(Π.Δ. 118/2007) 13) Το άρθρο 6 αντικαθίσταται

13) Το άρθρο 6 του Π.Δ. 118/2007 (ΦΕΚ Α΄150) αντικαθίσταται ως εξής:

« Άρθρο 6»

Προσωπική κατάσταση του υποψηφίου ή του προσφέροντος

1. Οι συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς υποχρεούνται να υποβάλλουν, μαζί με την προσφορά τους, τα εξής:

α. Εγγύηση συμμετοχής στο διαγωνισμό, κατά το άρθρο 25 του Π.Δ 118/07 (ΦΕΚ Α’ 150).

β. Υπεύθυνη δήλωση  της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α΄75), όπως εκάστοτε  ισχύει, με ημερομηνία υπογραφής εντός των δεκαπέντε (15) ημερών που προηγούνται της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των προσφορών και με θεώρηση γνησίου υπογραφής, στην οποία:

i. Να αναγράφονται τα στοιχεία του διαγωνισμού ή διαδικασίας ανάθεσης, στον οποίο συμμετέχουν.

ii. Να δηλώνεται, ότι μέχρι και την ημέρα υπογραφής της δήλωσης δεν έχουν καταδικασθεί με αμετάκλητη απόφαση για κάποιο αδίκημα από τα αναφερόμενα στην περίπτωση (1) του εδ. α της παρ. 2 του παρόντος άρθρου.

Σε περίπτωση που ο προσφέρων είναι νομικό πρόσωπο, η υπεύθυνη δήλωση αφορά τους κατωτέρω, οι οποίοι και την υπογράφουν:

– Τους  Διαχειριστές, όταν το νομικό πρόσωπο είναι Ο.Ε. Ε.Ε. ή  Ε.Π.Ε.

– Τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, όταν το νομικό πρόσωπο είναι Α.Ε.

– Τον  Πρόεδρο του Δ.Σ. όταν ο προσφέρων είναι συνεταιρισμός.

– Σε κάθε άλλη περίπτωση νομικού προσώπου τους νομίμους εκπροσώπους  του.

– Όταν ο προσφέρων είναι ένωση προμηθευτών ή Κοινοπραξία, η δήλωση γίνεται από κάθε μέλος, που συμμετέχει σε αυτήν.

Η δήλωση αυτή δεν μπορεί να υπογράφεται από εντολοδόχο πληρεξούσιο.

γ. Υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α΄75), όπως εκάστοτε ισχύει, με ημερομηνία υπογραφής εντός των δεκαπέντε (15) ημερών που προηγούνται της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των προσφορών και με θεώρηση γνησίου υπογραφής, στην οποία:

i. Να αναγράφονται τα στοιχεία του διαγωνισμού ή διαδικασίας ανάθεσης, στον οποίο συμμετέχουν.

ii. Να δηλώνεται ότι, μέχρι και την ημέρα υπογραφής της δήλωσης:

– Δεν τελούν σε κάποια από τις αναφερόμενες στην περίπτωση (2) του εδ. α της παρ. 2 του παρόντος άρθρου καταστάσεις.

– Είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι ως προς τις υποχρεώσεις τους της περίπτωσης (3) του εδ. α της παρ. 2 του παρόντος άρθρου.

– Είναι εγγεγραμμένοι στο οικείο Επιμελητήριο ή προκειμένου για αλλοδαπά φυσικά και νομικά πρόσωπα σε ισοδύναμες επαγγελματικές οργανώσεις. Στη δήλωση, επίσης, να ορίζεται ρητά η επωνυμία και ο τόπος του Επιμελητηρίου και το αντικείμενο δραστηριοτήτων των νομικών προσώπων ή το ειδικό επάγγελμα των φυσικών προσώπων ή ότι ασκούν γεωργικό ή κτηνοτροφικό επάγγελμα, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση (4) του εδ. α της παρ. 2 και στην περίπτωση (3) του εδ. β της παρ. 2 του παρόντος.

– Δεν τελούν σε κάποια από τις αναφερόμενες στην περίπτωση (2) του εδ. γ της παρ. 2 του παρόντος άρθρου καταστάσεις.

– Δεν έχουν καταδικασθεί βάσει αμετάκλητης δικαστικής απόφασης για αδίκημα σχετικό με την επαγγελματική διαγωγή τους.

–  Δεν έχουν διαπράξει σοβαρό επαγγελματικό παράπτωμα συναφές με το αντικείμενο του διαγωνισμού ή σε σχέση με την επαγγελματική τους ιδιότητα

iii. Να αναλαμβάνεται η υποχρέωση για την έγκαιρη και προσήκουσα προσκόμιση των δικαιολογητικών της παρ. 2 του παρόντος άρθρου και σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις του άρθρου 20 του παρόντος.

Οι ανωτέρω υπεύθυνες δηλώσεις  υπογράφονται από τον νόμιμο εκπρόσωπο του προσφέροντος όπως αυτός καθορίζεται σύμφωνα με υποπερίπτωση ιι  της παρ.1 του άρθρου 6 του Π.Δ 118/07 (ΦΕΚ Α’ 150).

δ. Τα παραστατικά εκπροσώπησης.

Εφόσον οι προμηθευτές συμμετέχουν στους διαγωνισμούς με εκπρόσωπό τους, υποβάλλουν μαζί με την προσφορά είτε καταστατικό και πιστοποιητικό μεταβολών από το αρμόδιο πρωτοδικείο είτε ΦΕΚ εκπροσώπησης ανάλογα με τη μορφή κάθε εταιρείας.

ε. Τα νομιμοποιητικά έγγραφα κάθε συμμετέχοντος, όπως το Φ.Ε.Κ. ίδρυσης και οι τροποποιήσεις του (για διαγωνιζόμενους με μορφή Α.Ε και Ε.Π.Ε.), επικυρωμένο αντίγραφο ή απόσπασμα του καταστατικού του διαγωνιζομένου και των εγγράφων τροποποιήσεών του (για Ο.Ε. και Ε.Ε.), στοιχεία και έγγραφα από τα οποία να προκύπτουν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΑΕ και τα υπόλοιπα πρόσωπα που έχουν δικαίωμα να δεσμεύουν με την υπογραφή τους το νομικό πρόσωπο και τα έγγραφα της νομιμοποίησης αυτών, αν δεν προκύπτει ευθέως από το καταστατικό, αναλόγως με τη νομική μορφή κάθε νομικού προσώπου.

Εφόσον ο προσφέρων αποτελεί ένωση ή κοινοπραξία υποψηφίων αναδόχων που υποβάλλουν κοινή προσφορά, μαζί με την προσφορά υποβάλλουν τα παραπάνω κατά περίπτωση δικαιολογητικά των σημείων γ έως και ε για κάθε μέλος που συμμετέχει στην ένωση ή κοινοπραξία.

2.  Μετά την αξιολόγηση των προσφορών, κατά το άρθρο 20 του παρόντος, ο προσφέρων στον οποίο πρόκειται να γίνει η κατακύρωση, εντός προθεσμίας είκοσι (20) ημερών από την κοινοποίηση της σχετικής έγγραφης ειδοποίησης σ΄ αυτόν, με βεβαίωση παραλαβής ή σύμφωνα με το ν. 2672/1998  (ΦΕΚ Α΄290), οφείλει να υποβάλει σε σφραγισμένο φάκελο, τα εξής έγγραφα και δικαιολογητικά, τα οποία αποσφραγίζονται και ελέγχονται κατά τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 19 παρ. 6 του παρόντος διατάγματος.

α. Οι Έλληνες πολίτες:

(1) Αντίγραφο ποινικού μητρώου ημερομηνία έκδοσης όχι παλαιότερη των τριών (3) μηνών από την υποβολή του φακέλου των δικαιολογητικών, σύμφωνα με την παρ. 2 του παρόντος άρθρου, από το οποίο να προκύπτει, ότι δεν έχουν καταδικασθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, για κάποιο από τα αδικήματα της παρ. 1 του άρθρου 43 του π.δ/τος  60/2007  (ΦΕΚ Α΄64/2007), για κάποιο από τα αδικήματα του Αγορανομικού Κώδικα εφόσον αυτό ορίζεται στη διακήρυξη, καθώς και για κάποιο αδίκημα σχετικό με την άσκηση της επαγγελματικής τους διαγωγής, όπως υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση,  πλαστογραφία, ψευδορκία, δωροδοκία και δόλια χρεοκοπία.

(2)  Πιστοποιητικά αρμόδιας δικαστικής ή διοικητικής αρχής, με ημερομηνία έκδοσης όχι παλαιότερη των τριών (3) μηνών από την υποβολή του φακέλου των δικαιολογητικών, σύμφωνα με την παρ. 2, του παρόντος άρθρου από το οποίο να προκύπτει ότι δεν τελούν:

– σε πτώχευση

– σε διαδικασία κήρυξης πτώχευσης.

– σε διαδικασία συνδιαλλαγής των άρθρων 99 έως 106 και,

– σε διαδικασία αναδιοργάνωσης των άρθρων 107 επ. του Πτωχευτικού Κώδικα, όπως εκάστοτε ισχύει.

(3) Πιστοποιητικά που εκδίδονται από αρμόδιες κατά περίπτωση αρχές με ημερομηνία έκδοσης όχι παλαιότερη του ενός (1) μηνός από την υποβολή του φακέλου των δικαιολογητικών, σύμφωνα με την παρ. 2 του παρόντος άρθρου, από τα οποία να προκύπτει ότι, είναι ενήμεροι ως προς τις υποχρεώσεις τους που αφορούν τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης (κυρίας και επικουρικής) και ως προς τις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Σε περίπτωση εγκατάστασής τους στην αλλοδαπή, τα δικαιολογητικά των παραπάνω περιπτώσεων (2) και (3) εκδίδονται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία της χώρας που είναι εγκατεστημένοι, από την οποία και εκδίδεται το σχετικό πιστοποιητικό.

