Άρθρο 1

1. Το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004 και ισχύει (ΦΕΚ Α’ 217), αντικαθίσταται ως εξής:
«Ι. Με τη γέννηση από Έλληνα ή Ελληνίδα
Άρθρο 1
Το τέκνο Έλληνα ή Ελληνίδας αποκτά από τη γέννησή του την Ελληνική Ιθαγένεια.

2. Μετά το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004, παρεμβάλλεται νέο άρθρο 1Α ως εξής:

«Ια. Με τη γέννηση στην Ελλάδα και δήλωση
Άρθρο 1Α
1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς του κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής του τέκνου στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της πενταετίας νόμιμης διαμονής του γονέα στη χώρα, η παραπάνω κοινή δήλωση και αίτηση εγγραφής υποβάλλεται με την παρέλευση της πενταετίας συνεχούς νόμιμης και μόνιμης διαμονής του γονέα στη χώρα.
2. Τέκνο αλλοδαπών που έχει παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με την ενηλικίωσή του εφόσον υποβάλλει σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριετίας από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του. Την ελληνική ιθαγένεια αποκτά με κοινή δήλωση των γονέων του και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του Δήμου μόνιμης κατοικίας του και το τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.
3. Εφόσον η δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο, που προβλέπεται στις προηγούμενες παραγράφους 1 και 2, δεν υποβλήθηκε από κοινού από τους γονείς μέχρι την ενηλικίωσή του, το τέκνο αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο που το ίδιο δικαιούται να υποβάλει στον Δήμο της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριών ετών από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του.
4. Την Ελληνική Ιθαγένεια αποκτά από τη γέννησή του, χωρίς να απαιτείται δήλωση και αίτηση των γονέων ή του ιδίου, όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον:
α. ούτε αποκτά αλλοδαπή ιθαγένεια με τη γέννησή του ούτε μπορεί να αποκτήσει τέτοια με σχετική δήλωση των γονέων του στις οικείες αλλοδαπές αρχές όταν το δίκαιο της ιθαγένειας των γονέων του απαιτεί την υποβολή παρόμοιας δήλωσης ή
β. είναι άγνωστης ιθαγένειας ή
γ. ένας από τους γονείς του έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα από τη γέννησή του.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 15:10 | Leda-P

    Κατ’αρχάς είναι πολύ ευχάριστο ότι άμεσα γίνονται προσπάθειες για να δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο, που να ρυθμίζει την κοινωνική ένταξη ή ενσωμάτωση πλήθους μεταναστών στην Ελληνική πραγματικότητα.

    Είναι πολύ σημαντικό να ελεγχθεί η χρήση του όρου «ιθαγένεια» σε όλον τον νόμο. Υπάρχει διαφοροποίηση – εφ’όσον απευθύνεται σε άλλες ομάδες – στη χρήση του όρου στον ήδη υφιστάμενο νόμο και στις αλλαγές που τώρα προτείνονται. Νομικά ο όρος που ορθώς θα πρέπει να εννοείται είναι αυτός της υπηκοότητας, όπως άλλωστε έχει αναφερθεί και σε άλλα σχόλια αναγνωστών.

    Αναφορικά με το παρόν άρθρο, προτείνονται τα κάτωθι:
    * υπό 1. Θα ήταν πλέον ορθό να αναφέρεται ήδη σε αυτό το κείμενο του νόμου το πώς θα αποδεικνύεται η διαμονή (π.χ. με φορολογική ή / και ασφαλιστική ενημερότητα). Ας γίνει η αρχή για την ύπαρξη ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου που δεν θα παραπέμπει στις εκάστοτε αλλαγές μετέπειτα επιμέρους Υ.Α.

    * υπό 2. Η συγκεκριμένη παράγραφος χρειάζεται επεξεργασία. Αφήνει ένα μεγάλο περιθώριο κενού (αφού σύμφωνα με την παράγραφο, γίνεται λόγος για κτήση υπηκοότητας μετά τα 18, τι γίνεται μεταξύ 7ου και 18ου έτους;; ) και λάθος ερμηνειών. Με βάση τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή πρότυπα και δη λαμβάνοντας υπ’όψιν και μία αναμφίβολη σύνδεση με τα χρόνια υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δεν είναι σαφές γιατί έχει επιλεγεί ως χρόνος μόνο τα 3 πρώτα χρόνια υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Προτείνεται 6ετής (Δημοτικού) ή ολοκλήρωση υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε σχολείο στην Ελλάδα. Αυτό δεν θα στερήσει τη δυνατότητα παιδιού να παρακολουθήσει και ξένο σχολείο. Άλλωστε και σε ξένα σχολεία στην Ελλάδα παρέχεται η μόρφωση που είναι υποχρεωτική σύμφωνα με το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, εάν αυτό είναι που προσπαθεί η συγκεκριμένη διάταξη να διασφαλίσει.

    * υπό 3. Ίσως θα ήταν καλό να προστεθεί ότι και τότε το τέκνο θα πρέπει να αποδεικνύει τα υπό παρ. 2. (Μάλλον αυτό εννοείται, αλλά δεν είναι σαφές.)

    * υπό 4. Μπορεί ενδεχομένως να αναφερθεί ότι «εφ’όσον άλλως θα είναι ανιθαγενής». Η περίπτωση β. χρήζει σίγουρα καλύτερης διατύπωσης (προς αποφυγή επαναλήψεων, ενδιαφέρον φαίνεται το σχόλιο του ΓΙΑΝΝΗ στις 30.12). Η απόδειξη της ιθαγένειας από λαθρομετανάστες είναι από τα δυσκολότερα και πλέον δυσεπίλυτα προβλήματα, καθώς οι περισσότεροι φτάνουν στη χώρα χωρίς καν στοιχειώδη έγγραφα. Ένας δίκαιος νόμος δεν πρέπει να αφήνει ένα τόσο ευρύ πεδίο «καταστρατήγησης» της προηγούμενης ιθαγενείας. (SOS Τίθεται αρκετά σοβαρό ζήτημα με βάση τους διεθνείς και εθνικούς κανόνες ιδιωτικού διεθνούς δικαίου.)

    ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΤΑΣΗ: Όπως και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, προτείνεται κάποιος να αποκτά το δικαίωμα κτήσης ΚΑΙ της ελληνικής υπηκοότητας, αλλά στα 18 έτη θα πρέπει να αποδεικνύεται ο δεσμός (π.χ. με τη χώρα, τη γλώσσα, τον πολιτισμό). Ιδέες μπορούν να ληφθούν από νομικές ρυθμίσεις στη Γαλλία, στη Δανία και στη Νορβηγία.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 15:49 | Γιαννης

    Ναι στο νομοσχεδιο.Επιτελους και μια σωστη κινηση απο την κυβερνηση.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 15:20 | Άκης

    Υπάρχουν δύο έννοιες που μπλέκονται όσον αφορά το θέμα των μεταναστών.

    Είναι διαφορετικό πράγμα κάποιος να έχει πρόβλημα με οποιονδήποτε αλλοεθνή συναντά (αντιδρά δηλαδή στο διαφορετικό) και εντελώς διαφορετική η διαφωνία κάποιου με την (παράνομη) είσοδο και παραμονή λαθρομεταναστών στη χώρα. Το πρώτο εμφανίζει καθαρά ρατσιστική συμπεριφορά ενώ το δεύτερο πυροδοτείται από μια σειρά προβληματισμών με πρώτο και κύριο πως θα μπορέσει να απασχολήσει και εν τέλει να χωρέσει η Ελλάδα όλους αυτούς τους ανθρώπους.

    Ένα δημοψήφισμα νομίζω είναι ότι καλύτερο για τέτοια θέματα. Θα δείξει ακριβώς την διάθεση του Ελληνικού λαού και θα αποστομώσει αμφότερες τις πλευρές (υπερ και κατά των λαθρομεταναστών).

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 15:11 | Μαριος Κορωνεας

    Επιτελους κανουμε βηματα προοδου και εφαρμοζουμε το συνταγμα στην πραξη,το οποιο λεει «ο καθενας εχει δικαιωμα στην πολιτικη ζωη του τοπου».
    Ολοι οι νομιμοι μεταναστες λοιπον πρεπει να παρουν και πολιτικα δικαιωματα.
    Κυριοι ακροδεξιοι,κοινωνικες εντασεις θα εχουμε σε περιπτωση που κρατησουμε τους μεταναστες στο περιθωριο,στα γκετο,εκτος πολιτικης ζωης.
    Τοτε εχουμε προβλημα.Συνεπως εσεις ειστε οι επικινδυνοι για την χωρα και οχι το νεο νομοσχεδιο.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 15:18 | Ε.Μάρκου

    Ένα τόσο σοβαρό θέμα χρίζει σκέψης, λογικής και ρεαλιστικής προσέγγισης πέρα από μισαλλοδοξίες και συναισθηματικές εξάρσεις παραληρήματος περί φιλοξενίας και παρελθόντος.
    Πρόβλημα δημογραφικού, συνταξιοδοτικό, ελεύθερη διακίνηση των πολιτών εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και η κρίσιμη γεωπολιτική θέση της χώρας μας δημιουργούν ένα πολυσύνθετο και πολυδιάστατο πρόβλημα. Η δε σύγκριση με άλλες χώρες δεν είναι ταυτίσιμη βάση έναρξης διαλόγου πόσο μάλλον νομοθεσίας.
    1 Η Ελλάδα έχει ανάγκη τους φιλεργατικούς, εκπαιδευμένους και φιλήσυχους μετανάστες σε μία αναλογία που δε θα αλλοιώνει την εθνική της ταυτότητα. Προσωπικά πιστεύω πως κάθε χώρα θα πρέπει να δέχεται έως και 30% του αυτόχθονα πληθυσμού, με γεωγραφική κατανομή για την αποφυγή κοινωνικών εξάρσεων και δημιουργίας γκέτο. Ανάλογο πλαφόν θα πρέπει να υπάρξει και με τα ποιοτικά και εθνικά χαρακτηριστικά των μεταναστών. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με τα σχολεία, ώστε να υπάρχει ομογενοποίηση του πληθυσμού και εξελληνισμός των μεταναστών. Δε μπορεί να στοιβάζουμε κόσμο σε παραπήγματα στους κάμπους της χώρας και στο κέντρο της Αθήνας, ούτε να επιτρέπουμε την επαιτεία μικρών παιδιών ,την ελεύθερη διακίνηση ναρκωτικών κοκ.. Ας μη ξεχνάμε ότι οι Έλληνες πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν σε όλη την επικράτεια και κανείς δε μίλησε για ρατσισμό
    2.Χορήγηση υπηκοότητας και όχι ιθαγένειας μετά από 10ετή νόμιμη παραμονή με πιστοποιημένη γνώση της ελληνικής γλώσσας, δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, αλλά όχι δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές για την πρώτη γενιά μεταναστών.
    3.Τροποποίηση του όρου περί αγνώστου ιθαγένειας ώστε να μην αποτελεί παράθυρο νομιμοποίησης όσων δε το δικαιούνται.
    4.Απέλαση όσων πλεονάζουν και εκκρεμούν ποινικές διώξεις εις βάρος τους.
    5.Έλεγχος των συνόρων, επαναπροσδιορισμός του τι σημαίνει πατριώτης, χωρίς φονταμενταλισμό και μισαλλοδοξίες.
    6.Υγειονομικός έλεγχος και φροντίδα υγείας στους εισερχόμενους μετανάστες.
    7.Παροχή εργατικών δικαιωμάτων και άδεια παραμονής με καλύτερες προϋποθέσεις για τους οικονομικούς μετανάστες και καθαρή εργασία, χωρίς να χρειάζονται τη χορήγηση υπηκοότητας.

