Άρθρο 19 Ενσωμάτωση της Ελληνικής Αγροφυλακής στη Δασική Υπηρεσία

1. Από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου καταργούνται η ιδρυθείσα  με το ν.3585/2007 (Α΄ -148) Ελληνική Αγροφυλακή με τις Υπηρεσίες της σε όλη τη Χώρα.  Οι οργανικές θέσεις όλων των κατηγοριών του προσωπικού της καταργούνται με την ολοκλήρωση των διαδικασιών μετάταξης που καθορίζονται στα επόμενα άρθρα.  Μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών μετάταξης και την μεταφορά των πιστώσεων συνεχίζουν να εκτελούν τα καθήκοντα βάσει των διατάξεων του ν.3585/2007.

2. Οι αρμοδιότητες των παρ. 1 και 2γ΄ του άρθρου 3 του ν.3585/2007 μεταφέρονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ασκούνται από τις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθορίζεται ο τρόπος ενσωμάτωσης και εφαρμογής των αρμοδιοτήτων από τις δασικές υπηρεσίες και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

3. Το μόνιμο προσωπικό της Αγροφυλακής, που υπηρετεί κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος στις περιφερειακές Υπηρεσίες και στην Αγρονομική Ακαδημία της Ελληνικής Αγροφυλακής, μετατάσσεται στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις του κράτους για τη στελέχωση των  Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών, τοποθετείται δε ανάλογα με τα προσόντα και τις υπηρεσιακές ανάγκες, με πράξη του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην εγγύτερη, στον τόπο διαμονής του, Δασική Υπηρεσία. To προσωπικό που υπηρετεί στο Αρχηγείο Ελληνικής Αγροφυλακής μετατάσσεται και τοποθετείται ανάλογα με τα προσόντα και τις υπηρεσιακές ανάγκες στην Ειδική Γραμματεία Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ. Κατ΄ εξαίρεση, το προσωπικό που είχε μεταταχθεί στην Ελληνική Αγροφυλακή από το πολιτικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας ή είχε μεταφερθεί σε αυτήν από την πρώην Διεύθυνση Αγροφυλακής του πρώην Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, μπορεί να ζητήσει τη μετάταξή  του στις Υπηρεσίες από τις οποίες προέρχονταν και αν δεν υπάρχουν οι Υπηρεσίες αυτές, σε κενές οργανικές θέσεις του πολιτικού προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, ανάλογα με τα προσόντα του. Η μετάταξη γίνεται, εφόσον, μέσα σε ανατρεπτική προθεσμία είκοσι (20) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ζητήσει με αίτησή του τη μετάταξή του. Όσοι από το προαναφερόμενο προσωπικό δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν τη μετάταξή τους, καθώς και όσοι, εντός της ανωτέρω προθεσμίας, δεν υποβάλουν σχετική αίτηση μετάταξης,  λογίζεται ότι έχουν υποβάλει αίτηση παραίτησης. Σε  διάστημα τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και με ευθύνη των υπηρεσιών στις οποίες μετατάσσονται, οι μετατασσόμενοι εκπαιδεύονται στα καθήκοντα των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είναι δυνατή η διάθεση του μετατασσόμενου προσωπικού για την κάλυψη αναγκών των φορέων του άρθρου 15 του ν. 2742/1999, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 13 του ν. 3044/2002. Με όμοια απόφαση καθορίζονται η διαδικασία διάθεσης καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου.

4. Οι μετατασσόμενοι, σύμφωνα με την παρ. 3 του παρόντος,  αποτελούν εφεξής πολιτικούς διοικητικούς υπαλλήλους των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών που υπάγονται στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αντίστοιχα, και καταλαμβάνουν, ανάλογα με τα τυπικά τους προσόντα και κατά την κρίση του αρμόδιου οργάνου, ισάριθμες κενές οργανικές θέσεις ή στην περίπτωση που τα τυπικά τους προσόντα δεν ανταποκρίνονται στις θέσεις που προβλέπονται στους οργανισμούς των Υπηρεσιών που μετατάσσονται, καταλαμβάνουν προσωποπαγείς θέσεις που δημιουργούνται με την απόφαση μετάταξης. ΄Οσοι καταλαμβάνουν προσωποπαγείς θέσεις και εφόσον διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα μπορούν να καταλάβουν θέσεις που θα συστηθούν στο μέλλον με αντίστοιχη κατάργηση των προσωποπαγών θέσεων.  Η τοποθέτηση γίνεται μέσα σε είκοσι (20) ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας της παρ. 3.

5. Τα προβλεπόμενα από το άρθρο 47 του ν.3585/2007 καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου, καθώς και τα καθήκοντα δημοσίου κατηγόρου, σύμφωνα με το άρθρο 46 του ιδίου ως άνω νόμου καθώς και τα προβλεπόμενα από το άρθρο 293 του π.δ. 86/1969 (ΦΕΚ 7 Α), ασκούνται από τη δημοσίευση του παρόντος από το σύνολο του δασικού προσωπικού των Κεντρικών και Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών μετά απόφαση του αρμοδίου οργάνου που ορίζει ποιο από το προσωπικό των δασικών υπηρεσιών τα ασκεί. Όσοι από το μετατασσόμενο προσωπικό ασκούσαν τα παραπάνω καθήκοντα συνεχίζουν να τα ασκούν για τυχόν εκκρεμείς υποθέσεις ανεξάρτητα από το εάν έχουν εκδοθεί  οι αποφάσεις που προβλέπονται στο προηγούμενο εδάφιο.

6. Οι ως άνω μετατασσόμενοι υποχρεούνται να επιλέξουν, με την αίτηση μετάταξής τους, είτε να διατηρήσουν την ασφάλισή τους στους επικουρικούς ασφαλιστικούς τους φορείς, είτε να ασφαλισθούν στους αντίστοιχους φορείς ασφάλισης του προσωπικού της νέας τους Υπηρεσίας.

7. Η θητεία του Αρχηγού και των Αγρονομικών Διευθυντών της Ελληνικής Αγροφυλακής, που διορίσθηκαν με διετή θητεία, λήγει αυτοδικαίως με την πάροδο σαράντα (40) ημερών από  την  έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

8. Αν από την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου για το προσωπικό που μετατάσσεται στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τις Περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες προκύπτουν συνολικές μηνιαίες αποδοχές μικρότερες από αυτές που ελάμβανε πριν την μετάταξή του, η προκύπτουσα  διαφορά διατηρείται ως προσωπική, μειούμενη από τη μελλοντική χορήγηση οποιασδήποτε οικονομικής παροχής.

9. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη μεταφέρονται οι προβλεπόμενες από τον εκτελούμενο, μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, προϋπολογισμό του Ειδικού Φορέα «Ελληνική Αγροφυλακή» πιστώσεις για το προσωπικό, τις προμήθειες και λοιπές δαπάνες για τη λειτουργία των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αγροφυλακής στον προϋπολογισμό εξόδων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Ε.Φ 31-130).

10. Κάθε μορφής υλικό και εξοπλισμός της Ελληνικής Αγροφυλακής περιέρχονται στις οικείες Περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες. Ο τρόπος διάθεσης και κατανομής γίνεται με απόφαση του οικείου Διευθυντή Δασών, λαμβάνοντας υπόψη και τον αριθμό των μετατασσομένων. Η ακίνητη περιουσία της Αγροφυλακής περιέρχεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός του καταργούμενου Αρχηγείου Ελληνικής Αγροφυλακής περιέρχεται στην Ειδική Γραμματεία Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Τα αρχεία των Υπηρεσιών της Αγροφυλακής που δεν αφορούν το προσωπικό ή τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες παραμένουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.  Ο οπλισμός περιέρχεται στα οικεία Αστυνομικά Τμήματα.

11. Από τη δημοσίευση του νόμου αυτού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καταργείται ο ν.3585/2007 με την επιφύλαξη των όσων σχετίζονται με την εφαρμογή των προηγούμενων παραγράφων.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 20:27 | ΠΑΤΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ.

    Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΣΤΗ ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΜΟΥ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ( ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗ-ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ) ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ! ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ-ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ! ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ 1993 ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2004 ΜΑΖΙ ΜΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ
    10-15 ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΩΣ ΤΗΝ ΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ
    ΟΡΕΞΗ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗ! ΔΥΣΤΥΧΩΣ!!!!!!!!!!! ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΠΑΡΑΔΩΣΑΜΕ ΤΑ ΗΝΙΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΞΙΟΙ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ! ΠΑΤΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΚ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗΣ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 19:19 | apostolos kaτerinh

    κανατε οτι καλητερο θα μπορουσε να συμβει ,μπορει να ειμαστε η μοναδικη χωρα στην ευρωπη ισως και στον κοσμο που δεν εχουμε οργανομενα δασαρχεια η λαθροθηρια η λαθρολοτομια και οι καταπατησεις οργιαζουνε σε ολη την χωρα ειμαι ανθρωπος της υπαιθρου και τα βλεπω καθε ημερα παρτε τους αλλα οχι στα γραφεια βγαλτε τους εξω να κανουνε σοβαρους ελενχους με τσουχτερα προστιμα μονο εκει πονα ο ελληνας για να σταματηση επιτελους ο βιασμος τησ φυσης .

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 18:56 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΑΤΣΑΡΑΓΚΟΥ

    ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 154 ΤΟΥ ν.3528/2007 ΠΑΡ.4 ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ, ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗΣ, Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΕΤΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΕΝΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ή Ν.Π.Δ.Δ.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 15:03 | agrofylakas lefkada

    simfomo me thn dikigoro ka legaki

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 14:22 | χρηστος

    Η ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ..ΠΟΛΛΟΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΕΥΕΙ ΣΕ ΚΑΤΙ,ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΛΕΟΝ ΝΙΩΘΕΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΙΟΤΙ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ ΟΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΩΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ!ΘΕΩΡΩ ΛΟΙΠΟΝ ΛΑΘΟΣ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΣΤΗ ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ.ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΑ ΠΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΟΛΗ ΜΑΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΘΑ ΔΙΣΑΡΕΣΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ!!!ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΚΡΙΤΗΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ!ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ..

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 08:33 | Απόστολος Τσιώλης

    Αν μεταταγούν οι αγροφύλακες σε δασικές υπηρεσίες και συνεχίσουν την εργασία τους στο δάσος, καλλιέργειες, θηροφύλαξη κλπ θα είναι άριστη απόφαση, αν όμως γίνουν υπάλληλοι γραφείου ΑΠΟΤΥΧΑΤΕ για μια ακόμη φορά
    και θα δημιουργηθεί μια ακόμα ομάδα ΑΡΓΟΣΧΟΛΩΝ.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 01:46 | ΑΘΗΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

