(Π.Δ. 118/2007) 27) Στο άρθρο 27 παρ. 1 προστίθεται δεύτερο εδάφιο

27) Στο άρθρο 27 παρ. 1 του Π.Δ. 118/2007 (ΦΕΚ Α’ 150) προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής:

1. Η παραλαβή των υλικών γίνεται από επιτροπές. Η επιτροπή παραλαβής συγκροτείται εντός δεκαπέντε (15) εργασίμων ημερών από την υπογραφή της σύμβασης.

  • Η προθεσμία συγκρότησης επιτροπής παραλαβής εντός 15 εργασίμων ημερών από την υπογραφή της σύμβασης είναι υπερβολικά μεγάλη και επιβαρύνει την έναρξη άμεσης εκτέλεσης της σύμβασης, λαμβανομένου υπόψη ότι στην πλειονότητα των συμβάσεων προμηθειών, η υποχρέωση για παραδόσεις των υλικών αρχίζουν, κατ’ επιταγή του φορέα, αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης. Κατά συνέπεια η διάταξη αυτή πρέπει να αναμορφωθεί αναλόγως προς επιτάχυνση των διαδικασιών και να ορισθεί ότι η επιτροπή παραλαβής συγκροτείται εντός τριών εργασίμων ημερών από την υπογραφή της σύμβασης.
    Ομοίως πρέπει να τροποποιηθεί και η παρ. 2 του εν λόγω άρθρου 27 του πδ 118 με την οποία ορίζεται ότι «κατά τη διαδικασία παραλαβής των υλικών καλείται να παραστεί, εφόσον το επιθυμεί ο προμηθευτής, και διενεργείται ποσοτικός και ποιοτικός έλεγχος» ως ακολούθως «κατά τη διαδικασία παραλαβής των υλικών καλείται να παραστεί ο προμηθευτής ….».

  • 15 Σεπτεμβρίου 2011, 18:13 | ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΝΙΚΑΣ

    Στο τέλος του νέου αυτού εδαφίου να προστεθεί η φράση :
    « Η πράξη του φορέα περί συγκρότησης της επιτροπής αυτής αναρτάται στο διαδίκτυο, στον ιστοχώρο του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ, με μέριμνα του οργάνου που την εξέδωσε».

  • 15 Σεπτεμβρίου 2011, 14:58 | GEORGIOS

    Προτείνω η ημερομηνία αυτή να είναι μικρότερη δηλαδή το αργότερο δύο (2) εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης ώστε να μην δημιουργούνται καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων

  • 15 Σεπτεμβρίου 2011, 13:55 | ΑΓΑΘΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

    Σωστότερο θα ήταν αν η επιτροπή παραλαβής είχε συγκροτηθεί με την έγκριση της διακήρυξης διότι με τον τρόπο αυτό δεν μπορεί να υπάρχει παρέμβαση, οποιουδήποτε οργάνου, ο οποίος ήδη γνωρίζει τον προμηθευτή και μπορεί να ορίσει επιτροπή παραλαβής ανάλογα με τις διαθέσεις του προς τον προμηθευτή.

  • 14 Σεπτεμβρίου 2011, 09:28 | Νέστωρ Ζύγρας

    ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΙΚΤΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ

    Στο ΠΔ 118 δεν προβλέπονται διαδικασίες ελέγχου και έγκρισης – παραλαβής των υπηρεσιών των μικτών προμηθειών.
    Το νομικό αυτό κενό οδηγεί σε τραγελαφικές καταστάσσεις όπου οι επιτροπές προμηθειών κυριολεκτικά αυτοσχεδιάζουν με το συμφέρον του Δημοσίου παντελώς ακάλυπτο.

    Το θέμα πρέπει να αντιμετωπισθεί με την δραστική μείωση των υπηρεσιών που ανατίθενται με το παρόν και την προσθήκη σχετικών άρθρων η την αναφορά σε παράλληλο νομοθετικό πλαίσιο.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2011, 11:40 | Εύη Τσεσμελόγλου

    Εφόσον η επιτροπή παραλαβής συγκροτείται εντός δεκαπέντε εργάσιμων ημερών από την υπογραφή της σύμβασης και χωρίς αυτήν δε μπορεί να γίνει η παραλαβή των υλικών, θα πρέπει από εδώ και στο εξής οι διακηρύξεις να ορίζουν ρητά ότι ο φορέας δεν θα μπορεί να παραγγείλει υλικά της σύμβασης αν πρώτα δεν έχει ορίσει την Επιτροπή αυτή.