    Φθάσαμε στο σημείο αγαπητοί συμπατριώτες να ακούγονται μόνο οι ακραίες φωνές σε αυτή τη χώρα είτε με το να καίνε την ελληνική σημαία, είτε με το να προπαγανδίζουν με φασιστικό περιεχόμενο. Αυτό γιατί κανείς πολιτικός δε μας είπε ότι η Ελλάδα είναι μία μικρή χώρα που δε μπορεί να σηκώσει στις πλάτες της το βάρος της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, τα διεθνή προβλήματα που ωθούν τους πληθυσμούς στη μετανάστευση και να συνεχίσει να είναι ξέφραγο αμπέλι. Αν δε γίνουμε σοβαρή χώρα, κανείς δε θα μας σεβαστεί! Διεθνώς φημιζόμαστε για την ελαστικότητα των νόμων, την ανομία και το χρηματισμό των ελεγκτικών μηχανισμών, γεγονός που μας καθιστά ελκυστική χώρα στη λαθρομετανάστευση και τη σωματεμπορία. Ευαισθησία, ανθρωπιά και φιλοξενία, αλλά ως εκεί που φθάνουν οι δυνάμεις μας.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 15:54 | lefter

    oi paratiriseis moy gia to nomoshedio einai os exis: dikaioma uthagenias na ehoyn ola ta paidia poy genithikan kai geniounte stin Ellada anexartita an oi goneis toys einai nomimoi i paranomoi. Den efthinonte ta paidia gia tin paranomi diamoni ton goneon… den efthinonte oi goneis poy kamia nomothesia os tora den toys edose tin dynatotita nomimopoiseis.

    kanenas apoklismos sto na eklegoyn oi metanastes kai dimarhoys. Tha ginei o kosmos mas kalyteros…

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 15:53 | MΑΡΙΝΑ ΛΟΓΟΘΕΤΗ

    Σε όσους αντιδρούν στο νέο νόμο :
    1. Εγώ γεννήθηκα σε ξένη χώρα και αμέσως απέκτησα το διαβατήριο της χώρας αυτής !
    2. Οι γονείς μου μετά από 3 χρόνια είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοικηση και μετά 5 χρόνια αποκτούσαν την υπηκοότητα της νέας χώρας – αν το ήθελαν.
    Με αυτό τον τρόπο η χώρα αυτή έλυσε πολλά προβλήματα όπως :
    α. Οι μετανάστες βοήθησαν με νέο αίμα. Σήμερα το 15% σ αυτή τη χώρα είναι μετανάστες ή παιδιά μεταναστών.
    β. Οι μετανάστες βοήθησαν στην ανάπτυξη της χώρας με νέο εργατικό δυναμικό και εισφορες στα ταμεία.
    γ. Οι μετανάστες και τα παιδιά τους αγάπησαν την νέα χώρα ως δεύτερη πατρίδα και αισθάνονται περήφανοι και για τις δύο πατρίδες όπως εγώ και 3 τα αδέρφια μου. Αν όμως η χώρα αυτή μας φερόνταν όπως μέχρι τώρα η Ελλάδα, ίσως η αγάπη να έδινε τη θέση της στην πίκρα, την απογοήτευση και απόγνωση με όχι καλά αποτελέσματα για την Ελλάδα.
    Οι Έλληνες πάντα μετανάστευαν και η Ελλάδα από την αρχαιότητα πάντα δεχοταν κύματα από άλλες χώρες όπως από τους Σλαύους, τους Αρβανίτες κ.α που έχουν ενσωματωθεί και αισθάνονται Έλληνες με Ελληνική Παιδεία. Για θυμηθείτε τι έκανε ο Αλέξανδρος που άλλαξε το ρου της ιστορίας και έφερε τον Ελληνικό Πολιτισμό μέχρι την Ινδία διακυρύσσοντας στην πράξη την ισοτιμία !!
    Βεβαίως να μπούνε κανόνες ώστε η χώρα μας να μην ειναι ξέφραγο αμπέλι.
    Όμως όσοι γεννιούνται και μεγαλώνουν εδώ η Ελλάδα είναι η η δεύτερη πατρίδα.
    Και μην ξεχνάτε ότι δεν υπάρχει ελληνική οικογένεια που να μην έχει κάποιο συγγενή ή γνωστό μετανάστη.
    Θα θέλαμε εμείς να έχουν την ίδια αντιμετώπιση οι Έλληνες στις άλλες χώρες ;
    Και τι θα γίνει αν αύριο όλοι οι μετανάστες φύγουν από την Ελλάδα…
    Ποιοι Έλληνες θα καλύψουν τις ανάγκες σε τομείς όπως αγροτική παραγωγή, κατασκευές και άλλα επαγγέλματα που δεν πάνε Έλληνες ;
    Ένα παιδί μεταναστών που από την ώρα που γεννήθηκε έχει δύο διαβατήρια
    και δύο πολύ αγαπημένες πατρίδες….

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 15:08 | Νικος Αλεκακης

    Επιτελους καιρος ηταν η ελλαδα να προχωρησει σε μετρα κοινης λογικης:Αυτο που συμμετεχει ισοτιμα(και πολλες φορες πολλυ περισσοτερο) στα βαρη και στις υποχρεωσεις εχει και τα ιδια δικαιωματα.
    Ισα δικαιωματα σε ολους τους νομιμους μεταναστες εδω και τωρα.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 15:51 | μαρία

    Λύσατε τα προβλήματα των Ελλήνων
    και θέλετε να λύσετε και αυτά των μεταναστών;

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 15:54 | karakos

    NA και ένα σοβαρό αρθρο απο το δημοσιογραφο ΚΑΣΤΡΙΩΤΗ του ΒΗΜΑΤΟΣ …ΒΗΜΑ 6/01/2010 για να δειτε μια υπευθυνη γνώμη <<
    Το πολιτικό ύφος της συζήτησης για τα δικαιώματα των μεταναστών δικαιολογεί την επιφύλαξη ότι η αντιπαράθεση θα εξαντληθεί σε «μία από τα ίδια». Κέντρο και Αριστερά διστάζουν να παραδεχθούν ότι η μετανάστευση προκαλεί προβλήματα, φοβούμενοι μήπως έτσι διολισθήσουν στην ξενοφοβία. Η δική τους σιωπή αφήνει ελεύθερο το έδαφος στην Ακροδεξιά, που αναδεικνύεται σε κύριο εκφραστή των σχετικών ανησυχιών με αποτέλεσμα να τις απαξιώνει διττά. Πρώτον, επειδή ακόμη και οι εύλογες παρατηρήσεις της φέρουν τη σφραγίδα της ακραίας τοποθέτησης εκείνων από τους οποίους εκπορεύονται. Δεύτερον, επειδή αυτές οι βάσιμες επισημάνσεις πνίγονται συνήθως μέσα σε σαχλαμάρες περί ελληνικού DΝΑ.

    Η μετανάστευση όμως δεν είναι «δεξιό» πρόβλημα- είναι μεγάλο πρόβλημα, τελεία. Και δεν έχει να κάνει μόνο με την αλλοίωση της πολιτιστικής και θρησκευτικής φυσιογνωμίας της κοινωνίας. Στην Ελλάδα δεν έχουμε φτάσει σε τέτοια «λεπτά» θέματα. Δεν έχουμε ακόμη αντιμετωπίσει το μείζον. Τον περιορισμό του αριθμού των μεταναστών, ώστε να διατηρεί το κράτος έναν «κλειστό αριθμό» κατοίκων, τους οποίους να μπορεί να συντηρήσει αξιοπρεπώς η υποδομή του. Ο,τι και να λέμε, η χώρα δεν μπορεί να φιλοξενήσει απεριόριστο αριθμό Ασιατών και Αφρικανών (δεν έχει ούτε δουλειές, ούτε σχολεία ή νοσοκομεία για κάτι τέτοιο), ούτε την κολακεύει να τους βλέπει «δραστηριοποιούμενους» στα φανάρια των δρόμων, στο λαθρεμπόριο και στα έκνομα γκέτο.

    Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς ως προς τη βασική προϋπόθεση επίλυσης του μεταναστευτικού, πρέπει να σταθούμε σε αυτό. Οσο δεν σταματά το κύμα λαθραίας εισόδου ανθρώπων στη χώρα (και μάλιστα ανθρώπων που επιθυμούν απλώς να διέλθουν με προορισμό τη Δυτική Ευρώπη αλλά ξεμένουν εδώ επειδή εμποδίζεται η συνέχεια του ταξιδιού τους), δεν πρόκειται να τεθεί φραγμός στην εξαθλίωση και στην εγκληματικότητα, ούτε στην εκμετάλλευση των μεταναστών από τους γηγενείς (εν οις και οι παλαιότεροι μετανάστες).

    Η σύνδεση δεν είναι ρατσιστική, αλλά αυτονόητη. Καθώς οι μετανάστες διεκδικούν θέσεις εργασίας χαμηλής ειδίκευσης, η αθρόα εισδοχή παρανόμων λειτουργεί ως ανταγωνισμός στους νομίμους πολύ περισσότερο απ΄ όσο στους ντόπιους. Στο δε επίπεδο της αντιμετώπισης, το πλήθος των παρανόμων επιτείνει την καχυποψία και έναντι των νομίμων, «χρωματίζει» τον ξένο με την υποψία ότι δεν έχει ταυτότητα, διεύθυνση, αξιοπιστία.

