικού συστήματος εκπαίδευσης, κατάρτισης και διά βίου μάθησης και β) την αποτελεσματική πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στα γενικά, τεχνικά προγράμματα και προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού, τις υπηρεσίες διορισμού και την επαγγελματική και συνεχιζόμενη εκπαίδευση. Επίσης, σύμφωνα με τον ν.4443/2016 απαγορεύεται η άνιση μεταχείριση σε βάρος των ατόμων με αναπηρία σε όλα τα είδη και επίπεδα επαγγελματικού προσανατολισμού, μαθητείας, επαγγελματικής κατάρτισης, επιμόρφωσης και επαγγελματικού αναπροσανατολισμού, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης πρακτικής επαγγελματικής εμπειρίας. Στο Γενικό Σχόλιο υπ. αριθ. 8 Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία αναφέρονται μάλιστα τα εξής: “35. Non-discriminatory access to general technical and vocational guidance, training and placement services, both public and private, on an equal basis with others is required for the realization of the right of persons with disabilities to work and employment. The participation of persons with disabilities in mainstream services promotes the non-segregation of services and access by persons with disabilities to open employment and vocational training services. Such services may be appropriate for entry into work, during the course of employment or for transitions between roles. States parties should take measures to ensure the certification of capacities and attainments on an equal basis with others, the explicit inclusion of persons with disabilities in legislation dealing with vocational training, explicit references to persons with disabilities in general policies regulating vocational training, the accessibility of premises, information and materials, the provision of vocational training on the rights of persons with disabilities and funding for reasonable accommodation. Vocational and professional preparation, training and other services should be provided in accessible and inclusive ways, including financial support for participation”.

    Βάσει των προαναφερθέντων, θέση της Ε.Σ.Α.μεΑ. είναι ότι το Σχέδιο Νόμου «Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτιση» οφείλει να αντιμετωπίσει επί ίσοις όροις τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, υιοθετώντας πλήρως τη δικαιωματική προσέγγιση της αναπηρίας που κατοχυρώνεται με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, η οποία, μεταξύ άλλων, υπαγορεύει τα εξής:

    Α. Τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στο γενικό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και διά βίου μάθησης μέσω της θέσπισης ενός συστήματος ποσόστωσης λόγω του πλήρη αποκλεισμού που βιώνουν από αυτό (βλ. παρακάτω).

    Β. Την κατάργηση της φοίτησης των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε διαχωρισμένα πλαίσια επαγγελματικής κατάρτισης (βλ. σχόλια σε άρθρο 5)

    Γ) Την παροχή πιστοποίησης στους καταρτιζόμενους με αναπηρία επί ίσοις όροις (βλ. σχόλια σε άρθρο 30)

    Δ. Την άρση όλων των εμποδίων που δυσκολεύουν την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στο γενικό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και διά βίου μάθησης μέσω τόσο της διασφάλισης της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία των υποδομών, συμβατικών και ηλεκτρονικών, της πληροφόρησης και επικοινωνίας, του εκπαιδευτικού υλικού, των διαδικασιών αξιολόγησης και των υποστηρικτικών υπηρεσιών όσο και της παροχής εύλογων προσαρμογών, όταν αυτές απαιτούνται (βλ. σχόλια σε i) άρθρο 10 και ii) άρθρο 11).

    Ε) Την ενίσχυση της φωνής των ατόμων με αναπηρία στη διακυβέρνηση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με στόχο τη διάχυση της διάστασης της δικαιωματικής προσέγγισης της αναπηρίας σε αυτό και την εν γένει συνεργασία των δομών επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης με το αναπηρικό κίνημα (βλ. σχόλια σε: i) άρθρο 13 και ii) άρθρο 28).

    Α. Διευκόλυνση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στο γενικό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και διά βίου μάθησης μέσω της θέσπισης ενός συστήματος ποσόστωσης λόγω του πλήρη αποκλεισμού που βιώνουν από αυτό.
    Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το 14ο Στατιστικό Δελτίο του Παρατηρητήριου Θεμάτων Αναπηρίας της Ε.Σ.Α.με.Α., που δημοσιεύτηκε στις 18.09.2023, η συντριπτική πλειονότητα των νέων με αναπηρία όχι μόνο βρίσκεται εκτός εργατικού δυναμικού σε ποσοστό 84%, αλλά ταυτόχρονα είναι και εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας: το 82% των οικονομικά ανενεργών ατόμων με αναπηρία και ηλικία 15-44 ετών, δεν παρακολουθεί κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης[1].

    Για την αύξηση της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση προτείνεται η υιοθέτηση καλών πρακτικών που έχουν εφαρμοστεί στη χώρα μας σε άλλους τομείς, όπως είναι η τριτοβάθμια εκπαίδευση και η απασχόληση. Όπως γνωρίζετε στους τομείς αυτούς εφαρμόζεται αρκετά χρόνια σύστημα ποσόστωσης, το οποίο έχει συμβάλλει στην αύξηση της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην απασχόλησή τους στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Για τον λόγο αυτό προτείνουμε στο εν λόγω Σχέδιο Νόμου να συμπεριληφθεί διάταξη ως ακολούθως:
    «Στις Επαγγελματικής Σχολές Κατάρτισης (ΕΣΚ) και στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας της ΔΥΠΑ, στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) και στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) εισάγονται, εφόσον πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις, σε ποσοστό τουλάχιστον 10% άτομα με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση με ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω. Οι ως άνω δομές υποχρεούνται να παρέχουν στα άτομα με αναπηρία εύλογες προσαρμογές».

    Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί ότι στα Δημόσια ΙΕΚ προβλέπεται η μοριοδότηση των υποψηφίων καταρτιζομένων που φέρουν την ιδιότητα: α) του πολύτεκνου γονέα ή τέκνου πολύτεκνης οικογένειας, β) του τρίτεκνου γονέα ή τέκνου τρίτεκνης οικογένειας, γ) του προστάτη ή του τέκνου μονογονεϊκής οικογένειας, δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη για τους υποψηφίους που φέρουν την ιδιότητα: α) του ατόμου με αναπηρία ή χρόνια πάθηση με ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω, β) του τέκνου ατόμου με αναπηρία ή χρόνια πάθηση με ποσοστό αναπηρίας από 50 % και άνω και γ) του γονέα ή κηδεμόνα ή συζύγου με αναπηρία ή χρόνια πάθηση με ποσοστό αναπηρίας από 50 % και άνω.

  • Προτάσεις επί του νέου νομοσχεδίου για την ΕΕΚ

    Κεφάλαιο Ε΄: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ Ν.4186/2013
    Άρθρο 25
    Εργαστηριακά Κέντρα- Προσθήκη άρθρου 6Ζ στον ν. 4186/2013
    Στον ν. 4186/2013 (Α΄193), μετά το άρθρο 6Ε, προστίθεται άρθρο 6Ζ ως εξής:
    «Άρθρο 6Ζ
    Εργαστηριακά Κέντρα
    1. Κάθε Ε.Κ. διακρίνεται σε τομείς εργαστηρίων, αντίστοιχους με τους τομείς σπουδών των ΕΠΑ.Λ.. Κάθε τομέας εργαστηρίων περιλαμβάνει τα εργαστήρια του οικείου τομέα σπουδών. Όταν όσοι ασκούνται στα εργαστήρια προέρχονται από λιγότερες εκπαιδευτικές μονάδες, οι εργαστηριακές ανάγκες καλύπτονται σε σχολικό εργαστήριο του ΕΠΑ.Λ.
    Να αντικατασταθεί από:
    Δεν επιτρέπεται η δημιουργία Σχολικού Εργαστηρίου σε ένα ΕΠΑ.Λ. Όλα τα εργαστήρια εντάσσονται σε Ε.Κ. που λειτουργεί στην ίδια Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ακόμη και εκείνα που δεν βρίσκονται στον κύριο χώρο λειτουργίας του Ε.Κ.
    Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν αυτό είναι αντικειμενικά αδύνατο, δύναται να δημιουργηθεί Σχολικό Εργαστήριο με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

    2. Όργανα διοίκησης κάθε Ε.Κ. είναι ο Διευθυντής και ο Υποδιευθυντής. Διευθυντής και Υποδιευθυντής του Ε.Κ. ορίζονται εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με τα άρθρα 30 έως 49 του ν. 4823/2021 (Α΄ 136). Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν υπάρχει ή απουσιάζει ή κωλύεται, ο Διευθυντής του Ε.Κ. αναπληρώνεται από τον Υποδιευθυντή. Υπεύθυνος του σχολικού εργαστηρίου είναι ο Διευθυντής του ΕΠΑ.Λ., στο οποίο υπάγεται διοικητικά το σχολικό εργαστήριο.
    Να αντικατασταθεί από:
    Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν υπάρχει ή απουσιάζει ή κωλύεται ο Διευθυντής του Ε.Κ., αναπληρώνεται από τον Υποδιευθυντή και αν έχουν τοποθετηθεί και άλλος ή άλλοι Υποδιευθυντές, αναπληρώνεται από τον Υποδιευθυντή Α’. Υπεύθυνος του σχολικού εργαστηρίου είναι ο Διευθυντής του Ε.Κ., στο οποίο υπάγεται διοικητικά το σχολικό εργαστήριο.
    4. α) Σε κάθε εργαστήριο ορίζονται από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του/των Διευθυντή/των του/των ΕΠΑ.Λ., ως υπεύθυνοι εργαστηρίων, εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στις εκπαιδευτικές μονάδες που εξυπηρετούνται από το Ε.Κ. ή το σχολικό εργαστήριο, κατά περίπτωση, αντίστοιχων ειδικοτήτων με τα εργαστήρια, με σκοπό να καλύπτονται ο πρωινός, ο απογευματινός και ο εσπερινός κύκλος ημερήσιας λειτουργίας των εργαστηρίων.
    Να συμπληρωθεί με:
    Και συναίνεση του Διευθυντή Ε.Κ.

    5. Οι εκπαιδευτικοί ΔΕ κατηγορίας (1) διατίθενται από τα ΕΠΑ.Λ. στα Ε.Κ. με ολική διάθεση, με απόφαση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ. (2)

    Να συμπληρωθεί από:
    (1) και ΤΕ κατηγορίας και οι Υπεύθυνοι εργαστηρίων
    (2)και την σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή Ε.Κ

    Συμμετέχουν σε επιτροπές παραλαβής, απογραφής, καταστροφής και διαγραφής εξοπλισμού.

    8. β) Στους Διευθυντές και τους Υποδιευθυντές των ΕΠΑ.Λ. (ΔΙΟΡΘΩΣΗ Ε.Κ.) καταβάλλεται το επίδομα θέσης ευθύνης που προβλέπεται στις υποπερ. θθ) και ιι) αντίστοιχα της περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 4354/2015 (Α΄176).».
    Να προστεθεί γ) Το ωράριο των Δ/ντών Ε.Κ. να καθορίζεται σύμφωνα με όλα τα τμήματα της Α΄ τάξης, τα τμήματα Τομέων της Β’ τάξης και τα τμήματα Ειδικοτήτων της Γ’ τάξης των ΕΠΑΛ που εξυπηρετούν, τα οποία πληρούν την προϋπόθεση που ορίζεται από την παρ. 13α του άρθρου 14 του Ν.1566/1985, δηλαδή όσα έχουν τουλάχιστον δεκατρείς (13) μαθητές.

    Άρθρο 33 : Καταργούμενες διατάξεις
    Να μην συμπεριληφθεί το
    γ) το έκτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 42 του ν. 4823/2021 (Α’ 136), περί της τοποθέτησης Υποδιευθυντών σε Ε.Κ.
    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    Υποδιευθυντές ΕΚ
    • Πρέπει σε κάθε ωράριο λειτουργίας του ΕΚ να οριστεί ένας υποδιευθυντής με μειωμένο διδακτικό ωράριο.

    Υπεύθυνοι εργαστηρίου
    • Σε κάθε εργαστήριο πρέπει να οριστεί Υπεύθυνος Εργαστηρίου με μείωση διδακτικού ωραρίου.
    • Οι Υπεύθυνοι Εργαστηρίου πρέπει να διατίθενται με ολική διάθεση στο Ε.Κ. για να συνεργάζονται με τον Δ/ντή του Ε.Κ. για θέματα λειτουργίας των εργαστηρίων.
    • Οι Υπεύθυνοι Εργαστηρίου πρέπει να ορίζονται μετά από πρόταση του Δ/ντή του Ε.Κ.
    • Αν το παραπάνω δεν είναι εφικτό, οι υπεύθυνοι εργαστηρίου να ορίζονται με τη σύμφωνη γνώμη του Δ/ντή του Ε.Κ. και του ΕΠΑΛ. ή με σύστημα μοριοδότησης.

    • Nα συμμετέχουν σε επιτροπές προμηθειών των υλικών του Τομέα τους.
    • Nα συμμετέχουν σε επιτροπές καταστροφής υλικών.
    • Nα συμμετέχουν σε επιτροπές απογραφής υλικών των εργαστηρίων.
    • Να παραμένουν στο σχολείο όλες τις εργάσιμες ώρες, όπως ισχύει και σήμερα.
    • Να δοθούν κίνητρα στους υπεύθυνους εργαστηρίων (επίδομα θέσης, μείωση ωραρίου και κάτω από τις 18 ώρες.)

    Τομεάρχες ΕΠΑΛ
    • Πρέπει να συνεργάζονται με τους Υπεύθυνους Εργαστηρίων και τον Δ/ντη του Ε.Κ. για τα θέματα λειτουργίας των Εργαστηρίων.
    • Να παραμένουν στο σχολείο όλες τις εργάσιμες ώρες, (ενός ωραρίου) όπως ισχύει και σήμερα.

    Συνεργασία Ε.Κ. και ΕΠΑΛ
    • Ο Υποδιευθυντής του Ε.Κ. θα είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα των εφημεριών στους χώρους του Ε.Κ.
    • Για το ωρολόγιο πρόγραμμα υπεύθυνος θα είναι ο Δ/ντής του ΕΠΑΛ και ο Δ/ντής του Ε.Κ. (όπως είναι και σήμερα).
    Σήμερα ισχύει: Είναι υπεύθυνος για τη σύνταξη του ωρολογίου προγράμματος των εργαστηρίων και των συναφών προγραμμάτων διεξαγωγής των εξετάσεων, σε συνεργασία με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων που εξυπηρετεί, το οποίο κοινοποιεί σε αυτές πριν από την σύνταξη των δικών τους προγραμμάτων.
    • Όσοι κάνουν μάθημα στα Εργαστήρια θα είναι υπεύθυνοι για τον εξοπλισμό, όπως ισχύει και σήμερα.
    • Ο Δ/ντης του Ε.Κ. να μπορεί να επιβάλλει την ποινή της αποβολής από τα μαθήματα για μία ημέρα. Σε περίπτωση σοβαρού παραπτώματος ο μαθητής παραπέμπεται στο ΕΠΑΛ.

    Εκπαιδευτικοί ΤΕ και ΔΕ
    • Ολική διάθεση στα Ε.Κ.
    • Να παραμένουν στο σχολείο (οι ΔΕ) όλες τις εργάσιμες ώρες, όπως ισχύει για τους Υπεύθυνους Εργαστηρίων και τους Υπεύθυνους Τομέων.

    Διοικητικό και Βοηθητικό Προσωπικό
    • Σε κάθε Ε.Κ. λειτουργεί γραμματεία στην οποία τοποθετείται διοικητικός υπάλληλος ή υπάλληλοι αντίστοιχα με το πλήθος των εκπαιδευτικών μονάδων που εξυπηρετεί.

    Ειδικές ρυθμίσεις

    • Να ληφθεί μέριμνα για τα Ε.Κ. που δεν συστεγάζονται με τα ΕΠΑΛ
    • Διαθέσεις
    • Εφημερίες
    • Ευθύνη καθημερινής λειτουργίας
    • Να ληφθεί μέριμνα για τα Ε.Κ. που έχουν εργαστήρια σε πολλά κτήρια.
    • Να ληφθεί μέριμνα για τα Ε.Κ. που δεν έχουν προσωπικό Δ.Ε.

    ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

    Να διατηρηθεί ο τρόπος χρηματοδότησης των ΕΚ, ο οποίος προβλέπεται στους ν. 96004/Δ4/1-7-2015 (ΥΠΑΙΘ) και 1940/2-2-2018 (ΥΠΕΣ).
    «Ειδικότερα τα Εργαστηριακά Κέντρα (Ε.Κ.) λαμβάνουν ειδική χρηματοδότηση η οποία είναι συνάρτηση του αριθμού των μαθητών όλων των σχολικών μονάδων που εξυπηρετούν, ο οποίος πλασματικά διπλασιάζεται.»
    και να βελτιωθεί ως εξής: συνάρτηση του αριθμού των μαθητών/μαθητευόμενων/σπουδαστών όλων των εκπαιδευτικών μονάδων που εξυπηρετούν, ο οποίος πλασματικά διπλασιάζεται.

    ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    1. Σε κάθε ΕΚ τοποθετούνται μέχρι 3 Υποδιευθυντές όσοι και οι κύκλοι λειτουργίας του.
    2. Οι Υπεύθυνοι Εργαστηρίων, ορίζονται μετά από πρόταση του Διευθυντή του ΕΚ και συμπληρώνουν το ωράριο τους μόνο με εργαστηριακά μαθήματα σε οποιαδήποτε σχολική μονάδα που εξυπηρετεί το ΕΚ. Υπάγονται διοικητικά στο ΕΚ.
    3. Σε κάθε ΕΚ συστήνεται Επιτροπή Συντονισμού του Εργαστηριακού Κέντρου (Ε.Σ.ΕΚ) που αποτελεί όργανο διοίκησης του ΕΚ, απαρτίζεται από:
    – Τον Διευθυντή και τους Υποδιευθυντές του ΕΚ
    – Τους Υπεύθυνους Τομέων
    – Τους Υπεύθυνους Εργαστηρίων.
    με τις αρμοδιότητες όπως αυτές αναφέρονται στο άρθρο 6Ζ παρ. 3 του παρόντος ν/σ και επιπλέον
    i. Διαδικασίες αξιολόγησης του ΕΚ
    ii. Δραστηριότητες επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών του ΕΚ

    …………………………………………………………………………………………………………………………………..
    Οι παραπάνω θέσεις είναι αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας Διευθυντών/-τριών ΕΚ, και συγκεκριμένα των

    (1) Δρ. Κοτσιφάκος Δημήτριος
    Διευθυντής 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Αγίου Δημητρίου
    (2) Αριστείδης Παλιούρας
    Διευθυντής 3ου Εργαστηριακού Κέντρου Ανατολικής Αττικής
    (3) Μαρία Κατάρα
    Διευθύντρια 4ου Ε.Κ. Β΄ Αθήνας ( Ν. Ιωνίας )
    (4) Αικατερίνη Παρασκευοπούλου
    Διευθύντρια 2ου ΕΚ Δ΄Αθήνας (Αργυρούπολης)
    (5) Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου
    Διευθυντής 4ου ΕΚ Γ’ Αθήνας (Περιστερίου)
    (6) Χατζόπουλος Δημήτριος
    Διευθυντής 1ου ΕΚ Σίνδου (Δυτ. Θεσ/νίκης)
    (7) Κουτσουκος Βλασιος
    Διευθυντης 5ου ΕΚ Αθηνας – Ν.Φιλαδελφειας
    (8) Αικατερίνη Οικονομίδου
    Διευθύντρια 1ου ΕΚ Γιαννιτσών (Πέλλας)
    (9) Σπάλα Γεωργία Διευθύντρια 1ου ΕΚ Καλαμάτα
    (10) Γκότσικας-Ζωγράφου Πασχάλης
    Διευθυντής 1ου ΕΚ Κιλκίς
    (11) Μπασδεκίδης Χρήστος
    Διευθυντής ΕΚ Θεσσαλονίκης,
    (12) Τσιβίκης Κωνσταντίνος
    Διευθυντής ΕΚ Καλαμαριάς
    (13) Χατζηαγαπίου Ανδρέας
    Διευθυντής 1ου ΕΚ Κομοτηνής
    (14) Δρ. Καλλιόπη Κανάκη
    Διευθύντρια 2ου ΕΚ Ηρακλείου
    (15) Καχριμάνης Αναστάσιος
    Διευθυντής 1ου ΕΚ Άργους
    (16) Μπουντιούκος Βασίλειος
    Δ/ντής 1ου ΕΚ Κοζάνης
    (17) Σακκάς Ηλίας
    Διευθυντής 8 Ε.Κ. Ταύρου
    (18) Νικολαΐδης Νικόλαος
    Διευθυντης 1ου Ε.Κ Ιωαννίνων
    (19) Μυλωνά Μαριάνθη
    Διευθύντρια 5ου ΕΚ Ανατολικής Αττικής (Αχαρνές)
    (20) Θεοδωροπουλος Σωτήρης
    Διευθυντής 1ο ΕΚ Γ´ Δ/ΝΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΓ.ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Αττικής
    (21) Μερλιαούντας Στέφανος
    Διευθυντής 8ου ΕΚ Επανομής Θεσσαλονίκης,
    (22) Καρβούνης Παναγιώτης
    Διευθυντής 1ου Ε.Κ Κέρκυρας
    (23) Παλαιολόγος Δούρος
    Διευθυντής 1ου ΕΚ Κιάτου
    (24) Κολίτσας Δημήτριος
    (25) Δ/ντής 2ου ΕΚ Κοζάνης (Πτολεμαΐδα)
    (26) Τσουκιά Ελπίδα, Διευθύντρια 2ου ΕΚ Αιγάλεω
    (27) Τριανταφύλλου Κωνσταντίνος, Διευθυντής 4ου ΕΚ Περιστερίου

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 23:00 | Κυριάκος Πανίτσας

    Το ΕΠΑΛ νοσεί βαθειά. Αποτελεί επιλογή των «αδύνατων» και αδιάφορων μαθητών που αποσκοπούν στο να αποκτήσουν ένα «χαρτί » και να βρουν μια όποια δουλειά χωρίς κόπο .Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις.
    Έτσι το ΕΠΑΛ μειονεκτεί σε σχέση με το ΓΕΛ,παρότι έχει στηθεί σωστά προσφέροντας περισσότερα εφόδια στους μαθητές.
    Για την αναβάθμισή του απαιτούνται:
    1.Εισαγωγικές εξετάσεις από το Γυμνάσιο στο Λύκειο (ΓΕΛ , ΕΠΑΛ )στα Ελληνικά,Μαθηματικά και Φυσική.
    Όσοι αποτυγχάνουν να οδηγούνται σε ΤΕΣ διετούς φοίτησης ή στην αγορά εργασίας.
    2.Καθιέρωση Εθνικού Πτυχίου σε αναλογία με το Εθνικό Απολυτήριο με εξετάσεις επιπέδου πανελληνίων στη Β και Γ τάξη στα μαθήματα ειδικότητας χωρίς υπολογισμό προφορικής βαθμολογίας, και πρόσβαση στη Τριτοβάθμια εκπαίδευση με πανελλήνιες εξετάσεις στα Ελληνικά και Μαθηματικά κοινές με αυτές των ΓΕΛ.
    3.Ενίσχυση του πετυχημένου θεσμού της μαθητείας.

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 16:07 | Ηλιάδης Νικόλαος

    Νίκος Ηλιάδης **
    Σχετικά με το Σχέδιο Νόμου “για την ενίσχυση του συστήματος της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης”, που έχει τεθεί σε διαβούλευση , παρατίθενται οι παρακάτω σκέψεις / παρατηρήσεις .
    1. Δεν προβλέπεται σύστημα εκπαίδευσης εκπαιδευτικών που θα διδάσκουν ώστε να ενισχυθεί η τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση , κατεύθυνσης τύπου Meisters της Γερμανίας ( και πλήθους αναλόγων σχολών των ΗΠΑ Vocational and Technology Education ) που είναι ανωτάτου επιπέδου εφαρμογής και σε πολλές περιπτώσεις ισχυρότερο , πλήρως ισότιμου με πανεπιστημιακό πτυχίο.
    Οι σχολές αυτές για την υποστήριξη της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης με έρευνα , παρακολούθηση των εξελίξεων και απαιτήσεων στην αγορά εργασίας και δρομολόγηση ουσιαστικών /πραγματικών προγραμμάτων δια βίου εκπαίδευσης , μεταφορά τεχνογνωσίας από τις ανεπτυγμένες χώρες κλπ. απουσιάζουν εντελώς από το ελληνικό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σήμερα, που περιλαμβάνει όμως πλήθος σχολών που δεν συνδέονται με την αγορά εργασίας.
    Η τέως ΣΕΛΕΤΕ που η ίδρυσή της με αξιοποίηση οικονομικής βοήθειας από διεθνείς οργανισμούς και οργανώθηκε από Αμερικανούς εμπειρογνώμονες για εκπαίδευση καθηγητών ( η κάτοψη των κτηρίων της διαμορφώνει τα γράμματα Ο Η Ε ) είχε αυτόν τον προορισμό , παρά το ότι ονομαστικά έχει ανωτατοποιηθεί και μετονομάσθηκε σε ΑΣΠΑΙΤΕ , δεν λειτουργεί ακόμη τουλάχιστον με τυπικές πανεπιστημιακές προδιαγραφές αφού διοικείται και σήμερα από διορισμένο από τον Υπουργό Παιδείας Πρόεδρο και διοικητικό συμβούλιο , και παραδόξως έχει 19 παραρτήματα. Και απέχει από το να λειτουργεί κατά τα διεθνή πρότυπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης καθηγητών επαγγελματικής και τεχνολογικής εκπαίδευσης . Παλαιότερα τμήμα του προσωπικού της εκπαιδεύονταν στο εξωτερικό αφού στην Ελλάδα απουσιάζει εντελώς η πανεπιστημιακή εκπαίδευση τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης .
    Βεβαίως , δεν προβλέπεται γενικότερα σύστημα εκπαίδευσης καθηγητών για την δευτεροβάθμια γενική εκπαίδευση όπως σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και γενικότερα στη Δύση. Οι πολυάριθμες σχολές Μαθηματικών , Χημικών , Φυσικών , Φιλολόγων κλπ κανονικά εκπαιδεύουν φοιτητές για την όποια αγορά εργασίας και όχι αποφοίτους με την ιδιότητα των “αδιόριστων στο Δημόσιο εκπαιδευτικών” όπως έχει καθιερωθεί για χρόνια , που διδάσκουν , αξιολογούν , διοικούν το εκπαιδευτικό σύστημα όπως νομίζουν καλύτερα και όχι ως αποτέλεσμα εκπαίδευσης . Σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες προβλέπεται εκπαίδευση στην ειδικότητα και εκπαίδευση σε πλήρες πρόγραμμα εκπαιδευτικών σπουδών παράλληλα ή μετά την εκπαίδευση στην ειδικότητα προ του διορισμού, πρακτική άσκηση υπό την επίβλεψη επιθεωρητών που δεν υπάρχουν στη χώρα μας και εξετάσεις . Η μη πρόβλεψη αυτών των διαδικασιών εκπαίδευσης καθηγητών, πλην άλλων δημιουργεί και προβλήματα στην ισότιμη διακίνηση των εκπαιδευτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση . Αναρωτιέται κανείς πώς αξιολογούνται αντικειμενικά οι μαθητές στις 12 τάξεις στο σχολείο , πώς οι εισαγωγικές εξετάσεις εξασφαλίζουν πιστότητα και αξιοπιστία ( validity and reliability ) στις μετρήσεις και έχουν καθιερωθεί ως αντικειμενικές , από ανεκπαίδευτους και στην αξιολόγηση εκπαιδευτικούς για να επικεντρωθούμε σε αυτό. Και πως θα γίνεται η αντικειμενική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος και των εκπαιδευτικών , όταν η αξιολόγηση δεν διδάσκεται πουθενά , όταν η εκπαίδευση αποτελεί κάποια επένδυση από την οποία το κοινωνικό σύνολο αναμένει κάποια απόδοση και όφελος. Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή της οικονομίας της γνώσης .
    Στην ιστοσελίδα της ένωσης επιθεωρητών της Ευρώπης που δεν ανήκει η χώρα μας αφού δεν έχει επιθεωρητές, αναφέρονται τα συστήματα εκπαίδευσης εκπαιδευτικών, αξιολόγησης εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικών συστημάτων κλπ.
    http://www.sici-inspectorates.eu/Members/Inspection-Profiles

    Στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση , ως εκπαιδευτικό προσωπικό χρησιμοποιούνται χωρίς ειδική εκπαίδευση όπως απαιτείται , απόφοιτοι διαφόρων ειδικοτήτων από τους πολυάριθμους που παράγονται και δεν μπορούν να απασχοληθούν στην χαμηλού επιπέδου αγορά εργασίας που λειτουργεί με ανεκπαίδευτους , που αναζητούμε να εισάγουμε για επαγγέλματα που πεθαίνουν στις ανεπτυγμένες οικονομίες λόγω των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων.
    Με αυτές τις πρακτικές δύσκολα θα πετύχουμε παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα με την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που αποτελεί στην ψηφιακή εποχή τον κυριότερο συντελεστή εκτός των παραδοσιακών , στην οικονομία της γνώσης.
    2. Απαιτείται σαφήνεια επαγγελματικών επιπέδων

    Επιπλέον των ελλείψεων στο σύστημα εκπαίδευσης εκπαιδευτικών που θα πρέπει να καλυφθεί , απαιτείται διαφάνεια επαγγελματικής αντιστοίχισης των αποφοίτων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που αξιοποιούνται πλην άλλων και ως εκπαιδευτικό προσωπικό στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση μεταξύ ΑΕΙ, ΑΤΕΙ, ΙΕΚ, 3 ετή παραρτήματα πανεπιστημίων που παρέχουν Bachelor , Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που προέκυψε μεταξύ των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ και οι απόφοιτοι των τεχνολογικών σχολών του οποίου δεν εγγράφονται στο τεχνικό επιμελητήριο , Τεχνικά Επαγγελματικά Λύκεια με ή χωρίς πρακτική άσκηση ( ορισμένοι είναι εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ και των εργαστηριακών κέντρων ) , τεχνικών επαγγελματικών σχολών ομοειδών ειδικοτήτων κλπ. Παράλληλα με την εφαρμογή διεθνών συμφωνιών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση , για παράδειγμα της συμφωνίας της Μπολώνια που συμφωνήσαμε την εφαρμογή της ως χώρα από τη δεκαετία του 1990 και δεν έχει εφαρμοσθεί.
    Για τις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης που αντικαθιστούν τα ΙΕΚ στο σχέδιο νόμου που βρίσκεται σε διαβούλευση και τροποποιούν τον νόμο 4763/2020, θα πρέπει να εξασφαλισθεί η σαφήνεια της αντιστοίχισης των αποφοίτων τους , στο παραπάνω πλαίσιο.

    Τα θέματα της αντιστοίχισης που είναι σε εκκρεμότητα και σήμερα είχαν συζητηθεί και στη Βουλή από τον ….Απρίλιο του 1994 , και δημοσιεύθηκαν τα πρακτικά της συζήτησης στο ενημερωτικό φυλλάδιο του τεχνικού επιμελητηρίου της Ελλάδος , περιλαμβάνονται δε σε συνημμένο έντυπο του τεχνικού επιμελητηρίου σε ικανό αριθμό δημοσιεύσεων όπως :

    Απαιτείται σαφήνεια των εκπαιδευτικών επιπέδων
    https://ecopress.gr/apetite-safinia-ton-ekpedeftik/
    Επαγγελματικά δικαιώματα που καρκινοβατούν 40 χρόνια
    https://ecopress.gr/epangelmatika-dikaiomata-giati-kark/
    https://ecopress.gr/sto-idio-ergo-theates-epi-40-eti/
    Απαιτείται εξασφάλιση δυνατότητας κινητικότητας των εκπαιδευομένων μαθητών προς τα πάνω σε όλη τη διάρκεια της ζωής, και ανάλογα με τις ανάγκες τους στην αγορά εργασίας . Αυτό προϋποθέτει διαφάνεια των εκπαιδευτικών επιπέδων , και διαύλων.

