Άρθρο 38- Προθεσμίες − Ποινικές ρήτρες

38.1. Σε κάθε σύμβαση προμήθειας ή παροχής υπηρεσίας ορίζεται η συνολική προθεσμία για την ολοκλήρωσή της. Είναι δυνατόν να ορίζονται και τμηματικές προθεσμίες για την υποβολή από τον ανάδοχο συγκεκριμένων παραδοτέων ανά στάδιο, φάση ή τμήμα της προμήθειας ή της παροχής υπηρεσίας. Όλες οι προθεσμίες παράδοσης αρχίζουν από την υπογραφή της σύμβασης, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά από τη σύμβαση.
38.2. Παράταση των συμβατικών προθεσμιών για την παράδοση του συνόλου ή τμήματος της προμήθειας ή την παροχή της υπηρεσίας, είναι δυνατόν να δοθεί με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της ΝΕΡΙΤ μετά από σχετικό έγγραφο αίτημα του Αναδόχου, στο οποίο επικαλείται και στοιχειοθετεί ο Ανάδοχος σοβαρούς λόγους καθυστέρησης που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητά του, εφόσον το αίτημα αυτό υποβάλλεται πριν από τη λήξη της συμβατικής προθεσμίας. Με τη λήξη του συμβατικού χρόνου παράδοσης, τα αγαθά και οι υπηρεσίες είναι δυνατόν να μην παραλαμβάνονται από την ΝΕΡΙΤ μέχρι την έκδοση της απόφασης σχετικά με την αιτηθείσα παράταση.
38.3. Η ΝΕΡΙΤ είναι δυνατόν να επιβάλλει στον προμηθευτή, εκτός των τυχόν προβλεπομένων κατά περίπτωση κυρώσεων και χωρίς να θίγεται το δικαίωμά της προς αποζημίωση, πρόστιμο σε περίπτωση υπέρβασης του συμβατικού χρόνου για την παράδοση των αγαθών ή των υπηρεσιών, όπως διαμορφώθηκε μετά την τυχόν δοθείσα παράταση ή σε περίπτωση υπέρβασης της προθεσμίας που εδόθη για την αντικατάσταση των αγαθών ή των υπηρεσιών μετά την τυχόν απόρριψή τους κατά τη διαδικασία παραλαβής τους. Το πρόστιμο αυτό μπορεί να είναι είτε συγκεκριμένη χρηματική ποινή είτε ποσοστό τοις εκατό (%) επί της συμβατικής αξίας των μη παραδοθέντων αγαθών ή/και υπηρεσιών (χωρίς Φ.Π.Α.) ανά ημέρα καθυστέρησης και είναι δυνατόν να διαφοροποιείται ανάλογα με το χρονικό διάστημα της εκπρόθεσμης παράδοσης. Τα ποσοστά του προστίμου και τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα που προσδιορίζουν την τιμή των ποσοστών αυτών καθορίζονται στην προκήρυξη και στη σύμβαση ανάθεσης της προμήθειας/υπηρεσίας, υπό την μορφή της ποινικής ρήτρας.
38.4. Η επιβολή ποινικών ρητρών δεν αίρει το δικαίωμα της ΝΕΡΙΤ για την κήρυξη του αναδόχου ως έκπτωτου.