    Αυτό είναι το σημαντικό ζήτημα- και δεν θα λυθεί με σαρωτικές απονομές ιθαγένειας, ούτε με δικαίωμα ψήφου. Οχι ότι αυτά δεν είναι σωστά- και μάλιστα όχι μόνο για όσους γεννήθηκαν εδώ (αν ένας αλλοδαπός, που ήρθε έξι ετών και είναι τριάντα, το θέλει, γιατί να μην μπορεί να πολιτογραφηθεί σχετικά εύκολα;). Δεν πρέπει όμως να γίνουν «αυτόματα», αλλά υπό εξατομικευμένες προϋποθέσειςκαι κυρίως δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις ότι έτσι λύνουμε το πρόβλημα. Λύση με σύνορα-σουρωτήρι δεν υπάρχει. Οι δε νόμιμοι μετανάστες αξιώνουν πρωτίστως τον σεβασμό. Η ιθαγένεια έπεται.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 14:01 | βαγγέλακας

    άμεση απονομή της ελληνικής ιθαγένειας σε όλους τους μετανάστες/πρόσφυγες!

    Χωρίς καμιά προϋπόθεση!

    Η ανθρωπιά της κυβέρνησης θα φανεί επίσης εάν ξεκινήσουν αυτές οι διαδικασίες όχι μόνο στό ελληνικό έδαφος αλλά στίς χώρες απόπου επίκειται περαιτέρω κύμα προσφύγων.

    Να κινηθούν συνεπώς οι πρεσβείες μας σέ Τίρανα, Ντάκα, Καράτσι.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 14:24 | Μάριος Νικολάου

    Δε συμφωνώ με τη προχειρότητα του προτεινόμενου νομοσχεδίου !!!!
    Για τους εξής απλούς αλλά σημαντικούς λόγους :

    1. Επιβραβεύει την παρανομία (Λαθρομετανάστευση) δίνοντας κάκιστο παράδειγμα προς μίμηση σε όλες τις τριτοκοσμικές χώρες από τις οποίες θα αρχίσουν να συρρέουν εκατομμύρια νέων λαθρομεταναστών προς τη χώρα μας ξέροντας ότι είμαστε ξέφραγο αμπέλι και ότι κάποτε θα νομιμοποιηθούν αυτοί και τα παιδιά τους.

    2. Αποδεικνύει έμπρακτα ότι οι περιφρούρηση των συνόρων μας χωλαίνει. Και αντί να γίνονται προσπάθειες για καλύτερη φύλαξη και αποτροπή από την είσοδο λαθρομεταναστών, (Με τη συμμετοχή και των ένοπλων δυνάμεων) επιβραβεύουμε την παρανομία λες και κάνοντας το, θα σταματήσει για πάντα η λαθρομετανάστευση. (……..)
    3. Δεν διασαφηνίζει ΠΩΣ θα πιστοποιείτε η επάρκεια γλώσσας , Ιστορίας, κουλτούρας και σεβασμού της χώρας μας, και με ποια μέθοδο. (Ελπίζω να μην είναι αρκετή μόνο η γνώση της Αλφαβήτας).

    4. Πως διασφαλίζει ότι οι υποψήφιοι δεν θα χρησιμοποιήσουν αθέμιτα μέσα (βλέπε λαδώματα , πλαστογραφίες , απάτες κτλ ) σε συνεργασία με επίορκους Δημόσιους ή και ιδιωτικούς λειτουργούς. ΠΧ Δε βλέπω το κώλυμα για κάποια μειονοτικά σχολεία της βορείου Ελλάδας να χορηγούν αβέρτα πλαστά πιστοποιητικά φοίτησης αλλοδαπών μουσουλμάνων με απώτερο σκοπό την ενδυνάμωση του μουσουλμανικού στοιχείου στην επικράτεια !!!!!!

    5. Είναι άκρως αντισυνταγματικό να επιτρέπεις σε κάποιο αλλα καρτ συμμετοχή σε εκλογές. (Μόνο δημοτικές χωρίς δικαίωμα εκλέγεστε κτλ) Σίγουρα θα προσφύγουν στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια .
    6. Δεν συμπεριλαμβάνει τους ομογενείς της Αμερικής , Αυστραλίας και Ρωσίας οποίοι θα έπρεπε να έχουν και ελληνικά διαβατήρια. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο Michael Dukakis να μην έχει Ελληνικό διαβατήριο και να έχει ο εκάστοτε Λαθρομετανάστης !!!!!!

    7. Αλλοίωση των εθνικών – θρησκευτικών και γλωσσολογικών χαρακτηριστικών της χώρας και λέγοντας αυτό παρακαλώ να μη σπεύσουν κάποιο να με χαρακτηρίσουν ακραίο . Είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ της πλειοψηφίας να σέβεται και να τηρεί τα ήθη και τα έθιμα μιας Κοινωνίας. (Αναρωτιέμαι αν κάποιους ενοχλεί αυτό) .

    Για αυτούς και άλλους τόσους λόγους ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ ,
    ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 14:15 | Αθηνά Π.

    Κύριοι,

    Προτού μιλήσουμε όλοι για την γλωσσολογική αλλοίωση που θα προέλθει απο την »επέλαση των βαρβάρων» ας κοιτάξουμε λίγο μέσα απο αυτές τις συζητήσεις τα ορθογραφικά λάθη των ανθρώπων που υπερασπίζονται την ελληνικότητα τους και που φοβούνται το μέλλον της ελληνικής γλώσσας.Ο Πρωταγόρας υπερασπιζόταν οτι Έλλην είναι όποιος κατέχει την ελληνική παιδεία άρα ίσως πολλοί απο εμάς δεν αξίζουν τον τίτλο ΄΄Ελλην΄΄ διότι δεν βλέπουν την κατακρεούργηση της ελληνικής από εμάς αλλά από τους άλλους.
    Ας κάνουμε επίσης μία έρευνα στο γενεολογικό μας δέντρο να δούμε ποιοί από τους προγόνους μας ήταν Έλληνες ή που κατοικούσαν πριν έρθουν στην Ελλάδα. Πολύ φοβάμαι οτι θα διαπιστώσουμε οτι το 70% των πολιτών που ισχυριζόμαστε οτί είμαστε Έλληνες θα βρεθούμε προ εκπλήξεως, όταν διαπιστώσουμε οτι στο DNA υπάρχει τυχόν αλβανική, τουρκική, ενετική, φραγκική, αιγυπτιακή, κτλ καταγωγή.
    Συνειδητοποιώντας λοιπόν την αβασιμότητα των φόβων μας ως προς τον »Αλλο», τον »Ξενο», τον »Βαρβαρο» που θα μας αλλοιώσει αυτή την »υπεροχή» που έχουμε ως ‘εθνος’ ας σκεφτούμε και τους Έλληνες της διασποράς που τώρα μας κάνουν περήφανους με τα κατορθώματά τους. Αν αυτοί οι άνθρωπο δεν είχαν αντιμετωπιστεί από τις χώρες υποδοχής τους ως »άνθρωποι» πάνω απ’όλα, τώρα εμείς θα μπορούσαμε να είμαστε περήφανοι για την διασπορά μας;
    Τέλος, αφού η ιστορία μας έχει διδάξει οτι η καταγωγή μας είναι κάτι το υποκειμενικό, ας σκεφτούμε και κάτι άλλο. Είμαστε ένα κράτος 11 εκ. κατοίκων, αριθμός ο οποίος φθίνει διότι εκτός των άλλων είμαστε ένα κράτος γερόντων, μήπως για να μπορούμε να είμαστε λίγο περισσότερο υπολογίσιμοι στα διεθνή δρώμενα θα έπρεπε να αυξήσουμε λίγο τον πληθυσμό μας; Οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά πλέον αυτό είναι γεγονός, έχει ξεφύγει απο την κουλτούρα μας αυτή η αντίληψη, μήπως όμως αυτοί που φοβόμαστε θα φέρουν την ανάπτυξη και τις λύσεις σε τομείς που δεν φανταζόμαστε όπως το δημογραφικό πρόβλημα;
    Εύχομαι όσοι αγαπάμε πραγματικά αυτή την χώρα να σκεφτούμε λογικά και σοβαρά το μέλλον της και να δώσουμε και την ευκαιρία και σε άλλους να την αγαπήσουν για τα καλά και τα κακά της όπως κάνουμε εμείς και να είναι ενεργοί δρώντες και φορείς ανάπτυξης ωστε όλοι μαζι να μπορούμε να δούμε μια άλλη Ελλάδα, υγιής δίχως ξενοφοβικά συμπλεγματα, ειρηνική και οικουμενική. Αλλωστε ο έλληνισμός είναι μια ιδέα οικουμενική την οποία επιτέλους πρέπει να την αναπτύσουμε και εντός συνόρων.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 13:35 | Καλλιόπη Πρέκα

    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΩΣ ΑΝΩ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΩ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ! ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΣΟ ΠΟΥ ΕΚΦΕΥΓΕΙ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΩΘΕΙ ΣΤΗ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝ ΕΙΝΑΙ Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΕΥΡΕΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ . ΕΙΔΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ ΟΤΙ Η ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΗΛΘΕ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΩΜΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 13:35 | Κώστας Μ.