(4) Πιστοποιητικό του οικείου Επιμελητηρίου, με το οποίο να πιστοποιείται αφενός η εγγραφή τους σ΄ αυτό και το ειδικό επάγγελμά τους, κατά την ημέρα υπογραφής της υπεύθυνης δήλωσης της παρ. 1γ του παρόντος άρθρου και αφετέρου ότι εξακολουθούν να παραμένουν εγγεγραμμένοι μέχρι την επίδοση της ως άνω έγγραφης ειδοποίησης. Για όσους ασκούν γεωργικό ή κτηνοτροφικό επάγγελμα, απαιτείται σχετική βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος, από αρμόδια αρχή του Δημοσίου ή του οικείου ΟΤΑ.

β. Οι αλλοδαποί:

(1) Αντίγραφο ποινικού μητρώου ή ισοδύναμο έγγραφο αρμόδιας διοικητικής ή δικαστικής αρχής της χώρας εγκατάστασής τους,  με ημερομηνία έκδοσης όχι παλαιότερη των τριών (3) μηνών από την υποβολή  του φακέλου των δικαιολογητικών, σύμφωνα με την παρ. 2 του παρόντος άρθρου, από το οποίο να προκύπτει ότι δεν έχουν καταδικασθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση για κάποιο από τα αδικήματα της περίπτωσης  (1) του εδ. α της παρ. 2 του παρόντος άρθρου.

(2) Πιστοποιητικό της κατά περίπτωση αρμόδιας δικαστικής ή διοικητικής αρχής της χώρας εγκατάστασής τους, από το οποίο να προκύπτει ότι δεν τελούν σε κάποια από τις καταστάσεις της περίπτωσης (2) του εδ. α ή υπό άλλη ανάλογη κατάσταση ή διαδικασία και ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις της περίπτωσης (3) του εδ. α της παρ. 2 του παρόντος άρθρου.

(3) Πιστοποιητικό της αρμόδιας αρχής της χώρας εγκατάστασής τους, από το οποίο να προκύπτει ότι ήταν εγγεγραμμένοι στα μητρώα του οικείου Επιμελητηρίου ή σε ισοδύναμες επαγγελματικές οργανώσεις, κατά την ημέρα υπογραφής της υπεύθυνης δήλωσης της παρ. 1γ του παρόντος άρθρου και εξακολουθούν να παραμένουν εγγεγραμμένοι μέχρι την επίδοση της ως άνω έγγραφης ειδοποίησης.

γ. Τα νομικά πρόσωπα ημεδαπά ή αλλοδαπά:

(1) Τα παραπάνω δικαιολογητικά των περιπτώσεων των εδαφίων α και β της παρ. 2 του παρόντος, αντίστοιχα.

(2) Πιστοποιητικό αρμόδιας δικαστικής ή διοικητικής αρχής με ημερομηνία έκδοσης όχι παλαιότερη των τριών (3) μηνών από την υποβολή του φακέλου των δικαιολογητικών, σύμφωνα με την παρ. 2 του παρόντος άρθρου, από το οποίο να προκύπτει ότι δεν τελούν σε εκκαθάριση ή άλλες ανάλογες καταστάσεις (μόνο για αλλοδαπά νομικά πρόσωπα) και, επίσης, ότι δεν τελούν υπό διαδικασία έκδοσης απόφασης εκκαθάρισης ή υπό άλλες ανάλογες καταστάσεις (μόνο για αλλοδαπά νομικά πρόσωπα).

(3) Ειδικότερα, τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα πρέπει να προσκομίζουν για τους διαχειριστές, στις περιπτώσεις των εταιρειών περιορισμένης ευθύνης (Ε.Π.Ε.) και των προσωπικών εταιρειών (Ο.Ε. και Ε.Ε.), για τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο και για άλλα πρόσωπα που ασκούν καθήκοντα Προέδρου ή Διευθύνοντα Συμβούλου, σύμφωνα με το καταστατικό τους, στις περιπτώσεις ανωνύμων εταιρειών (Α.Ε.), αντίγραφο ποινικού μητρώου ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο αρμόδιας διοικητικής ή δικαστικής αρχής της χώρας εγκατάστασης, από το οποίο να προκύπτει ότι τα ανωτέρω πρόσωπα δεν έχουν καταδικασθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, για κάποιο από τα αδικήματα της περίπτωσης (1) του εδ. α της παρ. 2 του παρόντος άρθρου.

(4) Επί ημεδαπών ανωνύμων εταιρειών το πιστοποιητικό εκκαθάρισης εκδίδεται από την αρμόδια Υπηρεσία, στο μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών της οποίας είναι εγγεγραμμένη η συμμετέχουσα στο διαγωνισμό Α.Ε., σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 7α.1.ια΄και 7β.12 του κ.ν. 2190/1920, όπως εκάστοτε ισχύει.

Επί ημεδαπών εταιρειών περιορισμένης ευθύνης και προσωπικών εταιρειών (Ο.Ε. και Ε.Ε.) το πιστοποιητικό της εκκαθάρισης, εκδίδεται από το αρμόδιο τμήμα του Πρωτοδικείου της έδρας της συμμετέχουσας στο διαγωνισμό επιχείρησης.

δ. Οι Συνεταιρισμοί.

(1) Αντίγραφο ποινικού μητρώου με ημερομηνία έκδοσης όχι παλαιότερη των τριών (3) μηνών από την υποβολή του φακέλου των δικαιολογητικών, σύμφωνα με την παρ. 2 του παρόντος άρθρου, ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο αρμόδιας διοικητικής ή δικαστικής αρχής της χώρας εγκατάστασης, από το οποίο να προκύπτει ότι ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου δεν έχει καταδικασθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, για κάποιο από τα αδικήματα της περίπτωσης (1) του εδ. α της παρ. 2 του παρόντος άρθρου.

(2) Τα δικαιολογητικά των περιπτώσεων (2) και (3) του εδ. α της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, εφόσον πρόκειται για ημεδαπούς συνεταιρισμούς και της περίπτωσης (2) του εδ. β της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς συνεταιρισμούς, αντίστοιχα και της περίπτωσης (2) του εδ. γ της παρ. 2 του παρόντος άρθρου.

(3) Βεβαίωση αρμόδιας αρχής ότι ο Συνεταιρισμός λειτουργεί νόμιμα.

ε. Οι ενώσεις προμηθευτών που υποβάλλουν κοινή προσφορά:

Τα παραπάνω κατά περίπτωση δικαιολογητικά, για κάθε προμηθευτή που συμμετέχει στην Ένωση.

3. Εάν σε κάποια Χώρα βεβαιώνεται από οποιαδήποτε αρχή της ότι δεν εκδίδονται τα πιστοποιητικά του εδαφίου α περιπτώσεις (1) και (2), του εδαφίου β περιπτώσεις (1) και (2) της παρ. 2 του παρόντος άρθρου (απόσπασμα ποινικού μητρώου, πιστοποιητικά πτώχευσης, διαδικασίας κήρυξης πτώχευσης, διαδικασίας συνδιαλλαγής των άρθρων 99 έως 106, διαδικασίας αναδιοργάνωσης των άρθρων 107 επί του Πτωχευτικού Κώδικα) ή δεν καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις, δύναται να αντικατασταθούν αυτά ως εξής:

– Εφόσον πρόκειται για διαγωνισμό με προϋπολογισθείσα αξία ίση ή ανώτερη των προβλεπομένων ορίων της περίπτωσης ε της παρ. 2 του  άρθρου 4 του Π.Δ. 118/2007 (ΦΕΚ Α΄150) από ένορκη βεβαίωση του υπόχρεου προς υποβολή του δικαιολογητικού. Εάν στη χώρα αυτή δεν προβλέπεται ούτε ένορκη βεβαίωση, δύναται αυτή να αντικατασταθεί με υπεύθυνη δήλωση ενώπιον αρμόδιας δικαστικής ή διοικητικής αρχής ή συμβολαιογράφου της χώρας, στην οποία είναι εγκατεστημένος ο προμηθευτής.

– Εφόσον πρόκειται για διαγωνισμό με προϋπολογισθείσα αξία κατώτερη των προβλεπομένων ορίων της περίπτωσης ε της παρ. 2 του άρθρου 4 του Π.Δ. 118/2007 (ΦΕΚ Α΄150),  από υπεύθυνη δήλωση του προμηθευτή που γίνεται ενώπιον δικαστικής ή διοικητικής αρχής ή συμβολαιογράφου της χώρας εγκατάστασης.

Στην κατά τα άνω ένορκη βεβαίωση ή υπεύθυνη δήλωση θα δηλώνεται ότι στην συγκεκριμένη χώρα δεν εκδίδονται τα συγκεκριμένα έγγραφα και ότι δεν συντρέχουν στο συγκεκριμένο πρόσωπο οι ανωτέρω νομικές καταστάσεις.

Η ως άνω ένορκη βεβαίωση ή υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να έχει γίνει και να φέρει χρονολογία, εντός του χρονικού διαστήματος που προβλέπεται για την έκδοση του πιστοποιητικού , το οποίο αντικαθιστά.

