Β΄ Κρίση και Επιλογή των Στελεχών της Εκπαίδευσης

Η ελλιπής επιμόρφωση, η αναξιοκρατία και η έλλειψη κριτηρίων στην αξιολόγηση και στις κρίσεις των στελεχών της εκπαίδευσης έχει οδηγήσει στην αποδόμηση του συστήματος και στην έλλειψη εκτίμησης και εμπιστοσύνης των στελεχών.

Είναι επιτακτική ανάγκη να θεσπιστεί ένα διαφανές και αξιοκρατικό σύστημα κρίσης και επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης, που θα στηρίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια και αρχές, ώστε να δοθεί οριστικό και αμετάκλητο τέλος στις γνωστές παθογένειες του συστήματος, που ταλανίζουν την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς.

Κριτήρια επιλογής

* Τα κριτήρια πρέπει να είναι αντικειμενικά και μετρήσιμα και να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της θέσης που κάθε φορά προκηρύσσεται ως προς τη γνώση και την εμπειρία. Βάση για την πρότασή μας θα αποτελέσουν και οι προτάσεις ειδικών επιστημόνων, συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών ( ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ) καθώς και των πολιτών που θα πάρουν μέρος στη διαβούλευση.

Ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης στελεχών της εκπαίδευσης.

* Τα στελέχη της εκπαίδευσης, που θα επιλεγούν, θα επιμορφωθούν σε θέματα αντίστοιχα με τις απαιτήσεις της θέσης που πρόκειται να καλύψουν σε ειδικά προγράμματα τα οποία θα λειτουργούν είτε σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης είτε με αντίστοιχα Τμήματα Πανεπιστημίων, είτε με τους υφιστάμενους φορείς επιμόρφωσης.
* Όσοι ολοκληρώνουν με επιτυχία τον κύκλο σπουδών θα λαμβάνουν πιστοποιητικό διοικητικής επάρκειας, το οποίο θα αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 19:20 | Ελένη Φράγκου

    Εγώ προσπαθώ φιλότιμα να καταλάβω τι σημαντικό προσφέρουν οι τωρινοί σχολικοί σύμβουλοι, μέχρι στιγμής, αλλά αδυνατώ!

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 19:19 | ΠΕΦΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Διαβάζοντας τα σχόλια των περισσοτέρων διαπιστώνω ότι όλοι μας θέλουμε τα κριτήρια κάπου κοντά στα προσόντα μας. Έχουμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση ακολουθώντας τις περιέργες κατά καιρούς προΰπόθέσεις που απαιτούνται στις διάφορες εγκυκλίους και οι οποίες φωτογραφίζουν τις περισσότερες φορές συγκεκριμένους υποψηφίους. Άρα γνώμη μου είναι οτι θα πρέπει όλα να τεθούν εξαρχής και απο μηδενική βάση. Είναι, θεωρώ, αναφαίρετο δικαίωμα όλων να διεκδικούν την οποιαδήποτε θέση. Είτε έχουν ένα χρόνο υπηρεσίας ή διδακτικής εμπειρίας ή και περισσότερα.Τέτοιες προΰποθέσεις που θα αποκλείουν κάποιους απο τις διαδικασίες γνώμη μου είναι πως πρέπει να σταματήσουν να υπάρχουν. Μπορούν όλα αυτά να μπούν στη διαδικασία αξιολόγησης και να αυξάνουν τα μόρια των υποψηφίων. Βασική εκπαίδευση, υπηρεσιακή κατάσταση, διδακτική εμπειρία,μεταπτυχιακές σπουδές,επιστημονική έρευνα, διοικητική εμπειρία και πολλά άλλα. Εαν η ζυγαριά κλείνει στη μια πλευρά οι νεότεροι θα πρέπει να γεράσουν για να τοποθετηθούν σε θέσεις στελεχών εαν γείρει προς την άλλη οι παλαιότεροι θα μένουν έξω. Ένα σύστημα λοιπόν αξιολόγησης που δεν θα θέτει περιορισμούς αλλά θα συνυπολογίζει διάφορα κριτήρια τα οποία θα διαμορφώνουν και την τελική βαθμολογία θεωρώ πως είναι το αντικειμενικότερο.
    Μια επισήμανση για τα μεταπτυχιακά. Γνωρίζετε οτι άλλα ίσχυαν πριν το 2008 και άλλα μετά. Πριν το 2008 δεν ήταν απαραίτητος ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος. Ούτε υπήρχαν εξετάσεις για την εισαγωγή στα περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα. Διάβασα σχόλιο για μεταπτυχιακά 2 ετών part time και για αντίστοιχα ενός έτους full time. Απο που προκύπτει οτι τα μεταπτυχιακά 2 ετών, που έχω τελειώσει και εγώ ( με εξετάσεις για την εισαγωγή), άρα έχω άποψη είναι part time.Όταν είχαμε παρακολούθηση βασικών μαθημάτων 3-4 ημέρες την εβδομάδα, συμμετοχή σε εργαστήρια προπτυχιακών φοιτητών, εργασίες και παρουσιάσεις, συγγραφή διατριβής και πολλά άλλα τα οποία αναγράφονται στους οδηγούς σπουδών. Και όταν σε πολλά απο τα μεταπτυχιακά προγράμματα 1 έτους δεν απαιτείται η συγγραφή διατριβής. Μάλλον ο συντάκτης του σχολίου δεν είναι σωστά ενημερωμένος.
    Συμφωνώ οτι έχει ενσκύψει πανδημία μεταπτυχιακών και για αυτό πρέπει άμεσα να ελεγχθεί η κατάσταση.
    Μην στερήσετε το δικαίωμα της διεκδίκησης των θέσεων στελεχών εκπαίδευσης απο κανέναν. Είμαι 46 ετών με κοντά 20 χρόνια υπηρεσίας και πάντα επειδή μου λείπουν μερικοί μήνες απο αχαρακτήριστες και φωτογραφικές προΰποθέσεις ούτε τα χαρτιά μου δεν μπορώ να καταθέσω.

    Ευχαριστώ.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 18:32 | Ανθή Κατσιρικου

    «…η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με την καλύτερη αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό και ταυτόχρονα με τις μικρότερες επιδόσεις των μαθητών…»
    Η επίδοση των μαθητών δεν μπορεί να βελτιωθεί όσο δεν υπάρχουν σχολικές βιβλιοθήκες και το μάθημα δεν οργανώνεται με επίκεντρο τη βιβλιοθήκη, αλλά περιορίζεται στην παπαγαλία των διδακτικών εγχειριδίων.
    Οι σχολικές βιβλιοθήκες για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά χρειάζονται βιβλιοθηκονόμους και προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για την συνεργασία τάξης και βιβλιοθήκης.
    όσο οι ελάχιστες ανοιχτές σχολικές βιβλιοθήκες λειτουργούν με τους αποσπασμένους καθηγητές και δασκάλους που κουράστηκαν απο την αίθουσα διδασκαλίας και είναι ανοιχτές μόνο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, δηλαδή προσφέρονται στους μαθητές μόνο στα διαλείμματα, οι επιδόσεις δεν θα αλλάξουν. Δεν χρειάζεται να ανοίξει μια βιβλιοθήκη σε κάθε σχολείο, μπορεί να λειτουργεί σε ακτίνα γειτονικών σχολείων μια βιβλιοθήκη.
    και κυρίως δεν θα αλλάξει η διαδικασία της μάθησης στη χώρα, διότι ο πολίτης (και ο φοιτητής, και ο επιχειρηματίας, και ο αγρότης, και ο επαγγελματίας, και ο …. όλοι) απο μικρός μαθαίνει να απευθύνεται στις βιβλιοθήκες, πρώτα στις σχολικές και μετά σε ακαδημαϊκές, δημοτικές κλπ.
    Το κόστος λειτουργίας και στελέχωσης δεν είναι προβληματικό, οι μισθοί έχουν προεγγραφεί.
    σας προσκαλώ να ανατρέξετε σε στατιστικές και να συγκρίνετε συμπεριφορές πολιτών, φοιτητών, μαθητών κλπ μεταξύ βιβλιοθηκονομικά αναπτυγμένων χωρών και των άλλων.
    γιατί η ανάπτυξη μιας χώρας περνάει απο τις βιβλιοθήκες της.
    δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό, το έχουμε δει να συμβαίνει σε όλο τον κόσμο.
    ευχαριστώ

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 18:24 | Ελένη

    Θα συμφωνήσω με κάποια σχόλια που προτείνουν ως ελάχιστο κριτήριο για δικαίωμα αίτησης το βαθμό Α και όχι αριθμό ετών προϋπηρεσίας (τα οποία μπορούν να μοριοδιοτηθούν).

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 18:23 | Στράτος

    Είμαι 4 χρόνια μόνιμος εκπαιδευτικός.
    Διορίστηκα μέσω ΑΣΕΠ (με την πρώτη φορά ). Τελείωσα το Πανεπιστήμιο πρώτος σε 4 χρόνια, υποτροφία από το Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ για 4.5 χρόνια. Εργασία στο CERN. Τριψήφιο αριθμό δημοσιεύσεων σε περιοδικά με κριτές. Διδακτορικό από το ΕΜΠ.
    Εργασία στον ιδιωτικό τομέα για πέντε χρόνια ως διευθυντής Ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων σε εισηγμένη ρομποτική εταιρεία.

    Στα τέσσερα χρόνια που είμαι στην εκπαίδευση χρησιμοποιώ πάρα πολλά πειράματα για να μάθουν οι μαθητές καλύτερα τις φυσικές επιστήμες και να αποκτήσουν κριτική σκέψη.

    Και όμως για να πάρω οργανική θέση σε πρωινό Λύκειο εντός ΠΥΣΔΕ δεν λαμβάνεται τίποτα από τα παραπάνω. Ούτε λόγος για στέλεχος.

    ΥΓ.
    Το Ελληνικό κράτος επένδυσε αρκετά εκατομμύρια δραχμές, αρχές της δεκαετίας του 90, όταν με έστελνε στο CERN για 2 χρόνια και δεν ενδιαφέρεται να με αξιοποιήσει. Έχω οργανική σε εσπερινό Λύκειο σε ακριτικό νησί.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 18:17 | NIKOLAOS DHMHTRIOY

    Είναι απλό και εύκολο αν θέλουμε να εφαρμόσουμε την αξιοκρατία, Σίγουρα όταν η συνέντευξη παίζει βασικό ρόλο δεν υπάρχει αξιοκρατία. Μετρήσιμα μόρια λοιπόν και συνέντευξη με βαθμό 0,1 και 2. Το 0 να σε βγάζει εκτός διαδικασίας με σαφή αιτιολόγηση και δυνατότητα επανααξιολόγησης σου πριν την λήξη της διαδιακσίας από άλλο όργανο, εκτός και το 0 είναι ομόφωνο. Όργανο αξιολόγησης:ο αρχαιότερος Διευθυντής της Δ/νσης, ο αρχαιότερος Σχολ. Σύμβουλος της Δ/νσης, οι αιρετοί, ο αρχαιότερος Προιστάμενος Γραφείου και ο Δ/ντης Εκαπίδευσης.
    Υ.Γ. ο αρχαιότερος εννοώ σε χρόνια διευθυντή κ.λ.π.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 18:15 | Ελένη

    Είδα τις προτάσεις που κατέθεσαν οι σχολικοί σύμβουλοι. Εάν συμφωνείτε στα 18 χρόνια προϋπηρεσίας, εκ των οποίων τα 14 σε τάξη, να αναγνωριστεί και η προϋπηρεσία του φροντιστηρίου, διότι για κάποιους η διδακτική εμειρία θα αγγίξει και θα ξεπεράσει τα 30 χρόνια με μία τέτοια απόφαση. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει αξιολόγηση ποιός εγγυάται πως κάποιος απέκτησε όντως εμπειρία στο σχολείο. Πολλοί δεν κάνουν μάθημα ή καλό μάθημα. Και για να πούμε την αλήθεια, εάν είσαι άνθρωπος που μαθαίνεις, που σε ενδιαφέρει αυτό που κάνεις είναι αδύνατο να κάτσεις μέσα στην τάξη τόσα χρόνια, ειδικά στο Δημόσιο διδάσκοντας πολύ βασικά πράγματα, γιατί φθείρεσαι. Μόνο για ξεκούραση την σκέφτεσαι την προαγωγή. Και δεν πιστεύω πως μετά από τέτοια φθορά έχεις και πολλά να προσφέρεις.