    1.Α.2. Αφού αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με την ενηλικίωση γιατί πρέπει να έχει παρακολουθήσει μόνο τις τρεις πρώτες τάξεις του δημοτικού και όχι όλη την υποχρεωτική εκπαίδευση που προβλέπει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα; Η ρύθμιση αυτή θα πρέπει να αλλάξει καθώς αποτελεί σημαντικό αντικίνητρο για την συνέχιση της φοίτησης σε ελληνικό σχολείο από τα παιδιά των μεταναστών.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 13:05 | Παπατζόνης

    1.Μια καλή ιδέα θα ήταν να γίνει ένα σοβαρό διαδικτυακό δημοψήφισμα, μιας και το επίσημο είναι είδος πολυτελείας στην Ελλάδα.Τόσο κόλλημα με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, θα βρείτε έναν τρόπο να είναι αξιόπιστο και έγκυρο και φυσικά το αποτέλεσμα να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψη πριν παρθούν οριστικές αποφάσεις.
    2.Να τα στεφτείτε τα παιδιά των αλλοδαπών, αλλά να μην ξεχνάτε και τα παιδιά των …ιθαγενών. Λιγοστεύουν οι θέσεις εργασίας, κυρίως στο δημόσιο, θα αυξηθούν και οι ενδιαφερόμενοι, πάνε και τα stages άντε να μειωθεί η ανεργία.
    3. Έχετε σκεφτεί σοβαρά τις όποιες συνέπειες από την παρουσία στον κρατικό τομέα και κυρίως στο στρατό, αστυνομία, σώματα ασφαλείας, εκπαίδευση, ελληνοποιημένων (όχι απαραίτητα εχόντων ελληνική συνείδηση)αλλοδαπών από όμορη χώρα με εδαφικές βλέψεις στη χώρα μας ή μουσουλμάνων – ελεγχομένων από την Τουρκία η οποία εμπράκτως έχει περιορίσειτην εθνική μας κυριαρχία και άπειλεί την εδαφική μας ακεραιότητα; Μην το γελάτε! Μια ματιά στην Κύπρο και στη Θράκη και θα καταλάβετε.
    4.Καλά κι άξια τα παιδιά αυτά, αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά γιατί να λυθούν αυτά με μεγάλη πιθανότητα τη δημιουργία τεράστιων και αξεπέραστων προβλημάτων σ’ αυτή την ταλαίπωρη χώρα, που όσο και να μη θέλουμε να δεχτούμε τις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας που «κυκλοφορούν», δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε και να μένουμε μόνο στο ανθρωπιστικό σκέλος του ζητήματος και στο φιλότιμο. «Μπαρμπα – Γιάννη Μακρυγιάννη, δε μας τάγραψες καλά. Δες ο Έλληνας τι κάνει για να ‘νέβει πιο ψηλά», εδώ μάλλον για να πέσει πιο βαθιά!

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 13:37 | Κώστας Μ.

    Γενική παρατήρηση επί του συνόλου του νομοσχεδίου

    Με τις υπάρχουσες ρυθμίσεις είναι αποδεκτή κατά την γνώμη μου η απόκτηση δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές, δεν μπορεί όμως με τις ίδιες προϋποθέσεις να αναγνωρισθούν τα ίδια δικαιώματα και για τις εκλογές της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης και τις εθνικές εκλογές. Τα κριτήρια για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας αν και είναι αρκετά χαλαρά και ευνοούν την μαζική κτήση ιθαγένειας από μεγάλο αριθμό αλλοδαπών, θεωρώ ότι βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση για δύο λόγους: 1) η απόκτηση ιθαγένειας, με ότι αυτή συνεπάγεται, αποτελεί μέσο ουσιαστικής ένταξης των αλλοδαπών στην ελληνική κοινωνία και 2) εάν δεν κάνω λάθος με την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας θα έχουν την δυνατότητα να ταξιδέψουν ελεύθερα σε όλη την Ε.Ε. οπότε δεν θα συγκεντρώνονται τόσοι πολλοί μετανάστες σε μία τόσο μικρή χώρα η οποία δεν μπορεί να τους προσφέρει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 13:30 | ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Κυριοι,
    σκεφτειτε το πολυ καλα πριν περασετε τετοιο νομο ..η χωρα δεν αντεχει αλλους μεταναστες..με αυτο τον νομο ..ανοιγετε την ορεξη και σε αλλους υποψηφιους μεταναστες να ελθουν στην χωρα μας γιατι ολα θα μοιαζουν ειδυλλιακα γι αυτους!!!!

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 13:44 | Ν.ΚΑΨΑΛΑΣ

    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ. ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ.ΛΑΒΕΤΑΙ ΥΠΟΨΙΝ ΣΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΗΚΑΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 13:23 | Αθανάσιος Ζης

    Αποτελεί δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να ανήκει κάπου, να έχει μία ταυτότητα. Αποτελεί επίσης ύψιστο δικαίωμα αλλά και μεγίστη υποχρέωση του Ελληνικού Κράτους, του λαού συμπεριλαμβανομένου, να προτάσσει την εις το διηνεκές επιβίωσή του πέρα και πάνω από προχειροφτιαγμένες κινήσεις εντυπωσιασμού και παροδικά μικροκομματικά οφέλη. Το σημαντικό δεν είναι τόσο το εάν θα νομιμοποιηθούν μερικές δεκάδες χιλιάδες αλλοδαποί, δεν πιστεύω στην έννοια της καθαρότητας της φυλής, αλλά κυρίως οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα καθορίσουν τον τρόπο, σύμφωνα με τον οποίο η αναγνώριση των ανθρώπων αυτών θα καταστεί δυνατή. Καταθέτω κάποιες από τις απόψεις μου που πιστεύω ότι διασφαλίζουν κατά ένα σημαντικό βαθμό την προστασία της ελληνικής ταυτότητας αλλά και των Ελλήνων ιθαγενών πολιτών, οι οποίοι, για ακόμα μία φορά, καλούνται να σηκώσουν στις ήδη βαρυφορτωμένες πλάτες τους τις «λύσεις» που νομοθετείτε εσείς, οι πολιτικοί, προκειμένου να βγούμε από μία ακόμα κρίση, που κατά κύριο λόγο οφείλεται σε εσάς, τους πολιτικούς. Θα πρέπει, επομένως, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μη θιγούν τα δικαιώματα αυτών που πολυεπίπεδα στηρίζουν και θα στηρίζουν το κράτος από την πρώτη έως και την τελευταία ημέρα της ζωής τους.
    Οι αλλοδαποί στους οποίους πρόκειται να παραχωρηθεί η ελληνική υπηκοότητα θα πρέπει να πληρούν οπωσδήποτε τα εξής:
    • Να έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και να έχουν δηλωθεί κανονικά από την πρώτη ημέρα στο ληξιαρχείο του δήμου διαμονής τους.
    • Να είναι γόνοι μεταναστών που και οι δύο γονείς τους να βρίσκονται και να εργάζονται νομίμως και μονίμως στην Ελλάδα για τουλάχιστον 2 χρόνια πριν από τη γέννηση τους και μέχρι το χρόνο της αναγνώρισής τους.
    • Να έχουν μετάσχει της υποχρεωτικής ελληνικής εκπαίδευσης και για τα 9, κατ’ ελάχιστον, χρόνια που αυτή διαρκεί.
    • Να μην έχουν την ιθαγένεια ή την υπηκοότητα οποιουδήποτε άλλου κράτους.
    • Να μην είναι γόνοι μεταναστών που προέρχονται από όμορες, ως προς την Ελλάδα, χώρες, εκτός εάν έστω και ο ένας εκ των δύο γονέων είναι επιβεβαιωμένα Έλληνας ομογενής προερχόμενος από όμορο κράτος.
    • Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
    • Να μπορούν αποδεδειγμένα, με εξειδικευμένες απλές εξετάσεις, να μιλούν, να διαβάζουν και να γράφουν στα ελληνικά.
    • Να γνωρίζουν αποδεδειγμένα την ελληνική ιστορία και τουλάχιστον κάποια βασικά ελληνικά ήθη και έθιμα.
    • Να είναι οι ίδιοι μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδος, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή της απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας.
    • Να δηλώσουν ενόρκως πίστη στο Ελληνικό Σύνταγμα και τους Νόμους του Ελληνικού Κράτους, καθώς και στην Ελληνική Σημαία.

    Οι άρρενες θα πρέπει, αμέσως μετά την απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητας, να κληθούν να υπηρετήσουν κανονικά στον Ελληνικό Στρατό, χωρίς οποιοδήποτε δικαίωμα αναβολής, σε μη διαβαθμισμένες θέσεις και χωρίς να τους επιτρέπεται η εκπαίδευση στα όπλα (Ι4). Μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων θα μπορούν να αποκτήσουν την ιθαγένεια με πλήρη πολιτικά δικαιώματα, χωρίς βλακώδεις περιορισμούς που καταρρακώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και καταπατούν τα κατοχυρωμένα πολιτικά δικαιώματα των Ελλήνων. Πρέπει να κατοχυρωθεί ότι, όποιος αλλοδαπός κρίνεται ικανός να φέρει την ελληνική ιθαγένεια, θα απολαμβάνει ακριβώς των ίδιων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων με τον οποιοδήποτε γηγενή Έλληνα πολίτη. Αποτελεί μεγάλο σφάλμα η δημιουργία Ελλήνων πολιτών πολλαπλών ταχυτήτων. Θα πρέπει το θέμα να προσεγγιστεί στο επίπεδο των κριτηρίων που απαιτούνται, προκειμένου κάποιος να αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα ή/και ιθαγένεια, και σε καμία περίπτωση στον περιορισμό του πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού περιεχομένου που αυτή ορίζει, με βάση το Ελληνικό Σύνταγμα και τους Νόμους του Ελληνικού Κράτους.

    Αυτή θεωρώ πως είναι μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία οφείλετε να πράξετε τοιουτοτρόπως, ώστε να μην υποθηκεύσετε το μέλλον της Ελλάδας. Ελληνική ιθαγένεια και ελληνική συνείδηση θα πρέπει πάντοτε να συμβαδίζουν και αποτελεί καθήκον της Ελληνικής Πολιτείας να προσπαθήσει να το διασφαλίσει αυτό στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

    Πολύ καλή η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για την έναρξη και στήριξη της ηλεκτρονικής διαβούλευσης. Θέλω να πιστεύω πως δεν πρόκειται για μία ακόμα επιφανειακή και ανούσια προσπάθεια, που στοχεύει στη χαλιναγώγηση του θυμικού των Ελλήνων, γι’ αυτό άλλωστε και συμμετέχω, και εύχομαι να συνεχιστεί με συνέπεια και σφρίγος. Οι περισσότεροι, όμως, Έλληνες εξακολουθούν να είναι ηλεκτρονικώς αναλφάβητοι ή να μην έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες. Θα πρέπει και η δική τους γνώμη να μπορεί να εκφραστεί. Ωραίο το σύνθημα «Πρώτα ο Πολίτης». Περιμένουμε ακόμα να το δούμε στην πράξη. Εάν επιθυμείτε να μην είναι οι πρακτικές σας ανακόλουθες με τα δικά σας συνθήματα, ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΝΑ ΦΕΡΕΤΕ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ, ΟΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟ ή ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ή ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. Η κοινοβουλευτική νομιμοποίηση που έχετε δεν είναι αρκετή για να λαμβάνονται «συντεχνιακά» αποφάσεις για μείζονα εθνικά ζητήματα. Ο ελληνικός λαός δεν είναι ούτε ανόητος ούτε άσχετος και ακόμα ούτε αδιάφορος, παρά τις άπειρες ταλαιπωρίες και τις απογοητεύσεις που έχει δεχθεί, από τη μεταπολίτευση και μετά. Ποτέ μην ξεχνάτε: Τοποθετηθήκατε στη θέση αυτή από μία σχετική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών για να υπηρετείτε το λαό και όχι για να σας υπηρετεί ο λαός. Ο κυρίαρχος λαός πρέπει να ερωτάται και να συμμετέχει καθημερινά και ενεργά στη διαμόρφωση του μέλλοντος του. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα πειθήνιο υποζύγιο, αλλά ως μία διαδραστική πολιτική αυθεντία. Άλλωστε, η άμεση δημοκρατία είναι η μόνη πραγματική ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ…

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 13:50 | Κωνσταντίνος

    Καλώ τους αλλοδαπούς αν θέλουν να συμμετέχουν στη διαβούλευση (ποιός τους κάλεσε να συμμετάσχουν αλήθεια;)να είναι ουδέτεροι και να μην καταθέτουν προσωπικές υποθέσεις, διότι εδώ δεν είναι γραφείο παραπόνων.