4. Υποψήφιοι που δεν πληρούν τις απαιτήσεις προσωπικής κατάστασης των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 6 αποκλείονται από τον διαγωνισμό. Επίσης, συνιστά λόγο αποκλεισμού η μη έγκαιρη και προσήκουσα υποβολή των δικαιολογητικών των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος 5. Η απαρίθμηση των δικαιολογητικών τα οποία μπορούν να ζητηθούν, σύμφωνα με το παρόν άρθρο είναι περιοριστική.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2011, 18:12 | ΣΕΠΕ

    Προτείνεται να επιτρέπεται στο στάδιο υποβολής των δικαιολογητικών κατακύρωσης να υπάρχει η δυνατότητα, εντός πέντε εργασίμων ημερών από τη σχετική ειδοποίηση, συμπλήρωσης των υποβληθέντων δικαιολογητικών, εφόσον κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί οποιαδήποτε έλλειψη, οπότε και η προθεσμία των 20 ημερών για την προσκόμιση τους μπορεί να μειωθεί σε 15 ημέρες.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2011, 17:32 | ΣΕΠΕ

    Όσον αφορά στην παράγραφο 2γ:
    1.Δεν είναι σαφές αν τα πιστοποιητικά των φυσικών προσώπων εκδίδονται και για τα νομικά πρόσωπα,
    2.Το πιστοποιητικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας (αλλά και τα άλλα πιστοποιητικά) απαιτείται να αναφέρεται στο χρόνο ειδοποίησης παρότι η Υ.Δ έχει υποβληθεί σε προγενέστερο διάστημα,
    3.Όσον αφορά στις αλλοδαπές ΑΕ δεν είναι σαφές αν τα πιστοποιητικά αφορούν στο Γενικό Διευθυντή ή στο Διευθύνοντα Σύμβουλο,
    4.Πάντως, ο ως άνω όρος σε συνδυασμό με την παρ. 2 περ. γ. (3) του ίδιου άρθρου 6, αλλά και με το άρθρο 43 του ΠΔ 60/2007, υποχρεώνει τις ανώνυμες εταιρείες να ζητούν όχι μόνον από τον Πρόεδρο Δ.Σ. και τον διευθύνοντα σύμβουλό τους. αλλά και από όλα τα μέλη του Δ.Σ. τους (ιδιαίτερα όταν η Διακήρυξη δεν περιέχει κάποια αντίθετη διάταξη) υπεύθυνη δήλωση των ως άνω φυσικών προσώπων ότι δεν έχουν καταδικασθεί για τα ως άνω αδικήματα. Οι δηλώσεις αυτές θα πρέπει να φέρουν ημερομηνία υπογραφής την ημέρα υποβολής της προσφοράς και να έχουν θεώρηση γνησίου υπογραφής των ως άνω προσώπων.

    Προτείνονται τα εξής:
    1.Να αναδιατυπωθεί η παρ. 6.2.γ περ. 1.
    2.Είτε δεν θα απαιτείται το πιστοποιητικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας (αλλά και τα άλλα πιστοποιητικά) να αναφέρεται στο χρόνο ειδοποίησης είτε δεν θα πρέπει να προβλέπονται δυσμενείς συνέπειες για τον προσφέροντα εάν κατά το χρόνο που είχε υποβληθεί η Υ.Δ. ήταν ενήμερος φορολογικά και ασφαλιστικά (αλλά και νομικά “εντάξει”) ωστόσο μετέπειτα παρουσίασε αδυναμία.
    3.Να αναδιατυπωθεί η παράγραφος με ρητή μνεία για τις αλλοδαπές ΑΕ.
    4.Η κατάθεση του αντίστοιχου Ποινικού Μητρώου του εν λόγω προσώπου σύμφωνα με το προϊσχύον δίκαιο ήταν πιο ευχερής και προτείνεται να επανέλθει.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2011, 17:53 | ΣΕΠΕ

    Στις παραγράφους 1β, 1γ, 2α1 προβλέπονται τα εξής:
    1.Γίνεται μνεία του Αγορανομικού Κώδικα,
    2.Το πιστοποιητικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας (αλλά και τα άλλα πιστοποιητικά) απαιτείται να αναφέρεται στο χρόνο ειδοποίησης παρότι η Υ.Δ. έχει υποβληθεί σε προγενέστερο διάστημα,
    3.Γίνεται σύντμηση της διάρκειας ισχύος των πιστοποιητικών της αρμόδιας δικαστικής ή διοικητικής αρχής οπότε αυτά δεν μπορούν να απέχουν του τριμήνου (αντί του εξαμήνου που ίσχυε παλαιότερα)από την υποβολή του φακέλου, παρότι παρατηρούνται τεράστιες καθυστερήσεις την έκδοση τους,
    4.Επειδή ο Διευθύνων Σύμβουλος των αλλοδαπών εταιριών μπορεί να μην διαμένει στην Ελλάδα, πολλές φορές αδυνατεί να παράσχει εγκαίρως τις σχετικές δηλώσεις.

    Προτείνονται αντίστοιχα τα εξής:
    1.Να διαγραφεί η πρόβλεψη περί «μη καταδίκης για αδικήματα του Αγορανομικού Κώδικα».
    2.Είτε δεν θα απαιτείται το πιστοποιητικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας (αλλά και τα άλλα πιστοποιητικά) να αναφέρεται στο χρόνο ειδοποίησης είτε δεν θα πρέπει να προβλέπονται δυσμενείς συνέπειες για τον προσφέροντα εάν κατά το χρόνο που είχε υποβληθεί η Υ.Δ. ήταν ενήμερος φορολογικά και ασφαλιστικά ωστόσο μετέπειτα παρουσίασε αδυναμία.
    3.Είτε να επανέλθει το παλαιότερο καθεστώς (6 μήνες) είτε να γίνει πρόβλεψη ώστε να αρκεί η αποδεδειγμένη υποβολή αίτησης προς έκδοση τους εντός της προθεσμίας των 3 μηνών. Το ίδιο θα ισχύσει αναλογικά και για τα πιστοποιητικά και των άλλων προσώπων πέραν των φυσικών.
    4.Θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη, ώστε οι σχετικές δηλώσεις να υπογράφονται και από το πρόσωπο που έχει οριστεί ως εντολοδόχος πληρεξούσιος.

  • Σχετικά με την προσκόμιση των ασφαλιστικών ενημεροτήτων, στην περίπτωση κατακύρωσης, όπου προβλέπεται ότι η ημερομηνία έκδοσής τους δεν μπορεί να είναι παλαιότερη του ενός μηνός από την υποβολή του φακέλου των δικαιολογητικών θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι η συχνότητα έκδοσής τους και η ισχύς τους καθορίζονται από τα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία. Συνεπώς, σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, δεν μας είναι διαθέσιμες ασφαλιστικές ενημερότητες σε μηνιαία βάση για όλα τα Ταμεία.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2011, 14:26 | ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΝΙΚΑΣ

    Στην παράγραφο 1 εδάφιο (γ) περίπτωση iii, η υπεύθυνη δήλωση να επαναδιατυπωθεί ως εξής :
    «Να αναλαμβάνεται η υποχρέωση για την έγκαιρη και προσήκουσα προσκόμιση των δικαιολογητικών της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και της παραγράφου 3 του άρθρου 8 α του παρόντος».
    ΣΣ Δηλαδή εδώ πρέπει να μεταφερθεί η υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8α§3 καθόσον ανήκει στα δικαιολογητικά συμμετοχής.
    Επίσης στα ζητούμενα του άρθρου 6§1 να προστεθούν και τα :
    «(δ) Έγγραφη δήλωση σχετικά με την χώρα προέλευσης ή καταγωγής του τελικού προϊόντος που προσφέρουν, σύμφωνα με το άρθρο 18§1 του παρόντος.
    (ε) Οποιοδήποτε άλλο στοιχείο τυχόν απαιτείται από άλλες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και ορίζεται από την διακήρυξη, κατ΄ άρθρο 2 παρ 2.»
    ΣΣ Ας ευθυγραμμιστούμε δηλ με το άρθρο 5α περίπτωση Β εδάφιο α του ΠΔ 118.

  • 1. Ορθώς τροποποιείται η προβληματική διάταξη του άρθρου 6 παρ. 1 σχετικά με την υποχρέωση υποβολής υπεύθυνης δήλωσης καλύπτουσας την ημέρα υποβολής της προσφοράς και ορίζεται ότι η σχετική υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (δικαιολογητικό συμμετοχής), θα συντάσσεται και θεωρείται ως προς το γνήσιο της υπογραφής του δηλούντος κατά το διάστημα των 15ημερών που μεσολαβούν μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της προσφοράς, χωρίς να επιτρέπεται η συμπλήρωσή της, με πληρεξούσιο, από άλλο, πλην των υπευθύνων για τη σύνταξή της, πρόσωπο.
    2. Ωστόσο η διάταξη αυτή εξακολουθεί να είναι προβληματική όσον αφορά την εφαρμογή της. Και τούτο διότι, αν και το άρθρο αυτό περί υπεύθυνης δήλωσης αποβλέπει στην απλοποίηση της διαδικασίας συμμετοχής και μείωση του όγκου των δικαιολογητικών, εν τούτοις, τελικά, «επιβάρυνε» τους διαγωνισμούς που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του πδ 60/2007, αφού πέραν των δικαιολογητικών (πιστοποιητικών) που ζητούνται ούτως ή άλλως με την οδηγία αυτή για το παραδεκτό της συμμετοχής των διαγωνιζόμενων, πρόσθεσε μία επί πλέον σειρά πανομοιότυπου περιεχομένου υπευθύνων δηλώσεων, με συνεπεία αντί να οδηγήσει στην απλούστευση της διαδικασίας να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.
    Σκόπιμο ως εκ τούτου είναι να τεθεί στη διάταξη αυτή διευκρίνιση, με την οποία να ορίζεται ότι σε περίπτωση που έχει εφαρμογή η οδηγία 2004/18/ΕΚ (υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση αυτή μόνο συμπληρωματικά εφαρμόζεται το πδ 118/2007) οι εν λόγω δηλώσεις δεν απαιτούνται.
    3. Τέλος πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 4 παρ. 2, στο οποίο παραπέμπει το υπό τροποποίηση άρθρο 6 παρ. 3, δεδομένου ότι τα όρια προϋπολογισθείσας δαπάνης της κοινοτικής οδηγίας 2004/ΕΚ/18 που αφορούν και την υποχρέωση αποστολής προκήρυξης στην Υπηρεσία Επισήμων Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, έχουν μεταβληθεί προς τα κάτω κατόπιν του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1177/2009 της Επιτροπής της 30ης Νοεμβρίου 2009 (ισχύει χωρίς να χρειάζεται κύρωση για την ένταξή του στο εσωτερικό δίκαιο) για την τροποποίηση των οδηγιών 2004/17/ΕΚ, 2004/18/ΕΚ και 2009/81/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα κατώτατα όρια εφαρμογής τους κατά τις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2011, 17:43 | ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΝΙΚΑΣ

