(Π.Δ. 118/2007) 5) Η παρ. 2 του άρθρου 3 αντικαθίσταται

5) Η παρ. 2 του άρθρου 3 του Π.Δ. 118/2007 (ΦΕΚ Α’ 150) αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Τεχνική προδιαγραφή είναι η προδιαγραφή που περιέχεται σε έγγραφο, το οποίο προσδιορίζει τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά ενός προϊόντος, όπως τα επίπεδα ποιότητας, τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά , τον σχεδιασμό για όλες τις χρήσεις (συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας πρόσβασης για τα άτομα με ειδικές ανάγκες) και την αξιολόγηση της συμμόρφωσης, της καταλληλότητας, της χρήσης του προϊόντος, της ασφάλειας ή των διαστάσεών του, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων που ισχύουν για το προϊόν όσον αφορά την ονομασία πώλησης, την ορολογία, τα σύμβολα, τις δοκιμές και μεθόδους δοκιμών, τη συσκευασία, τη σήμανση και την επίθεση  ετικετών, τις οδηγίες για τους χρήστες, τις διαδικασίες και μεθόδους παραγωγής,  καθώς και τις διαδικασίες αξιολόγησης της συμμόρφωσης.

Η τεχνική προδιαγραφή πρέπει, κατά περίπτωση, και ανάλογα με το προμηθευόμενο είδος, να προσδιορίζει και στοιχεία τεχνικής υποστήριξης και κάλυψης, όπως: α. απαιτήσεις εγκατάστασης, β. απαιτήσεις εγγύησης καλής λειτουργίας ή διατήρησης,  γ. απαιτήσεις εξυπηρέτησης μετά την πώληση, τεχνικής βοήθειας εκ μέρους του προμηθευτή, καθώς και εξασφάλισης ύπαρξης ανταλλακτικών,  δ. απαιτήσεις εκπαίδευσης . Στην τεχνική προδιαγραφή πρέπει να ορίζεται σε κάθε περίπτωση ο χρόνος παράδοσης του υλικού.

Όρος της τεχνικής προδιαγραφής, μπορεί επίσης, όταν είναι μετρήσιμο μέγεθος, να προσδιορίζεται μεταξύ ανωτάτου και κατωτάτου ορίου ».

  • 1. Η χρήση του όρου «έγγραφο» στον ορισμό της τεχνικής προδιαγραφής (τεχνική προδιαγραφή είναι η προδιαγραφή που περιέχεται σε «έγγραφο»), δεν είναι νομικά ορθή. Το ορθό, σύμφωνα και με τα διαλαμβανόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 3 του Π.Δ. 118/2007 και το υπερισχύον κοινοτικό δίκαιο (βλ. σχετ. διάταξη άρθρου 29 παρ. 2 επ. του πδ 60/2007), είναι να αντικατασταθεί ο όρος «έγγραφο» και η τεχνική προδιαγραφή να ορισθεί ως «η προδιαγραφή που περιέχεται στη διακήρυξη ή στην πρόσκληση συμμετοχής ή στην συγγραφή υποχρεώσεων…..».
    2. Άστοχη είναι επίσης η τροποποίηση της σχολιαζόμενης διάταξης, κατά το μέρος που ορίζει ότι τεχνικές προδιαγραφές είναι τα απαιτούμενα, χωρίς διάκριση, από το φορέα τεχνικά χαρακτηριστικά. Και τούτο διότι, απαλείφει την έως τώρα θεσπισμένη υποχρέωση της διοίκησης, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 3 του πδ 118/2007 (βλ. ομοίως και αντιστ. άρθρο 3 παρ. 2 του προϊσχύσαντος πδ 394/1996), να προσδιορίζονται τα εν λόγω χαρακτηριστικά που θέτει «αντικειμενικά με τρόπο που να ανταποκρίνεται στη χρήση, για την οποία προορίζεται από τον φορέα» (Ως προς τη σημασία της διάταξης αυτής, βλ. σχετ. νομολογία ΕΑ 660/2002, 100/200, 398/2003, 663/2007 κ.α., σύμφωνα με την οποία η θέσπιση των όρων περί τεχνικών προδιαγραφών δεν μπορεί να γίνεται αυθαιρέτως από τη διοίκηση, αλλά πρέπει να είναι σύμφωνη με το αντικείμενο της προμήθειας και τον επιδιωκόμενο με τη μέλλουσα, μέσω της διακήρυξης, σύμβαση, σκοπό κ.α.).
    Εν όψει των παραπάνω επισημάνσεων προτείνεται η διαμόρφωση της σχολιαζόμενης παραγράφου ως ακολούθως : «Τεχνική προδιαγραφή είναι η προδιαγραφή που περιέχεται στη διακήρυξη ή στην πρόσκληση συμμετοχής ή στην συγγραφή υποχρεώσεων, η οποία προσδιορίζει τα χαρακτηριστικά ενός προϊόντος που απαιτούνται, προκειμένου αυτό να προσδιορισθεί αντικειμενικά με τρόπο που να ανταποκρίνεται στη χρήση για την οποία προορίζεται από τον φορέα, όπως τα επίπεδα ποιότητας, τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά……».