    Εδώ διαβουλεύουμε οι Έλληνες πολίτες σχετικά με τα πολιτικά δικαιώματα των αλλοδαπών στην χώρα μας.

    Το θέμα αφορά τον ελληνικό λαό (ο οποίος είναι ο κυριάρχος με βάση το ελληνικό σύνταγμα και όλες οι εξουσίες πηγάζουν απο αυτόν), και όχι απο τους αλλοδαπούς οι οποίοι προσπαθούν να μας συγκινήσουν με τις αδιάφορες εμπειρίες τους.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 13:07 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΑΡΙΩΤΟΥ

    Από την στιγμή που η Ελλάδα διώχνει τα παιδιά της και τα κάνει Αμερικάνους, Αυστραλούς κτλ, δεν μπορώ να δεχθώ, ξένα παιδιά να γίνουν Έλληνες!
    Να βρούμε τρόπους, να επαναπατρίσουμε παιδιά που διαπρέπουν στο εξωτερικό, ώστε να ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ το επίπεδο και το κύρος της χώρας μας!
    Ως πρώην μετανάστρια μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι η ψυχή των παιδιών αυτών ΠΟΝΑΕΙ για την Πατρίδα, η οποία όμως δεν τα θέλει!
    Δεν πρέπει το Ελληνικό Έθνος να γίνει ΑΧΤΑΡΜΑΣ, αυτό είναι το πρώτο βήμα για την απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας, που είναι ήδη προ των πυλών!

    ΕΛΛΗΝΕΣ, ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ, ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ, ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ!

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 13:51 | Γιώργος

    Αυτό που έχει σημασία κατά την γνώμη μου, είναι ότι οι μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, εισήλθαν παράνομα στην χώρα ενώ νέοι μετανάστες καθημερινώς παραβιάζουν τα σύνορα.

    Δεν καταλαβαίνω λοιπόν γιατί αυτοί οι μετανάστες, πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου. Για πολλούς μάλιστα εξ αυτών δεν είναι γνωστά τα πραγματικά τους στοιχεία, αφού εισέρχονται στην χώρα χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα. Θα δωθεί δικαίωμα ψήφου, σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε καν ποιοί είναι;
    Δικαίωμα ψήφου νομίζω πως πρέπει να έχουν μόνο όσοι μετανάστες εισήλθαν νόμιμα στην χώρα, έκαναν αιτήσεις στις ελληνικές πρεσβείες στις χώρες τους, όπως γίνεται στην Γερμανία όπου ο παρανόμως εισελθών μετανάστης δεν έχει δικαίωμα ψήφου και απελαύνεται.

    Σχετικώς με την ιθαγένεια, νομίζω ότι δεν πρέπει να δίνεται αυτομάτως, αλλά υπό εξαιρετικά αυστηρές προυποθέσεις. Επίσης, θα πρέπει να έχει περιορισμένη χρονικά ισχύ, δηλαδή να μην αφορά τα νέα παιδιά που θα γεννιούται στην Ελλάδα, για να μπεί ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση. Διαφορετικά, όλοι οι δυστυχισμένοι όπου γης, θα έρχονται στην Ελλάδα για να γεννήσουν και να αποκτήσουν ελληνικά και ευρωπαική υπηκοότητα.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 13:28 | Ιθαγενής

    Δεν μπορεί να αγνοηθεί η κοινή γνώμη, πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις ως προς το χρόνο νόμιμης παραμονής και της απαιτούμενης εκπαίδευσης, τουλάχιστον της βασικής δημοτικό-γυμνάσιο.

    Απαράδεκτο νομοσχέδιο το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η αρπαγή ψήφων.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 12:24 | ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΟΥΚΑΡΙΩΤΗΣ

    Για να γίνει κάποιος δεκτός σε ένα κλάμπ, πρέπει τα μέλη αυτού του κλάμπ να είναι σύμφωνα. Άρα λοιπόν ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ!
    Αντί να ψάχνουμε με αλχημείες να αυξήσουμε (;) τον πληθυσμό της χώρας μας, ας κοιτάξουμε να καταπολεμήσουμε την ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ που μας μαστίζει!
    Να κοιτάξουμε καλύτερα να ενσωματώσουμε στην κοινωνία τους «Έλληνες» Αθίγγανους, που είναι 800.000 και σε λίγα χρόνια θα αποτελούν τον μισό πληθυσμό της χώρας μας!
    ΟΧΙ στο νομοσχέδιο, αν ψηφισθεί το ΠΑΣΟΚ θα χάσει ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του (νέοι «κοψοχέρηδες»). Ή μήπως δεν το νοιάζει;

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 12:55 | Θεόδωρος

    Και να που ήλθε ο καιρός να λύσουμε το δημαγραφικό μας πρόβλημα «βαπτίζοντας» Έλληνες αλλοδαπούς.!Γιατί θα πρέπει άτομα αμφιβόλου Εθνικής συνειδήσεως,θρησκείας,κουλτούρας,φιλοπατρίας(όχι με την ακροδεξιά έννοια,για να μην παρεξηγηθώ)να ονομαστούν Έλληνες?
    Το κατά πόσο σκέπτονται την Ελλάδα που τους φιλοξενεί χρόνια τώρα,φαίνεται από τα χρήματα που κερδίζουν εργαζόμενοι μόνο τα απαραίτητα ημερομίσθια και εξάγοντάς τα στις πατρίδες τους χρησιμοποιώντας όλα τα παραθυράκια των Νόμων,με δηλώσεις ψεύτικων διευθύνσεων και χρήση από πολλούς της ίδιας διευθύνσεως
    Έχετε πάει στον ΟΑΕΔ,ΙΚΑ κλπ να δείτε τι απαιτήσεις προβάλλουν,τι φασαρίες δημιούργούν πόσο καλά ξέρουν κομμάτια της Νομοθεσίας που τους ενδιαφέρουν μόνο, πόσο αγανακτισμένοι και αδικημένοι νιώθουν οι Έλληνες όταν οι αλλοδαποί απολαμβάνουν προνομίων που εμείς οι «ντόπιοι» ποτέ δεν είχαμε(δάνεια κατοικιών,οικόπεδα κλπ)?
    Έχετε δει πώς συμπεριφέρονται στον Στρατό οι «‘Ελληνες» της τέως ΕΣΣΔ?
    Το πιο σημαντικό ερώτημα:Οι χώρες τους είναι Φιλικές, εχθρικές, υποδαυλίζουν και υποσκάπτουν την οντότητα του Κράτους μας, αμφισβητούν την Εθνική κυριαρχία μας την ύπαρξή μας???
    Αν κατι μπορώ να δεχθώ σαν Έλληνας πολίτης είναι ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ κάποιοι Αλβανοί β΄γενιάς που φοίτησαν σε ελληνικό σχολείο φυσικά εφόσον οι γονείς τους πληρούν τις προϋποθέσεις του παρόντος Νόμου.
    Ελπίζω και εύχομαι η ψήφιση του Νόμου αυτού,διότι, εφ’όσον διαθέτετε την απόλυτη πλειοψηφία θα τον ψηφίσετε,να μην ανοίξει κι άλλο τους Ασκούς του Αιόλου και μετά λίγα χρόνια χρειαζόμαστε εμείς Νομοθετική ρύθμιση για να μας ανέχονται οι Αλλοδαποί στην χώρα ΜΑΣ. Ευχαριστώ.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 12:00 | Παπαγεωργίου Χρήστος

    Δεν συμφωνώ με την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας και το δικαίωμα ψήφου στούς λαθρομετανάστες.Είμαι υπέρ στο να γίνει δημοψήφισμα κια προτείνω τα κάτωθι.
    1)Να γίνει ονομαστική ψηφοφορία των Βουλευτών
    2)Να δοθεί μια παράταση τριών μηνών για την ψήφιση του νομοσχεδίου και στο διάστημα αυτό όσοι πιστεύουν και θέλουν τους λαθρομετανάστες στην Ελλάδα να τους φιλοξενίσουν στους οικίους χώρους τους και μετά να ψηφίσουν στην Βουλή.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 12:47 | XΡΗΣΤΟΣ

    ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΑΣ ΤΟΥ ΜΙΓΜΑΤΟΣ ΑΥΤΩΝ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΚΑΤΆΡΧΗΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ Η’ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΕΔΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 25 ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΟΠΩΣ Π.Χ ΕΡΓΑΣΙΑ,ΣΠΟΥΔΕΣ,ΠΟΙΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ Κ.Λ.Π.
    ΕΠΙΣΗΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΒΛΑΠΤΕ ΣΤΗ ΠΑΡΟΥΣΑ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΚΡΕΜΜΟΥΝΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ.
    ΤΕΛΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΗΝΑ ΣΟΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΟΧΙ ΝΟΜΙΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΝΑ ΜΕΡΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΤΟΡΘΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΛΑΘΡΑΙΑ, ΕΔΩ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΘΕΙ ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ Η΄΄ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΧΙ ΝΟΜΙΜΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΘΑ ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΘΑΛΠΤΟΥΝ ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΟΥΣ.
    ΚΛΕΙΝΩΝΤΑΣ ΕΠΙΣΗΜΕΝΩ ΤΗΝ ΑΘΛΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΦΑΝΑΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑ.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 12:46 | Δημήτρης