    Προτείνουν επίσης το μεταπτυχιακό 1 έτους να έχει λιγότερα μόρια από το διετες. Το 1 έτους είναι full time. Το 2ετές part time. Εγώ δηλαδή που έχω full time μεταπτυχιακό στο Educational Management από την Αγγλία θα πάρω λιγότερα μόρια από έναν άλλο που έχει κάνει εδώ 2ετές part time Master.

    To θέμα της συνάφειας είναι πολύ σημαντικό, ειδικά στους σχολικούς συμβούλους. Είχα ακούσει πως σύμβουλος Αγγλικών με διδακτορικό στον Ρήγα Φεραίο στα ελληνικά κατάφερε να περάσει συνυποψήφια της με συναφή προσόντα. Τί να πει τώρα αυτή στους καθηγητές;

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 18:15 | ΚΩΣΤΗΣ

    ΕΧΩ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ. ΑΥΤΟ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΧΩ ΜΙΑ ΠΟΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ Η ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΛΟΓΩ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΧΩΡΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΤΟ . ΚΥΡΙΟΙ ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ,ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΟΛΕΜΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΚΟ .ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΠΑΡΕΧΟΝΤΕ ΓΝΩΣΕΙΣ , ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΕ ΣΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΝΑΓΓΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΗΛΑΔΗ ,ΠΟΙΟ ΑΠΛΑ ,ΑΥΤΕΣ ΟΙ, ΠΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΕΧΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΗΜΕΡΑ? ΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΕΡΟΥΝΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΤΣΕΠΟΝΟΥΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΑΣ, ΤΟ ΟΤΙ ΠΑΙΔΙΑ 16, 17, ΧΡΟΝΩΝ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΕ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ ΣΕ ΞΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΔΕΝ ΣΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ .ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ 5 ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ . ΑΥΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ,ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ .(ΣΙΓΑ ΝΑ ΜΗ ΣΚΑΣΕΤΕ)

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 18:14 | ΤΣΕΠ_ΑΝ

    ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ
    1) Γνώσεις σε διοικητικά θέματα, σε δημόσιες και ανθρώπινες σχέσεις, ψυχολογίας, διδακτικής και καλής παιδαγωγικής
    2) Ο υποδιευθυντής να είναι και θέση μαθητείας. Διευθυντής που δεν έχει θητεύση υποδιευθυντής >=4 έτη και δεν έχει τα προσόντα του 1 να μην γίνεται
    3) Να αξιλογείται το ηγετικό προφίλ (όχι απο συνέντευξη)
    4) Ξένες γλώσσες
    5) Γνώσεις ΤΠΕ

    ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ και ΓΡΑΦΕΙΩΝ
    Όλα τα προηγούμενα, τουλάχιστον μεταπτυχιακό ή διδακτορικό, διευθυντική εμπειρία εκπαίδευσης >=4 ετών, να γνωρίζει να ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ και να έχει ΟΡΑΜΑ για την εκπαίδευση και να αξιλογείται το έργο του σε ετήσια βάση

    ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
    1) Μεταπτυχιακό ή Διδακτορικό ΑΚΡΙΒΩΣ στο αντικείμενο του
    2) 20ετή εμπειρία μέσα στην ΤΑΞΗ
    3) Συγγραφικό έργο στο αντικείμενο του και εργασίες, μελέτες
    4) Ξένες γλώσσες
    5) Γνώσεις ΤΠΕ
    6) Να αξιλογείται το έργο τους ετησίως

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
    Ολα τα παραπάνω

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 18:04 | ΡΕΦΟΥΛΙΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

    Κυρία Υπουργέ,

    Ένας καλός εκπαιδευτικός δεν σημαίνει πως μπορεί να είναι και καλός Διευθυντής άλλων εκπαιδευτικών, ή να διοικεί μια Σχολική Μονάδα.
    Νομίζω πως πολλοί λίγοι είναι οι πραγματικά άξιοι Διευθυντές των Σχολείων μας και είναι κοινά αποδεκτό πως οι περισσότεροι δεν έχουν βασικές γνώσεις Διοίκησης.
    Πρέπει το Υπουργείο σαφώς να πάρει την γνώμη των συνδικαλιστικών φορέων της εκπαιδευσης, αλλά και των Γονέων (δυστηχώς δεν με καλύπτει ο όρος «και των πολιτών». Οι Γονείς ως κύριοι χρηματοδότες του συστήματος της Δημόσιας εκπαιδευσης έχουν ρόλο και άποψη, για το πως πρέπει να δρουν ανταποδοτικά τα χρήματα που δίνουν (μέσω της φορολόγησής τους).
    Σε περιοχές που οι Γονείς με τους Εκπαιδευτικούς συνεργαστήκανε έγιναν θαύματα και πήγαν την Εκπαιδευση πολλά βήματα μπροστά κ. Υπουργέ (παράδειγμα η Παλλήνη Αττικής).
    Τα στελέχη της Δημόσιας Εκπαιδευσης θα πρέπει να έχουν βασικά προσόντα:
    1. Οργάνωσης & Διοίκησης (όχι στα λόγια αλλά πιστοποιοιμένα),
    2. Επικοινωνίας και επίλυσης δυσλειτουργιών.
    3. Καλές γνώσεις νέας τεχνολογίας και όχι βασικές.
    4. Να διορίζονται και να αξιολογούνται από όλους τους φορείς (Εκπαιδευτικούς, Γονείς, Μαθητές, πάντα με κάποια % βαρύτητας ο καθένας)
    Είναι κοινά αποδεκτό πως ΑΡΚΕΤΟΙ γνωρίζουμε τον καλό, αποδοτικό και λειοτυργικό Διευθυντή ή Προιστάμενο, που λύνει προβλήματα, δημιουργεί ενώνει και βοηθάει, αλλά σίγουρα ΟΛΟΙ ΜΑΣ γνωρίζουμε τα στελέχη της Δημόσιας Εκπαιδευσης που δεν κάνουν για την θέση αυτή, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και κάνουν μεγάλο κακό σε όλους.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 15:56 | ελευθερία

    Είμαι νηπιαγωγόσ.Έχω δώσει ασεπ 3 φορέσ.Κατάφερα να περάσω και τισ 3 φορέσ.Δεν κατάφερα όμωσ να διοριστώ.Είμαι 35 και κατάφερα πέρυσι να πάω αναπληρώτια έχοντασ μαζί μου και ένα μωρό.Άφησα τη δουλειά μου στον ιδιωτικό τομέα.

    Έρχεστε τώρα και λέτε τέλοσ. Για πιο λόγο;;Δεν μπορείτε να αλλάζετε κάτι όποτε θέλετε.

    1.Στο νομοσχέδιο μιλάτε αόριστα.
    2.Το ισχύον ΣΥΣΤΗΜΑ είνα ότι καλύτερο έχει γίνει.Γιατί να το πειράξετε.Δε μασ βοήθησε
    κανένασ μπάρμπασ.Κλείστε διαφορετικά τισ τρύπεσ.
    3. Το μεταβατικό στάδιο πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 χρόνια.

    Αλήθεια εσείσ πόσεσ φορέσ δώσατε ΑΣΕΠ;;;
    Πωσ θα νιώθαρε εσείσ;;;

    Ευχαριστώ.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 15:44 | Δημήτρης Χατζηδόπουλος

    Γνωρίζετε ότι οι εκπαιδευτικοί στο Υπουργείο Εργασίας που εργάζονται στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ απόφοιτοι δημοτικού παίρνουν πρώτο μισθό ΚΑΘΑΡΑ 2300€ το μήνα λόγω απίθανων επιδομάτων ενώ οι καθηγητές στο Παιδείας παίρνουν νεοδιόριστοι με το ζόρι 1000€ οι οποίοι είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ με γλώσσες κλπ; Περιμένετε μετά παραγωγικότητα και όρεξη για εργασία στο Παιδείας; Γνωρίζετε ότι οι εκπαιδευτικοί του ΟΑΕΔ το περασμένο καλοκαίρι ενώ ήταν σε διακοπές εισέπρατταν χρήματα από εικονικές υπερωρίες; Γνωρίζετε ότι οι εκπαιδευτικοί του ΟΑΕΔ που διορίστικαν τα τελευταία 2-3 χρόνια είχαν δικαίωμα να κάνουν ένα σεμινάριο 2 μηνών στη ΣΕΛΕΤΕ και έκτοτε θεωρούνται απόφοιτοι ΣΕΛΕΤΕ στα τυπικά τους προσόντα. Έλεος.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 15:26 | ΠΕΤΡΟΣ Γ.

    Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΙ ΑΠΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΑΝ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΟΛΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΜΕΤΡΗΣΙΜΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΒΟΥΛΟΙ ΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΠΟΥ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΝΩ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΟ ΑΠΑΙΤΕΙ;
    ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΘΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΞΙΟΛΟΓΟΤΑΤΟΥΣ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥΣ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.
    Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ. ΟΙ ΡΟΛΟΙ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΤΟΙ ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΕΒΑΣΤΟΙ.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 15:08 | nikos ioannidis

    ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΩ «ΑΡΜΟΔΙΩΣ» ΤΗΝ ΚΑΤΩΤΕΡΩ ΘΕΣΗ ΕΠΙ 30 ΧΡΟΝΙΑ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ, ΕΝΩ «ΠΕΡΙΕΡΓΩΣ ΠΩΣ» ΟΙ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΩΦΕΥΟΥΝ:

    Αποτελεί διεθνώς κοινό τόπο ότι τα κατ’εξοχήν μαθήματα που καλούνται να οργανώσουν την σκέψη των μαθητών και να οξύνουν την κρίση τους είναι η Γλώσσα και τα καθ’ημάς μισητά Μαθηματικά, τα οποία κατά σύμπτωση αποτελούν και την βάση ανάπτυξης οποιασδήποτε τεχνολογίας. Όσες χώρες στηρίξανε τις εκπαιδευτικές τους μεταρρυθμίσεις δίνοντας έμφαση σ’αυτά τα 2 μαθήματα από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση κάνανε θαύματα (Φινλανδία,Ινδία, Κίνα, Ταιβάν κλπ)

    Αποτελεί πανελληνίως κοινό τόπο, ότι κυρίως εκ του συστήματος εισαγωγής στις Παιδαγωγικές σχολές, δάσκαλοι στη χώρα μας έγιναν όσοι μισούσαν τα Μαθηματικά ή στην καλύτερη περίπτωση είχαν σοβαρά προβλήματα με αυτά.

    Επί πλέον, δυστυχώς το εν λόγω μάθημα εκ φύσεως συγκεντρώνει και τον μεγαλύτερο αριθμό δύσκολων ερωτήσεων από τους μαθητές (π.χ. δεν θα ρωτήσει κανείς «γιατί η Πίνδος βρίσκεται στην ΒΔ Ελλάδα;», ενώ ακόμα και το «ένα κι ένα κάνει δύο», σηκώνει πολλά «γιατί κύριε;»).

    Κάθε φορά λοιπόν που κάποιος δάσκαλος αντιμετωπίσει μια «δύσκολη» ερώτηση μαθητή στο συγκεκριμένο μάθημα, αντί να επιβραβεύσει αυτόν που ρώτησε όπως θα άρμοζε, είναι σχεδόν υποχρεωμένος προκειμένου να διαφυλάξει το κύρος του στην τάξη, στην καλύτερη περίπτωση να προσπεράσει την ερώτηση, στην δε συνηθέστερη να απαξιώσει ή να λοιδωρήσει τον μαθητή. (Το «όλοι το κατάλαβαν εκτός απ’τον Γιαννάκη» είναι από τις συνηθέστερα ακουγόμενες φράσεις στα δημοτικά μας).

    ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΠΑΠΑΓΑΛΙΑ ΩΣ «ΜΕΘΟΔΟΣ».

    ΠΟΙΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΓΙΑ ΒΑΘΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ, ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΡΕΖΙΛΙ;

    1000 ΦΟΡΕΣ «ΚΑΛΥΤΕΡΑ», ΝΑ ΠΕΙ «ΚΑΤΑΛΑΒΑ», ΝΑ ΑΠΟΣΤΗΘΙΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΥΕΙ…

    ΑΥΤΟ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟΣΙΩΠΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΟΤΙ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΕΔΩΣΕΙ ΟΥΤΕ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ, (αναλογία, απλή μέθοδο τριών, ποσοστά κλπ κλπ κλπ). ΜΕ 2 ΛΟΓΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΝΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ, ΟΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΧΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΑΧΥΡΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2 ΓΑΙΔΑΡΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΘΑΝΕ!…

    Η ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΛΥΣΗ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ, ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ, ΚΑΘ ΟΛΗ ΔΕ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ ΤΟΥΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ.

    Η ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΝΑΝ ΒΑΘΜΟ ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ:

    ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ, Η ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 1-2 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ ΑΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΝΑ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ. ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΙΡΩΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ.

    ΕΙΝΑΙ ΟΞΥΜΩΡΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ, ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ, ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΛΟΥΤΟΥ, ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ.

    Η ΟΠΟΙΑ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ «ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΑ» ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ, ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ ΑΠΛΩΣ ΠΑΝΤΕΛΗ ΑΓΝΟΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ:
    Δηλαδή, αν εγώ π.χ. ξέρω 10 λέξεις κινέζικα κι είμαι άριστος παιδαγωγός, είναι δεδομένο ότι η «παιδαγωγική» μου επάρκεια δεν θα μου χρησιμεύσει καθόλου στο να μάθω τα παιδιά κινέζικα, αφού σε κάθε τους ερώτηση πέραν των 10 λέξεων θα προσλάβουν ότι απλώς δεν ξέρω, και άρα θα ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο όσο κρατάει το μάθημα κινεζικής.
    Εν αντιθέσει αν είμαι άριστος γνώστης της κινεζικής, αλλά υπολείπομαι σε παιδαγωγικές γνώσεις, η άριστη γνώση του αντικειμένου μου θα με οδηγήσει και στις απορίες να απαντώ (ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΝΑ ΤΙΣ ΕΠΙΖΗΤΩ!), και στο να βρίσκω εναλλακτικές διδακτικές μεθόδους, και ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ.

    Β Α Λ Τ Ε Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Ο Υ Σ Σ Τ Α Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Α ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ Ε Υ Γ Ν Ω Μ Ο Ν Ο Υ Ν Μ Α Θ Η Τ Ε Σ, Γ Ο Ν Ε Ι Σ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ (ΘΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ…), ΕΝΩ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΣΑΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΝ ΚΑΙ Ο Ι Δ Ι Ε Θ Ν Ε Ι Σ Α Ν Α Π Τ Υ Ξ Ι Α Κ Ο Ι Ο Ρ Γ Α Ν Ι Σ Μ Ο Ι ΓΙΑ ΤΟ «Θ Α Υ Μ Α Τ Η Σ Ε Λ Λ Α Δ Α Σ»…

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 15:01 | κμ

    παρακαλώ
    όχι άλλες συνεντεύξεις. Φτάνει τόσα χρόνια η κοροϊδία.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 14:43 | Κ

    ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΔΝΤΕΣ ΚΑΙ ΥΨΗΛΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ-ΟΤΑΝ ΟΙ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ 10.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ, ΕΝΑΣ ΔΝΤΗΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 3.000?

    ΔΩΣΤΕ ΚΙΝΗΤΡΑ!

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 14:37 | ΧΡΥΣΟΥΛΑ

    Θεωρώ πως οι επιτυχείς εξετάσεις των εκπαιδευτικών στο ΑΣΕΠ , δεν αποτελεί ώριμο κριτήριο πρόσληψης εκπαιδευτικών που θα στηρίξουν τα θεμέλια του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος για τους ως κάτωθι περιγραφόμενους λόγους:
    1. Το περιεχόμενο των εξετάσεων δεν έχει ουσιαστικό ρόλο καθώς το μόνο που θα μπορούσε να υποστηρίξη κανείς είναι πως το ΑΣΕΠ αμφισβητεί τις γνώσεις και την αξιολόγηση των Ιδρυμάτων Ανωτάτης Εκπαίδευσης της χώρας μας.
    2. Δεν εξετάζουν την ουσιαστική γνώση, μεθοδικότητα και παιδαγωγική αντίληψη των συναδέλφων
    Τα σπουδαιότερα κριτήρια για την πρόσληψη εκπαιδευτικών θα πρέπει να στηρίζονται σε ψυχολογικά τέστ, τεστ ωριμότητας και προσωπικότητας των εκπαιδευτικών ακόμα ακόμα και των ηθικών αξιών τους.
    Οι γνώσεις εκάστου εκπαιδευτικού έχουν ήδη αξιολογηθεί.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 14:24 | Σ.Κ.

    Υπάρχουν άνθρωποι που θελουν να γινουν διευθυντές για 210€ καθαρά???
    Μπορώ να σας περιγραψω απειρους τροπους να εξοικονομησετε 210 ευρω τον μηνα χωρις να βαλετε σκοτουρες στο κεφαλι σας.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 14:02 | ΤΖΑΜΠΑ ΤΑ ΝΑΥΛΑ

    Αν για τα χάλια της δημόσιας εκπαίδευσης φταίνε οι προσλήψεις από τους πίνακες, οι μεταθέσεις στον τόπο μας, οι ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ αποσπάσεις, οι ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ και εσωκομματικές διαδικασίες επιλογής στελεχών και η μη αξιολόγηση του έργου μας, είναι πολύ εύκολο και σχετικά ανέξοδο, τεχνικά τουλάχιστον, να θεσμοθετηθούν όλα αυτά.
    Το ζήτημα είναι αν υπάρχει πρόθεση και δυνατότητα λύσης οποιουδήποτε από τα σοβαρά χρονίζοντα προβλήματα. Τα πρώτα δείγματα γραφής και το κοντινό παρελθόν της πολιτικής μας ηγεσίας, καθώς και η ανεπάρκεια της προηγούμενης με κάνει απαισιόδοξο.
    Ας δούμε πρώτα το πρώτο βιβλίο της προκοπής, το πρώτο αναλυτικό πρόγραμμα με σαφείς και εφικτούς στόχους, την πρώτη ουσιαστική επιμόρφωση, τον πρώτο υπεύθυνο και όχι τύπου bloging διάλογο, για να καταλάβουμε έμπρακτα τις προθέσεις και τους σκοπούς του συνομιλητή μας.
    Ως τότε μπορούμε να λέμε τον πόνο μας σε πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά fora και να προσπαθούμε ατομικά και σε επίπεδο παρέας να συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα.

    Ανώνυμος εκπαιδευτικός-(αναξιοκρατικά επιλεγμένο) στέλεχος της Εκπαίδευσης

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 13:43 | ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΛΥΣΙΔΟΥ

    Να καταργηθεί η «πρόφαση» της συνέντευξης, εφ΄όσον θα προηγείται η επιμόρφωση των στελεχών. Η επιλογή να γίνεται με αντικειμενικά κια μετρήσιμα κριτήρια.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 13:38 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΑΪΟΥ

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
    1.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΣΧΟΛΩΝ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΕΤΕ ΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΑΠΕΞΩ.ΤΟ ΔΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ.ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΡΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΕΡΧΟΝΤΑΙ.ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ «ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ» ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕ ΑΤΟΜΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΤΑΓΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.
    2.ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ.ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΑΛΙ ΟΙ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΠΥΣΔΕ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΙΑΥΤΑ.ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ.ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗ.
    3. ΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΣΣΕΥΜΑ .ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ,ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΛΙΓΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ.ΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΠΥΣΔΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΕ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΠΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 13:33 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Η συνέντευξη χωρίς μόρια είναι μια πολύ αξιόλογη πρόταση.

    Θεωρώ ότι ουσιαστικό είναι το τεστ δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ που δίνει μια εικόνα της αντιληπτικής ικανότητας του υποψηφίου και θα πρέπει να έχει μεγάλο συντελεστή.

    Τα σεμινάρια πληροφορικής είναι αστείο να μοριοδοτούνται, ας είναι απλά προαπαιτούμενα (πχ έχω πτυχίο πληροφορικής και δε μπορώ να παρακολουθήσω κάποιο σεμινάριο επιμόρφωσης, άρα δε θα μοριοδοτηθώ. Ακόμη και να μοριοδοτούμουν πάλι είναι άσκοπο – αρκεί η ύπαρξη γνώσης)

    Η γνώση ξένων γλωσσών θα πρέπει να είναι υποχρεωτική για κάποιο επίπεδο και όχι να μοριοδοτείται, αλλά και στην περίπτωση μοριοδότησης ίσως θα πρέπει να μειωθεί η βαρύτητά της.

    Οποιεσδήποτε Πανεπιστημιακές σπουδές θα πρέπει να αξιολογούνται αναλόγως (σχετικές ή μη)

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 13:02 | karatasos

    Κατά προτεραιότητα όσοι εκπαιδευτικοί κουράστηκαν να αποκτήσουν μεταπτυχιακούς τίτλους.
    Γιατί αρνήθηκαν να συμβιβαστούν με τη μάστιγα των ιδιαίτερων μαθημάτων, που απορροφά το ενδιαφέρον πολλών συναδέλφων και ευτελίζει το ρόλο του εκπαιδευτικού.
    Προτίμησαν το δύσκολο δρόμο της γνώσης παρά τις χρηματικά κέρδη,
    που είναι και άφθονα και εύκολα, από τα ιδιαίτερα.

    28-χρόνια επαιδευτικός

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 12:59 | ΑΜΙΧΑΛΗΣ

    Προσωπικά δεν έχω καμία ελπίδα για να αλλάξει τίποτε στην παιδεία για τους κάτωθι λόγους .

    1. Παίρνοντας σαν βάση την πρόταση των 27 μέτρων για μείωση της ανεργίας στην ευρωπαική ένωση .
    2. Η πρόταση αυτή που προήλθε από σοσιαλιστική κυβέρνηση που εκτός ωραίων θεωριών επί της ουσίας στα 20 χρόνια διακυβέρνησης δεν κατάφερε να ρίξει την ανεργία (στα χαρτιά ) κάτω του 12% και στην ουσία της κάτω από το 25% διατηρώντας την ανεργία των νέων πάνω του 30%.
    3. Την μεθοδολογία του ράβε ξύλωνε από την πρώτη μέρα .
    4. Την έλειψη «ΠΑΙΔΕΙΑΣ» γενικά .

    Μία καλή πρόταση ( διότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και χωρίς οικονομική επιβάρυνση ) θα ήταν να ισχύσει η αξιοκρατία .
    Οι καλύτεροι επιτέλους …χωρίς εξαιρέσεις…
    Και θα θέσω έναν προβληματισμό .
    Πως γίνεται άλλα σχολειά ( νηπιαγωγία -δημοτικά-γυμνάσια-λύκεια-πανεπιστήμια) λειτουργούν άψογα και άλλα να λειτουργούν με δυσκολία ή μέσα στην μουρμούρα ή και να είναι πρώτα στις καταλήψεις ???
    Ελληνικά είναι όλα ,στην ελλάδα με έλληνες εκπαιδευτικούς και με Ελληνικά προβλήματα .
    Μήπως πρέπει να προσέξουμε λίγο παραπάνω στην επιλογή των διοικήσεων ?
    Μήπως πρέπει να διαλέγουμε τους καλύτερους ? λέω μήπως ?
    Μήπως την συνέντευξη πρέπει να την δουλέψουμε λίγο παραπάνω να την κάνουμε καλύτερη μήπως και δει προκοπή αυτό το σχολειό ??
    Μήπως θα πρέπει να τους δίνουμε προυπολογισμούς σε όλα ( έργου,αντικειμένου -διαχείρηση ανθρώπινου δυναμικού- διαχείρηση πόρων κ.λ.π κ.λ.π ) και να μας παραδίδουν απολογισμούς πάνω στους οποίους και θα αξιολογούνται ?
    Μήπως θα πρέπει να δώσουμε κίνητρα στις διοικήσεις οι οποίες να ελέγχονται και να αισθάνονται ότι ο εργοδότης – το κράτος είναι και δίπλα τους αλλά εάν χρειαστεί και απέναντί τους ?
    Από το 1981 ακούω τα ίδια και τα ίδια » ήμουν νέος και γέρασα »
    και κλείνω για να μην σας κουράζω
    Μας λείπει λοιπόν η «ΠΑΙΔΕΙΑ» δεν ξέρουμε ποιοί είμαστε που πάμε τι θέλουμε τι κάνουμε …
    Δεν θέλουμε να ξέρουμε να ιεραρχούμε δεν θέλουμε να ξέρουμε να αξιολογούμε δεν θέλουμε να ξέρουμε να επιβραβεύουμε δεν θέλουμε να ξέρουμε να βάζουμε όρια δεν θέλουμε να τονίζουμε αρχές .
    Εχουμε έναν κουβά ( μιλάω διαχρονικά )και τα έχουμε ρίξει όλα μέσα ( προβλήματα -ανθρώπους -αξίες )και τα ανακατεύουμε πότε πότε έτσι απλώς για να έχουμε λίγο άρωμα θεμάτων και προβλημμάτων παιδείας ή και άλλων έτσι για να διακαιολογούμε και τον μισθό μας .
    Και κλείνω με το εξής .
    Τελικά είναι πιο έξυπνοι ( ΑΓΓΛΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ-ΑΜΕΡΙΚΗ κ.λ.π. κ.λ.π. κ.λ.π )από εμάς που και καλά πανεπιστήμια έχουν και που το έχουν κάνει «BIOMHXANIA» υπηρεσιών ?
    Λέτε να μην υπάρχουν λύσεις ?
    Δουλειά θέλει πολύ δουλειά …
    ( Δείτε έρευνες – σχόλια ΟΛΑΝΔΙΑΣ Κ.Λ.Π )

