Άρθρο 10 – Χρηματοδότηση προγραμμάτων αναβάθμισης δεξιοτήτων, επικαιροποίησης γνώσεων και εκπαίδευσης εκπαιδευτών πρακτικής άσκησης των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης – Προσθήκη άρθρου 33Α στον ν. 4763/2020

Στον ν. 4763/2020 (Α΄ 254), μετά το άρθρο 33, προστίθεται άρθρο 33Α ως εξής:

«Άρθρο 33Α
Χρηματοδότηση προγραμμάτων αναβάθμισης δεξιοτήτων, επικαιροποίησης γνώσεων και εκπαίδευσης εκπαιδευτών πρακτικών άσκησης των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης

Τα προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επικαιροποίησης γνώσεων και τα προγράμματα εκπαίδευσης εκπαιδευτών πρακτικής άσκησης, τα οποία παρέχονται από τον Τομέα Επαγγελματικής Κατάρτισης της Σ.Α.Ε.Κ., δύναται να χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους.».

  • Δ. Άρση όλων των εμποδίων που δυσκολεύουν την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στο γενικό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και διά βίου μάθησης μέσω τόσο της διασφάλισης της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία των υποδομών, συμβατικών και ηλεκτρονικών, της πληροφόρησης και επικοινωνίας, του εκπαιδευτικού υλικού, των διαδικασιών αξιολόγησης και των υποστηρικτικών υπηρεσιών όσο και της παροχής εύλογων προσαρμογών, όταν αυτές απαιτούνται.

    i) Για τη διευκόλυνση της παροχής εύλογων προσαρμογών στους καταρτιζόμενους με αναπηρία που φοιτούν σε όλες τις δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης -αλλά και στους εκπαιδευτές με αναπηρία με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία εν γένει- προτείνεται στο άρθρο 10, με το οποίο προστίθεται άρθρο 33Α μετά το άρθρο 33 του ν.4763/2020, να συμπεριληφθεί η εξής προσθήκη (βλ. με έντονη γραμματοσειρά):
    « Άρθρο 33 Α
    Χρηματοδότηση προγραμμάτων αναβάθμισης δεξιοτήτων, επικαιροποίησης γνώσεων και εκπαίδευσης εκπαιδευτών πρακτικών άσκησης των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης
    Τα προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επικαιροποίησης γνώσεων και τα προγράμματα εκπαίδευσης εκπαιδευτών πρακτικής άσκησης, τα οποία παρέχονται από τον Τομέα Επαγγελματικής Κατάρτισης της Σ.Α.Ε.Κ., δύναται να χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους. Από τους ίδιους πόρους δύνανται να χρηματοδοτούνται και οι εύλογες προσαρμογές για καταρτιζόμενους και εκπαιδευτές με αναπηρία».

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 21:04 | ΓΕΩΡΓΙΑ Π.

    Δεν προβλέπεται πως θα χρηματοδοτούνται τα ΕΠΑ.Λ., τα Ε.Κ., τα Σ.Ε..

  • 3 Ιανουαρίου 2024, 20:30 | Μαρία Κοκκίνου

    Το άρθρο 10 του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των αποφοίτων των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης αποτελεί μια θετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της επαγγελματικής τους αποκατάστασης και εξέλιξης.

    Ειδικότερα, η δυνατότητα χρηματοδότησης των προγραμμάτων αναβάθμισης δεξιοτήτων και επικαιροποίησης γνώσεων από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την προσβασιμότητα αυτών των προγραμμάτων σε όλους τους αποφοίτους των Σ.Α.Ε.Κ., ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση.

  • 29 Δεκεμβρίου 2023, 07:35 | Δημήτρης

    Τα ΣΑΕΚ θα πρέπει να μπορούν να προσφέρουν κατάρτιση Εκπαιδευτών τόσο σε Ελληνες άλλα και σε ξένους εκπαιδευτικούς αλλά και σπουδαστές, με παροχή προγραμμάτων στα Αγγλικά. Αυτή η κατάρτιση να γινεται μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 15:54 | Vasily Psarommatis

    Ok