(Π.Δ. 118/2007) 21) Η περ. ΙΙ της παρ. α του άρθρου 20 αντικαθίσταται

21) Η περ. ΙΙ της παρ. α του άρθρου 20 του Π.Δ. 118/2007 αντικαθίσταται ως εξής:

Στους ανοικτούς διαγωνισμούς, όταν ο προμηθευτής ο οποίος προσφέρει τη χαμηλότερη τιμή δεν προσκομίζει ένα ή περισσότερα από τα έγγραφα και τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 6 του παρόντος ή, εφόσον τούτο προβλέπεται στη διακήρυξη, στο άρθρο 8α του παρόντος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις αυτές, ή τα προσκομιζόμενα έγγραφα και δικαιολογητικά δεν πληρούν τις απαιτήσεις που τίθενται στις εν λόγω διατάξεις η κατακύρωση γίνεται στον προμηθευτή με την αμέσως επόμενη χαμηλότερη τιμή. Σε περίπτωση που και αυτός δεν προσκομίζει ένα ή περισσότερα από τα έγγραφα και δικαιολογητικά τα οποία απαιτούνται κατά τα ανωτέρω ή τα προσκομιζόμενα έγγραφα και δικαιολογητικά δεν πληρούν τις απαιτήσεις που τίθενται από τις άνω διατάξεις, η κατακύρωση γίνεται στον προμηθευτή με την αμέσως επόμενη χαμηλότερη τιμή και ούτω καθ` εξής. Αν κανένας από τους προμηθευτές δεν προσκομίζει, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις των ανωτέρω διατάξεων, ένα ή περισσότερα από τα έγγραφα και δικαιολογητικά τα οποία απαιτούνται από αυτές ή τα προσκομιζόμενα έγγραφα και δικαιολογητικά δεν πληρούν τις απαιτήσεις που τίθενται στις άνω διατάξεις, ο διαγωνισμός ματαιώνεται. Στις περιπτώσεις αυτές όταν ο συμμετέχων υποβάλλει ψευδή ή ανακριβή υπεύθυνη δήλωση της παρ. 1 του άρθρου 6 ή/και της παρ. 3 του άρθρου 8α του παρόντος ή ο υπόχρεος προς τούτο προσφέρων δεν προσκομίσει εγκαίρως και προσηκόντως κατά το στάδιο της κατακύρωσης ένα ή περισσότερα από τα έγγραφα και δικαιολογητικά της παρ. 2 του άρθρου 6 και, εφόσον έχουν ζητηθεί από την διακήρυξη, των περιπτώσεων α, β, και ζ της παρ. 2 του άρθρου 8 του παρόντος, ή τα προσκομιζόμενα έγγραφα και δικαιολογητικά δεν πληρούν τις απαιτήσεις που τίθενται στις άνω διατάξεις, καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου η εγγύηση συμμετοχής του μειοδότη. Επίσης, καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου η εγγύηση συμμετοχής του μειοδότη, εφόσον από τα υποβληθέντα δικαιολογητικά προκύπτει ότι δεν πληρούνται τα στη διακήρυξη καθοριζόμενα ελάχιστα αναγκαία όρια των οικονομικών και τεχνικών προϋποθέσεων του άρθρου 8α».

  • 16 Σεπτεμβρίου 2011, 18:19 | ΣΕΠΕ

    Στην προτεινόμενη διάταξη, όπως γινόταν και στο ισχύον ΠΔ,προβλέπεται η κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής και στην περίπτωση μη συμμόρφωσης με οικονομικά και τεχνικά κριτήρια.Τούτο όμως γίνεται κατά παράβαση του ΠΔ 60/2007 και της Οδηγίας 2004/18/ΕΚ, αφού ο έλεγχος πρέπει να γίνεται πριν από το άνοιγμα των τεχνικών – οικονομικών προσφορών.Επιπλέον στην προτεινόμενη διάταξη περιέχεται δυσμενέστερη ρύθμιση, καθώς πλέον αποτελεί λόγο κατάπτωσης της εγγύησης όχι μόνο η μη προσκόμιση των στοιχείων περί τεχνικής / οικονομικής δυνατότητας αλλά και η μη πλήρωση των συναφών προϋποθέσεων.

    Προτείνεται η κατάργηση της σχετικής πρόβλεψης.

    Επιπλέον, προτείνεται στη διακήρυξη να προβλέπεται υποχρεωτικά ότι τα σχετικά δικαιολογητικά θα πρέπει να υποβάλλονται μόνο κατά την κατάθεση της προσφοράς και όχι κατά το στάδιο της κατακύρωσης.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2011, 21:48 | ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΝΙΚΑΣ

    Ibidem ως προηγουμένως. Επιπλέον οι περιπτώσεις α, β και ζ να γίνει περιπτώσεις α, β και στ. Ακόμη έχουμε την απορία : Γιατί εδώ να ζητάμε το δικαιολογητικό 8§2β όταν αυτό συνιστά χρηματοπιστοτική ικανότητα και σύμφωνα με το άρθρο 8α καλύπτεται με υπεύθυνη δήλωση ? Υποθέτουμε ότι γιαυτό τον λόγο δεν ζητάμε και το δικαιολογητικό 8§2γ (τεχνική ικανότητα) αφού καλύπτεται με την υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8α.