    Η Ελληνική Αγροφυλακή ιδρύθηκε με ένα νόμο απόλυτα σαφή και ορισμένο ως προς τον σκοπό, την δομή και την λειτουργία της.Πρωτεύοντας ρόλος και προορισμός της δραστηριοτητάς της ήταν η εν γένει προστασία του περιβάλλοντος-υπάιθρου, η πρόληψη,η καταστολή αλλά και η δίωξη αξιόποινων πράξεων που σχετίζονται με αυτό αλλά και η ειρηνική επίλυση διαφορώντων πολιτών όπως και η συνδρομή σε άλλες αρχές.
    Μέσα στα 3 χρόνια λειυουργίας αυτής της Υπηρεσίας, το προσωπικό έδωσε τον καλύτερο εαυτό τουως προς την επίτευξη της αποστολής που του ανατέθηκε παρόλο που έμεινε χωρίς καμμία μα καμμία υποστήριξη (τεχνική, υλική, ηθική, οικονομική).Υπάρχουν όμως εκαντοτάδες δικογραφίες που είτε έχουν φθάσει να εκδικάζονται είτε εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και αφορούν σοβαρώτατα αδικήματα όπως αμμοληψίες, καταπατήσεις χιλιάδων στρεμμάτων κοινοχρήστων εκτάσεων, ρυπάσεις υδάτων και εδαφών,κλοπές αγροτικών κινητών, παράνομες εκχερσώσεις, αυθαίρετες δομήσεις και πολλά άλλα, υπάρχουν χιλιάδες πταίσματα όπως και συμβιβαστικές επιλύσεις, γεγονός που αποδεικνύει αδιαμφισβήτητα το έργο της Αγροφυλακής το οπίο είναι λοιπόν και υπαρκτό και σημαντικό και αυτό γιατί πιο σημαντικό είν;αι το έννομο αγαθό της προστασίας του κοινού συνόλου. Αλλά αυτή η προσπάθεια απαξιώθηκε, έμεινε στην αφάνεια.Και αυτό για γνωστούς – άγνωστους λόγους.Θα πρέπει όμως αυτοί που απαξίωσαν την συγκεκριμένη προσπάθεια να έχουν μπροστά τους και κάποιες απο τις εικόνες όπως τις αντίκρυσαν οι Αγρ/κες στην ύπαιθρο: (ζώα να βόσκουν σε υπολλείματα νοσοκομείων και σε πεταμένα φάρμακα, φρούτα και λαχανικά σπαρμένα δίπλα δίπλα σε καλλιέργειες ραντισμένες με ισχυρώτατα φυτοφάρμακα, ανεξέξεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων αμφιβόλου προελεύσεως και συστάσεως, αυθαίρετες χωματερές σε όλο το περιβάλλον, απόβλητα σε ρέματα, ποταμούς, λίμνες, ακτές, ζωοκτονίες απροστάτευτων ζώων αλλά και νεκρά ζώα πεταμένα σε υδάτινους αγωγούς, καταστροφές σε σημαντικούς αρχαιολογικούς και εκκλησιαστικούς χώρους που δεν φυλάσσονται), αλλά και πόσες άλλες για να καταλάβουν ίσως ότι δεν είναι όλα ένα όνομα, μια συγκεκριμένη άποψη.
    Παρόλα αυτά τώρα απαιτείται να αλλάξει αυτό το τόσο σημαντικό έργο και να γίνει ανάληψη απο το αγρονομικό προσωπικό ενός άλλου καθήκοντος, το όποίο όμως μέσα απο το παρόν νομοθετικό κείμενο δεν προσδιορίζεται κατά τρόπο καθορισμένο. Υπάρχει αμφιβολία και ασάφεια ως προς τις αρμοδιότητες που θα του ανατεθούν αλλά και το όργανο και τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα τις αποδώσει,αν θα συνεχίσει στο σύνολό του να΄ασκεί τα καθήκοντα του ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου τα οποία κατέχει, άν και με ποιό τρόπο θα μπορεί να ενεργεί πράξεις πρόληψης καταστολής και δίωξης των αξιόποινων πράξεων που επιχειρούντα στην ύπαιθρο, χωρίς να κινδυνεύει
    Θεωρώ ότι πρέπει,να υπάρξουν ακριβείς διατάξεις στο νομοσχέδιο για τις αρμοδιότητες του μετατασόμενου προσωπικού μέσα απο την διασφάλιση και προστασία της υπαίθρου, του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων,της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, 3ειδικά σε μία χρονική περίοδο όπου οι παραβατικές συμπεριφορές έχουν αυξηθεί επικίδυνα, οι δε μηχανισμοί ελέγχου και αποτροπής αυτών δεν επαρκούν,άλλως θα αποδειχθεί ότι η μετατροπή μιας υπηρεσίας που λειτουργούσε ήδη σε αυτή την κατεύθυνση με σημαντικά αποτελέσματα, σε μία διοικητική υπηρεσία, δεν εξυπηρετεί το κοινό όφελος.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 00:19 | ΝΙΚΟΣ ΖΕΡΒΟΣ

    Το άρθρο 19 όπως είναι διατυπωμένο είναι άριστο!! ελπίζουμε να «περάσει» ως έχει. Η Δασική Υπηρεσία τα τελευταία έτη έχει «παραμεληθεί» δυστυχώς με αποτέλεσμα την γιγάντωση των αυθαιρεσιών κατά του Φυσικού Περιβάλλοντός μας, το ελάχιστο προσωπικό που έχει απομείνει δεν επαρκεί και η ηρόθεση ενσωμάτωσης της Αγροφυλακής (η οποία ουσιαστικά πλην της αρμοδιότητας της αγροζημίας δεν έχει άλλες δικές τις αρμοδιότητες) στις Δασικές Υπηρεσίες είναι σίγουρα η σωστή κίνηση ώστε η «νέα» υπηρεσία έχοντας προσωπικό πλέον να μπορεί να προστατέψει και το Φυσικό Περιβάλλον αλλά και τον αγροτικό πληθυσμό από αυθαιρεσίες!!!Σαφέστατα η νέα υπηρεσία θα πρέπει να προστατεύει τον φυσικό μας πλούτο όλο το 24/ωρο, σαββατοκύριακα και αργίες!! επίσης πρεπει να είναι ένστολη (απαραίτητο) και αν είναι εφικτό να φέρει και οπλισμό!!είναι σημαντική αυτή η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης που δείχνει και την θέλησή της να σταματήσει επιτέλους η «κακοποίηση» του φυσικού περιβάλλοντός μας.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 23:29 | βασιλης πρεκας

    Πιστεύω οτι είναι λάθος,εχουν άμεση σχέση με την αστυνομία και εκεί έπρεπε να παραμείνουν.το δασαρχείο εχει αμεση σχέση με τους πυροσβέστες και αναμεταξύ τους μπορεί να γίνουν μετατάξεις και συνεργασίες εποχιακές ωστε να λυθει και το πρόβλημα των εποχιακών πυροσβεστών και να γίνουν μονιμης απασχόλησης και ας κάνουν εργασίες του δασαρχείου.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 22:18 | ΑΠΟΡΙΑ

    *ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΝΑ ΜΕΤΑΤΑΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ. *ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΗ,ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ ΚΑΤ΄ ΕΞΑΙΡΕΣΗ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 20:42 | ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΟΥΚΑΡΙΩΤΗΣ

    Αφού πρέπει οι άνθρωποι κάπου να τακτοποιηθούν, ας κοιτάξουμε να τους αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο.
    Πιστεύω, ότι οι πρώην Αγροφύλακες θα μπορέσουν να απασχοληθούν για την πάταξη της λαθροθηρίας, που μαστίζει την χώρα.
    Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την ολική απαγόρευση του κυνηγιού (τι αξίζουν λίγα πουλάκια ή άλλα ζωάκια, μπροστά στην Πελατεία που αποτελούν οι κυνηγοί);

  • Οι δασοφύλακες είναι υποχρεωτικό να έχουν τελειώσει το Λυκειο και κατόπιν το σχετικό ΙΕΚ, ήθελα να ρωτήσω τους υπερασπιστές της Αγροφυλακής!!!που από ότι αντιλαμβανόμαστε είναι εργαζόμενοι στην Αγροφυλακή!! αν έχουν την απαραίτητη μόρφωση οι αγροφύλακες ώστε να να ανταποκρίνονται στα καθήκοντα που θα επιτελέσουν!!!

  • Σύμφωνα με τα δεδομένα δεν μπορώ παρά να συγχαρώ την Υπουργό Περιβάλλοντο; για την απόφασή της!!Δυστυχώς τόσα χρόνια παρακολουθούμε τον «αφανισμό» των Δασικών Υπηρεσιών προς όφελος όλων όσων καταστρέφουν και οικειοποιούνται το Φυσικό Περιβάλλον της χώρας μας !!! ΄Ειδικά τα τελευταία χρόνια η Δασική Υπηρεσία αποψιλώθηκε από προσωπικό λόγω μη προσλήψεων και παράλληλα συνταξιοδοτήσεων!!! η μόνη της ουσιαστική ασχολία ήταν οι λεγόμενες Πράξεις Χαρακτηρισμού εκτάσεων!!! που απασχολούσαν το ελάχιστο προσωπικό!! επίσης λόγω έλλειψης υλικοτεχνικού εξοπλισμού (κυρίως οχημάτων) το προσωπικό δεν ήταν δυνατό να ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του. Η κατάργηση της Αγροφυλακής έπρεπε να έχει γίνει από καιρό !!είναι μιά υπηρεσία που ουσιαστικά ασκεί αρμοδιότητες άλλων υπηρεσιών (συναρμοδιότητες) και αυτό διότι κάποιοι!! έπρεπε να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Το προσωπικό της Αγροφυλακής εφόσον δεν γίνονται προσλήψεις είναι αποδεκτό να ενσωματωθεί στις Δασικές Υπηρεσίες σύμφωνα όμως με τις γραμματικές τους γνώσεις!!! επίσης η νέα Δασοφυλακή να είναι ένστολη (απαραίτητο) και αν είναι εφικτό ένοπλη!!και να της δοθεί υλικοτεχνικός εξοπλισμός (κάποια οχήματα επιπλέον)Επίσης θεωρείται απαράδεκτο να μην φυλάσσεται το Φυσικό μας Περιβάλλον τα σαββατοκύριακα και τις αργίες.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 15:55 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΜΠΟΛΑΣ

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΧΩ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΩ ΤΑ ΕΞΗΣ¨
    1]ΌΤΙ Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 15 ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 2742/1999 Ως ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 13 ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 3044/2002 ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΝΟΜΗΣ Η ΤΗΝ ΑΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΜΟΥ ΚΑΤΟΧΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΑΛΛΑ ΑΦΟΡΑ ΕΠΙ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.
    2)ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 4 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 19 ΤΟΥ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΕΝΣΗΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΙ ΜΕΤΑΤΑΣΣΟΜΕΝΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΦΕΞΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΟΠΩΣ ΟΙ ΔΑΣΟΦΥΛΑΚΕΣ.ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΝΑ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΑΠΛΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΑΡΡΙΘΜΟΥΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ ΠΕΡΙΒΟΛΛΑΡΗΔΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΑΡ΄ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΤΙΤΛΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΜΕ ΔΟΛΙΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 985 ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΡΗΣΙΚΤΗΣΙΑΣ ΠΑΡ΄ΟΛΟ ΠΟΥ ΟΙ ΝΟΜΙΜΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΙΤΛΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 11:36 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΣΤΟΥ ΦΙΛΟΥΣ ΟΤΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΑΡΘΡΟ 19 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗΣ, ΟΤΙ ΤΟ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΘΑ ΜΕΤΑΤΑΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΑΝ ΔΑΣΟΦΥΛΑΚΕΣ. ( ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΑΥΤΟ)

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 01:47 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΛΕΓΑΚΗ

    Αναφορικά με την ενσωμάτωση της Ελληνικής Αγροφυλακής στην Δασική Υπηρεσία θα ήθελα να αναφέρω τα ακόλουθα:

    Τόσο ως δικηγόρος, όσο και ως απλός πολίτης κυρίως μάλλιστα τα τελευταία δύο χρόνια διαπίστωσα εξ ιδίων την τεράστια προσφορά της Ελληνικής Αγροφυλακής τόσο στην επίλυση υποθέσεων που αφορούν στον πολίτη όσο και στην συνδρομή της προς άλλες αρχές και Υπηρεσίες με σκοπό τον εντοπισμό στοιχείων για την διαλεύκανση υποθέσεων που αφορούν σε πλείστα αδικήματα σε βάρος προσώπων και περιουσιών. Συγκεκριμένα και με στοιχεία που έχω στα χέρια μου για μια περίοδο 8 μηνών, ήτοι από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι και τον Αύγουστο του 2009, η Ελληνική Αγροφυλακή είχε τις κάτωθι επιτυχείς δραστηριότητες:

    α) Σε ότι αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος βεβαιώθηκαν 549 παραβάσεις που αφορούν σε παράνομα σφαγεία, εκχερσώσεις, μπαζώματα ρεμμάτων και ποταμών, παράνομη αλιεία, λαθροθηρία, παράνομη αμμοληψία, ρίψεις αποβλήτων σε ποταμούς, αυθαίρετες χωματερές, παράνομες γεωτρήσεις, παράνομη υλοτομία κλπ.
    β) Σε ότι αφορά στη συνδομή της Αγροφυλακής σε άλλες υπηρεσίες αυτό καταγράφηκε σε 18.976 συνολικά περιπτώσεις που αφορούσαν μεταξύ άλλων σε δίωξη καλιέργειας και παραγωγής ναρκωτικών, δίωξη λαθρομετανάστευσης κλπ.
    γ) Σε ότι αφορά στην αγροτική ασφάλεια, τη φρούρηση των αγροτικών κτημάτων για την πρόληψη κλοπών, φθορών και άλλων αδικημάτων βεβαιώθηκαν σε βαθμό πταίσματος 7.914 αδικήματα για συνολικό ποσό ζημιών ύψους 1.551.544 Ευρώ, σε βαθμό πλημμελήματος βεβαιώθηκαν 1.181 παραβάσεις για συνολικό ποσό ζημιών ύψους 1.556.168 Ευρώ. Σε 12.161 περιπτώσεις υπήρξε συμβιβασμός μεταξύ των μερών για αγροτικές διενέξεις, ενώ σε 14.287 περιπτώσεις έγιναν συστάσεις. Τέλος κατά την άσκηση των καθηκόντων τους οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αγροφυλακής κατά το ανωτέρω μόνο οριζόμενο χρονικό διάστημα των 8 μηνών επιλήφθησαν της εξέτασης 2.752 αιτημάτων πολιτών, δίνοντας έγγραφες απαντήσεις σε 1.856 περιπτώσεις και επέλυσαν εξ ολοκήρου τις επιληφθείσες υποθέσεις σε 14.126 περιπτώσεις.