  • 15 Σεπτεμβρίου 2011, 17:09 | ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΝΙΚΑΣ

    Τονίζουμε – επ΄ ευκαιρία αναμόρφωσης του άρθρου για τις τεχνικές προδιαγραφές – την ανάγκη οι υπεύθυνοι της αναθεώρησης να λάβουν υπ΄ όψιν το άρθρο 8 του Ν. 3580/10 (ΦΕΚ 95Α) : «Μέτρα για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση, ενεργειακές διατάξεις και άλλες διατάξεις», όπου αναφέρεται σαφώς ότι με σχετική ΚΥΑ –δεν γνωρίζουμε αν έχει εκδοθεί – τίθενται οι ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης για τις προμήθειες του δημοσίου και των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και ότι οι αντίστοιχες προμήθειες εξοπλισμού που δεν συμφωνούν με τις προδιαγραφές και τα πρότυπα που εξειδικεύονται με την ανωτέρω απόφαση δεν θεωρούνται δημόσια δαπάνη, δεν εκκαθαρίζονται και δεν ενταλματοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου

  • 15 Σεπτεμβρίου 2011, 14:15 | Henri

    Σχετικά με την προτεινόμενη τροποποίηση αα 4 του ΠΔ 118/2007 για αντικατάσταση της παρ. 2 του άρθρου 3 και συγκεκριμένα:

    «Η τεχνική προδιαγραφή πρέπει, κατά περίπτωση, … δ. απαιτήσεις εκπαίδευσης»

    να προστεθούν τα παρακάτω:

    «ε. δέσμευση του προμηθευτή για παράδοση ενδεχόμενων κωδικών πρόσβασης (χρήσης και service) στο λογισμικό για τεχνική εξυπηρέτηση των συστημάτων ή εξοπλισμού και υποχρέωση-δέσμευση άμεσης γνωστοποίησης ενδεχομένων αλλαγών των κωδικών πρόσβασης (δυναμικοί κωδικοί), προς διασφάλιση απρόσκοπτης δυνατότητας service, αποκατάστασης βλαβών, αντικατάστασης ανταλακτικών κλπ.»

    και

    «στ. δέσμευση του προμηθευτή για παράδοση εφεδρικών αντιγράφων λογισμικού σε περίπτωση καταστροφής, αλλοίωσης, φθοράς ή απώλειας του βασικού (CD/DVD κλπ), ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του εξοπλισμού»

    Οι παραπάνω προτάσεις ε. και στ. αφορούν σε συστήματα ή εξοπλισμούς σύγχρονης τεχνολογίας τα οποία διαθέτουν λογισμικό με κωδικούς πρόσβασης, οι οποίοι πρέπει να γνωστοποιούνται-παραδίδονται στους χρήστες-φορείς, ώστε οι χρήστες-φορείς να μην είναι μακροχρόνια δέσμιοι των προμηθευτών, για περιπτώσεις service, βλαβών κλπ.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2011, 19:38 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Επειδή με το ΠΔ 118/2007 γίνονται και διαγωνισμοί για υπηρεσίες θα έπρεπε να ληφθεί υπ όψιν ο ορισμός του παραρτήματος VI της οδηγίας 18/2004 για να μπορεί να είναι πλήρης και να μη δημιουργεί προβλήματα σε σχέση με αυτόν της οδηγίας. Το ίδιο θα πρέπει να γίνεται και σε όλους τους ορισμούς που κάθε φορά απαιτείται να εισαχθούν σε ένα νόμο ή ΠΔ και που προέρχονται από την ενσωμάτωση μιας ευρωπαϊκής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο.

  • 31 Αυγούστου 2011, 12:42 | Β. Σιάφης

    επισης να προσδιοριζεται και ο χρονος εντος του οποιου θα πραγματοποιιεται η οριστική και ποιοτική παραδοση του υλικου