    Στην παράγραφο 2 της προτεινόμενης τροποποίησης να συμπληρωθεί το κείμενο με τα ακόλουθα : «………ή σύμφωνα με το ν. 2672/1998 (ΦΕΚ Α΄290), άρθρο 14 : ‘Διακίνηση εγγράφων με ηλεκτρονικό τρόπο’ οφείλει να υποβάλει…………» (ΣΣ δεν χρησιμοποιούμε όλο τον νόμο αλλά το συγκεκριμένο άρθρο)
    Επίσης στο εδάφιο 2 α(4) – για έλληνες πολίτες- να αφαιρεθεί ο όρος «ΟΤΑ», πλέον με τον νόμο 3852/10 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) χρησιμοποιείται ο όρος «Δήμος»

  • 15 Σεπτεμβρίου 2011, 14:12 | GEORGIOS

    Προτείνω τα ακόλουθα:
    1. Η ημερομηνία υπογραφής της υπεύθυνης δήλωσης (της παραγράφου β) της παρ.4 του άρθρου 8 να δύναται να έχει ημερομηνία υπογραφής (και ημερομηνία γνησίου υπογραφής) εντός του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί από την ημέρα ανακοίνωσης του διαγωνισμού μέχρι την ημέρα διενέργειας και τούτο γιατί οι Πρόεδροι και οι Διευθύνοτες Σύμβουλοι εταιρειών είτε λόγω της μεγάλης δραστηριότητας που έχουν είτε του ότι μπορεί να είναι κάτοικοι εξωτερικού σε χρονικό διάστημα 15 ή 30 ημερών είναι πιθανόν να μην παραβρίσκονται στην Ελλάδα οπότε αυτόματα καθιστούν αδύνατη την συμμετοχή εταιρείας.

    2. Τα νομιμοποιητικά έγγραφα να μην κατατίθενται σε έντυπη μορφή με σκοπό να αποφεύγεται η συλλογή τόμων χαρτιού άχρηστου στηνν ουσία, αλλά να υπάρχει γραπτή αναφορά του υποψηφίου στον πλήρη κατάλογο των ΦΕΚ, δεδομένου ότι σήμερα η ηλεκτρονική ανεύρεση αυτών είναι πολύ εύκολη προκειμένου να ελεγχθούν από την Επιτροπή Αξιολόγησης.

  • 14 Σεπτεμβρίου 2011, 10:37 | KANTOR Management Consultants SA

    Ως προς την δυνατότητα διευκρινίσεων στους διαγωνιζομένους, προτείνεται να παρέχεται υποχρεωτικά, εάν επίκειται αποκλεισμός τους από τον διαγωνισμό λόγω ασαφειών των δικαιολογητικών και εγγράφων των προσφορών τους.
    Ως προς την χρήση δάνειας τεχνικής και χρηματοοικονομικής δυνατότητας προτείνεται να προσδιοριστούν με σαφήνεια τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την πιστοποίηση της.
    Στην περίπτωση ανάθεσης τμήματος της σύμβασης σε υπεργολάβους προτείνεται να προσδιοριστούν με σαφήνεια τα δικαιολογητικά που απαιτούνται στην φάση της υποβολής προσφοράς.
    Για την πιστοποίηση της καλής εκτέλεσης των έργων προτείνεται να δίνεται πάντα η δυνατότητα υποβολής υπεύθυνης δήλωσης ή ένορκής βεβαίωσης

  • 13 Σεπτεμβρίου 2011, 10:39 | Eric

    Στις Περιπτώσεις των Α.Ε. την υπεύθυνη δήλωση (αρ.6,παρ.1β) πρέπει να την υπογράφει ο ΝΟΜΙΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ που έχει δικαίωμα υπογραφής και δεσμεύει την εταιρεία. Οχι και ο Πρόεδρος Δ.Σ. και ο Διευθύνων Σύμβουλος ανεξάρτητα ποιος έχει δικαίωμα υπογραφής.

    Επίσης να δοθεί η δυνατότητα να μην επανυποβάλλονται τα Νομιμοποιητικά έγγραφα (ΦΕΚ & καταστατικό) κάθε εταιρείας εφόσον έχουν ήδη κατατεθεί σε προγενέστερο διαγωνισμό του ιδίου φορέα, έστω με χρονικό περιορισμό π.χ. για διαγωνισμούς που διενεργήθηκαν μέσα στην ίδια χρονιά.

    Το θέμα του μητρώου προμηθευτών, παρά τις υποσχέσεις βλέπω ότι έχει εγκαταλειφθεί για να συνεχίσει να βασιλεύει η γραφειοκρατία.

    Πώς να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί εγκαίρως όταν οι επιτροπές πέραν από την «Τεχνική αξιολόγηση» καλούνται να αξιολογήσουν ολόκληρους τόμους από τα δικαιολογητικά των συμμετεχόντων και ποια μέλη από τις επιτροπές αξιολογήσεων γνωρίζουν να τα αξιολογήσουν ; Σε πόσες άλλωστε περιπτώσεις τα δικαιολογητικά απλά «τσεκάρονται» ότι υποβλήθηκαν ασχέτως τι γράφουν;

    Επίσης είναι πολύ λανθασμένος ο περιορισμός των χρονικών ορίων ισχύος των δικαιολογητικών.Από 6 σε 3 μήνες (Πιστοποιητικά περί μη πτωχεύσεως κ.λ.π) ενώ για την Φορολογική και Ασφαλιστική ενημερότητα σε 1 μήνα.

    Μην τροποποιείτε την γραφειοκρατία καταπολεμήστε την .

  • 7 Σεπτεμβρίου 2011, 20:36 | ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΝΙΚΑΣ

    Πρώτον να αφειρεθεί ο τίτλος «Προσωπική κατάσταση του υποψήφιου ή του προσφέροντος», καθόσον αυτή περιγράφεται σαφώς στο άρθρο 43 του ΠΔ60/07 και στο άρθρο 25§1 του Ν.3614/07 και δεν περιλαμβάνει την εγγραφή στο Επιμελητήριο (άρθρο 44 ΠΔ 60/07). αΚΟΛΟΎΘΩς :
    1) Το εδάφιο 1α να γίνει : «εγγύηση συμμετοχης κατά το άρθρο 25 του παρόντος».
    2) Προφανώς με την διάταξη 1β υποχρεώνονται πλέον οι διαγωνιζόμενοι να υποβάλλουν την προσφορά τους μέσα στις τελευταίες 15 ημέρες προ της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των προσφορών, που συνιστά περιοριστικό όρο. Γιατί λοιπόν η ημερομηνία υπογραφής των υπευθύνων δηλώσεων να μην είναι μέσα στο διάστημα των 30 ή των 52 ημερών μεταξύ δημοσίευσης της διακήρυξης και διενέργειας του διαγωνισμού ? Γιατί να μην μπορεί κάποιος να υποβάλλει προσφορά πχ την 40η ημέρα προ της διενέργειας του διαγωνισμού άρα να έχει υπογράψει τότε ή και νωρίτερα – αλλά μετά την δημοσίευση- τις δηλώσεις ?
    3) Στην παρ 1γ, περίπτωση ii, την δήλωση ότι δεν έχουν καταδικαστεί σχετικ;ά με την επαγγελματική τους διαγωγή, την ζητάμε ήδη και στην δήλωση 1β ιι,δηλ το ζητράμε δύο φορές. Επιπλέον πως ορίζονται τα αδικήματα τα σχετικά με την επαγγελματική διαγωγή ? Προτείνουμε να γίνεται αναφορά στο άρθρο 16§4 του Ν.3316/05. Και τι διαφέρει η επαγγελματική διαγωγή από την επαγγελματική ιδιότητα ?
    4) Σχετικά με την εγγραφή στο επιμελητήριο, δεν μπορείς να ζητάς για συμβάσεις άνω του κοινοτικού ορίου υπεύθυνη δήλωση περί εγγραφής αλλά το ίδιο το σώμα της βεβαίωσης (το άρθρο 25 του 3614/07 με το οποίο καλύπτεται με υπεύθυνη δήλωση μόνο η προσωπική κατάσταση ως ειδικότερο υπερισχυει του ΠΔ 118)
    5) Σχετικά μςε τις περιπτώσεις 1δ και 1ε θεωρούμε ότι λάθος διατυπωμένες (πχ ζητάς δύο φορές το καταστατικό). Προτείνουμε οι περιπτώσεις αυτές να ενοποιηθούν σε μία ως ακολούθως :
    1δ) Τα νομιμοποιητικά και λοιπά έγγραφα κάθε συμμετέχοντος. Έτσι :
    Τα νομικά πρόσωπα θα καταθέσουν τα δικαιολογητικά σύστασής τους, και συγκεκριμένα:
    ● Εάν ο προσφέρων είναι Α.Ε. και Ε.Π.Ε. πρέπει να προσκομίσει:
    – Βεβαίωση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης/Τμήμα Εμπορείου και Τουρισμού της αρμόδιας Περιφερειακής Ενότητας της έδρας της εταιρείας (για εταιρείες που έχουν ιδρυθεί μετά τις 4/4/2011, η βεβαίωση αυτή πρέπει να προσκομίζεται από τις υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. του αρμόδιου κατά τόπους επιμελητηρίου), στην οποία να αναφέρεται πότε τροποποιήθηκε για τελευταία φορά το καταστατικό της εταιρείας και ένα αντίγραφο του ισχύοντος καταστατικού σύμφωνα με την ανωτέρω τροποποίηση υπογεγραμμένο από τον Πρόεδρο του ΔΣ ή νόμιμο αναπληρωτή του.
    – Βεβαίωση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης/Τμήμα Εμπορείου και Τουρισμού της αρμόδιας Περιφερειακής Ενότητας της έδρας της εταιρείας (για εταιρείες που έχουν ιδρυθεί μετά τις 4/4/2011, η βεβαίωση αυτή πρέπει να προσκομίζεται από τις υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. του αρμόδιου κατά τόπους επιμελητηρίου), στην οποία η ως άνω υπηρεσία βεβαιώνει ότι το τελευταίο ΔΣ που έχει υποβληθεί σε αυτήν είναι αυτό που δημοσιεύεται στο συγκεκριμένο ΦΕΚ (Τεύχος ΑΕ-ΕΠΕ και Γ.Ε.ΜΗ.) και στην οποία βεβαίωση αναφέρεται ο αριθμός του ΦΕΚ και ένα αντίγραφο του ΦΕΚ στο οποίο υπάρχει δημοσιευμένη ολόκληρη η ανακοίνωση με το Διοικητικό Συμβούλιο και την εκπροσώπηση της συγκεκριμένης εταιρείας.
    – Πιστοποιητικό Πρωτοδικείου (προκειμένου για Ε.Π.Ε.) περί τροποποιήσεων του καταστατικού (πιστοποιητικό μεταβολών).
    ● Προκειμένου για εταιρείες (Ε.Π.Ε.) που έχουν ιδρυθεί μετά τις 4/4/2011, τα ως άνω έγγραφα της περιφερειακής ενότητας πρέπει πλέον να προσκομίζονται από τις υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. του αρμόδιου κατά τόπους επιμελητηρίου.
    ● Εάν ο προσφέρων είναι Ο.Ε, Ε.Ε. πρέπει να προσκομίζει:
    – Επικυρωμένο αντίγραφο του τελευταίου ισχύοντος καταστατικού
    – Πιστοποιητικό από το αρμόδιο Πρωτοδικείο περί των τροποποιήσεων του καταστατικού (πιστοποιητικό μεταβολών).
    – Προκειμένου για εταιρείες που έχουν ιδρυθεί μετά τις 4/4/2011, τα ως άνω έγγραφα της περιφερειακής ενότητας πρέπει πλέον να προσκομίζονται από τις υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. του αρμόδιου κατά τόπους επιμελητηρίου..
    – Τα ως άνω νομιμοποιητικά έγγραφα και στοιχεία πρέπει να αποδεικνύουν την εν γένει νομική κατάσταση του συμμετέχοντος, και από αυτά πρέπει να προκύπτουν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΑΕ, τα υπόλοιπα πρόσωπα που έχουν δικαίωμα να δεσμεύουν με την υπογραφή τους το νομικό πρόσωπο και τα έγγραφα της νομιμοποίησης αυτών, αν αυτό δεν προκύπτει ευθέως από το καταστατικό αναλόγως με τη νομική μορφή των εταιρειών ή κάθε άλλου νομικού προσώπου.
    ● Τα φυσικά πρόσωπα, θα καταθέσουν
    – Έναρξη Επιτηδεύματος από την αντίστοιχη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία και τις μεταβολές του
    6) Θεωρούμε ότι η συνύπαρξη ασε αυτό το άρθρο τόσο των δικαιολογητικών συμμετοχής με την παρ 1 όσο και των δικαιολογητικών κατακύρωσης , με την παρ 2 δημιουργεί μεγάλο μπέρδεμα στους φορείς διενέργειας διαγωνισμών κατά 118, διαγωνούμε με την δομή του 118 σε αυτό το σημείο και πιστεύουμε ότι η παρ 2 με τα δικαιολογητικά κατακύρωσης πρέπει να πάει στο άρθρο 20, αμέσως πριν την περίπτωση Ι του εδαφλιου 2β, άλλωστε χρονικά -στην εξέλιξη του διαγωνισμού – εκεί ανήκει. Πέραν τούτου :
    α) Στην παρ 2 να προστεθεί το : «…. σύμφωνα με τον Ν.2672/98 (ΦΕΚ 290Α), άρθρο 14 : Διακίνηση εγγράφων με ηλεκτρονικό τρόπο), οφείλει ….»
    β) Η περ 2α1, τι σημαίνει η έκφραση : «από την υποβολή του φακέλου των δικαιολογητικών», από την ημερομηνία που υποβάλλει κάποιος τα δικαιολογητικά ή από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών ? Η διευκρίνιση αυτή να δοθεί και όπου στην συνέχεια εμφανίζεται η ίδια διατύπωση. Ακόμα θα προτιμούσαμε τα αδικήματα του άρθρου 43§1 του ΠΔ 60/07 ΝΑ ΑΝΑΦΈΡΟΝΤΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΈ ΕΔΏ ΚΑΙ ΌΧΙ ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ. Τέλος από τα αδικήματα τα σχετικά με την άσκηση της επαγγελματικής διαγωγής να αφειρεθούν η απάτη και η χρεωκοπία, είναι διπλή αναφορά αφού περιλαμβάνονται και σε αυτά του άρθρου 43§1 του ΠΔ60…
    γ) Παρατηρούμε ότι δεν ζητείται πλέον το πιστοποιητικό μη αναγκαστικής διαχείρισης ….
    δ) Γιατί στην περ 4 (πιστοποιητικό του Επιμελητηρίου) χρονικό σημείο αναφοράς είναι η ημερομηνία της ΄΄εγγραφης ειδοποίησης ενώ στα υπόλοιπα τρία ζητούμενα πιστοποιητικά η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών ?
    ε) Σχετικά με την περ 2 του 2β (πτώχευση, φορολογική ενημερότητα κλπ) για αλλοδαπούς, τι παλαιότητος θα είναι τα πιστοποιητικά ? (προσοχή στην περίπτωση άνισης μεταχείρισης εν σχέσει με τους έλληνες!).
    στ) Το εδάφιο γ (για νομικά πρόσωπα) δεν είναι σωστά διατυπωμένο. Πρέπει να παραμείνει η περ 1, η περ 3 να έλθει αμέσως κάτω από την 1 αλλά χωρίς αρίθμηση (δαν επεξήγηση δηλαδή), η περ 2 να ακολουθήσει και η περ 4 να ακολουθήσει χωρίς αρίθμηση σαν επεξήγηση της 2. Ακόμη στην περ 3 να προστεθεί το : «….ανωνύμων εταιρειών (ΑΕ), και για τους νομίμους εκπροσώπους του σε κάθε άλλη περίπτωση νομικού προσώπου, αντίγραφο ποινικού μητρώου ….». Επίσης στο τέλος του εδαφίου γ να προστεθεί και η περ 3 (με την΄νέα αρίθμηση) ως ακολούθως :
    «Εάν ο υποψήφιος ανάδοχος είναι Α.Ε. ή ΕΠΕ υποβάλλει (από την Διεύθυνση Ανάπτυξης / Τμήμα Εμπορείου και Τουρισμού της αρμόδιας Περιφερειακής Ενότητας της έδρας της εταιρείας, ενώ για εταιρείες που ιδρύονται μετά τις 4/4/2011 από την υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ του αρμόδιου κατά τόπους επιμελητηρίου) και ένα επικυρωμένο αντίγραφο του ισχύοντος καταστατικού στο οποίο αναφέρεται η ημερομηνία καταχώρησης του στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών (ΜΑΕ) και η Γενική Συνέλευση που το έχει τροποποιήσει.»
    ζ) Στην παρ 3 βλέπουμε ότι έχει παραληφθεί η απάιτηση, σε περίπτωση που σε κάποια χώρα βαβαιώνεται ότι δεν εκδίδεται κάποιο πιστοποιητικό, η βαβαίωση αυτή να επισυνάπτεται με την υπεύθυνη δηλωση ή ένορή βαβαίωση του διαγωνιζόμενου ότι δεν εμπίπτει στην αντίστοιχη περίπτωση. Προτείνουμε επίσης η παρ 3 να συμπληρωθεί με το κείμενο :
    » Η ένορκη βεβαίωση θα καλύπτει επίσης την περίπτωση όπου υπάρχει ασάφεια για την πηγή, την πληρότητα και το περιεχόμενο των επιμέρους δικαιολογητικών. Όπου απαιτείται Υπεύθυνη Δήλωση, νοείται για τους μεν ημεδαπούς Υπεύθυνη Δήλωση σύμφωνα με τον Ν. 1599/86 του νομίμου εκπροσώπου του νομικού προσώπου ή Υπεύθυνη Δήλωση του φυσικού προσώπου, για τους δε αλλοδαπούς κείμενο ανάλογης αποδεικτικής αξίας το οποίο θα συνοδεύεται από επίσημη μετάφραση του στα Ελληνικά κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 454 του Κ. Πολ. Δικ. και 53 του Κώδικα περί Δικηγόρων».
    Τέλος προτείνουμε πριν την παρ 4 να παρεμβληθεί η ακόλουθη παράγραφος (με αναρίθμηση των παρ 4 και 5 σε 5 και 6) :
    «4. Εφόσον από την προσκόμιση των νομιμοποιητικών εγγράφων για τη λειτουργία του νομικού προσώπου στον φάκελο των δικαιολογητικών συμμετοχής έχει υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή ή τροποποίηση, ο υποψήφιος ανάδοχος υποχρεούται να προσκομίσει με τα Δικαιολογητικά Κατακύρωσης τα σχετικά έγγραφα με την μορφή που ισχύουν κατά την ημερομηνία της έγγραφης ειδοποίησης της παρ 2 άνω (π.χ. την τελευταία ισχύουσα τροποποίηση του καταστατικού, το ισχύον Δ.Σ και τις νέες βεβαιώσεις της Διεύθυνσης Ανάπτυξης / Τμήμα Εμπορείου και Τουρισμού της αρμόδιας Περιφερειακής Ενότητας της έδρας της εταιρείας ή της υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ του αρμόδιου κατά τόπους επιμελητηρίου¨)». Και τέλος στην παρ 4 το «του παρόντος 5» να γίνει του παρόντος 6.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2011, 13:15 | Έλενα Γκουρνέλου