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 12:43 | Δημήτρης Σκούρτης

    Κα Υπουργέ, Συνάδελφοι, συμπολίτες

    Υπάρχει μια αντίφαση, όπως τουλάχιστον κατάλαβα εγώ το θέμα της εκπαίδευσης των στελεχών, και ρωτώ για να καταλάβω:
    Επιλέγετε ένας διευθυντής 1ου γραφείου, επιμορφώνεται (πότε αλήθεια; Το πρωί θα δουλεύει και το απόγευμα θα επιμορφώνεται;), μετά θα λαμβάνει ένα πιστοποιητικό αφού επιτύχει και όπως λέτε αυτό θα αποτελεί προϋπόθεση για συμμετοχή στην διαδικασία επιλογής στελεχών;
    Αφού όπως αναφέρετε έχει είδη επιλεγεί!

    Ίσως να μην κατάλαβα σωστά, ίσως κάτι άλλο να έχετε στο μυαλό σας.
    Η δική μου άποψη πάντως είναι:
    Να δίνεται η δυνατότητα σε όσους εκπαιδευτικούς θέλουν και μπορούν να παρακολουθήσουν πρόγραμμα διοίκησης με εκπαιδευτική άδεια ή ακόμα καλύτερα με εξ αποστάσεως προγράμματα και οι επιτυχόντες να μπορούν να συμμετέχουν στην διαδικασία επιλογής.
    Το πρόβλημα θα είναι ο τρόπος αξιολόγησης της αίτησης συμμετεχόντων για την εκπαίδευσή τους.
    Σε αυτό χρειάζεται προβληματισμός και συζήτηση.
    Αν και πιστεύω πως αν γίνουν εξ αποστάσεως προγράμματα θα μπορούν να συμμετέχουν πολλοί και όσοι πραγματικά θέλουν να συμβάλλουν στην εκπαίδευση σαν στελέχη.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 12:22 | Καπετανάκης Δημήτριος

    Για να μπορείς να υπηρετείς ένα θεσμό πρέπει να διαθέτεις τα απαραίτητα εφόδια (γνώσεις, εμπειρίες, θέληση και υποστήριξη).Έτσι π.χ. ο σχολικός σύμβουλος χρειάζεται οπωσδήποτε και τη διδακτική εμπειρία (πώς να πεις τον εκπ/κό πως να εφαρμόσει ένα πλαίσιο όταν εσύ δεν μπήκες σε τάξη και την επιστημονική γνώση (στα πλαίσια του αντικειμένου του έργου του).
    Η γνώμη μου είναι:
    α)πως η εκπαίδευση μπορεί να επιλέξει δικά της στελέχη και όχι να εισάγει επαγγελματίες της διοίκησης. Δεν είμαστε εφορίες ούτε τράπεζες.
    β)πως ένας διαφανής τρόπος επιλογής στελεχών είναι αυτός που δεν θα αμφισβητείται για την αξία των επιλεγμένων ανθρώπων. Και η αρχαιότητα όσο και αν υποτιμάται από πεινασμένους νεόφερτους (δουλέψτε στην τάξη τουλάχιστον το μισό εργασιακό βίο σας και μετά διεκδικήστε) συλλέκτες πτυχίων, σε όλους τους χώρους εργασίας έχει την αξία της.
    γ)η κατάθεση υπηρεσιακού φακέλλου, βιογραφικού κ.ά. στη σχολή δημόσιας διοίκησης για να καλέσει προς επιμόρφωση τους ενδιαφερόμενους ίσως πρέπει να είναι το πρώτο βήμα της διαδικασίας. Εννοείται οι επιτροπές επιλογής υποψηφίων της σχολής δημόσιας διοίκησης πρέπει να συγκροτηθούν προσεκτικά με μέλη που διακρίνονται για την κομματική τους ανιδιοτέλεια. (πιστεύω ότι μπορούν να βρεθούν ειδάλλως γινόμαστε μηδενιστές). Αν χρειαζόμαστε 100 στελέχη μπορούν να εισαχθούν 120-130 και μέσω του προγράμματος της σχολής μπορεί να γίνει και το ξεσκαρτάρισμα (πράγμα που γινόταν ως τώρα μέσω των κομματικών αιρετών και της συνέντευξης). Η εκπαίδευση και η επιλογή των κατάλληλων θα δημιουργήσει μαζί με τα προσόντα του φακέλλου του κάθε υποψήφιου τη σειρά επιλογής. Έτσι και τα υπηρεσιακά συμβούλια θα αποδυναμωθούν ως εργαλεία πελατειακής σχέσης με την εκπαίδευση και οι διαπροσωπικές σχέσεις των εκπαιδευτικών θα αναβαθμιστούν αφού δε θα υπάρχει η υποψία για προαποφασισμένες επιλογές στα κομματικά γραφεία της τοπικής οργάνωσης.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 12:17 | Θεολόγος Παρδαλίδης

    Είναι απαραίτητο να αξιοποιηθούν τα τεχνολογικά μέσα που είναι ευρέως διαδεδομένα στην εποχή μας, ώστε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός καταγραφής των ατομικών χαρακτηριστικών του κάθε εκπαιδευτικού. Έτσι θα μπορεί να συνδεθεί η υπηρεσιακή πορεία του εκπαιδευτικού με την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ του με τρόπο αντικειμενικό. Όχι με την επαναφορά του επιθεωρητή ή ενός διευθυντή δικαστή, αλλά με την αξιοποίηση αντικειμενικών δεικτών τόσο γνωστικής κατάρτισης (π.χ. τίτλοι σπουδών, επιμόρφωση), όσο και παιδαγωγικής επάρκειας (π.χ. συγγραφικό έργο, δημοσιεύσεις), αλλά και παρακολούθησης της πορείας του εκπαιδευτικού σε κάθε σχολική μονάδα (απουσίες, συμμετοχή σε προγράμματα, εκδηλώσεις και δράσεις του σχολείου, κάλυψη της προβλεπόμενης ύλης, αξιολόγηση του από του μαθητές και τους γονείς τους, κ.λπ.). Τέλος, σημαντική θέση σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποτελέσει και η ψυχολογική εκτίμηση των εκπαιδευτικών μέσα από ειδικά τεστ ή παρακολούθηση από ειδικούς.
    Μόνο όταν γίνουν αυτά τα βήματα και προσδιοριστούν ακριβώς οι ανάγκες του συστήματος μπορεί να δημιουργηθεί και ένα αποτελεσματικό σύστημα υπηρεσιακών μεταβολών.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 12:16 | Γεώργιος

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
    Συμφωνώ απολύτως με τα σχόλια του κ.Νίκου Μαρινάκη.Είναι σχόλια και προτάσεις απολύτως ρεαλιστικές και είθε να τις εισακούσετε σε αυτές προσθέτω και τη δική μου.Ως προς τη συνέντευξη ας έχει κάποια βαρύτητα.Η σύνθεση του συμβουλίου επιλογής στελεχών το 1983 ας γίνει οδηγός…οι αιρετοί ας συμμετέχουν στο συμβούλιο μόνο ως παρατηρητές της νομιμότητας χωρίς δικαίωμα να υποβάλουν ερωτήσεις και βέβαια χωρίς δικαίωμα ψήφου.Ακόμη όλοι να ελέχγονται και να αξιολογούνται…Τα πράγματα είναι απλά…Απαιτείται απλώς νομιμότητα και εντατικοποίηση εργασίας ,ώστε να υπάρχει συνάφεια κόστους και αποτελέσματος…

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 11:58 | ΤΡΥΦΩΝ

    ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΚΥΡΙΕΣ – ΚΥΡΙΟΙ

    θα αναφερθώ στη διαδικασία επιλογής στελεχών στην Α/θμια εκπ/ση.

    Η άποψη μου για τα τυπικά προσόντα:Η μοριοδότηση να γίνεται ανάλογα με το τίτλο σπουδών (Διδ. 7, μόρια, Μεταπτυχιακό 5, Δ/λείο 4, 2ο πτυχίο 3, ετήσια επιμόρφωση 1 (πλην ΣΕΛΔΕ όπου οι εκπαιδευτικοί έμπαιναν με κλήρωση και απαλλάσονταν από τα διδακτικά τους καθήκοντα, θεσμός που καταργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980). Όλοι οι τίτλοι σπουδών για να μοριοδοτηθούν, θα πρέπει να είνα σχετικοί με την εκπαίδευση.

    Ξένες γλώσσες: Άριστη γνώση 2 μόρια, Πολύ καλή 1 μόριο, Καλή 0,5 μόριο.Τα αποδεικτικά γνώσης ξένων γλωσσών να είναι σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΑΣΕΠ

    Νέες Τεχνολογίες 1 μόριο. ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Η πιστοποίηση β΄επιπέδου ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΘΕΙ ΑΚΟΜΑ διότι δεν έχουν ξεκινήσει τα σχετικά σεμινάρια σε αρκετούς νομούς, στοιχείο που θα αδικήσει αρκετούς συναδέλφους.

    Οπωσδήποτε πρέπει να μοριοδοτηθεί η προϋπηρεσία σε ανάλογη θέση (2-3 μόρια). Τα ανώτερα στελέχη της εκπαίδευσης θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 15 ΕΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ για να έχουν μια εικόνα τι συμβαίνει μέσα σε στην τάξη, τι ζητήματα, τι ανάγκες προκύπτουν κ.ο.κ. Η εκπαιδευτική υπηρεσία θα πρέπει να μοριοδοτηθεί μέχρι τα 25 έτη. Αν ανεςβάσουμε παραπάνω το άνω όριο, θα ευνοηθεί υπέρμετρα η αρχαιοότητα. Οι σχολ. σύμβουλοι, οι δ/ντέ εκπαίδευσης και οι πρ/νοι γραφεςίων, θα πρέπει να έχουν μίνιμουν εκπ/κής προϋπηρεσίας 18-20 έτη και οι δ/ντές σχολείων 8-12 έτη

    Επίσης πρέπει να μοριοδοτηθούν οι ανακοινώσεις ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ περιοδικά και σε συνέδρια καθώς και τα βιβλία του καθενός υποψηφίου να έχουν επιστημονικό χαρακτήρα. Το σύνολο του συγγραφικού έργου να είναι 3-3,5 μόρια.

    Η συνέντευξη πρέπει να ισχύσει αλλά δεν πρέπει να μοριοδοτηθεί.Σκοπός θα είναι να διαπιστωθεί η ψυχική συγκρότηση του υποψήφιου έτσι ώστε να αποφανθεί η επιτροπή αν είναι κατάλληλος ή όχι ο υποψήφιος για τη θέση που επιθυμεί. Δεν πρέπει να γίνει εξέταση γνώσεων, μια και υπάρχουν τα τυπικά προσόντα και εξάλλου μπορεί να δημιουργηθούν αδικίες, παρεξηγήσεις και εντάσεις με τη λογική των εύκολων ή δύσκολων ερωτήσεων. Τέλος, τα ήδη ανώτερα στελέχη της εκπαίδευσης, έδωσαν εξετάσεις τύπου ΑΣΕΠ, για τη διαπίστωση γνώσεων.

