Άρθρο 5 – Μετονομασία των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης για άτομα με αναπηρία

1. Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, δημόσια και ιδιωτικά, μετονομάζονται σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) για άτομα με αναπηρία.
2. Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται ο όρος «Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης», νοούνται οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) για άτομα με αναπηρία.

  • Β. Κατάργηση της φοίτησης των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε διαχωρισμένα πλαίσια επαγγελματικής κατάρτισης (βλ. επίσης σχόλια Ε.Σ.Α.μεΑ. σε άρθρο 1).
    Κατά συνέπεια εκφράζουμε την αντίθεσή μας στον διαχωρισμό των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) -δημόσιων και ιδιωτικών- που προβλέπεται στα άρθρα 5,6 και 8 του Σχεδίου Νόμου, μεταξύ αυτών που απευθύνονται στον γενικό πληθυσμό και αυτών που απευθύνονται στα άτομα με αναπηρία. Ο ίδιος διαχωρισμός αναπαράγεται και στα άρθρα 30 και 31 του Σχεδίου Νόμου με την πρόβλεψη της δημιουργίας Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης (Ε.Σ.Κ) για άτομα με αναπηρία. Θέση μας είναι ότι η ίδρυση Σ.Α.Ε.Κ. και Ε.Σ.Κ. για άτομα με αναπηρία πρέπει να λαμβάνει χώρα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, είτε όταν επικρατούν ειδικές συνθήκες είτε για συγκεκριμένες κατηγορίες αναπηρίας που τεκμηριωμένα αδυνατούν να ενταχθούν στις δομές επαγγελματικής κατάρτισης που απευθύνονται στον γενικό πληθυσμό, και ύστερα από την εκπόνηση εξειδικευμένων μελετών που θα προτείνει η Κεντρική Επιστημονική Επιτροπή καθώς και έκφρασης σχετικής γνώμης από το Κεντρικό Συμβούλιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΚΣΕΕΚ).

  • 3 Ιανουαρίου 2024, 18:06 | Μαρία Κοκκίνου

    Πολύ σωστά. Τα άτομα με αναπηρία επιζητούν την αλλαγή των λέξεων «Ειδικής Αγωγής» με «για Άτομα με αναπηρία».

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 16:00 | Vasily Psarommatis

    Bravoo