    1. Στην τροποποίηση Νο 13 που αφορά το άρθρο 6 του Π.Δ. 118/2007 και τις αντικαταστάσεις που γίνονται σε αυτό, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι για την παρ. 1 περ. β., η Υπεύθυνη Δήλωση που ζητείται να κατατίθεται για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς είναι αδύνατο να φέρει «…ημερομηνία υπογραφής εντός των δεκαπέντε (15) ημερών που προηγούνται της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των προσφορών και με θεώρηση γνησίου της υπογραφής…» στις περιπτώσεις Ανωνύμων Εταιρειών των οποίων το Διοικητικό Συμβούλιο, και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος (από τους οποίους απαιτείται η υπογραφή της εν λόγω Υπεύθυνης Δήλωσης), αποτελείται από άτομα που κατοικούν και ζουν στο εξωτερικό και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την απόκτηση των απαραίτητων αυτών δικαιολογητικών.
    2. Στην τροποποίηση Νο 13 που αφορά το άρθρο 6 του Π.Δ. 118/2007 και τις αντικαταστάσεις που γίνονται σε αυτό, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι για την παρ. 1 περ. γ., η Υπεύθυνη Δήλωση που ζητείται να κατατίθεται για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς είναι αδύνατο να φέρει «…ημερομηνία υπογραφής εντός των δεκαπέντε (15) ημερών που προηγούνται της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των προσφορών και με θεώρηση γνησίου της υπογραφής…» στις περιπτώσεις Ανωνύμων Εταιρειών των οποίων το Διοικητικό Συμβούλιο, και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος (στην περίπτωση που απαιτείται η υπογραφή της εν λόγω Υπεύθυνης Δήλωσης από αυτούς), αποτελείται από άτομα που κατοικούν και ζουν στο εξωτερικό και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την απόκτηση των απαραίτητων αυτών δικαιολογητικών.
    3. Στην τροποποίηση Νο 13 που αφορά το άρθρο 6 του Π.Δ. 118/2007 και τις αντικαταστάσεις που γίνονται σε αυτό, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι για την παρ. 2 περ. α3., «τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από αρμόδιες κατά περίπτωση αρχές με ημερομηνία έκδοσης όχι παλαιότερη του ενός (1) μηνός από την υποβολή του φακέλου των δικαιολογητικών…» όσον αφορά τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης (κύριας και επικουρικής), θα πρέπει να διασφαλιστεί η σχετική ενημέρωση / συνεργασία με τα εκάστοτε ταμεία ασφάλισης, δεδομένου ότι κάθε ταμείο ασφάλισης αναφέρει στις βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας που εκδίδει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης και μπορεί να έχει μέχρι και 6μηνη ισχύ.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2011, 08:09 | Εύη Τσεσμελόγλου

    Να προσθέσω και κάτι ακόμα: αφού δεν εγκαινιάζετε ούτε τώρα το περίφημο μητρώο προμηθευτών, θα πρέπει τουλάχιστον να επαναφέρετε μια παλιότερη δυνατότητα που είχαν οι εταιρείες.
    Όταν πρόκειται για κοντινούς διαγωνισμούς του ίδιου νοσοκομείου, να μην υποβάλουν 3 και 4 φορές τα ίδια δικαιολογητικά (ειδικά π.χ. ΦΕΚ και άλλα νομιμοποιητικά, το ISO και την Υπ.Απόφαση που όπως και να ‘χει δεν αλλάζουν από μέρα σε μέρα!), αλλά να δηλώνουν υπεύθυνα ότι τα συγκεκριμένα δικαιολογητικά έχουν κατατεθεί στον τάδε διαγωνισμό και βρίσκονται ακόμα σε ισχύ.
    Τον Δεκέμβριο π.χ. (και όχι μόνο) λάβαμε μέρος σε 3 διαγωνισμούς του ίδιου νοσοκομείου με διαφορά 2 ημερών. Ποιος λόγος υπήρχε να καταθέσω από 3 φορές ΦΕΚ, καταστατικό, ISO της εταιρείας, την υπεύθυνη δήλωση για τις καταδίκες, τους νομικούς περιορισμούς, και πάει λέγοντας;

    Τέλος, κάτι σημαντικό. Πότε θα μπει τέλος στις καταχρηστικές απαιτήσεις των νοσοκομείων για παρατάσεις των διαγωνισμών τους; Το ξέρετε ότι υπάρχουν διαγωνισμοί του 2007 που ακόμα δεν έχουν κατακυρωθεί, αλλά και δεν παίρνει απόφαση το νοσοκομείο να τους ματαιώσει; Αντίθετα, χωρίς να προχωράνε, έρχονται κάθε έξι μήνες και ζητάνε νέες παρατάσεις προσφορών και εγγυητικών (το χειρότερο). Λες και μπορούν πια, ειδικά με τις ανώτατες τιμές, να κατακυρώσουν σε τιμές του 2007 ή και του 2008!
    Γνωρίζω τα όρια που έχει θέσει το ΠΔ 118 στην παράταση που μπορεί να ζητήσει ένα νοσοκομείο, αλλά ας μη γελιόμαστε – ποια εταιρεία θα πάρει απόφαση να αποχωρήσει μόνη από έναν διαγωνισμό για τον οποίο έχει ήδη καταβάλει μεγάλο κόστος σε χρήμα, αλλά και σε χρόνο και κόπο, παραιτούμενη από μια πιθανή σύμβαση που τώρα ειδικά της χρειάζεται περισσότερο από ποτέ; Πρέπει να λήξει αυτή η ομηρεία.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2011, 14:45 | Εύη Τσεσμελόγλου

    «β. Υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α΄75), όπως εκάστοτε ισχύει, με ημερομηνία υπογραφής εντός των δεκαπέντε (15) ημερών που προηγούνται της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των προσφορών και με θεώρηση γνησίου υπογραφής, στην οποία:»

    Προτείνω να μετακινήσετε το «και με θεώρηση γνησίου υπογραφής» αμέσως μετά το «με ημερομηνία υπογραφής», ώστε να γίνει «με ημερομηνία υπογραφής και με θεώρηση γνησίου υπογραφής εντός των δεκαπέντε (15) ημερών που προηγούνται της καταληκτικής ημερομηνίας κλπ κλπ»

    Πιθανότατα σας φαίνεται υπολεπτομέρεια της υπολεπτομέρειας, αλλά όλο και κάποιος τυπολάτρης θα βρεθεί να μας αποκλείσει αν τυχόν γίνει κάποιο λάθος ή υπάρξει κάποια ασυμφωνία. Έχουν ξανασυμβεί τέτοια πράγματα.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2011, 14:34 | Εύη Τσεσμελόγλου

    Σχετικά με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται στο στάδιο της κατακύρωσης του διαγωνισμού, η τροποποίηση ως προς τον απαιτούμενο χρόνο έκδοσής τους, ο οποίος πλέον θα υπολογίζεται από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής του σχετικού φακέλου και όχι από την παραλαβή της ειδοποίησης του φορέα, είναι πραγματικά πολύ θετική και ως εταιρείες μας διευκολύνει πολύ για ευνόητους λόγους.

    Ωστόσο, συγκεκριμένα για την περίπτωση των πιστοποιητικών περί πτώχευσης, διαδικασίας κήρυξης πτώχευσης, εκκαθάρισης (για τα νομικά πρόσωπα) καθώς και των νέων που αφορούν στη διαδικασία συνδιαλλαγής των άρθρων 99 έως 106 και στη διαδικασία αναδιοργάνωσης των άρθρων 107 επ. του Πτωχευτικού Κώδικα, των πιστοποιητικών δηλαδή που εκδίδονται από τα αρμόδια δικαστήρια, θα ήθελα να παραπονεθώ για τη μείωση της αποδοχής ισχύος τους από 6 σε 3 μήνες.
    Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες αργούν χαρακτηριστικά στην έκδοση των πιστοποιητικών, με διάστημα αναμονής που προσεγγίζει τον ένα μήνα. Δεδομένου ότι η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών κατακύρωσης είναι 20 ημέρες κατ’ ανώτατο όριο, αυτομάτως δεν υπάρχει δυνατότητα για εμάς να τα εκδώσουμε μετά την εκάστοτε ειδοποίηση – θα πρέπει, όπως και τώρα, να τα έχουμε ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα, είτε μας χρειαστούν εντέλει είτε όχι. Γίνεται κατανοητό λοιπόν ότι για αυτή την κατηγορία δικαιολογητικών ακυρώνεται η όποια βελτίωση της διαδικασίας επιτυγχάνει η τροποποίηση αρ. 13 του Άρθρου 6. Επιπλέον, αντί για κάθε 5 μήνες, θα υποχρεωνόμαστε πλέον να ανανεώνουμε τα πιστοποιητικά αυτά κάθε 2 μήνες (ώστε να είμαστε βέβαιοι πως ανά πάσα στιγμή θα έχουμε πιστοποιητικά σε ισχύ).