    3. . Αποκέντρωση στην απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων με βάση τα επιμελητήρια

    H αποκέντρωση στην εκπαίδευση και στην απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι υποχρεωτική . Η διαχείριση του θέματος με κεντρικό έλεγχο όπως γίνεται στη χώρα μας από τον ΕΟΠΠΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας , στην εποχή των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων είναι αδύνατη και αναποτελεσματική , επιπλέον του προβλήματος της στελέχωσης αφού δεν προβλέπεται πανεπιστημιακής στάθμης σχολή / ές για την επαγγελματική εκπαίδευση στη χώρα μας.
    Οι διάφορες επαγγελματικές ενώσεις για διάφορα επαγγέλματα στις Ευρωπαϊκές χώρες εγγράφουν τα μέλη τους με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εκπαίδευσης, πρακτικής άσκησης , εξετάσεις , και τότε οι επαγγελματίες αυτοί μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους με τα προβλεπόμενα ή καθοριζόμενα επαγγελματικά δικαιώματα.
    Σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται πιστοποιημένη επανεκπαίδευση στο πλαίσιο της δια βίου εκπαίδευσης από κατάλληλους φορείς λόγω των ραγδαίων εξελίξεων , σε τακτά χρονικά διαστήματα , για να διατηρούνται ή να ανανεώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα.
    Με την απαίτηση από πλευράς επιμελητηρίων συγκεκριμένων γνώσεων και δεξιοτήτων συνδέεται και η εκπαίδευση με την αγορά εργασίας που είναι ολοένα και μεγαλύτερη πιεστική ανάγκη της σύγχρονης εποχής.
    Πλήθος επιμελητηρίων ενεργοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια της αποκέντρωσης και της οικονομικής ελευθερίας , σε αντίθεση με τη χώρα μας . Αξιοσημείωτο είναι το πλήθος των επιμελητηρίων/ μελών της Ένωσης Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων στην Τουρκία που δεν είναι και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Η Ένωση Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων Εμπορίου και Βιομηχανίας https://www.eurochambres.eu περιλαμβάνει 45 συνδέσμους, 1700 περιφερειακά επιμελητήρια εμπορίου και βιομηχανίας, 20 εκατομμύρια επιχειρήσεις από τις οποίες ποσοστό 93% είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ,120 εκατομμύρια εργαζόμενους,
    Στην παρακάτω δημοσίευση γίνεται αναφορά στον βασικό ρόλο των Επιμελητηρίων: Σύνδεση επιχειρήσεων και κέντρων κατάρτισης και δια-βίου μάθησης.
    • Για ποιο λόγο υπάρχουν τα επιμελητήρια ;
    • Ο ρόλος των επιμελητηρίων στην ανάπτυξη της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης , καθώς και των διαφόρων επαγγελμάτων.
    • Ορισμένα στοιχεία επαγγελματικής κατάρτισης από την Ελληνική πραγματικότητα.
    • Στην σύγχρονη εποχή των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων η αποκέντρωση και στην απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι υποχρεωτική.
    • Η εποχή των Τεχνολογικών εξελίξεων καταργεί τον ανειδίκευτο εργάτη και τον αντικαθιστά με τον σύγχρονο εργαζόμενο που είναι ένας μορφωμένος τεχνίτης.
    ΕΠΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
    https://www.eea.gr/arthra-eea/erevna-o-rolos-ton-epimelitirion-ke-ton-kinonikon-eteron-stin-apodosi-epangelmatikon-dikeomaton/

    4. Προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης
    Στο ΤΑΧΙΣ στη χώρα μας περιλαμβάνονται περί τα 16.000 προφίλ επαγγελμάτων με βάση τα οποία φορολογούνται οι εργαζόμενοι στον Ελληνικό χώρο που κατατάσσονται σε κάποιο από αυτά. Για πολλά από αυτά δεν προβλέπεται κανενός είδους βασική εκπαίδευση , και ασκούνται με εκπαίδευση “από τον τεχνίτη στον μαθητή του “ . μΌπως παλαιότερα.
    Θα πρέπει να προβλεφθούν μηχανισμοί βασικής εκπαίδευσης , για τα επαγγέλματα αυτά , καθώς και διαδικασίες δια βίου εκπαίδευσης στα ίδια ή άλλα επαγγέλματα , σε άλλα παραπλήσια, σε άλλα σημεία του οικονομικού συστήματος , ως αποτέλεσμα των ραγδαίων εξελίξεων, που καταργούν τα επαγγέλματα που απαιτούν χαμηλού επιπέδου γνώσεις και δεξιότητες και απλές επαναλαμβανόμενες τυποποιημένες εργασίες ρουτίνας.
    Σε ανεπτυγμένες χώρες σε διάφορους καταλόγους και στο διαδίκτυο , περιλαμβάνονται περί τα 35.000 επαγγέλματα, πολλά από τα οποία δεν ασκούνται στη χώρα μας , αφού δεν έχει το ανάλογο επίπεδο ανάπτυξης.
    Η ανάγκη για αποκέντρωση και για εμπλοκή των επιμελητηρίων και κάθε δυνατού φορέα ( δημόσιους, ιδιωτικούς, τους Δήμους, το στρατό, τα ΜΜΕ κλπ. ) είναι προφανής.
    Απαιτούνται και κατάλληλοι φορείς αντικειμενικής αξιολόγησης / πιστοποίησης ώστε να μετρούν και να πιστοποιούν αυτά που υποτίθεται ότι πιστοποιούν.
    Πλήθος διεθνών οργανισμών πιστοποίησης μπορούν να βοηθήσουν τις επαγγελματικές ενώσεις.
    Πραγματοποιούν πιστοποιήσεις σε πολλές χώρες , και με τον τρόπο αυτό, αφ’ ενός μπορούν να υπάρξουν διευκολύνσεις επαγγελματικών ενώσεων που δεν έχουν τουλάχιστον στην αρχή σχετικές εμπειρίες , αφ’ ετέρου με τις διακλαδώσεις τους σε πολλές χώρες , βοηθούν στη διάχυση σύγχρονων γνώσεων και ικανοτήτων από τις περισσότερο στις λιγότερο ανεπτυγμένες τεχνολογικά χώρες . Η αξιοποίηση τέτοιων οργανισμών πιστοποίησης γνώσεων και ικανοτήτων σε διάφορα επίπεδα ,και στο διεθνοποιημένο περιβάλλον , θα έχει καθοριστική συμβολή στην εξωστρέφεια της ελληνικής εκπαιδευτικής και εργασιακής πραγματικότητας , που όλο εξαγγέλλεται και δεν πραγματοποιείται , και κατά προέκταση στον εκσυγχρονισμό και τη μείωση του κρατιστικού μας συστήματος, με προεκτάσεις στην αύξηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της χώρας.
    Για παράδειγμα ο Γερμανικός οργανισμός REFA , https://refa.de/en/ , έχει Διεθνείς συνεργάτες πιστοποίησης , στις χώρες, Αίγυπτος, Αργεντινή, Βουλγαρία, Κίνα, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ελβετία, Τουρκία , Τυνησία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Ουγγαρία, Ουρουγουάη, Μπελαρούς , Ιταλία .
    5. Η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση
    H ανάγκη που δημιουργήθηκε για εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση έφερε στην επιφάνεια τις καθυστερήσεις του Ελληνικού Σχολείου για προσαρμογή αλλά και αξιοποίηση των δυνατοτήτων της σύγχρονης ψηφιακής εποχής.
    Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχει μια πλούσια ιστορία που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, όταν το κυρίαρχο μέσο διδασκαλίας της ήταν τα έντυπα υλικά που ταχυδρομούνταν σε μεμονωμένους φοιτητές που χωρίζονταν με ελάχιστη έως καθόλου αλληλεπίδραση με τους εκπαιδευτές.
    Η εκπαίδευση εξ’ αποστάσεως απαιτεί ορισμένες προδιαγραφές και διαδικασίες , δεν είναι απλή επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων με το ΖΟΟΜ .
    Η εκπαίδευση εκπαιδευτικών που στον Ελληνικό χώρο είναι και σήμερα ένα ζητούμενο, θα πρέπει να περιλαμβάνει και την εκπαίδευση εξ’ αποστάσεως.
    Για παράδειγμα η επιτροπή για την πιστοποίηση της εκπαίδευσης εξ’ αποστάσεως ( The Distance Education Accrediting Commission (DEAC) ) είναι ένας οργανισμός που ιδρύθηκε στις ΗΠΑ το 1926 και λειτουργεί ως ένα ινστιτούτο που πιστοποιεί όλα τα ιδρύματα που παρέχουν εκπαίδευση εξ’ αποστάσεως .
    https://www.deac.org/

    6. Βιβλιοθήκες

    Η ψηφιακή λειτουργία των βιβλιοθηκών , θα πρέπει να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για εκπαίδευση των πολιτών στη νέα πραγματικότητα της εποχής που απαιτεί ταχύτατη κυκλοφορίας της πληροφόρησης. Οι ψηφιακές βιβλιοθήκες μπορούν να συνδεθούν με άλλες σε όλο τον κόσμο και οι μαθητές / πολίτες να έχουν ακόμη και στο κινητό τους βιβλία και πληροφόρηση από όλο τον κόσμο.
    Οι μαθητές σε σύγχρονες εκπαιδευτικές διαδικασίες χρησιμοποιούν κάθε είδους πηγή πληροφόρησης (συζητήσεις με ειδικούς, επισκέψεις στο χώρο της εργασίας, βιβλιοθήκες, κλπ.) Ο ρόλος του καθηγητή είναι ιδιαίτερα δύσκολος διότι θα πρέπει να μπορεί να παρακολουθεί κάθε μαθητή στις επιλογές του και τις έρευνές του, και δεν διδάσκει την ίδια συγκεκριμένη ύλη κάθε χρόνο. Επίσης, υπό την έννοια αυτή οι ψηφιακές βιβλιοθήκες συνδεόμενες μεταξύ τους σε όλο τον κόσμο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τους μαθητές που θα ερευνούν για επίλυση τεχνολογικών προβλημάτων.
    Το WorldCat για παράδειγμα είναι ένας κατάλογος ένωσης βιβλιοθηκών που αναλύει τις συλλογές 72.000 βιβλιοθηκών σε 170 χώρες και περιοχές.

    https://www.worldcat.org/

    Και επειδή η ραγδαία εξελισσόμενη γνώση καταχωρείται σε εμπορικές γλώσσες, που ομιλούνται από δισεκατομμύρια ανθρώπους ( κυρίως Αγγλικά , ο δικός μας πληθυσμός που μιλά την Ελληνική γλώσσα αποτελεί ποσοστό 0,13% του παγκόσμιου πληθυσμού των 8 δισεκατομμυρίων ) ) οι Βόρειες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαθαίνουν τον πληθυσμό τους να μιλά 2-3 γλώσσες από το σχολείο.

    7. Οργανισμοί για τον Ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης

    Διάφοροι διεθνείς οργανισμοί έχουν βοηθήσει πολλές χώρες να πραγματοποιήσουν την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

    Ο οργανισμός bett Global Series ( http://www.bettshow.com) αποτελεί για δεκαετίες έναν παγκόσμιο τόπο για την κοινότητα της τεχνολογίας της εκπαίδευσης και αξιοποιήθηκε διαχρονικά .Με περισσότερα από 30 χρόνια κληρονομιάς, η Bett είναι τώρα μια σειρά εκδηλώσεων παγκόσμιας κλάσης που προωθούν την ανακάλυψη της τεχνολογίας και της γνώσης για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης.

    Προσφέρει στην έκθεση του Λονδίνου ερεθίσματα κάθε χρόνο σε περισσότερους από 60.000 εκπαιδευτικούς, ηγέτες και επαγγελματίες, με εκθέματα από περισσότερους από 1.255+ παρόχους τεχνολογίας από όλο τον κόσμο.
    Η Bett Global φιλοξενεί στο Λονδίνο κάθε χρόνο την έκθεση / Ναυαρχίδα που είναι πραγματικά διεθνής με επισκέπτες από 146 χώρες. Ανάλογες εκθέσεις κορυφής πραγματοποιούνται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , τη Μαλαισία και τη Λατινική Αμερική ( Βραζιλία ) ,.

    8. Ανάγκη για τεχνολογική εκπαίδευση στο πλαίσιο της γενικής εκπαίδευσης για όλους, πανεπιστημιακές σχολές εκπαίδευσης εκπαιδευτών, οργάνωση εργαστηρίων στα σχολεία κ.ά.
    Με την επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης από τα 6 στα 9 χρόνια με το νόμο 309/1976 καθιερώθηκε με βάση και εισηγήσεις διεθνών οργανισμών η τεχνολογική εκπαίδευση ως απαραίτητο τμήμα της γενικής εκπαίδευσης για όλους. Ο κοινός πολίτης θα πρέπει ανεξάρτητα από μελλοντικές επαγγελματικές επιλογές , να μπορεί να λειτουργήσει μέσα στο ραγδαία μεταβαλλόμενο τεχνολογικό περιβάλλον , είτε ως πολίτης που παίρνει αποφάσεις, είτε ως εργαζόμενος στις υπηρεσίες ή στην παραγωγή, είτε ως καταναλωτής για να μπορεί να λειτουργήσει και ο ανταγωνισμός, είτε ως άτομο που έχει ελεύθερο χρόνο. Σε όλες τις περιπτώσεις χρειάζεται μια ευρύτατη και όχι εξειδικευμένη τεχνολογική υποδομή .
    Η τεχνολογική εκπαίδευση στο πλαίσιο της γενικής εκπαίδευσης εφαρμόζεται από το 1994 σε όλα τα σχολεία της χώρας , με 100 χιλιάδες αποφοίτους το χρόνο το έχει διδαχθεί ποσοστό τουλάχιστον 30% του σημερινού πληθυσμού, ( Α, Β και Γ Γυμνασίου , ενώ διδάχθηκε και στην Α Λυκείου , και ήταν και βασικό στοιχείο του Πολυκλαδικού Λυκείου). Εφαρμόζεται το Maryland Plan που επιλέχθηκε από τον τότε Αντιπρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση Σταμάτη Παλαιοκρασσά και μεταφέρθηκε στην Ελλάδα αρχικά στη ΣΕΛΕΤΕ το 1979 από τον καθηγητή της σχολής Νίκο Ηλιάδη που ήταν μαθητής του Donald Maley που το ανέπτυξε για το διδακτορικό του , και κατόπιν με εισήγησή του ως συμβούλου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου σε όλα τα σχολεία της χώρας.
    Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν είχε την απαιτούμενη βαρύτητα, διάφορες ειδικότητες καθηγητών χωρίς καμιά εκπαίδευση αναλάμβαναν τη διδασκαλία του για να συμπληρώσουν ωράριο χωρίς κανενός είδους εκπαίδευση κ.ά.
    Το Maryland Plan προβλέπει σχεδιασμένες δραστηριότητες ανά αναπτυξιακό επίπεδο μαθητών που επιλέγουν οι ίδιοι και όχι τη διδασκαλία συγκεκριμένης ύλης που γίνεται γρήγορα ξεπερασμένη στην εποχή των ραγδαίων εξελίξεων . Οι ήπιες δραστηριότητες των πρόσφατων εργαστηρίων δεξιοτήτων , τεχνολογίας και επιστήμης, όπως η κριτική σκέψη, η επικοινωνία, η πρωτοβουλία και η δημιουργικότητα, η προσαρμοστικότητα και ο ψηφιακός γραμματισμός, είναι ενσωματωμένα στο Maryland Plan από δεκαετίες. Όπως και η έρευνα και ο πειραματισμός.
    Η εισαγωγή του maryland plan στο ελληνικό σχολείο
    https://ecopress.gr/i-eisagogi-tou-maryland-plan-sto-elliniko-scholeio/
    Η τεχνολογική εκπαίδευση δεν είναι διδασκαλία… Λατινικών για διδασκαλία συγκεκριμένης ύλης σελίδα-σελίδα.
    Ο Yves Deforge, γραμματέας του εκπαιδευτικού προγράμματος Νο1 “προετοιμασία για τη ζωή” του Συμβουλίου της Ευρώπης , αναφέρει (1980) ότι αρχικά υπήρχε κάποια σύγχυση με το μάθημα της τεχνολογίας. Σε συναντήσεις που οργανώθηκαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης μεταξύ εκπαιδευτικών -αντιπροσώπων από διάφορες χώρες , πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις και αναλύσεις για να γίνουν αντιληπτά η φύση και οι στόχοι του μαθήματος.
    Δύο μορφές διδασκαλίας έχουν εφαρμοσθεί στον Ευρωπαϊκό χώρο για το μάθημα της τεχνολογίας. Η μία δίνει έμφαση στην εξοικείωση του μαθητή με το ευρύτερο τεχνολογικό περιβάλλον , τη μεθοδολογία επίλυσης τεχνολογικών προβλημάτων και την ανάλυση όλων των παραμέτρων που επηρεάζουν ένα τεχνολογικό πρόβλημα ( Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία ) . Η μορφή αυτή διδασκαλίας εφαρμόζεται στην Ελλάδα με τη μεταφορά και αξιοποίηση του Maryland Plan .Η δεύτερη μορφή εφαρμόζει τη διδασκαλία απλών συγκεκριμένων τεχνολογικών θεμάτων και του τρόπου που χρησιμοποιούνται απλά εργαλεία και υλικά, σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο αναλυτικό πρόγραμμα σε ένα συγκεκριμένο τομέα, για παράδειγμα, ηλεκτρονικά. ( Για παράδειγμα Κύπρος )
    Ο Deforge ( 1980) γραμματέας του εκπαιδευτικού προγράμματος Νο1 “προετοιμασία για τη ζωή” του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρει ότι η δεύτερη αυτή εκπαιδευτική διαδικασία είχε σαν αποτέλεσμα να κάνει το μάθημα της τεχνολογίας να μοιάζει με παραδοσιακό μάθημα Λατινικών , που πρέπει καθημερινά να καλύψει συγκεκριμένη ύλη.
    Το μάθημα της τεχνολογίας τελευταία μετατρέπεται σε μάθημα ηλεκτρονικών πρόσφατα με το πρόγραμμα που καθορίστηκε στα πρότυπα σχολεία με προοπτική τη γενίκευσή του, με τη διδασκαλία συγκεκριμένης ύλης σελίδα-σελίδα ως μάθημα Λατινικών και τις ίδιες ασκήσεις για όλους, ενώ είναι μάθημα διαθεματικό που οι μαθητές κάνουν κατασκευές της επιλογής τους σε όλους τους τομείς της τεχνολογίας , χρησιμοποιώντας και αυτοματισμούς και ψηφιακές εφαρμογές που θα επιλέξουν
    https://ecopress.gr/i-texnologiki-ekpaideysi-den-einai-didaskalia-latinikon/