    Τα ανωτέρω τα αναφέρω λεπτομερώς για να γίνει αντιληπτό από όλους τους πολίτες, άρχοντες ή μη, ότι η προσφορά της Ελληνικής Αγροφυλακής είναι ανεκτίμητη και αναντικατάστατη. Δεν έχει σημασία αν λέγεται Αγροφυλακή ή κάπως αλλιώς, ούτε αν αποτελέσει οργανική ενότητα με άλλη υπηρεσία, πχ το Δασαρχείο. ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΑΤΆ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΊΝΑΙ ΝΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ. Ισως μάλιστα να είναι απαραίτητο όχι απλά να μην καταργηθεί, αλλά να υποστηριχθεί και από το κατάλληλο υλικό (πχ αυτοκίνητα υπηρεσιακά) προκειμένου να μπορεί να υλοποιήσει τα καθήκοντά της με τον καλύτερο τρόπο, χωρίς να απειλείται η ζωή και η σωματική ακεραιότητα των οργάνων της κατά την δίωξη εγκληματιών, όπως επανηλλημμένως έχει συμβεί, και χωρίς να διαθέτουν οι ίδιοι οι αγροφύλακες τα προσωπικά τους μέσα στην υπηρεσία του πολίτη (Ας σημειωθεί ότι οι Αγρονόμοι και αγροφύλακες κατά την άσκηση των καθηκόντων τους μεταβαίνουν στον τόπο της αυτοψίας ή της δίωξης με τα προσωπικά τους αυτοκίνητα…)

    Επίσης θα πρέπει να σκεφτεί κανείς ποιος θα επιβαρυνθεί με τα καθήκοντα της Ελληνικής Αγροφυλακής σε περίπτωση κατάργησής της: Τα δικαστήρια, η αστυνομία και οι λοιπές υπηρεσίες, οι οποίες είναι ήδη αρκετά επιβαρυμμένες με τα δικά τους υφιστάμενα καθήκοντα. Η διάκριση των αρμοδιοτήτων των διαφόρων υπηρεσιών βοηθάει αποδεδειγμένα στην καλύτερη, ορθότερη και ταχύτερη επίλυση προβλημάτων και διεκπερραίωση των υποθέσεων. Η σώρρευση πολλών αρμοδιοτήτων σε μία υπηρεσία, όπως πχ η σώρρευση των αρμοδιοτήτων της Αγροφυλακής στα Δασαρχεία είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σύγχιση και κακή διαχείριση των εισερχόμενων υποθέσεων, ο αριθμός των οποίων θα είναι σίγουρα ανοδικός.

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά και δημόσια την Ελληνική Αγροφυλακή στο σύνολό της για την προσφορά της και να καταστήσω σαφές σε όσους δεν γνώρισαν την δραστηριότητά της, ότι Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ, έστω και υπό άλλη ονομασία αλλά με τις ίδιες αρμοδιότητες, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, για τον οποίο δείχνει να απασχολείται η σημερινή κυβέρνηση, ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΦΏΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 23:20 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π

    Αν ήξεραν από την αρχή τι έργο προσφέραμε δεν θα είχαν ειπωθεί όλα αυτά για την αγροφυλακή .Βέβαια φταίνε καθαρά οι προγενέστεροι κυβερνόντες που δεν έφτιαξαν τίποτα για αυτήν την υπηρεσία .Απορώ πως και λειτουργούμε χωρίς ερμηνευτικές –διατάξεις –εγκυκλίους χωρίς νομικό τμήμα .Ούτε καν αγρονομικές διατάξεις .Το ενδεχόμενο για ελεύθερες μετατάξεις γιατί δεν το θέτει κανείς .Εν πάση περιπτώσει τα δασαρχεία και το υπουργείο περιβάλλοντος χρειάζεται ελκτικό μηχανισμό έξω στην ύπαιθρο (αγροτικές εκτάσεις-δασικές εκτάσεις) δεν χρειάζεται υπαλλήλους γραφείου Αλώστε και οι νομαρχίες που είχαν την διεύθυνση περιβάλλοντος κατόπιν εγγράφων και της αγροφυλακής ενεργούσαν

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 10:59 | ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ – Δασοφύλακας

    Καλωσορίζω αυτό το Νομοσχέδιο το οποίο πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία να αναδιοργανωθεί και να αναζωογονηθεί η Δασική Υπηρεσία και η Δασοφυλακή με νέο προσωπικό.

    Τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος μου έχει περιέλθει σε δεινή θέση. Σήμερα στις Δασικές Υπηρεσίες υπηρετούμε περίπου μόλις 600 Δασοφύλακες ενώ οι οργανικές θέσεις του κλάδου είναι περίπου 2.500. Τεράστια έλλειψη προσωπικού όπως γίνεται αντιληπτό.
    Η φύλαξη και η προστασία των δασών δεν είναι μια απλή αστυνομική υπόθεση. Οι Δασοφύλακες δεν μπορεί να έχουν σαν μοναδικό εφόδιο το Απολυτήριο του Λυκείου και την εμπειρία τους. Επειδή τα δασικά και περιβαλλοντικά θέματα έχουν γίνει περίπλοκα και ευαισθητοποιούν το κοινωνικό σύνολο και επειδή ο Δασοφύλακας αυτός πρώτα θα έρθει σ’ επαφή με το πρόβλημα, αυτός είναι που χρειάζεται μετεκπαίδευση και συνεχή επιμόρφωση, πάνω σε θέματα φύλαξης και προστασίας των δασών και του περιβάλλοντος, όπως επίσης και στην πληροφορική και στη χρήση των Η/Υ.
    Για τους λόγους αυτούς θεωρώ ότι θα πρέπει προβλεφθεί ρητώς στο Νομοσχέδιο η εκπαίδευση όχι μόνο του προσωπικού της πρώην αγροφυλακής που θα μεταταχθεί στις Δασικές Υπηρεσίες, αλλά και η μετεκπαίδευση γενικότερα όλου του Δασικού Προσωπικού.
    Για να μπορέσει όμως το νέο και το παλιό προσωπικό της Δασικής Υπηρεσίας ν’ αυξήσει τη συμβολή της στη προστασία και στη φύλαξη του περιβάλλοντος, θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του και τον ανάλογο και κατάλληλο εξοπλισμό.
    Σήμερα οι περισσότεροι Δασοφύλακες περιπολούν με τα δικά τους μεταφορικά μέσα! Αυτό συμβαίνει γιατί όλες οι Δασικές Υπηρεσίες έχουν ελάχιστα αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι παλαιά και η συντήρηση τους ακριβή και δύσκολη. Παρ’ όλα αυτά το κράτος προτιμά να τα συντηρεί, παρά να προμηθευτεί καινούργια. Μπορούμε να πούμε ότι αντιστοιχεί ένα αυτοκίνητο σε κάθε δέκα υπαλλήλους!!! Γι’ αυτό χρόνιο αίτημα του κλάδου μας είναι η άμεση προμήθεια αυτοκινήτων από τις Δασικές Υπηρεσίες.
    Εκτός λοιπόν από τον λιγοστό εξοπλισμό της πρώην Αγροφυλακής που θα περιέλθει στις Δασικές Υπηρεσίες είναι απαραίτητο να υπάρξει και η ανάλογη μέριμνα για γενικότερη προμήθεια αυτοκινήτων (μικρών και ευέλικτων τύπου τζίπ) στις Δασικές Υπηρεσίες. Γιατί, για φανταστείτε μια Υπηρεσία που θα έχει ένα αξιόλογο αριθμητικά προσωπικό φύλαξης, το οποίο όμως δε θα έχει μέσο και τρόπο μετακίνησης!!!!!
    Ας ελπίσουμε ότι κάποτε η πολυπόθητη αναδιοργάνωση του Δημόσιου Τομέα της οποίας δηλώνω φανατικός υποστηρικτής θα γίνει πραγματικότητα. Έχουμε μοναδική ευκαιρία να τη πραγματοποιήσουμε τώρα και όχι αύριο. Αρκεί μόνο να το κάνουμε επιτέλους με οργάνωση και με βλέμμα προς το μέλλον και όχι πρόχειρα και στο γόνατο. Αμήν

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 10:39 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΓΙΑ ΣΑΣ .

    ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΝΙΑ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΡΟΧΩΡΙΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΙΔΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΟΣΟΙ ΑΔΙΚΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ 1993 ΠΟΥ ΛΑΘΩΣ ΛΕΓΕΤΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΙΔΙΑ,ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΑΙ ΑΣ ΔΙΟΡΙΣΤΙΚΑΝ ΣΤΟΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ,ΑΛΩΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ.ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΑΦΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΤΑΞΕ ΣΕ ΕΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ Η ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΕΝΑ ΣΩΜΑ ΕΝΣΤΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΛΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΟ, ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΩΡΑ ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΩΜΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΜΕ ΠΕΙΘΑΡΧΕΙΑ,ΕΝΣΤΟΛΟ,ΚΑΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΑΠΕΤΟΥΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΣΙΓΓΟΥΝΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΔΩ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΤΙ Η ΛΑΘΡΟΘΗΡΙΑ ΑΚΜΑΖΗ,Η ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ,Η ΖΟΩΚΛΟΠΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΦΕΝΟΜΕΝΟ,Η ΚΛΟΠΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΗΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΜΙΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΓΙΝΑΝ ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ,ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΔΟΞΑ ΤΟ ΘΕΟ ΚΑΛΑ ΠΑΜΕ,ΟΠΟΤΕ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΕΤΑΙ Η ΝΕΑ ΥΠΥΡΕΣΙΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΟΛΛΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΩΣΤΗ ΧΕΙΡΗΣΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΠΛΗ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ Ο ΦΟΒΟΣ ΦΥΛΑΕΙ ΤΑ ΕΡΜΑ ,ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΙΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΖΟΥΝ ΝΑ ΑΦΕΡΕΣΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΟΡΓΑΝΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΕΤΗΧΟΥΝ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΤΟΥΣ.ΚΛΕΙΝΩΝΤΑΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΠΩΣ Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 10:48 | Παναγιώτης Μανούρης

    Αν δεχθούμε ότι η Αγροφυλακή θα πρέπει να καταργηθεί με την υπάρχουσα μορφή της, τότε αυτό θα πρέπει να γίνει με τον σωστό τρόπο και όχι βεβιασμένα και με προχειρότητα.
    Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να συνεχιστεί να υπάρχει ως αυτοτελής υπηρεσία,είτε στο Υπουργείο που ανήκει σήμερα, είτε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος διατηρώντας πλήρως τις αρμοδιότητες και συναρμοδιότητες του Ν.3585/07. Αφού η Πολιτεία κρίνει για τους δικούς της λόγους ότι θα πρέπει η Αγροφυλακή να ενσωματωθείστις δασικές υπηρεσίες, αυτό δεν πρέπει να γίνει χωρίς προηγουμένως το Υπουργείο Περιβάλλοντος να προχωρήσει στη δημιουργία αντίστοιχης Διεύθυνσης (π.χ. Δ/νση Προστασίας Αγροτικού Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων) που θα ανήκει στην Γενική Γραμματεία Δασών και Περιβάλλοντος, το δε προσωπικό της θα είναι ένστολο και ένοπλο.
    Οι υπάλληλοί της θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι για αλλιώς θα υπάρξει αδυναμία ορθής άσκησης των καθηκόντων τους.
    ΄Ενα άλλο ζήτημα που θα προκύψει και θα πρέπει να εξεταστεί είναι ότι οι εδαφικές αρμοδιότητες των σημερινών Αγρονομικών Τμημάτων, είναι διαφορετικές απ’ τις αντίστοιχες των δασαρχείων.Πως θα υπάρξει επαρκή κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της υπαίθρου, εάν δεν υπάρξει σωστός σχεδιασμός στην εδαφική αρμοδιότητα των Υπηρεσιών και στη κατανομή του ανθρωπίνου δυναμικού;

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 09:47 | Αριστοτέλης Δούσμπης

    Πιστεύουμε ότι το άρθρο 19 του Σχεδίου Νόμου, το οποίο αφορά την Ενσωμάτωση της Ελληνικής Αγροφυλακής στην Δασική Υπηρεσία, πρέπει να αποσυρθεί. Η Ελληνική Αγροφυλακή πρέπει να οργανωθεί στα πρότυπα της Οικολογικής Αστυνομίας Ευρωπαϊκών Χωρών, με τις έως τώρα αρμοδιότητες που περιγράφονται στον Ν. 3585/07 και στο μέλλον να της εγχωρηθούν αρμοδιότητες που αφορούν περιβαλλοντικά αδικήματα.
    Να παραμείνει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ως Σώμα ένστολο και ένοπλο και σε περίπτωση ένταξης της Υπηρεσίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, αυτή να αποτελέσει αυτοτελή Υπηρεσία ως Δ/νση Προστασίας Αγροτικού Περίβάλλοντος. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα προστατευθεί το περιβάλλον και τοι εισόδημα του γεωργοκτηνοτροφικού κόσμου της υπαίθρου.
    ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
    ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΔΟΥΣΜΠΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 00:50 | ΑΓΡΟΝΟΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Π.