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
    Τ.Μ

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 11:44 | ΓΘΛ

    Ένα πρώτο σχόλιο για το «κείμενο δημόσιας διαβούλευσης», από την οπτική ενός Σχολικού Συμβούλου.
    4η παράγραφος: «Η έως τώρα εμπειρία κατέδειξε ότι το σύστημα διορισμών, μεταθέσεων, αποσπάσεων, αναπληρώσεων και μετατάξεων των εκπαιδευτικών, αλλά και της επιλογής των στελεχών διοίκησης πάσχει σοβαρά». Αναφέρεται μόνο σε στελέχη διοίκησης. Τρεις πιθανότητες: ή εντάσσει τους Σχολικούς Συμβούλους στα στελέχη διοίκησης και παραβλέπει την ποιοτική διαφορά ανάμεσα στα στελέχη παιδαγωγικής καθοδήγησης και στα στελέχη διοίκησης ή αγνοεί τελείως τους Σχολικούς Συμβούλους ή θεωρεί ότι οι Σχολικοί Σύμβουλοι έχουν επιλεγεί αξιοκρατικά και μόνο η επιλογή των στελεχών διοίκησης πάσχει σοβαρά.
    Στο τελευταίο υποκεφάλαιο «Β΄ Κρίση και Επιλογή των Στελεχών της Εκπαίδευσης» που αφορά τους Σχολικούς Συμβούλους.
    1η παράγραφος: «Η ελλιπής επιμόρφωση, η αναξιοκρατία και η έλλειψη κριτηρίων στην αξιολόγηση και στις κρίσεις των στελεχών της εκπαίδευσης έχει οδηγήσει στην αποδόμηση του συστήματος και στην έλλειψη εκτίμησης και εμπιστοσύνης των στελεχών». Θεωρώ τη γενίκευση, απαξιωτική για το έργο των Σ.Σ. έως προσβλητική, όταν μάλιστα αρκετοί σχολικοί σύμβουλοι έχουν περάσει από διαδικασίες κρίσης δια πυρός και σιδήρου, έχουν φέρει επιτυχημένα εις πέρας 2, 3 μέχρι και 4 θητείες και αν μη τι άλλο χαίρουν της εκτίμησης των συναδέλφων – δασκάλων από τις περιφέρειες όπου υπηρέτησαν.
    3η παράγραφος: «Βάση για την πρότασή μας θα αποτελέσουν και οι προτάσεις ειδικών επιστημόνων, συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών ( ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ) καθώς και των πολιτών που θα πάρουν μέρος στη διαβούλευση». Πουθενά δεν αναφέρεται η ΠΕΣΣ: Πανελλήνια Ένωση Σχολικών Συμβούλων.
    Τελευταία παράγραφος: «Ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης στελεχών της εκπαίδευσης.
    * Τα στελέχη της εκπαίδευσης, που θα επιλεγούν, θα επιμορφωθούν σε θέματα αντίστοιχα με τις απαιτήσεις της θέσης που πρόκειται να καλύψουν σε ειδικά προγράμματα τα οποία θα λειτουργούν είτε σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης είτε με αντίστοιχα Τμήματα Πανεπιστημίων, είτε με τους υφιστάμενους φορείς επιμόρφωσης.
    * Όσοι ολοκληρώνουν με επιτυχία τον κύκλο σπουδών θα λαμβάνουν πιστοποιητικό διοικητικής επάρκειας, το οποίο θα αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης».
    Καταρχήν δεν είναι σαφές το τι θέλετε να κάνετε. (βλ. υπογραμμισμένα αποσπάσματα). Πρώτα θα επιλεγούν και μετά θα επιμορφωθούν ή πρώτα θα επιμορφωθούν και μετά αυτό θα είναι προϋπόθεση για να επιλεγούν;;; Αυτό το τελευταίο το θεωρώ τουλάχιστον υπερβολικό. Σύμβουλοι με μεταπτυχιακά, διδακτορικά, άλλα πτυχία, ξένες γλώσσες… και εμπειρία στο έργο τους, να πρέπει να περάσουν πρώτα απ’ τα θρανία για να λάβουν «πιστοποιητικό διοικητικής επάρκειας»;;; Ας εφαρμοστεί τότε κάτι αντίστοιχο και στην επιλογή των καθηγητών Πανεπιστημίου.
    Αυτές τις πρώτες σκέψεις καταθέτω αυθόρμητα. Λεπτομέρειες για τη μοριοδότηση χρειάζονται συζήτηση π.χ. δεν μπορεί κάποιος που έχει επάρκεια σε μια ξένη γλώσσα και χρειάστηκε 7 χρόνια για να την αποκτήσει (τουλάχιστον στην Ελλάδα), να μοριοδοτείται το ίδιο με 1 χρόνο επιμόρφωσης ΣΕΛΔΕ, ΠΑΤΕΣ ή με ένα δίμηνο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Δεν μπορεί η εμπειρία στην ίδια θέση με 2, 3 επιτυχημένες θητείες να μη συνεκτιμάται. Όσο για την αξιολόγηση ας ενεργοποιηθεί ο νόμος Ευθυμίου του 2002 που προβλέπει τα πάντα, αλλά υπήρξε ατολμία και δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Τα ήδη υπηρετούντα στελέχη να αξιολογηθούν για το έργο τους και όχι να δώσουν ακόμη μια φορά εξετάσεις πολλαπλής επιλογής, στις οποίες ακόμη και αν αρίστευσαν κατά το παρελθόν, ελάχιστα προσμετρήθηκε.
    Ένας Σχ. Σύμβουλος

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 11:28 | Δημήτρης

    Κ Διαμαντοπούλου αν θέλετε τον κ Νικο να κάνει μάθημα στα παιδιά σας και να κερδίσουν ……..το ήθος του και την ολοκληρωμένη κρίση του…….προχωρήστε στην Μεταρύθμιση.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 11:20 | Κάτσενος Ιωάννης, Φυσικός M.Sc.

    Για την εξέλιξη των στελεχών της εκπαίδευσης πιστεύω ότι το πρώτο και κύριο κριτήριο πρέπει να είναι η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ προϋπηρεσία (όχι σε έτη αλλά σε διδακτικές ώρες, διότι μπορεί να είσαι στο σχολείο και να κάνεις το γραμματέα) με την έννοια ότι δεν είναι δυνατό να διοικείς κάποιους που μπαίνουν στην τάξη και εσύ ο ίδιος να έχεις πολύ λιγότερη διδακτική εμπειρία από αυτούς.
    Τα λοιπά τυπικά προσόντα (διδακτορικά, μεταπτυχιακά κ.λ.π) και η συνέντευξη (η οποία πιστεύω οτι χρειάζεται) πρέπει να δρουν συμπληρωματικά και για να ξεχωρίζουν τους ανθρώπους με κοντινή διδακτική εμπειρία (π.χ. + ή – 10%)

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 11:18 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΜΠΕΙΡΟΙ ΜΑΧΙΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.Η ΤΩΡΑ Η ΠΟΤΕ. ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ. ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΥΘΟΥΝ.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 11:05 | NIKOLAOS

    Μερικές σκέψεις για την Κρίση και Επιλογή των Στελεχών της Εκπαίδευσης είναι οι ακόλουθες:

    1.Σταθερά και μετρήσιμα κριτήρια. Αντί για συνέντευξη να γίνει αξιολόγηση της συνολικής παρουσίας του εκπαιδευτικού λαβαίνοντας υπόψη τις πρωτοβουλίες, τις προσπάθειές του για βελτίωση της εικόνας του σχολείου(-ων) που υπηρέτησε, την συμμετοχή του σε προγράμματα κλπ. και με παράλληλη τεκμηρίωση της βαθμολογίας από τα κατά τόπους υπηρεσιακά συμβούλια.

    2.Τα χρόνια υπηρεσίας να μην παίζουν σημαντικό ρόλο γιατί στερούν από την διοίκηση των σχολικών μονάδων ατόμων που έχουν τις διοικητικές ικανότητες και όρεξη για δουλειά.

    3.Αυξημένη μοριοδότηση για τα σοβαρά προσόντα που κατέχει κάποιος εκπαιδευτικός(κατοχή πανεπιστημιακών τίτλων όπως μεταπτυχιακά, διδακτοτικά κλπ.).

    4.Αυξημένη μοριοδότηση των πανεπιστημιακών τίτλων ή μεταπτυχιακών στην διοίκηση επιχειρήσεων και οργανισμών και της διοίκησης εκπαιδευτικών μονάδων.

    5.Υποχρεωτική γνώση και πιστοποίηση στις Νέες Τεχνολογίες και συχνή επικαιροποίηση των γνώσεων αυτών γιατί οι εξελίξεις στον τομέα αυτό είναι ραγδαίες. Παράλληλα να σταματήσει ο παραλογισμός που υπάρχει στο ισχύον σύστημα όπου π.χ. ένας φιλόλογος με πιστοποίηση στη γνώση υπολογιστών να έπαιρνε μόρια για να γίνει διευθυντής και ένα καθηγητής πληροφορικής να μην έπαιρνε τα αντίστοιχα μόρια.

    6.Υποχρεωτική γνώση ξένης γλώσσας επιπέδου τουλάχιστον Β2 για να μπορεί ο διευθυντής να υλοποιεί συμπράξεις σχολείων με σχολεία του εξωτερικού.

    7.Μοριοδότηση μόνο των σοβαρών προγραμμάτων επιμόρφωσης και όχι των δεκάδων βεβαιώσεων συμμετοχής σε διάφορα προγράμματα και ημερίδες καθώς επίσης να μοριοδότηση του επιστημονικού έργου του εκπαιδευτικού (άρθρα, συνέδρια, μελέτες, συγγραφή βιβλίων κλπ)

    8.Μοριοδότηση οποιασδήποτε προηγούμενης θέσης ευθύνης καθώς επίσης και των ατόμων που συμμετείχαν σε διάφορα προγράμματα ως συντονιστές (π.χ. Ευρωπαϊκά προγράμματα Δια Βίου Μάθησης)

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 10:53 | Νίκος Μαρινάκης Προϊστάμενος Γραφείου