    Η ψηφιακή μετάβαση άλλωστε , δεν θα επιτευχθεί με την αλλαγή φιλοσοφίας στο μάθημα της τεχνολογίας , αλλά με τον σχεδιασμό όλης της εκπαιδευτικής διαδικασίας , όπως περιγράφεται
    στην ετήσια έκδοση της
    Ένωσης των Παιδαγωγικών Ινστιτούτων της Ευρώπης – Βιβλίο έτους 2021 (Year Book 2021)
    Προγράμματα -Ανάπτυξη και Εφαρμογή στις Ευρωπαϊκές χώρες για την Ψηφιακή Μόρφωση.
    https://www.cidree.org/cidree_yearbook/yearbook-2021/

    9. Ανάγκη για εκπαίδευση στην εφαρμογή κανονισμών για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας
    Στους εργαστηριακούς χώρους με την καθοδήγηση κατάλληλα εκπαιδευμένων εκπαιδευτών οι εκπαιδευόμενοι / καταρτιζόμενοι εκπαιδεύονται στην εφαρμογή κανονισμών ασφαλείας για την προστασία τους.
    Παράδειγμα πλαισίου κανονισμών ασφαλείας που η εφαρμογή τους είναι υποχρεωτική παρέχεται από τον οργανισμό των ΗΠΑ OSHA ( Occupation Safety and Health Administration ) στο χώρο της εργασίας , και οι μαθητές τους εφαρμόζουν υποχρεωτικά στο εργαστήριο του μαθήματος της τεχνολογίας και των εργαστηρίων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης .
    https://www.osha.gov/sites/default/files/publications/osha2254.pdf

    10. Προτάσεις του ΥΠΕΠΘ για τα θέματα αυτά τον Δεκέμβριο του 1990 που επιδιώκεται να εφαρμοσθούν με καθυστέρηση 33 ετών.

    Πολλά από τα θέματα αυτά όπως η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων , η εξασφάλιση πανεπιστημιακών ιδρυμάτων εφαρμογής , ο εκσυγχρονισμός της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, αξιολόγηση κλπ. ήταν προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος που διαμορφώθηκαν το 1990, που επιδιώκεται να επιτευχθούν σήμερα με καθυστέρηση 33 ετών.
    Στην ομάδα που είχε επεξεργασθεί και διαμορφώσει τις προτάσεις αυτές με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και υπουργό τον Βασίλη Κοντογιαννόπουλο είχαν συμμετοχή ο Κορνήλιος Καραμητσάνης σύμβουλος του υπουργού , ο Γεώργος Καραμπατζός ειδικός γραμματέας για την ανώτατη εκπαίδευση , ο Νίκος Ηλιάδης ειδικός γραμματέας για τα ΤΕΙ και κατόπιν σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Στην παρακάτω δημοσίευση περιλαμβάνεται συνημμένο το φυλλάδιο με τις προτάσεις που είχαν εκδοθεί και κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο του 1990, 33 χρόνια πριν με τις γνωστές αντιδράσεις που σήμερα είναι υποχρεωτική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας.

    https://ecopress.gr/eksygchronismos-ekpaideftikou-systimatos/

    Νίκος Ηλιάδης **, Πολ/κός Μηχ/κός Ε.Μ.Π. ,M.Sc. ( Structural Engineering , Concordia University Montreal Canada ) , Ph.D.( University of Maryland USA, -Technology and Vocational Education ), τ.Ειδ.Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ ,τ. εκπρόσωπος των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ( Μ.Ε.Α. ) τ. Διοικητής ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ , τ. μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Παιδαγωγικών Ινστιτούτων της Ευρώπης (http://www.cidree.org/), τ. εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στο Δ.Σ. του CEDEFOP (https://www.cedefop.europa.eu/)του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση , Επίτιμος Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, nhlimaria@gmail.com

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 16:03 | ΖΕΑΣ

    Τα πάντα είναι σε συνάρτηση με τι θέλουμε να επιτύχουμε, πού θέλουμε να φτάσουμε. Τα όσα περιγράφονται στο σχέδιο νόμου, αποτελούν το επόμενο βήμα. Πριν από αυτό, θα πρέπει να είναι εντελώς σαφή και ξεκάθαρα τα ακόλουθα σημεία. Πιο συγκεκριμένα:
    Αυτή τη στιγμή είναι ξεκάθαρο πως εκπαίδευση και Επίπεδο προσόντων 4 παρέχουν μόνο τα ΕΠΑΛ.
    Κατάρτιση και Επίπεδο προσόντων 3 παρέχουν οι ΕΠΑΣ διαφόρων υπουργείων και οι ελάχιστες ΕΣΚ του ΥΠΑΙΘΑ κατόπιν πιστοποίησης.
    Κατάρτιση και Επίπεδο προσόντων 5 παρέχουν τα ΙΕΚ (δημόσια και ιδιωτικά) καθώς και το μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας κατόπιν πιστοποίησης.

    Ανταποκρίνεται όμως το επίπεδο 5 ρεαλιστικά στην πραγματικότητα? Υπάρχουν τα κατάλληλα προγράμματα σπουδών (έστω οδηγοί κατάρτισης) που να είναι όντως επιπέδου 5? Γίνονται οι κατάλληλες εργαστηριακές ασκήσεις που να ανταποκρίνονται στο επίπεδο προσόντων 5? Μήπως η πλειοψηφία των σπουδαστών ΔΙΕΚ και μεταλυκειακού έτους – τάξης μαθητείας εκπαιδεύονται στα Εργαστηριακά Κέντρα (Ε.Κ.) στα οποία εκπαιδεύονται και οι μαθητές των ΕΠΑΛ (επίπεδο 4) στον ίδιο εξοπλισμό, με τα ίδια όργανα και μηχανήματα, και στις ίδιες ουσιαστικά ασκήσεις?
    Είναι οι οδηγοί σπουδών σύγχρονοι που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αγοράς?

    Επίσης, υπάρχουν ειδικότητες ακριβώς με την ίδια ονοματολογία τόσο στο επίπεδο προσόντων 4 όσο και στο επίπεδο προσόντων 5, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστια σύγχυση στο ζήτημα των επιλογών (εντελώς ενδεικτικά η ειδικότητα ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ παρέχεται και στις ΕΠΑΣ και στα ΕΠΑΛ και στα ΙΕΚ- υπάρχουν και άλλες)

    Ακόμα, εδώ και 4 χρόνια έχει ξεκινήσει ο αναπροσανατολισμός Τομέων και Ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και υπάρχει πλήρης στασιμότητα. Δεν έχουν γραφεί νέα ΠΣ και φυσικά ούτε νέα βιβλία, με αποτέλεσμα τα σχολικά εγχειρίδια που χρησιμοποιούνται να περιέχουν γνώσεις πριν από 25 χρόνια. Τα περισσότερα βιβλία είναι γραμμένα το 2000 και τα περισσότερα προγράμματα σπουδών το 2007.

    Εάν δεν προηγηθεί αυτή η αναδιάρθρωση, τότε οποιαδήποτε προσπάθεια για εξορθολογισμό ξεκινά στρεβλά. Κάθε νέα ειδικότητα που θα προστίθεται, σε οποιοδήποτε από τα τρία επίπεδα προσόντων που προαναφέραμε, χωρίς σαφές περιεχόμενο και πρόγραμμα σπουδών, υποδομές και χρηματοδότηση και γενικότερα εκ των προτέρων σαφείς προδιαγραφές, τείνει να αποτύχει.

    Σε ότι αφορά στα campuses, θα αναφέρω μόνο τούτο:
    Θα συνυπάρχουν τρία επίπεδα προσόντων, 3,4,5, θα συνυπάρχει η εκπαίδευση με την κατάρτιση, διευθυντές και στελέχη ΕΣΚ, ΕΠΑΛ,ΕΚ,ΙΕΚ, με τι ρόλους, αρμοδιότητες και καθηκοντολόγιο? Εάν δεν είναι όλα εκ των προτέρων ξεκάθαρα, τότε το όλο εγχείρημα μάλλον τίθεται εν αμφιβόλω.

    Σταματώ εδώ, αν και έχω κάνει πληθώρα μελετών, ερευνών, ανακοινώσεων και δημοσιεύσεων γύρω από την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση από την 30ετή εμπειρία μου, και αν μου ζητηθεί ή εκ του ρόλου μου, θα καταθέσω την πλήρη άποψή μου θεσμικά.

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 15:18 | ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (Ε.Τ.Ε.)

    ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (Ε.Τ.Ε.)

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ Σ/Ν ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ»

    Η Ε.Τ.Ε., έχει μία ιστορία μερικών δεκαετιών και ως μία σοβαρή επιστημονική ένωση εκπαιδευτικών, προτείνει και απαιτεί οι αλλαγές που δρομολογούνται σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης (δομικές θεσμικές, προγράμματα σπουδών, βιβλία, εξοπλισμός, εκπαιδεύσεις κλπ.) να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και βασισμένες σε μελέτες και έρευνες με μεγάλο δείγμα (σημ. μετά από 3 χρόνια λειτουργίας των Π.ΕΠΑ.Λ. δεν έχει ακόμη ζητηθεί έως και σήμερα, από τα στελέχη τους να τεκμηριώσουν τις απόψεις τους για την εφαρμογή του θεσμού).

    Με αυτό το σκεπτικό θέτουμε ένα απλό ερώτημα, στη διαβούλευση του ΥΠΑΙΘΑ, για το συγκεκριμένο ΣΝ: Πώς είναι δυνατόν οι «καινοτομίες», αλλά και τα προγράμματα σπουδών, των πρόσφατα ιδρυθέντων 25 Π.ΕΠΑΛ., να μην έχουν ακόμη αξιολογηθεί από σχετικές επιστημονικές επιτροπές και το ΙΕΠ, και να εισάγονται υποχρεωτικά «ως πετυχημένα σενάρια», στο μεγάλο σύνολο των 417 σχολείων της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΕΠΑ.Λ.);
    Αν υποθέσουμε ότι δεχόμαστε τις καλές προθέσεις της μεταφοράς ‘καλών πρακτικών’ από τα Π.ΕΠΑΛ στα ΕΠΑΛ, θα πρέπει να δεχθούμε και τις δραστηριότητες εντός του εκπαιδευτικού ωραρίου των ΠΕΠΑ.Λ. και την εύκολη έγκριση ολιγάριθμων τμημάτων (που αυτά έχουν), καθώς και το μέγιστο αριθμό των 22 μαθητών ανά τάξη. Επιπλέον με το ΝΣ επιχειρείται η μεταφορά καλών πρακτικών για την πρακτική άσκηση των μαθητών στη Γ΄ ΕΠΑΛ (παρότι δεν εφαρμόστηκαν έως και σήμερα, σε κανένα Π.ΕΠΑΛ) και επομένως δεν μπορούν να πιστοποιηθούν ως καλές πρακτικές, αλλά και η λειτουργία μεικτών προγραμμάτων με ανάμειξη παλαιών και νέων, πριν καν εκδοθούν νέα βιβλία. Σημειωτέον ότι τα Π.ΕΠΑ.Λ. χρησιμοποιούν τα βιβλία των ΕΠΑ.Λ., άρα των ΤΕΕ.

    Η βελτίωση της ΕΕΚ δεν γίνεται με αλλαγές στα ονόματα των δομών και με εξαγγελίες (π.χ. τα ΙΕΚ μπορεί να αλλάξουν όνομα, αλλά θα είναι δύσκολο να υποστηρίξουν το επίπεδο 5 που ανήκουν, χωρίς συγγράμματα/βιβλία, χρήματα για εξειδικευμένες ασκήσεις, επιστημονικά τεκμηριωμένους οδηγούς, μη σωστά καταρτισμένους εκπαιδευτές κλπ.). Εκτός από τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, των προγραμμάτων σπουδών, των βιβλίων κλπ. σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, χρειάζεται εκπαίδευση και αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού, τόσο στο επιστημονικό του πεδίο όσο και στο παιδαγωγικό, με συστηματικές καταρτίσεις στις σύγχρονες τεχνολογίες και εκπαιδεύσεις στις νέες μεθόδους διδασκαλίας (βλέπε εποχή τεχνητής νοημοσύνης).

    Τα στελέχη, οι εκπαιδευτικοί και οι επιστημονικές ενώσεις που στηρίζουν την ΕΕΚ εδώ και δεκαετίες, πρέπει να έχουν λόγο και άποψη για τις δρομολογούμενες αλλαγές, ώστε να καταγραφούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων.

    Ένα απλό ακόμη ερώτημα που τίθεται: Πριν από 3 μόλις χρόνια, η κυβέρνηση νομοθέτησε στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πεδίο (ΠΕΠΑΛ), γιατί επανέρχεται τώρα; Είναι συμπλήρωση, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, είναι μη ομολογούμενη αποτυχία ή μήπως είναι το μοίρασμα των εκατομμυρίων της πίτας του ταμείου ανάκαμψης, υπέρ των δομών της αρχικής κατάρτισης και δει των ιδιωτικών ΙΕΚ; Σε τι βελτιώθηκε η επαγγελματική εκπαίδευση και η αρχική κατάρτιση, μετά την τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας; Έχουμε τα ίδια αναλυτικά προγράμματα εδώ και 15 χρόνια, έχουμε τα βιβλία των ΤΕΕ (εποχή Αρσένη) και εργαστηριακό εξοπλισμό δεκαετιών. Ποια είναι η οικονομική πολιτική όσον αφορά τη χρηματοδότηση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (επενδυτικά προγράμματα ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης);

    Η πρώτη αίσθηση που αφήνει η παρουσίαση του επικείμενου νομοσχεδίου για την ΕΕΚ, από τον ΥΠΑΙΘΑ στο Π.ΕΠΑ.Λ. Περάματος, στις 19-12-2023, είναι η αποδυνάμωση της καρδιάς της ΕΕΚ που είναι τα Εργαστηριακά Κέντρα (ΕΚ), μιας επιτυχημένης εκπαιδευτικής δομής, μετά από 38 χρόνια λειτουργίας. Τα ΕΚ ιδρύθηκαν με τον ν. 1566/1985, με την προσδοκία να αποκαταστήσουν παθογένειες της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης εκείνης της εποχής, που δυστυχώς πολύ σύντομα φαίνεται ότι θα επανέλθουν. Τα ΕΚ είναι η κεντρική και πετυχημένη ιδέα δημιουργίας μιας εργαστηριακής εκπαιδευτικής δομής που εξυπηρετεί ταυτόχρονα πολλές εκπαιδευτικές μονάδες ΕΕΚ, με χαρακτηριστικά εξειδίκευσης στην εργαστηριακή εκπαίδευση και κατάρτιση, με ευθύνη συντήρησης, επισκευής, ανανέωσης και εκσυγχρονισμού του εργαστηριακού εξοπλισμού και αποδείχθηκε πολύ αποδοτική.

