Άρθρο 24 – Εβδομάδα Προσανατολισμού στα Επαγγελματικά Λύκεια- Προσθήκη άρθρου 6ΣΤ στον ν. 4186/2013

Στον ν. 4186/2013 (Α΄193), μετά από το άρθρο 6Ε, προστίθεται άρθρο 6ΣΤ ως εξής:
«Άρθρο 6ΣΤ
Εβδομάδα Προσανατολισμού στα Επαγγελματικά Λύκεια – Εισαγωγή στην επιχειρηματικότητα

1. Καθιερώνεται κατ’ έτος, στην Α΄ και Β΄ τάξη των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.), στον διδακτικό χρόνο του σχολικού ωρολογίου προγράμματος, Εβδομάδα Προσανατολισμού (Ε.Π.), κατά τη διάρκεια της οποίας οι μαθητές περιηγούνται σε όλους τους εργαστηριακούς χώρους και παρακολουθούν την υλοποίηση των εργαστηριακών μαθημάτων όλων των τομέων και ειδικοτήτων. Στην Ε.Π. καλούνται μαθητές όμορων Γυμνασίων (Γ΄ τάξη) και Γενικών Λυκείων (Α΄ τάξη).
2. Οι μαθητές των ΕΠΑ.Λ. συμμετέχουν σε οργανωμένα προγράμματα δημιουργίας εικονικών επιχειρήσεων, τα οποία υλοποιούνται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, εντός ή εκτός του ωρολογίου προγράμματος, στο πλαίσιο διατομεακών δράσεων.».

  • 5 Ιανουαρίου 2024, 00:44 | ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΟΛΤΕΕ)

    Άρθρο6 ΣΤ:Είναι θετικό να προβάλλονται οι τομείς και ειδικότητες των ΕΠΑ.Λ, καθώς και το εκπαιδευτικό έργο που πραγματοποιείται στα εργαστηριακά μαθήματα. Η προβολή αυτών των πτυχών θα ενθαρρύνει τους μαθητές να επιλέξουν τον κατάλληλο τομέα και ειδικότητα για τις σπουδές τους.
    Επίσης θα πρέπει να καθιερωθεί και η εβδομάδα προβολής όλων των δράσεων και των έργων που δημιούργησαν οι μαθητές, ενισχύοντας την ενημέρωση και την αντίληψη των ατόμων που θα την παρακολουθήσουν για τις διάφορες εκπαιδευτικές ευκαιρίες που προσφέρουν τα ΕΠΑ.Λ. συμβάλλοντας στη δημιουργία θετικής εικόνας γύρω από αυτά και ενισχύοντας τις σχέσεις με την τοπική κοινότητα.

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 19:11 | Μακρυγιάννης Παναγιώτης

    Ως προς το 1, η εβδομάδα προσανατολισμού θα εξυπηρετούνταν καλύτερα από το ΕΚ αν στο επόμενο άρθρο δεν αποψιλωνόταν από προσωπικό.

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 16:09 | Χάρης Καρβουνίδης

    Ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός να επιστρέψει ΑΜΕΣΑ στο γυμνάσιο, όπου οι μαθητές, ιδίως της Γ’ τάξης, θα πρέπει να υποβάλλονται στα σχετικά εξειδικευμένα τεστ – Εργαλεία Επαγγελματικού Προσανατολισμού που προσφέρονται απ΄τον ΕΟΠΠΕΠ και άλλους φορείς και τα οποία στη συνέχεια θα αξιολογούνται από ειδικευμένους στον τομέα της Συμβουλευτικής.

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 15:46 | ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (Ε.Τ.Ε.)

    ΑΡΘΡΟ 24 – Εβδομάδα Προσανατολισμού στα Επαγγελματικά Λύκεια

    Θετικό στοιχείο του ΣΝ είναι η καθιέρωση της εβδομάδας προσανατολισμού. Θα πρέπει όμως να αποτελέσει υποχρέωση των Γυμνασίων και Λυκείων και να εξασφαλιστεί το κόστος μετακίνησης. Επιπλέον θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για την ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων, σε απογευματινή βάρδια.