    Παρατηρήσεις και προτάσεις επί του σχεδίου νόμου και ειδικότερα για το άρθρο 19 « ενσωμάτωση της Ελληνικής Αγροφυλακής στην Δασική Υπηρεσία »

    1) Οι Αγρονομικοί υπάλληλοι κατέχουν σήμερα μόνιμες οργανικές θέσεις. Εφόσον μεταξύ των μονίμων οργανικών θέσεων και των προσωποπαγών θέσεων του προσωπικού υφίσταται διαφορετικό νομικό καθεστώς πρέπει η παράγραφος 4 του άρθρου 19 του παρόντος σχεδίου Νόμου που αναφέρεται στη μετάταξη του Αγρονομικού προσωπικού να αναγράφει δεσμευτικά, όπως και η αιτιολογική έκθεση, « οι μετατασσόμενοι καταλαμβάνουν ισάριθμες οργανικές θέσεις που συνιστώνται για το σκοπό αυτό ….. ».
    2) Στην παράγραφο 4 του άρθρου 19 του παρόντος σχεδίου Νόμου αναφέρεται ότι « οι μετατασσόμενοι καταλαμβάνουν ανάλογα με τα τυπικά τους προσόντα και κατά την κρίση του αρμόδιου οργάνου, ισάριθμες οργανικές θέσεις και κατά την κρίση του αρμόδιου οργάνου….». Στην περίπτωση αυτή δεν προσδιορίζεται το αρμόδιο διοικητικό όργανο και η σύνθεσή του.
    3) Στην παράγραφο 2 του άρθρου 19 του σχεδίου Νόμου το π. δ. που πρόκειται να εκδοθεί και με το οποίο θα καθορίζεται ο τρόπος ενσωμάτωσης και εφαρμογής των αρμοδιοτήτων, προτείνεται να προσδιορισθεί ότι θα εκδοθεί το αργότερο εντός τριών (3) μηνών από την ισχύ του νόμου, χρόνος κατά τον οποίο οι μετατασσόμενοι εκπαιδεύονται στα καθήκοντα των αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών.
    4) Στην παράγραφο 11 καταργείται ο ν. 3585/2007 με την επιφύλαξη των όσων σχετίζονται με την εφαρμογή των προηγουμένων παραγράφων. Οι ποινικές και δικονομικές διατάξεις που αναφέρονται στα άρθρα 37 έως και 44 θα εξακολουθήσουν να ισχύουν ;
    5) Σύμφωνα με την παράγραφο 5 τα καθήκοντα του ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου θα συνεχίζουν να ασκούνται από το σύνολο του μετατασσομένου αγρονομικού προσωπικού σε συνδυασμό με το άρθρο 34 του Κ.Π.Δ. ;
    Ευχαριστώ.

    Κωνσταντίνα Πανούση
    Αγρονόμος

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 23:34 | Μιχαλης (αγροφυλακας)

    Με την ενταξη της αγροφυλακης στην δασικη υπηρεσια ,χανεται και η παραμικρη ελπιδα καθε αγροτη. Πανω που αρχιζαν πολλοι να νιωθουν καποια αφαλεια με την δραστηριοτητα μας ,τα οχηματα μας,τα τηλεφωνα μας ,τις παρουσιες μας,κλπ.,συμβαλαμε στην επιλυση πολλων προβληματων της υπαιθρου,και αντιμετοπιζοντας καθε λογης συμβαντα ( μεχρι και επιθεσεις ξυλοδαρμου μας)δεν πτοηθηκαμε,και συνεχεισαμε να δινουμε τον καλυτερο εαυτο μας για τον πολιτη και την φυση.Το νομοσχεδιο αυτο ειναι προχειροτητες κατα την γνωμη μου ,και ατελες.Πρεπει να λειφθει υποψην στους αρμοδιους νομοθετες οτι με την καταργηση της αγροφυλακης και την καταργηση της στολης μας ,και χωρις να ειμαστε πλεον ανακριτηκοι υπαλληλοι,χωρις οπλησμο,χωρις αρμοδιοτητες που ειχαμε,η υπαιθρος θα ερημοσει,οι πολιτες που χρειαζωνταν την βοηθεια μας ,δεν θα μπορουν να βρουν το δικιο τους πουθενα,οπως μεχρι τωρα γινωταν.Πολλες υποθεσεις εκδικαζωταν μεσα σε ελαχιστο χρονικο διαστημα .Σε αλλες περπτωσεις τα προβληματα λυνωντουσαν αυθημερον με συμβιβασμους και συμφηλιωση των πολιτων .Καλο θα ηταν να επαναεξεταστει πιο προσεκτηκα το νομοσχεδιο απο τους αρμοδιους και να δωθουν αυτα που προβλεπονται στους υπαλληλους για την σωστη λειτουργεια της υπηρεσιας που θα ασκουν.(αυτοκινητα τζιπ-οπλα-ρουχισμος-ΕΚΠΕΔΕΥΣΗ-μεσα εποικινωνιας κ.α.)Ευχωμαι να εισακουστω,τουλαχιστων για την ασφαλεια του προσωπικου,και την εμφανιση που δινει αλλον »αερα» και στον υπαλληλο και στους πολιτες.
    Ευχαριστω.

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 14:08 | ΝΙΚΟΣ – ΦΙΛΟΣ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗΣ

    Κύριε ΥΠΟΥΡΓΕ ,
    Κύριε ΥΦΥΠΟΥΡΓΕ,
    Κύριε. ΓΕΝΙΚΕ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΞΗΣ

    Η προσπάθεια είναι αξιέπαινη και αποτελεσματική αφού δίνει διέξοδο στη σημερινή στασιμότητα της Υπηρεσίας της Ελληνικής Αγροφυλακής.

    Για την τελμάτωση της Υπηρεσίας, τη σταδιακή της απομόνωση και την μερική της απαξίωση ευθύνονται όλοι εκείνοι, ανώνυμοι και επώνυμοι, που μελετούσαν την οικολογική αστυνομία χωρίς να την πιστεύουν. Και μόνο η παντελής έλλειψη εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης των στελεχών της Υπηρεσίας αυτής αποδεικνύει το μέγεθος της αδιαφορίας των ιθυνόντων. Η Υπηρεσία λειτούργησε από το ενδιαφέρον και τις φιλότιμες προσπάθειες του αγρονομικού προσωπικού.

    Ίσως εντός εξαμήνου από την ίδρυση και τη μετονομασία της σε Οικολογική ή Περιβαλλοντική Αστυνομία θα έπρεπε η Υπηρεσία αυτή να έχει μεταφερθεί και να κατέχει, με την κατάλληλη στελέχωσή της, περίοπτη θέση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

    Η χρησιμότητα της Αγροφυλακής για την εξυπηρέτηση της αγροτικής ασφάλειας έχει διαχρονικά κριθεί και κάθε παροχή υπηρεσιών με αρμοδιότητες που διευκολύνουν την αγροτική παραγωγή και ανάπτυξη και την ασφάλεια αγροτικών κτημάτων και ιδιοκτησιών είναι αποδεκτή από το σύνολο του πληθυσμού και ειδικότερα της αγροτικής και κτηνοτροφικής οικογένειας.

    Η αγροτική ασφάλεια είναι μέρος της περιβαλλοντικής ασφάλειας αλλά παρά τις ιδιαιτερότητες και το εύρος των αρμοδιοτήτων διαφαίνεται από τις διατάξεις του άρθρου 19 η συρρίκνωση ενός Αρχηγείου και μιας αυτοτελούς Υπηρεσίας σε μία και μόνη Δ/νση Αγροτικής Ασφάλειας της Ειδικής Γραμματείας Δασών και Περιβάλλοντος. Πιθανόν ένα και μόνο άρθρο να μην επαρκεί για την κάλυψη των σημαντικών νομικών και οργανωτικών αναφορών για την συγχώνευση και την ενσωμάτωση με μετάταξη του προσωπικού.

    Είναι ευνόητο ότι η ενσωμάτωση των αρμοδιοτήτων και του προσωπικού στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και ειδικότερα στην Ειδική Γραμματεία Δασών και Περιβάλλοντος δημιουργεί από μόνη της νομικά, λειτουργικά και υπαλληλικά προβλήματα.

    Στις επιμέρους παραγράφους του άρθρου 19 του παρόντος σχεδίου νόμου δεν καταγράφεται ευκρινώς και επακριβώς το μέγεθος των διατάξεων του Νόμου 3585/2007 που θα συνεχίσουν να ισχύουν.

    Επίσης δεν περιγράφεται το αρμόδιο όργανο που θα κρίνει τα προσόντα για την ένταξη του προσωπικού ανάλογα με τα τυπικά του προσόντα.

    Ακόμη το μετατασσόμενο προσωπικό θα συνεχίσει να έχει την ιδιότητα του ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου για τα αγροτικά αδικήματα και μόνο;

    Επιπλέον παραβλέπει την αιτιολογική έκθεση για τις οργανικές θέσεις και αντί «συνιστώνται αντίστοιχες οργανικές θέσεις» αναγράφεται «καταλαμβάνουν ισάριθμες κενές οργανικές θέσεις» – « ή στην περίπτωση που τα τυπικά τους προσόντα δεν ανταποκρίνονται στις θέσεις που προβλέπονται στους οργανισμούς των Υπηρεσιών που μετατάσσονται, καταλαμβάνουν προσωποπαγείς θέσεις που δημιουργούνται με την απόφαση μετάταξης ». Στην περίπτωση αυτή το αγρονομικό προσωπικό καταλαμβάνει ήδη υπάρχουσα μόνιμη οργανική θέση και θα πρέπει να ενταχθεί με το ίδιο νομικό καθεστώς.

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 13:40 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΥΒΑΣ

    ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΗΜΕΡΑ. ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΗΝ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗ ΩΣ ΣΩΜΑ ΔΙΟΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΥΠΑΡΞΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΤΟΥΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗ ΣΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΟΤΙ Η ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΙΧΑΙ ΤΡΟΜΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΕΛΕΙΨΕΙ ΠΡΟΣΟΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΗ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΗ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΕ 24ΩΡΗ ΒΑΣΗ ΜΕ ΚΥΛΙΟΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΤΗΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ,ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΑΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ ΔΙΟΤΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΘΑ ΕΠΑΡΚΕΙ. ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΑΡΕΣΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ,ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΟΘΕΙ ΚΑΙ ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΕΞΙΣΦΑΙΡΑ ΓΙΛΕΚΑ ΔΙΟΤΙ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΚΑΚΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΥΠΑΛΗΛΟΥ.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΣΕ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ,ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΧΡΗΣΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΝΕΑ ΤΥΠΟΥ ΤΖΙΠ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ.ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΙΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΜΕ ΕΥΘΗΝΗ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΟΠΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΚΟΡΩΝΑ-ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΗΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.ΕΥΤΙΧΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΕΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΒΕΛΕΙ ΤΑΞΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ,ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΚΑΠΙΟΙ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ.