    Πριν από την ίδρυση των ΕΚ, η λειτουργία των Σχολικών Εργαστηρίων παρουσίαζε πλήθος προβλημάτων με κυριότερο την απουσία διαχειριστικού θεσμικού πλαισίου, μεταξύ των σχολικών μονάδων που χρησιμοποιούσαν τα Εργαστήρια Κατεύθυνσης. Έτσι ο εξοπλισμός τους απαξιωνόταν σύντομα, αφού κανείς δεν αναλάμβανε τη συντήρηση, την επισκευή του και δεν είχε τη μέριμνα του εκσυγχρονισμού του.

    Είναι φανερό ότι επιχειρείται υποβάθμιση του ρόλου της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε σχέση με την Αρχική Κατάρτιση, με τη χρήση των υποδομών και τη σταδιακή υποκατάσταση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης από δομές της Αρχικής Κατάρτισης. Πρόκειται για περαιτέρω ενίσχυση των πολιτικών ιδιωτικοποίησης. Δημιουργούνται δομές που σκοπό έχουν να υπηρετήσουν τον παραπάνω στόχο, οι οποίες θα δημιουργήσουν μια απίστευτη «Βαβέλ» και προβλήματα στη λειτουργία των ΕΠΑΛ.

    Προκαλούνται καταργήσεις και συγχωνεύσεις των ΕΠΑ.Λ., χωρίς καμία μελέτη τόσο των αριθμητικών, όσο και των ποιοτικών δεδομένων. Διαμορφώνεται με αυτό τον τρόπο μείωση των δαπανών και δημιουργία «κενού χώρου» για την Κατάρτιση. Οι σχολικές μονάδες, μεγάλου μεγέθους, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές και τις ανάλογες διοικητικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες, αφενός μεν δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμες, αφετέρου δε ευνοούν την αποτελεσματική αντιμετώπιση για τα φαινόμενα σχολικής βίας και παραβατικότητας.

    Επιπλέον με δημιουργούνται ΕΠΑ.Λ. πολλών ταχυτήτων: Π.ΕΠΑ.Λ., ΕΠΑ.Λ. σε συγκροτήματα με Π.ΕΠΑ.Λ. και ΚΕΕΚ, ΕΠΑ.Λ. σε συγκροτήματα με ΚΕΕΚ, ΕΠΑ.Λ. σε συγκροτήματα χωρίς ΚΕΕΚ. Να ληφθεί υπόψη και η επιπλέον ύπαρξη χρηματοδοτήσεων για τα Π.ΕΠΑ.Λ. και τα ΚΕΕΚ σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας, και η μη αντίστοιχη χρηματοδότηση των απλών ΕΠΑ.Λ..

    Η ΕΤΕ αναμένει την κατάθεση του νομοσχεδίου στην Βουλή, για να το μελετήσει και να τοποθετηθεί συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα, αφού συλλέξει τις απόψεις των μελών της, τις οποίες θα λάβει με κάθε πρόσφορο τρόπο.

    Η ΕΤΕ, ως επιστημονική ένωση, είναι στη διάθεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, να συζητήσει μαζί τους και να εκθέσει τις τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις της.

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 13:36 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    Ανώτερες Σχολές μόνο κατ όνομα και όχι με 3 έτη τουλάχιστον εκπαίδευση κατάρτιση στα ΙΕΚ η αφού με την πρακτική μπορεί να φτάσει τα δυόμιση έτη
    Η πρακτική των καταρτιζόμενων για την απόκτηση ΒΕΚ αρκετά δύσκολη να βρεθεί αφού τα ΙΕΚ δεν έχουν αντίστοιχα γραφεία για την υποστήριξη αυτής απλά αλλαγή στο καθεστώς να γίνεται πιστοποίηση και εκτός ειδικότητας σε συναφές περίπου αντικείμενο η στις γραμματείες των Ι.Ε.Κ. -που έχουν ανάγκη προσωπικού – ή παρεμφερείς ειδικότητες να μπορούν να εργαστούν και στην γραμματειακή υποστήριξη επιχείρησης η φορέα

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 12:42 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Γενικά για το Σχέδιο Νόμου.
    Στο Σχέδιο Νόμου δεν πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ελάχιστα προσόντα,γιατί οι αντίστοιχες Υπουργικές αποφάσεις πρέπει να στηριζονται στο ψηφισθέντα νόμο. Δεν μπορεί να υπάρχει ευελιξία στις περιπτώσεις που ο νόμος έχει ασάφειες. (Ν.4823/21)
    Καλό θα ηταν να αναφέρεται στο Νόμο η ύπαρξη προϋποθέσεων και ελάχιστων προσόντων, αλλά η περιγραφή τους να καθορίζεται στις επιμέρους ΥΑ.
    Σημ.:Η τροποποίηση στην ΥΑ γίνεται πιο ευκολα,σε σχέση με την τροποποίηση στο Νόμο.

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 10:09 | Γεώργιος Ι. Παρίκος

    Σκοπός : ”η περαιτέρω ενίσχυση του εθνικού συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης….. του ν.4763/2020….. με απώτερο στόχο την αναβάθμιση των γνώσεων ικανοτήτων και δεξιοτήτων στην εθνική οικονομία “
    Πέρασαν ήδη 4 χρόνια και δεν έχουμε ακόμη οριστικά προγράμματα σπουδών που να συντάχθηκαν κατά τις πρόνοιες του Ν. 4763/20 και της ΥΑ/26412/2017.
    Όμως με τι εκπαιδευτικό υλικό θα γίνει η αναβάθμιση των γνώσεων , ικανοτήτων και δεξιοτήτων;
    Με τα υπάρχοντα βιβλία τεχνολογίας της δεκαετίας του 90 ή όσα γραφούν το λιγότερο μετά από 4 χρόνια.
    Γιατί; Μπορεί να στηριχθεί η οικονομία της ελεύθερης αγοράς με ΤΕΙΧΗ ΚΡΑΤΙΣΜΟΥ: ΙΕΠ και ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ;

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 10:06 | Γεώργιος Ι. Παρίκος

    Εξαιρετικά καλό. Μπροστά από την εποχή του. Ένας ουσιαστικός νόμος για το παρόν αλλά και το μέλλον της ΕΕΚ .Θα επιχειρήσει να λύσει τα υπαρκτά σημερινά προβλήματα μεταξύ ΕΠΑΛ και ΕΚ..
    Το “ΔΑΣΟΣ” δείχνει άψογο. Ίσως κάποια “δένδρα” χρειασθούν μεγαλύτερη προσοχή .Μπορεί να φανεί στη διαβούλευση. Ο Οργανωτικός Συντονιστής καλείται να κάνει λειτουργική και δημιουργική τη συνύπαρξη όχι μόνο των παλαιών δομών ΕΠΑΛ και ΕΚ, αλλά και της υπό ανάπτυξη νέας δομής των ΕΣΚ (–πολλοί συνάδελφοι τα αγνοούν), κυρίως όμως την υλοποίηση της αναβάθμισης των ΙΕΚ σε ΣΑΕΚ που πρέπει να φανεί μέσα από τα ανανεωμένα προγράμματα Σπουδών των 1200 ωρών, και του πολύ σημαντικού για το μέλλον της θεσμοθέτησης της υλοποίησης Προγραμμάτων Αναβάθμισης Δεξιοτήτων και Επικαιροποίησης Γνώσεων στο περιβάλλον των ΣΑΕΚ . Το τελευταίο, ίσως διευρυνόμενο και για πτυχιούχους ΕΕΠ 3 και 4, που είναι εφικτό ως ευρισκόμενο στη δομή των ΚΕΕΚ, θα μπορέσει να απορροφήσει και τεράστια ποσά επανακατάρτισης από τα ταμεία της ΕΕ, αποβαίνοντας προς όφελος των εργαζομένων αποφοίτων των δομών της ΚΕΕΚ, απασχολώντας πολλαπλάσιους εκπαιδευτικούς και διαθέτοντας κονδύλια για αέναη ανανέωση εργαστηριακού εξοπλισμού.
    Τι λείπει; ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ!!! Θα αφήσει το ΙΕΠ να εξελιχθούμε ή θα παραμείνουμε ΚΡΑΤΙΣΤΕΣ με το προβληματικό Πολλαπλό βιβλίο (θυμηθείτε το 2003 για τα 3 μόνο Γενικά Μαθήματα επί αειμνήστου ΑΡΣΕΝΗ) αν και όποτε; (‘’Είναι πολλά τα λεφτά Άρη’’ –Το κινηματογραφικό σλόγκαν). Οι αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί θα το δουν εγκαίρως;

  • 3 Ιανουαρίου 2024, 14:23 | Τακης Κορδονουρης

    Εχοντας μελετησει το προτεινομενο νομοσχεδιο , Παρακαλουμε οπως να εχετε και προγραμμα προσβασης ωστε να μπουν τα ατομα με Αναπηρια με ακουστικη αναπηρια. Κωφοι και Βαρηκωοι πολιτες να εκπαιδευτουν και να εργαστουν αργοτερα.

    Παρακαλω να τεθει η Τοποθετηση του Διερμηνεα Ελληνικης Νοηματικης Γλωσσας σε ολες τις εκπαιδευτικες βαθμιδες του ΙΕΚ ωστε η εκπαιδευση να ειναι προσβασιμη …

    τελος πια η ανοχη και προχωραμε σε εκπαιδευση και προετοιμασια καθως κι τη κοινωνικοποιηση των ατομων με ακουστικη αναπηρια στη απασχοληση !!!

  • 2 Ιανουαρίου 2024, 21:17 | Οικονομου βασίλειος

    Κύριε Υπουργέ γιατί η Η Ε.Ε. εγκαλεί την Ελλάδα λόγω μη ορθής εφαρμογής των ενωσιακών κανόνων σχετικά με τον έλεγχο αναλογικότητας πριν από τη θέσπιση νέας νομοθετικής κατοχύρωσης των επαγγελμάτων

    Read more at Taxheaven: https://www.taxheaven.gr/news/57211/h-ee-egkalei-thn-ellada-logw-mh-orohs-efarmoghs-twn-enwsiakwn-kanonwn-sxetika-me-ton-elegxo-analogikothtas-prin-apo-th-oespish-neas-nomooetikhs-katoxyrwshs-twn-epaggelmatwn

    Αυτό έγινε το 2021 και 3 χρόνια μετα ακόμα να ανοίξουν τα επαγγέλματα?
    τα ΙΕΚ με αυτην την κυβέρνηση θα μεινουν λύκειο ή ειναι θέμα αποκλειστικά δικιά σας πολιτικής μιας και είστε πολιτικό τέκνο του Κου Σημίτη , αυτου του πολιτικου που εκλεισε όλα τα επαγγελματα για τα ΑΕΙ την χρονιά που ιδρυθηκαν τα πρώτα δημόσια ΙΕΚ (ορά Ν.2515/97 ΠΔ340/98).
    Πέστε την αλήθεια επιτέλους ειναι υποχρεώσης σας.

  • 2 Ιανουαρίου 2024, 21:11 | Oikonomou basileios

    Αξιότιμοι Κε Υπουργέ

    Σαν πρόλογο σας αναφέρω ,

    Επανειλημμένως έχουμε εκθέσει το πρόβλημα Ελλήνων πολιτών με σπουδές σε Μεταδευτεροβάθμιες σχολές Eπαγγελματικής Kατάρτισης να ασκήσουν το επάγγελμα που σπούδασαν και εξειδικεύθηκαν επι 3,5 χρόνια,
    εξετάστηκαν με αδιάβλητες Πανελλαδικές εξετάσεις σε ύλη κατα 55% αδίδακτη κατα την διάρκεια των σπουδών τους και μόλις αποφοίτησαν αντιμετώπισαν μία αγορά εργασίας με κλειστά επαγγέλματα μόνο για αυτούς ή αλλιώς με επαγγελματικά δικαιώματα Λυκείου.

    Τι σημαίνει επαγγελματικά δικαιώματα λυκείου για αυτούς που για όλα έχουν γνώμη αλλά στην πράξη τίποτα δεν ξέρουν..

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΣΚΉΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ, ΣΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ. ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΑΔΕΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ, είναι σαν να μην εχεις εξειδικευτεί στο επάγγελμα. Επι 20 χρόνια συμβαίνει αυτό στο επάγγελμα του λογιστή φοροτέχνη.

    Μέχρι και το ΔΝΤ έδιωξε η τότε κυβέρνηση το 2014 για να προστατεύσει τις βουλές της συντεχνίας του 0,07% και να μην ανοίξει το επάγγελμα.

    Το υπόλοιπο 99,3% την επιβράβευσε στις εκλογές για τις επιλογές!

    Εκ του αποτελέσματος ούτε απο την σημερινή κυβέρνηση έγινε κατανοητό ως φαίνεται.. συνεχίζουν την πολιτική των κλειστών επαγγελμάτων της κυβέρνησης Σαμαρά..

    Εγώ θα πρότεινα στους συμβούλους του ΥΠΑΙΘ να βρούν έναν απόφοιτο ΙΕΚ επιστημονικής ειδικότητας (λογιστική , πληροφορική) και να τον ρωτήσουν τι άλλαξε στην ζωή τους μετα την αναβάθμιση της Κας Κεραμέως?

    καταννοώ ότι είναι πολιτική της Κυβέρνησης η οποία παραβιάζοντας τις προεκλογικές της υποσχέσεις ως φαίνεται θέλει να διώξει τα παιδιά απο τα ακριβά πανεπιστήμια και να τα οδηγήσει στα φθηνά ΙΕΚ που στην τελική και δεν κοστίζουν τίποτα

    και θα μπορούν να παρέχουν φθηνό εξειδικευμένο προσωπικό στο Κεφάλαιο με μισθούς πείνας.

    Ροκανίζετε τον χρόνο…και ο λαός δυστυχεί..}

    Κοι Βουλευτές η κα Κεραμέως μας έφερε τον 4763/2020 – ΦΕΚ 254/Α/21-12-2020 ο οποίος αφορούσε μεταξύ άλλων την ενσωμάτωση της οδηγίας (ΕΕ) 2018/958 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 2018 σχετικά με τον έλεγχο αναλογικότητας πριν από τη θέσπιση νέας νομοθετικής κατοχύρωσής των επαγγελμάτων (ΕΕ L 173).

    Στην Ελλάδα το Νομοσχέδιο δεν επηρεάζει τους υφιστάμενους επαγγελματίες ωστόσο αποσκοπεί στο άνοιγμα των επαγγελμάτων αυτών ώστε να είναι προσιτά από περισσότερους υποψηφίους στα νομικά ρυθμισμένα επαγγέλματα.

    Ουσιαστικά κάθε πρόταση για νομική ρύθμιση επαγγέλματος θα πρέπει πλέον να συνοδεύεται με μία έρευνα η οποία να διασφαλίζει ότι εφαρμόζεται η αρχή της αναλογικότητας.

    Ανάμεσα στα κριτήρια η ΕΕ θέτει και το θέμα της γλώσσας η οποία σε περίπτωση που αποτελεί απαιτούμενο για την εγγραφή επαγγελματία θα πρέπει να περιορίζεται στο βαθμό που απαιτεί η εργασία

    Παράλληλα η οδηγία αποσκοπεί στη μείωση εμποδίων για τη διασυνοριακή εργασία και συνεργασία.

    Τα Νομικά Ρυθμισμένα Επαγγέλματα στην Ελλάδα είναι αμέτρητα, συντεχνίες παντού και η κυβέρνηση κλείνει και άλλα (Εσωτερικός ελεγκτής) εδώ . Πάλι την δουλειά της Ελληνικής πολιτείας την αναλαμβάνουν οι συντεχνίες. Το ποιός θα ασκήσει το επάγγελμα ρυθμίζεται απο επαγγελματικούς συλλόγους με κατα παραγγελία Νομοσχέδια.

    Οι πρόνοιες και οι προϋποθέσεις που τίθενται για αυτά τα επαγγέλματα ελέγχονται από όργανα της ΕΕ και έχουν ελεγχθεί και από την αντιπροσωπείας της ΤΡΟΙΚΑ κατά την διάρκεια του μνημονίου.

    Η Κυβέρνηση αγνοεί τις Ευρωπαικές οδηγίες σαν να μην υπάρχουν.