  • 3 Ιανουαρίου 2024, 23:41 | Μαρία Κοκκίνου

    Η πρόταση για καθιέρωση Εβδομάδας Προσανατολισμού στα Επαγγελματικά Λύκεια είναι μια θετική πρωτοβουλία που θα συμβάλει στην καλύτερη ενημέρωση και προετοιμασία των μαθητών για την επαγγελματική τους πορεία.
    Η Εβδομάδα Προσανατολισμού θα βοηθήσει τους μαθητές να πάρουν πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις για την επαγγελματική τους πορεία.
    Θα τους δώσει τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες από διάφορους τομείς και να μάθουν από τις εμπειρίες τους.
    Θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.
    Η συμμετοχή των μαθητών σε προγράμματα δημιουργίας εικονικών επιχειρήσεων είναι επίσης μια πολύτιμη εμπειρία. Θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν δεξιότητες επιχειρηματικότητας, όπως η ομαδική εργασία, η επίλυση προβλημάτων και η λήψη αποφάσεων.

  • 2 Ιανουαρίου 2024, 00:11 | Παύλος Ηλιάδης

    Καθιερώνεται κατ’ έτος, στην Α΄ και Β΄ τάξη των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.), στον διδακτικό χρόνο του σχολικού ωρολογίου προγράμματος, Εβδομάδα Προσανατολισμού (Ε.Π.), κατά τη διάρκεια της οποίας οι μαθητές περιηγούνται σε όλους τους εργαστηριακούς χώρους και παρακολουθούν την υλοποίηση των εργαστηριακών μαθημάτων όλων των τομέων και ειδικοτήτων. Στην Ε.Π. καλούνται μαθητές όμορων Γυμνασίων (Γ΄ τάξη) και Γενικών Λυκείων (Α΄ τάξη).
    Οι επίσκεψη των μαθητών του παραπάνω άρθρου θα πρέπει να είναι υποχρεωτική.

  • 30 Δεκεμβρίου 2023, 21:46 | ΒΑΣΑΓΙΩΡΓΗΣ ΝΙΚΟΣ

    Θετικό του νομοσχεδίου η καθιέρωση της εβδομάδας προσανατολισμού. Θα πρέπει όμως να αποτελέσει υποχρέωση των Γυμνασίων και Λυκείων και να εξασφαλιστεί το κόστος μετακίνησης.

  • 27 Δεκεμβρίου 2023, 12:15 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Θα πρέπει να υπάρξει δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων και ενεργής συμμετοχής, των μαθητών της Α τάξης ΕΠΑΛ, σε καθε τομέα για μια εβδομάδα τουλάχιστον, για να μπορέσουν να επιλέξουν τον τομέα που επιθυμούν.

    Η εβδομάδα προσανατολισμού πρέπει να καθιερωθεί και στους μαθητές της Γ γυμνασίου και Α Γενικού λυκείου

  • 26 Δεκεμβρίου 2023, 21:06 | Παντελής Γαλίτης

    Στην παρ. 1 του άρθρου 24 αναφέρεται:
    «1. Καθιερώνεται κατ’ έτος, στην Α΄ και Β΄ τάξη των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.), στον διδακτικό χρόνο του σχολικού ωρολογίου προγράμματος, Εβδομάδα Προσανατολισμού (Ε.Π.), κατά τη διάρκεια της οποίας οι μαθητές περιηγούνται σε όλους τους εργαστηριακούς χώρους και παρακολουθούν την υλοποίηση των εργαστηριακών μαθημάτων όλων των τομέων και ειδικοτήτων. Στην Ε.Π. καλούνται μαθητές όμορων Γυμνασίων (Γ΄ τάξη) και Γενικών Λυκείων (Α΄ τάξη).»

    Όσον αφορά στις Α΄ και Β΄ τάξεις των ΕΠΑΛ, δεν είναι απαραίτητη η δέσμευση της εμπειρίας αυτής σε συγκεκριμένη εβδομάδα προσανατολισμού, αφού η δραστηριότητα αυτή μπορεί να υλοποιηθεί οποτεδήποτε μέσα στο διδακτικό έτος για τους μαθητές του εν λόγω ΕΠΑΛ με μέριμνα των αρμοδίων καθηγητών.
    Όσον αφορά στους μαθητές όμορων Γυμνασίων (Γ΄ τάξη) και Λυκείων (Α΄ τάξη) η ρύθμιση αυτή κρίνεται ως λειτουργική.

  • 24 Δεκεμβρίου 2023, 13:41 | Vasily Psarommatis

    Bravooo ενδιαφέρον

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 15:55 | Vasily Psarommatis

    Bravoo