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 12:18 | ΜΑΝΟΥΡΗΣ ΠΑΝΟΣ

    Θεωρώ ότι θα έπρεπε πρώτα το υπουργίo περιβάλλοντος να προβεί στην σύσταση μιας ενειέας υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος
    στην οποία θα ενταθούν ως ξεχωριστά τμήματα οι επιθεωρητές περιβάλλοντος και οι δασικές υπηρεσίες καθώς και η ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗ
    με νέα ονομασία , <> και διευρυμένες αρμοδιότητες . Το δε προσωπικό της να
    είναι ΕΝΣΤΟΛΟ και ΕΝΟΠΛΟ, για προφανής λόγους , ασκώντας κατά το δυνατόν καλύτερο τρόπο τα καθήκοντα του.

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 11:52 | Δήμας Δημήτριος – Σιώζου Φωτεινή

    Το προσχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της Ελληνικής Αγροφυλακής στην Δασική Υπηρεσία όπως αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, είναι πολύ πρόχειρο και ασαφές.
    Όλα τα αφήνει να ρυθμιστούν μετά, με τις αόρατες επιτροπές να κρίνουν τον κάθε έναν από εμάς. Θα υπογράψουμε μια μετάταξη χωρίς ενημέρωση.. Φοβόμαστε ότι η κρίση αυτού του «αρμόδιου οργάνου» που δεν γνωρίζουμε από ποιους αποτελείται θα φέρει αδικίες σε βάρος του προσωπικού της Ελληνικής Αγροφυλακής, γι’ αυτό οι ιθύνοντες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.
    Αφού η πολιτεία το αποφάσισε έτσι θα ήθελα στο Νομοσχέδιο να προστεθούν ξεκάθαρες διατάξεις που αφορούν ένα μικρό ελπίζω μέρος των υπαλλήλων της Αγροφυλακής.
    1. Κατά την διάρκεια της λειτουργίας της Ελληνικής Αγροφυλακής μετατέθηκε προσωπικό, κυρίως Αγρονόμοι (μέσα σε αυτός είμαστε και εμείς) , χωρίς τη θέλησή τους και με αποφάσεις με αρμόδιων Υπηρεσιακών Συμβουλίων, γιατί η Αγροφυλακή μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να συστήσει δικά της Υπηρεσιακά Συμβούλια. Για να αποκατασταθούν αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι είναι οι μόνοι που ζημιώθηκαν από το όλο εγχείρημα της ίδρυσης της Αγροφυλακής, να τους δοθεί η δυνατότητα να επανέλθουν στον τόπο που υπηρετούσαν πριν μετατεθούν.
    2. Μερικοί από τους νεοεισελθόντες στην Αγροφυλακή από τον διαγωνισμό του 1993 διορίστηκαν στον τόπο καταγωγής τους, γιατί το 1993 που έκαναν την αίτησή τους εκεί κατοικούσαν και εκεί ζητούσαν να διοριστούν. Μερικοί όμως για την ανάγκη ευρέσεως εργασίας μετανάστευσαν στο εσωτερικό της χώρας και δημιούργησαν και οικογένειες. Τώρα είναι χώρια από τις οικογένειές τους και στα πρόθυρα διάλυσης αυτών. Προτείνουμε να τους δοθεί η δυνατότητα αν το επιθυμούν στην πλησιέστερη Υπηρεσία τόπου διαμονής της οικογένειας τους.
    Ευχόμαστε το εγχείρημα αυτό να επιτύχει, καλή τύχη στο προσωπικό της Ελληνικής Αγροφυλακής, πολύ υπομονή ιδίως στους νέους γιατί εμείς οι παλαιότεροι έχουμε μακροχρόνια πικρή εμπειρία.

    Ευχαριστώ

    Δήμας Δημήτριος
    Αγρονόμος

    Σιώζου Φωτεινή
    Αγρονόμος

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 10:33 | ΑΧΙΛΛΕΑΣ

    Σχετικά με την μετάταξή μας στο ΥΠΕΚΑ θα ήθελα να σας επισημάνω ότι:

    Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΕΘΕΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΗΔΗ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΣ (βλ. άρθρο 96 παρ. 2β του Συντάγματος).
    Για αυτό προτείνω να γίνει Διεύθυνση προστασίας του Περιβάλλοντος μέσα στο ΥΠ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΤΑΡΓΩΝΤΑΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗΣ.

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 08:41 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό που με αίσθημα ευθύνης βάζει τέλος σε ένα έκτρωμα που ταλαιπώρησε 1200 τίμιους οικογενειάρχες αγρονομικούς υπαλλήλους που έδωσαν την ψυχή τους να υπηρετήσουν τον πολίτη της υπαίθρου τρία και πλέον χρόνια.
    Σας ευχαριστώ.

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 00:25 | Δημήτρης Π. (Έλληνας πολίτης. Η ιδιότητα δεν έχει σημασία, όταν θέλουμε το καλό της χώρας.)

    Μερικές φορές οι λύσεις είναι απλές… αλλά τις κάνουμε δύσκολες.
    Εφόσον η παραμονή της Ελληνικής Αγροφυλακής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «κρίθηκε» αδύνατη, ΝΑΙ να γίνει η μεταφορά της στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στις Δασικές Υπηρεσίες και να δημιουργηθεί ένα Τμήμα Αγροτικής Ασφάλειας (ή Αγροτικής Προστασίας, ή όπως αλλιώς ονομαστεί), στο οποίο να μεταταχθεί το προσωπικό, με ιεραρχία ή χωρίς, (σημασία έχει το Δημόσιο συμφέρον και όχι τα γαλόνια), εξακολουθώντας να ασκεί τα καθήκοντα που ορίζει ο Νόμος 3585/2007 (ΦΕΚ Α’ 148), συμπεριλαμβανομένης και της ιδιότητας του Ειδικού Ανακριτικού Υπαλλήλου.
    Στο πλευρό του παραπάνω Τμήματος να υπάρχει το Τμήμα Δασικής Ασφάλειας (ή όπως αλλιώς ονομαστεί), το οποίο να έχει τις αρμοδιότητες που μέχρι σήμερα εκτελεί. Και τα δύο Τμήματα να αλληλοσυνεργάζονται και να είναι ένστολα.
    Τώρα όσον αφορά την οπλοφορία (το ένοπλο), πιστεύω ότι πρέπει να ισχύσει ότι ισχύει και στην Ελληνική Αστυνομία σχετικά με την δυνατότητα του προσωπικού να οπλοφορεί.
    Οι κίνδυνοι στην αγροτική και δασική έκταση είναι πολλοί και η παρουσία πολιτών, που θα συντρέξουν σε βοήθεια, είναι λιγοστή.

    ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΕΥΕΛΙΚΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, ΜΕ ΜΕΣΑ, ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΞΙΟΠΟΙΝΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 23:31 | Gianniwtis Dimitris

    ΜΕΣΑ ΣΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΡΧΙΚΕΣ ΚΑΧΥΠΟΠΣΙΕΣ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΑΓΑΠΗΤΟ ΣΤΟΥ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΕΙΤΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΕΙΤΑΙ ΜΕ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ.ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ.ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΑΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΑΠΟΥΜΕ.ΑΛΛΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΕ ΛΥΠΗ ΟΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝΕ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΚΤΑ.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΥΘΩΣ ΤΡΩΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ.ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΑ ΘΕΣΗ ΜΑΣ.ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΘΕΙ ΑΥΤΗ Η ΝΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ.ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΟΠΛΟΙ ΚΑΙ ΕΝΣΤΟΛΟΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΠΟΥ ΘΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 22:52 | poliths

    H «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗ» απέτυχε να κάνει πρόληψη και καταστολή αξιόποινων πράξεων που αφορούν στο αγροτικό περιβάλλον.(Αρμοδιότητες- άρθρο 3-ν.3583/07) «ο φόβος φυλάει τα έρμα»..{από το σπίτι}.. δεν λειτούργησε, με το
    Κ.Τ.Ε.Λ. άραγε γίνεται ….περιπολία και καταδίωξη ??? . Ο Νόμος 3583/07 και οι αγρονομικές διατάξεις…είναι σαν το “Μαντείο των Δελφών” . Ο Πολίτης που ζητούσε την βοήθεια της Αγροφυλακής εισέπραττε συνήθως ένα απλό : “κάντε μήνυση αν θέλετε”. Από αυτοψίες δε, πάρα πολλές, στις οποίες πήγαιναν οι αγροφύλακες με τα Ι.Χ. τους!! Και η βενζίνη φυσικά δική τους, από την τσέπη τους!
    Η στολή δε, ανά περιφέρεια με διαφορετικές προδιαγραφές (αυτή τους μάρανε).
    Η εκπαίδευση τους για τα πανηγύρια ..υπήρχε και «Αγρονομική Ακαδημία».
    Πού συγκεκριμένα? Τι έκανε 3 χρόνια…?? Το «Αρχηγείο» όσο λειτούργησε δεν βοήθησε καθόλου τους Αγροφύλακες , διοικητικό Αλαλούμ από πρώην αστυνομικούς που επαναδραστηριοποιήθηκαν μάλλον για τους τίτλους . Απραξία, εκτός βέβαια από την παραλαβή μηνύσεων, κάτι το οποίο θα μπορούσε να κάνει και ο Αξιωματικός Υπηρεσίας της Αστυνομίας.
    Ελπίζω το Υπουργείο Περιβάλλοντος και οι Γενικές Διευθύνσεις Δασών να μπορέσουν να ολοκληρώσουν με επιτυχία το δύσκολο εγχείρημα που προτάσσει το σχέδιο νόμου, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια Δασική Υπηρεσία που να αφήνει πίσω το παρελθόν δημιουργώντας ένα θεσμό που θα σέβεται το περιβάλλον και τον πολίτη και που θα εμπνέει σεβασμό και αξιοπιστία.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 20:53 | Παναγιώτης Τοσουνίδης

    Δεν ξέρω για ποια πειράματα εννοούν κάποιοι περί Αγροφυλακής και ούτε θέλω να μπω στη διαδικασία να το μάθω.Η Αγροφυλακή δεν ήταν και ούτε είναι πείραμα κανενός, διότι η Αγροφυλακή έχει και παρελθών αλλά έχει και μέλλων και ας μην θέλουν να το καταλάβουν μερικοί ιδίως των μεγάλων πόλεων.Δεν συμφωνώ με την διάλυση τις Αγροφυλακής διότι είναι η μόνη υπηρεσία του δημοσίου η οποία είναι κοντά στον πολίτη,στον κτηνοτρόφο,στον αγρότη.Από την ίδρυση τις και μετά εδώ και τρία χρόνια προσπαθούμε όλοι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό με ζήλο, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό ώστε να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες των πολιτών και ιδίως να κάνουμε κάτι για το περιβάλλων που τόσο ανάγκη έχει αυτή η χώρα.Με δικά μας μέσα (οχήματα,μηχανές),με χρήματα που πληρώνουμε οι ίδιοι (στολές, υποδήματα),κάνουμε όσο μπορούμε καλύτερα την δουλειά μας ανεξαρτήτου ωραρίου πρωί,απόγευμα,βράδυ,Σάββατο,Κυριακή και συν αυτού έχουμε και την κατακραυγή και την ειρωνεία των Μ.Μ.Ε διότι κοιτάζουν την Αγροφυλακή μέσα από τα γραφεία των Αθηνών. Κάτι άλλο δεν έχω να προσθέσω,το μόνο που θέλω να πω είναι ότι αν τους πειράζει η λέξη <> Ας καταργήσουν μόνο το όνομά τις. Ευχαριστώ…