    Για τους παραπάνω λόγους, είναι καλύτερα να αναθεωρήσετε την Τροποποίηση αρ. 13 ως προς αυτό το σκέλος συγκεκριμένα, δηλαδή το χρόνο ισχύος ιδιαιτέρως αυτής της κατηγορίας των δικαιολογητικών, και να τον αφήσετε στους 6 μήνες αντί για 3.

    Κατά τα λοιπά, περιττεύει να σημειώσω πόσο πολύ συμφωνώ με όλους τους προλαλήσαντες που αναφέρονται στην Στοιχειώδη αυτεπάγγελτη αναζήτηση των δικαιολογητικών.
    Ένα καλό πήγατε να κάνετε πριν λίγα χρόνια με το απόσπασμα ποινικού μητρώου, και λίγο μετά ακολούθησε εγκύκλιος που εξαιρούσε από την αυτεπάγγελτη αναζήτησή του τους διαγωνισμούς των φορέων Υγείας και του ΙΚΑ. Υποθέτω επειδή βαριούνταν να προσθέσουν άλλο ένα καθήκον…

  • 31 Αυγούστου 2011, 10:12 | Δημοσθένης Χαριλάου

    @ 30 Αυγούστου 2011, 14:19 | Christos

    Απλοποίηση των διαδικασιών σημαίνει και αυτεπάγγελτη αναζήτηση των πιστοποιητικών του Δημοσίου ανάμεσα στις υπηρεσίες. Είναι ανώφελο να γίνομαι μπαλάκι στις δημόσιες υπηρεσίες για να μαζέψω χαρτιά που ζητάει μια άλλη υπηρεσία του Δημοσίου.

    Δηλαδή τις ώρες που χάνω για να τρέχω σε πρωτοδικεία, ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, δικηγόρους, ΚΕΠ δεν τις υπολογίζεις καθόλου; Γιατί να τρέχω χωρίς νόημα στους δρόμους, ενώ γνωρίζω ότι με ένα FAX μπορεί η μια υπηρεσία να το ζητήσει από την άλλη;

    Όσον αφορά τον χρόνο για τον έλεγχο των δικαιολογητικών, είναι θέμα απροθυμίας των Δημοσίων Υπαλλήλων να δουλέψουν και τη δουλειά 1 εβδομάδας την κάνουν 4 μήνες. Η ίδια υπηρεσία που ζητάει τα προς προμήθεια υλικά αυτή θα πρέπει να βιάζεται και να πιέζει για να τελειώσουν.

  • 30 Αυγούστου 2011, 16:16 | Panos

    Αγνοείται παντελώς ότι σε πολλές χώρες του εξωτερικού (για παράδειγμα στην Αυστρία) λειτουργεί μητρώο εταιρειών όπου αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία νομιμοποίησης της κάθε εταιρείας.
    Το πιστοποιητικό εγγραφής και δεδομένων στο μητρώο εταιρειών αποδεικνύει ότι για παράδειγμα η εταιρεία δεν βρίσκεται σε εκκαθάριση ή πτώχευση (διότι στην αντίθετη περίπτωση θα αναγραφόταν στο πιστοποιητικό). Επίσης, δίνει συνοπτικά τα ονόματα και τα στοιχεία όσων δεσμεύουν την εταιρεία, το μετοχικό κεφάλαιο κλπ. Συνεπώς σε μία αλλοδαπή εταιρεία που προσκομίζει πρόσφατο πιστοποιητικό εγγραφής στο Μητρώο εταιρείών δεν θα έπρεπε να ζητείται επιπρόσθετα η προσκόμιση πιστοποιητικών από το Πρωτοδικείο ή άλλα νομιμοποιητικά έγγραφα (σύστασης, μεταβολών κλπ) αφού αυτά αποτυπώνονται στο πιστοποιητικό.
    Με τον τρόπο αυτό θα είναι πιο εύκολη η συμμετοχή αλλοδαπών εταιρειών σε διαγωνισμούς Δημοσίου χωρίς να χρειάζεται η υποβολή κάθε είδους πιστοποιητικού, η οποία δυστυχώς παραμένει απαραίτητη για τις Ελληνικές εταιρείας λόγω μη ύπαρξης (ακόμα) Μητρώου Εταιρειών.

  • 30 Αυγούστου 2011, 14:19 | Christos

    Στα δικαιολογητικά συμμετοχής αρκούν η εγγυητική επιστολή συμμετοχής και ΥΔ των ατόμων που ορίζονται (πχ. Πρόεδροι Δ.Σ. και Διευθύνοντες Σύμβουλοι για Α.Ε.) με την προσθήκη της ιδιότητας του υπογράφοντος στην υπεύθυνη δήλωση «δηλώνω ότι είμαι Πρόεδρος Δ.Σ. της προσφέρουσας εταιρίας ΧΧΧΧ Α.Ε.».

    Δεν υπάρχει λόγος να υποβάλλονται ΦΕΚ, ούτε στα δικαιολογητικά, ούτε μετά την κατακύρωση. Για Α.Ε. και ΕΠΕ ο οποιοσδήποτε μπορεί να τα αναζητήσει στο site του Εθνικού Τυπογραφείου. Αν η Επιτροπή Διαγωνισμού δεν τα βρίσκει, μπορεί να ζητήσει διευκρινίσεις (πχ. αριθμός μητρώου ΑΕ ή το ΦΕΚ τελευταίας τροποποίησης της ΕΠΕ που αναφέρει Διαχειριστές) από τον προσφέροντα. Για τις υπόλοιπες εταιρίες, μπορεί να υποβάλλονται μετά την κατακύρωση ιδιωτικά συμφωνητικά σύστασής τους ή έναρξη επιτηδεύματος για φυσικά πρόσωπα.

    Σε κάθε περίπτωση, αν βρεθεί στην κατακύρωση ότι ο υποβάλλων την ΥΔ δεν είναι πχ. όντως Πρόεδρος Δ.Σ. της εταιρίας, πέραν της ψευδούς ΥΔ και του αδικήματος, υπάρχει και η εγγυητική επιστολή συμμετοχής στον διαγωνισμό, η οποία θα καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου. Για τον ίδιο λόγο, η απαίτηση για γνήσιο υπογραφής στις ΥΔ είναι περιττή, καθώς η εγγυητική επιστολή αρκεί για να διασφαλίσει το συμφέρον του δημοσίου.

    Τέλος, διαφωνώ με την προτεινόμενη αυταπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών. Αν σήμερα ο έλεγχος των δικαιολογητικών διαρκεί 4 μήνες και η κατακύρωση 1 μήνα, ο αυταπάγγελτος έλεγχος θα διπλασιάσει τους χρόνους αυτούς.

  • 29 Αυγούστου 2011, 12:48 | Filippos

    I grafiokratia einai anastaltikos paragon

  • 26 Αυγούστου 2011, 16:34 | Δημοσθένης Χαριλάου

    Για την παράγραφο 2 και τα δικαιολογητικά του μειοδότη:

    ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ θα πρέπει να αναζητούνται από τις αρμόδιες αρχές. Αυτεπάγγελτη αναζήτηση για τα αντίγραφα ποινικού μητρώου,
    αυτεπάγγελτη αναζήτηση για το πιστοποιητικό του πρωτοδικείου περί μη πτώχευσης,
    αυτεπάγγελτη αναζήτηση για τα πιστοποιητικά συνδιαλλαγής και αναδιοργάνωσης,
    αυτεπάγγελτη αναζήτηση για τα πιστοποιητικά εκκαθάρισης και διαχείρισης,
    αυτεπάγγελτη αναζήτηση για την ασφαλιστική και την φορολογική ενημερότητα,
    αυτεπάγγελτη αναζήτηση του πιστοποιητικού του ΕΒΕΑ.

    Έτσι θα γίνει η απλοποίηση των διαδικασιών και η μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις, οι αλλαγές που προτείνονται στο σχέδιο είναι άτολμες και φοβικές!

    Εγγυητική επιστολή συμμετοχής, ΦΕΚ σύστασης και ΦΕΚ εκπροσώπησης και 1 υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου – ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ!

  • 26 Αυγούστου 2011, 11:58 | Παναγιώτης Σόμαλης

    Σχετικά με την κατωτέρω υπεύθυνη δήλωση «γ. Υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α΄75), όπως εκάστοτε ισχύει, με ημερομηνία υπογραφής εντός των δεκαπέντε (15) ημερών που προηγούνται της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των προσφορών και με θεώρηση γνησίου υπογραφής, στην οποία:

    i. Να αναγράφονται τα στοιχεία του διαγωνισμού ή διαδικασίας ανάθεσης, στον οποίο συμμετέχουν.

    ii. Να δηλώνεται ότι, μέχρι και την ημέρα υπογραφής της δήλωσης:

    – Δεν τελούν σε κάποια από τις αναφερόμενες στην περίπτωση (2) του εδ. α της παρ. 2 του παρόντος άρθρου καταστάσεις.

    – Είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι ως προς τις υποχρεώσεις τους της περίπτωσης (3) του εδ. α της παρ. 2 του παρόντος άρθρου.

