Άρθρο 39 – Έκπτωση

39.1. Με απόφαση της ΝΕΡΙΤ, ο ανάδοχος κηρύσσεται έκπτωτος σε περίπτωση μη προσέλευσής του μέσα στην προθεσμία που του ορίστηκε για να υπογράψει τη σύμβαση, καθώς και σε περίπτωση μη εκπλήρωσης των συμβατικών του υποχρεώσεων ή των γραπτών εντολών που του δίδονται σύμφωνα με την σύμβαση, και ιδιαιτέρως στις περιπτώσεις που αναφέρονται στον παρόντα Κανονισμό.
39.2. Στον ανάδοχο που κηρύσσεται έκπτωτος επιβάλλονται με απόφαση της ΝΕΡΙΤ κυρώσεις, οι οποίες καθορίζονται στην απόφαση αυτή. Κυρώσεις που αθροιστικά ή διαζευκτικά επιβάλλονται ενδεικτικά είναι:
α. η μερική ή ολική κατάπτωση της εγγύησης συμμετοχής ή καλής εκτέλεσης, κατά περίπτωση.
β. Η εκτέλεση μέρους ή όλου του έργου, κατά περίπτωση, σε βάρος του εκπτώτου αναδόχου, σύμφωνα με τους όρους που θα καθοριστούν στη σχετική απόφαση της ΝΕΡΙΤ.
γ. Ο καταλογισμός στον ανάδοχο προστίμου για το τμήμα του έργου για το οποίο κηρύχθηκε έκπτωτος. Το ύψος του προστίμου καθορίζεται με τη σχετική απόφαση της ΝΕΡΙΤ.
δ. Η είσπραξη εντόκως μέρους ή του συνόλου, κατά περίπτωση, της τυχόν προκαταβολής που έχει λάβει ο ανάδοχος.
ε. Η τυχόν διαφορά που θα προκύψει από το νέο τίμημα των προϊόντων/υπηρεσιών που θα καταβάλλει η ΝΕΡΙΤ.
39.3. Της έκπτωσης προηγείται πάντοτε ειδική πρόσκληση από την ΝΕΡΙΤ με αναλυτική έκθεση των αξιώσεων της και προθεσμία για την εκτέλεσή τους. Η προθεσμία πρέπει να είναι ανάλογη με τις απαιτήσεις της ΝΕΡΙΤ. Η ειδική πρόσκληση και οι τασσόμενες με αυτήν προθεσμίες δεν ανατρέπουν τις υποχρεώσεις του αναδόχου αναφορικά με την τήρηση του χρονοδιαγράμματος και τις συνέπειες τυχόν υπέρβασης των προθεσμιών. Όταν οριστικοποιηθεί η έκπτωση, μετά την εκδίκαση ενδεχόμενης ένστασης του αναδόχου ασκηθείσας εντός πέντε (5) ημερών, εκκαθαρίζονται τα εκ της συμβάσεως απορρέοντα εκατέρωθεν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Για την οριστική εκκαθάριση λαμβάνεται υπόψη και η επιμέτρηση της ήδη εκτελεσθείσας υπηρεσίας ή προμήθειας.