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 17:04 | ΛΕΩΝΙΔΑΣ

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΑΣΑΦΕΙΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ.ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΟΡΓΑΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΙΡΙΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ;ΣΤΗ ΥΠΑΙΘΡΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ Π.Χ(ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ -ΛΑΘΡΟΘΗΡΙΑ) ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΣΤΟΛΟΙ ΚΑΙ ΕΝΟΠΛΟΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ; ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΒΕΒΑΙΑ.ΠΛΗΡΩΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΥΛΙΚΑ ΜΕΣΑ, ΜΕ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕΣΑ(ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΘΟΡΕΣ)ΧΩΡΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΜΕ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΣΕ ΠΕΡΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ (ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΟΥ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΜΑΣ -ΦΘΟΡΕΣ ΜΕ ΖΩΑ-ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΥΛΟΤΟΜΕΙΑ-ΡΥΠΑΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ-ΑΛΛΑΓΗ ΡΟΗΣ ΥΔΑΤΩΝ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ)ΟΠΟΥ ΟΙ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.ΚΑΛΟ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΘΩΡΑΚΙΣΕΤΑΙ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΥΤΗ ΜΕ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ,ΚΑΙ ΟΠΛΙΣΜΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΛΛΑΓΗ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΠΟΙΟ ΠΛΗΡΗ ΤΟΝ 3585/2007 ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΕΝΑ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΕΧΕΤΕ 5 ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΗ ΜΕΙΝΑΝΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΑΤΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ. ΕΧΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50 ΑΡΘΡΑ Ο 3585/2007 ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 17:09 | ΛΕΩΝΙΔΑΣ

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΑΣΑΦΕΙΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ.ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΟΡΓΑΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΙΡΙΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ;ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΓΟΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ ΕΝΑ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ;ΜΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΛΑΒΕΤΑΙ ΥΠΟΨΙΝ ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΑ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΒΕΒΑΙΑ.ΠΛΗΡΩΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΥΛΙΚΑ ΜΕΣΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΜΕ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΣΕ ΠΕΡΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ (ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΟΥ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΜΑΣ -ΦΘΟΡΕΣ ΜΕ ΖΩΑ-ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΥΛΟΤΟΜΕΙΑ-ΡΥΠΑΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ-ΑΛΛΑΓΗ ΡΟΗΣ ΥΔΑΤΩΝ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ)ΟΠΟΥ ΟΙ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.ΚΑΛΟ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΘΩΡΑΚΙΣΕΤΑΙ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΥΤΗ ΜΕ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ,ΚΑΙ ΟΠΛΙΣΜΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΛΛΑΓΗ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΠΟΙΟ ΠΛΗΡΗ ΤΟΝ 3585/2007 ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΕΝΑ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΕΧΕΤΕ 5 ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΗ ΜΕΙΝΑΝΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΑΤΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΠΡΙΤΣΙΟ ΣΑΣ(ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ). ΕΧΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50 ΑΡΘΡΑ Ο 3585/2007 ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 15:10 | Δασοαγροφύλακας

    Διάβασα αρκετές φορές το άρθρο 19 (αυτοτελή νόμο ουσιαστικά) και μου είναι αδύνατον να μην καταλήξω στο συμπέρασμα ότι αναφέρει περίπου τα εξής: «Καταργείται η Αγροφυλακή και οι διαδικασίες της μετάταξης, της τοποθέτησης και των νέων αρμοδιοτήτων του μετατασσόμενου προσωπικού, διέπονται αποκλειστικά και μόνο από ένα Π.Δ. που άγνωστο τι θα αναφέρει και από την κρίση και την απόφαση του αρμοδίου οργάνου». Εύλογα τα ερωτήματα:
    1ο Μετά τόσους μήνες προπαρασκευής, ο Νομοθέτης δεν μπόρεσε ή δεν πρόλαβε να προσδιορίσει την μορφή, τα μέλη και την εξουσία του αρμοδίου οργάνου;
    2ο Κατά την σύνταξη του νόμου είναι φανερό ότι ο Νομοθέτης έχει στο μυαλό του την μορφή του αρμοδίου οργάνου. Γιατί δεν το αποκαλύπτει και σε μας; Έχει το λόγο του;
    3ο Τι θα ψηφήσει η Βουλή; Ένα νόμο κατάργησης υπηρεσίας και μετάταξης υπαλλήλων με βάση την κρίση ενός οργάνου που δεν γνωρίζει ποιο είναι;
    Διαβάζω επίσης σχόλια και προτάσεις επί του νόμου από συναδέλφους και μη και αναρωτιέμαι, ποιος ο ρόλος της διαβούλευσης; Τι ζητάει από μας ο Νομοθέτης; Να κρίνουμε και να σχολιάσουμε κάτι ομιχλώδες και άγνωστο το οποίο θα αλλάζει μορφή κατά το δοκούν του αρμοδίου οργάνου;
    Ευχαριστώ για την φιλοξενία αν και θεωρώ ότι, δεν θα ληφθούν υπόψη οι προβληματισμοί μου. Αλλά και να ληφθούν, πάλι εγώ (εμείς) θα είμαστε οι χαμένοι αφού η νέα αναλυτική μορφή του νόμου (χωρίς σκοτεινά σημεία) δεν θα μπει σε διαβούλευση για την σχολιάσουμε.
    Κλείνω γνωρίζοντας ότι δεν θα εισακουστώ, αλλά θα κάνω την παράκληση να επανατοποθετηθεί για διαβούλευση το άρθρο 19, πλήρες και χωρίς αδιευκρίνιστα σημεία, έτσι ώστε να γίνει ουσιώδεις και εποικοδομητικός σχολιασμός για ένα κείμενο που αφορά το εργασιακό μέλλον 1.200 ανθρώπων.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 11:28 | ΔΗΜΗΤΡΑ Νομικος

    Θα προκυψουν θεματα και θα τυχουν δικαστικης προστασιας οι αναγκαστικες μεταταξεις του αγρονομικου προσωπικου, διοτι το εν λογω προσωπικο είναι ειδικης κατηγοριας ενστολο και φερει βαθμους. Δεν ειναι δυνατον να γινει πολιτικο προσωπικο γιατι δεν ειναι. Η Αγροφυλακη ειναι Αυτοτελης Υπηρεσια με νομο του κρατους και δεν γινεται βασει διοικητικου δικαιου να υποβαθμιστει οπως και το σε ιεραρχια υποκειμενο προσωπικο της. Πολυ προχειρα αντιμετωπιζεται το θεμα με το αρθρο 19.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 10:24 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Η Ελληνική Αγροφυλακή βασιζόμενη σε αποκεντρικό πρότυπο περιλαμβάνει κεντρικές και περιφερειακές Υπηρεσίες. Η Υπηρεσία είναι συγκροτημένη με ενιαίο κεντρικό επιχειρησιακό σχεδιασμό και κατεύθυνση, άρτια οργανωμένη. Η στελέχωσή της έχει γίνει με προσωπικόεπαρκώς εκπαιδευμένο και συνεχώς εκπαιδευόμενο με υψηλή επαγγελματική κατάρτιση. Είναι ικανή να εκτελέσει την αποστολή τησ χωρίς τις ανασταλτικές επιδράσεις τοπικών μικροσυμφερόντων ανταποκρινόμενη ταυτόχρονα και στο γενικό αίτημα των τοπικών κοινωνίων, φορέων οργανώσεων και πολιτών για ανάληψη των απαιτούμενων προτοβουλίων. Καλύπτει το σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας έχοντας τα χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης, δυναμικής και ευέλικτης Κρατικής Υπηρεσίας(στα πρότυπα ομοειδών Υπηρεσιών Αγρονομικής Αστυνόμευσης υπαίθρου στα πρότυπα Ευρωπαϊκών χωρών π.χ. Βελγίου, Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας κ.λ.π). Αποτελεί τον μοναδικό αποτελεσματικό Οργανισμό Ασφάλειας τησ υπαίθρου, αλλά επιπλέον μέσω της συνεχούς ένστολης παρουσίας του προσωπικου της ως οικολογικού επόπτη και φύλακα του περιβάλλοντος, των οικοσυστημάτων, της βιοποικιλότητας και της ισορροπίας τους. Δίνει την ώθηση που απαιτείται για την ενθάρρυνση της οικολογικής λειτουργίας των αγροτικών περιοχών, την μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του αγροτικού πληθυσμού σε οικολογικά θέματα και γενικά στην ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης. Πρόκειται σε τελευταία ανάλυση για «Αστυνομία της Οικολογίας», γιατί πολλοί κάνουν «οικολογία γραφείου» αλλά είναι έκδηλη η απουσια οικολγικών εφαρμογών και φροντίδων. Γι’ αυτό είναι επιτακτική και λίαν απαραίτητη η διατήρησή της, ως Αυτοτελούς Ένστολου Υπηρεσίας Αγροτικής Ασφάλειας υπαίθρου – Οικολογικοί επόπτες – φύλακες περιβάλλοντος, με την δομή την οποία έχει.
    Δεδομένης τησ υλημένης πολιτικής απόφασης κατάργησης του Σώματος της Ελληνικής Αγροφυλακής και μεταφορά των αρμοδιοτήτων αυτής στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών από την Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος και με δεδομένο την κάθετη ανάπτυξη του Προσωπικού της Ελληνικής Αγροφυλακής σε όλη την Επικράτεια προς εποπτεία – αστυνόμευση των αγροτικών εκτάσεων και περιοχών προτείνω το κάτωθι οργανόγραμμα χωροταξικώς:

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

    ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΑΣΩΝ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
    Δ/ΝΤΗΣ ΔΑΣΩΝ ——– Δ/ΝΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΣΙΚΟΥ
    ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝΤΟΣ (Αρμοδιότητες πρώην
    Αγροφυλακής) ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΡΧΗΓΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
    ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗΣ

    ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
    Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ———– Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΣΙΚΟΥ
    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (Αρμοδιότητες
    πρώην Αγροφυλακής) ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Δ/ΝΣΕΩΝ
    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛ. ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗΣ

    ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΝΟΜΩΝ
    Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ———- Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΣΙΚΟΥ
    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (Αρμοδίοτητες πρώην
    Αγροφυλακής)ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΓΡΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
    ΝΟΜΩΝ κ.λ.π.

    ΓΙΩΡΓΟΣ

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 10:00 | αγροφύλαξ

    Το πείραμα της αγροφυλακής απέτυχε. Αν και σαν ιδέα ήταν καλή, δε στηρίχθηκε ούτε από αυτούς που είχαν την ιδέα. Η λύση των δασαρχείων που επέλεξε η κυβέρνηση είναι η καλύτερη δυνατή. Χωρίς καθυστερήσεις θα πρέπει να προχωρήσει το σχέδιο και να γίνει Νόμος του κράτους. Αυτοί που θέλουν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν τις καρέκλες τους θα πρέπει να αναλογιστούν πρώτα τις ευθύνες τους για τη λειτουργία της υπηρεσίας. Μην κοροιδευόμαστε άλλο, ούτε χρόνο για άλλα πειράματα έχουμε, ούτε την πολυτέλεια να σκεφθόμαστε μόνο το τομάρι μας. Το κατάντημα της αγροφυλακής θα το συζητήσουμε κάποια άλλη στιγμή, τώρα προέχει η ομαλή μετάταξη των υπαλλήλων στα δασσαρχεία, η σωστή εκπαίδευση του προσωπικού στα νέα καθήκοντα και η αξιοκρατική τοποθέτηση των υπαλλήλων σε θέσεις ανάλογα με τα προσόντα τους. Μόνο έτσι όλοι εμείς θα προσφέρουμε σωστές υπηρεσίες σε αυτό το δύσμοιρο κράτος.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 21:38 | xer0

    ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΝΤΑΞΕΤΕ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ….

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 18:39 | shark

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ !!!!
    ΜΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΡΟΣ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΩ ,ΟΤΑΝ ΙΔΡΥΘΕΙ ΑΥΤΗ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ Η ΔΑΣΙΚΗ ,1) ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΩΣΤΑ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΥΤΗ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΑ »ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ »Η ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ »ΑΥΤΙΑ ΒΟΥΛΩΜΕΝΑ». ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ Η ΦΥΣΗ ΕΧΕΙ »ΠΛΗΓΩΘΕΙ» ΑΣΧΗΜΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ.(ΜΠΑΖΩΜΑΤΑ,ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ,ΥΛΟΤΟΜΗΣΗ,ΛΑΘΡΟΘΗΡΙΑ,ΟΛΟΧΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΡΑ-ΝΥΧΤΑ ΚΛΕΨΗΜΟ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ,ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ,ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ Κ.Α. ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΕΠΙΤΥΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΝ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΩΣΤΑ,ΑΜΕΡΟΛΥΠΤΑ,ΑΝ ΦΕΡΩΝΤΑΙ ΚΑΘΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ,ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ. 2)ΝΑ ΕΞΑΤΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.(ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ)ΚΑΙ 3) ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΝΑ ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΚΛΕΙΣΤΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. 4)ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΥΝΔΗΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΣΤΟΛΟΙ ΚΑΙ ΕΝΟΠΛΟΙ.ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΗΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ! ! !