    H κυβέρνηση πρέπει να πάψει να στηρίζεται στην έννοια της πολιτικής σκοπιμότητας και της σχέσεως πολιτικού κόστους – οφέλους για τις επιλογές της σε τόσο σοβαρά ζητήματα όπως η μαζική χορήγηση υπηκοότητας σε εκατοντάδες χιλιάδες «πρωην» λαθρομετανάστες. Ξέρω οτι δεν θα κάνετε δημοψήφισμα για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας κύριοι του πασοκ. Θα ήταν σαν να καταψηφίζετε τις επιλογές σας, γνωρίζοντας οτι η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού τάσσεται ΚΑΤΑ του νομοσχεδίου σας. Χρειάζεται πολιτικό θάρρος και εσείς, όπως και οι παρελθούσες Ελληνικές κυβερνήσεις, ΔΕΝ το έχετε. Το πιθανότερο είναι να προχωρήσετε σε κάποιες διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να κατευνάσετε το λαϊκό αίσθημα που έχετε ΑΠΕΝΑΝΤΙ σας, ώστε να κερδίσετε τις επόμενες εκλογές βοηθούσης ΚΑΙ της ψήφου των «πρωην μεταναστών». Ποιός θα ξεχάσει τις μαζικές ελληνοποιήσεις «Ρωσοποντίων» από προηγούμενες κυβερνήσεις του πασοκ, οι οποίοι δεν γνώριζαν ΛΕΞΗ ελληνικά, δήθεν «Βορειοηπειρωτών» και Γεωργιανών ολυμπιονικών και μη… Όλοι οι παρηκούντες την Ιερουσαλήμ τα γνωρίζουμε αυτά. Όμως θα ήθελα, κύριοι της κυβερνήσεως, να επιστήσω την προσοχή σας σε μιά άλλη παράμετρο που εθίγει από αρκετούς προηγούμενα. Ο Νόμος που προσπαθείτε να περάσετε είναι σύμφωνος με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Από την στιγμή που η Ελλάδα θα υιοθετήσει τον ευμενέστερο και απλούστερο νόμο για την απόδοση της Ελληνικής ( και Ευρωπαϊκής) ιθαγένειας σε λαθρομετανάστες από την Ασία και την Αφρική ΑΥΤΟΜΑΤΑ θα καταστεί χώρα πόλος έλξης για νέα κύματα λαθρομεταναστών ( συγγενών των ήδη υπαρχόντων και μη) οι οποίοι κάνοντας χρήση του καθεστώτος ασυλίας και εύκολης απόκτησης ιθαγένειας που θα υπάρχει στην χώρα μας θα την χρησιμοποιούν για περαιτέρω προώθησή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είστε βέβαιοι οτι όλα αυτά τα δέχονται οι εξ’εσπερίας συνεταίροι μας;
    Θα ήταν χρήσιμο, σεβόμενοι την δημοκρατική ευαισθησία σας, να δημοσιεύσετε το σχόλιο ενός ΠΡΩΗΝ ψηφοφόρου σας.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 12:31 | PETROS ROUSSOS

    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΩΣ ΑΝΩ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΩ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ! ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΣΟ ΠΟΥ ΕΚΦΕΥΓΕΙ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΩΘΕΙ ΣΤΗ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝ ΕΙΝΑΙ Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΕΥΡΕΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ . ΕΙΔΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ ΟΤΙ Η ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΗΛΘΕ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΩΜΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 12:19 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    «Για το Λάος (Λαός είναι το σωστό αλλά το λέμε Λάος για να τους την σπάμε!!!) τα προβλήματα στην πολυκατοικία πρεπει να τα κάνουμε εθνική υπόθεση. Εαν νομίζει το Λάος, που κάνει εμπαθή αντιπολίτευση και όχι γονιμο διάλογο, οτι κάθε φορα που του κάνει κέφι θα ζητάει δημοψήφισμα και οτι ο τόπος δεν έχει άλλα προβλήματα…
    καλύτερα να ασχοληθεί με κατι άλλο παρα την πολιτική. ΕΥΤΥΧΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ 10.000.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ 10.000.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΖΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΞΕΡΕΙ ΑΠΟ ΑΠΟ ΞΕΝΙΤΙΑ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ. Κύριοι του Λάος επειδή έτσι όπως μιλαγατέ για συναθρώπους μας που ζούνε χρονια στην Ελλάδα ξέρετε οτι δεν θα πάρετε ουτε μια ψήφο δεν θα αφήσουμε τους ανθρώπους αυτούς στην απομόνοση γιατί οι περισσότεροι γιατί αυτοί που θα μπορούν να ψηφίζουν πηγαίνουν σε ελληνικά σχολεία και Έλληνες είναι οι μετέχοντες στην ελλήνικη παιδεία.»

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 12:44 | Νικολάου Αντώνης

    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!Πριν είναι ΑΡΓΑ!!!!!

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 12:15 | christos

    ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΟΙΩΘΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΔΩ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ.
    ΠΡΙΝ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΤΣΕΧΙΑ, ΠΟΛΩΝΙΑ, ΣΛΟΒΑΚΙΑ, ΚΛΠ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΠΟΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΘΕΛΟΥΝ, ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΧΕΤΙΚΑ.
    ΣΕ 2-3 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ, ΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑ, ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΟΠΟΥ ΗΔΗ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΒΙΖΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΔΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΑΚΩΣΕ ΤΟ ΚΥΜΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ).
    ΠΡΙΝ 3-4 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΡΟΥΜΑΝΟΣ ΣΥΝΕΙΡΜΙΚΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΝΝΟΟΥΣΑΝ ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΛΠ ΜΕΤΑ ΚΛΕΦΤΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ, ΤΩΡΑ ΟΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ (ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΚΛΕΒΟΥΝ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕΡΝΟΥΜΕ).
    ΑΝ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΔΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΠΙΤΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΛΙΩΣΑΝ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΠΟ ΜΑΣ (ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΔΩ ΚΡΑΥΓΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΥΡΛΙΑΖΟΥΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ) ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΑΚΟΜΑΘΗΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ, ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΕ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΘΑΜΩΝΕΣ ΣΕ ΧΑΡΤΟΠΑΙΧΤΙΚΕΣ ΛΕΣΧΕΣ. ΝΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΨΗΦΙΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΛΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ.
    ΚΑΙ ΡΩΤΑΩ ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ ΓΚΑΛΟΠ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΕΤΟΙΟ ΜΕΤΡΟ. ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΝΟΣ ΜΑΥΡΟΥ ΟΠΩΣ Ο ΟΜΠΑΜΑ. ΞΕΡΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΧΙ. ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΛΕΓΑΝ ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ ΟΧΙ ΟΛΟΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΠΑΡΑΣΥΡΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΧΕΙ ΡΙΞΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟΠΛΗΣΙΑΣΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ.
    ΝΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.
    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 11:21 | Δ.Κ.

    Δυστυχώς θα αρχίσω κι εγώ με συναισθηματισμό. Είναι λυπητερό να διαβάζει κάποιος πολλά από αυτά που γράφονται εδώ μέσα. Σίγουρα πολλά σχόλια γράφονται από ανθρώπους που ούτε καν διάβασαν το Σχέδιο Νόμου και απλά παπαγαλίζουν τσιτάτα που τους έχουν δοθεί ως ‘γραμμή’ εναντίον του νόμου αυτού από κομματικούς ή και όχι παράγοντες που τρέφονται καλλιεργώντας και εκμεταλλεύοντας το Φόβο. Οι μετανάστες πλέον έχουν γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος για όλα τα δεινά που περνάει ο ελληνικός λαός. Και ναι, υπάρχουν πολλά δεινά, αλλά η δημαγωγική εκμετάλλευση αυτών στις πλάτες των μεταναστών που νομίμως διαμένουν στην Ελλάδα εδώ και χρόνια και εργάζονται και πληρώνουν αλλά τα παιδιά τους όταν είναι δεκαοχτώ και μία μέρα είναι εν δυνάμει απελάσιμα σε χώρες που δεν έχουν δει ποτέ, είναι πλέον παραπάνω από ανήθικη. Τι είναι αυτά; Διαβάζοντας το Σχέδιο Νόμου, ούτε «μαζικές ελληνοποιήσεις» είδα πουθενά, ούτε «νομιμοποιήσεις λαθρομεταναστών», ούτε «πολιτογραφήσεις εχθρών που την επομένη θα μας πάρουν τα εδάφη μας». Εγώ βλέπω μια άκρως απαραίτητη και αργοπορημένη κίνηση της πολιτείας, την μόνη εδώ και χρόνια που πραγματικά θα καλυτερεύσει τις ζωές συνανθρώπων μας και άρα όλων μας. Η δυνατότητα πολιτογράφηση ανθρώπων (μιλάμε για δυνατότητα πολιτογράφησης μέσω διαδικασίας εξέτασης με συνέντευξη κτλ και όχι αυτόματη κτήση της ελληνικής ιθαγένειας) που είναι επί μακρόν διαμένοντες σε μία χώρα δεν είναι παρά το πρώτο βήμα για την ομαλή τους ένταξη. Και ναι συμφωνώ, δεν είναι συνταγή που από μόνη της, ως δια μαγείας, έχει ως αποτέλεσμα την αρμονική κοινωνική συμβίωση. Πρέπει να ακολουθήσει μία σειρά από προγράμματα και ρυθμίσεις που να αποσκοπούν στην ουσιαστική ένταξη μέσω της εκπαίδευσης και της εργασίας. Στη συζήτηση αυτή, προσπαθώντας να αποδείξουμε τα αυτονόητα, (ότι δεν είμαστε ελέφαντες κι ότι μιλάμε για ρυθμίσεις που ισχύουν στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη), δεν πρέπει να ξεχνάμε τις παραλείψεις και περιορισμούς του συγκεκριμένου Σχεδίου Νόμου, όπως το πολύ υψηλό παράβολο των 1000 ευρώ από το οποίο τουλάχιστον κάποιες κατηγορίες, όπως οι πολιτικοί πρόσφυγες θα πρέπει να εξαιρεθούν.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 11:14 | Μποζωνέλλη Ουρανία

    Αντιγράφω από τα σημερινά ΝΕΑ

    Αναπάντεχη τροπή παίρνει η έγκριση του ισλανδικού νομοσχεδίου για την αποπληρωμή χρεών προς Βρετανία και Ολλανδία μετά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας το 2008: Αν και εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της χώρας άσκησε την Τρίτη βέτο, ανοίγοντας το δρόμο για ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.