    Ενας χρόνο πέρασε απο την Νομοθέτηση της οδηγίας (ΕΕ) 2018/958 και δεν έχει υπάρξει καμμία αλλαγή. Οι αρμόδιοι υπουργοί σφυρίζουν αδιάφορα τουιτάροντας όλη μέρα μιλώντας για ανάπτυξη και ο κόσμος δυστυχεί.

    Η σήψη του πολιτικού συστήματος δεν έχει τελειωμό.

    Ξεχάσαμε ήδη την περίφημη Εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και το απόθεμα εκκρεμοτήτων με «κλειστά επαγγέλματα» και δαιδαλώδεις διαδικασίες αδειοδοτήσεων επαγγελματιών παραμένει μια διαρκής πρόκληση σε κάνει να αναρωτιέσαι για το ποια είναι η «πραγματική εικόνα» της χώρας μας.

    **************************************************************

    Όλοι όσοι διαθέτουν μια σχετική γνώση από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουν λόγο ότι οι πιστοποιήσεις προσόντων στηρίζονται σε γνώσεις των ενδιαφερομένων που μπορούν να αποκτηθούν μέσα καθορισμένο αριθμό ωρών που περιλαμβάνει θεωρία και πράξη ως ενιαίο σύνολο. Πέραν τούτου ουδέν! Μια εγκεκριμένη από το Κράτος δομή πιστοποίησης μετά την εξέταση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων δίνει το χαρτί- διαβατήριο για εργασία. Απλά, νόμιμα και διάφανα. Υπέρ της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, δίχως δεύτερες κουβέντες!

    Οχι στην Ελλάδα του 2021, στην Σημερινή Ελλάδα πρέπει να έχεις σπουδές ασφαλιστή απο ΑΕΙ ή εμπορίας διαφήμισης απο ΤΕΙ για να κάνεις τον λογιστή, Δεν τόν κάνει όμως ο Ειδικός φοροτεχνικού γραφείου γιατι τα ΙΕΚ δεν έχουν απο πίσω οργανωμένες συντεχνίες,

    δεν παίρνουν μεταμεσονύχτια τηλέφωνα τους Υπουργούς να πιέσουν..(Ομολογία απο Κο Γαβρόγλου)

    Ξεχνούν κάποιοι όμως ότι έχουν 100αδες χιλιάδες ψήφους , και συνεχίζουν κάποιοι να το αγνοούν!

    Καλός ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και της δημόσιας διοίκησης – μια διαδικασία υπό εξέλιξη με τα πρώτα της αποτελέσματα να εντυπωσιάζουν «εχθρούς και φίλους» και να διαμορφώνουν ακόμη υψηλότερες προσδοκίες για το άμεσο μέλλον- αλλά υπάρχει και ένα απόθεμα εκκρεμοτήτων με «κλειστά επαγγέλματα» και δαιδαλώδεις διαδικασίες αδειοδοτήσεων επαγγελματιών που σε κάνουν να αναρωτιέσαι για το ποια είναι η «πραγματική εικόνα» μιας χώρας. Εκείνη της έκδοσης ψηφιακών πιστοποιητικών με ένα κλικ ή η άλλη, με τις πολύχρονες αναμονές για μια υπογραφή σε ένα χαρτί -διαβατήριο για εξειδικευμένη εργασία;

    Κύριε Υπουργέ η Κυβέρνηση 5 χρόνια τώρα έδειξε όχι μόνο να αγνοεί τις προεκλογικές δεσμευσεις της, όχι μόνο γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις ΅Ευρωπαικές οδηγίες αλλά μιλάει και για ευημερία του λαού με μισθούς 700 και 800 ευρώ.

    Στην Ελλάδα μια γκαρσονιέρα και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ έχουν μηνιαία επιβαρυνση 500 ευρώ. Η πείνα και η εξαθλίωση θερίζει.

    Παρόλα αυτά η ανάπτυξη είναι εδώ.

    Αξιότιμοι Κοι Βουλευτές

    Σαν πρόλογο σας αναφέρω ,

    Επανειλημμένως έχω εκθέσει το πρόβλημα Ελλήνων πολιτών με σπουδές σε Μεταδευτεροβάθμιες σχολές Eπαγγελματικής Kατάρτισης να ασκήσουν το επάγγελμα που σπούδασαν και εξειδικεύθηκαν επι 3,5 χρόνια,

    εξετάστηκαν με αδιάβλητες Πανελλαδικές εξετάσεις σε ύλη κατα 55% αδίδακτη κατα την διάρκεια των σπουδών τους και μόλις αποφοίτησαν αντιμετώπισαν μία αγορά εργασίας με κλειστά επαγγέλματα μόνο για αυτούς ή αλλιώς με επαγγελματικά δικαιώματα Λυκείου.

    Τι σημαίνει επαγγελματικά δικαιώματα λυκείου για αυτούς που για όλα έχουν γνώμη αλλά στην πράξη τίποτα δεν ξέρουν..

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΣΚΉΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ, ΣΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ. ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΑΔΕΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ, είναι σαν να μην εχεις εξειδικευτεί στο επάγγελμα. Επι 20 χρόνια συμβαίνει αυτό στο επάγγελμα του λογιστή φοροτέχνη.

    Μέχρι και το ΔΝΤ έδιωξε η τότε κυβέρνηση το 2014 για να προστατεύσει τις βουλές της συντεχνίας του 0,07% και να μην ανοίξει το επάγγελμα.

    Το υπόλοιπο 99,3% την επιβράβευσε στις εκλογές για τις επιλογές!

    Εκ του αποτελέσματος ούτε απο την σημερινή κυβέρνηση έγινε κατανοητό ως φαίνεται.. συνεχίζουν την πολιτική των κλειστών επαγγελμάτων της κυβέρνησης Σαμαρά..

    { Διόρθωση..Κύριε Κόνσολα Εμμανουήλ , σας ευχαριστώ και για τις δύο απαντήσεις σας αν και ήσαν αντιφατικές , στην αρχή αναγνωρίσατε το πρόβλημα, στην συνέχεια όμως ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπατε δεν υπάρχει πρόβλημα.

    Εγώ θα σας πρότεινα να βρείτε έναν απόφοιτο ΙΕΚ επιστημονικής ειδικότητας (λογιστική , πληροφορική) και να τον ρωτήσετε τι άλλαξε στην ζωή του μετα την αναβάθμιση της Κας Κεραμέως?

    καταννοώ ότι είναι πολιτική της Κυβέρνησης η οποία παραβιάζοντας τις προεκλογικές της υποσχέσεις ως φαίνεται θέλει να διώξει τα παιδιά απο τα ακριβά πανεπιστήμια και να τα οδηγήσει στα φθηνά ΙΕΚ που στην τελική και δεν κοστίζουν τίποτα

    και θα μπορούν να παρέχουν φθηνό εξειδικευμένο προσωπικό στο Κεφάλαιο με μισθούς πείνας.

    Ροκανίζετε τον χρόνο…και ο λαός δυστυχεί..}

    Κοι Βουλευτές η κα Κεραμέως μας έφερε τον 4763/2020 – ΦΕΚ 254/Α/21-12-2020 ο οποίος αφορούσε μεταξύ άλλων την ενσωμάτωση της οδηγίας (ΕΕ) 2018/958 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 2018 σχετικά με τον έλεγχο αναλογικότητας πριν από τη θέσπιση νέας νομοθετικής κατοχύρωσής των επαγγελμάτων (ΕΕ L 173).

    Στην Ελλάδα το Νομοσχέδιο δεν επηρεάζει τους υφιστάμενους επαγγελματίες ωστόσο αποσκοπεί στο άνοιγμα των επαγγελμάτων αυτών ώστε να είναι προσιτά από περισσότερους υποψηφίους στα νομικά ρυθμισμένα επαγγέλματα.

    Ουσιαστικά κάθε πρόταση για νομική ρύθμιση επαγγέλματος θα πρέπει πλέον να συνοδεύεται με μία έρευνα η οποία να διασφαλίζει ότι εφαρμόζεται η αρχή της αναλογικότητας.

    Ανάμεσα στα κριτήρια η ΕΕ θέτει και το θέμα της γλώσσας η οποία σε περίπτωση που αποτελεί απαιτούμενο για την εγγραφή επαγγελματία θα πρέπει να περιορίζεται στο βαθμό που απαιτεί η εργασία

    Παράλληλα η οδηγία αποσκοπεί στη μείωση εμποδίων για τη διασυνοριακή εργασία και συνεργασία.

    Τα Νομικά Ρυθμισμένα Επαγγέλματα στην Ελλάδα είναι αμέτρητα, συντεχνίες παντού και η κυβέρνηση κλείνει και άλλα (Εσωτερικός ελεγκτής) εδώ . Πάλι την δουλειά της Ελληνικής πολιτείας την αναλαμβάνουν οι συντεχνίες. Το ποιός θα ασκήσει το επάγγελμα ρυθμίζεται απο επαγγελματικούς συλλόγους με κατα παραγγελία Νομοσχέδια.

    Οι πρόνοιες και οι προϋποθέσεις που τίθενται για αυτά τα επαγγέλματα ελέγχονται από όργανα της ΕΕ και έχουν ελεγχθεί και από την αντιπροσωπείας της ΤΡΟΙΚΑ κατά την διάρκεια του μνημονίου.

    Η Κυβέρνηση αγνοεί τις Ευρωπαικές οδηγίες σαν να μην υπάρχουν.

    Ενας χρόνο πέρασε απο την Νομοθέτηση της οδηγίας (ΕΕ) 2018/958 και δεν έχει υπάρξει καμμία αλλαγή. Οι αρμόδιοι υπουργοί σφυρίζουν αδιάφορα τουιτάροντας όλη μέρα μιλώντας για ανάπτυξη και ο κόσμος δυστυχεί.

    Η σήψη του πολιτικού συστήματος δεν έχει τελειωμό.

    Ξεχάσαμε ήδη την περίφημη Εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και το απόθεμα εκκρεμοτήτων με «κλειστά επαγγέλματα» και δαιδαλώδεις διαδικασίες αδειοδοτήσεων επαγγελματιών παραμένει μια διαρκής πρόκληση σε κάνει να αναρωτιέσαι για το ποια είναι η «πραγματική εικόνα» της χώρας μας.

    **************************************************************

    Όλοι όσοι διαθέτουν μια σχετική γνώση από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουν λόγο ότι οι πιστοποιήσεις προσόντων στηρίζονται σε γνώσεις των ενδιαφερομένων που μπορούν να αποκτηθούν μέσα καθορισμένο αριθμό ωρών που περιλαμβάνει θεωρία και πράξη ως ενιαίο σύνολο. Πέραν τούτου ουδέν! Μια εγκεκριμένη από το Κράτος δομή πιστοποίησης μετά την εξέταση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων δίνει το χαρτί- διαβατήριο για εργασία. Απλά, νόμιμα και διάφανα. Υπέρ της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, δίχως δεύτερες κουβέντες!

    Οχι στην Ελλάδα του 2021, στην Σημερινή Ελλάδα πρέπει να έχεις σπουδές ασφαλιστή απο ΑΕΙ ή εμπορίας διαφήμισης απο ΤΕΙ για να κάνεις τον λογιστή, Δεν τόν κάνει όμως ο Ειδικός φοροτεχνικού γραφείου γιατι τα ΙΕΚ δεν έχουν απο πίσω οργανωμένες συντεχνίες,

    δεν παίρνουν μεταμεσονύχτια τηλέφωνα τους Υπουργούς να πιέσουν..(Ομολογία απο Κο Γαβρόγλου)

    Ξεχνούν κάποιοι όμως ότι έχουν 100αδες χιλιάδες ψήφους , και συνεχίζουν κάποιοι να το αγνοούν!

    Καλός ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και της δημόσιας διοίκησης – μια διαδικασία υπό εξέλιξη με τα πρώτα της αποτελέσματα να εντυπωσιάζουν «εχθρούς και φίλους» και να διαμορφώνουν ακόμη υψηλότερες προσδοκίες για το άμεσο μέλλον- αλλά υπάρχει και ένα απόθεμα εκκρεμοτήτων με «κλειστά επαγγέλματα» και δαιδαλώδεις διαδικασίες αδειοδοτήσεων επαγγελματιών που σε κάνουν να αναρωτιέσαι για το ποια είναι η «πραγματική εικόνα» μιας χώρας. Εκείνη της έκδοσης ψηφιακών πιστοποιητικών με ένα κλικ ή η άλλη, με τις πολύχρονες αναμονές για μια υπογραφή σε ένα χαρτί -διαβατήριο για εξειδικευμένη εργασία;

    Κύριοι βουλευτές η Κυβέρνηση 3 χρόνια τώρα έδειξε όχι μόνο να αγνοεί τις προεκλογικές δεσμευσεις της, όχι μόνο γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις ΅Ευρωπαικές οδηγίες αλλά μιλάει και για ευημερία του λαού με μισθούς 700 και 800 ευρώ.

    Στην Ελλάδα μια γκαρσονιέρα και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ έχουν μηνιαία επιβαρυνση 500 ευρώ. Η πείνα και η εξαθλίωση θερίζει.

    Παρόλα αυτά η ανάπτυξη είναι εδώ.

    Κύριε Υπουργέ με απούσα την αντιπολίτευση μην αναλαμβάνετε να υπερασπιστείτε τα συμφεροντα των συντεχνιών των επιμελητηρίων, το προσπάθησε ο τεως Κος Υπουργός του συριζα και εμεινε εκτός βουλής.

    Τέρμα η ανοχή στην καταδυνάστευση των συντεχνιών.

    Αφήστε τα ανούσια και αλυσιτελή νομοσχέδια που δεν αναβαθμίζουν σε τίποτα τους ποφοίτους ΙΕΚ.
    Αυτη η συμπεριφορά παραβιάζει καθε έννοια Δικαίου.
    Τέρμα η ανοχή στην καταδυνάστευση των συντεχνιών.

  • 2 Ιανουαρίου 2024, 03:04 | Αναστάσιος Κουτσουκος

    Επιστολή.
    Προς
    Αξιότιμο Κυριο Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

    Θέμα. Ανοιχτό Σχολείο και ανύπαρκτο Σχολείο…

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

    Σωστά Έχετε καλή θέληση να σχεδιάσετε το νέο Ανοικτό Σχολείο και ζητάτε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού τις προτάσεις τους.
    1. Μήπως πρέπει να ψάξετε για το ανύπαρκτο Σχολείο για τους Συνδικαλιστές και Αιρετούς και να καταργήσετε εντελώς το μειωμένο ιδανικό ωράριο δηλ. Το μείον πέντε ώρες τη βδομάδα διδακτικό ωράριο για τους Συνδικαλιστές και Αιρετούς που δήθεν εργάζονται για το κόμμα τους αλλά μόνο για τον εαυτό τους εργάζονται λένε άλλοι πολλοί πλέον.
    2. Σταματήστε μια μέρα το ασανσέρ στον πρώτο όροφο του κτιρίου του υπουργείου σας και ψάξτε πόσοι είναι στην εργασία τους πόσοι άλλοι γυρο- φέρνουν ένα χαρτί πέρα- δώθε επί μήνες και κοροϊδεύουν τον κόσμο -λένε άλλοι πολλοί πλέον.