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 00:51 | ΖΑΧΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Οι αρμοδιότητες των παρ.1 και2γ΄ του άρθρου 3 του ν.3585/2007 εφόσον παραμένουν και αφορούν τα αγροτικά αδικήματα,εκτιμήσεις αγροζημιών,υλοτόμηση,άσκηση δραστηριοτήτων εντος αγροτικών εκτάσεων κ.τ.λ. Καλό θα είναι κατα την άσκηση των ανωτέρων αρμοδιοτήτων το προσωπικό να φέρει την φόρμα υπηρεσίας και διακριτικά του Υπουργείου Περιβάλλοντος,Ενέργειας και κλιματικής αλλαγής γιατι εχει υποχρέωση να μπει σε αγροτικές εκτάσεις και δάση.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 14:26 | ΤΕΟ .Π

    Η κατανομη των μορφων εδαφοπονιας του ελληνικου χωρου συμφωνα με στοιχεια της Δασικης Υπηρεσιας καιτης Ε.Σ.Υ.Ε εχει ως εξης.ΜΟΡΦΕΣ ΕΔΑΦΟΠΟΝΙΑΣ.1)Δαση 25.124.180 στρεμματα.2)Μερικως Δασοσεπεις εκτασεις 32.421.400 στρεμματα.3)Φρυγανοτοποι 2.733.135 στρεμματα.4)Αλπικες εκτασεις 4.400.577 στρεμματα.5)Χορτολιβαδα 17.555.073 στρεμματα.6)Αγονα 7.348.513 στρεμματα.7)ελη-λιμνες- ποταμοι 2.728.620 στρεμματα.8)Γεωργικες καλλιεργειες 39.638.500στρεμματα.ΣΥΝΟΛΟ ΧΩΡΑΣ 131.99.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ.Με δεδομένο την μεταφορά των αρμοδιοτήτων τις Αγροφυλακής στη δασική υπηρεσία και με γνώμονα ότι τα αγροτικά αδικήματα στο μεγαλύτερο ποσοστό τους διαπράττονται κατά την θερινή περιοδο ευκολα βγαίνει το συμπέρασμα ότι θα υπάρξουν αντικειμενικά τεράστιες δυσκολίες στη φύλαξη των δασών.Μονόδρομος είναι μετάταξη και άλλων υπαλληλων από διαφορες υπηρεσιες και η ίδρυση μέσα στη δασική υπηρεσία δυο διευθύνσεων μιας καθαρά δασικής,και μιας που να έχει αντικείμενο την αγροτική ασφάλεια.Διαφορετικά δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει το όλο εγχείρημα με 2000 δασικούς υπαλληλους που δεν είναι δυνατό να βρίσκονται ταυτόχρονα και στο δασος και στους αγρούς.Εύκολα βγαίνει και το συμπέρασμα ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι πέρα από την εκπαίδευση και ο εφοδιασμός της υπηρεσίας με μέσα.(αυτοκίνητα κτλ)Ας αξιοποιηθουν επιτέλους τα αυτοκίνητα και ο εξοπλισμός τον ολυμπιακών αγώνων!!!

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 02:12 | o ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ

    Δεν ειμαι συμφωνος με την ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΣΤΗ ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ.Γιατι δεν υπαρχουν μονο δασικες εκτασεις υπαρχουν και αγροτικες περιοχες με πολλα προβληματα στην Ελληνικη επαρχια οπως ζωοκλοπες,παρανομη βοσκηση,λυμματα και αποβλητα απο τα εργοστασια,χοιροστασια,παρανομες χωματερες,κλοπες και ζημιες σε αντιλοστασια,καταπατητες δημοσιων εκτασεων,καλλιεργητες ναρκωτικων ουσιων,αγροτικες κλοπες κ.λ.π.Γενικα εαν δεν υπαρχει ο ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΑΣ η υπαιθρος θα ρημαξει απο την παρανομια.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 14:19 | Andreas

    Χαιρετίζω την προσπάθεια δημιουργίας μίας υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντός, ελπίζω οι προσπάθειες να πετύχουν όχι τόσο για εμάς αλλά για τα παιδιά μας, γιατί το περιβάλλον το έχουμε δανειστεί από αυτά.
    Τώρα θα ήθελα να πω την γνώμη μου για όσο αφορά τους ανθρώπους που θα υπηρετούν στην υπηρεσία αυτή και χωρίς να θεωρηθώ μιλιταριστής, ότι πρέπει να είναι ένστολοι και ένοπλοι ασχέτως εάν είναι πολιτικοί, διοικητικοί υπάλληλοι (παράδειγμα η δημοτική αστυνομία) για τον λόγο ότι, λόγο της φύσεως της εργασίας τους κυκλοφορούν σε απομακρυσμένες αγροτοδασικές περιοχές στις οποίες ελλοχεύουν διάφοροι και σοβαροί κίνδυνοι, άγρια ζώα, λαθρομετανάστες, λαθροθήρες, καλλιεργητές ναρκωτικών ουσιών και διάφορα άλλα κακοποιά στοιχεία των οποίων η δράση έχει αυξηθεί λόγο της οικονομικής κατάστασης και της ανεργίας που επικρατεί στην χώρα την παρούσα χρονική περίοδο, αυτό όσο αφορά την οπλοφορία, τώρα όσο για την στολή ξέρουμε όλοι ότι διαφορετική αντιμετώπιση έχει ο ένστολος από τον κόσμο από το ότι κάποιος χωρίς στολή, κακά τα ψέματα ο φόβος φιλάει τα έρμα και δεν νομίζω ότι το κόστος για την αγοράς μίας φόρμας και ενός ζεύγους αρβύλων είναι τόσο υψηλό, εδώ ξοδεύονται εκατομμύρια για ανούσια πράγματα, εξάλλου σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν αντίστοιχες υπηρεσίες που είναι ένστολες και ένοπλες, παράδειγμα στην γείτονα Ιταλία η CORPO FORESTALE DALA STATO και πολλές άλλες στις υπόλοιπες χώρες. Σας εύχομαι καλή επιτυχία στην προσπάθεια αυτή.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 12:50 | Γιαννης

    kalo

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 11:24 | Παύλος Δημητριάδης

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 19.
    ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΣΤΗ ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ.
    Το άρθρο 2 θα μπορούσε να διαμορφωθεί όπως:
    . Οι αρμοδιότητες των παρ. 1 και 2γ΄ του άρθρου 3 του ν.3585/2007 μεταφέρονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ασκούνται από τις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες, (ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ) . Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθορίζεται ο τρόπος ενσωμάτωσης και εφαρμογής των αρμοδιοτήτων από τις δασικές υπηρεσίες (ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ) και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
    ΣΗΜ: Καλό θα ήταν το προεδρικό διάταγμα να έχει εκδοθεί πριν την δημοσίευση του Νόμου.
    Στο άρθρο 3:
    Το μόνιμο προσωπικό της Αγροφυλακής, που υπηρετεί κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος στις περιφερειακές Υπηρεσίες και στην Αγρονομική Ακαδημία της Ελληνικής Αγροφυλακής, μετατάσσεται (ΣΕ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΑΙ, ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ) του Υ.ΠΕ.Κ.Α , στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις του κράτους για τη στελέχωση των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών, τοποθετείται δε ανάλογα με τα προσόντα και τις υπηρεσιακές ανάγκες, με πράξη του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην εγγύτερη, στον τόπο διαμονής του, Δασική Υπηρεσία…………

    Στο άρθρο 4

    Οι μετατασσόμενοι, σύμφωνα με την παρ. 3 του παρόντος, αποτελούν εφεξής πολιτικούς διοικητικούς υπαλλήλους των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών που υπάγονται στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αντίστοιχα, και καταλαμβάνουν,ανάλογα με τα τυπικά τους προσόντα και κατά τη κρίση του αρμόδιου( ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΟΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ Π.ΟΜ.Υ.Ε.Α), ισάριθμες κενές οργανικές θέσεις……………
    ΣΗΜ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΜΕΤΑΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΜΕ ΒΑΘΜΟ Δ.Ε ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ (ΒΑΣΕΙ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ) ΩΣ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΜΕΣΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ , ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΣ ΑΛΛΑ ΚΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΑΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ Δ.Ε ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΛΑΔΩΝ (εφόσον στην Υπηρεσία μας δεν υπάρχει η αντίστοιχη βαθμολογική ιεραρχία και στον κλάδο τον οποίο υπηρετούμε ευχερώς μπορούμε και να ονομαστούμε ως ΔΕ
    ΣΧΕΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ,(Όταν κάποιος είναι χειριστής σκαπτικού μηχανήματος και είναι υποχρεωτικής εκπαίδευσης ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ λογίζεται και πληρώνεται ως ΔΕ. Λόγω του ότι η ειδικότητά του είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να την εκτελέσει άλλος μη κάτοχος του συγκεκριμένου διπλώματος.

    Στο άρθρο 5

    Τα προβλεπόμενα από το άρθρο 47 του ν.3585/2007 καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου, καθώς και τα καθήκοντα δημοσίου κατηγόρου, σύμφωνα με το άρθρο 46 του ιδίου ως άνω νόμου καθώς και τα προβλεπόμενα από το άρθρο 293 του π.δ. 86/1969 (ΦΕΚ 7 Α), ασκούνται από τη δημοσίευση του παρόντος από το ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ,και εξακολουθεί να τα ασκεί.

    Στο άρθρο 8

    Αν από την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου για το προσωπικό που μετατάσσεται στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τις Περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες προκύπτουν συνολικές μηνιαίες αποδοχές μικρότερες από αυτές που ελάμβανε πριν την μετάταξή του, η προκύπτουσα διαφορά διατηρείται ως προσωπική, μειούμενη από τη μελλοντική χορήγηση οποιασδήποτε οικονομικής παροχής. ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ Σε περίπτωση που ο μισθός του μετατασσόμενου προσωπικού είναι μικρότερος από τον μισθό των υπηρετούντων στην υπηρεσία που μετατάσσετε να εξομοιωθεί με τις αποδοχές της εκεί υπηρεσίας με όλα τα επιδόματα και προσαυξήσεις που έχει ο εκεί κλάδος καθώς και κάθε άλλη παροχή που εκχωρείται προς τους ήδη υπηρετούντες εκεί.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 00:51 | ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΠΕΡ

    Το νομοσχέδιο έχει κάποια σημεία που δεν είναι πλήρως κατανοητά.Τα καθήκοντα από την μεταφορά των αρμοδιοτήτων από την κατάργηση τις αγροφυλακής θα ασκούνται και από τους ηδη εργαζομενους στα δασαρχεία?Γιατί δεν είναι σαφή τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται σε συνάρτηση με τις ειδικότητες που υπάρχουν στα δασαρχεία?Ποιες άλλες ειδικότητες πρόκεται να θεσπιστούν από τους μη έχοντες τα τυπικά προσόντα?Με ποια κριτήρια θα πάρει απόφαση το (ΑΡΜΟΔΙΟ ΟΡΓΑΝΟ)???Η ιδιότητα του ειδικού ανακριτικού υπαλληλου θα συνεχίσει να υφίσταται στο μετατασσόμενο προσωπικό?Τέλος ευχή όλων μας είναι να πετύχει το όλο εγχείρημα,έτσι ώστε να διασφαλιστεί η φυλάξη του δασικού πλούτου της χώρας,των προστατευομενων περιοχών ,και της υπαίθρου.Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων,των μέσων άσκησης των καθηκόντων,και να προηγηθεί ουσιαστική εκπαιδεύση του μετατασσομένου προσωπικού.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 20:55 | Πανούσης Χαράλαμπος

    Πρόταση σχετικά με το άρθρο 19. Ενσωμάτωση της Αγροφυλακής στη Δασική Υπηρεσία.

