(Π.Δ. 118/2007) 2) Η περίπτωση ιζ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 2 αντικαθίσταται

2) Η περίπτωση ιζ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του Π.Δ. 118/2007 (ΦΕΚ Α’ 150)  αντικαθίσταται ως εξής:

«ιζ΄ Τους απαράβατους όρους, απόκλιση από τους οποίους συνεπάγεται απόρριψη της προσφοράς και τους μη απαράβατους όρους»

  • Ορθή η κατάργηση της υποχρεωτικής αναγόρευσης ως απαράβατων όλων των τεχνικών προδιαγραφών που τίθενται στη διακήρυξη και η επαναφορά της διάκρισης σε απαράβατους (ουσιώδεις) και μη απαράβατους (επουσιώδεις) όρους, όπως δηλ. ίσχυε κατά τον προϊσχύσαντα Κανονισμό (πδ 394/1996).
    Ωστόσο είναι αναγκαίο να διευκρινισθεί ότι η διάκριση αυτή αφορά μόνο την περίπτωση διαγωνισμών με κριτήριο κατακύρωσης τη συμφερότερη προσφορά, και όχι τους διαγωνισμούς με κριτήριο ανάθεσης τη χαμηλότερη τιμή (βλ. σχετ. διάταξη άρθρου 20 παρ. 2 περ. α του πδ 118/2007 καθώς και την τροποποιούμενη διάταξη του άρθρου 3 παρ. 7). Προτείνεται για το λόγο αυτό η διάταξη να λάβει το ακόλουθο περιεχόμενο :
    «Σε περίπτωση που κριτήριο κατακύρωσης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, τους απαράβατους όρους, απόκλιση από τους οποίους συνεπάγεται απόρριψη της προσφοράς και τους μη απαράβατους όρους».

  • 7 Σεπτεμβρίου 2011, 18:42 | ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΝΙΚΑΣ

    Πως η νέα διατύπωση της περίπτωσης ιζ δεν θα έρχεται σε αντίθεση με την §5 του ΠΔ 118, που αναφέρει ότι ο προσφέρων εφόσον δεν κάνει ένσταση κατά της διακήρυξης αποδέχεται πλήρως και ανεπιφυλάκτως όλους τους όπυς αυτής και δεν μπορεί με την προσφορά του να να τους αποκρούσει ευθέως ή εμμέσως, άρα δεν θα μπορεί να αποκρούσει και τους μη απαράβατους ?