    3. Σας διαβεβαιώνω ότι τους έχω στείλει κατά καιρούς πολλές φορές προτάσεις αναφορές για τα θέματα που αφορούν το σύνολο του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας.
    Πλην μερικών εξαιρέσεων ποτέ δεν μου απάντησαν άλλες φορές τα αντέγραψαν χωρίς να καταλαβαίνουν τι αντιγράφουν και τις πιο πολλές φορές δεν τα διάβασαν.
    Όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού είναι συναρμόδιες έτσι λένε οι ίδιες…
    4. Αν πραγματικά θέλετε την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας διώξτε τώρα τους μισούς τουλάχιστον από τους 1350 υπαλλήλους που υπηρετούν -για τα μάτια του κόσμου μέσα στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Μαρούσι- να πάνε τις μισές ημέρες να διδάξουν σε κάποιο σχολείο έστω στη γειτονιά τους είτε να βοηθήσουν στις γραμματείες των σχολείων -μη τρέχουν στους δρόμους- λένε άλλοι πολλοί πλέον.
    5. Έχουν έρθει εκεί στο κτίριο στο Μαρούσι και οι υπάλληλοι του Αθλητισμού που παλιά ήταν και δε πάταγε σχεδόν κανένας σε ένα κτίριο στην Λ. Κηφισιας και Λ. Αλεξάνδρας και κανείς δεν ήξερε που είναι ποιος. Τότε αναγκαστικά έκανα πολλές φορές αναφορές και ξαφνικά φανερώθηκαν ολοι και μάθαμε πόσοι τελικά υπηρετούσαν στον Αθλητισμό.
    6. Σας παρακαλώ πολύ στείλτε με ειδική απόσπαση στο χωριό του τον γνωστό κύριο «Βας Βας» που είναι έξω ακριβώς από το γραφείο σας στον τρίτο όροφο του υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
    Ψυχικό θα κάνετε αφού θέλει πολύ να πάει στο χωριό του -όπως λέει ο ίδιος
    7. Πάρτε μια μέρα το αμάξι σας και πηγαίνετε ξαφνικά στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α Αθήνας οδός Χίου 16-18, Μεταξουργείο να δείτε πόσοι είναι στη θέση τους και μετά πηγαίνετε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης οδός Τσόχα 15-17 Αμπελόκηποι να δείτε πόσοι είναι στην εργασία τους και τι κάνουν εκεί μέσα όλοι τους. Γνωρίζουν όλοι τί συμβαίνει….
    8. Επειδή είστε καλός άνθρωπος ίσως πιστεύετε ότι θα διορθώσετε *τα κακώς κείμενα* της εκπαίδευσης στη χώρα μας.
    Για να διορθώσει την εκπαίδευση πρέπει πρώτα να κάνετε αυτά τα βήματα που σας προτείνουμε.
    9. Δε σας λέμε να πάτε μια μέρα έξω από ένα γήπεδο να δείτε τους μαθητές που είναι χούλιγκαν γιατί αυτό δεν θα το κάνετε. Ποιοί διακινούν ναρκωτικά μέσα και έξω από τα σχολεία γήπεδα κλπ είναι γνωστό -λένε άλλοι πολλοί πλέον.
    10. Άλλα θέλετε -αλλά δε θα γίνουν και πιθανόν τίποτα δε θα γίνει- γιατί οι λεγόμενες *υπερκομματικες συμμορίες της παιδείας* φροντίζουν να καταστρέψουν τα πάντα και στο τέλος είτε θα φύγετε μόνος σας από το Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού είτε θα σας διώξουν από το υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού οι *υπερκομματικες συμμορίες* της παιδείας είτε οι λεγόμενοι *καλοθελητές της παιδείας*

    Περιμένω την απάντηση σας αν σας δώσουν την παρούσα επιστολή οι δήθεν συνεργάτες σας.
    Καλή χρονιά.
    Αθήνα 2.1.2024.
    Με ιδιαίτερη εκτίμηση
    Δρ Κουτσούκος Αναστάσιος
    Δημοσιογράφος
    *Κατάκοιτος*
    Κολοκοτρώνη 7
    Πεύκη 15121
    Αθήνα
    Κιν.6980203968

    https://www.esos.gr/arthra/86198/eisigiseis-gia-rizikes-allages-se-dimotika-gymnasia-kai-lykeia-zitise-o-k-pierrakakis

  • 2 Ιανουαρίου 2024, 02:49 | Panos

    Αξιότιμε κύριε υπουργέ.Είμαι απόφοιτος δημόσιου ΙΕΚ -ΔΥΠΑ Δ’ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΕΙΔΙΚΌΤΗΤΑΣ ΦΎΛΑΚΑΣ ΜΟΥΣΕΊΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΏΝ ΧΏΡΩΝ. ΕΝΏ ΈΧΩ ΟΛΟΚΛΗΡΏΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ Δ’ ΕΞΑΜΗΝΟ , μου απομένει να κάνω πρακτική άσκηση για 6 μήνες. Όμως είμαι εγγεγραμμένος στα δημόσια ιεκ από τον οκτώβριο του 2020 και με το νέο νόμο η πρακτική άσκηση με αμοιβή δεν με πιάνει εμένα .Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία και Με την μετονομασία των ΔΙΕΚ-Δυπα σε Σ.Α.Ε.Κ.και την αναβάθμιση των πτυχίων τους σε ανώτερο επίπεδο, θα ισχύει το ίδιο και σε εμάς ;;; θα μας δωθεί η ευκαιρία να ολοκληρώσουμε την πρακτική μας άσκηση που είμαστε εγγεγραμμένοι από το 2020 να είναι με αμοιβή η πρακτική άσκηση;;+ παλαιότερων ετών και όσον αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα αλλά και την ακαδημαϊκή αναγνώριση, θα περιλαμβάνει και μας που είμαστε εγγεγραμμένοι,, διευκρινίζω από το 2020 ολοκληρώνοντας ένα κύκλο επαγγελματικής κατάρτισης έως το Δ’εξάμηνο και μας μένει μόνο η πρακτική άσκηση; ελπίζω ότι θα είναι και με αμοιβή η πρακτική άσκηση.

  • 1 Ιανουαρίου 2024, 18:15 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Κατά την ταπεινή μου άποψη η πραγματική αναβάθμιση των ΕΠΑ.Λ. θα προέκυπτε από την εξής απλή ενέργεια: Οσοι μαθητές επιθυμούν να εισαχθούν στις Πολυτεχνικές Σχολές ή σε Ανώτατες Σχολές των τεχνικών ειδικοτήτων (Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων, Ηλεκτρονικών κ.α.), να μπορούν μόνο μέσα από το ΕΠΑ.Λ. Αυτή θα ήταν μία πραγματική τομή στα εκπαιδευτικά δρώμενα της χώρας μας και θα πιστοποιούσε με κατηγορηματικό και απόλυτο τρόπο το ενδιαφέρον της Πολιτείας για την Τεχνική – Επαγγελματική εκπαίδευση. Αυτού του είδους η κίνηση – τομή θα αναβάθμιζε, ουσιαστικά, τα ΕΠΑ.Λ. της χώρας μας και θα τα καθιστούσε ισότιμα στη συνείδηση των πολιτών. Επιπρόσθετα οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ. οι οποίοι θα εισήγοντο στις προαναφερθείσες Σχολές, θα είχαν, εκτός των άλλων και υψηλού επιπέδου εργαστηριακή κατάρτιση, οπότε αυτομάτως θα αναβαθμιζόταν και το επίπεδο των ΑΕΙ. Στα ΕΠΑ.Λ. υπάρχουν πλέον οι κατάλληλοι Καθηγητές και ο ανάλογος εργαστηριακός εξοπλισμός, όπου το εγχείρημα αυτό κάλλιστα μπορεί να υποστηριχθεί.
    Σας ευχαριστώ.
    Καθηγητής της Δ/βάθμιας Τεχνικής Εκπ/σης.

  • 31 Δεκεμβρίου 2023, 20:57 | Γιάννης Αναγνωστάκης

    ¨Συνεργασία εν εργασία¨ είναι η «αρχή» που διασυνδέει την συνεργασία με τη συνέργεια και κατά συνέπεια συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα της εκπ/σης-κατάρτισης, διασφαλίζει τη συλλογικότητα, χτίζει και ενισχύει την εμπιστοσύνη στην ΕΕΚ. Έτσι καθίσταται ο βασικός πυλώνας του παρόντος Σχεδίου Νόμου, που κατά βάση κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, επειδή η θεωρία-ως γνωστόν-απέχει από την πράξη, θα πρέπει στην τελική του πρόταση ο νομοθέτης να δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας σε δράσεις που θα προκαλούν την άμεση συμμετοχή της κοινωνίας και της αγοράς, ώστε το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον και οι αναπτυξιακοί παράγοντες του τόπου να αποκεντρώνουν αρμοδιότητες και να ενισχύουν συνέργειες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
    Μια πρόταση -σ΄αυτή την κατεύθυνση- είναι και η θεσμοθέτηση της «περιφερειακής μαθητείας ΙΕΚ» που συνίσταται στην υλοποίηση του θεωρητικού της μέρους στην έδρα ενός εκ των πολυδύναμων cambus της περιφέρειας, σε ειδικότητες της ίδιας ομάδας προσανατολισμού και που οι σπουδαστές του Προγράμματος θα μετακινηθούν και θα φιλοξενηθούν (κινητικότητα) κατά την περίοδο υλοποίησης, με έξοδα που θα καλύπτει το πρόγραμμα. Με τον τρόπο αυτό, τα οφέλη που θα προκύψουν θα είναι πολλαπλά και πολυεπίπεδα
    και ότι το Πρόγραμμα κα αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης επωφελεία των τοπικών κοινωνιών της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην
    αποπεριθωριοποίηση των επαρχιακών τοπικών κοινωνιών.

  • 30 Δεκεμβρίου 2023, 16:50 | ΑΘΑΝΆΣΙΟΣ

    Σχετικά με το σχέδιο νόμου για την Επαγγελματική εκπαίδευση.
    Ένα πρώτο σχόλιο σχετικά με το σχέδιο νόμου που έχει βγεί στη διαβούλευση είναι ότι αυτό αφορά την οργάνωση της Επαγγελματικής εκπαίδευσης από ΕΠΑΛ ( Επαγγελματικά Λύκεια) , ΙΕΚ ( Ινστιτούτα Επαγγελματικης Κατάρτισης) , ΕΚ ( Εργαστηριακά Κέντρα), Επαγγελματικές σχολές, Μαθητεία και τα αποδιδόμενα πτυχία σε διάφορα επίπεδα ( 3ο , 4ο και 5ο ). Ένα μεγάλο μέρος του νομοσχεδίου αναφέρεται στην μετονομασία των ΙΕΚ σε ΣΑΕΚ (Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης) προκειμένου να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε στο 5ο επίπεδο από την Πανεπιστημιοποιηση των ΤΕΙ. Εδώ βέβαια πρέπει να παρατηρήσουμε την αντίθεση σε σχέση με τον όρο Κατάρτιση που θα προσφέρουν οι ΣΑΕΚ ενώ απαιτείται Επαγγελματική εκπαίδευση.
    Με την έλευση των ΚΕΕΚ ( Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) σε περιορισμένο αριθμό στην αρχή, γίνεται προσπάθεια οργάνωσης ( πχ αναδιοργάνωσης Ειδικοτήτων και στα τρία επίπεδα ; ) και κυρίως της Μαθητείας, πρόγραμμα που αυτή τη στιγμή τρέχει από τα ΕΠΑΛ με δυνατότητα αναβάθμισης του επιπέδου σπουδών από 4ο σε 5ο επίπεδο και με διασύνδεση με την αγορά εργασίας. Θυμίζουν τα ΚΕΤΕ που λειτουργούσαν μέχρι το 1985, ενώ αν και στο σχεδιο νόμου το αναφέρει ρητά ότι δεν τίθεται θέμα αυτονομίας των Επαγγελματικών Λυκείων, στην πορεία αυτό θα φανεί αν θα υπάρξουν προβλήματα. Παραμένει ένα γραφειοκρατικό ζήτημα σχετικά με το χαρακτηρισμό των μαθημάτων σε Εργαστηριακά και την παράλληλη διάθεση των καθηγητών τους στα ΕΚ. Αρκεί εδώ να αναφέρω ότι το πρόγραμμα του ΕΠΑΛ έχει μόνο τα θεωρητικά μαθήματα, ενώ τα εργαστηριακά μαθήματα έχουν ξεχωριστό πρόγραμμα στο ΕΚ.
    Για τις συγχωνεύσεις ΕΠΑΛ , κυρίως στις μεγάλες πόλεις νομίζω ότι αυτό αντισταθμίζεται με την αύξηση των Υποδιευθυντών, κάτι θα που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και αρκετο καιρό.
    Στην υλικοτεχνική υποδομή νομίζω έχουν γίνει αρκετά πράγματα κυρίως τον τελευταίο χρόνο ( Διαδραστικοί πίνακες, εξοπλισμός για τα Εργαστήρια) με μελανό σημείο την γρήγορη σύνδεση των σχολικών μονάδων στο διαδίκτυο με οπτικές ίνες ( αναμένεται το ΣΎΖΕΥΞΗΣ ΙΙ ).
    Τέλος σχετικά με την επέκταση των προγραμμάτων σπουδών των Προτύπων ΕΠΑΛ και στα υπόλοιπα ΕΠΑΛ πρέπει να πούμε ότι αυτά δεν έχουν και μεγάλη διαφορά ( πχ στη Α τάξη υπάρχει ένα μόνο μάθημα διαφορετικό), ενώ δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα της μετακίνησης των μαθητών κατά τη διάρκεια των μαθημάτων για πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις. Πρωτοποριακό που όμως από ότι ξέρω δεν υλοποιήθηκε στα ΠΕΠΑΛ.
    Προσωπικά θα προτιμούσα μια αναμόρφωση και επικαιροποιηση των προγραμμάτων σπουδών των ΕΠΑΛ καθώς και των βιβλίων τους, όπως επίσης και το πολλαπλό βιβλίο και στην Επαγγελματική εκπαίδευση.

  • 30 Δεκεμβρίου 2023, 10:20 | Μιχάλης Γ

    Καλημέρα, η μόνη αναβάθμιση είναι η χρηματοδότηση. Δεν αναφέρει πουθενά για την χρηματοδότηση και την απεξάρτηση των ΙΕΚ από τον βραχνά του ΙΝΕΔΙΒΙΜ που δεν λειτουργεί τίποτα. Πώς θα χρηματοδοτούνται τα ΙΕΚ? πώς θα μπορούν να αγοράζουν άμεσα υλικά και εξοπλισμό ? Πώς θα μπορούν να κάνουν δαπάνες άμεσα και όχι μετά από 6, 8 μήνες??