    Το πολύπαθο νομοσχέδιο, που προετοιμαζόταν από το καλοκαίρι, άλλαζε συνεχώς και οδήγησε την πρωθυπουργό, Γιόχανα Σιγκουρδαρντότιρ, να απειλήσει μέχρι και με διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού για να ψηφιστεί με οριακή πλειοψηφία από το κοινοβούλιο της χώρας (33 υπέρ και 30 κατά) προβλέπει την αποπληρωμή χρεών συνολικού ύψους 3,8 δισ. ευρώ σε Λονδίνο και Χαγή.

    Το βέτο όμως του προέδρου, Ολαφούρ Γκρίμσον, δίνει το λόγο στους Ισλανδούς, οι οποίοι ΔΙΑΔΗΛΩΝΑΝ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΤΑ της ψήφισής του. Πρόκειται μάλιστα μόλις για τη ΔΕΥΤΕΡΗ φορά από την ίδρυση του κράτους το 1944 που ο πρόεδρος διαφωνεί με νόμο που ψήφισε το κοινοβούλιο.

    Τα χρέη προέκυψαν μετά την κατάρρευση της Landsbanki και της θυγατρικής Icesave, στις οποίες διατηρούσαν καταθέσεις με υψηλά επιτόκια Βρετανοί και Ολλανδοί. Το Λονδίνο και η Χάγη εμφανίστηκαν ως εγγυήτριες, τις οποίες τώρα καλείται να πληρώσει η Ισλανδία.

    Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, οι δρόμοι του Ρέικιαβικ γέμιζαν με διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν ότι με το νομοσχέδιο το βάρος κατανέμεται άνισα και καλούνται εκείνοι να «πληρώσουν τα σπασμένα».

    Από την άλλη, η αποπληρωμή θεωρείται αναγκαίο βήμα για την απελευθέρωση κεφαλαίων στήριξης στην ισλανδική οικονομία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο οποίο προσβλέπει η Ισλανδία για να γλιτώσει τη χρεοκοπία. Εξίσου σημαντική είναι η αποπληρωμή και για την προώθηση μίας μελλοντικής εισόδου της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Μετά το προεδρικό βέτο, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕ σε «junk» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, με ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ προοπτικές. Η επόμενη δόση ξεχωριστού δανείου ύψους 1,8 δισ. ευρώ από τις σκανδιναβικές χώρες αναμένεται επίσης να καθυστερήσει, ανέφερε το Reuters επικαλούμενο Φινλανδό αξιωματούχο.

    Η ισλανδική οικονομία εκτιμάται ότι ΣΥΡΡΙΚΝΩΘΗΚΕ περίπου 8% το 2009, και Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ Δ Ε Ν ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 2011. Τα 3,8 δισ. ευρώ που καλείται να αποπληρώσει το Ρέικιαβικ αντιστοιχούν σε περισσότερο από τα δύο τρίτα ενός συνηθισμένου ισλανδικού προϋπολογισμού.

    Δηλαδή, αυτοί είναι ΜΕΣΑ στον γκρεμό (ούτε καν στο χείλος!) και κάνουν ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.

    Αλλά ως γνωστόν, οι Ισλανδοί είναι ΦΑΣΙΣΤΕΣ…

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 11:45 | MLeon

    Με την κρίση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια, τα παιδιά μας:
    α) Αργούν να παντρευτούν και κυρίως δεν κάνουν τον αριθμό των παιδιών που θα έπρεπε
    β) Μεταναστεύουν (βρήσκουν σχετικά εύκολα καλοπληρωμένες δουλιές στο εξωτερικό).

    Φαίνεται ότι, αντί να σταματήσετε την αιμοραγία που υφίσταται ο Ελληνισμός, προτιμάτε να κάνετε Ελληνα οιονδήποτε τυχαίο εγχρωμο.

    Επίσης, έχοντας παραμείνει κάποιο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό, πρέπει να σας τονίσω ότι δεν με πείραξε καθόλου που δεν ψήφιζα.

    Οταν η χώρα έχει τόσα σοβαρά προβλήματα εσείς ασχολήσθε με ανοησίες.

    Επίσης, σταματήστε να υποστηρίζετε τη λαθρομετανάστευση.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 11:09 | K

    Η πενταετία ως κριτήριο για την απόκτηση της ιθαγένειας από τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην χώρα θεωρώ ότι είναι πολύ μικρό ως διάστημα. Στα πέντε μόλις χρόνια παραμονής σε μία χώρα δεν είναι δυνατόν να αποκτήσει κανείς εθνική συνείδηση (μέσω της εκμάθησης της γλώσσας, του πολιτισμού και γενικότερα της κουλτούρας).
    Είναι κάτι το οποίο είναι αντιληπτό από την καθημερινότητα, ότι πολλοί μετανάστες (τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε χώρες του εξωτερικού) δεν γνωρίζουν την γλώσσα της χώρας υποδοχής, συνεπώς αδυνατούν να επικοινωνήσουν επιτυχώς (τόσο να μεταδώσουν, όσο και να λάβουν πληφορορίες για την κουλτούρα, την συνείδηση, τα ιδανικά και την ‘νοοτροπία’ της χώρας υποδοχής). Αν δεν υπάρχει επικοινωνία είναι σαφές ότι η απόσταση μεταξύ μεταναστών και ιθαγενών πολιτών παραμένει μεγάλη. Στόχος θα πρέπει να είναι η απόκτηση των ουσιαστικών χαρακτηριστικών της ιθαγένειας, το οποίο δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να γίνει στα πέντε χρόνια.
    Δεδομένου ότι η γενικότερη παιδεία και εκπαίδευση των παιδιών ξεκινά από το σπίτι, πως είναι δυνατόν ένας μετανάστης ο οποίος δεν έχει φοιτήσει σε ελληνικό σχολείο, δεν γνωρίζει την ελληνική ιστορία, δεν ομιλεί την γλώσσα (σχεδόν καθόλου ή εσφαλμένα), δεν έχει αποκτήσει την ελληνική συνείδηση, να μεταδώσει τις γνώσεις και τις πληροφορίες οι οποίες θα κάνουν το παιδί του Έλληνα (ή Γάλλο ή Βρετανό ή …, για να μην εξειδικεύουμε); Θα πρέπει να μπουν προϋποθέσεις ουσιαστικές και για τους γονείς, το ότι γεννιέται κανείς στην Ελλάδα δεν έχει τόση σημασία όσο η ανατροφή και η παιδεία – εκπαίδευσή του (είναι πολλά άλλωστε τα παραδείγματα από την ιστορία).
    Για αυτό το θέμα θα πρέπει ΣΑΦΩΣ να γίνει ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ούτως ώστε να εκφρασθεί η βούληση των πολιτών της χώρας, καθόσον αφορά θεμελιώδεις έννοιες και αρχές.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 11:48 | Δημήτριος Παρασκευάς

    Είναι επιτέλους καιρός και πολύ αργήσαμε να αναγνωριστούν τα παιδιά των μεταναστών αλλά και οι ίδιοι οι μετανάστες ως Έλληνες.

    Εδώ και 20 χρόνια, μετανάστες στηρίζουν την οικονομία μας, όχι τα ελληνικά τραπεζικά στελέχη, ούτε οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι, και σίγουρα όχι οι Έλληνες πολιτικοί.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 11:39 | ΓΙΑΝΝΗΣ-ΣΕΒΑΣΤΗ

    Το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο της χώρας μας είναι ήδη επαρκές, όσον αφορά την χορήγηση της ελληνικής υπηκοότητας. Δεν χρειάζεται καμία αλλαγή.Άλλωστε έχει ήδη εφαρμοσθεί με επιτυχία χωρίς να έχει δημιουργήσει προβλήματα στην κοινωνική συνοχή,αλλά και στους παραμένοντες νομίμως αλλοδαπούς. Η Συνθήκη της Λισσαβώνας που έχει θέσει τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Ολοκλήρωσης είναι πλήρως εναρμονισμένη με το Ελληνικό Σύνταγμα και δεν παρατηρούνται αντιφάσεις. Επομένως η αντικατάσταση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας δεν χρήζει μεταβολής. Είναι γνωστό ότι η χώρα μας πολιορκείται από είσοδο χιλιάδων λαθρομεταναστών (δηλαδή παράνομα εισερχομένων στην ελληνική επικράτεια ατόμων) αυτό και μόνο είναι σαφής απόδειξη ότι δεν δημιουργεί δίκαιο απόκτησης υπηκοότητας. Οι περισσότεροι από αυτούς εισπράττουν επιδόματα και χρησιμοποιούν το Σύστημα Υγείας χωρίς να έχουν καταβάλλει προς τούτο τις απαιτούμενες εισφορές. Οι δύο προηγούμενες διαπιστώσεις συνιστούν λόγο μη χορήγησης της Ελληνικής υπηκοότητας, διότι αποδεικνύουν ότι δεν διαθέτουν τα μέσα αυτοσυντήρησης τους και θα είναι είναι ένα δυσβάσταχτο βάρος στον Έλληνα φορολογούμενο και την Εθνική Οικονομία.Όλοι είμαστε καθημερινοί μάρτυρες μίας απαράδεκτης εικόνας στους δρόμους, όλοι βλέπουμε μπουλούκια αργόσχολων αλλοδαπών να περιφέρονται στις πλατείες και τα πεζοδρόμια, αλλά και άλλων που βρίσκονται στα φανάρια ζητώντας ελεημοσύνη. Η εικόνα είναι άθλια και υποβαθμίζει την καθημερινότητά μας και αυτό πρέπει να σταματήσει. Η αλλαγή του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας που προκρίνει το δίκαιο του τόπου, αντί του δίκαιο του αίματος είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει ένα νέο κύμα εισόδου λαθρομεταναστών που θα επιδεινώσει περισσότερο την ποιότητα ζωής όλων μας. Άλλωστε η Ισπανία των 30.000.000 κλονίζεται ήδη από το πείραμα Θαπατέρο, δεν χρειάζεται να το ζήσουμε και εμείς.
    Καθένας που ζει σε αυτή την χώρα απολαμβάνει τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος ή θρησκείας και αυτό αρκεί. Η ελληνική ιθαγένεια δεν είναι δικαίωμα είναι η ουσία του να είσαι και να αισθάνεσαι έλληνας. Ένας αλλοδαπός δεν βλέπει την Ακρόπολη όπως εμείς.-

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 11:26 | ΠΡΟΝΟΗΤΙΚΟΣ

    Καλά εκεί στην κυβέρνηση ΔΕΝ έχουν καταλάβει τί πάνε να κάνουν με το νομοσχέδιο περί αλλοδαπών;

    Ο κόσμος έιναι εξαγριωμένος και ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟΙ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2 ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΘΑ ΕΚΛΕΓΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΛΑΟΣ! Τότε να δώ πως θα κυβερνήσουν!