    Πρόταση για την σύσταση της νέας υπηρεσίας μετά την κατάργηση της Αγροφυλακής.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο διατάξεων για την κατάργηση της Αγροφυλακής θα ήθελα να κάνω μερικές προτάσεις για την διάρθρωση της Νέας Υπηρεσίας με απώτερο στόχο και σκοπό την καλλίτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και την αστυνόμευση του περιβάλλοντος.
    Σήμερα πλέον το κράτος θα πρέπει να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια για να καταφέρει να είναι αποτελεσματικό και να ικανοποιεί της απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.
    Θα ήταν τραγικό το κράτος να επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος και να θέλει να είναι παραγωγικό, αποτελεσματικό και να εξυπηρετεί τις ανάγκες του πολίτη και της εποχής.
    Δημιουργώντας μια υπηρεσία Μαμούθ, την Δασική, όπως προτείνεται στο Σχέδιο Διατάξεων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με αρμοδιότητες σε όλο το Φυσικό περιβάλλον πιστεύω ότι δύσκολα θα διοικηθεί και θα ανταποκριθεί στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.

    Η προτεραιότητα του κράτους θα πρέπει να είναι μέσο του υπουργείου περιβάλλοντος:
    1. Στην προστασία από τη μόλυνση και ρύπανση του εδάφους και των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, στην διάθεση επικίνδυνων και μη αποβλήτων, καθώς και στη βιώσιμη χρήση των υδάτινων πόρων.
    2. Στην πρόληψη των πυρκαγιών και στη λήψη των κατάλληλων προληπτικών μέτρων για την αποτροπή τους (οι φωτιές συνήθως ξεκινούν από αγροτικές εκτάσεις ή από τους πρόποδες των ορέων).
    3. Στην προστασία των φυσικών αγωγών υδάτων από καταλήψεις, επικαλύψεις και εναποθέσεις απορριμμάτων, και του εδάφους από παράνομη αμμοληψία, διάβρωση, πλημμύρες και κατολισθήσεις, στην πρόληψη και τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων σε περιπτώσεις πλημμύρας ή ξηρασίας και στα μέτρα βελτίωσης των υδάτινων οικοσυστημάτων.
    4. Στην εκχέρσωση και στην κατάτμηση των αγροτικών εκτάσεων, στη βόσκηση, στις περιφράξεις και την αυθαίρετη δόμηση στα αγροτικά κτήματα και στην άσκηση δραστηριοτήτων εντός αγροτικών εκτάσεων .
    5. Στη διατήρηση των ειδών αυτοφυούς χλωρίδας και της άγριας πανίδας, στη λαθροθηρία και την παράνομη αλιεία σε ποτάμια και λίμνες.
    6. Στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και την αναβάθμιση της δενδρώδους καλλιέργειας.
    7. Στην πρόληψη των φυτικών ή ζωικών ασθενειών, τη σφαγή ζώων εντός των καθορισμένων χώρων, τη σήμανση και καταγραφή των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς και την προστασία των ζώων.
    8. Στην κυκλοφορία των πάσης φύσεως αγροτικών μηχανημάτων και οχημάτων.
    9. Στην αποτροπή της υποβάθμισης της βιοποικιλότητας.
    10. Στην τήρηση των κωδικών των ορθών γεωργικών πρακτικών, στην ενημέρωση των αγροτών και στην ενθάρρυνσή τους στην υιοθέτηση ορθότερων πρακτικών.
    11. Στην έκδοση βεβαιώσεων ποσοτικών στοιχείων και χαρακτηριστικών φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.
    12. Στον έλεγχο της τήρησης των προβλεπόμενων από το νόμο όρων και προϋποθέσεων για την απόκτηση της ιδιότητας του νέου αγρότη.
    13. Στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού, του οικοτουρισμού και γενικότερα της υπαίθρου
    Και κατά δεύτερο:
    1. Στην πρόληψη και καταστολή των αξιόποινων πράξεων που αφορούν στο αγροτικό περιβάλλον, στα αγροτικά κτήματα, στα αρδευτικά ύδατα και στην περιουσία του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α) και των οργανισμών κοινής ωφέλειας που βρίσκονται στο αγροτικό περιβάλλον.
    2. Στην εκτίμηση αγροζημιών και την υπόδειξη στους αντιδικούντες για συμβιβαστική επίλυση των αστικών διαφορών τους που αφορούν τα αγροτικά κτήματα.

    Μέσω της υπηρεσίας αυτής μπορεί να δημιουργηθεί και ένας πολύ καλός μηχανισμός επιβολής προστίμων σε αυτούς που ρυπαίνουν και κατακρεουργούν το περιβάλλον που πρέπει να παραδώσουμε στα εγγόνια μας, διότι τα παιδιά μας ήδη έχουν παραλάβει ένα περιβάλλον πολύ προβληματικό. Θα πρέπει επιτέλους στη χώρα μας να εφαρμοστεί ο Ν. 1650/1986, με όποιες βελτιώσεις, ισχύει σήμερα. Θα πρέπει επιτέλους:
    Να μαζευτούν όλα τα στερεά απόβλητα που ρυπαίνουν το περιβάλλον και είναι ανεξέλεγκτα σε αυτό,
    Να ελέγξουμε αυτούς που εναποθέτουν τα απόβλητα στο περιβάλλον,
    Να ελέγξουμε αυτούς που ανεξέλεγκτα ραντίζουν και φέρνουν τον καρκινο στο πιάτο μας.
    Οι μηχανισμοί ελέγχου και προστασίας του περιβάλλοντος να απαγκιστρωθούν από τις Νομαρχίες και από τις περιφέρειες του «Καλλικράτη» για να είναι ελεύθεροι από μικροκομματισμούς και από ψηφοπελατειακές σχέσεις να κάνουν την δουλεία για την οποία θα είναι ταγμένοι.
    Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και οι φρουροί – αστυνόμοι του περιβάλλοντος να είναι ένστολοι με διακριτικά όπως γίνεται σε όλον τον σύγχρονο κόσμο διότι πολλές φορές λειτουργούν αποτρεπτικά και για αυτούς που έχουν στο μυαλό τους να βιάσουν το περιβάλλον, εδώ βρίσκει θέση η λαϊκή παροιμία «ο φόβος φυλάει τα έρημα».
    Η πολύχρονη ενασχόληση μας με τα προβλήματα του Αγροτικού περιβάλλοντος μας επιβάλλει αυτή την πρόταση για να μπορέσει επιτέλους αυτό το έρημο, αφύλακτο, ανυπεράσπιστο, περιβάλλον να βρει υποστηρικτές για να μας εκδικηθεί πιο ήπια και να κάνουμε κάποτε σε αυτή τη χώρα πράξη όλες τις εξαγγελίες.
    Ο σεβασμός στο περιβάλλον σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχει από κανέναν μας και το κράτος θα πρέπει επιτέλους μέσω διοικητικών μηχανισμών να επιβάλει στους πολίτες να σέβονται αυτό και όσοι παρανομούν να το πληρώνουν άμεσα και όχι μέσω δικαστηρίων μετά από 5-10 χρόνια. Η ύπαιθρος μετά την ουσιαστική κατάργηση των αστυνομικών σταθμών δεν αστυνομεύεται από κανένα κρατικό μηχανισμό, είναι ανυπεράσπιστο και βορά στις ορέξεις του κάθε παραβάτη.
    Το περιβάλλον δεν θα πρέπει να είναι αφύλαχτο, αδέσποτο, έρημο και ξένο αλλά εποπτευόμενο, φυλασσόμενο πάντα ωφέλιμο και ζείδωρο.
    Η πολιτεία θα πρέπει να αποδείξει στους πολίτες της υπαίθρου ότι είναι συμπαραστάτης τους, ότι φροντίζει για την πρόληψη και αποτροπή της παραβατικότητας στην ύπαιθρο και ότι φροντίζει και εποπτεύει το περιβάλλον.
    «Αστυνομία Περιβάλλοντος», Ειδικοί Φρουροί του Περιβάλλοντος», Αστυνομία της Οικολογίας» μερικά πιθανά ονόματα της υπηρεσίας που να δηλών και τον χαρακτήρα της νέας υπηρεσίας.
    Η διάρθρωση της υπηρεσίας θα πρότεινα να γίνει όπως φαίνεται στο παρακάτω οργανόγραμμα γιατί οι υπηρεσίες μαμούθ δεν διοικούνται εύκολα, δεν ελέγχονται και δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα στον πολίτη, στην πολιτεία και δεν βάζουν χρήματα στα ταμεία του κράτους που μέσα από την νέα υπηρεσία ευελπιστώ να έρθουν.

    * Σε όλες τις περιφέρειας της χώρας
    ** Στους μεγάλους σε έκταση νομούς χρειάζεται να γίνουν περισσότερα από ένα Τμήματα Αγροτικής Ασφάλειας.
    ΥΓ. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη:
    Ότι τα δασαρχεία ανήκουν στο υπουργείο εσωτερικών και όχι στο υπουργείο περιβάλλοντος
    Ότι στην υπηρεσία υπάρχουν βαθμοφόροι οι οποίοι δεν επιθυμούν να χάσουν τους βαθμούς τους και ίσως να υπάρχουν και δικαστικοί αγώνες.
    Ευχαριστώ.
    Πανούσης Χαράλαμπος
    Αγρονόμος
    Πτυχιούχος του Τμήματος
    Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών
    (υπηρετώ στο Δημόσιο από το έτος 1981)

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 19:29 | Κωνσταντίνος Ι. Βούλγαρης

    Στην παράγραφο 2 του άρθρου 19 αναφέρεται «Με προεδρικό διάταγμα ……….. και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια». Θα ήταν θεμιτό να υπάρχει το π.δ. πριν τη μετάταξη του προσωπικού και αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε να αναφέρεται ρητά ότι μέσα στην ανατρεπτική ημερομηνία των 30 ημερών από την δημοσίευση του παρόντος νόμου να εκδοθεί το π.δ. καθορισμού των θέσεων, άσκησης καθηκόντων και ανάθεσης άσκησης – εφαρμογής των δραστηριοτήτων.

    Στη παράγραφο 4 του άρθρου 19 αναφέρεται «ανάλογα με τα τυπικά τους προσόντα και κατά την κρίση του αρμόδιου οργάνου». Δηλαδή λέτε ότι θα υπάρξει κάποιο όργανο το οποίο θα κάνει αξιολόγηση για τους ήδη υπηρετούντες και επανατοποθέτηση; α) από ποιους θα αποτελείται το όργανο;, β) με ποια κριτήρια αξιολόγησης;, γ)θα υπάρξει υποβιβασμός;, δ) πως θα παρίστανται στα δικαστήρια για τις μηνύσεις που έχουν υποβληθεί και εκκρεμούν;

    Στην παράγραφο 5 του ως άνω άρθρου αναφέρεται ότι «Όσοι από το μετατασσόμενο προσωπικό ασκούσαν τα παραπάνω καθήκοντα συνεχίζουν να τα ασκούν για τυχόν εκκρεμείς υποθέσεις ανεξάρτητα από το αν έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις που προβλέπονται στο προηγούμενο εδάφιο». Το συγκεκριμένο θέμα αφορά την άσκηση των καθηκόντων του Ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου. Εμμέσως πλην σαφώς εννοείτε την αφαίρεση της ως άνω ιδιότητας και μεταφορά του προσωπικού σε καθαρά πολιτικό προσωπικό (κατά πως θα κρίνει το αρμόδιο όργανο;;; που θα είναι ποιο; και θα αποτελείται από ποιους;).

    Προτείνουμε να είναι σαφή η συνέχιση της ιδιότητας του ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου, που τόσο πολύ θα ωφελήσει, τόσο στην φύλαξη της υπαίθρου και στην άσκηση και νέων καθηκόντων, όσο και στον μη κατάφωρο υποβιβασμό των συναδέλφων (ως φαίνεται από το ως άνω σ.ν.).
    Στην προσπάθειά μας να είμαστε συνεπείς με τους πολίτες της υπαίθρου και τις τρέχουσες καθημερινές ανάγκες τους, όσο και στον τομέα του περιβάλλοντος που αποδεδειγμένα έχουμε προσφέρει, με ίδια μέσα και άνευ αποζημιώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό, έχουμε όλη την καλή διάθεση συνεργασίας σε όποιον τομέα κριθεί ότι μπορούμε να εκτελέσουμε τα καθήκοντά μας αποτελεσματικότερα, δίχως επιπλέον βανδαλισμούς τόσο στην προσφορά μας, στο ήθος μας και στο ηθικό μας στοιχείο που συντελεί στην απόδοση των υπαλλήλων όπου και αν εργάζονται και όποια εργασία και αν εκτελούν.