    Κατά τη γνώμη μου η διαβούλευση πάνω στα κυιφορούμενα νομοθετήματα πρέπει να έχει μια προοπτική σύνθεσης ώστε να υπάρξει και καθολική αποδοχή. Από τα προηγούμενα σχόλια και από την εμπειρία μου θέλω να παρατηρήσω ότι κάποιοι έχουν μια τάση απόρριψης όσων έχουν κάποια θέση στελέχους. Είναι λάθος και είναι δύο οι λόγοι της απαξίωσης των θέσεων στελεχών:α)η επιλογή με κομματικά- συδικαλιστικά κριτήρια ή με τα «κολητιλίκια»και β)η αδιαφορία των στελεχών για τα καθήκοντά τους. Έχω αντιμετωπίσει αδιάφορους και απόντες από το σχολείο διευθυντές, απόντες περιφερειακούς όταν καιγόμασταν και διαχρονικά εδώ και 25 χρόνια ουδέτερους , άοσμους περιφερόμενους σχολικούς συμβούλους που μόνο στα σχολεία και τα γραφεία τους δεν βρίσκονται. Άρα μια αξιοκρατική επιλογή θα πρέπει να συνδυαστεί και με άλλα πράγματα ώστε να έχει συνολικό θετικό αποτέλεσμα στο σχολείο και τους μαθητές.Φυσικά δεν είναι όλοι έτσι , αλλά μερικοί με αυτά τα χαρακτηριστικά βοηθούν να εξαπλωθεί αρνητική αντίληψη.
    Η συνέντευξη είναι η πηγή του κακού για τη μη ορθή επιλογή διαχρονικά . Αποτέλεσμα με Χ λαθεμένες επιλογές (εξ αιτιίας της) παίρνει η μπάλα και τους υπόλοιπους που πιθανότατα αξιοκρατικά να έχουν επιλεγεί και αξίζουν. Κακώς στη διάρκεια της συνέντευξης γίνονται ερωτήσεις γνώσεων. Είναι απαράδεκτοι κάποιοι αιρετοί που παίρνουν ένα βοήθημα ΑΣΕΠ και κάνουν ερωτήσεις κάνοντας τον έξυπνο. Στη συνέντευξη δεν κρίνομαστε για τις γνώσεις μας , αλλά για την προσωπικότητά μας σε σχέση με τη θέση που ζητούμε να καταλάβουμε. Επίσης οι αιρετοί (κύρια αιτία των στρεβλώσεων στις επιλογές – να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους) κακώς κάνουν ερωτήσεις . Παρίστανται για να τηρείται το σύννομο της διαδικασίας και όχι να παίζουν το ρόλο του ανακριτή.
    Η συνέντευξη γίνεται σε όλο τον κόσμο και πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει αλλά χωρίς να δίνει μόρια . Να έχει ρόλο on/off, δηλαδή να απορίπτει λίγες περιπτώσεις ατόμων που για σοβαρούς λόγους είναι προφανές ότι έχουν αδυναμία ανταπόκρισης στα καθήκοντα που ζητούν να αναλάβουν. Ξέρω συναδέλφους με 7 πτυχία που δεν μπορούν να κυβερνήσουν ούτε περίπτερο . Έχουν μια βιβλιοθήκη γνώσεων στο κεφάλι τους αλλά είναι «μπερδεμένοι». Η επιλογή πρέπει να γίνεται με επακριβώς και αναλυτικά ορισμένα κριτήρια και μόρια που θα καλύπτουν κάθε πτυχή :μορφωτική, εκπαιδευτική, υπηρεσιακή . Δεν μπαίνω σε μια πρόταση μορίων όπως έκαναν άλλοι πιο πριν γιατί τα κριτήρια πρότασης είναι πάντα υποκειμενικά. Μέσα από τη συζήτηση που θα γίνει νομίζω είναι εύκολος ο ακριβοδίκαιος προσδιορισμός τους.
    Επίσης νομίζω ότι πρέπει να αυξηθούν σε αριθμό οι θέσεις των σχολικών συμβούλων, γιατί πρέπει να βρίσκοντται συνεχώς δίπλα στους εκπαιδευτικούς και είναι αυτοί που μπορούν καλύτερα από όλους να καλύψουν την πλευρά της αξιολόγησης που πρέπει επιτέλους να γίνει.Δεν δέχομαι να πληρώνομαι , να έχω την ίδια εξέλιξη ή και χειρότερη με ορισμένους (λίγους είναι αλήθεια) συναδέλφους που τα έχουν όλα ρίξει «σε έναν παρά». Οι πολλοί και συνειδητά εργαζόμενοι δεν έχουμε να φοβηθούμε κανέναν. Οι «ένοχοι» φοβούνται. Επίσης οι θέσεις των καινοτόμων δράσεων πρέπει να καταργηθούν. Τη δουλειά αυτή μπορούν να κάνουν μια χαρά οι σχολικοί σύμβουλοι. Ο θεσμός αυτός είναι σε κάμψη.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 10:51 | barra

    κατ’α ρχήν πρέπει να αξιολογηθούν οι ίδιες οι υπηρεσίες και η χρησιμότητα και αναγκαιότητά τους.

    Οι Περιφερειακές Δ/νσεις Εκπαίδευσης και κυρίως σε γεωγραφικές περιφέρειες που δύσκολα μπορεί να έχεις προσωπική επαφή με τις Διευθύνσεις πρέπει να καταργηθούν.

    Το κόστος θα πρέπει να είναι τεράστιο για μια βαθμίδα που τίποτα πρακτικά δεν προσφέρει.Με τις τεχνολογίες μπορούν όλα να παρακολουθηθούν με τις κατά τόπους Διευθύνσεις από το Υπουργείο χωρίς «μεσάζοντα» την Περιφ. Δνση που ψάχνει να βρεί ‘εργασίες’ και ‘παρεμβάσεις’ για να δικαιολογήσει την ύπαρξή της.

    Πόσο κοστίζει κυρία Υπουργέ αυτό το ενδιάμεσο σκαλοπάτι στην επικοινωνία που μόνο γαφειοκρατία, χάσιμο χρόνου και τεράστιο κόστος για όλους μας(την Οικονομία) μπορεί να δώσει.

    Αν δεν στελεχώσετε τις Περιφ. δνσεις τώρα που έιναι σε εξέλιξη ο διαφωνισμός αλλά τις συρρικνώσετε, τί αλήθεια θα λείψει από την Διοίκηση της Εκπαίδευσης?

    Γιατί δεν ζητάτε στοιχεία ,πόσες φορές (άν έστω και μία ) ο Περιφερειακός έχει επισκεφθεί τις Δνσεις της ευθύνης του όλα τα προηγούμενα χρόνια?

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 09:38 | ΜΑΝΤΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Θα ηθελα η επιλογη των στελεχων, στιs κατα τοπουs διευθυνσειs,να γινει σε πρωτη φαση απο πτυχιουχουs ΠΕ18.02 που εχουν αποφοιτησει και εχουν εμπειρια απο την αγορα,και σε δευτερη φαση απο τον ΑΣΕΠ.Υπαρχουν αυτη την στιγμη αποφοιτοι που δεν εχουν εργαστει στην εκπαιδευση και στη θεση τουs,προσλαμβανονταν ΠΕ.09.Εχουν την εμπειρια τηs αγοραs σε θεματα διοικησηs και θα μπορουσε να κινηθει γρηγορα η μηχανη.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 09:30 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ

    Αξιότιμοι Κύριοι,
    έχω να σημειώσω τα κάτωθι :
    1. Κατάργηση της επετηρίδας και όλων των επετηρίδων και των ποσοστόσεων και για τους εκπαιδευτικούς. Διορισμός μέσω ΑΣΕΠ. Το μέτρο είναι ορθό. Όμως, καθίσταται πασιφανές ότι το ισχύον σύστημα πρέπει να συνεχιστεί για 2 έτη ακόμη, να υπάρξει δηλαδή ένα μεταβατικό διάστημα στο οποίο οι εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν πλήρως και θα ρυθμίσουν από την άλλη τα του οίκου τους και τα του βίου τους.
    2. Ξεκάθαρα : Κανένας δεν διδάσκει άνευ Παιδαγωγικής Επάρκειας. Όλοι οι απόφοιτοι όλων των καθηγητικών Σχολών, δέον να αποκτήσουν την Παιδαγωγική Επάρκεια. Προτείνω αυτή να γίνεται κατ’ αποκλειστικότητα στα Παιδαγωγικά Τμήματα της χώρας που και πολλά είναι και εξακτινωμένα. Προτείνω ακόμη να βοηθήσουν σε αυτόν τον τομέα και τα Διδασκαλεία Μετεκπαίδευσης, και για όσους αποδεδειγμένα κατοικούν σε απομακρυσμένα , ακριτικά μέρη, να το αναλάβει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Στο 6/μηνο αυτό οι εκπαιδευτικοί θα διδάσκονται κυρίως Ψυχοπαιδαγωγικά μαθήματα και Οδηγητική του Εφήβου, και θα δίνουν και κάποιες γραπτές εν τέλει εξετάσεις. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΑΥΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ. Φυσικά, όσοι πιθανόν έχουν ΄πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές ή διδακτορικό στην Ψυχο-παιδαγωγική κατεύθυνση, θα μπορούν να αναλαμβάνουν αυτομάτως την Παιδαγωγική Επάρκεια.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 09:28 | ΜΑΝΟΛΗΣ

    ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ. ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ, ΣΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΑΠΟΨΕΩΝ,ΣΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΣΕ ΠΟΙΟ ΦΟΡΕΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΤΗΘΕΙ, ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ. ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΑ. ΟΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΥΠΟ- ΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑ, ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ. ΕΠΙΣΗΣ Η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΒΑΘΜΟ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥ. ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ, Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ, ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΟΜΑΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΙΚΙΕΣ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΟΜΑΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, ΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ Η ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ, ΤΗΝ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΧΩΡΙΣΤΑ, ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΕΙΣ.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 08:35 | ΚΛΑΔΑΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

    Η νομοθεσία που διέπει την τοποθέτηση στελεχών της εκπαίδευσης ευνοεί σκανδαλωδώς τους ήδη υπηρετούντες στο Δημόσιο. Αν για οποιοδήποτε λόγο ένας εκπαιδευτικός με μεταπτυχιακά, διδακτορικό, μεγάλη προυπηρεσία στην ιδιωτική εκπάιδευση περάσει στο Δημόσιο σχολείο, ΔΕΝ έχει δικαίωμα για 10 τουλάχιστον χρόνια να γινει Διευθυντής, σχολικός σύμβουλος, κλπ.

    Επίσης στα κριτήρια τοποθέτησης σε οργανική θέση ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται τα ΄μεταπτυχιακα, διδακτορικά, κλπ. παρα μόνο αστεία κριτήρια όπως εντοπιότητα (άν είσαι δημότης), ή και συνυπηρέτηση. Προσωπικά βρίσκομαι με διδακτορικο μηχανολόγου στη Β Αθήνας και περιφέρομαι απο σχολείο σε σχολείο στα 52 μου, αφού είχα την ατυχία να μην είμαι δημότης Χαλανδρίου, κλπ.

    Αλάξτε το σύστημα εκ βάθρων. Πρόκειται για μια θεσμοθετημένη αναξιοκρατία που σταματα στην πόρτα τον ικανό και διασφαλίζει τον μέτριο και τον τενεκέ – υπάρχουν μπόλικοι στα δημοσια σχολεία.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 08:27 | Βάιος

    Μην έχετε καμιά αμφιβολία. Άτομα άσχετα με την εκπαίδευση θα επιλεγούν, άτομα που δεν έχουν μπεί στη ζωή τους σε τάξη.

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 08:01 | μακης

    η υπομονη μας εχει πλεον εξαντληθει.φαινεται πως αρεσει σε ορισμενους να παιζουν με τη φωτια.
    πτυχιο 1990,1991,1992..ξεκινημα με ονειρα κ φιλοδοξιες για μια καλυτερη ζωη…..αιτησεις καθε χρονο για δουλεια…στα αζητητα για μια ζωη;με μια κινηση τα ισοπεδωνουν ολα; τοσο πολυ ζαλιζει αυτη η εξουσια;τα παιδια τους διοριστηκαν με τους παχηλους μισθους μεσω ασεπ
    κ αξιοκρατικων διαδικασιων;
    χωρις ασφαλεια τοσα χρονια απο τη μια ακρη της ελλαδος στην αλλη .συγκομιδη πενιχρης προυπηρεσιας με κοπους κ πολλα βασανα, με δανεια με..με..με
    αραγε εχουν περασει φτωχεια κ αγωνια για τα προς το ζειν ολοι αυτοι
    που κοπτωνται για την παιδεια;
    ας μας εξηγησουν οι φωστηρες με ποιο τροπο ολοι εμεις που εχουμε απο 40 μηνες κ πανω προυπηρεσια ηλικια σαραντα συν, με δυο κ τρεις δουλειες για να ζησουμε αξιοπρεπως, θα συναγωνιστουμε στα γραπτα τους νεους ηλικιας 22 κ 23;
    τα μυαλα μας πονανε!!!!!!!! φτανει πια!!!!!!!

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 07:53 | ΣΟΦΙΑ ΛΑΜΠΙΚΗ

    ΣΥΝΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ( ΑΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ)ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ.
    ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΤΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΑΙ ΚΑΛΥΨΗ ΘΕΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ. ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΟΛΛΟΙ ΝΑ ΕΠΙΖΗΤΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 07:41 | HΛΙΑΣ

    ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΟΥ
    Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ
    Η ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟΘΕΤΗ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ
    ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΠΟΙΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΕΔΩ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
    ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ ΑΥΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟ ΕΛΕΓΞΕΙ΄΄΄΄
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΩΡΙΜΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΟΝΕΙΣ ΦΟΡΕΙΣ ΜΑΘΗΤΕΣ
    ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΦΟΡΕΙΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ Η ΘΑ ΑΣΚΟΥΝ ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ
    προταση σημαντική βαρύτητα σε
    Γραπτό διαγωνισμός και συνέντευξη από ομάδα ειδικών που να γνωρίζουν απο εκπαίδευση δράσης, στην ομάδα να υπάρχουν και οι παραπάνω φορείς

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 06:23 | Σπύρος Μ.