    Τέτοια σφαλιάρα περιμένει την κυβέρνηση (ανάλογη με αυτή που ο αγανακτισμένος ψηφοφόρος έδωσε στη ΝΔ!)

    ΜΗΝ ΜΑΣ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥΣ!

    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ!

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 11:41 | Πάνος

    Δεν θέλουμε να δοθεί ιθαγένεια σε κανέναν μη Έλληνα.
    Να εφαρμοστούν αυστηροί κανόνες, όπως και σε κάθε σχεδόν χώρα στην Ευρώπη. Η Χώρα μας έχει ανάγκη του Έλληνες..

    Λυπάμαι πάντως, διότι ούτε η παιδεία κάνει έναν αλλοδαπό, Έλληνα και τα όσα λέγονται για τον Ισοκράτη είναι ψεύδη και αυτό κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει.
    Ποτέ δηλαδή δεν υποστήριζε πως όποιος μετέχει στην ελληνική παιδεία είναι και Έλληνας και λυπάμαι που κάποιοι που το υποστηρίζουν δηλώνουν και καθηγητές.
    Να σας χαιρόμαστε…

    Κάντε ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 11:12 | Ραφαηλ

    Συμφωνώ με το νομοσχέδιο.Προχωρήστε στην υλοποιήση του.Κλείστε τα αυτιά σας στις εθνικιστικές φωνές.

  • Το ζήτημα είναι λεπτό και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Κατ΄ αρχήν δεν είμαι αντίθετος με την ψήφο μεταναστών. Απ΄ την άλλη όμως με προβληματίζει κυρίως η δυνατότητα να είναι υποψήφιοι. Κι αυτό γιατί είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει μια οργανωμένη κατάσταση, είτε αυθόρμητη, είτε ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ, κατά την οποία οι αλλοδαποί θα ψηφίζουν ΜΟΝΟ αλλοδαπούς, έτσι ώστε να αποκτήσουν αυξημένη εκπροσώπηση στα όργανα της αυτοδιοίκησης. Ίσως αυτό θα έπρεπε να γίνει σε μια δεύτερη φάση.
    Ακόμη θα έπρεπε να συνδυαστεί με την ψήφο των μεταναστών Ελλήνων. Γιατί πράγματι είναι οξύμωρο να έχουν δικαίωμα ψήφου αλλοδαποί κι όχι Έλληνες στην καταγωγή. Δεν συμφωνώ με το προτεινόμενο από κάποιους Δημοψήφισμα, ή τουλάχιστον δεν συμφωνώ να γίνει μόνο με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα. Είμαι υπέρ των Δημοψηφισμάτων και πρέπει κάποια στιγμή η Κυβέρνηση να τα καθιερώσει για σημαντικά θέματα, ή όταν τα ζητά το 1/3 των πολιτών.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 10:22 | ΚΩΣΤΑΣ

    Κύριοι

    Δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί κάποιος ΝΟΜΙΜΟΣ μετανάστης δεν μπορεί να εργασθεί, αποκτήσει ασφαλιστικά δικαιώματα ή σπουδάσει εκείνος ή τα παιδιά του διατηρώντας την δική του ιθαγένεια. Δύο από τα παιδιά μου έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό. Ένα στις ΗΠΑ όπου απέκτησε την ιθαγένεια με την γέννηση και ένα στο Βέλγιο όπου αν και ενεγράφη κανονικά στα δημοτολόγια του οικείου δήμου δεν απέκτησε την Βελγική ιθαγένεια. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να παίρνουμε σαν παράδειγμα χώρες που είτε η δημιουργία τους στηρίχθηκε στους μετανάστες (ΗΠΑ, Αυστραλία – έχοντας βέβαια εκτοπίσει ή εξολοθρεύσει τους γηγηνείς πληθυσμούς) είτε χώρες στις οποίες οι μετανάστες ουσιαστικά προέρχονται από προηγούμενες αποικίες (Γαλλία, Αγγλία) και επομένως υπήρχε ήδη μία οικονομική ή κοινωνική επαφή. Όσον αφορά τα περί αφομοιώσεως επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω. Από όσα έχω δεί, άνθρωποι με διαφορετικό πολιτισμικό επίπεδο, μάλλον ζουν περιχαρακωμένοι σε δικές τους συνοικίες ή περιοχές παρά διαχέονται στην υπόλοιπη επικράτεια. Τέλος, αν κρίνω από τις χώρες που προέρχονται οι μετανάστες στην Ελλάδα και τους ρυθμούς άύξησης των εκεί πληθυσμών, φοβάμαι ότι σε 30 χρόνια θα συζητάμε για τα διακαιώματα των γηγενών περίπου όπως για τους ινδιάνους στις ΗΠΑ. Νομιμοποιείστε λοιπόν όσους πιστέυετε ότι χρειάζεται η Ελληνική οικονομία και αφήστε τα περί ιθαγένειας σε απώτερο χρόνο. (Ας περάσουν 1-2 γενεές νόμιμων μεταναστών με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις και εφ΄ όσον επιθυμούν και οι ίδιοι το επανεξετάζουμε)

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 10:17 | Στελιοσ απο Γερμανια

    Δεν είναι «ανθρώπινο δικαίωμα» η υπηκοότητα,το ειπε ο Γιαννησ Α πιο πανω.Ενα τετοιο ζητημα θελει σηγουρα να περασει απο δημοψηφισμα οπωσ ενεργουν στην ελβετια.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 09:06 | Βαγγελης Πατερας

    Ως Ελληνες ας ακολουθησουμε το δρομο του μετρου και της λογικης.
    Να δοθει η ελληνικη ιθαγενεια με μετρο και αυστηρα ελεγχομενες προυποθεσεις.Αυτες μπορει να ειναι.
    1.Η εκπληρωση 18μηνης στρατιωτικης θητειας(στον ελληνικο στρατο)για τα αγορια.
    2.Η εκπληρωση 18μηνης κοινωνικης θητειας σε γηροκομεια,νοσοκομεια κλπ. για τα κοριτσια.
    3.Το απολυτηριο του ελληνικου Γυμνασιου.
    4.Καθαρο ποινικο μητρωο.
    Γενικα η αποκτηση του δικαιωματος(ιθαγενεια) θα πα πρεπει να εχει σαν προυποθεση την εκπληρωση συγκερκριμενων υποχρεωσεων.Ετσι ουτε οι αυτοχθονες θα νειωθουν απειλουμενοι αφου οι μεταναστες η τα παιδια τους θα εχουν δουλεψει για την ιθαγενεια αλλα και οι τελευταιοι θα αποκτουν αξιοκρατικα την ιθαγενεια και οχι με την απλη παρουσια τους.
    Στο χερι μας ειναι να κανουμε την μεταναστευση πηγη δυναμης για τον Ελληνισμο και οχι αιτια διαλυσης.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 09:40 | Πετρος

    Τα κόμματα είναι το μέσο να κάνουμε τη χώρα καλύτερη και όχι η χώρα το μέσο να κάνουμε τα κόμματα μεγαλύτερα.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 09:02 | chrisanidis char.

    Με πολυ προσοχη ελεγχοντας ολες τις παραμετρους[εθνικες,κοινωνικες, οικονομικες,ασφαλιστικες,παιδειας,προσληψεων στο δημοσιο τομεα,υγιειας,ασφαλειας κ.λ.π.]πρεπει να προχωρησετε στη ψηφιση του νομου εχοντας την εμπειρια αλλα και τις συνεπειες απο την εδω και χρονια εφαρμογη παρομοιας νομοθεσιας σε αλλα κρατη π.χ.η Γερμανια και η Η.Π.Α.πριν πολλα χρονια,λαμβανοντας φυσικα υπ’οψιν τα σημερινα δεδομενα[τεχνολογια,συμμαχιες,προπτικες αναπτυξης εθνικους στοχους κ.λ.π.]Δεν μπορουμε ολα να τα βαλου με σε ενα τσουβαλι.Τι θα γινει π.χ.με τις προσληψεις στον ευρυτερο δημοσιο τομεα? Μηπως ειναιευκαιρια για την αρση της μονιμοτητας των δημοσιων υπαλληλων και να ελεγχονται ανα τακτα διαστηματα[π.χ.τριετια η πενταετια] τα προσοντα τους και η αποδοση τους απο μια ανεξαρτητη αρχη τυπου Α.Σ.Ε.Π.? Ετσι το δημοσιο δεν θα φορτωνεται τον οποιδηποτε για μια ολοκληρη ζωη.Επι πλεον ΟΛΟΙ οι υπαλληλοιθα παραγουν εργο,γιατι θα ελεγχονται και δεν θα ζουν υπο την ασυλια του δημοσιου.ΝΑ ΠΩΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΗ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 09:07 | Γεωγιος Ζαχος

    Λογω του οτι το προηγουμενο μου σχολιο δεν δημοσιευτηκε(μαλλον οι αληθειες πονανε), οριστε ενα πιο ηπιο. Θα υπηρετησει κανεις απο αυτους των αποκτων την Ελληνικη ιθαγενεια τοσο απλοικα, στις Ελληνικες ενοπλες δυναμεις ως ειναι υποχρεοι, η οχι?

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 09:08 | nikos

    Είμαι σύμφωνος με το σχέδιο νομού.
    Προχωρήστε το.
    Όσοι ζούνε στην Ελλάδα εργάζονται και δημιουργούν για αυτήν.
    Τα μεγάλα κράτη και αυτοκρατορίες μεγαλούργησαν με με την πολυπολιτισμικότητα των πολιτών τους.