    – Είναι εγγεγραμμένοι στο οικείο Επιμελητήριο ή προκειμένου για αλλοδαπά φυσικά και νομικά πρόσωπα σε ισοδύναμες επαγγελματικές οργανώσεις. Στη δήλωση, επίσης, να ορίζεται ρητά η επωνυμία και ο τόπος του Επιμελητηρίου και το αντικείμενο δραστηριοτήτων των νομικών προσώπων ή το ειδικό επάγγελμα των φυσικών προσώπων ή ότι ασκούν γεωργικό ή κτηνοτροφικό επάγγελμα, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση (4) του εδ. α της παρ. 2 και στην περίπτωση (3) του εδ. β της παρ. 2 του παρόντος.

    – Δεν τελούν σε κάποια από τις αναφερόμενες στην περίπτωση (2) του εδ. γ της παρ. 2 του παρόντος άρθρου καταστάσεις.

    – Δεν έχουν καταδικασθεί βάσει αμετάκλητης δικαστικής απόφασης για αδίκημα σχετικό με την επαγγελματική διαγωγή τους.

    – Δεν έχουν διαπράξει σοβαρό επαγγελματικό παράπτωμα συναφές με το αντικείμενο του διαγωνισμού ή σε σχέση με την επαγγελματική τους ιδιότητα

    iii. Να αναλαμβάνεται η υποχρέωση για την έγκαιρη και προσήκουσα προσκόμιση των δικαιολογητικών της παρ. 2 του παρόντος άρθρου και σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις του άρθρου 20 του παρόντος» αναφέρεται ότι «Οι ανωτέρω υπεύθυνες δηλώσεις υπογράφονται από τον νόμιμο εκπρόσωπο του προσφέροντος όπως αυτός καθορίζεται σύμφωνα με υποπερίπτωση ιι της παρ.1 του άρθρου 6 του Π.Δ 118/07 (ΦΕΚ Α’ 150)».
    Δηλαδή θα ισχύουν ὀσα και για τη δήλωση προσωπικής καταστάσεως δηλαδή «Σε περίπτωση που ο προσφέρων είναι νομικό πρόσωπο, η υπεύθυνη δήλωση αφορά τους κατωτέρω, οι οποίοι και την υπογράφουν:

    – Τους Διαχειριστές, όταν το νομικό πρόσωπο είναι Ο.Ε. Ε.Ε. ή Ε.Π.Ε.

    – Τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, όταν το νομικό πρόσωπο είναι Α.Ε.

    – Τον Πρόεδρο του Δ.Σ. όταν ο προσφέρων είναι συνεταιρισμός.

    – Σε κάθε άλλη περίπτωση νομικού προσώπου τους νομίμους εκπροσώπους του.

    – Όταν ο προσφέρων είναι ένωση προμηθευτών ή Κοινοπραξία, η δήλωση γίνεται από κάθε μέλος, που συμμετέχει σε αυτήν.

    Η δήλωση αυτή δεν μπορεί να υπογράφεται από εντολοδόχο πληρεξούσιο» ή την δήλωση αυτή θα μπορεί να υπογράφει και κάποιο μέλος ΔΣ ή άτομο με ειδική πληρεξουσιότητα;

    Καλό είναι να διευκρινιστεί!

  • 26 Αυγούστου 2011, 11:53 | Παναγιώτης Σόμαλης

    Ερώτηση:

    Η φράση «και για άλλα πρόσωπα που ασκούν καθήκοντα Προέδρου ή Διευθύνοντα Συμβούλου, σύμφωνα με το καταστατικό τους, στις περιπτώσεις ανωνύμων εταιρειών (Α.Ε.)» τι σημαίνει; λοιπά μέλη Δ.Σ.; λοιπά άτομα με δικαίωμα υπογραφής περί επιταγών κλπ. ή τίποτε από τα ανωτέρω;

    Καλό είναι να διευκρινιστεί ώστε να αποφεύγονται οι ασάφειες!

  • 26 Αυγούστου 2011, 10:38 | Vagelis

    Αυτό που πρέπει να γίνει είναι Συνολική κατάργηση ΟΛΩΝ των διαδικασιών προμηθειών και έκδοση νέων οι οποίες ΔΕΝ θα ξεπερνούν τις 10 σελίδες και θα είναι ΠΛΗΡΩΣ και ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ηλεκτρονικές. Έλεος πια με τις τροποποιήσεις από αρχαία και παρωχυμένα διατάγματα. Πότε θα καταλάβετε ότι με τροποποιήσεις ΔΕΝ βγαίνει άκρη?

    Στο συγκεκριμένο άρθρο δηλαδή υπάρχουν τουλάχιστον εκατό ανούσιες απαιτήσεις. Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ σύνδεση με το υποτιθέμενο πητρώο προμηθευτών. Αν υπάρχει μητρώο για ποιο λόγο θέλουμε τα δικαιολογητικά συμμετοχής και την εγγύηση συμμετοχής. Δηλαδή για ποιο λόγο σε ένα τυπικό διαγωνισμό για (π.χ.) 100000 ευρώ να ξοδεύουν οι εταιρίες διαγωνιζόμενοι σχεδόν 2-3 χιλιάδες ευρώ η κάθε μία για να συμμετέχουν την στιγμή που μπορεί να γίνει με μηδέν κόστος? Αυτό το κόστος το υπολογίζει κανένας? Μετά μην απορείτε για τις υπερτιμήσεις αγαθών και υπηρεσιών.

    Μία εγγυητική συμμετοχής η οποία κοστίζει κατά μέσο όρο 500 ευρώ (μαζί με προμήθειες) και την οποία συνήθως οι εντελώς αναποτελεσματικοί δημόσιοι μηχανισμοί κρατούν για τουλάχιστον 6-12 μηνες γιατί χρειάζεται να υπάρχει?

    Πότε θα σταματήσει επιτέλους το Δημόσιο να ζητάει τα δικά του δημόσια έγγραφα που έχει σε τουλάχιστον 10 σημεία να τα ξαναφέρουν οι διαγωνιζόμενοι? Πότε θα σταματήσετε να υποχρεώνεται τους επιχειρηματίες να ξοδεύουν περιουσίες στις Τράπεζες αντί να τα δίνουν στην καινοτομία και στους εργαζόμενους?

    Γιατί να βεβαιώνεται (με χάσιμο άπειρου ανθρωποχρόνου) το προφανές της μη καταδίκης και άλλων ανούσιων σχολίων? Ας βγαίνει μία λίστα με επιτυχόντες στην τεχνική προσφορά (η οποία επίσης δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 20-30 σελίδες) και όποιοι έχουν κερδίσει ας φέρνουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα. Έχετε καταλάβει ότι στα ΚΕΠ γίνεται χαμός από υπογραφές υπευθύνων δηλώσεων από τους εκπρόσωπους των εταιριών οι οποίοι είναι και οι πιο ακριβοί στις εταιρίες και χάνουν 1-2 ώρες να βεβαιώσουν αυτά που το Δημόσιο ξέρει ΗΔΗ και που παλιά έπαιρνε απλώς μία γραμματέας τηλεφωνικά.

    Αυτό δε με την ημερομηνία των ΥΔ που πρέπει (… ΑΝΗΚΟΥΣΤΟ…) να είναι την ημέρα του διαγωνισμού έχει δημιουργήσει μία στρατιά παράνομων υπογραφών από ανθρώπους οι οποίοι προκειμένου να κάνουν την δουλειά τους χρησιμοποιούν κάθε τρόπο. Δηλαδή ΠΩΣ περιμένετε να κάνει δήλωση ημέρας κάποιος από την Αλεξανδρούπολη σε διαγωνισμό που θα κατατεθεί στην Λάρισα και να ΜΗΝ έχει κάνει πλαστογραφία? Έχετε δει στον Χάρτη τις αποστάσεις. Γιατί δηλαδή η ημερομηνία διενέργειας αλλάζει έτσι και αλλιώς «δήλωση» (και όχι βεβαίωση δημοσίου) του διαγωνιζομένου για την μη καταδίκη του?

    Μην ψάχνετε άδικα τρόπους να αποκλείσετε τους κακόβουλους και τους απατεώνες. Βρείτε ΕΥΚΟΛΕΣ διαδικασίες για να συμμετέχουν όλοι και οι Απατεώνες θα παραγκωνιστούν αυτόματα. Το πιο σωστό που μπορείτε να κάνετε είναι να πάρετε τις διαδικασίες δημόσιων διαγωνισμών από ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ χώρα της Ευρώπης ή τις ΗΠΑ και απλώς να το μεταφράσετε. Ξεκινήστε από το γεγονός ότι ΟΛΟΙ είναι τίμιοι και θέλουν να συμμετέχουν με αγνές προθέσεις και όχι να ζητάτε τόσα πολλά προκειμένου να αποκλείσετε τον 1 από τους 100 που ενδεχομένως να είναι παράνομοι. Έτσι προκειμένου να αποκλείσετε τον έναν ταλαιπωρείτε τους 99. Θα έπρεπε να είναι το ανάποδο. Ο λόγος που αποτυγχάνουν οι δημόσιοι διαγωνισμοί και συνεχίζονται για χρόνια και με πολλές διακαστικές διαμάχες είναι ακριβώς η ύπαρξη αναχρονιστικών ΠΔ και τροποποιήσεων των διατάξεων χαμένων μέσα στο πέρασμα του χρόνου και της γραφειοκρατίας.

    Κοιτάξτε να αξιοποιήσετε την παραγωγικότητα και την καινοτομικότητα των Επιχειρηματιών και των εταιριών και όχι να εξαντλείτε τα νεύρα τους σε απίστευτες γραφειοκρατικές διαδικασίες.