    1. Αν υπάρξει αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τότε το έργο της αξιολόγησης των υποψηφίων στελεχών θα γίνει πολύ ευκολότερο.
    2. Είναι γνωστά τα «τρωτά» σημεία της συνέντευξης και εύλογα αντιμετωπίζεται με καχυποψία. Ωστόσο όσα τυπικά προσόντα κι αν αθροίσει κάποιος, τίποτε δε μπορεί να συγκριθεί με την εικόνα της προσωπικότητας που προκύπτει από μια αμερόληπτη συνέντευξη. Αναρωτηθείτε: αν θέλατε να προσλάβετε ένα διοικητικό προϊστάμενο στην επιχείρησή σας, θα επιθυμούσατε να τον δείτε, να του κάνετε μια δυο ερωτήσεις, να εκτιμήσετε τη συγκρότησή του ή θα σας αρκούσε ένας ενδεχομένως άριστος βαθμός σε γραπτή δοκιμασία; Μήπως η λύση θα ήταν να προσληφθεί πρώτα ένας ανεξάρτητος οίκος επιλογής προσωπικού, ελληνικός ή ξένος (κατά προτίμηση το δεύτερο) που θα αναλάμβανε τη διαδικασία; Ίσως η διαδικασία έτσι να μπορούσε να λειτουργήσει πιλοτικά και για την πρόσληψη προϊσταμένων και σε άλλους διοικητικούς τομείς.
    3. Ενίσχυση της μοριοδότησης της πολύ καλής γνώσης ξένων γλωσσών. Αν μιλάμε για ένα σχολείο ανοικτό στην κοινωνία, θα πρέπει και ο επικεφαλής του να είναι γνώστης της διεθνούς εμπειρίας και βιβλιογραφίας, να έχει έστω μια υποψία για έναν άλλο τρόπο οργάνωσης και διοίκησης της εκπαίδευσης. Θα είναι δεκτικός σε προγράμματα επαφής και ανταλλαγών (etwinning, Comenius κλπ) και δε θα είναι δέσμιος μιας μίζερης, μικροελλαδικής, δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας.
    4. Και κάτι ήσσονος σημασίας (;) αλλά πρακτικό: ας καταργηθεί επιτέλους η απαράδεκτη πρόβλεψη να εξακολουθούν οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί να λαμβάνουν το διευθυντικό επίδομα και μετά τη συνταξιοδότησή τους. Αν δεν κάνω λάθος, πρόκειται για επίδομα θέσης και ευθύνης. Ποιο από τα δύο λοιπόν κατέχουν μετά την αποχώρησή τους από την υπηρεσία; Εκτός του ότι επιβαρύνεται υπέρμετρα το δημόσιο ταμείο με ένα χαριστικό επίδομα (γύρω στα 300€), η ακατανόητη αυτή ρύθμιση αυτή παρακίνησε μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών, «ένα βήμα πριν τη σύνταξη» να επιδιώκουν πάση θυσία την κατάληψη διευθυντικής θέσης για αυτονόητους λόγους. Ποιες θεμιτές φιλοδοξίες, στόχους, αλλά και «κουράγιο», ας μου επιτραπεί, έχει ένας 60χρονος εκπαιδευτικός στη δύση της καριέρας του, ώστε να διαχειριστεί ένα ομολογουμένως δύσκολο έργο όπως αυτό της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού;

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 02:09 | Ευάγγελος Κανίδης

    Κυρία Υπουργέ, κύριοι υπεύθυνοι της σύνταξης του σχετικού νομοσχεδίου. Στα πλαίσια της συμμετοχής μου στην δημόσια διαβούλευση για την επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης προτείνω τα ακόλουθα:

    Γενική αρχή επιλογής και αξιολόγησης στελεχών:
    Καθιέρωση βαθμών που αντιστοιχούν στις θέσεις ευθύνης των στελεχών της εκπαίδευσης (π.χ βαθμός Λυκειάρχη, βαθμός Προϊσταμένου Γραφείου, βαθμός Σχολικού Συμβούλου κ.λπ). Για την πρώτη και δεύτερη εκλογή τους οι ενδιαφερόμενοι συμμετέχουν στην επιλογή στελεχών. Κατά την πρώτη θητεία τους είναι δόκιμοι στον αντίστοιχο βαθμό. Μετά τη δεύτερη επιλογή τους κατέχουν μόνιμα τον αντίστοιχο βαθμό (πιθανά όχι την συγκεκριμένη θέση αλλά μέσα στην ίδια εκπαιδευτική περιφέρεια) και κρίνονται μόνο μέσα από την διαδικασία αξιολόγησης στελεχών.
    (Η αρχή αυτή θα εφοδιάσει την εκπαίδευση με στελέχη που δεν θα αλλάζουν σε κάθε αλλαγή κυβέρνησης)

    Προτείνεται η επιλογή των στελεχών να στηρίζεται σε τέσσερις άξονες

    1. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
    Οι ενδιαφερόμενοι συμμετέχουν σε γραπτές εξετάσεις τύπου ΑΣΕΠ στις οποίες θα πρέπει να ξεπεράσουν ένα όριο βαθμολογίας (π.χ 60%). Κάθε βαθμός πάνω από αυτό το όριο μετράει επί 0,1 μονάδες (π.χ το 70 παίρνει 1 μονάδα).

    2. ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ
    Διδακτορικό
    • Σχετικό με το αντικείμενο της θέσης 10 μονάδες,
    • Σχετικό με την εκπαίδευση 8 μονάδες,
    • Λοιπά 6 μονάδες.
    • Δεύτερο διδακτορικό 5 μονάδες.
    Μεταπτυχιακό
    • Σχετικό με το αντικείμενο της θέσης 5 μονάδες,
    • Σχετικό με την εκπαίδευση 4 μονάδες
    • Λοιπά 3 μονάδες.
    • Διδασκαλείο 3 μονάδες
    • Δεύτερο μεταπτυχιακό 2,5 μονάδες.
    Δεύτερο πτυχίο
    • 5ετούς διάρκειας σπουδών (π.χ Πολυτεχνεία) 3 μονάδες
    • 4ετούς διάρκειας σπουδών και ΑΤΕΙ 2,5 μονάδες
    • 3ετούς διάρκειας σπουδών (παλαιά ΤΕΙ) 2 μονάδες.
    Σημείωση: ο τρέχον νόμος δεν μοριοδοτεί ούτε ως απλή επιμόρφωση τα πτυχία ΑΤΕΙ και ΤΕΙ

    Γνώση ξένων γλωσσών (για κάθε ξένη γλώσσα μέχρι και δύο)
    • Ανώτατο επίπεδο (π.χ proficiency) 1,5 μονάδες
    • Μεσαίο επίπεδο (π.ψ C1) 1 μονάδα
    • Βασικό επίπεδο (π.χ Lower) 0,5 μονάδες
    • Τρίτη γλώσσα: Η μισή βαθμολογία (αντίστοιχα) της πρώτης

    Γνώση Υ/Η
    • Με πιστοποίηση 0,5 – 1 μονάδες

    Επιμορφώσεις
    • Ανάλογα με τις ώρες παρακολούθησης για κάθε 100 ώρες 0,25 βαθμούς με μέγιστο 2 βαθμούς

    Άρθρα σε συνέδρια – περιοδικά
    • Άρθρα σχετικά με την εκπαίδευση σε επιστημονικά περιοδικά (μετά από κρίση) 0,2 βαθμούς για κάθε άρθρο με μέγιστο 1 μονάδα. Σε άρθρα μη σχετικά με την εκπαίδευση αλλά με επιστημονικό θέμα η βαθμολογία είναι η μισή από την ανωτέρω αναφερόμενη.
    • Άρθρα σχετικά με την εκπαίδευση σε επιστημονικά συνέδρια (μετά από κρίση) 0,1 βαθμούς για κάθε άρθρο με μέγιστο 1 μονάδα. Σε άρθρα μη σχετικά με την εκπαίδευση αλλά με επιστημονικό θέμα η βαθμολογία είναι η μισή από την ανωτέρω αναφερόμενη.
    • Άρθρα σχετικά με την εκπαίδευση σε μη επιστημονικά περιοδικά ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος 0,05 για κάθε άρθρο με μέγιστο 0,5 μονάδες.
    • Άρθρα γραμμένα στα πλαίσια συνδικαλιστικών και πολιτικών φορέων δεν βαθμολογούνται (π.χ απόψεις ενός φορέα για ένα εκπαιδευτικό θέμα)

    Συγγραφή βιβλίων
    • Συγγραφή αυτοτελών βιβλίων σχετικά με την εκπαίδευση ( με αριθμό ISBN) 1 μονάδα για κάθε βιβλίο με μέγιστο 3 μονάδες. Αν υπάρχει συμμετοχή και άλλων συγγραφέων 0,75 μονάδες για κάθε βιβλίο. Βιβλία μη σχετικά με την εκπαίδευση αλλά με επιστημονικό θέμα λαμβάνουν τη μισή από την αναφερόμενη βαθμολογία. Μη επιστημονικά βιβλία δεν βαθμολογούνται.

    3. ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ – ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
    Ύπαρξη ενός ορίου εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας για δικαίωμα συμμετοχής στην διαδικασία επιλογής. Το όριο αυτό μπορεί να είναι διαφορετικό για διαφορετικές θέσεις στελεχών. Προϋπηρεσία ανώτερη από την υποχρεωτική υπολογίζεται 0,5 μονάδες για κάθε χρόνο με μέγιστο τις 8 μονάδες.

    Η προηγούμενη εμπειρία σε θέσεις στελέχους θα προσμετρείται ανάλογα τη θέση με μέγιστο τις 4 μονάδες.
    Συμμετοχή σε υπηρεσιακά συμβούλια – συμβούλια επιλογής στελεχών προσμετρείται ανάλογα με τα χρόνια συμμετοχής με μέγιστο τις 2 μονάδες.

    Συμμετοχή σε συνδικαλιστικά συμβούλια (π.χ ΕΛΜΕ, ΟΛΜΕ) βαθμολογείται με 1 μονάδα συνολικά αλλά για την συμμετοχή στην διαδικασία επιλογής στελεχών οι υποψήφιοι δεν θα πρέπει να συμμετέχουν στα αντίστοιχα συνδικαλιστικά Διοικητικά Συμβούλια τα δύο προηγούμενα χρόνια.
    (Για την αποφυγή φαινομένων αυτός που θα πρέπει να κρίνει τις αποφάσεις τις διοίκησης με αυτόν που λαμβάνει να είναι το ίδιο άτομο).

    4. Συνέντευξη – Συζήτηση
    Η συνέντευξη – συζήτηση θα γίνεται όχι για την διαπίστωση της επιστημονικής επάρκειας αλλά για την διαπίστωση της ψυχολογικής επάρκειας και της λογικής συγκρότησής των υποψήφιων στελεχών. Για τα σκοπό αυτό στη συζήτηση θα πρέπει να συμμετέχουν ειδικοί ψυχολόγοι. Η διαδικασία αυτή μπορεί να βαθμολογείται με μια σταθερή μικρή βαθμολογία χωρίς ενδιάμεσες τιμές. Για παράδειγμα 5 μονάδες αν κριθεί πολύ ικανός, 2 αν κριθεί ικανός και 0 αν κριθεί ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Η διαδικασία αυτή θα καταργηθεί όταν υπάρξει αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

    ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ
    Η συμμετοχή στις διαδικασίες επιλογής στελεχών συνεπάγεται την αποδοχή αξιολόγησης του έργου τους. Η αξιολόγηση αυτή θα περιλαμβάνει αυτοαξιολόγηση, εξωτερικές εκθέσεις, εκθέσεις από ιεραρχικά ανωτέρους και εκθέσεις από ιεραρχικά κατωτέρους. Ένα στέλεχος που κατέχει μόνιμα ένα βαθμό θέσης (υπενθυμίζω αυτό γίνεται μετά τη δεύτερη εκλογή) μπορεί να χάσει τη θέση αυτή μόνο αν κριθεί ανεπαρκής από την αξιολόγηση του έργου του.
    Η ακριβής διαδικασία αξιολόγησης των στελεχών θα προκύψει μετά από διάλογο των ενδιαφερόμενων φορέων κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας των στελεχών.

    ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ
    Με τη βοήθεια του Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης οργανώνεται σχολή επιμόρφωσης εκπαιδευτικού προσωπικού με επιμορφωτικό πρόγραμμα δύο επιπέδων (ετήσιο και επιπέδου Master) σε θέματα Διοίκησης Σχολικών Μονάδων και ανθρώπινου δυναμικού.
    Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στα προγράμματα αυτά γίνεται με εξετάσεις με απαλλαγή καθηκόντων και αντίστοιχη βαθμολόγηση (με την αποφοίτηση) σε μόρια. Για να υπάρχει συναγωνισμός ο βαθμός αποφοίτησης πρέπει να επηρεάζει τα μόρια (π.χ τα μόρια να πολλαπλασιάζονται επί το βαθμό αποφοίτησης)
    Η σχολή επιμόρφωσης μπορεί να επεκτείνει τις δραστηριότητες επιμόρφωσης εκπαιδευτικών με σεμινάρια από απόσταση (όπως του Ανοιχτού Πανεπιστημίου) σε όσους εκπαιδευτικούς το επιθυμούν (με κλήρωση) χωρίς απαλλαγή καθηκόντων.

    Ευάγγελος Κανίδης
    Σχ. Σύμβουλος Πληροφορικής

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 01:37 | Μανώλης

    Κυρίως έγγαμοι με παιδιά να γίνονται στελέχη της εκπαίδευσης, γιατί αυτοί αγαπούν τα παιδιά, και ξέρουν πως να φέρονται σε παιδιά.
    Κατά συνέπεια η οικογενειακή κατάσταση των υποψηφίων πρέπει να μοριοδοτείται…

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 01:31 | Μαλτέζος Νικόλαος

    Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες συνάδελφοι, αφού πρώτα χαιρετήσω αυτήν τη πρωτόγνωρη για την ελληνική κοινωνία διαδικασία της ανοιχτής διαβούλευσης και ευχηθώ να ακουστούν οι απόψεις μας,θα΄θελα να πω
    πως μας δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία,αν φυσικά το θέλουμε, να απαλλαγούμε από το πελατειακό κράτος.Από τη μιζέρια να σκύβεις,να φυλάς κατουρημένες ποδιές για να πάρεις μια διοικητική θέση.Και η αξιοπρέπεια μας που είναι; Τι αξίες διδάσκουμε στα παιδιά μας;
    Δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτεις!!!
    Σε ότι αφορά τις προτάσεις μου συμφωνώ με όλους σας για αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια και επιπλέον ένα ακόμη πολύ βασικό:
    να καταργηθεί το επίδομα θέσης(αφού ο νόμος τους μειώνει το διδακτικό ωράριο) προϊσταμένων ,δ/ντών ,υπ/ντών κ.α και τότε να δούμε πραγματικά ποιοι έχουν το μεράκι να ασχοληθούν και να ασκήσουν διοίκηση.

    Σας ευχαριστώ
    Μαλτέζος Νικόλαος
    Εκπαιδευτικός 1ου ΕΠΑΛ Κοζάνης
    με 21 χρόνια διδακτικής υπηρεσίας

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 01:26 | mtz

    Η ελλιπής επιμόρφωση,

    Αλήθεια πότε για πρώτη φορά ήρθατε στην εξουσία; Τώρα ανακαλύψατε ότι δεν γίνεται επιμόρφωση; Και αν το ξέρατε γιατί μένατε μαζί με αυτούς που κρατάνε τους εκπαιδευτικούς μακριά από την επιμόρφωση; Γιατί δεν τους καταγγέλλατε και να σηκωθείτε να φύγετε; Είναι γλυκιά η καρέκλα!

    η αναξιοκρατία και η έλλειψη κριτηρίων στην αξιολόγηση και στις κρίσεις των στελεχών της εκπαίδευσης

    Είμαι στέλεχος της Εκπαίδευσης από το 1997. Ειλικρινά, με πιο δικαίωμα με χαρακτηρίζεται ανάξιο; Τρεις κρίσεις πέρασα με τα κριτήρια διαφορετικών κυβερνήσεων, κριτήρια που τα προσάρμοζαν στα μέτρα των δικών τους παιδιών τα δυο κόμματα εξουσίας και τα πήγα μια χαρά. Εκτός κι αν οι υπουργοί της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ ήταν βλάκες. Πέστε το ευθέως. Κάντε την καταγγελία και αποχωρήστε από το ΠΑΣΟΚ!

    έχει οδηγήσει στην αποδόμηση του συστήματος και στην έλλειψη εκτίμησης και εμπιστοσύνης των στελεχών.

    Οι διαρκής προσπάθεια των κυβερνήσεών σας (δικές σας και της ΝΔ), να βάλουν στο στελεχιακό δυναμικό δικούς τους, έχει αποδομήση το σύστημα και έχει οδηγήσει στην έλλειψη εκτίμησης και εμπιστοσύνης των στελεχών. Σας τα είπε ο συνήγορος του πολίτη την πρώτη μέρα. Δεν είσαστε εκεί; Δεν ακούγατε; Έχετε σχολικούς συμβούλους (επιστήμονες), που πάνε για τέταρτη (4η) θητεία! Θα τους βάλετε πάλι στο τσουβάλι της κρίσης; Δεν θα ντραπείτε;

    Είναι επιτακτική ανάγκη να θεσπιστεί ένα διαφανές και αξιοκρατικό σύστημα κρίσης και επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης,

    Αυτό είναι η πρώτη σας προτεραιότητα λοιπόν; Στο επίκεντρο ο έλεγχος των ΠΥΣΠΕ και των ΠΥΣΔΕ; Είναι αυτό που εξασφαλίζει ψήφους στο κόμμα και την παράταξη; Το κάνετε χωρίς ντροπή;

    που θα στηρίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια και αρχές,

    Τα μέχρι τώρα νομοσχέδια δεν είχαν συγκεκριμένα κριτήρια και αρχές; Είστε σίγουρη ότι δεν θα έχετε τα ίδια περίπου κριτήρια με μια διαφορετική ίσως κατανομή των μορίων και με το πρόσχημα αυτό θα επισπεύσετε τις κρίσεις; Πόσο διαφορετική θα είστε από την κ. Γιαννάκου;

    ώστε να δοθεί οριστικό και αμετάκλητο τέλος στις γνωστές παθογένειες του συστήματος, που ταλανίζουν την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς.

    Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι ο καινούργιος ΥΠΕΠΘ θα κρατήσει τον δικό σας νόμο; Ο κ. Ευθυμίου άλλαξε νόμο του ΠΑΣΟΚ για να βάλει τους δικούς του! Η παθογένεια του συστήματος είστε εσείς (μη το πάρετε προσωπικά) που δεν το αφήνετε να ισορροπήσει. Κάθε φορά και του αλλάζετε τα φώτα. Σας λείπει η αλλαγή του μαγειρέματος στον εκλογικό νόμο και ξεσπάτε στη δημόσια εκπαίδευση. Μαγκιά θα ήταν να μην πειράξετε το νόμο. Να τον κρατήσετε, έτσι όπως είναι και να αλλάξετε ένα δυο σημεία. Να σηματοδοτήσετε τη συνέχεια. Να μη συνεχίσετε την κόντρα, την βεντέτα με τη ΝΔ.

    Κριτήρια επιλογής

    Τα κριτήρια πρέπει να είναι αντικειμενικά και μετρήσιμα και να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της θέσης που κάθε φορά προκηρύσσεται ως προς τη γνώση και την εμπειρία.

    Είστε σίγουρη ότι δε θα έχετε τη συνέντευξη; Χωρίς συνέντευξη είστε σίγουρη ότι θα έχετε κάνει το σωστό; Μη λέτε λοιπόν πράγματα που ούτε γίνονται ούτε θα θέλαμε να γίνουν.

    Βάση για την πρότασή μας θα αποτελέσουν και οι προτάσεις ειδικών επιστημόνων, συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών ( ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ) καθώς και των πολιτών που θα πάρουν μέρος στη διαβούλευση.

    Αλήθεια πόσο κοντά λέτε να είναι οι απόψεις των ειδικών επιστημών και των συνδικαλιστών; Δε μάθατε ούτε ακούσατε πως τα μοιράζουν οι δικοί σας με τους προηγούμενους; 60-40 το λένε (καμαρώνουν κιόλας) και το κάνουν! Εμείς (απλοί καθημερινοί άνθρωποι) το ξέρουμε, το κουβεντιάζουμε μεταξύ μας κι εσείς δεν ακούσατε τίποτε; Η δουλειά σας είναι να τα ξέρετε αυτά. Είμαι σίγουρος όμως ότι τα ξέρετε! Με στενοχωρεί το γεγονός ότι δεν κάνετε κάτι παρά υποκύπτετε. Ίσως είναι αυτό που σας κρατά στη εξουσία…
    Όμως δεν έχετε πρόταση, δεν έχετε σχέδιο; Εσείς άλλα λέγατε προεκλογικά. Κατηγορούσατε τη ΝΔ ότι είναι χωρίς σχέδιο (και δεν είχατε άδικο) και τώρα είστε εσείς έτσι; Σας άκουσα ο ίδιος να λέτε ότι έχετε ολοκληρωμένο σχέδιο και προτάσεις. Όμως άνθρακας ο θησαυρός! Περιμένετε σχηματίσετε σχέδιο από τη διαβούλευση; Πάντως θα είχε ενδιαφέρον να μας πείτε τα άρθρα που θα είναι συνέπεια της διαβούλευσης.

    Ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης στελεχών της εκπαίδευσης.

    * Τα στελέχη της εκπαίδευσης, που θα επιλεγούν, θα επιμορφωθούν σε θέματα αντίστοιχα με τις απαιτήσεις της θέσης που πρόκειται να καλύψουν σε ειδικά προγράμματα τα οποία θα λειτουργούν είτε σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης είτε με αντίστοιχα Τμήματα Πανεπιστημίων, είτε με τους υφιστάμενους φορείς επιμόρφωσης.

    Θα τους έχετε κάνει στελέχη. Στη συνέχεια θα τους επιμορφώσετε. Σωστά! Και όσοι δεν πάνε; Θα τους διώξετε; Θα τους υποβιβάσετε; Το έχετε σκεφτεί ή θα δούμε; Να ξέρατε πόσοι λέμε ότι αν κρατήσετε αυτά που λέτε θα σας ψηφίσουμε την επομένη φορά… Όμως δεν το βλέπω. Μάλλον λόγια και παχιές κουβέντες είστε.

    * Όσοι ολοκληρώνουν με επιτυχία τον κύκλο σπουδών θα λαμβάνουν πιστοποιητικό διοικητικής επάρκειας, το οποίο θα αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης.

    Πως στο κόρακα θα γυρίσετε το χρόνο πίσω δεν μπορώ να το καταλάβω. Παραπάνω είπατε ότι αυτοί που θα επιλεγούν, θα επιμορφωθούν. Τώρα λέτε το πιστοποιητικό θα αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή. Πως γίνετε; Εκτός και αν εννοείτε ότι σε μια άλλη κρίση, που θα έρθει μια άλλη υπουργός και δεν θα αλλάξει το νόμο σας θα… Το ίδιο έλεγε και η κ. Γιαννάκου, «θα δώσετε τώρα εξετάσεις και θα είστε στελέχη και θα … θα… θα…»

    Κυρία Υπουργέ,
    Δεν μας πείθετε για τις καλές σας προθέσεις. Έχουν δει πολλά τα μάτια μας όλα αυτά τα χρόνια. Απλά μας ξεγελάτε και το ξέρουμε. Μην είστε υπερήφανη για την κατάντια αυτή (του λαού σας εννοώ) που μας σύρατε! Προσπαθήστε να παίξετε το ρόλο σας και αυτός είναι του ΗΓΕΤΗ. Πιστέψτε στο εαυτό σας και δείξτε το!

    Με εκτίμηση
    mtz

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 00:49 | Γονέας

    Πρός Κ Ταμπάκο Κωνσταντίνο
    Πολύ ωραία τα λέτε αλλα θα ήθελα την άποψή σας
    για το θέμα ,θα θεωρηθή υπεύθηνος ο
    Διευθυντής του σχολείου για την μή λειτουργεία του?