  • 29 Δεκεμβρίου 2023, 13:20 | Ακ

    Το νομοσχέδιο μπλέκει τα πράγματα αντί να τα εξορθολογίζει και δεν πρόκειται να επιφέρει ΚΑΜΙΑ ουσιαστική βελτίωση ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ, γονατογραφίας συνέχεια σε μια γραμματεία που θα ήταν πρωτοπόρα στην αποτελεσματικότητα και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού όλης της κοινωνίας . Υπάρχουν και πιο συγκεκριμένες προτάσεις , αλλά τσαμπα ; τόσα λεφτά παίρνετε για να νομοθετείτε βλακείες , παραιτηθείτε να αναλάβουν άλλοι να παίρνουν τα λεφτά που παίρνετε και να προτείνουν πιο ουσιαστικά. Μερικές γενικές παρατηρήσεις ωστόσο εφ’ όλης της ύλης :
    -η ΓΓ διά βίου είναι παντελώς άχρηστη και άσχετη (παρά μερικά πρόσωπα αξιόλογα κατά τα άλλα , που δεν είναι σε θέση να δουν κανένα θέμα λογικά εδώ και χρόνια σε κανένα επίπεδο – η πλέον παράλογη διοίκηση) να επιλύσει θέματα των δομών της (διάλυση ΔΙΕΚ και ΣΔΕ με τερτίπια άδικα διοικητικά και προβληματικές συμπεριφορές : ενδεικτικό ανακατεμένες προσκλήσεις μέσα στο έτος για στελέχη, άλλη χρονιά μια κατηγορία, άλλη άλλες, αποκλεισμοί που ΔΕΝ ισχύουν σε καμιά άλλη περίπτωση στο ίδιο υπουργείο, αλλοπρόσαλλες προϋποθέσεις και κριτήρια , πχ δεν θεωρούν εκπαίδευση ενηλίκων τα διεκ για τα σδε και τούμπαλιν – άσχετοι και ακαδημαϊκά- μπερδεμένα κριτήρια και διαδικασίες πρόσληψης , σκανδαλώδεις διαδικασίες επιλογής των διευθυντών ΔΙΕΚ με κλειστούς πίνακες ΜΟΝΟ για αυτούς σε όλες τις φάσεις). Αλλάξτε προσωπικό και προϊστάμενους ΟΛΟΥΣ !
    -τα πεπαλ είναι μια βλακεία : ίδια πρόσωπα, καμία έκθεση δημόσια να μας πουν τι κάνουν καλύτερα (τερτίπια περίεργα : δεν ανήκουν στη ΓΓ δευτεροβαθμιας αλλά κατάρτισης , σε αντίθεση με τα απλά επαλ ) , ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ υπαρχόντων μοναδικών σχολείων και όχι ίδρυση , μια κοροϊδία
    – υπερβολική ιεραρχία και όχι εξορθολογισμός ΕΚ-ΔΙΕΚ-ΕΠΑΛ (τα ΕΚ έκαναν δουλειά αλλά ήταν και είναι περιττά , προτείνετε άλλη ιεραρχία ), ο υπερδιευθυντής τι θα κάνει; ΤΙΠΟΤΑ ουσιαστικό, μόνο επιδόματα, όσο πιο ψηλά τόσο πιο άχρηστος (σαν τους ΠΔΕ) να βάζει μιαν υπογραφή.
    -τα διεκ χρειάζονται σοβαρή χωροταξική αναδιάρθρωση (διευθυντές γράφουν τα παιδιά τους και μερικούς γνωστούς σπουδαστές σε αλλεπάλληλες ειδικότητες για να κινείται το πράγμα, υπάρχουν διεκ σε απόσταση 30 χλμ από μεγαλύτερα χωρίς λόγο, εφόσον υπάρχουν συγκοινωνίες και αμάξια), ουσιαστικά είναι μια κοροϊδία , ένα επαλ μετά το επαλ. Κατασπατάληση πόρων . Η κοροϊδία η μεγαλύτερη είναι η ρητορική περί μηχανογραφικού : σε δομή που είναι ανοιχτή για όλους (με προτεραιότητα ναι) πουλάνε εισαγωγή με πανελλαδικές και κοροϊδεύουν, η διαρροή τρελή , διότι τα περισσότερα παιδιά του μηχανογραφικού εγγράφονται για τη βεβαίωση (και τσαντίζονται που δεν είναι ετήσια αλλά εξαμηνιαία). Τα ίδια κομματικά χατιράκια και με τα ΣΔΕ (εκεί υπάρχουν και ΄παραρτήματα στο απόλυτο παραλογισμό – και τα διεκ έχουν ολίγα παραρτήματα , ευκαιρία να γίνουν καιν άλλα στον ίδιο νομό με ένα μητροπολιτικό και μείωση προσωπικού, με υπέυθυνο παραρτήματος)
    -επίπεδο πολύ χαμηλό, ο καθένας ό,τι θέλει διδάσκει να περνάει η ώρα, κανένας έλεγχος, κανένα κατώφλι γνώσεων -δεξιοτήτων.
    -απουσίες : άλλοι σοβαροί, άλλοι σβήνουν αβέρτα απουσίες, ανεξέλεγκτα λειτουργούν (να χαίρεστε τους φιλάνθρωπους διευθυντές που προωθείτε, δεν είναι χειρότερα από τα ΣΔΕ, όπου παίρνουν οι περισσότεροι παλιόχαρτα απολυτήρια με 1-2 το πολύ μήνες παρακολούθηση και ούτε και οι ίδιοι οι «καλοί διευθυντές» που προωθείτε σας το λένε οι ίδιοι ότι σβήνουν πολλές απουσίες , άρα μιαν κοροϊδία : γενικά η εν λόγω ΓΓ έχει χαμηλό επίπεδο προσωπικού και καμία δικλίδα ασφαλείας, ώστε να κάνει όχι αυστηρή αλλά αποτελεσματική ΚΑΘΕ δομή της, είναι άσχετη και αδιάφορη, παγιώνεται έτσι όμως μια κουλτούρα αταξίας και έλλειψης κανόνων σε όλη την κοινωνία , νεαρών και μεγαλύτερων ενηλίκων και μετά απορείτε)
    – για τα στελέχη ΓΕΝΙΚΑ : ο σχεδιασμός είναι να ΜΗΝ αλλάζουν τα πρόσωπα, εντελώς λάθος. Μετά τις δύο θητείες θα πρέπει όλοι να γυρνάνε στην τάξη για μια διετία, αλλιώς έχετε τους ίδιους και τους ίδιους εκτός τάξης, ας πάνε να υπηρετήσουν και καμιά οργανική, έχουν πιάσει στασίδι χρόνια κάποιοι, δοκιμάστε και κανέναν άλλο. Πολλές φωτογραφικές διατάξεις…
    -είναι εκπαίδευση ενηλίκων στα ΔΙΕΚ ή δεν είναι; Γιατί όσοι έχουν χαρτιά τέτοια δεν προηγούνται; Στα σδε έχετε βάλει για προϋπόθεση να έχει δουλέψει κανείς εκεί ως εκπαιδευτής; Γιατί διπλή για το ίδιο διάστημα μοριοδότηση (και διδακτική και διοικητική; )
    -κοροϊδία και για την πρόσβαση σε ΑΕΙ , αστειότητες
    -ανίκανοι να στησετε (ανάμεσα σε τόσες) μια σοβαρή πλατφόρμα , ακόμα και μια ιστοσελίδα που να έχει μια συνολική εικόνα του τι μπορεί να κάνει κανείς , ποια δομή μπορεί να βρει να καλύψει τις αναγκες του ξεκάθαρα
    -η πρακτική που τρωει τα λεφτά των κουτόφραγκων είναι απίστευτα λάθος οργανωμένη, τα γεας ανύπαρκτα , όπως και άλλες προβλέψεις του ν του 2020 (του ανεφάρμοστου), είχαν καμία σημαντική επενέργεια στην καταρτιση τα δυσλειτουργικά συμβούλια;;; ΚΑΜΙΑ

    -Τα ΕΠΑΛ είναι τραγική ιστορία : χρειάζονται πειθαρχία και με το παραμικρό αποβολή, δεν είναι δυνατόν να έχουν από τα 15+ ευθύνη για τους μαθητές οι εκπαιδευτικοί, οι πόρτες ανοιχτές, αν σκοτωθείς δική σου ευθύνη, αν κάνεις φασαρία , άλλαξες σχολείο, η παραβατικότητα να φύγει απόν τα σχολεία, κάθε κρούσμα να παραπέμπεται εκτός (σε κοινωνικές δομές και ψυχολογική-ψυχιατρική μονάδα και για την υπόλοιπη χρονιά, αν βρεθεί εγγεγραμμένος εκτός σχολείου, να πηγαίνει σε κοινωνική εργασία, αγροτική ή καθαριότητας, όχι αλητεία). Άλλη διάρθρωση μαθημάτων, υποχρεωτική ελληνομάθεια για την εγγραφή (κανένας λειτουργικά αναλφάβητος, να πάει σε δομή εκτός γυμνασίου αλλά και επαλ). Να πάει ο υπουργός μια βδομάδα σε επαλ για παρακολούθηση και θα καταλάβει τι πρέπει να γίνει (η κατασταση είναι τραγική για την κοινωνία )
    -Ενοποίηση των δομών καταρτισης υπό ενιαία διεύθυνση στο παιδείας : τι θα πει επαλ, πεπαλ, δυπα, επας (μεγάλη αμαρτίααααα), καταρτιση σε σκόρπια υπουργεία;;;;
    -Με τα καταστήματα κράτησης ; εκεί εσκ πολλές και έχετε 3 διεκ που κοροϊδεύουν με δήθεν εκδηλώσεις (συνολικά 1-2 σχολικές τάξεις διευθύνουν) τον κόσμο και χαλαροπερνάνε τα στελέχη; Ανασυγκρότηση της εκπαίδευσης στα καταστήματα : υποχρεωτική παρακολούθηση προγραμμάτων ελληνομάθειας και αλφαβητισμού, υποχρεωτικά δημοτικά σχολεία και μετά ΣΔΕ (όχι το ανάποδο , είναι στρέβλωση ! ) , εσκ ίσως και μόνο εκεί μέσα, ποιος έχει τελειώσει λύκειο να πάει διεκ; (να γίνουν παραρτήματα μεγάλων διεκ , είναι εξαιρετικά μικρά, με θέσπιση θέσης υπευθύνου παραρτήματος). Τα εντός φυλακών εργαστήρια μπορούν να είναι άτυπα και να δίνουν μια προώθηση στην ολοκλήρωση μετά την αποφυλάκιση ίσως- είναι μιαν καλή λύση. Μείωση της μείωσης ποινής (είναι σκανδαλώδες και αντικοινωνικό). Καθιέρωση κοινωνικής εργασίας για παραβατικούς μαθητές σε αγροτικές εργασίες και καθαριότητα (δρομου, σχολείων , ιδρυματων) μακριά από τα προβληματικά ή ανίκανα οικογενειακά περιβάλλοντα για ένα χρόνο και βλέπουμε. οι εσκ είναι άλλη μία δομή χρησιμη κατά τόπους που φυσικά δεν λειτουργεί ε; θέλει αναδιάρθωση ΟΛΟ το σύστημα (ειδικά προγράμματα για αλφαβητισμό, ελληνομάθεια, σδε για λίγους, ρομά με κοινωνικό εγγραμματισμό πρώτα, επαναφορά του απολυτηρίου δημοτικού ως ΥΕ, το γυμνάσιο ξανά ΔΕ, ουσία και όχι φάμπρικα χαρτιών και για τα στελέχη ! όχι σε τριπλές και ισόβιες θητείες , επιστροφή και στην τάξη για λίγο).
    Κάλαθος αχρήστων και φερετζές ψευτοδημοκρατικότητας η διαβούλευση , αλλά αν δημοσιευτεί , θα ακούσετε και καμιά αλήθεια από το χάλι που ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΟΥΝ ΟΙ ΣΤΕΛΕΧΑΡΕΣ ΠΟΥ ΠΙΑΝΟΥΝ ΣΤΑΣΙΔΙ (αν τολμάτε , όπως με την ψευτοαξιολόγηση των σχολείων , να αναρτάται δημόσια η έκθεση και οι – ανύπαρκτες πιστευω- προτάσεις στελεχών , να ρίξουμε γέλια … σαν αυτά που λένε οι διευθυντές σδε για λύκεια δεήυτερης ευκαιρίας , αυτοί που δίνουν απολυτήρια και σε άφαντους… να τους χαίρεστε). Περίεργο να νομοθετούν όσοι δεν γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει (η αιτιολογική σας έκθεση φαιδρή και ανούσια έτσι; )

  • 29 Δεκεμβρίου 2023, 09:31 | Κώστας Μήτρου

    Αξιότιμοι κύριοι
    Η αναβάθμιση γνώσεων και δεξιοτήτων που αναφέρεται ως εισαγωγή πως θα επιτευχθεί και τι οφέλη θα έχει για τον απόφοιτο ΙΕΚ όταν με την αποφοίτησή σε όλα τα επαγγέλματα κατατάσσεται ιεραρχικά στην λυκειακή βαθμίδα. Το να βαφτίσουμε το κρέας ψάρι δηλαδή τα ΙΕΚ να τα πούμε Σαεκ θα αποκτήσουν αυτόματα και δικαιώμα στην εργασία,;
    Εφόσον τόσα χρόνια ήταν θέμα ονόματος και τόσο απλό γιατί δεν το έκαναν οι προηγούμενοι υπουργοί;
    Με ένα νόμο και ένα άρθρο τα ΙΕΚ ανώτερη σχολή με 3,5 χρόνια σπουδές.
    Σε όλη την Ευρώπη ανώτερες σχολές και επίπεδο 5 είναι συνήθως ένα έτος μεταλυκειακες σπουδές (Γερμανία, Γαλλία, Φιλανδία). Στην Ελλάδα τα κολλέγια με 2,5 χρόνια σπουδές είναι πανεπιστήμιο.
    Διάβασα σε προηγούμενο μήνυμα μην γνωρίζοντας την ιδιότητα του σχολιαστή αν και δηλώνει εκπαιδευτής ότι πρέπει να προστεθεί ένα εξάμηνο σπουδές. Για να καλυφθεί η ύλη των ερωτήσεων της πιστοποίησης θέλει ένα χρόνο επιπλέον φοίτηση. Το υπουργείο Παιδείας όμως δεν το κάνει γιατί τα ΙΕΚ δεν το ενδιαφέρουν Σαν σχολές. Τις θεωρεί
    Όπως επιτυχημένα είχε δηλώσει ο πρώην πρωθυπουργός σχολές φουφουτος. Η κυβέρνηση δεν τις θεωρεί έτσι μεν αλλά επιβάλλει να δίνουν επαγγελματικα δικαιώματα φουφουτος.
    Επίλογος.
    Το νομοσχέδιο δεν αλλάζει τίποτα είναι μια κοροϊδία και τα ΙΕΚ θα παραμείνουν σχολές που καταστρέφουν κόσμο. Σαν παλιός απόφοιτος το έχω ζήσει 20 χρόνια. Η κυβέρνηση καταπάτησε την προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού για ΙΕΚ με δικαίωμα στην εργασία.

  • 28 Δεκεμβρίου 2023, 13:34 | Π. Αντωνίου

    Πολύ σωστά τα ΙΕΚ θα πρέπει να λειτουργούν σε χώρους με εργαστηριακές υποδομές, όπως αυτές που έχουν τα ΕΠΑΛ. Τα υπόλοιπα πρέπει να κλείσουν. Υπάρχει σπατάλη πόρων, υποδομών, ενώ η κατάρτιση δεν είναι αξιόλογου επιπέδου.

  • 27 Δεκεμβρίου 2023, 01:22 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Έχω δουλέψει 10 χρόνια στα δημόσια ΙΕΚ και τα ιδιωτικά ΚΕΚ και έχω άποψη για την επαγγελματική εκπαίδευση. Αυτα που πρέπει να γίνουν κατα την γνώμη μου είναι τα εξής:
    1) Οι εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και τα εξεταστικά κέντρα πιστοποίησης να είναι μόνο ιδιωτικά.
    2) Οι εγκαταστάσεις να είναι εργαστηριακές και όχι αιθουσες διδασκαλίας με θρανία και καρέκλες. Τα δημόσια ΙΕΚ να νοικιαστούν από το κράτος σε ιδιωτες που θα πληρώσουν τον εργαστηριακό εξοπλισμό.
    2) Οι καθηγητές πρεπει να διορίζονται από το κράτος μέσα από ένα ψηφιακό μητρώο προσόντων οπού θα εντάσσονται ιδιώτες με βάση τα πραγματικά επαγγελματικά προσοντα πχ. ενας μηχανολόγος με πτυχία και μεταπτυχιακα και αγγλικά δεν έχει καμία αξια να διδάξει αν δεν έχει κάνει μια υδραυλική μελέτη ή εγκατάσταση σε ενα κτήριο! Να σταματήσει η εκπαίδευση να είναι συμπλήρωμα μισθού!
    3)Τα ΙΕΚ να μαθαινουν την γενική ειδικότητα πχ υδραυλικός με όλες τις μορφές υδραυλικών εγκαταστάσεων εργαστηριακά και δωρεάν για το μαθητή αλλά η ειδικότητα :πχ εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, ή αντλιάς θερμότητας ή θερμοσίφωνα, ή αποχέτευσης, ή υδρευσης κλπ να γίνεται μέσα από σεμινάρια σε τύπου ΚΕΚ όπου ο μαθητής θα πληρώνει το σεμινάριο και το παράβολο τών εξετάσεων. Να έχει δικαίωμα απεριόριστες ειδικότητες να συμμετέχει και να αποκτήσει με εξετάσεις πιστοποίησης.
    4)Κάθε μαθητής που τελειώνει θα δίνει για πιστοποιήση και αν περνά αμέσως θα μπορεί με μπλοκάκι να γίνει ελεύθερος επαγγελματιας. Αν δεν πιστοποιηθεί ή να ξαναδίνει ή να γίνεται βοηθός τεχνίτη και μέτα από τρία χρόνια να αποκτά και αυτός την άδεια ελεύθερου επαγγελματία.
    5) οι εξετάσεις εξολοκλήρου να γίνονται από δημόσιο τομέα.
    6) Στα ΙΕΚ θα διδάσκουν εμπειροι τεχνίτες στα εργαστήρια και μελετητές στην θεωρία των εγκατάστάσεων. Τα ΚΕΚ θα διαδάσκουν την ειδική μελέτη εγκαταστάσεων θα έχουν δηλαδή μόνο θεωρία με αίθουσες διδασκαλίας αλλά οι εξετάσεις θα έχουν και θεωρία και πράξη από τα ΙΕΚ που έμαθαν.
    7) Αν ο μαθητής μείνει από απουσίες γιατί δεν ενδιαφέρεται να μην έχει δικαιωμα να παρεί επίδομα οαεδ μέχρι να αποφασίσει να τελειώσει έστω μια σχολή. Το κρατός να σταματήσει να έχει τεμπέλαρους με επιδόματα.
    8) Να πεταχτούν όλα τα βιβλία που υπάρχουν τώρα να γινεί η εκπαίδευση με βιντεο προσομοίωσης και την εμπειρία πραγματικών δασκάλων επαγγελματιών.
    Ευχαριστώ
    Παπαδόπουλος Ιωάννης
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    6948544177

  • 26 Δεκεμβρίου 2023, 12:48 | Vasily Psarommatis

    Bravo